Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
12/92019 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Het oor wil ook wat
 
DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 23
Nummer 1122 van 7/9/2019Gegroet lezer,

Tja, met enkele nachten zijn we meteen van een hete zomer, in een kille herfst beland. Maar dat heeft dan weer het voordeel dat het aanlokkelijker wordt om lekker knus binnen te zitten, en onze nieuwsbrief te lezen - die u hopelijk weer wat tips geeft om te experimenteren.

We hebben het al vaker gezegd, maar herhalen het graag: hebt u zelf ook tips voor goede (Nederlandstalige) websites of apps, aarzel dan geen seconde om zelf eens in de pen te kruipen. Onze redactie waardeert uw inbreng enorm!

Veel leesplezier gewenst, en bij leven en welzijn tot volgende week!


HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 

 
Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.
UPPERCUT VOOR APPLE: BATTERIJ IN MACBOOK PRO GEWEERD
Apple mag dan al zijn uiterste best doen om zijn gebruikers te beveiligen, af en toe loopt het toch nog verkeerd - en niet zo'n beetje. Verleden week werd zo'n gênant incident bekend, dat veel verder gaat dan de  'antennagate' waarbij je een elastiekje rond je iPhone moest doen omdat anders de gesprekken wegvielen.

Neen, het ging om hardware: de batterij van een reeks MacBook Pro's uit 2015 met Retina Display konden oververhitten, en in brand schieten. Op 20 juni riep Apple daarom een aantal toestellen terug die verkocht waren tussen september 2015 en februari 2017.

Een bericht dat nu doorgedrongen is tot de douanediensten en vliegmaatschappijen in de VS, want zij hebben maatregelen bekendgemaakt om te verhinderen dat een MacBook Pro tijdens een vlucht in brand zou schieten. Bij Virgin Australia mag je je laptop niet meenemen als handbagage, en dus zeker niet aanzetten tijdens de vlucht. Een streep door de rekening van menige zakenman/vrouw, die dacht even te kunnen doorwerken tijdens zijn vlucht - en bovendien niet graag gescheiden wordt van zijn toestel.

Bij Quantas mag je je toestel niet aanzetten, bij Thai Airways en Singapore Airlines mag je het toestel helemaal niet meenemen, tenzij je een attest kan voorleggen dat de batterij safe is of vervangen werd. Ook bij TUI Group, Thomas Cook, Air Italy en Air Transat zijn de MacBook Pro laptops verboden.

Denk daaraan wanneer je er een in jouw bezit hebt en een van de dagen een reis per vliegtuig plant!
https://gizmodo.com/airlines-are-banning-macbooks-in-checked-luggage-regard-1837706945UPPERCUT VOOR APPLE2: MALWARE OP IOS
Ook op het gebied van software moest Apple verleden week een uppercut incasseren. Het Project Zero van Google had namelijk de resultaten gepubliceerd van een onderzoek dat het uitvoerde naar een malware-aanval op iOS, die zich afgespeeld heeft van 2017 tot februari dit jaar.

In het kader van Project Zero had de Threat Analysis Group van Google namelijk ontdekt dat er een aantal gecompromitteerde websites malware installeerden op de iOS toestellen van bezoekers - en zij moesten daar helemaal niets voor doen, gewoon de website bezoeken was voldoende. Door die malware konden de aanvallers toegang krijgen tot informatie over de locatie waar de gebruiker geweest was, zijn contacten, en zelfs zijn wachtwoorden die in de speciale sleutelhanger opgeslagen waren. Die informatie werd elke 60 seconden naar een bepaalde server gestuurd.

In februari heeft TAG de informatie doorgestuurd naar Apple, dat de fouten in Safari waarvan de aanvallers misbruikt maakten, oploste in zijn iOS 12.1.4 versie.

Meer bij Technologyreview en BBC. Wil dit nu zeggen dat Apple niet meer veilig is? Natuurlijk niet - het blijft het veiligste besturingssysteem. Maar het wil wel zeggen dat jij, als gebruiker, niet langer op je beide oren kan slapen en je ervan bewust moet worden dat ook jij (en jouw toestel) kwetsbaar zijn - en dus moet opletten voor onbetrouwbare situaties.
https://www.technologyreview.com/s/614243/websites-have-been-quietly-hacking-iphones-for-years-says-google/
https://www.bbc.com/news/technology-49520355
https://googleprojectzero.blogspot.com/2019/08/a-very-deep-dive-into-ios-exploit.html
DE POST MORTEM VAN DE HACKING VAN DE TWITTERACCOUNT VAN JACK DORSEY
Groot nieuws het voorbije weekend: de account van Jack Dorsey, de grote baas van twitter, was gehackt. En de hackers hadden racistische tweets gestuurd via de account, met verwijzing naar een bom op het hoofdkwartier van twitter.

Alhoewel de account redelijk snel terug onder controle was van Jack, blijft het de vraag hoe dit mogelijk was. Twitter zelf zegt dat de eigen systemen niet gecompromitteerd waren bij de hack, maar dat het een 'onvoorzichtigheid' was bij een mobiele provider. De hack-tweets werden namelijk verzonden via Cloudhopper, een mobile e dienst die twitter bijna 10 jaar geleden gekocht had. Volgens beveiligingsresearcher Brian Krebs zou Jack Dorsey slachtoffer geworden zijn van een SIM swapping aanval.

