Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
25/4/2019 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Het oor wil ook wat
 
DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 23
Nummer 1103 van 2/4/2019Gegroet lezer,


Wat een zalig weertje voor een verlengd weekend! Het is echter wel te hopen dat u niet te lang in de files hebt moeten staan onderweg naar de plek waar u dat weekend wil doorbrengen. Wijzelf hebben gekozen voor de gemakkelijke / moeilijke weg: het weekend thuis doorbrengen maar wel al werkend. Grote kuis, de lenteschoonmaak dus! Iets wat ook u waarschijnlijk gedaan hebt, na de donkere winterdagen....

Wat heeft de voorbije week gebracht op digitaal vlak? Zoals gewoonlijk veel te veel nieuwtjes, en het blijft moeilijk om de juiste selectie te maken van wat écht belangrijk is. En dat is niet altijd fraai. Racisme op basis van gelaatsherkenning, de zoveelste blunder van Facebook, surveillance die een grote factor gaat spelen in de economie... Maar gelukkig ook positieve berichten, zoals de bescherming van werknemers in de gig-economie.

Veel leesplezier, geniet van uw paasweekend, en bij leven en welzijn tot volgende week!HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 

 
Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.FACEBOOK, INSTAGRAM EN WHATSAPP VOOR TWEEDE KEER IN EEN MAAND UIT DE LUCHT
Is er niet een spreekwoord dat zegt dat je niet al je eieren in één mandje moet leggen? Wel, het lijkt erop dat Facebook de waarheid van dat spreekwoord aan den lijve ondervindt. Want voor de tweede keer in één maand tijd zijn zowel Facebook, Instagram en WhatsApp zondagnamiddag een tijdje onbereikbaar geweest.

De vorige keer was de site voor sommige gebruikers meer dan 24u onbereikbaar. Deze keer was het euvel opgelost na een uurtje of twee. Alhoewel, 'opgelost' - de verschillende diensten zijn terug bereikbaar, maar wat de oorzaak van het probleem was is niet bekend. En zolang je de oorzaak niet kent, weet je ook niet of het opgelost is, niet? De vorige keer weet Facebook het euvel aan een foute configuratie van een server. Wat verdacht vaag is.

Facebook wordt de laatste tijd echt wel geplaagd door negatieve berichten. Zo werd onlangs bekend, dat bijna 600 miljoen wachtwoorden van Facebook-gebruikers in gewone tekst gelezen konden worden door een 200.000 werknemers van Facebook. En 'per ongeluk' werden er oude postings van Facebook-oprichter Mark Zuckerberg verwijderd. Om nog niet te spreken van de problemen die het heeft om haatspraak, nepnieuws en samenzweringstheorieën efficiënt aan te pakken...
https://www.engadget.com/2019/04/14/facebook-instagram-whatsapp-messenger-outage/GAMING BLIJFT BIG MONEY VOOR TECH BEDRIJVEN
Onlangs kon je lezen dat Apple een eigen gamingdienst wil opzetten: Arcade. Volgens insiders zet Apple er zelfs heel zwaar op in: het zou honderden miljoenen dollars willen uittrekken voor Arcade.  Dat geld zou dan moeten dienen om game-makers te overtuigen om hun content exclusief voor Arcade te ontwikkelen.

En dat is dan toch wel een spijtige kentering in de evolutie in gaming-land. Want tot nu was er, gelukkig, een soort verbroedering: games kon je steeds vaker op allerlei soorten consoles spelen. Meer nog: bij streaming games kon je het opnemen tegen tegenstanders die met een ander toestel, andere controllers, dezelfde game speelden. Nu echter blijken de groten uit de techwereld steeds vaker tegen elkaar opbieden om exclusieve games binnen te slepen. Bij Financial Times vind je een nadere bespreking over deze toch wel grote gok voor Apple. (1)

Dat er veel geld omgaat in de game-wereld, wordt tussen haakjes nogmaals aangetoond door een bericht over Twitch. Dat is de grootste streamingdienst waar je mensen live games kan zien spelen. Het is ongelooflijk hoe populair de dienst is. Waar in de "analoge" wereld fans van een bepaalde voetbalclub massaal naar het stadium trokken om te supporteren voor 'hun' club, trekken de fans van bekende gamers massaal naar streamingdiensten zoals Twitch, om hun wedstrijd live te volgen.

Nu blijkt dat ook Twitch wil beginnen met het ontwikkelen van games. De eerste 'game' is niet zozeer een spelletje, als wel een karaoke-variant: Twitch Sings. Deze game is al meteen gratis voor Windows te downloaden (2).

Meer achtergrond over Twitch en de evolutie ervan vind je bij The Verge (3)
https://www.ft.com/content/44236e86-5ba3-11e9-9dde-7aedca0a081a   
https://www.twitch.tv/sings/
https://www.theverge.com/2019/4/13/18308680/twitch-sings-free-karaoke-video-game-announced-live-streamingGELAATSHERKENNING IN COMBINATIE MET AI GEBRUIKEN VOOR RACISME. HET WAS ONVERMIJDELIJK...
China ligt al een tijd onder vuur omdat het etnische moslims in het westelijk deel van het land discrimineert en een miljoen van deze Oeigoeren in detentiekampen vasthoudt. Het betreft een bevolking van 8,8 miljoen mensen in de provincie Xinjiang, mensen die van Turkse afstamming zijn en overwegend moslim. (1)

Volgens een artikel in de New York Times zou de Chinese overheid nu geavanceerde gelaatsherkenning op basis van artificiële intelligentie gebruiken om Oeigoeren te identificeren en hun verplaatsingen te volgen.

