Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
21/2/2019 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Het oor wil ook wat
 
DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 23
Nummer 1094 van 16/2/2019Gegroet lezer,

Heerlijk, die prachtige lentedag midden in februari! Wij hebben alvast enkele uurtjes genoten van de zon, en het deed wel eventjes pijn om naar het redactielokaal te trekken, om deze editie ineen te steken. Maar kom, vermits de tafel recht voor het raam staat, en onze huisgenoot, de Leonberger ons vergast op een heerlijk schouwspel (spelen met de bal!), blijft het toch fijn om de rest van deze zonovergoten zaterdag binnenshuis door te brengen..

Veel leesplezier met deze editie, en bij leven en welzijn tot volgende week!

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 

 
Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.ONDOORDRINGBARE VEILIGHEID VAN APPLE BEGINT TE WANKELEN
Er was een tijd dat eigenaars van de stijlvolle Apple-toestellen gniffelend riepen: "Koop dan toch een Mac" wanneer een Windows-gebruiker geplaagd werd door een zoveelste bug. En het is waar: jarenlang heeft Apple zijn reputatie als maker van een ondoordringbaar en hacker-bestendig besturingssysteem kunnen waarmaken.

De laatste tijd is daar toch verandering in gekomen, met enkele ontdekkingen van bugs. Zo was er de bug in de FaceTime app, waardoor je in bepaalde gevallen (bij groepsgesprekken) degene die jij opbelde, kon afluisteren vooraleer hij je gesprek aangenomen had. Die bug is inmiddels opgelost: versie 12.1.4 van het iOS bevat een bugfix voor Face Time.

Maar er was nog een andere bug, waarvan we minder gehoord hebben, waarbij hackers een foutje in Live Photos van FaceTime misbruikten, en die zou nu ook opgelost zijn. 9to5Mac vertelt er alles over. (1) Bij ZDNet kan je lezen dat hackers deze twee bugs actief gebruikt hebben om toestellen aan te vallen (2).

Wie gelooft dat de iPhone bestand was tegen afluisteren, komt ook bedrogen uit. Volgens Reuters blijkt het dat een speciale hacking unit, die bestond uit voormalige leden van Amerikaanse veiligheidsdiensten en leden van veiligheidsdiensten van de Arabische Emiraten, van 2016 tot 2017 de iPhones afgeluisterd hebben van activisten, diplomaten en buitenlandse staatshoofden. Daarvoor werd een tool gebruikt die Karma heet en toegang geeft tot de iPhone van het doelwit. Daardoor konden de agenten foto's, e-mails, sms berichten, informatie over de locatie, en zelfs opgeslagen wachtwoorden buitmaken. Einde 2017 heeft Apple een update uitgebracht, waardoor de Karma tool onbruikbaar werd. (3)
http://9to5mac.com/2019/02/07/group-facetime-server-restored-following-ios-12-1-4-release-feature-disabled-on-older-versions/
http://www.zdnet.com/article/google-warns-about-two-ios-zero-days-exploited-in-the-wild/
https://www.reuters.com/article/us-usa-spying-karma-exclusive/exclusive-uae-used-cyber-super-weapon-to-spy-on-iphones-of-foes-idUSKCN1PO1ANTWEE NIEUWE EXPLOITS VOOR MACS EN IPHONE
We breien een vervolg aan het vorige artkel. En dat is heus niet bedoeld als Apple-bashing, gewoon om Apple gebruikers te waarschuwen dat ook zij kwetsbaar zijn voor aanvallen, en aandacht moeten schenken aan beveiliging en security-adviezen.

Om te beginnen blijkt het toch niet onmogelijk te zijn om in jouw superbeveiligde iCloud binnen te dringen. Sinds 2013 had Apple namelijk een systeem bedacht waardoor elke iPhone gekoppeld is aan één iCloud account. En wil je dus je iPhone verkopen, dan moet die account losgekoppeld worden van het toestel. Dat was bedoeld om het voor dieven minder aantrekkelijk te maken om een iPhone, toch een duur toestel, te stelen. Door de koppeling met de iCloud enerzijds, en anderzijds door de Find My iPhone wordt het voor de dief onmogelijk om, zonder het wachtwoord van de eigenaar, de iCloud account te ontkoppelen, of het toestel een factory reset te geven

In een artikel bij Motherboard lees je echter dat er steeds meer bendes zijn die erin slagen om, via allerlei manieren, deze beveiliging te omzeilen. Met valse ontvangstbewijzen bijvoorbeeld trekken de dieven naar de Apple-winkels, waar zij de medewerkers trachten te overtuigen dat zij de legitieme eigenaars zijn. Het Apple-personeel kan namelijk de koppeling met iCloud ontkoppelen.  Er zijn volgens Motherboard ook gevallen bekend waarbij hackers tegen betaling toegang bieden tot de GSX website, Global Service Exchange, die gebruikt wordt door officiële Apple dealers. Een interessante longread (1)

Een tweede incident: een security-onderzoeker heeft een demonstratie gegeven van een macOS exploit. Daarbij kon hij zich toegang verschaffen tot de wachtwoorden die in Keychain opgeslagen zijn. Het bijzondere aan deze ontdekking is dat de wetenschapper wel de demo gaf, maar geen details over hoe hij te werk ging. De man is namelijk boos op Apple, omdat het geen serieus bug-bounty programma heeft (een programma waarbij mensen die een bug vinden en die aan Apple melden, een beloning krijgen). Het is te zeggen: Apple heeft wel een dergelijk programma voor iOS, maar niet voor macOS. Wat eigenlijk onbegrijpelijk is.

