Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
30/6/2019 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Het oor wil ook wat
 
DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 23
Nummer 1111 van 22/6/2019Gegroet lezer,

Deze week zal je in onze nieuwsbrief verschillende artikels vinden over de Libra, "de cryptomunt van Facebook". Verschillende waarnemers wijzen erop dat het niet alleen Facebook is dat achter de munt zit, maar een heel consortium. En dat alles open source is, en transparant. En dat Facebook geen gegevens zal gebruiken om advertenties te vertonen. Maar tegelijk voegen zij eraan toe: haast niemand wil weten van een 'Facebook-munt', omwille van de kwalijke reputatie van het bedrijf van Mark Zuckerberg op het gebied van privacy.

Een goede uitleg over wat de Libra wel en niet is, vind je in de podcast van Tom Merrit (Daily Tech News Show), en zoals zo vaak zijn wij het roerend met hem eens. Beluister zelf:
https://archive.org/details/DTNS20190618

Veel leesplezier met deze editie, en bij leven en welzijn tot volgende week!

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 

 
Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.FACEBOOK MET ZIJN EIGEN CRYPTOMUNT: DE LIBRA
Zou jij Facebook betrouwen wanneer het zijn eigen cryptomunt gaat uitbouwen? Wij persoonlijk niet echt. Maar grote financiële organisaties blijkbaar wel. Het plan krijgt namelijk steun van Visa en Mastercard, en ook internetorganisaties zoals PayPal, Uber, Stripe en Booking.com willen mee in het project stappen. Zij zullen alvast elk 10 miljoen dollar pompen in een fonds om de munt van de grond te krijgen. Samen vormen zij de Libra Association, een onafhankelijke organisatie die de munt moet steunen, zo lees je o.a. bij The Verge.

Maar wat moeten wij ons bij die Libra voorstellen? Wel, als je het ons eerlijk vraagt, dan verwachten wij eerder dat het een soort virtuele munt is, net zoals je vroeger met punten binnen bepaalde sites dingen kon aankopen of punten kon verdienen. Alleen wordt die Libra dus door meerdere sites aanvaard.

Bovendien zou het, in tegenstelling tot andere cryptomunten, niet een munt zijn die je koopt als belegging, in de hoop dat hij gaat stijgen. De Libra zou namelijk een 'stablecoin' zijn, met een vastgepinde waarde tegenover bepaalde munten zoals de dollar, euro of yen.

Maar het probleem blijft: heb jij voldoende vertrouwen in Facebook, om hem jouw bankier te maken zodat hij al jouw financiële transacties (om te beginnen op het web) te volgen? Ben je niet bang dat Facebook die gegevens meteen gaat inzetten?

https://www.theverge.com/2019/6/14/18678785/facebook-libra-cryptocurrency-visa-mastercard-uber-paypal-stripe-association-consortium
https://www.wsj.com/articles/facebooks-new-cryptocurrency-gets-big-backers-11560463312TECH WIL MET AI HELPEN OM WATERTEKORT TE VOORSPELLEN
Wat kan je allemaal doen om de voorspelde klimaatopwarming en de gevolgen ervan te voorkomen - en als ze niet meer te voorkomen zijn, hoe dan het beste leven met de gevolgen ervan?

De technologie kan helpen, zo menen optimisten. En het blijkt dat zij er nog niet zo ver naast zitten. En dat artificiële intelligentie / machine learning hét wondermiddel is dat dit mogelijk moet maken. Zo lees je deze week dat het Nederlandse Water, Peace and Security Partnership, een organisatie gevestigd in Delft en een samenwerking van verschillende organisaties, een tool heeft bedacht die kan voorspellen waar er watertekort zal ontstaan, en tot welke conflicten dit kan leiden.

Bij tests werd informatie over watervoorraden afkomstig van satellieten van de NASA en het European Space Agency gecombineerd met demografische en economische data, om meer dan drie kwart van watergerelateerde conflicten te voorspellen in de binnendelta van de Niger in Mali.

WPS hoopt de tool later dit jaar wereldwijd te kunnen lanceren, en zo mogelijke conflicten tot een jaar op voorhand te kunnen voorspellen. Zo kunnen de oorzaken onderzocht worden, kan hulp geboden worden en zo kunnen, hopelijk, ook de conflicten voorkomen worden of toch de omvang ervan beperkt.

Je ziet: de wereld is nog niet verloren!

Meer bij Reuters.
https://www.reuters.com/article/us-global-climate-water/tech-tool-aims-to-predict-global-water-conflicts-before-they-happen-idUSKCN1TF1CN
https://www.un-ihe.org/water-peace-and-security-partnershipSTREAMING DIENST VAN AMAZON HEET VOORTAAN IMDB EN KOMT NAAR EUROPA
Er beweegt heel wat in het land van de streaming tv. Verleden week kondigde Proximus pardoes aan dat het een nieuw soort tv-kijken wil aanbieden, waarbij de kijker als het ware zijn eigen tv-kanaal samenstelt. En het werd prompt op de vingers getikt door de grote Vlaamse zenders, die zeggen (nog) niet akkoord te zijn met dit systeem. (1) (2).

En nu maakt Amazon nieuwe plannen bekend. De gratis maar met advertenties ondersteunde tv-dienst die voorheen FreeDive heette, krijgt een nieuwe naam: IMDb TV. Een heel, heel slimme zet. Want we kennen met zijn allen IMDb als dé site waarheen je gaat om informatie te vernemen over films en series. IMDb TV is momenteel beschikbaar in de VS via de IMDb website, en als een gratis kanaal in de Amazon Prime Video app op allerlei toestellen. Maar nog dit jaar zou het ook naar Europa komen.

