Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
 
21/3/2019om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Het oor wil ook wat
 
DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 23
Nummer 1098 van 16/3/2019Gegroet lezer,

Hopelijk hebt u geen schade ondervonden van de barre weersomstandigheden van de voorbije week? Het geluid van het geraas door de bomen, het gejaag van de wolken door de lucht zijn  eigenlijk wel fantastisch om te horen en te zien. De kracht van de natuur is indrukwekkend - maar kan soms tot dramatische situaties leiden.

Op het internet was er deze week niet echt een storm. In tegendeel zelfs: donderdag was het zelfs voor velen windstil, want de verschillende Facebook-poten waren een tijdje uit de lucht - niet even, maar verschillende uren na elkaar. Wat nogmaals bewijst dat een ongeluk in een klein hoekje ligt - volgens Mark Zuckerberg een verkeerde configuratie van een server.

Over Facebook en de GAFA's van het internet lees je in dit nummer. Veel leesplezier gewenst, en bij leven en welzijn tot volgende week!

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 

 
Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.GPS EN DEEP FAKES
We hebben het al gehad over 'deep fakes'. Dat zijn beelden, video, waarbij op heel kunstige wijze -en dankzij de huidige technologieën van AI en machine learning is dat perfect mogelijk- de kop van een bepaalde persoon op het lijf van een ander geplakt wordt, en je die persoon zelfs woorden kan laten zeggen die hij/zij nooit in de mond genomen heeft. En toch ziet het er perfect gewoon uit, echt moeilijk om te ontdekken dat het fake is.

Er wordt naarstig gezocht naar manieren om die deep fakes te bestrijden. Want zij kunnen misbruikt worden om bijvoorbeeld politici woorden in de mond te leggen en de geschiedenis te vervalsen. Maar ook voor de persoon in kwestie, die vervalst wordt, is dit een hele nare ervaring, denk maar aan het hoofd van een actrice dat op een lichaam geplaatst wordt in een pornofilm. En alhoewel het allemaal 'slechts' virtueel is, voelt het slachtoffer zich toch letterlijk en figuurlijk gepakt, door de handelingen die zij in de video moet ondergaan.

Welnu, een van de manieren waarvan gedacht wordt dat zij deep fakes kunnen tegengaan, is het gebruik van GPS. Door geolocatie toe te voegen aan beelden, zou de echtheid ervan bewezen kunnen worden.

Een artikel bij Forbes wijst er echter op dat het nog niet zo simpel zal zijn om mensen te overtuigen dergelijke informatie aan hun foto's of video's toe te voegen. Omdat de meeste mensen geen GPS-coördinaten willen delen met de buitenwereld, want de buitenwereld heeft zich niet te moeien met waar jij bent en geweest bent.

Als bewijs van die stelling noemt het artikel het feit dat Twitter afstapt van het taggen met GPS-gegevens in tweets. En voor wie nu raar opkijkt: Twitter verzamelde wel degelijk die gegevens, maar het was de gebruiker die kon aangeven of hij die gegevens onder zijn tweet liet verschijnen of niet. En slechts 1,5% van alle twitteraars blijkt daartoe bereid.

Helaas dus, GPS-gegevens zullen niet de ultieme manier zijn om deep fakes tegen te gaan...

Lees het uitgebreide artikel bij Forbes.
https://www.forbes.com/sites/kalevleetaru/2019/03/05/twitters-shift-away-from-gps-tagged-tweets-suggests-it-will-be-harder-to-fight-deep-fakes/SHARING ECONOMY: NIET ZO ALTRUÏSTISCH
Airbnb, de deel-steps en deel-auto's, Uber, ... het zijn enkele van de initiatieven die passen in de "sharing economy". Het principe is simpel: waarom zou je voorwerpen of logement dat je niet voortdurend nodig hebt, niet met iemand anders delen?

Op zich een nobele gedachte. Maar de realiteit leert ons dat het principe verworden is tot een economie die tot misbruiken leidt. Zo is Airbnb van het occasioneel verhuren van een kamer terwijl jijzelf op reis bent, verworden tot een puur commercieel gegeven, waar hele buurten onleefbaar worden door de vele toeristen die in privéhuizen komen wonen, waar de 'gewone' burgers geen huis meer vinden omdat de huurprijzen te hoog zijn (kortetermijn verhuren betaalt veel beter!), en waar er oneerlijke concurrentie gevoerd wordt met de reguliere hotel- en B&B sector. Om van belastingontduiking nog te zwijgen...

Andere delen van de sharing-economy zoals Uber leiden dan weer tot uitbuiting (de chauffeur moet een zelfstandige zijn en eigen risico dragen, en is geen werknemer binnen een taxibedrijf). En het geheel lijdt tot een economie waarbij mensen nog minder betaald worden, en zeventien bij-jobs moeten nemen.

Een ontluisterend verhaal. Een artikel van OneZero bij Medium gaat dieper in op de sharing economy, en ontleedt haarfijn hoe die de belofte van kleinschaligheid, van het terug kennen van je buren, het aanwakkeren van het gemeenschapsgevoel, jammerlijk gemist heeft.

