Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
9/5/2019 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Het oor wil ook wat
 
DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 23
Nummer 1104 van 27/4/2019Gegroet lezer,

Eerst het slechte nieuws: wij gaan er even een weekje tussenuit. Het is sowieso een korte week, onderbroken door de feestdag van 1 mei. En af en toe is het eens nodig dat we op vakantie gaan, niet?

Het goede nieuws is dan weer dat deze editie boordevol nieuwtjes zit, van allerlei pluimage. En dat u ongetwijfeld iets interessants zal vinden in dit bont allegaartje - van mogelijk revolutionaire oortjes van Microsoft, tot de oorzaak van de falende Samsung Fold, en we staan zelfs even stil bij een archaïsch systeem van heffingen op papieren fotokopies!

Veel leesplezier gewenst, en bij leven en welzijn tot over 2 weken!

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 

 
Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.
SURFACE OORTJES VAN MICROSOFT ZOUDEN WEL EENS KUNNEN VERBAZEN
Microsoft en hardware - het was niet altijd een gelukkig huwelijk. De Microsoft muis en het Microsoft klavier behoorden tot de gelukkige uitzonderingen - tot Microsoft uitkwam met zijn Surface 2-in-1 toestellen. Waarnemers moesten toegeven dat deze laptop/tablet verduiveld handig is, vooral met de stylus en het aanraakscherm. En dat terwijl Apple nog altijd niet aan een aanraakscherm wil beginnen voor zijn laptops.

Het lijkt erop dat Microsoft de smaak te pakken heeft van nieuwe hardware. Want het kondigde aan dat het nu oortjes gaat uitbrengen, onder de codenaam Morrison. Het zou zowel om een echte koptelefoon gaan, over het oor dus, als een oortje, in het oor. En volgens redacteur Brad Samms van Thurrott.com zou deze koptelefoon wel eens een grote stap voorwaarts kunnen betekenen voor het concept van de oortjes.

Om te beginnen kan je het afspelen van muziek controleren via beide oortjes, waar dat bij de meeste langs links of rechts is. Bovendien is de buitenkant van het oortje opgevat als een wijzer, waarmee je dan in het ene oor het volume  kan regelen, en het andere de onderdrukking van het achtergrondgeluid (noise cancellation).

Een mooi concept - wij zijn alvast benieuwd naar de prijs en releasedatum.
https://www.thurrott.com/hardware/204985/microsoft-to-take-on-airpods-with-surface-budsBEZWIJKT FACEBOOK VOOR EU-PARTIJEN OVER POLITIEKE ADVERTENTIES?
Verleden week kondigde Facebook nieuwe regels over transparantie bij advertenties aan. Die moeten voorkomen dat buitenlandse spelers zich zouden mengen in binnenlandse verkiezingen. Een van de voorwaarden waaraan adverteerders voortaan moeten voldoen, is dat elke persoon of groep die politieke advertenties op Facebook wil vertonen, zich moet registreren in elke EU-lidstaat waar hij die advertentie wil laten verschijnen.

Deze regels zijn tussen haakjes niet nieuw - ook al voor de tussentijdse verkiezingen en voor gewone verkiezingen in de VS zijn zij in voege. Maar de EU-parlementsleden waren niet opgezet met deze verplichting tot registratie. Want het gaat wel om Europese verkiezingen, waaraan tal van pan-Europese partijen deelnemen - partijen dus, die in heel Europa opkomen. De verplichting tot registratie zou kunnen verhinderen dat zij campagnes over de grenzen heen zouden kunnen voeren.

Deze parlementsleden dreigden ermee stappen te ondernemen tegen Facebook, en het lijkt erop dat Facebook nu zijn standpunt gaat aanpassen. 19 Europese politieke partijen, instellingen en groepen zouden mogelijk een maand lang, tot aan de verkiezingen op 26 mei, vrijgesteld worden van deze verplichting.  Het wordt overwogen, zo heet het, maar er is nog niets beslist, zo meldt de Financial Times (1)

PJ Van Leemputten, journalist bij Datanews, heeft een duidelijk draadje op Twitter gepost waarom de maatregel van Facebook eigenlijk wel best te verdedigen valt (2)
https://www.ft.com/content/4cc77970-643a-11e9-a79d-04f350474d62
https://twitter.com/Pieterjanvl/status/1118653339431055363SAMSUNG STELT PERSVOORSTELLING FOLD UIT VOOR CHINA
De laatste weken hebben verschillende smartphonemakers een toestel voorgesteld dat je kan uitklappen. Het krijgt dan een dubbele schermgrootte, en wordt als het ware een tablet. Toestellen die redelijk duur zijn, zoals de Samsung Fold, die toch tegen de 2000 euro zou moeten kosten. Na de persvoorstelling kregen tal van journalisten een toestel mee naar huis om te testen. En de reviews waren echt niet mals.