Is het macOS of iOS daarom onveilig? Het is even veilig of onveilig als elk ander besturingssysteem. Het is vooral de gebruiker die onveilig is, eigenlijk. Wat onomstotelijk vaststaat is, dat je privacy bij Apple nog altijd wel beter bewaard blijft dan bij andere besturingssystemen...
https://motherboard.vice.com/en_us/article/8xyq8v/how-to-unlock-icloud-stolen-iphone
https://9to5mac.com/2019/02/06/mac-keychain-exploit/AIRBNB HANGT IN FRANKRIJK EEN BOETE VAN 12,625 MILJOEN EURO BOVEN HET HOOFD
Twee berichten over Airbnb vandaag. Zij draaien beiden rond het feit dat het systeem waarbij particulieren een kamer, appartement of heel huis voor korte tijd verhuren aan anderen, nog altijd in een schimmige wettelijke omgeving verkeert.

Er is natuurlijk het feit dat die verhuring eigenlijk een alternatief is voor het huren van hotelkamers of vakantiewoningen. En dat die laatste soort verhuring aan strenge regels gebonden is, o.a. qua verzekeringen, aangifteverplichting en installaties voor bv. brandbeveiliging. Terwijl particulieren die strenge regels kunnen ontlopen. De wetgever is zich hiervan bewust, en tracht daarom een wettelijk klimaat te scheppen dat voor beide soort verhuringen de lat gelijk legt.

Er is ook het feit dat het verhuren door particulieren lang niet meer 'occasioneel' is, maar een echte business. Wat een grijze zone creëert van verdoken inkomsten, maar ook een enorme druk op de huizenmarkt legt: de gewone huurder maakt geen kans meer om een huisje of appartement voor een schappelijke prijs te huren.

In Frankrijk heeft de Parijse burgemeester Anne Hidalgo daarom bepaald dat verhuurders hun woning of huis slechts een beperkte tijd mogen verhuren. Zij moeten zich registreren, zodat er controle uitgeoefend kan worden op dat maximum. En in alle advertenties moet dat registratienummer vermeld staan.

Nu blijkt bij controle dat, van de 65.000 advertenties op de site, er 1.010 waren waar dat nummer niet vermeld werd. En vermits de burgemeester een boete mag opleggen volgens de wet Elan (Evolution du logement et aménagement numérique) van 12.500 euro per overtreding, eist zij 12.625 miljoen euro van Airbnb.  Airbnb verweert zich door te stellen dat die regelgeving te streng is, en in strijd met de Europese wetgeving. Benieuwd hoe dit gaat aflopen! (1)

Een ander grijs gebied waarvoor deze alternatieve verhuurplatformen zorgen, is de belastingen. Want officiële verhuurders en hotels betalen netjes belastingen op de inkomsten, terwijl heel wat verhuurders hun inkomsten voor de fiscus verborgen houden.

Nu zijn daar cijfers van bekend, in Nederland. En daaruit zou blijken dat driekwart van de verhuurders het spel niet netjes speelt. Van de 31.000 verhuurders die in 2017 actief waren, gaven slechts 8.000 hun inkomsten op... (2)
https://www.lemonde.fr/economie/article/2019/02/11/airbnb-derriere-les-12-millions-reclames-par-paris-une-bataille-juridique-europeenne_5421865_3234.html
https://www.trouw.nl/samenleving/huiseigenaren-verhuren-het-liefst-zwart-aan-toeristen-~a4303d2a/GOOGLE LAAT AR UITTESTEN OP ZIJN GOOGLE MAPS
Als je dit bericht leest, dan zal je wellicht jaloers zijn dat jij niet mag behoren tot het selecte groepje testers, dat een nieuwe functie op Google Maps mag uitproberen. Want het lijkt echt superfun!

Je bent ongetwijfeld al onder de indruk geweest van het feit dat Google perfect weet waar jij bent, tenminste wanneer je je locatie aan hebt staan. Maar af en toe staat het blauwe bolletje, dat jou vertegenwoordigt, wel op de verkeerde kant van de straat. Dat zou met deze nieuwe functie gaan veranderen.

Want hierbij wordt augmented reality gebruikt. In plaats van je toestel plat in de hand te houden, moet je de camera richten op je omgeving. En de beelden die de camera ziet, geven de software een nauwkeurigere aanduiding over waar exact jij je bevindt.

Je zal bovendien de instructies op het scherm zien, zodat het duidelijk is dat je bijvoorbeeld, vlak voor het café op de hoek, naar rechts moet gaan.

In de app is wel een waarschuwing ingebouwd, die je aanmaant om niet de hele tijd naar dit scherm te kijken. Enerzijds om te vermijden dat je tegen een lantaarnpaal zou botsen uiteraard, maar ook om je batterij te sparen.

Zoals gezegd: voorlopig is de functie enkel beschikbaar voor een beperkt aantal testers.

Meer bij Engadget en The Verge
https://www.engadget.com/2019/02/10/google-maps-ar-navigation-early-rollout/
http://www.theverge.com/2019/2/10/18219325/google-maps-augmented-reality-ar-feature-app-prototype-testREDDIT HAALT VEEL GELD OP BIJ BELEGGERS - MAAR IS DAT EEN GOEDE ZAAK...
De social / news / commentaar website Reddit heeft deze week een krachttoer uitgehaald: het heeft maar liefst 300 miljoen opgehaald bij verschillende beleggers. En daarmee komt het nu op een valuatie van 3 miljard dollar, zodat het tot de 'groten' in het internetlandschap gaat behoren.

Een prachtig bericht - toch? Niet zo snel juichen. Want een van de beleggers is Tencent, een grote Chinese groep. En wie China zegt, zegt helaas ook nog altijd censuur. En dat terwijl Reddit bekend staat voor zijn vrije manier om de verschillende groepen juist zoveel mogelijk vrij te laten.

