Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
23/5/2019 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Het oor wil ook wat
 
DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 23
Nummer 1106 van 18/5/2019Gegroet lezer,

In dit voorwoord zeggen wij vaak dat wij voor u een heel diverse selectie nieuwsberichten verzameld hebben. Maar deze week werd het écht een bont allegaartje. En dat was eigenlijk ook nodig, na de reeks langere artikels over de conferenties van de grote techbedrijven (Facebook, Microsoft, Google). En de vele artikels over de moeilijke verhouding tussen politiek en tech.

Deze week dus wat luchthartiger nieuws - maar daarom niet minder interessant. Geniet ervan - en bij leven en welzijn tot volgende week!

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 

 
Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.
GOOGLE MAAKT PODCASTS AFSPEELBAAR IN ZOEKRESULTATEN
Tijdens de Google I/O conferentie verleden week werd het aangekondigd, en nu kan je het al uittesten in je browser: podcasts in de zoekresultaten.

Zoek je naar een podcast, dan krijg je voortaan de laatste 3 afleveringen in de resultatenlijst, en je kan die dan meteen al afspelen. Daarvoor word je naar een subdomein van google gebracht, podcasts.google.com.

En dat is wel handig: je krijgt bijvoorbeeld meteen de korte inhoud. De player zelf kan je 10 seconden vooruit of achteruit laten springen, en je hebt zelfs de optie om de podcast op normale snelheid, trager of sneller af te spelen.

Wij testten de mogelijkheid uit, en merkten dat Google toch niet alle podcasts zo weergeeft. Om te beginnen vonden wij geen enkele Nederlandstalige podcast terug - zo bijvoorbeeld niet onze favoriete Tech45 podcast.

Bovendien blijken de Engelstalige podcasts die toch in dit formaat weergegeven worden, zelf nog wat te moeten sleutelen aan hun info, want Reply All wordt bijvoorbeeld niet ideaal weergegevens, met code waar je niets aan hebt, terwijl The Verge (Vergecast) er perfect uitziet.

Google heeft trouwens ook een eigen Google Podcast app, die verleden jaar werd uitgebracht voor Android. Die bevat dezelfde functies, maar zorgt bovendien voor synchronisatie met je podcasts op andere toestellen - tenminste indien je ingelogd bent op je Google account. Het nadeel is wel dat je enkel binnen één enkele podcast kan bladeren naar episodes, en dat je niet tegelijkertijd verschillende podcasts kan zien in de site.

Meer bij The Verge.
https://www.theverge.com/2019/5/10/18564035/google-search-podcasts-ios-desktop-web-playerGOOGLE NEST IS NIET MEER...
Google geeft en Google neemt. Net als bij alle andere tech bedrijven, worden er producten gelanceerd die dan om een andere reden stopgezet worden. Of grondig gewijzigd, zodat andere toestellen en diensten die daarmee samenwerkten, plots gebroken zijn.

Het lijkt erop dat de 'Works with Nest' familie hetzelfde lot beschoren is. Nest, dat is de slimme thermostaat die door Google overgekocht werd, en die tot hub voor allerlei andere slimme toestellen in het huis uitgebouwd werd. Zo had je 'Google Nest Protect", "Google Nest Secure Alarm System" en "Google Nest Hello".

Ook producten van derden zoals Amazon, Philips Hue, IFTTT (If this then that), Logitech en Harmony werden uitgebracht met deze sticker, om aan te tonen dat je ze kon combineren met Nest.

Nu blijkt echter dat Google die Nest wil vervangen door zijn Assistant. Het ecosysteem van Nest zal zelfs op 31 augustus van dit jaar stopgezet worden. Dat heeft uiteraard ook gevolgen voor de producten die met Nest werken - maar Google zou bijvoorbeeld al met Amazon samenwerken om de Nest skill over te zetten naar de nieuwe "Works with Google Assistant" skill. Het zal werken, maar betekent wel extra werk (en gesakker!) voor deze externe partijen!

Meer bij Ars Technica.
https://arstechnica.com/gadgets/2019/05/nest-the-company-died-at-google-io-2019/MEDEOPRICHTER VAN FACEBOOK NIET MALS VOOR ZUCKERBERG
... maar is zijn kritiek niet gekleurd? Die vraag mag je wel stellen, wanneer je de achtergrond weet van Chris Hughes, de man die samen met Mark Zuckerberg aan de basis lag van Facebook toen zij samen student waren aan Harvard. Hughes stelde in een opiniestuk in de New York Times  dat Facebook opgesplitst moet worden, dat het te machtig is, dat Zuckerberg de privacy van de gebruiker verkwanselt.

Met die laatste kritiek zal je het wellicht eens zijn, maar dat het opsplitsen van Facebook daarvoor een remedie zou kunnen zijn, dat blijft echter de vraag. En het is een opmerkelijke eis, die enkele maanden terug ook al geuit werd door Elizabeth Warren, presidentskandidate voor de Amerikaanse democraten.- die hem trouwens prees voor het ingenomen standpunt.

En daar begint een klein addertje onder het gras te zitten, zo hoor je in de podcast Daily Tech News Show. Want Hughes zou niet als neutrale persoon spreken. Hij had namelijk Warren belangrijke sommen geschonken voor haar democratische presidentscampagne. Hughes ging in 2007 bovendien weg bij Facebook, om vrijwilliger te worden in de campagne van Obama. Dus van enige democratische sympathieën mag je hem wel verdenken - met een voorliefde voor Warren, die meerdere grote bedrijven (niet alleen Facebook) wil opsplitsen omdat zij teveel macht hebben.

