Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
28/3/2019 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Het oor wil ook wat
 
DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 23
Nummer 1099 van 23/3/2019Gegroet lezer,

Deze week hebben wij, toeval of niet, enkele artikels voor u over data die verdwijnen of gemanipuleerd worden op het internet. In het geval van MySpace per ongeluk, in het geval van de Greenpeace oprichter opzettelijk. De conclusie is wel: gelukkig dat er internet-archivarissen bestaan. Zoals de edit-pagina's bij Wikipedia, waar je heel duidelijk kan zien wie wat wanneer gewijzigd heeft bij de online encyclopedie. En Internet Archive, met zijn Wayback machine, waar je ook informatie kan terugvinden over bepaalde materie. Dankzij hun inspanningen kan je geschiedvervalsing toch nog altijd opsporen. En dat is een goede zaak.

Verder een tip die wij voor jou hebben: probeer eens de Firefox browser. De nieuwste versie is nog beter, met automatisch afspelende audio standaard uitgeschakeld. Wij zijn fan!

Veel leesplezier gewenst, en bij leven en welzijn tot volgende week!

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 

 
Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.APPLE IS GEEN MONOPOLIE, MAAR MISSCHIEN WEL EEN MONOPSONIE
Verleden week was er veel te doen rond een voorstel van de Amerikaanse presidentskandidate Elizabeth Warren, om de macht van de grote tech giganten op te breken. Daarbij had zij het vooral gemunt op Amazon, Facebook en Google, omdat die zo groot zijn dat zij de facto een monopoliepositie  verworven hebben. Volgens Warren mogen uitbaters van de platformen zelf geen eigen producten op die platformen aanbieden, omdat het risico bestaat dat zij die voordelen zouden geven.

Apple lag niet in haar vizier, omdat dit geen monopoliepositie zou hebben.

Nochtans zou, als je het op de keper beschouwt, Apple eveneens tot de categorie moeten behoren - vooral wanneer je naar de aanklacht kijkt die streaming muziekdienst Spotify aangespannen heeft tegen Apple.

Spotify en Apple bieden immers concurrerende diensten aan (streaming muziek). Maar Spotify mag de iOS app enkel via de App store aanbieden, en moet daar dan 30% van de inkomsten aan Apple afdragen. Meer nog: het mag niet eens zijn website vermelden in de app, om gebruikers aan te moedigen rechtstreeks een abonnement te nemen. En bovendien mag het zelfs de gebruikers niet rechtstreeks contacteren via mail.

Als je het ons vraagt is dit toch wel machtsmisbruik van Apple. En de EU Commissaris voor mededinging Margrethe Vestager heeft wel oren naar de klacht van Spotify: haar dienst zal de klacht verder onderzoeken. (1)

In dat verband kan je een interessant artikel lezen bij Wired. Daarin wordt gesteld dat Facebook, Apple en Google niet zozeer monopolies zijn als wel monopsonies. Bij een monopolie is het één verkoper die de markt domineert, zodat alle gebruikers bij hem producten moeten aankopen en de monopolist de prijs kan bepalen. Bij een monopsonie is het één koper die de markt domineert, zodat alle fabrikanten enkel maar hun product aan die koper kwijt kunnen, en die de prijs bepaalt. Een definitie die duidelijk opgaat voor bijvoorbeeld Apple.

Een interessant idee, waarover een mooie discussies in de podcast van DTNS verleden week vrijdag (3)
https://www.reuters.com/article/us-eu-antitrust-apple/eu-antitrust-watchdog-considering-apple-probe-vestager-idUSKCN1QV2AY
https://www.wired.com/story/facebook-not-monopoly-but-should-broken-up/
https://media.acast.com/dtns/monopsonizingattentionspans-dtns3488/media.mp3MICROSOFT BRENGT WINDOWS DEFENDER EXTENSIES UIT VOOR CHROME EN FIREFOX
Het bedrijf uit Redmond blijft zijn multi-OS koers verder varen, waarbij het zijn producten uitbrengt voor alle mogelijke besturingssystemen en tools. Zo kondigt het nu aan dat het extensies gaat uitbrengen voor de Chrome en Firefox browser.

Deze Windows Defender Application Guard extensies moeten je beschermen tegen onveilige links. De functie bestond al in de Edge browser van Microsoft, en opent webpagina's, die niet behoren tot de 'trusted sites' zoals aangeduid door de systeembeheerder, in een virtuele container. Als die website dan malware bevat, dan kan die niet uit de container springen en het systeem ook niet besmetten.

Nu zijn de extensies dus ook verkrijgbaar voor Chrome en Firefox, maar je hebt nog wel de Edge browser ook nodig. Want wanneer de URL die je intikt of aanklikt niet in de lijst met vertrouwde  sites staat, dan zal die geopend worden in een geïsoleerde Edge sessie.

Ingewikkeld. En voorlopig enkel beschikbaar voor Insiders (mensen die zich opgeven als testers voor Microsoft).

Meer bij Engadget.
https://www.engadget.com/2019/03/16/windows-defender-extensions-chrome-firefox/?guccounter=1DE GREENPEACE-OPRICHTER DIE PLOTS VERDWEEN
Een eigenaardige zaak, die ons toevallig onder ogen kwam, en die bewijst hoe gemakkelijk het is om geschiedschrijving te vervalsen op het internet.

Het begon met een tweet van ene Patrick Moore, die zich erover beklaagde (1)dat Google zijn foto niet meer toont in het rijtje oprichters van Greenpeace, wanneer je op de zoekmachine de term 'Greenpeace founders' intikt.

Nochtans, en dat kon Moore aantonen met screenshots van voorheen, stond hij wel degelijk vermeld tot enige tijd terug. En behoorde de man wel degelijk tot de oprichters van Greenpeace.