De reactie kon niet uitblijven: Bloomberg meldt dat gebruikers meteen begonnen om de Chinese censuur uit te dagen, door foto's van het protest op het Tiananmen Square te posten. Berichten die door andere protesteerders meteen naar de top van de Reddit groepen gepusht werden.

Voeg hier nog bij dat Steven Huffman, CEO van Reddit, gezegd heeft dat het bedrijf met de investering de Reddit-website wil verbeteren (OK, dat is mooi), maar ook eraan wil werken om een deel van de digitale advertentiemarkt af te snoepen van Facebook en Google. En dat is toch iets wat vele Reddit-gebruikers ongerust maakt.

Meer bij CNBC en Bloomberg.
https://www.cnbc.com/2019/02/11/reddit-raises-300-million-at-3-billion-valuation.html
https://www.bloomberg.com/news/articles/2019-02-11/china-s-tencent-invests-in-reddit-sparking-free-speech-protestsFACEBOOK: NOG EEN ONDERWERP OM TE TACKELEN
Het wordt er niet simpeler op voor Facebook. Welke content moet het tegenhouden en welke niet? Complottheorieën tieren er welig - van chemtrails tot theorieën dat vaccinaties kinderen in gevaar brengen.

Wanneer ouders dergelijke berichten lezen, dan zijn zij verontrust, uiteraard. Want zij willen het beste voor hun kinderen. En zij zoeken meer informatie - maar door hun likes en hun klikgedrag op Facebook krijgen zij steeds meer dergelijke berichten, en worden zij versterkt in hun overtuiging dat vaccinaties niet nodig zijn, en zij hun kinderen in gevaar brengen door hen te laten vaccineren.

Het gevolg: steeds meer ouders zien af van die vaccinaties tegen o.a. mazelen. Wat ondertussen leidt tot de situatie dat er steeds meer mensen besmet raken met de ziekte, terwijl de mazelen in de jaren 80 bijna verdwenen was op de aardbol. En de ziekte is niet alleen hinderlijk, met een lijf vol blaasjes en koorts, maar complicaties kunnen ook voor ergere gevolgen zorgen, zoals blindheid en zelfs de dood tot gevolg. (1)

Tot nu toe heeft Facebook die anti-vaccinatieberichten op zijn netwerken niet als fake news beschouwd, en treedt het dus niet op tegen de verspreiding ervan. Maar zou het dat niet moeten doen, vraagt dit artikel van Mashable zich af. (2)

Uiteraard speelt ook hier de afweging tussen vrije meningsuiting (de alarmverhalen  en complottheorieën over vaccinaties) tegenover het maatschappelijk nut (de gezondheid van de kinderen).

Het blijft een moeilijk evenwicht...
https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2018/11/29/mazelen-zijn-wereldwijd-aan-geweldige-opmars-bezig/
https://mashable.com/article/facebook-anti-vaccination-groups/?europe=true&utm_cid=mash-com-Tw-main-linkYOUTUBE: TOOLS OM COPYRIGHTOVERTREDINGEN TE MELDEN MISBRUIKT VOOR CHANTAGE
Bij het woord 'auteursrechten' zal menigeen zuchten. Jawel, mensen die een origineel werk gemaakt hebben, moeten daarvoor beloond worden, of het nu om muziek, tekst, grafische kunst gaat, enz. Maar de manier om die auteursrechten te beschermen loopt toch o zo vaak mis...

Neem nu dit artikel bij The Verge. Daarin wordt Youtube aangeklaagd omdat de manier waarop het tools ingebouwd heeft om de rechten van auteursrechthebbenden te vrijwaren, gemakkelijk misbruikt kan worden.

Zo kan je bij The Verge lezen hoe een anonieme blackmailer minstens twee mensen met een YouTube-kanaal gechanteerd heeft: "Betaal, of wij laten je kanaal sluiten".

Als de eigenaars van de YouTube-kanalen zouden betalen (in bitcoins), dan zouden de blackmailers hun klacht bij YouTube stopzetten. Een aanbod waarop sommige YouTubers ingaan, omdat de tools van YouTube echt niet simpel zijn, en weinig verweer bieden. Wie één of twee keer een klacht voor inbreuk op de auteursrechten aan zijn broek krijgt, zal moeten aanvaarden dat YouTube de video's in kwestie automatisch verwijdert.  Bovendien kan YouTube voor een bepaalde termijn verbieden dat er nog advertenties getoond worden bij die video's, zodat de YouTubers geen inkomsten meer hebben.

Een achtergrondartikel hierover bij The Verge.
https://www.theverge.com/2019/2/11/18220032/youtube-copystrike-blackmail-three-strikes-copyright-violationEEN APP DIE VROUWEN DISCRIMINEERT: KAN DAT WEL...
Apple en Google krijgen bakken kritiek over zich heen. En wel omdat zij een app in hun respectievelijke app-winkeltjes hebben staan, die je nu niet bepaald vrouwvriendelijk kan noemen.

Het gaat om Absher, een app die verwijst naar de gelijknamige website Absher van de overheid in Saudi-Arabië. Met de app kunnen mannen zien waar hun vrouwen heen reizen. Want vrouwen zijn in dat land nu eenmaal niet vrij om te gaan en staan waar zij willen. Bepaalde plekken zijn verboden, en dan moeten de vrouwen een 'cipier' hebben, die hen begeleidt en volgt, zodat zij bijvoorbeeld de grens niet overschrijden, of in een luchthaven belanden.