Een iets langer artikel, maar zeker en vast aanbevolen lectuur!
https://onezero.medium.com/the-sharing-economy-was-always-a-scam-68a9b36f3e4bHET VOORSTEL VAN ELIZABETH WARREN OM DE GAFA TE BESTRIJDEN
In de VS is er al langer een sluimerend protest tegen de GAFA - Google, Amazon, Facebook en Apple. Zij zijn té machtig, zij doen maar op, en lopen er de kantjes af bij het eerbiedigen van de wetgeving. Het kon dan ook niet uitblijven dat dit protest door de politiek gerecupereerd werd, en als strijdpunt in de Amerikaanse presidentsverkiezingen gebruikt wordt.

Presidentskandidate Elizabeth Warren heeft als eerste haar plan voorgesteld. Nu is deze dame niet onbesproken - zij haalde zich met haar bewering op een job-applicatieformulier dat zij van 'Native Americans' afstamt (en dus Indiaans bloed had) een hoop ellende op de hals. Waar zij zich met deze bewering wou onderscheiden van andere kandidaten, bleek uit een DNA-test, die zij onderging na het vele protest tegen haar bewering, dat die afkomst erg verwaterd is. Bovendien verweten de "echte" native Americans haar dat een dergelijke afkomst niets te maken heeft met DNA, maar met cultuur en gemeenschap.

Maar dit terzijde. De dame heeft dus een plan bekendgemaakt om de GAFA's van deze wereld op te splitsen. Grote bedrijven (Meer dan 25 miljard dollar) die een publieke online marktplaats aanbieden, mogen niet langer zowel het platform aanbieden als diensten of producten die via het platform verkocht, verhuurd of anderszins aangeboden worden. Zij zouden gebruikers ook niet mogen discrimineren, of gegevens van de gebruikers mogen delen met derden.

In de podcastuitzending van DailyTechNews show worden enkele redenen uiteengezet waarom dit plan wel een goede aanzet is, maar totaal onvoldoende. De verwijzing in haar tekst naar Microsoft houdt trouwens geen steek, want Microsoft is nooit gedwongen geweest zichzelf op te splitsen.

Bovendien vergeet zij platformen op te nemen zoals Netflix, dat maar liefst 15% van de bandbreedte verbruikt, en toch ook wat aan banden gelegd mag worden.

Kortom: haal die koptelefoon boven, en luister naar de deskundige uitleg van Tom Merritt en team.

De derde link verwijst naar de tekst zelf van Elizabeth Warren.
http://www.dailytechnewsshow.com/the-war-ren-big-tech-dtns-3484/
https://en.wikipedia.org/wiki/Elizabeth_Warren
https://medium.com/@teamwarren/heres-how-we-can-break-up-big-tech-9ad9e0da324cRUSLAND WIL EEN INTERNET KILLSWITCH
Volgens een artikel bij Engadget zou Rusland van plan zijn om zichzelf af te schakelen van het internet. En dat niet zozeer om zijn burgers te censureren en te verhinderen dat zij nog contact met het buitenland zouden hebben of informatie uit het buitenland zouden ontvangen. Neen, het zou een bescherming moeten zijn tegen een cyberaanval uit het buitenland.

De kill switch zou zowel het eigen Russische deel van het internet, als het wereldwijde internet afschakelen. En er zou al snel een test aankomen: tussen nu en april.

Er zou nog altijd wel communicatie mogelijk zijn. Want het land zou dan gebruik gaan maken van Runet, een soeverein intern netwerk (een soort nationaal intranet) in Rusland dat door de overheid gecontroleerd wordt. Zo hebben de burgers nog een verbinding, maar toegang tot de buitenwereld wordt afgesloten.

Een slim plan, als je het ons vraagt. Zouden andere landen (o.a. de VS) ook een dergelijk alternatief netwerk hebben?
https://www.engadget.com/2019/02/28/russia-putin-internet-kill-switch-cybersecurity/ZOUDEN WE TOCH MET ZIJN ALLEN AAN DE TIKTOK MOETEN?
Wellicht behoor jij tot de mensen die al wel van TikTok gehoord hebben, en ongeveer weten dat het een site is om video's te delen die enorm populair is bij het jonge volkje. En misschien heb jij zelfs al TikTok uitgetest - om tot de conclusie te komen dat het toch niets voor jou is?

Wel, in een longread bij New York Times wordt gesteld dat, zelfs als jij niet aan de TikTok wil, je toch de gevolgen van de populariteit zal ondervinden. Want alle andere sociale netwerken zullen de populairste functies ervan ongetwijfeld gaan overnemen.

Zo spelen de hashtags er een belangrijke rol, maar veel meer dan bij Twitter, als een heuse tool om dingen te klasseren. Geen nieuws of trending topics, maar allerlei uitdagingen, grapjes, enz.

Je hebt er heel wat tools om video's te maken en te bewerken. Erg populair is de mogelijkheid om bij een filmpje dat je ontvangen hebt, jezelf ernaast te zetten en bijvoorbeeld een duet te zingen, of een danscompetitie aan te gaan.