IMDb TV heeft verschillende genres, van films en reeksen, en heeft hiervoor ijzersterke deals afgesloten met vele studio's, waaronder Warner Bros., Sony Pictures Entertainment en MGM voor films.

Meer bij Variety (3)
https://newsmonkey.be/proximus-pickx-het-nieuwe-digitale-tv-aanbod/
https://www.telecompaper.com/news/belgian-broadcasters-protest-new-proximus-tv-platform--1296978
https://variety.com/2019/digital/news/imdb-tv-free-streaming-movies-warner-bros-sony-mgm-1203244552/MAAKT GOOGLE ZELF ZICH SCHULDIG AAN SCHENDINGEN VAN AUTEURSRECHTEN?
Een verhaal met een hoog NCIS-gehalte! Een verhaal dat ook zijn oorsprong vindt op Twitter, en uiteindelijk bij Wall Street Journal belandde.

Het gaat om een discussie tussen de website Genius en Google. Genius publiceert songteksten, en is bijvoorbeeld interessant om te weten te komen wat een bepaalde song wil zeggen, omdat de tekst ervan vaak moeilijk te verstaan is, zoals bij hip-hop songs en andere pop hits. Genius rekent daarbij op de Google zoekmachine, om muziekliefhebbers naar zijn website te sturen. Zoekt een gebruiker naar een song, dan krijgt hij bijvoorbeeld een link naar de band, naar een YouTube versie van de song, en ook de tekst bij Genius.

Maar de laatste jaren is het verkeer, afkomstig van Google, drastisch verminderd. De reden: Google publiceert ook de songteksten in de zoekresultaten zelf.  Genius beweert dat Google die teksten van haar website pikt - en Google ontkent dat.

Maar Genius doet dan een slimme zet:  het stopt bepaalde code in zijn teksten, waardoor het onomstotelijk vastgesteld kan worden of de tekst die Google publiceert, oorspronkelijk afkomstig was van Genius.

En hoe ingenieus was dat systeem bedacht! In de teksten van Genius werden sinds 2016  de apostroffen (het ' leesteken) afwisselend als 'rechte' en 'gekrulde' leestekens weergegeven. Wanneer Google de songtekst met exact dezelfde variatie weergeeft, dan is het bewijs van het plagiaat geleverd. En is Google er gloeiend bij. Het bijzondere hierbij is dat, wanneer je die verschillende soorten leestekens zou omzetten naar morsecode, je het woord 'red handed' (op heterdaad betrapt) krijgt.

Slim bekeken!
https://www.wsj.com/articles/lyrics-site-genius-com-accuses-google-of-lifting-its-content-11560677400?redirect=amp
https://twitter.com/randfish/status/1140334649412947968EU LEGT REGELS VAST VOOR DRONES
EASA (kort voor European Union Aviation Safety Agency) heeft de knoop doorgehakt. Lang was het onduidelijk wat je wel en niet mocht doen wanneer je een drone (een onbemand toestel dat zich als een helikopter voortbewegen kan) gebruikt. Heb je daarvoor een vergunning nodig? En zo ja, moet je dan een opleiding volgen? Tot welke hoogte mag je vliegen met je drone, en zijn er verboden terreinen?

Enkele van die vragen werden nu opgelost, met regels die binnen de EU zouden moeten gelden. Het is nu aan de individuele landen om die in wet te gieten, en zij hebben daarvoor een jaar tijd gekregen.

Wat houdt het reglement in? Wil je met een drone vliegen, dan zal je je vanaf juni 2020 moeten registreren. Er komen ook drie categorieën van drones: toestellen tot 25 kg die een laag risico vormen, specifieke toestellen, die een toestemming nodig hebben om te kunnen vliegen, of 'gecertificeerde' toestellen, die het hoogste risico vormen, omdat zij passagiers vervoeren of over een grote massa mensen vliegen.

Voor elk van die categorieën zal een bepaalde set regels gelden.

Meer bij Techcrunch.
https://techcrunch.com/2019/06/11/europe-publishes-common-drone-rules-giving-operators-a-year-to-prepare/FACEBOOK DAT VOOR BANK GAAT SPELEN - MAG DAT ZOMAAR?
Bij de aankondiging van Facebook dat het gebruikers gaat toelaten om heel simpel betalingen te doen via het platform, horen toch wel enkele bedenkingen.

Om te beginnen: het is allemaal mooi en wel dat Facebook een supermachtig platform is, met miljarden gebruikers wereldwijd, maar ons lijkt het niet juist dat het, in zijn almacht, alles mag doen wat het wil. De financiële markten zijn super gereguleerd - althans de traditionele. Bij cryptomunten ligt dat anders, maar je kan de nieuwe 'munt' van Facebook, de Libra, niet als een cryptomunt beschouwen, juist omdat hij gekoppeld is aan de koers van vier traditionele munten (dollar, euro, yen en pond).