Wat dus eigenlijk inhoudt dat deze mensen gevolgd worden op basis van hun uiterlijke kenmerken, wat je toch wel als racisme mag beschouwen. Het herkenningssysteem werd in het begin enkel in de provincie gebruikt waar de Oeigoeren 45% van de bevolking uitmaken, maar wordt stilaan uitgebreid tot andere provincies.

Een grondig achtergrondartikel over deze toch wel beangstigende Big Brother-evolutie bij NYT.
https://nl.wikipedia.org/wiki/Oeigoeren
https://www.nytimes.com/2019/04/14/technology/china-surveillance-artificial-intelligence-racial-profiling.htmlSTEEDS MEER BEDRIJVEN PASSEN BELEID EN TARIEVEN AAN OP SURVEILLANCE
Elke technologie heeft zijn scherp kantje, de mogelijkheid tot misbruik. En als misbruik mogelijk is, reken dan maar dat ook een of ander bedrijf dat ook zal doen.

Neem nu het Internet of Things, met name de trackers en slimme uurwerken. Combineer dat met Artificial Intelligence, en wat krijg je? Verzekeringsmaatschappijen die jou een goedkopere levensverzekering bijvoorbeeld geven, omdat via je slimme uurwerk vastgesteld wordt dat jij wel gezond leeft, en de AI jou een lange levensverwachting voorspelt.

Het gebeurt trouwens steeds vaker - niet alleen voor levens- en ziekteverzekeringen, maar ook voor een brandverzekering voor je woning, een verzekering voor je auto, enz.

Is dat fair? Het betekent op zijn minste dat mensen die niét bereid zijn om getraceerd te worden, duurdere premies moeten betalen. Maar zelfs zonder die surveillance via je slimme uurwerk, kunnen de maatschappijen jouw levensstijl afleiden door een algoritme los te laten op je postings op je sociale media.

Bovendien, zo merkt de New York Times op, wordt het principe van een verzekering zo onderuit gehaald. Normaal is een verzekering iets dat je moet beschermen voor een mogelijke schade, een ziekte. De verzekeringsmaatschappij neemt een risico. Maar nu er steeds meer informatie over jou bekend is, wordt die gok minder een gok, maar een haarfijn berekende kansberekening. De solidariteit tussen de premies wordt doorbroken, en risicogevallen zullen steeds meer moeten gaan betalen.

Meer bij NYT.
https://www.nytimes.com/2019/04/10/opinion/insurance-ai.htmlLASTPASS WACHTWOORD BLIJFT ONBEREIKBAAR VOOR POLITIE
Heb je iets mispeuterd, en zijn daarvan sporen te vinden op je computer of smartphone, dan ben je redelijk beschermd tegen een doorzoeking door de politie. Tenminste wanneer je een password manager gebruikt.

Dat is wat je mag afleiden uit een artikel bij Forbes. Dat vertelt hoe een man, die verdacht werd van drugsfeiten, zijn telefoon en computer moest overhandigen aan de politie. Bepaalde apps waren versleuteld, en het wachtwoord was beschermd via LastPass - een virtuele kluis waar al jouw wachtwoorden versleuteld bewaard worden.

De politie sommeerde LastPass om het wachtwoord te overhandigen, maar het antwoord was simpel: het kon het gewoon niet, omdat het wachtwoord versleuteld was. Wat LastPass wel kon, en daarin volgde het netjes de verzoeken van de politie: de IP-adressen die de verdachte gebruikt had om LastPass te gebruiken, wanneer de account aangemaakt was en wanneer die voor het laatst gebruikt was. Wat ook wel informatie is die als bewijslast kan dienen.

Een interessant nieuwtje in elk geval, omdat tot nu toe het altijd Apple was dat kon aanvoeren dat het het wachtwoord van de gebruiker niet kon overhandigen aan justitie. Blijkbaar heb je diezelfde bescherming ook wanneer je een wachtwoord-manager gebruikt.

Meer bij Forbes.
https://www.forbes.com/sites/thomasbrewster/2019/04/10/what-happened-when-the-dea-demanded-passwords-from-lastpass/#29e50f617ebeVOORMALIG MOZILLA KADERLID: GOOGLE STEEKT STOKKEN IN DE WIELEN VAN FIREFOX
Google heeft een eigen browser ontwikkeld, Chrome, die het graag wil pushen. En om gebruikers af te snoepen, zou het wel eens onfrisse praktijken toepassen.

Dat is tenminste wat een voormalig kaderlid van Mozilla beweert. Hij beschuldigt Google er ronduit van om Firefox te saboteren, al 10 jaar lang, om de gebruiker aan te sporen om over te stappen op Chrome.

Het is, zo stelt ZDNet, een klacht die ook al te horen viel bij andere teamleden van Firefox, maar zij hadden het vooral over de laatste acht maanden. Dat bepaalde kaderlid echter beweert dat die sabotage al een decennium duurt. Hij maakt daarbij wel de nuance dat de teamleden van Google zelf wellicht te goeder trouw gehandeld hebben, omdat die sympathie zouden hebben voor Firefox. Maar de teamleden zijn natuurlijk niet het 'bedrijf' Google. En daar liep het mis.

