Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
 
1/8/2019 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat
 

DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 23
Nummer  1116 van 27/7/2019Gegroet lezer,

Oei, dat was puffen de voorbije week. Een periode om rustig binnen te blijven, met je voeten in een badje, en een frisse natte handdoek in je nek, voor de ventilator - bij gebrek aan airco. Maar uiteraard heeft niet iedereen de kans om dat te doen, en waren er zoveel mensen die wél moesten gaan werken, vaak in erg warme omstandigheden. Hoedje af voor hen!

Gelukkig wordt voor dit weekend een adempauze beloofd, zodat iedereen kan juichen omdat het regent. Het kan verkeren, zei Bredero. Regen of zon, geniet ervan. Ook van je Netties in vakantie-formaat!

Bij leven en welzijn tot volgende week.

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 

 
Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.UITGEVERS WILLEN NIET INSTAPPEN IN AUDIBLE CAPTIONS
Audible, dat luisterboeken uitbrengt en eigendom is van Amazon, werkt momenteel aan een functie die wel heel handig is voor de gebruiker: Audible Captions. Daarbij zorgt machine learning ervoor dat de tekst die je hoort ook uitgeschreven wordt, zodat je die samen met de verteller als het ware kan lezen. Vergelijk het met ondertitels bij een video.

Handig voor gebruikers, maar niet alle uitgevers zijn voor deze functie te vinden - zij vragen aan Amazon een uitzondering voor hun uitgaven.

De reden? Wel, zij vrezen dat mensen die een apart e-boek of fysiek boek kopen, en dan ook nog eens een Audible audioboek, voortaan die aparte boeken niet meer kopen, doch enkel de Audible uitgave, waarbij zij dan de tekst als het ware gratis hebben.

Bovendien heeft Audible niet de rechten om de tekst te leveren. Want in de uitgeverswereld bestaan er verschillende soorten contracten die auteurs en hun agenten afsluiten met uitgevers, o.a. welke rechten de uitgever heeft - enkel de tekst uitgave, ook audio?

Als uitgever en verkoper van audioboeken heeft Audible het recht om een audioboek te  creëren op basis van een boek, of een audioboek in zijn online zaak te verkopen dat een uitgever gemaakt heeft. En dat, aldus The Verge, zou dus inhouden dat de uitgevers niet het recht hebben om tekst te vertonen van wat er voorgelezen wordt, omdat dit een reproductie is van de originele tekst.

Een interessant dispuut. Om te volgen!
https://www.theverge.com/2019/7/19/20698383/audible-captions-feature-audiobook-book-publishers-rightsTWITTER TEST EEN NIEUWE MANIER OM ANTWOORDEN EEN LABEL TE GEVEN
Conversaties op Twitter kunnen soms heel lang zijn. Persoon A plaatste en tweet, en persoon B, C en D antwoorden erop. Maar het antwoord van B zorgt voor controverse, en lokt heel wat antwoorden uit. En ergens onderweg in die antwoorden haakt persoon A terug in. Hoe moet je die conversatie volgen?

Twitter wil dat trachten op te lossen door de originele poster aan te duiden. Enkele weken geleden deed het dat met het label 'Original Tweeter' bij die naam, dat later omgevormd werd tot 'Author'.

Allemaal veel te lang, tekst die ruimte inneemt op de toch al kleine schermen. Nu dus symbooltjes. Net als bij Reddit wordt de originele tweeter voorzien van een microfoon. Wie in een tweet vermeld wordt, krijgt het @ symbool, en antwoorden van mensen die jij al volgt krijgen een Checkmark (vinkje) naast hun naam.

TechCrunch stelt zich de vraag of al die inspanningen wel nodig zijn. De meeste mensen begrijpen ondertussen wel hoe Twitter ineen zit. En de symbooltjes zouden eigenlijk té klein zijn, en voor de meeste mensen zou het onduidelijk zijn wat zij betekenen.
https://twitter.com/Twitter/status/1151924123939016708
https://techcrunch.com/2019/07/19/twitter-tests-a-new-way-to-label-replies/TWITTER VERTELT JE WAAROM EEN TWEET VERDWENEN IS
Het is je ongetwijfeld overkomen: midden in een conversatie zie je een tweet - of liever: zie je hem niet- met de melding dat die tweet niet beschikbaar is. En dan vraag je je natuurlijk af waarom dat is.

Want er kunnen verschillende redenen zijn. Heeft Twitter die verwijderd, omdat hij niet aan de gebruiksvoorwaarden beantwoordt, en indruist tegen de regels op pesten, racistische of andere ongewenste inhoud? Of heeft de gebruiker hem zelf verwijderd, omdat hij iets fout gezegd heeft in de tweet?

