Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
7/2/2019 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Het oor wil ook wat
 
DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 23
Nummer 1092 van 2/2/2019Gegroet lezer,

Sommige lezers hebben ons al laten weten: "Prima e-zine, interessante artikels. Maar kunnen jullie niets doen aan die storende tikfouten die erin staan?". Wij bekennen schuld - door tijdsgebrek zijn wij al eens slordig bij het overlezen van de teksten, zodat er fouten in de teksten bleven staan.

Maar gelukkig komt daar nu verandering in, en dat met de hulp van een reddende engel, die de naam Carol draagt. Zij heeft haar hulp aangeboden, zodat u dankzij haar spiedende ogen een zo goed als foutloze nieuwsbrief in uw brievenbus krijgt. Bedankt, Carol!

Veel leesplezier met deze nieuwsbrief, en bij leven en welzijn tot volgende week!

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 

 
Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.FACEBOOK LIET KINDEREN IN-GAME AANKOPEN DOEN MET KREDIETKAART OUDERS
Kinderen zijn slim. Slim genoeg om de kredietkaart van pa en ma te 'lenen', en daarmee aankopen te doen op het internet. En helaas is daar niet al te veel controle over.

Zo werd deze week bekend dat Facebook een vergelijk getroffen heeft in een groepsproces in de VS. De beschuldiging: het liet toe dat kinderen grote sommen geld uitgaven met de kredietkaart van hun ouders.

Het blijkt namelijk uit documenten die het Center for Investigative Reporting kon bemachtigen, dat de Facebook-medewerkers onder elkaar wel besproken hadden wat er met die "whales", zoals de kinderen genoemd worden, gedaan moest worden. De medewerkers werkten zelfs een beleid uit waarbij die kinderen de kredietkaartgegevens opnieuw moesten invullen, telkens als zij een in-game aankoop deden. Dat beleid werd echter nooit concreet ingevoerd.

Het officiële beleid van Facebook wanneer ouders hun beklag deden over aankopen van hun kinderen, was dat er dan gratis virtuele items gegeven werden ter compensatie. Maar de kosten werden nooit terugbetaald. Dat gaat veranderen: in het vergelijk dat Facebook getroffen heeft in het groepsproces, staat dat het een "interne wachtrij zou inrichten voor de verzoeken tot terugbetaling van in-app aankopen, gedaan door minderjarigen."

Het zoveelste incident waarbij Facebook met rode kaken komt te staan...
https://www.revealnews.org/article/facebook-knowingly-duped-game-playing-kids-and-their-parents-out-of-money/FACEBOOK: WHATSAPP, MESSENGER EN INSTAGRAM VERSMELTEN
Volgens verschillende bronnen, geciteerd door de New York Times, zou Facebook van plan zijn om de achterliggende messaging infrastructuur bij Instagram, Whatsapp en Facebook Messenger te laten versmelten.

De verschillende apps zouden nog wel apart blijven bestaan en werken, maar er wordt end-to-end encryptie aan toegevoegd, en tussen de diensten zelf zouden versleutelde berichten verstuurd kunnen worden. Deze nieuwe infrastructuur zou dan tegen begin 2020 klaar zijn voor gebruik (1).

Forbes meent dat deze versleuteling misschien toch niet zo'n goed idee is en twijfelt of het wel goed geïmplementeerd kàn worden. De drie diensten zouden namelijk op identieke manier het Signal protocol moeten implementeren. Nu is dat standaard actief bij WhatsApp, bij Messenger is het een optie, en Instagram bevat Signal niet. (2)

Re/code van zijn kant meent dan weer dat Facebook door deze versmelting eigenlijk de Amerikaanse regulator voor wil zijn. Die zou namelijk al langer Facebook in het vizier hebben, omwille van de vele schendingen van de privacy van zijn gebruikers.

