Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
25/7/2019 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat
 

DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 23
Nummer 1115 van 20/7/2019Gegroet lezer,

Omdat het ook voor ons vakantie is, hebben we deze week een projectje uitgevoerd, dat al heel lang op onze wenslijst staat. En geloof ons, daar staan nog heel wat dingen op! Wij wilden namelijk zelf in onze browser, op basis van RSS-feeds, het laatste nieuws binnenhalen van verschillende media. Dat omdat de website waar wij die informatie tot nu toe haalden, www.verkenner.be, die activiteit moest staken.

Het project - de installatie van de RSS-like extensie voor Firefox, lukte prima. En daarom hebben wij daar een heel artikel aan gewijd, om onze ervaring met u te delen. Wij kunnen dit alleen maar aanraden, want het is een enorm simpele manier om het nieuws te volgen van de bronnen die jij selecteert. En die jij als betrouwbaar ervaart...

U ziet het: dit weekend hebt u meteen huiswerk. Veel lees- en experimenteerplezier gewenst, en bij leven en welzijn tot volgende week!


HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 

 
Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.
MET SAGE-LIKE EN RSS BLIJF JE SNEL OP DE HOOGTE VAN HET NIEUWS
Haal jij je nieuws tegenwoordig ook via sociale netwerken? Dat is niet altijd betrouwbaar te noemen… Maak zelf je eigen lijst met betrouwbare bronnen, voor een snel overzicht van het nieuws. Wij tonen je hoe!

SAGE-LIKE 1: WAAROM WERKEN MET RSS
In dit artikel gaan we dieper in op het werken met RSS-feeds. Deze technologie bestaat al lang, en is een beetje ondergesneeuwd door de sociale werken. Daar kan je media en accounts 'volgen', maar tenzij je de hele dag als een gek naar het scherm gaat turen, zal je toch nog nieuws missen.

Met RSS feeds echter blijf je goed op de hoogte. Helaas bestaan er nog weinig goede feed-readers (Google heeft zijn eigen reader, tot woede van de vele gebruikers, al enkele jaren geleden gedumpt!). Wij besloten toch nog  eens een RSS-reader te proberen, toen we moesten vaststellen dat de website Verkenner.be noodgedwongen gestopt is met het brengen van een overzicht van het nieuws bij alle Belgische / Vlaamse nieuwsmedia. Wij merkten hoe erg wij dit overzicht misten, en vroegen ons af of wij niet iets dergelijks voor onszelf ineen konden timmeren. Verkenner was immers ook gebaseerd op RSS-feeds, gegoten in een mooie en handige vormgeving. En dus gingen we aan de slag.

Uit eigen ervaring wisten we dat er voor de Firefox browser een extensie bestond, Sage, waarbij je in een zijbalk van de browser je feeds kon bekijken. Sage zelf wordt echter niet meer voortgezet. Gelukkig heeft een vrijwilliger het werk aan Sage overgenomen, en is er nu onder de naam Sage-Like een vervanger beschikbaar.  Na installatie bleek die perfect te doen wat wij wilden, en dus leek het ons een goed idee om onze ervaring met jullie te delen. Want dit is een aanrader! Vooral omdat alle feeds, wanneer je een Firefox-account hebt, gesynchroniseerd worden op andere toestellen waar je Firefox gebruikt.

Om te beginnen: deze extensie werkt enkel voor Firefox. Ga in Firefox naar de drie lijntjes uiterst rechts op je knoppenbalk (Open Menu). In de keuzebalk links kies je Extensions. In de zoekbalk bovenaan tik je Sage-like in (of surf meteen naar onderstaande link). Klik op Installeren.


Voortaan heb je op je knoppenbalk in Firefox een groen blaadje staan. Daarop klikken zal de feed reader openen in een zijbalk links. Kom je op een site met een RSS-feed, dan verschijnt er in de adresbalk het symbool van Sage-like, het groene blaadje, met een plusteken erbij.
 

Zo. De eerste stap is gezet, naar je eigen leesomgeving met betrouwbare bronnen.
https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/sage-like/?src=search
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/thumb/4/43/Feed-icon.svg/1200px-Feed-icon.svg.png


SAGE-LIKE 2: FEEDS TOEVOEGEN
Nu kan je naar hartelust feeds gaan toevoegen. Dat kan op verschillende manieren.

Methode 1
Wat je misschien niet weet, is dat de meeste nieuwsmedia nog altijd een RSS-feed aanbieden. Nemen we als voorbeeld Gazet van Antwerpen. Op de startpagina blader je helemaal naar onder, waar je, naast de symbolen voor Facebook, Twitter en Instagram, ook het symbool voor de RSS-feeds vindt.

 
Dit brengt je naar een aparte pagina met alle beschikbare feeds: Home, Stad & Regio, Economie, Binnenland, Buitenland, Media & Cultuur, en Sport.

Open nu je Sage-Like, als die nog niet open stond (klik op het groene blaadje rechts in je knoppenbalk). Neem het RSS-symbool naast 'Home' vast, klik op de Shift-toets, en versleep het icoontje naar het bovenste paneel van de reader. Laat los, en de feed is toegevoegd. Die draagt nu als titel 'home', wat erg verwarrend lijkt, want je wil natuurlijk verschillende feeds toevoegen. Klik even op de link, en de naam zal automatisch aangepast worden: Gazet van Antwerpen - Homepage. Voeg naar keuze ook de andere feeds toe.

Op dezelfde manier kan je tewerk gaan voor De Morgen, De Standaard, De Tijd, Het Nieuwsblad, .... Bij al deze websites vind je onderaan de homepagina wel een link naar de feeds die ze aanbieden. Alleen Newsmonkey laat ons in de steek...

