Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
5/9/2019 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Het oor wil ook wat
 
DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 23
Nummer 1121 van 31/8/2019Gegroet lezer,

Nog een laatste echte zomerdag, vooraleer we, heel toepasselijk, op 1 september naar de regen en een symbolische herfst. Die we eigenlijk wel heel hartelijk verwelkomen, want zo'n zomer, dat was iets teveel van het goede - ook voor onze trouwe viervoeter, die haar heil zocht op de koude tegels in de keuken, terwijl een ventilator haar haren wat deed wapperen. Maar nu lijkt alles terug zijn gewone, regenachtige gangetje te gaan gaan. En ook dat is goed :)

Hopelijk hebt u ook kunnen genieten van deze uitzonderlijke zomer, en kan de regen die beloofd is ook u bekoren? Wij hebben in elk geval weer een editie vol nieuwtjes, en zelfs een goede uitgaanstip in onze rubriek "Hier spreekt men Nederlands". Veel leesplezier gewenst, en ook een goede schattenjacht!

Bij leven en welzijn tot volgende week!

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 

 
Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.
AUTEURSRECHTEN: VERZET VAN BOEKHANDELS, EN VALSE COPYRIGHT CLAIMS OP STREAMING DIENSTEN
We beginnen deze week met twee berichten rond auteursrechten. Het eerste draait rond boeken, of liever het voorlezen van boeken - iets wat het bedrijf Audible doet: het zet boeken om in audioboeken.  Bij dat laatste had het een nieuwe functie toegevoegd: Audible Captions. Daarbij krijg je hetgeen voorgelezen wordt ook als tekst op je scherm te zien. Wat handig kan zijn wanneer je bijvoorbeeld de voorlezer niet goed kan verstaan.

Nu hebben zeven leden van de Association of American Publishers een klacht ingediend tegen Audible. De zeven zeggen dat Audible enkel het recht heeft om audioboeken te maken, en niet de tekst te vertonen. Zij dienen dan ook een klacht in tegen Audible wegens inbreuken op de auteursrechten (1).

Het tweede bericht betreft ook audio en auteursrechten, maar vanuit een heel andere hoek. Het blijkt namelijk, zo lees je bij Pitchfork, dat slimme fraudeurs misbruik maken van valse claims bij streaming diensten.

Concreet uploaden fraudeurs muziek van een artiest naar Spotify, zonder langs de gewone uploadkanalen te gaan. En dan incasseren zij de royalties voor de songs. Een ingewikkeld schema, maar het blijkt erg lucratief, want zij zouden 10.000 dollar gemakkelijk kunnen binnenhalen als buit.

Het is trouwens niet alleen Spotify dat hiervan last heeft, maar ook Apple Music. Het hele verhaal bij Pitchfork.
https://www.reuters.com/article/us-amazon-com-lawsuit/top-u-s-publishers-sue-amazons-audible-for-copyright-infringement-idUSKCN1VD1ZY
https://pitchfork.com/features/article/how-artist-imposters-and-fake-songs-sneak-onto-streaming-services/ZIJN SMARTPHONE DATA ONBETROUWBAAR BEWIJS IN MOORDZAKEN?
Een bericht over Denemarken, dat ook voor de rest van Europa grote gevolgen kan hebben. In Denemarken zullen namelijk 10.700 rechtszaken heropend worden, teruggaand tot 2012, om na te kijken of er mogelijk foutieve data van smartphones als bewijs gebruikt werd om iemand te veroordelen.

Het gaat met name om twee mogelijk fouten. Bij de eerste fout zouden de ruwe data van smartphones door de telefoonbedrijven omgezet werden in locatiegegevens, zonder daarbij àlle data te gebruiken. Het tweede probleem zou liggen bij het feit dat sommige tracking data de telefoon kon koppelen aan de verkeerde gsm-mast, waardoor zelfs een onschuldige veroordeeld zou kunnen zijn.

Het hele verhaal lees je bij de New York Times. Het is nu af te wachten of deze problemen ook in andere Europese landen vastgesteld worden, en of ook daar zaken heropend moeten worden om de bewijslast te bekijken.
https://www.nytimes.com/2019/08/20/world/europe/denmark-cellphone-data-courts.htmlGOOGLE MAAKT GEEN DESSERTJES MEER
Grote verandering bij Google: nadat het jarenlang zijn opeenvolgende versies van het Android besturingssysteem voorzien had van smakelijke namen van desserts en snoepjes, waarvan de beginletters opeenvolgende letters in het alfabet waren. Nu was Android dus toe aan de letter Q, en iedereen was al dapper aan het speculeren welk snoepje het zou worden.

Mis dus: deze versie zal door het leven gaan als Android 10. Dat maakt de update misschien iets minder sappig, maar daarom niet minder interessant. Want dit houdt ook een redesign in van de Play Store, zodat die nu in Material Design uitgevoerd wordt. Op je mobiele toestel zal je bij Android nu ook onderaan een navigatiebalk hebben in de Store, er zijn aparte ruimtes voor games en apps, en afgeronde vierkantige icoontjes zijn standaard voor alle appps.

Bovendien een verbetering die broodnodig was: de pagina over de app zal meer informatie moeten bevatten over de advertenties die je in de app al dan niet aantreft, over de in-app aankopen die je er kan doen, enz.

Wordt snel verwacht. Meer bij 9to5 Google.
https://9to5google.com/2019/08/21/play-store-material-theme-official/UITGEVERS TOENEMEND BEZORGD OVER GOOGLE AMP
Wellicht heb je al gehoord van Google AMP of Accelerated Mobile Pages. Dat is een technologie die, zoals de naam het zegt, webpagina's sneller op mobiele toestellen moet weergeven, en die zich voornamelijk tot nieuwsuitgevers richt.