Maar wat was er gebeurd? Sinds korte tijd heeft Moore veel kritiek op Greenpeace, dat hij verwijt angst te zaaien met verontrustende berichten over het klimaat. Het feit dat Moore ook voorstander is van het behoud van kernenergie, wordt hem ook niet in dank afgenomen.

En dus wordt zijn rol in het Wikipedia-artikel geminimaliseerd- zoals een edit-pagina op Wikipedia over hem toont (2), omdat hij een 'afvallige' is. Met als gevolg dat ook Google hem geschrapt heeft als medestichter van Greenpeace.

Twee dingen worden hier aangetoond: dat geschiedvervalsing heel gemakkelijk is op het internet. Maar dat er, gelukkig, de editpagina's van Wikipedia bestaan om te achterhalen wie wat gewijzigd heeft...
https://twitter.com/EcoSenseNow/status/1106924843189055488
https://en.wikipedia.org/wiki/Special:MobileDiff/887508140
https://en.wikipedia.org/wiki/GreenpeaceMYSPACE GEEFT TOE 12 JAAR AAN MUZIEK EN DATA VERLOREN TE HEBBEN
Toegegeven: MySpace is al lang niet meer het populairste sociale netwerk ter wereld. Toch was er een tijd, voor bulldozer Facebook eraan kwam, dat MySpace heel wat volk over de vloer kreeg, en dan vooral van muzikanten. Zij konden daar namelijk hun muziek uploaden, een fanpagina maken, en via die pagina nieuws over hun band en hun concerten verspreiden.

Maar toch bestond MySpace nog altijd, omdat er eigenlijk geen enkele website is die hetzelfde aanbiedt. Jawel, er is Soundcloud, maar echt mooi van vormgeving kan je die site niet noemen...

De trouwe oudgedienden die nog altijd gebruikmaken van MySpace kregen maandag echter geen goed nieuws: bij een servermigratie was het fout gegaan, zodat alle content die de gebruikers geüpload hadden tussen 2003 en 2015 floeps! verdwenen is. Alle foto's, video's en muziek is gewoon weg.

Blijkbaar heeft het incident zich al enkele maanden geleden voorgedaan, maar heeft MySpace het tot nu geheim gehouden. Het is Cory Doctorow die na lang aandringen bij MySpace de bevestiging kreeg dat alle data voor 2015 verdwenen waren.

De moraal van het verhaal? Vertrouw niet op de sociale netwerken als online bewaarplaats voor jouw bestanden. Maak zelf je eigen backup!
https://boingboing.net/2019/03/17/facebook-is-next.html
https://www.engadget.com/2019/03/18/myspace-lost-12-years-music-photos/OOK GOOGLE+ DATA ZULLEN VERDWIJNEN7
We blijven nog even bij dit onderwerp. Want Google heeft een tijdje geleden aangekondigd dat het zijn eigen sociale netwerk, Google+, opdoekt. Wegens geen succes.

Nu zijn wij persoonlijk nooit intensieve gebruiker geweest van Google+, vooral omdat de manier waarop je daar met kringen van vrienden moest werken echt een boeltje was. Maar anderen waren heel gelukkig met Google+, en hebben er heel wat content geplaatst.

Wat gaat er met die content nu gebeuren? Wel, om te beginnen hebben Internet Archive en het Archive Team aangekondigd dat zij bezig zijn met het archiveren van publieke Google+ postings, zodat die gered zijn vooraleer het platform in april sluit (1).

Maar niet alles wat je daar gezet hebt, zal een publieke posting geweest zijn - en dan kunnen deze archiefdiensten daar natuurlijk niet aan. Geen nood echter: bij Cnet (2) vind je duidelijke instructies hoe jij je persoonlijke spullen kan downloaden om te archiveren op je eigen computer.

Voor alle duidelijkheid nog dit: het gaat dus enkel om Google+ spullen. Niet om Google Photos, Gmail, YouTube, Google Maps, Google Drive: daar verandert er niets.
https://www.theverge.com/2019/3/17/18269707/internet-archive-archiveteam-preserving-public-google-plus-posts
https://download.cnet.com/news/heres-how-to-save-your-google-data-before-google-shuts-it-down/?ftag=TREf2961deAPPLE: HOE ACCURAAT ZIJN DE HARTMETINGEN VAN DE APPLE WATCH
Een onderzoek, gesponsord door Apple, heeft nagegaan of de hartslagsensor op de Apple Watch (serie 1,2 en 3) eigenlijk wel iets waard is wanneer het gaat om het accuraat noteren van het hartritme. Want het belangrijkste dat die sensor kan doen, is ontdekken of je een hartritmestoornis hebt - wat kan wijzen op een mogelijk gevaarlijke ziekte. Die onregelmatige hartslag heb je niet altijd en is dus moeilijk te ontdekken tijdens de luttele minuten dat je aan de hartmonitor ligt bij een arts. Een slim uurwerk, dat je voortdurend draagt en dat dus je hartslag voortdurend meet, kan dat wél opsporen.

Maar hoe accuraat is die meting met de Apple Watch eigenlijk? Wel, volgens dat onderzoek zou slechts 34% van de mensen die vanuit de Watch een melding kregen dat er iets aan de hand is, die diagnose ook bevestigd zien bij een bezoek aan de arts.

Het onderzoek werd uitgevoerd bij bijna 420.000 mensen, waarvan 25.000 65 jaar of ouder waren, en dus een hoger risico liepen.

Nu dient hierbij opgemerkt dat Apple ondertussen zijn Watch 4 uitgebracht heeft, en die zou volgens Apple accurater zijn. Het is natuurlijk niet leuk om met een 'false positive' naar de arts te gaan, omdat je uurwerk dat gezegd heeft. Maar het is nog altijd beter om een keer teveel naar de dokter te gaan dan te weinig, niet?