Denk er wel aan om de Shift-toets in te drukken tijdens het verslepen!

Methode 2
Op websites waar er slechts één feed beschikbaar is, zal Sage-Like die feed automatisch detecteren en verschijnt het groene blaadje in de adresbalk met een plusteken erbij.

 
Klik op het plusteken. Je krijgt nu een pop-up venstertje dat vraagt of je de link wil toevoegen. Vink het vakje naast de gewenste link aan, en klik op Add to Sage-Like.
 
Werk je met mappen (daarover meer in het volgende artikel), dan kan je hier ook aangeven dat de feed toegevoegd moet worden aan de map die op dat moment actief is.

Methode 3
Klik op een lege plek in het bovenste paneel van je reader, en kies 'new feed'. Nu kan je hier het adres invullen van een feed, in het vakje Location.

Je kan zelf een titel invullen, maar wij raden je aan om dat voorlopig niet te doen, wel het vakje 'Update title from feed' aan te vinken. Ook hier heb je de optie om, als je met mappen werkt, de feed meteen aan te maken binnen de geselecteerde map. Besluit met Save.
 

SAGE-LIKE 3: FEEDS LEZEN EN DE KNOPPEN
Je hebt nu verschillende feeds in het bovenste paneel van je feedreader. Klik een feed aan, en de artikels verschijnen in het onderste paneel.


Wanneer je de cursor over een link in het onderste paneel beweegt, krijg je in een pop-up een kort uittreksel van het artikel.
 

Wil je het hele artikel lezen, klik dan de link aan. Opgelet: het artikel dat op dat moment actief was in je browser, zal dan vervangen worden door dit artikel! Best open je gewoon even een nieuw tabblad.

Tussen haakjes: het is mogelijk dat je het artikel niet helemaal zal kunnen lezen, omdat het achter een betaalmuur zit.

Je reader bestaat dus uit het paneel met je lijst bovenaan, en het paneel met de links onderaan. Helemaal boven heb je een balk met een knop om te verversen, een trefwoord te zoeken, alle mappen uit te klappen of terug in te klappen (daarover later meer) en om de berichten te filteren.

Tot slot uiterst rechts de knop om aan de instellingen te sleutelen. Daarover later meer.

SAGE-LIKE 4: FEEDS ORDENEN
Natuurlijk ontstaat er al snel een onoverzichtelijke lange lijst met feeds, maar dat kan je heel snel oplossen, door je feeds in mappen te steken.

Wij maakten een map aan met be_nieuws, en daarin dan een submap per krant (GVA, De Morgen, enz.)

Zo maak je een map aan: klik op een lege plek in het paneel met je lijst, en kies New Folder. Geef de map een naam (BE-nieuws). Selecteer de map, en klik rechts, kies New Folder, en selecteerd de optie Create inside selected folder. Geef de map een naam (GVA).

Herhaal dit voor De Morgen enz.

Zodra je mappen aangemaakt zijn, kan je je feeds verslepen naar de bijhorende map. Een zwarte lijn verschijnt boven de map waarin de feed gestopt zal worden.
 
Hoe je de mappen indeelt, is volledig jouw keuze. Je kan ook een map Sport maken, en daar alle sportlinks van alle kranten. Of een map Tech, enz.

Je zal merken hoe ongelooflijk snel dit alles leest, en hoe weinig last je hebt van reclame. Een heuse verademing!

O ja, dit nog even: een map openen of sluiten doe je door te dubbelklikken op het symbool van de map.


SAGE-LIKE 5: STEL OOK DE EXTRA OPTIES IN
Je kan deze extensie nog verder aanpassen aan je eigen smaak.
Door rechts op een feed te klikken, heb je volgende opties:
•    O: Open: opent in het actieve tabblad van de browser
•    T: Open in nieuw tab: selecteer de feed, druk op T. Dat geeft je meteen alle links van die feed in het tabblad, maar... met de preview er ineens onder. Dit is onze favoriete manier van lezen!
 •    W: Open in nieuw window: opent de feed in een nieuw venster
•    V: Open in new Private Window: opent de feed in een privaat venster
•    G: markeer de feed als gelezen / niet gelezen
•    R: markeer alle feeds in deze tree als gelezen
•    U: markeer alle feeds in deze tree als ongelezen
•    N: new feed
•    F: new folder
•    C: kopieer de link
•    D: delete / verwijder de link
•    P: properties: de eigenschappen van de link bewerken, zoals de titel.

Verder heb je via de moersleutel rechts in de knoppenbalk van Sage-Like toegang tot de opties. Hier kan je bepalen hoe vaak de feeds ververst moeten worden, of  het aantal ongelezen feeds en het aantal feed-items getoond moet worden, of de preview bij de feed getoond moet worden als pop-up, of de automatische detectie van feeds geactiveerd moet worden zodat het groene blaadje met het plusteken in je adresbalk verschijnt.

Ook heb de mogelijkheid om feeds als OPML-bestand te importeren of exporteren. Handig voor wie vroeger een feedreader bezat, en graag die feeds nu gewoon wil importeren.