Bij een reguliere bank moet je allerlei administratieve verplichtingen doorlopen. Ook als privépersoon moet je om de x jaar je identiteitskaart laten inscannen. Waar zit die controle bij Facebook? Als bedrijf moet je een ware lijdensweg door, met formulieren waarin ze  jou het hemd van het lijf vragen, dit alles in het kader van anti-witwaspreventie, de beteugeling van de verkoop van bloeddiamanten, enz. En bij Facebook mag je zomaar losweg allerlei betalingen uitvoeren, via een simpele Whatsapp boodschap bijvoorbeeld? Op zijn minst kan je van oneerlijke concurrentie spreken.

Een tweede bedenking: wat als Facebook met zijn Libra de reguliere banken uit de markt concurreert? Het is inderdaad waar dat voor opkomende markten, waar bijvoorbeeld uitgeweken burgers naar hun thuisland geld sturen om de familie te onderhouden, er torenhoge kosten aangerekend worden voor die transfers. De Libra zou daarvoor een oplossing kunnen zijn. Maar wat als gewone klanten bij gewone banken wegtrekken, omdat zij voor hun betalingen toch bij de Libra terecht kunnen? Wat als Electrabel, Proximus en Co ook gaan werken met de Libra, omdat het zo gemakkelijk om betalen is?

Valt het bovendien niet te vrezen dat het hele systeem open staat voor fraude, omdat mensen in goed vertrouwen een rekening via WhatsApp gaan betalen, maar die rekening gestuurd werd door een fraudeur? Is daarover nagedacht? Staan er limieten op de betalingen? Hoe wordt de overdracht geverifieerd?

Nog een andere vraag: Facebook rekent op de kracht van WhatsApp om de betalingen uit te voeren. Nu is het al zo dat expats die geld naar het thuisland sturen, dat via een dienst zoals Moneygram bijvoorbeeld doen, en daarna een WhatsApp sturen om de begunstigde te verwittigen. Facebook rekent erop, niet onterecht, dat de mensen het veel gemakkelijker zullen vinden om de 'Moneygram' stap over te slaan, vooral omdat Facebook (in het begin althans) geen commissie of kosten rekent. Maar er is nog een andere dienst die eveneens betalingen via instant messaging aanbiedt - en dat al enkel jaren doet. Het is WeChat, een sociaal netwerk dat vooral in China populair is. Wat als WeChat uitbreidt buiten China? De kans is groot dat ons hele financieel systeem - althans voor de 'kleine man' - in handen komt van twee grote bedrijven.  Die boven de wet lijken te staan, omdat zij in hun platform doen wat zij willen.

En tot slot: Facebook stapt hier nog een trapje hoger in het 'supermachtig' zijn. Willen we dat wel? Geloven we Facebook echt wanneer het belooft dat het de informatie over onze betalingen niet gaat gebruiken om ons advertenties op te solferen?

Enkele kritische artikels om te lezen, bij The Guardian, Bloomberg en Coindesk
https://www.theguardian.com/technology/2019/jun/18/facebook-libra-launch-cryptocurrency?CMP=fb_a-technology_b-gdntech
https://www.bloomberg.com/news/articles/2019-06-18/france-calls-for-central-bank-review-of-facebook-cryptocurrency
https://www.coindesk.com/facebook-launches-subsidiary-to-support-new-libra-cryptoGOOGLE: EERST SPUTTERT DE CLOUD, EN DAN CALENDAR
Het zit Google niet mee. Begin juni zorgde een netwerkprobleem bij de Google Cloud-diensten ervoor dat heel wat webdiensten, die hiervan gebruik maakten, urenlang onbruikbaar waren in Noord-Amerika en Europa. En het waren niet de minsten - o.a. Snapchat, Vimeo, Shopify, Discord, maar ook de eigen diensten van Google, zoals YouTube, Gmail, Google Search, Hangouts enz. Meer hierover bij ZDNet (1).

En deze week was het dan de beurt aan Google Calendar. Die was voor heel wat gebruikers niet toegankelijk op dinsdag. De reden kon Google niet meteen vinden. Maar het zal je maar overkomen dat je geen toegang hebt tot je agenda.

Nu mag het probleem ook niet overroepen worden: meestal kan je de Google Calendar zo instellen dat je een plaatselijke kopie op je harde schijf hebt of op je smartphone. Maar het moeilijke van de situatie is: hoe reageert het systeem wanneer het terug up-and-running is, en afspraken die je ondertussen in je offline kalender gemaakt hebt, gesynchroniseerd moeten worden?

Meer in een tweede artikel bij ZDNet.(2)
https://www.zdnet.com/article/google-cloud-goes-down-taking-youtube-gmail-snapchat-and-others-with-it/
https://www.zdnet.com/article/google-clouds-bad-month-continues-as-google-calendar-sputters/EU: AIRBNB NIET VERPLICHT OM PLAATSELIJKE REGLEMENTERING TE LATEN NALEVEN
Je hebt het al eerder kunnen lezen: vooral in grote toeristische steden maken reizigers zo massaal gebruik van Airbnb dat dit erg negatieve gevolgen begint te krijgen. Enerzijds worden de huurprijzen voor de gewone burger onbetaalbaar, omdat verhuurders via Airbnb veel meer geld kunnen vragen. En anderzijds wordt het sociaal leven bedreigd: 'gewone' burgers verdwijnen er, enkel toeristen die kort verblijven wonen er nog, en het maatschappelijk weefsel wordt ontwricht.

