Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
18/4/2019 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Het oor wil ook wat
 
DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 23
Nummer 1102 van 13/4/2019Gegroet lezer,

Welkom bij deze nieuwe editie van Netties. Het werd weer, zoals u van ons gewend bent, een bont allegaartje van uiteenlopende berichten. Het nadeel: het terrein dat we met onze artikeltjes trachten te dekken, wordt steeds breder. Het voordeel: de kans dat u een bericht vindt dat u interesseert, wordt (hopelijk!) steeds groter.

Wij waren deze week alvast erg blij met de aankondiging dat twee heikele punten bij je Windows computer eindelijk verholpen worden: je krijgt meer vrijheid bij de Windows-updates, en je kan voortaan een USB-stick gewoon uit je computer verwijderen, zonder die eerst te moeten afsluiten. Doe zo voort, heren en dames van Microsoft!

Veel leesplezier gewenst, en bij leven en welzijn tot volgende week!

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 

 
Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.MICROSOFT WIJZIGT MANIER VAN UPDATEN. OEF.
Wellicht heb jij ook al verschillende keren gevloekt omwille van de updates van Windows 10, die hun eigen zinnetje doen. OK, je krijgt dan wel een aankondiging dat er een update klaar staat, maar je hebt de optie ingeschakeld om de update uit te voeren op een moment dat je inactief bent, wat zelf te bepalen is. Die melding verdwijnt dan ook  naar het achterplan omdat je bezig bent met je werk.

De volgende ochtend sta je op en o ramp! Je computer heeft zich herstart.  Documenten die je niet opgeslagen had, zijn misschien verloren gegaan. Bij je Office-documenten (Excel, Word, ...) kan je wel een reservekopie ophalen, maar dan moet je gaan vergelijken wat er veranderd was enz. Een hele hutsekluts!

Dat zou nu moeten veranderen, met de mei-update. Er komt eerst een preview uit, en die zal een maand lang getest worden.

Je zal bovendien kunnen kiezen tussen maandelijkse updates en updates twee keer per jaar. En bovendien heb je de optie om enkel beveiligingsupdates te ontvangen, geen feature-updates.  En de maandelijkse update zal je zelfs tot 5 weken kunnen uitstellen.

Misschien iets teveel opties? Een nieuw dashboard moet het gemakkelijker maken om te zien wat je moet updaten.

Meer bij ZDNet, The Verge en Ars Technica.
https://www.zdnet.com/article/windows-10-home-edition-users-are-big-winners-as-microsoft-overhauls-its-update-process/?ftag=TRE-03-10aaa6i       
https://www.theverge.com/2019/4/4/18294944/microsoft-windows-10-may-2019-update-features-availability-control-updates
https://arstechnica.com/gadgets/2019/04/microsoft-going-to-extreme-lengths-to-ensure-may-update-avoids-mistakes-of-1809/LAAT GOOGLE ARTIESTEN IN DE KOU?
Twee berichten over Google, die niet veel goeds voorspellen voor de beginnende artiesten.

Om te beginnen: volgens 9to5Google heeft Google muzikanten een mail gestuurd, waarin aangekondigd wordt dat de Google Play Artist Hub gesloten wordt op 30 april. Via deze tool konden onafhankelijke muzikanten hun muziek uploaden naar Google Play Store en de Google Play Music dienst, en die daar verkopen. Vanaf 30 april zullen er geen nieuwe accounts meer aangemaakt kunnen worden, en bestaande accounts kunnen geen muziek meer uploaden of bewerken.

Wat moeten de artiesten dan doen? Wel, zij moeten samenwerken met een YouTube partner zoals CD Baby of TuneCore, willen zij hun muziek nog kunnen laten horen.  Volgens insiders kadert deze stap in de strategie van Google om Google Play Music helemaal te laten opgaan in YouTube Music. (1)

Slecht nieuws dus voor beginnende artiesten. Maar het is niet het enige. Onder de titel "De gouden eeuw van YouTube is voorbij", stelt The Verge dat het platform gebouwd was op de rug van onafhankelijke makers, maar dat YouTube hen nu in de steek laat voor meer traditionele content.

Wat zet The Verge aan tot deze boude bewering? Wel, YouTube zou zijn interesse verschuiven van onafhankelijke makers naar commerciële content, met bekende sterren. De reden is simpel: die zijn 'betrouwbaarder', en gemakkelijker om er advertenties naast te zetten.

Nochtans waren de onafhankelijke makers juist het aspect van YouTube waarmee het zich wou afzetten tegen andere streamingdiensten, zoals Netflix. Met deze trend lijkt het echter dat het YouTube van de beginjaren, waar je de gekste content vinden kon, waar echt iedereen zijn kanaal kon starten en uitgroeien tot een internet-ster, voorbij is. En dat omwille van de advertentie-dollars.

