Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
11/7/2019 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Het oor wil ook wat
 
DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 23
Nummer 1113 van 6/7/2019



Gegroet lezer,

Bij het schrijven van het voorwoord, kijken wij vaak even terug op de berichten die we in de loop van de voorbije week brachten. En dan staan we soms zelf verbaasd hoeveel er op tech gebied gebeurt in zo'n week. Technologie beslaat nu eenmaal zoveel terreinen tegenwoordig - van restaurants en eetcultuur, tot vervoer en zelfrijdende wagens. Van reizen en grenscontroles, tot archeologie. Erg afwisselend dus, wat het berichten erover zo leuk maakt.

Wij hopen in elk geval dat wij u met onze berichten nog altijd kunnen plezieren!

Veel leesgenot gewenst, en bij leven en welzijn tot volgende week!

Hilde



Netties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 





 




Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.




OOK BIJ WIKIPEDIA HEIBEL OVER ONGEWENST GEDRAG
Een bericht dat we vonden bij Buzzfeed; over Wikipedia en de verbanning van een trouwe medewerker aan de Engelstalige versie van de open source encyclopedie: ene Fram. Het verhaal houdt het midden tussen een maatschappelijk relevant issue (ongewenst gedrag, met name de harde stijl van Fram, tolereren of niet) en roddel (Fram zou verbannen zijn omdat hij de artikels van een transgender vrouw te veel zou verbeteren, zodat zij het als belaging aanvoelde, en zij zou een relatie hebben met een van de leden van de Wikimedia Foundation, die de verbanning uitsprak).

Toch is het een interessant artikel om lezen -de reden waarom wij het hier vermelden- omdat je meer te weten komt over de werking van Wikipedia en de Wikimedia Foundation.

Het blijkt namelijk dat, wanneer gebruikers zich misdragen, dit beoordeeld wordt door een intern comité van Wikipedianen, de ArbCom (kort voor Arbitration Committee). Mensen die zich licht misdragen worden eventueel voor kortere of langere tijd geschorst door dit 15-koppig orgaan.

Mensen die echt zwaar in de fout gaan, worden door de Wikimedia Foundation (WMF) verbannen. Een virtuele doodstraf dus, voor altijd. Dat gaat dan om het verspreiden van pornografie, het verdedigen van pedofilie, terrorisme, en ronduit bedreigingen.

Nu echter heeft WMF deze Fram niet verbannen, maar voor 3 maanden geschorst. Waarom, wordt er niet bij gezegd. De leden van de ArbCom voelen zich gepasseerd bij deze beslissing - als het om een 'klein' misdrijf ging, dan kwam het aan de ArbCom toe om een sanctie op te leggen.

Fram blijkt niet onbesproken - zijn taalgebruik is soms ruw, maar hij is wel super ijverig in het verwijderen van spam, in het opsporen van gestrafte Wikipedianen die onder een andere naam trachten in te loggen, in het verbeteren van artikels. Zijn verbanning lokte protest uit bij de ArbCom, zelfs tot een ongedaan maken van zijn verbanning door sommige leden van dit orgaan, waarna WMF de verbanning terug instelde.

Kortom, een boeiend verhaal, dat wat inzicht geeft in de interne keuken van de Wikipedia.
https://www.buzzfeednews.com/article/josephbernstein/wikipedia-ban-editor-culture-war



GRUBHUB: CYBERSQUATTING OF EEN DIENST AAN DE AANGESLOTEN RESTAURANTS?
Hier in België hebben we Deliveroo, een site waar je eten kan bestellen. Nu kan je tegenwoordig wel bij elk restaurant online eten bestellen om te laten leveren, maar Deliveroo is een overkoepelende dienst. Je ziet er namelijk alle restaurants waarmee het samenwerkt, van pizzeria tot Japans, van street food tot comfort food. Handig omdat je je eerst kan laten leiden door het soort hongertje dat je hebt, vooraleer een bepaald restaurant te moeten kiezen.

Welnu, in de VS hebben ze geen Deliveroo, wel een Grubhub, dat verleden week heel wat kritiek oogstte. De website New Food Economy had namelijk ontdekt dat Grubhub tienduizenden domeinnamen geregistreerd had, die erg veel leken op die van bestaande restaurants waarmee ze samenwerkten, of waarmee ze in onderhandeling waren om samen te werken.

Die domeinen, maar liefst 23.000 (!), worden gebruikt om een landingpagina te tonen die lijkt op die van het restaurant, inclusief bestelformulier. Maar de bestelling die zij daar plaatsen gaat niet rechtstreeks, aldus het artikel, naar het restaurant, wel naar Grubhub.

Niet bepaald netjes te noemen - vooral omdat de gebruiker vaak rechtstreeks bij het restaurant wil bestellen, juist om te vermijden dat het restaurant in kwestie een commissie zou moeten betalen aan Grubhub (of een dergelijke dienst), indien zij via de uithaaldienst zouden bestellen.

Het artikel zorgde voor heel wat commotie, maar Grubhub heeft ondertussen gereageerd. Het ontkent dat het zich aan 'cybersquatting' schuldig gemaakt heeft (de domeinnaam van een andere zaak registreren, met oneerlijke bedoelingen). Wat het wel gedaan heeft: "als dienst voor de aangesloten restaurants, heeft het microsites voor hen aangemaakt als een alternatieve bron voor bestellingen". De domeinnamen zouden namens de restaurants geregistreerd zijn, en het was altijd de bedoeling om de domeinnaam over te dragen aan het restaurant als het daarom zou vragen.

Een verhaal over een slim bedachte strategie die verkeerd uitdraaide, of een storm in een glas water? Lees het bij Engadget en The Verge.
https://www.engadget.com/2019/06/28/grubhub-is-buying-web-domains-for-the-restaurants-it-hosts/
https://www.theverge.com/2019/6/28/19154220/grubhub-seamless-fake-restaurant-domain-names-commission-fees?fbclid=IwAR2xt5ikOS7_rpg_VLM9gMD-K_L8YgRD_JEgnlQWy0G_epr999oa-ubWb38



CYNISCH: HET IS SOMS BETER OM TE BETALEN BIJ RANSOMWARE
Dat is de conclusie die je in een artikel bij ZDNet kan lezen (1). Want het kan wel eens goedkoper zijn om te betalen, dan je hele bedrijf naar de knoppen te zien gaan.

