Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
7/3/2019 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Het oor wil ook wat
 
DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 23
Nummer 1096 van 2/3/2019Gegroet lezer,

De voorbije week had in Barcelona MWC plaats, het Mobile World Congres - de hoogmis van mobiele toestellen. Ook wij besteden in dit nummer heel wat aandacht aan de nieuwste snufjes op dat gebied.

Om te vermijden dat wij u zouden opzadelen met droge getallen van de specificaties, zijn we op zoek gegaan naar bijzondere toestellen, die iets vernieuwends op de markt proberen te zetten. En dat waren er wel wat!

Veel leesplezier gewenst, en bij leven en welzijn tot volgende week!

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 

 
Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.
YOUTUBE IN PROBLEMEN MET ADVERTENTIES
Het kwam al eerder in het nieuws: zelfs bij onschuldige foto's en filmpjes van kinderen was er een netwerk ontstaan van pedofielen. Via de commentaren op die filmpjes voegen zij seksueel getinte, vaak heel schunnige opmerkingen toe die de filmpjes een heel andere dimensie gaven. YouTube had toen beloofd 'iets' te doen om deze praktijken stop te zetten.

Maar dat iets blijkt niets te zijn, zoals een video van YouTuber Matt Watson aantoont (1). Erger nog: Google verdient gewoon geld aan die filmpjes.

Het filmpje van Watson werd snel opgepikt, en lokte verontwaardiging uit. Met als gevolg dat heel wat adverteerders wakker werden: merken zoals Purina Epic Games, Disney, Nestle en GNC schorten hun advertentiecampagnes op YouTube tot nader order op. En dan wordt YouTube natuurlijk wakker!

Alleen: wat kan het bedrijf doen? Het rekent er eigenlijk op dat de YouTube creators, de mensen die de filmpjes maken en online zetten, ook de commentaren gaan beheren bij de filmpjes. Het schuift met andere woorden de verantwoordelijkheid door.

Het is nu afwachten hoe YouTube hierop gaat reageren. Want reageren moét het. Voor de merken is dit het zoveelste schandaal waarbij hun advertentie getoond werd bij content waarmee zij absoluut niet geassocieerd willen worden. En als YouTube niets doet om zijn blazoen wat op te poetsen, dan is de kans groot dat de adverteerders YouTube definitief de rug toedraaien...

Meer bij Digital Trends en BuzzFeed News.
https://www.youtube.com/watch?v=O13G5A5w5P0
http://www.digitaltrends.com/web/youtube-inappropriate-content-demonetization/
http://www.buzzfeednews.com/article/ryanhatesthis/youtube-child-sexual-exploitation-creators-watsonMOETEN DIGITALE ASSISTENTEN ONS IN HET RIJTJE HOUDEN?
Een opmerkelijk idee werd geopperd door enkele wetenschappers aan de universiteit van het Noorse Bergen. Zij stellen namelijk voor dat onze digitale assistenten, Alexa en Co dus, uitgerust zouden moeten worden met een 'morele' artificiële intelligentie. En wanneer we dan iets fout doen, dat tegen de wet indruist, onze assistenten ons dan zouden moeten rapporteren bij de politie.

Die digitale assistenten hebben, wanneer zij bijvoorbeeld in een luidspreker zitten, wel een microfoon en camera. En zij kunnen dus illegale activiteit vastleggen; In het verleden zijn dergelijke assistenten al gebruikt als 'getuigen' bij misdaden - althans de log van de werking van de assistent.

Maar er is een verschil tussen informatie verzamelen / bijhouden, en morele beslissingen nemen. Of dat nu gaat om een luidspreker in een gezin, waarbij het belang van het ene gezinslid in het gedrang gebracht wordt door het andere. Moet de digitale assistent dan gaan klikken? Of meer nog: moet hij informatie overdragen aan de politie, de politie contacteren bij een misdrijf?

Moet een digitale assistent überhaupt menselijke beslissingen maken?

Een intrigerend concept. Lees meer bij The Daily Mail, waar je ook een video vindt.
https://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-6733417/Digital-assistants-discuss-moral-AI-report-illegal-immoral-activity.htmlMICROSD EXPRESS: SUPERSNEL
In de marge van het Mobile World Congress werden er nog enkele interessante dingen aangekondigd voor mobiele toestellen.