Welnu, dat raadsel zal binnenkort opgelost worden, zo lees je bij The Verge. Twitter zou namelijk binnenkort meer context geven bij verwijderde tweets.  Wat een goede zaak is, want soms is een tweet onbeschikbaarom redenen waar jij niet meteen aan denkt. De tekst kan bijvoorbeeld een woord bevatten waarvan jij aangegeven hebt dat je het niet wil zien ('mute'). Of de tweet is geplaatst door iemand met een beschermde account, waarvan enkel mensen die toestemming hebben om die persoon te volgen, de tweets zijn.

Een goede evolutie, als je het ons vraagt, want het helpt de transparantie weer een stukje vooruit!
https://www.theverge.com/2019/7/19/20700794/twitter-unavailable-tweets-contextAIRBNB BRENGT NIEUWE ZOEKTOOLS UIT VOOR ZAKELIJKE REIZIGER
Airbnb is gestart als kleinschalig project - mensen die een kamertje of bed ter beschikking stelden van reizigers. Ondertussen is het een echte business geworden, waarbij veel geld omgaat - geld dat reizigers uitgeven, dat verhuurders ontvangen, en dat Airbnb als tussenpersoon ontvangt voor commissie. Maar tot nu toe blijft het imago van Airbnb vooral dat van de 'gewone' reiziger betreft, de gewone man of vrouw die een huiselijk milieu zoekt voor zijn slaapplek.

Maar daar zou verandering in kunnen komen. Want steeds meer bedrijven schakelen 'Airbnb for Work' in, om een geschikte accommodatie te vinden voor hun zakelijke reizigers. Die willen vaak iets andere dingen, zoals toegang op iets andere uren, een keuken waar men zijn eigen maaltijden kan maken, een wasmachine, enz.

En dus heeft Airbnb er nu voor gezorgd dat de kenmerken van de accommodaties nu ook vindbaar zijn via de zoekmachine op de site. Concreet gaat het om een schuiver die je kan wisselen tussen gewoon en business, en dan krijg je de verschillende zoektermen.

Meer bij TechCrunch.
https://techcrunch.com/2019/07/22/airbnb-introduces-new-search-tools-for-business-travelersVRAAGTEKENS BIJ MANIER WAAROP DELIVERY APPS FOOIEN VERDELEN
Het moet ons van het hart. De 'gig economy' is een heuse klasse van slaven aan het creëren, die voortdurend klaar moeten staan en heel weinig geld verdienen. En ja, er zijn ook nog mensen die in diezelfde situatie verkeren, zoals bijvoorbeeld de bagageafhandelaars op de luchthaven. Maar dat zijn tenminste arbeiders, die een sociale bescherming hebben. En vakbonden om hun rechten te verdedigen.

Maar al die jongens en meisjes die in de 'gig economy' als freelancer allerlei diensten uitvoeren, on demand, die hebben die bescherming niet. Een bekend voorbeeld zijn de mensen van Deliveroo, en de vele pakjesdiensten die op zelfstandige basis werken.

In de VS is nu een praktijk aan het licht gekomen die nogmaals de inkomensonzekerheid beklemtoont van deze mensen. Het blijkt namelijk dat DoorDash, een dienst die je kan vergelijken met onze eigen Deliveroo, niet eerlijk is met de fooien die de koeriers krijgen. Wanneer je bia de app eten bestelt, en de koerier die het eten brengt een fooi geeft via de app, dan zou je denken dat dat geld bij die koerier terecht komt. Volgens The Verge echter gaat het geld in een pot, en wordt daarvan het basisloon van de koeriers betaald. En dat lijkt ons toch unfair. Een reporter die aan de slag ging bij DoorDash vertelt bij The VErge zijn verhaal.
(Correctie 25/7: het geld gaat niet in een grote pot, en wel degelijk naar de koerier in kwestie. Maar het wordt van afgetrokken van de som die hij krijgt voor de 'job'. Als er bijvoorbeeld afgesproken is dat de koerier 6,50 dollar moet krijgen voor de job, en de klant geeft hem een fooi van 3 dollar, dan zal Doordash hem enkel nog 3,5 dollar bijpassen om de afgesproken 6,50 dollar te betalen.)
 
Voor ons is het het zoveelste verhaal dat bewijst dat de gig economy, van Uber en Airbnb tot Deliveroo,  gebaseerd is op uitbuiting van de 'slaven', die voor een centje altijd beschikbaar moeten zijn, door de 'meesters', die geld hebben om de slagen naar hun pijpen te laten dansen, en dingen te doen waarvoor zij te lui zijn - boodschappen doen,, eten bereiden, poetsen, enz. Een evolutie die ons erg zorgen baart, en die de groeiende kloof tussen stad en platteland in de verf zet.
https://www.theverge.com/2019/7/22/20703434/delivery-app-tip-pay-theft-doordash-amazon-flex-instacartGOED NIEUWS VOOR SLACK-GEBRUIKERS
De online samenwerkingstool Slack is enorm populair. Alleen... wanneer je verschillende 'werkruimten' (workspaces) hebt open staan, dan gaat Slack enorm veel geheugen vreten. En gaat jouw computer overschakelen op een slakkengangetje.