Zij moeten een tweede versie maken van hun artikels, een lichtgewicht. Die zullen dan vertoond worden in Google Search en sneller laden op mobiele toestellen. Wat natuurlijk extra werk betekent voor de uitgevers. Maar zij worden ervoor beloond: de pagina's verschijnen hoger in de zoekresultaten, en de sites krijgen dus meer bezoekers.

Google zal zelfs 'goedgekeurde' AMP-pagina's van geselecteerde uitgevers vertonen in Google news.

Maar daar begint een schoentje te wringen. Want de gebruiker kan het hele artikel lezen in Google News, zonder dat hij naar de website van de uitgever moet gaan - tenzij hij klikt op een link naar de uitgever, in de AMP-pagina. Bovendien is het gebruik van AMP de enige manier om toegang te krijgen tot de Discover feed van Google - die plaatst artikels dan op het nieuwe blanco blad wanneer je een nieuwe tab opent in de Chrome browser.

Sinds kort heeft Google nog een extra functie toegevoegd aan AMP: server-side rendering of SSR. Dat zorgt voor betere performantie voor sites die de technologie voor hun hele domein toepassen. En Google richt zich voortaan ook tot de desktop, terwijl het vroeger alleen maar mobiele toestellen als doel had.

Google breidt zijn invloed dus uit, maar de uitgevers zijn ontevreden omdat het ten koste gaat van de controle die zij hebben over hun site. Het laat Google immers toe om artikels gratis te lezen, onder het mom van het web beter te maken.

En dus beginnen de uitgevers te morren. Een interessant artikel hierover bij Medium.
https://onezero.medium.com/google-is-tightening-its-iron-grip-on-your-website-27e06b3150e0NEWS CORP WIL MET KNEWZ GOOGLE EN FACEBOOK OMZEILEN
De uitgevers zijn ook boos op Google News en Facebook. Want ook daar vind je het nieuws van de uitgevers, maar opnieuw zonder dat de uitgever controle heeft over het aanbod, en zonder de vergoeding die de uitgevers normalerwijze zouden krijgen voor hun nieuws. Bovendien zouden artikels van bepaalde soorten sites een lagere ranking krijgen dan andere zonder dat de uitgevers daar iets aan kunnen doen.

Daarom heeft News Corp nu een tool uitgebracht, Knewz. Dat is een nieuws app en website die de artikels aggregeert, verzamelt dus. De bezoeker kan die aanklikken, en wordt dan doorverwezen naar de website van de nieuwssite. En News Corp neemt helemaal geen commissie voor die verwijzing. Meer nog: het zal data delen met de uitgever. Het is bovendien de bedoeling om originele nieuwsartikels te promoten, meer dan artikels die gewoon een ander artikel herkauwen.

Meer bij Adnews.

Knewz.com is momenteel nog in bètatest.
https://www.adnews.com.au/news/news-corp-s-secret-google-slayerPOKEMON GO ZEGT VOORTAAN OOK NO
Weet je nog, toen de Augmented Reality game Pokemon Go de grote rage was? Hele hordes mensen liepen met hun smartphone in de hand, op zoek naar de felbegeerde virtuele schatten. Wat tot wrevel leidde bij mensen wanneer zo'n schat zich op hun eigendom bevond, of wanneer hun privé-eigendom overrompeld werd door mensen op weg naar zo'n schat.  Want die waren vaak op vaste plaatsen verstopt - de 'Pokestops' en de 'Gyms'.

Verschillende eigenaars spanden daarom een rechtszaak in tegen Niantic, de maker van de game. En nu heeft die een schikking getroffen in deze rechtszaak: de zaak wordt afgekocht in ruil voor de betaling van 4 miljoen dollar.

Daarbij moeten we wel even de kanttekening maken dat dat geld niet gaat naar de gedupeerden die een gezamenlijke klacht ('class action') ingediend hadden, maar hoogstwaarschijnlijk zal dat geld voornamelijk naar de advocaten gaan in deze zaak. De 12 oorspronkelijke klagers zullen elk amper 1.000 dollar krijgen.

Een tweede kanttekening: de rechter heeft zich helemaal niet uitgesproken over schuld of aansprakelijkheid. Want dat was een interessante case geweest, om regels te bepalen over hoe virtuele objecten in de echte wereld moeten interageren met eigendomswetten.

Niantic heeft wel zijn lesje geleerd: een van de bepalingen van de minnelijke schikking was dat het een website zou oprichten en een online rapportagesysteem waar mensen terecht kunnen wanneer gamers op hun land raken. Het belooft dat het 95% van de klachten binnen de 15 dagen zal oplossen.

Meer bij The Register.
https://www.theregister.co.uk/2019/08/23/pokemon_go_lawsuit/OPLOSSING IN DE MARKT VOOR TAKSONTWIJKING DOOR TECH-BEDRIJVEN
Tech-bedrijven maken  (net zoals vele andere bedrijven trouwens) handig gebruik van belastingvoordelen die bepaalde landen bieden. Denk aan Ierland, maar ook Nederland, die erg lage tarieven aanrekenen op de winst. Gevolg: deze bedrijven laten via handige boekhoudkunstjes het uitschijnen alsof alle winst in dat land gehaald wordt, om zo een minimum aan belastingen te betalen.