Zo heeft de SD Association de microSD Express aangekondigd, een SD kaart voor mobiele toestellen, die data kan overzetten aan het razendsnelle tempo van tot 985 MBps. Bovendien verbruikt die minder energie, en is de kaart retro-compatibel met vorige kaartslots.  Meer bij Engadget (1)

The Verge weet dan weer te vertellen dat er de de eerste 'gewone' microSD kaartjes te verkrijgen zijn van maar liefst 1 terabyte. De bedrijven Micron en Sandisk hebben beiden al een dergelijke kaart voorgesteld op MWC. Die van Sandisk zou 160 MBps/seconde leessnelheid hebben, die van Micron 100 MB/seconde. Maar in schrijfsnelheid zou de Micron het dan weer beter doen.

De prijzen zijn echter wel om even van te schrikken: $499 voor de SanDisk kaart, en dat terwijl de 512 GB kaart van dat merk toch maar $199,99 kost.

Meer bij The Verge.
https://www.engadget.com/2019/02/25/microsd-express-ultra-fast-mobile-data-speeds/
https://www.theverge.com/circuitbreaker/2019/2/25/18239433/1tb-microsd-card-sandisk-micron-price-releaseMICROSOFT: HOLOLENS 2, AZURE KINECT
Ook Microsoft tovert wat moois uit zijn mouw in het kader van de MWC beurs. Om te beginnen de indrukwekkende nieuwe versie van de HoloLens, de Augmented Reality headset van Microsoft. En die ziet er al veel eleganter uit dan tevoren, als je het ons vraagt. Ook realistischer, werkbaarder in praktische omstandigheden. 

Het wordt trouwens steeds duidelijker dat deze HoloLens niet meteen bedoeld is voor gamers, of voor fun, maar voor toepassingen in de bedrijfswereld. Voor chirurgen bijvoorbeeld.  Want deze nieuwe versie traceert bijvoorbeeld ook de bewegingen van je hand. Dat maakt het dus ook veel gemakkelijker om te interageren met de afbeeldingen die bovenop jouw beeld van de échte wereld geplaatst worden. Het artikel bij BBC vertelt je er meer over (1).

Nog een andere nieuwigheid van Microsoft: de Kinect wordt randapparatuur voor jouw pc. In het begin was de Kinect een accessoire voor je Xbox 360 gametoestel. Het volgde jouw bewegingen, die dan in de game weergegeven werden.

De Azure Kinect Developer Kit (DK), zoals de nieuwe randapparatuur voor je pc heet, bevat de nieuwste AI sensoren van Microsoft, waaronder de dieptesensor die ook in de HoloLens 2 gebruikt wordt. Bovendien een reek van 7 microfoons, die samen je computer moeten laten 'kijken' en 'luisteren'. En tot slot een 12 megapixel RGB camera, en een 1 megapixel dieptecamera.

Opvallend hierbij is dat de Kinect zijn power moet halen uit de cloud, en vooral gebruikt zal worden voor AI. Hoe dit allemaal ineen zit, lees je bij The Verge. (2)
https://www.bbc.com/news/technology-47350884?ocid=socialflow_twitter
https://www.theverge.com/2019/2/24/18237244/microsoft-azure-kinect-developer-kit-price-release-date-mwc-2019
http://blogs.microsoft.com/blog/2019/02/24/microsoft-at-mwc-barcelona-introducing-microsoft-hololens-2/WIKIDATA: BROERTJE VAN WIKIPEDIA, MAAR DAN VOOR BOTS
Wij zijn met zijn allen gewoon om informatie te vinden op het web, en de Wikipedia is daarbij een grote hulp. Het is meneer Google die ons daarbij trouwens helpt, om die informatie daar te vinden.

Maar de laatste tijd zoeken we niet meer via meneer Google rechtstreeks, in een browser of via ons mobieltje, maar via onze digitale assistent. En dan blijken de gegevens in die online bronnen eigenlijk opgesteld te zijn in een verouderde vorm - taal. Terwijl de slimme assistenten die taal eigenlijk niet meer nodig hebben, enkel nog de data.

Daarom wordt er nu gewerkt aan een zijproject van de Wikipedia: Wikidata. Dat zou alle informatie in de Wikipedia, maar ook ver daarbuiten, moeten omzetten naar een code die bots begrijpen.

Bij Wired kan je hierover een erg interessant artikel lezen. Zo wordt elk concept, elk ding, vertegenwoordigd door een numerieke code, de QID. Er zijn al meer dan 60 miljoen items toegevoegd aan de Wikidata.

Een interessant concept om te volgen!
https://www.wired.com/story/inside-the-alexa-friendly-world-of-wikidata/KOMT APPLE MUSIC NAAR DE GOOGLE HOME?
Een lezer van de site MacRumors deed een interessante ontdekking. In de Google Home app voor iOS toestellen zou er namelijk ook een vermelding zijn van Apple Music.

