Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
6/6/2019 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Het oor wil ook wat
 
DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 23
Nummer 1108 van 1/6/2019



Gegroet lezer,

Een iets kortere editie, omwille van de verlofdag op donderdag. Een verlofdag waarvan wij dankbaar gebruik gemaakt hebben om wat in de tuin te werken. De onkruidverdelger Roundup is verboden, maar daar trekt het onkruid zich niets van aan - het blijft dapper doorgroeien. En dus is de enige manier om het onkruid met wortel en al (letterlijk dan!)uit te roeien, is op de poep te gaan zitten en het onkruid uit te trekken.

Wat wij, eerlijk gezegd, niet erg vinden. Want het is een uitstekende gelegenheid om via de oortjes naar podcasts te luisteren, in alle rust. Heerlijk toch :)

Ondanks de korte week, hopen wij toch een goede selectie gemaakt te hebben van het nieuws dat ertoe doet. Als u, lezer, vindt dat wij toch nog ergens accenten moeten leggen, die nu nog ontbreken: laat het osn weten!

Veel leesplezier, en bij leven en welzijn tot het volgende week!


Hilde



Netties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 





 




Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.



CRYPTOMUNTEN: RABOBANK EN ABN AMRO GEVEN HET PLAN OP, FACEBOOK WIL ERMEE BEGINNEN
Cryptomunten zoals bitcoins: het leek in het begin hét ideaal, gedecentraliseerd financieel systeem dat de klassieke banken en goudstandaards moest vervangen. Maar de verschillende schandalen rond verdwenen en gestolen munten stonden de echte doorbraak in de weg. Om niet te spreken van de hoogst instabiele koers, die van een fractie van een euro naar duizelingwekkende hoogten schoot - om dan weer plots ineen te krimpen. Ideaal voor gokkers en speculanten, maar niet voor dagdagelijks gebruik als een échte munt.

Verleden week kondigden twee Nederlandse banken (Rabobank en ABN AMRO) dan ook aan dat zij hun project om een cryptowallet te creëren voor hun klanten (resp. Rabobit en Wallie genoemd) gaan stopzetten.

Deze wallets of portefeuilles waren opgezet om de kloof te dichten tussen de traditionele bankrekeningen en de cryptomunten. Maar beide banken haakten af omwille van het gebrek aan (internationale) regelgeving voor de cryptocurrency-industrie, en de financiële risico's die het handelen met digitale assets inhoudt. (1)

In schril contrast met dit bericht staat de aankondiging dat Facebook een gesprek gevoerd heeft met de gouverneur van de Bank of England, over de mogelijkheid om zijn eigen cryptomunt te ontwikkelen. Daarbij zou het zijn eigen GlobalCoin gebruiken om een digitaal betaalsysteem tegen 2020 uit te werken in een dozijn landen. Hiervoor zou een in Zwitserland gebaseerde organisatie in het leven geroepen worden, Project Libra, en zou Facebook samenwerken met banken en brokers zodat de gebruikers klassieke munten zoals de euro kunnen omwisselen in digitale munten, zonder zelfs een bankrekening nodig te hebben. Meer hierover bij de BBC. (2)
https://thenextweb.com/hardfork/2019/05/23/rabobank-cryptocurrency-wallet-bitcoin/
https://www.bbc.com/news/business-48383460



SNAPCHAT WORDT MUZIKAAL
Neen, die kop wil niet zeggen dat Snapchat de richting uit wil van Spotify, Pandora  en co. Snap, het bedrijf achter Snapchat, voert echter wel onderhandelingen met grote platenlabels zoals Sony, Universal en Warner.

Die moeten het mogelijk maken dat je voortaan ook muziek van die labels zou kunnen gebruiken in je post.  Momenteel kan dat al gedeeltelijk, dankzij akkoorden met Pandora (Pandora Premium gebruikers in de VS kunnen via de app muziek delen met Shazam (je kan hier muziek ontdekken.)

Meer bij Variety
https://variety.com/2019/digital/news/snap-snapchat-music-licensing-songs-1203225252/



NIEUWE EU-REGELS ROND AUTEURSRECHTEN: PROTEST VAN POLEN, EN EERSTE SLACHTOFFERS
Enkele maanden geleden werd er binnen de EU een akkoord bereikt over strengere regels om de auteursrechten te beschermen. Er was flink wat protest rond die regels.

