Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
11/4/2019 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 23
Nummer 1101 van 6/4/2019Gegroet lezer,

Hopelijk hebt u de overgang van winter- naar zomeruur zonder kleerscheuren overleefd? Wij moeten eerlijk toegeven dat het opstaan om 3u50 in plaats van 4u50 toch wel even pijn deed. Maar als je die gedachte (oei, nog maar 3u50!) opzij schuift, dan gaat dat wel. Voor mensen die in ploegen werken, die hebben het echter veel moeilijker, lazen wij deze week. Misschien is het inderdaad tijd om die overgang twee keer per jaar af te schaffen, en terug te schakelen naar het "natuurlijke" uur. Maar om met de kippen op de stok te gaan, dat zien wij dan weer niet zitten!

Overschakelings-lag of niet: ook deze week hebben wij ons best gedaan om voor u een selectie te maken van de interessantste artikels. Wij wensen u veel leesplezier, en hopen u volgende week weer aan te treffen, bij leven en welzijn.

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 

 
Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.FACEBOOK WIL MEER INTERNETREGELS
Wanneer Facebook in een verklaring om meer internetregels vraagt, dan kan je dat wel begrijpen. Het wordt immers steeds moeilijker voor Facebook, want de hele wereld verwacht ervan dat het agentje speelt op het sociale netwerk, en ongewenste content tegenhoudt of verwijdert.

Wat Facebook ook tracht te doen: zo kondigde het verleden week nog aan dat het beperkingen zou opleggen aan het live streamen van beelden - een reactie op de live stream van de terreuraanslag op het Nieuw-Zeelandse Christchurch. (1)

Maar buiten die live streams, is er natuurlijk de enorme hoeveelheid content op Facebook - teksten, memes, filmpjes, .... En daarbij is het moeilijk te bepalen wat 'ongewenst' is.  Want wat voor de een door de beugel kan, is beledigend voor de ander. En als het op politiek aankomt, dan is het nog moeilijker een grens te trekken.

Verleden week kondigde Facebook aan dat het ook alle uitingen van "white nationalism" en "white separatism" zal verwijderen van haar platformen (2). Organisaties die daardoor getroffen zouden kunnen worden werpen echter op dat zij geen "white" nationalisme voorstaan, maar een westerse cultuur willen verdedigen en behouden.

De oproep van Facebook om internetregels vast te laten leggen klinkt dan ook gerechtvaardigd. (3) Maar ook gevaarlijk: moet de overheid die opleggen? Wat met de vrijheid van meningsuiting?

Kortom, hierover is het laatste woord nog niet gezegd.
http://www.theverge.com/2019/3/30/18288254/facebook-sheryl-sandberg-christchurch-new-zealand-attack-exploring-live-video-restrictions
https://venturebeat.com/2019/03/28/facebook-bans-white-nationalism-and-white-separatism-on-its-platforms/
http://www.theverge.com/2019/3/30/18288470/mark-zuckerberg-op-ed-tech-regulation-privacy-data-portability-harmful-content-electionsFACEBOOK EN PRIVACY - MOGELIJK EEN VERBORGEN AGENDA
Wanneer Facebook de account van bepaalde organisaties of personen schrapt, dan gebeurt er iets eigenaardigs. Neem nu Alex Jones, notoir alt-right figuur. Die werd buitengewipt op Facebook. Maar op Instagram heeft hij nog altijd zijn account. Nochtans is Instagram ook eigendom van Facebook. Hanteert Facebook dan verschillende regels op zijn eigen netwerk en bij Instagram?

En dan hebben we het niet eens over WhatsApp. Daar wordt de content helemaal niet in het oog gehouden of gemodereerd. Nochtans zijn er ontelbare WhatsApp groepjes en groepen, vaak met heel veel leden, de ongestraft de vuilste content onder elkaar delen, zich te buiten gaan aan racisme, oproepen tot haat, enz.

In de podcast 'Reliable Sources' stelt gastheer Brian Shelter van CNN een opmerkelijke vraag. Is het misschien omdat Facebook niet langer content wil monitoren, dat het zo aandringt op privacy? Wil Facebook dat zowel Facebook als Instagram meer besloten worden, net zoals WhatsApp, zodat Facebook meer een telecombedrijf wordt dat niet verantwoordelijk gesteld kan worden voor de inhoud van wat er op het netwerk gebeurt? Een telefoonbedrijf bijvoorbeeld wordt ook niet aansprakelijk geacht wanneer twee dieven via de telefoon een inbraak plannen.