Uiteraard zijn de landen die naast die belastingen grijpen niet tevreden. Zij willen ook wel een graantje meepikken, en het gevaar bestaat dan ook dat zij  eveneens belastingvoordelen gaan toekennen, nog lager dan wat die andere landen aanbieden. Een spiraal van tarieven die steeds lager gaan - tot voordeel van de bedrijven, maar tot nadeel van de landen die buiten de boot vallen en minder inkomsten krijgen. En tot nadeel van de belastingbetaler, want die zal de gederfde inkomsten moeten bijpassen...

Daarom had Frankrijk een tijdje geleden op eigen houtje een belasting ingevoerd voor tech-bedrijven: elk bedrijf dat meer dan 750 miljoen euro wereldwijd aan inkomsten genereert, en 25 miljoen daarvan in Frankrijk, moet 3% belasting betalen op die Franse inkomsten.

En omdat de taks meestal Amerikaanse bedrijven zou treffen, was president Trump daarmee niet opgezet. In het kader van de G7 bijeenkomst is daar nu een compromis over gevonden. Er komt namelijk een framework van de OESO, waardoor bedrijven getaxeerd worden waar zijn opereren, niet waar zij hun hoofdkwartier hebben. Zolang dat framework er niet is, zal Frankrijk zijn eigen belasting heffen. En die zal dan in mindering gebracht worden wanneer de OESO-belasting in werking treedt.

Als je het ons vraagt: een stap in de goede richting!
https://techcrunch.com/2019/08/26/us-and-france-reach-a-compromise-on-frances-tax-on-tech-giants/BBC WIL ZIJN EIGEN DIGITALE ASSISTENT LANCEREN
De Britse openbare zender BBC staat voor velen bekend als "Auntie Beeb". En dan lijkt het heel logisch dat, wanneer de BBC een eigen digitale assistent à la Siri en Alexa uitbrengt, het die "Beeb" gaat noemen.

BetaNews weet inderdaad te melden dat de BBC werkt aan een digitale assistent, die in 2020 uitgebracht zou worden. Veel is er nog niet over geweten - behalve dat hij ook regionale accenten zou moeten aankunnen, beter dan de huidige assistenten. En dat is wellicht nodig - want je hebt natuurlijk het BBC Engels, maar er zijn zoveel dialecten in het Britse Engels (Schots, Welsh, verschillende buurten, ...) die momenteel niet echt herkend worden door de digitale assistenten.

Volgens BetaNews zou het enkel om een digitale assistent gaan - geen fysiek product zoals een luidspreker à la Google Home. En is het vooral de bedoeling dat mensen hun stem kunnen gebruiken om online diensten te bedienen, en om naar tv-programma's te kunnen zoeken.
https://techcrunch.com/2019/08/26/us-and-france-reach-a-compromise-on-frances-tax-on-tech-giants/FACEBOOK KAN DE DUITS PRIVACYWETGEVING OMZEILEN
We blijven nog even in justitieel gebied. En wel in Duitsland. Daar had het Federale Kartel Office (Bundeskartellamt) bevolen dat Facebook de data van gebruikers op zijn verschillende platformen -Facebook, Instagram en WhatsApp- niet mocht combineren, zonder daarvoor hun uitdrukkelijke toestemming te vragen. Een precedent dat mogelijk navolging had kunnen krijgen in andere landen, omdat de antitrust regulator overleg gepleegd had met de EU-privay instellingen, en die tot de conclusie gekomen waren dat het gedrag van Facebook op De Duitse markt, waar het een de facto monopoliepositie had, neerkwam op misbruik.

Facebook ging echter in beroep, kon de toepassing van het Bundeskartellamt laten uitstellen, en een beslissing deze week heeft de maatregel nu opgeschort waardoor hij, aldus TechCrunch, op de lange baan geschoven wordt. De Bundeskartellamt heeft nu een maand om een beroep in te stellen.

Meer achtergrond bij TechCrunch.
https://techcrunch.com/2019/08/26/facebook-succeeds-in-blocking-german-fcos-privacy-minded-order-against-combining-user-data/BINNENLAND: STUDENTEN LOSSEN LOGISTIEK PROBLEEM OP IN EINDWERK
Ook de treinwagons van het goederenvervoer vergen onderhoud. Dat wordt o.a. gedaan op de terreinen van Rail Service Net op het Antwerpse haventerrein. Maar wanneer je weet dat daar 200 wagons staan, verspreid over 5 sporen, en dat die wagons dan ook nog eens gemakkelijk van plaats verwisselen, is het voor het onderhoudspersoneel geen sinecure om de juiste wagon te vinden waaraan zij moeten werken.

Twee leerlingen van het GITOK in Kalmthout hebben een ingenieus systeem gevonden om de wagons te traceren. Hierover vind je bij ATV een reportage.
https://atv.be/nieuws/leerlingen-gitok-lossen-wagon-probleem-rail-service-net-op-video-83539


NEDERLAND: DELIVEROO MOET PENSIOENPREMIES BETALEN
Al sinds de dienst van start ging was er de discussie: is de koerier die het eten bezorgt via Deliveroo een werknemer of een zelfstandige? In Nederland, waar Deliveroo in 2015 al aan de slag ging, werd in het begin enkel met werknemers met een arbeidsovereenkomst gewerkt. Dat is veranderd in 2017, toen is overgeschakeld op zelfstandigen. De rechter oordeelde echter dat ook de freelancers als werknemers met arbeidsovereenkomst beschouwd moeten worden. Tegen die beslissing ging Deliveroo Nederland in beroep.

Maar er is nog een ander aspect aan de zaak. Volgens de rechter is Deliveroo geen IT-bedrijf, maar een maaltijdbezorger, en valt het dus onder het beroepsvervoer. En dan zou het voor werknemers met een contract een bijdrage aan het pensioenfonds moeten betalen. Voor de eerste werknemers, die dus duidelijk als werknemer met contract aangeworven waren, loopt dat nu al op tot 640.000 euro aan achterstallige premies.  Die som kan nog hoger worden, wanneer de rechter uiteindelijk in beroep bevestigt dat de freelancers ook werknemers met contract zijn.

