Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
30/5/2019 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Het oor wil ook wat
 
DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 23
Nummer 1107 van 25/5/2019Gegroet lezer,

Morgen verkiezingen in Vlaanderen, donderdag kozen de Nederlanders. Wij in Vlaanderen hebben heel wat meer te kiezen echter: buiten de Europese toekomst, konden we ook mee de toekomst van Vlaanderen als deelstaat van het grote België bepalen. Een verkiezing waarop de radio- en tv-zenders de kieze zo goed mogelijk getracht hebben voor te bereiden. Maar een verkiezing waarvan de uitslag heel onzeker is. U weet in elk geval wat waar u ons morgen vinden kan: gekluisterd aan radio en tv, om de resultaten te volgen!

En o ja, dat van die inmenging in de verkiezingen door buitenlandse mogendheden, door het verspreiden van nepnieuws? Dat was zelf nepnieuws. Alle studies hebben ondertussen bewezen dat wij verstoken gebleven zijn van buitenlandse inmenging. Gelukkig maar!

Veel leesplezier gewenst met dit nummer, en bij leven en welzijn tot volgende week!

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 

 
Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.
SNAPCHAT GENDER SWAP LOKT CONTROVERSE UIT
Er is een nieuwe filter uit voor Snapchat, en daarmee kan je heel gemakkelijk van gender veranderen. De filter toont namelijk hoe jij, vrouw zijnde, eruit zou zien als man - en omgekeerd.

Oorspronkelijk bedoeld als een leuke gimmick, is deze filter uitgegroeid tot heel wat meer. Gender-keuze, transities: het leeft enorm bij de mensen de laatste tijd. En voor de ene is de filter een manier om zichzelf te ontdekken, te experimenteren met het idee hoe het zou zijn om van gender te veranderen. Voor anderen is het dan weer teveel aandacht voor de gender-kwestie, en brengt het mensen op ideeën die anders nooit zouden twijfelen.

En dan is er nog de LGTB gemeenschap. Die vindt dat de speelsheid waarmee je in 1-2-3 van gender veranderen kan door de filter, in schril contrast staat tot de werkelijkheid. De moeizame weg die een transgender moet afleggen om zijn of haar gender te veranderen, fysiek, en de moeilijkheden die hij/zij ondervindt om door de maatschappij aanvaard te worden in de nieuwe gender.

Drie artikels (Axios, 93.1 WBC en The Next Web) die enkele van deze aspecten bespreken.
https://www.axios.com/snapchats-new-gender-changing-filter-provokes-strong-reactions-7493ab81-63f2-4379-8605-215dc6925c34.html
https://www.wibc.com/blogs/chicks-right/transgenders-outraged-gender-changing-snapchat-filter
https://thenextweb.com/socialmedia/2019/05/18/why-snapchats-new-gender-swap-feature-is-problematic-for-trans-people/MICROSOFT BRENGT MINECRAFT EARTH UIT
Weet je nog, het succes van Pokemon Go? Iedereen liep met de smartphone in de hand rond, op zoek naar objecten om te verzamelen. Het spel zorgde zelfs voor hele volkstoelopen, met hinder voor de normaal gezien rustige plekken die plots overspoeld werden door Pokemon-jagers.

Welnu, de nieuwe versie van Minecraft, die Microsoft nu uitbrengt, zou wel eens een dergelijk succes kunnen hebben. Wat doet Minecraft Earth? Wel, het is een AR (augmented reality) versie van Minecraft, de game waarbij jij je eigen wereld uitbouwt. Met deze AR versie loop je rond in bijvoorbeeld je straat, met je smartphone voor je. En dan kan je een overlay zien van voorwerpen (bomen, gekke monsters enz.) die in de Minecraftwereld gebouwd werden.

Dat we in de vorige paragraaf het woordje "zou" gebruiken, heeft een reden: het is niet meteen gegarandeerd dat Minecraft Earth evenveel succes zal hebben als Pokemon Go. Bij dat laatste zit er natuurlijk het competitieve element in, en een simpele omgeving die voor iedereen hetzelfde is. Hoe dat bij Minecraft zelf zal zijn, is ons nog niet duidelijk.

Bovendien moet Minecraft Earth het opnemen tegen andere games die eveneens de evolutie van AR in hun gamewereld doortrekken. Zo komt er later dit jaar een game uit, "Harry Potter: Wizards Unite", gemaakt door het bedrijf Niantic dat eveneens aan de wieg ligt van Pokemon Go.

