Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
4/4/2019 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Het oor wil ook wat
 
DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 23
Nummer 1100 van 30/3/2019



Gegroet lezer,

Een nieuwe zaterdag, een nieuwe Netties. Deze week opnieuw enkele controversiële problemen, zoals het feit dat niet alleen papier geduldig is, maar ook het internet. En dat het heel simpel is om feiten aan te passen (maar gelukkig is er ook nog het Internet Archive en de edit-functie in Wikipedia!). En natuurlijk ook luchtigere nieuwsfeiten met vooral enkele handige tips. Oh, en vergeet u niet dat het nu zondag 31 maart Back-Up Day is? Doen hoor, die back-up maken!

Veel leesplezier gewenst, en bij leven en welzijn tot volgende week!

Hilde



Netties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 





 




Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.




SPEELGOEDMAKERS BEDENKEN EXTRA LEUKE VERPAKKINGEN
Niet alleen tieners en volwassenen zijn 'influencers' op het internet. Ook jonge kinderen, kleutertjes. Zij worden sterren door het 'unboxen', het uitpakken van de cadeautjes die zij krijgen.

Is het omdat ieder kind ook graag een cadeautje zou krijgen? Of is het om het gevoel van verrassing te delen? Feit is dat die video's op YouTube enorm populair zijn bij andere kleuters. Wanneer je hen de knoppen in handen geeft om op YouTube naar filmpjes te zoeken, dan belanden ze steevast bij de 'unboxing' video's. Over dit fenomeen lees je een artikel bij Motherly (1).

Uiteraard zijn ook fabrikanten van speelgoed en andere artikels voor kleuters zich bewust van het fenomeen. En dat heeft dan weer gezorgd voor een bijkomende trend: deze fabrikanten stoppen allerlei verrassingen in hun verpakkingen. Een trend die heel duidelijk waar te nemen viel op de Toy Fair in New York, waar speelgoedfabrikanten hun waren tentoonstelden. Hierover lees je een uitgebreid artikel bij Vox.

Wist je trouwens dat kinderen in de VS van 8 jaar en jonger gemiddeld 2uur en 19 minuten per dag achter het scherm zitten?  En dat 65% daarvan op YouTube doorgebracht wordt?

Toch nog even dit: het zijn niet alleen de kleintjes die vallen voor het 'unboxing'-fenomeen. Het zijn immers eigenlijk de volwassenen die ermee begonnen zijn - geeks die hun review van een nieuwe smartphone begonnen met het uitpakken van het nieuwste hebbeding!
https://www.mother.ly/parenting/science-explains-why-your-kids-love-watching-unboxing-videos
https://www.vox.com/the-goods/2019/3/22/18275786/youtube-video-unboxing-toy-industry-lol-surprise-dolls



WITWASSEN OP WIKIPEDIA: EEN BEROEP...
Verleden week hebben we het even vermeld, in het kader van een artikel over een van de medeoprichters van Greenpeace: dat ook op de online encyclopedie de waarheid soms geweld aangedaan wordt, en geschiedenis herschreven. Maar dat je, dankzij de edit-pagina's, een goed overzicht krijgt van wie welke informatie wanneer gewist of gewijzigd heeft.

Bij Slashdot vonden wij een interessante discussie over die Wikipedia-edits. De discussie ontstond naar aanleiding van een artikel bij The Huffington Post, waarin gesteld wordt dat er mensen zijn die er hun beroep van gemaakt hebben om informatie op Wikipedia te wijzigen - in opdracht van verschillende PR-bedrijven.

Daarbij zou gebruikgemaakt worden van een praktijk om zoveel mogelijk regels van Wikipedia zelf te citeren om de wijziging alsnog te rechtvaardigen. En draaien de Wikipedia-editors de wijziging toch terug, dan verandert men de tekst opnieuw, telkens weer met een resem aan wettelijke teksten.

De Wikipedia-editors, die wel de nodige informatie hebben over het onderwerp waarover zij schrijven, maar niet van het 'juridisch jargon' van de advocaten, geven het uiteindelijk op.

Geen fraai beeld. En de discussie bij Slashdot is dan ook heel interessant om te volgen.
https://www.spin.com/2019/03/wikipedia-editor-axios-nbc-chuck-todd-jonathan-swan/
https://news.slashdot.org/story/19/03/17/1728241/facebook-axios-and-nbc-paid-this-guy-to-whitewash-wikipedia-pages?utm_source=slashdot&utm_medium=twitter



BEWIJSLAST OP INTERNET VERDWIJNT, NOODGEDWONGEN
In een vorig artikel hebben we het al even aangestipt: content die op sociale media gepost wordt van vaak gruwelijke misdrijven, wordt er verwijderd. Dat lijkt op het eerste zicht logisch, maar brengt wel met zich mee dat die content, die eigenlijk een bewijsstuk is van de misdaad, niet meer te vinden is. En het is niet zo simpel om een juiste houding te vinden tegenover dit probleem.

De vraagstelling dook terug op naar aanleiding van de aanslag tegen een moskee in het Nieuw-Zeelandse Christchurch. De dader filmde zijn aanslag met een GoPro camera, en zond de aanslag live uit. Tijdens de uitzending zelf keken maar heel weinig mensen live naar de beelden, maar zodra de aanslag breaking news werd, werden de beelden gretig gedeeld.

De sociale media (Twitter en Facebook) deden hun best om de beelden telkens zo snel mogelijk terug te verwijderen. Wat niet altijd lukte. Maar het blijft nog altijd logisch.