Want wat vele waarnemers als de zwakste plek beschouwden, het scharnier, blijkt niet perfect. Samsung zal ongetwijfeld in labo's duizenden testen uitgevoerd hebben met het scharnier, maar in de praktijk van elke dag kan het zijn taak niet aan. Dat is de conclusie van verschillende journalisten. Het scherm zou breken, zou bulten vertonen, het scherm zou flikkeren en dat na amper een dag gebruik.

Samsung onderzoekt de rapporten, maar zou momenteel nog geen plannen hebben om de lancering van het toestel in de VS uit te stellen, zo weet Reuters.  De persvoorstellingen die voor deze week voorzien waren in Hong Kong en Shanghai zijn wél uitgesteld. (1)

Op de tweede link vind je een vernietigende review van The Verge (2)
https://www.reuters.com/article/us-samsung-elec-fold/samsung-electronics-delays-galaxy-fold-media-events-in-china-idUSKCN1RY04Y
https://www.theverge.com/2019/4/19/18498904/samsung-galaxy-fold-review-screen-broken-issue-durability-foldable-phone-video-performance-priceMICROSOFT WIL ZICH SPECIFIEK NAAR FREELANCERS RICHTEN MET ZIJN OFFICE
Verleden week kon je lezen dat de EU belangrijke beslissingen heeft genomen om wie werkt in de 'gig-economie' beter te beschermen. Met die termen worden diensten bedoeld die 'on-demand' werken, waarbij je dus per job betaald wordt, zoals bij Deliveroo.

Steeds vaker gaan mensen aan de slag als freelancer, omdat het voor bedrijven interessanter is om hen per job te betalen, en enkel in te schakelen wanneer er werk is. Wat niet echt fair is tegenover deze freelancers, want zij hebben zo geen werkzekerheid, geen gewaarborgde inkomsten.

Ook in de IT-wereld wordt steeds vaker met freelancers gewerkt - als ontwerpers, programmeurs, webbouwers. En omdat die freelancers ook met de Office productiesuite werken, maar toch wel specifieke tools nodig hebben voor hun werk, wil Microsoft zich nu richten op deze doelgroep, zo weet ZDNet. Het heeft trouwens eind verleden jaar de Microsoft 365 freelance toolkit uitgebracht, die een aantal tools bevat om o.a. een template voor SharePoint, tips voor Teams, Power Business Intelligence om rapporten en dashboards aan te maken, enz.

Volgens het artikel verwachten waarnemers dat deze tools op termijn ook gekoppeld zullen worden met LinkedIn - ook eigendom van Microsoft, om samenwerken met andere freelancers te vereenvoudigen. En met Dynamics365, een HR app.

Meer achtergrond bij deze evolutie bij ZDNet.
https://www.zdnet.com/article/how-and-why-microsoft-is-looking-at-freelance-experts-as-its-next-big-target-for-office/
https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/blog/2018/12/06/introducing-microsoft-365-freelance-toolkit-a-solution-to-launch-and-scale-your-freelance-workforce/EU ZET LICHT OP GROEN VOOR GIGANTISCHE BIOMETRISCHE DATABASE
Waarlijk: wat George Orwell aankondigde in 1984, met een Big Brother die alles controleerde, wordt door de realiteit -35 jaar na 1984- ruimschoots overtroffen. Wie al heftig protesteerde tegen het opnemen van vingerafdrukken op zijn Belgische identiteitskaart, zal ongetwijfeld gesakkerd hebben bij de plannen van de aanleg van een vermogensregister, zoals door sommige politieke partijen voorgesteld wordt. Maar het kan nog erger: de EU heeft het licht op groen gezet voor een gigantische biometrische database, het Common Identity Repository (CIR).

Daarin worden namelijk data gecombineerd van zowel identiteitsgegevens (naam, geboortedatum, paspoortnummer en andere identificatiegegevens), plus biometrische gegevens zoals vingerafdrukken en gezichtscans. Die gegevens zouden dan toegankelijk worden voor alle overheidsdiensten die de grenzen moeten bewaken en de wet moeten laten respecteren.  Het zijn gegevens afkomstig van het Schengen Information System, Eurodac, het Visa Information System (VIS) en drie nieuwe systemen: het European Criminal Records System for Third Country Nationals (ECRIS-TCN), het Entry/Exit systeem (EES) en het European Travel Information and Authorisation System (ETIAS).

