Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
22/8/2019 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Het oor wil ook wat
 
DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 23
Nummer 1119 van 17/8/2019Gegroet lezer,

Het aanbod aan steengoede podcasts neemt welke week toe. En helaas heeft een dag maar 24 uur, en kan je niet voortdurend met oortjes in je oren rondlopen - sociaal zijn blijft het belangrijkste.

En dus ontstaat er tegenwoordig ook op podcast-gebied een 'FOMO' - Fear of Missing Out, de angst om iets te missen. Voeg dat bij de FOMO rond Netflix, waar je absoluut reeksen wil bekijken die iedereen aanbeveelt, en rond boeken die je graag zou willen lezen. Het wordt echt woekeren met tijd.

Wij zijn al lang blij dat u, lezer, nog tijd vindt om dit e-zine te lezen. En als u feedback hebt om dat lezen aangenamer te maken, laat het ons vooral weten!

Alvast bedankt voor uw suggesties - en veel leesplezier met deze editie!

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 

 
Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.
BIOMETRISCHE IDENTIFICATIE VOOR GELAATSHERKENNING KRIJGT EEN ACHILLESHIEL
Heel wat software maakt gebruik van biometrische gegevens zoals gelaatsherkenning als identificatie van de gebruiker. Zo maakt Apple in zijn nieuwste toestellen gebruik van FaceID om de gebruiker zijn toestel te laten ontgrendelen.

Maar op de Black Hat conferentie in de VS hebben onderzoekers nu een methode gedemonstreerd waarmee die identificatie omzeild kan worden. Bij gelaatsherkenning wordt er immers een techniek gebruikt die ervoor moet zorgen dat je niet met een foto kan zwaaien van een persoon, en dat de technologie dus moet herkennen dat het om een persoon in levende lijve gaat. Die technologie heet 'liveness' of levendigheid. Daarbij wordt achtergrondgeluid genoteerd, het vervagen van de focus enz. Maar nu biometrische data zoals foto's en vingerafdrukken steeds meer circuleren op het web, en er ook AI ingezet kan worden om te frauderen, is die 'liveness' een achilleshiel geworden van de biometrische authenticatie.

Concreet toonden de wetenschappers dat zij over de glazen van een bril speciaal geprepareerde tape plakten, en die dan op de neus van hun 'slachtoffer' zetten, en zo konden inloggen.  Het blijft natuurlijk wel de vraag of iemand zomaar zou aanvaarden dat die bril op zijn neus gezet wordt. Tenzij het natuurlijk... om een dode ging. En boem! het volgende Hollywood scenario is geboren!
https://yro.slashdot.org/story/19/08/09/171257/researchers-bypass-apple-faceid-using-biometrics-achilles-heel?utm_source=slashdot&utm_medium=twitterGECITEERDE TEKST IN WHATSAPP KAN GEMANIPULEERD WORDEN NOG EEN BEVEILIGINGSPROBLEEM.
Op de Black Hat conferentie hebben namelijk onderzoekers van beveiligingsbedrijf Check Point een exploit aangetoond in WhatsApp. Hierdoor zou namelijk tekst in een geciteerde boodschap gewijzigd kunnen worden.

Concreet: wanneer jij een boodschap ontvangt, en die doorstuurt naar iemand anders, dan zou je de tekst van die originele boodschap kunnen wijzigen, zodat het lijkt alsof die persoon iets helemaal anders gezegd heeft. Ook de naam van de afzender van de originele boodschap zou gewijzigd kunnen worden.

In een reactie op de BBC heeft Facebook er echter op gewezen dat dit eigenlijk geen nieuwe exploit is, en dat dit evengoed gebeuren kan bij gewone e-mail. En dat is waar: wanneer jij een boodschap die je ontvangen hebt doorstuurt, kan je die eveneens veranderen. In elk geval: opgelet wanneer je een doorgestuurd bericht ontvangt via WhatsApp!
https://www.bbc.com/news/technology-49273606GAAT GOLDMAN SACHS TE LOSJES OM MET HET VERSCHAFFEN VAN KREDIET OP DE APPLE CARD
Ben je in het bezit van een kredietkaart, dan zal je al wel beseft hebben dat ze daar erg ruim zijn in het verschaffen van krediet. Je krijgt zelfs regelmatig een aanbod om je limiet te verhogen. Dat mag geen wonder zijn: voor zo'n kredietkaart betaal je een maandelijkse rente op het bedrag dat je negatief staat van maar liefst 12% of meer.

Een fantastisch goed systeem voor de kredietverlener. Tot op een mooie dag jij het opgenomen bedrag moet terugbetalen, en je het geld er niet voor hebt. En als de kredietverlener al te losjes omgesprongen is met het verstrekken van kredieten, dan ben jij niet de enige die niet betalen kan, en dreigt de kredietmaatschappij af te stevenen op de afgrond van het faillissement.