Een interessante gedachtengang...
https://www.theverge.com/2019/2/5/18212419/facebook-alex-jones-infowars-page-removal-recidivism
https://edition.cnn.com/shows/reliable-sourcesOUDE POSTINGS VAN ZUCKERBERG VERDWENEN
En om dit rijtje berichten over Facebook af te ronden, een opvallende gebeurtenis: Business Insider stelde vast dat verschillende oude Facebook postings van Mark Zuckerberg verdwenen zijn. Volgens het sociale netwerk zelf zouden zij "per vergissing gewist zijn".

Een woordvoerder verklaarde aan Business Insider: "Enkele jaren geleden werden enkele postings van Mark per vergissing gewist, te wijten aan technische fouten. Het werk dat nodig was om dit te herstellen zou heel uitgebreid geweest zijn, zonder garantie op succes, en dus hebben wij het niet gedaan".

Business Insider wijst er echter op, dat die postings informatie bevatten over belangrijke momenten uit de geschiedenis van het bedrijf, zoals de overname van Instagram. Zo wordt het natuurlijk gemakkelijk om de geschiedenis te herschrijven, wanneer je baas bent van het netwerk...

Meer bij Business Insider.
https://www.businessinsider.com/facebook-old-posts-mark-zuckerberg-disappeared-2019-3?r=US&IR=TAPPLE STOPT WERK AAN AIRPOWER DRAADLOZE HERLAAD-MAT
Je toestel draadloos herladen is super gemakkelijk: gewoon even neerleggen, en je bent vertrokken. Geen gesleur met kabeltjes en stekkers, simpel toch!

Het is dan ook al een hele tijd een verzuchting van al wie een Apple-toestel bezit om dat draadloos te kunnen herladen.

In september 2017 leek die wens in vervulling te gaan: Apple kondigde toen een matje aan, de AirPower, waar je draadloos je iPhone, Apple Watch en AirPods kan herladen. De AirPower zou in 2018 op de markt komen, zo heette het toen.

Maar het is inmiddels 2019, en nog altijd geen AirPower. Apple heeft verleden week de hoop op draadloos herladen doen zinken: het werk aan de AirPower is stopgezet, omdat het toestel, aldus Apple, niet aan de hoge standaards van kwaliteit en veiligheid kan voldoen.(1)

Jammer. De site iFixit heeft een theorie over waarom het project mislukt is. (2)
https://www.engadget.com/2019/03/29/apple-cancels-airpower-charing-mat/
http://ifixit.org/blog/14883/what-finally-killed-airpower/SLATE: PROVIDERS DIE CONTENT BLOKKEREN ZIJN FOUT BEZIG
We komen nog even terug op de livestream video van de aanslag op twee moskeeën in Nieuw-Zeeland. Facebook en YouTube hebben toen meteen actie ondernomen om de video van deze aanslag van hun netwerk te verwijderen - en dat was echt een heuse klus, want de video werd telkens en telkens opnieuw gedeeld en online gezet, miljoenen keren zelfs.

Maar andere online platformen waar die video ook te zien was, deden niets. Zo bijvoorbeeld 8chan en 4chan, het sociale netwerk Voat, de video hostingsite Live Leak, en de blog Zero Hedge. Zij weigerden de video te verwijderen. En daarom beslisten de grote ISP's van Nieuw-Zeeland tot een opmerkelijke daad: zij blokkeerden de toegang tot die sites voor alle inwoners van het land. Een toestand die toch wel enkele dagen geduurd heeft, en 8chan zou volgens de site Slage nog altijd niet opnieuw toegankelijk zijn.

Nu moeten internetproviders neutrale bedrijven zijn, die geen muur optrekken tussen de gebruiker en content op het internet. Met uitzondering uiteraard wanneer zij hiertoe door de wetgever gedwongen worden - denk maar aan sites met namaakproducten of illegale downloads, enz.

In het geval van Nieuw-Zeeland was er echter geen bevel van de politie, de providers handelden op eigen houtje. En dat, zo meent Slate, is een gevaarlijk precedent.

Een interessant artikel hierover bij Slate.
https://slate.com/technology/2019/03/new-zealand-shooting-8chan-isps-block-facebook-youtube.htmlNIEUWE WOORDJES LEREN: MALVERTISING
Laat het maar aan cybercriminelen over om nieuwe manieren te vinden om mensen geld af te troggelen. Dat moeten geen grote hold-ups zijn, het zijn vaak zelfs de simpele trucjes die het meeste geld opbrengen. Zo met malvertising: kwaadwillende advertenties, die je verleiden om erop te klikken zodat degene die de malvertising campagne voert geld kan innen door jouw clicks.