Verschillende grote steden hebben daarom reglementen uitgevaardigd om die tijdelijke verhuring aan banden te leggen. Zo mag je in Amsterdam als eigenaar van een pand, je woning niet langer verhuren dan dertig dagen, of aan meer dan vier personen verhuren. Alleen: hoe kunnen die steden ervoor zorgen dat deze regels gerespecteerd worden? Daarvoor moeten de online verhuurplatformen meewerken. Waarvoor die tot nu niet echt stonden te springen.

Verschillende steden (Amsterdam, Barcelona, Berlijn, Bordeaux, Brussel, Krakau, München, Parijs, Valencia en Wenen) hebben een klacht ingediend bij de Europese Commissie. Die heeft nu uitspraak gedaan: Airbnb, Booking.com en dergelijke platformen zijn enkel websites, die een informatieve dienst verlenen. En niet verantwoordelijk gesteld kunnen worden voor het naleven van de regels van de steden.

Waardoor de steden nu vrezen dat deze uitspraak betekent dat zijzelf moeten gaan zorgen dat de regels eerbiedigd worden. Wat inhoudt dat zij zelf speurwerk moeten gaan verrichten om de anonieme advertenties op Airbnb enz. te gaan ontcijferen...

Meer bij Dutchnews.nl en Emerce.
https://www.emerce.nl/nieuws/europese-steden-vrezen-meer-overlast-airbnb-na-advies-advocaatgeneraal-europees-hof-justitie
https://www.dutchnews.nl/news/2019/06/amsterdam-other-cities-sound-alarm-after-eu-court-airbnb-legal-advice/BE: ELEKTRISCHE STEPS VERVANGEN DE WAGEN NIET
Een van de argumenten waarmee de aanbieders van de deelsteps de overheden trachten over te halen om hen in hun steden te dulden, is het feit dat zij het autoverkeer zouden doen verminderen. En dus zouden zorgen voor een gezondere planeet.

Gezonder misschien wel, maar wel gevaarlijker - de gebruikers van deelsteps blijken niet al te veel verantwoordelijkheidsgevoel te bezitten, en laten de steps vaak kris kras verspreid op het voetpad achter. Wat enorme hinder opbrengt voor de voetgangers, om niet te spreken voor blinden...

Nu blijkt echter dat de deelsteps helemaal niet de auto vervangen in de steden - het zijn vooral voetgangers die dit als een snel vervoermiddel beschouwen. Zo hield Bruzz.be een (bescheiden) enquête bij 150 stepgebruikers, en daaruit blijkt dat voor 59% de step gebruikt wordt voor een traject dat zij te voet afleggen. Voor 16% een project met het openbaar vervoer, en 15% met de fiets. Ook cijfers uit     een Franse studie met meer respondenten (4.000) bevestigt dit resultaat.

Nog meer interessante resultaten vind je in het volledige artikel van Bruzz.be, dat ook het begrip 'greenwashing' in de mond neemt.
https://www.bruzz.be/analyse/elektrische-step-vervangt-vooral-voetganger-2019-06-19BE: KLACHT OVER FRAUDE MET GAMES
Het overkwam een VRT-nieuwslezeres: plots merkte zij op dat er op haar telefoonrekening een som van 3,99 euro afgetrokken werd per week. Een som die naar een spelletjessite ging, waarop de dame zich nooit ingeschreven had. Uit nader onderzoek blijkt dat er wel meer klachten zijn over die site: die zou namelijk bij een pop-up, die de meeste mensen gewoon wegklikken, het wegklikken als een activeren van een abonnement laten gelden. Wat niet alleen unfair is, maar ook niet wettelijk: een dergelijk abonnement moet altijd bevestigd worden door een extra mail.

De VRT-redactie stelde een onderzoek in naar deze praktijk, en heeft op haar website ook tips geplaatst hoe jij, indien jij in dezelfde valkuil getrapt bent, je abonnement kan annuleren (1)

Games waarop je, ongewild, een abonnement genomen hebt, vormen niet de enige fraude waaraan gebruikers bloot staan. Heel wat diensten zijn immers, wanneer je ze installeert, gekoppeld aan je Google of Apple account. Vaak werken zij met een gratis periode van x weken of maanden. En na het verstrijken van die proefperiode gaat de meter beginnen te tellen, wanneer je vergeet de dienst te annuleren. Het erge is: vaak heb je de app al lang verwijderd van je smartphone en ben je je niet bewust van dit abonnement - vooral wanneer jij niet nauwkeurig je rekeninguittreksels van je bank of betaalkaart opvolgt.

Apple heeft nu een stap aangekondigd die dergelijke fraude toch een beetje aan banden moet leggen. In iOS13, de nieuwste update van zijn besturingssysteem, zal je voortaan een waarschuwing zien wanneer je een app verwijdert van je smartphone, waarop nog een abonnement actief is. Zo kan je tenminste niet in de valkuil vallen van abonnementen voor apps die je al lang niet meer gebruikt! (2)
https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2019/06/19/check-uw-telefoonrekening-wordt-u-ook-plots-wekelijks-3-99-euro/
https://www.digit.in/news/apps/ios-13-will-warn-users-if-they-delete-apps-with-active-subscription-48635.htmlLIBRA KOMT NIET UIT IN ZIJN MEESTBELOVENDE MARKT, INDIA
Het nieuws dat Facebook gaat beginnen met zijn eigen cryptomunt, slaat in als een bom. Dat het niet enkel Facebook zelf is dat aan de basis ligt van de munt, maar een heel consortium, dat het een stabiele cryptomunt is, dat de munt open source is, al die factoren kunnen de kritiek niet wegnemen dat het Facebook is en blijft dat de munt lanceert, en niemand vertrouwt het bedrijf van Mark Zuckerberg nog voor zijn privacy.