Dat is wat een artikel in CNBC verwijt aan Goldman Sachs, dat de financiële kant van de Apple Card, de betaalkaart van Apple, beheert. Apple wil zoveel mogelijk mensen van zo'n kaart voorzien, en dat wil dus zeggen dat die allemaal een krediet krijgen. Denk eraan: in de VS zijn er dat meer dan 100 miljoen!

Nu moet je weten dat er in de VS een kredietscore bijgehouden wordt, de FICO score. Die bepaalt hoe kredietwaardig je bent, op basis van je eigendommen, je schulden, je job of andere vaste inkomsten, en je betaalgedrag in het verleden. Daarbij wordt een cijfer van 660 als een minimum gesteld om een betrouwbare lener te zijn. Volgens CNBC echter zouden er ook kaarten uitgereikt worden aan mensen met een lagere kredietwaardigheid - zij spraken althans met één houder, die een kredietwaardigheid van 620 heeft.

En dat krediet zou dan, voor de economen onder onze lezers, als een 'subprime' gerekend worden - een van de financiële mechanismen die tot de grote bankencrisis geleid hebben.

De kaarthouder in kwestie kreeg een krediet van 750 dollar, waarop hij wel 23,99% interest betalen moet - dus 180 dollar per maand.  Een goede zaak voor Goldman Sachs op korte termijn, en misschien houdt het er wel rekening mee dat het na 5 maanden het geleende bedrag terug ontvangen heeft aan interesten.

Anderzijds is het een enorm bedrag: 10 miljoen gebruikers, die minstens 750 dollar kunnen krijgen...
https://www.cnbc.com/2019/08/09/goldman-sachs-is-dipping-into-subprime-lending-with-apple-card.htmlKABELKNIPPERS KRIJGEN NOG MEER OPTIES MAAR MISSCHIEN ZORGT FACEBOOK VOOR EEN LICHTPUNTJE
We hadden het er verleden week over dat het niet zo simpel is om de kabel van je tv-provider door te knippen. Vooral nu er steeds meer aanbieders zijn met elk hun eigen pakket series en films, waaronder enkele exclusiviteiten.

De keuzemogelijkheid werd echter nog uitgebreid: ook Disney betreedt de arena. Het zou vanaf deze herfst in de VS van start gaan. Uiteraard vind je in dat aanbod alle Disney-klassiekers, plus het Pixar-films aanbod, en ook content van Fox, dat recent in handen kwam van Disney (1).

En ook Apple moeit zich in de strijd. Het heeft maandag een teaser getoond van wat zijn eigen Apple TV Plus gaat brengen. Het is het drama "The Morning Show", met sterren als Jennifer Aniston, Steve Carell en Reese Witherspoon, en zou de versie van Apple kunnen zijn van The Newsroom. Het thema: de reeks zou enkel mensen volgen die 's ochtends de nieuwsuitzending verzorgen. Meer bij The Verge (2).

Maar Apple gaat verder dan shows brengen met exclusieve content. Het wil ook een echt kanaal worden - en dat zou dan weer een oplossing kunnen worden voor alle kabelknippers (of cord cutters in het Engels), die geconfronteerd worden met een steeds groter aantal aanbieders van streaming content - en dus ook een steeds hoger wordend abonnementsgeld.

Apple wil namelijk een hub worden voor die verschillende streamers, zodat je gewoon via Apple TV Plus de content van alle aanbieders op één plek verzameld ziet, en één abonnement betaalt. Aan Apple, waarop het dan zijn percentje heeft.

Apple is niet de enige die met dergelijke plannen rondloopt - ook Facebook gaat die richting uit. Het is gestart met een test op kleine schaal in de VS, waar het abonnementen verkoopt op BritBox, Dropout (van CollegeHumor), MotorTrend App en Tastemade Plus. De prijs die je aan Facebook zou betalen is dezelfde als wat je aan die kanalen rechtstreeks zou betalen. Maar het bijzondere is dat je kan toetreden tot discussiegroepen waar je over recente episodes van reeksen kan praten. En ook samen naar een aflevering kan kijken, via de 'Watch Parties', en daar dan ondertussen over kan chatten. Deze herfst zou er een connected TV app komen voor deze dienst. Meer bij Variety.
https://www.theverge.com/2019/8/12/20801998/apple-tv-plus-morning-show-jennifer-aniston-steve-carell-reese-witherspoon-streaming
https://readwrite.com/2019/08/12/apple-and-disneys-entries-into-the-streaming-wars-stress-telecom-networks/
https://variety.com/2019/digital/news/facebook-video-subscriptions-1203295621/DELIVEROO STOPT IN DUITSLAND
Nadat het eerder al aangekondigd had dat het zich uit kleinere Duitse steden zou terugtrekken, om zich te concentreren op grote steden zoals Berlijn, Munchen, Keulen, Hamburg en Frankfurt, zegt Deliveroo nu dat het volledig stopt in Duitsland met het aan huis leveren van maaltijden.