Nu, als westerse vrouw vind je dat natuurlijk mensonterend. Maar als vrouw die in dat land moet leven, heb je geen alternatief. Amnesty International en Human Rights Watch hebben nu Apple en Google opgeroepen om deze app niet langer aan te bieden, die een regelrecht voorbeeld is van archaïsche misogynie (vrouwenhaat).

Meer bij BusinessInsider.
https://www.businessinsider.com/apple-google-criticised-for-saudi-government-app-activists-say-fuel-discrimination-2019-2?op=1&r=US&IR=TBELGIË KORT: STEPPENJACHT
Donderdag blijven we dicht bij ons bed, met enkele berichten uit het binnenland.

Om te beginnen: verleden week pakte De Tijd uit met een artikel over de elektrische deelsteps van Bird in ons land. En hoe vrijwilligers een centje bijverdienden, door 's avonds de steps te gaan zoeken om deze te herladen. Via de app kunnen zij zien waar de steps zich bevinden. En zij krijgen een beloning per step die zij, volgetankt met elektriciteit, weer ergens gaan plaatsen.

Dat artikel heeft de mensen van website Bruzz aangezet om zelf ook eens op nachtelijke stepjacht te gaan. En dat bleek niet mee te vallen: de steps waren niet zo simpel te vinden, er zijn veel kapers op de kust zodat het stress is om de anderen voor te blijven. En uiteindelijk is het veel werk voor weinig geld.

Een hele mooie reportage over deze 'juicers' is te lezen bij Bruzz.be
https://www.bruzz.be/economie/op-nachtelijke-stepjacht-veel-stress-weinig-euros-2019-01-23BELGIË KORT: TAXSHELTER VOOR GAMES
Dankzij de taxshelter voor film- en podiumkunsten heeft de filmsector de laatste jaren een hoge vlucht genomen in ons land. Het principe is simpel: wie investeert in een bedrijf uit die sector, kan hiervoor een belastingvoordeel krijgen.  Het werkt, en dus heeft de overheid beslist dat het systeem uitgebreid wordt naar de gaming-industrie.

Want dat is nodig. Ons land heeft enkele heel knappe spelers, o.a. Larian in Gent. Maar zij vinden moeilijk financiering voor de ontwikkeling van hun games. Eer er een game tot stand komt, is er heel veel werk nodig van de jongens en meisjes programmeurs. En dan moet het nog op de markt gebracht worden en liefst goed verkopen!

En dan is er nog het gevaar dat, door die barre omstandigheden, het talent dat wij hebben wegtrekt naar andere landen, waar er wél geld is voor game-makers.

Daarom dus de beslissing om nu ook voor de game-industrie een taxshelter te creëren.

Meer achtergrond bij De Tijd (betaalmuur)
https://www.tijd.be/politiek-economie/belgie-algemeen/Ook-gamingindustrie-krijgt-taxshelter/10094986BELGIE KORT: NIEUWE BUNDEL VAN TELENET
Het tv-landschap in Vlaanderen kent een grote concurrentieslag. Momenteel zijn de twee grootste aanbieders Proximus en Telenet, die meestal tv, mobiel en vaste telefonie in één bundel aanbieden. En dan kost dat toch wel wat geld.

Dé grote concurrent die ons landje aan het veroveren is, is natuurlijk Netflix. Ook wij zijn tussen haakjes bezweken voor het aanbod, gewoon omdat je sommige (niet alle) reeksen kan downloaden, en dan op de trein bekijken kan wanneer je geen internetverbinding hebt.

Steeds meer mensen kiezen voor Netflix. Bij Telenet kan je dat niet via je eigen tv-abonnement, want Telenet heeft zijn eigen betalend tv-aanbod: Play More. Daarmee kan je programma's terugkijken en opnemen, of kan je extra content bekijken via de Play More store. Wil je als Telenet-klant een Netflix abonnement, dan moet je via je computer werken en de programma's streamen naar je tv (tenzij je een moderne smart tv hebt).

Als Proximus-klant daarentegen kan je Netflix laten opnemen in je abonnement, zodat je de reeksen en films via je gewone tv bekijken kan (maar ook via je smartphone of tablet uiteraard).

De vraag daarbij is: hebben de jongeren eigenlijk nog behoefte aan een digicorder onder hun tv? Steeds meer mensen worden immers 'cord cutters' en kijken geen 'gewone' tv meer.

Daarom heeft Telenet nu een aanbod uitgebracht dat die kijker zou moeten kunnen combineren: Yugo. TV kijken (20 zenders) plus Play (met o.a. de HBO-reeksen) kan je daarmee, live of 7 dagen terug. Ook opslaan kan, dat gebeurt in de cloud en blijft 60 dagen beschikbaar.

Alleen: het aanbod kost wel 100 euro per maand. En dat is toch wel veel. Toegegeven, je hebt er ook telefonie bij, voor 1 of zelfs 2 simkaarten, maar voor de meeste jongeren is dit toch wel een té flinke hap uit hun budget. Ter vergelijking: een abonnement op Netflix kost 12,99 voor het gezin, en dan kijk je gewoon op je computer. Ook van de klassieke tv-zenders kan je hoe langer hoe meer programma's op de computer bekijken...

Meer bij Datanews.
https://datanews.knack.be/ict/nieuws/telenet-komt-met-tv-bundel-zonder-digicorder/article-normal-1428465.htmlAPPLE EVENT IN MAART: NEWS EN TV
Volgens insiders heeft Apple een event aangekondigd, en zou het niet gaan om de voorstelling van nieuwe hardware. Neen, volgens die bronnen zou Apple hier aankondigen dat het een stap verder gaat met zijn 'services'.