Daarbij wordt de medewerker van een mobiel bedrijf overgehaald -met slinkse middelen, eventueel via een spear phishing poging- om de gegevens van een bepaalde persoon over te zetten naar een nieuwe SIM-kaart, die dan onder de controle staat van de hacker. Hij kan dan de sms-berichten en de telefoongesprekken onderscheppen die gebruikt worden bij een two-factor authenticatie.

Meer bij Betanews.
https://betanews.com/2019/08/31/jack-dorsey-twitter-hacked/TRACKING: EEN HORRORVERHAAL
Wanneer een redacteur van de New York Times gevraagd wordt om mee te werken aan een experiment, zegt hij ja. Het experiment zou testen hoeveel data over hem verzameld wordt bij zijn surftochten, door wie, en met welke technieken. Zijn verslag lees je in nu online, en het is... eigenlijk geen verrassing.

Dat we gevolgd worden tijdens onze surftochten, dat weten we allemaal. Maar in welke mate, dat weten we uiteraard niet precies. En die tracking blijkt nu dus heel gedetailleerd te zijn. Zo wordt gevolgd waar je bent, gebaseerd op je IP adres - iets wat je niet kan uitzetten. Er zijn ook de twitter en Facebook share-buttons op websites, die je kunnen volgen zolang je in je twitter- of Facebook account ingelogd bent.

Sommige websites / adverteerdiensten geven jou een unieke ID, die dan gevolgd wordt. Andere bedrijven werken met fingerprinting, waarbij gewerkt wordt met signalen van de computer zoals schermresolutie, informatie over je browser, OS, en meer.

Kortom: vergeet het maar dat je ook maar enige privacy hebt online. En dat die vele storende reglementeringen van de EU en de GDPR daar iets aan veranderd hebben: je wordt nog even erg, zelfs nog erger gevolgd dan voorheen. Het enige wat veranderd is, is dat je moet aanklikken dat je cookies toelaat...
https://www.nytimes.com/interactive/2019/08/23/opinion/data-internet-privacy-tracking.htmlCAMSCANNER APP MET 100 MILJOEN DOWNLOADS BEVAT MALWARE
Gisteren brachten wij twee berichten over beveiligings- en hardwareproblemen bij Apple. Om de balans terug wat in evenwicht te brengen, vandaag eentje over Android.

Het blijkt namelijk dat de CamScanner app, die in de Google Play Store meer dan 100 miljoen keer gedownload werd, een malware component had. Die dan stiekem een payload downloadde naar de toestellen waarop de CamScanner stond.

De CamScanner was oorspronkelijk een gewone, legitieme app, waarmee je documenten kan inscannen en beheren. Om de app te rendibiliseren werden in de app advertenties vertoond en kon je vanuit de app aankopen verrichten. Maar sinds enige tijd werd die code veranderd, en bevatte hij wat een 'Trojan Dropper' genoemd wordt. Daarmee zal de app regelmatig code gaan downloaden van een server, door de ontwikkelaar aangeduid. En dan zal die code uitgevoerd worden, zonder toestemming of medeweten van de Android-bezitter. In het geval van CamScanner was het een tool om valse clicks op advertenties te genereren, maar het kan van alles zijn.

En dat is juist het probleem: dat je niet afdoende veilig bent wanneer je besluit om enkel apps te installeren vanuit de Play Store van Google - want de beveiliging daar is onvoldoende, zo stelt Ars Technica. En dat ondanks het feit dat Google in de laatste maanden enorme inspanningen gedaan heeft om de Store veiliger te maken...
https://arstechnica.com/information-technology/2019/08/google-play-app-with-100-million-downloads-executed-secret-payloads/OPNIEUW ROEPT VIRALE APP VRAGEN OP ROND PRIVACY
Er is weer een app waarmee je aan 'face-swapping' kan doen, die furore maakt. Het gaat om Zao, een app waarbij je een foto van jezelf moet uploaden, en waarna jouw gezicht op heel natuurlijke wijze geplakt wordt op dat van Leonardo di Caprio, in een aantal scènes van films.

Het resultaat voelt echt aan, dankzij de artificiële intelligentie die de aanpassingen maakt. Zao dat, zoals de naam doet vermoeden, van Chinese makelij is, is dan ook in heel korte tijd enorm populair geworden. Maar net als een gelijkaardige app, FaceApp, roept het vragen op over de privacy. Bij FaceApp kan je allerlei 'experimenten' laten uitvoeren met jouw foto - van gender wisselen, ouder of jonger worden. Maar het probleem blijft: je moet een foto uploaden.

En dat ligt steeds gevoeliger. Denk maar aan de mensen die in Hong Kong de laatste week protesteerden, en daarbij zoveel mogelijk hun gelaat bedekten. Gewoon omdat China al een erg geavanceerde databank voor gelaatsherkenning heeft, en zij niet geïdentificeerd willen worden.

Daarom trekken verschillende waarnemers aan de alarmbel, en waarschuwen zij om bij dergelijke apps heel goed de gebruiksvoorwaarden door te lezen. En vooral op te letten dat beloofd wordt dat jouw geüploade foto daarna weer verwijderd wordt. Ben je een beetje argwanend, in het bijzonder tegenover producten die in China gemaakt zijn, dan kan je natuurlijk zeggen dat dergelijke gebruiksvoorwaarden bij bedrijven die onder staatscontrole staan, gewoon een vodje papier dreigen te worden, zonder enige garantie voor de privacy van de gebruiker.

