Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
20/6/2019 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Het oor wil ook wat
 
DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 23
Nummer 1110 van 15/6/2019Gegroet lezer,

Deze week een mooie mix, al zeggen we het zelf, tussen leuke aankondigingen waarmee u meteen aan de slag kan, en meer filosofische artikels met duiding en achtergrond bij recente evoluties. Zoals het probleem van de haatspraak op het internet, en hoe die tegen te gaan.

Hopelijk vindt u dus weer wat naar uw gading in dit nummer. Veel leesplezier, en bij leven en welzijn tot volgende week!

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 

 
Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.
HAATSPRAAK OP DE SOCIALE MEDIA: DE PIJNPUNTEN
In verschillende podcasts en longreads werd de voorbije dagen nader ingegaan op het probleem dat sociale netwerken hebben met haatspraak, en de manier waarop deze platformen hierop reageren. Volgens sommigen reageren ze te laks, volgens anderen bevooroordeeld (rechtse stemmen zouden monddood gemaakt worden, linkse haatspraak zou toegelaten zijn).

Wat wij uit die analyses onthouden hebben, is dat er eigenlijk twee pijnpunten zijn, waardoor de hele strategie om haatspraak tegen te gaan, momenteel een maat voor niets is.

1 De gebruiker geeft de sociale media een verantwoordelijkheid
Stel dat bepaalde haatspraak (racisme, anti-islam, aanzetten tot geweld, ...) niet op Facebook of Twitter verschenen was, maar op een WordPress-website. WordPress is ook een platform, waar mensen en bedrijven een eigen website kunnen maken, waar mensen commentaar kunnen geven, enz.

Maar wanneer jij je door op WordPress gepubliceerde haatspraak beledigd voelt, of vindt dat er een wettelijke grens overschreden is, dan ga jij toch niet WordPress verantwoordelijk stellen? Dan dien je toch een klacht in bij het gerecht?

Wij beschouwen met zijn allen Facebook en Twitter veel te veel als een almachtig platform, en rekenen erop dat het zelf orde zal houden op zijn platform. Terwijl we eigenlijk telkens naar de rechter zouden moeten stappen: wat strafbaar is, moet gestraft worden.

2 Twitter, maar vooral Facebook, leeft van polarisatie
Hierbij kijken we vooral met een beschuldigende blik naar Facebook - bij Twitter heb je nog altijd de vrije keuze om een chronologische tijdlijn te zien, met enkel mensen die jij volgt. Bij Facebook is de hele newsfeed bepaald door het algoritme.

En dat algoritme stuwt je altijd maar verder in een bepaalde richting. Je vindt iets leuk, en dan krijg je meer van hetzelfde te zien. Elke like duwt je verder in een bubbel, waardoor er vooral steeds hardere tegenstellingen ontstaan tussen mensen. Die beginnen te schelden en ruzie te maken in de commentaren.

Het algoritme gedijt gewoon op die polarisering. Want het is dat wat de mensen aan Facebook bindt, en wat de advertentiedollars binnenbrengt.

Denk je nu werkelijk dat de ingenieurs van Facebook, die zo vernuftig zijn, niet al lang een algoritme hadden kunnen bedenken dat de polarisatie minder op de spits drijft? Facebook heeft geen belang bij een rustig voortkabbelend sociaal netwerk, maar alle belang bij emoties die hoog oplopen.

Meer beschouwingen hierover bij DTNS podcast, een gesprek met Yaël Eisenstat, beleidsadviseur aan het Center for Humane Technology.
https://podcasts.google.com/?feed=aHR0cDovL2ZlZWRzLmZlZWRidXJuZXIuY29tL1dhcnBhdGhUVg&episode=NDA4NWIyZmQtNjA4OS00N2NmLWFiNmItZGNkMWYzMzE5NmVl&at=1560180038098GOOGLE STADIA: STREAMING GAMES - MAAR KAN JOUW ABONNEMENT HET WEL AAN?
Na muziek in de cloud, zijn het nu de games die eraan moeten geloven. Geen games meer om te installeren, waarvan je een doosje koopt, maar games in de cloud.