Officiële instanties reageren eveneens vol wantrouwen. In de VS heeft de voorzitster van het US House Financial Services Comité gevraagd dat Facebook de ontwikkeling van de Libra stopzet, tot het Amerikaanse Congres en regulatoren dieper kunnen ingaan op de zaak. In Europa vraagt de Franse minister van Financiën aan gouverneurs van de centrale bank van de G7 om een rapport voor te bereiden dat besproken zal worden op de bijeenkomst in juli.

Het feit dat de Libra wel eens het hele bankensysteem overhoop zou kunnen gooien, helpt ook al niet. De Libra zou diensten zoals Moneygram, voor het zenden van geld naar personen in het buitenland, overbodig kunnen maken. Verwacht je dus maar aaan stevig lobbywerk vanwege de banken, om de Libra een halt toe te roepen.

Eén eigenaardigheid willen wij toch vermelden. Eerder deze week schreven wij dat de Libra ideaal is voor opkomende markten zoals India, waar heel wat mensen geen toegang hebben tot een bankrekening. Nu blijkt echter dat de Libra daar niet eens van start zal gaan: de Libra zal niet gebruikt worden in landen waartegen de VS sancties getroffen hebben, of die geen cryptomunten toelaten. En India, nochtans een van de grootste markten voor Facebook, behoort tot die categorie.

Meer bij The Verg en TechCrunch
https://www.theverge.com/2019/6/18/18684268/facebook-libra-cryptocurrency-stop-congress-house-democrat-maxine-waters-regulation
https://techcrunch.com/2019/06/19/calibra-india-launch-whatsapp-pay/YOUTUBE LANCEERT AR MAKE-UP
Deze week heeft YouTube een augmented reality functie voorgesteld, waarmee gebruikers make-up kunnen uittesten vanuit de YouTube app. Deze 'AR Beauty Try-on werkt met een in twee gedeeld scherm (split-screen) waarbij je in het ene scherm de tutorial voor het aanbrengen van de make-up kan volgen, en in het ander zelf een kleur lippenstift of oogschaduw kan uittesten in AR.

Momenteel is deze tool nog in alfa-test, voor een beperkt aantal mensen. Leuk, maar toch niet echt origineel, want verschillende andere bedrijven hebben ook al zo'n functie, waaronder L'Oreal, dat hiervoor samenwerkt met Facebook.
https://techcrunch.com/2019/06/18/youtubes-new-ar-beauty-try-on-lets-viewers-virtually-try-on-makeup-while-watching-video-reviews/

APPLE ROEPT SOMMIGE 15-INCH MACBOOK PRO TOESTELLEN TERUG
Oei, een bericht dat we nog niet vaak gezien hebben: Apple roept een reeks laptops terug, omwille van de batterij. Die zou namelijk oververhit kunnen raken, en daardoor een veiligheidsrisico vormen.

Het is blijkbaar een risico dat zich pas na lange tijd voordoet, want het gaat om toestellen die tussen september 2015 en februari 2017 verkocht werden, en tot nu toe zijn er, voor zover wij weten, geen belangrijke incidenten gemeld met deze batterijen.

Behoort jouw toestel tot die gevarenzone? Daarvoor moet je kijken welk serienummer jouw toestel heeft, en dat vergelijken met een lijst op de website van Apple.

Meer info bij Apple zelf.
https://support.apple.com/nl-be/15-inch-macbook-pro-battery-recall

 

  
 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!INFUUSPOMPEN IN HOSPITALEN KUNNEN OOK GEHACKT WORDEN
Waar we in het vorige artikel de technologie nog prezen als redding voor de toekomst, moeten we in dit artikel weerom wijzen op technologie als bedreiging van onze maatschappij.

Wat wil het geval? Steeds meer toestellen hebben een internetverbinding - ook in hospitalen. Wat tot een nieuwe industrie geleid heeft: beveiligingsbedrijven die zich in healthcare specialiseren. Een van die bedrijven is CyberMDX, en het heeft nu ontdekt dat een pompje dat gebruikt wordt bij infusen (bij ons in de volksmond 'baxters' genoemd) een beveiligingsfout bevat waardoor het vanop afstand gehackt kan worden, en gecontroleerd.

Wanneer een hacker kwaadwillende firmware zou installeren op de computer van de pomp, dan zou hij het tempo van het infuus kunnen aanpassen, of zelfs de computer kunnen laten crashen, zodat het pompje offline gaat.

Eventjes schrikken, toch?  Het bedrijf in kwestie heeft een update uitgebracht van de firmware voor het toestel dat in 50 landen verkocht wordt. Maar dan moeten de hospitalen uiteraard die update toepassen.

Het incident beklemtoont in elk geval dat élke fabrikant van IoT toestellen zich bewust moet zijn van de noodzaak om te onderzoeken of hun toepassing (hard- of software) gehackt kan worden. Bovendien de mogelijkheid voorzien om firmware-updates toe te passen. En een systeem om afnemers van hun product te verwittigen van deze updates. En anderzijds wordt de belangrijke rol van IT-personeel in de hospitalen nogmaals benadrukt. Zij zijn niet alleen maar de mensen die verantwoordelijk zijn voor het beheer van patiënten op administratief vlak, maar ook voor hun gezondheid...
https://techcrunch.com/2019/06/13/alaris-infusion-pump-security-flaws/NIEUWE KINDLE: DE OASIS
Amazon heeft een nieuwe versie aangekondigd van zijn e-ink e-book reader, de Kindle. Het nieuwe aan de Oasis, zoals de reader heet, is het feit dat de kleurwarmte van het scherm aangepast kan worden. Zo kan je bijvoorbeeld je scherm meer of minder wit laten uitstralen, afhankelijk van het tijdstip van de dag.

