Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
15/8/2019 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Het oor wil ook wat
 
DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 23
Nummer 1118 van 10/8/2019Gegroet lezer,


Alhoewel het vakantie is, blijven er toch nog altijd interessante onderwerpen om aan u aan te reiken. Zoals het openingsartikel over het patenteren van software die door een Arificiële Intelligentie bedacht werd. Heel veel van die interessante onderwerpen, dat geven wij toe, halen wij bij de podcast Daily Tech News Show. En wij kunnen u dan ook absoluut een abonnement op deze podcast aanbevelen.

Veel leesplezier met dit nummer. Hopelijk hebt u niet teveel last van de storm die voor zaterdag aangekondigd is. En treffen wij u volgende week, bij leven en welzijn, weer terug aan!

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 

 
Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.WIE HEEFT HET PATENT OP EEN DOOR EEN AI ONTWIKKELDE NIEUWE UITVINDING?
Enkele professoren van de Universiteit van Surrey, en een uitvinder uit Missouri die een product bedacht heeft dat Dabus AI heet, hebben een patent aangevraagd in de VS, Europa en het VK, in de naam van deze Dabus AI.

Die artificiële intelligentie heeft namelijk in elkaar passende voedselcontainers ontworpen, gebruikmakend van fractale designs, die gemakkelijk door robots begrepen kunnen worden. Ook een waarschuwingslicht dat flikkert in een ritme, dat neurale activiteit nabootst, en moeilijk te negeren valt.

Nu is het eenmaal zo dat een patent enkel toegekend kan worden aan een persoon die een uitvinding gedaan heeft. Maar de professoren vinden dat in de toekomst een AI een patent moet kunnen krijgen voor een nieuwe uitvinding, gedaan door die AI.

Je kan de professoren geen ongelijk geven. Maar het opent natuurlijk een heleboel vragen. Wat als die nieuwe uitvinding op zijn beurt een nieuwe uitvinding doet? Moet dan het oorspronkelijk AI ook een deel krijgen van de opbrengsten van die nieuwe uitvinding?

Een interessant debat hierover in de uitzending van DTNS op 1 augustus. Bij BBC vind je meer achtergrond over de uitvindingen in kwestie.
https://www.bbc.com/news/technology-49191645
https://media.acast.com/dtns/patentpretending-dtns3586/media.mp3DE KABEL DOORKNIPPEN WORDT STEEDS DUURDER
Hier in Vlaanderen doen ze het steeds meer: de kabelboer buiten gooien, en enkel nog via streaming naar reeksen en films kijken. Het reguliere aanbod van de klassieke zenders (VTM, Een, Canvas, Vier enz.) kan je immers gewoon via de computer bekijken. En films en reeksen, daarvoor pak je een abonnement bij Netflix. Het scheelt een ferme slok op de borrel, de kosten die je zo uitspaart.

Uiteraard hebben de kabelbedrijven deze trend aangevoeld, en proberen zij de kijker aan hen te binden met hun eigen 'Netflix' aanbod - de Play en Play More opties van Telenet bijvoorbeeld, die je extra betaalt boven je kabelabonnement. Maar het aanbod daar valt in het niets tegenover wat een dienst zoals Netflix biedt.

Kijken we echter naar de VS, vanwaar deze 'cable cutters' trend overgewaaid komt, dan moeten we toch even gaan nadenken. Want daar hebben ze niet alleen Netflix, maar ook een Amazon Prime bijvoorbeeld. En producenten beginnen steeds meer de onhebbelijke gewoonte te hebben om hun content exclusief via een of andere betaaldienst aan te bieden.

Zo hebben de gebruikers in de VS nu al gemiddeld een abonnement op 3,4 betaaldiensten - er is CBS, Starz, HBO, Hulu, ... Volgens een onderzoek zouden zij bereid zijn om $21 per maand te betalen voor verschillende streaming abonnementen. En daarenboven nog eens de kabelboer betalen.

Maar het bedrag dat de kabelboer vraagt, daalt geleidelijk, gewoon omwille ven de concurrentie. En dan komt er meer geld vrij om aan abonnementen uit te geven.

Je kan eigenlijk, zo stelt de DTNS podcast die deze trend nader bekeek, verschillende soorten kijkers vaststellen. De verzamelaar of 'hoarder' - die abonnementen neemt op alles, uit angst iets te missen. De 'lay back' of leunstoelkijker: hij wil gewoon zijn scherm opzetten, en beeld zien - of dat nu sport, een reality show is, of wat ook. En dan zijn er de 'selectives', de mensen die selectief zijn en absoluut een bepaald reeks willen zien, en daarop hun keuze voor de streaming dienst baseren.

Vergeet echter niet: bij alle streaming diensten kan je raar of zelden iets offline bekijken. Bij de kabelboer kan je nog iets op je harde schijf (DVR) opslaan om later te bekijken. Maar ze bijhouden voor eeuwig, zoals bij de oude DVR met cassettes of cd's, dat kan niet. Bij Netflix kan je wel sommige reeksen downloaden om offline te bekijken (zoals ik doe, op de trein), maar ook dat aanbod is beperkt en je kan de gedownloade content niet bewaren.