Google heeft verleden week zijn Stadia service voorgesteld, die volgens dit principe werkt. Maar het prijsmodel is nog niet zo duidelijk. Het is in elk geval geen Netflix-model, met een vast abonnement waarvoor je alles kan bekijken wat je wil.

Om te beginnen, zo lees je bij 9to5Google, is Stadia, de dienst op zich, gratis. Via Stadia Base kan je games spelen aan 1080p / 60fps (frames per second). Maar voor de games betaal je, zowel bij Base als de Pro formule. Speel je de games via de Pro formule, dan krijg je voordelen. Waar je bij Base sommige games enkel kan spelen zolang je betaalt voor het Stadia-abonnement, zal je bij Pro games kunnen aankopen, zodat die permanent kan blijven spelen. Een duidelijk overzicht bij 9to5Google (1).

Maar er zit nog een verborgen kost bij het streamen van games. Want dat slokt veel meer bandbreedte op dan je zou denken. Bij PCGamer vonden wij een interessante opsomming van hoeveel dat juist is.

Bij 4K streaming zou dat maar liefst 15,75 GB per uur zijn, bij 1080p 9 GB, bij 720p 4,5 GB.  Nu bieden de meeste providers tegenwoordig een ruim debiet aan, maar het is toch nog altijd beperkt tot "redelijk gebruik". Stel dat jouw provider een debiet van 1 TB per maand 'normaal' vindt. Dat gebruik is bijvoorbeeld voldoende om een hele maand Netflix te bekijken. Het betekent maximaal 65 uur per maand aan 4K. Wat neerkomt op 2 uur per dag, redelijk voor fervente gamers. Maar kijk je dan ook nog af en toe een filmpje via Netflix, dan ga je er toch nog over...

De berekeningen kan je nalezen bij PCGamer. (2)
https://9to5google.com/2019/06/09/google-stadia-pro-pricing-explained/
https://www.pcgamer.com/stadia-4k-streaming-will-use-up-1tb-of-data-in-65-hours/IS ARTIFICIAL INTELLIGENCE BEVOOROORDEELD?
Steeds meer wordt kunstmatige intelligentie en machine learning toegepast in technologie. Systemen worden massa's data gevoederd, die hen steeds slimmer moeten maken en waaruit zij conclusies trekken. Maar is die AI niet bevooroordeeld? Worden data wel objectief ingevoerd? Staan de mensen die de conclusies van de data beoordelen, wel onbevooroordeeld tegenover de resultaten?

Dat, zo stelt een artikel in Medium, wordt het nieuwe burgerrechtengevecht van deze tijd. Want AI zal in de toekomst zoveel bepalen, of wij geselecteerd worden voor een job, tot of wij een lening krijgen van de bank. En dat baart toch zorgen, en noopt tot voorzichtigheid.

Zo is er een wetsvoorstel ingediend om bedrijven te verplichten verantwoording af te leggen over de manier waarop hun algoritmes werken.

Het feit dat de mensen die aan de algoritmes, aan machine learning en AI werken in de tech bedrijven, geen weerspiegeling zijn van de maatschappij, is een ander heikel punt. Bij Google bijvoorbeeld zijn er volgens het bedrijf 893 mensen die werken aan machine learning. Slechts één daarvan is een zwarte vrouw. Bij Facebook werken er 146 mensen bij het AI research team. Geen daarvan is zwart.

Om toch even over na te denken. Lees het interessante artikel bij Medium.
https://zora.medium.com/a-i-is-not-as-advanced-as-you-might-think-97657e9eecdcWORDPRESS VIP PLATFORM LAAT EEN GROTE STEEK VALLEN
Een toch wat beschamend moment voor enkele grote tech-nieuwssites. Van die grote sites zou je namelijk verwachten dat zij hun eigen WordPress CMS draaien, op een zelfgekozen website hosting. Maar het blijkt dat verschillende grote sites zoals TechCrunch, 9to5Mac, 9to5Google, zelfs VentureBeat en BBC America, gebruik maken van de WordPress.com hosting.
Weliswaar in premium vorm (VIP abonnement), maar toch.