Facebook is een mastodont geworden, en wellicht hadden de regulatoren strenger moeten zijn toen Facebook WhatsApp en Instagram overnam. De mogelijkheid bestaat dat de Amerikaanse FTC zal trachten om Facebook op te splitsen en WhatsApp en Instagram terug af te stoten. Maar door ze nu te versmelten, zou Facebook een lange neus kunnen trekken naar de Amerikaanse beurswaakhond... (3)
https://www.nytimes.com/2019/01/25/technology/facebook-instagram-whatsapp-messenger.html
https://www.forbes.com/sites/daveywinder/2019/01/27/how-whatsapp-merger-with-facebook-messenger-puts-your-privacy-at-risk/#7cb5276d4e57
https://www.recode.net/2019/1/26/18197883/mark-zuckerberg-wsj-regulation-messaging-monopolyFACEBOOK MOMENTS VERDWIJNT
Om het rijtje Facebook-berichten af te sluiten: vanaf 25 februari is het gedaan met Facebook Moments. Ken je die dienst niet? Dan ben je niet de enige.

Moments is een aparte app van Facebook, waarmee je foto's kan delen met vrienden, zonder ze zelf te moeten uploaden naar Facebook.  Je kan het vergelijken met Photos van Google, dat iets dergelijks doet. De bedoeling is dat je foto's van groepsactiviteiten of vakantiefoto's gemakkelijker kan delen.

Blijkbaar werd de app erg weinig gebruikt. En dus wordt de Moments app afgevoerd. De functies van de app zullen verwerkt worden in de Facebook app.

Heb jij toch met Moments gewerkt? Haal dan snel je foto's uit de app, vooraleer ze verdwenen zijn. Hiervoor heeft Facebook een speciale website opgezet, waar je de procedure kan doorlopen.
https://www.cnet.com/news/facebook-is-shutting-down-its-moments-photo-app-on-feb-25/?ftag=COS-05-10aaa0b&linkId=62768504
https://www.facebook.com/moments_app/exportOFFICE 365 NU OOK VOOR DE MAC
De slimste beslissing die Microsoft ooit kon maken, is naar onze mening het uitbrengen van de productiviteitssuite Office als abonnement. In ruil voor een bescheiden bedrag (69 euro voor één persoon, 99 euro voor een gezin tot 6 leden), was je voortaan altijd verzekerd van de laatste updates van Office. Een win voor Microsoft zelf ook, want hiermee kon het een einde maken aan de namaakversies, illegaal gekopieerd - met die prijs was het niet meer de moeite om vervolging te riskeren met zo'n illegaal kopietje.

Welnu, voortaan kunnen ook Apple-gebruikers van dit aanbod genieten. Microsoft Office staat voortaan in de Mac App Store. Het bevat Word, Excel, PowerPoint, Outlook en OneNote. Waarom het zo lang geduurd heeft? De reden is te vinden in de manier waarop Office aangeboden wordt - namelijk gebundeld, waarna je het abonnement moet activeren. En dat was tot nu toe niet mogelijk in de App Store.

De prijs is hetzelfde als voor Office 365 Windows gebruikers. Bedrijven kunnen ook een versie bestellen via de App Store, en dan via de Apple Business Manager de app verdelen over de computers van de medewerkers.
https://techcrunch.com/2019/01/24/apple-finally-brings-microsoft-office-to-mac-app-store-and-there-is-much-rejoicing/TWITTER TEST DE 'ORIGINAL TWEETER' TAG
Ben jij ook zo'n fan van conversatie op Twitter - met woord en wederwoord, en alle discussies in een draadje? Dan zal je moeten toegeven dat het soms toch wat verwarrend is - wie heeft nu eigenlijk de originele tweet geplaatst, waarop er zoveel antwoorden kwamen?