Meer bij Motherboard en Ars Technica.
https://arstechnica.com/science/2019/03/apple-watch-flags-heart-trouble-in-early-study-data-and-lots-of-false-alarms/APPLE: WRIJVING MET PRODUCENTEN EN EEN NIEUWE IMAC
Eigenlijk eigenaardig: Apple heeft een groot evenement aangekondigd voor 25 maart dat rond media zou draaien, maar ondertussen doet het bedrijf de ene aankondiging na de andere over nieuwe hardware.

Gisteren ging het nog over de nieuwe iPad Mini en iPad Air, vandaag liep het bericht binnen dat er ook een nieuwe reeks iMacs aankomt. Die hebben uiteraard veel nieuwe, betere specs: tot 8 core Intel processoren, en Radeon Pro Vega Graphic opties. Alles dus sneller en beter, en duurder uiteraard. Je kan zelfs gaan tot een op bestelling gebouwd toestel van maar liefst 5.200 dollar!  Meer hierover bij MacRumors en 9to5Mac.

Ondertussen klinken er niet echt positieve berichten rond de mediacontent die Apple wil gaan aanbieden - noem het een Apple video, nadat het eerder al Apple Music uitgebracht had. Zo heeft Netflix aangekondigd dat het zijn content niet gaat verdelen via Apple. En volgens de New York Times (3) zou er een cultuurclash ontstaan zijn tussen de makers van tv- en andere content, en Apple. Vaak wordt er in programma's aan product placement gedaan - en betaalt de maker van dat product dan mee voor de content. In het geval van de nieuwe Apple content, vervaardigd in opdracht van Apple, loopt iedereen dus rond met een iPhone, een iPad of een iMac, en zie je geen Samsungs.

De cultuurclash zou erin bestaan dat Apple niet alleen eist dat zijn producten vertoond worden, maar zelfs dat het een strikte controle wil over de manier waarop die in beeld komen, aldus NYT.

Eerder had Wall Street Journal ook al bericht dat Apple niet wou dat er 'mature content' (lees: hitsige scènes of bloot) in zijn content getoond zou worden. Allemaal goed en wel, als het om content voor kinderen gaat, maar wil Apple slagen met zijn content-aanbod voor volwassenen, dan zal het toch wat water bij de wijn moeten doen, als je het ons vraagt (en wat rode lantaarns aan het scherm toevoegen...)
http://www.macrumors.com/2019/03/19/2019-imac-refresh/
http://9to5mac.com/2019/03/19/256-gb-ram-imac-pro/
https://www.theverge.com/2019/3/18/18270780/apple-streaming-service-iphone-macbook-tv-shows-productsCONSOLIDATIE BIJ FINTECH
Huh- gaan we hier bij Netties ook al met beurstermen smijten? Neen hoor, je krijgt wel degelijk een uitleg van ons. Consolidatie wil gewoon zeggen dat bedrijven versmelten, dat de kleinere opgeslokt worden door grotere bedrijven. En fintech slaat op techbedrijven die zich toegelegd hebben op de financiële sector.

Hier in Europa / België kennen we allemaal WordLine, een grote speler van wie je de naam op haast elk ticketje ziet staan waarmee je een betaling doet via je bankkaart in de winkel. WordLine is dus een fintech speler, maar heeft een bijna-naamgenoot: WorldPay. En die werd deze week opgekocht door een andere grote speler: Fidelity National Information Services. Die had daar maar liefst 35 miljard dollar voor over. Veel geld, op het eerste zicht, maar geen slechte investering, want volgens onderzoeksbureau McKinsey zouden de digitale betalingen alles samen voor maar liefst 3 triljoen inkomsten per jaar zorgen - let wel: dat zijn dus niet de bedragen die digitaal betaald worden, maar wel de inkomsten die de fintech daaruit halen, via de fracties commissie op elke betaling.

Waarom wij dat de moeite waard vonden om dit te vermelden? Enerzijds natuurlijk om je op de omvang van de cijfers te wijzen. Maar anderzijds toch ook even een vraag te stellen bij deze consolidatie. De groten worden groter, en zij gaan steeds meer de markt beheersen. Op de markt zie je wel veel verschillende betaalsystemen - kredietkaarten, digitale spelers met eigen apps, enz. Maar het achterliggend gedeelte komt steeds meer in handen van enkele grote spelers. En zij krijgen dus ook de macht om de regels te bepalen waaraan de kleine spelers moeten voldoen. Zij kunnen de commissiepercentages bepalen, maar bijvoorbeeld ook bepalen dat sommige diensten niet meer aangeboden mogen worden, of dat bepaalde content-aanbieders niet langer gebruik mogen maken van betaaldiensten zoals Patreon of PayPal, dit is waar de podcast van DTNS ons op wijst. En dat, lezers, baart ons toch wel wat zorgen...
https://www.reuters.com/article/us-worldpay-inc-m-a-fidelity-ntl-inf/u-s-fintech-to-buy-worldpay-as-electronic-payments-business-booms-idUSKCN1QZ0ML?feedType=RSS&feedName=technologyNews
https://www.forbes.com/sites/ronshevlin/2019/03/18/the-problem-for-small-town-banks-technology-has-redefined-community/#76ed18b0168bBELGIË: ANTWERPEN WIL WILDPARKERENDE STEPS AAN BANDEN LEGGEN
De elektrische steps zijn o zo gemakkelijk, o zo snel, en het is via de app zo eenvoudig om een step te vinden in je buurt. Maar er zit een groot nadeel aan, zoals wij al eerder vermeld hebben: je kan die step overal achterlaten waar je wil.

Want dankzij de app kan de volgende gebruiker gemakkelijk zien waar de vrije steps zich bevinden. Handig, maar het leidt er wel toe dat die steps op de meest hinderlijke plekken staan. Lastig voor de gewone voetganger, maar zeker en vast voor mensen met gezichtsproblemen, die met extra hindernissen geconfronteerd worden.