Momenteel kan je de app echter nog niet verbinden met een Google Home toestel. Maar het wijst er wel op dat het in de toekomst mogelijk is. Apple Music zou dan afgespeeld kunnen worden via de Google Assistant op Google Home toestellen - net zoals dat al mogelijk was bij de Amazon Echo.

Meer bij MacRumors.
https://www.macrumors.com/2019/02/25/google-home-apple-music-integration-possible/GOOGLE PLAY ONDERSTEUNT FIDO2
The Verge weet te melden dat de Google Play Services voortaan ook de open FIDO2 standaard ondersteunt. Dat betekent dat je, wanneer je een Android 7.0 of hoger toestel hebt, in apps en websites kan inloggen met biometrische gegevens, zoals je vingerafdruk, of een PIN-getal, of een veegpatroon op je toestel - dat natuurlijk ook deze biometrie moet ondersteunen.

En voor je begint te gillen: "wat, niet alleen Google maar al die andere applicaties krijgen nu ook mijn vingerafdruk in handen": alle authenticaties geschieden op het toestel zelf, en de apps en diensten krijgen geen toegang tot biometrische informatie. De ontwikkelaars moeten natuurlijk zelf ook die FIDO API in hun toepassing integreren, om deze functie te ondersteunen.

En voor wie meer wil weten over FIDO: beluister eens de  onderstaande aflevering van de Security Bits podcast.
https://www.theverge.com/2019/2/25/18239389/android-7-update-fido-alliance-fido2-password-free-authentication
https://www.podfeet.com/blog/2018/04/sb-2018-04-13/STREAMING DIENST PANDORA START MET STORIES
Het is o zo jammer dat Pandora niet in de Eu verkrijgbaar is, enkel de VS. Want dit lijkt ons een nieuwe functie waarvoor wij meteen zouden vallen.

Stories, zo heet die, en het is een combinatie van podcasting, muziek playlists en voice tracks. Een artiest kan bijvoorbeeld in de speellijst vertellen wat die song voor hem betekent, wat hem inspireert in zijn muziek, enz. Wanneer je deze Pandora Stories speellijst beluistert, dan krijg je zowel muziek als het verhaal.

Het is een functie die echter ook andere mensen zou kunnen aanzetten tot het vertellen van een verhaal, gecombineerd met muziek. Acteurs, filmmakers, atleten, podcasters enz.

De Stories zullen onderdeel zijn van het self-service platform van Pandora waar artiesten hun songs kunnen promoten: Artist Marketing Platform. Als luisteraar kan je de Stories gewoon beluisteren, maar je moet af en toe wel een advertentie voor lief nemen (tenzij je een Premium account hebt).

Nogmaals: spijtig dat Pandora hier niet te verkrijgen is. Maar wellicht zal Spotify binnenkort eveneens een dergelijk aanbod uitbrengen...
https://techcrunch.com/2019/02/26/pandora-stories-launches-combining-music-and-podcasting-in-a-new-format/
https://www.ampplaybook.com/pandora-storiesBBC EN ITV WERKEN AAN CONCURRENT VOOR NETFLIX
Helaas, nog een nieuwe dienst waarvan wij in België (voorlopig) net kunnen profiteren. Twee grote Britse zenders, BBC en ITV, zullen namelijk de handen ineenslaan om een betaalde streaming dienst te lanceren: BritBox. Die moet dan de concurrentie aangaan.

Daar zullen reeksen uit het BBC-archief te zien zijn en van ITV, naast nieuwe content die speciaal gemaakt werd voor Britox. De nieuwste content zal je er echter niet kunnen zien: die blijft voorlopig voorbehouden via de terugkijken-dienst BBC iPlayer en ITV Hub.

Later zouden nog andere zenders mee in het initiatief stappen, zoals Channel 4. Het initiatief betekent in elk geval dat de zenders hun content niet langer aan derden in licentie zullen geven, zoals Netflix. Wat weer een verdere versnippering betekent, met nog een extra abonnement dat je moet nemen om die content te kunnen bekijken.

Als je het ons vraagt, wordt het dringend tijd dat de EU haar plannen doorvoert om de digitale grenzen voor auteursrechten naar beneden te halen. Zodat je content van alle zenders zou kunnen bekijken via hun eigen app, en daar dan één abonnement voor zou betalen. Zou dat niet het paradijs zijn?

