Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
 
8/8/2019 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Het oor wil ook wat
 
DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 23
Nummer 1117 van 3/8/2019



Gegroet lezer,

Na de hittegolf, de opluchting omdat er terug 'normaal' weer is. En het besef hoe relatief het allemaal wel is - een weertje met druilregen verwelkomen als een zegen, terwijl we daar met zijn allen andere jaren om sakkeren...

Onze redactie zit nog altijd in vakantie-modus. Dus iets minder artikels, maar we hebben toch nog een paar interessante items voor u kunnen bijeensprokkelen. Hopelijk bevalt het u, en leest u onze nieuwsbrief met plezier!

Bij leven en welzijn tot volgende week.

Hilde



Netties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 





 




Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.



OOK MEDEWERKERS APPLE LUISTEREN NAAR SIRI-GESPREKKEN
Twee weken geleden was er grote ophef, toen bekend werd dat medewerkers van Google luisteren naar wat mensen zeggen tegen de Google Assistant. Eerder was hetzelfde al bekend van Amazon, en zijn Alexa slimme assistent. Het was dan ook te verwachten dat nog anderen dezelfde praktijk zouden toepassen.

En nu wordt dat bevestigd: ook bij Apple zijn er mensen die luisteren naar wat er tegen Siri gezegd wordt - zelfs al is het niet de bedoeling dat Siri dat hoort, zoals privégesprekken, of zelfs wanneer mensen sex hebben of een drugsdeal afsluiten.

In elk van deze gevallen echter gaat het niet om spioneren, maar gewoon om een methode om de slimme assistent nog slimmer te maken. Bijvoorbeeld om te onderzoeken waarom Siri getriggerd werd, terwijl dat helemaal niet het geval had moeten zijn. Of om dialecten beter te verstaan.

Het is een van de onderaannemers die voor Apple werken, die het nieuws bevestigde. En alhoewel het niet fijn is om te horen dat andere mensen naar jouw privégesprekken kunnen luisteren, moet het voor de meeste mensen wel duidelijk zijn dat het om geanonimiseerde gesprekken gaat, waarbij de privacy zoveel mogelijk gewaarborgd blijft.

En net zoals bij de onthullingen over Google, moet je eigenlijk eerder vragen stellen over de loslippigheid van de onderaannemer, die ongetwijfeld vertrouwelijkheid heeft moeten beloven bij het behandelen van de gegevens.

Meer bij Betanews.
https://betanews.com/2019/07/27/apple-siri-privacy/



GOOGLE IMAGES DOORZOEKEN WORDT GEMAKKELIJKER
Mensen gebruiken Google Images niet alleen om afbeeldingen te zoeken, maar ook om via afbeeldingen informatie te zoeken. En dat laatste wil Google nu gemakkelijker maken - alleen, het is wel beperkt tot 'AMP' sites.

Dat is een eigen protocol van Google, de Accelerated Mobile Pages, dat ervoor zorgt dat de pagina's heel snel geladen worden. Het vereist wel dat de uitgever of webmaster een AMP-versie van zijn webpagina maakt. En dat betekent extra werk. Je begrijpt dat uitgevers niet onverdeeld gelukkig zijn met AMP.

Welnu, maken zij toch een AMP-versie van hun pagina, dan zal je voortaan, wanneer er in Google Images een afbeelding van die site getoond wordt, met een 'Swipe to Visit' een preview van de website zien, onderaan je scherm. Je kan dan gewoon verder blijven scrollen doorheen Google Images, of de preview naar boven swipen, om de AMP-versie van de site te zien.

Google wil de uitgevers lokken door te beloven dat zij een pageview krijgen, wanneer een gebruiker de swipe-up doet naar hun site. Volgens Google zou het gemak en de snelheid van de Swipe to Visit ook naar meer pageviews kunnen leiden.

