Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
4/7/2019 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Het oor wil ook wat
 
DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 23
Nummer 1112 van 29/6/2019



Gegroet lezer,

Een zegen dat een mens ook af en toe lekker binnen kan blijven, want op het moment dat wij dit voorwoord schrijven, is het buiten 33 graden. Net zoals de meeste mensen zijn bij ons de rolluiken en gordijnen dicht, en draait een ventilator zacht. Geen airco, maar zo is het ook wel te overleven. En onze trouwe viervoeter, die ligt rustig in de keuken, op de koele tegels - te slapen, want het is te warm om te spelen.

Hopelijk houdt u het ook goed fris? Zet u anders even binnen, met de voeten in een badje fris water, en uw trouwe Netties!

Veel leesplezier gewenst, en bij leven en welzijn tot volgende week!

Hilde



Netties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 





 




Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.



BENAMINGEN BIJ ZELFRIJDENDE SYSTEMEN MISLEIDEN GEBRUIKERS
Een tweetal jaren geleden werd triomfantelijk geroepen: binnenkort rijden we allemaal in een zelfrijdende wagen! Dat concept blijkt echter nog lang geen werkelijkheid geworden te zijn. We zitten nog altijd in het stadium waarbij een auto een soort van automatische piloot aan boord heeft, maar waarbij er nog altijd een menselijke chauffeur achter het stuur moet zitten, die zelfs zijn handen niet langer dan een beperkte tijd van het stuur mag afnemen.

Maar ondertussen blijkt wel dat de mensen op het verkeerde been gezet worden door de bedrijven die de autonome software voor de auto's vervaardigen. En het is vooral de naam die zij aan hun software geven, die de gebruiker in de war brengt.

Een onderzoek van het Amerikaanse Insurance Institute for Highway Safety vroeg namelijk aan 2.000 mensen hoe zij de systemen voor rij-assistentie beoordeelden. Daarbij werd enkel de naam vermeld die de fabrikant aan zijn systeem gaf, zoals Autoplot, Traffic Jam Assist, Super Cruise, enz, en niet het merk van auto noch de specifieke kenmerken van de software.

De proefpersonen moesten vervolgens beoordelen wat de gebruikers zeker niet mochten doen wanneer zij in een auto met assistentie rondreden, zoals de handen van het stuur nemen, een filmpje bekijken of een dutje doen.

En het bleek dat het grootste aantal mensen vond dat je dat gedrag wél mocht doen met Autopilot. Zo vond 48% dat je je handen van het stuur mag nemen met Autopilot, terwijl dat slechts 33% was bij ProPilot Assist. Gelukkig vond slechts 6% dat je met Autopilot gerust een dutje kon doen (bij de andere merken was dat 3%-)

Mensen denken dus bij een naam zoals Autopilot aan een vliegtuig, dat op autopiloot vliegt. En dat verleidt hen tot een té groot gevoel van veiligheid...

Meer bij Ars Technica
https://arstechnica.com/cars/2019/06/survey-autopilot-name-causes-people-to-overestimate-tesla-capabilities/



NIET BESTAANDE BEDRIJVEN OP GOOGLE MAPS - MAAR (NOG) NIET IN BELGIË...
Wall Street Journal pakte verleden week uit met het bericht over een kwaal die zich steeds meer over Google Maps verspreidt. Wat is er aan de hand?

Wel, op Google Maps kunnen bedrijven zich registreren. Dat is prima, voor handelszaken zoals de bakker, de kapper, de beenhouwer. Je gaat daar naartoe om kennis te maken, en hebt rustig de tijd om hun producten en dienstverlening uit te proberen. Anders is het gesteld met bedrijven waarmee je niét vertrouwd bent, maar die je plots nodig hebt. Een loodgieter om een dringend lek te herstellen, een slotenmaker omdat je je buitengesloten hebt, een sleepdienst omdat je in panne staat, enz. Voordat Google Maps er was, zou je in dat geval de Gele Gids genomen hebben, en gezocht naar een bedrijf dat je kan helpen. Tegenwoordig open je echter Google Maps, en zie je welke bedrijven er in jouw buurt zijn.

En daar wringt het schoentje: tal van bedrijven registreren een valse vestiging op verschillende plekken in een provincie, met hun echte telefoonnummer erbij. Als het dan een échte loodgieter is die snel wat klandiezie wil hebben dan heb je geluk, maar voor hetzelfde geld krijg je een cowboy over de vloer die je niet verder helpt, maar wel veel geld vraagt.

Het is een praktijk die zich volgens Wall Street Journal in de VS steeds verder verspreidt. En waartegen Google eigenlijk niet uit zichzelf optreedt - de advertenties die de bedrijven betalen om bovenaan de zoekresultaten te verschijnen, brengen immers goed geld op!

Het is pas, zo meldt Wall Street Journal, nadat de krant Google wees op de valse vermelding van een dozijn advocaten, gespecialiseerd in lichamelijke kwetsuren, waarbij het adres van één van hen een patisserie was, dat Google die adressen verwijderde.

Gelukkig is die praktijk (tot nu) niet doorgedrongen tot onze lage landen. En waarschijnlijk zal hij zich beperken tot grootsteden, omdat het op het platteland en in kleine gemeenten veel moeilijker is om met dergelijke valse listings weg te komen.

Een uitvoerig artikel bij Wall Street Journal.
https://www.wsj.com/articles/google-maps-littered-with-fake-business-listings-harming-consumers-and-competitors-11561042283?mod=hp_lead_pos5



VTMGO: SLIMME STRATEGIE OM ADVERTEERDERS BINNEN TE HALEN7
De zenders klagen steen en been: met de komst van Netflix verliezen zij veel kijkers - en inkomsten uit advertenties. Voor een openbare zender zoals de VRT is dat minder erg, die heeft toch zijn dotaties - alhoewel de extra centjes van de (weinige) advertenties die vertoond worden, ook meegenomen zijn. Voor een zender zoals VTM is deze evolutie echter nefast. Sowieso waren er al problemen met verminderde adverteerinkomsten, omdat gebruikers steeds vaker programma's opnemen en doorspoelen. Bij het herbekijken (tot 2 weken terug) van programma's werd daarom het doorspoelen van reclame onmogelijk gemaakt.