Zo zouden er advertenties voor de Google Chrome browser verschijnen naast de resultaten van een zoektocht naar Firefox. Gmail, Google Docs begonnen 'bugs' te vertonen wanneer je die gebruikt op Firefox. Demosites zouden zelfs Firefox als 'niet compatibel' blokkeren.

Keer op keer werden dus die bugs vastgesteld, en keer op keer verontschuldigde Google zich ervoor. Maar zoveel bugs is abnormaal, meent het kaderlid. Want dan zou Google incompetent zijn, en dat is het niet.

Nog meer aanwijzingen van een sabotage kan je lezen bij ZDNet.  Als je het ons vraagt zit er wel een stukje waarheid in het artikel. Al is het maar omdat Google een tijd lang zorgde dat, wanneer je met jouw Firefox browser naar de Google zoekmachine ging, je de suggestie kreeg om over te schakelen naar de Chrome browser. Wanneer Microsoft iets dergelijks gedaan had -IE of Edge als browser aanraden, wanneer je naar de Bing zoekmachine surft- dan had het klachten geregend!
http://www.zdnet.com/article/former-mozilla-exec-google-has-sabotaged-firefox-for-years/TWITTER GEEFT NOG WEL DEGELIJK BLAUWE VINKJES - MAAR ENKEL AAN WIE EEN KRUIWAGEN HEEFT
Dat is althans wat Mashable beweert. Twitter had namelijk aangekondigd dat het zijn verificatieprogramma opgeschort had - dat is een procedure waarbij geverifieerd wordt of een bepaalde gebruiker is wie hij/zij beweert te zijn. Als resultaat verschijnt er dan een blauw vinkje naast de naam van de gebruiker.

Dat blauwe vinkje naast je naam is iets wat dus vertrouwen moet geven, en wat vele gebruikers eigenlijk graag zouden hebben. Als ze het ons zouden vragen, dan zien wij een blauw vinkje wel zitten - vooral voor onze @nettiesbe account.

Maar een tijdlang was er controverse over die vinkjes. Want gebruikers die geverifieerd waren, bleken uitgesproken meningen te verkondigen die niet altijd mainstream waren. Door het blauwe vinkje leek het echter alsof Twitter achter die mening stond. En dus zette Twitter die blauwe vinkjes tijdelijk stop.

Volgens Mashable echter werd de kraan niet helemaal toegedraaid. Gewone gebruikers die een verificatie wilden hebben, kwamen weliswaar niet aan de bak, maar prominenten, popsterren, al wie een lange arm had, kon nog altijd zijn geverifieerde account krijgen, zo stelt het artikel. Onder andere ook de ouders van Jack Dorsey, stichter van Twitter.

Hoe Mashable tot die conclusie kwam, en hoe het verificatieproces scheef liep, lees je in het artikel.
http://mashable.com/article/twitter-verification-pause/TWITTER TEST HET VERBERGEN VAN COMMENTAREN UIT
We blijven nog even bij Twitter. Het sociale netwerk probeert een zo gebruiksvriendelijk mogelijke omgeving te creëren, op alle mogelijke manieren. Net zoals Facebook dat uiteraard ook probeert, maar als je het ons eerlijk vraagt dan slaagt Twitter er toch wel beter in. Al is het maar omdat het niet zoveel gegevens verzamelt over de gebruiker als Facebook - althans, dat veronderstellen wij, maar misschien is dat ook weer fout?

In elk geval: Twitter doet zijn best om de sociale omgeving leefbaar te houden. In een blogposting heeft Twitter opgesomd welke vorderingen het gemaakt heeft. Zo zou 38% van de ongewenste content die verwijderd wordt, proactief door het eigen logaritme ontdekt worden, en niet langer gemarkeerd worden op basis van rapporten van de gebruiker.

Maar wanneer een account gerapporteerd werd, dan wordt er drie keer sneller actie ondernomen. En privé-informatie die op het sociale netwerk verspreid wordt, wordt nu 2,5 keer sneller verwijderd.

Een goed rapport? Wellicht. Maar in elk geval een 10 voor transparantie!
https://blog.twitter.com/en_us/topics/company/2019/health-update.htmlEUROPA: MEER RECHTEN VOOR WIE IN DE GIG-ECONOMIE WERKT
Ergens kan je de mensen die in de zogenaamde gig-economie werken beschouwen als de moderne slaven. Het gaat dan om mensen die bijvoorbeeld als chauffeur werken bij Uber, bij Deliveroo, om mensen die 's nachts de elektrische steps gaan ophalen om te herladen, mensen die boodschappen doen voor anderen, enz.

Zij moeten altijd klaar staan, hebben geen gewaarborgd inkomen, weten nooit wanneer ze vrij zijn. En dat alles om anderen het leven gemakkelijker te maken.

Welnu, in de Europese Unie wil men wat doen aan de rechten van de mensen in dergelijke on-demand diensten. Deze week werd een voorstel goedgekeurd om minimum rechten toe te staan bij occasioneel werk of werk van korte termijn. Zo zouden de arbeidsomstandigheden vanaf dag één duidelijk gemaakt moeten worden aan de werknemer, en bij uitzondering hoogstens binnen de 7 dagen. De proefperiode zou ook beperkt worden tot zes maanden.