Het toestel kan dat ook automatisch doen, waarbij jijzelf een schema kan instellen, of het toestel automatisch kan laten aanpassen aan zonsopkomst en -ondergang.

Ook weer: leuk, maar niet origineel. Want de Kobo e-book readers bevatten deze functie al langer. Het toestel zal $250 kosten en komt vanaf 24 juli in de VS op de markt.

Meer bij The Verge
https://www.theverge.com/circuitbreaker/2019/6/19/18684326/amazon-new-kindle-oasis-color-temperature-night-reading-2019-model-update

 
 


 
De nieuwe oogst


   
CSS LAYOUT

CSS is, voor wie het niet weet, de manier waarop je in een aantal regels aan het begin van de html-code, bepaalt hoe de grafische vormgeving van de site eruit moet zien. Je bepaalt het basis-lettertype, hoe de tags H1, H2 enz of de tag B eruit moeten zien, enz.
Deze site leert je hoe je met simpele hacks CSS helemaal naar je hand zet.
[Taal: ENG]
https://every-layout.dev/


NVIDIA GAUGE: ONLINE TEKENEN
Het bedrijf Nvidia is maker van grafische kaarten.  Met deze online tool wil het bedrijf tonen wat je allemaal kan maken met deze technologie.
Als wij het goed begrepen hebben, gaat het bij deze tool vooral om het uploaden van een bestaande afbeelding, die je dan kan wijzigen met de brushes.
[Taal: ENG]
http://3.16.206.30/
https://www.launchingnext.com/s/nvidia-gaugan/51749/
https://www.reuters.com/article/us-twitter-saudi-politics/unhappy-at-twitter-thousands-of-saudis-crash-pro-trump-social-network-idUSKCN1TE32S


PODCAST GANG: PODCASTS ONTDEKKEN

Geen Nederlandstalige of Vlaamse podcasts, maar wel een hele reeks Engelstalige podcasts die je kunnen inspireren. Netjes opgesomd op deze website. Wat wij wel kunnen appreciëren is dat je bij elke podcast ook de RSS feed krijgt.
[taal: ENG]
https://podcastgang.com/


SOON ON NETFLIX

Een site die eigenlijk vooral voor de VS bestemd is, maar het kan geen kwaad om er even te grasduinen - en wat te watertanden bij wat binnenkort ook naar Europa komen kan.
[Taal:ENG]
https://www.soononnetflix.com/


IRL: VOLG DE PARTYGANGERS
Een website voor jongeren , die hen toont welke evenementen er in het vooruitzicht zijn, en waar er toffe party's zijn. Je komt dat te weten door bepaalde mensen te volgen die naar party's en evenementen gaan die jou ook interesseren. Zo kom je weten waar er weer iets nieuws te beleven valt!
Momenteel is de app enkel verkrijgbaar voor iOS. Een uitvoerige bespreking bij TechCrunch.
https://techcrunch.com/2019/06/13/irl-calendar/
https://www.irl.com/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: MOBISCORE
De Vlaamse overheid heeft een online tool ontwikkeld waarbij de plek waar jij woont geëvalueerd wordt op zijn mobiliteit: is er openbaar vervoer, kan je gemakkelijk naar culturele centra, enz. (1) Een mooi initiatief, maar toch is er kritiek (2).
[Taal: ENG]
https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2019/06/18/mobiscore/
https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2019/06/19/de-manipulatieve-leugen-van-de-mobiscore/
https://mobiscore.omgeving.vlaanderen.be/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: GEZONDE DRUKTE

Een blog van vier mama's. Die foodlovers zijn, maar toch ook de combinatie gezin, toffe job en bruisend sociaal leven moeten kunnen combineren. En bovenal: ook nog eens gezond én lekker moeten koken voor de kinderen.
Wij vonden er alvast enkele goede recepten.
[Taal: ENG]
http://www.gezondedrukte.be/


VRIJDAG MULTIMEDIA: BIBLIOTHEKEN

Brainporn voor de boekenliefhebber: dit is een verzameling foto's van prachtige bibliotheken - geen openbare bibliotheken, maar bij mensen thuis. Om jaloers te worden!
[Taal: ENG]
https://themindcircle.com/stunning-home-libraries/


VRIJDAG MULTIMEDIA: MAANLANDING
Op deze website van de NASA kan je een reis maken met de tijdmachine: in realtime en in detail herbeleef je de maanlanding. Op 21 juli is het immers 50 jaar geleden dat  Neil Armstrong als eerste mens voet zette op de maan.
[Taal: ENG]
https://apolloinrealtime.org/11/
https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2019/06/16/maanlanding-realtime/


VRIJDAG MULTIMEDIA: ITCH.IO
Op deze website vind je een hele collectie games om te downloaden naar je mobiele toestel. Er is ook een flinke collectie gratis games. Maar let toch altijd op voor in-app aankopen!
[Taal: ENG]
https://itch.io/games/free
https://itch.io/


Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com
 


           W I K I P E D I A
    Een selectie van nieuwe en actuele bijdragen in
       de Nederlandstalige versie van WikpediaWikipedia is een project met als doel een complete encyclopedie op het web te creëren. Iedereen kan Wikipedia gebruiken om informatie te zoeken of toe te voegen. U kunt eenvoudig zelf artikels schrijven, corrigeren of aanvullen. Aanmelden is hiervoor niet nodig, u kunt door op een van de onderstaande pagina's op "Pagina bewerken" te klikken meteen aan de slag.