Je kan ook wat sleutelen aan de kleurtjes van de vormgeving.
Zo. Wij hopen alvast dat wij ons enthousiasme hebben kunnen overdragen op jou. Veel succes!MICROSOFT PRODUCTEN: ENKELE CIJFERTJES
De beslissing van Microsoft om zijn softwareproducten ook beschikbaar te maken voor andere besturingssystemen, zoals Android en macOS, was een wijze beslissing.  Dat mag blijken uit enkele cijfers die verleden week gepubliceerd werden. De Android-editie van Word heeft namelijk de kaap van 1 miljard installaties gerond, zo blijkt uit cijfers van de Google Play Store. En Excell, PowerPoint, OneNote en OneDrive zijn elk meer dan 500 miljoen keer geïnstalleerd. Alleen Outlook voor Android blijft achter, met 100 miljoen installaties - waarschijnlijk omdat de meeste androidgebruikers tevreden zijn met de ingebouwde mail client van Android. (1)

Nog een andere tool blijkt ook populair: Teams - door velen dé concurrent voor samenwerkingstool Slack genoemd. Tot nu toe had Microsoft daarover niet veel cijfers vrijgegeven - enkel dat meer dan 500.000 organisaties gebruikmaken van Teams. Nu zijn er meer concrete cijfers: 13 miljoen mensen gebruiken Teams op een dagelijkse basis, terwijl 19 miljoen mensen het wekelijks gebruiken, zo lees je bij BetaNews (2)

Toch zit er een schaduwkant aan de cijfers. Want het lijkt erop dat Microsoft een belangrijke markt zal moeten missen: de Duitse scholen. Althans die van de deelstaat Hessen. Daar heeft de overheid namelijk de scholen verboden om Microsoft Office 365 nog te gebruiken. De reden:  volgens de Commissaris in Hessen voor gegevensbescherming, zou Office 365 in strijd zijn met de GDPR wetgeving. En hij zou ook bezorgd zijn doordat Windows 10 telemetriegegevens verzamelt.

De data die in de cloud bewaard worden, zouden namelijk door de Amerikaanse overheid ingezien kunnen worden. De Commissaris wil echter wel samenzitten met Microsoft om die bezwaren te bespreken. Office zelf wordt trouwens niet verbannen - de scholen mogen gewoon de Office kantoorsuite blijven gebruiken, maar dan enkel met plaatselijke licenties, niet met cloudsynchronisatie. (3)
https://www.theverge.com/2019/7/14/20693632/microsoft-android-word-excel-1-billion-installs-google-play-store-milestone
https://betanews.com/2019/07/12/microsoft-teams-beats-slack/
https://betanews.com/2019/07/15/german-schools-ban-office-365/OOK JE NETFLIX EN YOUTUBE MOET JE LATEN VOOR HET MILIEU...
Tja mensen, wil je het milieu wat sparen, en iets doen aan de CO2, dan moet je resoluut een andere levenswijze kiezen. Minder vliegreizen volstaat niet. Ook ons computergedrag moeten we aanpassen. En dan vooral onze consumptie van streaming media. Netflix en YouTube bijvoorbeeld.

Een recente studie heeft namelijk bekeken wat de impact is van streaming media op de uitstoot van broeikasgassen. En dat valt niet mee. Al die filmpjes met schattige of dolgedraaide katten, al die episodes van Dr. Who en consoorten staan namelijk in gigantische datacenters, met enorm elektrisch verbruik - vooral voor de koelsystemen die moeten verhinderen dat de systemen oververhit worden.

Nu moet je dat toch wel relativeren. Alle streaming data zijn goed voor EEN percent van de CO2-emissie wereldwijd - ruw geschat 300 miljoen ton. YouTube is goed voor 11 miljoen ton, alleen al voor het laten branden van de lichtjes op zijn server racks. Netflix is verantwoordelijk voor 34% van het totaal, goed voor 102 miljoen ton, en de porno-industrie (maar daar doe jij niet aan mee, toch?) voor 27%, goed voor 81 ton.

Dit alle verbleekt echter bij de impact die de grote vervuilers hebben: China, India en de andere opkomende landen. Dus wanneer je morgen een artikel leest in de krant dat je je ook schuldig moet voelen over je Netflix- en Youtube-verbruik, dan mag je dat van ons best even in proportie zetten. En rustig je volgende Netflixfilmpje selecteren. En wat kat-video's op YouTube bekijken...
https://betanews.com/2019/07/15/how-youtube-and-netflix-will-destroy-the-world/EUROPEES SATELLIETNETWERK GALILEO LIGT ERUIT
In tegenstelling tot een panne bij Facebook, waarbij de hele wereld wanhopig jankt dat hij zijn vrienden niet meer kan bereiken, is een veel belangrijkere panne ongemerkt gebleven. Namelijk bij Galileo, het Europese satellietnetwerk dat gebruikt wordt voor satellietnavigatie, financiële instellingen en meer.

De rechtstreekse gevolgen zal jij wellicht niet meteen gemerkt hebben, omdat jouw navigatiesysteem automatisch overgeschakeld is op GPS, het Global Positioning System van de VS. Of wie weet zelfs op Russische of Chinese satellietsystemen.

Galileo blijkt trouwens nog in testfase te zitten, en biedt enkel 'initiële diensten" aan - sinds december 2016, wat toch al een lange 'initiële' periode is. Tijdens die periode worden de signalen van Galileo gecombineerd met die van andere satellietnavigatiesystemen.

Galileo ging vrijdag onderuit, en ingenieurs werken de klok rond om het euvel te verhelpen. Meer bij Betanews.
https://betanews.com/2019/07/15/galileo-satellite-outage/TWITTER IN EEN NIEUW KLEEDJE
Wie dezer dagen naar Twitter surft en daar inlogt, komt voor een verrassing te staan: de site heeft een update gekregen. En die kan ons wel bevallen.

Je hebt nu een handige balk links. Jawel, steeds meer websites halen de balk links terug boven. Geen tabblaadjes bovenaan of moeilijk te vinden navigatie: via de balk links heb je meteen de belangrijkste opties.