Voor de CIR-wetgeving werd met overweldigende meerderheid gestemd in het Europees Parlement. Wat hierbij opvalt is dat  dit een wetgeving is die naar onze mening bij heel wat privacy-bewuste burgers protest zou uitgelokt hebben, indien zij op de hoogte waren van dit wetsvoorstel. Maar voor ons was het de eerste keer dat wij hierover iets lazen in de gespecialiseerde tech-nieuwssites - en naar onze mening is er in de reguliere pers evenmin ruchtbaarheid gegeven aan deze gigantische database.
https://www.zdnet.com/article/eu-votes-to-create-gigantic-biometrics-database/TWITTER VERRAST MET GOEDE FINANCIËLE RESULTATEN
Trouwe lezers weten dat wij fan zijn van Twitter, ondanks het vele gescheld dat er gebeurt. Twitter blijft een belangrijke bron voor informatie, en je hebt er echt wel in de hand wie je volgt of niet volgt, en hoe je tijdlijn eruit ziet (enkel het nieuwste nieuws, of het nieuws dat het Twitter algoritme belangrijk vindt).

Wij zijn niet de enigen die Twitter belangrijk vinden, maar die populariteit van Twitter is niets waard, wanneer er geen financiële resultaten tegenover staan.

En deze week werd bekend dat Twitter het eigenlijk niet slecht doet. Het eerste kwartaal vertoonde inkomsten van $787 miljoen, wat 18% meer is dan dezelfde periode verleden jaar. Het netto inkomen bedroeg 191 miljoen dollar, wat goed is voor inkomsten per aandeel van $0,25.

Ook het aantal dagelijks actieve gebruikers (DAU of Daily Active Users) was gestegen: 134 miljoen dit kwartaal, een stijging met 11% tegenover verleden jaar.

Het lijkt er dus op dat we nog even op beide oortjes kunnen slapen over de overlevingskansen van Twitter, nu het zijn investeerders kan geruststellen!
https://techcrunch.com/2019/04/23/twitter-q1-flies-past-estimates-with-sales-of-787m-and-eps-of-0-25-but-maus-drop-to-330m/ABINNENLAND - TV VLAANDEREN: HYBRIDE SMART TV APP
TV Vlaanderen is, zoals je al eerder kon lezen, een alternatieve tv-aanbieder, die de tv-kanalen (en ook radio) niet via de kabel brengt maar via de satelliet. Sinds kort kan je deze content ook via een app bekijken, op je smartphone. Maar erg handig is dat niet, want het blijft een klein scherm. De content streamen naar je tv is ook niet altijd mogelijk, want niet elk toestel is hiervoor geschikt.

Nu heeft TV Vlaanderen, of althans het consortium waartoe het behoort, de M7 Group, een akkoord afgesloten met tv-producent Vestel om de M7 hybride Smart TV app te integreren in de nieuwe Smart tv's van Vestel - daartoe behoren merken zoals Toshiba, Hitachi en Telefunken.

Dat zorg ervoor dat je via je tv, die een ingebouwde satelliet-tuner bevat, toegang krijgt tot de gewone live tv (lineair) als on-demand programma's (niet-lineair).

Je ziet: als 'cord-cutter' heb je  meer mogelijkheden om tv te kijken dan enkel de kabelboer en tv via internet!
https://www.tv-vlaanderen.be/blog/smart-tv-applicatie-nu-ook-beschikbaar-voor-merken-van-vestel/BINNENLAND: REPROBEL TER DISCUSSIE
Maak jij nog vaak een fotokopie van een of meerdere pagina's van een boek, stripalbum, tijdschriftartikel? Wellicht niet - in dit digitale tijdperk is de meeste content digitaal verkrijgbaar. En als je toch een kopie moet maken van een artikel, dan is een foto met je smartphone al even snel gemaakt als via een fotokopiemachine - als je die al in je buurt hebt.

Wellicht ben jij dan ook niet op de hoogte van het feit dat er eigenlijk een vergoeding betaald moet worden voor die kopies - iets wat de vergoeding voor reprografie heet. Het is een vergoeding die geïnd wordt bij de verkoop van fotokopiemachines, en die nadien ook nog betaald moet worden op basis van het aantal gemaakte kopieën. Een systeem dat al sinds de jaren negentig bestaat. (1)

De vergoeding wordt geïnd door een speciaal daarvoor opgericht instelling, Reprobel. Die verdeelt de inkomsten over auteurs en uitgevers - en het gaat om een som van 5 tot 5,5 miljoen per jaar in ons land.

Sinds 2 jaar is er echter onduidelijkheid over de hoogte van die vergoeding, die volgens auteursrechtenmaatschappijen aangepast zou moeten worden. Met als gevolg dat deze vergoeding momenteel niet geïnd wordt.