De laatste twee weken zijn onder meer nieuwe artikels verschenen over:

    Compacte cross-over van de Tsjechische autofabrikant Škoda Auto - https://nl.wikipedia.org/wiki/%C5%A0koda_Kamiq
    Wijk in New York City - https://nl.wikipedia.org/wiki/Battery_Park_City
    Kasteel van Compiègne - https://nl.wikipedia.org/wiki/Kasteel_van_Compi%C3%A8gne
    Arubaanse advocaat en politicus - https://nl.wikipedia.org/wiki/Hendrik_Croes
    Nationaal park ten oosten van Perth - https://nl.wikipedia.org/wiki/Nationaal_park_John_Forrest
    Serie oorlogen tijdens de vroege expansie van Rome in Centraal-Italië - https://nl.wikipedia.org/wiki/Romeins-Aequische_Oorlogen
    25 machtigste vrouwen in Vlaanderen - https://nl.wikipedia.org/wiki/25_machtigste_vrouwen_in_Vlaanderen
    Straat, singel of boulevard in de Nederlandse stad Maastricht - https://nl.wikipedia.org/wiki/Wilhelminasingel_(Maastricht)
    Zweedse schrijver en vertaler - https://nl.wikipedia.org/wiki/Erik_Lindegren
    Cyclus van zes schilderijen over de seizoenen gemaakt door Pieter Bruegel de Oude - https://nl.wikipedia.org/wiki/De_twaalf_maanden


Daarnaast waren de laatste twee weken onder andere de volgende bijdragen actueel:

    Overleden artieste en designer, o.m. bekend van haar parfumlijn - https://nl.wikipedia.org/wiki/Gloria_Vanderbilt
    Overleden voormalig Egyptisch president - https://nl.wikipedia.org/wiki/Mohamed_Morsi
    Epidemie die van Congo naar Oeganda overgeslagen is - https://nl.wikipedia.org/wiki/Ebola


Verdere bijzonderheden op de Nederlandstalige Wikipedia:

    Het portaal van de week gaat over Harry Potter - https://nl.wikipedia.org/wiki/Portaal:Harry_Potter
    Het portaal van verleden week ging over voetbal - https://nl.wikipedia.org/wiki/Portaal:Voetbal


De vorige bijdragen van Wikipedia aan NeTTieS zijn hier te vinden: http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wekelijkse_bijdrage_in_NeTTieS 
Bij de collega's
*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

 
  - Tieners testen tech uit de jaren '90: ‘Zijn dit aliens?’
https://www.ad.nl/tech/tieners-testen-tech-uit-de-jaren-90-zijn-dit-aliens~afe411782/
- WeTransfer stuurde bestanden door naar verkeerde ontvangers
https://www.ad.nl/tech/wetransfer-stuurde-bestanden-door-naar-verkeerde-ontvangers~a6e893c3/

 

*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
 
 
 - Polair, de coolste aircooler van Air Natural!
https://elektrozine.be/polair-de-coolste-aircooler-van-air-natural/*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info

- Kritieke bug gevonden in Populaire mail server software
https://computertaal.info/2019/06/19/kritieke-bug-gevonden-in-populaire-mail-server-software/
- MEIS & MAAS lanceert De allereerste officiële Minecraft fictie-serie!
https://computertaal.info/2019/06/17/meis-maas-lanceert-de-allereerste-officiele-minecraft-fictie-serie/

 

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- Netflix experimenteert met picture-in-picture op desktop
https://tweakers.net/nieuws/154326/netflix-experimenteert-met-picture-in-picture-op-desktop.html
- Mozilla dicht sandbox escape-zerodaylek in Firefox
https://tweakers.net/nieuws/154300/mozilla-dicht-sandbox-escape-zerodaylek-in-firefox.html*** DATANEWS

http://www.datanews.be


- Dronewetgeving wordt soepeler
https://datanews.knack.be/ict/nieuws/dronewetgeving-wordt-soepeler/article-news-1479107.html
- Asco houdt deuren gesloten na cyberaanval
https://trends.knack.be/economie/bedrijven/asco-houdt-deuren-gesloten-na-cyberaanval/article-news-1479681.html?_ga=2.37204712.955228315.1561141818-1947831008.1520797369


*** TANDEMTECH


- De vuist tegen Google en Facebook is van katoen
De Belgian Data Alliance is de nieuwste onthulling uit de trukendoos van de Belgische media
https://tandemtech.be/belgian-data-alliance-bda-facebook-google-ads-ba7b4fdda5fb
- De OnePlus Bullets Wireless 2 doet het nog beter
€99 is eigenlijk geen geld voor deze klasse
https://tandemtech.be/de-oneplus-bullets-wireless-2-doet-het-nog-beter-34f61726dc5f