Een interessante longread, die je duidelijk uitlegt wat de functies zijn van de tool, zodat je meteen aan de slag kan (als je tenminste zin hebt om dit nieuwe avontuur aan te gaan). Laat het ons weten wanneer je de stap zet naar aanleiding van het artikel!
https://www.nytimes.com/2019/03/10/style/what-is-tik-tok.htmlVERZEND BESTANDEN VERSLEUTELD VIA FIREFOX SEND
Mozilla, de organisatie die o.a. de Firefox browser uitbrengt, legt al langer de focus op privacy. En een van die initiatieven is Firefox Send, een functie in de Firefox webbrowser, waarmee je via end-to-end encryptie bestanden kan delen met anderen.

Deze functie werd al in 2017 uitgebracht, als onderdeel van Firefox Test Pilot, een initiatief waarbij mensen die graag wat nieuws uitproberen meteen al experimentele functies konden uittesten.  Die Test Pilot is ondertussen afgeschaft, maar gelukkig werd er verder gewerkt aan Firefox Send.

Concreet werkt deze tool zo: wie  een Firefox account heeft, kan bestanden tot maximaal 2,5 GB delen met de browser van een ander. Heb je geen Firefox account, dan is dat maximaal 1 GB.

Ook in de Android Firefox app zou die functie zitten. In tegenstelling tot andere file sharing systemen zoals Dropbox of WeTransfer, waar je voor een betalende versie kan kiezen die je meer opties geeft, is er van Firefox Send enkel een gratis versie verkrijgbaar. En helaas is deze Send niet geïntegreerd in besturingssystemen, wat bijvoorbeeld wél het geval is met Google Drive op Android, Microsoft OneDrive op Windows, of Dropbox op Windows. Maar het bevat toch wel genoeg opties om een handige, gratis tool te zijn: je bepaalt wanneer jouw link vervalt, hoeveel keer het bestand gedownload kan worden, en of er een wachtwoord nodig is om te downloaden.

Hoe het werkt? Gewoon naar het tweede adres surfen in je Firefox browser, en... go!
https://www.engadget.com/2019/03/12/firefox-send-encrypted-file-transfers/
https://send.firefox.com/APPLE KONDIGT EVENT AAN OP 25 MAART
Er gonzen al verschillende weken geruchten dat Apple zijn streamingdiensten nog verder wil uitbreiden, en dat het uitbrengen van zelfgemaakte content tot de opties daarvan behoort.

En het lijkt erop dat we op 25 maart een bevestiging gaan krijgen van wat Apple daarmee bedoelt. Want Apple heeft uitnodigingen uitgestuurd met daarop de tagline: "It's show time".  En als je nog twijfelde: er staat ook een op film geïnspireerde countdown op en een schijnwerper op het Apple logo.

Waarnemers menen dus dat Apple op 25 maart een streaming videodienst zal voorstellen met eigen content. Maar ook een dienst met nieuwsmagazines waarop je een abonnement kan nemen.

Volgens 9to5mac zou Apple voor de eigen content acteurs aan de haak geslagen hebben zoals Jennifer Anniston en Reese Witherspoon, maar ook regisseurs zoals J. Abrams en Steve Spielberg. En er zou ook een deal zijn met Oprah - wellicht voor meer 'live' streaming content.

Nog even geduld dus tot 25 maart, om al dit moois bevestigd te zien. En om te weten of ook België behoort tot de landen waar die content aangeboden wordt. Want omwille van auteursrechten vallen wij nogal vaak uit de boot...
https://9to5mac.com/2019/03/11/apple-march-event-announed/GEEN NOSTALGIE MAAR TOEKOMST: TWTTR
Ooit is Twitter begonnen als Twittr. En nu grijpt het terug naar die ergerlijke gewoonte uit die jaren om klinkers weg te laten uit merknamen, met een nieuwe tool: twttr.

Dat is een prototype app, waarmee het nieuwe functies en mogelijkheden wil uittesten zonder die voor alle gebruikers uit te rollen. En omdat de mensen zich daar als vrijwilliger voor opgeven, beperkt Twitter hiermee de klachten van gebruikers die plots bepaalde functies wel / niet leuk vinden. In de plaats daarvan krijgt het van de 'echte' testers serieuze feedback - althans dat is de bedoeling.

Volgens TechCrunch ligt de nadruk momenteel bij twttr op nieuwe manieren om conversaties weer te geven. Zo zou er momenteel gewerkt worden met een ander formaat voor antwoorden op tweets, en gesprekken zouden een meer afgerond ballonnetje krijgen, zodat zij meer doen denken aan chats. Antwoorden zullen ook inspringen, zodat de lijnen in het gesprek gemakkelijker te volgen zijn.  En kleuren moeten een onderscheid maken tussen antwoorden van mensen die je zelf volgt en andere.