En enkele weken geleden lanceerde VTM dan een eigen "Netflix-concurrent", die naar onze mening geniaal is. Want zowel op je computer, in je browser op de website vtmgo.be als in de VTMgo-app voor Android en iOS kan je zo goed als de hele cataloog van VTM bekijken. Mét reclame tussendoor, die je niet kan doorspoelen, maar wel niet langer dan een minuutje of maximum twee duurt. En die dus ter plekke opgehaald wordt uit een database.

Vooral voor wie de Vlaamse producties en soaps gemist heeft, of pas na jaren ingepikt heeft en benieuwd is naar de beginjaren, is dit een zegen. Spoed, De Rodenburgs, Wittekerke, maar ook Teams, Code 37: je kan het allemaal online of op de app bekijken.  En ook internationale series zoals The BOrder staan op het programma. Mét reclame, maar gratis. Een ideetje voor de VRT? Wij zouden alvast de beginjaren van "Thuis" bekijken, want een jonge Frank en Simonneke, dat willen we wel eens zien! Tot zolang beperken we ons tot de romances, drama's en spanning bij de hospitaalreeks Spoed....
http://www.vtmgo.be
https://play.google.com/store/apps/details?id=be.vmma.vtm.zenderapp&hl=nl
https://apps.apple.com/be/app/vtm-go/id589370040



GOOGLE WIL DE KINDEREN NOG BETER BESCHERMEN
Twee maatregelen die Google aangekondigd heeft, om kinderen een veiligere omgeving te bieden op het internet.

Om te beginnen: YouTube Kids. Dat is een app die belooft enkel 'veilige' content te bieden, die geschikt is voor kinderen. Deze afdeling van YouTube werd vier jaar geleden opgericht, en moest content filteren zodat kinderen geen onbetamelijke inhoud te zien zouden krijgen. Die filters bleken echter niet zo goed te werken, en sommige content kon nog altijd door de mazen van het web slippen. Door o.a. de suggesties naast een bekeken video was het bovendien mogelijk om toch op 'verkeerde' video's te belanden.

Google had daarom aangekondigd dat het overweegt om àlle content voor kinderen naar YouTube Kids over te hevelen, zodat het gemakkelijker wordt om te verhinderen dat de kinderen naar de 'gewone' YouTube zouden afdwalen.

Maar het is niet zeker dat dit gaat werken. Al is het maar omdat kinderen tot 6 braafjes naar pa en ma luisteren, en zich netjes aan de YouTube Kids gaan houden. Maar zodra ze groter zijn, willen ze niet meer als klein kind beschouwd worden, en zal de 'echte' YouTube hun speelterrein worden. Een artikel hierover bij Wall Street Journal (1).

Een tweede bericht betreft het project van Google om kinderen digitaal op te voeden: Be Internet Awesome". Dat zal voortaan ook mediawijsheid omvatten, en dan in het bijzonder de vaardigheid om fake news te herkennen. Hierbij is het de bedoeling dat zij leren hoe een phishing aanval te herkennen en vermijden, wat bots zijn, hoe zij kunnen controleren of informatie betrouwbaar is, hoe zij bronnen moeten evalueren, valse URL's kunnen herkennen, en meer.

En o ja - dat tweede initiatief is echt niet beperkt tot kinderen: ook volwassenen zouden heel wat kunnen bijleren! Meer bij TechCrunch. (2)
https://www.wsj.com/articles/youtube-under-fire-considers-major-changes-to-kids-content-11560953721
https://techcrunch.com/2019/06/24/googles-new-media-literacy-program-teaches-kids-how-to-spot-disinformation-and-fake-news/



MICROSOFT VERBIEDT BEPAALDE TOOLS VOOR EIGEN WERKNEMERS
Je hebt ongetwijfeld al van Slack gehoord, een tool die vele organisaties gebruiken om online samen te werken. Het wordt zelfs de vervanger van e-mail genoemd voor groepen die online samenwerken. Microsoft heeft sinds enkele maanden ook een dergelijke tool, Teams, die onderdeel uitmaakt van zijn Office 365 aanbod.

Wanneer nu Microsoft zijn eigen werknemers verbiedt om Slack te gebruiken op de werkvloer, dan zou je dat gemakkelijk als anticoncurrentieel kunnen beschouwen. Geekwire echter kreeg een lijst in handen van producten die Microsoft ontmoedigt of ronduit verbiedt voor zijn eigen werknemers. En er staan nog meer producten op, zoals het werken met de open source Github repository, met Amazon Web Services, met Grammarly (spellingcontrole). In elk van die gevallen zou je het argument kunnen aanvoeren dat Microsoft geen concurrentie duldt, maar Microsoft wijst die kritiek van de hand. De reden: security. Werknemers binnen Microsoft werken met vertrouwelijke informatie, en in het geval van Github zou je dat nog kunnen begrijpen - de informatie op Github is niet vertrouwelijk. Github mag wél gebruikt worden als een versie die op de eigen servers binnen het Microsoft bedrijf werkt.

Ook voor Amazon web services zou je de beperking kunnen begrijpen, maar in het geval van Slack werpen waarnemers op dat het ervoor zou kunnen zorgen dat de Microsoft ontwikkelaars teveel gaan vastroesten in het eigen ecosysteem, en te weinig open staan voor nieuwigheden die derden invoeren. Het ontstaan van Slack heeft in elk geval tot het ontwikkelen van Teams gezorgd, dus die kritiek is misschien gewettigd.