Zo zou het een abonnementsdienst gaan aanbieden op nieuws, en dat zou $9,99 per maand kosten. Voor die som krijg je onbeperkt toegang tot nieuwssites die normaal gezien achter een betaalmuur liggen, zoals de New York Times en Wall Street Journal. Ook magazines zouden gelezen kunnen worden met het abonnement.

Voor de gebruiker een heel aantrekkelijke formule: onbeperkt toegang tot alles wat je lezen wil, en dat voor zo weinig geld. Vor de nieuwssites zelf echter is het geen goede zaak. Apple zou namelijk niet alleen de helft van het abonnementsgeld voor zich houden, en de rest verdelen over de kranten in functie van het aantal keren de sites bezocht worden - maar het zou ook informatie over de lezers niet delen. En als uitgever zou je daar toch wel vragen bij stellen of het wel interessant is...

Apple zou binnenkort ook zijn streaming tv-dienst voorstellen, alhoewel dat eventueel ook pas in april of mei zou kunnen zijn. Er wordt immers nog altijd gewerkt aan het pakket zenders dat in het abonnement zal zitten.

Een ding is zeker: het aantal abonnementen dat je elke maand betalen moet, zal een flink pak stijgen!
https://arstechnica.com/gadgets/2019/02/apple-in-talks-to-create-netflix-for-news-subscription-service/
https://www.cnbc.com/2019/02/13/apple-targets-april-launch-for-video-service.htmlSLACK LANCEERT BLOCK KIT
Wanneer je een dienst uitbrengt zoals Slack, dan is het niet alleen de dienst zelf die aantrekkelijk moet zijn voor de gebruiker, maar ook het hele ecosysteem. Apps die extra functies toevoegen, specifiek voor bepaalde mensen bijvoorbeeld.

Dat weet ook Slack, de online samenwerkingstool. Het heeft momenteel al meer dan 1.500 apps in zijn Slack App Directory, en het heeft een Slack Platform voor het maken van apps en automatische bots.

Maar het kan altijd beter. Daarom heeft Slack nu de Block Kit tool uitgebracht, waarmee de apps die je maakt visueel aantrekkelijker zouden moeten zijn. En de Block Kit Builder, om apps te ontwerpen en prototypes ervan uit te testen.

Een voorbeeld van hoe deze tools werken vind je bij Venturebeat. En het lijkt op het eerste zicht redelijk simpel om een Slack app te maken. Aan de slag dus!
https://venturebeat.com/2019/02/13/slack-launches-block-kit-to-make-it-easier-to-build-apps/

  
 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!NIEUWE HEALTH TRACKER: ENKEL INDIEN JE JE PRIVACY OPGEEFT...
Wij zijn al een hele tijd fan van health trackers - slimme toestelletjes, meestal in de vorm van een polsbandje of uurwerk, met daarin allerlei sensoren. Zij meten je hartslag, het aantal stappen dat je zet, hoe lang je slaapt, zelfs of het een diepe of lichte slaap is, enz.

Daarbij hebben wij altijd wel de bemerking gemaakt dat die dingetjes vrijwillig moeten zijn. En dat jouw gegevens privé moeten blijven - enkel te delen met jouw dokter. En tegelijkertijd waarschuwden wij er ook voor dat die trackers wel eens ingezet zouden kunnen worden door verzekeringsmaatschappijen, die ze willen gebruiken als 'bewijsstuk'. Leef je gezond, dan krijg je een korting op je verzekering. En leef je ongezond - slaap of beweeg je te weinig bijvoorbeeld- dan moet je extra betalen voor je verzekering.

Welnu, die vrees lijkt waarheid te worden met de nieuwste tracker van Fitbit: de Inspire. Dat is een wearable die je als gewone gebruiker niet in de winkel zal kunnen krijgen, want hij wordt enkel met een 'business-to-business' model in de handel gebracht. Enkel personeelsleden van bedrijven of leden van gezondheidsverzekeringen, die zich als Fitbit-klant aanmelden, kunnen het toestel kopen. En het zou, aldus CNBC, de bedoeling zijn van Fitbit om zijn toestelletje aan senioren te slijten in het kader van hun Medicare verzekering.

Een evolutie om toch even over na te denken.

Gelukkig is in ons eigen land sociale zekerheid gebaseerd op solidariteit - mensen met een ijzersterke gezondheid, betalen net zoveel bijdrage als mensen met kwaaltjes, en hebben recht op dezelfde zorg. Hopelijk kunnen we dat zo houden - zonder via onze trackers te moeten bewijzen dat we die zorg verdienen!

Meer achtergrond bij CNBC.
https://www.cnbc.com/2019/02/08/fitbit-releases-insprire-for-employers.htmlGEEN SLIM UURWERK, WEL EEN SLIM UURWERKBANDJE
Wat denk je van dit concept: je hebt een uurwerk, en je vindt dat wel mooi. Maar je wil ook wel een tracker. Wat nu? Wel, Sony heeft een oplossing voor jou: een slim uurwerkbandje. Het heet Wena Wrist, en was al een tijdje verkrijgbaar in Japan. Nu zou het ook in het VK op de markt komen.

Het bandje zal je kunnen dragen met elk soort uurwerk, en bevat een klein schermpje in de gesp. Daarin zal je dan meldingen kunnen zien. De technologie in het bandje doet ook de simpele dingen die een normale tracker doet, en je kan het ook gebruiken voor NFC betalingen.