Zo staan voortaan je meldingen in de balk, maar kan je er ook meteen je DM-berichten zien. Die staan per persoon netjes gegroepeerd, wat meteen uitnodigt om een conversatie verder te zetten. Je bookmarks (bladwijzers) staan er ook - de sites die je gemarkeerd hebt omdat je die belangrijk vindt en later nog eens wil bekijken.

Heel handig is ook #verkennen.  Daar vind je de meest trendy onderwerpen voor België, plus een selectie van de populairste tweets.  Handig om je te laten leiden door het algoritme van Twitter (deze selectie is immers gebaseerd op jouw persoonlijk Twittergedrag en de mensen die jij volgt), zonder dat je volledig moet overstappen op de algoritme-selectie.

Tussen haakjes: merk je dat Twitter plots toch jouw voorkeur voor chronologische volgorde van de tweets veranderd heeft in "beste tweets", dan moet je gewoon op de ster met puntjes klikken rechts boven in de kolom met je twitterfeed. Daar kan je namelijk kiezen tussen 'toptweets' of 'nieuwste tweets'.

Of dit belangrijk is, nu heel wat mensen op de smartphone de Twitter-app gebruiken, en op desktop heel vaak een client gebruiken zoals Tweetdeck of Hootsuite? Welja. Want het aanklikken van een link in die desktopapps brengt je toch nog altijd naar de Twitter.com website. En dan is het leuk om daar deze nieuwe opties ter beschikking te hebben.

Twitter zelf heeft een filmpje gepubliceerd met de nieuwigheden. (1).

En o ja: voor alle zwartkijkers: je kan nu ook een dark, en zelfs een heel donkere modus activeren. Maar wij houden het liever licht ??
https://twitter.com/Twitter/status/1150812293124546561
https://twitter.com/homeKINDEREN WILLEN NIET LANGER ASTRONAUT WORDEN, MAAR YOUTUBER
Deze maand is het een belangrijk jubileum voor de ruimtevaart: het zal 50 jaar geleden zijn dat de Apollo 11 op de maan landde. De astronauten die toen een voet op de maan zetten, waren heuse helden. Zij werden meteen een rolmodel, en decennialang was het antwoord, wanneer je aan een kind vroeg wat het later wou worden: "astronaut".

Helaas, tijden veranderen - althans in de VS en het Verenigd Koninkrijk. Want daar is het populairste beroep dat jongeren later willen uitoefenen dat van Vlogger - YouTuber geworden. resp. 20% en 30% van de kinderen gaf dat antwoord bij een onderzoek dat The Harris Poll uitvoerde bij 3.000 kinderen in de VS, China en het VK, in opdracht van LEGO.

In China echter blijft astronaut nog altijd het populairste, met 56%, en YouTuber wil slechts 19% worden.

Maar geef alle hoop nog niet op. Want 'onderwijzer' staat in al deze landen nog altijd op nummer 2. En dat mag een hart onder de riem zijn voor onze huidige leerkrachten, dat de jongeren hun beroep toch nog altijd erg waarderen!
https://arstechnica.com/science/2019/07/american-kids-would-much-rather-be-youtubers-than-astronauts/BELGIE: SAMENWERKING TUSSEN PROXIMUS EN ORANGE
Er wordt altijd gezegd dat veel spelers zorgen voor concurrentie op de markt - bedrijven die hetzelfde aanbieden, maar proberen de klant te lokken met lagere prijzen en/of betere service. Wat de gebruiker dus ten goede komt.

Wanneer je dan hoort dat twee grote bedrijven gaan samenwerken, dan moet je je hart vasthouden. Vooral wanneer je weet dat het gaat om telecom. Ons landje was al niet gezegend met een rijke concurrentie, en nu dreigt dus een speler weg te vallen. Proximus en Orange gaan namelijk samenwerken. En er zijn eigenlijk maar drie mobiele telefoonnetwerken in ons land: Proximus, Orange en Telenet.

Minister De Croo vindt het logisch, vanuit het gezichtspunt van de bedrijven zelf. Want die staan voor grote investeringen in de 5G, en dan is het logisch dat ze gaan samenwerken. Maar hij voegt er wel aan toe dat de bedrijven aparte entiteiten moeten blijven, met elk hun eigen strategie voor de gebruiker.

En dat is wat de beide spelers nu beloofd hebben: zij zullen wel masten, antennes plaatsen en delen, maar aparte bedrijven blijven. Zo worden de kosten gedeeld.

Dan zou je dus mogen verwachten dat ze de tarieven verlagen, als er minder kosten zijn? Dat mag je vergeten, aldus een telecomexpert bij Test Aankoop, zo lees je bij RTBf. Want het gaat vooral om de kosten van de operatoren te optimaliseren, en de bedrijven aantrekkelijk te maken voor aandeelhouders. Prijzen verlagen zit er niet bij...
https://www.rtbf.be/info/economie/detail_collaboration-entre-orange-et-proximus-quid-de-la-concurrence-et-de-l-impact-sur-nos-factures?id=10269505BELGIË: HET MYSTERIE VAN MAASEIK
Het zou de allitererende titel kunnen zijn van een strip-album, maar het was bittere ernst: inwoners van de Limburgse gemeente Maaseik zaten al wekenlang met een probleem. Hun auto's wilden niet starten, en de garagepoorten wilden niet openen / sluiten.

Uiteindelijk werd de oorzaak gevonden: de DAB+ signalen die verschillende zendmasten sinds kort uitzenden konden bij toestellen met ontvangers van mindere kwaliteit storingen veroorzaken. Dergelijke ontvangers werden dus gebruikt in de afstandsbediening van sommige garagepoorten, en bij auto's.