Twitter wil daarvoor een oplossing brengen, met een 'Original Tweeter' tag. Die zal onderaan de tweets van de persoon in kwestie komen. Het maakt de discussie niet alleen duidelijker, op deze manier wordt ook misbruik vermeden. Want soms zijn er ook nep-accounts, of satire-accounts die qua naamgeving erg lijken op de echte accounts (denk aan @schildnvrienden, de originele account, en @SchuldnVrienden, de satire-account). En het is al eens gebeurd dat mensen zo op het verkeerde been gezet werden.

De vermelding 'originele tweeter', samen met het blauwe vinkje bij een geverifieerde account, zou heel wat misverstanden moeten voorkomen.

Momenteel is deze optie enkel te zien bij een heel beperkt aantal Twitter-gebruikers in de iOS en Android app.
https://techcrunch.com/2019/01/23/twitter-testing-original-tweeter-tag-to-distinguish-who-started-a-thread/GEMOR OVER UPDATE VAN GOOGLE OVER REGELS VOOR EXTENSIES
Verleden week was er heel wat te doen rond Manifest V3, een voorstel van Google dat de manier wil bepalen waarop de Chrome browser in de toekomst werkt met extensies. De bedoeling is om te verhinderen dat kwaadwillige extensies jouw privacy en security zouden ondermijnen. En om jou meer controle te geven over wat een extensie kan doen, met welke sites zij interageren, en om de algemene werking, de performantie te verbeteren.

Enkele van de voorgestelde wijzigingen:
-de extensie zou geen code meer mogen laden van externe servers, enkel de code die gebruikt werd toen de extensie voor review voorgelegd werd, mag gebruikt worden.
-algemene toegang tot alle websites mag niet langer gevraagd worden bij installatie
-het vervangen van de 'webRequest' API door de 'declarativeNetRequest' API. Dat zou ervoor moeten zorgen dat kwaadwillende extensies nog cookies of andere gevoelige informatie zouden zien, en zou de performantie van de browser moeten versnellen.

Er rees meteen heel wat protest tegen het voorstel. Het zou, zo vreesden velen, ervoor zorgen dat ad blockers niet meer kunnen werken, omdat die zich baseren op een lijst met ongewenste adverteerders, en die kan erg uitgebreid zijn. Bovendien zou de nieuwe API enkel werken met blacklists die in gewone tekst opgesteld zijn. En dat zou het dan weer heel gemakkelijk maken voor phishers om te zien of zij op die lijst staan, zodat zij hun URL kunnen aanpassen.

Kortom: heel wat gemor. De protesten kan je lezen bij Ars Technica, Wired en ZDNet.
https://arstechnica.com/gadgets/2019/01/google-planning-changes-to-chrome-that-could-break-ad-blockers/
https://www.wired.com/story/googles-proposed-changes-chrome-could-weaken-ad-blockers/APPLE MET RODE KAKEN DOOR FACE TIME BUG
Het zal je maar overkomen: als bedrijf stel je de privacy van je gebruikers vooraan. En het is een van je belangrijkste argumenten om je producten te differentiëren van die van de concurrentie. En dan gebeurt er een echte PR-nachtmerrie: er wordt vastgesteld dat een van jouw producten een lek vertoont, waardoor de privacy van je gebruikers echt wel zwaar geschonden kan worden.

Dat is wat deze week gebeurde met Apple; er werd namelijk een bug ontdekt in de FaceTime software, waardoor iemand die jou opbelt kan horen en zien wat er bij jou gebeurt, nog voor je het gesprek aanneemt.