Een nieuwe manier werd recent ontdekt door beveiligingsonderzoekers bij Malwarebytes, die de evolutie bestuderen van malvertising.  Het gaat als volgt: via clickbait word je aangespoord om naar een website te gaan, waar een advertentie verschijnt in een pop-up. Zoals bij dergelijke advertenties meestal het geval is, staat er rechts boven in  de pop-up een kruisje om de advertentie weg te klikken. Maar wanneer je jouw cursor naar dat kruisje beweegt om de advertentie te sluiten, zal CSS code op de pagina de pop-up vergroten, zodat jouw click in plaats van op de sluit-button juist op de advertentie belandt.

Bij ZDNet vind je een filmpje dat dit aanschouwelijk toont. Je bent dus gewaarschuwd!
https://www.zdnet.com/article/popup-enlarges-at-the-last-second-so-users-click-on-ads-instead-of-close-button/ZUCKERBERG KONDIGT EEN TABBLAD MET ECHT NIEUWS AAN
Het is overduidelijk: Mark Zuckerberg heeft zijn PR machine in volle gang gezet. En je mag het ons niet kwalijk nemen, maar elk initiatief dat Facebook neemt, kunnen wij met niets anders dan argusogen bekijken. Want bij elk van de dingen die Facebook aankondigt mag je toch altijd ergens verwachten dat Facebook het niet doet voor jou, de gebruiker, maar om zijn adverteerders tevreden te houden, en de wetgever die de grote techbedrijven wil opsplitsen of meer reguleren.

In dat licht kan je natuurlijk het voorstel zien van Facebook om de overheden te vragen om zelf regels te bepalen die moeten gelden op het internet.

Ook het voorstel dat Zuckerberg bekendmaakte in een interview met de CEO van Axel Springer moet je in die context bekijken. Daarbij maakt hij gewag van een speciaal tabblaadje dat er komt, en dat dan 'echt' nieuws zal bevatten. Zuckerberg zou zelfs bereid zijn om de nieuwsmedia een licentie te betalen voor hun nieuws. Daarbij moet je wel bedenken dat hij al eerder een voorstel gedaan had om het nieuws naar een speciaal tabblad te verhuizen, maar dat die test al in maart 2018 stopgezet werd.

Wat wel positief is, is het feit dat je voortaan een optie krijgt: "why am I seeing this" - een button die verschijnt bij elk item in je newsfeed. Dat maakt Facebook toch al wat transparanter, want je kan ook aangeven dat je dergelijke postings niet meer wil zien.
https://www.recode.net/2019/4/1/18290330/facebook-news-tab-mark-zuckerberg-license-fee-axel-springer-mathias-dopfnerGOOGLE VIERT DE 15E VERJAARDAG VAN GMAIL MET NIEUWE FUNCTIES
Het lijkt alsof het gisteren was, maar toch is het al 15 jaar geleden dat Google zijn gratis maildienst Gmail lanceerde. En dat wil de internetgigant vieren.

Waar de normale mens bij een verjaardag trakteert met bonbons, doet Google dat met nieuwe functies.

Zo kan je voortaan je mails plannen - wat handig is, want nu wordt een mail automatisch meteen verstuurd. En de seconde dat de mail vertrekt, word je je bewust van een fout die je in de mail gezet had! Je mails klaarzetten om later te verzenden, geeft je dat moment van respijt, om die fout nog snel te corrigeren. Of om een kwade mail, geschreven in een opwelling, alsnog te wissen.

Een andere functie, de 'smart compose', die tot nu enkel voorbehouden was voor de Pixel toestellen, wordt uitgebreid tot alle Android toestellen, en zou 'binnenkort' ook voor iOS toestellen beschikbaar worden.

Deze tool is volgens de mensen die hem gebruiken wel handig, vooral op je mobiele toestel, omdat je snel een standaard antwoord kan zenden. Maar om 'slim' te kunnen zijn, moet de tool wel jouw taal spreken, of de taal waarin jouw mails opgesteld zijn. Voor de verjaardag van Google werd dat wel uitgebreid van het Engels naar het Spaans, Frans, Italiaans en Portugees, maar Nederlands is er niet bij.

Over deze nieuwe functies een uitgebreid artikel bij Venturebeat.
https://venturebeat.com/2019/04/01/google-launches-gmail-message-scheduling-and-expands-smart-compose-to-more-devices-and-languages/WETENSCHAPPERS LEIDEN TESLA AUTO OM DE TUIN MET STICKERS
Wetenschappers van de Tencent Keen Security Lab hebben een rapport gepubliceerd waarin zij aantonen hoe zij enkele succesvolle aanvallen konden uitvoeren op de Tesla firmware. Nu kan je zeggen: waarom dit bekend maken, en anderen op ideeën brengen? Maar het is nog altijd zo dat het beter is wanneer échte wetenschappers dergelijke zwakke plekken ontdekken en bekendmaken, zodat de fabrikant er iets aan kan doen. Zo wordt voorkomen dat hackers met slechte bedoelingen per toeval diezelfde zwakke plek zouden vinden, en die uitbuiten.