Meer bij The Guardian en (in het Nederlands) bij Villamedia.
https://www.theguardian.com/media/2019/feb/27/bbc-and-itv-team-up-to-launch-netflix-rival-britbox?CMP=Share_iOSApp_Other
https://www.villamedia.nl/artikel/bbc-en-itv-vernieuwe-netflix-concurrent-britbox?utm_source=dlvr.it&utm_medium=twitterMOETEN ONZE POLITICI OOK AAN TIKTOK?
Misschien ken je het niet, maar TikTok is een app om korte video's met vrienden te delen. Het publiek is voornamelijk tieners, maar blijkbaar is dat aan het uitbreiden. In India zijn er namelijk massaal politiek georiënteerde video's aan het opduiken, die tientallen miljoenen views krijgen.

In het land worden binnenkort verkiezingen georganiseerd, en sommige politici vinden deze app ideaal om hun boodschap te verspreiden. Alhoewel de klassieke partijen (BJP en de Congresspartij) zelf geen officiële TikTok account geopend hebben.

Bij Reuters vind je een artikel dat een sfeerbeeld schetst van het succes van TikTok in India. Benieuwd of onze politici ook op die kar gaan springen!

Maar probeer zelf Tiktok eens uit, via de tweede link?
https://www.reuters.com/article/us-india-election-socialmedia-tiktok/going-tiktok-indians-get-hooked-on-chinese-video-app-ahead-of-election-idUSKCN1QG0GC?feedType=RSS&feedName=technologyNews
https://www.tiktok.com/ 

  
 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!OOK HUAWEI KOMT MET EEN OPVOUWBARE SMARTPHONE
Maandag start in Barcelona het Mobile World Congress, en dat zal je geweten hebben. Want de fabrikanten hebben niet eens gewacht op maandag om nu al persberichten de wereld in te sturen, waarin zij hun nieuwigheden aankondigen.

Zo ook Huawei, dat enkele nieuwe laptops voorstelt: de MateBook X Pro van 13,9 inch in een strak design, naast de meer mainstream Matebook 13 en Matebook 14. Al deze toestellen met de nodige gadgets, zoals Finger Gestures Screenshot, een Fingerprint Button 2.0 en Dolby Atmos voor een mooi geluid.

Dé blikvanger is echter de Huawei Mate X, die net als de Galaxy Fold een smartphone is die je openklapt en van 6,6 inch naar het dubbele overgaat.

Ook hier weer twee batterijen, eentje aan elke flap van de tablet. En 3 camera's zijn er ook.

Qua prijs overtreft het zelfs de Galaxy Fold.  Want die laatste doet het voor 2.000 euro, wat wij al hoog vinden, terwijl de Mate X nog een trap hoger gaat, met $2.600 (of 2.299 euro. Opnieuw dus een toestel dat niet meteen een massaproduct wordt - wat de verdere ontwikkeling ongetwijfeld zal afremmen!

Meer bij CNet, waar je ook een filmpje vindt, en in het persbericht van Huawei zelf.
https://www.cnet.com/news/huawei-unveils-mate-x-joins-galaxy-fold-in-foldable-game/?ftag=COS-05-10aaa0b&linkId=63994000
https://huawei-belgium.prezly.com/mwc-2019-huawei-introduceert-een-indrukwekkende-reeks-aan-innovatieve-productenNIEUWE TOESTELLEN VAN SONY
Nog meer nieuws uit Barcelona natuurlijk, en wel van Sony. Dat heeft daar de Xperia 1 smartphone voorgesteld, een toestel met een 6,5 inch HDR OLED scherm. Het bijzondere hierbij is de schermafmeting, die een 21:9 aspect ratio heeft.

Waarom dat zo bijzonder is? Omdat er eigenlijk heel weinig content is die in dat beeldformaat aangeboden wordt. Uiteraard fabriceert ook Sony zelf content, en zal het wel voor dergelijke content zorgen. Maar het is toch erg beperkt.

Voor het lezen van boeken kan dit beeldformaat anderzijds wel interessant zijn, omdat je meer content op je scherm krijgt. En ook wanneer je met twee apps naast elkaar op je scherm wil werken.

Verdere specs van de Xperia 1: drie camera's van 12 MP, een vingerafdrukscanner aan de zijkant, 6 GB RAM, 128 GB opslag, waterdicht.

Er zijn ook twee goedkopere versies van deze 21:9 uitvoering: de Xperia 10 en 10 Plus. Maar prijzen zijn nog niet bekend.
http://www.theverge.com/circuitbreaker/2019/2/25/18235140/sony-xperia-1-10-plus-screen-size-specs-4k-hdr-oled-tall-mwc-2019AI OM DE POWER OUTPUT VAN WINDMOLEN 36U VOORAF TE VOORSPELLEN
Gaat de technologie dan toch onze planeet redden? Deze week kwam eerst het heuglijke bericht dat Belgische wetenschappers van de KU Leuven erin geslaagd zijn om een zonnepaneel te ontwikkelen, dat waterstofgas maakt uit het vocht in de lucht. Met als concrete toepassing dat je met 20 dergelijke zonnepanelen een gezin een heel jaar van stroom en warmte kan voorzien (1).