De bug treft iedereen die een toestel heeft dat onder iOS 12.1 of later draait, maar vereist wel speciale omstandigheden. Je moet namelijk eerst een FaceTime video opstarten met een contact, en terwijl je telefoon nog aan het inbellen is, jezelf (met je eigen telefoonnummer) toevoegen aan het gesprek, om zo een groepsgesprek te starten. Iets wat je normalerwijze dus niet zou doen. Maar deze actie activeert de microfoon van de opgebelde persoon, en audio en video worden naar jou doorgestuurd. Die persoon zal dat niet merken, want op zijn scherm staat er enkel dat er een gesprek binnenkomt, niet dat hij al verbonden is.  (1)

Apple heeft meteen gereageerd. In afwachting voor een patch die de bug moet oplossen, werd de Groupe FaceTime functie offline gehaald. Het bedrijf belooft nog deze week een update. Wat netjes is. Maar de schade aan het propere blazoen van Apple heeft toch wel een smet gekregen...
https://www.androidauthority.com/apple-facetime-audio-bug-exploit-947720/
https://www.wired.com/story/apple-facetime-bug-group-chats/
https://www.reuters.com/article/us-apple-patch/apple-to-patch-privacy-bug-in-video-calling-feature-idUSKCN1PN03RAPPLE WINKELS BIEDEN NOG MEER INTERESSANTE DINGEN
Apple wil heel graag zijn gebruikers aan zich binden, door hen in het merk echt te laten "geloven". Een van de dingen waarmee het de gebruikers wil paaien, is hen het gevoel te geven dat zij echt iets extra's krijgen bij Apple. En wel door de gebruikers sessies aan te bieden in de fysieke Apple winkels, onder de titel Today at Apple.

Nu worden die sessies uitgebreid met drie nieuwe formats: Skills, Walks en Labs. Daarin leer je fotografie, video, muziek, coding, app-ontwikkeling, art&design, en veel meer. Al deze cursussen zijn gratis.

De Today at Apple sessies werden voor het eerst gelanceerd in 2017, en sindsdien werden er al meer dan 18.000 gratis sessies per week gegeven, die door miljoenen mensen bijgewoond werden, zo vertelt het persbericht. Om een sessie in jouw buurt te vinden en je ervoor te registreren, moet je naar het tabblad Sessions gaan in de Apple Store app.
https://www.apple.com/today/WIKITHON: OM TE VOLGEN
Wist je dat het gros van de mensen die een bijdrage leveren aan de Wikipedia (90%)  man zijn? Dat die mannen de bijdragen leveren is uiteraard lovenswaardig, maar het zorgt wel voor een onevenwicht in onderwerpen, zo stelt een artikel bij de RTBf.

Vrouwelijke wetenschappers worden onderbelicht of komen er helemaal niet in voor bijvoorbeeld. En onderwerpen die eerder mannelijk genoemd kunnen worden, zoals voetbal bijvoorbeeld, krijgen veel meer aandacht dan onderwerpen die traditioneel als "vrouwelijk" beschouwd worden.

Ook in eigen land worden vrouwelijke leidende figuren onderbelicht of komen er helemaal niet in voor. Vrouwen zoals Karen Boers, die startups.be en BeCode.be mede opgericht heeft bijvoorbeeld. Erger nog: op internationaal gebied moest Donna Strickland, die nota bene een nobelprijs fysica kreeg in 2018, het tot voor kort stellen zonder Wikipedia-pagina. En dat terwijl een mannelijke medewerker er wél een had.

Daarom is het concept van de "Hack the gender gap" Wikithon ontstaan. Dat is een avond waarbij mensen afspreken om vrouwen meer zichtbaarheid te geven op Wikipedia. Deze week had er een dergelijke Wikithon plaats in Brussel, in de co-Working plek BeCentral, die gelegen is in het Brusselse Centraal Station.

Meer hierover lees je bij RTBf. Wil je meer weten over de Wikithons, volg dan de #wikithon hasthtag op Twitter.
https://www.rtbf.be/info/medias/detail_un-wikithon-pour-rendre-les-femmes-plus-visibles-sur-wikipedia?id=10131149
https://twitter.com/hashtag/wikithonSURPRISE... FACEBOOK OPNIEUW ONDER VUUR
Voorwaar, de ene blunder na de andere stapelt zich op voor Facebook. Deze keer gaat het om een optie die het gebruikers aanbood om een "Facebook Research" VPN te installeren. En in ruil zouden zij daarvoor geld krijgen, tot wel 20 dollar.