Deze week werd er door enkele politieke partijen deze vergoeding terug op de agenda gezet. Het is nu dus afwachten of die blijft bestaan of niet. Vergis je echter niet: dat betekent niet dat fotokopiemachines in de toekomst goedkoper gaan worden. Want de Reprobel bijdrage op een toestel is echt een habbekrats, en wordt door de fabrikanten van kopieertoestellen gewoon doorberekend.

Meer achtergrond bij RTBF
https://economie.fgov.be/nl/themas/intellectuele-eigendom/auteursrecht/rechten-als-gebruiker-van-een/vergoeding-voor-reprografie-en
https://www.rtbf.be/info/medias/detail_copie-privee-la-remuneration-des-auteurs-au-centre-d-un-vote-mercredi-a-la-chambre?id=10202644IFIXIT MEENT PROBLEEM MET GALAXY FOLD GEVONDEN TE HEBBEN
Het is niet leuk om als groot elektronicabedrijf een nieuw product uit te brengen, dat een nieuwe markt moet openen, en dat duur is bovendien - om dan te moeten vaststellen dat het product neergesabeld wordt door reviewers, omdat het zware fouten vertoont.

Dat is wat Samsung overkwam met zijn Galaxy Fold, de plooibare smartphone die je kan uitklappen tot een tablet, en die tegen de 2.000 dollar moet gaan kosten. De scharnier, die naadloos had moeten zijn, bleek een fout te vertonen zodat op het scherm bubbels verschenen.

De website iFixit heeft het toestel gedemonteerd, en meent te weten wat het probleem is:  een gaatje van 7 mm aan de rand van het scherm. Dat gaatje maakt het mogelijk dat het scherm gebogen kan worden, maar het laat ook vuil toe in het scharnier. En dat zou de oorzaak van het probleem zijn.

Dat verklaart meteen ook waarom verschillende reviewers meteen problemen kregen, nadat zij een beschermende film van het scherm verwijderd hadden - want het was die film die het gaatje isoleerde. De testers dachten echter dat het een gewoon plastic film was, zoals wel vaker aangebracht wordt op nieuwe toestellen.

Het volledige verslag lees je bij iFixit. Dat de oorzaak gevonden is, maakt helaas het debacle niet minder erg...
https://venturebeat.com/2019/04/24/samsung-galaxy-fold-reportedly-failed-due-to-7mm-screen-bezel-gap/
https://www.ifixit.com/Teardown/Samsung+Galaxy+Fold+Teardown/122600POGING OM NETFLIX UIT OSCARS TE WEREN MISLUKT
Netflix kan terug op beide oren slapen. Want een poging om het uit te schakelen bij de Oscar-competitie is mislukt.

Een reeks filmmagnaten en producers, aangevoerd door Stephen Spielberg wilde namelijk dat de door Netflix gemaakte producties niet zouden kunnen mededingen. En dat zijn er wel heel wat - en sommige van de Netflix-films zijn wel een Oscar-nominatie waard.

Spielberg wou echter een regel laten opnemen in het Oscar-reglement, waardoor enkel films mogen meedingen die gedurende 90 dagen enkel in de bioscopen gedraaid worden, en dan pas op het scherm van tv en on-demand. Wat bij Netflix dus duidelijk niet het geval is.

Het voorstel van Spielberg heeft het niet gehaald: elke film die minstens 7 dagen in de bioscopen gespeeld heeft, blijft kans maken op een nominatie. Een voorstel dat het wél gehaald heeft is een naamswijziging: de 'Foreign' filmcategorie wordt voortaan de 'International' filmcategorie.

Een interessant achtergrondverhaal bij Variety.
https://variety.com/2019/film/news/netflix-can-chill-academy-rules-no-change-in-streaming-oscar-eligibility-1203196351/GOOGLE FIT NU OOK NAAR IOS
Goed nieuws voor wie liever zijn gezondheidsstatistieken bijhoudt in de Google Fit health app dan in de tegenhanger ervan van Apple. Want Google Fit komt naar iOS, en zal er volledig geïntegreerd zijn met Apple Health.

Wat er bijzonder is aan de Fit app, is dat die zich focust op 'smart activity' doelstellingen, die opgesteld werden in samenspraak met de American Heart Association. Deze functie bevat o.a. Heart Points, die je krijgt voor bijvoorbeeld fikse wandelingen of voor workouts waarbij je minstens 100 stappen per minuut maakt.

De app houdt ook het aantal stappen bij, de verbrande calorieën en de afgelegde afstand. De doelstellingen worden aangepast aan de vooruitgang die je maakt.