Want in het geval van de fout bij Tesla zou dat wel eens mensenlevens kunnen kosten! Bij de eerste aanval gaat het om het overnemen van het stuur vanop afstand. De wetenschappers moesten weliswaar zich een weg banen doorheen verschillende beveiligingslagen, maar zij slaagden er wel in. Resultaat: via een videogame controller konden zij het stuur van de auto overnemen.

Een andere hack gaat om het systeem om de rijbaan te detecteren. Daarbij gebruikten de wetenschappers kleine stickers op de grond, waarmee zij een valse rijbaan aanmaakten. De autopiloot werd zo om de tuin geleid, en ging zelfs in de verkeerde richting rijden - spookrijden dus, super gevaarlijk!

De resultaten werden meegedeeld aan Tesla en bekendgemaakt, zodat alle autofabrikanten nu hun lessen kunnen trekken en hun systemen beter kunnen bewapenen.

Meer bij BoingBoing
https://boingboing.net/2019/03/31/mote-in-cars-eye.htmlBINNENLAND: TV-VLAANDEREN
Vandaag twee berichten over de nieuwe manieren om tv te kijken.  Om te beginnen een persbericht van TV-Vlaanderen. Dat is een aanbieder van tv, waarvan je misschien niet zoveel hoort: het aanbod komt niet meteen van de kabel, maar wel via de (ouderwetse) antenne en satelliet.

De laatste tijd biedt TV-Vlaanderen ook streaming tv aan via apps. En daar werd nu ook on-demand kijken aan toegevoegd. Dat bestond, om juist te zijn, al wel voor enkele zenders, maar nu wordt dat uitgebreid naar de zenders van VRT (Een, Canvas, Ketnet) en van SBS Belgium (Vier, Vijf, Zes). Ook de zenders van Medialaan zouden in de komende maanden volgen (VTM, Q2, VTM KIDS, VTM Kids JR., CAZ en Vitaya).

Voor al deze zenders kan je met Restart een al gestart programma van het begin herbekijken. En met Replay kan je een uitzending tot 7 dagen terug herbekijken. Dit zowel via de decoder, als via Live TV - dus streaming tv via de pc, smartphone, tablet, of de Smart TV app (enkel voor Samsung en LG tv-toestellen).
https://www.tv-vlaanderen.be/
https://nnieuws.be/tags/tv-vlaanderen-0BINNENLAND: MEDIALAAN LANCEERT VTMGO
Maar ook van een andere speler in het tv-landschap valt er nieuws te brengen. Medialaan, het bedrijf boven VTM, Q2, CAZ en Vitaya, lanceert VTM Go.

Dat is een online streamingplatform dat momenteel enkel via de computer bekeken kan worden, maar in de toekomst ook als app (momenteel kunnen 10.000 testpersonen dat al).

VTMGo is eigenlijk gebaseerd op Stievie, dat al in 2015 door Medialaan opgericht werd, en dat toen nog revolutionair was met zijn aanbod van streaming én replay voor tal van zenders, inbegrepen de openbare omroep VRT.

De online dienst VTMGo is gratis, maar je moet wel advertenties voor lief nemen. En de dienst werkt met personalisering, die het 'swim lanes' noemt. Je ontvangt suggesties van programma's die je wellicht goed vindt, een beetje à la Netflix dus.

Meer bij VTM zelf en De Tijd (betaalmuur)
https://nieuws.vtm.be/cultuur-media/maak-kennis-met-gratis-videoplatform-vtm-go
https://www.tijd.be/tech-media/media-marketing/VTM-lost-nieuw-salvo-in-streamingoorlog/10113159
 


FRANKRIJK: P2P NETWERK VOOR WETENSCHAPPELIJKE ARTIKELS VERBODEN
Dat piraterij tegengegaan moet worden, dat valt niet te ontkennen. Maar soms kan piraterij ook wel goed zijn - als het over kennis gaat die eigenlijk voor de hele wereld beschikbaar zou moeten zijn.

Dat is wat de P2P site Sci-Hub ter verdediging aanvoert. Het biedt namelijk toegang tot wetenschappelijke artikels die normalerwijze niet publiek toegankelijk zijn - die in databases zitten bijvoorbeeld artikels waarvoor enkel toegang is wanneer je (vaak heel veel) betaalt.

De site is heel populair bij wetenschappers uit de hele wereld, want zij vinden er artikels die anders heel moeilijk te vinden zouden zijn. Maar de wetenschappelijke uitgevers zijn uiteraard niet gelukkig met het initiatief. Verschillende processen werden al opgestart tegen de site, door o.a. Elsevier en Springer Nature.