Ransomware blijkt immers een plaag die steeds vaker grote organisaties treft (maar ook kleine bedrijven, alhoewel de bedragen van het losgeld daar lager zijn).

Mary Meeker, de bekende internet-watcher die elk jaar haar voorspellingen deelt met de wereld, waarschuwde er al voor  in haar trend-rapport: crypto-afpersing en ransomware zullen steeds sneller verspreid geraken, en zich steeds vaker richten op gevoelige gegevens. (2)

Enkele recente gevallen:

-In de VS betaalde Jackson County $400.000 om terug toegang te krijgen tot versleutelde bestanden.
-Riviera City betaalde 65 bitcoins, goed voor $600.000
-Het gemeentebestuur van Lake City keurde een besluit goed op 42 bitcoins ($500.000) te betalen om data van zijn systeem te ontsleutelen, nadat het systeem al plat lag sinds 10 juni (de politie en brandweer zaten, gelukkig, op aparte netwerken die niet getroffen waren)
-In eigen land ligt het Zaventemse bedrijf Asco, dat vliegtuigonderdelen maakt, ligt al enkele weken plat. Alle arbeiders zijn technisch werkloos, wegens ransomware.

De gevraagde en betaalde bedragen zijn niet mis. Maar toch loont het steeds vaker om te betalen, zo klinkt het cynisch, omdat het alternatief (de gegevens  als verloren beschouwen) ontelbare keren duurder zou zijn. De criminelen die het losgeld eisen, weten dit helaas maar al te goed.

Het advies dat Forrester bedrijven tegenwoordig geeft houdt rekening met deze trieste realiteit:
-Investeer in cybersecurity en in verzekering tegen het onderbreken van het functioneren van je bedrijf (business interruption-
-Zorg ervoor dat je back-ups werken - benchmark die, ook op grote schaal.
-Oefen alvast hoe je aan bitcoins kan raken en hoe je die moet betalen
-Houd een cybersecurity respons team in reserve
-Neem een ransomware expert in dienst.
https://www.zdnet.com/article/why-and-when-it-makes-sense-to-pay-the-ransom-in-ransomware-attacks/
https://www.pcmag.com/feature/368927/meeker-internet-report-too-much-streaming-not-enough-securit/9
https://www.forrester.com/report/Forresters+Guide+To+Paying+Ransomware/-/E-RES154595



GOOGLE WIL VAN ROBOTS.TXT PROTOCOL EEN STANDAARD MAKEN
Het is al goed 25 jaar dat Google werkt met de robots.txt voor zijn zoekrobotten, die het web afspeuren. Dat is een protocol (officieel: Robots Exclusion Protocol of REP), dat aan de browser zegt: deze en die pagina van deze website moet je niet indexeren. Dat kan enerzijds zijn om te vermijden dat de site té vaak bezocht wordt door zoekrobots, en dat het andere verkeer hieronder gaat lijden. En anderzijds om te voorkomen dat afbeeldingen, video's en audiobestanden in de bijhorende zoekcategorieën van Google terechtkomen. De hele uitleg vind je bij Google zelf (1).

Nu is het wel zo dat haast alle websites met een robot.txt werken, maar dat dit eigenlijk geen officiële standaard is. Google heeft daarom de stap gezet om er toch een standaard van te maken: het Robots Exclusion Protocol. Het heeft daarvoor specificaties opgesteld en die voorgelegd aan de Internet Engineering Task Force, met een verzoek tot commentaar hierop (Request for Comments).

Concreet houdt het feit dat het nu een officieel protocol zou worden, geen verandering in. Voorlopig. Want wanneer het een officiële standaard is, kunnen ook anderen die verder ontwikkelen.

Meer hierover bij Search Engine Land. (2)
https://support.google.com/webmasters/answer/6062608?hl=en
https://searchengineland.com/google-posts-draft-to-formalize-robots-exclusion-protocol-specification-318998?utm_medium=social&utm_source=twitter&utm_campaign=socialflow



DUITSLAND LEGT STANDAARDS VAST VOOR VEILIGE BROWSERS
We blijven nog even bij standaards. Want je staat er wellicht niet bij stil, maar overheden overal ter wereld moeten zich toch vragen stellen over de software die zij gebruiken. Denk maar even aan  bijvoorbeeld de verbanning van Huawei door de Amerikaanse overheid, omdat die laatste vreest dat Huawei verborgen spionage-tools inbouwt in zijn hard- en software, om de VS te bespioneren.

Hoe weet een overheidsdienst wanneer een software veilig is en niet 'afgeluisterd' kan worden? En dat de privacy van de gebruiker beschermd wordt? Daarvoor zijn standaards nodig, en die heeft de Duitse overheid nu bepaald, voor browsers. Er was in 2017 al een richtlijn gepubliceerd, maar de nieuwe standaard houdt rekening met nieuwe functies die in moderne browsers zitten.

Het werd een hele lijst, die je bij ZDNet kan nalezen. Sommige van die richtlijnen lijken evident, maar het zou ons niet verwonderen indien sommige browsers deze functies niet aanbieden.

Naast de vereisten waaraan de browser zelf moet voldoen, werkt de BSI ( Bundesamt für Sicherheit in der Informationstechnik) ook aan een basis 'veilige' configuratie voor browsers. Een sysadmin heeft hier meteen een lijstje dat hij kan volgen wanneer hij browsers in zijn organisatie installeert...
https://www.zdnet.com/article/germany-to-publish-standard-on-modern-secure-browsers/



OOK ARCHEOLOGIE WERKT MET MODERNE TOOLS
Wie aan archeologie denkt, ziet voor zijn geestesoog mensen met een tropenhelm op (want we denken uiteraard meteen aan sfinxen en mummies) die met een klein schepje en een penseel geduldig laag na laag zand verwijderen in een afgebakend onderzoeksveld. Hoe zij tot de conclusie komen dat er daar gegraven moet worden, is vaak giswerk, gebaseerd op gelijkaardige bouwwerken.