De column van Hughes lees je bij New York Times (1), de DTNS podcast met de kritiek op Hughes op de tweede link (2), en op de derde een antwoord van Mr. Clegg, vicepresident bij Facebook. (3)

https://www.nytimes.com/2019/05/09/opinion/sunday/chris-hughes-facebook-zuckerberg.html
https://media.acast.com/dtns/facebooksexwantsabreakup-dtns3528/media.mp3
https://www.nytimes.com/2019/05/11/opinion/facebook-nick-clegg-chris-hughes.html


HOOGGERECHTSHOF: GEBRUIKERS MOGEN APPLE AANKLAGEN VOOR APP STORE
Geen goed nieuws voor Apple: het Amerikaanse Hooggerechtshof heeft geoordeeld dat Apple-gebruikers wel degelijk een klacht kunnen indienen tegen het bedrijf omwille van antitrust-praktijken in de App Store.

Waar gaat het om? Wel, om de 30% commissie die ontwikkelaars aan Apple moeten betalen op elke verkoop van hun app via de App Store. Een gebruiker, ene Pepper, had een klacht hierover ingediend, omdat deze commissie ertoe leidt dat de ontwikkelaar de prijs voor zijn product verhoogt, ten koste van de gebruiker.

Apple argumenteerde in eerste instantie dat het niet de gebruiker is die tegen deze praktijk mag klagen, omdat die 30% commissie onderdeel is van een afspraak tussen de ontwikkelaar en Apple. En het enkel de ontwikkelaar is die zich hiertegen zou mogen verzetten.

Het Hooggerechtshof deelde die mening niet, met 5 stemmen tegen 4. De gebruikers kopen de apps rechtstreeks van Apple, en zijn directe kopers dus.

Over de grond van de zaak (het misbruik van de monopoliepositie) heeft de rechter dus nog geen uitspraak gedaan. Wat wel belangrijk is, is dat het argument van Apple verworpen werd, dat het geen monopolie is omdat gebruikers altijd apps in andere app stores kunnen kopen, wanneer zij een ander toestel kopen. Een tamelijk belachelijk argument, als je het ons vraagt.

Het is nu af te wachten hoe de rechters zullen oordelen in de vele rechtszaken die nu ongetwijfeld zullen volgen. Als de rechter inderdaad vindt dat Apple een monopolist is, dan kan het wel eens miljarden moeten teruggeven aan de gebruikers, of gedwongen worden zijn iPhone open te stellen voor alternatieve app winkeltjes.

Meer bij MSPowerUser en CNBC
https://mspoweruser.com/supreme-court-comes-to-the-obvious-conclusion-that-consumers-pay-apples-30-app-store-fee/
https://www.cnbc.com/2019/05/13/supreme-court-rules-against-apple-in-app-store-antitrust-case.htmlZIJN APP STORES TEN DODE OPGESCHREVEN?
Toen de apps voor de smartphone opkwamen, in het kielzog van de iPhone, waren wij daar niet gelukkig mee. De apps doorbraken immers de universaliteit van het web. Links kon je enkel nog openen in die bepaalde app, wat vooral voor nieuwssites hinderlijk was. En van verdelen van de bevolking gesproken: er werden verschillende soorten gebruikers gecreëerd - iPhone en Android gebruikers.

Vooral in het begin van de opkomst van de iPhone ergerden wij ons aan die apps, omdat andere gebruikers buitengesloten werden. Toen Google zijn Android besturingssysteem uitbracht, met een eigen app winkeltje, gaven wij het verzet op - er was tenminste keuze, en niet iedereen moest die dure iPhones kopen om een app te kunnen gebruiken.

Een lange inleiding om te zeggen dat een bericht dat wij bij OneZero aantroffen ons erg veel plezier gedaan heeft. Het blijkt namelijk dat de nieuwe generatie van Progressive Web Apps of PWA's, die momenteel nog vooral op de desktop te vinden zijn, binnenkort ook de sprong zal maken naar je smartphone.

Kom je in je Google Chrome browser op een PWA, dan kan je die heel simpel installeren. Je krijgt dan meteen toegang tot een webgebaseerde versie van diensten zoal Spotify, zonder dat je een app store moet bezoeken.

Na installatie zal de webapp een apart venster openen buiten de browser, en je vele functies bieden zoals het gebruik van de functietoetsen van je computer om muziek te pauzeren, net als bij een 'echte' app.

In de toekomst zou ook offline ondersteuning mogelijk zijn, pushmeldingen, sneltoetsen, enz. (1)

Mooi. In het artikel bij OneZero wordt wel enkel gesproken over de Chrome browser, wat ons toch wel wat verontrustte - het heeft niet veel zin om de ene gevangenisketen in te wisselen tegen de andere, niet? Maar gelukkig blijkt ook Mozilla met PWA's te werken, zoals je in dit artikel kan lezen.(2)
https://onezero.medium.com/the-end-of-app-stores-is-rapidly-approaching-b972da395097
https://blog.mozilla.org/firefox/progressive-web-apps-whats-big-deal/DISCORD BLIJFT UITBREIDEN
Je hebt hier al eerder kunnen lezen over Discord, een chat app die eigenlijk bedoeld is voor gamers. Via de app kunnen zij, tijdens het gamen, met elkaar communiceren en elkaar aanmoedigen. Maar steeds meer mensen gebruiken de chat ook buiten de games waarvoor zij oorspronkelijk bedoeld is - zoals YouTube makers, podcasters, hackers, enz. De cijfers zijn wel indrukwekkend: er zijn nu al meer dan 250 miljoen geregistreerde gebruikers, wat ongeveer neerkomt op hetzelfde aantal als de mensen die zich aangemeld hebben om Fortnite te spelen. Meer dan 56 miljoen mensen loggen elke maand in op de app.

