Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
29/8/2019 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Het oor wil ook wat
 
DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 23
Nummer 1120 van 24/8/2019Gegroet lezer,

Deze week speelde Twitter een voorname rol in de klassieke pers. Het incident op Pukkelpop leidde tot commentaren heen en weer, en de klassieke media vonden het leuk om er een "hij zei" en "zij zei" spel van te maken. Waarbij wel over het hoofd gezien wordt dat Twitter een supersnel medium is, dat tegelijk persoonlijk en objectief is - mensen vertellen er hun eigen verhaal, en media brengen er een korte samenvatting van hun nieuws, om de lezer naar de website te lokken. In die mengelmoes vergeten de klassieke media steeds vaker hun rol als objectieve waarnemers, die nuancering en factchecking brengen.

Maar wij laten het niet aan ons hartje komen. Op Twitter kies je nu eenmaal zelf wie je volgt -tenminste wanneer je de optie van 'de nieuwste tweets eerst' geselecteerd hebt. En onze tijdlijn zit vol met leuke berichten, van positieve mensen. Ook minder leuke berichten af en toe, en ook haatboodschappen, die gelukkig niet aan ons gericht zijn, maar die toch even doen slikken. Maar het mooie is: je kan gewoon ook even NIET naar Twitter kijken. En rustig een boek pakken, in de zon gaan zitten, en je niets aantrekken van alle gehakketak :)

Veel leesplezier gewenst, en bij leven en welzijn tot volgende week!

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 

 
Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.SPOTIFY FOR PODCASTS: VOORAL DATA ZIJN BELANGRIJK
Podcasts zijn erg populair geworden, maar tot nu toe was het voor podcasters zelf eigenlijk heel moeilijk om aan data over de luisteraars te geraken. Uiteraard kan je het aantal downloads van een podcast via de verschillende kanalen (Apple, Stitcher, Google Podcasts, de aparte podcast-apps voor Android, ...) tellen. Maar daarmee weet je nog niet of de episode wel beluisterd werd - helemaal, half of helemaal niet. En als de gebruiker afhaakte, op welk moment in de episode. Evenmin had de podcaster bijkomende informatie over de luisteraar zelf - muzieksmaak, leeftijd, gender, locatie, enz.

Dat is wat Spotify belooft om wèl te geven. In oktober verleden jaar startte het met een betaversie van Spotify for Podcasters, en sindsdien hebben een 100.000 podcasts zich aangemeld. Niet slecht, maar het kan veel beter, want in de Spotify cataloog zitten er meer dan 450.000 shows, zo weet The Verge. En ook die podcasters moeten overtuigd worden. Spotify hoopt dan ook dat het de data zijn die deze podcasters over de schreef kunnen trekken.

Waarom die data belangrijk zijn? Advertenties. Een adverteerder wil weten wat het doelpubliek is, vooraleer hij een advertentie zal plaatsen. En hij wil ook weten of die advertentie wel gehoord wordt door de luisteraar. Met de Spotify data, netjes verpakt in een dashboard, kan de podcaster deze data aanbieden aan de adverteerder. En iets meer centjes verdienen met zijn podcast.

Meer bij The Verge.
https://www.theverge.com/2019/8/13/20802018/spotify-for-podcasters-dashboard-live-beta-analytics


APPLE MET RODE KAKEN VOOR HET AFLUISTEREN VIA SIRI
Verleden week kon je lezen hoe verschillende grote bedrijven moesten toegeven dat zij medewerkers (of medewerkers van onderaannemers) lieten luisteren naar opnames van de slimme assistenten. Google met zijn Google Assistant, Amazon met zijn Alexa, en ook Microsoft met zijn Cortana.

Het doel van dat 'afluisteren' is eigenlijk best normaal: om de software te verbeteren. Om o.a. te weten te komen waarom de assistent geactiveerd werd, terwijl dat niet de bedoeling was, of wat de gebruiker eigenlijk zei toen de assistent een commando of vraag niet begreep. In alle gevallen ging het om eerlijke bedoelingen, meestal met opnames die anoniem gemaakt waren. Er werd ook niet live geluisterd. Maar voor de gebruiker bleef het beeld van het 'afluisteren' hangen - derden die naar hun gesprekken in de huiskamer luisterden. Er barstte een storm van kritiek los. Google, Amazon en Microsoft beloofden dat zij deze praktijk zouden stopzetten - althans voorlopig.

En wat met Apple, zal je vragen? Wel, ook Apple heeft moeten toegeven dat het opnames van Siri liet beluisteren door personeel van onderaannemers. Wat bij John Gruber, bekend Apple-fan, toch heel wat wrevel opwekte. Want Apple laat zich zo graag voorstaan op het feit dat het de privacy van zijn gebruikers beschermt. Gruber veronderstelde dan ook dat het beluisteren enkel gebeurde bij gebruikers die hiervoor expliciet toestemming gegeven hadden. Wat niet het geval bleek, want nadat Apple moest toegeven dat Siri opnames beluisterd werden, kondigde het aan dat het voortaan de gebruiker een opt-out mogelijkheid zou bieden.

Bovendien gaf Apple toe dat het de opnames op zijn eigen servers bewaarde, zes maanden lang, zonder dat de data geanonimiseerd waren. En na die zes maanden wilde het de data nog 2 jaar bewaren, anoniem dan.