Enerzijds omdat websites en diensten, waar je content kan uploaden, nu verplicht zullen zijn om content te filteren, vooraleer je die kan uploaden.

Tegen die maatregel heeft Polen nu een bezwaar ingediend bij het Europees Hof van Justitie. Het vreest namelijk dat dit zou leiden tot een preventieve censuur. En dat is verboden door de Poolse grondwet, maar ook door EU-verdragen. (1)

Anderzijds was er ook protest tegen de 'link-taks'. Die bepaalt dat je voor linken naar nieuwssites onder bepaalde voorwaarden moet gaan betalen. En daar is nu al een eerste slachtoffer gevallen. Verkenner.be is een website die wij al jarenlang gebruiken, omdat je er een handig overzicht krijgt van alle Vlaamse nieuwssites. Naar aanleiding van de nieuwe EU-wetgeving ontvingen de uitbaters van de website waarschuwingen van verschillende uitgevers, dat er voortaan betaald moet worden voor het linken naar hun nieuwssites. En omdat de kosten voor het in stand houden van de website tot nu toe amper gedekt werden door de reclame-inkomsten van die enkele advertenties op de site, laat staan dat er ook nog (flinke) sommen betaald zouden moeten worden aan de uitgevers, heeft het bedrijf beslist om de stekker uit de website te trekken.

Wat wij persoonlijke heel spijtig vinden - het is bijna 20 jaar de website geweest waar wij elke dag ons nieuwsoverzicht vonden, onze dag mee openden.

Je ziet het: sommige maatregelen draaien uiteindelijk uit op een minderaanbod voor de gebruiker. Jammer.
https://www.reuters.com/article/us-eu-copyright-poland/poland-files-complaint-with-eus-top-court-over-copyright-rule-change-idUSKCN1SU0T9



HANDELSOORLOGEN ROND IT: JAPAN EN HUAWEI
Twee economische berichten rond IT. Het eerste toont aan dat het niet alleen de VS is dat protectionistische maatregelen neemt om zijn eigen bedrijven te beschermen. Zo kan je bij Reuters lezen dat de Japanse overheid aangekondigd heeft dat er vanaf 1 augustus een beperking komt op het aandeel dat buitenlandse bedrijven mogen hebben in sommige IT- en telecomindustrieën.

Een maatregel die een koersverandering is, en ingaat tegen de wereldwijde globalisering. Steeds meer landen willen belangrijke economische sectoren in eigen hand houden.  En dus voegt Japan nu IT-bedrijven toe aan een lijst met bedrijven waarbij het aandeelhouderschap van buitenlandse bedrijven beperkt wordt. Meer bij Reuters (1)

Een tweede bericht betreft de verbanning van Huawei in de VS. Een verbod op het gebruik van Huawei-technologie werd uitgevaardigd door de regering van president Trump, omdat het de sterke banden tussen Huawei en de Chinese overheid niet vertrouwt. En het Huawei verdenkt van het inbouwen van achterdeurtjes om economische / politieke spionage uit te voeren.

Volgens verschillende bronnen zou president Trump nu echter gezegd hebben dat die verbanning tenietgedaan zou kunnen worden, als onderdeel van de besprekingen rond nieuwe handelsovereenkomsten. Wat toch wel eigenaardig is, omdat dit het hele argument dat Huawei verdacht wordt van spionage, onderuit haalt...

Meer bij The Verge.

Ondertussen duiken er wel tal van documenten op, van overheidsinstellingen in de VS, waarin de vermeende IP-diefstal door Huawei aangetoond wordt, zo lees je dan weer bij Channel News (3).

Wat is de waarheid? Moeilijk om te achterhalen...
https://www.reuters.com/article/us-japan-economy-regulation/japan-to-limit-foreign-ownership-of-firms-in-its-it-telecom-sectors-idUSKCN1SX05F
https://www.theverge.com/2019/5/23/18637836/trump-huawei-ban-explanation-trade-deal-national-security-risk



SOUNDCLOUD VERWERFT REPOST NETWORK
SoundCloud is zich steeds meer aan het positioneren als een hub voor podcasts. Maar dat houdt ook in dat het een systeem moet uitwerken om podcasts tegen betaling aan te bieden.