Ook Antwerpen heeft te kampen met dit probleem. En omdat het momenteel slechts één aanbieder heeft van elektrische deelsteps, namelijk Bird, en er binnenkort twee zouden bijkomen, heeft het stadsbestuur nu aangekondigd dat het wil samenzitten met de betrokken bedrijven.

Het is de bedoeling dat die steps in de toekomst niet meer 'free floating' zouden zijn, en je ze dus niet meer overal waar je wil kan achterlaten. In de plaats daarvan zouden er afgebakende plaatsen komen. En dat lijkt ons fair.
https://atv.be/nieuws/stad-wil-wildparkeren-steps-aanpakkenNEDERLAND: UBER FREIGHT KOMT ERAAN
Naast zijn Uber taxi's (die je geen taxi noemen mag, maar deelauto met chauffeur), heeft Uber ook een dienst voor vrachtvervoer. Daarbij werkt het eigenlijk als een tussenpersoon om zelfstandige truckers in contact te brengen met opdrachtgevers die een lading willen laten vervoeren.

Uber hoopt met deze aankondiging de belangstelling van beleggers terug aan te wakkeren. Het wil namelijk binnenkort naar de beurs trekken (IPO) en dan moet het zijn cijfers voorleggen. De vrachtdivisie zal dan opgevoerd kunnen worden als een veelbelovende afdeling, zo meent Bloomberg (1).

In de VS bestaat de dienst al. Maar eerlijk gezegd brengt Uber freight niets nieuws. Want 20 jaar geleden, in de beginjaren van het internet, spraken wij via IRC (!) al met een ontwikkelaar die aan een dergelijk systeem werkte om truckers en opdrachtgevers met elkaar in contact te brengen.

Wat wel nieuw en handig is, is dat je de trucks via de app in real time kan volgen. Zodat je, als opdrachtgever, weet waar jouw vracht zich bevindt.

Volgens Het Laatste Nieuws is de transportsector in Europa er niet echt gerust in.  Uber heeft in het verleden immers voortdurend bewezen dat het bestaande, plaatselijke wetgevingen aan zijn laars lapt. Transportfederatie Febetra zal er in elk geval op toezien dat Uber zich aan de spelregels houdt. (2)
https://www.bloomberg.com/news/articles/2019-03-20/uber-plans-to-expand-its-trucking-business-to-europe-next-month   
https://www.hln.be/nieuws/buitenland/uber-lanceert-taxidienst-voor-vrachtverkeer-in-europa~a5d0ffb4/?utm_medium=twitter&utm_content=Nieuws&utm_source=dlvr.itEUROPA: GOOGLE KRIJGT OPNIEUW BOETE, EN REAGEERT OP VORIGE BOETE
1,49 miljard dollar. Geen habbekrats, toch niet voor jou en ons. Maar voor Google wellicht geen probleem. Het is de som van de boete die Google moet betalen, omdat het ongeoorloofde praktijken zou toegepast hebben bij online adverteren. Met name gaat het om het feit dat je, wanneer je gebruikmaakt van het Google adverteersysteem AdSense, geen andere reclame op je pagina mocht plaatsen. (1)

Soms stellen wij ons toch vragen bij die boetes. Niet dat wij die onterecht vinden, maar wel: waar gaat dat geld naartoe? Naar de salarissen van de EU-mandatarissen hopelijk niet. Als het gaat naar projecten om technologie-projecten in de EU te bevorderen, dan zou ons dat wél gepast lijken.

Maar dat terzijde - de veroordeling tot boetes zorgt er wel voor dat Google zijn gedrag moet aanpassen. Tot voordeel van de consument. Want na een eerdere veroordeling door de EU over het verplicht gebruik van de eigen Google zoekmachine en Chrome browser op Android toestellen, heeft Google zijn aanbod aangepast. Voortaan zal je zelf je zoekmachine en browser kunnen kiezen (2).

Dit doet denken aan de tijd toen Microsoft tot een dergelijke keuzemogelijkheid veroordeeld werd, zodat de (toen nog) IE browser niet de standaard browser was voor het Windows besturingssysteem...
http://europa.eu/rapid/press-release_IP-19-1770_en.htm
https://www.rtbf.be/info/medias/detail_condamne-par-l-ue-google-n-obligera-plus-a-utiliser-ses-moteurs-et-recherche-et-navigateurs-sur-android?id=10175874FIREFOX 66: GEEN AUTOPLAY MEER
De nieuwste versie van de Firefox browser voor Windows, Mac, Linux en Android is er. En die zal een einde maken aan heel wat ergernissen die je bij het surfen tegenkomt.

Zoals bijvoorbeeld video's die automatisch gaan afspelen, met geluid dan nog wel, zodat je ineens opschrikt - en jouw omgeving met jou. Je kan die dan wel afzetten door in het tabblaadje op het icoon van de luidspreker te tikken, maar het kwaad is dan al geschied.

Welnu, die autoplay staat standaard op "uit" in de nieuwe Firefox. Je kan zelf nog wel uitzonderingen hierop maken, voor bepaalde sites die je wél automatisch wil laten spelen.

Een andere ergernis is het feit dat je een pagina laadt, je begint te lezen, en plots verspringt het beeld. Dat is omdat er dan nog een advertentie of een afbeelding geladen moet worden, en de positie van tekst wordt aangepast wanneer die afbeelding er is.

Bij deze versie werd ook de zoekfunctie verbeterd, vermits je kan zoeken doorheen verschillende tabs. Daarvoor moet je het symbool % in de zoekbalk tikken om duidelijk te maken dat je meerdere tabs wil doorzoeken.