Daar komt nu verandering in. Slack heeft een nieuwe versie uitgebracht van zijn desktop app voor Windows en macOS, die volgens het bedrijf 33% sneller zou opstarten dan voorheen. En ook nog eens 50£ minder RAM-geheugen zou verbruiken dan voorheen.

Hoe dit mogelij is? De makers van Slack hebben de desktop volledig opnieuw opgebouwd, zodat alle code nu meteen afgestemd is op het werken met meerdere workspaces.  En dat is het grote geheim van deze verbetering: voorheen werd er voor elke werkplaats een aparte versie van Slack opgestart, zodat elke instance ook RAM gebruikte. Nu echter wordt code herbruikt, en berust de app op een modernere codebasis.

Heel wat Slack-gebruikers zullen dit wel kunnen waarderen! Meer bij The Verge en TechCrunch.
https://www.theverge.com/2019/7/22/20703458/slack-desktop-app-performance-improvements-windows-mac-features-download
https://techcrunch.com/2019/07/22/slack-speeds-up-its-web-and-desktop-client/OPNIEUW CONCEPTFOUT ONTDEKT BIJ FACEBOOK, DIE KINDEREN ONBESCHERMD LAAT
Facebook is eigenlijk iets voor volwassenen. Maar uiteraard is het moeilijk om te verhinderen dat kinderen ook gebruik maken van de vele Facebook apps, zoals Messenger. En omdat Facebook zich daarvan bewust is, heeft een speciale versie uitgebracht van zijn Messenger, de Kids app. Maar bij het ontwerp daarvan is blijkbaar een fout geslopen, zo lees je bij The Verge.

Het was namelijk de bedoeling dat kinderen niet zouden kunnen praten met andere mensen ind e Messenger app, wanneer die niet goedgekeurd zijn door de ouders. Maar via het groep-chat systeem zouden de kinderen kunnen deelnemen aan groepsgesprekken, waaraan ook volwassenen deelnemen die niet door de ouders goedgekeurd zijn.

Verleden week heeft Facebook in alle stilte die groepsgesprekken gesloten, en de gebruikers op de hoogte gebracht. Een publiek bericht hierover kwam er echter niet. The Verge kreeg echter zo'n melding te pakken, en bracht het bericht naar buiten.
https://www.theverge.com/2019/7/22/20706250/facebook-messenger-kids-bug-chat-app-unauthorized-adults
https://mashable.com/article/facebook-messenger-kids-unapproved-adults/?europe=trueBINNENLAND: 1 APP VOOR ALLE RADIO'S
Je kon al via WiFi naar alle Vlaamse openbare zenders luisteren via de Radio app: van Radio1 enRadio2, tot MM en Klara. Nu hebben de grote mediahuizen van Vlaanderen, VRT, DPG Media en Mediahuis, de handen in elkaar geslagen: voortaan kan je al deze zenders beluisteren via één en dezelfde tool Radioplayer.

Daarmee kan je op de website naar de uitzendingen van alle zenders luisteren, maar je kan ook de app installeren (voor iOS of Android). 

De player is gebaseerd op de Radioplayer van de BBC, en het platform bestaat ondertussen al in tien Europese landen.  Momenteel kan je naar alle zenders van de VRT luisteren, naast de nationale zenders Qmusic en Joe. In de toekomst zouden daar ook nog Vlaamse lokale zenders bij kunnen komen, evenals de Franstalige Belgische zenders.
http://www.radioplayer.be/nl
https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2019/07/24/radioplayer-vanaf-nu-beschikbaar/BINNENLAND: NIEUWTJES VOOR DE MOBIELE MENS
Omdat technologie tegenwoordig ook fietsen, steps en auto's betekent, enkele berichten uit de mobiele wereld.

Om te beginnen: een leuk idee is de Smartflower. Dat is een elektrische laadpaal die op zonne-energie werkt, en net als een zonnebloem, in de loop van de dag meedraait met de zon om de energie te kunnen opslaan. De paal staat op de terreinen van het industriepark Bleyveld in Hoegaarden, en passanten mogen er hun smartphone en fiets opladen (1).

Voor het tweede bericht trekken we de taalgrens over, naar Henegouwen. Daar werd een nieuw netwerk met toeristische pleisterplaatsen, die per fiets bezocht kunnen worden, gelanceerd.