Een flinke tegenslag dus voor Deliveroo...
https://www.hln.be/nieuws/buitenland/deliveroo-moet-in-nederland-achterstallige-640-000-euro-aan-pensioenpremies-betalen~af18e7a8/?FACEBOOK WERKT AAN THREADS VOOR INSTAGRAM
Volgens The Verge zou Facebook werken aan een app voor Instagram, die het Threads noemt. De bedoeling daarvan is dat je informatie deelt met je naaste vrienden.

Die informatie zou dan gaan om waar jij je bevindt, met welke snelheid jij je verplaatst, en hoeveel batterijduur je nog hebt. Je zou ook foto- en video-boodschappen kunnen versturen. Wat de bedoeling is, wordt er niet bij gezegd - misschien om je vrienden te laten weten of je in aantocht bent?

Deze app is niet nieuw: voor Instagram gekocht werd door Facebook, was het zelf bezig met een messaging app, Direct. Maar de medewerkers van Instagram die daaraan werkten werden begin dit jaar overgeplaatst naar het Facebook Messenger team. Wat ons doet vermoeden dat deze Threads app eigenlijk bedoeld is om uitgerold te worden voor de gebruikers van Facebook, maar omdat de hele wereld meteen moord en brand zou schreeuwen wanneer Facebook dit uitbrengt, het nu zogezegd een app is voor Instagram, dat op minder wantrouwen kan rekenen.
https://www.theverge.com/2019/8/26/20833903/facebook-instagram-threads-messaging-app-close-friends-snapchat/YELP WORDT NOG PERSOONLIJKER
De core business van Yelp is het geven van advies over restaurants in de buurt, gebaseerd op de reviews van mensen die daar gegeten hebben. Yelp gaat dat advies nu nog persoonlijker maken.

In de app voor Iphone zal je voortaan de resultaten kunnen filteren op dieet, levensstijl en toegankelijkheid; Yelp zal je ook vragen om een soort keuken te kiezen (Italiaans, Frans, fastfood, ...) en wat voor soort gerecht (hoofdgerecht, voorgerecht, slaatjes, ...) en dat dan verweven in het advies dat het je geeft.

Deze nieuwe filters worden momenteel uitgerold voor 60% van alle iOS app gebruikers, en in de herfst dit jaar volgt een uitrol voor àlle iOS gebruikers. Android moet nog even wachten, en het zou niet over al deze filters kunnen beschikken.

Meer bij Engadget.
https://www.engadget.com/2019/08/27/yelp-personalized-search-results/

 


 
 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!BETREED MET DE CYBERSHOES DE VIRTUELE WERELD
VR heeft een heel nieuwe dimensie gecreëerd voor gamen. Je wordt echt helemaal opgenomen in de game, staat er centraal, bent er echt deel van. En afhankelijk van de uitrusting waarmee je de game speelt, kan je ook voorwerpen manipuleren en echte actie ondernemen.

Alleen... die hele ervaring wordt om zeep geholpen zodra je ook maar één stap moet zetten. Want jouw benen gaan tot nu toe echt niet mee in de game.. Momenteel beleef je de meeste games nog zittend in een stoel, kan je je hoofd bewegen om het gezichtsveld te manipuleren, en kan je voorwerpen aanraken.

Maar daar zou, volgens The Next Web, verandering in moeten komen met de Cybershoes. Dat is een schoeisel dat het midden houdt tussen een "slets" en een sandaal, en ideaal zou zijn voor VR-games.

Maar heb je daarvoor dan geen speciale loopband nodig, wil je lopen en trappen en zo? Neen, bij de cybershoes moet je gewoon op je stoel zitten, en van daaruit de stappende bewegingen maken. Een filmpje bij TNW toont hoe.
https://thenextweb.com/plugged/2019/08/20/cybershoes-let-you-physically-walk-run-and-jump-in-vr-without-leaving-your-seat/BINNENLAND: EEN DEMO VAN DE 4DX TECHNOLOGIE BIJ KINEPOLIS
In Antwerpen is de eerste zaal opengegaan van de Kinepolis-keten, die speciaal uitgerust is voor 4DX cinema. Dat is een speciaal procedé waarbij jij meevoelt en beweegt zoals de hoofdfiguur in de film. Of liever: jouw stoel laat jou bewegen. Zwaaien en draaien, trillen, bliksem en mist beleef je daardoor nog intenser.

Bij Kinepolis vind je een trailer die het een en ander duidelijk uitlegt. Onze mening: een horror-film gaan wij daar zeker en vast niet bekijken in 4DX. Dat zou ons hart niet overleven!
https://kinepolis.be/nl/movie-formats/4dx#
https://kinepolis.be/nl/movie-formats/4dx#FITBIT BRENGT DE VERSA 2 SMARTWATCH UIT
Over het algemeen zijn gewone fitness trackers tamelijk goedkoop - voor amper 49 euro heb je tegenwoordig al een tracker die alles doet wat hij moet doen: je stappen tellen, je hartslag meten, je slaap bijhouden, ...  En smartwatches zijn een categorie hoger in prijs (vooral als ze door Apple gemaakt zijn!).µ

De nieuwe Versa 2 van Fitbit kan echter aangenaam verrassen met een startprijs van €200. Daarvoor krijg je nu ook een microfoon waarmee je de Amazon assistente Alexa kan aanroepen. Het toestel is niet klein te noemen met zijn 3,1 centimeter scherm, dat nu een AMOLED is in plaats van een LCD. Maar je hebt nu dus dieper zwart, heldere kleuren en een betere leesbaarheid in daglicht.