En tussen haakjes: wij willen die waarschuwing voor biometrische identificatie toch nog wel even herhalen. Jezelf identificeren met een vingerafdruk, palmafdruk, iris en gelaatsherkenning mag dan heel gemakkelijk zijn voor de gebruiker (als het vlot werkt tenminste), maar het is super gevaarlijk, zeker in vergelijking met een wachtwoord. Biometrische gegevens, dat is jouw lijf, iets dat je hele leven hetzelfde blijft. Wanneer je wachtwoord gehackt wordt, dan kan je een nieuw wachtwoord aanmaken. Maar worden je biometrische gegevens, die in een of andere databank opgeslagen worden, gestolen, dan kan je moeilijk een nieuwe handpalm laten transplanteren, een gezichtsreconstructie laten maken, of je vinger laten afhakken!
https://www.theverge.com/2019/9/2/20844338/zao-deepfake-app-movie-tv-show-face-replace-privacy-policy-concernsEERSTE GEVAL VAN DEEPFAKE BIJ FRAUDE ONTDEKT
In het vorige bericht ging het over technologie die beelden en of klank integreert in bestaande beelden, en via artificiële intelligentie zodanig bewerkt dat het echte beelden lijken. Een fenomeen dat deepfake heet.

Deepfake stelt elke burger, elke overheid, elke journalist voor raadsels: kan ik mijn eigen ogen nog geloven? Tot nu toe werd het vooral gebruikt in leuke apps, zoals in het vorige artikel, of in demo's om aan te tonen wat de technologie vermag.

Maar deze week werd een geval bekend van een fraude, waarbij ook gebruikgemaakt werd van zo'n deepfake - in dit geval audio. De stem van een directeur van een bedrijf werd namelijk nagemaakt, waardoor criminelen het bevel konden geven, via die deepfake stem, om maar liefst 243.000 dollar over te schrijven op de rekening van de aanvallers.

The Next Web noemt dit een geval van 'vishing' - phishing via voice dus. De juiste details van deze fraude lees je in het artikel van TNW.
https://thenextweb.com/security/2019/09/02/fraudsters-deepfake-ceos-voice-to-trick-manager-into-transferring-243000/EXPLOITS VOOR ANDROID NU VOOR HET EERST MEER WAARD DAN VOOR IOS
Het kan verkeren. Apple had lange tijd een reputatie van een oninneembare vesting: alle toestellen, alle soft- en hardware die het maakte, waren superveilig en bestand tegen alle mogelijke malware. In hackerkringen werd dan ook grof geld geboden voor elke kleinste fout die gevonden werd in het iOS besturingssysteem, om daarop dan een hack-aanval uit te bouwen. Voor Android was dat niet het geval - dat was toch zo lek als een zeef, zo heette het toen.

En kijk, Slashdot weet te melden dat voor het eerst Exploits voor Android meer waard zijn op de 'hacker-markt', dan voor iOS. Voor een zero-click hack (dus waarbij er geen enkele interactie van de gebruiker nodig is) voor Android kan degene die de hack ontdekt een beloning  tot 2,5 miljoen dollar ontvangen. Een gelijkaardige exploit voor iOS is slechts 2 miljoen dollar waard.

Waaruit je dus zou kunnen afleiden dat voor hackers het Android besturingssysteem stilaan moeilijker te veroveren valt dan iOS....
https://tech.slashdot.org/story/19/09/03/164253/android-exploits-are-now-worth-more-than-ios-exploits-for-the-first-time?utm_source=rss1.0mainlinkanon&utm_medium=feedBINNENLAND: KABELBEDRIJVEN: GEMEENTEN WILLEN GELD VAN BRUTELE
In Vlaanderen hebben we Telenet en Proximus als grootste providers. In Brussel en Wallonië zijn dat Voo en tot voor kort Brutélé. Dat laatste was een kabelmaatschappij in handen van de Brusselse gemeenten. Want net zoals vroeger in Vlaanderen, waren het de gemeenten die uitbater waren van de kabeldistributiemaatschappijen zoals Integan.

Nu blijkt dat er de laatste weken een hele reeks transacties geweest is rond Brutélé, dat overgenomen werd, dan weer fusioneerde met Voo, waarna het geheel verkocht werd aan een andere provider.

Volgens RTBf zijn de Brusselse gemeenten het niet eens met deze gang van zaken. Want als Voo verkocht wordt, dan zijn het de gemeenten en de provincie, die er de eigenaars van zijn, die er de vruchten moeten dragen. En mogen we hier even het woordje 'Publifin' bij vermelden, die intercommunale die onlangs bakken kritiek kreeg omwille van de hoge vergoedingen voor de tientallen bestuurders ervan?

Een affaire om te volgen (in de Franstalige pers).
https://www.rtbf.be/info/regions/liege/detail_rachat-de-brutele-par-publifin-par-ici-les-gros-sous?id=10306654BINNENLAND: TELENET BRENGT TV EN INTERNET ZONDER KABEL
We blijven nog even bij het tv- en internetaanbod. Het blijkt namelijk dat Telenet voortaan ook een abonnement wil uitbrengen onder de naam Tadaam, waarbij je geen kabel meer moet hebben, en dus ook geen decoder meer moet huren.

Alles gebeurt via een modem dat het 4G-signaal omzet in wifi. Zo kan je dan tv-kijken of surfen, via je smartphone, tablet, Android TV of Apple TV. En ongetwijfeld zal je, wanneer je een smart-tv hebt, ook daar de content kunnen zien.