Meer bij Engadget.
https://www.engadget.com/2019/07/25/google-image-amp-powered-mobile-search/



TINDER WIL LGBTQ+ REIZIGERS BESCHERMEN
In de meeste landen worden mensen uit de LGBTQ+ community met respect behandeld. Een relatie hebben met iemand van hetzelfde geslacht is er niet onwettig, en mensen uit die community hebben dezelfde rechten als heteroseksuele koppels.

Helaas is dat in sommige landen bijlange het geval niet, en in 70 landen is het een misdaad om een andere geaardheid te hebben dan heteroseksueel. In sommige landen wordt het zelfs met de doodstraf gestraft.

Datingapp Tinder wil de mensen van de LGBTQ+ community beschermen met een Traveler Alert. Daarbij wordt het profiel van de gebruiker automatisch verborgen, wanneer zij reizen naar een land waar het een misdaad is om tot de LGBTQ+ gemeenschap te behoren. De gebruiker zelf kan het profiel nog altijd zichtbaar maken, maar het geslacht en de geaardheid blijven verborgen. Een goed initiatief!
https://www.makeuseof.com/tag/tinder-protects-lgbtq-travelers/
https://blog.gotinder.com/safety-update-introducing-traveler-alert/



ADVERTENTIEBIBLIOTHEEK VAN FACEBOOK EEN DOOLHOF
In de voorbije maanden heeft Facebook verschillende pogingen gedaan om de verspreiding van desinformatie tegen te gaan. Een van die initiatieven was het aanleggen van een grote bibliotheek met daarin alle advertenties. Daar zou men dan kunnen opzoeken wie voor welke advertentie betaald had. En dat zou voor meer transparantie moeten zorgen.

Mooi. Maar het blijkt niet te werken. Gewone gebruikers kunnen wel probleemloos individuele advertenties opzoeken, maar echt wetenschappelijk onderzoek naar de ads wordt gehinderd doordat de data vol staan met bugs en technische beperkingen.

Dat werd vastgesteld door onafhankelijke onderzoekers, en ook in twee studies, namelijk van de Franse overheid en van onderzoekers bij Mozilla.

Meer bij New York Times.
https://www.nytimes.com/2019/07/25/technology/facebook-ad-library.html



BELGIË: POLITIEKE INTERESSE VOOR E-SPORTS GROEIT
Het voorbije weekend werd het grote Fortnite-toernooi gehouden, onder grote belangstelling van alle landen ter wereld. Er was dan ook een erg aantrekkelijke prijzenpot te verdelen - maar liefst 30 miljoen dollar. De uiteindelijke winnaars, een Noorse en Oostenrijkse tiener, kregen 2,6 miljoen.

En neen, Fortnite is geen nieuwe versie van een balspel of andere traditionele sport: het is een e-sport. Mensen gaan een wedstrijd aan tegen elkaar, vanachter hun computer, en echt veel fysieke beweging vergt dit niet. Maar dat kan je misschien ook zeggen van darts. En van biljart of boogschieten - het gaat om de coördinatie van hand en oog.

De Belgen deden het niet slecht. Wereldwijd wordt Fortnite gespeeld door 250 miljoen mensen, en de beste 100 spelers mochten deelnemen aan de finale. De Belg Evan Depauw, die onder de naam DRG deelneemt aan het spel, eindigde in de middenmoot. Bij het dubbelspel werd een Belg uit Ukkel, samen met zijn compagnon uit Zwitserland, 13e.

Maar het hele gebeuren heeft wel de belangstelling voor e-Sports wakker gemaakt. Het game zelf is heel populair, maar ook toeschouwers kijken geboeid toe. De Fortnite-finale werd namelijk gehouden in het Arthur Ashe-stadion in New York, dat 23.000 bezoekers kan verwelkomen en volledig uitverkocht was!