Meer bij Geekwire.
https://www.geekwire.com/2019/no-slack-microsoft-puts-rival-app-internal-list-prohibited-discouraged-software/



GAMERS, VERHEUG JE: ER KOMT EEN NIEUWE VERSIE VAN FLIGHT SIMULATOR
Het is eigenlijk ongelooflijk. De oorspronkelijke Flight Simulator werd al in 1994 uitgebracht, als spelletje voor MS-DOS en MacIntosh. Het is een van de langst bestaande en bekendste flight simulators ooit. 35 jaar oud, en de laatste jaren haast geen enkele update meer uitgebracht, maar toch blijft de Flight Simulator populair.

En fans van de game zullen juichen: volgens verschillende bronnen komt er volgend jaar een nieuwe versie aan. In 2020 zal je het game kunnen spelen met je Xbox Game Pass, een abonnementsdienst.

Nu, voor Microsoft zelf is dit game niet echt een grote factor in zijn jaarlijkse omzet. Maar het is wel een teken dat het mee wil met de nieuwste ontwikkelingen. Het is wel de vraag of de gebruiker zelf nog staat te springen voor een game dat toch eigenlijk het beste op de pc gespeeld wordt. Terwijl we met zijn allen volop bezig zijn met korte, casual games te spelen...

Meer bij CNBC (2)
https://en.wikipedia.org/wiki/Microsoft_Flight_Simulator
https://www.cnbc.com/2019/06/23/microsoft-flight-simulator-2020-announcement-surprised-fanatics.html



BELANGRIJK VONNIS IN AUSTRALIË: GEBRUIKER MAG SOCIALE MEDIA VERVOLGEN WEGENS BELEDIGENDE COMMENTAREN
In Australië heeft een rechter een vonnis geveld, dat wellicht een alarmbelletje zal doen rinkelen bij uitgevers van nieuwsmedia, maar ook bij sociale netwerken. De rechter besloot, om kort samen te vatten, dat een gebruiker een rechtszaak mag aanspannen tegen een uitgever, omdat commentaren van andere gebruikers die op de uitgave gepubliceerd zijn, lasterlijk zouden zijn.

Concreet gaat het om ene Dylan Voller, nu 22, die zijn tienerjaren regelmatig in jeugdgevangenissen doorbracht. Hij werd nationaal bekend toen CCTV-beelden toonden hoe hij achter de tralies behandeld werd. De beelden werden getoond door News Corp, Fairfax Media, en Sky News AUstralia. En bij de postings op Facebook waar het nieuwsbericht gebracht werd, verschenen tal van commentaren. Sommige daarvan bevatten volgens Voller een valse beschuldiging, dat hij een medewerker van het Leger des Heils geslagen zou hebben - iets wat Voller als laster beschouwt.

De rechter besliste dat Voller het recht had om deze aanklacht in te dienen. Hij had daarvoor aan een social media expert advies gevraagd om te weten of een uitgever de publicatie van lasterlijke commentaar kan verhinderen.

De rechter gaf uitvoerige argumenten voor zijn vonnis, waarin hij stelt dat het uiteraard de andere gebruikers zijn die de commentaren schrijven en posten. Maar het zijn de mediabedrijven die voor dit resultaat (de laster) gezorgd hadden doordat zij een publieke Facebook pagina hadden, waar het commentaar gezien kon worden, en dat zij de commentaren niet verborgen of modereerden.

"De commentaren worden dus gepubliceerd, met lasterlijke doeleinden, door de mediabedrijven". Een straf vonnis, maar het zal hopelijk een wake-up call zijn voor uitgevers die wel graag hebben dat hun artikels viraal gaan op de sociale media, maar zich verder niets aantrekken van de commentaren aldaar...
https://www.buzzfeed.com/lanesainty/dylan-voller-facebook-defamation



TELEGRAM BIEDT RESEM NIEUWE FUNCTIES
Waar de meeste mensen chatten via WhatsApp en co, zijn er toch heel wat internauten die de voorkeur geven aan Telegram. Want die messaging dienst is ook gratis, maar volkomen versleuteld zodat nieuwsgierige ogen geen kans krijgen. Niet dat je een crimineel moet zijn om te willen dat je boodschappen niet gelezen worden - heel wat mensen hechten gewoon belang aan hun privacy..

De nieuwe functies zijn vooral locatiegebonden. Zo vind je voortaan een instelling 'Add People Nearby'. Daarmee kan je gemakkelijk contactgegevens uitwisselen met mensen in je direct omgeving, zonder dat je nummers moet invullen.

Hierdoor houdt de Telegram-gebruiker controle over zijn telefonnummer: hij kan een chatkanaal openen met een nieuw contact, zonder zijn telefoonnummer te moeten geven.

En bij de instellingen voor je contacten in deze functie, kan je zien welke publieke chatgroepen er in je omgeving zijn. Via deze instelling kan je ook nog de optie activeren 'Create a local group', zodat je een chatgroepje kan opstarten van mensen in je directe omgeving. Dat is handig om bijvoorbeeld met mensen, die jij kent en waarmee je samen een congres bijwoont, een festival, of samen in een café zit, een chat opent.

Meer bij TechCrunch.
https://techcrunch.com/2019/06/25/telegram-adds-location-flavored-extras-and-full-group-ownership-transfers/
https://telegram.org/blog/contacts-local-groups



500PX KEERT TERUG NAAR ZIJN ROOTS
Een bericht dat zowel fotografen als liefhebbers van foto's zal interesseren. Een van de websites die ongetwijfeld hoog in hun favorietenlijst staan, is 500px. Daar kunnen de fotografen hun portfolio tonen, en kunnen foto-fans hun prachtige foto's bewonderen.

De laatste jaren was het echter steeds vaker gebeurd dat er niet enkel 'echte' foto's getoond werden, maar ook via Photoshop bewerkte foto's. En dan hebben we het niet over een kleine retouche in een foto, maar het echt kunstig vervormen van een foto, een landschap, een sfeer, tot die een surrealistische vorm krijgt.

Het ging zelfs nog verder: steeds vaker gingen deze Photoshop kunstenaars niet eens meer uit van een bestaande foto, maar creëerden zijn een kunstmatig beeld, met Photoshop.