Nu heeft het Hooggerechtshof van Parijs bevolen dat verschillende grote Franse ISP's (Bouygues, Free Orange, SFR) de toegang moeten blokkeren tot Sci-Hub. Nog een andere site moeten zij ook blokkeren: LibGen.

Een bericht waarbij je misschien toch een dubbel gevoel hebt. Piraterij is uiteraard niet netjes, maar zouden wetenschappelijke artikels niet voor alle wetenschappers toegankelijk moeten zijn, zodat zij innovaties kunnen bedenken?

Meer bij TorrentFreak.
https://torrentfreak.com/court-orders-french-isps-to-block-sci-hub-and-libgen-190331/WHATSAPP SLEUTELT AAN INSTELLINGEN VOOR GROEPEN
WhatsApp (dat, vergeet het niet, ook tot de Facebook-stal behoort) wil je meer controle geven over wie jou kan toevoegen aan chatgroepen, zonder jouw toestemming. Want soms word je toegevoegd aan een groepje waar je helemaal niet toe wil behoren, en krijg je allerlei boodschappen die voor jou niet interessant zijn.

Voortaan heb je de keuze tussen:

-Niemand: je moet eerst een uitnodiging krijgen en die accepteren vooraleer je toegevoegd wordt.

-Mijn contacten: mensen in jouw contactenlijst kunnen jou toevoegen zonder jouw toestemming.

-Iedereen: iedereen kan jou toevoegen zonder jouw toestemming.

Een goed idee. Als wij Whatsapp-gebruikers waren (maar dat zijn we niet...), dan zou die optie bij ons meteen op Nobody / Niemand gezet worden. Lekker veilig!
https://thenextweb.com/apps/2019/04/03/whatsapp-finally-lets-you-prevent-people-from-adding-you-to-their-shitty-groups/EBOOK STORE VAN MICROSOFT: OOK BOEKEN VERDWIJNEN
Wist jij dat Microsoft ook een eBook store had, een winkeltje waar je e-boeken kan aankopen? Wel, als je het niet wist, dan ben je niet de enige. Want die eBook store had zo weinig succes dat hij opgedoekt wordt.

Met als gevolg dat de boeken, aangekocht in dat winkeltje, nu ook gaan verdwijnen op de toestellen van de gebruikers.

Nu, zoveel gebruikers zijn dat niet, en Microsoft betaalt de aankoopsom terug. Maar het is weer het zoveelste geval van dingen die je 'koopt', maar waarvan je niet de eigenaar wordt.  In de digitale wereld vinden we dat blijkbaar de gewoonste zaak. Maar stel je eens voor dat er op een mooie dag iemand jouw huis binnenkomt en diverse papieren boeken meeneemt, omdat de boekenwinkel waar jij ze gekocht had, failliet is? Dat zou je niet pikken, toch?

Een interessant artikel hierover bij de BBC.
https://www.bbc.com/news/technology-47810367ADOBE: CONTENT-AWARE FILL
De content-aware fill van Adobe is heel handig. Daarmee kan je een voorwerp dat op een foto staat, er gewoon uit weggommen in je Photoshop. De tool vult de verwijderde pixels op aan de hand van de omgeving rond het voorwerp (content-aware dus).

Nu wordt die tool ook uitgebracht voor After Effects - video dus. En dat mag toch een klein wonder genoemd worden, want in video moeten er heel wat frames aangepast worden. Als je dat manueel zou moeten doen, dan ben je wel enkele uurtjes bezig.

Om dit mirakel te volbrengen, maakt Adobe gebruik van zijn Artificial Intelligence platform Sensei.

Bij TechCrunch vind je een filmpje dat de werking toont. Indrukwekkend!
https://techcrunch.com/2019/04/03/adobe-brings-content-aware-fill-for-videos-to-after-effects/
   

Netties werkt samen met:


 
De nieuwe oogst


   
HELPERBIRD: EXTENSIE
Deze tool wil mensen helpen die problemen hebben met dyslexie en toegankelijkheid. Je kan namelijk de achtergrond, kleuren en het lettertype van een website wijzigen zodat die voor jou duidelijker worden. De extensie zal ook tekst naar spraak omzetten.
https://www.launchingnext.com/s/helperbird-v2/49598/
https://www.helperbird.com/


GOOGLE RESULTS PREVIEWER
Deze extensie voor de Chrome browser zorgt ervoor dat je niet elk resultaat van je zoektocht in Google moet aanklikken: je kan gewoon door je cursor boven het resultaat te houden (hooveren) het resultaat al bekijken. Het bespaart je heel wat klikwerk!
https://chrome.google.com/webstore/detail/google-results-previewer/mkmjdljkedjpedbceoaaghdmcnipdcjf