Hoe we dat te weten komen? Wel, blijkbaar hebben technici bij WordPress.com op de verkeerde knoppen gedrukt, waardoor die blogs onbereikbaar werden, of hun achterliggend thema teruggezet werd op het standaard thema. Gevolg: de hele opbouw van de pagina van deze websites ging verloren.

Automattic, het bedrijf achter WordPress.com, heeft toegegeven dat er zich een technisch probleem voorgedaan heeft.

Toch wel gek eigenlijk, dat die grote sites niet voor een eigen WordPress-CMS gekozen hebben. Want dat geeft je immers de volledig controle over je website, en maakt je onafhankelijk van blunders zoals die van vandaag... Dat kleine websites die keuze maken, tot daar toe. Maar een site zoals TechCrunch, daar verwacht je toch iets anders van.

WordPress heeft volgens ZDNet laten weten dat het probleem te wijten is aan ontbrekende themabestanden. Wat zou kunnen betekenen dat het uren zou kunnen duren om alle data terug te zetten vanuit backups.

Meer bij ZDNet en Slashdot. Foto's van hoe de 'naakte' websites, zonder hun premium thema eruit zien vind je via Twitteraar Kieren McCarthy.
https://it.slashdot.org/story/19/06/11/1812219/wordpresscom-vip-platform-outage-reverts-sites-to-default-themes?utm_source=slashdot&utm_medium=twitter
https://www.zdnet.com/article/wordpress-com-vip-platform-outage-reverts-sites-back-to-default-themes/
https://twitter.com/kierenmccarthy/status/1138496754309984256G20 HEEFT TECH-GIGANTEN IN HET VIZIER
Verleden week kwam de G20, de machtigste landen ter wereld, bijeen in Japan. Op de agenda stond ook een belastinghervorming, die nieuwe spelregels moet bevatten. Gedaan met de belastingparadijzen, waarbij bedrijven alle winst die zij bij hun filialen in andere landen wegsluizen naar het land dat hen de voordeligste belastingtarieven biedt. Neen, een revolutionaire hervorming, die op twee grote maatregelen gebaseerd is, en vooral voor tech-bedrijven een groot verschil zouden maken.

De eerste maatregel: een bedrijf betaalt niet langer belastingen waar het wil, maar waar het daadwerkelijk zijn geld verdient - of dat nu gaat om het verkopen van producten, of aanbieden van diensten. In het geval van Facebook en Google zouden zij dus ook in België belasting moeten betalen, want het is daar dat hun gebruikers wonen, en zij zorgen voor de inkomsten.

De tweede maatregel: er komt een minimumtarief voor bedrijfsbelasting. Dat moet voorkomen dat landen bedrijven gaan aantrekken, door supervoordelige belastingtarieven aan te bieden. Een maatregel die ongetwijfeld heel moeilijk te slikken zal zijn voor alle landen, niet alleen in de EU maar ook over de hele wereld, want het druist in tegen hun soevereiniteitsprincipe.

Meer bij De Morgen (betaalmuur)
https://www.demorgen.be/nieuws/groen-licht-voor-nieuw-belastingtijdperk-dit-kan-het-begin-van-het-einde-betekenen-van-belastingparadijzen~b21f2535/NIEUWS BINNENLAND: OPNIEUW DE DEELSTEPS
In vorige artikels kon je al lezen dat de elektronische deelsteps enerzijds wel handig zijn: je vindt ze via een app op je step, en kan ze achterlaten waar je wil. Maar anderzijds een echte vloek voor voetgangers, en dan vooral voor blinden, omdat die steps overal kris-kras achtergelaten worden.