Bij CNet vind je alvast een filmpje. Bij MineCraft.net wat meer informatie, en bij The Verge meer praktische details.
https://www.cnet.com/news/microsoft-unveils-minecraft-earth-an-ar-game-for-the-pokemon-go-generation/
https://www.minecraft.net/en-us/article/new-game--minecraft-earth
https://www.theverge.com/2019/5/17/18627341/minecraft-earth-ios-android-free-ar-game-features-pokemon-goOPNIEUW EEN ANTITRUST-AANKLACHT TEGEN GOOGLE
De laatste jaren heerst er een stevige concurrentiestrijd tussen Apple en Google: wie mag zich de koning noemen van de in-auto entertainment? Apple had verschillende samenwerkingen afgesloten met (vooral dure) automerken. Google werkt aan een volledig besturingssysteem voor auto's, dat het "Android Automotive" noemt. In afwachting van dat OS is er nu al een app, Android Auto, waarbij diensten die je nu al op je smartphone hebt staan, geprojecteerd worden naar je dashboard, zodat je die kan gebruiken tijdens het rijden.

Maar er is een probleem, althans in Italië. Daar heeft energiereus Enel, zo lees je bij Fortune, een netwerk aangelegd van laadstations voor elektrische wagens. Daar hoort een app bij, Enel X Redcharge, die de gebruiker moet helpen om die laadstations te vinden.

Maar het blijkt dat Google die app niet wil integreren in zijn Android Auto systeem. Google wil namelijk dat de gebruikers Google Maps gebruiken, om de laadstations te vinden. En dus trok Enel naar de Italiaanse antitrust autoriteit, die nu een onderzoek begonnen is naar deze praktijk.

Meer bij Fortune.
http://fortune.com/2019/05/17/google-android-auto-enel-antitrust/CHINESE APP FLIPCHAT, EEN CONCURRENT VOOR WECHAT
Terwijl wij met zijn allen navelstaren naar apps zoals Facebook, Twitter en Pinterest, mogen we niet uit het oog verliezen dat er ook nog zoiets bestaat als China, en dat daar eigen apps bestaan die een equivalent zijn van deze sociale apps. En omdat er nu eenmaal enorm veel Chinese gebruikers zijn, kennen zij een enorm succes.

WeChat is daar een voorbeeld van. Oorspronkelijk een chat-app, is het nu een app waarmee je zo ongeveer alles kan doen, o.a. betalen. Volgens TechCrunch is er nu echter een concurrent gelanceerd, die het WeChat wel eens moeilijk zou kunnen maken.

Het gaat om de app Feiliao, of Flipchat in het Engels. De app is afkomstig van Bytedance, volgens TechCrunch de startup met de hoogste waardering ter wereld, het bedrijf achter TikTok, de video-app die het hele laatste jaar bovenaan de top stond in de iOS App Store.

Flipchat is een combinatie van instant messenger, plus forums die op interesses gebaseerd zijn. De app is beschikbaar voor iOS en Android - maar rep je nu niet naar je app store, tenzij je Chinees kent: de app is enkel in het Chinees.

We brengen dit nieuws toch, omdat we af en toe eens onze blik moeten verruimen. Toch?
https://techcrunch.com/2019/05/19/bytedance-flipchat/
http://www.feiliao.com/HET INTERNET WORDT STEEDS MINDER PERMANENT
Een interessant blogartikel van auteur Mike Isaac wijst erop dat het internet steeds minder permanent wordt. Het zit zo: in de beginjaren van de sociale media werd uitgegaan van het standpunt dat iedereen een voortdurende herinnering wou hebben aan wat hij beleefd en gedaan had, door daarover voortdurend te posten.. Maar ondertussen hebben we met zijn allen geleerd, met scha en schande, dat het verleden ons kan achtervolgen. Postings in een zatte of zotte bui die ooit onschuldig en studentikoos waren, blijken 15 jaar achteraf een heel andere dimensie te krijgen. En trotse mama's en papa's die ooit hele postings wijdden aan de blote billen van hun telg, worden nu geconfronteerd met de kritiek van datzelfde kindje dat nu 15 is en niet opgezet is met die foto's van toen.

Het gevolg: met zijn allen worden we minder 'mededeelzaam'. We posten verdwijnende berichten via Snapchat. En ook bij Facebook heb je de Stories, die na een tijdje verdwijnen.

Het heeft voor- en nadelen. Mensen houden er misschien wel van om terug te kunnen bladeren in hun herinneringen. En voor journalisten is het mooi meegenomen dat zij in de geschiedenis van beroemde personen zoals politici kunnen grasduinen.

Een interessante oefening: het artikel van Mike Isaac, tegenover de reactie van Ben Lovejoy op 9to5Mac.
https://9to5mac.com/2019/05/20/permanent-social-internet/
https://mikeisaac.substack.com/p/nothing-bad-can-stayHET VETO VAN TRUMP TEGEN HUAWEI HEEFT VERSTREKKENDE GEVOLGEN
Je hebt het kunnen lezen: president Trump heeft het Chinese bedrijf in de ban geslagen. Het bedrijf zou té nauwe banden hebben met de Chinese overheid, wat risico's inhoudt - het zou bijvoorbeeld spionagetools kunnen inbouwen in zijn netwerkhardware, die in vele landen op de lijst staat om te gebruiken voor de uitbouw van 5G netwerken, maar ook in toestellen voor de eindgebruikers, waardoor het dan weer doelgericht de toestellen van bepaalde personen zou kunnen afluisteren, voor industriële spionage bijvoorbeeld, of voor politieke doeleinden.