Een achtergrondartikel over deze spijtige evolutie bij The Verge. (2)
https://www.theverge.com/2019/4/4/18294991/google-play-artist-hub-shutdown-april-music-streaming-indie
https://www.theverge.com/2019/4/5/18287318/youtube-logan-paul-pewdiepie-demonetization-adpocalypse-premium-influencers-creatorsOOK PLANTEN EN VOGELS HEBBEN HUN PRIVACY NODIG...
Het internet moedigt mensen aan om samen te werken, op vele manieren. Denk aan Wikipedia. Of online databases waar je kan melden waar je bepaalde planten, vogels en exotische dingen kan aantreffen, zoals bijvoorbeeld eBird, een online vogelobservatieplatform.

Mooi - maar het heeft ook zijn nadelen, zo stelt Slate. Want door de plekken te publiceren waar zeldzame vogels broeden en zeldzame planten te vinden zijn, breng je die juist in gevaar. En daarom is een site zoals eBird begonnen met bepaalde bedreigde dier- en plantensoorten te verbergen. Wat vaak inhield dat zij de hele infrastructuur van de database moesten omgooien.

Een moeizaam werk, maar absoluut nodig, zo lees je bij Slate. Want stropers hadden, dankzij deze open toegankelijke bestanden, het heel gemakkelijk om er de bedreigde soorten te gaan pikken. 

Het is natuurlijk jammer te moeten vaststellen dat wat vroeger 'open' was, nu toch een beperkte toegang moet krijgen. Maar wat moet, moet.

Trouwens, deze zeldzame planten en dieren worden ook via de sociale media bedreigd: één berichtje dat viraal gaat, met een afbeelding van een zeldzame plant of dier, en de toeloop is massaal. Maar de eerlijkheid gebiedt ons te vermelden dat dat ook geldt voor het pre-internet tijdperk. Eén artikel in een krant, en iedereen gaat naar het Halderbos, voor de blauwe bloempjes. Eén vermelding van een bruine kroeg in een weekendbijlage, en de kroeg wordt overspoeld door toeristen, en zijn hele unieke karakter is om zeep....

Een interessante longread in elk geval bij Slate.
https://slate.com/technology/2019/04/superbloom-california-nature-internet-collide-birds-poaching-science.htmlWAT IS ERGER: INBREUK OP DE AVG OF STAATGESPONSORDE SPIONAGE
Dat is een vraag die soms wel eens te horen valt. Deze week werd namelijk bekend dat de EU - of liever, de EDPS (European Data Protection Supervisor) gaat controleren of Microsoft de AVG-regels (GDPR) wel respecteert. Het gaat dan met name over contracten die Microsoft afsluit met Europese instellingen. En of die contracten voldoen aan de AVG-regels. Vooral het feit dat Microsoft in zijn tools telemetrie ingebouwd heeft, om het gebruik van zijn software (anoniem) op te volgen, zou een doorn in het oog zijn van de EU.

Het onderzoek van de EU komt er nadat de Nederlandse overheid bewaren geuit had over deze telemetrie, zo meldt ZDNet (1).

Nu is de eerbiediging van je privacy uiteraard iets waar je als EU-burger wel op staat. En Microsoft moet, net als andere bedrijven, jouw privacy hoog in het vaandel schrijven. Maar er is een groot verschil tussen de overtredingen die Microsoft al dan niet begaat, en wat er aan Huawei verweten wordt.

Deze Chinese maker van netwerkapparatuur en -infrastructuur ligt namelijk de laatste tijd erg onder vuur. Huawei wil in vele landen meehelpen om de 5G netwerken uit te bouwen, maar wordt in vele landen, met de VS voorop; wantrouwig bekeken. Huawei is weliswaar een commercieel bedrijf, maar net als andere Chinese bedrijven moet het een sterke controle van de Chinese overheid dulden.

Gevreesd wordt dan ook dat Huawei een paard van Troje is: haal je die netwerkinfrastructuur binnen, dan laat je de Chinezen meeluisteren, om het kort samen te vatten. Iets wat door Huawei ontkend wordt, en waarover je bij The Verge wat meer leest. (2)

Als je het ons eerlijk vraagt, dan zou onze eerste bekommernis liggen bij Huawei, en niet bij eventuele AVG-overtredingen bij Microsoft...
https://www.zdnet.com/article/eu-to-check-for-gdpr-violations-in-microsoft-products-across-eu-institutions/
https://www.theverge.com/2019/4/7/18297500/huawei-cyber-us-china-hacking-espionageWINDOWS 10: KIEZEN TUSSEN SNEL VERWIJDEREN EN BETERE PERFORMANTIE BIJ USB-MEDIA
Microsoft heeft een belangrijke wijziging doorgevoerd bij de manier waarop je USB-media zoals een USB-stick kan verwijderen van je computer.