Is het omdat Deliveroo niet op kon tegen de reeds bestaande concurrenten in Duitsland? Of heeft het de moed laten zakken, nu twee grote concurrenten, TakeAway.com en JustEat gaan samenwerken? Feit is dus dat alle rijders die voor Deliveroo werkten, nu plots zonder job zitten. En omdat dat geen arbeiders zijn in dienst van Deliveroo, maar mensen die per job betaald worden, is dat een harde slag.

TechCrunch weet gelukkig te melden dat Deliveroo een compensatie voorstelt. Koeriers die in de voorbije 12 weken actief waren, krijgen een goodwill compensatie van 10 dagen loon, gebaseerd op hun gemiddelde wekelijkse verdiensten in de voorbije 12 weken, en nog eens goodwill betaling van 2 weken loon, eveneens gebaseerd op dat gemiddelde. Een schrale troost...

Meer bij TechCrunch.
https://techcrunch.com/2019/08/12/deliveroo-is-exiting-the-german-market/HIER VLOEKT MEN NIET
Het is de spreuk die bij menig Vlaams gezin in een kadertje aan de muur hing: een groot oog, met daaronder "God ziet ons, hier vloekt men niet". Gaan we in die spreuk het Apple logo moeten plaatsen, in plaats van het allesziende oog?

Een verhaal bij The Next Web doet dat althans vermoeden. In het nieuwe iOS 13 beta zou je namelijk, wanneer je een notitie maakt en daar een titel aan wil geven, het woordje f*ck niet mogen gebruiken. Het nieuwsblog testte dit zelf ook uit, en bevestigt dat inderdaad dit woord gecensureerd wordt. Het woordje 'ass' echter kon erdoor.

Uiteraard past dit in de strategie van Apple om een zo 'proper' mogelijke gebruikservaring te geven, geschikt voor elk gezin. Maar mogen wij dit toch een beetje betuttelend vinden?
https://thenextweb.com/apple/2019/08/12/fk-me-ios-notes-app-censors-handwritten-swears/TUMBLR KOMT IN HANDEN VAN EIGENAAR WORDPRESS.COM
Wie een gratis blog wil aanmaken, kan uit verschillende CMS'en (Content Management Systemen) kiezen. De populairste is WordPress, van dichtbij gevolgd door Tumblr. En waar WordPress zich meer leent voor langere artikels, is Tumblr een CMS voor snelle content, zoals fotoblogs.

Met de jaren had Tumblr zich wel een reputatie verworven als porno-blog, omdat die daar welig te vinden was. Maar in de laatste jaren kende Tumblr een heel woelig overkoopscenario. In 2013 kocht Yahoo het platform van de oorspronkelijke bedenker, David Karp, voor 1 miljard dollar. Yahoo schreef de waarde van Tumblr in de volgende jaren af in zijn boeken, en in 2017 nam Verizon Tumblr over, als onderdeel van de overname van Yahoo. En deze week neemt dus Automattic, de eigenaar van WordPress, Tumblr over - het platform met zijn 200 medewerkers. Een bedrag werd niet medegedeeld.

In een eerste reactie bij de Washington Post zei Matt Mullenweg van Automattic dat zij niet van plan zijn om veel te veranderen aan Tumblr. Maar misschien zou het volgens waarnemers in de toekomst wel hetzelfde businessmodel kunnen volgen als WordPress.com: een basis blog, die gratis is, als opstapje naar betalende diensten.

Meer bij de Washington Post. En bij TechMeme een opsomming van de commentaren van de verschillende tech websites.
https://www.washingtonpost.com/technology/2019/08/13/tumblr-once-sold-billion-owner-wordpress-just-bought-site-fraction-that/
https://www.techmeme.com/190812/p22#a190812p22FRANKRIJK WIL ZIJN EIGEN NETFLIX OPRICHTEN
De Galliërs (pardon, de Fransen) blijven koppig vasthouden aan hun strijd tegen de Amerikaanse culturele pletwals, die via Netflix en Amazon (Prime) Europa lijkt te overspoelen. Het wil een eigen platform creëren, waarin de grote zenders van het land gezamenlijk een streamingdienst aanbieden, die Salto zal heten.

Aan het project zouden alvast France Televisions en M6 en TF1 meewerken. En de Franse regulatoren hebben het licht op groen gezet, zo lees je bij Variety, voor deze gezamenlijke streamingdienst.