Je hebt enkele weken geleden onze jammerklacht kunnen lezen over het feit dat sommige Vlaamse uitgevers, in hun poging om hun podcast-content enkel nog tegen betaling aan te bieden, compleet indruisten tegen het principe van de podcast. Je kreeg de aflevering niet meer automatisch in je podcast-app, en moest die zelf manueel gaan beluisteren in de nieuws-app van De Standaard of De Morgen. Reden waarom wij bijvoorbeeld rats vergeten zijn om de toch wel interessante politieke podcasts Polspoel & De Smet en De Machtwacht te beluisteren. Terwijl de Bromcast, die automatisch in onze podcast-app verscheen, wel beluisterd werd.

Welnu, Soundcloud heeft een bedrijf overgenomen, Repost Network, dat gespecialiseerd is in het beheren van auteursrechten. het wordt gebruikt door meer dan 20 miljoen audio-creators. En wij hopen dus dat dit ertoe kan bijdragen dat je, als abonnee van een nieuwssite, toegang krijgt tot exclusieve content in je gewone podcast app. Help je mee duimen?
https://tech.eu/brief/soundcloud-repost-network/



WHO MAAKT VAN 'GAMING DISORDER' EEN ERKENDE ZIEKTE
Vandaag luisterden wij toevallig naar een eerdere uitzending van een van onze favoriete podcasts, 'Nieuwe Feiten'. Een van de onderwerpen die daarin behandeld werden was een erkenning van alternatieve Chinese geneeskunde door het WHO, de World Health Organization. De Vlaamse arts Van Kunkelsven vond dat niet meteen een goede zaak - bij deze alternatieve geneeswijzen wordt namelijk als remedie vaak gebruikgemaakt van dierlijke producten zoals gal van zwarte beren, penissen van tijgers en hoorns van andere dieren.  Producten die op zijn minst dieronvriendelijk genoemd kunnen worden, en vooral peperduur zijn. Zijn bekommernis was dan ook vooral dat de WHO door die erkenning meteen ook de deur zou openzetten voor een grootschalige handel in deze dierlijke producten.

Een lange inleiding, om aan te geven dat de beslissingen van de WHO misschien niet altijd zo slim doordacht zijn. En om als springplank te gebruiken naar dit artikel: dat de WHO 'gaming disorder' erkend heeft  als een ziekte.

De omschrijving is o.a. dat men steeds vaker prioriteit geeft aan gaming over andere activiteiten, en die op den duur verdringt, en dat het gamen wordt verdergezet en nog escaleert, ondanks de negatieve gevolgen.

Of, zoals een Brusselse politicus ooit zei: "Trop is teveel".
https://www.gamesindustry.biz/articles/2019-05-25-world-health-organisation-makes-gaming-disorder-a-recognised-illness
https://radio1.be/programma/nieuwe-feiten



GOOGLE ASSISTENT NU OOK IN BELGIË
Dinsdag klopte de slimme assistent van Google, Google Assistent, aan op jouw android-toestel. Voortaan kan je je toestel opdrachten geven om bepaalde taken uit te voeren. Dat zijn er momenteel een veertigtal, maar het wordt nog uitgebreid. Je kan zelf te weten komen wat de taken zijn, door aan de Assistent te vragen: "Wat kun je doen?"

Bij AndroidWorld vind je een lijstje met mogelijke opdrachten. Wij onthouden alvast dat je met "Zoek een frituur in de buurt" je honger kan stillen!




https://androidworld.be/nieuws/google-assistant-belgie-vragen/
https://androidworld.be/nieuws/google-assistent-activeren/



APPLE HEEFT EEN PLAN OM ADVERTENTIES BETER JOUW PRIVACY TE LATEN RESPECTEREN
Dat wij met zijn allen gratis kunnen surfen op het web, is te danken aan advertenties op die websites. Maar willen die advertenties echt efficiënt zijn, dan moeten zij heel veel informatie kunnen doorgeven aan de adverteerder. De laatste jaren is die hoeveelheid informatie echter de spuigaten aan het uitlopen. Elke website staat boordevol met tracking tools, en jij wordt het hele web gevolgd, in al jouw surftochten. Bekijk maar eens de statusbalk van je browser (op de desktop), dan zal je zien hoeveel scripts er eigenlijk geladen worden wanneer je op een website belandt.

Apple heeft al langer gezegd dat het de privacy van zijn gebruikers wil beschermen, en het komt nu op de proppen met een technologie die volgens het bedrijf het probleem moet aanpakken.