Deze cijfers doen uiteraard heel wat belletjes rinkelen -vooral omdat hier enorme commerciële mogelijkheden liggen. Maar ook de politiek wordt wakker. Waarom e-sports niet erkennen als 'echte' sporten? Aan enkele voorwaarden wordt alvast voldaan, zo stelt een artikel in De Morgen (betaalmuur). De sport biedt gelijke kansen aan iedereen, er zijn universele regels, en de resultaten kunnen gekwantificeerd worden. Er zijn duidelijke rollen in de activiteit, en er is een competitievorm aanwezig.

Een erkenning lijkt onderweg, en opent de deur naar vele commerciële toepassingen. Wij hebben echter medelijden met de papa's en mama's die nu hun kroost moeten aansporen om een echte 'fysieke' sport te gaan doen, zoals voetballen, fietsen of zwemmen. Zullen de toekomstige helden de e-sporter zijn?
https://www.demorgen.be/nieuws/na-wk-fortnite-vlaanderen-kan-e-sport-maar-beter-als-officiele-sport-erkennen~bd5998887/
https://www.demorgen.be/nieuws/belg-45e-op-wk-fortnite-kampioen-wint-2-7-miljoen-euro~be8614ab/
https://www.demorgen.be/nieuws/tienerduo-samen-2-6-miljoen-euro-rijker-na-winst-op-wk-fortnite~b766cf83/?utm_source=link&utm_medium=app&utm_campaign=shared%20content&utm_content=free



BELGIË: SUMMER OF CODE
Vanaf 2011 heeft er elk jaar een Summer of Code plaats. Dat is een evenement waar de nadruk ligt op het werken met data die publiek beschikbaar zijn. Studenten gaan er aan de slag met deze data, en maken toepassingen die ze zelf bedenken, of die aangedragen worden door partners.

Het geheel wordt aangedreven door Open Knowledge Foundation, een wereldwijde organisatie die als motto heeft: "A world where knowledge creates power for the many, not the few".

Sommige van de resultaten van de sessies groeien uit tot apps die dagelijks gebruikt worden door vele mensen. Zo was er ooit iRail, een toepassing waarbij data van de NMBS gebruikt werden, om de gebruiker zijn reisroute te laten berekenen en te zien of treinen op tijd waren. De NMBS was echter niet opgezet met het gebruik van zijn data, maar gelukkig is er een samenwerking ontstaan zodat we nu allemaal met onze smartphone kunnen zien of de treinen rijden.

Meer op onderstaande links. In elk geval een prachtig initiatief dat té weinig aandacht krijgt, net zoals bijvoorbeeld de coderdojo-weekends of tech-kampen voor jongeren.
https://be.okfn.org/
https://summerofcode.be/



NEDERLAND: AMSTERDAM ROEPT HALT TOE AAN DATACENTERS
De Nederlandse hoofdstad heeft vele jaren technologiebedrijven gelokt met aantrekkelijke belastingen en relatief goedkope elektriciteit. Maar nu drukt ze de pauzeknop in. Tot het einde van dit jaar mogen er geen nieuwe datacenters bij komen.

De stad vindt namelijk dat de snelheid waarmee er nieuwe datacenters geopend worden een onhoudbare belasting leggen op de stad - zowel op de vastgoedmarkt als het elektriciteitsnetwerk.  En niet zonder reden: in een radius van ongeveer 50 km rond de hoofstad staan maar liefs 70% van alle datacenters van Nederland. En in een gebied rond de stad staan 1/3 van alle datacenters van Nederland, waarvan er veel pas in de laatste vijf jaar geopend werden.

De Nederlandse Data Center Association kon deze zet alvast niet waarderen.
https://www.bloomberg.com/news/articles/2019-07-16/too-much-information-amsterdam-hits-pause-on-data-center-boom



NIEUWE WET WIL EINDELOOS SCROLLEN VERBIEDEN OM VERSLAVING TEGEN TE GAAN
Het is zo verslavend... je begint de postings te lezen op Facebook of Twitter, en je bladert, en je bladert... en voor je het weet ben je een half uur bezig. Dat eindeloze scrollen, waarbij telkens nieuwe content geladen wordt, is een factor die de verslaving alleen maar in de hand werkt.