En later deze week volgde het bericht dat Google en DeepMind met behulp van AI erin slagen om de energie output van windmolenparken al 36 uur op voorhand te voorspellen. Een belangrijke evolutie, want die maakt het gemakkelijker om het aandeel van deze energiebron in de energie-mengeling te voorspellen, en dus tijdiger voorzieningen te nemen om eventueel bijkomende energie elders te halen. Meer over deze belangrijke ontwikkeling bij Google en The Verge.
https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2019/02/24/belgische-wetenschappers-kraken-de-code-voor-betaalbare-groene-w/
https://www.theverge.com/2019/2/26/18241632/google-deepmind-wind-farm-ai-machine-learning-green-energy-efficiency
https://www.blog.google/technology/ai/machine-learning-can-boost-value-wind-energy/NIEUWE IDEEËN VOOR DE SMARTPHONE: LG V50 THINQ
Op het Mobile World Congress ging de aandacht vooral uit naar de plooibare smartphones en 5G-toestellen. Wat niet wil zeggen dat er geen andere opmerkelijke nieuwigheden waren.

Neem nu LG. Dat brengt een 5G toestel uit, de V50 ThinQ, met een grote 4.000 mAh batterij en een Snapdragon 855 processor, plus een beter koelsysteem.

Het bijzondere aan het toestel is een accessoire dat Dual Screen genoemd wordt, en dat je als een hoesje kan bevestigen aan het toestel om een tweede scherm te hebben. Zo zou je dan twee apps tegelijk kunnen draaien, of je kan dat scherm gebruiken als een virtueel klavier om meer schermruimte over te houden op het eerste scherm.

Slim? Misschien - alleen is het wel zo dat het tweede scherm zijn energie haalt van de batterij van het gewone toestel, waardoor je het risico loopt die batterij snel leeg te trekken...

Meer bij The Verge.
http://www.theverge.com/circuitbreaker/2019/2/24/18236055/lg-v50-thinq-5g-features-specs-mwc-2019-v40-updateNIEUWE IDEEËN VOOR DE SMARTPHONE: LG LAAT JE HANDEN HET WERK DOEN
Nog een innovatie, ook van LG: Hand ID. Hierbij is niet jouw vinger je wachtwoord, maar je hele hand. Op de nieuwe LG G8 smartphone van LG zit namelijk een 3D sensor, die je hand 'leest': de vorm van je handpalm, de dikte, het patroon van je aders. Zo kan je het toestel ontgrendelen door je hand boven het toestel te houden.

Het toestel kan ook een een aantal gebaren met je hand herkennen, waardoor je dan je apps kan bedienen. En aan boord ook een luidspreker, die in het scherm zit, en (joepie!) een 3,5 mm aansluiting voor de koptelefoon.
https://arstechnica.com/gadgets/2019/02/branching-out-to-other-body-parts-lg-g8-comes-with-palm-reading-hand-id/

 
 

Het oor wil ook wat!
Audio op het Internet


PODCAST: THE HUMAN ALGORITHM

Er is zoveel te zien op Netflix! Je weet haast niet wat te kiezen. Deze podcast, gemaakt door Netflix zelf, wil je de keuze vergemakkelijken met tips voor de beste reeksen en films.
https://itunes.apple.com/us/podcast/the-human-algorithm/id1449639836?mt=2

Netties werkt samen met:


 
De nieuwe oogst


   
THIS PERSON DOES NOT EXIST
Hoe goed artificiële intelligentie geworden is, kan je op deze website zien. Hier worden namelijk gezichten getoond, gemaakt door AI en dus echt niet gebaseerd op bestaande mensen, die wel verdomd goed gemaakt zijn. Iedere keer dat je ververst, zul je een ander gezicht zien. Om je petje voor af te nemen!
[Taal: --]
https://thispersondoesnotexist.com/
https://www.lyrn.ai/2018/12/26/a-style-based-generator-architecture-for-generative-adversarial-networks/