Nu de app op iOS zit, kan hij data verwerken afkomstig van je smartphone, je Apple Watch, maar ook van Wear OS toestellen.

Meer bij 9to5 Google.
https://9to5google.com/2019/04/24/google-fit-ios-available/SLACK ROLT NIEUWE FUNCTIES UIT

Voorlopig in preview, maar in de komende weken of maanden beschikbaar voor het grote publiek: Slack maakt zijn samenwerkingstool voor groepen nog interessanter.

Sinds zijn komst vijf jaar geleden heeft Slack heel wat fans gemaakt, en het blijft de tool constant verbeteren.

Zo weet The Verge dat je binnenkort je Slack status zal kunnen synchroniseren met je Outlook of Gmail kalender. Zo kunnen ook jouw collega's weten wanneer je een vergadering hebt, of niet op kantoor bent.

Je zal ook gemakkelijker vanuit Slack kunnen chatten met mensen die nog geen account bij de dienst hebben. Slack zal de boodschappen naar hun gewoon e-mailadres sturen. En hun antwoord komt dan rechtstreeks in Slack terecht. Wanneer die persoon later toch toetreedt tot Slack, wordt de conversatie omgevormd tot een regulier Slack-gesprek.

Meer nieuwigheden bij The Verge.
https://www.theverge.com/2019/4/24/18513908/slack-email-bridge-calendar-integration-universal-search-features


 

 


 
 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!

MOZILLA BRENGT ZIJN OPEN SOURCE IOT-PROJECT UIT ALS WEBTHINGS
De Mozilla organisatie brengt niet alleen de Firefox browser uit en de Thunderbird mail client.  Al meer dan twee jaar wordt gewerkt aan Project Things, een open implementatie van Web of Things. Dat is een standaard die door het World Wide Web Consortium (W3C) opgesteld werd om allerlei toestellen met een internetverbinding te monitoren en controleren.

Nu komt dit project uit bètafase, en wordt het gelanceerd onder de naam Mozilla Web Things.  Het bestaat uit twee componenten: de WebThings Gateway, een software distributie voor smart home gateways met de nadruk op privacy en beveiliging. En anderzijds het WebThings Framework, een bibliotheek met softwarecomponenten die telkens opnieuw herbruikt kan worden.

Het is nu de bedoeling dat  de software van dit platform zijn weg vindt naar allerlei mogelijke 'slimme' toestellen in je huis. Zo zou je data van die toestelletjes kunnen verzamelen, zoals de temperatuur, en die visueel bekijken in interactieve afbeeldingen. Je zou ook slimme brandmelders, CO2-melders, bewegingsmelders kunnen monitoren en bepalen wanneer die een alarm aan jou moeten doorsturen.

Waarom dit belangrijk is? Omdat je dit via je browser of een open source app kan besturen, waar de nadruk lig op privacy, en je zelf bepaalt wat je wil delen met derden. De meeste apps of controlesystemen van de huidige slimme toestelletjes zijn op zijn minst niet transparant te noemen...

Meer bij Venturebeat.
https://venturebeat.com/2019/04/18/mozilla-relaunches-open-source-iot-platform-project-things-as-webthings/VINE HEEFT EEN OPVOLGER: BYTE
De Vine app om korte GIF'jes te maken, was enorm populair. Twitter heeft de app gekocht, maar daarna werd het stil rond Vine.

Nu blijkt dat de maker van Vine, Dom Hoffman, een nieuwe app gemaakt heeft: Byte. Zelf noemt hij het de opvolger van Vine: je kan korte verticale filmpjes opnemen en uploaden, zodat die in een omgekeerde tijdvolgorde getoond worden.

Een achtergrond bij deze nieuwe app bij TechCrunch. De app is tussen haakjes nog niet publiek beschikbaar, voorlopig gaat het om een besloten bètatest.
https://techcrunch.com/2019/04/22/vine-remake-byte/

 
 


Netties werkt samen met:


 
De nieuwe oogst


   
CINEPHILIA

In dit artikel vind je een lijst met films en hun besprekingen - en het gekke is dat de lijst opgesteld werd door een Koreaan. Het zal je wellicht een ander perspectief geven op de films...
Bij elke film vind je de acteurs, een korte inhoud en het genre.
[Taal: ENG]
https://letterboxd.com/sinclairkim_/list/a-guide-to-cinephilia-by-jung-sung-il-1/


HOEVEEL ZONLICHT NOG?
Onder het motto "geniet van het zonlicht, zolang je kan", geeft deze website je een berekening van de uren, minuten zonlicht waarvan je nog genieten kan, vooraleer de zon ondergaat. Je moet wel toestaan dat de site je locatie traceert.
[Taal: ENG]
https://sunshine.fyi/