Met die VPN kon Facebook dan alle informatie over de activiteiten op die smartphone volgen. Iets waarvan de gebruiker zich wellicht niet bewust was.

Het bijzondere aan deze app is dat die niet via de App Store van Apple moest gedownload worden, maar rechtstreeks via Facebook, waarna de gebruiker root toegang moest geven tot het netwerkverkeer.  En dat is een grote overtreding van de interne regels van Apple, zo weet TechCrunch. (1)

Maar er is meer aan de hand, zo merkt TechCrunch in een tweede artikel op. De optie om de app te downloaden bood Facebook aan gebruikers aan van 13 tot 35 jaar oud. En minderjarigen bespioneren, dat is helemaal uit den boze. In de EU bijvoorbeeld is het verwerken van persoonlijke gegevens van minderjarigen aan stricte regels gebonden. En als nu blijkt dat er inderdaad ook Europese jongeren in het project gestapt waren, dan zwaait er wat voor Facebook.

Apple heeft alvast actie ondernomen. Niet alleen werkt de app niet meer op iOS toestellen, maar Apple heeft Facebook de mogelijkheid afgenomen om zelf interne iOS apps te verdelen. Dat gaat van nieuwe versies van de Facebook app, tot tools zoals een lunchmenu. Wie dus een 'early' versie (bètaversie) geïnstalleerd had van Facebook, Instagram Messenger zal merken dat die niet meer werkt.
https://techcrunch.com/2019/01/29/facebook-project-atlas/
https://techcrunch.com/2019/01/30/facebooks-vpn-app-puts-spotlight-on-kids-consent/
https://www.theverge.com/2019/1/30/18203551/apple-facebook-blocked-internal-ios-appsOFFICE 365 NU OOK MET CONTROLEPANEEL VOOR PRIVACYBEHEER
Het is niet simpel om als bedrijf jezelf in regel te stellen met alle nieuwe wetten die er uitkomen. En een monsterwet zoals de GDPR heeft echt onnoemelijk veel consequenties voor je bedrijf. Want je moet alle interacties met gegevens gaan opsporen, er een beleid voor opstellen, en dan alles gaan beveiligen. En vergeet niet de verplichting om de gebruiker toegang te geven tot zijn gegevens, hem die te laten wijzigen of verwijderen. Kortom: geen simpele zaak.

Microsoft heeft nu een controlepaneel uitgebracht in zijn versie van Microsoft 365 voor bedrijven, waarmee het de personen, die verantwoordelijk zijn voor de conformiteit met die regels, het werk wil vereenvoudigen.

Deze 'Compliance Manager' heeft een risk-assessment, waarbij kan vastgesteld worden welke risico's er zijn, en welke taken er uitgevoerd moeten worden om het bedrijf in regel te stellen met GDPR, maar ook wetgevingen in het buitenland.

Meer hierover bij ZDNet.
https://www.zdnet.com/article/struggling-to-comply-with-gdpr-microsoft-365-rolls-out-new-privacy-dashboards/FACEBOOK VOORSPELLING OVER ZELFDODING: IETS OM VRAAGTEKENS BIJ TE ZETTEN
Facebook zal wellicht zuchten: "het is ook nooit goed, wat we ook doen". In het licht van verschillende afschuwelijke incidenten waarbij Facebookgebruikers hun eigen zelfdoding live uitzonden via Facebook, had Facebook het initiatief genomen om de gebruikers te screenen op tekenen die erop konden wijzen dat zij zelfdoding overwogen. En wanneer er zo'n gebruiker opgemerkt wordt, dan zal het team van Facebook samen met de politie trachten de gebruikers te localiseren, een initiatief dat het "wellness checks" noemt.