THIS CAT DOES NOT EXIST

Dit is de evenknie van de vorige site, maar dan voor katten. En daar slaat de AI het balletje mis. Is het omdat de technologie niet alleen een hoofd (met haar, ogen, neus en mond)  moest creëren zoals bij de mens - maar bij de kat ook een heel lijf, dat zich bovendien in allerlei posities kan bevinden? Feit is dat het soms gewrochten van katten zijn...
[Taal: --]
https://thenextweb.com/insider/2019/02/22/thiscatdoesnotexist-com-is-uhm-not-as-good-as-its-human-counterpart/
https://thiscatdoesnotexist.com/


THISAIRBNBDOESNTEXIST
Wij hadden al een gelijkaardige site voor gezichten, en voor katten. Dit is dan weer een door AI aangedreven site waar je Airbnb aanbiedingen ziet, die niet bestaan. Maar die de AI wel leuk vindt om te bewonen!
[Taal: ENG]
https://thisairbnbdoesnotexist.com/
https://thenextweb.com/artificial-intelligence/2019/02/25/thisairbnbdoesntexists-ai-generates-airbnbs-a-hip-computer-would-want-to-stay-in/


FILMS VINDEN OP THEMA
Het aanbod aan films bij diverse providers (Telenet, Proximus, Netflix en andere) is overweldigend. Het is o zo moeilijk om te kiezen... Deze site helpt je daarbij. Je kan namelijk films kiezen op basis van verschillende criteria: top waardering, het decennium, of een specifiek trefwoord. uiteraard moet jouw film-provider dan die film of reeks ook nog in zijn portfolio hebben zitten...
[Taal: ENG]
https://lazyday.tv/


WIKIPEDIA FOTO'S BIJDRAGEN
Op deze website kan je zien welke foto's er beschikbaar zijn van huizen en andere gebouwen in jouw omgeving. En je kan ook zelf foto's uploaden, om bij te dragen aan de collectie.
Je moet wel toelaten dat jouw locatie aan je browser doorgegeven wordt, om de site te kunnen gebruiken.
[Taal: ENG]
https://tools.wmflabs.org/wikishootme/


GIT LEREN

Git is voor software ontwikkelaars een hele zegen. Dat is namelijk een technologie die het gemakkelijk maakt om voortdurend te upgraden aan je software of applicatie, met versies te werken en die voortdurend te 'deployen'.
Hier vind je een uitstekende tutorial om te leren werken met Git.
[Taal: ENG]
https://www.learnenough.com/git-tutorial/getting_startedGEHEUGEN: HOE WERKT HET
Een uitstekend geschreven artikel over hoe het geheugen werkt, en hoe je het een handje kan helpen om dingen beter te onthouden. Een aanrader, want er staan echt goede tips in.
[Taal: ENG]
https://www.scotthyoung.com/blog/2019/02/15/memory/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: LUIZENMOEDER
Waarom was het eigenlijk nodig dat er een Vlaamse versie kwam van de Nederlandse succesreeks Luizenmoeder? We spreken toch, Vlamingen en Nederlanders, dezelfde Nederlandse taal? Toch zijn er belangrijke nuances, en dit filmpje van Marc van Oostendorp vertelt waar die liggen.
[Taal: NL]
https://www.youtube.com/watch?v=QVZks4fVZk0


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: ONLINE WASPLATFORMEN
Miele heeft de Miele Laundry Club gelanceerd, een online dienst voor het online ophalen van jouw vuile was. Zalig toch - binnen de 48 wordt die proper en netjes gestreken aan huis bezorgd.
Hiermee volgt Miele een ander initiatief van fabrikant Henkel, die daarvoor samenwerkt met PostNL.
Voor alle drukbezette huismoeders en huisvaders. Alhoewel - zo'n beetje neerstrijken op het terras, met een podcast in de oortjes, dat moet niet altijd een vervelende taak zijn om zelf uit te voeren...
https://www.rtlnieuws.nl/economie/artikel/4202136/startup-dobbi-haalt-je-vuile-was-op-en-brengt-het-schoon-weer-thuis
https://wassen.mielelaundryclub.com/nl/
https://www.emerce.nl/nieuws/miele-nederland-start-online-wasplatform


VRIJDAG MULTIMEDIA: LABELS

Een reeks van de VRT en StuBru, gemaakt door VRT NWS reporter Yassine Atari, over jongerencultuur. En waarom mensen labels opgeplakt krijgen.
[Taal: NL]
https://www.vrt.be/vrtnu/a-z/labels/2019/labels-s2019a1/


VRIJDAG MULTIMEDIA: MIXKIT
Dit is een galerij met originele video's, die je zelfs gratis mag herbruiken voor publicatie. Je kan zoeken op thema en categorie.
[Taal: ENG]
https://mixkit.co/


Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com
 


           W I K I P E D I A
    Een selectie van nieuwe en actuele bijdragen in
       de Nederlandstalige versie van Wikpedia
Wikipedia is een project met als doel een complete encyclopedie op het web te creëren. Iedereen kan Wikipedia gebruiken om informatie te zoeken of toe te voegen. U kunt eenvoudig zelf artikels schrijven, corrigeren of aanvullen. Aanmelden is hiervoor niet nodig, u kunt door op een van de onderstaande pagina's op "Pagina bewerken" te klikken meteen aan de slag.