THE SPRUCE EATS

Ongetwijfeld bestaan er ontelbare websites die tevens deze recepten en kooktips in het Nederlands brengen. Maar de keuken bekijken vanuit een Amerikaans standpunt kan je wellicht nog wat andere ideetjes opleveren - en dat is de reden waarom wij deze website vermelden.
De recepten zijn ingedeeld in Southern, Vegetarian en American food. Smakelijk!
[Taal: ENG]
https://www.thespruceeats.com/vegetable-recipes-3062009


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: ECHTE INFLUENCER
Een website naar ons hart! Vaak lees je over de zogenaamde 'influencers' - maar meestal zijn dat dan mensen die op een oppervlakkige manier commerciële producten aanprijzen op een niet-transparante manier.
Deze website wil de 'echte' influencers in het leven van onze jongeren in de kijker zetten: de leraars. Want zij zijn het die kinderen het echte duwtje in de rug kunnen geven dat zij nodig hebben bij hun verdere ontwikkeling. En zij verdienen die titel!
Met de website wil de Vlaamse overheid deze hardwerkende mensen in de schijnwerpers zetten, zodat meer mensen dit beroep kiezen.
[Taal: NL]
https://echteinfluencer.be/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: WIE DEED HET BETER?

In de aanloop naar de verkiezingen op 26 mei bieden verschillende nieuwssites je stemwijzers, om het kiezen te vergemakkelijken. Cijfers zijn daarbij belangrijk - partijen blazen hun verwezenlijkingen op, de oppositie minimaliseert die. Maar wat zijn de cijfers echt?
Deze interactieve grafieken van De Tijd vertellen jou in hoeverre jouw perceptie verschilt van de waarheid.
[Taal: NL]
https://multimedia.tijd.be/standvanhetland/?utm_campaign=socialshare&utm_content=buffer7b940&utm_medium=social&utm_source=facebook


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: ACHTERFLAP

Dit is een reeks videogesprekken die Sven Speybrouck voert met boekenliefhebbers. Die video's zullen deel uitmaken van het boekenplatform langzullenwelezen.be.
https://radio1.be/sven-speybrouck-start-online-videoreeks-over-boeken
http://www.langzullenwelezen.be/


VRIJDAG MULTIMEDIA: NETFLIX - HINTERLAND

Deze Britse reeks, die ook op Canvas te zien was, is niet echt iets dat je gaat binge-watchen. Het gaat namelijk om op zichzelf staande afleveringen die wel een rode draad hebben, maar die je apart bekijken kan. Bovendien duren de afleveringen telkens 90 minuten.
De verhalen zijn traag en redelijk tragisch - een 'police noir' noemt Wikipedia het. Maar meeslepend, en met momenten super spannend. En de landschappen, dat is om echt van te genieten.
Een reeks voor wie van tragere cinema houdt.
https://en.wikipedia.org/wiki/Hinterland_(TV_series)
https://www.theguardian.com/tv-and-radio/2013/jul/30/hinterland-tv-noir-wales
https://www.youtube.com/watch?v=-4wxbHsu_xY


VRIJDAG MULTIMEDIA: MARVEL - AVENGERS
Een heel mooie illustratie van hoe je tegenwoordig een krant in een interactief jasje kan steken. Dit artikel van Reuters geeft je heel wat trivia over de nieuwe Marvel film die over de bekende striphelden gaat - en dat alles gestoken in een fraaie vormgeving.
[Taal: ENG]
https://graphics.reuters.com/USA-FILM-AVENGERS/010091KC2B2/index.html?utm_medium=Social&utm_source=twitter

Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com
 


           W I K I P E D I A
    Een selectie van nieuwe en actuele bijdragen in
       de Nederlandstalige versie van WikpediaWikipedia is een project met als doel een complete encyclopedie op het web te creëren. Iedereen kan Wikipedia gebruiken om informatie te zoeken of toe te voegen. U kunt eenvoudig zelf artikels schrijven, corrigeren of aanvullen. Aanmelden is hiervoor niet nodig, u kunt door op een van de onderstaande pagina's op "Pagina bewerken" te klikken meteen aan de slag.