Een slim idee? Meer bij Engadget.
https://www.engadget.com/2019/02/13/sonys-smart-watch-strap-is-now-available-in-the-uk/


 
 

Het oor wil ook wat!
Audio op het Internet


PODCASTNOTES: SLIMMER WORDEN
Deze website selecteert de beste podcasts met tips en life hacks om slimmer te leven. Wie op zoek is naar "spannende" podcasts à la Serial komt hier niet aan zijn trekken, wel wie wat tijd wil uittrekken om zijn levenskwaliteit te verbeteren.
[taal: ENG]
https://podcastnotes.org/


RELAAS: ECHT GEBEURDE VERHALEN
In Nederland hebben ze 'Echt gebeurd', in Vlaanderen hebben we 'Relaas'. Beiden draaien rond hetzelfde concept: mensen die voor een (beperkt) publiek een verhaal vertellen dat hen echt overkomen is. En dat heel, heel spannend kan zijn. Sommige mensen hebben nu eenmaal de gave om een verhaal boeiend te kunnen vertellen, zodat je helemaal meegesleept wordt.
De opnames van Echt Gebeurd geschieden voor een levend publiek, en er wordt wel heel wat afgegrinnikt. Bij Relaas doen ze het met een beperkt publiek, omdat de sfeer van iets live te vertellen aan toehoorders aanmoedigend werkt.
Bij Echt Gebeurd kon je onlangs het verhaal horen van Linda Polman, die achterop een brommer in Liberia naar Sierra Leone reisde (aflevering 184).
Bij Relaas draait de recente aflevering rond de kinderzorgen van Tessa.
Abonneer je op de reeksen - het kunnen vertellen van verhalen is eeuwenoud, en is een kunst die aangemoedigd moet worden.
http://echtgebeurd.net/wat-is-echt-gebeurd
http://www.relaas.be/

Netties werkt samen met:


 
De nieuwe oogst


VERSUS: ALTERNATIEVEN
Wat een handige tool! Op deze website vind je alternatieven voor vaak gebruikt online tools en diensten. Je vult gewoon de naam in (bijvoorbeeld WordPress of Mailchimp) en je krijgt een lijst met alternatieven, netjes gerangschikt in volgorde van populariteit. Om zeker en vast uit te proberen!
[Taal:ENG]
http://versusutil.com/


BEEPBOX: MAAK EENS EEN LEUK DEUNTJE
Knap en amusant. Hier maak je via een interactief, simpel dashboard, een elektronisch deuntje. De bediening is simpel, en je hebt ontelbare mogelijkheden om de klank en het ritme te beïnvloeden. Het resultaat kan je exporteren - maar het is uiteraard geen symfonie, gewoon een deuntje zoals je kan horen bij de eerste games.
[Taal: ENG]
https://www.beepbox.co


WAT MAG JE HOND ETEN?
Er zijn dingen die je echt absoluut nooit aan je hond mag geven. Vergeet het maar die madammen-met-ne-bontjas die pralines aan hun chihuahua voeren, want die sturen hun hondje regelrecht naar hun graf: chocolade is echt uit den boze. Sommige groenten en fruit mag je hond dan weer wel eten, maar met mate.
Deze website geeft je er meer informatie over. Er hoort ook een app bij, waarbij je het product ingeeft, en dan de uitleg krijgt of je hond het mag eten of niet.
[Taal: ENG]
https://foodsdogscaneat.com/


EDIT MY EX: HERINNERINGEN WISSEN

Wat als je gescheiden bent, en je niet echt in vriendelijke termen uiteengegaan bent? En je hebt een boel foto's van dingen die je met elkaar beleefd hebt? Die foto's wegdoen is zonde, want het zijn leuke momenten geweest. Maar de herinnering wordt bedorven doordat je partner nog op die foto's staat...
Deze nieuwe webdienst biedt je de mogelijkheid om je foto te laten bewerken zodat je partner op één of meerdere foto's uitgegomd wordt. Photoshop kan soms wonderen doen voor je gekwetste ziel.
[Taal: ENG]
https://www.editmyex.com/


TWITWIPE: AL JOUW TWEETS WISSEN
Hopelijk overkomt het jou nooit dat je het moet doen, maar in sommige omstandigheden kan het nodig zijn om al je tweets te wissen. Deze dienst biedt aan om het in jouw plaats te doen. Op de website vertelt een filmpje hoe het gebeurt. De tool belooft je tweets te wissen, maar je volgers toch nog altijd te behouden.
[Taal: ENG]
https://twitwipe.com/how-it-works


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS:  ONTKEN HET LATER GENERATOR
Verleden week was het trammelant in het Vlaamse politieke landschap. Een minister had de verkeerde woorden gezegd, en zich daarvoor verontschuldigd. Een heel gênante vertoning, wat enkele creatievelingen aanzette om meteen een 'zeg het nu ontken het later'-generator aan te maken'....
[Taal: NL]
https://ontken-het-later-generator.be/generator.php


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: WATWAT

Een site voor jongeren, met tal van onderwerpen die voor hun van belang zijn. Wat zijn de gevolgen van spijbelen staat er ook bij (maar dat geldt natuurlijk niet wanneer je gaat spijbelen 'voor het goede doel' ). Maar ook dilemma's waarmee jongeren geconfronteerd worden - pizza of salade, mag ik nog een Aziatisch mopje maken, enz.
[Taal: NL]
https://www.watwat.be/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: ZORGPAD ADHD
Een site van de Vlaamse overheid, die ouders meer informatie wil verschaffen over kinderen met aandachts- en concentratieproblemen. Zowel ouders, maar ook leerkrachten, artsen, CLB-medewerkers als hulpverleners vinden hier wetenschappelijk verantwoorde informatie, plus tips hoe om te gaan met dergelijke kinderen.
[Taal: NL]
http://www.adhd-traject.be/nl