Al die jaren heeft 500px deze brede vorm van kunst, want dat waren deze afbeeldingen toch wel, toegelaten op de site. Nu zou er, aldus fotografiesite Petapixel, een harder standpunt ingenomen zijn: gemanipuleerde beelden worden niet meer toegelaten. Vooral wanneer de maker ervan niet kan bewijzen dat hij eigenaar is van het originele beeld.

Meer hierover bij Petapixel.
https://petapixel.com/2019/06/24/500px-threatens-to-ban-popular-user-it-once-hailed-as-a-photoshop-master/



BINNENLAND: STERKE STAALTJES
Je moet heus niet geloven dat alle innovaties uit het buitenland komen. Ons landje kan er ook heel wat van. Dat bewijzen de volgende twee berichten.

IMEC, de onderzoeksinstelling die haar roots in de Leuvense universiteit heeft, heeft een slimme samenwerking opgezet met de brandweer van Antwerpen. Doel: bij plotse extreme regens meteen kunnen reageren daar waar het echt nodig is. Op zo'n moment worden de hulpdiensten immers overstelpt met telefoontjes van mensen, maar vaak zijn die problemen niet het dringendste.

IMEC heeft het rioolstelsel van Antwerpen in kaart gebracht, en kan met behulp van de sensoren die het aanbracht, de toestand accuraat opvolgen. Meer hierover lees je in een blogposting bij de City of Things afdeling van IMEC.

Een tweede sterk staaltje kan je lezen bij VTM. Voor het eerst werden zenuwen van een patiënt met succes getransplanteerd, met name van het been naar de bovenarm. Het gaat om een patiënt van wie de hand na een hersenbloeding niet meer functioneert.

Delicaat probleem is wel dat nu de patiënt zijn eigen hand in een hospitaal in Wenen zal laten amputeren, om vervangen te worden door een op maat gemaakte bionische hand. En daar konden artsen in België zich niet mee vinden (2).

En tot slot een medische primeur voor het Universitair Ziekenhuis Brussel: kinderen met diabetes type 1 krijgen een digitale bewaarengel. De zorgrobot moet hen waarschuwen wanneer hun suikerniveau te laag is, leert hen hoe zij aangepast kunnen eten, of hoe zij het insulinepompje correct moeten bedienen. (3)
https://www.imeccityofthings.be/en/blog/flooding-digitale-dijken-in-de-binnenstad
https://nieuws.vtm.be/binnenland/wereldprimeur-robothand-voor-belg-die-deels-verlamd-raakte
https://nieuws.vtm.be/binnenland/medische-primeur-zorgrobot-helpt-diabeteskinderen



BINNENLAND: PAKJES BESTELLEN VERLOOPT NIET PERFECT
Alhoewel wij persoonlijk alle pakjes die wij online besteld hebben, netjes geleverd kregen op het gevraagde adres, op het aangekondigde tijdslot, lijkt dat niet overal even correct te verlopen.

Dat blijkt uit een uitzending van "De Inspecteur", een consumentenprogramma op Radio2. Er zijn namelijk heel wat klachten over koeriers  van de Belgische postdienst die niet aanbellen, geen briefje achterlaten of hun pakket meteen bij een postpunt achterlaten, niet bij het gevraagde thuisadres. En dat terwijl mensen vaak een dag verlof nemen of thuis blijven om zeker hun pakket niet te missen!

Naar wij vernomen hebben zou het met koeriers van andere bedrijven niet zo'n vaart lopen - daar ontvangen wij veel minder klachten over. Het geheim ligt, volgens onze bronnen, bij het systeem van verloning. De koerier bij bedrijf X krijgt een som per pakje (bijvoorbeeld 2 euro) dat hij aflevert. Maar hij moet het wel afleveren- lukt het vandaag niet, dan moet hij morgen terugkomen, of overmorgen... En dus doet hij zijn best om het pakje de eerste keer af te leveren.

Bij BPost zouden de pakjes inbegrepen zijn in hun dagelijkse ronde. En daar loopt het verkeerd: de verleiding is groot om meteen een briefje in de bus te steken, in plaats van te wachten, om toch maar de ronde binnen de toegemeten tijd te kunnen afwerken.

Een kwestie van incentives, als je het ons vraagt.

Meer bij VRT.
https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2019/06/25/12-van-alle-pakjesklachten-gaan-over-het-niet-aanbellen-van-ko/



FRANKRIJK: FACEBOOK GEEFT ID VAN WIE HAATSPRAAKREGELS OVERTREEDT
Een bericht dat op het eerste zicht bij sommige mensen vragen doet rijzen over de mogelijkheid tot censuur op Facebook. Maar het zal, als je het hele verhaal leest, uiteindelijk wel meevallen.

Waarover gaat het concreet? De Franse minister voor digitale zaken, Cedric O, heeft bekend gemaakt dat Facebook erin toestemt om aan het Franse gerecht gegevens door te geven, waarmee gebruikers geïdentificeerd kunnen worden die zich aan haatspraak schuldig gemaakt hebben.

Eerder had Frankrijk dat al gedaan om gebruikers te identificeren die betrokken waren bij gewelddaden en terrorisme, wanneer een Franse rechter hierom vroeg. Tot nu wou Facebook niet ingaan op vragen van de rechter bij haatspraak, omdat dit volgens de Amerikaans-Franse wettelijke afspraken hiertoe niet verplicht is. Frankrijk wou ook geen precedent scheppen, dat landen die het niet zo nauw nemen met de vrije meningsuiting een eventuele toegeving zouden aanvoeren als precedent. Zodat ook zij mensen met wat door die landen als 'haatspraak' beschouwd wordt, maar misschien gewoon politieke dissidentie is, zouden kunnen laten identificeren.