Lees het artikel van de (erg verontwaardigde) John Gruber.
https://daringfireball.net/2019/08/siri_privacy_trustVOOR DE LIEFHEBBERS: JE KAN TERUG JE IPHONE JAILBREAKEN
Het was lange tijd een kat-en-muisspelletje: techneuten vonden een opening in het besturingssysteem van Apple, waardoor het mogelijk werd om toch apps te installeren die niet vanuit de App Store kwamen - wat in tech-termen jailbreaken genoemd werd. En Apple sloot dat deurtje, waardoor die jailbreak niet meer mogelijk werd. Tot er een andere opening gevonden werd, en tot Apple ook die weer sloot.

Maar de laatste tijd bleef die deur toch potdicht zitten. Tot nu dan toch, want volgens Vice.com zou er nu, voor het eerst in jaren, een jailbreak beschikbaar zijn, ook voor de modernste up-to-date iPhones. En het meest ironische van de hele zaak, is dat het Apple is dat deze jailbreak mogelijk gemaakt heeft. Het heeft namelijk een zwakke plek in haar iOS, waarvoor het een patch uitgebracht had, per vergissing terug opengezet.

Hackers maakten hier meteen gebruik van om een jailbreak online te zetten. Leuk voor wie die jailbreak wil doen, maar minder leuk voor alle gebruikers, want zij zijn nu kwetsbaar voor deze lek, tot Apple een update uitbrengt.

Meer bij Vice.
https://www.vice.com/en_us/article/qvgp77/hacker-releases-first-public-iphone-jailbreak-in-yearsTERRORISTEN MAKEN STEEDS VAKER GEBRUIK VAN BITCOINS
Terrorisme kost geld. Je moet wapens kopen, super geavanceerde elektronica, een onderdak en vluchtplek, enz. Dat geld is vaak afkomstig van 'sponsors' - mensen die de zaak steunen, vreemde mogendheden ook. Maar die storten dat geld uiteraard niet gewoon op de bankrekening van de terrorist of terreurcel - banken zijn tegenwoordig heel streng gereglementeerd, en willen echt wel weten wie er achter een rekening steekt, en waarom er grote bedragen gestort worden.

En dus is het logisch dat terroristen steeds vaker gebruikmaken van cryptomunten zoals bitcoins. Die zijn anoniem te kopen en verhandelen, en vertegenwoordigen flinke sommen geld.

En terroristen en andere illegale groeperingen, zo vertelt de New York Times, worden ook steeds beter in het handelen met bitcoins. Zo zou een afdeling van Hamas, die als terreurbeweging beschouwd wordt, aan iedereen die geld wil geven een uniek bitcoin adres geven waar het geld gestort kan worden. Daardoor zouden autoriteiten nooit kunnen achterhalen wie het geld gegeven heeft. En op de website van de organisatie staat een filmpje met duidelijke instructies hoe men aan bitcoins kan geraken.

Een ontwikkeling die ongetwijfeld de ordediensten zorgen moet baren... Meer bij NYT.
https://www.nytimes.com/2019/08/18/technology/terrorists-bitcoin.htmlDISNEY PLUS KOMT NAAR NEDERLAND
Moeten wij eens wat koren op de molen gooien van wie confederalisme voorstaat voor België? Wel, als dat het geval was, dan zouden Nederlandstalige gebruikers veel sneller kunnen genieten van nieuwe tech-diensten. Want dan zou een dienst die naar Nederland trekt, meteen ook in Vlaanderen aangeboden kunnen worden, zonder dat er ook onderhandelingen gevoerd moeten worden voor Franstalige diensten voor België. Omgekeerd: wanneer er een dienst in Frankrijk van start gaat, zou die meteen ook in Franstalig België kunnen beginnen, zonder dat gewacht moet worden tot er akkoorden zijn voor bijvoorbeeld auteursrechten voor het Nederlandstalig publiek.

De aankondiging van Disney Plus is hiervan een sprekend bewijs. Die dienst gaat namelijk in november van start in een beperkt aantal landen, waaronder ook Nederland. Het zou logisch zijn dat die content van Disney ook voor Vlaanderen beschikbaar wordt, want het is hetzelfde taalgebied. Maar neen: enkel Nederland. Het grote nadeel van ons o zo versnipperd landje...

Hoe het ook zij: het positieve aan de aankondiging van Disney is dat de dienst beschikbaar is aan een prijs van €6,99 per maand in Nederland (of €69,99 per jaar), en dat er heel wat leuke content zit. Bovendien zal je die content kunnen bekijken via verschillende toestellen: via je desktop webbrowser, maar ook via Apple TV en Android TV, via je Android mobiele toestel of je iPad of iPhone, en via Google Chromecast. En ook via de Roku streaming player en Roku TV, niet zo bekend in Vlaanderen, en via Xbox One. Momenteel dus niet via Fire TV van Amazon.

Meer bij The Verge en Variety.
https://www.theverge.com/2019/8/19/20811513/disney-plus-launch-devices-iphone-ipad-apple-tv-roku-android-subscription
https://variety.com/2019/digital/news/disney-plus-launch-canada-netherlands-australia-new-zealand-1203305784/REDDIT START MET LIVESTREAMS MAAR GAAT DAT GOED AFLOPEN...
Je hebt ongetwijfeld al gehoord van Reddit. Dat is een nieuwssite met een sociale kant eraan: in de verschillende kanalen kan je nieuws aanbrengen en anderen stemmen dat bericht dan naar de voorpagina of laten het links liggen. En er zijn natuurlijk ook de nodige commentaren.