En dat wil een nieuwe wet, die in de VS ingediend werd, tegengaan. De wet heet Social Media Addiction Reduction Technology Act, of SMART Act.

De wet wil dus het eindeloze scrollen tegengaan van news feeds, maar ook het automatisch afspelen van video's. Bovendien zouden sociale media ook natuurlijke stoppunten moeten inlassen in de feeds, en in hun app zouden zij een tool moeten inbouwen die je vertelt hoeveel tijd je op de site doorgebracht hebt.

Als je het ons vraagt: geen slecht idee. Het doet wel af aan de gebruikservaring uiteraard, maar het zal ongetwijfeld een effect hebben om verslaving tegen te gaan.

Meer bij CNet.
https://www.cnet.com/news/new-bill-aims-to-curb-social-media-addiction-by-banning-infinite-scroll-autoplay/#ftag=CADf328eec



APPLE: GOEDE CIJFERS VOOR SERVICES, BUGS ONTDEKT EN TOETREDING TOT DATA TRANSFER PROJECT
Drie korte berichten over Apple. Om te beginnen: het bedrijf heeft zijn cijfers voor het voorbije kwartaal bekendgemaakt. Daaruit blijkt dat de verkoop van de iPhone stilletjes aan opdroogt. Maar volgens Apple is dat niet echt een probleem: de dalende cijfers voor de iPhone worden ruimschoots goedgemaakt door de 'services', de verkoop van muziek en andere content, maar ook de abonnementen op iCloud enz. (1)

Nog positief nieuws: Apple heeft aangekondigd dat het toetreedt tot het open source Data Transfer Project. Dat wil namelijk een interoperabel systeem ontwikkelen waardoor gebruikers hun gegevens kunnen verhuizen van de ene dienst naar de andere.

Nu is Apple geen voorloper op dit gebied - eerder traden ook al Microsoft, Google, Facebook en Twitter toe, maar ook Solid, het project van Tim Berners-Lee en Mastodon, het alternatieve social netwerk. (2)

En tot slot een iets minder goed bericht: wetenschappers van Project Zero, het eliteteam dat bugs in software moet opsporen, heeft zes beveiligingslekken gevonden die een impact hebben op het iOS besturingssysteem. Het bijzondere aan die lekken is dat zij geen interactie van de gebruiker vergen om kwaadaardige code uit te voeren. De bugs zijn ondertussen al wel gepatcht.
http://www.dailytechnewsshow.com/apple-services-make-up-iphone-losses-dth/
https://www.theverge.com/2019/7/30/20746868/apple-data-transfer-project-google-microsoft-twitter
https://www.zdnet.com/article/google-researchers-disclose-vulnerabilities-for-interactionless-ios-attacks/



GOOGLE CHROME HELPT JE OM BETAALMUURTJES TE OMZEILEN
Er is een nieuwe versie uit van de Chrome browser, versie 76. Die bevat verschillende bugfixes, maar ook een leuke aardigheid: hij helpt je om 'zacht' betaalmuurtjes te ontwijken.

Wat zijn dat, die zachte betaalmuurtjes? Wel je hebt harde en zachte betaalmuren. Bij de harde muur geraak je er niet door: heb je geen (betaald) abonnement op de website, dan krijg je geen toegang. Bij een zachte muur krijg je een aantal artikels gratis per maand, bijvoorbeeld 6, en die kan je dan gratis lezen. Maar klik je een 7e keer een artikel aan, dan blijft de muur onverbiddelijk gesloten.

Maar ga je met je Chrome-browser in Incognito Modus naar een website met een zachte betaalmuur, dan kan die site niet weten hoeveel artikels je al gelezen hebt. En kan je gratis binnen!