Maar tegenwoordig is archeologie helemaal anders. Het zijn drones, Lidar-camera's en andere tools die de hoofdrol spelen. Drones maken luchtfoto's op lage hoogte, en zo goed als iedereen kan een een drone besturen. De archeologen zijn dus niet meer afhankelijk van satellietfoto's of foto's genomen vanuit grote hoogte vanuit een vliegtuig of helikopter.

Voeg daar nog de Lidar-camera aan toe - Lidar staat voor Light Detection and Ranging), en de archeologen kunnen als bij mirakel door bossen en dichte begroeiing zien wat er onder de aarde ligt.

Bij de website OneZero vind je een intrigerend verhaal, dat o.a. vertelt hoe een megapolis van de Maya's ontdekt was in het noorden van Guatemala, in februari 2019. Met behulp van de nieuwe tech tools konden wetenschappers 61.000 oude structuren vinden, die diep onder de grond begraven lagen, en die zij tot een virtuele 3D omgeving konden recreëren. Graafwerk was niet meer nodig - en zeker en vast geen dynamiet: bij de graafwerken in het noorden van Turkije, die de oude stad Troje blootlegde, werd immers dynamiet gebruikt, met destructieve gevolgen.

In het artikel maak je kennis met enkele van die nieuwe technologieën, zoals een radar die door de grond kan kijken, en magnetometrie, dat nog dieper kan kijken. Samen zorgen zij voor een beeld van wat er in de oudheid aan structuur verborgen lag.

Het artikel biedt je alvast een interessante blik achter de schermen van moderne archeologie, en de tools die daarbij helpen. Aanbevolen lectuur!
https://onezero.medium.com/how-cutting-edge-tech-is-empowering-ancient-archaeology-891a37cc16cd



CHINESE GRENSWACHTERS INSTALLEREN SPYWARE BIJ TOERISTEN
Als je die titel leest, dan denk je toch even dat dit fake news is, bedoeld als antipropaganda tegen China. Helaas is het bericht wel afkomstig van de doorgaans betrouwbare website Vice, en brengt ook de eerbiedwaardige The New York Times het.

Waarover gaat het? Wel, wanneer een buitenlander bepaalde grenzen in de regio van Xinjiang oversteekt, dan worden zij gedwongen om een malware op hun smartphone te installeren. In die regio voert de overheid namelijk een massale campagne om de moslimbevolking in het oog te houden en te onderdrukken. Met de malware krijgt de overheid toegang tot al hun sms-berichten en andere data.

Deze gang van zaken werd ontdekt door een groep journalisten van Motherboard, Süddeutsche Zeitung, the Guardian, de New York Times en de Duitse openbare zender NDR die de handen in elkaar sloegen.

De malware wordt door een grenswachter geïnstalleerd wanneer zij de telefoon fysiek in handen nemen. Hij scant het toestel ook af om te zien of er bepaalde bestanden op staan, met name islamitische extremistische content, maar ook onschuldig materiaal, zoals islamitische academische boeken.

Uiteraard is wat de toeristen hier moeten ondergaan aan surveillance helemaal niet te vergelijken met wat de Oeigoerse bevolking hier meemaken. Zij worden voortdurend in het oog gehouden via gelaatsherkenning, CCTV, fouillering en meer.

Je bent dus gewaarschuwd: wanneer je naar deze Chinese provincie reist, ben je beter voorbereid op deze strenge controle. Meer bij Vice en NYT.
https://www.vice.com/en_us/article/7xgame/at-chinese-border-tourists-forced-to-install-a-text-stealing-piece-of-malware
https://www.nytimes.com/2019/07/02/technology/china-xinjiang-app.html



SKILL CONNECTIONS VOOR DE ALEXA APPS NU BESCHIKBAAR
Amazon heeft slimme luidsprekers, de Echo, waarop de virtuele assistent Alexa draait - die je trouwens ook op je smartphone kan installeren. Alexa kan veel: je favoriete song afspelen op de je Echo of een andere luidspreker die compatibel is met Alexa, of opeenvolgende vragen beantwoorden waarbij de software weet dat de tweede vraag voortborduurt op het antwoord dat op de eerste vraag gegeven werd. Dat noemt men 'skills'.

En Alexa heeft ook 'skill connections'. Daarmee kunnen ontwikkelaars inhaken op deze skills - maar tot nu toe was dat erg beperkt tot enkele partners. Nu echter worden die skill connections voor alle ontwikkelaars opengesteld, via de Alexa Skills Kit.

Meer bij Venturebeat, waar je ook een filmpje vindt.
https://venturebeat.com/2019/07/01/skill-connections-amazon-alexa/



SAMSUNG LANCEERT DE BIXBY MARKETPLACE
Net zoals Amazon zijn Alexa heeft en het ecosysteem daarrond, heeft Apple zijn Siri, Google zijn Assistant en Microsoft zijn Cortana. Maar in dat rijtje mogen we Samsung niet vergeten, want het heeft een slimme luidspreker en een slimme assistent: de Bixby.

Daarvoor werd nu een speciale marktplaats gelanceerd, de Bixby Marketplace. Dat is een speciale app store waar externe ontwikkelaars hun eigen diensten die met Bixby werken kunnen aanbieden- net zoals de Alexa skills dus.

Voorlopig is deze marktplaats beperkt tot Samsung-klanten in de VS en Zuid-Korea.
https://venturebeat.com/2019/07/01/samsung-launches-bixby-marketplace-in-the-u-s-and-south-korea/



VOORTAAN MELDINGEN VAN JE ANDROID SMARTPHONE OP JE WINDOWS 10 COMPUTER
Het is niet voor het eerst dat Microsoft de Windows 10 gebruikers de mogelijkheid wil bieden om de meldingen van hun Android smartphone op hun pc te bekijken. Voorheen was dat via Cortana, en eerlijk gezegd was de ervaring echt niet probleemloos.