Reddit heeft in het verleden, vooral door die commentaren, af en toe problemen gehad. Het karakter van Reddit is immers vrijgevochten, een beetje chaotisch zelfs. En dat heeft tot scheldpartijen, trolling en erge ruzies geleid. Sindsdien is Reddit begonnen de site wat meer te modereren.

Nu gaat Reddit een avontuur aan: het wil gebruikers live laten streamen. Daarvoor lanceert het RPAN of Reddit Public Access Network.  Voorlopig draait dat alleen van 9 AM tot 5 PM in de VS, en in de volgende maanden zou het meer algemeen uitgerold worden.

De streams zijn beperkt in tijd (max. 30 minuten) en zullen streng gemodereerd worden - geen gevloek, geen gevaarlijke of illegale activiteiten, geen beledigende content.

Volgens Alex Le, de VP van producten bij Reddit, wordt er met de dienst gestart, omdat de gebruikers vertrouwd zijn met streaming content, en van Reddit verwachten dat de site dat ook brengt. Maar het is nog de vraag of Reddit zich hiermee niet op een heel glibberig pad begeeft. Facebook en Co die ook live streaming bieden, hebben er heel wat problemen mee gehad - denk aan live uitzendingen van zelfmoorden, schietpartijen en dergelijke. Echt serieuze content ga je niet in een live stream vinden, omdat de beelden veel te schokkerig zijn, en 'echte' professionals enkel beeld van goede kwaliteit brengen.

Af te wachten dus hoe dit uitdraait!
https://www.wired.com/story/reddit-livestreaming-rpan/
https://www.engadget.com/2019/08/19/reddit-livestreaming-trial-rpan/BIJ SLASHDOT KAN JE NIET MEER ANONIEM INLOGGEN ALS ANONYMOUS COWARD
Nog een bericht over een van de gevestigde waarden van het internet: Slashdot. Op deze site brengen gebruikers een artikel aan, vaak met een relevante passage, en commentaar, en ontspint zich vervolgens een levendige discussie.

De meeste gebruikers hebben er hun eigen inlog, en zij kennen elkaar zodat er op termijn vriendschapsbanden ontstaan zijn. De site liet echter ook toe om anoniem in te loggen - maar dan enkel als "anonymous coward".

Dat is echter recent veranderd. Op 9 augustus verdween deze optie, om enkele dagen later terug te verschijnen. Alleen kon je voortaan niet meer echt anoniem posten als Anonymous Coward, enkel met je eigen inlog. Zo konden de andere gebruikers jouw inlog niet zien, maar  de Slashdot admins wel.

Volgens Slashdot President Logan Abbott werd de beslissing genomen om spam te weren. Ars Technica meent echter dat deze beslissing ongetwijfeld verband houdt met de druk die er momenteel uitgeoefend wordt op anonieme messagingdiensten, in het bijzonder 8chan, waar o.a. een schutter zijn manifesto gepubliceerd had na een schietpartij met veel slachtoffers.
Meer bij Ars Technica.
https://arstechnica.com/information-technology/2019/08/anonymous-anonymous-cowards-are-for-now-not-welcome-on-slashdot/FACEBOOK LAAT JE EINDELIJK JE BROWSERGESCHIEDENIS WISSEN
Eindelijk - Facebook brengt een functie uit die door velen gevraagd werd, en die je privacy beter beschermen moet. Je zal namelijk voortaan informatie over apps en websites die je bezoekt buiten het sociale netwerk kunnen wissen.

En dat is nodig. Want Facebook verzamelt heel wat informatie over de 2,4 miljard mensen die elke maand inloggen in de website. Met die informatie kunnen zij adverteerders lokken, doordat die uiterst gerichte advertenties kunnen tonen aan de bezoekers.

Met de nieuwe functie, Off-Facebook Activity, zal je een lijst te zien krijgen van de apps en websites die jouw online activiteit delen met Facebook. Met de optie om die surfactiviteit te ontkoppelen van je Facebook account. Zo wordt die informatie in de toekomst niet meer gedeeld met Facebook.

Prima - maar momenteel is het enkel in Ierland, Zuid-Korea en Spanje dat de optie uitgebracht wordt. Hopelijk komt het ook snel naar ons landje!
https://www.cnet.com/news/facebook-launches-long-awaited-privacy-tool-to-clear-your-browsing-history/#ftag=CADf328eecBINNENLAND: WAARIN EEN KLEIN LANDJE GROOT KAN ZIJN
Twee berichten over bedrijven in België, die het heel ver aan het schoppen zijn. Om te beginnen, een bericht over een bedrijf uit Gent. Het productiehuis A Mad Production heeft zich de laatste jaren onderscheiden door enkele knappe documentaires over humanitaire crisissen in Gaza en Zuid-Soedan. En nu werd het aangezocht door de Amerikaanse regisseur Steven Spielberg om een documentaire te maken over genocide en holocaust. Niet alleen de holocaust tijdens de Tweede Wereldoorlog, maar ook de genocide in Rwanda, het Chinese Nanjing of de Rohingya in Myanmar.

De documentaire wordt een combinatie van virtual reality, artificiële intelligentie en hologrammen. Meer bij VRT (1).

Het tweede bericht betreft een bedrijf uit Borgerhout, deelgemeente van Antwerpen. Cyborn, dat animatiefilms, apps en games ontwikkelt, staat namelijk op de grootste gamebeurs van Europa, Gamescom. Het werd hiervoor uitgenodigd door een dienst van de Vlaamse overheid, Flanders District of Creativity.