Het hele verhaal lees je bij VRT Nieuws, dat ook een video heeft.
https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2019/07/15/bipt-dab-kan-afstandsbedieningen-storen/EUROPA: XOOM OVERSCHRIJVINGEN KOMEN NAAR EUROPA
PayPal ken je ongetwijfeld - die betaaldienst kan je koppelen aan je kredietkaart bijvoorbeeld, en dan betalingen doen vanuit PayPal zonder dat de bestemmeling jouw kredietkaargegevens in handen krijgt. PayPal heeft ook dochterbedrijf, Xoom, waarmee je internationaal geld kan overmaken. En nu komt Xoom naar Europa - en ook naar België en Nederland (het volledige lijstje Europese landen vind je hier (1).

PayPal is heel sterk, vooral in het overdragen van kleinere bedragen. Gemiddeld belopen de kosten voor een bedrag van 200 dollar over te schrijven 7%, dus 14 dollar. En dat is voor mensen, die naar Europa getrokken zijn om hier geld te verdienen en naar hun familie in het thuisland te sturen, toch wel een hele hap uit hun zuurverdiende centjes. Bij PayPal liggen die transactiekosten veel lager. En dat is dus een goede zaak!
https://news.xoom.com/s/article/paypal-expands-its-international-money-transfer-service-xoom-to-32-markets-across-europe#_ftn1
https://www.paypal.com/en/webapps/mpp/paypal-feesFACEAPP: NIET GEVAARLIJKER OF ONGEVAARLIJKER DAN ANDERE APPS - OF WEL
Wellicht ben je de laatste dagen overspoeld door afbeeldingen van je vrienden die er plots veel ouder uitzagen. Dat komt omdat er een nieuwe hype is: de app FaceApp kan je namelijk plots doen verouderen - op papier althans. De app maakt een gezicht op een foto veel ouder.

Met de app kan je trouwens nog andere geintjes uithalen, maar blijkbaar was die kunstmatige veroudering plots een hype. En wellicht ben je daarna ook overspoeld door waarschuwingen om die app NIET te gebruiken. Omdat plots ontdekt werd dat de app jouw foto uploadt naar de cloud, omdat de app Russische roots heeft, en omdat de gebruiksvoorwaarden vertellen dat de app met jouw foto mag doen wat hij wil. Er werd zelfs gewaarschuwd dat Rusland zo een database aan het aanleggen is om te kunnen gebruiken bij gelaatsherkenning...

Maar wij kunnen je toch (gedeeltelijk) geruststellen. De tekst van de gebruiksvoorwaarden is standaard, en wordt door vele appmakers gebruikt. De mensen van DailyTechNewsShow kennen zelfs een sandwichbedrijf dat dezelfde voorwaarden gebruikt... En dat jouw foto naar de cloud geüpload wordt, is gewoon om die op de server van FaceApp te bewerken en dan terug te sturen. Nadien wordt de foto verwijderd.

En het feit dat het een Russisch bedrijf is, zou in principe niets mogen uitmaken. Weet jij voor elke app die jij gebruikt, uit welk land de maker ervan komt? Het enige wat misschien niet in orde is met de app, is dat in de gebruiksvoorwaarden staat dat de app de foto mag uploaden naar gelijk welke server, waar ter wereld. En dat is dan weer in strijd met de GDPR. Meer bij The Guardian en The Verge.

In eigen land trekt men in elk geval heel hard aan de alarmbel. Het Centrum voor Cybersecurity waarschuwt zelfs voor de app!

https://www.theverge.com/2019/7/17/20697771/faceapp-privacy-concerns-ios-android-old-age-filter-russia
https://www.theguardian.com/technology/2019/jul/17/faceapp-denies-storing-users-photographs-without-permission
https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2019/07/15/faceapp-plots-populair-maar-is-die-leuke-verouderings-app-wel-z/EU OPENT ANTITRUSTONDERZOEK TEGEN AMAZON
Het was aangekondigd: de EU Commissie voor Mededinging heeft een antitrustonderzoek geopend tegen Amazon. Het zit de Commissie namelijk niet lekker dat Amazon zowel een marktplaats aanbiedt aan handelaars, als zelf zijn eigen producten verkoopt op die marktplaats.

Het zou immers al te gemakkelijk zijn voor Amazon om data te verzamelen over de artikels die de handelaars verkopen, om dan zelf een gelijkaardig product op die marktplaats aan te bieden, maar dan aan een lagere prijs. Iets wat, volgens DTNS, Amazon eigenlijk al doet met zijn Amazon Basics: het ziet welke producten er goed lopen op de marktplaats, en koopt dan zelf in grote volumes een dergelijk product aan dat het als wit product aanbiedt.

De Europese Commissie is niet de enige die Amazon op de korrel neemt. Ook Duitsland heeft een onderzoek uitgevoerd, en als gevolg daarvan zal Amazon zijn verkoopsvoorwaarden vanaf 16 augustus aanpassen. Het zal accounts van handelaars niet meer zonder reden mogen opzeggen, en hen 30 dagen opzeg moeten geven. Betwistingen van Europese klanten zullen bovendien in meer landen behandeld mogen worden dan enkel in Luxemburg. En de beperkingen op wat handelaars in het openbaar mogen zeggen worden ook opgeheven. Deze nieuwe voorwaarden zullen tellen voor Europa, Noord-Amerika en Azië.