In het eerste kwartaal van 2020 zou Salto van start gaan. Het is natuurlijk de vraag of dit aanbod ook naar onze contreien zal doorstromen...
https://variety.com/2019/tv/news/netflix-amazon-rival-france-tf1-france-televisions-rtl-1203299336/BETALEN MET QR CODES: TOCH NIET ZO IDEAAL
Is betalen met een app sneller en efficiënter dan cash? Ja en neen. Elektronisch betalen wordt steeds vaker gebruikt, zelfs voor kleine betalingen, zoals recent aangetoond werd door nieuwe statistieken voor ons land. Maar het gaat dan om betalingen met de bankkaart - de smartphone wordt nog altijd erg weinig bovengehaald.

Bekijk je het betalen per app, en dan vooral met QR-codes die je als betalingsbewijs kan tonen aan bijvoorbeeld de treinconducteur, dit verhaal bij Abacus dat toch aantoont dat het niet ideaal is.

Want wanneer je met een ander bewijsstuk (een kaart met chip, met daarop je abonnement bijvoorbeeld) reist, dan wordt dat heel vlot gelezen. In China echter zijn er 100 miljoen WeChat gebruikers, die hun toegangsticket voor het openbaar vervoer via WeChat betalen. En daarvoor een QR-code krijgen.

En het blijkt dat mensen die aan de toegangspoortjes van het openbaar vervoer -metro of trein- die QR moeten tonen, vaak de rijen wachtenden ophouden. Want zij moeten op hun smartphone op zoek gaan naar de juiste app, die de QR code bevat.

En zelfs wanneer zij hun app klaar hebben vooraleer zij de poortjes naderen, blijkt dat de QR codes veel trager werken dan de oude NFC technologie. Die werkt met radiogolven, en  moet je gewoon je toestel tegen de lezer houden, meer niet. Bij QR codes moet je je toestel telkens uit waakstand halen, en ervoor zorgen dat het scherm met de QR code zichtbaar is, om ingescand te worden.

Een interessante problematiek. Meer bij Abacus.
https://www.abacusnews.com/digital-life/qr-code-payments-make-long-commutes-even-longer-china/article/3020786TWITTER: VOLG ONDERWERPEN - OF OOK NIET
Twitter heeft een update aangekondigd die wel interessant lijkt. Je zal namelijk, naast gebruikers, ook onderwerpen kunnen volgen. Dat kan je al een klein beetje nu, via de #hashtags. Maar in de toekomst zou dat ook door analyse van teksten en gebruikers gaan. In het begin zou Twitter daarvoor nog manuele selecties gebruiken, maar later zou een AI de selectie maken. Enkele concrete voorbeelden die Twitter zelf geeft, zijn MA of Formule1.

Het valt natuurlijk af te wachten hoe goed die AI gaat zijn. Maar de negatieve uitloper van deze functie lijkt ons nog interessanter: je zal voortaan ook tijdelijk tweets uit je tijdlijn kunnen 'muten', die over een bepaald onderwerp gaan. Zo moet je die vrienden niet gaan ontvolgen, wanneer zij in voetbal- of wielrennermodus gaan.

Naast de mogelijkheid om je direct messages (DM) te doorzoeken op een bepaald onderwerp, kan je voortaan ook de volgorde van foto's die je aan een tweet koppelt, kunnen wijzigen na de tweet verstuurd te hebben. En dat is dan weer super handig! Twitter zou ook binnenkort ondersteuning bieden voor de Live Photos van Apple.
Meer bij The Verge.
https://www.theverge.com/2019/8/13/20804476/twitter-interests-follow-topics-feature-accounts-timelineGOOGLE ASSISTANT LAAT JE HERINNERINGEN STUREN NAAR VRIENDEN EN FAMILIE
Nu, of dit een functie is die de mensen echt gaan verwelkomen, of eerder als een zeurende oma of baas gaan beschouwen, dat is nog de vraag.

Concreet: voortaan kan je via Google Assistant een herinnering sturen aan mensen die deel uitmaken van een groepje 'trusted' Assistant gebruikers - een groepje waar de verschillende deelnemers gelukkig eerst wel via opt-in moeten zeggen dat zij eraan willen deelnemen, en dat onderdeel is van de Family Group functie. Maar is dat het geval, dan kan pa of ma een herinnering sturen die dan verschijnt op het scherm van hun smartphone of een Smart Display - alles wat dus ook met Google Assistant werkt.

De herinnering kan getoond worden op een bepaald tijdstip, of wanneer de gebruiker zich op een bepaalde locatie bevindt.