Wat niet meer logisch is, is dat de Nieuw-Zeelandse autoriteiten enkele dagen later de burgers waarschuwden: al wie de video in handen had, en wist dat dit eigenlijk verboden was, zou maar liefst 10 jaar gevangenis riskeren voor het bezit ervan, en 14 jaar indien hij de video ook deelde.

Ook bedrijven zoals hostingbedrijven riskeerden een boete van 137000 US dollar als zij een gebruiker zouden toelaten om de video te verspreiden.

Ook het manifest dat de dader geschreven had, en dat tientallen pagina's besloeg (die volgens waarnemers kant noch wal raakte) werd van het web gehaald.

Nu, uiteraard is er geen enkele reden om de beelden of het manifest voor het grote publiek beschikbaar te maken. Maar toch is er het feit dat onderzoekers toegang zouden moeten krijgen tot die content - om inzicht te krijgen in wat er gebeurd is. Ook journalisten zouden die toegang moeten krijgen.

Dit probleem wordt nog eens aangekaart in de aflevering 'Archiving Terrorist Propaganda' van On the Media, met o.a. journaliste Rukmini Callimachi, die we al enkele keren vermeld hebben als maker van de steengoede podcast 'The Caliphate'
https://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/FB%20livestream_0.JPG?itok=Pmhc_7SZ
https://www.cbsnews.com/news/new-zealand-shooting-facebook-removed-videos-terror-attack-mosques-christchurch-2019-03-17/
https://www.wnycstudios.org/story/archiving-terrorist-propaganda-jihadology



SNEU VOOR GEBRUIKERS VAN GMAIL: NIET ALLEEN VERDWIJNT DE INBOX APP, MAAR OOK IFTTT ACTIES WORDEN GEBROKEN
Helaas: Google geeft, en Google neemt. Google+ wordt opgedoekt, en alle content die je er ooit gepost zou hebben, verdwijnt. Ook de Inbox app, die je veel productiever liet werken met je Gmail mails, is ten dode opgeschreven.

In principe is Inbox op het eerste zicht niet zo verschillend van de gewone Gmail. Toch is er wel degelijk een verschil: zo zitten er in Inbox verschillende tools die je kunnen helpen om je inbox proper te houden en om snel een antwoord op te stellen. Sommige van die functies zal je, na het verdwijnen van Inbox, ook in je reguliere Gmail vinden, maar niet allemaal.

Het houdt, zo lees je bij Mashable, ook in dat je IFTTT (If This, Then That) functies die je in je Inbox ingesteld had, niet meer zullen werken. En dat is toch wel erg spijtig.
https://mashable.com/article/gmail-ifttt-shutdown-google/?europe=true#9OxObPSzDaqr
https://mashable.com/article/gmail-inbox-shutdown/?europe=true#7w5wEovymZqP



APPLE: DE AANKONDIGINGEN
Voor maandag 25 maart had Apple een groot persevenement aangekondigd, en dat zou rond 'services' gaan. Een logische beslissing van Apple. De verkoop van hardware loopt immers terug, nu er steeds meer concurrenten opduiken, ook in het hoger segment. Bovendien zijn 'services' voor Apple heel lucratief: zonder ook maar iets te moeten doen, rijft het van elke service die het via zijn eigen App Store aanbiedt maar liefst 30% binnen.

Op het persevenement waren er verschillende aankondigingen. Maar enkele daarvan werden niet omgezet naar een persbericht dat naar de Belgische / Nederlandse journalisten gestuurd werd. Wellicht omdat het aanbod niet meteen verschijnen zal in onze contreien.

Waarover Apple wel een persbericht verstuurd heeft:

*Apple Arcade, een gamingservice niet voor de console, maar voor de smartphone, desktop en tv. Het bijzondere daarbij is dat de games geen reclame zullen bevatten, en dat er geen extra in-app aankopen gedaan mogen worden, en dat de gebruikers zich dus geen zorgen zouden moeten maken over hun privacy.
Toch even nuanceren: games mét in-app aankopen, zal je nog altijd kunnen downloaden via de App-Store. Maar deze 'veilige' games zal je via streaming kunnen spelen via een abonnementsprijs. En omdat je ze op verschillende toestellen kan spelen, zal je gewoon verder kunnen gaan waar je gebleven was, wanneer je naar een nieuw toestel overschakelt. En je kan ook met joysticks gamen. Vanaf dit najaar is het beschikbaar;

*Apple TV+ is een nieuwe app, met content van tv en films, die je via streaming zal kunnen bekijken.  Er hoort ook een nieuwe Apple TV app bij, en Apple TV Channels. Daarmee kan je dan de content streaming bekijken.

Voor beide aankondigingen werd de prijs niet vermeld in het persbericht.

Wat niet in de persberichten vermeld werd, maar wel tijdens het persevenement in de VS, zijn de nieuwe Apple kredietkaart, en Apple News. Wellicht omdat dit diensten zijn die voorlopig alleen in de VS verkrijgbaar zullen zijn. Apple Card kan je vergelijken met een Mastercard kredietkaart. en Apple News+ is een abonnementsdienst voor kranten en magazines die $9,99 kost per maand, en die je met het gezin delen kan.