VIRTUEEL MUSEUMBEZOEK

Een knap gemaakte site, waar je verschillende grote meesterwerken kan bekijken, in een soort virtuele wandeling. De vormgeving is mooi bedacht. Eigenlijk is het een site waar je prints kan kopen van de schilderijen. Maar dat doet niets af van het plezier tijdens je virtuele museumbezoek!
[Taal: ENG]
https://www.picturesofpaintings.com


HOZINT: DREIGINGEN
Deze website is van een bedrijf dat dreigingen over de hele wereld opvolgt. Zowel politieke risico's, incidenten, misdaden, oproer, stakingen, natuurrampen, enz.  Het bedrijf biedt zijn nieuws aan als een service, maar je kan de meldingen ook volgen via de twitter-account @_hozint
[Taal: ENG]
https://www.hozint.com/


PLANET SOURCE CODE
Deze website is een enorm uitgebreide bron voor de ontwikkelaar. 4,4 miljoen lijntjes code, en 1,6 miljoen tutorials. Plus veel discussiefora om met andere ontwikkelaars te praten over suggesties en problemen.
[Taal: ENG]
https://www.planet-source-code.com/


MAAR WAT IS DAT EIGENLIJK, ETHEREUM?

Misschien heb jij al een idee wat Bitcoins zijn. Dan behoor je al tot een select groepje. Maar wil je echt tot de elite behoren, dan moet je dit artikel lezen van het blog Coinbase. Daarin wordt namelijk uitgelegd wat Ethereum is, en waarin het verschilt van Bitcoin.
[Taal:ENG]
https://blog.coinbase.com/a-beginners-guide-to-ethereum-46dd486ceecf


ZELF BIJDRAGEN AAN DE WAYBACK MACHINE
We hebben het al eerder gehad over de Wayback Machine van Archive.org: daar vind je meerdere kopieën van websites zoals zij door de jaren geëvolueerd zijn. Wat heel handig is voor onder meer historici en journalisten. Je kan zelfs zien hoe de profielinfo van iemand eruit zag toen die gecreëerd werd, en hoe die evolueerde.
Er is echter één nadeel: de Wayback Machine heeft geen kopie van élke pagina op het internet. Met deze Chrome-extensie kan je zelf bijdragen aan dit archief: je bewaart de pagina die je op dat moment bezoekt in de database van Internet Archive.
https://chrome.google.com/webstore/detail/wayback-machine/fpnmgdkabkmnadcjpehmlllkndpkmiak?hl=en-US


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: DE STEMTEST

In de aanloop naar de federale, Vlaamse en Europese verkiezingen in mei heeft VRT een stemtest gelanceerd. Door te zeggen of je het eens of oneens bent met bepaalde stellingen, kom je te weten welke partij eigenlijk het dichtst bij jouw mening staat.
Op Twitter heeft @JohanLievens_ toch wel wat commentaar op de stellingen, die soms onduidelijk of misleidend geformuleerd zouden zijn. Een draadje.
https://www.vrt.be/vrtnws/nl/kies19/stemtest/#/
https://twitter.com/JohanLievens_/status/1113374024036282373


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: FEEST VAN DE FILOSOFIE
Het is kort dag, maar toch willen wij dit evenement nog even onder je aandacht brengen. Want filosofie is niet alleen wat ons tot mens maakt, maar het is ook een feest voor de geest, en dit is het feest van de filosofie. Het heeft op 6 april plaats in Leuven. Haast je!
[Taal: NL]
https://www.vrt.be/vrtnws/nl/kies19/stemtest/#/


VRIJDAG MULTIMEDIA: 1100 GRATIS ADOBE ILLUSTRATOR BRUSHES
Dit artikel van Inspirationfeed verzameld een enorme selectie aan 'brushes' die je in Adobe kan toepassen. Een enorme bron van inspiratie voor de grafische ontwerper!
[Taal: ENG]
http://inspirationfeed.com/1100-free-adobe-illustrator-brushes/


VRIJDAG MULTIMEDIA: VOOR EN NA
Neen, geen foto's van dames en heren die slanker geworden zijn, of een vollere haardos kregen. Maar wel van straten en panden in steden, voor en na de 'hipsters' er hun ding mee deden.
[Taal: ENG]
https://www.wired.com/2015/09/photos-brooklyn-hipsters/?utm_social-type=owned&utm_campaign=wired&utm_brand=wired&mbid=social_twitter&utm_source=twitter&utm_medium=social


VRIJDAG MULTIMEDIA: TATE GALLERY
Dit is echt een site waar je urenlang kan ronddolen. Zoek een artiest op, bekijk een werk, en krijg achtergrondinformatie - met gesprekken of discussies over het ontstaan van het werk.
Een mooi staaltje is deze "No woman no cry" van Chris Ofili. De informatie die je hier krijgt is om uren zoet te zijn, inbegrepen de podcast van meer dan 80 minuten!
Echt een knappe site om artiesten en hun achtergrond te leren kennen.
[Taal: ENG]
https://www.tate.org.uk/art/artworks/ofili-no-woman-no-cry-t07502
https://www.tate.org.uk/Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com
 