Daarbij krijgen adverteerders  (kort samengevat) nog wel informatie door over de advertentie die een gebruiker aangeklikt heeft, waarna hij op de website van een webwinkel belandde en daar een aankoop verricht heeft, maar niet over de gebruiker zelf. Zo krijgt de adverteerder toch nog de informatie die hij nodig heeft, namelijk waar zijn advertenties het meest renderen.

De hele uitleg vind je bij TechCrunch. Apple belooft dat het dit op het niveau van de browser zelf kan doen, zodat de websites zelf geen wijzigingen moeten doorvoeren (of ze dat nu willen of niet).
https://techcrunch.com/2019/05/22/apple-online-ads-private/



APPLE EN PRIVACY: EEN KRITISCH ARTIKEL
Mooi van Apple, dat het de privacy van de gebruiker wil beschermen. Maar dekken die mooie woorden ook de daden van Apple? Dat is wat Geoffrey A. Fowler, columnist bij The Washington Post, ging onderzoeken. En zijn bevindingen zijn niet meteen geruststellend te noemen.

Hij ging na wat zijn iPhone zoal deed, terwijl hij de slaap van onschuldigen genoot. En het bleek dat een dozijn marketingbedrijven, onderzoeksbureaus en andere verzamelaars van persoonlijke data rapporten kregen van op zijn iPhone. Het toestel communiceerde voortdurend met de makers van apps, en gaf daarbij voortdurend informatie door over het toestel, zoals een digitale fingerprint, het telefoonnummer van het toestel, of het IP-adres.

En dat, vond de auteur, is toch wel eigenaardig, want heeft Apple onlangs niet in een advertentie gesteld: "Wat op jouw iPhone gebeurt, blijft op jouw iPhone". Meer nog: niet alleen wordt er voortdurend informatie over jou en je toestel doorgestuurd naar de makers van apps, maar bovendien slorpt dat verkeer heel veel bandbreedte op: in de test van de auteur maar liefst 1,5 gigabyte, wat voor veel mensen al de helft is van wat zij mogen gebruiken volgens hun mobiel abonnement.

Tussen haakjes: de auteur gebruikte een speciale app om deze tracking op te sporen, Privacy Pro. Wie zelf wil uitvinden of zijn iPhone data lekt, kan de gratis probeerversie installeren.
https://www.washingtonpost.com/technology/2019/05/28/its-middle-night-do-you-know-who-your-iphone-is-talking/?utm_term=.be6b91b38bfe
https://itunes.apple.com/us/app/disconnect-privacy-pro-entire/id1057771839?ls=1&mt=8



EEN FAKE VIDEO MAKEN: HET WORDT STEEDS SIMPELER
Over 'deepfakes' heb je al gehoord: dat zijn valse filmpjes, die gemaakt worden met behulp van artificiële intelligentie en machine learning. Op basis van enkele foto's (of bestaande video's) wordt een gezicht van een persoon zo aangepast, dat de bewegingen van de mond bijvoorbeeld passen bij de audio die getoond wordt. Of een gelaatsuitdrukking wordt aangepast bijvoorbeeld.

Waarnemers vrezen dan ook dat dergelijke video's in de nabije toekomst wel eens voor heel wat nepnieuws en verwarring kunnen zorgen.

En het zou nog wel eens erger kunnen worden. Want tot nu toe had je voor het maken van zo'n fake video toch minstens enkele beelden nodig - foto's of een bestaande video. Onderzoekers bij Samsung hebben nu echter aangekondigd dat zij een technologie ontwikkeld hebben waarvoor amper één foto zou volstaan. Als voorbeeld wordt in een filmpje bij Gizmodo een lachende en bewegende Mona Lisa getoond, enkel en alleen op basis van het bestaande schilderij.

De technologie heet 'Living portraits'. En hij is indrukwekkend goed. En dat is dan weer slecht voor de betrouwbaarheid van het nieuws...

Meer bij Gizmodo.
https://gizmodo.com/samsung-now-has-7a-way-to-make-ultrarealistic-fake-video-1834979187



ZAL JE CAMERA BINNENKORT TOOLS BEVATTEN DIE EEN NEPFOTO HERKENBAAR MAKEN?
Na het toch wel alarmerend nieuws in het vorige bericht, toch ook iets positiefs. Want wetenschappers werken aan een manier om nepfoto's gemakkelijker herkenbaar te maken.

Momenteel kan dat al wel hoor - maar dat is echt specialistenwerk, gedaan door een heus digitaal forensisch team. Wetenschappers hebben nu een paper gepubliceerd waarin zij een methode aankondigen om dat forensisch werk te verschuiven naar de camera zelf.