De moraal van het verhaal? Dat het voor de gebruiker in de toekomst toch een flink pakje duurder gaat worden, wil hij àlle programma's bekijken die de nieuwste hype zijn.

Meer bij ZDNet.
https://www.zdnet.com/article/the-cord-cutting-conundrum-what-consumers-wont-pay-for-content/?ftag=CAD-03-10abf6j
https://media.acast.com/dtns/hoardingthestreams-dtns3587/media.mp3FACEBOOK: BINNENKORT ADVERTENTIES IN CHATS
Een nieuw patent dat door Facebook aangevraagd werd, wijst op een nieuwe bedreiging van je privacy. De Facebook Messenger app zou namelijk in de toekomst advertenties gaan vertonen, zo leiden waarnemers af uit het aangevraagde patent.

En om die advertenties zo doelgericht te maken, zou Facebook gebruikmaken van je locatie en de inhoud van je privéberichten.

Tot nu toe waren er enkel advertenties aanwezig in het hoofdmenu van Facebook Messenger, maar het patent beschrijft hoe die ook in privégesprekken zouden kunnen opduiken.

Het patent zou al vier jaar geleden aangevraagd zijn, aldus Mashable, doch nu pas bekend geraakt zijn. Wie nog altijd met Facebook Messenger werkt, weze dus gewaarschuwd!
https://mashable.com/article/facebook-patent-targeted-ads-messenger-chats/?europe=true
https://www.pressetext.com/news/20190802019NA DE ZOVEELSTE SCHIETPARTIJ IN DE VS KRIJGT 8CHAN HET TE VERDUREN
Helaas zijn er weer doden gevallen bij twee schietpartijen in de VS. En bij minstens één daarvan is een duidelijke link naar 8chan, een chatforum met een kwalijke reputatie. Na eerdere moordpartijen, met name op een synagoge in San Diego en twee moskeeën in het Nieuw-Zeelandse Christchurch trok die site al de aandacht, omdat de daders er veel tijd doorbrachten. 8chan is, wellicht bewust, moeilijk te modereren, zodat giftige content, racisme en haatspraak er welig kunnen tieren, vooral bij het 'politiek incorrecte' /pol/ subforum. Onder andere bij Vox vind je een achtergrondartikel over 8chan (1).

Feit is in elk geval dat, na de tragedie van dit weekend, Cloudflare zijn handen afgetrokken heeft van 8chan. Cloudflare biedt bescherming tegen DDoS aanvallen, en die bescherming viel nu dus weg. Bij Ars Technica lees je hoe het management van Cloudflare die beslissing rechtvaardigt (2).

Torrentfreak koppelt er echter een bedenking aan vast. Want in de bewoordingen van Cloudflare wordt de term "wetteloosheid" gebruikt, als reden voor de beëindiging van de dienst. En dat woord wordt ook vaak gebruikt om de activiteiten te omschrijven van de 'piraat' websites die beroep doen op Cloudflare. Torrent Freak vreest dan ook dat dit de aanzet zou kunnen zijn om maar ineens ook de piraatsites op te doeken (3).
https://www.vox.com/recode/2019/5/3/18527214/8chan-walmart-el-paso-shooting-cloudflare-white-nationalism
https://arstechnica.com/tech-policy/2019/08/cloudflare-has-had-enough-cutting-off-8chan/
https://torrentfreak.com/will-cloudflare-kicking-8chan-undermine-pirate-sites-190805/APPLE CARD: WAT JE MOET WETEN - MAAR HOE ZIT HET MET DE POPULARITEIT VAN SMARTPHONEBETALINGEN
Later deze maand zou Apple Card van start gaan in de VS - de betaaldienst van Apple met de o zo originele naam. Betanews kon de voorwaarde inkijken om de betaalkaart te mogen gebruiken, en daar zitten toch wel enkele opmerkelijke dingen bij.  Voor die kaart werkt Apple samen met Goldman Sachs, en dat bedrijf heeft de voorwaarden opgesteld. Volgens de gebruikersvoorwaarden zou je bijvoorbeeld geen cryptomunten mogen aankopen met de kaart. En de digitale versie van de kredietkaart voor de iPhone kan niet gebruikt worden op jailbreak-toestellen.

Maar wacht, er is meer: je kan er ook geen P2P transfers mee verrichten, loterijtickets kopen, of speelfiches voor een casino, of weddenschappen afsluiten.

Volgens Betanews zijn deze voorwaarden niet ongewoon, maar sommige Apple-bezitters zullen toch wel de wenkbrauwen fronsen. Bovendien zullen heel wat mensen die een jailbreak iPhone hebben uitgesloten zijn van het gebruik van de kaart (1).