           W I K I P E D I A
    Een selectie van nieuwe en actuele bijdragen in
       de Nederlandstalige versie van WikpediaWikipedia is een project met als doel een complete encyclopedie op het web te creëren. Iedereen kan Wikipedia gebruiken om informatie te zoeken of toe te voegen. U kunt eenvoudig zelf artikels schrijven, corrigeren of aanvullen. Aanmelden is hiervoor niet nodig, u kunt door op een van de onderstaande pagina's op "Pagina bewerken" te klikken meteen aan de slag.


Deze week zijn onder meer nieuwe artikels verschenen over:

    Canadese legerofficier in W.O.II en ereburger van Deventer - https://nl.wikipedia.org/wiki/Thomas_Graeme_Gibson
    Robot die bedoeld is om fysiek te communiceren met mensen in een gemeenschappelijke werkomgeving - https://nl.wikipedia.org/wiki/Cobot
    In opspraak geraakte Amerikaans-Israëlische inlichtingenofficier - https://nl.wikipedia.org/wiki/Jonathan_Pollard
    Rijswijkse Moordzaak - https://nl.wikipedia.org/wiki/Moord_op_Anneke_van_der_Stap
    Archipel voor de kust van de regio Pilbara in West-Australië - https://nl.wikipedia.org/wiki/Dampier-archipel
    IJshockeycompetitie - https://nl.wikipedia.org/wiki/BeNe-league_ijshockey_2018/19
    Invloedrijke Chileense rockband - https://nl.wikipedia.org/wiki/Los_Prisioneros
    Dood van Anne Faber - https://nl.wikipedia.org/wiki/Dood_van_Anne_Faber
    Britse muzikant, producent en geluidstechnicus - https://nl.wikipedia.org/wiki/Tim_Palmer
    Frankisch-Mongoolse alliantie - https://nl.wikipedia.org/wiki/Frankisch-Mongoolse_alliantie
    Zesdelige docureeks over de Belgische koloniale geschiedenis - https://nl.wikipedia.org/wiki/Kinderen_van_de_kolonie


Daarnaast zijn onder andere de volgende bijdragen actueel:

    Eerste vrouwelijke president van Slowakije - https://nl.wikipedia.org/wiki/Zuzana_%C4%8Caputov%C3%A1
    Recent overleden Israëlisch politicus en spion die bekend werd i.v.m. de inrekening van Eichmann - https://nl.wikipedia.org/wiki/Rafi_Eitan


Verdere bijzonderheden op de Nederlandstalige Wikipedia:

    Het portaal van de week gaat over Nieuw-Zeeland - https://nl.wikipedia.org/wiki/Portaal:Nieuw-Zeeland


De vorige bijdragen van Wikipedia aan NeTTieS zijn hier te vinden: http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wekelijkse_bijdrage_in_NeTTieS
 
Bij de collega's
*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

 
- 14-jarige gamer verdient 15.000 euro (!) per maand met Fortnite
https://www.ad.nl/tech/14-jarige-gamer-verdient-15-000-euro-per-maand-met-fortnite~ad05c71e/
- ‘Amazon komt met eigen draadloze oordoppen’
https://www.ad.nl/tech/amazon-komt-met-eigen-draadloze-oordoppen~ab1c5880/

*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
 
 
- Apple TV-app en Apple TV+: wat we dit jaar al zeker mogen verwachten
https://elektrozine.be/apple-tv-app-en-apple-tv-wat-we-dit-jaar-al-zeker-mogen-verwachten/
 

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info


- Bezoek Mars – zonder de Aarde te verlaten
https://computertaal.info/2019/04/05/bezoek-mars-zonder-de-aarde-te-verlaten/
- Wereldwijd arresteren politiediensten tientallen mensen in een Dark Web operatie
https://computertaal.info/2019/04/04/wereldwijd-arresteren-politiediensten-tientallen-mensen-in-een-dark-web-operatie/
 


*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- Groot deel van België heeft telefoonproblemen door algemene storing bij Proximus
https://tweakers.net/nieuws/151224/groot-deel-van-belgie-heeft-telefoonproblemen-door-algemene-storing-bij-proximus.html
- Europese Commissie: geoblocking binnen EU op Steam is in strijd met wet
https://tweakers.net/nieuws/151214/europese-commissie-geoblocking-binnen-eu-op-steam-is-in-strijd-met-wet.html*** DATANEWS

http://www.datanews.be


- PayPal maakt overschrijven tussen vrienden gratis
https://datanews.knack.be/ict/nieuws/paypal-maakt-overschrijven-tussen-vrienden-gratis/article-news-1448449.html
- Google's adviesraad voor ethiek in AI na een week weer afgeschaft
https://datanews.knack.be/ict/nieuws/google-s-adviesraad-voor-ethiek-in-ai-na-een-week-weer-afgeschaft/article-news-1449157.html*** BLOOVI
http://www.bloovi.be/