In de paper 'Neural Imaging Pipelines - The Scourge or Hope of Forensics?' zou gesteld worden dat een neuraal netwerk het foto-ontwikkelingsproces in de camera vervangt, zodat de originele foto voorzien wordt van een digitaal watermerk, dat allerlei informatie bevat over de herkomst van de foto. En bovendien vertelt of de foto gemanipuleerd werd sinds zij genomen werd.

Een heel interessant artikel hierover vind je bij Gizmodo.
https://gizmodo.com/researchers-want-to-build-fake-photo-detection-tools-ri-1835066594



GOOGLE WIL DE MANIER WAAROP DE ESCAPE TOETS WERKT VERANDEREN
Wanneer je op een website komt, dan zijn er enkele acties die een popup kunnen activeren, zoals het klikken op een advertentie. Andere computer-interacties, zoals het hooveren (het bewegen van je cursor over een link), of tekst in een tekstbox intikken mogen dat echter niet doen.

Google gaat nu de Chrome-browser aanpassen zodat het indrukken van de ESC-toets (escape) ook gaat behoren tot de niet-activerende interacties. Want volgens Google zouden er al malwarecampagnes ontdekt zijn die misbruik maken van de toets - je denkt iets weg te krijgen met de escape-toets, maar activeert juist een pop-up.

Bij ZDnet vind je een demo-pagina die het een en ander aantoont: bezoek je de pagina met de huidige versie van de Chrome browser, dan zal er een nieuwe pagina / popup geopend worden. Maar bezoek je de dezelfde pagina met de nieuwste versie van Chrome (Canary - v76), dan zal de browser deze popup blokkeren via de ingebouwde adblocker tool.

Meer bij ZDnet.
https://www.zdnet.com/article/google-changes-how-the-escape-key-is-handled-in-chrome-to-fight-popup-ads/?ftag=COS-05-10aaa0g&utm_campaign=trueAnthem%3A+Trending+Content&utm_content=5ce5089ca78c4600010929a2&utm_medium=trueAnthem&utm_source=twitter

 

 



 
 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!



APPLE: NIEUWE IPOD
Het mag verwonderen, maar Apple heeft blijkbaar toch nog altijd belangstelling voor de 'oude' iPod. Want er komt een nieuwe versie uit. En alhoewel een iPod geen iPhone is (je kan hem alleen gebruiken met WiFi, en dat is helaas niet overal te vinden), is het wel een goedkope manier om te kunnen genieten van de vele iOS apps.

Het toestel heeft nu 256 GB opslagruimte, zodat je er lekker veel muziek in kwijt kan. Maar je kan natuurlijk ook een abonnement nemen op Apple Music, waar je meer dan 50 miljoen songs ter beschikking hebt. Verder kan je met het toestel ook een groepsgesprek in FaceTime voeren, en Augmented Reality ervaringen uittesten. Apple zelf heeft het over 'shared AR', maar ook over 'persistent AR' die gebonden is aan een bepaalde locatie. En het detecteren van voorwerpen, zodat je met de iPod touch  beelden bijvoorbeeld tot leven kan brengen.

De prijs valt ons eigenlijk een beetje tegen. $239 voor het model van 32 GB opslagruimte, €349 voor 128 GB en €459 voor 256 GB.

https://www.apple.com/lae/ipod-touch/



PLAYDATE: DRAAIKRUK OM HET ELEMENT TIJD IN GAMES TE CONTROLEREN
Games, het is niet onze forte - de spelletjesduivel kan ons niet meteen bekoren. Maar we volgen het toch. En wanneer er een nieuw soort interface aangekondigd wordt, dan willen wij jou daar graag over vertellen.

Het gaat om de Playdate, een toestel uitgebracht door het bedrijf Panic. En het bijzondere aan dit toestel is dat het ook een slinger heeft, een draaikruk. Die een nieuwe mogelijkheid biedt om een game te beleven.

Zoals een demo bij The Next Web aantoont, kan je hiermee namelijk, zoals je bij een film zou doen, een game terugspoelen of vooruitspoelen, vertraagd of versneld. En dat geeft sommige games een heel andere dimensie!