Maar hoe zit het eigenlijk met het betalen met de smartphone? Uit een recente studie van ESET blijkt dat amper 4% van de bezitters van een smartphone die ook daadwerkelijk gebruikt voor betalingen in de winkel, via Google Pay of Apple Pay.  Zelfs de jonge generatie haalt zelden zijn smartphone boven aan de kassa. De reden? Geen vertrouwen in de beveiliging van de betaling. Meer bij Pressetext (2).
https://betanews.com/2019/08/05/apple-card-restrictions/https://www.pressetext.com/news/20190801018TOCH NOG EVEN OVER 8CHAN EN CLOUDFLARE
Zoals gisteren bericht, heeft Cloudflare zijn DDoS bescherming stopgezet voor het online forum 8chan. Daarop koos het forum het bedrijf BitMitigate als dienstverlener - het belooft namelijk dat het zijn dienstverlening aan zijn klanten niet zal stopzetten, tenzij het hiertoe gedwongen wordt door een bevel van de rechter.

Het bleek echter dat het bedrijf Voxility, dat de servers als infrastructure-as-a-service verhuurt aan Bitmitigate, niet akkoord was dat die laatste voortaan 8chan tot zijn klanten zou tellen. Gevolg: servers down, 8chan offline.

Het hele gebeuren doet opnieuw vragen rijzen over de verantwoordelijkheid van aanbieders van infrastructuur - van domeinnamen tot hosting en andere diensten. In dat verband wijst DTNS erop dat de CEO van Cloudflare, Matthew Prince, eigenlijk een heel wijze uitspraak deed in zijn blogposting waarin hij verrechtvaardigde waarom 8chan buitengewipt werd.

Want oorspronkelijk had Cloudflare gesteld dat het neutraal wou blijven, en enkel de dienstverlening zou stopzetten indien het hiertoe door de wet verplicht wordt. Maar in het licht van de schietpartijen in El Paso en voorheen Christchurch, zegt Prince: "Content die wij verwerpelijk vinden, laten wij met tegenzin toe. Maar wij trekken een lijn bij platformen die getoond hebben dat zij rechtstreeks een inspiratie zijn voor tragische gebeurtenissen, en wetteloos zijn by design".

Maar hij voegt er ook aan toe: "Zelfs indien 8chan geen inbreuk gemaakt zou hebben op de letter van de wet door te weigeren om hun met haat gevulde community te modereren, toch hebben zij een omgeving gecreëerd die gedijt op de overtredingen in de geest van de wet".

En hij besluit, heel eerlijk: "Dit helpt niet om het probleem op te lossen waarom haatsites online gedijen. Niets aan het probleem waarom een deel van de bevolking zich zo ontevreden voelt dat het tot geweld overgaat. Met onze actie hebben wij enkel ons eigen probleem opgelost - en niet dat van het internet".

Wat eigenlijk weer een oproep is, ook al door Zuckerberg gedaan, om wetten te creëren die duidelijk bepalen wat wel en niet mag op het internet, waar de verantwoordelijkheden liggen van de dienstverleners, zodat die niet zelf rechter en executeur moeten gaan spelen...

Update: in een YouTube video zegt Jim Watkins, de eigenaar van het 8chan forum, dat het manifest van de dader in El Paso niet eens door de dader zelf op 8chan geplaatst was - het zou eerst op Instagram verschenen zijn, en daarna op 8chan geplaatst zijn. O ironie - moet Instagram nu aan de ketting?
https://arstechnica.com/tech-policy/2019/08/8chan-briefly-got-back-online-with-same-cdn-used-by-neo-nazi-daily-stormer/
https://new.blog.cloudflare.com/terminating-service-for-8chan/ https://www.youtube.com/watch?time_continue=217&v=yKPdbEAmWGEAANDELEN: EEN KOEHANDEL
Het moet niet altijd over de VS gaan - vandaag gaan we eens kijken in Afrika, waar de app MyFarmbook furore maakt, vooral in Zuid-Afrika.

Met die app kan je namelijk vanop je smartphone een aandeel kopen in een koe. Als individuele persoon kan je een aandeel kopen in een zwangere koe of een kalf. En als het dier volwassen is en slachtrijp, dan krijgen de aandeelhouders een deel van het vlees. Groepen investeerders kunnen zelfs een hele koe kopen.

Een aandeel kost 576 rand, wat neerkomt op ongeveer 41 dollar. De dienst is in 2015 gestart met 26 koeien, en nu zijn er meer dan 2.000. Het bedrijf dat de app uitbrengt, Livestock Wealth, vaart er wel bij: het genereert 3 miljoen dollar winst. Meer bij iAfrikan en Reuters.
https://www.iafrikan.com/2019/08/05/a-look-into-this-weeks-biggest-african-business-news/
https://www.reuters.com/article/us-safrica-livestock/african-cattle-investing-the-new-cash-cow-idUSKCN1UO0UGBINNENLAND: NIEUWS UIT ANTWERPEN EN WALLONIE
In Antwerpen zal er een groot netwerk uitgebouwd worden met 76 strategische knooppunten voor een 1.100 elektrische fietsen. En via plaatselijke initiatieven kunnen daar nog 270 dropzones bijkomen met 1.600 deelfietsen.