Een infographic op de website van het Europees Parlement maakt duidelijk over welke rechten het gaat, en voor wie het van toepassing is.
http://www.europarl.europa.eu/news/en/headlines/society/20190404STO35070/gig-economy-eu-law-to-improve-workers-rights-infographicEUROPA: GEDAAN MET GRATIS VERZENDING?
Een interessant artikel bij De Tijd (helaas achter de betaalmuur). Het gaat over een trend die aan het keren is. Nadat e-commerce bedrijven zoals Zalando de markt veroverd hebben met gratis verzendingen, overweegt dat laatste nu om toch verzendkosten aan te rekenen.

Nu kan je zeggen dat Zalando toch wel een beetje overdreef - of liever, zijn klanten: verschillende schoenen en kledingstukken bestellen, ééntje houden (of geen) en de rest gratis terugsturen. Een methode die wel geld kost, en zwaar begon te wegen op de cijfers van Zalando.

Daarom heeft het in alle stilte een prijspolitiek doorgevoerd om bij goedkopere bestellingen verzendkosten aan te rekenen in Spanje, Ierland en Groot-Brittannië. Duurdere bestellingen blijven gratis.

Voorlopig is er nog niets bekend over het aanrekenen van verzendkosten in België.
https://www.tijd.be/ondernemen/retail/zalando-laat-meer-europeanen-betalen-voor-verzending/10117843.htmlEUROPA: DE DIGITALE SINGLE MARKET KOMT EEN STAPJE DICHTERBIJ, OOK VOOR TV EN RADIO
Het internet vereist steeds meer dat bestaande wetten aangepast worden aan de nieuwe digitale realiteit. In een vorig artikel kon je lezen over de rechten van werknemers in de 'gig-economie', maar als er één ding is dat een regelgeving over de landsgrenzen nodig heeft, dan is het wel auteursrechtelijk beschermde content.

Want vroeger was het simpel: de VRT maakte bijvoorbeeld zelf een productie en betaalde de schrijver, producent, enz. voor de auteursrechten. Of het kocht een productie aan, bij een productiehuis, en betaalde een licentie om die productie uit te zenden. Dat ging dan via de tv of radio, via de kabel of de antenne.

Maar tegenwoordig wordt steeds meer content van radio en tv in een 'on-demand' versie bekeken. Zelfs door gebruikers die zich niet in het land van de omroep bevinden, maar bijvoorbeeld op vakantie. En daar ontstaan dan discussies: geldt de licentie, die de omroep genomen heeft, ook voor on-demand uitzendingen? En enkel in eigen land, of ook buiten de landsgrenzen?

De Raad van Europa heeft een richtlijn goedgekeurd die het eenvoudiger maakt om een licentie te nemen op auteursrechtelijk beschermd materiaal dat in de programma's van omroepen zit, zodat die programma's doorheen de hele EU uitgezonden kunnen worden.

Denk bijvoorbeeld aan een song die in een reeks als achtergrondmuziek gebruikt wordt: wanneer de omroep die licentie in eigen land betaald heeft, dan zal die gelden voor alle uitzendingen - on-demand, via het internet, en ook opgevraagd vanuit andere landen.

Nu moet hier wel een nuance gemaakt worden. De richtlijn dekt namelijk alle radioprogramma's, nieuws en actualiteitenprogramma's op tv, en programma's die volledig gemaakt zijn door de omroepen zelf. Reeksen die aangekocht zijn in het buitenland vallen daar dus niet onder - je zal bijvoorbeeld een programma dat een Nederlandse zender aangekocht heeft, mogelijk nog altijd niet in België kunnen bekijken.

De hele wet lees je in het persbericht. Emerce en Villamedia hebben er een synthese van gemaakt.
https://www.consilium.europa.eu/en/press/press-releases/2019/04/15/eu-set-to-enhance-cross-border-access-to-online-content/
https://www.villamedia.nl/artikel/minder-geografische-blokkades-voor-omroepproducties-dankzij-nieuwe-europese-richtlijn?utm_source=dlvr.it&utm_medium=twitter
https://www.emerce.nl/nieuws/europese-richtlijn-maakt-contentdistributie-omroepen-makkelijker?utm_source=dlvr.it&utm_medium=twitterJACK DORSEY JAAGT TWITTERAARS DE SCHRIK OP HET LIJF
In een toespraak die hij hield op TED2019 heeft Jack Dorsey, CEO van Twitter, zijn plannen ontvouwd om Twitter wat vriendelijker te maken, met minder haatspraak en minder gescheld.

Enkele van die plannen zijn al geweten, zoals het feit dat Twitter zelf proactief accounts verwijdert, zonder dat die door andere gebruikers gerapporteerd worden. Een dapper  maar o zo gevaarlijk besluit, als je het ons vraagt, want zo neemt Twitter volledig afstand van zijn rol als neutraal doorgeefluik.

Een ander plan van Dorsey is om niet zozeer de nadruk te leggen op personen, maar op onderwerpen die je kan volgen.