Bekijk de demo bij The Next Web. Wie weet welke toepassingen er nog uitgedacht worden voor die slinger!
https://thenextweb.com/plugged/2019/05/23/playdate-handheld-games-console-crank-fucking-want-one/


 
 

Het oor wil ook wat!
Audio op het Internet


PODCASTS: PODFATHERGEAR

Dit artikel gaat niet zozeer over een nieuwe podcast, als wel over podcasts in het algemeen. Adam Curry heeft namelijk een pagina uitgebracht, met daarop allerlei nuttige informatie over het maken van podcasts. Hij behandelt o.a. screen recordings, de hardware- en software die beschikbaar is, en de instellingen die hij zelf toepast.
http://adam.curry.com/html/PODFATHERGEAR-qKX0Rs9Gtp6GkGmxBTJF4Zt8wlRpjr.html




Netties werkt samen met:


 
De nieuwe oogst


THE BIG HACK
Deze website wil het surfen op het internet vergemakkelijken voor mensen met een handicap. Door mensen een tool te bieden waarmee zij hun ervaring met sommige sites kunnen melden, zouden deze sites aangespoord kunnen worden om hun sites inclusiever te maken.
[Taal: ENG]
https://bighack.org/


I LAZY TO READ
Deze site belooft dé oplossing te bieden voor mensen die te lui zijn om een lang artikel te lezen, door het artikel in enkele zinnen samen te vatten.
Het lijkt een mooie belofte, maar wij deden alvast de test met een artikel, en die belofte werd ook waargemaakt. Dus: testen maar!
[Taal: ENG]
https://ilazytoread.herokuapp.com/


DE WWW VIRTUELE BIBLIOTHEEK

Een website in een foeilelijke ouderwetse vormgeving, die ongetwijfeld vele jaren geleden aangemaakt werd, maar waarvan verrassend veel pagina's nog altijd links bevatten naar interessante, actuele websites waar je een schat aan informatie vindt.
Het oorspronkelijke idee van Yahoo, als een soort Gouden Gids van het internet, dat daarna onderuit gehaald werd door dat andere principe: het doorzoeken van het internet met Google.
Als je het ons vraagt, zou die klassieke gids eigenlijk wel terug mogen komen...
[Taal:ENG]
http://vlib.org/


DE BROWSERS VAN TOEN - NOG VOOR NETSCAPE
Een heel interessant artikel bij Ars Technica over de eerste browsers, van de beginjaren 1990. Netscape ken je misschien nog, maar er zijn nog andere browsers - heb je al gehoord van Erwise? Viola? Cello? Tijd dus om kennis te maken!
[Taal: ENG]
https://arstechnica.com/information-technology/2019/05/before-netscape-forgotten-web-browsers-of-the-early-1990s/


COPERNICUS: HOE DE EU NAAR DE AARDE KIJKT

Op deze website vind je beelden en data over Europa, de natuur, het klimaat enz.
[Taal: ENG]
https://www.copernicus.eu/en/how
https://www.copernicus.eu


WORD OF THE HOUR: WOORDJES LEREN
Leren, dat doe je met mate(n). Elk uur een nieuw woord, dat moet toch lukken?
Dat is wat deze website belooft - je leert er een woord en zijn uitleg, en ook de vertaling in andere talen.
Je kan alles ook via een app bekijken.
[Taal: ENG]
https://wordofthehour.org/


CHEAP RV LIVING: FORUM

Jawel, je mag de kracht van forums niet onderschatten. Ook in tijden van Facebook niet. Dit is een forum waar mensen terecht kunnen die graag met de eigen wagen reizen: waarop moet je letten om de juiste wagen of mobilhome te kiezen, met welke mechanische problemen kan je geconfronteerd worden, en veel, veel meer.
Het forum is heel actief, met veel actuele postings. En dat doet ons veel plezier, dat mensen elkaar toch nog altijd vinden buiten de slokop Facebook om!
[Taal: ENG]
https://www.cheaprvliving.com/forums/index.php
   






Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com




 


           W I K I P E D I A
    Een selectie van nieuwe en actuele bijdragen in
       de Nederlandstalige versie van Wikpedia




Wikipedia is een project met als doel een complete encyclopedie op het web te creëren. Iedereen kan Wikipedia gebruiken om informatie te zoeken of toe te voegen. U kunt eenvoudig zelf artikels schrijven, corrigeren of aanvullen. Aanmelden is hiervoor niet nodig, u kunt door op een van de onderstaande pagina's op "Pagina bewerken" te klikken meteen aan de slag.