Bij deze overeenkomst tussen Facebook en de Franse overheid werd duidelijk bepaald dat Facebook vrijwillig deze stap zet, en dat het geen precedent mag vormen. Wat ons vooral interesseert is dat dit de werkwijze is die idealiter zou moeten bestaan: dat er een klacht ingediend wordt bij een rechter, en dat die dan bepaalt of het om haatspraak gaat of niet. En dat Facebook dan de gegevens van de gebruiker doorgeeft, zodat hij voor de rechter gebracht kan worden. De rechter kan dan de gebruiker veroordelen en een straf opleggen. Maar hij kan ook bepalen dat Facebook de gebruiker de toegang moet ontzeggen.

Veel werk voor de rechters, dat wel...

Meer bij Reuters.
https://www.reuters.com/article/us-france-tech-exclusive/exclusive-facebook-to-give-data-on-hate-speech-suspects-to-french-courts-minister-idUSKCN1TQ1TJ



YOUTUBE: MEER MOGELIJKHEDEN BIJ PERSONALISEREN
Videosite YouTube is enorm eigenzinnig bij zijn aanbevelingen. Bekijk twee video's van eenzelfde genre, en YouTube zal meteen denken dat het dat is wat je wil zien, en je een resem gelijkaardige video's serveren bij zijn aanbevelingen.

Gelukkig heeft het nu een wijziging aangekondigd, die jou meer controle geeft over wat je te zien  krijgt. Wanneer je op het menu met de drie puntjes klikt naast een video, dan zal je daar nu ook de opties zien 'kanaal niet aanbevelen' en 'niet geïnteresseerd'. Zo kan je YouTube een beetje bijleren over jouw voorkeuren.

Verder zal je, wanneer je op de homepagina naar boven scrollt, ook knoppen zien voor categorieën die verwant zijn aan jouw interessepunten - knoppen die je ook te zien krijgt wanneer je doorheen Up Next bladert.

Wat ook interessant is, is het feit dat je voortaan ook informatie krijgt over waarom je een bepaalde video te zien krijgt. Zo kan je een blik werpen in de interne keuken van YouTube;

De nieuwe functies worden momenteel uitgerold naar Android en iOS, en zouden later ook naar de desktop komen.

Meer bij Google zelf.
https://youtube.googleblog.com/2019/06/giving-you-more-control-over-homepage.html



JE LOCATIEGESCHIEDENIS LATEN VERDWIJNEN
Nog een positief bericht van Google - het lijkt wel alsof men bij Google tot het besef komt dat de gebruiker het niet meer pikt dat hij geen inspraak heeft in alles wat er op zijn toestel gebeurt.

Voortaan zal je namelijk je locatiegeschiedenis kunnen wissen - dus de plekken waar je geweest bent. Google onthoudt die namelijk via zijn verschillende tools op jouw smartphone. Eigenlijk kon je dat altijd al, maar nu heb je daar wat meer controle over gekregen. Je kan nu namelijk bepalen dat Google die geschiedenis elke 3 maanden moet verwijderen, of elke 18 maanden. Volgens Google verwijdert het sowieso elke 18 maanden die geschiedenis, dus als je die instelling niet, dan zou je in principe toch nog goed zitten qua privacy.

Meer bij The Verge.
https://www.theverge.com/2019/6/26/18759885/google-auto-delete-location-history-web-app-activity-data-3-18-months



LIBRA-PARTNERS NIET ZO GELUKKIG
Volgens de New York Times is de hele constructie rond de Libra, de zogenaamde Facebook-munt, toch nog niet zo stevig uitgebouwd als in de eerste berichten beweerd werd. Want bij de Libra Association, de organisatie rond de Libra, zouden verschillende partners enkel een niet-bindende afspraak getekend hebben.

Dat wil zeggen dat zij niet gebonden zijn dat zij zelfs de munt gaan gebruiken, of hem promoten. En dat zij op elk gegeven moment uit de organisatie kunnen stappen. Meer nog: verschillende partners hebben aan de krant gezegd dat zij nog niet beslist hebben of zij in de vereniging gaan stappen, en de 10 miljoen dollar gaan betalen die de partners bij de oprichting moeten betalen.

Het is volgens de krant vooral het feit dat Facebook meedoet, dat hen doet aarzelen. Want dat zorgt immers voor verhoogde ongerustheid bij de overheid, wat tot een veel strenger toezicht zou kunnen leiden.

Nog volgens de krant, zouden twee bronnen gezegd hebben dat alvast belangrijke financiële instellingen zoals JP Morgan, Fidelity en Goldsman Sachs benaderd geweest zijn om deel te nemen, maar zij zouden geweigerd hebben, omdat zij bezorgd zijn over de regelgeving.
Meer bij The Next Web.
https://thenextweb.com/hardfork/2019/06/26/facebooks-libra-partners-remain-cautious-amid-growing-scrutiny-from-regulators/


 



 
 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!


GOOGLE STOPT MET TABLETS
Alhoewel Google een software-maker is (met als bekendste product de zoekmachine), begeeft het zich regelmatig op de hardware-markt. Het brengt dan toestellen uit die hét voorbeeld zouden moeten zijn van hardware waarop de Google-software perfect draait: niet alleen het Android besturingssysteem, maar ook dingen zoals de Google Assistant enz.

De Google Pixel smartphone is daarvan een bekend voorbeeld, evenals de Google Chrome laptop. In 2018 bracht het ook een tablet uit, de Pixel Slate. Lang werd op een opvolger gewacht, maar deze week werd het duidelijk: er komen géén Google tablets meer uit. Geen schrik: aan de Pixel smartphones wordt nog wel verder gewerkt, want dat zijn twee aparte afdelingen.

Meer bij Computerworld.
https://www.computerworld.com/article/3404206/googles-officially-done-making-its-own-tablets.html



RASPBERRY PI 4: KRACHTPAARDJE MET OVERDAAD AAN POORTEN. EN DAT VOOR 35 EURO
Een bericht voor de do-it-yourselvers. Heel wat knutselaars die een elektronische motor zoeken om hun project aan te drijven, kiezen voor de Raspberry  Pi. Daarvan is nu een nieuwe versie uitgekomen, die voor heel weinig geld ($35) een massa mogelijkheden creëert. De website van Raspberry spreken zelf van een "performantie die je kan vergelijken met een PC, maar toch nog de interface mogelijkheden, en het hack-vermogen van de klassieke Raspberry Pi".