Hierover wellicht later meer.
http://appleinsider.com/articles/19/03/25/apple-debuts-apple-tv-channels-for-cord-cutters-integrated-into-tv-app
http://www.theverge.com/2019/3/25/18280920/apple-tv-streaming-service-announcement-price-date-launch-event-2019
https://www.apple.com/apple-arcade/
https://gizmodo.com/everything-apple-announced-today-1833552200



HACKERS VERZONDEN MALWARE VIA SOFTWARE UPDATES VAN ASUS
Het moet een nachtmerrie zijn voor elk bedrijf: hackers die erin slagen om een systeem om software updates uit te sturen binnen te dringen, en dat dan gebruiken om malware te versturen.

Het is wat computerfabrikant Asus overkwam, zo ontdekte beveiligingsbedrijf Kaspersky Lab. Asus, een van de grootste computermakers ter wereld, zond via deze hack malware naar honderdduizenden klanten. Dat was mogelijk doordat de hackers deze vervalste update tekenden met het legitieme digitale certificaat van Asus, waardoor de ontvangende computers dachten dat het om authentieke software ging.

De malware in kwestie zou dan contact opnemen met een controlecentrum, en van daaruit nog meer malware downloaden en installeren.

Geen leuk nieuws. Meer bij o.a. Slashdot.
https://yro.slashdot.org/story/19/03/25/144248/hackers-hijacked-asus-software-updates-to-install-backdoors-on-thousands-of-computers?utm_source=slashdot&utm_medium=twitter
https://motherboard.vice.com/en_us/article/…



NIEUWE EDGE BROWSER VAN MICROSOFT IS GEBASEERD OP CHROMIUM
Verleden week spoorden wij onze lezers aan om over te stappen op de Firefox browser, omdat die bij elke versie steeds handiger wordt, met heel veel interessante functies zoals het automatisch onderdrukken van audio in je tabblaadjes.

Maar deze week moet je dan weer een andere browser gaan proberen, namelijk de nieuwe Edge. Die wordt door verschillende tech sites hoog aanbevolen.

Deze browser is namelijk gebouwd op Chromium, de browser machine van Google. Waar de eerste versies van deze Edge-Chromium browser nog heel veel weg had van de échte Chrome browser, heeft Microsoft bij latere versies zijn eigen toetsen toegevoegd, zoals het luidop voorlezen van pagina's. Andere functies van Edge vind je dan weer niet terug, zoals het opzijzetten van tabs. Maar aan de pluszijde heb je dan weer een uitgebreide reeks extensies die je kan toevoegen voor extra functies.

Je kan de nieuwe browser nu dus uittesten. Bij The Verge krijgt je een uitgebreide rondleiding.
https://www.theverge.com/2019/3/23/18
https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-edge/insider-addons/category/EdgeExtensions



APPLE: ENKELE BEDENKINGEN BIJ DE NIEUWE DIENSTEN - APPLE CARD
Na de aankondiging van de nieuwe Apple 'services' gisteren, hadden we de tijd om even alle nieuwigheden te laten bezinken, en eens te horen bij verschillende bronnen wat hun commentaar is op het lekkers dat Apple belooft.

Om te beginnen iets wat minder sexy lijkt: de Apple kredietkaart, die gebruikmaakt van het Mastercard netwerk.  Een dienst die voorlopig nog niet naar België of Nederland komt, maar die toch wel heel aantrekkelijk lijkt. Om te beginnen geeft die een 'cashback', een korting dus op alle betalingen die je met de kaart doet: 3% voor de Apple-spulletjes die je koopt,  2% voor andere aankopen. Maar wat bijzonder is: je moet geen boete betalen wanneer je te laat je rekening betaalt, je krijgt geen boete wanneer je over je limiet gaat. En kan je het bedrag van je aankopen die maand niet in één keer terugbetalen, dan mag je het in schijven terugbetalen. En je krijgt de belofte dat Apple jouw data niet gaat verkopen aan derden, voor marketingdoeleinden.

Een héél aantrekkelijk aanbod, als je het ons vraagt. Maar voorlopig niet in ons land verkrijgbaar - net zoals deze diensten, waarop je nog altijd moet achten: Apple Pay, Apple News en News+, de HomePod, Apple Watch 4G, Apple Watch ECG, eSIM.
https://www.theverge.com/2019/3/25/18277417/apple-pay-credit-card-announcement-goldman-sachs-event-2019



APPLE: ENKELE BEDENKINGEN BIJ DE NIEUWE DIENSTEN - APPLE NEWS+
Apple News dus en News+ zijn heel goedkope abonnementsdiensten om magazines en kranten te kunnen lezen. Het abonnement kost slechts $9,99 - en voor dat geld kan je met het hele gezin nieuwsartikels lezen.

Een ongelooflijk goedkoop aanbod, want het minste digitale abonnement voor een krant in ons land kost je evenveel, maar dan voor één krant. En alhoewel verschillende kranten in handen zijn van een beperkt aantal uitgevers, zijn de artikels bij de kranten nog verschillend genoeg om meerdere abonnementen te nemen (wijzelf hebben er 5 - De Morgen, De Standaard, Gazet van Antwerpen, Het Nieuwsblad, De Tijd). Voor de uitgevers zou het een slechte zaak zijn indien wij al onze abonnementen kunnen vervangen door ééntje van 9,99 euro per maand (waarvan er nog eens een flink percentage ingehouden wordt door Apple als commissie).