Deze week zijn onder meer nieuwe artikels verschenen over:

    Schilderij van Pieter Bruegel de Oude - https://nl.wikipedia.org/wiki/Wie_een_varken_is,_moet_in_het_kot
    Plein en rotonde in Maastricht - https://nl.wikipedia.org/wiki/Tongerseplein
    Kerk in Winterberg, Noordrijn-Westfalen - https://nl.wikipedia.org/wiki/Sint-Jakobuskerk_(Winterberg)
    Medaille die wordt uitgereikt door de Russische Academie van Wetenschappen - https://nl.wikipedia.org/wiki/Gouden_Lomonosov-medaille
    Ontdekkingsreiziger in Australië - https://nl.wikipedia.org/wiki/Alexander_Forrest
    Een van de belangrijkste figuren van het Tweede Franse Keizerrijk - https://nl.wikipedia.org/wiki/Eug%C3%A8ne_Rouher
    Overwinning voor de medestanders van Willem III van Oranje - https://nl.wikipedia.org/wiki/Slag_om_Reading_(1688)
    Meest bezochte bluesfestival ter wereld - https://nl.wikipedia.org/wiki/Chicago_Blues_Festival
    Vereniging in Brugge in de 14e en 15e eeuw - https://nl.wikipedia.org/wiki/Witte_Beer


Daarnaast zijn onder andere de volgende bijdragen actueel:

    Roland Garros tennistoernooi voor vrouwen - https://nl.wikipedia.org/wiki/Roland_Garros_2019_(vrouwen)
    118e tennistoernooi Roland Garros voor mannen - https://nl.wikipedia.org/wiki/Roland_Garros_2019_(mannendubbel)
    Vertrekkend Brits premier - https://nl.wikipedia.org/wiki/Theresa_May


Verdere bijzonderheden op de Nederlandstalige Wikipedia:

    Het portaal van de week gaat over de prehistorie - https://nl.wikipedia.org/wiki/Portaal:Prehistorie


De vorige bijdragen van Wikipedia aan NeTTieS zijn hier te vinden: http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wekelijkse_bijdrage_in_NeTTieS




 
Bij de collega's




*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

 
- Dit is hoe je iPhone jouw data deelt terwijl je slaapt
https://www.ad.nl/tech/dit-is-hoe-je-iphone-jouw-data-deelt-terwijl-je-slaapt~a0de94b4/
- De Mol spant kort geding aan tegen Facebook
https://www.ad.nl/tech/de-mol-spant-kort-geding-aan-tegen-facebook~ad62ec7e/
 
 


*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
 
 
- Eerste 8K televisie voor Sony: hands-on review van ZG9
https://elektrozine.be/eerste-8k-televisie-voor-sony-hands-on-review-van-zg9/
- Nieuwe geothermische warmtepomp en wandmodellen bij Daikin in 2019
https://elektrozine.be/nieuwe-geothermische-warmtepomp-en-wandmodellen-bij-daikin-in-2019/
 


*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info


- Patch nu! Waarom de BlueKeep kwetsbaarheid belangrijk is
https://computertaal.info/2019/05/31/patch-nu-waarom-de-bluekeep-kwetsbaarheid-belangrijk-is/
- Check Point ontdekt probleem met vooraf geïnstalleerde beveiligingsapp op mobiele toestellen...
https://computertaal.info/2019/05/30/check-point-ontdekt-probleem-met-vooraf-geinstalleerde-beveiligingsapp-op-mobiele-toestellen-xiaomi/
 


*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- Spotify werkt aan functie om meerdere gebruikers afspeellijsten te laten beheren
https://tweakers.net/nieuws/153488/spotify-werkt-aan-functie-om-meerdere-gebruikers-afspeellijsten-te-laten-beheren.html
- DeepMind: bots verslaan mensen in 'capture the flagmodus' van Quake III Arena
https://tweakers.net/nieuws/153472/deepmind-bots-verslaan-mensen-in-capture-the-flagmodus-van-quake-iii-arena.html


*** DATANEWS

http://www.datanews.be



- China werkt aan eigen zwarte lijst voor onbetrouwbare bedrijven
https://datanews.knack.be/ict/nieuws/china-werkt-aan-eigen-zwarte-lijst-voor-onbetrouwbare-bedrijven/article-news-1471137.html
- Twitter blokkeert Geert Wilders na 'hatelijk gedrag'
https://www.knack.be/nieuws/wereld/twitter-blokkeert-geert-wilders-na-hatelijk-gedrag/article-news-1471095.html?_ga=2.125964165.904088260.1559389875-1947831008.1520797369