Er was al een netwerk gepland voor de Antwerpse haven, en de Antwerpse randgemeenten vroegen ook om zo'n netwerk. Omdat het beter is al die netwerken onder één koepel onder te brengen, dan te werken met aparte initiatieven, is er nu dit idee van Vervoerregio Antwerpen. Het zou ideaal zijn indien het over heel Vlaanderen uitgesponnen kan worden. Meer bij De Standaard (betaalmuur)

Nog uit Antwerpen bereikt ons het bericht dat je voortaan "'t Stad" kan ontdekken met een app. Tijdens het jaarlijkse Bollekesfeest zal je dit jaar met een groep en gewapend kunnen deelnemen aan een quiz. Inschrijven via de tweede link (2).

En tot slot een bericht van over de taalgrens: Google plant daar een uitbreiding van zijn datacenter. Volgens de krant L'Echo zou het bedrijf een nieuwe kapitaalinjectie gedaan hebben in het Belgisch filiaal Crystal Computing, dat het datacenter van Google in Ghlin uitbaat (3).
https://www.standaard.be/cnt/dmf20190807_04548845
https://www.visitantwerpen.be/nl/bollekesfeest-2019/quiz-on-the-go-503197
https://www.gva.be/cnt/dmf20190806_04547335/google-pompt-1-1-miljard-euro-in-belgisch-filiaalBINNENLAND: E-COMMERCE TOCH NIET ZO GOED VOOR DE WINST
Een eigenaardig bericht over de bekende schoenenzaak Torfs. Het blijkt namelijk dat het bedrijf, dat sinds enige tijd ook online verkoopt, niet onverdeeld gelukkig is over de stap naar de digitale wereld. Want de winst van het bedrijf zou gehalveerd zijn, zo lees je bij De Tijd (betaalmuur), door de hoge kosten van de webwinkel.

De verkoop loopt daar wel goed (17% van de hele omzet verkoopt de zaak nu via de webshop), maar gek genoeg zijn de kosten te hoog. Je zou nu denken: een winkel kost ook geld aan huur, elektriciteit, personeel, ... en zo'n webshop, da's toch maar elektronica.

Maar je mag niet vergeten dat ook in de magazijnen van Torfs personeel moet werken om alle pakjes klaar te maken. En omdat grote concurrent Zalando nog altijd vasthoudt aan gratis verzending, is Torfs verplicht om dat ook te doen, wil het standhouden.
https://www.tijd.be/ondernemen/retail/Dure-e-commerce-halveert-winst-Schoenen-Torfs/10150323MOBILE VIKINGS: NIEUW ABONNEMENT
De jeugd belt niet meer, stuurt geen sms'en, maar gebruikt WhatsApp, Snapchat en Messenger. En dus is eigenlijk een mobiel abonnement met inbegrepen belminuten en sms-berichten niet meer van deze tijd. 

Zo redeneerde men bij mobiele provider Mobiel Vikings - en zij brachten verleden week een nieuw abonnement uit dat slechts 15 euro kost, en 8 GB data bevat. Enkel data - geen sms of belminuten.

Zal het succes hebben? Bellen de jongeren echt niet meer? Blijkbaar toch nog wel. Met de bomma - of andere personen die niet echt 'mee' zijn met de digitale ontwikkelingen, en een simpel telefoontoestel of een smartphone met beperkte mogelijkheden hebben - zonder data-abonnement.

Wij persoonlijk zouden zo'n abonnement van 15 euro, enkel data, wel zien zitten voor de SIM-kaart in ons mobiel modem. Want ons huidig abonnement voor ons mobiel modem kost ons het driedubbele... Het is wel een prepaid kaart.
https://www.demorgen.be/tech-wetenschap/mobile-vikings-wuift-sms-uit~b2e7bf39/
https://mobilevikings.be/en/offer/only-data/SLACK: MEER CONTROLE VOOR ADMINS
Na de aankondiging enkele weken geleden dat er een update komt voor de desktop app, meldt Slack nu dat het Enterprise Grid, een set beveiligingscontroles, zal aanpassen. Dat moet ervoor zorgen dat beheerders een betere controle hebben over wie toegang heeft tot wat.

Met deze update wil Slack een inhaalbeweging uitvoeren ten opzichte van Microsoft Teams, zijn grote concurrent. Microsoft heeft nu eenmaal een voetje voor bij bedrijven, een markt die Slack wil veroveren.

Tot de controlefuncties behoren een tool waarmee de admin kan bepalen wie toegang heeft tot bedrijfsgegevens, vanop welk toestel. Zo kan er ook een 2FA (two factor authenticatie) ingesteld worden op basis van biometrische data zoals een vingerafdruk of gezichtsherkenning. Ook zou, wanneer het toestel van een bepaalde gebruiker gestolen wordt of zoek raakt, het mogelijk zijn om de sessies van die bepaalde gebruiker te wissen. Nog een beveiliging bestaat erin dat toegang tot Slack geblokkeerd wordt vanop een toestel met jailbreak.