Nog een verbetering: het scherm is always-on, zodat je ook het uur kan aflezen wanneer het toestel zelf in slaapmodus is. Integratie met Spotify maakt het toestel nog leuker, plus de Smart Wake functie.

Je kan nu ook een abonnement nemen op Fitbit Premium, een dienst die je meer inzicht geeft in je slaapgewoonten, persoonlijk advies voor je trainingen, enz. Slim bekeken van Fitbit, om naast de hardware ook services te gaan verkopen!

Meer bij Engadget.
https://www.engadget.com/2019/08/28/fitbit-versa-2-hands-on-alexa-spotify/FAIRPHONE 3 KOMT UIT
Weet je nog, de Fairphone? Het idee is eigenlijk prachtig: deze smartphone bestaat uit 7 modules die je apart kan vervangen wanneer zij bijvoorbeeld kapot gaan, of upgraden als er nieuwe hardware voor voorhanden is.  Bovendien zijn alle onderdelen gemaakt van grondstoffen die op een faire manier gewonnen worden, in conflictvrije gebieden, en waar mogelijk uit gerecycled materiaal gemaakt worden. Maar of het een groot succes geworden is,  valt te betwijfelen - behalve de ophef bij de lancering, hebben wij er niet veel meer over gehoord.

De Fairphone 2 kreeg een 10/10 score voor herstelbaarheid, maar het bedrijf moest in 2017 de ondersteuning voor de Fairphone 1 stopzetten, omdat de aparte onderdelen te duur werden.

De nieuwe Airphone 3 zou vanaf 3 september in Europa verkrijgbaar zijn aan een prijs vanaf €450.
https://www.theverge.com/2019/8/27/20834741/fairphone-3-release-date-news-specs-features

   


 
De nieuwe oogst


DE 25 BELANGRIJKSTE FICTIEVE KARAKTERS VAN DE VOORBIJE 25 JAAR
Een interessant artikel bij Slate. Het gaat namelijk over de 25 belangrijkste karakters die mensen, die de boeken gelezen hebben of de reeksen gezien hebben, hun hele leven bijblijven. En die  uitgegroeid zijn tot symbolen, zoals een Scrooge of een Pollyanna.
Hier een lijstje met die karakters, de context, en ook de reden waarom zij ons zo bijblijven.
[Taal: ENG]
https://slate.com/culture/2019/08/most-important-characters-movies-tv-books-21st-century.html


PANOPTICLICK: CONTROLEER OF JOUW BROWSER JE BESCHERMT TEGEN TRACKING

Nu, als je op een website komt die aanbiedt om na te gaan of je getraceerd wordt, dan is onze eerste reactie: neen, merci. Want wie weet wat dat script met onze computer doet.
Maar bij deze site hebben wij vertrouwen - zij is namelijk van de EFF, de Electronic Frontier Foundation. Dus als je eens goed wil griezelen en weten hoe je getraceerd wordt, ga je gang!
[Taal: ENG]
https://panopticlick.eff.org/


ATLAS VAN DE MANEN
We mogen echt niet onze eigen planeet als middelpunt van het heelal beschouwen. Want er zijn, buiten onze maan, nog vele andere manen die in het zonnestelsel ronddwalen.
Dit artikel bij National Geographic laat je kennis maken met deze manen.
[Taal: ENG]
https://www.nationalgeographic.com/science/2019/07/the-atlas-of-moons/


VISIT THIS, READ THAT

Een website voor de avontuurlijke reiziger die ook van boeken houdt. Hier krijg je namelijk tips aangereikt, van de site en van andere deelnemers aan het initiatief, voor boeken die je kan lezen wanneer je een bepaald land of stad bezoekt. Boeken die zich daar afspelen, en die je onderdompelen in de locatie.
[Taal: ENG]
https://visitthisreadthat.com/


DOTOAST: ORGANISEER JE TABS IN PROJECTEN
Wanneer je aan een project werkt, heb je hoogstwaarschijnlijk verschillende tabs openstaan met info die je aan het researchen bent. Moet je het werk even opzij leggen, dan is het niet meteen gemakkelijk om de tabs te reconstrueren tot je werkplek.
Dat is wat deze extensie voor Chrome en Safari belooft wél te doen: je kan je tabs organiseren in sessies.
https://chrome.google.com/webstore/detail/toast/pejhbjnfifdecpkgcjhgmcaphdobmiie
https://apps.apple.com/ua/app/toast/id1465707487?mt=12
https://dotoast.com/


MUZIEK OM BIJ TE WERKEN
Deze website biedt je, via een nieuwsbrief waarop je je kan abonneren, een selectie aan van muziek waarop je gerust kan werken. Geen zin om een echt abonnement te nemen? Klik even de link aan om de dienst uit te proberen, en maak kennis met muziek die geselecteerd werd, met links naar Spotify en andere plekken waar je de muziek kan vinden.
https://flowstate.substack.com/


EASTER EGG: WIZARD OF OZ
Omdat het deze week 80 jaar geleden was dat de befaamde film The Wizard of Oz in première ging, heeft Google een easter egg, een geheimpje, verborgen in zijn zoekmachine.
Alles wat je moet doen is de naam van de film 'The Wizard of Oz' in Google intikken. Dan zie je bij het resultaat rechts op de pagina een paar rode schoentjes. Klik daarop en... weg ben je!
https://www.engadget.com/2019/08/25/google-search-wizard-of-oz-easter-egg/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: BROOD