Wat vooral opvalt zijn de vele poorten aan het toestelletje: 2 USB 3.0 en 2 USB 2.0 poorten, naast Gigabit Ethernet, Bluetooth 4.0, en 802.11 ac draadloze connectiviteit.

Alle specificaties bij Raspberry zelf. De doe-het-zelvers zullen watertanden!
https://www.raspberrypi.org/blog/raspberry-pi-4-on-sale-now-from-35/



OPGELET MET MALWARE VOOR EXCEL EN WORD
Helaas, dreigingen met allerlei malware en virussen blijven bestaan. Daarbij maken cybercriminelen en hackers misbruik van verschillende technieken. Enerzijds gebruiken zij bugs en zwakke plekken die gevonden zijn in het besturingssysteem (Windows, Android of MacOS - iOS) om hun aanval uit te voeren. Anderzijds gebruiken zij externe vectoren - apps en malware die hun virus vervoeren.

Jarenlang waren Outlook, Word en Excel populair bij hackers. De laatste jaren was het in die hoek wat stiller geworden. Maar de laatste weken zijn er weer enkele gevaarlijke virussen gevonden, en dus is een waarschuwing op zijn plaats;

Zo is er een malware die misbruik maakt van een foutje in Office, om een Trojaan te installeren. (1)

Een tweede malware gebruikt dan weer een Excel-bestand, dat doorgemaild wordt en dat een macro bevat. In beide gevallen gaat het om een besmetting via Officeproducten die hun gang kunnen gaan, ook wanneer je Windows PC volledig up-to-date is met zijn antivirusbescherming.

Voorzichtig dus met bijlagen die je ontvangt - open die zeker en vast niet te snel!
https://www.zdnet.com/article/microsoft-warns-about-email-spam-campaign-abusing-office-vulnerability/
https://www.zdnet.com/article/microsoft-were-fighting-windows-malware-spread-via-excel-in-email-with-bad-macro/


 
 

Het oor wil ook wat!
Audio op het Internet



PODCAST: HET BESTE VAN BIESHEUVEL
Een nieuwe reeks podcasts van de VPRO, met verhalen van Maarten Biesheuvel die hij voordroeg voor de VPRO-radio. De Nederlandse auteur werd op 23 mei 2019 namelijk tachtig, en met deze reeks wou de VPRO hem eer betonen.

Elke donderdag en maandag krijg je een nieuwe aflevering. Je kan die online beluisteren, via de website, of downloaden naar je smartphone om de podcast offline te beluisteren waar en wanneer het je past.

En als extraatje vind je op de website ook nog 'Sunny Home', een radiodocumentaire over Maarten Biesheuvel.

Ken je deze Nederlandse auteur niet? Dan is het nu het moment om kennis te maken. En te genieten...

De podcast is te beluisteren via Nooit meer slapen. En helaas wordt hier weer enkel de link naar de Apple podcast vermeld (foei!)
https://www.vpro.nl/programmas/het-beste-van-biesheuvel.html
https://www.vpro.nl/nooitmeerslapen.html
https://podcasts.apple.com/us/podcast/het-beste-van-biesheuvel/id1462645884




 
De nieuwe oogst


NOISETRADE: GRATIS E-BOOKS EN AUDIOBOOKS

Deze site belooft je gratis boeken om digitaal te lezen of te beluisteren. Je kan de boeken downloaden als PDF, ePub of Mobi formaat. Maar je moet wel een account aanmaken.
[Taal:ENG]
https://books.noisetrade.com/


RECORDSCREEN
Met deze webtool kan je een opname maken van de acties op je scherm, om bijvoorbeeld in een how-to tutorial te gebruiken. Het is geen software die je moet installeren, je kan de tool meteen vanuit je browser gebruiken.
[Taal: ENG]
https://recordscreen.io/


OPEN GAME ART: BEELDEN OM ZELF TE GEBRUIKEN
Een website die heerlijk past in de originele filosofie van het internet: delen. En dan niet het 'delen' via sociale netwerken van foto's waarop jij je op zijn best voorstelt, maar het delen van content, afbeeldingen, informatie die anderen gratis mogen gebruiken.
Hier kunnen mensen die art bedenken, hun creaties deponeren zodat anderen die kunnen gebruiken in hun eigen game.
Het is een heel actieve community.
[Taal: ENG]
https://opengameart.org/


TOMAATJES

Tomaten groeien is niet zo simpel, wanneer je met de grote soort werkt. Maar met de mini-variatie heb je veel sneller resultaten.
Dit artikel bij TheSpruce geeft je heel handige tips om heerlijk blozende tomaatjes te krijgen aan je tomaatplanten.
[Taal: ENG]
https://www.thespruce.com/top-tomato-growing-tips-1402587


7 GOEDE GEWOONTEN EN HOE DIE AAN TE WENNEN
We willen het allemaal wel: meer bewegen, meer lezen, meer gezond eten. Maar hoe begin je eraan? Dit slimme artikel bij Lifehacker probeert je op de goede weg te zetten, door kleine stappen aan te reiken om tot die goede gewoonten te komen.
[Taal: ENG]
https://lifehacker.com/the-7-most-sought-after-good-habits-and-how-to-achieve-5974857


HOE EEN BETERE TOERIST TE WORDEN

En nu we toch bezig zijn met goede gewoonten: binnenkort gaan we weer met zijn allen op reis. Maar ook daar moeten we van onze oude gewoonten afstappen. Toeristen zijn niet altijd meer welkom, omdat hun gedrag storend is. Dit artikel van BBC vertelt je hoe je een betere, respectvolle toerist kan worden, beginnend bij de keuze van je reisdoel.
[Taal: ENG]
http://www.bbc.com/capital/story/20190618-how-to-be-a-better-tourist