Meer bij Techspot en Slack zelf.
https://slackhq.com/new-slack-enterprise-grid-security-features
https://www.techspot.com/news/81321-slack-allow-admins-better-control-over-access-data.htmlOOK FACEBOOK GETROFFEN DOOR NIEUWE APPLE MAATREGEL
Apple heeft aangekondigd dat in de toekomst, wanneer iOS 13 eraan komt, alle iOS apps enkel nog het VoIP protocol (Voice Over IP) zullen mogen draaien tijdens het gesprek zelf.

De meeste van die apps, zoals Facebook Messenger of Skype, draaien voortdurend op de achtergrond omdat er dan sneller een gesprek opgestart kan worden. Maar dat heeft als risico dat hiervan misbruik gemaakt kan worden en derden zouden kunnen meeluisteren zonder dat er gesprekken gevoerd worden.

Dat betekent dus dat alle apps van derden aangepast moeten worden, en wel voor april 2020. En voor Facebook betekent dit dat het ook zijn Messenger en WhatsApp app moet aanpassen aan deze nieuwe regel. Volgens The Information zou Facebook gesprekken voert met Apple over deze nieuwe regels.
https://arstechnica.com/gadgets/2019/08/ios-13-privacy-feature-will-force-total-overhaul-for-facebook-apps/
https://www.theinformation.com/articles/facebook-hit-by-apples-crackdown-on-messaging-featureAPPLE BEZORGT HERSTELWINKELS EEN FLINKE KATER
Dat Apple de kwaliteit van zijn toestellen wil beschermen, dat is bekend. Het wil dan ook zoveel mogelijk voorkomen dat onbevoegde personen (lees: herstellers die geen Apple-verdeler zijn) aan de slag zouden gaan met je iPhone. En dat op verschillende manieren, waaronder het vastplakken van vijzen, batterij en meer.

Nu gaat Apple nog een stukje verder, met een software lock te activeren op nieuwe toestellen. Daardoor zal de Battery Health functie, die je vertelt hoeveel leven er nog in je batterij zit, niet meer werken wanneer die vervangen worden door een andere batterij dan een van Apple. En bovendien mag die batterij enkel door een erkende service provider geplaatst worden.

Meer bij iFixit en MacRumors
https://www.ifixit.com/News/apple-is-locking-batteries-to-iphones-now
https://www.macrumors.com/2019/08/08/apple-locking-iphone-batteries-third-party/
https://apple.slashdot.org/story/19/08/08/1722204/apple-is-locking-batteries-to-specific-iphones-a-nightmare-for-diy-repair?utm_source=slashdot&utm_medium=twitter

  
 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!NEURALE NETWERKEN EN BREIEN - EEN GESLAAGDE COMBINATIE
Tja, tegenwoordig hoort er bij elk aspect van de maatschappij wel een technologische insteek. Zelfs breien. En het beloven heerlijke toepassingen te worden.

Deze week lees je bij TechCrunch hoe de computerwetenschappers van de Computer Science & Artificial Intelligence Laboratory van het MID twee papers uitgebracht hebben, waarin software beschreven wordt die breipatronen en tekeningen kunnen ontwerpen die door een breimachine uitgevoerd kunnen worden.

De eerste paper gaat over InverseKnit: dat gebruikt een deep neural netwerk om patronen op te stellen aan de hand van foto's. De patronen zijn 94% accuraat, maar kunnen alleen uitgevoerd worden met acryl-wol.

De tweede paper gaat over CADknit, en deze technologie belooft dat mensen die geen enkele ervaring hebben met breien of breimachines, templates kunnen aanpassen om zelf breipatronen te creëren. De technologie heet Kaspar, en zou de basis kunnen zijn van een nieuwe business: "knitting as a service".

Daarbij kan je zelf je eigen patroon ontwerpen, en naar een ondernemer met breimachines sturen om uit te voeren. Een interessante evolutie voor alle brei-fans!
https://techcrunch.com/2019/08/04/mit-researchers-are-working-on-ai-based-knitting-design-software-that-will-let-anyone-even-novices-make-their-own-clothes/
https://www.engadget.com/2019/08/05/ai-automated-knitting-system/hard
http://www.pressetext.com/news/20190806016pte20190806016Computer/Telekommunikation,SAMSUNG: NIEUWE GALAXY TOESTELLEN, EN UPDATE VOOR DEX
Samsung heeft een nieuwe Galaxy Note 10 en Note 10 Plus voorgesteld, smartphones dus. Hierover lees je meer bij o.a. The Verge.

De Note 10 heeft een 6,3 inch scherm, de 10 Plus een scherm van 6,8 inch. De batterij bij de Note 10 is 3500 mAh, bij de Plus versie maar liefst 4300 mAh. Prijzen resp. vanaf $949 en $1099.