Alle nieuwigheden worden uitgebreid besproken bij Venturebeat. Gebruik je Firefox nog niet, dan is dit het moment om over te stappen hoor! En waarom niet gekozen voor Firefox op je Android toestel? Je vindt het in de Play store;
https://venturebeat.com/2019/03/19/mozilla-firefox-66/CHROME EXTENSIE MOET GIFTIGE COMMENTAREN UITFILTEREN
De commentaren op nieuwssites kunnen soms echt ranzige taal bevatten. De reden eigenlijk waarom verschillende websites die commentaren uitgeschakeld hebben, omdat het modereren onbegonnen werk was.

Nu heeft Google een extensie uitgebracht voor de Chrome browser, die je moet behoeden tegen dergelijke giftige commentaren. Tune heet de extensie, en hij werkt met AI (artificîële intelligentie) om de ongewenste commentaren op te sporen.

Helaas werkt de tool niet overal, maar toch bij de sites waar je het meeste commentaren ziet: Reddit, Twitter, Facebook, YouTube en Disqus. Dat laatste is een forum-as-a-service: nieuwssites kunnen dit forum gebruiken om een commentaarsectie aan hun site toe te voegen.

Meer bij CNet, dat een gesprek had met de maker van de tool.
https://www.cnet.com/news/new-chrome-extension-from-google-wants-to-filter-out-toxic-comments/

  
 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!


NIEUWE WOORDJES LEREN - SOFT ROBOTS
In de robotica is er een nieuwe trend: soft robots. Wat zijn dat eigenlijk? Wel, kort door de bocht zijn het robots die bedekt zijn met een zacht materiaal, in plaats van de gewone metalen grijpers.

Verleden week werd er zo'n soft robot voorgesteld, ontworpen door CSAIL - wat staat voor Computer Science and Artificial Intelligence Laboratory van het MIT. Deze robot heeft de vorm van een kwal en een origami-achtig skelet dat bedekt is met een rubberen 'huid'. Wanneer er gas in en uit de rubber overtrek gepompt wordt, dan zal die zich openen en sluiten zoals een bloem.

Deze robot kan dingen optillen die 100 keer zijn eigen gewicht wegen, maar ook delicate voorwerpen zoals een fles - zonder die tot moes te knijpen. En zelfs onregelmatig gevormde objecten zijn geen probleem voor de robot.

Bij The Verge vind je een indrukwekkend filmpje.
https://www.theverge.com/2019/3/14/18259883/soft-robot-origami-gripper-mit-csail-daniela-rusAPPLE: NIEUWE IPAD AIR EN IPAD MINI
Eigenlijk... niet echt nieuws. Gewoon een update van de bestaande toestellen, aangepast met betere processoren en schermen. Maar het is wel welkom nieuws, want wie momenteel naar de winkel ging om een iPad Air te kopen, kwam de deur uit met een toestel dat toch al 3,5 jaar geleden ontworpen was, in het geval van de mini.

Bekijken we dat laatste even van nabij, dan zie je  als specifieke kenmerken een A12 Bionic processor, in plaats van de A8 uit 2014. De opslagruimte bedraagt nu 64 GB, maar de prijs is niet verhoogd, wat goed nieuws is. Het scherm zelf is helderder, kan meer kleuren weergeven. En de camera voor selfies heeft nu een 7 MP sensor, tegenover 1,2 MP in het vorige model. Geen Face ID, enkel de vingerafdruksensor voor beveiliging.

Er is ook een nieuwe iPad Air, die ondersteuning biedt voor de Apple Pencil, en een Retina scherm met True Tone technologie.

Zijn deze toestellen nu echt goedkoper geworden? Helaas niet. De iPad mini kost €459 voor de WiFi versie en €599 voor het model met mobiele data. De iPad Air kost nog meer: €569 voor het WiFi model en €09 voor het model met mobiele data. Vergeet ook niet dat je hier nog accessoires moet bijtellen: de Apple Pencil kost €99, en het Smart Keybord voor de 10,5 inch iPad Air kost maar liefst €179.

Veel centjes, niet?
https://www.engadget.com/2019/03/18/apple-new-ipad-air-ipad-mini/
http://www.apple.com/newsroom/2019/03/all-new-ipad-air-and-ipad-mini-deliver-dramatic-power-and-capability/APPLE BRENGT NIEUWE AIRPODS UIT - MAAR DIE VAN SAMSUNG ZOUDEN BETER EN GOEDKOPER ZIJN
In de aanloop van zijn grote evenement, waarbij Apple volgens waarnemers de nieuwe Apple streaming videodienst zal aankondigen, stuurt het bedrijf het ene bericht na het andere over nieuwe hardware de lucht in. We hadden al nieuwe iPad Air en iPad mini, en een nieuwe iMac. En het derde bericht betreft een nieuwe versie van de airPods, de draadloze oortjes van Apple.

Die nieuwe oortjes hebben een verbeterde batterijduur (50% meer spreektijd), een nieuwe chip waardoor ze sneller draadloos verbinding leggen met je iPhone, en een optie om de oortjes draadloos te herladen. Je kan ook voortaan met Hey Siri de virtuele assistent van Apple activeren. Daarmee kan je dan een song laten spelen of aan Siri vragen om een correspondent te bellen.

De prijs is hetzelfde gebleven: $159. Wil je echter ook de mogelijkheid om de oortjes draadloos te kunnen herladen, dan moet je $199 neertellen. Meer bij The Next Web (1).

Niet echt goedkoop te noemen dus, die AirPods, en volgens ZDnet houd je je geld beter bij om de draadloze oortjes van Samsung te kopen, de Samsung Buds. Die passen beter in je oor, en kosten bovendien 70 dollar minder. Bij bepaalde toestellen zoals de Samsung S10 krijg je de oortjes zelfs gratis. (2)
https://thenextweb.com/plugged/2019/03/20/apple-new-airpods-wireless-charging-siri-h1/
https://www.zdnet.com/article/forget-apples-new-airpods-samsung-buds-provide-better-fit-and-more-functionality-for-70-less/ 
 

Het oor wil ook wat!
Audio op het Internet


PAREL RADIO: OVER FACEBOOK, EEN NACHTMERRIE, EN MEER
Een van onze favoriete podcasts is Parel Radio. De makers van de podcast maken hun belofte, op de NPO Radio pagina, meer dan waar: "De mooiste documentaires en hoorspelen, geselecteerd door bevlogen radiomakers". Al is het maar om de prachtige, rustgevende stem van de dame die de afleveringen aaneenpraat - ik wou dat ik haar naam wist.