Die maatregel heeft wel verstrekkende gevolgen. Want verschillende andere Amerikaanse bedrijven hebben nu aangekondigd dat zij op hun beurt geen hardware meer zullen leveren aan Huawei (1). Het gaat dan bijvoorbeeld om Qualcomm, Intel, Xilinx, Broadcom.

Google van zijn kant heeft aangekondigd dat het geen Android-ondersteuning meer zal leveren aan de toestellen van Huawei. Wie al een Huawei smartphone bezit, moet niets vrezen, maar in de toekomst zullen de Huawei toestellen nog wel het pure Android OS (dat vrij verkrijgbaar is) bevatten, maar niet meer gekoppeld zijn met de Google diensten, zoals de App store (2)

Een politieke revolutie in de tech-wereld, die heel veel reacties losmaakt. TechMeme bevat minstens 50 artikels waarin je de commentaren van deskundigen lezen kan (3).
https://www.bloomberg.com/news/articles/2019-05-19/google-to-end-some-huawei-business-ties-after-trump-crackdown
https://www.reuters.com/article/us-huawei-tech-alphabet-exclusive/exclusive-google-suspends-some-business-with-huawei-after-trump-blacklist-source-idUSKCN1SP0NB
https://www.techmeme.com/190519/p13#a190519p13ONZE AUTO, DE VOLGENDE BRON VOOR DATA... EN ZORGEN OVER PRIVACY
Een interessant artikel bij The New York Times zou je aan het denken moeten zetten. Het deed het alvast bij ons. Het gaat over onze auto's, en de elektronica aan boord.

Die brengt veel nieuwe functies, zoals automatisch remmen, turn-by-turn routebeschrijving, infotainment (het beluisteren / bekijken van nieuws en entertainment in de auto). Maar er zit een schaduwkant aan. Want tegelijkertijd wordt er heel wat data verzameld, via een draadloze zender die voortdurend gegevens over de performantie van de auto, en over het onderhoud van de wagen verstuurt naar de autofabrikant. Volgens NYT is het zelfs 25 gigabit per uur!

En het zijn veel meer gegevens dan jij op het eerste zicht zou denken. Niet enkel over de auto, maar ook over onszelf. Hoe snel we rijden, waar we leven, hoeveel kinderen we hebben, maar zelfs hoeveel we wegen.  En als je dan ook nog eens je smartphone met het in-car computersysteem verbindt, dan weet het systeem wie we bellen en sms-berichten versturen.

En daar zitten we dus met een probleem. Mag dat wel? Wat gebeurt er met die gegevens? Bij onze smartphone zijn wij ons bewust van die data-collectie, maar bij onze auto staan we er niet bij stil. Tijd dus om wakker te worden - dit artikel zet je alvast aan het denken!
https://www.nytimes.com/2019/05/20/opinion/car-repair-data-privacy.htmlFACEBOOK NOG ALTIJD IDEAAL VOOR VERSPREIDEN VAN DESINFORMATIE
In de aanloop naar de Europese (en Belgische) verkiezingen was er veel bezorgdheid over het verspreiden van nepnieuws.  Daar viel enerzijds wel goed nieuws over te vertellen. Want de beruchte Russische trollen laten ons landje links liggen, zo melden de Belgische veiligheidsdiensten. Er werden geen abnormale activiteiten waargenomen (1).

Maar een rapport van academici aan de Oxford University merkt dan weer op dat er op Facebook nog heel wat 'junk' berichten circuleren, en dat die vaak meer gedeeld worden dan échte verhalen, echt nieuws. Daarentegen bij Twitter was slechts 4% van de berichten junk nieuws, en linken de Twitteraars veel meer naar de gewone mainstream media dan naar twijfelachtige bronnen. (2)

Een bevestiging van de conclusie die wij al langer getrokken hebben: bij Twitter bepaal je zelf de bronnen die je in je tijdlijn ziet, en dat is te danken aan het feit dat je bij Twitter kan kiezen voor een chronologische tijdlijn. Hoe je die activeert? Op je smartphone heb je in je tijdlijn rechts bovenaan een sterretje. Klik daarop, en dan kan je kiezen tussen de populairste tweets, of enkel berichten in chronologische volgorde.
https://www.knack.be/nieuws/belgie/russische-trollen-niet-geinteresseerd-in-belgische-verkiezingen/article-news-1464479.html
https://techcrunch.com/2019/05/21/facebook-still-a-great-place-to-amplify-pre-election-junk-news-eu-study-finds/NIEUWE VERSIE VAN FIREFOX BROWSER
Versie 67 van de Firefox browser is uit, voor Windows, Mac, Linux en meteen ook voor Android, je mobiele toestel dus.