Toch blijven de populairste chatrooms (of liever: servers) die, die draaien rond gamen, met Fornite voorop. En helaas is er, volgens een artikel bij CNET, ook een schaduwzijde aan het chatplatform: hackers, blanke supremacisten hebben hun heil gezocht op Discord. Enerzijds omdat het gemakkelijk te gebruiken is, en anderzijds omdat er weinig bureaucratie heerst, zodat zij niet gemakkelijk ontdekt en gestraft kunnen worden.

Je ziet het: elk bericht heeft zijn positieve kant (groei voor Discord) en zijn negatieve (uitwijkbasis voor elders ongewenste groepen).

Meer bij CNET.
https://www.cnet.com/news/discord-slack-for-gamers-hits-its-fourth-year-at-250-million-registered-users/WHATSAPP HERSTELT ZWAKKE PLEK DIE MISBRUIKT WERD OM SPYWARE TE INSTALLEREN
WhatsApp, dat zoals je weet eigendom is van Facebook, heeft ontdekt dat er een bug was in haar software, met name in de functie voor audiogesprekken. En dat die bug het mogelijk maakte dat degene die opbelde, spyware installeerde op het toestel dat opgebeld werd - of degene die opgeroepen werd de oproep beantwoordde of niet.

De spyware die hiervan misbruik maakte was Pegasus, van het in Israel gebaseerde NSO Group. Een software die volgens verschillende bronnen meestal in licentie gegeven wordt aan overheden, die bepaalde targets willen onderzoeken en daarom toegang willen hebben tot hun toestellen.

Het is moeilijk te schatten, zo voegt TechCrunch eraan toe, hoelang die bug misbruikt kon worden, en hoeveel mensen hiervan het slachtoffer werden. Maar volgens WhatsApp zelf zou het aantal slachtoffers beperkt zijn, omdat deze spyware meestal door overheden gebruikt wordt om doelgericht bepaalde personen te bespioneren. (1)

Wat dit voor jou betekent? Wel, dat je zo snel mogelijk in de app op zoekt gaat naar de update, en die meteen uitvoert.

Wat de algemene conclusie is die je hieruit kan trekken? Dat het nog altijd een veelgebruikte methode is van bedrijven om lekken te ontdekken in diensten en software, en die voor eigen profijt te gebruiken (zoals een spyware dienst te installeren, en te verkopen aan derden), in plaats van die te melden aan het bedrijf in kwestie. Waardoor dat bedrijf de bug zou kunnen herstellen, en de hele gemeenschap terug op beide oren kan slapen...

Bij TechMeme een hele collectie artikels en commentaar op de WhatsApp bug.
https://techcrunch.com/2019/05/13/whatsapp-exploit-let-attackers-install-government-grade-spyware-on-phones/
https://www.techmeme.com/190513/p36#a190513p36LENOVO THINKREALITY AR EN EEN PLOOIBARE LAPTOP
Twee berichten rond nieuwe hardware die computerfabrikant Lenovo voorgesteld heeft. Om te beginnen: na de plooibare smartphone, is er nu een plooibare laptop. Als eerste ter wereld brengt Lenovo die uit. Het is een toestel uit de ThinkPad reeks, met daarin de plooibare technologie die recent ook voor smartphones voorgesteld werd. Volgens The Verge werkt Lenovo al drie jaar aan deze technologie.

Het idee zelf staat in tegenstelling tot de uitklapbare smartphones: daar vertrek je van een smartphone-formaat, dat je kan uitklappen. Bij deze nieuwe technologie gaat men uit van een laptop, die men kan verkleinen.

Concreet gaat het om een 13,3 inch OLED scherm, dat je kan opplooien naar een scherm dat je kan vergelijken met een hardcover boek.  Bij The Verge vind je een filmpje dat de werking uitlegt. (1)

Lenovo had nog wat nieuws te melden deze week. Het verkent nieuwe paden buiten zijn traditionele PC-business, en kijkt naar nieuwe AR- en VR-systemen, die vooral bedoeld zijn voor bedrijven.

Think Reality, zoals het systeem heet, omvat een toestel en een platform, en zou je kunnen beschouwen als een concurrent voor de HoloLens van Microsoft.

Bij Engadget vind je een uitvoerige uitleg over de werking, vergezeld van een fotoreportage. (2)
https://www.theverge.com/circuitbreaker/2019/5/13/18537302/lenovo-foldable-pc-thinkpad-x1-prototype-hands-on-folding-screen
https://www.engadget.com/2019/05/13/lenovo-thinkreality-ar-vr-headset-hololens-2/?guccounter=1ADOBE LIGHTROOM: NIEUWE MOGELIJKHEDEN
Ook over Adobe hebben wij vandaag twee berichtjes voor jou. Om te beginnen over Adobe Lightroom. Er werd een nieuwe functie uitgebracht, beschikbaar in Lightroom, Lightroom Classic en Camera Raw, waarmee je de textuur van iets beter kan beklemtonen in afbeeldingen.