In eigen land worden daarom maatregelen genomen, zowel in Antwerpen als Brussel. In Brussel hebben de deelgemeenten een lijst mogen opstellen van de plekken waar het verboden wordt om zo'n step achter te laten. Dat resultaat moet nog verder besproken worden, maar het staat al vast dat de zone rond de Brusselse Grote Markt, de Nieuwstraat en het Josaphat een parkeerverbod krijgen.

Voor elke step die achtergelaten wordt, krijgt het verhuurbedrijf een boete. En het is dan aan het verhuurbedrijf om de gebruiker te straffen en de boete op hem te verhalen (1).

Antwerpen evalueert het systeem, en heeft alvast de zone rond het station als verboden terrein afgebakend. Maar té repressief wil de stad niet optreden, omdat het deze alternatieve transportwijze niet wil ontmoedigen (2).

In Frankrijk is ondertussen een eerste dode gevallen bij een ongeval met een elektrische step. Het slachtoffer zou geen voorrang gegeven hebben aan een vrachtwagen. Want dat is nog een probleem: die deelsteps kunnen echt wel snel, en als gebruiker sta je daar in je gewone kleren, zonder bescherming. Je zal raar of zelden zelfs iemand zien die een helm opheeft. Frankrijk overweegt daarom een maximumsnelheid van 20 km/u in te voeren. (3)
https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2019/06/11/maatregelen-deelsteps/
http://www.standaard.be/cnt/dmf20190611_04453340?utm_source=twitter&utm_medium=dlvr&utm_campaign=twitterfeed
https://www.sprout.nl/artikel/nieuwsupdate/takeaway-promoveert-naar-aex-webhoster-ali-niknam-wordt-belgische-unicornBINNENLAND: COMBELL WORDT TWEEDE BELGISCHE UNICORN
Na een fusie met de Nederlandse collega TransIP, wordt het Gentse hostingbedrijf Combell de tweede Belgische unicorn. Die naam wordt gegeven aan een bedrijf dat 1 miljard euro waard is.

Combell werd in 20 jaar geleden opgericht door de jonge ondernemer Jonas Dhaenens, toen hij amper 16 was. Door gestaag door te werken aan een kwalitatief hosting-aanbod won Combell het vertrouwen van verschillende grote bedrijven, die Combell kozen voor hun hosting.

De laatste twee jaar heeft Combell verschillende bedrijven in binnen- en buitenland overgenomen.

Onlangs is het nu gefusioneerd met het Nederlandse hostingbedrijf van TransIP van Ali Niknam, om samen Team.blue te vormen. Samen zijn zij goed voor 1,2 miljoen klanten in 5 landen (800.000 bij Combell, 400.000 bij TransIP).

Een mijlpaal om trots op te zijn!
https://www.tijd.be/ondernemen/ict/gents-techbedrijf-combell-krijgt-miljardenstatus/10135513.htmlBINNENLAND: GROTE STAP VOORUIT IN OPEN DATA
Deze week heeft de Belgische overheid een belangrijke stap aangekondigd om data beschikbaar te stellen voor iedereen, om te gebruiken.

Het gaat om de adresgegevens uit de 3 regio's (Vlaams Gewest, Waals Gewest, Brussels Hoofdstedelijk Gewest).

Het gaat om XML-bestanden die officiële adressen (naam van de straat, huisnummer, postcode) verbinden met de bijhorende geografische coördinaten.

Voortaan kan je dus jouw adres op je website bijvoorbeeld vermelden.

Verken ook gerust de website over andere initiatieven rond open data.
https://dt.bosa.be/nl/over_bosa/nieuwsberichten/belgian_streets_and_addresses_best_beschikbaar_als_open_dataOPERA LANCEERT OPERA GX, EEN BROWSER VOOR GAMERS
Gisteren hadden wij het over Mozilla, dat plannen heeft om ook diensten te gaan leveren, buiten haar bekende Firefox browser. Vandaag nieuws over die andere alternatieve browser: Opera.