Google zelf meent dat dit een manier is om mensen een blijk van aanmoediging te zenden, of een boodschap op een asynchrone manier. Maar eerlijk gezegd zien wij hier echt wel een manier in voor enorm veel zeur-boodschappen - over-controlerende ouders naar hun kinderen toe, echtgenoten die hun partner vanop afstand commanderen "vergeet niet de afwas in de afwasmachine te zetten", enz.

Meer bij The Verge.
https://www.theverge.com/2019/8/15/20802826/google-assistant-set-reminder-send-friends-family-new-feature
https://www.blog.google/products/assistant/stay-organized-and-productive-new-assignable-reminders/FACEBOOK SLEUTELT AAN INSTELLINGEN VAN GROUPS
Facebook groepjes -en bij uitbreiding: elke online groep die enkel insiders toelaat- lopen het risico om al snel te verworden tot kleine clubjes van gelijkgestemden, die in een vertrouwde omgeving alles durven te zeggen. Wat op zich mooi zou zijn, maar wat in realiteit neerkomt op groepjes waar dingen gezegd worden die niet door de beugel kunnen, omdat ze haatdragend zijn, racistisch, denigrerend, vrouwonvriendelijk, .... En je meteen op je vingers getikt zou worden wanneer je die uitspraken doet, offline of online, in het openbaar.

Nu heeft Facebook onlangs aangekondigd dat de toekomst van Facebook eigenlijk de Facebook Groups zijn. En ook dat de toekomst van Facebook privacy is. Hoe valt dat te rijmen met elkaar?

Welnu, Facebook heeft deze week een eerste aankondiging gemaakt die het een en ander duidelijk moet maken. Momenteel heb je bij de groepen het onderscheid tussen Public, Closed en Secret. Maar dat onderscheid was niet voor iedereen duidelijk. Daarom deze wijziging: groepen die voorheen Closed of Secret waren, worden nu Private. Dat betekent dat enkel leden van de groep kunnen zien wie er nog deel van uitmaakt, en wat er gepost wordt.

Er komt bovendien een nieuw onderscheid: of een groep al dan niet Zichtbaar (Visible) is, met andere woorden: of de groep gevonden kan worden via een zoekopdracht.

Concreet wil dit zeggen dat groepen die voorheen Closed waren, nu zichtbaar worden. Groepen die Secret waren, blijven Hidden of verborgen.

Bovendien lanceert Facebook Group Quality tools, die de beheerders van een groep moeten helpen om te zien wie de regels van de groep overtreedt. Wat ook meteen betekent dat die admins voortaan meer verantwoordelijkheid gaan dragen voor wat er in die groep gebeurt.

Toch geen onbelangrijke wijzigingen. Meer bij Business Insider, TechCrunch en The Verge.
https://www.businessinsider.com/facebook-ups-fight-on-toxic-content-in-groups-2019-8?op=1&r=US&IR=T
https://techcrunch.com/2019/08/14/facebook-has-different-definitions-for-private-and-hidden/
https://www.theguardian.com/technology/2019/aug/14/facebook-private-groups-rules-extremist-fake-news

  
 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!


ADOBE MET NIEUWE AR PRODUCTEN
Adobe heeft aangekondigd dat zijn volgende versies van Aero, Fresco en Photoshop voor de iPad zullen draaien rond een ervaring "buiten het glas" - wat waarschijnlijk duidt op een AR of Augmented Reality omgeving.

Bovendien zouden de tools een vlotte overgang bieden tussen mobiele en desktop toepassingen.

Dit alles past in het project Glasswing, dat nog volop in ontwikkeling is. Centraal staat hierbij een mixed-reality scherm, waarmee je Photoshop of After Effects lagen (de 'layers') kan bekijken in een transparant scherm dat voor echte 3D objecten gehouden wordt.

Adobe zelf noemt het een AR-ervaring, zonder een speciale bril te moeten opzetten. Adobe is van plan om in de toekomst met hardwarebedrijven te gaan samenwerken, om realistische oplossingen uit te werken voor het project, bijvoorbeeld in detailwinkels. Bij The Verge verneem je meer, en je vindt er ook een filmpje.
https://www.theverge.com/2019/8/9/20791563/adobe-augmented-reality-ar-mixed-project-aero-glasswingSNAP KONDIGT NIEUWE BRILLEN MET CAMERA AAN
Snap, het bedrijf achter de messagingdienst Snapchat die o zo populair is bij het jonge volkje, had verleden jaar ook de stap gezet naar hardware, met de Spectacles. Een bril met camera, waarmee je snel foto's kan maken en via Snapchat versturen.