Deze week zijn onder meer nieuwe artikels verschenen over:

    Belgisch journalist, redacteur, hoofdredacteur van verschillende bladen en beeldhouwer - https://nl.wikipedia.org/wiki/Amaat_Hullebroeck
    Oudste openbare bibliotheek in Frankrijk - https://nl.wikipedia.org/wiki/Biblioth%C3%A8que_Mazarine
    Plaats in Australië waar archeologische vondsten de oorsprong van het leven volgens sommigen 3,45 miljard jaar in het verleden plaatsen - https://nl.wikipedia.org/wiki/Marble_Bar
    Schilder en boekverluchter afkomstig uit Amiens, opgeleid in Vlaanderen, daarna werkzaam in Parijs - https://nl.wikipedia.org/wiki/Andr%C3%A9_van_Ieper
    Beeldverhalen gemaakt door Franse auteurs en beeldverhalen bestemd voor de Franse markt - https://nl.wikipedia.org/wiki/Franse_strip
    Lijst van National Historic Sites of Canada in Newfoundland en Labrador - https://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_National_Historic_Sites_of_Canada_in_Newfoundland_en_Labrador
    Groep bedrijven die is gecentraliseerd in Wit-Rusland en waarover door diverse partijen waarschuwingen zijn afgegeven - https://nl.wikipedia.org/wiki/SkyWay_Group
    Solitaire, lied van Neil Sedaka, geïnterpreteerd door o.m. Elvis Presley, de Carpenters en Patricia Paay - https://nl.wikipedia.org/wiki/Solitaire_(lied_van_Neil_Sedaka)
    Plantenetende dinosauriër die ooit leefde in het gebied van het huidige Mongolië - https://nl.wikipedia.org/wiki/Plesiohadros
    Nederlandse militair in W.O. II met de Militaire Willems-Orde - https://nl.wikipedia.org/wiki/Maarten_Knottenbelt
    Abdij in Henegouwen - https://nl.wikipedia.org/wiki/Abdij_Notre-Dame_de_Soleilmont


Daarnaast zijn onder andere de volgende bijdragen actueel:

    Koningsdag in Nederland - https://nl.wikipedia.org/wiki/Koningsdag_(Nederland)
    Nieuwe president van Oekraïne - https://nl.wikipedia.org/wiki/Volodimir_Zelenski
    Ronde van Romandië 2019 - https://nl.wikipedia.org/wiki/Ronde_van_Romandi%C3%AB_2019
    Recent overleden Belgisch wielrenner - https://nl.wikipedia.org/wiki/Patrick_Sercu
    Aanslagen in Sri Lanka op 21 april 2019 waarbij meer dan 300 onschuldige burgers werden vermoord - https://nl.wikipedia.org/wiki/Aanslagen_in_Sri_Lanka_op_21_april_2019
    Op 24 april werd de Armeense genocide herdacht, hierbij werden mogelijk meer dan een miljoen onschuldige burgers vermoord - https://nl.wikipedia.org/wiki/Armeense_genocide


Verdere bijzonderheden op de Nederlandstalige Wikipedia:

    Het portaal van de week gaat over Kunst & Cultuur - https://nl.wikipedia.org/wiki/Portaal:Kunst_%26_Cultuur


De vorige bijdragen van Wikipedia aan NeTTieS zijn hier te vinden: http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wekelijkse_bijdrage_in_NeTTieS
 
Bij de collega's
*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

 
- Ontslagen worden door de computer, bij Amazon kan het
https://www.ad.nl/tech/ontslagen-worden-door-de-computer-bij-amazon-kan-het~adede5c0/
- Kabinet: onderzoek massa-opslag medische data bij Amerikaanse techbedrijven
https://www.ad.nl/tech/kabinet-onderzoek-massa-opslag-medische-data-bij-amerikaanse-techbedrijven~a9a9bc0f/ 
 


*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
 
 
- Bowers & Wilkins Formation-speakers: high-end concurrent voor Sonos en consoorten
https://elektrozine.be/bowers-wilkins-formation-speakers-high-end-concurrent-voor-sonos-en-consoorten/
- Nieuwe Telenet-decoder met Netflix, 4K en opnames in de cloud
https://elektrozine.be/nieuwe-telenet-decoder-met-netflix-4k-en-opnames-in-de-cloud/
 


*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info

- Review: Audials 2019: neem audio of video op van Youtube, Netflix of iets anders
https://computertaal.info/2019/04/21/review-audials-2019-neem-audio-of-video-op-van-youtube-netflix-of-iets-anders/
- Phishing is coming! Nietsvermoedende fans van Game of Thrones ook tijdens laatste seizoen slachtoffer van valse websites
https://computertaal.info/2019/04/23/phishing-is-coming-nietsvermoedende-fans-van-game-of-thrones-ook-tijdens-laatste-seizoen-slachtoffer-van-valse-websites/