*** BLOOVI
http://www.bloovi.be/

- "Als zelfs maar een op drie patiënten onze app zou gebruiken, bespaart dat ons land jaarlijks enkele miljoenen"
https://www.bloovi.be/artikels/innoveren/2019/hoe-deze-brusselse-start-up-prothesepatienten-sneller-weer-op-de-been-helpt
- Dit kunnen digitale marketeers leren van hun offline collega’s
https://www.bloovi.be/branded/marketing/2019/dit-kunnen-digitale-marketeers-leren-van-hun-offline-collega-s



 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


 
TIP: SCHERMAFDRUK

Onlangs werden wij geconfronteerd met het probleem: hoe kan je een schermafdruk maken van een hele pagina?
Bij deze website vonden wij de oplossing. Een tip die wij graag met je delen, want het blijkt in Firefox heel gemakkelijk te gaan!
https://www.conmar.nl/zo-maak-je-een-schermafdruk-van-lange-webpagina/






 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...


 

LIVE ONDERTITELING EN VERTALING VOOR ALLES WAT JE BEKIJKT OP JE SMARTPHONE


Bekijk je een filmpje op je smartphone, dan is dit wel een handige tool. Je kan hiermee niet alleen het geluid uitzetten, en toch de tekst volgen via ondertiteling, wanneer je in een ruimte bent waar het geluid zou storen (bibliotheek, stiltecoupé in de trein), maar het is ook een hulpmiddel voor mensen met een gehoorprobleem om hun smartphone te gebruiken
De tool werkt met WhatsApp, YouTube, Instagram, Twitter, Facebook en meer.
producthunt.com/posts/captions…
https://itunes.apple.com/app/id1463390406?mt=8&ref=producthunt


DREAMSCOPE: FOTO'S OMVORMEN TOT SCHILDERIJEN
Deze app voor Android en iOS maakt gewone foto's tot schilderijen - in veel vormen. Er zijn honderden filters, die echt mooie effecten bewerkstelligen. Om te proberen!
https://itunes.apple.com/us/app/dreamscope/id1025303078?mt=8
https://dreamscopeapp.com/


FETCHING: BOOKMARKS
Deze tool voor iOS zorgt ervoor dat elke website die jij bezoekt, onthouden wordt. Zo kan je die gemakkelijk terugvinden. Noem het je eigen persoonlijke Google, een zoekmachine om enkel de bezochte websites te doorzoeken.
De tool is niet gratis (abonnement per maand of per jaar).
http://fetching.io/
http://fetching.io/get-started/


SKILLS: MINDFULNESS GAMES


Deze app biedt je 13 games die je helpen om je te focussen op het hier en nu - mindfulness dus. De app, zo wordt beloofd, werd ontwikkeld in samenwerking met psychologen.
Voor Android en iOS
https://skills.vacay.dev/mindfulness-stresstolerance-2/


COPY-PASTE SHADOWS: EEN PLUG-IN VOOR SKETCH
Je zou het bijna vergeten, maar er bestaan heus wel andere teken-tools dan Photoshop. Sketch bijvoorbeeld. Dat is een vector editor, waarmee je heel snel prototypes kan maken.
Bij Sketch kan je ook werken met extensies, en dit is er eentje: hiermee kan je schaduwen van de ene layer naar de andere met een simpele copy/paste overzetten.
https://github.com/iarthstar/copy-paste-shadows/
https://www.launchingnext.com/s/copy-paste-shadows/51372/
https://www.sketch.com/




(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.



 
 

Het laatste woord....



 


 
NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu 
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier 
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart 
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe 
Marijke Pante,
Marianne Steijlen 
Reinhilde Remaut 
Ludo Cattoor 
Evert Poppen 
Philip Lafeber 
Julien Van den Borre, 
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Frank VDW
Filip Overmeire (Filover) 
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool

In het bijzonder danken wij Wim Wylin voor de vele tips, en Gerard Schaefer voor de spreuk van de week.

- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004



Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens
Met dank aan Carol Fenijn voor de correctie van onze teksten


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Stuur ons een mail en wij zorgen ervoor! info@netties.be



 

AFSLUITER VAN DE WEEK
Weten oud te worden
is de kunst zich met de restjes tevreden te stellen.
-Pierre Reverdy-