Meer bij The Verge.
https://www.theverge.com/2019/7/17/20696214/amazon-european-union-antitrust-investigation-third-party-seller-marketplace


 

  
 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!PETCUBE MAAKT VOEDERBAKKEN NOG AMUSANTER VOOR VIERVOETERS EN HUN BAASJES
Enkele maanden geleden hebben wij verteld over de 'Bites smart treat dispenser' van het bedrijf Petcube. Dat is een leuke gadget om je trouwe viervoeter een snoepje te geven, ook wanneer je niet thuis bent. En via de ingebouwde camera kan je dan zien of alles goed is met je viervoeterige huisgenoot.

Nu is er een update uit, en daarbij wordt de hardware gecombineerd met de mogelijkheden van de slimme luidsprekers, aangedreven door Alexa, de slimme assistent van Amazon.

Concreet wil dat zeggen dat zowel de Bites 2 (het toestel om snoepjes te geven) als de Play 2 (de camera om alles te volgen) voortaan commando's aan Alexa kunnen opvangen en uitvoeren.  Zo kan je vanop afstand een snoepje geven aan je huisgenoot, en kan je met hem/haar spelen via een laserpointer, die je vanaf je smartphone bedient.

Een uitgebreide bespreking vind je bij TechCrunch. Het mag een overbodige luxe lijken, maar voor baasjes die hun trouwe gezel heel hard missen overdag, wanneer ze moeten gaan werken, kan dit een troost zijn!
https://techcrunch.com/2019/07/15/petcubes-bites-2-and-play-2-amuse-pets-and-humans-alike-with-alexa-built-in/RIJ-APP WAZE NU OOK MET BEREKENING VAN TOLGELDEN
Eerst even dit: het is een nieuwe functie voor Waze die voorlopig enkel geïntroduceerd werd in de VS en Canada. Maar hij zou echt niet misstaan in Europa, en hopelijk maakt de app de oversteek naar hier.

Navigatie-app Waze vertoont immers in die landen de tolpoorten op de weg die de app uitstippelt, en rekent ook het bedrag uit dat je betalen moet. Wat wel handig is - de meeste andere navigatie-apps geven op de landkaart enkel een symbooltje weer van de plekken waar tolpoorten staan. Met vooral de bedoeling je te waarschuwen, zodat je zelf nog kan beslissen om die weg te nemen en tol te betalen, of niet. Deze nieuwe functie zorgt ervoor dat je die beslissing nu meer beredeneerd kunt maken, doordat je weet hoeveel het je kan kosten aan tol.

Meer bij TechCrunch.
https://techcrunch.com/2019/07/15/waze-now-shows-road-toll-prices-along-your-driving-route/


SKODA PARENT TAXI APP: KINDEREN MOETEN HUN RIT VERDIENEN
We blijven nog even bij navigatie-apps voor de auto. Skoda heeft namelijk een app bedacht die, als je het ons vraagt, wel heel opvoedkundig is.

Kinderen zijn het ondertussen gewoon geworden dat zij door hun ouders gebracht en opgehaald worden voor alle buitenschoolse activiteiten - zwemmen, muziekles, voetbaltraining, ... Maar zo evident is dat niet dat hun ouders constant paraat staan voor hen.

Deze app laat de kinderen 'betalen' voor het ophalen en brengen, op basis van het aantal afgelegde kilometers. De munt? Taken in het huishouden, zoals afwassen, boodschappen, de vuilbak buitenzetten, enz. Het artikel in CNet dat het nieuwtje brengt, is niet zo te vinden voor deze functie. Maar eerlijk gezegd wij wel ??

Meer bij CNet, dat ook een filmpje heeft.
https://www.cnet.com/roadshow/news/skoda-parent-taxi-app-exchange-chores-rides/


MICROSOFT: VERTALINGEN VIA EEN HOLOGRAM
Microsoft heeft een demo gegeven van een toch wel knappe technologie. Het gaat om een combinatie van de AI technologie van Azure, en een neuraal text-to-speech functie. Dit tijdens een Microsoft Inspire partnerconferentie in Las Vegas deze week.

Concreet wordt er een digitale versie gemaakt van de spreker, een soort hologram dat je via een VR headset bekijken kan, en waarbij de toespraak van de spreker vertaald wordt in een andere taal. Niet in real time, dat niet, maar de toespraak wordt wel gebracht in de stem van de originele spreker.

Echt mainstream gaat dit nog niet meteen worden. Je hebt een hololens-headset nodig om de spreker te kunnen bekijken. En om de spreker op te kunnen nemen, althans zijn beeld, om dat weer te geven, moet je een Mixed Reality opnamestudio hebben, met de juiste belichting, en hoge resolutie camera's. Maar het geeft alvast een blik op wat in de toekomst mogelijk is.

Bekijk de demo bij The Verge.
https://www.theverge.com/2019/7/17/20697976/microsoft-hololens-hologram-keynote-japanese-translation-microsoft-inspire

 
 


 
De nieuwe oogst


OUTPAN: EEN ONLINE NOTEPAD
Op deze website kan je een notitie schrijven, opmaken, en dan delen met anderen. Het is wel een beetje verwarrend: je zou denken dat je via het doorgeven van een link je nota kan delen met anderen, maar je stuurt dan enkel een link naar de website zelf, zonder jouw content.
Wil je dus een aangemaakte notitie delen, dan moet je eerst een account aanmaken en dan pas beginnen.
[Taal: ENG]
https://www.outpan.com/app/2c3eb14d85/xnotepad