Op de beurs zal het bedrijf zijn VR-spel Hubris The Game voorstellen. Eerder maakte het ook al animatiefilms zoals Ploey en games voor reeksen als Buck op Ketnet.

Meer bij GVA (betaalmuur)
https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2019/08/20/gents-productiehuis-werkt-samen-met-steven-spielberg/
https://www.gva.be/cnt/dmf20190820_04568258/borgerhouts-gamebedrijf-staat-op-grootste-gamebeurs-van-europaINTERNET IN BELGIË EN NEDERLAND: TARIEVEN EN DE eSIM
In Nederland gaat de provider T-Mobile van start met de eSIM - een technologie waarbij je geen plastic simkaart meer nodig hebt, maar waar de verbinding met je provider via hard- en software op je toestel zelf gebeurt. Dat heeft o.a. het voordeel dat je heel gemakkelijk van provider wisselen kan, en niet meer moet klungelen met een SIM-kaart.

Reden voor Newsmonkey om zich af te vragen hoe het zit in ons landje. En dat is niet fraai: tot nu toe zou enkel provider Orange actief bezig zijn om deze eSim in zijn aanbod op te nemen (1).

Ons landje hinkt op nog een ander gebied achterop: de prijs van de internetpakketten. Providers bieden meestal een bundel aan van intenet, tv, bellen (vast).

En volgens vergelijkingssite Internethunter.be zouden de prijzen bij ons veel hoger liggen dan bij onze buurlanden. De instapprijs van zo'n abonnement zou gemiddeld op 60,28 euro per maand liggen, terwijl ze in Frankrijk op 34,99, Duitsland op 43,40, en Nederland op 46,83 euro liggen.

De oorzaak? Te weinig concurrentie. In ons land heb je nu eenmaal enkel twee grote aanbieders: Telenet en Proximus. Bovendien zouden de volumes die inbegrepen zijn in de pakketten ook veel lager liggen dan bij onze buurlanden. Meer bij Emerce (2). Het originele artikel vind je bij Internethunter (3)
https://newsmonkey.be/nederlandse-t-mobile-start-met-esim-wat-doen-belgische-operatoren/
https://www.emerce.nl/nieuws/internetpakketten-belgi-fors-duurder-buurlanden
https://www.internethunter.be/informatie/internet-packs-in-belgie-duurder-dan-in-buurlanden/FRANKRIJK: HYPERPANEL OS
Frankrijk heeft altijd al zijn eigenheid willen bewaren. Waar de rest van Europa, met Nederland en Vlaanderen voorop, meteen gaat voor Engelse termen bijvoorbeeld, en die vlot in de Nederlandse taal opgenomen heeft, zorgde Frankrijk altijd voor zijn eigen termen. Een computer is daar een 'ordinateur', een gsm is er een 'portable', een homepage een 'page d'acceuil', enz.

Ook op het gebied van soft- en hardware wil Frankrijk niet onderdoen voor Silicon Valley en de Amerikaanse hegemonie. Denk maar aan het systeem van Minitel, dat eigenlijk een soort voorloper was van het internet: via je tv kon je al vanaf 1980 in Frankrijk informatie opvragen, online aankopen doen, treinreservaties maken, enz. (1).

Ook op hardwaregebied bleef Frankrijk niet achter - alhoewel de producten niet altijd zo bekend zijn. Zo is Archos al jarenlang maker van heel goede tablets en MP3 players.

Maar wist je dat Franse ingenieurs ook een eigen besturingssysteem ontwikkeld hebben? Het gaat om HyperPanel, dat veel minder bugs zou bevatten dan andere besturingssystemen, en bovendien veel minder energie zou verbruiken. Het bestaat al 30 jaar, en hoopt eindelijk door te breken, vooral als OS voor Internet of Things toestellen, die een lage energieconsumptie vereisen.

L'Observateur wijdt er een artikel aan (1 - betaalmuur), en bij Wikipedia lees je er meer over.
https://en.wikipedia.org/wiki/Minitel
https://www.nouvelobs.com/economie/20190812.OBS17062/faire-mieux-que-microsoft-et-ibm-le-pari-d-une-bande-d-informaticiens-francais.html
https://fr.wikipedia.org/wiki/Hyperpanel_OSFACEBOOK PROBEERT HET OPNIEUW MET NEWS
Volgens de New York Times is Facebook van plan om een nieuwe tab in jouw feed te zetten, News. Daarin komt dan, zoals de naam het zegt, het nieuws, maar dan wel geselecteerd door echte mensen en journalisten, niet door een algoritme.

Het is de bedoeling om recente, relevante nieuwsberichten te brengen, en Facebook zou al advertenties geplaatst hebben om het nodige personeel aan te werven.  Facebook zou ook sommige partners betalen om hun berichten te mogen brengen.

De News tab zou geen deel gaan uitmaken van je gewone newsfeed. Facebook is al een tijdje bezig met die om te vormen, zodat er minder berichten staan van uitgevers en marketeers, maar meer content van je vrienden. Facebook hoopt daarmee de gebruikers aan te moedigen zelf ook meer te posten, want mensen zijn veel minder actief aan het worden op Facebook.
https://www.nytimes.com/2019/08/20/technology/facebook-news-humans.htmlGOOGLE GO NU WERELDWIJD VERKRIJGBAAR
Google heeft van vele tools een lichtgewicht versie, die bedoeld is voor markten waar mensen vaak met oudere toestellen met weinig geheugen rondlopen, of waar er niet altijd een goede verbinding is. Nu zijn die tools eigenlijk wel voor iedereen interessant, gewoon omdat zij zo weinig energie verbruiken.