De dienst richt zich dus vooral tot de jongere generatie. En de prijs is er ook naar: 40 euro per maand, geen datalimiet. Betaal je 10 euro extra, dan krijg je 50 Mbps in plaats van 40 Mbps downloadsnelheid, en kan er op drie schermen tegelijk gekeken worden.
https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20190904_04591069

BINNENLAND: AURO TECHNOLOGIES LAAT ZICH NIET DOEN DOOR DOLBY
Dat Dolby hoogkwalitatieve audiotechnologie bedacht heeft, dat weet je ongetwijfeld. Anderzijds wordt voor de home-cinemasystemen die steeds meer gebruikers in huis hebben,  gebruikgemaakt van 3D audio, die de audiosignalen niet alleen horizontaal van links naar midden naar rechts kunnen laten gaan, maar ook van boven naar beneden.

Het Belgische bedrijf Auro Technologies uit Mol was de eerste die een dergelijke techniek bedacht: Auro-Matic, zo lees je bij Gazet van Antwerpen. Dolby anderzijds heeft ook zijn eigen technologie: Dolby Atmos. 

Onlangs kwam het Auro Technologies ter ore dat Dolby in 2017 aan producenten van versterkers, tv's en soundbars verboden had om concurrerende technologie te gebruiken in hun hardware, wanneer zij ook Dolby-technologie daarin gebruikten. Dus zouden films en reeksen, waarvan het geluid gebaseerd is op Dolby-codecs, niet meer afgespeeld mogen worden met het Auro-Matic systeem.

Deze week heeft het bedrijf echter van de Europese Commissie het bericht ontvangen dat Dolby afzag van dit plan. Europa had namelijk zijn antitrustspecialisten op deze zaak gezet.
https://www.gva.be/cnt/dmf20190830_04583662/kempens-audiobedrijf-dwingt-gigant-dolby-op-de-knieenNY METRO EN AIRPODS
Heb jij nooit bij jezelf gedacht dat het een heus mirakel is, dat de Airpods, die witte draadloze oortjes van Apple, niet uit iemands oor vallen? De dingen zijn dus volkomen draadloos, geen draad verbindt de twee oortjes met elkaar. En als er eentje valt, dan gaat het echt de grond op.

Wij stonden daar altijd een beetje wantrouwig tegen - zelf hebben wij ook draadloze oortjes, maar dan mét draad. Het is te zeggen: er is geen draad die naar de smartphone gaat, maar wel een die de beide oortjes verbindt. Zo kan je één oortje uitnemen en dat laten bungelen. Bovendien kunnen we de draad tussen beide oortjes via een clips bevestigen op een kledingstuk. Dubbele zekerheid dus.

Maar wanneer je kiest voor de AirPods, dan kies je in onze ogen voor een risico. En dat wordt nu bevestigd met dit bericht. De New York Metropolitan Transportation Authority of MTA, het beheer van de New Yorkse metro dus, overweegt om in de treinstellen een verzoek aan de reizigers om te roepen: dat zij hun AirPods niet in of uit het oor nemen, wanneer zij de trein in of uitstappen. Gewoon omdat er zoveel oortjes op dat moment vallen, en tussen trein en perron terechtkomen.

Het aantal verloren oortjes is de laatste tijd erg gestegen, wellicht sinds de lancering van de nieuwe versie van de AirPods. En het kost kostbare tijd om die dingen van de sporen te halen, met vertragingen voor de treinen als gevolg. Meer bij MacRumors.
https://www.macrumors.com/2019/09/03/lost-airpods-nyc-subway-train-tracks/FACEBOOK: 419 MILJOEN TELEFOONNUMMERS GEHACKT, GEEN MELDING MEER VOOR FOTO'S, EN UNDERCOVER AGENTEN WORDEN GEWIPT
Drie berichten vandaag over Facebook. Om te beginnen een zoveelste datalek: er werd een onbeschermde server gevonden met daarop meer dan 419 miljoen telefoonnummers, gelinkt aan Facebook accounts. Volgens Facebook zijn die nummers verzameld in de beginperiode van het sociale netwerk, toen je nog vrienden kon opzoeken op basis van het telefoonnummer dat je van hen had. De zoveelste keer dat Facebook slordig omspringt met de gegevens van zijn gebruikers... (1)

Facebook doet heus wel inspanningen om je privacy te beschermen, maar het is altijd zo halfslachtig, zoals het tweede bericht aantoont. De gelaatsherkenning die Facebook hanteert bij de foto's die je uploadt zorgt er momenteel voor dat je een melding krijgt wanneer iemand een foto van jou op Facebook uploadt. Nu heeft Facebook die melding opt-in gemaakt: je krijgt die meldingen niet meer, tenzij je die meldingen in je instellingen activeert.

Nu is dit wel eens iets waarvan jij misschien wél een melding wil hebben - misschien wil jij wel graag weten wanneer er iemand een foto uploadt waarop jij staat. Al is het maar om controle te hebben over de beelden die van jou circuleren. Of misschien had jij eigenlijk wel liever dat Facebook helemaal geen gelaatsherkenning toepaste? Meer bij The Verge (2).