Eigenlijk gaat het om een optie die al langer bestond, maar als we het eerlijk moeten toegeven, ons onbekend was. Je kon namelijk al kiezen om USB-media ofwel snel te verwijderen (Quick Removal), of die performanter te laten werken (Better Performance). Standaard stond die voorheen op snel verwijderen, maar met de nieuwste update verandert dat in de performantere werking.

Maar ben je iemand die regelmatig met USB-sticks of Thunderbolt externe drives werkt, dan kan je dat zelf nog wijzigen. Je kan die optie zelfs voor elk extern medium dat je op je computer aansluit wijzigen, en je computer onthoudt dat, zolang je dat medium op die bepaalde poort aansluit.

Meer bij BleepingComputer.
https://www.bleepingcomputer.com/news/microsoft/windows-10-1809-changed-the-default-removal-policy-for-external-drives/EN WAT... ALS DE BAZEN VAN DE SOCIALE NETWERKEN VERANTWOORDELIJK GESTELD WERDEN
Er lijkt geen simpele oplossing te bestaan om sociale netwerken 'op te kuisen' - ervoor te zorgen dat zij de privacy van de burger beter eerbiedigen, dat zij transparant zijn over advertenties, dat zij discriminatie niet faciliteren door adverteerders te laten kiezen aan wie zij hun advertentie al dan niet tonen, dat zij haatspraak op een objectieve manier verwijderen.

Is het omdat het zo moeilijk is om hun netwerk te controleren - of is het gewoon omdat Facebook en Co te weinig moeite doen, juist omdat zij weten dat een 'proper' sociaal netwerk, zonder al die virale content, eigenlijk niet 'leuk' meer is?

Welnu, in Groot-Brittannië hebben ze een manier gevonden om de sociale netwerken tot actie aan te sporen.  Het is een geheel van 26 artikels, en eentje daarvan is het verantwoordelijk stellen van de directie van die bedrijven. En dat zal misschien wel eens de juiste hefboom kunnen zijn...

Een interessant artikel bij The Guardian merkt daarbij op dat er negen jaar geleden misprijzend gelachen werd met de "stupiditeit" van de EU-regelgeving. En wat betreft Amerikaanse bedrijven, o.a. dat van Mark Zuckerberg, dat het hoogst onwaarschijnlijk was dat Silicon Valley gelijkaardige regels zou aanvaarden.

En nu vragen zij er als het ware zelf om. Want dan zijn zij niet langer verantwoordelijk voor die regels.

In de VS is er een volledig regelvrije media-omgeving, in handen van een paar gigantisch grote bedrijven. Die hebben hun bedrijf zo snel uitgebouwd, dat nu duidelijk geworden is dat zij eigenlijk geen idee hadden van wat zij aan het doen waren. En evenmin hoe zij de negatieve neveneffecten konden stoppen, zoals beïnvloeding van verkiezingen, het live streamen van terroristische aanslagen, en meer.

Een artikel om even stil bij te staan.
https://www.theguardian.com/technology/commentisfree/2019/apr/07/facebook-begs-to-be-regulated-but-wants-to-choose-howNAUWERE INTEGRATIE TUSSEN DROPBOX EN GOOGLE DIENSTEN - MAAR SLACK BLIJFT NIET ACHTER
Het wordt steeds gemakkelijker om online samen te werken. Maar ook steeds moeilijker om te zeggen welke dienst daar het beste in is.

Deze week twee belangrijke aankondigingen van diensten om documenten te delen, die een diepere integratie beloven met online productiviteitsdiensten zoals Office365 en Google Docs.

Om te beginnen: Google kondigt een nauwere integratie aan tussen zijn Google G Suite en Dropbox.  Het betekent concreet dat je (als gebruiker van de business G suite) voortaan kan werken met Google Docs, Sheets en Slides, zonder dat je Dropbox moet verlaten. Eerder was er ook al een Dropbox add-on voor Gmail uitgebracht, een een Google Cloud Identity plug-in, die het mogelijk moet maken om de Google login-gegevens te gebruiken voor business accounts. Hierover meer bij VentureBeat. (1)

Anderzijds is er het bericht dat Slack het eenvoudiger maakt om te werken met de apps van Microsoft Office 365 (Excel, Word, Powerpoint). Eerder was er al een nauwere integratie tussen OneDrive en Azure Active Directory. Nu volgt dus ook een integratie met een nieuwe Outlook Calendar app, en een mail app, een nieuwe OneDrive app, en de mogelijkheid om je Officebestanden rechtstreeks in je Slack in preview te bekijken.