Wat meteen tot heel wat verontwaardigde reacties leidde op Twitter zelf. Het zou volgens verschillende bekende Twitteraars Twitter gewoon volkomen waardeloos maken. "Het probleem is niet wie we volgen, het probleem zijn de idioten die je niet volgt, maar die nog altijd de toestemming hebben om jou lastig te vallen", was de mening van sommigen.

De volledige video kan je op onderstaande link bekijken. Twitter zelf heeft nog details vrijgegeven over de plannen in een blogposting.
https://www.ted.com/talks/jack_dorsey_how_twitter_needs_to_change
https://blog.twitter.com/en_us/topics/company/2019/health-update.html
https://www.axios.com/how-jack-dorsey-plans-change-twitter-60f0e69c-808a-429d-93c6-6335ea1a38c3.htmlGROOT-BRITTANNIË VOERT LEEFTIJDSGRENS IN VOOR PORNO
De Britse regering had het al aangekondigd, en nu zijn er meer concrete details bekend over haar plannen om een minimumleeftijdsgrens voor porno te verplichten. En eerlijk gezegd zien die plannen er toch een beetje raar uit.

Om te beginnen de bepaling dat enkel sites die voor minstens 33% porno bevatten onder de verplichting vallen. Een site die dus slechts 32% porno bevat, valt erbuiten?

En dan de manier waarop de leeftijd gecontroleerd wordt. Dat kan via verschillende tussenpersonen, waarbij je dan een rijbewijs moet voorleggen of een paspoort. Maar je kan ook, wil je anoniem blijven, in krantenwinkels een kaart kopen die jouw leeftijd bevestigt - je moet dan je paspoort of dergelijke aan de winkelier laten zien. Wat perfect te omzeilen is - net zoals bij de minimumleeftijd voor alcohol of sigaretten, moeten jongeren onder de 18 gewoon buiten de winkel iemand aanspreken en vragen om zo'n kaart in hun naam te kopen.

In elk geval: de wet wordt van kracht op 15 juli 2019, en geldt voor elke site die Britse bezoekers over de vloer krijgt. Passen zij geen minimumleeftijd toe mét verificatie, dan worden de sites geblokkeerd door de ISP's.

Meer bij BBC.
https://www.bbc.com/news/technology-47960775

 

  
 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!


GMAIL ONDERSTEUNT ALS EERSTE MTA-STS EN TLS REPORTING
Alhoewel e-mail al duizend keer dood verklaard werd, met elke nieuwe boodschappendienst die op het internet verscheen, is het nog altijd alive and kicking. Toch zijn er enkele zwakke plekken in het protocol om mails te verzenden. Zo kunnen die berichten onderschept worden bij zogenaamde "man in the middle" (MITM) aanvallen.

Twee nieuwe verbeteringen aan het Simple Mail Transfer Protocol (SMTP) moeten dat nu verbeteren. Dankzij MTA-STS en TLS Reporting kunnen e-mailproviders voortaan een versleutelde beveiligde verbinding tussen elkaar leggen, zodat er geen MITM aanvallen meer mogelijk zijn. Bovendien wordt via de Reporting extensie aan het SMTP protocol een rapporteringsmethode toegevoegd. Zo kan een legitieme e-mail server dagelijkse rapporten vragen van andere mailservers, of hun berichten al dan niet afgeleverd werden.

Deze verbeteringen zijn niet exclusief voor Gmail hoor. Google rolt het als eerste uit, maar ook Microsoft, Comcast en Yahoo zijn bezig om het te implementeren. Al deze internetgiganten hebben samengewerkt om de extensies door de Internet Engineering Task Force (IETF) als een standaard te laten erkennen.

Meer bij ZDNet.
https://www.zdnet.com/article/gmail-becomes-first-major-email-provider-to-support-mta-sts-and-tls-reporting/MICROSOFT ZOU ZIJN EIGEN SURFACE BUDS UITBRENGEN
Draadloze oortjes zijn een zegen.  En wij kunnen het weten - alhoewel onze eigen oortjes redelijk bescheiden zijn. Maar met onze Motorola-oortjes die je heel gemakkelijk via Bluetooth met je smartphone (eender welk merk) kan verbinden, en die 7u lang meegaan, zijn wij heel tevreden. Ze zijn evenwel niet 'slim', zoals de Apple Airpods, waarmee je je digitale assistent Siri kan oproepen.

Ook Amazon zou binnenkort oortjes uitbrengen waarmee je dan de Alexa digitale assistent commando's kan geven. En blijkbaar zou ook Microsoft plannen in die richting hebben. Het gaat om oortjes die voorlopig de codenaam Morrison dragen - wellicht een verwijzing naar Jim Morrison, de lead singer van de Doors- en er zouden zowel in-ear als over-ear versies komen.

Het gaat om geruchten, die weliswaar betrouwbaar lijken, want ze zijn afkomstig van de website Thurrott. Prijs of lanceerdatum zijn niet gekend.
https://www.thurrott.com/hardware/204985/microsoft-to-take-on-airpods-with-surface-buds5G ZOU DE JUISTHEID VAN WEERSVOORSPELLINGEN MET 17% KUNNEN VERMINDEREN
Nu zal je al meteen zeggen: "Ach, die kloppen sowieso toch niet..." Maar feit is dat de voorspellingen eigenlijk best accuraat zijn. En volgens de site Hackaday zou dat dus negatief beïnvloed kunnen worden door de komst van 5G, het nieuwe draadloze internet.