En tot slot: Facebook heeft een dreigende vinger uitgestoken naar de US Department of Homeland Security - de binnenlandse veiligheidsdienst dus. Wanneer die undercover zouden gaan en een vals profiel zouden aanmaken op Facebook, om zo mensen te monitoren die naar de VS willen reizen, dan zou Facebook die buitenwippen. Facebook eist namelijk van zijn gebruikers dat zij met hun echte naam een account aanmaken, en die undercover agenten zouden deze regel overtreden. DHS zou, volgens Associated Press, gezegd hebben dat het gemakkelijker is om via nepaccounts de aanvragen voor visa, green cards en het Amerikaans staatsburgerschap te beoordelen. De undercovers zouden op Facebook niet mogen interageren met de kandidaten, enkel passief informatie bekijken. Maar als je het ons vraagt, dan heb je daar eigenlijk geen nep account voor nodig.... Meer bij AP (3).
https://techcrunch.com/2019/09/04/facebook-phone-numbers-exposed/
https://www.theverge.com/2019/9/3/20847650/facebook-facial-recognition-setting-default-opt-in
https://www.apnews.com/d867020caa62462fad2aa3848ff06ec8

  
 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!APPLE BAKT TERUG ZOETE BROODJES MET REPARATEURS
Enkele weken geleden kon je lezen dat Apple zich de woede van onafhankelijke herstellers op de hals haalde. Wanneer een hersteller de batterij van een iPhone met het nieuwe iOS aan boord zou vervangen door een niet door Apple zelf goedgekeurde batterij, dan zou het toestel de hele tijd een zeur-melding tonen over die batterij. Een slimme manier om alle herstellingen te laten uitvoeren door herstellers die door Apple geautoriseerd zijn - en voor die autorisatie ook extra moeten betalen.

Welnu, Apple heeft aangekondigd dat je voortaan niet meer verplicht bent om naar de (dure) Apple Genius winkels te gaan, want het zal aan onafhankelijke herstellers originele onderdelen gaan leveren. Die zullen ook tools kunnen aankopen specifiek voor het herstellen, diagnosetools en handleidingen om herstellingen uit te voeren.

Er zitten, tussen haakjes, wel enkele beperkingen op deze versoepeling. De hersteldienst moet een door Apple gecertificeerde technieker in dienst hebben. En de zaak moet in een commerciële zone liggen, wat dus wil zeggen dat je geen herstellingen kan uitvoeren vanuit je achterkamertje of garage.

Maar het blijft een verbetering. Dus: goed gedaan, Apple!

Meer bij Macworld.
https://www.macworld.com/article/3434786/apple-independent-repair-provider-program-launch.htmlMOOI: FIREFOX 69 BLOKKEERT CRYPTOMINING EN TRACKING COOKIES
Twee leuke berichten over de volgende versies van de Firefox browser. Verleden week kwam versie 68 officieel uit - en voor wie die nog niet heeft geïnstalleerd: ga naar Help, kies About Firefox, en zie dan naar de versie die je nu al hebt. Bij sommige versies krijg je automatisch de optie om te updaten, zoniet moet je naar de website van Mozilla gaan, en daar versie 68 downloaden.

Wat heeft die nieuwe versie te bieden? Een heel grote verbetering is dat websites die je bezoekt, niet langer de processorkracht van jouw computer kunnen gebruiken om te gaan cryptominen - dus jouw CPU gebruiken om zelf cryptomunten aan te maken. En zoals je weet verbruikt het aanmaken van cryptomunten enorm veel computerkracht, en zal jij ongetwijfeld hinder ondervinden van die 'cryptojacking'. Een techniek die vaker gebeurt dan je wel zou denken: volgens experten van SOnicWall, zo lees je bij The Next Web, zouden er in de eerste helft va 2019 maar liefst 52,7 miljoen bezoeken gebracht zijn aan websites die met cryptojacking scripts geïnfecteerd zijn (1).

Firefox heeft trouwens nog ander heuglijk nieuws, in het bijzonder voor Apple-gebruikers. Want de volgende versie van Firefox voor macOS zou tot drie keer minder energie verbruiken dan tevoren. Hierover meer bij Slashdot (2)
https://thenextweb.com/hardfork/2019/09/03/nice-firefox-69-now-blocks-cryptominers-and-tracking-cookies-by-default/
https://news.slashdot.org/story/19/09/03/0654202/upcoming-firefox-update-will-decrease-power-usage-on-macos-by-up-to-three-timesBINNENLAND: REIN4CED ZORGT VOOR REVOLUTIE MET ONBREEKBAAR FRAME
Nog een binnenlands artikel -en vermits fietsen tegenwoordig ook al hoogtechnologisch zijn, is het dus een onderwerp voor dit e-zine.

Het gaat namelijk om REIN4CED, een nieuw compositemateriaal dat voor fietsen dient, en dat niet alleen even licht is als carbon, maar bovendien onbreekbaar.

Het is een uitvinding van het gelijknamige bedrijf, dat vorig jaar de Most Disruptive Innovator Award ontving van de Deloitte Fast 50. Het moet voorkomen dat renners met hun peperdure lichtgewicht fietsen plots, na een valpartij, met een gebroken fiets komen te staan.

Bloovi had een gesprek met de drie jongelui die het bedrijf gestart hebben.
https://www.bloovi.be/branded/ondernemen/2019/hoe-deze-belgische-start-up-voor-een-revolutie-in-de-fietswereld-zorgt-met-een-onbreekbaar-frame?utm_content=99667427&utm_medium=social&utm_source=twitter&hss_channel=tw-192240375SAMSUNG GELOOFT TERUG IN PLOOIBARE TOESTELLEN
Het lijkt erop dat Samsung het debacle met zijn plooibare toestellen te boven gekomen is. Vijf maanden nadat Samsung het schaamrood op de kaken kreeg, toen bleek dat de plooibare smartphone meteen barsten in het scherm vertoonde, laat het nu klanten opnieuw pre-registreren voor een Samsung Galaxy Fold. Die zou dan later deze maand moeten uitkomen - en maar liefst $1.980 kosten!