Hierover lees je meer bij The Verge. Het wordt moeilijk kiezen - maar moet je dat wel? Want je kan Dropbox net zo goed gebruiken met Windows tools bijvoorbeeld...
https://venturebeat.com/2019/04/09/g-suite-now-lets-users-work-with-google-docs-sheets-and-slides-inside-dropbox/NOG ENKELE INSPANNINGEN OM VERSPREIDING VAN FAKE NEWS TEGEN TE GAAN
Ja, er is fake news. Ja, er is beïnvloeding van buitenaf. Maar het ergste is dat het, zoals bijvoorbeeld bij de beïnvloeding bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen, niet duidelijk vast te stellen is of het voor of tegen een bepaalde kandidaat is. Het enige wat vastgesteld kan worden is dat er onrust gezaaid wordt, dat meningen via valse berichten scherper gesteld worden. 

Die onrust is niet echt goed te noemen voor de democratie. En daarom trachten zowel bedrijven (de sociale netwerken in het bijzonder) als de overheid een halt toe te roepen aan het verspreiden van fake news, dat opzettelijk mensen wil beïnvloeden.

Een eerste bericht betreft het Europees Parlement. Het EP wil de sociale netwerken in een heus keurslijf dwingen met boetes om terreurpropaganda aan te pakken. En de boetes zijn niet min: tot 4% van het jaarlijks inkomen als zij systematisch in gebreke blijven om problematische content te verwijderen.

Een goed idee? Dat hangt af van de definitie 'systematisch' en 'problematische content'.  Die moet nog ingevuld worden, liefst zo concreet mogelijk. (1)

Ook de sociale netwerken proberen hun netwerk op te kuisen. Zo heeft Twitter aangekondigd dat het een limiet gaat instellen op het aantal accounts dat je per dag kan volgen. Een slimme zet, want zo kan het meteen ook bots en spammers tegengaan. Het aantal accounts dat je per dag nieuw kan toevoegen aan je volglijstje, wordt teruggebracht van 1.000 tot 400. Meer bij TechCrunch. (2)
https://www.bloomberg.com/news/articles/2019-04-08/european-lawmakers-back-new-online-terror-content-rules
https://techcrunch.com/2019/04/08/to-cut-down-on-spam-twitter-cuts-the-number-of-accounts-you-can-follow-per-day/EUROPA: PLEIDOOI OM TE WERKEN MET WIFI IN PLAATS VAN 5G VOOR DE SLIMME WAGENS
Er zijn mensen die vinden dat de EU er enkel is om regeltjes te bedenken. Er worden inderdaad wel veel regels uitgevaardigd vanuit Brussel, maar dat is natuurlijk ook om een eenheid in de  wetten in de verschillende lidstaten te creëren - met behoud van de eigenheid van elke lidstaat uiteraard.

Bovendien moet de EU reageren op nieuwe situaties - denk aan de evolutie van de auteursrechten bijvoorbeeld. En deze week werd er een pleidooi gehouden om te anticiperen op een andere situatie: zelfrijdende auto's. Die hebben een internetverbinding nodig om met elkaar te communiceren. Maar volgens de EU Commissaris van Transport, Violeta Bulc, mag daarbij niet gesteund worden op G5, maar zou er een WiFi netwerk uitgebouwd moeten worden.

Waarom? Wel, bij C-ITS (Cooperative Intelligent Transport Systems) moeten de voertuigen direct communiceren met de infrastructuur op de wegen.

Volgens het artikel bij Euractiv staan hier twee ideeën tegenover elkaar. Verschillende autofabrikanten willen vehicle-to-vehicle communicatie (V2V) die gebaseerd is op WiFi-signalen. Maar telecomoperatoren willen dan weer C-V2X, een vehicle-to-infrastructure technologie die op langere afstand werkt via het 4G netwerk.

Meer hierover bij Euractiv.
https://www.euractiv.com/section/5g/news/bulc-pleads-with-european-parliament-support-wifi-for-connected-car-security/FACEBOOK EN DE MANIER WAAROP HET OMGAAT MET DODE GEBRUIKERS
Om het heel cynisch te zeggen: dankzij het internet, en in het bijzonder de sociale netwerken, heb je als het ware het eeuwige leven. Want tenzij een netwerk opgedoekt wordt (denk aan Google+), blijven al jouw postings bestaan. Ook nadat je overleden bent.

Dat heeft heel wat gevolgen. Zo heeft Facebook al een hele tijd een systeem in voege waarbij jij kan bepalen wie jouw 'executeur testamentair' zal zijn, degene die jouw account moet beheren na jouw dood. Om bijvoorbeeld een in memoriam pagina te maken, waar de mensen die om jouw overlijden treuren, hun verdriet met elkaar kunnen delen, herinneringen kunnen ophalen, en meer.

Een ander aspect is dat Facebook eigenlijk niet weet wanneer je overlijdt - en dus je vrienden ook na je dood nog uitnodigingen zal sturen om je bijvoorbeeld een felicitatie te sturen op jouw verjaardag.