Bovendien werden er verschillende tutorials toegevoegd aan Lightroom die je gemakkelijker vertrouwd moeten maken met de uitgebreide set tools die jou, als beginner of ervaren gebruiker, ter beschikking staan om je foto's te bewerken. Hierover meer bij TechCrunch (1)

Het tweede bericht betreft, helaas, auteursrechten. Blijkbaar zouden er bij oudere versies van de Creative Cloud apps, zoals Photoshop, Premiere Pro en Lightroom Classic, problemen zijn rond auteursrechten. Die met de nieuwere versies uit de weg geruimd zijn. Volgens AppleInsider zou het gaan om Dolby.
https://techcrunch.com/2019/05/14/adobe-lightroom-gets-photography-tutorials-shared-albums-and-texture-control/
https://appleinsider.com/articles/19/05/13/adobe-warning-of-legal-problems-if-users-keep-using-old-versions-of-creative-cloud-appsNEDERLAND: VU-ONDERZOEKERS ONTDEKKEN KRITISCH LEK
Een jaar geleden was het grote paniek: zo goed als alle Intel-processoren bleken een belangrijk lek te hebben, waardoor informatie uit het geheugen onderschept kon worden. In alle haasten moesten toen oplossingen uitgebracht worden door Microsoft en iOS, om het lek te dichten.

Nu blijkt het weer zover: onderzoekers van de Vrije Universiteit hebben een nieuw kritiek lek gevonden in Intel-processoren. Zij zijn niet alleen: ook aan de KU Leuven werd een vergelijkbare bug gevonden, die de onderzoekers Fallout noemen. En ook wetenschappers van de Oostenrijkse universiteit van Graz hebben een kwetsbaarheid gevonden bij Intel-processoren.

Over de technische details van de kwetsbaarheden lees je meer bij o.a. Tweakers en TechCrunch. Wat jij hiervan moet onthouden is dat Apple, Microsoft en Google een bugfix hebben uitgebracht. Wanneer jij dus de melding krijgt dat er een update beschikbaar is voor jouw besturingssysteem, dan installeer je dat best meteen!
https://tweakers.net/nieuws/152800/onderzoekers-vinden-nieuwe-kritieke-lekken-in-vrijwel-alle-intel-cpus.html
https://techcrunch.com/2019/05/14/zombieload-flaw-intel-processors/BINNENLAND: OOK DODELIJK ONGEVAL MET ELEKTRISCHE STEP
Je kon al eerder bij ons een artikel lezen over het feit dat die elektrische steps wel leuk zijn, maar niet zonder gevaar. De dingen kunnen een redelijke snelheid bereiken (25 km/u), en de kleine wieltjes zorgen ervoor dat de kleinste oneffenheid al tot een valpartij kan leiden.

De meeste mensen nemen echter geen extra voorzorg om zich te beschermen tegen een val, zoals een helm. Wellicht hangt dit samen met het feit dat men meestal een deel-step gebruikt die men overal kan oppikken en achterlaten, terwijl zo'n helm onhandig is om mee te sleuren.

Het aantal ongevallen met gewonden blijft helaas stijgen, zo lees je bij Bruzz.be. Nu zouden er in het Sint-Jansziekenhuis al twee gewonden binnengebracht worden als gevolg van een ongeval met een elektrische step.

En helaas is nu ook de eerste dode gevallen bij een ongeval met een elektrische step. In dit geval ging het niet om een deel-step, maar een step die eigendom was van het slachtoffer. Het ongeval zou zich 's nachts hebben voorgedaan, en de gebrekkige verlichting van de steps is ook een heikel punt bij deze toestellen.

Wat jij hieruit moet onthouden? Pas je snelheid aan de omstandigheden aan, net zoals je bij elk ander voertuig moet doen, en draag een helm!

Tussen haakjes: Poppy, een bedrijf dat ook al deel-wagens aanbood en deel-scooters, start in Antwerpen nu ook met deel-steps. Meer info op de derde link.
https://www.bruzz.be/mobiliteit/eerste-dodelijk-ongeval-met-elektrische-step-2019-05-13
https://www.bruzz.be/mobiliteit/minstens-1-2-stepongevallen-dag-2019-01-29
https://www.gva.be/cnt/dmf20190508_04385203/poppy-biedt-nu-ook-deelsteps-aanBINNENLAND: 10 GROOTSTE WEBSHOPS IN BELGIE IN HANDEN VAN BUITENLAND
Tja, daar sta je dan met je Belgisch chauvinisme. Denk nu niet dat je je vaderlandse economie steunt wanneer je gaat kopen bij een webshop met een .be domeinnaam. Want, zo leert een artikel bij RetailDetail.be ons, de 10 grootste webshops van België zijn in handen van buitenlandse bedrijven. Zo is Bol.com, de grootste e-commercespeler in België, eigenlijk een Belgische poot van het Nederlandse e-commerce bedrijf. Idem dito voor Coolblue.

Eigenlijk staan er in de top 10 enkel 2 Belgische webshops (Vanden Borre en Vente-exclusive.com), maar die zijn dan weer deel van een grotere Belgische groep.