Hierbij dient trouwens opgemerkt te worden dat, wanneer Apple News+ in ons landje verkrijgbaar zou worden, je geen volledige toegang krijgt tot de hele krant. Want News zou enkel een selectie bieden van artikels, gekozen door de Apple redacteurs.
https://9to5mac.com/2019/03/24/wsj-tim-cook-services/
https://www.theverge.com/2019/3/25/18277103/apple-news-subscription-service-launch-price-release-date-event-2019



TELEGRAM: BERICHTEN WISSEN, OOK ALS ZE NIET VAN JOU ZIJN...
Steeds meer mensen maken gebruik van Telegram, de boodschappendienst waarbij jouw berichten volledig versleuteld zijn. De nieuwe versie van Telegram (versie 5.5) heeft nu een nieuwe functie, die toch wel de wenkbrauwen doet fronsen.

Want voortaan zal je, in een-op-een gesprekken of in groepsgesprekken, boodschappen verwijderen, zelfs wanneer jij die boodschap niet gepost hebt.

Doe je dat, dan zal die boodschap verdwijnen in alle threads en in alle inboxen waarnaar de boodschap verzonden was.  Meldingen van die boodschappen blijven echter ongemoeid.

Een gevaarlijke trend, menen sommige waarnemers, want door één tekst in een reeks te verwijderen, wordt misschien wel jouw antwoord op die tekst uit zijn context gerukt, en worden jou woorden in de mond gelegd die je niet zo bedoeld had.

Volgens de makers van Telegram was het echter juist de bedoeling om te voorkomen dat een bericht jaren later uit zijn context aangehaald kan worden, en de gebruiker volledige controle te geven over zijn berichten.

Ons lijkt de gulden middenweg die Twitter hanteert in dit geval misschien toch beter: Twitter vermeldt dat een tweet niet meer beschikbaar is.

Meer bij TechCrunch.
https://techcrunch.com/2019/03/25/going-going-gone/



BELGIË: MET DOMMEL VERDWIJNT EEN BELANGRIJKE ALTERNATIEVE PROVIDER
Wanneer je een internetaansluiting vraagt, dan kiezen de meeste mensen tussen Telenet of Proximus. Ze zijn niet eens op de hoogte dat er ook alternatieven bestaan voor de internetaansluiting. Want net zoals je voor je mobiele internet via je smartphone naast Proximus of Telenet nog andere mogelijkheden hebt (zoals Mobile Vikings), heb je voor je vaste aansluiting ook bedrijven die de infrastructuur van Proximus en Telenet afhuren, en hun eigen diensten aanbieden.

Dommel is zo'n bedrijf - en het genoot bij zijn klanten een uitstekende reputatie. Het kon zijn klantenbestand voor internet, gsm en telefoondiensten met de jaren dan ook uitbouwen tot 20.000 abonnees. Ook in Wallonië is het actief, maar dan onder de naam Billi.

Maar er dreigen donkere wolken boven het bedrijf. Er zijn grondige geschillen ontstaan met het bedrijf waarvan Bommel de kabels afneemt (Proximus) over de prijs die het hiervoor moet betalen. En als gevolg hiervan heeft Dommel nu aan zijn klanten aangekondigd dat zij naar een andere provider moeten uitzien... en wel vanaf zondag 31 maart.

Ongetwijfeld een enorme klap voor veel klanten, die nu overhaast een andere provider moeten gaan zoeken. En ook voor het telecomlandschap in België is het een grote klap. Het is juist het bestaan van alternatieve aanbieders, dat de groten onder druk zet om hun prijzen in toom te houden. Het verdwijnen van Dommel leidt tot een verdere verschraling...

Meer bij VRT en Datanews.
https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2019/03/27/20-000-klanten-vanaf-zondag-zonder-internet-gsm-en-telefoon/
https://datanews.knack.be/ict/nieuws/telecomprovider-dommel-stopt-ermee/article-news-1446073.html



EU: HERVORMING VAN DE EU AUTEURSRECHTEN
Er was de laatste dagen heel wat te doen rond de nieuwe regels die de EU wil uitvaardigen rond de auteursrechten. Lobbygroepen uit alle windstreken gingen aan het werk om de standpunten van hun broodheren te verdedigen. Met allerlei desinformatie en paniekzaaierij tot gevolg.

Tijd dus om even de puntjes  op de i te zetten - waarbij we trachten zo objectief mogelijk te zijn.

Het protest draait voornamelijk om twee bepalingen, die gemeenzaam de 'linktaks' (art. 15, voorheen art. 11) en de 'uploadfilters' (art. 17, voorheen art. 13).

De tegenstanders beweren dat art. 15 ervoor gaat zorgen dat je niet meer mag linken naar een artikel. Dat is echter niet waar: je zal nog degelijk mogen linken naar een nieuwsartikel, en je zal die link mogen koppelen aan een (korte) tekst. Hoe lang die tekst mag zijn, moet nog bepaald worden. Je mag ook nog citeren uit een tekst, net zoals voordien.

Deze richtlijn moet er echter voor zorgen dat grote techbedrijven zoals Google niet de vruchten plukken van het noeste journalistieke werk van anderen, zonder daarvoor een vergoeding te geven. Google News is nu immers een dienst die de artikels van nieuwssites vermeldt, mét korte inhoud van het artikel, en zelfs een foto die het overneemt van de website. En dat zonder enige vergoeding. Dat mocht toch rechtgetrokken worden, niet?