Maar volgens de eerste berichten zou Microsoft deze keer wel raak geschoten hebben. Het gaat om een functie die in de Your Phone app voor Windows 10 zit. Volgens Vishnu Nath, de man die bij Microsoft verantwoordelijk is voor deze app en enkele andere cross-device functies in Windows, heet deze functie eigenlijk 'notification chasing'. Wanneer je op je computer op een melding van je smartphone klikt, zal het scherm van je smartphone weerspiegeld worden op je pc en kan je van daaruit acties ondernemen.

Een voorbeeld om dit concreet te maken: krijg je op je smartphone een WhatsApp boodschap, dan kan je op je computer op de melding klikken. Dat opent dan de WhatsApp app op je smartphone, met weergave van die app op je computer. Vanop je computer kan je dan het bericht bekijken en een antwoord intikken.

Het lijkt ons erg handig! Meer bij Thurrott.com.
https://www.thurrott.com/windows/windows-10/209664/you-can-now-see-your-android-notifications-on-your-windows-10-pc



NIEUWE INSTAGRAM FUNCTIE IN STORIES: CHAT STICKER
Instagram (dat, vergeet het niet, eigendom is van Facebook), heeft een nieuwe 'sticker' in zijn Stories: de chat sticker.  Die vervoegt het rijtje stickers dat je al op je postings kon plakken, zoals polls, vermeldingen, locaties, hashtags, aftellen, enz.  Deze nieuwe sticker heet 'chat sticker' en daarmee is heel duidelijk aangegeven wat de bedoeling is. Plaats je zo'n sticker op een foto of video in Stories, dan nodig je je volgers uit om toe te treden tot een nieuw groepsgesprek. Door op de sticker te tikken, vragen je volgers toegang tot het gesprek. En jij, als starter van dat gesprek, kan bepalen wie kan toetreden.  Het hele gesprek heeft plaats in je direct messages inbox, en je kan het gesprek op elk gewenst moment terug afsluiten.

Voor wie dit bedoeld is? Wel, volgens The Verge is het eigenlijk bedoeld voor wanneer je een conversatie rond een bepaald onderwerp wil opstarten, of wanneer je plannen hebt voor iets. The Verge ziet het minder als een tool die ook influencers (en daarvan zit Instagram boordevol!) kunnen toepassen.
https://www.theverge.com/2019/7/2/20679070/instagram-chat-sticker-stories-group-dm



OOGCONTACT IN IOS13 FACETIME: NIET IEDEREEN GELUKKIG
Wanneer je met iemand op je iPhone aan het FaceTimen bent, dan houd je je toestel voor je, en dan  lijkt het erop dat je niet kijkt naar de persoon op je scherm, maar naar iets anders. Iets wat veel gebruikers toch wel stoort.

Apple heeft in versie 13 van zijn iOS ervoor gekozen om dat met Artificiële Intelligentie aan te pakken. Met 'FaceTime Attention Correction' maakt het gebruik van geavanceerde technologie voor beeldmanipulatie. Hierdoor zal het lijken alsof je, tijdens het gesprek, niet langer naast de camera kijkt, maar rechtstreeks erin kijkt en oogcontact maakt. (1)

Mooi, zal je denken, maar niet iedereen blijkt gelukkig met deze functie. Omdat die AI (gebruikmakend van de ARKit van Apple) eigenlijk jouw beeld in real time manipuleert. Wat niet netjes zou zijn. Gelukkig zou volgens verschillende bronnen de functie ook uitgeschakeld kunnen worden in FaceTime. En dan heb je er geen last meer van.
https://gizmodo.com/apples-ios-13-lets-us-fake-intimacy-in-facetime-by-corr-1836074445
https://www.thurrott.com/apple/209714/apple-just-fixed-one-of-my-biggest-annoyances-with-facetime
https://thenextweb.com/plugged/2019/07/03/ios-13s-new-facetime-feature-automagically-fakes-eye-contact-for-you/



ONDERZOEKERS WAARSCHUWEN VOOR 4SHARED APP
4shared is een heel populaire dienst om bestanden te delen - je kan er bestanden online zetten in je eigen kluisje, en via een link delen met anderen. Er hoort ook een app bij, en de versie voor Android is al meer dan 100 miljoen keer geïnstalleerd.

Maar nu blijkt er iets mis te zijn met die app, zo melden security-onderzoekers. De app zou namelijk stiekem onzichtbare advertenties vertonen, en de gebruikers abonneren op betaalde diensten. Buiten zijn weten uiteraard, en dus ook zonder zijn toestemming.

Het kostenplaatje van dit bedrog zou in totaal miljoenen dollars bedragen. Alles gebeurt op de achtergrond, je ziet niets op je scherm gebeuren.

Volgens de onderzoekers bevat de app verdachte code, die door een firma uit Hong Kong gebouwd zou zijn. Recente versies van de app zouden echter de schadelijke code niet meer bevatten - de app zou in april plots uit de Play Store verdwenen zijn, en de versie die daarna beschikbaar werd, bevatte de code niet meer.

Wat erop lijkt te duiden dat 4Shared het euvel wel ontdekt en verholpen heeft, maar haar gebruikers hiervan nooit verwittigd heeft... Het hele verhaal lees je bij TechCrunch.
https://techcrunch.com/2019/07/02/4shared-invisible-ads-fraudulent-purchases-consent/



SUPERHUMAN E-MAILDIENST ONDER VUUR
Verleden week was er veel te doen rond een startup, Superhuman, die e-maildiensten aanbiedt. Het bleek namelijk dat Superhuman als pluspunt van zijn dienst het feit aanprees dat je altijd kon zien of je mail geopend was of niet, en dat door het gebruik van tracking pixels. Dat zijn hele kleine afbeeldingen van een pixel groot; wanneer je een mail opent die zo'n tracking pixel bevat, dan gaat die de afbeelding ophalen op een server. En zo weet de afzender of de mail geopend werd of niet. De dienst van Superhuman zou bovendien kunnen vertellen waar de ontvanger de mails opende.