"Make Use Of" toont hoe het werkt:
https://www.makeuseof.com/tag/google-chrome-helps-beat-paywalls/

 

 



 
 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!


BEZOEKERS COMIC-CON SHOW KREGEN KREKELS TE ETEN
Bij de laatste Comic-con beurs konden de bezoekers iets bijzonders proeven: proteïne-repen. Die werden uitgedeeld in het kader van een reclamecampagne voor een nieuwe reeks die binnenkort uitkomt: Snowpiercer. Een reeks die draait rond een trein waarop de laatste overlevende mensen zitten, die in een post-apocalyptische wereld leven.

Het bijzondere aan de repen was dat zij gemaakt waren met krekelpoeder. Een van de medewerkers van de podcast DailyTechNewsShow at ervan, en vond ze verbazingwekkend lekker.

Nu hebben krekels een erg hoge voedingswaarde aan ijzer, proteïne en calcium. Bovendien zijn zij een duurzame voedselbron, in vergelijking met bijvoorbeeld runderen. 28 gram gemalen krekels bevat 11 gram proteïne, tegenover 7 gram bij hetzelfde gewicht aan gemalen rundsvlees.

De krekels worden op een manier gekweekt en geoogst die je toch wel als 'Industrie 4.0' mag noemen. In een reusachtig gebouw van 2.300 vierkante meter zorgen robots ervoor dat er voeding in de nesten komt. Industriële sensoren monitoren 30 miljoen datapunten, zoals temperatuur en vochtigheid. Die data worden geanalyseerd via machine learning, om dan geoptimaliseerd te worden. En op die manier worden er maar liefst 22 miljoen krekels geproduceerd per maand.

Dat we nu nog onze neus ophalen voor krekels, is omdat we dat niet gewoon zijn te eten. Garnalen eten we ook, en qua fysiek verschillen die niet zoveel van krekels. Trouwens, ingrediënten die wij nu normaal vinden, waren dat ooit helemaal niet. Denk maar aan de aardappel, die pas in de 18e eeuw naar ons land kwam. Tot dan dacht men dat aardappels enkel geschikt waren als voedsel voor dieren, en dat zij lepra veroorzaakten. Zij zouden zelfs giftig zijn, omdat zij tot de familie van de nachtschades behoren.

Pas toen de aardappel gepromoot werd door Koning Louis XIV en zijn Marie Antoinette, begonnen de mensen aardappels te eten.

Zo. Nu weet je wat je binnenkort op je bord krijgt!
https://www.cnet.com/news/i-ate-insects-at-comic-con-and-now-i-want-more/
https://www.cnet.com/news/edible-insects-crickets-mealworms-farm-protein/



SONY WERKT AAN EEN DRAAGBARE AIRCO
Hadden we die nu al maar gehad! zal je ongetwijfeld verzucht hebben bij het lezen van dit artikel. Want zo warm hebben we het nog niet gehad de laatste decennia. En dan is een airco wel welkom, vooral wanneer je hem zelf kan meenemen.

Het gaat om de Reon Pocket, een klein toestel dat je in de achterzak van een speciaal ontworpen T-shirt kan stoppen. Het toestel zou niet alleen verkoeling brengen bij hitte, maar je ook kunnen opwarmen in de winter.

De Reon Pocket wordt momenteel via een crowdfunding ontworpen, en zou tegen maart 2020 op de markt komen. Op tijd dus voor de volgende hittegolf!