Het hele rapport lees je hier:
https://www.ecommercewiki.org/reports/782/ecommerce-report-belgium-2019
https://www.retaildetail.be/nl/news/algemeen/10-grootste-webshops-belgi%C3%AB-volledig-buitenlandse-handenLOOPGRAVENOORLOG ROND EXTREMISTISCHE CONTENT IN DE VS
De sociale media liggen onder vuur om de haatvolle content die er te vinden is. Zij doen hun best om een gebruiksvriendelijke, propere omgeving te bieden, maar zoals je al eerder lezen kon is dat helemaal niet gemakkelijk.

Vandaag twee berichten die erop wijzen dat er stilaan een loopgravenoorlog aan het ontstaan is. Enerzijds de sociale media, die een soort zelfregulering uitvaardigen. En aan de andere kant het Witte Huis, dat zich verzet tegen deze regulering, omdat het vreest dat de vrije meningsuiting in gevaar komt.

Zo is er de "Christchurch Call to Action", een initiatief dat extremistische content moet tegengaan, en dat ontstaan is na de aanslag op een moskee in Nieuw-Zeeland. Ondertussen hebben Facebook, Microsoft, Twitter, Google en Amazon zich achter dit initiatief geschaard. (1)

Het Witte Huis echter wil dit initiatief niet ondertekenen. Techmeme verzamelde alle commentaren op die beslissing (2). Het vreest dat de vrije meningsuiting in het gedrang komt, en dat dit aangegrepen wordt om mensen met vooral rechtse signatuur monddood te maken. Daarom heeft Trump nu zelfs een online platform opgericht, waar mensen terecht kunnen van wie de account op de sociale media geschorst werd of die er verbannen zijn, en die menen dat er een (links) vooroordeel in het spel is. Ook hierover verzamelde Techmeme de reacties (3)
https://newsroom.fb.com/news/2019/05/christchurch-call-to-action/
https://www.techmeme.com/190515/p17#a190515p17
https://www.techmeme.com/190515/p34#a190515p34GOOGLE APP RIVET LEERT KINDEREN LEZEN
Google heeft een app uitgebracht, Rivet, die ontwikkeld werd door zijn experimentele workshop Area 120. De app moet kinderen helpen om te leren lezen. Hij bevat meer dan 2.000 gratis kinderboeken, plus een assistent. Die gebruikt spraaktechnologie wanneer de app aanvoelt dat het kind moeite heeft om een woord te lezen.

Concreet: de app kan een woord voorlezen voor het kind wanneer op het woord getikt wordt. Maar hij kan ook luisteren terwijl het kind hardop leest, en het kind zeggen wanneer het een woord goed uitgesproken heeft, of bijspringen wanneer het kind moeite heeft om het woord te zeggen.

De app bevat ook definities van woorden, en vertalingen in meer dan 25 talen. Rivet is in 11 landen gratis verkrijgbaar in de app store van Apple en in Google Play store.
https://techcrunch.com/2019/05/14/googles-latest-app-rivet-uses-speech-processing-to-help-kids-learn-to-read/GOOGLE TRANSLATOTRON: RECHTSTREEKSE VERTALING
Binnenkort gaat het lijken alsof jij een echte polyglot bent. En dat dankzij technologie van Google, Translatotron. Dat is een model waarbij spraak van de ene taal rechtstreeks in een andere taal omgezet wordt, terwijl ook nog eens de stem en het ritme van de spreker behouden blijft.

Om even duidelijk te maken dat dit niet zo eenvoudig is: nu reeds kan men gesproken tekst vertalen, maar daarbij wordt die spraak eerst omgezet in tekst, dan vertaald, en terug omzet in tekst. De Translatotron zou die tussenfase via tekst overslaan. De tekst wordt meteen vertaald, en weergegeven in de stem van de spreker. Op de GitHub pagina van de technologie kan je beluisteren hoe Translatotron tracht de stem van de spreker te behouden.

Meer bij Engadget.
https://www.engadget.com/2019/05/15/google-translatotron-direct-speech-translation/
https://google-research.github.io/lingvo-lab/translatotron/
https://ai.googleblog.com/2019/05/introducing-translatotron-end-to-end.html 

  
 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!MOLESKINE NOTITIEBOEK IN COMBINATIE MET DROPBOX
Ben jij nog altijd fan van een papieren notitieboek? Wij zijn alvast fan van de bekende Atomaschriftjes, die we vol zetten met allerlei geheugensteuntjes. Maar de Moleskine notebooks zijn eigenlijk iets wat de échte fan van papieren notities verleiden kan.

Maar wist je dat je Moleskine notities ook kan combineren met je Dropbox? Neem een foto en deel die via de Dropbox app.

Een filmpje bij ProductHunt vertelt je er meer over.
https://www.producthunt.com/posts/moleskine-dropbox-smart-notebook

 
 

Het oor wil ook wat!
Audio op het Internet


PODCAST: DE BLANKENBERGE TAPES

De VPRO heeft al eerder bewezen dat het het actief blijft inzetten op audio. Misschien niet altijd op échte hoorspelen, met acteurs die via aanwijzingen in hun zinnen moeten vertellen wat er gebeurt, aangevuld met geluiden die het gebeuren aangeven. Maar wel met goed gemaakte audioproducties - documentaires, docudrama. En met de heruitzendingen van hoorspelen in het late avonduur.

Een nieuw bewijs van de vaardigheid om goede audioproducties te maken is "De Blankenbergse Tapes". Hierin worden twee moordzaken verweven, en één prille liefde, tegen de achtergrond vande populaire Vlaamse (en volkse) badplaats Blankenberge. De rechercheurs en direct betrokken personen vertellen hun verhaal, en nemen je mee naar de lugubere ontknoping.