Dat lokte meteen protest uit, omdat dit toch wel een inbreuk op de privacy betekent. Superhuman heeft nu gereageerd, en beterschap beloofd: het zal je locatie niet meer traceren, alle locatie-informatie die het al heeft, terug wissen.

De tracking pixel zal het toch behouden, maar het zal een opt-in functie worden, althans bij de Superhuman-gebruikers (de afzenders). De ontvanger zal die nog altijd moeten blokkeren.

The Verge heeft het hele verhaal. Interessant daarbij is dat in de posting van het bedrijf Superhuman, waarin CEO Rahul Vohra zich verontschuldigt, er een heel duidelijke uitleg staat over die tracking pixel en hoe het werkt.
https://www.theverge.com/2019/7/3/20681655/superhuman-email-app-spying-controversy-policy-change-read-receipts



UBER EATS: OOK VOOR ETEN _IN_ HET RESTAURANT
Uber Eat kent een groot succes in de VS. Met de dienst kan je namelijk eten bestellen bij alle mogelijke restaurants en fastfood gelegenheden, dat dan aan huis gebracht wordt. Nu echter heeft Uber daar een extra mogelijkheid bij gebracht: bestel via Uber Eat, en ga het eten in het restaurant zelf.

Concreet: je kijkt op de website van een restaurant naar het menu, je bestelt een voorgerecht en hoofdgerecht, en zet erbij tegen wanneer je dat wil gaan eten - laat ons zeggen tegen 20u. Dan kan je gewoon tegen dat tijdstip naar het restaurant gaan, en je eten zal klaar zijn om geserveerd te worden.

Wat heeft dit voor voordelen? Wel, je moet om te beginnen niet wachten op de kelner om je bestelling op te nemen. En je moet evenmin wachten op de kelner om te betalen, want je betaalt via de Uber Eats app. De fooi voor het bedienend personeel kan je ook via de app betalen.

Is dat iets dat zal aanslaan? Misschien wel. Juist omwille van die twee redenen. Maar dan vooral voor restaurants waar je echt gaat om snel iets te eten, minder voor restaurants waar je gaat om echt uitgebreid te tafelen, te genieten van de wijn en het gesprek.

In elk geval: voorlopig is Uber Eats Dine-In enkel beschikbaar in sommige steden in de VS. Meer bij TechCrunch
https://techcrunch.com/2019/07/02/uber-dine-in/


 

 



 
 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!


APPLE-FANS VREZEN VOOR DESIGN VAN VOLGENDE IPHONE
Het zat Apple de laatste maanden niet mee. Er waren problemen met beveiliging bij 14 miljard iPhones en iPads. Apple kreeg een pandoering van de beleggers omdat het de verkoop-verwachtingen van de iPhone niet kon inlossen. En de iPhone die voor 2020 voorspeld werd, en die er echt indrukwekkend uitziet, zorgde ervoor dat voorspeld werd dat de gebruikers niet zouden upgraden naar het model van 2019, dat volgens insiders er spuuglelijk uit zou zien.

Een voorspelling die volgens Forbes blijkt uit te komen: ene Flip Koray heeft in een YouTube filmpje verteld hoe hij erin geslaagd was om hoesjes te kopen voor de iPhone 11, en dat men daaruit kan afleiden dat de vrees terecht is dat dit nieuwe toestel niet echt elegant te noemen is. Iets dat al via gelekte schema's voorspeld werd, en nu door de omvang van de hoesjes bevestigd zou worden.

De grote 'notch' blijft, en dat terwijl alle andere modellen dat lelijke uitsteeksel in het scherm vooraan afgeschreven hebben. Bovendien zou reeks 11 ook een heel dikke bult hebben achteraan voor de camera, de dikste bult uit de geschiedenis van de iPhone.

Menige nieuwssite brengt dit design in verband met de aankondiging dat Johnny Ive ontslag genomen heeft bij Apple, en zelfstandig consulent wordt. Het was Ive die altijd gezorgd heeft voor het prachtige design van de Apple-toestellen, en het was Steve Jobs die steeds de lijn van Ive volgde, om design soms voorrang te geven voor usability.

Dat tijdperk lijkt dus voorbij. Maar misschien is de 'lelijke' versie 2019 gewoon een tussenstadium, en heeft Apple in de versie 2020 de juiste combinatie gevonden tussen design en gebruiksvriendelijkheid? Nog even wachten daarvoor. Meer bij Forbes.
https://www.forbes.com/sites/gordonkelly/2019/06/30/apple-new-iphone-design-upgrade-iphone-xs-max-xr-update/?utm_source=TWITTER&utm_medium=social&utm_content=2437354872&utm_campaign=sprinklrForbesTechTwitter


 
 


 
De nieuwe oogst


SLIMMER LEVEN: HOE JE DAG BETER INDELEN
Goed plannen is de helft van het werk gedaan. Een motto dat wij zelf ook ter harte nemen. Want we hebben allemaal wel zoveel dingen die we willen doen, maar als je op het einde van de dag, week, maand... terugkijkt, dan is daar vaak bitter weinig van terechtgekomen.
Persoonlijk werken wij nog altijd op de oude manier: papieren notities, gecombineerd met een Atoma-schrift. Maar in dit artikel van Quartz vind je heel wat leerrijke tips die ook voor jou van pas kunnen komen...
Van het opdelen van taken (belangrijk, maar niet dringend, en dringend, maar niet belangrijk), tot het uitkienen van tijdstippen waarop je meestal het meeste werk verzet.
Wij vonden het alvast een handige tip!
[Taal: ENG]
https://qz.com/work/1093557/the-complete-guide-to-structuring-your-day-by-quartz-at-work/