Bij Wired vind je een interessant artikel over diegene die de taak van testament-uitvoerder toegewezen krijgt: hoe gaat dit in zijn werk, wat mag die persoon wel en niet, enz.

En bij The Guardian lees je meer over de inspanningen die Facebook doet om te verhinderen dat zijn Artificial Intelligence aan gebruikers gaat vertellen dat zij hun overleden vrienden eens dag moeten gaan zeggen...
https://www.wired.com/story/facebook-rolls-out-more-features-dead-people/
https://www.theguardian.com/technology/2019/apr/09/facebook-to-use-artificial-intelligence-to-stop-telling-users-to-say-hi-to-dead-friendsDANKZIJ GOOGLE IS JOUW ANDROID-TOESTEL EEN FYSIEKE BEVEILIGINGSSLEUTEL
Een heuglijk bericht: voortaan kan elk Android-toestel die Android 7 of hoger draait, gebruikt worden als een fysieke beveiligingssleutel bij 2 factor authenticatie. Een nog veiligere manier om in te loggen op Google apps dus - zonder dat je een extra beveiligde stick moet kopen.

Je moet wel jouw Android-toestel daarvoor instellen. Dat vereist dat je via bluetooth jouw smartphone verbindt met een Chrome browser, om je login te verifiëren. Nu is het zo dat oudere desktops meestal géén bluetooth hebben. Maar de meeste laptops gelukkig wel.

Deze veilige inlogmethode werkt voor Gmail, G Suite, Google Cloud, of elke andere dienst waar je met je Google account inlogt.

Meer bij The Verge dat dieper ingaat op het 2 factor authenticatiesysteem. The Next Web bevat stap-voor-stap instructies.
https://www.theverge.com/2019/4/10/18295348/google-android-phone-fido-webauthn-phishing-two-factor-authentication
http://thenextweb.com/basics/2019/04/11/how-to-use-your-android-phone-as-a-security-key-for-your-google-accounts/APPLE GEEFT ZIJN PODCAST APP VOOR HET WEB EEN UPDATE
Een grote verbetering, zo mag je de nieuwe web interface van Apple Podcasts wel noemen. Want in de oude versie zag je alleen een lijst met de verschillende episodes, met een titel en een omschrijving. Wilde je een episode afspelen, dan werd je naar iTunes doorverwezen. Je kon ook niet de show notes lezen of andere details van de episode;

Dat is nu dus gelukkig verbeterd. De rangschikking van de lijst is netjes, met de titel van de episode in het vet met daaronder de beschrijving. Er is ook een aparte pagina voor de individuele episodes van de podcasts. Daar kan je dan de show notes zien en andere details.

Om de aflevering te beluisteren word je nog altijd wel aangemoedigd om je iTunes te openen, maar je kan ook via het web luisteren door op Play te drukken. Nadeel is wel dat je geen opties hebt bij het afspelen.

En tot slot: de podcasts krijgen een eigen URL in de vorm van podcasts.apple.com - voorheen was dat de itunes.apple.com URL

Er zou volgens 9to5Mac ook nog een aparte Podcasts app uitkomen voor de Mac, waarschijnlijk bij de volgende grote versie van het macOS. In het artikel vind je een afbeelding van de nieuwe interface.
https://9to5mac.com/2019/04/10/apple-podcasts-web-interface-redesign/

  
 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!IKEA EN SONOS: EEN LUIDSPREKER IN JE VERLICHTING EN BOEKENREK
Waarom moet een luidspreker enkel een luidspreker zijn, waarom kan het voorwerp ook geen andere functies combineren? Dat was het uitgangspunt van Sonos en Ikea om nieuwe toestellen te creëren die de luidspreker een andere functie geven.

Het werd een luidspreker die tegelijkertijd tafellamp is (Symfonisk Table Lamp van $179) en de luidspreker voor je boekenrek die $99 kost.

De staande lamp zal een knop bevatten waarmee je het licht kan lager of hoger zetten. In de toekomst zou de smart home app niet alleen toelaten om de sterkte van de muziek te controleren, maar ook je lampen.

Meer bij The Verge.
http://www.theverge.com/2019/4/8/18300153/sonos-ikea-symfonisk-lamp-bookshelf-speakers-features-pricing-release-date


FIREFOX WORDT WEER EEN STUKJE BETER
In de volgende versie van de Firefox browser zitten er enkele stukjes extra beveiliging die ons tegen nieuwe vormen van malware gaan beschermen.

Zo zal Firefox 'cryptomining' blokkeren. Die term verwijst naar een techniek waarbij een site, zonder jouw medeweten, code in je browser laadt waardoor jouw computer aan het 'cryptominen' gaat - jouw computerkracht dus gebruikt om cryptomunten te genereren.