Ik heb vandaag de eerste aflevering beluisterd - de tweede staat nu ook al online. En ik was alvast onder de indruk van de goede acteerprestaties van de  medewerkers, waaronder Johan Heldenbergh, Nyncke Beekhuysen, Abe Dijkman en Sterre van Sprundel.
De verschillende afleveringen kan je beluisteren in streaming via de site van de VPRO, (1) waar je ook een "achter de schermen vindt".
De uitzendingen beluisteren in je podcast app kan je via de RSS feed (2) of via de links die je op deze site vindt. (3)
https://www.nporadio1.nl/podcasts/de-blankenberge-tapes
https://podcast.npo.nl/feed/de-blankenberge-tapes.xml
https://podcast.npo.nl/feed/de-blankenberge-tapes.xmlPODCAST: DE BROMCAST

Zalig, dat deze podcast er terug is. In de aanloop naar de verkiezingen werden twee politieke commentatoren, Walter Zinzen en Rik Van Cauwelaert, die je best als "éminences grises van de Belgische politiek" mag rekenen actief. Zij geven elke avond hun visie op de ontwikkelingen in de verkiezingsstrijd, op TV1 in het laat van de avond.

Gelukkig kan je de uitzending ook herbekijken via VRTNU.be of herbeluisteren via Soundcloud. Maar ook als podcast. En wij moeten eerlijk toegeven: dat is de eerste podcast die we 's ochtends opzetten, om 5u30 naar het station. Een lust voor het oor en het brein!
https://soundcloud.com/deafspraakopvrijdag
https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2019/05/13/zinzen-van-cauwelaert-migratiedebat-wordt-onzindelijk-gevoer/ 
De nieuwe oogst


   
DE 150 APPS VAN DE GIG ECONOMIE

Het begrip 'Gig economie' ken je: het begrip omschrijft jobs die je parttime kan uitvoeren, door on-demand diensten te leveren aan anderen. In deze visual staan de apps afgebeeld die deze economie aandrijven. En het zijn er heel wat!
[Taal: ENG]
https://www.visualcapitalist.com/150-apps-power-gig-economy/


REDACTED: FOTO ONHERKENBAAR MAKEN
Op deze website kan je een foto uploaden, en daarvan een deel vervagen, omzetten tot pixels of zwart maken. Wat handig is, wanneer je een foto wil publiceren waar je bijvoorbeeld een nummerplaat of een gezicht onherkenbaar wil maken.
[Taal: ENG]
https://marky.space/redacted/


WILLEKEURIGE GETALLEN
Wanneer je voor een spel of een weddenschap willekeurige getallen nodig hebt, dan doe je dat best niet door zelf wat getallen op te noemen. Want wie weet ben je wel bevooroordeeld. Deze site kiest voor jou willekeurig getallen, zodat het spel eerlijk blijft. Ook een handige hulp wanneer je een lottoformulier wil invullen bijvoorbeeld....
[Taal: ENG]
https://www.random.org/


CALMSOUNDS: ONTSPANNEND
Deze website biedt je geluiden aan die je moeten helpen om te ontspannen. Nu, als je het ons vraagt, dan doen sommige thema's dat ook echt, maar bij 'Rainforest', met het voortdurend geluid van regen en neerdruppelend water, werd er bij ons spontaan een dringende behoefte opgewekt om het kleinste kamertje van het huis te bezoeken..
[Taal: ENG]
https://www.calmsound.com/rainforest


HOE JE FITNESSBEWEGINGEN ECHT MOET UITVOEREN

We willen met zijn allen dat strakke lijf, en we willen daar ook wel wat voor doen. Met bewegingen, met extra oefeningen. Daarbij komen vaak dezelfde oefeningen terug, zoals hurken, door je knieën buigen, enz. Maar daarbij kan je vaak een heel foute houding aannemen, die je gewrichten zwaar kan belasten.
Dit artikel toont je hoe je die klassieke oefeningen moet uitvoeren, zonder gevaar voor je lijf.
[Taal: ENG]
https://www.self.com/story/strength-exercises-all-beginners-should-learn


MOJOUPGRADE: GEHEIME VERLANGENS
Als koppel is het soms zoeken naar de dingen die je partner graag heeft. En of hij of zij de dingen die jij eigenlijk wel graag hebt in het seksleven, ook zou waarderen. Die vraag stellen, daarvoor hebben veel mensen een schroom.
Deze website wil daarbij helpen: aan de hand van een aantal vragen kan jij zeggen wat je leuk vindt, en je partner kan dat ook. En de site vertelt dan op welke gebieden jullie overeenkomen.
[Taal: ENG]]
https://mojoupgrade.com/


POEMPORTRAITS: AI GAAT GEDICHTEN SCHRIJVEN
De website noemt dit een experiment, een kruising van AI en menselijke samenwerking. Je kan hier een woord 'doneren', en zo deel worden van een collectief gedicht.
Een initiatief van Google Arts & Culture. En als je het ons vraagt: complete nonsens, waar je geen touw kan aanknopen. Maar dat geldt evenzeer voor 'echte' gedichten. Dus - misschien is het wel echte kunst?
[Taal: ENG]
https://artsexperiments.withgoogle.com/poemportraits