Maar wat ons nog het meeste integreert is DeX, dat je aantreft op deze toestellen. Dat is een desktop software die aangedreven wordt door de telefoon. Bij een vorige versie van DeX moest je de phone aansluiten op een scherm, en dan een muis en klavier koppelen aan de phone om het toestel te bedienen.

Bij deze nieuwe versie echter kan je je Note 10 koppelen aan een Windows of Mac computer. Dan wordt daar een scherm geopend met alle apps die op jouw phone staan, en die je dan vanop je computer kan bedienen.

Super handig: zo kan je je phone vanop afstand controleren en de apps die erop staan, zonder je handen van je klavier te moeten halen. Bovendien kan je bestanden vanop je computer verslepen naar je smartphone en vice versa. Een tool die wij bij meer phones zouden verwelkomen!
https://www.theverge.com/2019/8/7/20754566/samsung-galaxy-note-10-plus-2-size-price-release-date-s-pen-dex-laptop-unpacked-event 
 

Het oor wil ook wat!
Audio op het InternetPODCAST: ROOM 20
Dit is een nieuwe Amerikaanse podcast, die ons wel interessant lijkt. Het gaat om een journaliste, die op zoek gaat naar de reden waarom een man bewusteloos aangetroffen werd, zonder identiteitspapieren, en sindsdien al een tiental jaren in coma verzorgd wordt in een ziekenhuis.

Hierbij treft mij dat het vaak vooral de stem van de vertelster is die mij overhaalt om een podcast te volgen. Want hier is het opnieuw een warme stem, die een mooi Engels/Amerikaans spreekt, met boeiende intonatie in haar vertelling.
https://www.latimes.com/projects/room-20-podcast/
https://podcastbusinessjournal.com/room-20-is-a-very-strange-tale/HOORSPEL: BOB

Tja, wij bekennen schuld: deze podcast is al twee jaar oud, en tot nu hadden wij die niet beluisterd. Een grove fout die we de voorbije week hersteld hebben. En het moet gezegd: er zijn weinig podcasts die wij met zoveel emotie beluisterd hebben.

Het verhaal is simpel: drie vrouwen die samen het audiocollectief Schik vormen, interviewen mensen in een rusthuis. Een van hen vertelt een verhaal dat hen intrigeert: over een buurjongen waar zij vroeger verliefd op was, Bob. En waarmee zij zelfs een kind zou gekregen hebben, in het geheim.

De jonge vrouwen gaan op zoek naar Bob, en proberen te vinden waar het kind van die liefdesrelatie nu is - als dat verhaal tenminste waar is? In de podcast volg je hun onderzoek, stap voor stap.

Het moet gezegd: de audiokwaliteit is fantastisch, de reportage is beklijvend. En de emotie die de podcast losmaakt is diep - althans voor mij, en misschien ook voor andere mensen die hun moeder of vader hebben zien oud worden, hun stem frêler horen worden, hun gedachten moeilijker te vormen en te uiten. Ik moet eerlijk bekennen dat die eerlijke weergave van Elisa, de vrouw waarom alles draait, mij met momenten zo heeft aangegrepen dat ik met tranen in de ogen de podcast moest stopzetten.

Een aanrader. Heb je de podcast nog niet beluisterd, doe het dan alsnog - en neem er je tijd voor!

Je kan de podcast in streaming beluisteren via de website (1).

Of via je podcast app via deze feed (2).

De makers van Bob, audiocollectief Schik, hebben nu een nieuw verhaal, ditmaal over wielrennen: El Tarangu (3)
https://www.vpro.nl/dorst/producties/bob.html
https://www.vpro.nl/podcasts/bob.xml
https://www.vpro.nl/programmas/El-Tarangu.html
 
De nieuwe oogst


   
SPEEL DIABLO IN JE BROWSER
De 'Diablo' spellenreeks heeft gamers decennia lang goed bezig gehouden. Hunker je terug naar die tijd? Je kan Diablo nu spelen in je browser - de originele versie van 1996. Hoe je dat doet, lees je bij MakeUseOf.
Tussen haakjes: Blizzard, de maker van Diablo, werkt momenteel aan verschillende nieuwe Diablo games. Zo zou er een nieuwe mobiele game onderweg zijn: Diablo - Immortal.
[Taal: ENG]
https://www.makeuseof.com/tag/play-original-diablo-browser/BEELDBANK VAN NASA

Geïnteresseerd in ruimtevaart? Dan is deze site voor jou. Dit is namelijk de beeld- en videobibliotheek van de NASA. Je kan die doorzoeken op trefwoord, en daarbij filteren op afbeelding video of audio. Om sterretjes van te zien!
[Taal: ENG]
https://images.nasa.gov/DE BESTE 7 MEME-GENERATOREN
Zelf je GIF of kort filmpje maken, dat de wereld rond gaat als een meme? Dat kan, met deze handige meme-generatoren. Het enige wat je nog moet hebben is... een goed idee!
[Taal: ENG]
https://www.makeuseof.com/tag/best-meme-generators/


TIPS.HOW: KORTE TIPS.