Opera Software, het bedrijf achter Opera, kondigt namelijk aan dat het een speciale versie van de browser uitbrengt die bedoeld is voor gamers en streamers. Opera GX zal namelijk functies bevatten waarmee je kan bepalen dat de browser maar beperkte toegang heeft tot computerbronnen zoals je CPU (je processor) en het RAM (geheugen). 

De bedoeling is dat je zou kunnen surfen, terwijl je toch voldoende computerkracht overhoudt om je game te kunnen spelen of van je streaming te genieten. Bij ZDNet lees je eer meer over (1)

Opera bracht trouwens onlangs een nieuwe versie uit van zijn browser, Opera Reborn 3, en die kreeg van Ars Technica heel lovende kritiek (2).
https://www.zdnet.com/article/opera-launches-opera-gx-worlds-first-gaming-browser/
https://arstechnica.com/information-technology/2019/05/review-opera-once-led-web-browser-innovation-it-has-new-ideas-again-with-reborn-3/DROPBOX HEEFT GROTE PLANNEN
Op een media-event in San Francisco heeft Drew Houston, CEO van Dropbox, grote vernieuwingen aangekondigd. Het is namelijk zo dat Dropbox de harten van de gebruikers heeft kunnen veroveren door de betrouwbare manier waarop het bestanden synchroniseert tussen verschillende toestellen. Maar het zit nog altijd vast aan het besturingssysteem en de manier waarop daar mappen voorgesteld worden, zowel bij Windows Verkenner als de Finder bij Apple-toestellen. En die beide file managers zijn eigenlijk gemaakt nog voor het internet en de cloud bestonden, en zijn sindsdien weinig veranderd.

Daaraan wil Dropbox een einde maken, door een eigen app uit te brengen, waarmee het zijn eigen ding kan doen. Houston spreekt van "Dropbox omvormen van klasseerkast tot conferentiezaal". Concreet zou je in de app alle dingen kunnen doen die je in je Verkenner of Finder doet - bestanden kopiëren, verplaatsen, hernoemen enz. Maar ook bestanden vanuit het ene paneel naar het andere paneel slepen, om gemakkelijk toegang te hebben, of bestanden bovenaan in een folder plaatsen, om niet altijd te moeten zoeken naar dat item.

Een diepgaande uitleg vind je bij FastCompany. Je kan je nu al aanmelden voor deze app, als tester.

Andere nieuwigheden zijn voor iedereen al verkrijgbaar, zoals integratie met GSuite en Slack.
https://www.fastcompany.com/90362055/how-dropbox-is-finally-breaking-free-of-the-folderGOOGLE GAAT VAN START MET DYNAMISCHE E-MAIL
Onlangs had Google aangekondigd dat gebruikers van Gmail kennis zouden gaan maken met 'dynamische e-mail'. Dat is een interactief e-mail formaat, dat bijvoorbeeld door een marketeer geüpdate kan worden met nieuwe informatie. Of de ontvanger van een mail kan dingen doen zoals bevestigen dat hij een conferentie gaat bijwonen, een vragenlijst beantwoorden.

Bovendien zal je met dergelijke mail ook kunnen zien wanneer iemand een commentaar gemaakt heeft op een Google Docs document. Die commentaren komen dan in een thread te staan in Gmail, in plaats van bij elke nieuwe commentaar een aparte melding te ontvangen. Of je zal bijvoorbeeld vanuit je Gmail ook ideetjes kunnen bewaren naar je Pinterest bord.

Deze dynamische mail krijgt nu een lanceerdatum: vanaf 2 juli zullen gebruikers van de zakelijke versie G Suite toegang hebben tot deze dienst.

ZDNet heeft een uitgebreide bespreking.
https://www.zdnet.com/article/google-to-gmail-users-youre-getting-dynamic-email-from-july-2/?ftag=COS-05-10aaa0g

  
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!


EN WAAROM GEEN ONDERWATER DRONES?
Wanneer we het woord 'drone' horen, dan denken we met zijn allen meteen aan toestelletjes die in de lucht vliegen. Maar bij Bloomberg lees je een heel ander idee over drones: ontwikkel eens drones die onder water kunnen 'vliegen' - of liever: navigeren.