- Deze leerkracht transformeert eigenhandig het onderwijs: “Elke nieuwe Keerpuntschool mag nooit meer dan 150 leerlingen tellen”
https://www.bloovi.be/artikels/persoonlijk-groeien/2019/deze-leerkracht-transformeert-eigenhandig-het-onderwijs-volgend-schooljaar-lanceren-we-een-nieuwe-secundaire-school-met-7-vestigingen
- Hoe dit agency hoge ogen gooit met growth marketing: “Dit vak gaat vooral over durven experimenteren, daarom trekken we graag durvers aan”
https://www.bloovi.be/branded/careers/2019/hoe-dit-agency-hoge-ogen-gooit-met-growth-marketing-dit-vak-gaat-vooral-over-durven-experimenteren-daarom-trekken-we-graag-durvers-aan 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


 
TIP NEDERLANDS: DE NIEUWE WETGEVING OVER DE AUTEURSRECHTEN

Wil je objectieve informatie over de nieuwe EU-wetgeving over de auteursrechten - zonder alle paniekzaaierij over "het einde van het internet", "geen memes meer", of "je mag niet meer linken"? Dan is dit artikel bij DNS Belgium aanbevolen lectuur.
[Taal: NL]
https://www.dnsbelgium.be/nl/artikel-17-voorheen-art-13-de-uploadfilter 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...


GRASSHOPPER: CODEERAPP VOOR BEGINNERS

Coderen moet niet moeilijk zijn. Vooral niet wanneer je het via een visuele interface kan doen. Dat is wat deze app voor Android en iOS belooft: je leert echt JavaScript te schrijven.
https://grasshopper.codes/


LEAPHY: BIJSLUITERS
Ben je de bijsluiter kwijt van een medicijn dat je moet nemen? Of vind je het in zo'n klein schrift dat het moeilijk te lezen is? Deze app geeft je toegang tot de actuele patiëntenbijsluiters. Momenteel is de app in pilootfase. Hij bevat al wel de meeste bijsluiters van medicijnen die in België op de markt gebracht worden voor menselijk gebruik.
https://www.leaphy.com/
https://apkpure.com/leaphy/com.leaphy.app
https://itunes.apple.com/be/app/leaphy/id1452095084?l=nl&mt=8


KSTARS: EEN PLANETARIUM OP JE PC
Een planetarium bezoeken, zoals dat in Ukkel, moet een ongelooflijke belevenis zijn. Al die planeten van dichterbij kunnen bekijken - en uiteraard ook de nodige uitleg erover krijgen.
Met deze tool kan je met je computer zo'n bezoekje ook maken, en de sterrenhemel in al zijn glorie bewonderen.
Verkrijgbaar voor Android in Lite versie, en voor Windows, OSX en Linux.
https://www.chip.de/downloads/KStars_124905026.html
https://edu.kde.org/kstars/


APP NEDERLANDS: EHBO

Een app van het Rode Kruis, die je absoluut op je smartphone zou moeten zetten. Want hiermee kan je mensenlevens redden. De app vertelt je namelijk wat je moet doen als eerste hulp bij een ongeval - iemand die bloedt, bewusteloos is, enz. Doen!
[Taal: NL]
https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2019/04/02/ehbo-voor-iedereen-app-van-het-rode-kruis-helpt-omstanders-in-c/
https://play.google.com/store/apps/details?id=nl.rodekruis.android&hl=en
https://itunes.apple.com/be/app/ehbo-app/id403206332?l=nl&mt=8


(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere. 
 

 
NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu 
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier 
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart 
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe 
Marijke Pante,
Marianne Steijlen 
Reinhilde Remaut 
Ludo Cattoor 
Evert Poppen 
Philip Lafeber 
Julien Van den Borre, 
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Frank VDW
Filip Overmeire (Filover) 
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool

In het bijzonder danken wij Wim Wylin voor de vele tips, en Gerard Schaefer voor de spreuk van de week.

- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens
Met dank aan Carol Fenijn voor de correctie van onze teksten


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Stuur ons een mail en wij zorgen ervoor! info@netties.be 

AFSLUITER VAN DE WEEK
De loop van de geschiedenis verander je niet
door portretten naar de muur te draaien.
-Jawaharlal Nehru-