De afleveringen zijn stuk voor stuk eerder hoorspelen dan gewoon voorgelezen teksten. Prachtig geregisseerd, vaak voorzien van achtergrondmuziek, gebracht door goede audio-acteurs.

In aflevering 105 twee verhalen: een gruwelijk verhaal over wat de content moderators van Facebook moeten doorstaan. Gevolgd door een romantisch drama over een internetliefde.

En tot slot een aankondiging: op vrijdag 29 maart begint een driedaags podcastfestival, Oorzaken. "Een ode aan de mooiste podcastverhalen van over de hele wereld." Het volledige programma vind je op de website van De Brakke Grond.

Een verwenning voor je oren!
https://www.brakkegrond.nl/agenda/oorzaken-festival
https://www.nporadio1.nl/podcasts/parel-radio
https://podcast.npo.nl/file/parel-radio/4707/nporadio1_parel-radio_20190315_105-facebook-een-nachtmerrie-internetliefde-documentaires_09T5GJ.mp3

Netties werkt samen met:


 
De nieuwe oogst


HOTPODNEWS: ALLES OVER PODCASTS
Insider news over trends in het podcastingland. Over hoe men met podcasting kan verdienen, hoe de bezoekers / downloadaantallen evolueren, enz. Een site om te volgen.
[Taal: ENG]
https://hotpodnews.com/


VENTUSKY: HOOG BOVEN IN DE LUCHT
Verleden week vermeldden wij twee sites met real time verkeersinformatie - de eerste over treinen, de tweede over het luchtverkeer.
Lezer Eric meldde ons dat er nog een dergelijke website bestaat: Ventusky. En die is inderdaad erg knap - je kan de luchtdruk zichtbaar maken op de landkaart, de wolken, vochtigheid, enz. Bedankt, Eric!
[Taal: ENG]
https://www.ventusky.com


FIRST TWEETS IN HISTORY

Benieuwd naar de eerste twitterberichten die ooit de wereld ingestuurd werden? Die zie je op deze site. En het gekke is dat de volledige tijdlijn van alle toenmalige twitteraars nog redelijk te lezen was, met veel tussentijd tussen de tweets. Dat is nu anders, niet?
[Taal: ENG]
https://firsttweets.glitch.me/


PROGRAMMING GUIDES: LEREN PROGRAMMEREN
Voel je de lente kriebelen, ook in je hersens en ben je op zoek naar een nieuwe uitdaging? Waarom geen nieuwe programmeertaal leren?
Deze site helpt je op weg met tutorials voor verschillende talen - van Python en Java, tot C++ en SQL ontwikkeling
[Taal:ENG]
https://www.quickcode.co/learning-guide


WORLD RADIO MAP

Dit is een landkaart met alle radio's ter wereld. Via het uitklapmenu links bovenaan kies je land en stad, En dan krijg je een lijstje met de zenders die daar dan beschikbaar zijn. Even aanklikken, en je luistert in streaming naar de zender. Handig, niet?
[Taal: ENG]
http://radiomap.eu/be/antwerpen
http://radiomap.eu/


PROGRAMMEREN, OOK VOOR GEVORDERDEN
Deze website is niet zozeer toegespitst op de grondslagen van programmeren, als wel op praktische tips, om bepaalde zaken te realiseren, en de redenen daarachter. Voor de leergierige programmeurs!
[Taal: ENG]
https://scotch.io/


GENERATIVE FM
Deze site biedt je achtergrondmuziek, die je eindeloos kan spelen. Losse klanken, gewoon om wat tonen in je omgeving te hebben, die geen inspanning vragen om te beluisteren of gevoel opwekken. Wellicht zullen mensen die erg weinig externe prikkels kunnen verdragen (tijdens het werk) deze website wel kunnen appreciëren. Voor ons mag het iets meer engagement vragen bij het luisteren - zachte muziek die tot innerlijk geluk aanzet.
[Taal: ENG]
https://generative.fm/


THINGIVERSE: 3D PRINT TEKENINGEN
Het Walhalla voor de mensen met een 3D printer: hier delen namelijk verschillende gebruikers hun eigen tekeningen om 3D spulletjes te printen.  Netties-medewerker Paul beschikt over de gave om de dingen die hij voor zijn projecten nodig heeft zelf in CAD-tekeningen uit te tekenen, maar dat is niet iedereen gegeven. Hier dus verschillende leuke ontwerpen.
[Taal: ENG]
https://www.thingiverse.com/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: REGIONALE TV-ZENDERS

Regionaal nieuws is heel belangrijk. Je wil op de hoogte blijven van de ontwikkelingen in jouw gemeente, in jouw regio. En gelukkig word je via het internet op jouw wenken bediend. Enerzijds kan je via de websites van kranten ook overschakelen op het regionale nieuws. En er zijn ook regionale tv-zenders die - helaas niet via de gewone kabeltv - uitgezonden worden over het hele land. Enkel jouw eigen regio kan je volgen.
Ook hier weer brengt het internet de oplossing. Want via de websites van deze regionale zenders, kan je de nieuwsuitzendingen toch bekijken. Zo is het bijvoorbeeld voor ons, als inwoners van Heist op den Berg, mogelijk om via de gewone tv het nieuws van ROBtv te bekijken, maar het nieuws uit Antwerpen, waar we voorheen gevestigd waren, willen we ook wel weten. En dat vinden we via de website van ATV.
Hieronder de beide links.
https://www.robtv.be/
https://atv.be/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: REGIONALE TV-ZENDERS
Nog enkele regionale tv-zenders die je niet via de kabel kan bekijken (tenzij je in de regio woont), maar wel via het internet. Ken jij er nog meer? Zend ons de link, om het lijstje aan te vullen.
[Taal: NL]
https://www.bruzz.be/
https://www.tvoost.be/
https://www.ringtv.be