Samsung zou volgens Bloomberg ook werken aan een ander plooibaar toestel, een 6,7 inch, die bij het opvouwen een vierkante vorm krijgt - een beetje zoals een flip phone. De huidige plooibare Galaxy is 7,3 inch groot, en als je hem opvouwt dan krijg je terug een smartphone. Het nieuwe model zou ook met plooibaar glas werken, terwijl het huidige model met plooibaar plastic werkt. Ook Lenovo zou aan een plooibare RAZR werken.

Meer bij Engadget.
https://www.engadget.com/2019/09/02/samsung-re-opens-galaxy-fold-pre-registration/

 
  
De nieuwe oogst


EXPATISTAN: LEVENSDUURTE

Dat het leven niet goedkoop is, dat weet je. Maar op sommige plekken is het wel duurder dan op andere. Deze website laat je de vergelijking maken - uiteraard voor steden over de hele wereld, maar ook voor steden binnen België - zo kom je te weten dat Brussel 4% duurder is dan Antwerpen. Maar Londen is nog altijd 56% duurder dan Antwerpen. En Marbella is 3% goedkoper...
[Taal: ENG]
https://www.expatistan.com/


BROGRAMMER: FITNESS MET EEN HOEK AF
Sporten, dat is altijd leuker wanneer er een uitdaging is. Dat zet altijd meer aan tot een extra inspanning. Deze website geeft je ofwel een random uitdaging tegenover iemand anders, maar je kan ook je eigen uitdaging maken.
[Taal: ENG]
https://sarthology.github.io/brogrammers/


TOLLFEED: VERZAMEL BLOGS
Dit is een sociale website website waarmee je blogs kan lezen en verzamelen. Zo lees je interessante artikels die door verschillende mensen verzameld werden, en die toevoegen aan jouw eigen collectie. Je kan ook interessante mensen volgen, en je collectie delen met vrienden. En weet je wat heerlijk is? Je kan geen commentaren geven. Dus geen scheldpartijen!
[Taal: ENG]
https://www.tollfeed.com/


ONTDEK 21 HEERLIJK HANDIGE SUBREDDITS

Reddit is een fantastische plek om nieuwe inspiratie op te doen. Maar je moet wel je weg vinden in het doolhof van topics en zogenaamde subreddits. Maar zodra je daar thuis bent, vind je er ongelooflijk veel materiaal.
In dit artikel bij Gizmondo krijg je extra tips aangereikt van 21 subreddits die niet zo bekend zijn, maar wel heel interessant!
[Taal:ENG]
https://gizmodo.com/21-sneakily-useful-subreddits-that-you-might-not-have-h-1837647538


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: KARREWIET OP YOUTUBE
De VRT wil verder gaan dan de klassieke tv, en zoekt de kijker op waar die tegenwoordig zijn filmpjes vindt. Onder andere bij YouTube. En zo zal jij (of liever: jouw kroost) voortaan de reportages van Karrewiet (het jeugdjournaal van jongerenzender Ketnet) voortaan kunnen bekijken op tv maar ook via de website, Instagram en YouTube.
https://www.ketnet.be/karrewiet
https://www.instagram.com/karrewietketnet/?hl=nl
https://www.youtube.com/channel/UCCUHHJrtsoC1oyihO86mnMg?view_as=subscriber


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: THUIS-QUIZ

Het tv-seizoen is weer begonnen, en dat betekent terug "Thuis", de populairste soap van Vlaanderen. Dit jaar is het al het 25e seizoen!
En voor die gelegenheid heeft de VRT een quiz gelanceerd voor de trouwe fans, waarin zij hun kennis van de reeks kunnen testen.
[Taal: NL]
https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2019/08/28/quiz-25-vragen-over-25-jaar-thuis/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: TERZAKE25
Ook een ander VRT-programma, Terzake, ging 25 jaar geleden van start. Het duidingsprogramma Terzake, na het nieuws te bekijken, is uitgegroeid tot een vaste waarde. Samen met de andere duidingsprogramma's De Afspraak, dat vlak na Terzake volgt, en De 7e Dag, op zondag, houdt het de Vlamingen op de hoogte van het nieuws en verzorgt het de duiding.
Voor de 25e verjaardag werd een website gecreëerd die een terugblik brengt op de grootste nieuwsverhalen uit die 25 jaren.
[Taal: NL]
https://terzake25.be/


VRIJDAG MULTIMEDIA: SPELLETJES
Een website voor de spelvogels: heerlijk ontspannende casual games, voor wanneer je even virtueel met je duimen wil draaien. Voor sommige games moet je wel Flash activeren. Er is zelfs een solitair kaartspel dat je in je browser kan spelen!
[Taal: ENG]
https://www.gamedesign.jp


VRIJDAG MULTIMEDIA: LANDKAARTEN ONLINE

Op deze plek vind je de mooiste landkaarten van België en van Centraal Afrika. Er hoort ook een YouTube filmpje bij met instructies.
http://cartesius.be/CartesiusPortal/
https://www.youtube.com/playlist?reload=9&list=PL-GBcDVrlweLr4VBpB5gfxRSX9SS6HWs-

Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com
 


           W I K I P E D I A
    Een selectie van nieuwe en actuele bijdragen in
       de Nederlandstalige versie van Wikpedia
Wikipedia is een project met als doel een complete encyclopedie op het web te creëren. Iedereen kan Wikipedia gebruiken om informatie te zoeken of toe te voegen. U kunt eenvoudig zelf artikels schrijven, corrigeren of aanvullen. Aanmelden is hiervoor niet nodig, u kunt door op een van de onderstaande pagina's op "Pagina bewerken" te klikken meteen aan de slag.