Enkele van de belangrijkste kenmerken: de performantie werd verbeterd, en ook de bescherming van je privacy. Bovendien worden minder gebruikte features lager in de menu's gezet, zal Firefox tabs die je geopend had maar niet gebruikt, opschorten zodat zij geen geheugen gebruiken. De browser start ook sneller op, blokkeert pogingen van websites die je CPU-kracht willen stelen om aan cryptomining te doen, en verhindert de 'fingerprinting' technologie waarmee je getraceerd wordt tijdens je surftochten.

Verder zijn er nog meer verbeteringen aan Private browsing, en kan je in de Android search widget je opdrachten met spraak ingeven, enz.

Meer details over de verschillende verbeteringen o.a. bij VentureBeat.
https://venturebeat.com/2019/05/21/mozilla-firefox-67/
http://firefox.com/
https://play.google.com/store/apps/details?id=org.mozilla.firefoxNEDERLAND: STUDENTEN ONTWERPEN BRAILLE-HOESJE
Je staat er niet zo vaak bij stil, maar eigenlijk zou technologie in de eerste plaats iets moeten zijn dat mensen vooruithelpt, en niet hen overlaadt met dingen die wel leuk zijn, maar eigenlijk niets bijdragen aan de maatschappij op zich.

Gelukkig houden sommige wetenschappers en onderzoekers zich toch wel met die maatschappelijke kant bezig. Er worden steeds meer hulpmiddelen uitgevonden die mensen met een handicap helpen om zoveel mogelijk zelfstandig aan de maatschappij deel te nemen. Exoskeletten zijn daar een prachtig voorbeeld van:  de kans zit er dik in dat mensen, die aan een spierziekte lijden of een verlamming, via een externe steun, in combinatie met AI, toch zullen kunnen bewegen.

Deze week was er ook een hoopvol bericht uit Nederland: studenten van de TU Eindhoven hebben er namelijk een smartphonehoesje bedacht, dat het blinden en slechtzienden veel gemakkelijker maakt om met een smartphone te werken. De meeste smartphones hebben immers touchscreens, en als je niet goed ziet, of helemaal niets ziet, dan is dat toch wel een hinderpaal.

De studenten hebben een brailletoetsenbord bedacht, dat op de achterkant van de smartphone geplakt kan worden. De Hable, zoals het toestel heet, bevat 6 brailleknoppen, en werkt via bluetooth. De tekst die je invoert via de knoppen wordt zo op je smartphone omgezet naar gewone tekst.

Het idee werd bekroond met de Philips Innovation Award. Bij het Eindhovens Dagblad lees je meer.
https://www.ed.nl/eindhoven/studenten-van-tu-eindhoven-brengen-braille-smartphonehoesje-op-de-markt~a61dfebd/EUROPA: FACEBOOK ZOU GEDREIGD HEBBEN STEUN AAN JOURNALISTIEKE EN ACADEMISCHE INSTELLINGEN TERUG TE TREKKEN
Een boude bewering, die we voor rekening laten van The Register. In het artikel van Kieren McCarthy van 22/5 wordt namelijk beweerd dat vooral Facebook, maar ook Google met zachte dwang een groep experten overtuigd hebben om hun voorstellen over het bestrijden van fake news af te zwakken.

Facebook en Google geven al een hele tijd beurzen en subsidies aan academici en journalistieke organisaties. Denk bijvoorbeeld aan factcheck-websites en groepen. En deze tech-giganten zouden ermee gedreigd hebben die subsidiekraan dicht te draaien, als de experten té strenge maatregelen zouden voorstellen om nepnieuws tegen te gaan.

De academici en journalistieke organisaties zouden volgens The Register een vertrouwelijkheidsclausule hebben moeten tekenen, maar sommigen hebben die stilte doorbroken. Zij nemen de woorden "chantage" en "armworstelen" in de mond. In het artikel lees je de achtergrond van dit verhaal, en wordt gesteld dat dit niet de eerste keer is dat zulke chantage plaats heeft.
https://www.theregister.co.uk/2019/05/22/facebook_google_soft_money/


NEDERLAND: CONSUMENTENORGANISATIE VERWIJT ALIEXPRESS OVERTREDING CONSUMENTENREGELS
Het is zo verleidelijk: op AliExpress, noem het de Chinese Amazon, kan je allerlei spulletjes kopen aan spotgoedkope prijzen. En om het transport van China naar hier moet je je geen zorgen maken: dat kost gewoon een habbekrats. Bovendien is de site toegankelijk in veel talen- zelfs Nederlands zal je er vinden, zij het niet altijd correct.