NO MORE RANSOM: GANDCRAB TOOL GRATIS
Deze nieuwe encryptietool biedt een oplossing voor de nieuwe versie van de actiefste ransomware-familie GandCrab.
Hopelijk word je nooit getroffen door deze ransomware, maar is dat toch het geval, dan kan je bij NoMoreRansom gratis een oplossing downloaden.
https://www.politie.be/5998/nl/nieuws/hot-news-vierde-decryptietool-schakelt-nieuwste-versie-van-gandcrab-ransomware-uit
https://www.nomoreransom.org/


SLAVERNIJ IN SURINAME: DATABASE
De laatste jaren kijken vele landen in eigen boezem, om zich af te vragen wat zij gedaan hebben toen 'kolonisatie' nog een aanvaarde praktijk was.
Ook in Nederland. Deze database helpt een beeld te geven van de situatie in die tijden, door middel van een database met de belastingen die geheven werden.
[Taal: NL]
https://www.dutchslaverytaxsuriname.com/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: CO2 SCORE

De brave burger wordt momenteel om de oren geslagen met scores. Eerst kon hij te weten komen of de plek die hij gekozen had om te wonen, wel voldeed an de mobiliteitsscore. En nu krijgt ook de gemeente waar hij woont, een score: hoe goed zit het met de inspanningen die de gemeente doet ter bestrijding van de CO2 uitstoot?
Als je het ons vraagt, zijn al die cijfers goed bedoeld, om de bevolking te overtuigen van de urgentie van de nood aan klimaatmaatregelen. Maar in plaats van de burger aan te moedigen, culpabiliseren zij hem. En dat creëert nu eenmaal geen draagvlak...
[Taal:: NL]
https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2019/06/24/vlaamse-provincies-houden-gemeenten-klimaatspiegel-voor/
https://provincies.incijfers.be/dashboard


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: KLASCEMENT
Het schooljaar is ten einde. Maar voor veel leraren betekent dat niet alleen vakantie, maar ook de periode om het lesmateriaal van volgend jaar voor te bereiden.
De website Klascement kan helpen. Daar delen leraren lesmateriaal met hun collega's. Op de tweede link vind je info over hoe je met Klascement aan de slag kan gaan.
[Taal: NL]
https://www.klascement.net/
https://klascement.info/help/


VRIJDAG MULTIMEDIA: TWITTER-MAGIE

Een mooi staaltje van creativiteit op Twitter. Een verhaal twee verschillende kanten laten uitgaan. Jij kiest het verhaal!
(Tip: je moet geen Twitter-account hebben of in te loggen in Twitter om dit te kunnen lezen)
[Taal: ENG]
https://twitter.com/CORNYASSBITCH/status/1142591156884127744


VRIJDAG MULTIMEDIA: DOCTOR WHO
Fan van de reeks Doctor Who? Dan moet je op 20 en 21 juli afstemmen op de speciale stream op het YouTube kanaal, waarin je heel wat speciaal materiaal zal vinden, met de verschillende personen die Doctor Who waren, enz.
Meer bij Gizmodo.
[Taal: ENG]
https://io9.gizmodo.com/big-finish-will-celebrate-20-years-of-doctor-who-audio-1835887151?rev=1561589995173
   



Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com




 


           W I K I P E D I A
    Een selectie van nieuwe en actuele bijdragen in
       de Nederlandstalige versie van Wikpedia




Wikipedia is een project met als doel een complete encyclopedie op het web te creëren. Iedereen kan Wikipedia gebruiken om informatie te zoeken of toe te voegen. U kunt eenvoudig zelf artikels schrijven, corrigeren of aanvullen. Aanmelden is hiervoor niet nodig, u kunt door op een van de onderstaande pagina's op "Pagina bewerken" te klikken meteen aan de slag.


Deze week zijn onder meer nieuwe artikels verschenen over:

    Vorm van hardlopen waarbij uithoudingsvermogen belangrijk is - https://nl.wikipedia.org/wiki/Duurloop
    Begrip dat betrekking heeft op computerspellen - https://nl.wikipedia.org/wiki/Lokalisatie_(computerspel)
    17e eeuwse Khan van het Kanaat van de Krim - https://nl.wikipedia.org/wiki/%C4%B0sl%C3%A2m_III_Giray
    Gebouw dat wordt gebruikt door de Academie van Franeker - https://nl.wikipedia.org/wiki/Klein_Botnia
    Klooster en heiligdom in Polen - https://nl.wikipedia.org/wiki/Paulinerklooster_(Cz%C4%99stochowa)
    Vuurtoren van Noord-Lundy - https://nl.wikipedia.org/wiki/Vuurtoren_van_Noord-Lundy
    Viaductenstelsel in Amsterdam Zuidoost - https://nl.wikipedia.org/wiki/Bullewijkspoorbrug
    Stichting die zich voornamelijk inzet om meer vrouwen in politieke functies te krijgen - https://nl.wikipedia.org/wiki/Stem_op_een_Vrouw
    Spoorweg tussen Beverley en Albany in West-Australië - https://nl.wikipedia.org/wiki/Great_Southern_Railway_(spoorweg)
    Politiek ambt in de Amerikaanse stad New York - https://nl.wikipedia.org/wiki/Stadsdeelvoorzitter_(New_York)


Daarnaast zijn onder andere de volgende bijdragen actueel:

    De 133e editie van het Wimbledon Championship - https://nl.wikipedia.org/wiki/Wimbledon_2019
    De temperaturen stijgen in de Lage Landen - https://nl.wikipedia.org/wiki/Hittegolf


Verdere bijzonderheden op de Nederlandstalige Wikipedia:

    Het portaal van de week gaat over attractieparken - https://nl.wikipedia.org/wiki/Portaal:Attractieparken


De vorige bijdragen van Wikipedia aan NeTTieS zijn hier te vinden: http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wekelijkse_bijdrage_in_NeTTieS