Meer bij TechCrunch, waar je ook uitleg vindt om je aan te melden voor deze test-app.
https://techcrunch.com/2019/03/11/twitters-new-prototype-app-twttr-launches-today/EUROPA: TECH GIGANTEN MOETEN NIET GESPLITST WORDEN VOLGENS VESTAGER
We begonnen de week met het bericht dat de Amerikaanse presidentskandidate voor de Democraten Elizabeth Warren als onderdeel van haar verkiezingsprogramma een opsplitsing van de tech-giganten vooropgesteld had.

Enkele dagen later volgde een reactie van Margrethe Vestager, de Europese Commissaris voor de mededinging. En zij meent dat een dergelijke maatregel enkel als laatste redmiddel gebruikt mag worden. Om te beginnen gaat het om privébedrijven. En dan heb je een sterke zaak nodig om te bewijzen dat een opsplitsing beter zou zijn voor de consumenten.

Vestager is geen zachtgekookt eitje, zij heeft al heel wat strenge maatregelen op haar palmares staan die de concurrentie moeten vrijwaren. En dus is haar mening toch wel van belang. Geen opsplitsing, maar wel een grotere regulering, een eis tot transparantie, en inzicht in hoe de markten beïnvloed worden door deze grote bedrijven.

Wat meer achtergrond bij de beslissing van Vestager lees je bij TechCrunch, en Kara Swisher van Re/Code had een interview met de Europese Commissaris. Ook VRT bericht over deze materie.
https://techcrunch.com/2019/03/11/dont-break-up-big-tech-regulate-data-access-says-eu-antitrust-chief/
https://www.facebook.com/EUintheUS
https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2019/03/12/europese-plannen-voor-belasting-van-internetgiganten-definitief/   EUROPA: SPOTIFY KLAAGT APPLE AAN
Het feit dat Margrethe Vestager zegt dat de GAFA's van deze wereld niet opgesplitst moeten worden, doet niets af van het feit dat er wel degelijk oneerlijke concurrentie kan bestaan, die mogelijk gemaakt wordt doordat bepaalde bedrijven zo'n groot marktaandeel hebben.

Dat wordt deze week nog eens aangetoond door Spotify. Het heeft bij de Europese Commissie een aanklacht ingediend tegen Apple, omdat het dat bedrijf van anticompetitief gedrag beschuldigt. Door de manier waarop Apple zijn App Store beheert, geeft het volgens Spotify zijn eigen Apple Music streamingdienst een voordeel boven de concurrenten.

Apple exploiteert namelijk een platform dat voor meer dan een miljard mensen over de hele wereld de toegangspoort tot het internet is. Apple heeft zowel het iOS platform als de App Store in bezit. En het is tegelijkertijd een concurrent voor diensten zoals die van Spotify. En hiermee heeft Apple een oneerlijk voordeel. Bijvoorbeeld bij de bijdrage van 30% die Apple eist bij aankopen via de App Store. Als Spotify die zou moeten toepassen, dan zou het zijn prijs moeten verhogen met 30%, en dan zou de dienst duurder zijn dan Apple Music.

Bovendien zou Apple de interactie met de gebruikers beperken: Spotify zou bijvoorbeeld geen mails mogen zenden naar de Spotify gebruikers die via Apple een abonnement nemen.

Kortom, een hele resem klachten die aantonen dat de GAFA's misschien niet opgesplitst moeten worden, maar dat zij toch wel op de vingers getikt mogen worden voor hun monopolistische tactiek.
https://musically.com/2019/03/13/spotify-complaint-european-commission-apple/
https://newsroom.spotify.com/2019-03-13/consumers-and-innovators-win-on-a-level-playing-field/IBM GEBRUIKTE CREATIVE COMMONS FOTO'S VAN FLICKR VOOR GELAATSHERKENNINGSOFTWARE
Een uitspraak om even over na te denken: de gezichten van mensen worden zonder hun toestemming gebruikt om technologie aan te drijven die uiteindelijk gebruikt kan worden om hen te surveilleren. Want die software heeft enorme sets data nodig om zich te oefenen. Hoe meer data, hoe beter de software wordt. Maar waar haalt het die data? Wel, waar het die vinden kan.

En dat zijn dus de vele foto's die we met zijn allen online zetten, en die gescraped worden. Deze week werd nog bekend dat IBM bijna een miljoen foto's gescraped had van fotohosting site Flickr. Die waren weliswaar daar geplaatst onder een Creative Commons licentie, dus bedoeld voor hergebruik. Maar of dat ook het gebruik voor gelaatsherkenning inhield, is toch zeker en vast de vraag of de fotograaf hiervoor toestemming zou geven -laat staan de persoon wiens foto er afgebeeld staat.

Bij NBCNews vind je een tool waarmee je kan nakijken, als je een Flickr account hebt, of jouw foto's ook opgenomen werden in de dataset.
https://www.nbcnews.com/tech/internet/facial-recognition-s-dirty-little-secret-millions-online-photos-scraped-n981921
http://thenextweb.com/artificial-intelligence/2019/03/13/nbcs-tool-will-tell-you-if-ibms-used-your-photos-to-train-its-ai/YOUTUBE VOEGT OPTIES A LA SNAPCHAT TOE AAN ZIJN STORIES
In de laatste versie van de youTube Stories en ARCore is er een Augmented Faces API aanwezig. En die zal voor heel leuke gimmicks zorgen in je filmpjes. Want zo kan je dan een bril, een masker, of andere accessoires aan je gezicht toevoegen terwijl je een filmpje opneemt.