Google heeft blijkbaar begrepen dat er, buiten die opkomende markten zoals India en Afrika, interesse is voor die lichtgewicht apps. En dus brengt het zijn zoek app Google Go nu wereldwijd uit.

Deze app, die voor het eerst al in 2017 gelanceerd werd, gebruikt amper 7 MB ruimte op je toestel, en kan ook offline werken. Volgens Google zouden de zoekresultaten geoptimaliseerd zijn zodat zij tot 40% minder data verbruiken.

Volgens TechCrunch heeft Google trouwens aangekondigd dat het ook Lens, de functie om tekst in beelden te ontdekken en vertalen, naar Google Go zou brengen.
https://www.google.com/url?q=https://techcrunch.com/2019/08/20/googles-lightweight-search-app-google-go-launches-to-android-users-worldwide/&sa=D&ust=1566448487283000&usg=AFQjCNECCAiDX9Vw4KZWSJvcX9wUYx5EJAMICROSOFT: SMS ORGANIZER VOOR ANDROID, EN NIEUWE NOTEPAD
Twee berichtjes over Microsoft vandaag. Om te beginnen: Microsoft brengt een nieuwe app uit voor Android, SMS organizer. Die moet de gewone SMS-boodschappen app in Android vervangen. Ook deze app werd eerst uitgebracht in een opkomende markt, namelijk India. Nu zou hij dus ook naar de VS, het VK, en Australië komen.

De app wil je sms-berichten beter organiseren, door die via AI in te delen in herinneringen, aanbiedingen, enz. Je kan ook bepaalde afzenders blokkeren, en oudere boodschappen archiveren. Meer bij ZDNet.

Een tweede bericht betreft Notepad, een tool die al decennialang meegegeven wordt bij elke Windows computer. ZDNet heeft nu gemerkt dat Microsoft bij zijn nieuwe Windows 10 update van Notepad een aparte app maakt, die je via de Windows Store moet updaten. Waarom Microsoft dit doet? Voornamelijk omdat je dan deze app apart kan updaten, buiten de gewone Windows OS updates om. Het betekent ook dat je Notepad zal kunnen verwijderen van je computer - alhoewel het nog de vraag is wie dat zou doen, want Notepad is en blijft een handig ding! Meer in een tweede bericht van ZDNet.
https://www.zdnet.com/article/microsoft-starts-rolling-out-another-new-android-app-sms-organizer/
https://www.zdnet.com/article/microsoft-makes-notepad-a-separate-store-app-starting-with-new-windows-10-20h1-test-build/?ftag=COS-05-10aaa0g&utm_campaign=trueAnthem:+Trending+Content&utm_content=5d5980aa6f0c9700014b783a&utm_medium=trueAnthem&utm_source=twitter


  
 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!


NIET MEER SJOEMELEN MET VERKLIKKERLICHTJE VAN GOOGLE NEST CAMERA
Er zijn zoveel camera's tegenwoordig - de politie hangt ze op straat, in gebouwen hangen ze, en privépersonen gebruiken ze tegenwoordig ook. Al is het maar om te weten wie er aanbelt, zodat je met die persoon kan spreken, zelfs wanneer je niet thuis bent - het principe van de Ring deurbel bijvoorbeeld.

Meestal staat er op zo'n camera een verklikkerlichtje, dat aanduidt wanneer de camera actief is. Maar bij de Google Nest camera kon je dat lichtje uitschakelen. Wat wel handig is wanneer die camera in een donkere kamer staat - het lichtje zou anders de camera verraden hebben.

Dat gaat nu veranderen: om de privacy van de gebruikers te eerbiedigen kan het verklikkerlichtje niet meer uitgezet worden. Tot woede van de eigenaars van de camera's. Ook de Nest Hello deurbel en de Dropcam camera's moeten eraan geloven.

Meer bij Engadget.
https://www.engadget.com/2019/08/15/google-disables-nest-camera-status-light/DE EERSTE OVER HET OOR DRAADLOZE OORTJES
Steeds meer fabrikanten brengen draadloze oortjes uit. En dan hebben we het niet alleen Apple met zijn Airpods (en hun belachelijke vormgeving waardoor het lijkt alsof je een tandenborstel in je oor gestopt hebt), maar ook over draadloze oortjes van verschillende merken, die je met een clip rond je oorschelp bevestigt bijvoorbeeld, En een tussenvorm, waarbij er toch nog een koordje is: in-oor oortjes, verbonden met een draad die wel rond je hals hangt, maar verder draadloos verbonden is met de geluidsbron - je smartphone, tablet of desktop.

Nu gaan de draadloze oortjes nog verder: ook het "over het oor" model, dat nog het meeste lijkt op de oude koptelefoons, met een ronde schijf over je oor, gaat draadloos. Als eerste bedrijf brengt Human Inc een dergelijke koptelefoon uit, de Human Headphones. Leuk is ook dat je die koptelefoon ook kan omvormen tot een kleine draagbare Bluetooth luidspreker, en dat er een functie in zit om de dingen die je hoort te vertalen.