Deze week zijn onder meer nieuwe artikels verschenen over:

    Japanse shojo manga van de hand van Riyoko Ikeda - https://nl.wikipedia.org/wiki/The_Rose_of_Versailles
    Een van de vroegste voorbeelden van het Psalter-getijdenboek - https://nl.wikipedia.org/wiki/Psalter-getijdenboek_van_Ghuiluys_de_Boisleux
    Nummer geschreven door de Britse singer-songwriter Ewan MacColl uit 1957 - https://nl.wikipedia.org/wiki/The_First_Time_Ever_I_Saw_Your_Face
    Basisschool op algemeen bijzondere grondslag in Rosmalen die in 2020 naar Vught wil verhuizen - https://nl.wikipedia.org/wiki/Misha_de_Vries_(basisschool)
    Duitse jazzrock- wereldmuziek-band - https://nl.wikipedia.org/wiki/Embryo_(band)
    Sloveense langlaufster - https://nl.wikipedia.org/wiki/Katja_Vi%C5%A1nar
    Free-to-play strategisch MOBA-spel - https://nl.wikipedia.org/wiki/Smite
    Themalied van de film "New York, New York" - https://nl.wikipedia.org/wiki/Theme_from_New_York,_New_York


Daarnaast zijn onder andere de volgende bijdragen actueel:

    Premier op wier schouders een steeds groter gewicht rust i.v.m. de Brexit - https://nl.wikipedia.org/wiki/Theresa_May
    Recent overleden regisseur van o.m. de film Singin' in the Rain - https://nl.wikipedia.org/wiki/Stanley_Donen


Verdere bijzonderheden op de Nederlandstalige Wikipedia:

    Het portaal van de week gaat over India - https://nl.wikipedia.org/wiki/Portaal:India
    Het artikel over Pipo de Clown bestond al eerder, maar nu is er een afzonderlijk artikel over de televisieserie - https://nl.wikipedia.org/wiki/Pipo_de_Clown_(televisieserie)


De vorige bijdragen van Wikipedia aan NeTTieS zijn hier te vinden: http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wekelijkse_bijdrage_in_NeTTieS
 
Bij de collega's
*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

 
- Budgetsmartphone HTC Desire 12s komt in tweede kwartaal naar Nederland
https://www.ad.nl/tech/budgetsmartphone-htc-desire-12s-komt-in-tweede-kwartaal-naar-nederland~a9e4073d/
- Op wintersport? Deze gadgets moeten mee de koffer in
https://www.ad.nl/tech/op-wintersport-deze-gadgets-moeten-mee-de-koffer-in~a62fc8df/
 
 

*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
 
 
- Vind je persoonlijke spullen gemakkelijk terug met Eureka
https://elektrozine.be/vind-je-persoonlijke-spullen-gemakkelijk-terug-met-eureka/
- Draadloze oortjes Samsung Galaxy Buds zijn AirPods-concurrent
https://elektrozine.be/draadloze-oortjes-samsung-galaxy-buds-zijn-airpods-concurrent/

 

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info

- Age of Wonders: Planetfall komt uit op 6 augustus 2019
https://computertaal.info/2019/02/26/age-of-wonders-planetfall-komt-uit-op-6-augustus-2019/
-Telenet en Studio Brussel sluiten jonge techneuten van icapps 48 uur op tijdens hackathon
https://computertaal.info/2019/02/28/telenet-en-studio-brussel-sluiten-jonge-techneuten-van-icapps-48-uur-op-tijdens-hackathon/


 
*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net


- Budgetsmartphone HTC Desire 12s komt in tweede kwartaal naar Nederland
https://tweakers.net/nieuws/149782/budgetsmartphone-htc-desire-12s-komt-in-tweede-kwartaal-naar-nederland.html
- Streamingdiensten in VS goed voor driekwart van totale muziekinkomsten
https://tweakers.net/nieuws/149770/streamingdiensten-in-vs-goed-voor-driekwart-van-totale-muziekinkomsten.html