 
Bij de collega's




*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

 
-Apple verplaatst productie nieuwe Mac Pro naar China
https://www.ad.nl/economie/apple-verplaatst-productie-nieuwe-mac-pro-naar-china~a7032782/
- Hoofdontwerper Jony Ive stapt op bij Apple
https://www.ad.nl/tech/hoofdontwerper-jony-ive-stapt-op-bij-apple~aac6563c/
 
 

*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
 
 
- Zo kom je een hete zomer door met een mobiele airco
https://elektrozine.be/zo-kom-je-een-hete-zomer-door-met-een-mobiele-airco/
 

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info


- Valse cryptocurrency apps gebruiken nieuwe 2FA bypass-techiek om Google’s toestemmingsbeleid te omzeilen
https://computertaal.info/2019/06/28/valse-crypotocurrency-apps-gebruiken-nieuwe-2fa-bypass-techiek-om-googles-toestemmingsbeleid-te-omzeilen/
- Je kan beter je verjaardag wijzigen – hackers kennen misschien je PIN code
https://computertaal.info/2019/06/27/je-kan-beter-je-verjaardag-wijzigen-hackers-kennen-misschien-je-pin-code/
 


*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- Facebook krijgt miljoen euro boete van Italiaanse privacytoezichthouder
https://tweakers.net/nieuws/154596/facebook-krijgt-miljoen-euro-boete-van-italiaanse-privacytoezichthouder.html
- Google legt onderzeese internetkabel tussen Portugal en Zuid-Afrika aan
https://tweakers.net/nieuws/154594/google-legt-onderzeese-internetkabel-tussen-portugal-en-zuid-afrika-aan.html


*** DATANEWS

http://www.datanews.be


- Belg verbruikt 1,86 gigabyte mobiele data per maand
https://datanews.knack.be/ict/nieuws/belg-verbruikt-1-86-gigabyte-mobiele-data-per-maand/article-news-1482039.html
- Slimme Philips Hue-lampen werken binnenkort ook op bluetooth
https://datanews.knack.be/ict/nieuws/slimme-philips-hue-lampen-werken-binnenkort-ook-op-bluetooth/article-news-1481997.html



*** TANDEMTECH


- Apple AirPods review: kleine maar fijne verbeteringen
https://tandemtech.be/airpods-2-review-apple-wireless-charging-case-af02d7c6665e
- Google en hun fascinatie voor berichtendiensten
https://tandemtech.be/rcs-google-imessage-27b0f8702968


*** BLOOVI
http://www.bloovi.be/

- Zullen betaalapps social media laten verdwijnen?
https://www.bloovi.be/artikels/marketing/2019/zullen-betaalapps-social-media-doen-verdwijnen
- Thierry Geerts (Google Belgium): “Laten we het reguleren van AI niet overhaasten, zoals met de GDPR is gebeurd”
https://www.bloovi.be/artikels/innoveren/2019/thierry-geerts-google-belgium-laten-we-het-reguleren-van-ai-niet-overhaasten-zoals-met-de-gdpr-is-gebeurd



 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


 
TIP: MAAK VAN JE OUDE ROUTER EEN WIFI EXTENDER

Heeft je gewone WiFi router onvoldoende bereik om in de kamer boven ook voldoende dekking te geven? Dan nemen de meeste mensen nogal gauw een 'extender' in huis, een speciaal toestel dat het signaal versterkt. Extra kosten - terwijl zij een oude router die zij niet meer gebruiken, evengoed hadden kunnen omvormen tot extender.
Hoe je dat doet, lees je in dit artikel van Lifehacker.
https://lifehacker.com/how-to-extend-your-wi-fi-network-with-an-old-router-915783308






 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...


OVERSIGHT (APP VOOR MAC)
Je kan niet voorzichtig genoeg zijn. En je zou echt niet willen dat vreemden toegang hebben tot de camera op jouw Mac, zodat ze kunnen volgen wat er in jouw kamer gebeurt!
Deze app geeft je een melding wanneer een app toegang zoekt tot de camera van jouw Mac. En van geval tot geval kan je die toegang toestaan of blokkeren.
https://objective-see.com/products/oversight.html?ref=producthunt


HARRY POTTER GAME: WIZARDS UNITE


Volgens verschillende bronnen zou dit wel eens de opvolger kunnen zijn van PokémonGo Een combinatie van game en augmented reality.
Het spel werd ontwikkeld door Niantic, in samenwerking met Warner Bros. Games en Portkey Game. Nu beschikbaar in Duitsland, hopelijk voor de speelvogels binnenkort ook in België!
https://www.harrypotterwizardsunite.com/
https://apps.apple.com/app/harry-potter-wizards-unite/id1452352832
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.nianticlabs.hpwu.prod&referrer=adjust_reftag%3DcsR8zztEn6P0a%26utm_source%3DOfficial%2BWebsite%26utm_campaign%3DAndroid


FASHION FROG
Een combinatie van weer-app met mode: deze app zegt je, op basis van het weer, wat je vandaag zou kunnen aantrekken. Een origineel idee!
https://www.fashion-frog.app/

 (Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.



  


 
NeTTies e-zine
p/a Hilde Van Gool
Bossestraat 32

2220 Heist op den Berg


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu 
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier 
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart 
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe 
Marijke Pante,
Marianne Steijlen 
Reinhilde Remaut 
Ludo Cattoor 
Evert Poppen 
Philip Lafeber 
Julien Van den Borre, 
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Frank VDW
Filip Overmeire (Filover) 
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool

In het bijzonder danken wij Wim Wylin voor de vele tips, en Gerard Schaefer voor de spreuk van de week.

- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004



Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens
Met dank aan Carol Fenijn voor de correctie van onze teksten


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Stuur ons een mail en wij zorgen ervoor! info@netties.be



 

AFSLUITER VAN DE WEEK
Wanneer een rijke goed geweest is voor een arme,
zou hij hem graag een attest van weldadigheid vragen.
-Jean Rostand-