Het tweede artikel moet nog een andere situatie rechttrekken: het feit dat sociale netwerksites vol staan met auteursrechtelijk beschermde content, die zonder de toestemming van de rechthebber (de muzikant, videomaker, platenlabel) geüpload werd. En dat zij (flink) geld verdienen door de advertenties die zij naast de content vertonen.

Welnu: internetplatformen die uploads van gebruikers toelaten, die in categorieën indelen zodat je content kan zoeken, en daar dan nog eens geld uit winnen, die worden voortaan verplicht om het spel zuiver te spelen. Niet langer de gebruiker verantwoordelijk stellen voor het illegaal uploaden van content, niet langer de paraplu opentrekken "wij zijn enkel een doorgeefluik", maar verantwoordelijkheid nemen. Zij moeten maatregelen nemen om te verhinderen dat content illegaal geüpload wordt. En zij mogen er zich niet gemakkelijk vanaf maken door een op een algoritme gebaseerde internetfilter te installeren. Want dat was de vrees van velen: dat de platformen massaal zouden gaan werken met filters, die veel te breed zouden werken, zodat legitieme content ook weggefilterd zou worden.

Tegenstanders schermden met het argument dat dit het einde zou betekenen van internet memes. Maar ook hier kan je weer gerust zijn: dit artikel bepaalt zelfs uitdrukkelijk dat memes en GIF's niet onder deze bepaling vallen.

En een ander argument van de tegenstanders -dat enkel grote spelers bij machte zijn om de maatregels uit te rollen die door de EU opgelegd worden en nieuwe spelers voortaan geen kans meer krijgen- wordt onderuit gehaald door een bepaling in dit artikel, dat bedrijven die nog geen 3 jaar in de EU actief zijn, en waarvan de omzet lager is dan 10 miljoen euro, vallen buiten de regeling.

Bekijken wij deze nieuwe richtlijnen te rooskleurig? Misschien. Het kan altijd beter - maar dat kunnen de individuele lidstaten nog altijd scherper stellen, wanneer zij deze EU richtlijn naar de eigen wetgeving omzetten. Maar als je het ons persoonlijk vraagt is deze wetgeving toch een lovenswaardige poging om het principe 'internetgigant verdient geld aan content van anderen' aan banden te leggen.
https://radio1.be/europa-stemt-over-auteursrechten-op-het-internet-wat-zijn-de-gevolgen
http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?pubRef=-//EP//TEXT+TA+P8-TA-2019-0231+0+DOC+XML+V0//NL&language=NL



EU: ALTERNATIEVE MENINGEN
Het vorige artikel was bedoeld als een objectieve berichtgeving. Maar daar hoort ook de kritiek bij die op de richtlijn te horen valt. Hieronder daarom enkele artikels met kritiek die toch ook wel gerechtvaardigd is.

Argumenten tegen de artikels, vanwege Bits of Freedom (1)

Een podcast van Computerclub over deze richtlijn (2)

Een niet zo fraai beeld van het lobbywerk rond deze EU directieve (3)
https://www.bitsoffreedom.nl/2019/03/26/europees-parlement-stemt-voor-artikel13-en-nu/
https://soundcloud.com/computerclubitp/aflevering-28-copyright-en-chat
https://nos.nl/artikel/2277726-de-auteurswet-maakte-het-slechtste-in-de-lobbywereld-los.html



GOOGLE PODCASTS: VOORTAAN AUTOMATISCHE TRANSCRIPTIE
Android Police heeft ontdekt dat Google Podcasts voortaan automatisch een transcriptie genereert van de episodes van een podcast - met andere woorden: de audio wordt omgezet in tekst.

De reden waarom het dat doet is wellicht niet moeilijk te vinden: zo worden de podcasts doorzoekbaar. Je kan dus niet alleen zoeken naar woorden die voorkomen in teksten van websites, maar ook in de audio van de podcast.

Het zou nog gemakkelijker zijn indien die transcripties ook voor het brede publiek beschikbaar zouden zijn. Dat is helaas niet het geval, maar Android Police kreeg van een lezer een tip waar je, via een omweg, toch aan die tekst kan geraken. Namelijk door de broncode van de pagina te bekijken, waarop de episodes opgelijst staan op het Google Podcasts webportaal. Lees de volledige instructies in het artikel.

Handig!
https://www.androidpolice.com/2019/03/26/google-podcasts-in-episode-search-is-coming-shows-now-being-fully-transcribed/



BBC HAALT ZIJN PODCASTS WEG BIJ GOOGLE PODCASTS
Ondertussen krijgt Google Podcasts toch wel een opdoffer te incasseren. Want de BBC heeft al zijn podcasts uit de Google Podcasts app verwijderd. Meer nog, de BBC podcasts zullen niet meer toegankelijk zijn voor Google Assistant, en bij uitbreiding dus ook niet meer voor de slimme luidsprekers van Google, Google Home.

De reden? Wanneer een gebruiker zoekt naar een BBC-podcast, dan stuurt Google die naar zijn eigen podcast app, en niet naar de speciale app van de BBC, BBC Sounds (die enkel verkrijgbaar is in het VK) of naar andere diensten van derden.

Het zint de BBC niet dat de gebruiker zo in zijn keuze beperkt wordt. Het heeft daarom Google aangesproken over dit probleem, maar Google weigert zijn manier van doorverwijzen te veranderen.