Het bedrijf Ocean Infinity bijvoorbeeld is al bezig met het zoeken naar de overblijfselen van een gezonken Argentijnse onderzeeër, met behulp van 8 drones. Het bedrijf was er ook al in geslaagd om de resten te vinden van een Koreaans schip dat gezonken was.

Op een moment dat we bijna zo ver zijn dat we de hele maan in kaart gebracht hebben, blijven de oceanen nog altijd onbekend. En drones zouden kunnen helpen om die in kaart te brengen. Een non-profit, Seabed 2030, heeft dat project op zich genomen, en wil het in de volgende 11 jaar uitwerken.

De toestellen die hierbij gebruikt worden zijn Hugins. Die kunnen tot 20.000 voet onder water duiken, met een autonomie van 72 uur; zij maken gebruik van sonar en andere sensoren, en kunnen enorme hoeveelheden data doorzenden naar de begeleidende schepen.

Die onderwater drones zouden ook gebruikt kunnen worden voor het verzamelen van data, zoals zeestromingen, verspreiding van de warmte. En dat zou ons dan weer kunnen helpen om het klimaat beter te verstaan.

Een interessant perspectief. Meer bij Bloomberg.
https://www.bloomberg.com/news/articles/2019-06-07/underwater-drones-nearly-triple-data-from-the-ocean-floor


MOZILLA SCHAKELT EEN VERSNELLING HOGER
Chrome leek lange tijd stormenderhand de desktop te veroveren als populairste browser. Maar gelukkig hebben Firefox en Opera bewezen dat zij niet uitgerangeerd zijn.

Zo kondigde Mozilla, de organisatie achter zowel de Firefox browser als de Thunderbird mailclient, aan dat er een betaalde versie uitkomt van Firefox.

Daarbij gaat het niet meteen om de software zelf, als bijkomende diensten die je via Firefox zou kunnen krijgen. Met name een VPN (Virtual Private Network), een technologie die als het ware een beveiligde tunnel aanlegt op het publieke internet, tussen jouw browser en de site die je bezoekt. Ook beveiligde opslagruimte staat in de plannen, die momenteel nog niet concreet uitgewerkt zijn. Feit is in elk geval dat Mozilla een ijzersterk gevoel van vertrouwen opwekt bij de gebruikers, en dat zij een VPN via Mozilla ongetwijfeld zullen verkiezen boven een VPN die door derden aangeboden wordt, zelfs wanneer die gratis is.

Meer bij The Verge en The Next Web.
https://www.theverge.com/2019/6/10/18660344/firefox-subscription-paid-service-vpn-cloud-storage-release-date
https://thenextweb.com/apps/2019/06/10/mozilla-will-reportedly-launch-a-paid-version-of-firefox-this-fall/

Netties werkt samen met:


 
De nieuwe oogst


   
TOEVAL OF NIET - GOOGLE CAPTCHA
Volgens deze posting bij grumpy.website zou er een opvallend verschil bestaan tussen de eenvoud bij een Google Captcha die je moet invullen wanneer je met de Chrome browser surft, en de schier onmogelijke manier om de Captcha in te vullen met een Firefox browser.
[Taal: ENG]
https://grumpy.website/post/0RzW4elEN


THE NATIONAL ARCHIVES

Dit zijn de archieven van het Verenigd Koninkrijk. Een collectie die je kan doorzoeken op een bepaald trefwoord, of waar je de bestaande collecties gewoon kan bezoeken. Ontdek zelf deze 1.000 jaar geschiedenis!
[Taal: ENG]
http://www.nationalarchives.gov.uk/


OLIVE TREE GENEALOGIE
Heb je voorouders in de VS? Dan kan je op deze website databanken doorzoeken om meer te weten over jouw voorouders. Je krijgt toegang tot passagierslijsten, informatie over naturalisatie, verschillende genealogie-sites, maar ook databases van Native Americans; Hugenoten, Mennonieten en meer.
[Taal: ENG]
https://www.olivetreegenealogy.com/beginner/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: IKORGANISEER.BE