Deze week zijn onder meer nieuwe artikels verschenen over:

    Stad in Estland - https://nl.wikipedia.org/wiki/Lihula_(stad)
    Nederlands ondernemer - https://nl.wikipedia.org/wiki/Alfred_Hubert_Regout
    In Engeland geboren Turks voormalig voetballer - https://nl.wikipedia.org/wiki/Muzzy_Izzet
    Uitgever van bibliofiele uitgaven met literaire teksten - https://nl.wikipedia.org/wiki/Sjaalmanpers
    Recessie op de mondiale staalmarkt in de zeventiger en tachtiger jaren - https://nl.wikipedia.org/wiki/Staalcrisis
    Frans-Braziliaanse historische dramafilm uit 2019 - https://nl.wikipedia.org/wiki/Wasp_Network
    Trammaterieel waarbij van elk type minimaal 25 exemplaren zijn gemaakt - https://nl.wikipedia.org/wiki/Trammaterieel
    Zonnestralingsbeheer - https://nl.wikipedia.org/wiki/Zonnestralingsbeheer


Daarnaast zijn onder andere de volgende bijdragen actueel:

    De Brexit is nog steeds actueel - https://nl.wikipedia.org/wiki/Brexit
    Orkaan die over de Bahama's trekt en richting Florida gaat - https://nl.wikipedia.org/wiki/Dorian_(orkaan)
    Wereldkampioenschappen roeien 2019 - https://nl.wikipedia.org/wiki/Wereldkampioenschappen_roeien_2019


Verdere bijzonderheden op de Nederlandstalige Wikipedia:

    Het portaal van de week gaat over Bier - https://nl.wikipedia.org/wiki/Portaal:Bier


De vorige bijdragen van Wikipedia aan NeTTieS zijn hier te vinden: http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wekelijkse_bijdrage_in_NeTTieS

 
Bij de collega's
*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

 
-Gegevens 300 Funda-klanten gestolen door phishingaanval op makelaars
https://www.ad.nl/tech/gegevens-300-funda-klanten-gestolen-door-phishingaanval-op-makelaars-br~a69766b5/
- De computer oordeelt: u krijgt zes jaar gevangenisstraf
https://www.ad.nl/tech/de-computer-oordeelt-u-krijgt-zes-jaar-gevangenisstraf~a9dad560/
 


*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
 
 
- Philips werkt aan 8K televisie die er in 2020 moet komen
https://elektrozine.be/philips-werkt-aan-8k-televisie-die-er-in-2020-moet-komen/
- Samsung met kleinste 8K tv tot op heden
https://elektrozine.be/samsung-met-kleinste-8k-tv-tot-op-heden/
 


*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info


- Exclusieve Ke3chang-groep heeft diplomaten in Europa en Latijns Amerika als doelwit
https://computertaal.info/2019/09/02/exclusieve-ke3chang-groep-heeft-diplomaten-in-europa-en-latijns-amerika-als-doelwit/
- Proefabonnement ? Gebruik Do Not Pay om het automatisch te laten eindigen
https://computertaal.info/2019/09/05/donotpay/
 

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- Microsoft integreert navigatiedata van TomTom in autoplatform
https://tweakers.net/nieuws/157004/microsoft-integreert-navigatiedata-van-tomtom-in-autoplatform.html
- Apple zet bèta van webversie muziekstreamingdienst online
https://tweakers.net/nieuws/156996/apple-zet-beta-van-webversie-muziekstreamingdienst-online.html


*** DATANEWS

http://www.datanews.be


- Belgische e-bike start-up rekruteert Sunrise-oprichter
https://datanews.knack.be/ict/careers/belgische-e-bike-start-up-rekruteert-sunrise-oprichter/article-news-1506063.html
- Motorola toont betaalbare smartphone met optische zoom
https://datanews.knack.be/ict/nieuws/motorola-toont-betaalbare-smartphone-met-optische-zoom/article-news-1505865.html


*** TECHNOLOGIUM
http://www.technologium.be

- IFA 2019 | De lanceringen om naar uit te kijken
https://www.technologium.be/ifa2019


*** TANDEMTECH


- Android 10 review: neem het heft in eigen handen
https://tandemtech.be/android-10-review-neem-het-heft-in-eigen-handen-d4fae7254d98
- Is het te laat om de macht van Mark Zuckerberg in te perken?
Facebook Inc. heeft veel data van je en je kan ze onmogelijk scheiden
https://tandemtech.be/is-het-te-laat-om-de-macht-van-mark-zuckerberg-in-te-perken-37215d094c26*** BLOOVI
http://www.bloovi.be/