Als je het ons vraagt is dit een duidelijke manier van misbruik van de Google zoekmachine om de eigen diensten te bevoordelen. Vestager, hulp!
https://www.theverge.com/2019/3/26/18282436/bbc-podcasts-google-assistant-home-block
http://www.bbc.co.uk/blogs/aboutthebbc/entries/d68712d7-bd24-440f-94a0-1c6a4cdee71a



HOE MOET HET MET 1 APRIL, IN EEN TIJDPERK VAN FAKE NEWS..
Opmerkelijk: Microsoft heeft in een memo aan zijn medewerkers gevraagd om zich te onthouden van 1 april grappen, die naar het grote publiek gericht zijn. Een bericht dat wij persoonlijk een beetje flauw vinden, maar dat, tot onze verbazing, door velen onthaald wordt op opluchting.

Het is inderdaad al jaren zo dat op 1 april het hele internet vol staat met grappen. En sommige daarvan zijn echt heel goed gevonden - het is gewoon een sport geworden om die grappen te ontdekken.

Maar al die grappen zijn, als je het op de keper beschouwt, fake news. En in dit tijdperk dat bol staat met fake news, is het voor velen welletjes geweest, en moeten die grappen eraan. Bij ons roept het gemengde gevoelens op. Bij jullie?
https://www.theverge.com/2019/3/27/18283674/microsoft-april-fools-day-ban-pranks-internal-memo

 

 

 
 

Het oor wil ook wat!
Audio op het Internet


PODCAST: THE CASE OF CHARLES DEXTER WARD

Voor de liefhebbers van horror deze podcast, gebaseerd op een werk van H.P. Lovecraft. The Verge noemt het een kruising tussen Serial en The True Detective. Gemaakt door BBC4. Dus griezelen tussen de oren - als we dat maar overleven!
https://www.theverge.com/2019/1/27/18198773/bbc-the-case-of-charles-dexter-ward-podcast-hp-lovecraft-julian-simpson-pod-hunters-listen





Netties werkt samen met:


 
De nieuwe oogst


   
LOVE, DEATH +ROBOTS

Dat is een nieuwe reeks sciencefictionverhalen die door Netflix aangepast werden tot een reeks van 18 afleveringen. The Verge ging op zoek naar de verhalen zelf, en vond de teksten die je online lezen kan.
[Taal: ENG]
https://www.theverge.com/2019/3/23/18277289/love-death-robots-netflix-reading-recommendations-free-short-stories-online


VOGELTJESKWIS
Op Twitter kan je heel wat leuke dingen vinden. Denk aan de woordenspelletjes, die spontaan ontstaan en die o zo knap gevonden en leuk zijn. Dit is een kwis op Twitter, die je kan spelen via de #TrickyBirdID hashtag: je moet herkennen welke vogels hij toont in zijn Twitter feed.
[Taal: ENG]
https://twitter.com/hashtag/TrickyBirdID?src=hash
https://www.theverge.com/2019/3/24/18276014/twitter-challenges-cougar-bird-bear-lizard-animal-identification-challenges


HOEVEEL VRIJE TIJD HEB JE EIGENLIJK?
Er is zoveel dat je wil doen, en zo weinig tijd om alles te doen. En bovendien zijn er al die afleidingen (Twitter, Facebook, Instagram, allerlei meldingen op onze smartphone) waardoor je eigenlijk voortdurend bezig bent met kleine dingetjes, en nooit aan iets groters begint.
FOMO - Fear of missing out, zo heet dat fenomeen. Maar wordt het niet eens tijd dat we even stilstaan bij het feit dat we überhaupt weinig vrije tijd hebben, en nooit al die dingen die we willen doen, klaar kunnen krijgen? Op deze website kan je berekenen hoeveel tijd je eigenlijk vrij hebt om dingen te doen. En dat is bedroevend weinig...
[Taal:ENG]
https://erikrood.com/Posts/free_time_calc.html


ROUTES IN DE VS
Bij National Geographics kan je een uitgebreide reeks landkaarten vinden, met de topografie (hoogteverschillen) die handig kunnen zijn voor wandel- of fietstochten. Je kan de kaarten ook downloaden. Om aan te denken wanneer je naar de VS trekt!
[Taal: ENG]
https://www.natgeomaps.com/trail-maps/pdf-quads


JUNKIES: SCREENTIME

Hoeveel tijd heb jij eigenlijk al besteed aan het binge watching van je favoriete series? Deze website maakt het gemakkelijk om dat te berekenen: je geeft de naam van een reeks in, kijkt hoeveel seizoenen je bekeken hebt, en voegt de reeks toe aan je totaal.
Heeft dit een praktisch nut? Eigenlijk niet - maar het geeft je toch een idee van hoeveel tijd je bezig bent met je reeksen. En waarom zou dat eigenlijk verkeerd zijn?
[Taal: ENG]
https://junkies.io/


BRAINLY: VOOR STUDENTEN
Dit is een community waar 150 miljoen studenten en experten kennis met elkaar delen. Je kan er een vraag stellen, en de experten en andere leden van de community geven je tips om jouw probleem op te lossen.
[Taal: ENG]
https://brainly.com/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: MANYWAYS