De AR glasses filter (bril) bijvoorbeeld zal een weerkaatsing van het licht simuleren in de brilglazen, en een virtuele schaduw op het gezicht projecteren. En de bril beweegt mee met jouw gezicht, heel realistisch. Dat is mogelijk dankzij het feit dat Google hiervoor een 3D mesh gebruikt.

Ter herinnering: de YouTube Stories zijn korte filmpjes, enkel voor het mobiele toestel, waar je tekst, stickers, filters en muziek aan kunt toevoegen. Zij verdwijnen na zeven dagen. Origineel werd het in 2017 gelanceerd als 'Reels', doch slechts een 100 'creators' konden er gebruik van maken.  In 2018 werd dat uitgebreid tot alle creators die meer dan 10.000 abonnees hebben.

De nieuwe filters zijn nu beschikbaar voor ontwikkelaars, creators maar ook gewone gebruikers. Je moet wel de nieuwste ARCore SDK downloaden.
https://www.cnet.com/news/google-adds-snapchat-style-ar-effects-to-youtube-stories/GOOGLE LAAT JE NU OOK ZOEKEN BIJ DUCKDUCKGO
Er zijn heel wat mensen die de zoekmachine van DuckDuckGo verkiezen boven die van Google. De resultaten van Google blijven nog altijd het beste, maar je betaalt er wel een prijs voor: je privacy. DuckDuckGo zal je in de meeste gevallen wel kunnen voldoen met de zoekresultaten, maar het houdt jouw gegevens niet bij - en dat is voor velen belangrijker dan die resultaten.

Welnu, tot nu toe kon je in de zoekbalk van de Chrome browser enkel bij een beperkt aantal zoekmachines zoeken. En je kon zelf geen zoekmachine toevoegen. Dat is nu, in alle stilte, veranderd: voortaan kan je ook zoeken bij DuckDuckGo en dat zelfs als favoriete zoekmachine aanduiden.

Google heeft er zelfs voor de plaatselijke versies van Chrome telkens een zoekmachine aan toegevoegd die in die regio populair is.

Mooi van Google, toch? Alleen is er dan zo'n klein duiveltje dat in je oor fluistert dat Google dat niet doet voor het welzijn van de gebruikers, maar voor zijn eigen welzijn. De zoekgigant / maker van Android en Chrome voelt de hete adem van de overheid, in Europa en in de VS, in zijn nek, omwille van zijn monopoliepositie en vermeende inbreuken op het concurrentiegeding. En door DuckDuckGo toe te voegen aan Chrome, wil het alvast daar dergelijke beschuldigingen vermijden...
https://techcrunch.com/2019/03/13/google-has-quietly-added-duckduckgo-as-a-search-engine-option-for-chrome-users-in-60-markets/TWITTER RICHT DE AANDACHT OP DE CAMERA
Er zijn heel wat nieuwigheden deze week te vertellen over Twitter. Eerder deze week kon je al lezen over twttr, de experimenteerversie van het micro-sociale netwerk. Gisteren verschenen dan weer geruchten over nieuwigheden die meteen tot protest leidden: de cijfertjes naast de commentaren en de likes zouden verdwijnen. Na enkele uren verscheen de nuance dat ze niet zouden verdwijnen, maar dat je op het logo moest tikken om het aantal te zien. Maar deze berichten zijn nog altijd niet bevestigd.

Wat wel vast staat, is dat Twitter de camera prominenter deel wil laten uitmaken van jouw tweets. De camera wordt nu meteen opgeroepen door naar links te vegen. Zo kan je meteen een foto maken en posten, of een video of audio streamen. Je kan ook video tot 2 minuten meteen tot een loop maken.

Bij je foto kan je ook een locatie voegen, een hashtag of woorden op een gekleurde achtergrond.

Deze foto's komen ook duidelijker in je tijdlijn te staan: eerst de foto, en dan pas je tekst. En de foto niet in afgeknipt formaat, maar volledig.

Meer bij Techcrunch.
https://techcrunch.com/2019/03/13/twitter-news-camera/

 

  
 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!


CHRONICLE IS ZOALS GOOGLE PHOTOS MAAR DAN VOOR CYBERBEVEILIGING
Alphabet, het overkoepelend moederbedrijf van o.a. Google, had al een jaar geleden een nieuw cyberbeveiligingsbedrijf aangekondigd: Chronicle. Maar na die aankondiging bleef het wat stil.

Nu echter heeft Chronicle een eerste tool uitgebracht: Backstory. Dat moet je een beetje vergelijken met Google Photos, maar dan voor de beveiliging van bedrijfsnetwerken. Want bij Google Photos doe je eigenlijk zelf niets: je zet gewoon al jouw foto's op je smartphone of in de Google app. En dan gaat Google aan het werk: de app structureert de foto's, klasseert die volgens datum, werkt met gelaatsherkenning, herkent thema's in de foto's, en alles wordt netjes in de cloud opgeslagen.