HIPSTER LEESLIJST

Bij Pudding.cool vind je een lijstje met 278 boeken  die het lezen waard zijn. Dat lijstje kan je beperken in tijd, of een filter instellen op basis van bijvoorbeeld Peak Hipster, Binge Mode, enz.
Om inspiratie op te doen - en het is nog mooi vormgegeven ook!
[Taal: ENG]
https://pudding.cool/2019/06/summer-reading/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS COSH
Deze website (eigelijk cosh!) wil je helpen om bewust te kopen bij winkels die ethisch ondernemen. Dat wil zeggen: geen producten verkopen die met kinderarbeid gemaakt zijn, of waarbij mensen uitgebuit worden. En waarbij idealiter ook rekening gehouden wordt met het milieu.
Op de site kan je zoeken naar winkels die aan deze criteria beantwoorden. Je kan ook filteren op fairtrade, veganistisch, budget, kledingmaat, stijl.
[Taal: NL]
https://www.retaildetail.be/nl/news/mode/duurzame-routeplanner-cosh-krijgt-subsidie


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: RADIOVISIE

Wij proberen wel onze eigen selectie te brengen van het nieuws, maar wist je dat de man die ooit met dit initiatief begonnen is, Jean-Luc Bostyn, nog altijd actief is met zijn eigen project - nieuws brengen over radio?  RadioVisie heet de site, en het is een verzamelpunt van nieuws over alle mogelijke aspecten van de radio. Frequenties, nieuwtjes, CIM-cijfers, maar ook een uitgebreide rubriek 'Retro', die je terug meevoert naar de jaren van de piratenzenders.
[Taal: NL]
https://radiovisie.eu/


VRIJDAG MULTIMEDIA: IMSLP
Deze website wil een online bewaarplaats zijn waar je bladmuziek (music scores in het Engels) kan uploaden.  De stukken die geüpload werden, kan je op verschillende manieren doorzoeken. Ook op nationaliteit, en wij waren verbaasd zoveel Belgische componisten aan te treffen..
Om te uploaden moet je een account aanmaken, om te downloaden kan je zonder. De bladmuziek vind je uiteindelijk als downloadbare PDF.
Toch wel even dit: overal zijn er hinderlijke advertenties "Download now" of "télécharger maintenant", die misleidend zijn. Klik daar niet op, enkel op het icoontje met de bladmuziek.
[Taal: ENG]
https://imslp.org/


VRIJDAG MULTIMEDIA: BENTENSOUND

Ook deze website heeft te maken met muziek, maar hier gaat het om muziek die je gratis gebruiken kan als achtergrond bij je video's. Je moet wel eerlijk een link vermelden naar de muzikanten.
[Taal: ENG]
https://bentensound.com/

Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com
 


           W I K I P E D I A
    Een selectie van nieuwe en actuele bijdragen in
       de Nederlandstalige versie van Wikpedia
Wikipedia is een project met als doel een complete encyclopedie op het web te creëren. Iedereen kan Wikipedia gebruiken om informatie te zoeken of toe te voegen. U kunt eenvoudig zelf artikels schrijven, corrigeren of aanvullen. Aanmelden is hiervoor niet nodig, u kunt door op een van de onderstaande pagina's op "Pagina bewerken" te klikken meteen aan de slag.


Deze week zijn onder meer nieuwe artikels verschenen over:

    Merkenrecht in de Benelux - https://nl.wikipedia.org/wiki/Merkenrecht_in_de_Benelux
    Koolstoftaks, CO2-belasting of CO2-heffing - https://nl.wikipedia.org/wiki/Koolstoftaks
    Economie van Suriname - https://nl.wikipedia.org/wiki/Economie_van_Suriname
    Wiskundige problemen die zijn bedacht door John Conway - https://nl.wikipedia.org/wiki/Topswops
    Frans acteur, filmregisseur, scenarioschrijver en humorist - https://nl.wikipedia.org/wiki/Albert_Dupontel
    Franse generaal ten tijde van de Eerste Republiek en het Eerste Keizerrijk - https://nl.wikipedia.org/wiki/Charles_Etienne_Gudin
    Prinsbisdom Siewierz, ooit hertogdom en prinsbisdom in wat nu Polen is - https://nl.wikipedia.org/wiki/Prinsbisdom_Siewierz
    Nationaal park Serpentine in Australië - https://nl.wikipedia.org/wiki/Nationaal_park_Serpentine
    Voormalig Amerikaanse jazzgitarist, -bassist, -mandolinist, producent en songwriter - https://nl.wikipedia.org/wiki/Stan_Kesler


Daarnaast zijn onder andere de volgende bijdragen actueel:

    Wereldkampioenschappen waterpolo 2019 - https://nl.wikipedia.org/wiki/Wereldkampioenschappen_waterpolo_2019


Verdere bijzonderheden op de Nederlandstalige Wikipedia:

    Het portaal van de week gaat over verpleegkunde - https://nl.wikipedia.org/wiki/Portaal:Verpleegkunde


De vorige bijdragen van Wikipedia aan NeTTieS zijn hier te vinden: http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wekelijkse_bijdrage_in_NeTTieS

 
Bij de collega's
*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

 
- Grap loopt uit de hand: 1,7 miljoen mensen willen aliens gaan zoeken op geheime basis Area 51
https://www.ad.nl/tech/grap-loopt-uit-de-hand-1-7-miljoen-mensen-willen-aliens-gaan-zoeken-op-geheime-basis-area-51~aef21a79/
- Batterijproblemen? Deze telefoons gaan lang mee door grote accu
https://www.ad.nl/dossier-ad-tech-beste-koop/batterijproblemen-deze-telefoons-gaan-lang-mee-door-grote-accu~a1ac8acf/

*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
 
 
- Sony met nieuwe draadloze noise cancelling headphone WF-1000XM3
https://elektrozine.be/sony-met-nieuwe-draadloze-noise-cancelling-headphone-wf-1000xm3/
- Yamaha met updates voor muziekstreaming en spraakbediening
https://elektrozine.be/yamaha-met-updates-voor-muziekstreaming-en-spraakbediening/
 