Eigenlijk spreekt deze site geen Nederlands, maar wel Engels. Maar het betreft openbaar vervoer en verkeer in ons landje, dus voor een keer zal je ons moeten vergeven dat we vals spelen.
De site verzamelt namelijk een heleboel informatie over de grote steden in ons land.
Zo krijg je bijvoorbeeld voor Antwerpen, bij de optie voor de voetganger, een overzicht van de luchtkwaliteit, de gemiddelde luchtvervuiling op de huidige dag, of de liften in de Kennedy tunnel werken of niet, enz.
Momenteel heb je enkel gegevens voor Brussel en Antwerpen - Brussel luchthaven zou volgen.
[Taal: ENG]
https://manyways.be/antwerp
https://manyways.be/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: MODELBRIEVEN
De federale overheid heeft modelbrieven ontworpen, die je kan gebruiken wanneer je een geschil hebt. Een van de vaakst voorkomende geschillen zijn die tussen een huurder en verhuurder - een herstelling die zou moeten gebeuren, maar niet uitgevoerd wordt, of de huurwaarborg die niet terugbetaald wordt bijvoorbeeld. Daarvoor vind je op deze link de modelbrieven.
[Taal: NL]
https://economie.fgov.be/nl/themas/online/belmed-onlinebemiddeling/alternatieve/topics-de-kijker/garantiegeschillen/modelbrieven-garantie


VRIJDAG MULTIMEDIA: CARTOONS
Wij zijn grote fans van cartoons. Zij kunnen met één tekening een heel verhaal vertellen, vaak met bijtende kritiek op maatschappij en politiek. Op de site Presscartoon is heel wat van dat moois te bewonderen.
http://www.presscartoon.com/en/contests


VRIJDAG MULTIMEDIA: DE SLECHTSTE BOOK COVERS
Een Twitter draadje, met daarin de slechtste boekomslagen (of tenminste: de slechtste illustraties die niets te maken hebben met het boek...)
[Taal: ENG]
https://twitter.com/arkhamlibrarian/status/1108897010118258688


VRIJDAG MULTIMEDIA: DEFAULTFILE
Ach, waar is de goede oude tijd, dat je bij YouTube enkel filmpjes vond van mensen die hun dagelijkse activiteiten uploaden? Zonder al die trailers, advertenties, clickbait? Wel, voor al wie dergelijke nostalgische gevoelens heeft, is er deze site. Daar krijg je willekeurig filmpjes te zien die naar youTube geüpload zijn met de standaard bestandnaam die de computer (of smartphone) gegeven heeft: defaultfile. En naar het schijnt is het gewoon fascinerend om ernaar te kijken!
[Taal: ENG]
https://gizmodo.com/this-site-that-randomly-loads-youtubes-most-unsearchabl-1833636611?utm_campaign=socialflow_gizmodo_twitter&utm_source=gizmodo_twitter&utm_medium=socialflow
http://defaultfile.name/





Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com




 


           W I K I P E D I A
    Een selectie van nieuwe en actuele bijdragen in
       de Nederlandstalige versie van Wikpedia




Wikipedia is een project met als doel een complete encyclopedie op het web te creëren. Iedereen kan Wikipedia gebruiken om informatie te zoeken of toe te voegen. U kunt eenvoudig zelf artikels schrijven, corrigeren of aanvullen. Aanmelden is hiervoor niet nodig, u kunt door op een van de onderstaande pagina's op "Pagina bewerken" te klikken meteen aan de slag.


Deze week zijn onder meer nieuwe artikels verschenen over:

    Hypothese die menselijke tweevoetigheid verklaart - https://nl.wikipedia.org/wiki/Savannehypothese
    Gewapende opstand van Polen in Groot-Polen (Duits: Posen) tegen de Duitse overheersing - https://nl.wikipedia.org/wiki/Groot-Poolse_opstand
    Japans professioneel worstelaar - https://nl.wikipedia.org/wiki/Jushin_Thunder_Liger
    Hybride sportwagen met beperkte productie - https://nl.wikipedia.org/wiki/Aston_Martin_Valkyrie
    Geschiedenis van Zevenburgen (Transsylvanië) - https://nl.wikipedia.org/wiki/Geschiedenis_van_Zevenburgen
    Nationale Revolutionaire Leger - https://nl.wikipedia.org/wiki/Nationale_Revolutionaire_Leger
    Wereldkampioenschappen kunstschaatsen 2019 - https://nl.wikipedia.org/wiki/Wereldkampioenschappen_kunstschaatsen_2019
    Australische ontdekkingsreiziger, geodeet en politicus - https://nl.wikipedia.org/wiki/Francis_Thomas_Gregory


Daarnaast zijn onder andere de volgende bijdragen actueel:

    Politicus die in Nederland de laatste week veel in het nieuws is - https://nl.wikipedia.org/wiki/Thierry_Baudet
    Eindelijk word het verschil tussen zomertijd en wintertijd in de EU afgeschaft - https://nl.wikipedia.org/wiki/Zomertijd


Verdere bijzonderheden op de Nederlandstalige Wikipedia:

    Het portaal van de week gaat over paleontologie - https://nl.wikipedia.org/wiki/Portaal:Paleontologie


De vorige bijdragen van Wikipedia aan NeTTieS zijn hier te vinden: http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wekelijkse_bijdrage_in_NeTTieS





 
Bij de collega's




*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

 
- Dit zijn de beste (en dus duurste) smartphones van dit voorjaar
https://www.ad.nl/tech/dit-zijn-de-beste-en-dus-duurste-smartphones-van-dit-voorjaar~aea6a514/
- Google verwijdert app van kerk die ‘homogenezing’ uitvoert
https://www.ad.nl/tech/google-verwijdert-app-van-kerk-die-homogenezing-uitvoert~a673562c/
 
 