En dat is wat Backstory eigenlijk doet met de netwerkgegevens van een bedrijf. De massa informatie die op een bedrijfsinfrastructuur staan wordt bijeengebracht, of ze nu op de servers van de domeinnaam van het bedrijf staan, of de laptops en smartphones van de personeelsleden. Alles wordt geïndexeerd en in de cloud georganiseerd.

Eens dat gebeurd is, kan je zoekopdrachten met beveiligingsvragen afvuren op de data.

Een gebruiksvriendelijk concept eigenlijk. Maar valt het niet te vrezen dat bedrijven niet direct staan te springen om hun bedrijfsgegevens te delen met Google?

Meer bij Forbes.
https://www.forbes.com/sites/thomasbrewster/2019/03/04/alphabets-chronicle-startup-finally-launchesits-like-google-photos-for-cybersecurity/#303a03e579c5


 
 


Netties werkt samen met:


 
De nieuwe oogst


TRAVELGAM: GOEDKOPE VLUCHTEN
Deze site werkt een beetje anders dan alle andere reissites: om te beginnen gaat het om vluchten voor een weekendje (maar oei, dat mag misschien niet meer?) En verder moet je gewoon invullen van waar naar waar je wil, en de site zal zoeken wanneer dat het goedkoopste kan. Je krijgt de resultaten in een handig overzicht op de kalender.
[Taal: ENG]
https://travelgam.com/
 

GMAIL CHEAT SHEET

Deze website van Google zelf geeft je handige tips om sneller te werken met je Gmail.
De eerste link geeft je een handig overzicht van de verschillende functies in je Gmail, de tweede link geeft je tips om mails te filteren.
https://gsuite.google.com/learning-center/products/gmail/cheat-sheet/
https://gsuite.google.com/learning-center/products/gmail/common-filters/#!/


EEN TRAP ONTWERPEN
Toevallig tegengekomen tijdens het surfen: op deze site kan je berekenen hoe je je trap moet uittekenen, wanneer je er een hoekplatform in wil maken. Het is een website met een Russische domeinnaam, maar met Nederlandse versie. Hou dus de nodige voorzorgen in acht vooraleer je persoonlijke gegevens invult!
[Taal: NL]
http://www.zhitov.ru/nl/lestnica2/


ONLINE SIGNATURE MAKER
Hier kan je online een handtekening aanmaken, die je dan kan gebruiken om documenten digitaal te ondertekenen. Je kan de handtekening ingeven via een touchpad of je muis, of gewoon je naam intikken en dan een mooi lettertype kiezen.
[Taal: ENG]
https://www.docsketch.com/online-signature/


INSTANT STREETVIEW
Deze site zal je verrassen. Tik eens even het adres in van je thuis? En druk op Enter? En flups! daar zie je een foto, gemaakt door Google Streetview. Zo snel heb je het nog niet meegemaakt!
[Taal: ENG]
https://www.instantstreetview.com/


SLIMWIKI: WIKI'S VOOR TEAMS

Als organisatie is het heel gemakkelijk om een wiki aan te leggen, met allerlei informatie over je organisatie. Maar meestal ziet zo'n wiki er wat droogjes uit - deze dienst belooft een modernere vormgeving voor jouw wiki.
[Taal: ENG]
https://slimwiki.com/


SHORTCUTS VOOR DESIGNERS
Een handige site voor designers. Voor de vele tools die je kunnen helpen bij het grafisch ontwerpen, vind je hier de sneltoetsen die o zo handig zijn om bepaalde functies snel uit te voeren, in plaats van telkens naar de muis te moeten grijpen en een menu te moeten doorlopen.
[Taal: ENG]
https://shortcuts.design/


GETAVATAAARS: EEN AVATAR AANMAKEN
Dit is een gratis online generator om een avatar aan te maken. Je kiest haar, gelaat, andere gezichtskenmerken en uitdrukkingen. En het resultaat kan je dan downloaden of tweeten.
[Taal: ENG]
https://getavataaars.com/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: DOE DE BREINTEST

Dementie is iets wat de meeste mensen hopen dat het hen niet overkomt. Maar hoe kom je te weten of het jou te wachten staat? Radio 1 heeft een test online gezet die je al op weg zet. De tweede link is een uitzending van de podcast "De Universiteit van Vlaanderen", die over dementie gaat.
[Taal: NL]
https://radio1.be/doe-de-breintest
https://radio1.be/waarom-herinneren-mensen-met-dementie-zich-enkel-hun-jeugd


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: LUCHTVERKEERSRADAR
Hier kan je het luchtverkeer boven ons land in real time volgen, weliswaar met een vertraging van 15 minuten. Je ziet de vliegtuigen daadwerkelijk bewegen. Schuif je cursor over het vliegtuig, en je krijgt meer informatie over de vlucht zelf.
[Taal: NL]
https://www.batc.be/nl/luchtverkeer/luchtverkeersradar