Het gaat om Vhello, en op de bijhorende website (http://vhello.be/planifier-votre-balade/?lang=nl )kan je zelf je route uitstippelen. (2)

En tot slot een niet zo bijzonder goed bericht: er doen zich steeds meer ongevallen voor met elektrische steps. Mensen vergeten al te gemakkelijk dat zij niet zomaar een stoep op kunnen rijden, of verliezen het evenwicht. En de gevolgen zijn niet min: schedelbreuken, hersenschudding, breuken, verstuikingen, maar ook verbrande huid. Want wanneer je met je elektrische step een tuimeling maakt, dan schuif je vaak nog een stukje verder. Een van die slachtoffers heeft foto's van zjn kwetsuren gedeeld op het web, om andere gebruikers te waarschuwen: doe alstublieft bescherming aan wanneer je gaat steppen: een veiligheidshelm en kniebeschermers is een minimum (3).
https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2019/07/19/fiets-en-smartphone-opladen-aan-smartflower-op-fietsroute-in-h/
https://www.rtbf.be/info/regions/detail_vhello-le-nouveau-reseau-points-n-uds-en-c-ur-de-hainaut?id=10275312
https://www.rtbf.be/info/societe/detail_trottinette-electrique-les-accidents-se-multiplient?id=10277563FRANKRIJK: SF-SCHRIJVERS AANGEZOCHT OM MILITAIREN TE HELPEN
Een bericht dat op het eerste zicht zal bevreemden, maar toch is er een logische uitleg voor. Het Franse leger gaat dus op zoek naar vier of vijf SF-auteurs en futurologen. Die moeten samen het Red Team gaan vormen, en dat moet dan voorspellen wat de toekomstige dreigingen kunnen zijn, en hoe men die kan bestrijden of hoe men zich ertegen kan verdedigen.

Eigenlijk een heel logische stap. Want er zijn de laatste jaren zoveel baanbrekende technologieën in gang gezet, zoals bijvoorbeeld artificiële intelligentie, dat het absoluut nodig is om te bedenken op welke manieren die technologie aangewend kan worden door staten die vijandig staan tegen je eigen land.

Dus zo vergezocht is dit initiatief  niet. EnFrankrijk zou niet eens de eerste zijn om hieraan te denken: volgens geruchten zouden het Amerikaanse Department of Defense en de CIA ook beroep gedaan op scenaristen en regisseurs van Hollywood, na de aanval van 9/11. Maar officieel wordt dat niet bevestigd.

Enkele interessante bedenkingen bij The Register.
https://www.theregister.co.uk/2019/07/19/france_turns_to_scifi_to_feel_out_future_threats/GOOGLE LANCEERT GALLERY GO
Wie niet zo heel veel geheugen meer vrij heeft op zijn Android toestel, zal wel tevreden zijn met dit bericht. Gallery Go is namelijk een lichtgewicht alternatief voor Google Photos - de app is amper 10 MB groot.

Net zoals de gewone Google Photos app  maakt deze light versie gebruik van machine learning om je foto's te organiseren. Je kan met de app ook je foto's automatisch verbeteren en filters toepassen. Het verschil is echter dat Gallery Go dat doet terwijl je offline bent, en voor Google Photos een internetverbinding nodig is.

Uiteraard is deze app voornamelijk bedoeld voor opkomende markten zoals Nigeria, maar er zullen ongetwijfeld veel gebruikers zijn die voor de light versie zullen kiezen. Je moet wel Android 8.1 Oreo hebben of hoger.
https://www.theverge.com/2019/7/24/20708261/gallery-go-google-photos-app-10mb-developing-markets-offline-image-editing-organizing
https://thenextweb.com/plugged/2019/07/25/samsung-says-the-galaxy-fold-will-launch-in-september-heres-whats-new/
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.google.android.apps.photosgoFACEBOOK BETAALT 5 MILJARD BOETE
Er lopen heel wat onderzoeken naar Facebook en de manier waarop het omgaat met de privégegevens van de burger. En meestal eindigen die onderzoeken met een schikking, waarbij Facebook een boete betaalt.

Zo heeft het bedrijf van Mark Zuckerberg deze week beloofd een boete van maar liefst 5 miljard dollar te betalen aan de Amerikaanse FTC (Federal Trade Commission). Bovendien heeft het ermee ingestemd dat beslissingen van Facebook waarbij de privacy van de gebruiker betrokken is, voortaan door een onafhankelijk comité mee bekeken moeten worden.