*** DATANEWS

http://www.datanews.be


- Sanne Vermeiren is Young ICT Lady of the Year: 'Ik wilde innoveren, en alle innovatie begint vandaag bij IT'
https://datanews.knack.be/ict/magazine/sanne-vermeiren-is-young-ict-lady-of-the-year-ik-wilde-innoveren-en-alle-innovatie-begint-vandaag-bij-it/article-normal-1435009.html
- 'Facebook werkt aan eigen cryptomunt'
https://datanews.knack.be/ict/nieuws/facebook-werkt-aan-eigen-cryptomunt/article-normal-1435621.html*** BLOOVI
http://www.bloovi.be/

- Een boekhouder kiezen? Zeven tips voor de perfecte match!
https://www.bloovi.be/dossier/van-ondernemers-voor-ondernemers/een-boekhouder-kiezen-zeven-tips-voor-de-perfecte-match
- Return on Ad Spend (ROAS): hoe rendabel zijn jouw online advertenties nu echt?
https://www.bloovi.be/artikels/marketing/2019/return-on-ad-spend-roas-hoe-rendabel-zijn-jouw-online-advertenties-nu-echt

 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...


  EXTENSIES VOOR KEEPASS
Persoonlijk werken wij met LastPass als wachtwoordmanager. Maar een andere, en wellicht even goed, is KeePass. Het bijzondere hierbij is dat er voor KeePass ook vele extensies zijn, die de functionaliteiten van de tool nog verder uitbreiden.
In dit artikel bij Chip.de krijg je deze extensies aangereikt. Het artikel is wel in het Duits, maar onze goede mister Google Translate zal je ongetwijfeld kunnen helpen!
https://www.chip.de/artikel/Die-besten-KeePass-Erweiterungen_160878894.html


KLASSIEKE SHOOTER DOOM 2


Ontwikkelaars met wat tijd teveel hebben deze shooter omgevormd tot een platform, dat je gratis kan downloaden als 2D-game. Bij Chip.de ook een filmpje met een preview.
https://www.chip.de/news/Doom-2-kostenlos-Cooles-Remake-jetzt-gratis-laden_135754239.html
https://www.chip.de/downloads/MiniDoom-2_135737233.html
https://calaverastudio.itch.io/minidoom2


APP: VINTED
Voor deze app heb je wellicht al eens reclame zien voorbij flitsen op je tv. Vinted is een app / website waar je dingen kan aanbieden die je wil verkopen. Het verschil met klassieke zoekertjessites zoals Hebbes.be is, dat de site zich vooral focust op het visuele. Het zijn rijen met afbeeldingen die je er te zien krijgt, geen teksten met de afbeelding als bijzaak. Bovendien focust de site zich echt op één onderwerp: kleding.
https://www.vinted.be/


WINDOWS FIREWALL CONTROL
Er is een nieuwe versie uit van deze tool van Malwarebites voor Windows, die een nieuw uiterlijk heeft en nieuwe functies. Zo zou je de firewall beter kunnen instellen, via een nieuw dashboard met een overzicht van je status.
https://www.chip.de/downloads/Windows-Firewall-Control_49053548.html
https://www.malwarebytes.com/


VRIJDAG APPDAG: GBOX
Dit is een toolkit, ideaal voor wie vaak foto's post op Instagram. Je kan foto's in volledig formaat posten, een compositie in roostervorm maken, foto's van je favoriete Instagrammers herposten.
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.dageek.socialtoolbox_android


VRIJDAG APPDAG: REMOTE FINGERPRINT UNLOCK


Er zijn heel wat smartphones die je via de vingerafdrukscanner kan ontgrendelen. Maar wat als je jouw smartphone en die vingerafdrukscanner kon gebruiken om ook jouw desktop of andere toestellen te ontgrendelen? Dat is wat deze app belooft.
https://play.google.com/store/apps/details?id=ro.andreimircius.remotefingerauth
(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere. 
 

 

 
NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu 
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier 
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart 
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe 
Marijke Pante,
Marianne Steijlen 
Reinhilde Remaut 
Ludo Cattoor 
Evert Poppen 
Philip Lafeber 
Julien Van den Borre, 
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Frank VDW
Filip Overmeire (Filover) 
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool

In het bijzonder danken wij Wim Wylin voor de vele tips, en Gerard Schaefer voor de spreuk van de week.

- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens
Met dank aan Carol Fenijn voor de correctie van onze teksten


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Stuur ons een mail en wij zorgen ervoor! info@netties.be 

AFSLUITER VAN DE WEEK
Fotografie is de waarheid.
Film is 24x per seconde de waarheid.
-Jean-Luc Godard-