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: BELGIAN TRAIN MAP

Nog een landkaart waarop je real time bewegingen kan volgen van verkeer, ditmaal van de trein. Je geeft een route in, met vertrek- en eindpunt, en vervolgens kan je de trein op die route volgen.
[Taal: NL]
https://trainmap.belgiantrain.be/?lang=nl


VRIJDAG MULTIMEDIA: STAN LAUREL EN OLIVER HARDY
Wie kent ze nog, "De dikke en de dunne"? Begonnen in de stomme film, gingen ze na een tijdje ook spreken. VRT brengt hulde aan deze komieken uit de vergeten jaren, en haalt vijf iconische sketches van het tweetal onder het stof vandaan.
[Taal: NL]
https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2019/03/12/stan-ollie-biopic-over-hollywoods-meest-iconische-komedie-d/


VRIJDAG MULTIMEDIA: EEN EEUW LUCHTVAART IN AMSTERDAM
Naar aanleiding van deze verjaardag brengt de stad Amsterdam een overzicht met heel mooie foto's uit de voorbije jaren. Met soms echt te gekke vliegtuigjes..
[Taal: NL]
https://www.amsterdam.nl/actueel/nieuws/eeuw-luchtvaart/
   


Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com
 


           W I K I P E D I A
    Een selectie van nieuwe en actuele bijdragen in
       de Nederlandstalige versie van WikpediaWikipedia is een project met als doel een complete encyclopedie op het web te creëren. Iedereen kan Wikipedia gebruiken om informatie te zoeken of toe te voegen. U kunt eenvoudig zelf artikels schrijven, corrigeren of aanvullen. Aanmelden is hiervoor niet nodig, u kunt door op een van de onderstaande pagina's op "Pagina bewerken" te klikken meteen aan de slag.


Deze week zijn onder meer nieuwe artikels verschenen over:

    Islamitische oorsprong van de naam 'Algarve' - https://nl.wikipedia.org/wiki/Gharb_Al-Andalus
    Niet-uitputtende lijst struikelstenen in Wallonië - https://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_struikelstenen_in_Walloni%C3%AB
    Portugese voetballer - https://nl.wikipedia.org/wiki/David_Sim%C3%A3o
    Lijst van reuzenmieren - https://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_reuzenmieren
    Plaats in Jakoetië - https://nl.wikipedia.org/wiki/Roesskoje_Oestje
    Autofabriek in Duitsland - https://nl.wikipedia.org/wiki/Industriewerke_Ludwigsfelde
    Chinese christelijke sekte - https://nl.wikipedia.org/wiki/Kerk_van_de_Almachtige_God
    Plaats in de regio Great Southern in West-Australië - https://nl.wikipedia.org/wiki/Mount_Barker_(West-Australi%C3%AB)
    Nederlandse farmaceutisch scheikundige en toxicoloog - https://nl.wikipedia.org/wiki/Anna_Steenhauer
    Diesel-elektrische onderzeeboten van de Australische marine - https://nl.wikipedia.org/wiki/Collinsklasse_onderzeeboten


Daarnaast zijn onder andere de volgende bijdragen actueel:

    Internationale Vrouwendag op 8 maart - https://nl.wikipedia.org/wiki/Internationale_Vrouwendag
    Nederlandse voetbaltrainer die met pensioen is gegaan - https://nl.wikipedia.org/wiki/Louis_van_Gaal
    Brexit - https://nl.wikipedia.org/wiki/Brexit


Verdere bijzonderheden op de Nederlandstalige Wikipedia:   

    Het portaal van de week gaat over Astronomie - https://nl.wikipedia.org/wiki/Portaal:Astronomie
 
Bij de collega's
*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

 
- Deze fitnesstracker helpt je bij het sporten
https://www.ad.nl/tech/deze-fitnesstracker-helpt-je-bij-het-sporten~ad0053eb/
- Man, vrouw, persoon: Google komt met geslachtsloze emoji
https://www.ad.nl/tech/man-vrouw-persoon-google-komt-met-geslachtsloze-emoji~a6a2e140/
 

*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
 
 
- Vanaf maart 2021 nieuwe energielabels voor huishoudtoestellen en televisies
https://elektrozine.be/vanaf-maart-2021-nieuwe-energielabels-voor-huishoudtoestellen-en-televisies/
- Videostreamingdienst Disney+ eerst naar Nederland?
https://elektrozine.be/videostreamingdienst-disney-eerst-naar-nederland/
 

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info

- Open Linux bestanden in Windows dankzij WSL
https://computertaal.info/2019/03/11/open-linux-bestanden-in-windows-dankzij-wsl/
- DJ Marshmello concert in Fortnite: een iconische gebeurtenis die ook oplichters...
https://computertaal.info/2019/03/14/dj-marshmello-concert-in-fortnite-een-iconische-gebeurtenis-die-ook-oplichters-aantrok/

 