CLIMATE FOR ME: OMSTANDIGHEDEN VERGELIJKEN

Deze site belooft jou inzicht te geven in de klimaatveranderingen in jouw omgeving. Maar volgens ons is de titel toch wat misleidend. Info over neerslag, temperatuur, het aantal regendagen en het uren zonneschijn, en dan vooral de lengte van de dagen, dat heeft niets te maken met het klimaat, wel met het weer - toch?
Maar het blijft interessant om de omstandigheden te kunnen vergelijken tussen verschillende plekken op onze aarde.
[Taal: ENG]
https://climateforme.com/


SPRINGHOLE: INSPIRATIE VOOR ROLEPLAYING
Soms... zijn websites spuuglelijk. Zitten ze nog in een kleedje van de voorhistorie van het internet. Maar bevatten ze wel interessante informatie. En omdat het eigenlijk de informatie is die telt en niet de vormgeving, geven wij je deze website graag mee.
Die bevat tips voor acteurs en playwriter, scenaristen dus. Hoe je in te leven in je rol, hoe  historische fictie te schrijven,  hoe te anticiperen op de reactie van het publiek, en meer.
De maker van de website plakt geen lijstje met artikels die hij elders vindt in deze site, maar schreef zijn eigen content.
[Taal: ENG]
https://springhole.net/


FUCHSIA.DEV: LEER HET FUCHSIA OS VAN GOOGLE
Google werkt al een tijdje aan een nieuw besturingssysteem, dat in tegenstelling tot Chrome OS en Android niet op de Linux kernel gebaseerd is, maar op Zircon, een nieuwemicrokernel.
Nu is er een website waar ontwikkelaars alles kunnen vernemen over het nieuwe OS. Op Wikipedia en bij 9to5Google verneem je alvast een intro.
https://9to5google.com/2019/06/28/google-launches-fuchsia-dev/
https://en.wikipedia.org/wiki/Google_Fuchsia
https://fuchsia.dev/


69 BOEKEN, FILMS, REEKSEN EN ALBUMS DIE EEN MUST ZIJN

De vakantie komt eraan. En wij zouden echt niet willen dat jij je gaat vervelen! Daarom snorden wij dit artikel voor je op, met daarin een hele resem aanbevelingen van boeken, reeksen (op verschillende betaaldiensten zoals Netflix), en muziek die je echt niet mag missen. O, maar vergeet af en toe ook niet om buiten te gaan zitten, je ogen dicht te doen en te genieten van het zonnetje!
[Taal: ENG]
https://www.fastcompany.com/90361293/69-new-movies-tv-shows-albums-and-books-to-check-out-this-month


HOOK THEORY: VOOR MUZIKANTEN
Deze pagina van de website HookTheory leert je welke akkoorden er het populairste zijn in songs.  Heel interessant: je krijgt de vingerzettingen, de toonaard, en een visuele weergave van de muziek.
Om te ontdekken.
[Taal: ENG]
https://www.hooktheory.com/theorytab/charts/chart/top


BEGINNEN MET JAVASCRIPT

Deze web/programmeertaal bestaat al lang, maar blijft belangrijk op websites. En wie deze taal eindelijk eens wil gaan leren, kan terecht op deze website: hier vind je een complete tutorial voor beginners.
[Taal: ENG]
https://levelup.gitconnected.com/a-complete-beginners-guide-to-javascript-part-1-d04919d0cb19?sk=f38ce5d145cc4768f6ad393f5483d2bf


MYFRIDGE FOOD: KOKEN MET WAT ER IN JE IJSKAST LIGT
Deze webapp is heel simpel: je vinkt aan wat je in je ijskast liggen hebt, en krijgt dan suggesties van wat je kan koken met deze ingrediënten.
Smakelijk!
[Taal: ENG]
https://myfridgefood.com/


HACKSPLAINING: HOE HACKING WERKT
En daarmee willen wij je echt niet op het slechte pad brengen. Maar deze site wil je tonen hoe verschillende hacking-technieken werken, zodat je als ontwikkelaar weet waarop je moet letten. Dingen zoals SQL injectie, clickjacking, session fixation, cross-scripting worden behandeld.
[Taal: ENG]
https://www.hacksplaining.com/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: FOTO-AGENDA

Deze site wil een nieuw online platform bieden voor fotografie in België en Nederland. Niet zozeer een site om mooie foto's te bekijken, als wel een site met nieuws over alles wat in beide landen te zien en te doen is op het gebied van fotografie. Beurzen, tentoonstellingen, lezingen, presentaties vooral. Geen besprekingen van hardware of ontwikkelingen op vlak van software, dat wordt niet vermeld in het bericht. Wat ons toch een gemis lijkt.
[Taal: NL]
https://www.villamedia.nl/artikel/nieuw-platform-voor-fotografie
https://www.foto-agenda.nl/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: BOOKAROO
Deze nieuwe webdienst wil bestaande boekenwinkels beter wapenen tegen e-commerce giganten zoals bol.com. Want net zoals je eten kan bestellen bij Deliveroo, kan je voortaan bij Bookaroo boeken bestellen bij bakstenen boekenwinkels.
Mooi initiatief - alhoewel wij het nog altijd veel fijner vinden om in de boekenwinkel te snuffelen, met de boekhandelaar te spreken, en daar ook een fijn kopje koffie te drinken. (Tip: dat doen wij bij Het Voorwoord!)
https://www.hetvoorwoord.be/
https://www.bookarooa.nl/


VRIJDAG MULTIMEDIA: BLOKDUST
Met deze tool kan je zelf een synthesizer maken, samples manipuleren, en soundomgevingen maken. Vooraleer je begint, neem je best even de rondleiding, die je toont hoe je de bouwstenen gebruiken kan.
[Taal: ENG]
https://blokdust.com/


VRIJDAG MULTIMEDIA: MAP IN SECONDS
Heerlijk! Deze tool neemt de data van je spreadsheet, en vormt die om tot een interactieve landkaart. Je kan dat eigenlijk ook al doen via plug-ins voor je spreadsheet, maar vaak kosten die geld. Deze tool belooft het snel, eenvoudig en gratis te doen.
[Taal: ENG]
http://mapinseconds.com/