*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- HP blokkeert met firmware-update huismerkcartridges bij Officejet-printers
https://tweakers.net/nieuws/152090/hp-blokkeert-met-firmware-update-huismerkcartridges-bij-officejet-printers.html
- Leuvense software spoort via ai sneller zeldzame afwijkingen op bij pasgeborenen
https://tweakers.net/nieuws/152106/leuvense-software-spoort-via-ai-sneller-zeldzame-afwijkingen-op-bij-pasgeborenen.html*** DATANEWS

http://www.datanews.be
- Facebook drie keer aangeklaagd voor gebrekkige privacyaanpak
https://datanews.knack.be/ict/nieuws/facebook-drie-keer-aangeklaagd-voor-gebrekkige-privacyaanpak/article-news-1457037.html
- Leuvense AI-software stelt genetische diagnose bij pasgeborene
https://datanews.knack.be/ict/nieuws/leuvense-ai-software-stelt-genetische-diagnose-bij-pasgeborene/article-news-1457079.html


*** BLOOVI
http://www.bloovi.be/

- “Een beetje competitie kan nooit kwaad, maar smart city mag géén race tussen steden worden: opportuniteiten moeten zo breed mogelijk worden gecapteerd”
https://www.bloovi.be/artikels/innoveren/2019/een-beetje-competitie-kan-nooit-kwaad-maar-smart-city-mag-geen-race-tussen-steden-worden-opportuniteiten-moeten-zo-breed-mogelijk-worden-gecapteerd
- 5 SEO-tips die óók in 2019 je website beter doen scoren
https://www.bloovi.be/artikels/marketing/2019/5-seo-tips-die-ook-in-2019-je-website-beter-doen-scoren
 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


 
TIP GOOGLE SHEETS: EEN NIEUWE SPREADSHEET OPENEN

Er bestaan heel wat slimme handelingen die je kan doen in Google Sheets om taken eenvoudiger uit te voeren.
Zo kan je heel eenvoudig een nieuwe spreadsheet openen, door in de adresbalk te tikken 'sheet.new'. Ongeacht waar je bent, je moet dus niet in Sheets zelf zijn - het enige wat is vereist is, dat je ingelogd bent in je Google account. Je kan ook 'sheets.new' of 'spreadsheet.new' intikken, dat werkt ook.
Bron: Fastcompany
https://www.fastcompany.com/90334451/27-incredibly-useful-things-you-didnt-know-google-sheets-could-do

 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...


KIWI BROWSER: EEN ALTERNATIEF VOOR FIREFOX EN GOOGLE CHROME


Deze browser voor je Android toestel is snel en heeft heel veel extra functies via de extensies. Het leuke hierbij is dat je extensies, die eigenlijk enkel bedoeld zijn voor de Chrome browser, ook in deze browser gebruiken kan.
https://www.chip.de/news/Chrome-Erweiterungen-auf-Android-nutzen-Kiwi-Browser-bekommt-geniales-Update_162840504.html
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.kiwibrowser.browser&hl=en


RAW THERAPEE
Met dit progje kan je beelden in het RAW formaat  bewerken: kleurcorrectie, contrast, scherpte. Je kan ook de afbeeldingen omzetten naar andere formaten zoals JPG, TIF en PNG.
https://www.chip.de/downloads/RAW-Therapee_50515336.html
http://www.rawtherapee.com/


MAKERPAD: MAAK APPLICATIES ZONDER TE PROGRAMMEREN
Via deze community kan je zelf applicaties ontwerpen. Je vindt er stap-voor-stap handleidingen, naast templates die je zelf kan aanpassen aan je behoeften. Het gebruik van de website is gratis voor basisbehoeften, voor extraatjes betaal je een Pro-abonnement.
https://www.makerpad.co/


SCREENTOGIF
Met deze gratis tool kan je de beelden op je scherm en je webcam opslaan en indien nodig bewerken. Het resultaat kan je opslaan als .GIF of als video.
https://www.screentogif.com/

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere. 
 

Het laatste woord.... 


 
NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu 
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier 
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart 
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe 
Marijke Pante,
Marianne Steijlen 
Reinhilde Remaut 
Ludo Cattoor 
Evert Poppen 
Philip Lafeber 
Julien Van den Borre, 
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Frank VDW
Filip Overmeire (Filover) 
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool

In het bijzonder danken wij Wim Wylin voor de vele tips, en Gerard Schaefer voor de spreuk van de week.

- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens
Met dank aan Carol Fenijn voor de correctie van onze teksten


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Stuur ons een mail en wij zorgen ervoor! info@netties.be 

AFSLUITER VAN DE WEEK
Elke oorlog, ook die welke gewonnen wordt,
is een ramp voor een land.
-Helmuth von Moltke (1932)-