Alhoewel het tegenwoordig steeds minder op de ontbijttafel staat, laat staan op de avondtafel, behoorde brood vroeger tot de dagelijkse kost. Deze website wil het brood terug onder de aandacht brengen. Je vindt er de geschiedenis van verschillende Europese broodsoorten, en vele heerlijke recepten die je met brood maken kan. Smakelijk!
[Taal: NL]
https://www.brood.net/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: GITAARTABS
Er was een tijd dat elke jongere wel een gitaar had. Een elektrische, om in de garage samen met vrienden te spelen. Of een akoestische, om romantisch te tokkelen bij het haardvuur. Die belangstelling lijkt nu helaas minder te zijn - de smartphone neemt zoveel tijd in beslag, dat er haast geen gelegenheid meer is om creatief bezig te zijn.
Hopelijk keert die trend? De jongeren kunnen alvast terecht op deze website waar je gitaarles kan volgen. Een groot deel gratis, maar met ook betalende versies.
Je kan daarbij kiezen tussen de gitaarlessen (en als je voldoende kan, stop je gewoon het abonnement), en het proTabs abonnement dat meer bedoeld is voor gevorderde gitaristen die nieuwe nummers willen leren spelen, en waarbij zij de tabs (vingerzettingen)krijgen voor nieuwe songs.
https://www.gitaartabs.nl/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: ROMMELMARKTEN
De zomer nadert zijn einde, en dan zoeken we niet meer de zee op tijdens het weekend, maar ander vertier. Een bezoek aan de plaatselijke rommelmarkt is altijd een heel leuk avontuur. Op de site rommelmarkten.be kan je zien welke rommelmarkten er in jouw buurt zijn.
Onze tip is geen rommelmarkt, maar een kringwinkel: SWR.  Die bestaat al sinds 1996 en wordt uitgebaat door een man met veel idealisme, die ook een overtuigde communist is. Die plek bezoeken is een tocht in de grotten van Alibaba. Tent na tent achter een hangar, met planken op de grond en soms wankele schabben, maar wel met echte schatten. Liefhebbers van fifties houten meubilair zullen er leuke dingen vinden, en er hangen prachtige lusters met opaque glazen lampenkappen. Aan de ingang ook lusters gemaakt van hertengeweien, en zelfs een opgezette beer. Snel daarheen, want de uitbater stopt ermee... En laat je niet afschrikken door de hopeloos verouderde website, dat hoort er nu eenmaal bij ??
http://www.rommelmarkten.be/
https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20190517_04408455
http://www.kringloopswr.be/


VRIJDAG MULTIMEDIA: WAT ALS ADIL EL ARBI EN BILALL FALLAH NU EENS TIK TAK ZOUDEN MAKEN?
Een remake van de trailer van TikTak, het bekende programma voor kleutertjes. Maar dan wel in een adult versie!
[Taal: --]
https://www.standaard.be/cnt/dmf20190829_04581785


VRIJDAG MULTIMEDIA: EEN TOEVALSTREFFER
Een man zit te wachten in zijn auto. En tekent iets op zijn zijruit. Bekijk het wonderbaarlijke effect van die tekening, wanneer de man vertrekt.
https://christophniemann.com/detail/animati


VRIJDAG MULTIMEDIA: STERREN ZIEN

Dit archief met ruimtebeelden is prachtig. En bovendien is een groot aantal onder CC licentie te gebruiken. Om weg te dromen onder de sterrenhemel!
https://imagearchives.esac.esa.int/picture.php?/82333/category/314Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com
 


           W I K I P E D I A
    Een selectie van nieuwe en actuele bijdragen in
       de Nederlandstalige versie van WikpediaWikipedia is een project met als doel een complete encyclopedie op het web te creëren. Iedereen kan Wikipedia gebruiken om informatie te zoeken of toe te voegen. U kunt eenvoudig zelf artikels schrijven, corrigeren of aanvullen. Aanmelden is hiervoor niet nodig, u kunt door op een van de onderstaande pagina's op "Pagina bewerken" te klikken meteen aan de slag.


Deze week zijn onder meer nieuwe artikels verschenen over:

    Grote spiegeltelescoop - https://nl.wikipedia.org/wiki/Leviathan_van_Parsonstown
    Destijds een polder op het eiland Putten - https://nl.wikipedia.org/wiki/Vriesland_(Spijkenisse)
    Nationaal park in West-Australië - https://nl.wikipedia.org/wiki/Nationaal_park_Tuart_Forest
    Lied van John Lennon - https://nl.wikipedia.org/wiki/Real_Love_(John_Lennon)
    Collectieve vergelding gepleegd door Duitse bezetters en Vlaamse collaborateurs in augustus 1944 - https://nl.wikipedia.org/wiki/Razzia%27s_van_Meensel-Kiezegem
    Duitse jazzklarinettist - https://nl.wikipedia.org/wiki/Rolf_K%C3%BChn
    Langste film in de geschiedenis van de Argentijnse cinema - https://nl.wikipedia.org/wiki/La_Flor


Daarnaast zijn onder andere de volgende bijdragen actueel:

    Europees kampioenschap volleybal vrouwen 2019 - https://nl.wikipedia.org/wiki/Europees_kampioenschap_volleybal_vrouwen_2019
    Overleden president van Gambia - https://nl.wikipedia.org/wiki/Dawda_Kairaba_Jawara
    Handelsoorlog - https://nl.wikipedia.org/wiki/Handelsoorlog
    Overleden Amerikaanse zangeres - https://nl.wikipedia.org/wiki/Nancy_Holloway


Verdere bijzonderheden op de Nederlandstalige Wikipedia:

    Het portaal van de week gaat over autosport - https://nl.wikipedia.org/wiki/Portaal:Autosport


De vorige bijdragen van Wikipedia aan NeTTieS zijn hier te vinden: http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wekelijkse_bijdrage_in_NeTTieS 
Bij de collega's
*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

 
- Grote Nederlandse mediapartijen bundelen krachten tegen Netflix en YouTube
https://www.ad.nl/nieuws/grote-nederlandse-mediapartijen-bundelen-krachten-tegen-netflix-en-youtube~abf49f9a/
- Dit zijn de beste speakers met slimme spraakassistent
https://www.ad.nl/dossier-ad-tech-beste-koop/dit-zijn-de-beste-speakers-met-slimme-spraakassistent~a141c0b1/

 

*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
 
 
- Disney+ content deels in 4K met HDR en vier streams tegelijk
https://elektrozine.be/disney-content-deels-in-4k-met-hdr-en-vier-streams-tegelijk/
- Android Auto krijgt grootste update sinds jaren
https://elektrozine.be/android-auto-krijgt-grootste-update-sinds-jaren/
 


*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info

- Coole Windows 10 screensavers
https://computertaal.info/2019/08/24/coole-windows-10-screensavers/
- Activeer de Lees Modus in Chrome, Firefox of Edge
https://computertaal.info/2019/08/29/activeer-de-lees-modus-in-chrome-firefox-of-edge/

 

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- Onderzoek: Nokia-telefoons draaien vaakst op nieuwe Android-versies, LG minst
https://tweakers.net/nieuws/156684/onderzoek-nokia-telefoons-draaien-vaakst-op-nieuwe-android-versies-lg-minst.html
- Opsporingsdienst ILT en Belgische politie onderzoeken het hacken van tachografen
https://tweakers.net/nieuws/156672/opsporingsdienst-ilt-en-belgische-politie-onderzoeken-het-hacken-van-tachografen.html*** DATANEWS

http://www.datanews.be


- Foute metingen rekenen 'onbeperkt' dataverbruik van favoriete app soms tóch aan
https://datanews.knack.be/ict/nieuws/foute-metingen-rekenen-onbeperkt-dataverbruik-van-favoriete-app-soms-toch-aan/article-news-1503265.html
- Google-onderzoekers: 'Kwaadaardige websites vielen jarenlang iPhones aan'
https://datanews.knack.be/ict/nieuws/google-onderzoekers-kwaadaardige-websites-vielen-jarenlang-iphones-aan/article-news-1503059.html


*** TECHNOLOGIUM
http://www.technologium.be

- IFA 2019 | De lanceringen om naar uit te kijken
https://www.technologium.be/ifa2019
- Welke tech zit er in onze rugzak | Zomer 2019
https://www.technologium.be/techrugzakzomer2019

*** TANDEMTECH


- Samsung Galaxy A80 review: flippity flop
Een eyecatcher, maar ook niet meer dan dat
https://tandemtech.be/samsung-galaxy-a80-review-flippity-flop-4c70d53d3801
- Philips Momentum 436M6VBPAB review: reusachtig
Bigger is better
https://tandemtech.be/philips-momentum-436m6vbpab-review-reusachtig-3f38ed361f7a


*** BLOOVI
http://www.bloovi.be/

- In de marge: Nederlander richt social media-site op voor overleden mensen
https://www.bloovi.be/artikels/innoveren/2019/in-de-marge-nederlander-richt-social-media-site-voor-overleden-mensen-op
- Hoe dit digitale platform na amper 1 jaar al 500.000 gebruikers had: “Dankzij corporate venturing hebben we de start-up fase overgeslagen”
https://www.bloovi.be/branded/ondernemen/2019/hoe-dit-digitale-platform-na-amper-1-jaar-al-500-000-gebruikers-had-dankzij-corporate-venturing-hebben-we-de-start-up-fase-overgeslagen
 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


 TIP: EEN PDF OP EEN MAC BEWERKEN

Elke Mac wordt geleverd met een programma genaamd Voorvertoning. Hiermee kan je foto's en PDF-bestanden bekijken en bewerken.

Om te beginnen dubbelklik je gewoon op je PDF-bestand en het wordt automatisch geopend in Voorvertoning. Als dit om de een of andere reden niet gebeurt, open je de map Programma's en open je vervolgens Voorvertoning. Het is het pictogram met een ansichtkaart van de oceaan en een klein vergrootglas op de hoek. Van daaruit wordt je begroet met een venster waarin je wordt gevraagd om het bestand te selecteren dat je wil gebruiken en wanneer je klaar bent, klik je op de blauwe Open-knop.

Om toegang te krijgen tot de werkbalk, klik je op Markeringsknoppenbalk rechtsboven links naast het zoekveld. Het pictogram is een potloodpunt in een cirkel. Klik op het Tekstgereedschap - het is het pictogram met de letter T in een vierkant - en er verschijnt een tekstvak in het midden van je document. U kunt het vak overal op de pagina verplaatsen.

Om het uiterlijk van de tekst te veranderen, tikt je op Tekststijl - het is het pictogram met de cursief gedrukte A. Als je het formaat van het tekstvak wilt aanpassen, klik je op een van de blauwe stippen. Zo kan je het tekstveld breder of smaller maken door ze naar links of rechts te slepen.

Er zijn ook hulpmiddelen voor het tekenen en schetsen. Met het tekengereedschap kan je vrijwel alles tekenen wat je wilt met je cursor, terwijl het schetsgereedschap de objecten die je tekent in vormen verandert met een aanpasbare vulling en rand. Als je alleen maar een lijn of tilde tekent, kan je de kleur en dikte veranderen met het Vormstijl -- de gestapelde parallelle lijnen -- of Randkleur -- het kleine vierkantje binnenin een groot vierkant. Als je je niet bijzonder artistiek voelt, kan je ook vooraf gemaakte vormen toevoegen.