Het blijkt echter dat AliExpress zich niet aan de regels voor de bescherming van de consument houdt die in Europa gangbaar zijn, zo lees je o.a. bij Emerce. Zo zou AliExpress niet in orde zijn met het feit dat het een arbitrage-instituut in Hongkong vermeldt bij een betwisting, waar dat volgens de EU de gebruiker in eigen land een klacht moet kunnen neerleggen. Ook kan je een product niet terugsturen binnen de 14 dagen, zonder opgave van reden. En je krijgt geen duidelijke informatie over de wettelijke waarborgtermijn, die in de EU op minimaal 2 jaar bepaald werd.

Onder andere Test Aankoop in België, en de Nederlandse toezichthouder Autoriteit Consument & Markt hebben aan de alarmbel getrokken, naast nog 4 andere organisaties.
https://www.emerce.nl/nieuws/aliexpress-schendt-europese-consumentenregelsTWO-FACTOR AUTHENTICATIE BESTE BESCHERMING TEGEN HACK VAN JE ACCOUNT
Het wordt niet overal aangeboden, die extra stap in de beveiliging van je account. Two-factor authenticatie wil zeggen: iets dat je kent en iets dat je hebt. Een wachtwoord daarentegen, hoe sterk ook, is nog altijd maar één factor, en het is iets dat weggekaapt kan worden. Het combineren van het wachtwoord met een extra stap, zoals een sms laten zenden naar je smartphone, waarna je die code moet invullen in het inlogscherm, is veel beter.

Sommigen menen dat het werken met een extra sms niet veilig genoeg is, omdat die ook onderschept zou kunnen worden. Dat wordt nu tegengesproken door cijfers die Google gepubliceerd heeft. Zelfs de zwakste vorm van 2F authenticatie (de sms met code)  beschermt je account nog altijd het beste: 100% van de automatische bot-aanvallen, waarbij gewerkt wordt met een lijst met gestolen wachtwoorden tegenover loginpagina's, kan zo afgeslagen worden. En bij phishingaanvallen waarbij getracht wordt jouw wachtwoord te stelen, helpt het in 96% van de gevallen.

Meer cijfers bij TechCrunch. De moraal van het verhaal: als het ergens aangeboden wordt, activeer dan die 2F authenticatie!
https://techcrunch.com/2019/05/20/google-data-two-factor-security/


OPERA REBORN 3: NIEUWE VERSIE VAN DE BROWSER
Versie 60 van de Opera browser, die ook wel versie Reborn 3 genoemd wordt, brengt verschillende functies van de mobiele browser naar de desktop.

Zo is er nu ondersteuning voor transacties die met blockchain beveiligd zijn. Je krijgt ook een crypto-wallet (een portefeuille waarin je je cryptomunten stopt), en er is een nieuwe lay-out met een licht en donker thema.

Ars Technica bespreekt de nieuwigheden, en het merkt daarbij op dat het aantal Opera-gebruikers de laatste jaren flink gedaald is. Maar dat we nooit mogen vergeten dat Opera aan de basis ligt van flink wat verbeteringen die mettertijd ook door andere browsers overgenomen zijn. Denk aan de tabblaadjes, de muisbewegingen, en de "speed dial" met miniatuurafbeeldingen van pagina's die je vaak gebruikt, wanneer je een nieuwe tab opent.

Meer bij Ars Technica
https://arstechnica.com/information-technology/2019/05/review-opera-once-led-web-browser-innovation-it-has-new-ideas-again-with-reborn-3/
 

  
 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!BOUW ZELF EENS EEN ROBOT

Studenten van Stanford University hebben robot op vier poten ontworpen, die ze Doggo genoemd hebben. Echt hondachtig ziet hij er niet uit, behalve dat hij op vier poten staat eigenlijk.

Wat wel bijzonder is, is dat ook jij een Doggo zou kunnen maken. Het materiaal dat je nodig hebt kost alles bij elkaar 3.000 dollar. Wat betaalbaar is voor een school om aan een project te werken.

Bovendien is het ontwerp van de robot volledig open source. Je kan dus de plannen uitprinten, en zelf aan de slag met je Doggo.

Meer bij The Verge.
https://www.theverge.com/2019/5/20/18632562/doggo-stanford-open-source-robot-four-legged-cute

 
 


 
De nieuwe oogst


   
FOOTPRINTNETWORK: HOE GROOT IS DE ECOLOGISCHE VOETAFDRUK?