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info


- Vier tips voor een cyberveilige zomer
https://computertaal.info/2019/07/18/vier-tips-voor-een-cyberveilige-zomer/
- Twee miljard gebruikersloggegevens gelekt door slimme thuis producent
https://computertaal.info/2019/07/13/twee-miljard-gebruikersloggegevens-gelekt-door-slimme-thuis-producent/

 


*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- Fortnite-spelers kunnen gratis content krijgen door YouTube-video's te kijken
https://tweakers.net/nieuws/155340/fortnite-spelers-kunnen-gratis-content-krijgen-door-youtube-videos-te-kijken.html
- Google komt met Chrome-update die detecteren van incognitomodus lastiger maakt
https://tweakers.net/nieuws/155322/google-komt-met-chrome-update-die-detecteren-van-incognitomodus-lastiger-maakt.html*** DATANEWS

http://www.datanews.be


- Techgiganten weten welke porno je bekijkt, ook in incognito modus
https://datanews.knack.be/ict/nieuws/techgiganten-weten-welke-porno-je-bekijkt-ook-in-incognito-modus/article-news-1488719.html
- Vlaamse onderzoekers sturen experiment rond maanlandbouw naar het ISS
https://datanews.knack.be/ict/nieuws/vlaamse-onderzoekers-sturen-experiment-rond-maanlandbouw-naar-het-iss/article-news-1488687.html


*** TECHNOLOGIUM
http://www.technologium.be

- Deze bedrijven verdedigen onze driekleur | Unbound 2019 - Technologium
https://www.technologium.be/deze-bedrijven-verdedigen-onze-driekleur-unbound-2019


*** TANDEMTECH


- Gebogen glas en ingebouwde vingerafdrukscanners: de miserie van smartphoneschermen
https://tandemtech.be/gebogen-glas-en-ingebouwde-vingerafdrukscanners-de-miserie-van-smartphoneschermen-88db10e1b454
- Hé Google, vanwaar al die heisa?
“Ik begrijp het niet”, zegt die van mij.
https://tandemtech.be/google-assistant-vrt-nws-lek-vlaanderen-6f48efb1dab8


*** BLOOVI
http://www.bloovi.be/


- Hoe dit Belgisch bedrijf senioren uit hun isolement haalt dankzij VR
https://www.bloovi.be/artikels/innoveren/2019/dit-belgisch-bedrijf-haalt-senioren-met-behulp-van-een-vr-bril-uit-hun-isolement
- E-book: Hoe het Digital Agility Model je bedrijf de juiste digitale transformatie-route laat nemen
https://www.bloovi.be/branded/marketing/2019/e-book-hoe-het-digital-agility-model-je-bedrijf-de-juiste-digitale-transformatie-route-laat-nemen

 

 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...


 

APP: BEELINGUA

Deze app voor Android en iOS laat je een nieuwe taal leren via audioboeken en muziek. Tekstueel bijvoorbeeld krijg je fragmenten in de verschillende talen, zodat je ze kan begrijpen. Je kan de vertaling ook luidop herhalen, om bij te leren.
https://beelinguapp.com/


BELEEF DE VERSCHILLENDE APOLLOMISSIES

Voor Windows
Met de open source applicatie Orbiter en de bijhorende add-on Project Apollo beleef je de verschillende simulaties van de Apollomissies op je eigen computer. Gratis.
Meer bij Lifehacker
https://lifehacker.com/experience-the-apollo-missions-with-this-free-flight-si-1836415624
http://orbit.medphys.ucl.ac.uk/
https://sourceforge.net/projects/nassp/


APP NEDERLANDS: FOCUS
Deze app is niet voor het grote publiek toegankelijk, want hij is bestemd voor een professioneel publiek: de ordehandhavers. Het grote voordeel van de app is dat hij agenten die onderweg zijn de mogelijkheid biedt om allerlei databases na te kijken, die hen kunnen helpen bij het uitvoeren van hun taak.
Maar ook de dagelijkse briefing, waarbij doorgegeven wordt welke personen gezocht worden, staat in de app. En agenten kunnen foto's van vaststellingen of verdachten meteen doorsturen naar collega's.
Een uitvoerige bespreking van de app bij GVA (betaalmuur).
Maar het is mooi dat dit een Belgische technologie is, toch?
https://www.gva.be/cnt/dmf20190716_04512765/antwerpse-politie-app-verovert-ook-rest-van-het-land
https://polinfo.kluwer.be/NewsView.aspx?contentdomains=POLINFO&id=VS300676062&lang=nl
(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere. 
 

Het laatste woord.... 


 
NeTTies e-zine
p/a Hilde Van Gool
Bossestraat 32

2220 Heist op den Berg


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu 
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier 
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart 
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe 
Marijke Pante,
Marianne Steijlen 
Reinhilde Remaut 
Ludo Cattoor 
Evert Poppen 
Philip Lafeber 
Julien Van den Borre, 
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Frank VDW
Filip Overmeire (Filover) 
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool

In het bijzonder danken wij Wim Wylin voor de vele tips, en Gerard Schaefer voor de spreuk van de week.

- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens
Met dank aan Carol Fenijn voor de correctie van onze teksten


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Stuur ons een mail en wij zorgen ervoor! info@netties.be 

AFSLUITER VAN DE WEEK
Uit leegte's hinderlagen
komen de jakhals tijd
en de hyena vergetelheid
aan heugenissen knagen.
-Gerrit Achterberg-