GRATIS CV TEMPLATES
Wat wij een CV noemen, een curriculum vitae, dus een korte samenvatting van je gegevens en je professionele carrière om voor te leggen wanneer je ergens solliciteert, heet in het Engels een Resume.
Op deze website kan je sjablonen vinden om te gebruiken om je CV een beetje op te fleuren.
[Taal: ENG]
https://www.resumgo.com/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: FACEBOOK ADVERTENTIES

De verkiezingen naderen, en daarom enkele sites die je kunnen helpen om de juiste keuze te maken, gebaseerd op correcte informatie.
Om te beginnen deze site, die je vertelt wat er berekend werd door het planbureau. Voor het eerst maakten de verschillende politieke partijen gebruik van de mogelijkheid om hun voorstellen te laten doorrekenen door het Planbureau. Maar omdat het praktisch onmogelijk was om het hele partijprogramma te laten doorrekenen, mochten de partijen zelf kiezen welke programmapunten dan wél becijferd moesten worden. Wat tot soms scheef getrokken situaties zou kunnen leiden, omdat bepaalde aspecten een invloed hebben op andere inkomsten, enz.
Daarom is deze site interessant: hier kan je zelf zien welke partijpunten becijferd werden door het Planbureau/
[Taal: NL]
https://www.dc2019.be/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: FACEBOOK ADVERTENTIES
Hoeveel geld besteden de politieke partijen aan advertenties op Facebook? Hoeveel advertenties zijn het eigenlijk, per partij? En wat is hun bereik?
Ook dat is een interessante factor om eens te bekijken in het licht van de verkiezingen 2019. Op deze site krijg je dit inzicht.
[Taal: NL]
https://inzicht.io/


VRIJDAG MULTIMEDIA: COMICS OP ARCHIVE.ORG
Wist je dat er op Archive.org een heel grote collectie comics (stripboeken) te vinden is? Je kan de collectie doorzoeken op creator, taal, collectie, enz. Om uren te grasduinen!
[Taal: ENG]
https://archive.org/details/comics?sort=-date


VRIJDAG MULTIMEDIA: KATTEN

Nog een bericht over een publieke collectie, ditmaal van het Amerikaanse Library of Congress. Die bibliotheek bevat meer dan 800.000 foto's, prints en tekeningen. Die werden nu in 28 themacollecties gestopt. En een daarvan draait rond vintage foto's van katten. Voor de miauw-fans!
Bij Lifehacker zie je enkele van die afbeeldingen, de volledige collectie vind je op de tweede link.
[Taal: ENG]
https://lifehacker.com/ogle-these-vintage-public-domain-cat-pictures-from-the-1834779933
https://www.loc.gov/free-to-use/cats


Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com
 


           W I K I P E D I A
    Een selectie van nieuwe en actuele bijdragen in
       de Nederlandstalige versie van WikpediaWikipedia is een project met als doel een complete encyclopedie op het web te creëren. Iedereen kan Wikipedia gebruiken om informatie te zoeken of toe te voegen. U kunt eenvoudig zelf artikels schrijven, corrigeren of aanvullen. Aanmelden is hiervoor niet nodig, u kunt door op een van de onderstaande pagina's op "Pagina bewerken" te klikken meteen aan de slag.


Deze week zijn onder meer nieuwe artikels verschenen over:

    Waterburcht in de Oost-Vlaamse gemeente Herzele - https://nl.wikipedia.org/wiki/Burcht_Herzele
    Belgische antropoloog - https://nl.wikipedia.org/wiki/Ren%C3%A9_Devisch
    Amerikaanse computerwetenschapper - https://nl.wikipedia.org/wiki/Anita_Borg
    Afkondiging van de Derde Franse Republiek - https://nl.wikipedia.org/wiki/Afkondiging_van_de_Derde_Franse_Republiek
    Oase in de Westelijke Woestijn van Egypte - https://nl.wikipedia.org/wiki/Bahariya
    Bergketen, 337 kilometer ten zuidoosten van Perth - https://nl.wikipedia.org/wiki/Stirlinggebergte
    Laatste grootmeester van de Ukiyo-e traditie - https://nl.wikipedia.org/wiki/Tsukioka_Yoshitoshi
    Nederlandse zangeres en televisieproducente - https://nl.wikipedia.org/wiki/Chantal_Roeters


Daarnaast zijn onder andere de volgende bijdragen actueel:

    Eurovisiesongfestival 2019 - https://nl.wikipedia.org/wiki/Eurovisiesongfestival_2019
    Filmfestival van Cannes 2019 - https://nl.wikipedia.org/wiki/Filmfestival_van_Cannes_2019
    Doris Day overleden - https://nl.wikipedia.org/wiki/Doris_Day
    Overleden expert op het gebied van de studie van het antisemitisme - https://nl.wikipedia.org/wiki/Hans_Jansen_(theoloog)


Verdere bijzonderheden op de Nederlandstalige Wikipedia:

    Het portaal van de week gaat over Ruimtevaart - https://nl.wikipedia.org/wiki/Portaal:Ruimtevaart


De vorige bijdragen van Wikipedia aan NeTTieS zijn hier te vinden: http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wekelijkse_bijdrage_in_NeTTieS

 
Bij de collega's
*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

 
- De Google Home Hub werkt vanaf vandaag in het Nederlands
https://www.ad.nl/tech/de-google-home-hub-werkt-vanaf-vandaag-in-het-nederlands~a4372f68a/
- Ouderwets lekker klikken: dit zijn de beste mechanische toetsenborden
https://www.ad.nl/dossier-ad-tech-beste-koop/ouderwets-lekker-klikken-dit-zijn-de-beste-mechanische-toetsenborden~a645b678/
 