*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
 
 
- Apple TV-app en Apple TV+: wat we dit jaar al zeker mogen verwachten
https://elektrozine.be/apple-tv-app-en-apple-tv-wat-we-dit-jaar-al-zeker-mogen-verwachten/
- Niko na 100 jaar: springlevend en vooruitkijkend naar de toekomst
https://elektrozine.be/niko-na-100-jaar-springlevend-en-vooruitkijkend-naar-de-toekomst/
 

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info


- Facebook toonde miljoenen gebruikerswachtwoorden aan haar werknemers
https://computertaal.info/2019/03/29/facebook-toonde-miljoenen-gebruikerswachtwoorden-aan-haar-werknemers/
- Consumenten denken niet dat ze hun baan zullen verliezen vanwege AI – ze verwachten betere carrièrekansen.
https://computertaal.info/2019/03/28/consumenten-denken-niet-dat-ze-hun-baan-zullen-verliezen-vanwege-ai-ze-verwachten-betere-carrierekansen/
 


*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- Apple sluit Android- en iOS-versies tijdschriftenapp Texture op 28 mei
https://tweakers.net/nieuws/150924/apple-sluit-android-en-ios-versies-tijdschriftenapp-texture-op-28-mei.html
- Microsoft stelt Surface Book 2 met Core i5-quadcore officieel beschikbaar
https://tweakers.net/nieuws/150912/microsoft-stelt-surface-book-2-met-core-i5-quadcore-officieel-beschikbaar.html



*** DATANEWS

http://www.datanews.be


- Belgische telecomoperatoren halen veel omzet uit weinig mobiele data
https://datanews.knack.be/ict/nieuws/belgische-telecomoperatoren-halen-veel-omzet-uit-weinig-mobiele-data/article-news-1446481.html
- TomTom lanceert nieuw navigatiesysteem
https://datanews.knack.be/ict/nieuws/tomtom-lanceert-nieuw-navigatiesysteem/article-news-1446277.html


*** BLOOVI
http://www.bloovi.be/

- In de marge: Uber neemt grote concurrent uit het Midden-Oosten over
https://www.bloovi.be/artikels/ondernemen/2019/in-de-marge-uber-neemt-grote-concurrent-uit-het-midden-oosten-over
- Marketing in Vlaanderen en Nederland: waar zitten de verschillen die het verschil maken?
https://www.bloovi.be/artikels/marketing/2019/marketing-in-vlaanderen-en-nederland-waar-zitten-de-verschillen-die-het-verschil-maken



 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


 
TIP: 31 MAART BACK-UP DAY!

We doen het met zijn allen veel te weinig. Neen, dan gaat het niet om noekie-noekie te doen in de bedstede, of om complimentjes te geven aan je vrienden, familie en partner. Het gaat om de primitiefste bescherming die je jouw computer kan geven: een back-up maken!
Dit artikel bij DNSBelgium vertelt je waarom je het moet doen, hoe je het best doet, en waarom een kopie niet volstaat. En, o ja, je leert ook nieuwe woordjes bij: full back-up, incrementeel en differentieel. Rara, wat is het?
https://www.dnsbelgium.be/nl/nieuws/31-maart-back-updag-jij-doet-toch-ook-mee





 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...


 

EDISON MAIL
Deze app voor Android en iOS geeft je een alternatieve manier om je mails te beheren. Licht,  netjes en overzichtelijk, met heel wat functies die je kan oproepen wanneer je ze nodig hebt.
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.easilydo.mail
https://itunes.apple.com/us/app/email-edison-mail/id922793622?mt=8


DESKTOP INFO: INFORMATIE OVER JE SYSTEEM
Met dit progje voor je Windows computer, krijg je in real time informatie over je systeem. De software neemt niet veel ruimte in, maar geeft je heel wat statistieken. En dat kan handig zijn om problemen met je computer op te lossen!
https://www.glenn.delahoy.com/desktopinfo/
https://www.chip.de/downloads/Desktop-Info_164883558.html


POCK: JE DOCK IN DE TOUCH BAR
Is dit echt de de coolste touch bar toepassing, zoals sommigen beweren? Hiermee wordt de Dock van jouw macOS weerspiegeld in de magische Touch Bar!
https://www.producthunt.com/posts/pock#
http://pock.pigigaldi.com/?ref=producthunt


INSTANTBOX VOOR LINUX


Voor de fans van dit OS die graag eens willen demonstreren wat de mogelijkheden zijn, is dit dé tool. met Instabox krijg je een maagdelijke omgeving waar je tips kan testen, studenten kan tonen wat de mogelijkheden van het OS zijn, enz.
Instantbox werkt onder Docker, zodat je toegang hebt via een webshell.
https://korben.info/instantbox-une-distrib-linux-fraiche-et-dispo-a-tous-moments.html
https://github.com/instantbox/instantbox



(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.

 

 
NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu 
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier 
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart 
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe 
Marijke Pante,
Marianne Steijlen 
Reinhilde Remaut 
Ludo Cattoor 
Evert Poppen 
Philip Lafeber 
Julien Van den Borre, 
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Frank VDW
Filip Overmeire (Filover) 
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool

In het bijzonder danken wij Wim Wylin voor de vele tips, en Gerard Schaefer voor de spreuk van de week.

- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004



Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens
Met dank aan Carol Fenijn voor de correctie van onze teksten


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Stuur ons een mail en wij zorgen ervoor! info@netties.be



 

AFSLUITER VAN DE WEEK
Niemand moedigt Goliath aan.
-Wilt Chamberlain-