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- 'EU legt Google volgende week boete op voor concurrentiebelemmering via AdSense'
https://tweakers.net/nieuws/150354/eu-legt-google-volgende-week-boete-op-voor-concurrentiebelemmering-via-adsense.html
- Bedenker nieuwsoverzicht en baas WhatsApp gaan weg bij Facebook
https://tweakers.net/nieuws/150316/bedenker-nieuwsoverzicht-en-baas-whatsapp-gaan-weg-bij-facebook.html*** DATANEWS

http://www.datanews.be


- Facebook steekt recordpanne op serverconfiguratie
https://datanews.knack.be/ict/nieuws/facebook-steekt-recordpanne-op-serverconfiguratie/article-news-1441047.html
- Tumblr verliest meer dan 100 miljoen gebruikers na pornoban
https://datanews.knack.be/ict/nieuws/tumblr-verliest-meer-dan-100-miljoen-gebruikers-na-pornoban/article-news-1441109.html*** BLOOVI
http://www.bloovi.be/

- Belgische start-up lanceert online leerplatform voor VR storytellers
https://www.bloovi.be/branded/innoveren/2019/belgische-start-up-lanceert-online-leerplatform-voor-vr-storytellers
- Dit West-Vlaamse bedrijf is Europees marktleider in elektrische bussen: “België zet stappen in de goede richting, maar veel te traag”
https://www.bloovi.be/artikels/innoveren/2019/hoe-deze-west-vlaams-busbouwer-in-steeds-meer-europese-landen-bijdraagt-aan-een-schoner-milieu

 


 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...


NEVEO: VOOR DE GROOTOUDERS
We maken met zijn allen zoveel foto's - vooral wanneer er een uitbreiding van de kroost is. En dan delen we die met vrienden - maar wat met de grootouders? Deze app zorgt ervoor dat je jouw favoriete foto's kan selecteren en er dan een fotoalbum van kan laten maken dat je, geprint en al, aan de grootouders stuurt. Je kan ook anderen uitnodigen om foto's toe te voegen.
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.myneveo.mobile&hl=en_US
https://www.rtbf.be/info/economie/detail_neveo-la-startup-qui-veut-reconnecter-les-personnes-agees?id=10165439


SLACK: NU OOK IN DARK MODE


Waarom zoveel mensen verzot zijn op een 'dark modus' in een app ontgaat ons. Maar voor de liefhebbers: slack is er nu ook in dark modus. Je moet wel intekenen op het betaprogramma van Slack, maar dan lukt het om zowel voor iOS als Android deze versie binnen te halen.
https://betanews.com/2019/03/10/slack-dark-mode/
https://play.google.com/apps/testing/com.Slack
https://slack.com/beta/ios


APP: GO EAT ME
Op reis? Dan kan je met deze app heerlijke restaurants en gerechten ontdekken in je buurt.  De app toont je restaurants gebaseerd op jouw voorkeuren, en je krijgt ook suggesties van gerechten, met foto's en ingrediënten.
Voor iOS en Android
https://www.goeat.me/


SONY: PS4 REMOTE PLAY VOOR IPHONE EN IPAD
Vier en een half jaar nadat de tool uitgebracht was voor Android, is hij er nu ook voor de iPhone en iPad. Je zal dus je game kunnen controleren met je iOS toestel, via de PS4 Remote Play app.
Meer uitleg bij Engadget.
https://www.engadget.com/2019/03/07/sony-ps4-remote-play-ios/


GOOGLE EARTH PRO: NU GRATIS


Google Earth Pro brengt beelden van de satelliet, luchtopnames, en opnames vanop de grond (streetview) in één app samen, en dan nog eens in hoge resolutie. Tot nu kostte deze versie $399 per jaar, nu is de software gratis.
https://www.google.com/earth/versions/


VRIJDAG APPDAG: ETHICS GAME
Dit is een journalistiek spel - waarbij je moet kiezen: houd je je aan je beroepsethiek, of is jouw eigen leven je liever? Bij Villamedia een uitgebreide bespreking van het game (Android, 0,99 euro)
https://www.villamedia.nl/artikel/je-ethiek-of-je-leven-in-journalistiekgame-ethics?utm_source=dlvr.it&utm_medium=twitter
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.FurkanAktas.EthicsJournalistsWay&hl=en_US

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere. 
 
 

 
NeTTies e-zine
p/a Hilde Van Gool
Bossestraat 32

2220 Heist op den Berg


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu 
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier 
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart 
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe 
Marijke Pante,
Marianne Steijlen 
Reinhilde Remaut 
Ludo Cattoor 
Evert Poppen 
Philip Lafeber 
Julien Van den Borre, 
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Frank VDW
Filip Overmeire (Filover) 
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool

In het bijzonder danken wij Wim Wylin voor de vele tips, en Gerard Schaefer voor de spreuk van de week.

- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens
Met dank aan Carol Fenijn voor de correctie van onze teksten


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Stuur ons een mail en wij zorgen ervoor! info@netties.be 

AFSLUITER VAN DE WEEK
Een zeer schone vrouw die haar beeld in de spiegel beschouwt,
kan heel goed geloven dat zij dat is.
Een lelijke vrouw weet in ieder geval dat zij het niet is.
-Simone Weil-