Een uitvoerige bespreking bij CNet.
https://www.cnet.com/news/first-airpods-now-airmuffs/#ftag=CADf328eec


 
 

Het oor wil ook wat!
Audio op het Internet


SLIM JE PODCAST LINK DELEN MET WE FO
Deze website geeft je een slimme link, die al je luisteraars zal leiden naar jouw podcast in hun eigen podcast app. Gewoon de titel van je podcast ingeven, en je krijgt de link die je gebruiken kan.
[Taal: ENG]
https://we.fo/


RADIODOCU: WAAROM

Een radiodocumentaire van de Vlaamse radiomaakster Eva Moeraert. Het is een van die audiobelevenissen die onder je huid kruipen. Enerzijds omdat de stem, waarmee het verhaal gebracht wordt, duidelijk en precies is, en toch warm. Anderzijds omdat het een verhaal is dat de maakster zelf beleefd heeft. En tot slot omdat het verhaal in een perfecte audiosetting zit, met een hoge kwaliteit van opname, en een mooie, etherische song als afsluiter.

Het verhaal: 20 jaar geleden stapte Bjorn uit het leven. Hij was toen 18. En Eva was even zijn liefje, maar maakte het af. Het bleef in haar hoofd nazinderen: was het om mij, dat hij zelfmoord pleegde? Zij had zijn zelfdoding nooit verwerkt, en 20 jaar later gaat zij op zoek naar antwoorden.

Het is een respectvol verhaal, waarin de maakster haar eigen ervaring niet op de voorgrond stelt, maar ook veel plaats laat voor het verhaal van ouders en andere vrienden, en hun verdriet.

Een hele mooie podcast, met een open einde. Net zoals bij de meeste zelfdodingen geen duidelijke, concrete feiten als oorzaak aangewezen kunnen worden.
https://radio2.be/de-madammen/de-podcast-waarom-van-eva-moeraert

Montage Sander Lambrecht, muziek Ansatz der Maschine, coaching Timon vd Voorde.
https://www.nporadio1.nl/podcasts/parel-radio/93489-108-vlaamse-vragen-2-documentaires
 
De nieuwe oogst


   
LET'S ENHANCE: ZET AI AAN HET WERK
Deze webiste belooft met behulp van Artificiële Intelligente jouw afbeeldingen te kunnen verbeteren: de kleuren, de compressie, enz.  Gewoon even een afbeelding uploaden, en de AI gaat aan de slag.
[Taal: ENG]
https://letsenhance.io/


DE BESTE REEKSEN VAN 2019 TOT NU

Op  zoek naar nieuwe reeksen om te bingewatchen? In dit artikel van Rottentomatoes vind je een bespreking van enkele reeksen die volgens de site wel de moeite waard zijn. Op tijd stoppen hoor!
[Taal: ENG]
https://editorial.rottentomatoes.com/guide/the-best-tv-shows-


ABANDONWARE: GAMES VAN 1978 TOT 2018
Op deze website kan je meer dan 14700 games vinden uit de jaren 80 en 90, die je kan downloaden en spelen. Van Pacman en Tetris, tot Lemmings. Vergeet niet af en toe eens rustig buiten te gaan wandelen!
[Taal: ENG]
https://www.myabandonware.com/


HOE MAAK JIJ HET VERSCHIL BIJ DE KLIMAATVERANDERING
We moeten de wereldwijde CO2 emissie halveren tegen 2030. Maar hoe kan jij daarbij helpen?
Deze website wil het jou tonen. Door anders te eten, anders te reizen, voor andere energie te kiezen, enz.
[Taal: ENG]
https://climatechoice.co/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: DE LAGE LANDEN
Dit is de website van de Vlaams-Nederlandse culturele instelling Ons Erfdeel vzw. Je vindt er context bij kunst, taal, geschiedenis, literatuur en maatschappelijke ontwikkelingen.  Een bron van inspiratie voor "De Vlaamse Canon" die de Vlaamse regering wil uitbouwen?
[Taal: NL]
https://www.de-lage-landen.com/


VRIJDAG MULTIMEDIA: FOTOGRAFEREN

Deze fotograaf wil met jou zijn kennis delen om goede landschapfoto's te maken. Ga op zijn website naar "Start Here", en begin eraan!
En uiteraard kan je op zijn website ook zijn werk bewonderen, dat echt indrukwekkend is.
[Taal: ENG]
https://photos.davemorrowphotography.com/Latest-Work
https://www.davemorrowphotography.com/


VRIJDAG MULTIMEDIA: A CATALOGUE OF IMAGINARY BEINGS
Dit is eigenlijk een showcase van Adobe, waarmee het wil aantonen wat je met de Adobe beeldproducten eigenlijk wel kan doen. En te zien aan wat artieste Johanna Goodman ermee deed, is dat wel indrukwekkend.
Zij creëerde namelijk een wereld van monumentale mythische wezens, gekleed in surrealistische kostuums, die bestaan uit delen van bergen, straten, enz. Om te ontdekken.
[Taal: ENG]
https://create.adobe.com/2019/8/8/a_catalogue_of_imagi.html?scid=ed25eb19-b758-4f53-a592-814bb7bd0a0b&mv=social&mv2=paid_social