Meer bij The Verge.
https://www.theverge.com/circuitbreaker/2019/7/27/8931701/sony-reon-pocket-portable-wearable-air-conditioner-heater-heatwave-t-shirt



 
 

Het oor wil ook wat!
Audio op het Internet




DE BESTE OUTDOOR PODCASTS
Wie de smaak van podcasts te pakken heeft, is altijd op zoek naar nog meer mooie podcasts, die je vervoeren naar het mysterieuze landschap tussen je oren. Waar je geest de beelden invult, die je oren horen.
Dit is een goed beginpunt: in dit artikel bij OutsideOnline vind je namelijk een reeks podcasts die rond het buitenleven draaien. Zet je koptelefoon maar op, en ontdek!
[Taal: ENG]
https://www.outsideonline.com/2399743/best-outdoor-podcasts-all-time



NEDERLANDSTALIGE PODCASTS: TIPS VAN DE VOLKSKRANT
Een absolute aanrader: in dit artikel van de Nederlandse Volkskrant, vind je een boel podcasts, naar ieders smaak en meug. Zowel Nederlandstalige als Engelstalige. Bovendien zijn de podcasts ingedeeld op onderwerp, en kan je de hele lijst doorzoeken via een keuzemenu bovenaan.
Op zoek naar luistervoer? Begin er meteen aan met deze link!
[Taal: NL]
https://www.volkskrant.nl/kijkverder/t/podcast-tips
 
De nieuwe oogst


   
BALLOON.CSS: VOOR ONTWIKKELAARS
Met dit project, te vinden op Github, kan je met enkele lijntjes CSS code tooltips toevoegen aan je website, zonder enige JavaScript te moeten gebruiken.
https://kazzkiq.github.io/balloon.css/


TREEWATCH.NET: ZIE BOMEN GROEIEN

Dit is een netwerk dat monitort hoe bomen groeien, en welke heilzame werking zij kunnen hebben op het milieu. Bovendien vind je er tal van artikels, ook in het Nederlands, over de invloed van bomen en bossen.
[Taal: NL/ENG]
https://treewatch.net/about/


INKGENERATOR: EEN VIRTUELE TATTOO
Overweeg je een tattoo te laten zetten? Dan kan deze website je helpen - tenminste als het gaat over de tekst die je zou willen. Je kan die hier invullen, een lettertype, kleur en grootte kiezen, en dan de tattoo op je virtuele lijf projecteren.
[Taal: ENG]
http://www.inkgenerator.com/


PASTEMAGAZINE: ZELF UITGEGEVEN BOEKEN

Elke auteur is ooit ergens moeten beginnen. Vroeger moest hij dan veel geld bijeenschrapen om zijn eerste boek uit te kunnen geven, omwille van de drukkosten. Met ebooks echter zijn die kosten er niet meer.
Op deze website vind je een selectie ebooks die je gratis kan ontdekken. De site steekt goed ineen - met o.a. vermelding van de website van de auteur, het aantal pagina's van het boek, maar ook met welke auteurs je deze schrijver zou kunnen vergelijken.
[Taal: ENG]
https://www.pastemagazine.com/noisetrade/books/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: ACTIVAK
Actieve vakanties voor jongeren  van 9 tot 26 jaar - dat is wat deze website wil brengen. Je kan via de zoekfunctie je leeftijd ingeven (of die van je kinderen), en de activiteit die je graag zou doen.
[Taal: NL]
https://www.activak.be/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: BEBUDGET
Dit is een van de toepassingen die gemaakt werden op basis van de open data van de overheid. Hiermee kan je zien waarheen de belastingen die jij betaalt, gaan. De data dateren wel van 2017, maar dat is logisch, omdat nog niet iedereen zijn belastingaangifte 2018 ingediend heeft, en de gegevens over te innen belasting niet gekend zijn.
[Taal: NL/FR/ENG]
https://bebudget.be/


VRIJDAG MULTIMEDIA: FOTOGRAFIE

Dat de camera van de iPhone heel wat in zijn mars heeft, dat weet je wellicht al. Maar dat er een speciale wedstrijd bestaat voor de beste iPhone foto's, wist je dat ook? Voor de 12e keer al selecteerde de jury de beste foto's. Op deze link kan je ze bewonderen.
https://www.diyphotography.net/these-are-the-winning-photos-of-2019-iphone-photography-awards/







Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com



 
Bij de collega's




*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

 
- Boeken verslinden op vakantie? Hier moet je op letten bij de aanschaf van een e-reader
https://www.ad.nl/tech/boeken-verslinden-op-vakantie-hier-moet-je-op-letten-bij-de-aanschaf-van-een-e-reader~a1f8407e9/
- Postbedrijf staakt levering met drones na crash bij spelende kinderen
https://www.ad.nl/tech/postbedrijf-staakt-levering-met-drones-na-crash-bij-spelende-kinderen~ac093369/
 
 


*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
 
 
- Apple iOS 13: de belangrijkste nieuwigheden die naar de iPhone en iPad komen
https://elektrozine.be/apple-ios-13-de-belangrijkste-nieuwigheden-die-naar-de-iphone-en-ipad-komen/
- Netflix: de nieuwe series voor augustus 2019
https://elektrozine.be/netflix-de-nieuwe-series-voor-augustus-2019/
^ Telenet Play & Play More: nieuwe series voor augustus 2019
https://elektrozine.be/telenet-play-play-more-nieuwe-series-voor-augustus-2019/

 

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info

- Browsers die je privacy belangrijk vinden
https://computertaal.info/2019/07/27/browsers-die-je-privacy-belangrijk-vinden/
- Verslavende Android games voor die verloren momenten (deel 2)
https://computertaal.info/2019/08/01/verslavende-android-games-voor-die-verloren-momenten-deel-2/


 

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- Code in ABN Amro-app suggereert komst van Apple Pay-ondersteuning
https://tweakers.net/nieuws/155722/code-in-abn-amro-app-suggereert-komst-van-apple-pay-ondersteuning.html
- Federal Trade Commission onderzoekt of Facebook potentiële concurrenten opkocht
https://tweakers.net/nieuws/155714/federal-trade-commission-onderzoekt-of-facebook-potentiele-concurrenten-opkocht.html



*** DATANEWS

http://www.datanews.be


- Pinterest: 300 miljoen gebruikers, verlies stijgt 2.919 procent
https://datanews.knack.be/ict/nieuws/pinterest-300-miljoen-gebruikers-verlies-stijgt-2-919-procent/article-news-1493249.html
- Picsolve neemt Belgische Panora.me over
https://datanews.knack.be/ict/nieuws/picsolve-neemt-belgische-panora-me-over/article-news-1493303.html



*** TECHNOLOGIUM
http://www.technologium.be

- Unbound 2019 | In drie grote trends samengevat
https://www.technologium.be/unbound-2019-in-drie-grote-trends-samengevat


*** TANDEMTECH


https://tandemtech.be/
- Hoe Android Q zal helpen om je meldingen onder controle te krijgen
https://tandemtech.be/android-q-notificaties-d810fe5f007b
- Samsung Galaxy A50 review: midrange warrior
https://tandemtech.be/samsung-galaxy-a50-review-midrange-wars-b55136b976b3


*** BLOOVI
http://www.bloovi.be/


- “Ik denk dat kunstmatige algemene intelligentie de belangrijkste technologische ontwikkeling in de geschiedenis van de mens wordt”
https://www.bloovi.be/artikels/innoveren/2019/de-strijd-om-superintelligentie-gaat-onverminderd-voort
- “Waarom kijken Belgische bedrijven altijd eerst naar de buurlanden, terwijl een expansie in de VS soms goedkoper kan zijn?”
https://www.bloovi.be/artikels/ondernemen/2019/waarom-kijken-belgische-bedrijven-altijd-eerst-naar-de-buurlanden-terwijl-een-expansie-in-de-vs-soms-goedkoper-kan-zijn



 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


 