Een andere techniek die in de nieuwste versie tegengegaan wordt is 'fingerprinten'. Daarbij worden data over jouw browser, je lettertypes, je OS en andere details bijgehouden, om zo een uniek patroon te vormen en jou te traceren.

Deze beveiliging zit momenteel in de nieuwste bèta-versie van Firefox, en ook in de 'nightly' versie.
https://techcrunch.com/2019/04/09/mozilla-adds-fingerprinting-and-cryptocurrency-mining-protection-to-firefox/


 
 


Netties werkt samen met:


 
De nieuwe oogst


   
CHROME-EXTENSIE: ONENOTE WEB CLIPPER

Ben je een gebruiker van OneNote, de knipseltool van Microsoft, dan is dit misschien een handige helper. Installeer je deze extensie, dan kan je heel simpel een volledige webpagina of een deel ervan als knipsel selecteren, en naar je OneNote zenden.
https://chrome.google.com/webstore/detail/onenote-web-clipper/gojbdfnpnhogfdgjbigejoaolejmgdhk?hl=en


LIBRARIES: DOORZOEK OPEN SOURCE BIBLIOTHEKEN
Even om alle misverstanden te vermijden: het gaat niet om bibliotheken met boeken, maar om online plekken waar je open source pakketten, frameworks en tools kan vinden. Ideaal om nieuwe software te vinden, om te zien of er updates zijn voor tools die jij nu gebruikt, enz.
[Taal: ENG]
https://libraries.io/


PAINTMAPS: EEN WERELDKAART MET JOUW STATISTIEKEN
Via deze website kan je een wereldkaart opmaken, waarin de statistieken die jij verzameld hebt grafisch weergegeven worden. Zo wordt het voor veel mensen echt veel duidelijker!
[Taal: ENG]
https://paintmaps.com/


CHROME-EXTENSIE: ONETAB
Met deze extensie creëer je een OneTab, waarin al jouw op dat moment openstaande tabs opgelijst worden. Zo kan je tot 95% geheugen besparen, omdat de tabs niet echt meer open staan. En natuurlijk heb je zo een veel duidelijker overzicht in je Chrome browser!
https://chrome.google.com/webstore/detail/onetab/chphlpgkkbolifaimnlloiipkdnihall


SALTED TV: RECEPTEN VAN CHEFS EN HUN VAARDIGHEDEN

Er bestaan ontelbare kook-websites op het internet, maar deze leek ons toch wel interessant. Hier vind je namelijk ook video's met "how-to" handleidingen. Wij vonden er alvast heel wat tips die we meteen willen maken - o.a. de dingen om een brunch een extra toetsje te geven!
[Taal:ENG]
https://www.saltedtv.com/


WORLD CHANGING IDEAS 2019
Voor het derde jaar op rij reikt de World Changing Ideas organisatie onderscheidingen (awards) uit aan bedrijven en organisaties die de maatschappij willen laten overschakelen naar een duurzame toekomst. De winnaars van 2019 staan in dit artikel vermeld. Wij vermelden dit artikel vooral omwille van de redenen die aangehaald worden om de onderscheiding toe te kennen. Laat die jou inspireren om zelf ook wat duurzamer te werken!
[Taal: ENG]
https://www.fastcompany.com/90329204/world-changing-ideas-2019-17-winning-solutions-that-could-save-the-planet


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: STRESS EN BURN-OUT

Een ziekte van deze tijd. Zijn we met zijn allen té fragiel geworden, of zijn de eisen die aan ons gesteld worden te zwaar?
Op deze site van de overheid vind je meer informatie en tips
https://www.stressburnout.belgie.be/nl


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS:  IK TOON BEGRIP
We blijven nog even bij het onderwerp gezondheid en welzijn. Mensen met autisme zelf hebben het niet gemakkelijk. Maar je kan het wel gemakkelijker voor hen maken wanneer je weet wat deze mensen op hun gemak stelt of juist afschrikt, en begrip toont. Op deze site vind je heel veel uitleg zodat je begrijpt waarom autisten anders zijn. En tips om samen met hen te leven.
[Taal: NL]
https://www.iktoonbegrip.be


VRIJDAG MULTIMEDIA: OPEN SOURCE FURNITURE
Ben jij een handige Harry of Harriette? Dan is deze website een bron van inspiratie voor je. Hier staan namelijk plannen voor het maken van meubeltjes, die open source zijn. Je mag ze dus gerust downloaden en gebruiken om je Bob(ette) de Bouwer lusten op los te laten!
[Taal: ENG]
https://www.archdaily.com/914166/open-source-furniture-download-print-and-build-online?utm_source=dlvr.it&utm_medium=twitter