Deze week kondigde het bedrijf de Spectacles 3 aan, een nieuwe versie van de AR zonnebril. Die heeft een nieuw, slank design, en bevat nu een HD camera om een dieptezicht te geven. Wat waarschijnlijk de reden is waarom deze versie rond de 380 dollar zal kosten, terwijl het vorige model 150 dollar kostte.

Snap heeft ondertussen een reeks 3D-effecten ontworpen in haar software, die meteen inhaken op het nieuwe dieptezicht van deze nieuwe versie.

Net als bij vorige edities zal je gemakkelijk een foto of video kunnen maken door te drukken op een knop bovenaan de bril. En dat zal een lichtje activeren rond de camera, zodat de mensen rondom jou weten dat je aan het opnemen bent. De opgenomen beelden kan je synchroniseren met je Android of iOS toestel, en daar bewerken. Het resultaat verzend je dan via Snapchat of exporteer je naar een ander platform zoals bijvoorbeeld YouTube.
https://www.theverge.com/2019/8/13/20802239/snapchat-spectacles-3-pricing-release-date-snap


 
 

Het oor wil ook wat!
Audio op het InternetPODCASTS BELUISTEREN IN GOOGLE SEARCH
Een tijdje geleden werd het aangekondigd: Google vermeldt voortaan ook podcasts in zijn zoekresultaten. Dat werd de voorbije week nog verfijnd. Voortaan zie je ook individuele podcast-episodes in de zoekresultaten wanneer je naar podcasts over een onderwerp zoekt of een interview met een bepaalde persoon.

Klik je een van de podcast-links aan, dan zal die aflevering gespeeld worden in de Google Podcast webapp. Google zou volgens The Verge van plan zijn om ook het afspelen in een andere speler overwegen, voor podcasts die exclusief zijn voor een bepaald platform. En uiteindelijk zou je niet langer 'podcast' in je zoekopdracht moeten ingeven: je zou bij je zoekopdracht naar een bepaald trefwoord ook podcasts over dat trefwoord te zien krijgen. Een mooi bewijs van hoe mainstream podcasts de laatste maanden geworden zijn!

Meer bij The Verge. Bij The Next Web vind je duidelijke instructies hoe je tewerk moet gaan.
https://thenextweb.com/basics/2019/08/09/how-to-use-google-to-find-podcast-episodes-on-a-specific-topic/
https://www.theverge.com/2019/8/8/20759394/google-podcast-episodes-search-results-transcriber

 
De nieuwe oogst


   
JPLANNER: REISGIDSEN

Deze site belooft dat je hier tips en aanbevelingen krijgt voor je volgende reis naar een bepaalde stad. Tips, gegeven door de mensen die er wonen en de leukste plekken kennen.
Maar helaas: het aanbod is erg beperkt. Voor België vind je enkel tips over Brussel, zelfs Antwerpen of Gent is er niet aanwezig. Maar misschien moeten de inwoners van die steden zelf het initiatief nemen?
[Taal: ENG]
https://jplanner.io/


EEN GEZONDE KOELKAST
Met de hittegolf die we achter de rug hebben, was ongetwijfeld iedereen wel blij met de gekoelde drankjes in de ijskast. En merkte je ongetwijfeld ook hoe snel een ijskast vol komt te staan, wanneer je daar al die drankjes in propt.
Tijd dus voor een artikel over een gezond beheer van je ijskast: hoe je ervoor zorgt dat de koeling perfect verloopt, wat er wel of niet in thuishoort, en waar je de verschillende soorten voedingsproducten plaatst. In het Engels weliswaar, maar een goede samenvatting van een gezonde koelkasthygiëne.
[Taal: ENG]
https://www.theguardian.com/food/2019/aug/08/chill-a-guide-to-the-perfect-fridgeRSS FEEDS IN JE MAILBOX

Deze webdienst biedt je aan om , wanneer je een website, een blog of profiel op het web volgt, jou de RSS feed van het nieuws te bezorgen in je mailbox.
Gewoon een account aanmaken, websites toevoegen, en je ontvangt de mails. De dienst is (voorlopig) gratis.
[Taal: ENG]
https://rssmailer.app/


CRYPTOMUNTEN: ENKELE SITES

Er is heel wat hype rond cryptomunten zoals de bitcoin, en dan vooral omdat de koers daarvan enorm fluctueert. Vandaag ben je rijk, morgen ben je arm, bij wijze van spreken. Tijd dus voor enkele sites die je meer leren over cryptomunten.
Deze website vertelt je maar je cryptogeld kan verdienen, waar je je cryptomunten kan inwisselen, waar je meer kan te weten komen over cryptomunten, en ook... waar je fun kan maken met cryptovoorwerpen, zoals cryptokatten!
[Taal: ENG]
https://earneasycrypto.com/