TIP: ZO KRIJG JE DE OUDE TWITTER TERUG OP JE DESKTOP

Niet iedereen is gelukkig met de manier waarop de desktopversie van Twitter er nu uitziet. Het bescheiden menu bovenaan is naar links geplaatst, waar het in prominente letters je aandacht trekt.
Maar er zijn manieren om de oude Twitter terug te krijgen. Dat kan via de extensie GoodTwitter voor Firefox of Chrome, via de configuratie in je Firefox, of via een manuele instelling. Die laatste kregen wij echter niet aan de praat, en die helpt enkel tijdelijk - telkens je de website terug opstart zou je de wijzigingen opnieuw moeten doorvoeren.
De tips zelf vind je bij The Verge.
https://www.theverge.com/2019/7/26/8930770/how-to-old-twitter-web-interface-design-desktop-ui


TIP: ZO KAN JE MELDINGEN VAN JE ANDROID LEZEN OP JE WINDOWS PC.
De interoperabiliteit waarvoor Microsoft enkele jaren geleden gekozen heeft, blijft tot mooie resultaten leiden. Zo kan je dankzij de Windows 10 app Your Phone ook de sms-berichten en meldingen die je op je Android toestel ontvangt, bekijken en zelfs de hele geschiedenis ervan ophalen.
Hoe je dat doet, lees je in dit artikel (Engels) van The Verge.
https://www.theverge.com/2019/7/30/20732217/how-to-check-android-phone-windows-pc-notifications





 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...


PHOTOS MEDIA ENGINE ADD-ON


Deze Windows app is een add-on voor de Microsoft Photos app. De basisfuncties worden namelijk uitgebreid met geavanceerde zoekmogelijkheden, zodat je ook kan zoeken in foto's op basis van mensen, plaatsen en voorwerpen.
https://www.microsoft.com/en-us/p/media-engine-add-on-fur-fotos/9plk42wd0rc0?activetab=pivot:overviewtab


GIPHYCAM: GIFS VANOP JE SMARTPHONE
Met deze app kan je je leven als het ware in een reeks GIF's bewaren. Je kan de GIFjes ook van filters voorzien, en het resultaat delen via de sociale media.
Deze app is een product van GIPHY, dat ook een zoekmachine heeft voor GIFjes, een GIPHY sticker engine en een tool om AR stickers te maken.
https://giphy.com/apps/giphycam


DE BESTE WACHTWOORDMANAGERS VOOR ANDROID


Wij hebben het opgegeven om nog wachtwoorden te bedenken die enerzijds moeilijk genoeg zijn dat ze niet gekraakt kunnen worden, en anderzijds toch nog door onze arme hersens onthouden kunnen worden. Wij kozen daarom voor een password-manager - een app die alle inlogs op alle websites onthoudt, en je toelaat om echt ingewikkelde wachtwoorden te gebruiken. Heel handig hoor, en wij kunnen het gebruik ervan alleen maar aanraden.
In dit artikel vind je een bespreking van de beste wachtwoordmanagers die je ook op je Androidtoestel gebruiken kan. Want dat is immers de bedoeling: dat je die manager op al je toestellen kan aanspreken.
https://www.computerworld.com/article/3267964/best-android-password-managers.html
 




(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.



 
 

Het laatste woord....



 


 
NeTTies e-zine
p/a Hilde Van Gool
Bossestraat 32

2220 Heist op den Berg


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu 
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier 
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart 
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe 
Marijke Pante,
Marianne Steijlen 
Reinhilde Remaut 
Ludo Cattoor 
Evert Poppen 
Philip Lafeber 
Julien Van den Borre, 
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Frank VDW
Filip Overmeire (Filover) 
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool

In het bijzonder danken wij Wim Wylin voor de vele tips, en Gerard Schaefer voor de spreuk van de week.

- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004



Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens
Met dank aan Carol Fenijn voor de correctie van onze teksten


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Stuur ons een mail en wij zorgen ervoor! info@netties.be



 

AFSLUITER VAN DE WEEK
Een staatsman is een man waarop men geen staat kan maken.
-Cees Buddingh'-