- Het belang van UX voor het succes van je business: 10 basisprincipes die elk bedrijf zou moeten kennen
https://www.bloovi.be/artikels/marketing/2019/het-belang-van-ux-voor-het-succes-van-je-business-10-basisprincipes-doe-elk-bedrijf-zou-moeten-kennen
- Waarom freelancers voor schwung zorgen in bedrijven: “Ze dagen de status quo uit en schudden ingedommelde collega’s opnieuw wakker”
https://www.bloovi.be/branded/ondernemen/2019/waarom-freelancers-voor-schwung-zorgen-in-bedrijven-ze-dagen-de-status-quo-uit-en-schudden-ingedommelde-collega-s-opnieuw-wakker
 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


 

TIP: EEN TAB VAN CHROME NAAR JE ANDROID TOESTEL ZENDEN

Wist je dat je vanuit je Chrome browser een  url in één van je tabblaadjes kan verzenden naar je Android toestel? Dit artikel vertelt hoe - en zodra je de instructies gevolgd hebt, kun je via een eenvoudige rechtse klik op een tab dit naar een van je actieve Android toestellen zenden. Daar verschijnt het dan als een Chrome notificatie op je toestel.
https://thenextweb.com/basics/2019/09/01/how-to-send-a-tab-from-chrome-to-any-android-phone


Voor deze rubriek danken wij Gerard Schaefers (Sjeef): http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html en Mac-kenner Arnold voor hun hulp bij Mac-onderwerpen, en Hans voor de vele tips.
 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...


THUNDERBIRD 68 0 NU UIT

Deze nieuwe versie van de Thunderbird mail client werd uitgebracht voor Windows, Mac en Linux. En er is ook een portable versie, wat wil zeggen dat je de software op een stick kan installeren, en dan vanop elke computer je mail kan controleren met deze app.
Een van de belangrijkste verbeteringen in deze versie is het App-menu. Het is nu één enkel paneel, en je moet het menu aanklikken om de sub-menu opties te openen.
Ook worden de voorkeuren niet langer in een apart venster getoond, maar in een tab binnen Thunderbird.
Wat ook echt handig is, is dat je een bijlage kan losmaken van een mail en downloaden, maar bij die download een link naar de mail behoudt.
Een uitgebreide opsomming van de nieuwigheden bij Betanews.
https://betanews.com/2019/08/30/thunderbird-68/
https://www.mozilla.org/en-US/firefox/68.0/releasenotes/


PHOTO MAP: MAAK VERHALEN VAN JE FOTO'S
Deze app maakt gebruik van jouw foto's om een verhaal te vertellen van de plaatsen die je bezocht hebt. De foto's van je reis worden automatisch samengezet, en op een map weergegeven. Zo maak je een prachtige compositie van de plekken waar je geweest bent.
https://apps.apple.com/us/app/photo-map-us-europe-more/id1472276407?ref=producthunt#?platform=iphone
https://www.producthunt.com/posts/photo-map


AIRMESSAGE: IMESSAGE OOK VOOR ANDROID
Heel veel mensen maken gebruik van het messaging systeem van Apple, iMessage. Maar het is dus enkel wel bedoeld voor mensen met een iPhone. Deze software trekt het verder open: je kan via het messaging netwerk boodschappen verzenden en ontvangen, via group chats, afbeeldingen, video's, audioboodschappen, enz.
https://play.google.com/store/apps/details?id=me.tagavari.airmessage&ref=producthunt
https://www.producthunt.com/posts/airmessage


CARD DIARY: ZET JE DAG NEER OP EEN KAART


Een leuk idee: schrijf neer op een kaart wat er die dag gebeurd is. Met een foto erbij, gegevens van de muziek die je beluisterd hebt, enz. Een mooie manier om even aandacht aan jezelf te geven, en na te denken over waarmee je bezig bent.
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.card.carddiary
https://apps.apple.com/app/card-diary-pretty-journal/id1295506659
https://carddiary.me/


POEM: GEDICHTEN
Via deze app kan je elke dag een gedicht lezen van een dichter. Maar ook informatie vernemen over een dichter. Mooi om een moment van rust te creëren in je dagelijkse routine: gewoon even een gedicht lezen terwijl je staat te wachten op bus of trein, je smartphone sluiten, en dan even nadenken... Heerlijke rust in je hoofd!
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.pennylane.poem


VRIJDAG APPDAG: OHM APP
Een simpele app, gemaakt voor mensen die van muziek houden, meditatie, en die ontspanning zoeken, even het drukke leven willen ontvluchten.
De app bevat rustige geluiden die je kan combineren met je playlist, waarbij je songs uit elk mogelijk genre kan kiezen en mengen met de soundscape van de app bibliotheek.
https://apps.apple.com/app/ohm-meditate-musically/id1413677098

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere. 
 

 

 
NeTTies e-zine
p/a Hilde Van Gool
Bossestraat 32

2220 Heist op den Berg


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu 
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier 
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart 
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe 
Marijke Pante,
Marianne Steijlen 
Reinhilde Remaut 
Ludo Cattoor 
Evert Poppen 
Philip Lafeber 
Julien Van den Borre, 
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Frank VDW
Filip Overmeire (Filover) 
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool

In het bijzonder danken wij Wim Wylin voor de vele tips, en Gerard Schaefer voor de spreuk van de week.

- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens
Met dank aan Carol Fenijn voor de correctie van onze teksten


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Stuur ons een mail en wij zorgen ervoor! info@netties.be 

AFSLUITER VAN DE WEEK
Iedereen draagt op zijn rug een etiket,
volgens hetwelk men hem beoordeelt en dat alleen hijzelf niet ziet.
-Paul Brulat-