Hoezo? Wel, weersatellieten maken gebruik van radiometers om de straling van microgolven te meten, en die straling kan een indicatie zijn van verschillende dingen, inbegrepen waterdamp. Het 223,8 GHz spectrum is erg goed geschikt om waterdamp te meten. Maar het ligt ook heel dicht bij de golflengte waarop veel 5G diensten zullen werken.

Nu zijn de 5G licenties in het algemeen wel verplicht om de emissie te beperken tot de toegemeten bandbreedte, maar de frequenties liggen zo dicht bij elkaar, zo meldt Hackaday, dat er ongetwijfeld fouten zullen gebeuren. En dat zou dus van invloed zijn op de accuraatheid van de weersvoorspellingen...
https://hackaday.com/2019/04/16/5g-buildout-likely-to-put-weather-forecasting-at-risk/


 
 


Netties werkt samen met:


 
De nieuwe oogst


   
DOWN DETECTOR
Hoe zit dat nu? Je wil naar een website surfen, maar je browser laadt die niet. Of je Facebook of andere app maakt maar geen verbinding met de site. Is het jouw telefoon, je computer, je internetverbinding die in de fout gaat, of is de website gewoon onbereikbaar?
Dat is wat deze website je vertellen kan.
[Taal: ENG]
https://downdetector.com/


JE GOOGLE TIMELINE

Misschien weet je het niet, maar heb je onbewust in bepaalde apps geactiveerd dat jouw smartphone jouw locatie mag bijhouden. Via deze website kan je je bewegingen volgen.
Wij hadden er geen, toen we naar de site surften via de desktop. Maar daar waren we dan ook niet in onze Google account ingelogd. Vertel ons wat jij te zien krijgt?
[Taal: ENG]
https://www.google.com/maps/timeline?pb


VECTARY: ONLINE SAMENWERKEN AAN 3D CONTENT
Dit is een online samenwerkingstool om met een heel team samen 3D content te creëren voor het web, AR of VR.  Vergelijk het een beetje met Google Docs, maar dan voor 3D design.
[Taal: ENG]
https://www.producthunt.com/posts/vectary-2-0
https://www.vectary.com/?ref=producthunt


NATIONAL PET DAY BIJ GOOGLE
Ter gelegenheid van National Pet Day (huisdierendag) bracht Google een speciale pagina uit met informatie over hoe we zoeken naar huisdieren: wat katten graag doen, wat honden graag doen en waarom - en dat alles bekeken via Google trends.
[Taal: ENG]
https://www.blog.google/products/search/google-trends-cat-and-dog-searches/?utm_source=tw&utm_medium&utm_campaign=og


OUTSIDE ONLINE: VOOR AVONTURIERS
Voor wie reizen eerder een berg beklimmen of andere avontuurlijke activiteiten inhoudt dan een museum bezoeken, is deze website. Op Outside vind je vele trips die je kan maken - niet met de auto, maar met de benenwagen, en een rugzak. In dit artikel vind je bijvoorbeeld knappe trails in de VS, en ook in Frankrijk kan je aan de slag.
[Taal: ENG]
https://www.outsideonline.com/2393036/50-best-hikes-us
https://www.outsideonline.com/


VOICEFLOW: EEN VOICE APP SNEL ONTWERPEN
Voice apps - apps die je niet via je klavier bedient, maar met je stem- zijn hét van hét momenteel. Deze dienst belooft dat je op heel simpele manier voice toepassingen kan maken, zonder te moeten coderen. Je moet wel betalen, maar er is ook een gratis probeerversie.
[Taal: ENG]
https://www.voiceflow.com/


ALGORITHMIA: FOTO'S INKLEUREN

Op deze website kan je gratis gebruikmaken van de Deep Learning diensten om zwart-wit foto's automatisch in te kleuren. Aan de slag dus om te zien of de AI jouw hond herkent als een hond en hem bijvoorbeeld niet in het blauw gaat inkleuren!
[Taal: ENG]
https://demos.algorithmia.com/colorize-photos/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: RETAIL DETAIL
Een nieuwssite, die zich vooral focust op evoluties in de retail - zowel bakstenen winkels als webshops. Het is vooral op dat laatste terrein dat je hier heel veel sectornieuws vindt. Een aanrader!
[Taal: NL]
https://www.retaildetail.be/nl


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: VERGETEN VRAGEN
Het Vlaamse online nieuwslandschap mocht in de laatste maanden enkele spelers verwelkomen die pure online spelers zijn, met een klemtoon op politiek. Zo is er Doorbraak, waar diverse auteurs aan bod komen, van diverse pluimage. De strekking is overwegend Vlaams - rechts van het centrum.
Een rubriek die wij daar van nabij volgen is "De vergeten vragen van de voorbije week". Elke maandag kijken wij ernaar uit - kritische vragen die journalisten bij het nieuws hadden moeten stellen, maar het niet deden.
[Taal: NL]
https://doorbraak.be/auteurs/dominique-laridon/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: KAAIMAN

Een andere auteur die we heel graag lezen omwille van zijn humor, sarcasme, en scherp verstand is Kaaiman (Koen Meulenaere). Vaste medewerker van De Tijd, naar onze mening de échte kwaliteitskrant in Vlaanderen. Vlijmscherp, telkens weer, een genot om te lezen en weer wat slimmer te worden.
(Het is mogelijk dat sommige artikels achter de betaalmuur zitten.)
[Taal: NL]
https://www.tijd.be/dossiers/kaaiman.html