 

*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
 
 
- Draadloze luidspreker SC-C30 van Technics komt later dit jaar
https://elektrozine.be/draadloze-luidspreker-sc-c30-van-technics-komt-later-dit-jaar/
- Canon introduceert nieuwe generatie lens RF 85mm F1.2L USM
https://elektrozine.be/canon-introduceert-nieuwe-generatie-lens-rf-85mm-f1-2l-usm/
 

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info


- Hackers stelen US$41 miljoen aan Bitcoins van een cryptomuntbeurs
https://computertaal.info/2019/05/14/hackers-stelen-us41-miljoen-aan-bitcoins-van-een-cryptomuntbeurs/
- Update Nuki en Apple Watch zorgt ervoor dat je smartphone kan thuislaten
https://computertaal.info/2019/05/16/update-nuki-en-apple-watch-zorgt-ervoor-dat-je-smartphone-kan-thuislaten/
 


*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- Tesla brengt software-update uit om te voldoen aan Europese regelgeving
https://tweakers.net/nieuws/152950/tesla-brengt-software-update-uit-om-te-voldoen-aan-europese-regelgeving.html
- Microsoft kondigt ar-variant van Minecraft voor smartphones aan
https://tweakers.net/nieuws/152940/microsoft-kondigt-ar-variant-van-minecraft-voor-smartphones-aan.html*** DATANEWS

http://www.datanews.be- Magic Leap neemt Belgische start-up over
https://datanews.knack.be/ict/nieuws/magic-leap-neemt-belgische-start-up-over/article-news-1465147.html
- Internationale bende achter bankmalware opgerold
https://datanews.knack.be/ict/nieuws/internationale-bende-achter-bankmalware-opgerold/article-news-1465031.html*** BLOOVI
http://www.bloovi.be/

- Hoe deze Gentse foodtech start-up de horeca en Deliveroo en co met elkaar verzoent:
https://www.bloovi.be/artikels/ondernemen/2019/hoe-deze-gentse-foodtech-start-up-de-horeca-en-deliveroo-en-co-met-elkaar-verzoent
- Opinie: Wat niemand mag weten over Waze
https://www.bloovi.be/artikels/innoveren/2019/wat-niemand-mag-weten-over-waze


 


 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...


  CLAVIER: SNELTOETSEN
Met deze software kan je zelf heel gemakkelijk toetscombinaties maken om via je klaviertaken snel uit te voeren zoals vaak herhaalde bewerkingen.
Windows - freeware
http://utilfr42.free.fr/util/Clavier.php


5MINS MATH


(iPhone/iPad)
Wiskunde, zelfs gewoon rekenen, laat staan hoofdrekenen: het wordt zo overbodig geacht. Kijk maar naar een quiz: bij elke andere vraag gaan de kandidaten even nadenken of ze het antwoord niet weten, maar bij een optelsom geven ze meteen forfait.
Deze app wil je helpen om beter te leren rekenen. Elke dag 5 minuutjes zou het moeten doen!
https://itunes.apple.com/app/5-mins-maths/id1455710293


DARK FOX: POPULAIRSTE FIREFOX THEMA
Het mooie aan Firefox is dat je deze browser met allerlei thema's en add-ons helemaal naar je hand kan zetten. Een overzicht van de populairste thema's vind je bijvoorbeeld op onderstaande link.
Daar zie je dat het Dark Fox thema voor Firefox heel populair is. Wij zijn geen voorstander van donkere achtergronden - maar dat is een persoonlijke opinie / lichaamsgesteldheid. Maar misschien vind jij dit thema wel best passend bij jouw voorkeuren?
https://addons.mozilla.org/de/firefox/search/?sort=users&type=statictheme
https://www.chip.de/downloads/Dark-Fox-Firefox-Theme_93236780.html
https://addons.mozilla.org/de/firefox/user/9100282/


MICROSOFT STICKY NOTES


Windows 10 - freeware
Met deze gratis app van Microsoft kan je notities maken en overal op je desktop plakken - virtueel dan. Door een kleur voor je notitie te kiezen, kan je er een categorie aan toekennen, zoals bijvoorbeeld belangrijkheid.
In de nieuwste versie 3.6 kan je ook een afbeelding als notitie opslaan. De app ondersteunt nu ook meerdere desktops.
https://insider.windows.com/en-us/articles/sticky-notes-v3-6-is-available-to-skip-ahead-build-18855/
https://www.chip.de/downloads/Microsoft-Sticky-Notes-Windows-10-App_135260789.html

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.

 

 
NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu 
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier 
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart 
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe 
Marijke Pante,
Marianne Steijlen 
Reinhilde Remaut 
Ludo Cattoor 
Evert Poppen 
Philip Lafeber 
Julien Van den Borre, 
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Frank VDW
Filip Overmeire (Filover) 
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool

In het bijzonder danken wij Wim Wylin voor de vele tips, en Gerard Schaefer voor de spreuk van de week.

- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens
Met dank aan Carol Fenijn voor de correctie van onze teksten


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Stuur ons een mail en wij zorgen ervoor! info@netties.be 

AFSLUITER VAN DE WEEK
Er zijn mensen die geen gezicht,
doch slechts gezichten hebben.
-Peter Sirius-