Deze website, een initiatief met verschillende overheidsinstellingen, wil je op weg zetten wanneer je een evenement wil organiseren.
Welke verplichtingen heb je? Hoe zit het met muziek? Hoe ga je ecologisch te werk? Het antwoord vind je op deze website.
[Taal: NL]
https://ikorganiseer.be/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: KANKERENWERK
Deze website, gemaakt door de instelling Kanker & Werk van de KU Leuven, is bedoeld voor de KMO. Werkgevers die vaak een nauwe band onderhouden met hun personeel, en niet meteen weten hoe te reageren wanneer zo'n personeelslid geconfronteerd wordt met kanker. Hoe gaat het praktisch, qua vervanging? Maar ook: hoe gaat het menselijk - hoe houd je contact met je werknemer?
Een mooi initiatief als je het ons vraagt!
[Taal: NL]
https://www.kankerenwerk.be/


VRIJDAG MULTIMEDIA: WERELDTOP
Radio1 heeft een top 50 opgesteld van de populairste wereldmuziek. En jij kan mee de ranglijst bepalen. Je doet in elk geval nieuwe ideetjes op voor wereldmuziek!
[Taal: NL]
https://wereldtop.radio1.be/lijst


VRIJDAG MULTIMEDIA: BEELDBANK ERFGOED
275.000 afbeeldingen van Vlaams Erfgoed zitten er momenteel in deze beeldbank. Je kan zoeken op thema, maar ook op plaats, en zo geklasseerde monumenten, typische hoeves en woningen ontdekken in een bepaalde gemeente.
[Taal: NL]
https://beeldbank.onroerenderfgoed.be/


Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com 
Bij de collega's
*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

 
 - Met deze betaalbare smartphones schiet je de beste foto's
https://www.ad.nl/tech/met-deze-betaalbare-smartphones-schiet-je-de-beste-foto-s~a39809bb/
- Last-minute cadeau nodig voor pap? Dit zijn de beste scheermessen
https://www.ad.nl/tech/last-minute-cadeau-nodig-voor-pap-dit-zijn-de-beste-scheermessen~a28751e4/
 
 

*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
 
 
- LG’s eerste 8K OLED televisie volgt na de zomer
https://elektrozine.be/lgs-eerste-8k-oled-televisie-volgt-na-de-zomer/
- Google Stadia: games streamen aan 10 euro per maand
https://elektrozine.be/google-stadia-games-streamen-aan-10-euro-per-maand/
 


*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info

- Borderlands Game of the Year (PS4)
https://computertaal.info/2019/06/14/borderlands-game-of-the-year-ps4/
- NSA treedt de groep bij die roept dat Windows gebruikers ‘BlueKeep’ moeten patchen
https://computertaal.info/2019/06/13/nsa-treedt-de-groep-bij-die-roept-dat-windows-gebruikers-bluekeep-moeten-patchen/

 

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- Sociaal netwerk Openbook verandert naam naar Openspace na klacht Facebook
https://tweakers.net/nieuws/154042/sociaal-netwerk-openbook-verandert-naam-naar-openspace-na-klacht-facebook.html
- Nederlandse politie gaat onlineaangifte ransomware mogelijk maken
https://tweakers.net/nieuws/154036/nederlandse-politie-gaat-onlineaangifte-ransomware-mogelijk-maken.html*** DATANEWS

http://www.datanews.be
- Facebook komt binnenkort met eigen munt: wat mogen we verwachten?
https://datanews.knack.be/ict/nieuws/facebook-komt-binnenkort-met-eigen-munt-wat-mogen-we-verwachten/article-news-1476927.html
- Proximus lanceert tv-decoder op Android
https://datanews.knack.be/ict/nieuws/proximus-lanceert-tv-decoder-op-android/article-news-1476403.html