Waarom Facebook die boete kreeg? Wel, het moedigde de gebruikers aan om hun telefoonnummer te geven, zogezegd om 2F authenticatie te kunnen bieden (een veiligere manier om in te loggen), maar daarna gebruikte het die nummers ook voor adverteerdoeleinden, zonder daarvoor de toestemming van de gebruiker te vragen of hem hiervan op de hoogte te brengen.

Er werden Facebook trouwens nog maatregelen opgelegd om de privacy te waarborgen. Er moeten speciale 'compliance officers' komen bij Facebook, die moeten nagaan of Facebook zich aan de regels voor de bescherming van de privacy houdt; Zij moeten elk kwartaal een verslag uitbrengen en een certificering geven. En een onafhankelijke waarnemer zal twee keer per jaar het privacy programma van Facebook bekijken.

Meer bij Variety en Techcrunch.
https://variety.com/2019/digital/news/facebook-ftc-privacy-oversight-5-billion-fine-1203277839/
https://techcrunch.com/2019/07/24/facebook-ends-friend-data-access-for-microsoft-and-sony-the-last-2-of-its-legacy-partners-under-ftc-deal/ 

  
 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!SLIMME PAMPERS.... AL EEN GELUK DAT HET INTERNET OF SMELLS ER NOG NIET IS
Technologie gaat op alle gebieden vooruit. En ook op het gebied van de gezondheidszorg uiteraard. Maar bij sommige innovaties fronsen wij toch de wenkbrauwen - of liever: halen wij de neus even op.

Het gaat om de lancering van 'slimme' luiers. Wat de website The Register inspiratie geeft om te spreken van de creatie van het Internet of Sh*t.

Goed gevonden, maar waarover gaat het concreet? Wel het luiermerk Pamper belooft met de 'Lumi by Pampers' reeks dat ouders de dagelijkse evolutie van hun kindje kunnen volgen. Volgens The Register, dat vaak heel scherp kan zijn, is het enkel een manier om ouders die verhangen zijn aan hun smartphone, die nieuwe product te laten kopen zodat zij zich betere ouders voelen.

Het systeem bestaat uit twee activititeitssensoren voor de luiers, een Logitech camera WiFi baby monitor en een app. De sensor van Lumin detecteert en monitort een zichtbare blauwe strip aan de buitenkant van de luiers, die vocht detecteert. De babycam meet temperatuur en vochtigheid, en is een hub voor de activiteitensensor. Alle data gaannaar de app, om daar trends op te stellen.
https://www.pampers.com/lumibypampers
https://www.theregister.co.uk/2019/07/18/smart_diapers_pampers/
https://www.engadget.com/2019/07/18/pampers-lumi-smart-diapers/APPLE BRENGT REMEDIE UIT VOOR GPS-PROBLEEM BIJ OUDERE TOESTELLEN
Heb je een iPhone of iPad die in 2012 of vroeger uitgebracht werd, dan is dit bericht belangrijk voor jou. Want jouw toestel zou een probleem kunnen hebben met zijn GPS.

Wat het euvel is, wordt haarfijn uitgelegd bij The Verge, dat de bug vergelijkt met de Millennium bug.

Makers van GPS-toestellen zoals TomTom en Garmin hebben al een hele tijd geleden patches uitgebracht voor het probleem, en nu doet ook Apple het. Voor de nieuweretoestellen met de laatste versie van iOS is het probleem al verholpen, maar nu brengt Apple dus een update uit voor oudere toestellen. Gewoon even zoeken op je toestel naar een update, en die meteen installeren.
https://www.theverge.com/2019/7/23/20706939/apple-ios-update-gps-week-number-rollover-issue-fix-iphone-ipad


 
 


 
De nieuwe oogst


   
HOE AAN EEN DAGBOEK TE BEGINNEN
Dit artikel bij Asian Efficency vertelt je hoe je een ritueel kan creëren, waardoor je niet alleen een dagboek opstart, maar ook een routine aanmaakt om het bijhouden van je dagboek te blijven volhouden.
[Taal: ENG]
http://www.asianefficiency.com/habits/journal-ritual/


KAMPEREN VOOR BEGINNERS

Het is vakantie, het is zomer. En dan is het verleidelijk om erop uit te trekken met een tentje, om te gaan kamperen. Maar je moet wel beseffen dat je dat niet zomaar doet - je moet je daar goed op voorbereiden.
Wij vonden dit artikel, dat je de grondbeginselen uitlegt. Wat de basisbenodigdheden zijn voor jouw eerste kampeeraventuur (wat dus meer is dan een tent en een slaapzak, maar ook een koel- of verwarmingstoestel, verlichting, ...), wat je moet aandoen en meenemen van kleding, enz.
[Taal: ENG]
https://www.rei.com/learn/expert-advice/camping-for-beginners.html?series=intro-to-camping