Wil je weten hoe groot de ecologische voetafdruk is van een land, en hoe die geëvolueerd is in de laatste jaren (tot 2016)? Deze site vertelt het jou. Je kiest het land, en het jaartal. Je kan ook een vergelijking maken tussen bepaalde landen.
[Taal: ENG]
http://data.footprintnetwork.org/#/compareCountries?type=earth&cn=undefined&yr=2016


DIMENSIONS GUIDE
Handig: op deze site vind je de afmetingen van de meest voorkomende voorwerpen en ruimten die over de hele wereld gebruikt worden. Hoe breed is een normale deur? Een normaal bed? Hoe hoog een tafel?
Het aanbod is enorm uitgebreid, van krabpalen voor katten, tot e-scooters, en meubeltjes van Ikea.
[Taal: ENG]
https://www.dimensions.guide/


VEGAN FILTER VOOR CHROME
Wie niet geconfronteerd wil worden met dingen die niet-veganistisch zijn, kan nu beroep doen op deze filter voor de Chrome-browser.  De filter zorgt ervoor dat je bij het browsen op bijvoorbeeld een food-rubriek van Marks & Spencer, meteen de niet-vegan recepten niet ziet.
[Taal: ENG]
https://vegan-filter.xarista.io/


DOGWEATHER: WEER OM EEN HOND DOOR TE JAGEN

Websites en diensten die het actuele weer weergeven en voorspellen hoe het over 3, 24u of een week zal zijn, zijn er genoeg. Deze website is toch wel apart, en zal vele hondenvrienden kunnen bekoren: het weer wordt voorspeld door onze viervoeters!
[Taal:ENG]
http://www.dogeweather.com/


WAAR KAN JE MET CRYPTOMUNTEN BETALEN
Wij moeten het eerlijk toegeven: cryptomunten vormen een ver van ons bed show. Vooral de koers die van 1 naar zo goed als 5000 gestegen was en hoger, en dan plots een steile duik maakte, maakt ons wantrouwig.
Maar voor wie er wel vertrouwen in heeft, en graag wil betalen met cryptomunten bij zijn leveranciers, is er deze site, die een overzicht brengt van diensten waar je met cryptomunten betalen kan.
[Taal: ENG]
https://cryptoaccepted.app/


BITCOINSIMULATOR

Deze website wil je tonen hoe Bitcoin echt werk. Hoe maak je een Wallet (portefeuille) aan, hoe kan je transacties verzenden en ontvangen, en wat zijn Miners?
[Taal: ENG]
https://www.bitcoinsimulator.tk/blockchain?chain=public


CREDDER: JOURNALISTIEK MET PUNTEN
Online news wordt tegenwoordig beoordeeld op clicks, likes en shares. Maar dat is geen échte basis om journalistiek te beoordelen. Bij Credder kunnen journalisten en het publiek hun mening kwijt over een artikel, en kunnen zij punten geven op credibiliteit, de auteur en het medium waar gepubliceerd wordt.
[Taal: ENG]
https://credder.com/


FESTRONAUT: FESTIVALS
Deze website richt zich tot de community van festivalgangers.  Het is een platform met informatie over festivals in de toekomst, en je kan selecteren op verschillende criteria: muziekgenre, prijs, locatie, en... of je er 'legal weed' kan gebruiken...
[Taal: ENG]
http://www.festronaut.com/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: EU SONGBOOK

Correctie: naast het Nederlands spreekt men hier zo goed als alle talen. Het gaat namelijk om een initiatief voor alle Europese landen, waarbij de burgers een aantal songs konden kiezen die hun land typeren. Voor België werd o.a. Jacques Brel, Soeur Sourire gekozen, en "Ik hou van jou" van Stijn Meuris gekozen, naast het heerlijk nostaligische "Vrolijke vrienden" van "nonkel Bob". Momenteel vind je op deze site enkel de songs die gekozen werden, later dit jaar zou het songbook moeten uitkomen.
[Taal: ---]
http://www.eu-songbook.org/chosen-songs/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: WAARNEMING
Deze website draait rond het waarnemen van diersoorten in de natuur. Dat gaat van vogels tot zoogdieren, van reptielen en amfibieën tot dagvlinders en meer. Zelfs al doe jij niet mee aan het doorgeven van je waarnemingen, dan vind je hier toch nog altijd prachtige foto's van deze dieren.
[Taal: ENG]
https://waarneming.nl/


VRIJDAG MULTIMEDIA: NIET NU LAURA

Een leuk filmpje van een steengoede grafisch vormgever. Over de vreugden van het 30 worden :)
[Taal: NL]
https://www.instagram.com/p/BxxdLM1Isao/


VRIJDAG MULTIMEDIA: DARIA KASHCHEEVA
Deze artieste maakt gebruik van  Stop-motion, docu genre en schilderkunsttechnieken in deze heerlijke kortfilm
https://www.itsnicethat.com/articles/daria-kashcheeva-daughter-animation-160519
https://vimeo.com/317839276


Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com
 


           W I K I P E D I A
    Een selectie van nieuwe en actuele bijdragen in
       de Nederlandstalige versie van Wikpedia
Wikipedia is een project met als doel een complete encyclopedie op het web te creëren. Iedereen kan Wikipedia gebruiken om informatie te zoeken of toe te voegen. U kunt eenvoudig zelf artikels schrijven, corrigeren of aanvullen. Aanmelden is hiervoor niet nodig, u kunt door op een van de onderstaande pagina's op "Pagina bewerken" te klikken meteen aan de slag.