VRIJDAG MULTIMEDIA: DE SLAPENDE SITE
Hoe je met een slimme inval reclame kan maken voor je creativiteit... Deze site slaapt. En jij moet proberen ze wakker te maken met de dingen die je er aantreft. En op het einde krijg je een boodschap. Slim :)
[Taal: ENG]
http://wakeup.isadoradigitalagency.com/


VRIJDAG MULTIMEDIA: KUBERNETES UITGELEGD
In dit tekenfilmpje wordt uitgelegd wat Kubernetes eigenlijk is. Het filmpje is grappig en tegelijkertijd heel leerrijk.
[Taal: ENG]
https://cloud.google.com/kubernetes-engine/kubernetes-comic/


VRIJDAG MULTIMEDIA: MICROSCOPISCH KLEIN

Deze fotograaf toont met zijn foto's de verborgen wereld van het microscopisch kleine leven. Soms wel griezelige foto's, als je het ons vraagt. Maar indrukwekkend scherp!
[Taal: ENG]
https://www.nationalgeographic.com/science/2019/02/hidden-world-microscopic-life-revealed-extraordinary-pictures/
   Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com
 


           W I K I P E D I A
    Een selectie van nieuwe en actuele bijdragen in
       de Nederlandstalige versie van Wikpedia
Wikipedia is een project met als doel een complete encyclopedie op het web te creëren. Iedereen kan Wikipedia gebruiken om informatie te zoeken of toe te voegen. U kunt eenvoudig zelf artikels schrijven, corrigeren of aanvullen. Aanmelden is hiervoor niet nodig, u kunt door op een van de onderstaande pagina's op "Pagina bewerken" te klikken meteen aan de slag.


Deze week zijn onder meer nieuwe artikels verschenen over:

    Plaats in West-Australië - https://nl.wikipedia.org/wiki/Kalbarri_(plaats)
    Officiële sportbond voor quidditch in Nederland - https://nl.wikipedia.org/wiki/Quidditch_Nederland
    Hoge functie aan het hof van een vorstelijk persoon - https://nl.wikipedia.org/wiki/Grootmeesteres_(hofhouding)
    Schilderkunst uit het cultuurgebied Tibet - https://nl.wikipedia.org/wiki/Tibetaanse_schilderkunst
    Voedselverspilling - https://nl.wikipedia.org/wiki/Voedselverspilling
    Engelse televisie- en filmactrice - https://nl.wikipedia.org/wiki/Michelle_Keegan
    Nederlandse predikant en verzetsstrijder in W.O. II - https://nl.wikipedia.org/wiki/Johan_Snoek
    Lijst van voormalige moskeeën in Portugal - https://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_voormalige_moskee%C3%ABn_in_Portugal


Daarnaast zijn onder andere de volgende bijdragen actueel:

    Het ingaan van het Chinees Nieuwjaar wordt wekenlang gevierd - https://nl.wikipedia.org/wiki/Chinees_Nieuwjaar
    Jan Karbaat - https://nl.wikipedia.org/wiki/Jan_Karbaat
    14 februari valentijnsdag - https://nl.wikipedia.org/wiki/Valentijnsdag
    Risicovolle drug die oprukt in het uitgaanscircuit - https://nl.wikipedia.org/wiki/Ketamine


Verdere bijzonderheden op de Nederlandstalige Wikipedia:

    Het portaal van de week gaat over rock - https://nl.wikipedia.org/wiki/Portaal:Rock


De vorige bijdragen van Wikipedia aan NeTTieS zijn hier te vinden: http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wekelijkse_bijdrage_in_NeTTieS
 


*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

- ‘Facebook riskeert hoogste boete ooit in VS vanwege privacyproblemen’
https://www.ad.nl/tech/facebook-riskeert-hoogste-boete-ooit-in-vs-vanwege-privacyproblemen~ad0c49cd/
- Met deze goedkope smartphone steel je de show, maar wel voor een prijs
https://www.ad.nl/tech/met-deze-goedkope-smartphone-steel-je-de-show-maar-wel-voor-een-prijs~aeafcc12/
 
 
 *** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
 
 
 - Canon EOS RP is betaalbare full frame spiegelloze camera
https://elektrozine.be/canon-eos-rp-is-betaalbare-full-frame-spiegelloze-camera/
- 2019 moet jaar van doorbraak warmtepomp worden
https://elektrozine.be/2019-moet-jaar-van-doorbraak-warmtepomp-worden/


*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info


- Japan gaat de IoT toestellen van burgers controleren in naam van de veiligheid
https://computertaal.info/2019/02/12/japan-gaat-de-iot-toestellen-van-burgers-controleren-in-naam-van-de-veiligheid/
- Review: Stellar Phoenix Photo Recovery v9
https://computertaal.info/2019/02/14/review-stellar-phoenix-photo-recovery-v9/
 


*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- Shell neemt Duits bedrijf over dat accu's voor thuisgebruik maakt
https://tweakers.net/nieuws/149216/shell-neemt-duits-bedrijf-over-dat-accus-voor-thuisgebruik-maakt.html
- Frankrijk investeert 700 miljoen euro in accu-industrie voor elektrische auto's
https://tweakers.net/nieuws/149214/frankrijk-investeert-700-miljoen-euro-in-accu-industrie-voor-elektrische-autos.html


*** DATANEWS

http://www.datanews.be


- Schrijfrobot van Open AI 'te gevaarlijk' om openbaar te maken
https://datanews.knack.be/ict/nieuws/schrijfrobot-van-open-ai-te-gevaarlijk-om-openbaar-te-maken/article-normal-1429765.html
- Duitsland bekijkt eigen Google-taks
https://datanews.knack.be/ict/nieuws/duitsland-bekijkt-eigen-google-taks/article-normal-1429685.html