STILL TASTY: VOEDSEL BEWAREN
Ja, heel wat producten hebben een beperkte houdbaarheid. En vlees, met een uiterste verbruiksdatum van 12/7, zal je zeker en vast niet meer gaan bakken op 14/7. Maar andere producten kan je toch nog wat langer bewaren, 1, 2 of 3 dagen na de verbruiksdatum.
Op deze site kan je zien hoe lang producten geschikt zijn voor consumptie. Van groenten en fruit, tot kruiden en dranken.
[Taal: ENG]
https://www.stilltasty.com/


HIKI: DATING APP VOOR AUTISTEN
Op elke pot past een dekseltje - en daarom zijn er, naast algemene dating-apps, ook apps die zich specialiseren in niche publiek. Hondenliefhebbers, oudere mensen boekenliefhebbers, enz. En nu dus ook een dating app voro autisten. Die heeft een layout en opbouw die speciaal door expergen ontwikkeld werd, zodat deze mensen zich in deze omgeving vertrouwd voelen.
[Taal: ENG]
http://hikiapp.com
http://www.pressetext.com/news/20190723002


DE 100 BESTE FILMS VAN HET LAATSTE DECENNIUM

Het is warm buiten Veel te warm. En dan blijven we best binnen. Met filmen die ons wat verkoeling kunnen brengen, of misschien ons hart verwarmen, maar niet ons lijf.
Bij IndieWire vind je een lijstje met de 100 beste films uit het laatste decennium. Zo weet je wat te doen!
[Taal: ENG]
https://www.indiewire.com/gallery/best-movies-of-2010s-decade/inherent-vice-2/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: SPORTNU
Deze videowebsite is een initiatief van sportpresentator Tom Coninx. En uiteraard vind je momenteel heel veel video's over de Tour de France.
Ideaal voor wie er niet genoeg van kan krijgen!
[Taal: NL]
https://sportnu.be/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: NAMENZOEKER
Misschien heb jij een veel voorkomende voornaam? Of denk jij in tegendeel dat jouw voornaam heel zeldzaam is? Op deze tool van de VRT kan je het uitvinden.
Hilde's zijn er meer dan 18.000. Dus wij zijn niet echt origineel te noemen. En jij?
[Taal: NL]
https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2019/07/19/met-hoeveel-mensen-deel-je-jouw-naam-bekijk-het-nu-via-de-namen/


VRIJDAG MULTIMEDIA: EMOJI'S

Heel leuk: met deze webapp kan je tekst automatisch vertalen naar emoji's. Gewoon de (Engelstalige) tekst intikken, en het resultaat kopiëren naar de gewenste toepassing. Er bestaat ook een app voor Chrome van.
http://meowni.ca/emoji-translate/?ref=producthunt
https://chrome.google.com/webstore/detail/emoji-translate/kkkfndlpdajmbgofkidemhkjoinhmojl?ref=producthuntBezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com
 


           W I K I P E D I A
    Een selectie van nieuwe en actuele bijdragen in
       de Nederlandstalige versie van Wikpedia
Wikipedia is een project met als doel een complete encyclopedie op het web te creëren. Iedereen kan Wikipedia gebruiken om informatie te zoeken of toe te voegen. U kunt eenvoudig zelf artikels schrijven, corrigeren of aanvullen. Aanmelden is hiervoor niet nodig, u kunt door op een van de onderstaande pagina's op "Pagina bewerken" te klikken meteen aan de slag.


Deze week zijn onder meer nieuwe artikels verschenen over:

    Invasie in Ierland die leidde tot de Anglo-Normandische verovering van grote delen Iers grondgebied - https://nl.wikipedia.org/wiki/Normandische_invasie_van_Ierland
    Schilderij van Roelant Savery in het Centraal Museum in Utrecht - https://nl.wikipedia.org/wiki/Bloemstuk_met_twee_hagedissen
    Lied van de Beatles - https://nl.wikipedia.org/wiki/Rocky_Raccoon
    Amerikaanse jazztrompettist van de bop - https://nl.wikipedia.org/wiki/Fats_Navarro
    Toekomstige Amerikaanse misdaadfilm - https://nl.wikipedia.org/wiki/Motherless_Brooklyn_(film)
    Lijsten met orbitale draagraketten - https://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_draagraketten
    Nederlandse arts volgens de natuurgeneeswijze - https://nl.wikipedia.org/wiki/IJsbrand_Hettema
    Frans cameraman, filmregisseur en scenarioschrijver - https://nl.wikipedia.org/wiki/Philippe_Agostini


Daarnaast zijn onder andere de volgende bijdragen actueel:

    Wereldkampioenschappen zwemmen 2019 – 4×100 meter wisselslag gemengd - https://nl.wikipedia.org/wiki/Wereldkampioenschappen_zwemmen_2019_%E2%80%93_4%C3%97100_meter_wisselslag_gemengd
    Offensief in West-Libië - https://nl.wikipedia.org/wiki/Offensief_in_West-Libi%C3%AB_(2019)
    Overleden Chinees politicus Li Peng - https://nl.wikipedia.org/wiki/Li_Peng


Verdere bijzonderheden op de Nederlandstalige Wikipedia:

    Het portaal van de week gaat over de Middeleeuwen - https://nl.wikipedia.org/wiki/Portaal:Middeleeuwen


De vorige bijdragen van Wikipedia aan NeTTieS zijn hier te vinden: http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wekelijkse_bijdrage_in_NeTTieS
 
Bij de collega's
*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

 
- Nederlandse Fortnite-gamers kunnen dit weekend multimiljonair worden
https://www.ad.nl/tech/nederlandse-fortnite-gamers-kunnen-dit-weekend-multimiljonair-worden~a79313d1/
- Dit zijn dé dertien gratis vakantieapps die je deze zomer moet downloaden
https://www.ad.nl/dossier-ad-tech-beste-koop/dit-zijn-de-dertien-gratis-vakantieapps-die-je-deze-zomer-moet-downloaden~acd267b0/
 
 

*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
 
 
- Coyote-dienst nu beschikbaar via Apple CarPlay
https://elektrozine.be/coyote-dienst-nu-beschikbaar-via-apple-carplay/
- Denon AVR-X3600H met IMAX Enhanced en Dolby Atmos Height Virtualization
https://elektrozine.be/denon-avr-x3600h-met-imax-enhanced-en-dolby-atmos-height-virtualization/
 

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info

- Gebruik CCleaner niet meer!
https://computertaal.info/2019/07/20/gebruik-ccleaner-niet-meer/
- De beste gratis VPN apps voor veilig internet op vakantie
https://computertaal.info/2019/07/26/de-beste-gratis-vpn-apps-voor-veilig-internet-op-vakantie/

 

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- Gerucht: WhatsApp-account kan in toekomst op meerdere apparaten gebruikt worden
https://tweakers.net/nieuws/155540/gerucht-whatsapp-account-kan-in-toekomst-op-meerdere-apparaten-gebruikt-worden.html
- Belgische Apple-reseller Switch verkeert in financiële problemen
https://tweakers.net/nieuws/155524/belgische-apple-reseller-switch-verkeert-in-financiele-problemen.html


*** DATANEWS

http://www.datanews.be- Frankrijk wil laserwapens voor satellieten ontwikkelen
https://datanews.knack.be/ict/nieuws/frankrijk-wil-laserwapens-voor-satellieten-ontwikkelen/article-news-1491181.html
- Microsoft past Dynamics 365 prijzen en packages aan
https://datanews.knack.be/ict/nieuws/microsoft-past-dynamics-365-prijzen-en-packages-aan/article-news-1491123.html


*** TANDEMTECH


- BMW i8 Roadster review: technopatserbak
https://tandemtech.be/bmw-i8-roadster-review-technopatserbak-d8dd2500cab9
- Een Digital Detox werkt niet, Digital Minimalism wel (voor mij)
https://tandemtech.be/digital-minimalism-62640863f1fa


*** BLOOVI
http://www.bloovi.be/

- In de marge: Alibaba zet voortaan ook Amerikaanse producten in de etalage
https://www.bloovi.be/artikels/ondernemen/2019/in-de-marge-alibaba-zet-voortaan-ook-amerikaanse-producten-in-de-etalage
- Dit digital agency wil waterschaarste aanpakken met nieuwe mobile app: “Een uitdaging van formaat”
https://www.bloovi.be/artikels/ondernemen/2019/silicon-valley-van-de-kempen-pakt-waterschaarste-aan-met-app-we-willen-burgers-en-bedrijfswereld-wakker-schudden-en-samen-het-probleem-oplossen 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


 
HOE VHS-TAPES DIGITALISEREN

Dat is de vloek van de moderne tijd: de zogenaamde 'dragers', de hardware waarop je multimediabestanden (en andere) bewaart, geraakt uit de mode. En plots zit je met dierbare herinneringen die je niet meer kan afspelen op een toestel. Mijn ouders hadden bijvoorbeeld 8mm filmpjes van toen wij klein waren. Gelukkig heeft een van mijn zussen die overgezet naar cd's, zodat ze niet verloren gegaan zijn. Maar ook videocd's zijn aan het verdwijnen, want steeds minder computers / laptops hebben een cd-lezer...