*** BLOOVI
http://www.bloovi.be/
- Hoe China dankzij big data nog meer voorsprong neemt op de rest van de wereld
https://www.bloovi.be/artikels/innoveren/2019/hoe-china-dankzij-big-data-nog-meer-voorsprong-neemt-op-de-rest-van-de-wereld
- In de marge: deze zomer kan je je in Brussel gratis verplaatsen met een elektrische deelfiets
https://www.bloovi.be/artikels/ondernemen/2019/in-de-marge-deze-zomer-kan-je-je-in-brussel-gratis-verplaatsen-met-een-elektrische-deelfiets

 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


GEGEVENS VANUIT EEN WEBPAGINA KOPIËREN
Onlangs werden wij geconfronteerd met het probleem: hoe kan je gegevens vanuit een tabel op een website overbrengen naar een spreadsheet, om die dan zelf verder te bewerken. Bij dit online forum vonden wij enkele handige tips. Omslachtig, maar het werkt, zoals we zelf uitgetest hebben.
https://www.onemorething.nl/community/topic/gegevens-uit-webpagina-naar-word-kopieren/


TIP: IOS 13 BÈTA DOWNLOADEN

Zou je wel eens willen weten wat de nieuwe versie van het iOS besturingssysteem (13) voor nieuws te bieden heeft? Dan moet je dit artikel bij Lifehacker lezen, waarin uitgelegd staat hoe je nu al deze versie in bèta kan downloaden en installeren.
https://lifehacker.com/the-easiest-way-to-install-the-ios-13-beta-1835610960


Voor deze rubriek danken wij Gerard Schaefers (Sjeef): http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html en Mac-kenner Arnold voor hun hulp bij Mac-onderwerpen, en Hans voor de vele tips.
 

 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...


GOOGLE GAME BUILDER
Een van de nieuwste prototypes die uit Area 120 afkomstig zijn, de Google Workshop voor experimentele projecten, is Game Builder. Het principe is simpel: zelfs zonder programmeerkennis kan je games bedenken en bouwen in een Minecraft omgeving.
Bij 9to5Google vind je een uitvoerige uitleg.
https://store.steampowered.com/app/929860/Game_Builder/
https://9to5google.com/2019/06/13/google-game-builder/


BLACK MENU VOOR GOOGLE CHROME


Deze extensie voor de Chrome-browser zorgt ervoor dat de interface aangepast wordt naar een 'dark modus'. Wij zijn daar geen fan van, zoals je in een vorig artikel kon lezen. Maar jij misschien wel?
https://www.chip.de/downloads/Black-Menu-fuer-Google-Chrome_116390848.html
https://apps.jeurissen.co/black-menu-for-google


THREADER: VERZAMEL DE BESTE TWITTER DRAADJES
Op Twitter kan je heel wat interessante informatie vinden, die dan als draadjes ('threads') gevolgd kunnen worden. Deze website met iOS app maakt een selectie van goede threads om te lezen.
https://threader.app/faq/what-is-threader


UPDATE JE FIREFOX NU!
Er werd een gevaarlijke bug ontdekt in de Firefox browser, en die zou al meteen 'in the wild' gesignaleerd zijn. Dat wil zeggen dat er al gevallen bekend zijn van mensen die via de bug aangevallen zijn met malware of erger. De uitleg over de bug lees je bij ZDNet. Wat jij moet weten is dat je, wanneer je in je Firefox browser de melding krijgt dat er een update beschikbaar is, die meteen moet installeren!
https://www.zdnet.com/article/mozilla-patches-firefox-zero-day-abused-in-the-wild/


SUSPICIOUS SITE REPORTER: EXTENSIE
Deze extensie voor de Chrome browser van Google zorgt ervoor dat je een site kan rapporteren wanneer je die verdacht vindt. Daarmee draag je bij aan de database die Google zelf aanlegt voor zijn Safe Browsing functie. Meer uitleg bij Engadget.
https://www.engadget.com/2019/06/19/google-chrome-suspicious-site-reporter/
https://chrome.google.com/webstore/detail/suspicious-site-reporter/jknemblkbdhdcpllfgbfekkdciegfboi/related


REVELIO: HOUD BIJ WELKE FILMS JE AL GEZIEN HEBT


Deze app zorgt ervoor dat je niet alleen kan aanduiden welke films je al gezien hebt, in de bioscoop of elders. Maar je kan ook een lijstje maken van de films die je nog wil zien. Een functie om een melding te krijgen wanneer er nieuwe films in de bioscopen komen zou later volgen.
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.tomhouse.myMovieDB
https://apps.apple.com/fr/app/revelio-app/id1458707210
https://revelioapp.com/

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere. 
 

Het laatste woord.... 


 
NeTTies e-zine
p/a Hilde Van Gool
Bossestraat 32

2220 Heist op den Berg


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu 
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier 
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart 
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe 
Marijke Pante,
Marianne Steijlen 
Reinhilde Remaut 
Ludo Cattoor 
Evert Poppen 
Philip Lafeber 
Julien Van den Borre, 
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Frank VDW
Filip Overmeire (Filover) 
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool

In het bijzonder danken wij Wim Wylin voor de vele tips, en Gerard Schaefer voor de spreuk van de week.

- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens
Met dank aan Carol Fenijn voor de correctie van onze teksten


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Stuur ons een mail en wij zorgen ervoor! info@netties.be 

AFSLUITER VAN DE WEEK
Schrijven is kijken met je ogen dicht.
-Remco Campert-