Deze website is een plek om tips te delen die echt heel kort zijn. Er zijn geen aanklikbare links, geen lange artikels. Zo weet je direct of de tip is wat je zoekt![taal: ENG]
https://tips.how/#/


VIDEO'S KIJKEN VAN SUBREDDITS
Zoals je weet heb je bij de aggregatorsite Reddit ook subreddits, op basis van het onderwerp. En in de postings daar staan vaak video's. Via deze link kan je die video's in een ononderbroken stream bekijken.
[Taal: ENG]
https://reddittube.netlify.com/


FAVEJETS: VOLG WAT DE MENSEN DIE JIJ VOLGT ALS FAVORIET AANDUIDEN
Een variant op Twitter: met deze tool kan je zien bij de mensen die jij volgt wat zij als favoriet markeren. En omgekeerd kunnen zij dat ook bij jou.
[Taal: ENG]
https://www.favejet.com/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: SONDER.LAND

Een nieuw journalistiek initiatief, in een prachtige vormgeving. Geen snel nieuws, maar langere reportages, waaraan veel tijd besteed wordt en die mooi uitgediept zijn. Om te ontdekken!
https://www.sonder.land/
https://twitter.com/KasperGoethals/status/1158780491799113728


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: HELPPER
Een website die wil aanmoedigen dat mensen elkaar helpen - mensen die hulp zoeken bij dagdagelijkse taken, en buurtbewoners die die hulp willen bieden, en zo ook een centje kunnen bijverdienen.
De site kent een groot succes, zoals je kan lezen bij RTBf.
[Taal: NL]
https://www.helpper.be/
https://www.rtbf.be/info/economie/detail_gros-succes-de-la-plate-forme-digitale-belge-d-aide-aux-personnes-helpper?id=10282056


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: ZE.NL
Een blog vol artikels voor vrouwen. Beauty, fashion, tv-programma's, lifestyle... Verzorgd, en toch niet saai - bij de rubriek seks & relaties vind je toch wel enkele stoute tips ??
[Taal: NL]
https://www.ze.nl/


VRIJDAG MULTIMEDIA: CANSU YILDIRAN

Deze fotografe, met roots in de hooglanden van Kusmer, maakt prachtige foto's die de oude culturen aldaar in beeld brengen. Bij het Britse fotografiemagazine British Journal of Photography vind je een uitgebreide bespreking van haar werk, met enkele foto's. Meer foto's vind je op de eigen website van Cansu Yildiran.
[Taal: ENG]
https://www.bjp-online.com/2019/07/give-me-shelter/
https://www.cansuyildiran.com/thedispossessed


VRIJDAG MULTIMEDIA: MEME-MAKER
Het is heel leuk om met GIFjes te werken om commentaar te geven in Twitter of Facebook. Maar waarom niet eens creatief zijn, en zelf een meme aanmaken? Met deze website is het super simpel! Je kan teksten bovenaan of onderaan de afbeelding zetten, ook emoji's gebruiken.
[Taal: ENG]
https://www.kapwing.com/meme-maker


VRIJDAG APPDAG: MASTONAUT
We zouden het haast vergeten, maar voor alle mensen die ontevreden zijn over de manier waarop Twitter werkt, werd een tijd geleden Mastodon opgericht. Er bestaat ook een app voor de Mac, waarmee je op een elegante en eenvoudige manier met Mastodon kan werken.
https://mastonaut.app/


Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com 
Bij de collega's
*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

 
- Amerikaanse start-up verzamelde Instagram-Stories en locatie van miljoenen gebruikers
https://www.ad.nl/tech/amerikaanse-start-up-verzamelde-instagram-stories-en-locatie-van-miljoenen-gebruikers~a33c76d4/
- Huawei onthult alternatief voor besturingssysteem Android: HarmonyOS
https://www.ad.nl/tech/huawei-onthult-alternatief-voor-besturingssysteem-android-harmonyos~a7f145b5/
 
 

*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
 
 
  - Amazon Prime Video: de nieuwe films en series voor augustus 2019
https://elektrozine.be/amazon-prime-video-de-nieuwe-films-en-series-voor-augustus-2019/
- Apple iOS 13: de belangrijkste nieuwigheden die naar de iPhone en iPad komen
https://elektrozine.be/apple-ios-13-de-belangrijkste-nieuwigheden-die-naar-de-iphone-en-ipad-komen/


*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info


-Hoe bekijk ik wifi wachtwoorden in Windows?
https://computertaal.info/2019/08/08/hoe-bekijk-ik-wifi-wachtwoorden-in-windows/
- Wolfram Alpha en de vragen die je nergens anders kan stellen
https://computertaal.info/2019/08/03/wolfram-alpha-en-de-vragen-die-je-nergens-anders-kan-stellen/
 