VRIJDAG MULTIMEDIA: DE SLIMME CORGY

Wij zijn fan van de Dodo account op Twitter. Heel mooie verhalen lees je daar, rond dieren. Dieren die gered worden, dieren die heel slim zijn, en de diepe relatie die baasjes vaak hebben met hun grote vriend. Vaak om een glimlach op je gelaat te toveren, maar even vaak een traan - van ontroering, van verdriet.
Dit is een verhaal dat wij bij de Dodo vonden, van het gelukkige soort. Over een heel slimme Corgy.
Wij raden je in elk geval aan om The Dodo te volgen, als balsem voor je hart tegenover alle haatberichten die je te slikken krijgt!
[Taal: ENG]
https://twitter.com/dodo
https://video.twimg.com/amplify_video/1161656968995643395/vid/480x270/VIUlo0_eQmU7NCbQ.mp4?tag=13Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com
 


           W I K I P E D I A
    Een selectie van nieuwe en actuele bijdragen in
       de Nederlandstalige versie van Wikpedia
Wikipedia is een project met als doel een complete encyclopedie op het web te creëren. Iedereen kan Wikipedia gebruiken om informatie te zoeken of toe te voegen. U kunt eenvoudig zelf artikels schrijven, corrigeren of aanvullen. Aanmelden is hiervoor niet nodig, u kunt door op een van de onderstaande pagina's op "Pagina bewerken" te klikken meteen aan de slag.


Deze week zijn onder meer nieuwe artikels verschenen over:

    Parasitaire entomopathogene rondworm - https://nl.wikipedia.org/wiki/Heterorhabditis_bacteriophora
    Slag om Koerland - https://nl.wikipedia.org/wiki/Slag_om_Koerland
    Zwitserse zwemmer - https://nl.wikipedia.org/wiki/J%C3%A9r%C3%A9my_Desplanches
    Estland op het Eurovisiesongfestival 2019 - https://nl.wikipedia.org/wiki/Estland_op_het_Eurovisiesongfestival_2019
    Koepel van Fagel - https://nl.wikipedia.org/wiki/Koepel_van_Fagel
    Lennonmuur in Praag - https://nl.wikipedia.org/wiki/Lennonmuur
    Nummer van de Amerikaanse singer-songwriter Bruno Mars - https://nl.wikipedia.org/wiki/That%27s_What_I_Like
    Burgemeester van Brugge in woelige tijden - https://nl.wikipedia.org/wiki/Gillis_van_Coudebrouc


Daarnaast zijn onder andere de volgende bijdragen actueel:

    Gevallen Italiaans kabinet - https://nl.wikipedia.org/wiki/Kabinet-Conte
    Het grootste regenwoud op aarde, waar momenteel bosbranden woeden - https://nl.wikipedia.org/wiki/Amazoneregenwoud


Verdere bijzonderheden op de Nederlandstalige Wikipedia:

    Het portaal van de week gaat over antropologie - https://nl.wikipedia.org/wiki/Portaal:Antropologie


De vorige bijdragen van Wikipedia aan NeTTieS zijn hier te vinden: http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wekelijkse_bijdrage_in_NeTTieS
 
Bij de collega's
*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

- ‘Nederlands bedrijf betrokken bij malafide bitcoinadvertenties met BN’ers’
https://www.ad.nl/tech/nederlands-bedrijf-betrokken-bij-malafide-bitcoinadvertenties-met-bn-ers~a6acc502/
- ‘Nieuwe telefoons Apple krijgen de naam iPhone Pro’
https://www.ad.nl/tech/nieuwe-telefoons-apple-krijgen-de-naam-iphone-pro~aefde916/
 
 

*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
 
 
 - Dit zijn de beste luidsprekers volgens de EISA (2019-2020)
https://elektrozine.be/dit-zijn-de-beste-luidsprekers-volgens-de-eisa-2019-2020/
- Philips 65OLED984: oled tv met 4-zijdig Ambilight en B&W-soundbar
https://elektrozine.be/philips-65oled984-oled-tv-met-4-zijdig-ambilight-en-bw-soundbar/


*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info


- Activeer het voorbeeldscherm in Gmail
https://computertaal.info/2019/08/18/activeer-het-voorbeeldscherm-in-gmail/
- Handige Windows sneltoetsen in Windows 10
https://computertaal.info/2019/08/23/handige-windows-sneltoetsen-in-windows-10/
 


*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- Facebook wist mogelijk al maanden eerder van Cambridge Analytica-schandaal
https://tweakers.net/nieuws/156412/facebook-wist-mogelijk-al-maanden-eerder-van-cambridge-analytica-schandaal.html
- Miljardenfonds moet EU-concurrenten Google, Apple en Facebook steunen
https://tweakers.net/nieuws/156414/miljardenfonds-moet-eu-concurrenten-google-apple-en-facebook-steunen.html*** DATANEWS

http://www.datanews.be


- Google wil niet dat je cookies blokkeert (en stelt een alternatief voor)
https://datanews.knack.be/ict/nieuws/google-wil-niet-dat-je-cookies-blokkeert-en-stelt-een-alternatief-voor/article-news-1500677.html
- Proefproject met zelfrijdende shuttlebus moet Brussels mobiliteitsvraagstuk helpen oplossen
https://datanews.knack.be/ict/nieuws/proefproject-met-zelfrijdende-shuttlebus-moet-brussels-mobiliteitsvraagstuk-helpen-oplossen/article-news-1500703.html


*** TECHNOLOGIUM
http://www.technologium.be

- Leven met de Sony WH-1000X M3 | Het kan ook anders
https://www.technologium.be/sonywh1000xm3
- Huawei zet zijn voet naast Google | Vanuit China naar de wereld
https://www.technologium.be/huawei-zet-zijn-voet-naast-google-vanuit-china-naar-de-wereld