VRIJDAG MULTIMEDIA: DE RONDE VAN BRUSSEL - IN HET ECHT

Dit weekend ligt heel Brussel plat. Dan gaat daar de Tour de France van start, een evenement waarvoor een enorme massa toeschouwers verwacht wordt.
Maar is Brussel eigenlijk een wielerstad, een stad voor fietsers, De krant L'Echo deed de test, en fietste zelf doorheen Brussel. En als je het ons vraagt: je waagt daar echt nog altijd wel je leven hoor!
De manier van vormgeving van deze reportage verdient in elk geval een speciale vermelding.
[Taal: FR]
https://www.lecho.be/dossiers/tour-de-france-2019/tourdebruxelles




Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com




 


           W I K I P E D I A
    Een selectie van nieuwe en actuele bijdragen in
       de Nederlandstalige versie van Wikpedia




Wikipedia is een project met als doel een complete encyclopedie op het web te creëren. Iedereen kan Wikipedia gebruiken om informatie te zoeken of toe te voegen. U kunt eenvoudig zelf artikels schrijven, corrigeren of aanvullen. Aanmelden is hiervoor niet nodig, u kunt door op een van de onderstaande pagina's op "Pagina bewerken" te klikken meteen aan de slag.


Deze week zijn onder meer nieuwe artikels verschenen over:

    Straal (onder water) die ontstaat door de werking van een scheepsschroef - https://nl.wikipedia.org/wiki/Schroefstraal
    Nederlandse hoogleraar en schrijfster - https://nl.wikipedia.org/wiki/Marijke_Spies
    Wijk in Upper Manhattan (New York) - https://nl.wikipedia.org/wiki/Washington_Heights_(Manhattan)
    Franse actrice - https://nl.wikipedia.org/wiki/%C3%89dith_Scob
    Geschiedenis van de stad Tielt - https://nl.wikipedia.org/wiki/Geschiedenis_van_Tielt
    Historische slag tussen een Engels leger en een Franse troepenmacht - https://nl.wikipedia.org/wiki/Slag_bij_Blanchetaque
    Ierse revolutionair en arbeidsactivist - https://nl.wikipedia.org/wiki/Madeleine_ffrench-Mullen
    Platform binnen het katholiek godsdienstonderwijs - https://nl.wikipedia.org/wiki/Thomas_(godsdienstonderwijs)
    Museum in de Azerbeidzjaanse hoofdstad Bakoe - https://nl.wikipedia.org/wiki/Nationaal_kunstmuseum_van_Azerbeidzjan


Daarnaast zijn onder andere de volgende bijdragen actueel:

    Wereldkampioenschap voetbal vrouwen 2019 - https://nl.wikipedia.org/wiki/Wereldkampioenschap_voetbal_vrouwen_2019
    Wimbledon 2019 (gemengddubbel) - https://nl.wikipedia.org/wiki/Wimbledon_2019_(gemengddubbel)
    In Utrecht begint op 1 juli de pro-formazitting tegen Gökmen T, die verdacht wordt van de tramaanslag op 18 maart - https://nl.wikipedia.org/wiki/Schietincident_in_Utrecht_op_18_maart_2019
    Walvisvaart door Japan hervat - https://nl.wikipedia.org/wiki/Walvisvaart
    Nederland herdenkt het slavernijverleden en wil hier structureel meer aandacht aan geven - https://nl.wikipedia.org/wiki/Geschiedenis_van_de_Nederlandse_slavernij


Verdere bijzonderheden op de Nederlandstalige Wikipedia:

    Het portaal van de week gaat over Tibetaans Boeddhisme - https://nl.wikipedia.org/wiki/Portaal:Tibetaans_boeddhisme


De vorige bijdragen van Wikipedia aan NeTTieS zijn hier te vinden: http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wekelijkse_bijdrage_in_NeTTieS





 
Bij de collega's




*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

 
- Samsung vervolgd om ‘waterbestendige’ Galaxy: ‘misleidende reclame’
https://www.ad.nl/tech/samsung-vervolgd-om-waterbestendige-galaxy-misleidende-reclame~a2e9004d/
- Het staat er echt: Instagrammer verkoopt eigen badwater (30 dollar) aan honderden fans
https://www.ad.nl/tech/het-staat-er-echt-instagrammer-verkoopt-eigen-badwater-30-dollar-aan-honderden-fans~a3a4e1f8/
 
 

*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
 
 
 - The One is volgens Philips de tv die je moet hebben
https://elektrozine.be/the-one-is-volgens-philips-de-tv-die-je-moet-hebben/
- Eerste draagbare laserprojector bij Epson
https://elektrozine.be/eerste-draagbare-laserprojector-bij-epson/


*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info

- Bouwen kan beginnen met gratis demo van Dragon Quest Builders 2
https://computertaal.info/2019/07/04/bouwen-kan-beginnen-met-gratis-demo-van-dragon-quest-builders-2/
- Ook grote bezorgdheid over veiligheid mobiel betalen en identiteitsdiefstal op events
https://computertaal.info/2019/07/05/ook-grote-bezorgdheid-over-veiligheid-mobiel-betalen-en-identiteitsdiefstal-op-events/

 

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- Wat doen banken met jouw betaalgegevens? De werkwijze van Nederlandse banken op een rij
https://tweakers.net/reviews/7206/wat-doen-banken-met-jouw-betaalgegevens.html
- Microsoft geeft webversie van Outlook update met donkere modus
https://tweakers.net/nieuws/154840/microsoft-geeft-webversie-van-outlook-update-met-donkere-modus.html



*** DATANEWS

http://www.datanews.be
- Belgisch onlinespel met ongebruiksvriendelijke website frustreert 16 miljoen mensen
https://datanews.knack.be/ict/nieuws/belgisch-onlinespel-met-ongebruiksvriendelijke-website-frustreert-16-miljoen-mensen/article-news-1484387.html
- Nieuw materiaal kan zonnepanelen meer energie laten opwekken
https://datanews.knack.be/ict/nieuws/nieuw-materiaal-kan-zonnepanelen-meer-energie-laten-opwekken/article-news-1484355.html