*** BLOOVI
http://www.bloovi.be/

- Neuropsychiater Theo Compernolle: 'Of we ooit terug de regie over onze eigen aandacht kunnen nemen? Absoluut, ik zie hoopvolle tekens bij jonge mensen'
https://www.bloovi.be/artikels/persoonlijk-groeien/2019/neuropsychiater-theo-compernolle-technologie-is-prachtig-als-we-ze-hanteren-volgens-de-gebruiksaanwijzing-van-ons-brein
- Google Search Console onder de loep: 3 functies om in het achterhoofd te houden
https://www.bloovi.be/artikels/marketing/2019/google-search-console-onder-de-loep-3-functies-om-in-het-achterhoofd-te-houden 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


 
TIP: DINGEN ONTHOUDEN
Er bestaat een methode om dingen, feiten, informatie, voor altijd te onthouden. En die heet Spaced Repetition. Het principe is dat je het feit dat je wil onthouden in het begin in korte tijd voor jezelf herhaalt, en dat je de tussentijd steeds langer maakt.
Dit artikel vertelt je hoe het juist ineen zit.
[Taal: ENG]
https://ncase.me/remember/


TIP: ADOBEXD, DE KLEUREN WIJZIGEN VAN OBJECTEN

Adobe heeft AdobeXD uigebracht, een tool met enorm veel mogelijkheden, zoals bijvoorbeeld importeren van Photoshop en Illustrator, om te exporteren naar After Effects.
Dit artikel legt je uit wat de vele mogelijkheden zijn. Er is ook een filmpje dat het een en ander illustreert.
[Taal: ENG]
https://theblog.adobe.com/xd-february-2019-update-integrations-language-support-narration/?scid=d4dcbfb0-d404-4163-ad94-f5470e55edb5&mv=social&mv2=owned_social 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...FREEFILESYNC: BESTANDEN EN MAPPEN VERGELIJKEN


Met deze tool kan je mappen met elkaar vergelijken en zo bestanden synchroniseren. Zo kan je een backup maken van al je belangrijke bestanden, in plaats van alles telkens opnieuw te moeten kopiëren. De software vergelijkt de verschillen tussen een bron en target map, en zet dan enkel de hoogstnodige bestanden over.
Open source - voor Windows, macOS en Linux.
https://freefilesync.org/
https://www.chip.de/downloads/FreeFileSync_38472922.htmlCLEAN MY HISTORY: EXTENSIE
Deze extensie voor de Chrome browser verwijdert alle NSFW sites uit de geschiedenis van je browser. En voor wie zich afvraagt waarvoor die afkorting staat: het is Not Safe For Work - sites die je eigenlijk niet tijdens je werk zou mogen bezoeken. En dan in het bijzonder sociale netwerken, veilingsites, en natuurlijk het rode-lantaarndistrict.
De extensie vergelijkt jouw browsergeschiedenis met een lijst van meer dan 15.000 NSFW sites, en verwijdert die dan. Zo moet je niet je hele browsergeschiedenis gaan wissen wanneer je eens 'verkeerd' gesurft hebt, want dat is pas verdacht!
https://cleanmyhistory.robertgabriel.ninja/
https://chrome.google.com/webstore/detail/clean-my-history-remove-n/iocknhfjfkmjecgighghbmmbjgbnhfpp


PHOTO CREATOR: MAAK ZELF JE EIGEN STOCK FOTO S
Met deze app kan je zelf de simpele stock foto's maken die je als illustratie nodig hebt bij je artikels. Er zijn duizenden modellen, voorwerpen en achtergronden die je kan combineren tot je eigen creaties.
https://petapixel.com/2019/02/12/this-web-app-lets-you-build-your-own-stock-photos/
https://photos.icons8.com/creator


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS (APP): BELAIR
De Vlaamse Milieu Maatschappij heeft deze app gelanceerd waarmee je kan zien hoe de luchtkwaliteit op bepaalde plekken is. De nauwkeurigheid van de app ligt wel onder vuur: het gaat om metingen op een 70-tal locaties, en de rest wordt berekend op computermodellen. Het is dus absoluut geen realtime informatie.
[Taal: NL]
https://www.airvisor.be/belair-luchtkwaliteit-app/
https://play.google.com/store/apps/details?id=be.irceline.aqmobile
https://itunes.apple.com/us/app/belair/id1441924418?mt=8


ACTIONDASH: VOOR JE DIGITAAL WELZIJN


Google heeft zelf al een app uitgebracht die je moet helpen om gezonde digitale gewoontes te ontwikkelen. Maar die is beperkt tot Pixel en Android One toestellen. Met deze app krijg je die functies ook op andere Android-toestellen. Je kan zien hoeveel tijd je besteedt op je smartphone, in welke app, hoeveel meldingen je krijgt van je apps, en meer.
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.actiondash.playstore

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.

 

 
NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu 
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier 
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart 
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe 
Marijke Pante,
Marianne Steijlen 
Reinhilde Remaut 
Ludo Cattoor 
Evert Poppen 
Philip Lafeber 
Julien Van den Borre, 
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Frank VDW
Filip Overmeire (Filover) 
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool

In het bijzonder danken wij Wim Wylin voor de vele tips, en Gerard Schaefer voor de spreuk van de week.

- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens
Met dank aan Carol Fenijn voor het corrigeren van onze teksten


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Dat kan op deze link

http://www.netties.be/v20/abonnement.php 

AFSLUITER VAN DE WEEK
De snelste manier om een oorlog te beëindigen,
is hem te verliezen.
-George Orwell-