VRIJDAG MULTIMEDIA: UBER MOVEMENT
Je mag van Uber zeggen wat je wil, maar het bedrijf beschikt over enorm veel data van de vele ritten die zijn chauffeurs en wagens maken. Die data stelt het ter beschikking van de gemeenschap, zodat stedelijke diensten voor mobiliteit die kunnen analyseren - en conclusies trekken. Mooi zo. Ook Brussel hoort er nu bij.
Het is een enorme berg data die je op de site kan zien. Voer voor fans van statistieken!
[Taal: ENG]
https://movement.uber.com/cities?lang=en-USBezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com
 


           W I K I P E D I A
    Een selectie van nieuwe en actuele bijdragen in
       de Nederlandstalige versie van Wikpedia
Wikipedia is een project met als doel een complete encyclopedie op het web te creëren. Iedereen kan Wikipedia gebruiken om informatie te zoeken of toe te voegen. U kunt eenvoudig zelf artikels schrijven, corrigeren of aanvullen. Aanmelden is hiervoor niet nodig, u kunt door op een van de onderstaande pagina's op "Pagina bewerken" te klikken meteen aan de slag.


Deze week zijn onder meer nieuwe artikels verschenen over:

    Rijksmonument in Middelburg, Zeeland - https://nl.wikipedia.org/wiki/Hofje_Onder_den_Toren
    Grand Prix Hassan II (tennistoernooi) - https://nl.wikipedia.org/wiki/ATP-toernooi_van_Marrakesh_2019
    Aramees in de Bijbel - https://nl.wikipedia.org/wiki/Aramees_in_de_Bijbel
    2018 MTV Europe Music Awards - https://nl.wikipedia.org/wiki/2018_MTV_Europe_Music_Awards
    Klooster in Tibet - https://nl.wikipedia.org/wiki/Tholing


Daarnaast zijn onder andere de volgende bijdragen actueel:

    Recent overleden Zuid-Afrikaanse bioloog en nobelprijswinnaar - https://nl.wikipedia.org/wiki/Sydney_Brenner


Verdere bijzonderheden op de Nederlandstalige Wikipedia:

    Het portaal van de week gaat over vrije software - https://nl.wikipedia.org/wiki/Portaal:Vrije_software


De vorige bijdragen van Wikipedia aan NeTTieS zijn hier te vinden: http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wekelijkse_bijdrage_in_NeTTieS
 
Bij de collega's
*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

- Chinese fotosite door het stof na claimen auteursrecht op historische foto zwart gat
https://www.ad.nl/tech/chinese-fotosite-door-het-stof-na-claimen-auteursrecht-op-historische-foto-zwart-gat~ac8849b5/
- Spionagezaak dwingt kabinet tot snel besluit over aanleg 5G
https://www.ad.nl/politiek/spionagezaak-dwingt-kabinet-tot-snel-besluit-over-aanleg-5g~a3790bd2/
 
 
 *** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
 
 - Loewe Bild 1 uitgebreid met 43- en 49-inch modellen
https://elektrozine.be/loewe-bild-1-uitgebreid-met-43-en-49-inch-modellen/
- Verleng draadloos elke HDMI kabel
https://elektrozine.be/verleng-draadloos-elke-hdmi-kabel/
 
 

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info


- 540 miljoen gegevens over Facebook gebruikers naar buiten gebracht door third-party apps
https://computertaal.info/2019/04/07/540-miljoen-gegevens-over-facebook-gebruikers-naar-buiten-gebracht-door-third-party-apps/
- Kijk wie er stalked
https://computertaal.info/2019/04/09/kijk-wie-er-stalked/

 

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net


- Android krijgt wellicht mogelijkheid om gesprekken op te nemen en te forwarden
https://tweakers.net/nieuws/151528/android-krijgt-wellicht-mogelijkheid-om-gesprekken-op-te-nemen-en-te-forwarden.html
- Skype test delen van telefoonscherm voor iOS- en Android-app
https://tweakers.net/nieuws/151494/skype-test-delen-van-telefoonscherm-voor-ios-en-android-app.html


*** DATANEWS

http://www.datanews.be


- Amerikaans wetsvoorstel wil discriminerende algoritmes verbieden
https://datanews.knack.be/ict/nieuws/amerikaans-wetsvoorstel-wil-discriminerende-algoritmes-verbieden/article-news-1451829.html
- 'Europa kan ethische AI als competitieve troef uitspelen'
https://datanews.knack.be/ict/nieuws/europa-kan-ethische-ai-als-competitieve-troef-uitspelen/article-opinion-1450571.html*** TECHNOLOGIUM
http://www.technologium.be

- Nieuwe imec istart call opent op 1 mei | Appliceer nu met je startup
https://www.technologium.be/nieuwe-imec-istart-call-is-open-appliceer-nu-met-je-startup