*** TANDEMTECH




- Apple AirPods review: kleine maar fijne verbeteringen
https://tandemtech.be/airpods-2-review-apple-wireless-charging-case-af02d7c6665e
- Hyundai Kona EV review
https://tandemtech.be/hyundai-kona-ev-review-c5d3a1c9c41


*** BLOOVI
http://www.bloovi.be/

- Vijf op een rij: een blik in het leven van Heidi Rakels
https://www.bloovi.be/artikels/ondernemen/2019/vijf-op-een-rij-een-blik-in-het-leven-van-heidi-rakels
- Is je WhatsApp nog wel veilig?
https://www.bloovi.be/artikels/innoveren/2019/is-je-whatsapp-nog-wel-veilig



 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


 
10 DINGEN DIE JE NIET WIST DAT JOUW LAPTOP KON DOEN
Een reeks tips die zowel voor Mac als Windows laptops gelden. Van overschakelen naar die vermaledijde 'dark modus', het annoteren van jouw screenshots, tot het spreken tot jouw laptop. Om even uit te proberen!
[Taal: ENG]
https://gizmodo.com/11-things-your-laptop-can-do-that-you-might-not-know-ab-1835899474


HOE JE INSTAGRAM ACCOUNT WISSEN?

Sociale netwerken zijn leuk, maar ze slokken enorm veel tijd van je op. En soms krijg je echt het gevoel dat je je leven verprutst door de refreshen, op zoek naar nieuwe reacties, in plaats van zelf actief dingen te doen en creatief te zijn.
Wil je gebruik maken van de zomer om je Instagram account stop te zetten, al is het tijdelijk? Dan geeft dit artikel bij The Next Web je stap voor stap tips om dat te doen.
https://thenextweb.com/basics/2019/07/01/heres-how-to-delete-or-deactivate-your-instagram-account/


DE ACHTERGROND VAN EEN AFBEELDING VERWIJDEREN
Wanneer je een illustratie zoekt voor een onderwerp op je website of voor een brochure, dan kan je een eigen afbeelding gebruiken, of een afbeelding aankopen bij een beeldbank. Alleen: vaak wil je dan ook vaak de achtergrond veranderen, zodat je er bijvoorbeeld een tekst kan invoegen, of de foto combineren met een andere afbeelding.
The Next Web reikt je in dit artikel enkele tools aan die je helpen bij het verwijderen van die achtergrond.
https://thenextweb.com/basics/2019/07/02/remove-backgrounds-images-photoshop-gimp-removebg/






 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...


TAKE A BREAK
Deze app verwittigt je dat het tijd is om even van je computer weg te kijken. Niet alleen omdat té lang staren naar het computerscherm je ogen kan beschadigen, maar ook omdat deze pauzes je helpen om je te focussen.
App voor iPhone
https://apps.apple.com/app/apple-store/id1457158844?ref=producthunt


HARRY POTTER: WIZARDS UNITE


We hebben het er al eerder over gehad, maar deze game maakt echt wel furore en lijkt een van de populairste te worden van 2019. Bij Wired vind je alvast een uitvoerige bespreking.
https://www.wired.com/story/harry-potter-wizards-unite-review/?mbid=social_twitter&utm_brand=wired&utm_campaign=wired&utm_medium=social&utm_social-type=owned&utm_source=twitter
https://apps.apple.com/us/app/harry-potter-wizards-unite/id1452352832
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.nianticlabs.hpwu.prod&hl=en_US



WHONIX: DE VEILIGHEID VAN LINUX NAAR JE WINDOWS-SYSTEEM
Wie meer zekerheid wil dan het Windows OS hem kan brengen, kan voor een alternatief OS kiezen. Maar dan moet je wel volledig op dat systeem overschakelen - en veel software werkt dan niet.
Whonix brengt redding: je kan het draaien op Windows in een virtuele machine. Misschien wel enkel voor mensen met wat meer technische kennis, maar toch iets om uit te proberen.
https://www.chip.de/news/Whonix-bringt-Linux-Sicherheit-auf-Windows_151415693.html
https://www.whonix.org/



LEGO TOWER: DIGITAAL MET DE BLOKJES SPELEN
Lego is al lang niet meer enkel een speelgoed voor kinderen, die met de blokjes spelen. Ook volwassenen hebben het als hobby gekozen, vooral omdat Lego vaak speciale edities uitbrengt om scènes of figuren uit bekende films na te bouwen.
Met de app Lego Tower, kan je je een heus appartementsgebouw bouwenn, waarin jouw Minifigures kunnen wonen.
https://nimblebit.com/
https://apps.apple.com/us/app/lego-tower/id1433811063
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.nimblebit.legotower



VRIJDAG APPDAG: SWITCH GAME

Het is weer zomer, en dan wordt op het traditionele Blokken op tv  de snelle maar oersimpele quiz Switch gespeeld. Alhoewel - die ziet er simpel uit, tot je hem zelf moet spelen. Dat kan je met deze app.
https://www.een.be/switch/switchgame

 




(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.



 
 

Het laatste woord....



 


 
NeTTies e-zine
p/a Hilde Van Gool
Bossestraat 32

2220 Heist op den Berg


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu 
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier 
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart 
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe 
Marijke Pante,
Marianne Steijlen 
Reinhilde Remaut 
Ludo Cattoor 
Evert Poppen 
Philip Lafeber 
Julien Van den Borre, 
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Frank VDW
Filip Overmeire (Filover) 
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool

In het bijzonder danken wij Wim Wylin voor de vele tips, en Gerard Schaefer voor de spreuk van de week.

- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004



Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens
Met dank aan Carol Fenijn voor de correctie van onze teksten


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Stuur ons een mail en wij zorgen ervoor! info@netties.be



 

AFSLUITER VAN DE WEEK
Mensen schamen zich veel vaker om gevoelens te tonen
dan om gevoelens te huichelen.
-Otto Weiss-