VRIJDAG MULTIMEDIA: INSTAVERLIEFD
Een Vlaamse fictiereeks, niet op tv of YouTube, maar op Instagram. Het thema: vier jongeren gaan op zoek naar de liefde. En vanaf deze week online te bekijken via @instaverliefd.
[Taal: NL]
https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2019/03/19/europese-primeur-instaverliefd-eerste-vlaamse-fictiereeks-op/


VRIJDAG MULTIMEDIA: AGAME
Zin om eens wat ontspanning online te vinden - om te doen terwijl je bijvoorbeeld aan de telefoon aan het wachten bent? Deze website heeft een hele resem games die je meteen in je browser kan spelen.
[Taal: ENG]
http://www.agame.com/games


VRIJDAG MULTIMEDIA: FOTO'S VAN DE WEEK

National Geographic maakt elke week een selectie van de mooiste foto's die het bemachtigen kon. En die foto's zijn echt wel indrukwekkend! Je krijgt er ook elke keer een woordje uitleg bij.
[Taal: ENG]
https://www.nationalgeographic.com/photography/your-shot/photos-of-the-week/2019/03/best-pictures-week-of-march-15-from-our-community/


VRIJDAG MULTIMEDIA: BACH GOOGLE DOODLE
Opnieuw heeft Google een leuke en interactieve Google Doodle bedacht - een versie van zijn Google logo deze keer, waarbij je muziek kan componeren zoals Bach het zou doen.
De instructies om aan de slag te gaan, zijn in het Nederlands. Geef je inspiratie de vrije teugel!
https://g.co/doodle/z5hejq
   


Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com
 


           W I K I P E D I A
    Een selectie van nieuwe en actuele bijdragen in
       de Nederlandstalige versie van WikpediaWikipedia is een project met als doel een complete encyclopedie op het web te creëren. Iedereen kan Wikipedia gebruiken om informatie te zoeken of toe te voegen. U kunt eenvoudig zelf artikels schrijven, corrigeren of aanvullen. Aanmelden is hiervoor niet nodig, u kunt door op een van de onderstaande pagina's op "Pagina bewerken" te klikken meteen aan de slag.


Deze week zijn onder meer nieuwe artikels verschenen over:

    Evenement dat elk jaar op de 1e zondag van oktober doorgaat in de Belgische plaats Zulte - https://nl.wikipedia.org/wiki/Firtelstoet
    Belgisch-Frans conflict in in het voorjaar van 1869 - https://nl.wikipedia.org/wiki/Belgische_spoorwegenkwestie
    Duits pantservoertuig - https://nl.wikipedia.org/wiki/Wiesel_(pantservoertuig)
    Franse schilder, graficus en archeoloog - https://nl.wikipedia.org/wiki/Ludovic-Napol%C3%A9on_Lepic
    Opmerkelijk tennistoernooi - https://nl.wikipedia.org/wiki/WTA-toernooi_van_Richmond
    Opleidingsinstituut van o.m. de Waffen-SS - https://nl.wikipedia.org/wiki/SS-Junkerschule
    Schotse kunstschilder - https://nl.wikipedia.org/wiki/William_McTaggart
    Weerstand tegen sommige of alle vormen van feminisme - https://nl.wikipedia.org/wiki/Antifeminisme


Daarnaast zijn onder andere de volgende bijdragen actueel:

    Aanslagen in Nieuw-Zeeland - https://nl.wikipedia.org/wiki/Aanslagen_in_Christchurch
    Beschieting in Utrecht op 18 maart 2019 - https://nl.wikipedia.org/wiki/Beschieting_in_Utrecht_(18_maart_2019)
    Overleden Nederlandse stripauteur en dichteres - https://nl.wikipedia.org/wiki/Patty_Klein


Verdere bijzonderheden op de Nederlandstalige Wikipedia:

    Het portaal van de week gaat over Rotterdam - https://nl.wikipedia.org/wiki/Portaal:Rotterdam


De vorige bijdragen van Wikipedia aan NeTTieS zijn hier te vinden: http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wekelijkse_bijdrage_in_NeTTieS
 
Bij de collega's
*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

 
- Kan deze smartphone de strijd aan met de Galaxy S10?
https://www.ad.nl/tech/kan-deze-smartphone-de-strijd-aan-met-de-galaxy-s10~aa4f2fd3/
- Streamingdiensten halen voor het eerst wereldwijd kabel-tv in
https://www.ad.nl/tech/streamingdiensten-halen-voor-het-eerst-wereldwijd-kabel-tv-in~ad71f426/
 
 

*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
 
 
- Nieuwe EcoTank-printers Epson compacter en makkelijker bij te vullen
https://elektrozine.be/nieuwe-ecotank-printers-epson-compacter-en-makkelijker-bij-te-vullen/
- Apple met nieuwe iPad Air en Mini voor 2019
https://elektrozine.be/apple-met-nieuwe-ipad-air-en-mini-voor-2019/
 
 

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info


- Check Point ontdekt malware in 206 apps in Google Play Store
https://computertaal.info/2019/03/21/check-point-ontdekt-malware-in-206-apps-in-google-play-store/
- Tiener verdient 1 miljoen dollar in bug bounties
https://computertaal.info/2019/03/19/tiener-verdient-1-miljoen-dollar-in-bug-bounties-2/
 