*** TANDEMTECH


- Samsung Galaxy A70 review: de betere middenman
https://tandemtech.be/samsung-galaxy-a70-review-de-betere-middenman-e993158b9780
- Bewust omgaan met technologie begint met een goede structuur voor al je bestanden
https://tandemtech.be/digital-minimalism-productiviteit-a43a70171c5d


*** BLOOVI
http://www.bloovi.be/

- Deze Gentse start-up maakt komaf met flessenwater: “Onze investeerders weten dat sociale impact voor ons even belangrijk is als geld verdienen”
https://www.bloovi.be/artikels/ondernemen/2019/deze-gentse-start-up-maakt-komaf-met-flessenwater-onze-investeerders-weten-dat-sociale-impact-voor-ons-even-belangrijk-is-als-geld-verdienen
- Is cash geld binnenkort overbodig dankzij Facebook en Google?
https://www.bloovi.be/artikels/innoveren/2019/is-cash-geld-binnenkort-overbodig-dankzij-facebook-en-google 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


TIP: TOOLS OM PDF'S GRATIS TE BEWERKEN

Het PDF-bestandsformaat is ideaal om een document, een spreadsheet, te verzenden of presenteren. Maar wanneer je zo'n document ontvangt, en wijzigingen moet aanbrengen, is het niet zo simpel.
In dit artikel van CNet Enkele tools om dat toch te kunnen doen, of je nu op een iPhone, Mac, Android phone of een PC werkt.
https://www.cnet.com/how-to/pdfs-are-a-pain-to-edit-but-these-four-free-apps-make-it-easy/#ftag=CADf328eec


TIP: ZO KAN JE EEN WEBPAGINA OOK OFFLINE LEZEN
Soms kom je websites en artikels tegen, die je graag zou lezen, maar je hebt er nu niet de tijd voor. Maar wanneer je morgenvroeg op de trein zit, heb je die tijd wel. Dan kan je die artikels nu reeds klaarzetten op bijvoorbeeld je smartphone, en dan morgen rustig lezen.
Daarvoor bestaan diensten zoals Pocket, maar sommige mensen vinden dat te omslachtig. Dit artikel van Mashable vertelt je hoe je artikels en pagina's kan downloaden en bewaren om offline te lezen.
https://mashable.com/video/download-web-pages-read-offline/?europe=true
 


 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...


MAGIC SHARE: LINKS DELEN
Wat doe je wanneer je een link wil delen met iemand die je live ontmoet? Een sms verzenden is ongelooflijk onhandig, een AirDrop verzenden is misschien iets te modern want de ander weet misschien niet hoe die te ontvangen of openen.
Deze app wil dat probleem oplossen: hij zet de link om in een QR code, die de ander dan kan scannen met zijn camera.
https://apps.apple.com/us/app/id1438149621


ERASER: GEVOELIGE DATA BESCHERMEN


Windows - freeware
Met deze beveiligingstool kan je gevoelige gegevens definitief verwijderen van je harde schijf. De tool overschrijft de data namelijk verschillende keren, met zorgvuldig gekozen patronen. Zo ben je zeker dat data, eens gewist, niet terug opgevist kunnen worden.
https://fileforum.betanews.com/detail/Eraser/1010751436/1
https://www.heidi.ie/


PERSONAL BACKUP: EEN VEILIGE BACKUP ZONDER PROBLEMEN
Dit gratis progje voor Windows zorgt ervoor dat je op heel eenvoudige manier je persoonlijke gegevens van je Windows computer kan veiligstellen via een back-up.
https://www.chip.de/downloads/Personal-Backup_13007706.html
http://personal-backup.rathlev-home.de/index-e.html


APP: EARCATCH
Deze app helpt om media inclusief te maken. Hij voegt namelijk audiodescriptie toe aan film en tv - de app vertelt wat je niet ziet. Zo kan je als blinde niet alleen volgen wat de acteurs op tv of in de bioscoop zeggen, maar ook wat ze doen. En omdat je de app via de oortjes kan beluisteren, doe je dit gewoon thuis of in de bioscoop, zonder dat anderen dit merken.
https://www.earcatch.nl/


VRIJDAG APP: GOOGLE PHOTOS


Heb je een Android toestel, dan zal je al wel gemerkt hebben dat Google Photos echt op een heel slimme manier je foto's kan indelen en klasseren. Nu is er ook een functie die voor heel Europa uitgerold wordt, en waarbij de foto's gegroepeerd worden op basis van een gezicht.
Meer bij Engadget.
https://www.engadget.com/2019/08/22/google-photos-face-grouping/

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere. 
 

Het laatste woord.... 


 
NeTTies e-zine
p/a Hilde Van Gool
Bossestraat 32

2220 Heist op den Berg


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu 
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier 
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart 
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe 
Marijke Pante,
Marianne Steijlen 
Reinhilde Remaut 
Ludo Cattoor 
Evert Poppen 
Philip Lafeber 
Julien Van den Borre, 
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Frank VDW
Filip Overmeire (Filover) 
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool

In het bijzonder danken wij Wim Wylin voor de vele tips, en Gerard Schaefer voor de spreuk van de week.

- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens
Met dank aan Carol Fenijn voor de correctie van onze teksten


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Stuur ons een mail en wij zorgen ervoor! info@netties.be 

AFSLUITER VAN DE WEEK
Liefde is het enige spel
waarbij vals spelen tot de regels behoort.
-Jan Greshoff-