DEPROCRASTINATIE-EXTENSIE VOOR FIREFOX
Deze extensie voor Firefox helpt je om minder tijd te verspillen met sites die wel leuk zijn, maar waar je niet creatief bent. Want het is zo gemakkelijk om, wanneer je online bent, even naar die sites te gaan kijken, en voor je het weet ben je een half uur kwijt!
https://www.deprocrastination.co/home
https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/deprocrastination-block-sites/


VRIJDAG MULTIMEDIA: SERENE TEH
Deze artiest beoefent een aloude tekenkunst. En het is een indrukwekkend filmpje.
https://www.youtube.com/watch?v=X_0vtMSIiRw
https://twitter.com/GeorgeTakei/status/1160963029594464256


VRIJDAG MULTIMEDIA: BERENICE ABBOTT
Een Amerikaanse fotografe, vooral bekend van haar portretten tussen de twee wereldoorlogen. Maak kennis met haar prachtige foto's.
https://en.wikipedia.org/wiki/Berenice_Abbott
https://www.theartstory.org/artist/abbott-berenice/life-and-legacy/
https://www.moma.org/artists/41?=undefined&page=&direction=
Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com
 


           W I K I P E D I A
    Een selectie van nieuwe en actuele bijdragen in
       de Nederlandstalige versie van Wikpedia
Wikipedia is een project met als doel een complete encyclopedie op het web te creëren. Iedereen kan Wikipedia gebruiken om informatie te zoeken of toe te voegen. U kunt eenvoudig zelf artikels schrijven, corrigeren of aanvullen. Aanmelden is hiervoor niet nodig, u kunt door op een van de onderstaande pagina's op "Pagina bewerken" te klikken meteen aan de slag.


De laatste drie weken zijn onder meer nieuwe artikels verschenen over:

    Hittegolven in Europa 2019 - https://nl.wikipedia.org/wiki/Hittegolven_in_Europa_(2019)
    Lijst van bijnamen van steden - https://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_bijnamen_van_steden
    Nationale keuken van Duitsland - https://nl.wikipedia.org/wiki/Duitse_keuken
    Wortel 5 - https://nl.wikipedia.org/wiki/Wortel_5
    Onafgemaakt album uit de reeks Kuifje-strips van de Belgische tekenaar Hergé - https://nl.wikipedia.org/wiki/Kuifje_en_de_Thermozero
    Haven van Spijkenisse - https://nl.wikipedia.org/wiki/Haven_van_Spijkenisse
    Antiochië aan de Tigris - https://nl.wikipedia.org/wiki/Antiochi%C3%AB_aan_de_Tigris
    Taxonomie van de rondwormen - https://nl.wikipedia.org/wiki/Taxonomie_van_de_rondwormen
    Start van de Ronde van Frankrijk - https://nl.wikipedia.org/wiki/Grand_D%C3%A9part
    Williamitische Oorlog in Ierland - https://nl.wikipedia.org/wiki/Williamitische_Oorlog_in_Ierland
    Dancing with the Stars (Vlaanderen seizoen 1) - https://nl.wikipedia.org/wiki/Dancing_with_the_Stars_(Vlaanderen_seizoen_1)
    Belgisch adellijk geslacht - https://nl.wikipedia.org/wiki/De_Callata%C3%BF
    Amerikaanse romantische komedie uit 2019 - https://nl.wikipedia.org/wiki/A_Rainy_Day_in_New_York


Daarnaast zijn onder andere de volgende bijdragen actueel:

    Presidentiële crisis in Venezuela in 2019 - https://nl.wikipedia.org/wiki/Presidenti%C3%ABle_crisis_in_Venezuela_in_2019
    Ronde van Spanje 2019 - https://nl.wikipedia.org/wiki/Ronde_van_Spanje_2019
    Filmfestival van Venetië 2019 - https://nl.wikipedia.org/wiki/Filmfestival_van_Veneti%C3%AB_2019


Verdere bijzonderheden op de Nederlandstalige Wikipedia:

    Het portaal van de week gaat over de Vroegmoderne Tijd - https://nl.wikipedia.org/wiki/Portaal:Vroegmoderne_Tijd


De vorige bijdragen van Wikipedia aan NeTTieS zijn hier te vinden: http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wekelijkse_bijdrage_in_NeTTieS


 
Bij de collega's
*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

 
- Japanse onderzoekers ontwikkelen robotstaart voor instabiele ouderen
https://www.ad.nl/tech/japanse-onderzoekers-ontwikkelen-robotstaart-voor-instabiele-ouderen~aab68046/
- Deze betaalbare laptop heeft een geheim scherm in het touchpad
https://www.ad.nl/tech/deze-betaalbare-laptop-heeft-een-geheim-scherm-in-het-touchpad~a485a22c/
 
 