VRIJDAG MULTIMEDIA: DOORNROOSJE, IN HET ECHT
Wist je dat voor de Disney tekenfilm Doornroosje (Sleeping Beauty) er eigenlijk ook levende acteurs als voorbeeld gestaan hebben? Deze collectie foto's toont je de acteurs naast de scène in de tekenfilm. (Bron #tvanknopers / Vlinderstof)
[Taal: ENG]
https://www.vintag.es/2019/04/sleeping-beauty-live-action.html


VRIJDAG MULTIMEDIA: QUICKSAND - NETFLIX

Het is een wonder hoe de smartphone je hele centrum is geworden van je amusement, en dat je alles wat je doen wil gewoon in je zak hebt zitten. Nieuws lezen, muziek beluisteren, boeken lezen, films en video's bekijken...
En ja wij zijn dus ook Netflix-abonnee geworden. In onze vrijdagse rubriek zullen wij af en toe een tip geven van series die wij echte aanraders vinden.
Om te beginnen Quicksand. Een studente wordt aangehouden, verdacht van mededaderschap van een schietpartij op een school. Tijdens de verhoren verneem je via flashbacks de ware toedracht van het verhaal.
Waarom wij dit zo'n boeiende reeks vinden? Hoofdrolspeelster Hanna Ardéhn is niet alleen heel mooi, maar ze speelt heel overtuigend. Je lijdt samen met haar, je begrijpt o zo goed hoe ze meegesleurd wordt in het drijfzand. Bingewatching-waard!
https://en.wikipedia.org/wiki/Quicksand_(TV_series)
https://www.youtube.com/watch?v=phOl0GJqgKE


Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com
 


           W I K I P E D I A
    Een selectie van nieuwe en actuele bijdragen in
       de Nederlandstalige versie van WikpediaWikipedia is een project met als doel een complete encyclopedie op het web te creëren. Iedereen kan Wikipedia gebruiken om informatie te zoeken of toe te voegen. U kunt eenvoudig zelf artikels schrijven, corrigeren of aanvullen. Aanmelden is hiervoor niet nodig, u kunt door op een van de onderstaande pagina's op "Pagina bewerken" te klikken meteen aan de slag.


Deze week zijn onder meer nieuwe artikels verschenen over:

    Dinosauriër uit het Krijt die leefde in het gebied van het huidige Antartica - https://nl.wikipedia.org/wiki/Imperobator
    Cultuur van Nederland - https://nl.wikipedia.org/wiki/Cultuur_van_Nederland
    Kapel in Leuven - https://nl.wikipedia.org/wiki/Sint-Antoniuskapel_(Leuven)
    Echtgenote van de Duitse schrijver Thomas Mann - https://nl.wikipedia.org/wiki/Katia_Mann
    Opera van de Italiaanse componist Leonardo Vinci - https://nl.wikipedia.org/wiki/Artaserse_(Vinci)
    Overzicht van alle bruggen over de Zuid-Willemsvaart in Nederland en België - https://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_bruggen_over_de_Zuid-Willemsvaart
    Japans imperialistisch idee uit W.O. II - https://nl.wikipedia.org/wiki/Groot_Oost-Aziatische_Welvaartssfeer
    Toekomstig Italiaans misdaaddrama - https://nl.wikipedia.org/wiki/Il_traditore


Daarnaast zijn onder andere de volgende bijdragen actueel:

    Kathedraal in Parijs die in de brand stond - https://nl.wikipedia.org/wiki/Notre-Dame_van_Parijs
    Nederlandse auteur die van 1919 tot 2019 leefde - https://nl.wikipedia.org/wiki/Jan_Naaijkens
    Goede Vrijdag - https://nl.wikipedia.org/wiki/Goede_Vrijdag
    Pasen - https://nl.wikipedia.org/wiki/Pasen
    Pesach - https://nl.wikipedia.org/wiki/Pesach


Verdere bijzonderheden op de Nederlandstalige Wikipedia:

    Het portaal van de week gaat over Yoga - https://nl.wikipedia.org/wiki/Portaal:Yoga


De vorige bijdragen van Wikipedia aan NeTTieS zijn hier te vinden: http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wekelijkse_bijdrage_in_NeTTieS
 
Bij de collega's
*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

 
- Belastingdienst voldoet na jaar nog steeds niet aan Europese privacywet
https://www.ad.nl/tech/belastingdienst-voldoet-na-jaar-nog-steeds-niet-aan-europese-privacywet~a0814fd0/
- Facebook doet pagina’s van Britse extreemrechtse partijen in de ban
https://www.ad.nl/tech/facebook-doet-pagina-s-van-britse-extreemrechtse-partijen-in-de-ban~a589e983/
 
 

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info

- Review: Moto G7 Plus- het krachtigste G-serie mobieltje tot nu toe
https://computertaal.info/2019/04/17/review-moto-g7-plus-het-krachtigste-g-serie-mobieltje-tot-nu-toe/
- Stap in de wereld van Mobile VR met deze drie games
https://computertaal.info/2019/04/13/stap-in-de-wereld-van-mobile-vr-met-deze-drie-games/

 