Deze week zijn onder meer nieuwe artikels verschenen over:

    Verzameling van materie van gas dat zich tot sterrenstelsel begint te vormen - https://nl.wikipedia.org/wiki/Protosterrenstelsel
    Organisatie die o.m. de vernietiging van de Poolse identiteit in de de Duitse oostprovincies tot doel had - https://nl.wikipedia.org/wiki/Deutscher_Ostmarkenverein
    Onderdeel dat bij de zondagseditie van The New York Times wordt uitgebracht - https://nl.wikipedia.org/wiki/The_New_York_Times_Magazine
    Groep dansen die een sociale functie en context hebben - https://nl.wikipedia.org/wiki/Sociale_dans
    Nummer van de Amerikaanse zangeres Tina Turner - https://nl.wikipedia.org/wiki/What%27s_Love_Got_to_Do_with_It_(lied)
    Vroegere schouwburg van Amsterdam - https://nl.wikipedia.org/wiki/Schouwburg_van_Vingboons
    Twee elkaar opvolgende stedelijke opstanden in Brugge in 1280-1281 - https://nl.wikipedia.org/wiki/Moerlemaye


Daarnaast zijn onder andere de volgende bijdragen actueel:

    Eurovisie Songfestival 2019 - https://nl.wikipedia.org/wiki/Eurovisiesongfestival_2019
    Winnaar van het Eurovisie Songfestival 2019 - https://nl.wikipedia.org/wiki/Duncan_Laurence
    Herkozen president van Indonesië - https://nl.wikipedia.org/wiki/Joko_Widodo


Verdere bijzonderheden op de Nederlandstalige Wikipedia:

    Het portaal van de week gaat over Wetenschapsgeschiedenis - https://nl.wikipedia.org/wiki/Portaal:Wetenschapsgeschiedenis


De vorige bijdragen van Wikipedia aan NeTTieS zijn hier te vinden: http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wekelijkse_bijdrage_in_NeTTieS

 
Bij de collega's
*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

 
 - YouTube Premium fors goedkoper voor studenten
https://www.ad.nl/tech/youtube-premium-fors-goedkoper-voor-studenten~a7c07508/
- Facebook verwijdert ruim 2 miljard nep-accounts
https://www.ad.nl/tech/facebook-verwijdert-ruim-2-miljard-nep-accounts~a4dcc9eb/
 


*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
 
 
 - Nieuwe geothermische warmtepomp en wandmodellen bij Daikin in 2019
https://elektrozine.be/nieuwe-geothermische-warmtepomp-en-wandmodellen-bij-daikin-in-2019/
- Modular Dent: speelse wandarmatuur
https://elektrozine.be/modular-dent-speelse-wandarmatuur/*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info

- Het ijshockey Wereldkampioenschap: de risico’s van gratis live streaming
https://computertaal.info/2019/05/24/het-ijshockey-wereldkampioenschap-de-risicos-van-gratis-live-streaming/
- Krijg Sims 4 voor Mac of Windows… Gratis
https://computertaal.info/2019/05/23/krijg-sims-4-voor-mac-of-windows-gratis/

 


*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- Toekomstige Huawei-telefoons krijgen geen sd-kaarten meer door handelsverbod
https://tweakers.net/nieuws/153254/toekomstige-huawei-telefoons-krijgen-geen-sd-kaarten-meer-door-handelsverbod.html
- Sony-topman: draadloos en groter blikveld zijn nodig voor adoptie vr-brillen
https://tweakers.net/nieuws/153246/sony-topman-draadloos-en-groter-blikveld-zijn-nodig-voor-adoptie-vr-brillen.html*** DATANEWS

http://www.datanews.be


- Lacune in SEPA-banksysteem maakt het mogelijk om producten te bestellen op andermans rekening
https://datanews.knack.be/ict/nieuws/lacune-in-sepa-banksysteem-maakt-het-mogelijk-om-producten-te-bestellen-op-andermans-rekening/article-longread-1467825.html
- Nieuw algoritme maakt nepvideo op basis van amper één foto
https://datanews.knack.be/ict/nieuws/nieuw-algoritme-maakt-nepvideo-op-basis-van-amper-een-foto/article-news-1468115.html