*** BLOOVI
http://www.bloovi.be/


- “Diversiteit is geen streefdoel, inclusiviteit wel. Het wordt tijd dat alle bedrijven dat inzien”
https://www.bloovi.be/artikels/ondernemen/2019/diversiteit-is-geen-streefdoel-inclusiviteit-wel-het-wordt-tijd-dat-alle-bedrijven-dat-inzien
- In de marge: Hasselts bedrijf haalt in recordtijd 300.000 euro op via crowdlending
https://www.bloovi.be/artikels/innoveren/2019/in-de-marge-hasselts-bedrijf-haalt-in-recordtijd-300-000-euro-op-via-crowdlending


 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


 
TIP: NIET ALLE GEZONDERE PRODUCTEN ZIJN GOED VOOR JE
Af en toe mag er al eens een non-tech tip in deze rubriek sluipen. Omdat het voor jouw welzijn is.
Het blijkt namelijk dat heel wat van die 'gezonde' producten helemaal niet zo goed zijn voor jou. Popcorn in de microgolf bijvoorbeeld. Vers gepofte popcorn is op zich een tussendoortje met veel vezels, maar de versie die je in de microgolf klaarmaakt bevat teveel natrium en het chemische diacetyl. En dat eet je best niet te vaak.
Meer tips in het artikel van Forbes.
[Taal: ENG]
https://www.forbes.com/sites/nomanazish/2019/03/30/10-healthy-foods-that-are-actually-bad-for-you/#7673056d1aa6
 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...


IOS APP: SHINE
Sommige mensen hebben behoefte aan een coach, zelfs een virtuele, die hen moed inspreekt. Die je helpt persoonlijke doelen te stellen, en je aanmoedigt om die te bereiken.
Voor hen is er deze app, die geselecteerd werd voor de Best of 2018 award van Apple.
https://itunes.apple.com/us/app/shine-self-care-meditation/id1293721589


ZELLO VOOR WHATSAPP: MAAK VAN JE SMARTPHONE EEN WALKIE-TALKIE
Zello is een app om snel en direct, ook met grote groepen, via een spraakbericht te communiceren. En met een kleine truc kan je de app ook in je WhatsApp integreren.
(Android - iOS)
https://www.chip.de/news/Walkie-Talkie-Funktion-fuer-WhatsApp-Geniale-App-laesst-Sprachnachrichten-alt-aussehen_122749828.html
https://zello.com/


I DON'T CARE ABOUT COOKIES


Met deze extensie voor je Firefox browser verdwijnen de lastige pop-ups om cookies goed te keuren wanneer je een website bezoekt, als sneeuw voor de zon. Gewoon surfen, wat een verademing!
https://www.chip.de/downloads/I-don-t-care-about-cookies-fuer-Firefox_88734308.html
https://www.i-dont-care-about-cookies.eu/


SPARK MAIL APP: NU OOK VOOR ANDROID

Deze app van Readdle bestaat al 12 jaar, maar al die jaren enkel voor het Apple ecosysteem.  De app is gratis voor gewone gebruikers, vertoont geen advertenties, en heeft heel wat functies die geavanceerde gebruikers kunnen bekoren.
Bij Venturebeat een uitgebreide bespreking.
https://venturebeat.com/2019/04/02/readdle-brings-free-spark-email-app-to-android-promises-no-ads-or-tracking/
https://sparkmailapp.com/


CARDBOX: JE CONTACTEN SLIM MANAGEN
Deze app belooft jouw contacten op een slimmere manier te beheren. Daarvoor wordt het adresboekje eigenlijk als een sociaal netwerk gebruikt, een centrale plek om verbonden te blijven met de mensen in jouw leven.
De bedoeling is dat jij jouw adreskaartje invult en eventuele updates uitzendt, en dat je je abonneert op de contactinformatie van de mensen die jij belangrijk vindt.
https://www.producthunt.com/posts/cardbox-2
https://cardbox.app/?ref=producthunt
(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere. 

 
NeTTies e-zine
p/a Hilde Van Gool
Bossestraat 32
2220 Hest op den BergCoordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu 
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier 
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart 
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe 
Marijke Pante,
Marianne Steijlen 
Reinhilde Remaut 
Ludo Cattoor 
Evert Poppen 
Philip Lafeber 
Julien Van den Borre, 
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Frank VDW
Filip Overmeire (Filover) 
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool

In het bijzonder danken wij Wim Wylin voor de vele tips, en Gerard Schaefer voor de spreuk van de week.

- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens
Met dank aan Carol Fenijn voor de correctie van onze teksten


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Stuur ons een mail en wij zorgen ervoor! info@netties.be 

AFSLUITER VAN DE WEEK
In Zwitserland kenden ze broederliefde, vijfhonderd jaar democratie en vrede.
En wat produceren ze? De koekoeksklok.
-Orson Welles (1915)-