*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
 
- Android Auto krijgt grootste update sinds jaren
https://elektrozine.be/android-auto-krijgt-grootste-update-sinds-jaren/
- Galaxy Note10 voor het eerst in twee smaakjes
https://elektrozine.be/galaxy-note10-voor-het-eerst-in-twee-smaakjes/
 
 

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info

- Gratis afbeeldingen terugvinden van hoge kwaliteit
https://computertaal.info/2019/08/15/gratis-afbeeldingen-terugvinden-van-hoge-kwaliteit/
- E-mail bombardement – spam gebruik om iets ergers te verbergen
https://computertaal.info/2019/08/16/e-mail-bombardement-spam-gebruik-om-iets-ergers-te-verbergen/


 
*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net


- Ondersteuning voor ftp verdwijnt uit Chromium
https://tweakers.net/nieuws/156140/ondersteuning-voor-ftp-verdwijnt-uit-chromium.html
- IKEA richt divisie voor smarthome op
https://tweakers.net/nieuws/156134/ikea-richt-divisie-voor-smarthome-op.html


*** DATANEWS

http://www.datanews.be


- Belg wint award voor onderzoek naar artificiële intelligentie
https://datanews.knack.be/ict/nieuws/belg-wint-award-voor-onderzoek-naar-artificiele-intelligentie/article-news-1498073.html
- YouTubers klagen platform aan voor discriminatie holebi's
https://datanews.knack.be/ict/nieuws/youtubers-klagen-platform-aan-voor-discriminatie-holebi-s/article-news-1497969.html


*** TECHNOLOGIUM
http://www.technologium.be

- Apple Pay in België | Makkelijker dan je denkt
https://www.technologium.be/apple-pay-in-belgie-makkelijker-dan-je-denkt
- iOS 13 | De belangrijkste kenmerken op een rijtje
https://www.technologium.be/ios-13-de-belangrijkste-kenmerken-op-een-rijtje*** TANDEMTECH- LG G8s ThinQ review: zet geen zoden aan de dijk
https://tandemtech.be/lg-g8s-thinq-review-b5b5f8a9ed91
- 8Chan is niet de oorzaak maar een gevolg
https://tandemtech.be/8-chan-81995b370b03


*** BLOOVI
http://www.bloovi.be/


- In de marge: Brusselse krekelreep nu ook verkrijgbaar in Nederland
https://www.bloovi.be/artikels/ondernemen/2019/in-de-marge-brusselse-krekelreep-nu-ook-verkrijgbaar-in-nederland
- Slaapexpert Els van der Helm: “Elon Musk is hét voorbeeld van hoe het als bedrijfsleider niet moet”
https://www.bloovi.be/artikels/ondernemen/2019/werknemers-moeten-net-zo-gedreven-worden-in-slaap-als-in-hun-werk-en-leidinggevenden-moeten-daarin-het-goede-voorbeeld-geven
 


 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...


NIRLAUNCHER 1.22

Windows - freeware
Dit is een pakket van de bekende software-uitgever NirSoft, met daarin meer dan 200 freeware tools voor Windows, die je niet moet installeren om ze te kunnen gebruiken. Je kan deze app gewoon op een USB disk zetten, en van daaruit draaien.
http://launcher.nirsoft.net/


NICE FILE VIEWER
Dit is een universele File Viewer voor Windows 10. Deze app ondersteunt belangrijke bestandstypes, zoals zip, docx, xlsx, pdf, mp3, mp4. Zelfs wanneer je de programma's niet hebt om de bestanden te openen (geen Office bijvoorbeeld), dan nog kan je de bestanden bekijken met deze viewer.
https://www.microsoft.com/en-us/p/nice-file-viewer/9nm4vjn2nkms?cid=msft_web_chart&activetab=pivot%3Aoverviewtab

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere. 
 

Het laatste woord.... 


 
NeTTies e-zine
p/a Hilde Van Gool
Bossestraat 32

2220 Heist op den Berg


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu 
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier 
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart 
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe 
Marijke Pante,
Marianne Steijlen 
Reinhilde Remaut 
Ludo Cattoor 
Evert Poppen 
Philip Lafeber 
Julien Van den Borre, 
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Frank VDW
Filip Overmeire (Filover) 
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool

In het bijzonder danken wij Wim Wylin voor de vele tips, en Gerard Schaefer voor de spreuk van de week.

- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens
Met dank aan Carol Fenijn voor de correctie van onze teksten


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Stuur ons een mail en wij zorgen ervoor! info@netties.be 

AFSLUITER VAN DE WEEK
We kunnen de olifant uitroeien, de dolfijn en de walvis.
Maar we blijven zitten met de mug.
-Levi Weemoedt (1948)-