*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- Google: gebarenbediening is sneller dan navigatie met knoppen in Android
https://tweakers.net/nieuws/155912/google-gebarenbediening-is-sneller-dan-navigatie-met-knoppen-in-android.html
- Nederlandse uitgever komt met 'psychologische adventuregame' Still There
https://tweakers.net/nieuws/155900/nederlandse-uitgever-komt-met-psychologische-adventuregame-still-there.html*** DATANEWS

http://www.datanews.be


- Messi scoort beter dan Ronaldo in computeranalyses van KU Leuven
https://datanews.knack.be/ict/nieuws/messi-scoort-beter-dan-ronaldo-in-computeranalyses-van-ku-leuven/article-news-1495863.html
- Megaclaim dreigt voor Facebook
https://datanews.knack.be/ict/nieuws/megaclaim-dreigt-voor-facebook/article-news-1495669.html


*** TECHNOLOGIUM
http://www.technologium.be

- iOS 13 | De belangrijkste kenmerken op een rijtje
https://www.technologium.be/ios-13-de-belangrijkste-kenmerken-op-een-rijtje
- Tesla Supercharger V3 | Binnenkort op een kwartiertje tijd een volle accu?
https://www.technologium.be/tesla-supercharger-v3-binnenkort-op-een-kwartiertje-tijd-een-volle-accu


*** TANDEMTECH- HP Spectre x360 13 review: mooi en intelligent
Voor wie zeker geen saaie laptop wil
https://tandemtech.be/hp-spectre-x360-13-review-mooi-en-intelligent-f98c78a67f94
- Samsung Galaxy Note 10(+) hands-on: handje vol
Grote smartphones, maar geen grote veranderingen
https://tandemtech.be/samsung-galaxy-note-10-hands-on-46d1016e0a92


*** BLOOVI
http://www.bloovi.be/

- In de marge: Europese primeur voor Antwerpse deelmobiliteitsplatform Poppy
https://www.bloovi.be/artikels/ondernemen/2019/in-de-marge-europese-primeur-voor-antwerpse-deelmobiliteitsplatform-poppy
- Opinie: de boekhouder is dood, lang leve de boekhouder!
https://www.bloovi.be/artikels/innoveren/2019/opinie-de-boekhouder-is-dood-lang-leve-de-boekhouder 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


 
TIP: DE VERBORGEN FUNCTIES VAN VLC

VLC is onze favoriete mediaspeler - hij is gratis en kan enorm veel formaten afspelen. Maar wist je dat VLC meer kan dan je zou denken?  Zo kan je YouTube video's downloaden met VLC, videoclips opnemen vanop je computer, je desktop opnemen, videobestanden van het ene in het andere formaat omzetten, enz.
Dit artikel bij Lifehacker vertelt stap voor stap hoe je dit kan doen.
[Taal: ENG]
https://lifehacker.com/the-best-hidden-features-of-vlc-1654434241 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...BINGO FEVER: WERELDWIJD
Met deze app voor Windows kan je gratis Bingo spelen met mensen uit de hele wereld. Er zijn meer dan 30 verschillende rooms, er zijn allerlei uitdagingen en meer. De app zelf is gratis, maar je kan in-app aankopen doen.
https://www.microsoft.com/en-us/p/bingo-fever-play-bingo-with-friends/9pj88f1l0mbg?cid=msft_web_chart&activetab=pivot%3Aoverviewtab#


SOFTWARE: TOOLS OM JE PC TE VERKOELEN
Het is erg geweest, en iedereen heeft wel afgezien van de hitte. Maar die is ook niet goed voor onze pc. In dit artikel van Webwereld vind je tools om de warmte in je pc te meten, en ook om die beter te laten koelen. (Bron: Wim W)
[Taal: NL]
https://webwereld.nl/software/61357-tooltjes-om-de-hittegolf-in-je-pc-te-meten


ULTRA PDF: PDF-BESTANDEN BEWERKEN


Met deze software voor Windows kan je PDF-bestanden bekijken en annoteren. Je kan ook PDF-formulieren invullen, PDF-bestanden extraheren, opsplitsen en samenvoegen, pagina's in een andere volgorde plaatsen, PDF's omvormen tot afbeeldingen, enz.
https://www.microsoft.com/en-us/p/ultra-pdf/9njkg17k9h0d?cid=msft_web_chart&activetab=pivot%3Aoverviewtab


 
(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere. 
 

Het laatste woord.... 


 
NeTTies e-zine
p/a Hilde Van Gool
Bossestraat 32

2220 Heist op den Berg


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu 
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier 
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart 
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe 
Marijke Pante,
Marianne Steijlen 
Reinhilde Remaut 
Ludo Cattoor 
Evert Poppen 
Philip Lafeber 
Julien Van den Borre, 
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Frank VDW
Filip Overmeire (Filover) 
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool

In het bijzonder danken wij Wim Wylin voor de vele tips, en Gerard Schaefer voor de spreuk van de week.

- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens
Met dank aan Carol Fenijn voor de correctie van onze teksten


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Stuur ons een mail en wij zorgen ervoor! info@netties.be 

AFSLUITER VAN DE WEEK
De goede oude tijd is de tijd
toen het onze voorouders zo slecht ging.
-Cees Buddingh'-