En dat is ook het lot dat VHS-tapes beschoren is. Zoveel mensen hebben homevideo's van hun kinderen, hoe zij opgroeiden, de feesten, de leuke en minder leuke momenten.. En die dreigen verloren te gaan, nu de VCR recorder verdwijnt.

In dit artikel van The Verge wordt jou getoond hoe je deze tapes kan digitaliseren, om te bewaren voor het nageslacht.

[Taal: ENG]
https://www.theverge.com/2019/7/21/18660239/vhs-tapes-digital-copies-how-to-make


ZO KUIS JE JE TWITTER ACCOUNT OP - EN MAAK JE EEN ARCHIEF AAN
Dat je je Twitter-account wil opkuisen, dat wil daarom niet zeggen dat je dingen te verbergen hebt. Maar net zoals je mailbox wil je daar ook nutteloze dingen verwijderen.
In dit artikel van Lifehacker leer je hoe je dat doet, o.a. met enkele toosl zoals Jumbo.
https://lifehacker.com/how-to-clean-up-and-archive-your-twitter-account-1836530498TIP: WERKEN MET OMGEKEERDE TO-DO LIJSTJES

Lijstjes maken van taken is interessant, maar naar onze mening is er nog niemand de ideale manier van werken bedacht heeft. Wij vonden deze tip alvast interessant: de omgekeerde to-do lijst. Het principe is simpel: je voegt aan het lijstje taken toe die je wél gedaanhebt, maar die niet op de lijst stonden. Want dat doe je ongeveer elke dag , onverwachte taken uitvoeren. Door die aan je to-do lijst toe te voegen aan het einde van de dag, krijg je de voldoening om toch een extra taak te kunnen afvinken.
Meer in dit artikel bij Lifehacker.
https://lifehacker.com/use-a-reverse-to-do-list-to-record-everything-youve-don-1836631822
 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...


MIGHTY MINK AUTOCORRECTOR
Het was ons nog niet opgevallen, maar wij zijn dan ook geen courante gebruiker van Google Docs. Het blijkt echter dat, waar Microsoft Word en Apple Pages, al jarenlang een autocorrect hebben, die automatisch bepaalde fouten herstelt in de teksten die jij schrijft. Maar Google Docs heeft dat niet.
Deze tool brengt de autocorrect naar Google Docs, maar ook naar Slides en Sheets.
https://www.launchingnext.com/s/mighty-mink-autocorrector/52309/
https://mightymink.sethusenthil.com/


EMAIL NOTES: ZEND JEZELF HERINNERINGEN


Met deze app maak je van je inbox een to-do lijstje met herinneringen. Je stuurt jezelf notities naar je inbox, en stelt herinneringen in.
Zo kan je audio en tekst notities vanuit je Apple Watch sturen via de Watch app, je kan via een extensie content van een website naar jezelf sturen, de laatste gemaakte foto's van je camera naar jezelf sturen, enz. Handig!
https://www.emailmeapp.net/
https://www.launchingnext.com/s/email-notes/52308/


CALTRA: PROJECT MANAGEMENT
Trello, dar heb je wellicht al van gehoord. Het is eentool om samen aan een projectte werken en het te beheren. Maar het is vooral voor bedrijven bedoeld.
Caltra werkt volgens dezelfde principes, maar is bedoeld voor privépersonen. Je zet je doelstellingen neer in fiches, je maakt eenplanning, en volgt die planning op.
https://www.caltra.co/


POKEMON MASTERS: PREREGISTREREN


Er komt een nieuwe versie aan van het Pokemon game dat de hele wereld enkele jaren geleden in zijn van hield. Meer trainers, meer battles, zo belooft de aankondiging. En je kan je nu al pre-registreren in de Google Play Store - bezitters van een iPhone kunnen een pre-order voor het game plaatsen.
https://pokemonmasters-game.com/en-US
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.dena.a12026418
https://apps.apple.com/app/id1442061397

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere. 
 

Het laatste woord.... 


 
NeTTies e-zine
p/a Hilde Van Gool
Bossestraat 32

2220 Heist op den Berg


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu 
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier 
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart 
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe 
Marijke Pante,
Marianne Steijlen 
Reinhilde Remaut 
Ludo Cattoor 
Evert Poppen 
Philip Lafeber 
Julien Van den Borre, 
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Frank VDW
Filip Overmeire (Filover) 
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool

In het bijzonder danken wij Wim Wylin voor de vele tips, en Gerard Schaefer voor de spreuk van de week.

- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens
Met dank aan Carol Fenijn voor de correctie van onze teksten


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Stuur ons een mail en wij zorgen ervoor! info@netties.be 

AFSLUITER VAN DE WEEK
Meestal bereikt de ziel eerst haar volle kracht,
wanneer het lichaam die reeds heeft verloren.
-Prinses Mary-Louise Karadja-