*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- De 3,5mm-jack op smartphones is er nog
https://tweakers.net/reviews/6964/de-3-komma-5mm-jack-op-smartphones-is-er-nog.html
- Adviseur EU-hof: Vooraf aangevinkte cookiemeldingen gelden niet als toestemming
https://tweakers.net/nieuws/150642/adviseur-eu-hof-vooraf-aangevinkte-cookiemeldingen-gelden-niet-als-toestemming.html*** DATANEWS

http://www.datanews.be
- Actie tegen vingerafdrukken op eID trekt naar Grondwettelijk hof
https://datanews.knack.be/ict/nieuws/actie-tegen-vingerafdrukken-op-eid-trekt-naar-grondwettelijk-hof/article-news-1443821.html
- Colruyt voert elektronische prijsetiketten in
https://datanews.knack.be/ict/nieuws/colruyt-voert-elektronische-prijsetiketten-in/article-news-1444087.html
*** BLOOVI
http://www.bloovi.be/

- Hoe deze Brusselse start-up ervoor zorgt dat leerkrachten wereldwijd smartphonegebruik in de les aanmoedigen
https://www.bloovi.be/artikels/ondernemen/2019/hoe-deze-brusselse-start-up-ervoor-zorgt-dat-leerkrachten-uit-ruim-100-landen-smartphonegebruik-in-de-les-aanmoedigen
- “De nieuwe consument is niet alleen Marokkaan of Turk, maar ook Vlaming, Belg en Europeaan. Dat durven marketeers al eens te vergeten”
https://www.bloovi.be/artikels/marketing/2019/waarom-alle-bedrijven-die-de-nieuwe-consument-willen-bereiken-aan-etnomarketing-zouden-moeten-doen 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


 
HOE MAAK JE VAN EEN VIDEO EEN GIF

Het GIF formaat voor afbeeldingen mag dan al 30 jaar oud zijn, het is niet afgeschreven - integendeel: het wordt nu meer gebruikt dan vroeger. De reden? De korte, in een loop gesloten beelden die tot memes uitgroeien.
Maar hoe maak je zo'n GIF? In dit artikel legt Gizmodo uit hoe je dat doet, met Photoshop.
[Taal: ENG]
https://gizmodo.com/the-ultimate-guide-to-turning-videos-into-gifs-with-ado-1833127640?utm_campaign=socialflow_gizmodo_twitter&utm_medium=socialflow&utm_source=gizmodo_twitter

Voor deze rubriek danken wij Gerard Schaefers (Sjeef): http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html en Mac-kenner Arnold voor hun hulp bij Mac-onderwerpen, en Hans voor de vele tips.

 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...


CURIOHH: PODCAST PLAYER MET WAT EXTRA
Deze player doet iets bijzonders: hier kan je korte fragmenten aanduiden en die dan delen met anderen. De app voor iOS is gratis, de versie voor Android wordt beloofd.
https://itunes.apple.com/us/app/curiohh-app/id1451915508?mt=8
https://www.curiohhapp.com/?ref=producthunt


ICOTAR: ICOONTJES GENEREN


Deze generator maakt leuke, frisse avatars aan voor je app of website. Elke avatar (of icoon) heeft een kleurige achtergrond en een herkenbaar symbool.
https://icotar.com/?ref=producthunt


XAMPP
Met een van onze vorige tips voor sites hebben wij je misschien getriggerd om aan het programmeren te slaan. Om echt comfortabel te werken heb je ook een omgeving nodig waar jij je ontwikkeling kan uittesten. Dat is XAMPP, de ideale omgeving om met PHP te werken. Gratis te downloaden!
https://www.apachefriends.org/index.html


WINDOWS 10 DEBLOATER
Sommige computermerken bieden je een toestel aan voor een lage prijs, - maar met een groot nadeel: zij kunnen hun toestel enkel zo goedkoop verkopen, door programma's en tools van derden in hun computer op te nemen. Dergelijke bloatware is voor de meeste mensen storend, en het kost vaak heel wat moeite om die extra programma's te verwijderen.
Debloater belooft de software op aanvraag te kunnen verwijderen. Wij hebben de tool niet zelf getest, en weten niet welke eventuele negatieve gevolgen deze automatische verwijdering kan hebben, en of bepaalde dingen niet gebroken worden. Gebruik het dus met de nodige voorzichtigheid.
https://www.chip.de/downloads/Windows10Debloater_164424249.html
https://github.com/Sycnex/Windows10Debloater


OPERA VOOR ANDROID: GRATIS VPN


De alternatieve browser Opera heeft zijn gratis VPN dienst nu ook in de browser app voor Android toegevoegd.  Die VPN had Opera al in 2016 uitgebracht als een standalone app voor iOS en Android. Later werd die toegevoegd aan de Opera browser voor de desktop. Verleden jaar echter werd de aparte Opera VPN app stopgezet, maar gelukkig wordt die nu toegevoegd aan de browser. Meer bij Venturebeat.
https://press.opera.com/
https://venturebeat.com/2019/03/20/opera-adds-unlimited-vpn-service-to-its-android-browser-for-free/
 

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere. 
 

Het laatste woord.... 


 
NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu 
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier 
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart 
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe 
Marijke Pante,
Marianne Steijlen 
Reinhilde Remaut 
Ludo Cattoor 
Evert Poppen 
Philip Lafeber 
Julien Van den Borre, 
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Frank VDW
Filip Overmeire (Filover) 
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool

In het bijzonder danken wij Wim Wylin voor de vele tips, en Gerard Schaefer voor de spreuk van de week.

- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens
Met dank aan Carol Fenijn voor de correctie van onze teksten


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Stuur ons een mail en wij zorgen ervoor! info@netties.be 

AFSLUITER VAN DE WEEK
Dichters bedoelen wat ze zeggen,
zelfs wanneer ze niet zeggen wat ze bedoelen.
-Heathcote W. Garrod-