*** BLOOVI
http://www.bloovi.be/

- Weg met abonnementen en cherry picking: de toekomst van digital onder de loep
https://www.bloovi.be/artikels/marketing/2019/weg-met-abonnementen-en-cherry-picking-de-toekomst-van-digital-onder-de-loep
- Deze non-profitorganisatie wil 273.000 kanszoekende jongeren in België op de schoolbanken en aan het werk krijgen:
https://www.bloovi.be/artikels/ondernemen/2019/hoe-deze-organisatie-273-000-kanszoekende-jongeren-op-de-schoolbanken-en-aan-het-werk-wil-krijgen-de-belangrijkste-kwaliteit-van-morgen-wordt-die-om-je-job-elke-dag-opnieuw-zelf-uit-te-vinden
 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


 
TIP NEDERLANDS: VERTROUWELIJKE MODUS VOOR GMAIL

Het businessmodel van Google is: zoveel mogelijk over jou te weten komen, om zo goed mogelijk zijn diensten te personaliseren (als je het van een positieve kant neemt) of om zoveel mogelijk gepersonaliseerde advertenties te verkopen (als je een slecht karakter hebt).
Wil jij liever niet dat Google meekijkt in jouw Gmail mails? Er bestaat een vertrouwelijke modus. Deze video van Villamedia vertelt hoe je dat doet.
https://www.villamedia.nl/artikel/video-zo-helpt-gmails-vertrouwelijke-modus-je-veiliger-mailen

 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...


AUDACITY WERKT NU OOK MET MP3


Met de freeware Audacity kan je geluidsbestanden op verschillende manieren bewerken. Het is een heuse geluidsstudio: knippen, mengen, effecten toevoegen.
In deze nieuwe versie werden de LAME-codecs geïntegreerd, zodat je ook audiobestanden als MP3's kan opslaan.
Bij Sourcefourge vind je versies voor Windows, Mac en Linux.
https://www.chip.de/news/Audacity-kann-endlich-MP3-Kostenloses-Tonstudio-bekommt-neue-Features_111055185.html
https://sourceforge.net/projects/audacity/DESKTOPNOTE: SNEL WAT NOTEREN
Deze tool laat je toe om snel notities te maken op je Windows desktop. Je krijgt bovendien meerdere opties om de sticky notes aan te passen.
Voor Windows (alle versies) - gratis
https://www.softwareok.com/?seite=Microsoft/DesktopNoteOK
https://www.chip.de/downloads/DesktopNoteOK_162932959.htmlTOR BROWSER, NIEUWE VERSIE


De Tor browser is aan een nieuwe versie toe voor Windows, macOS, iOS en Android. Deze browser belooft je dat je kan surfen op het internet zonder tracking, maar vooral: dat je hiermee ook op het Darknet kan surfen. Waarbij wij toch wel even willen meegeven dat het darknet interessant is om te verkennen, maar dat je er heel wat sites tegenkomt die op het randje van het legale zijn - en soms er heel ver over.
https://www.chip.de/news/Grosses-Update-fuer-den-Anonym-Browser-Tor-Browser-8.5-fuer-Windows-macOS-iOS-und-Android_162838582.html
https://www.torproject.org/APP NEDERLANDS: VTMGO
Ook de Vlaamse zender VTM gaat voor streaming. Je kan uitzendingen via de website VTMgo.be bekijken, of in de VTM GO-app. Bovendien kan je de content streamen naar je scherm via Chromecast (vroeger kon je dat ook al voor Android). Heel wat reeksen zal je voortaan in exclusiviteit via de app kunnen bekijken
https://vtm.be/vtmgo
https://itunes.apple.com/be/app/vtm-go/id589370040?mt=8
https://play.google.com/store/apps/details?id=be.vmma.vtm.zenderapp&gl=BE


VRIJDAG APPDAG: TOWER GAME
Dit is een PWA (Progressive Web app) wat wil zeggen dat je het meteen vanuit je browser kan spelen. Het is een game: je moet  gewoon blokken stapelen en de hoogst mogelijke toren bouwen.
Buiten het feit dat je het game online kan spelen, kan je het ook installeren op je Android of iOS toestel.
https://appsco.pe/app/towergame

 
(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere. 
 
 

 
NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu 
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier 
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart 
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe 
Marijke Pante,
Marianne Steijlen 
Reinhilde Remaut 
Ludo Cattoor 
Evert Poppen 
Philip Lafeber 
Julien Van den Borre, 
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Frank VDW
Filip Overmeire (Filover) 
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool

In het bijzonder danken wij Wim Wylin voor de vele tips, en Gerard Schaefer voor de spreuk van de week.

- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens
Met dank aan Carol Fenijn voor de correctie van onze teksten


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Stuur ons een mail en wij zorgen ervoor! info@netties.be 

AFSLUITER VAN DE WEEK
Men kan zich zozeer vervelen,
dat de verveling op het laatst een mystieke ervaring wordt.
-Logan P. Smith-