Voorvertoning geeft je een aantal manieren om een kopie van jouw handtekening toe te voegen en op te slaan.

Misschien is dit het favoriete instrument om een handtekening toe te voegen. Klik rechts van de knop Tekst op Handtekening: de cursieve letter J. Je moet de optie hebben om je trackpad te gebruiken om je handtekening met je vinger te ondertekenen of deze te scannen met de ingebouwde camera van je Mac.

Om het trackpad te gebruiken, klik je op het tabblad Trackpad, klik je op de knop Klik hier om te beginnen en als je klaar bent met tekenen, druk je op een willekeurige toets. Als je je handtekening goed vindt, druk je op Gereed. De andere manier om een handtekening te maken, is door je naam op een wit stuk papier te ondertekenen en deze te scannen. In plaats van het tabblad Trackpad kiest je het tabblad Camera. Plaats het stuk papier voor de camera en plaats je handtekening op de zwarte lijn. Na een tijdje verschijnt je handtekening op het scherm in het camerapreview. Als je het goed vindt, drukt je op Gereed.

Als je een van de opgeslagen handtekeningen wilt toevoegen, klik je gewoon op de handtekening die je wilt toevoegen in het menu Handtekening. Sleep, wijzig het formaat en plaats de handtekening vervolgens waar je maar wilt.

Tot slot kun je alle bewerkingen opslaan door in Archief op Bewaar (Command + S) te klikken. Je kan het bestand ook opslaan als pdf door in Archief op Exporteren als pdf te klikken.
Bron: Gerard Schaefers
https://www.sjeef.nl/
https://www.sjeef.eu/
https://www.sjeef.nl/Recepten/rssfeed.xml


TIP: ZO KAN JE JE CONTACTEN VAN JE IPHONE SYNCHRONISEREN MET GMAIL

Het zal je wellicht ook al gebeurd zijn: je koopt een nieuw abonnement, met bijhorende simkaart, en plots moet je op zoek gaan naar een groot deel van je contactpersonen. Want soms staan die op je simkaart, soms op je toestel.
Dit artikel van MakeUseOf legt je uit hoe je je contacten vanuit je iPhone kan synchroniseren naar Gmail, waar zij een veilige back-up vormen.
[Taal: ENG]
https://www.makeuseof.com/tag/sync-iphone-contacts-to-gmail/Voor deze rubriek danken wij Gerard Schaefers (Sjeef): http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html en Mac-kenner Arnold voor hun hulp bij Mac-onderwerpen, en Hans voor de vele tips.
 


 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...


  NETFLIX TWEAKED: ADD ON VOOR FIREFOX


Met deze extensie voor zowel Firefox als je Chrome browser zorg je ervoor dat de previews van Netflix niet automatisch gaan afspelen, wanneer je gewoon even te lang de afbeelding van de film of reeks bekijkt. Een zegen!
https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/netflix-tweaked/
https://www.fluencyy.com/


SCREEN RECORDER LITE
Zoals de naam het zegt, kan je met deze app je scherm opnemen. Je moet gewoon op Start drukken om een nieuwe opname te starten. En je kan ook de parameters van de opname aanpassen, zoals de videocodec die je wil voor je opname, en de bitrate.
https://www.microsoft.com/en-us/p/screen-recorder-lite/9nhcdvr3v68c?cid=msft_web_chart&activetab=pivot%3Aoverviewtab#


SKETCHUP VOOR SCHOLEN
Dit is een tool waarmee je 3D modellen kan maken. Hij is bestemd voor het lager en middelbaar onderwijs, en wie ingetekend heeft op Microsoft Education kan er meteen gebruik van maken.
De app bevat ook tutorials, en werkt met de muis, het klavier en het aanraakscherm als input.
https://www.sketchup.com/products/sketchup-for-schools


VRIJDAG APPDAG: SITENOTES


Met deze tool voor de Mac, kan je heel handig notities maken in een zijbalk van je scherm. Je kan lijstjes met taken maken, kleuren toekennen aan verschillende soorten taken. Het enige wat ons onduidelijk is, is hoe het zit met synchronisatie op verschillende toestellen. Want dat is iets wat concurrent Evernote alvast heel goed kan...
https://www.apptorium.com/sidenotes?ref=producthunt


VRIJDAG APPDAG: ARTPAPER VOOR IOS
Met deze app kan je prachtige wallpapers in hoge (retina) kwaliteit op je iPhone en iPad zetten.
https://www.twopeoplesoftware.com/artpaper/ios/

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.
 

 
NeTTies e-zine
p/a Hilde Van Gool
Bossestraat 32

2220 Heist op den Berg


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu 
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier 
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart 
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe 
Marijke Pante,
Marianne Steijlen 
Reinhilde Remaut 
Ludo Cattoor 
Evert Poppen 
Philip Lafeber 
Julien Van den Borre, 
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Frank VDW
Filip Overmeire (Filover) 
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool

In het bijzonder danken wij Wim Wylin voor de vele tips, en Gerard Schaefer voor de spreuk van de week.

- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens
Met dank aan Carol Fenijn voor de correctie van onze teksten


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Stuur ons een mail en wij zorgen ervoor! info@netties.be 

AFSLUITER VAN DE WEEK
De beste hervormers die de wereld ooit gekend heeft,
zijn zij die met zichzelf beginnen.
-George Bernard Shaw-