*** BLOOVI
http://www.bloovi.be/

- “Te weinig prioriteit en een tekort aan middelen zijn hét probleem voor cybersecurity in België, waardoor het aantal aanvallen exponentieel blijft stijgen”
https://www.bloovi.be/artikels/ondernemen/2019/een-beetje-cybercrimineel-heeft-tijd-en-geld-om-zijn-actie-voor-te-bereiden-terwijl-een-it-afdeling-focust-op-operations
- Vijf gemakkelijke tips om meer te bewegen op het werk:
https://www.bloovi.be/artikels/persoonlijk-groeien/2019/vijf-gemakkelijke-tips-om-meer-te-bewegen-op-het-werk 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


 
TIP: ZO BESCHERM JE JOUW PRIVACY OP FACEBOOK

Hoeveel weet Facebook over jou? En hoe voorkom je dat Facebook die gegevens gebruikt - met andere woorden hoe bescherm jij je privacy?
Wij vonden bij The Verge een heel goed artikel over dit onderwerp, dat je stap-voor-stap uitlegt waar je de informatie vindt, en kan verwijderen.
[Taal: ENG]
https://www.theverge.com/2019/6/7/18654238/facebook-privacy-data-information-ad-settings-how-to-protect
 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...


APPS: DEZE MOET JE METEEN VERWIJDEREN
De Chinese App-ontwikkelaar CooTek heeft via de Google Play Store apps verspreid die allerlei extra advertenties verspreiden. Sommige van die apps zorgden er zelfs voor dat er ads op je schermvergrendeling vertoond werden, en audio en videoreclame vertoond wordt wanneer je smartphone vergrendeld is.
Bij Chip.de vind je een lijstje van dergelijke software. Loop dit lijstje even af, en kom je een app tegen die ook op jouw smartphone staat, verwijder die dan meteen.
https://www.chip.de/news/Hunderte-Millionen-Mal-heruntergeladen-Diese-betruegerischen-Android-Apps-sollten-Sie-sofort-loeschen_169889778.html


FRIENDZONE APP: ONTDEK MENSEN MET DEZELFDE INTERESSES


Deze app is geen Tinder - geen nieuwe contacten om een romance mee te beleven, maar mensen die eenzelfde belangstelling hebben, zodat je interessante gesprekken kan voeren.
https://thefriendzone.app/


PHOTO MAP: JOUW FOTO'S OP DE LANDKAART
Deze app voor je Android maakt gebruik van de gps-tags van jouw foto's om die op een landkaart weer te geven. Daarbij kan je kiezen uit satellietweergave of andere kaarten.
Meer bij AndroidWorld
https://androidworld.be/apps/photo-map/
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.levionsoftware.instagram_map


VRIJDAG APPDAG: TIMEPAGE 


iOS - freemium
Sommige agenda's bevatten zoveel opties, dat je gewoon verloren loopt. Timepage is een minimalistische agenda, waar je toch de meest elementaire taken kan doen.
https://itunes.apple.com/us/app/timepage/id989178902?mt=8

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere. 
 

Het laatste woord.... 


 
NeTTies e-zine
p/a Hilde Van Gool
Bossestraat 32
222 Heist op den Berg


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu 
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier 
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart 
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe 
Marijke Pante,
Marianne Steijlen 
Reinhilde Remaut 
Ludo Cattoor 
Evert Poppen 
Philip Lafeber 
Julien Van den Borre, 
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Frank VDW
Filip Overmeire (Filover) 
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool

In het bijzonder danken wij Wim Wylin voor de vele tips, en Gerard Schaefer voor de spreuk van de week.

- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens
Met dank aan Carol Fenijn voor de correctie van onze teksten


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Stuur ons een mail en wij zorgen ervoor! info@netties.be 

AFSLUITER VAN DE WEEK
Zowel het geloof als de wet houdt de moraal hoog.
Alleen geeft het geloof de bovengrens van ons zedelijk leven aan,
en de wet de ondergrens.
-Dries van Agt-