*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net


- .Geek - Bandcamp laat artiesten hun eigen vinylplaten persen via crowdfunding
https://tweakers.net/geek/151818/bandcamp-laat-artiesten-hun-eigen-vinylplaten-persen-via-crowdfunding.html
Google Chrome krijgt mogelijk Reader Mode voor vereenvoudigde webpagina's
https://tweakers.net/nieuws/151826/google-chrome-krijgt-mogelijk-reader-mode-voor-vereenvoudigde-webpaginas.html


*** DATANEWS

http://www.datanews.be- Fitbit Inspire HR: een basic tracker voor beginners
https://datanews.knack.be/ict/reviews/fitbit-inspire-hr-een-basic-tracker-voor-beginners/article-review-1454399.html
- We hebben het recht om te weten wie ons met advertenties bestookt, ook online
https://datanews.knack.be/ict/nieuws/we-hebben-het-recht-om-te-weten-wie-ons-met-advertenties-bestookt-ook-online/article-opinion-1454499.html*** BLOOVI
http://www.bloovi.be/

- Deze Oost-Vlaamse bioloog kweekt de meest duurzame vis ter wereld en zelfs Jeroen Meus is fan
https://www.bloovi.be/artikels/innoveren/2019/deze-oost-vlaamse-bioloog-kweekt-de-meest-duurzame-vis-ter-wereld-en-zelfs-jeroen-meus-is-fan
- België op een na moeilijkste land voor kmo’s om bankfinanciering op te halen
https://www.bloovi.be/artikels/ondernemen/2019/belgie-op-een-na-moeilijkste-land-voor-kmo-s-om-bankfinanciering-op-te-halen
 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


 

TIP: LAAT FACEBOOK JE TELEFOONNUMMER VERGETEN
In februari kregen de mensen die hun telefoonnummer aan Facebook gegeven hadden, om te gebruiken bij de 2Factor authenticatie slecht nieuws. Want Facebook zou niet alleen je telefoonnummer gebruiken om je een sms te sturen, om dubbel beveiligd in te loggen - neen, nu het sociale netwerk je telefoonnummer in zijn bezit had zou het dat ook gebruiken voor andere doeleinden. Om te beginnen om meldingen te zenden over activiteiten op Facebook, maar ook om ervoor te zorgen dat anderen zouden kunnen zoeken op dat telefoonnummer, inbegrepen adverteerders.
Tijd dus om je telefoonnummer te laten verdwijnen! Maar dan moet je wel eerst een andere manier van authenticatie vinden om toch beveiligd in te loggen.
Dit artikel van USA Today vertelt je hoe je dat doet.
[Taal: ENG]
https://eu.usatoday.com/story/tech/columnist/2019/04/14/facebook-have-your-number-how-get-mobile-phone-unlisted/3440697002/
 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...


AUDIOBOT: TEKST NAAR AUDIO


Met deze app kan je heel gemakkelijk de tekst van een website omzetten naar audio. Gewoon de URL van het artikel kopiëren en naar de app sturen. De tool is niet zozeer bedoeld als hulpmiddel voor mensen met een gezichtsprobleem, want voor hen bestaan er heel wat andere hulpmiddelen.
Neen, de tool wil je helpen om je oudere teksten om te zetten in audio, en dan via bijvoorbeeld podcasts aan te bieden.
https://audiobot.app/?ref=producthunt


TYPORA APP: MARKDOWN EDITOR
Op je smartphone is het sowieso al niet echt gemakkelijk om langere teksten te tikken. Laat staan om die serieus op te maken. Dan wordt een 'markdown' editor wel superhandig: daar voer je de opmaak niet echt uit met klikken en selecteren, maar door afgesproken codetekens in de tekst  in te tikken.
Zo'n app is Typora.
https://www.producthunt.com/posts/typora-2
https://typora.io/?ref=producthunt


KIWI BROWSER: EEN ALTERNATIEF VOOR FIREFOX EN GOOGLE
Deze browser voor je Android toestel is snel en heeft heel veel extra functies via de extensies. Het leuke hierbij is dat je extensies, die eigenlijk enkel bedoeld zijn voor de Chrome browser, ook in deze browser gebruiken kan.
https://www.chip.de/news/Chrome-Erweiterungen-auf-Android-nutzen-Kiwi-Browser-bekommt-geniales-Update_162840504.html
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.kiwibrowser.browser&hl=en
 


(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere. 
 

Het laatste woord.... 


 
NeTTies e-zine
p/a Hilde Van Gool
Bossestraat 32
2220 Heist op den Berg


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu 
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier 
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart 
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe 
Marijke Pante,
Marianne Steijlen 
Reinhilde Remaut 
Ludo Cattoor 
Evert Poppen 
Philip Lafeber 
Julien Van den Borre, 
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Frank VDW
Filip Overmeire (Filover) 
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool

In het bijzonder danken wij Wim Wylin voor de vele tips, en Gerard Schaefer voor de spreuk van de week.

- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens
Met dank aan Carol Fenijn voor de correctie van onze teksten


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Stuur ons een mail en wij zorgen ervoor! info@netties.be 

AFSLUITER VAN DE WEEK
De zekerste manier om een jongeling te bederven,
is hem ertoe te brengen gelijkgezinden hoger te achten dan andersdenkenden.
-Friedrich Nietzsche(1844)-