Op zich een lovenswaardig idee. Maar eigenlijk neemt Facebook hier de rol van een healthcare provider over, een zorginstelling: het verzamelt data, berekent een gepersonaliseerde score op zelfmoordrisico, en neemt stappen. Want die score kan je vergelijken met het stellen van een diagnose, en de wellness checks als de behandeling. Alleen: gezondheidsinstellingen zijn onderworpen aan strenge regels, en Facebook zit hier in een grijze zone, en ontsnapt aan elke regulering.

Dat is het vertrekpunt van een artikel bij The Guardian. Om toch ook even bij stil te staan...
https://www.theguardian.com/commentisfree/2019/jan/30/facebook-is-predicting-if-youll-kill-yourself-thats-wrong?CMP=fb_a-technology_b-gdntechGOOGLE+ STOPT ERMEE OP 2 APRIL
Het was in oktober al aangekondigd, en nu weten we wanneer het doodvonnis voltrokken zal worden: op 2 april 2019 wordt Google+ ten grave gedragen. Google had dit sociale netwerk bedoeld als een cement tussen al zijn verschillende diensten, maar het is nooit echt van de grond gekomen - althans, het had nooit het succes dat een Facebook kende.

Vanaf 4 februari zal je niet langer Google+ profielen kunnen aanmaken, pagina's, communities of events. Commentaren die door Google+ op externe websites geplaatst waren, zullen vanaf 4 februari verwijderd worden op Blogger, en vanaf 7 maart op andere sites.

Al jouw content zal vanaf 2 april verwijderd worden. Wil je je foto's en video's en andere data nog snel terughalen vooraleer die verdwijnen, dan vind je bij The Verge stap-voor-stap instructies hoe je een archief kan aanmaken en downloaden. Gelukkig zijn foto's en video's waarvan je een backup hebt staan in Google Photos safe.
https://www.theverge.com/2019/1/24/18194474/how-to-download-google-plus-data
https://www.theverge.com/2019/1/30/18204212/google-deleting-consumer-data-april-2
   


OOK GOOGLE BEZONDIGDE ZICH AAN DATAVERZAMELING OP IPHONE
Gisteren kon je lezen dat Facebook erop betrapt was dat het een tool rechtstreeks (dus niet via de App Store van Apple) liet downloaden door zijn gebruikers - een tool waarmee het data verzamelde over gebruikers, die dan in ruil een beloning kregen.

Het blijkt nu dat Facebook dit kon doen doordat het misbruik maakte van een functie op iOS, die enkel voor intern gebruik bedoeld was door de Apple-personeelsleden. Hen werd het mogelijk gemaakt om apps rechtstreeks te installeren, buiten de App Store om.

En weet je wat het bijzondere is? Blijkbaar heeft ook Google daarvan gebruikgemaakt. Het heeft namelijk een app, Screenwise Meter, die ongeveer hetzelfde doet als de Atlas app van Facebook en die eveneens via dat achterdeurtje bij iOS geïnstalleerd kan worden.

Google heeft nu aangekondigd dat het de app stopzet.

Meer bij TechCrunch.
https://techcrunch.com/2019/01/30/googles-also-peddling-a-data-collector-through-apples-back-door/FACEBOOK: RECORD INKOMSTEN, ONDANKS VELE LEKKEN EN SCHANDALEN
De laatste maanden was het voor Facebook schandaal na schandaal, lek na lek. Negatieve persberichten volgden elkaar op, elke week was er wel iets nieuws. Je zou dan toch denken dat dit een negatieve impact zou hebben op Facebook als bedrijf, dat vele gebruikers hun account zouden opzeggen of zo.

Mis. Facebook blijft het goed doen. In zijn 4e kwartaal 2018 meldde het netto inkomsten van 6,9 miljard, wat 69% meer is dan in hetzelfde kwartaal het jaar tevoren. De omzet bedroeg 16,9 miljard, een stijging jaar op jaar met 30%.

Het aantal dagelijks actieve gebruikers bedroeg 1,52 miljard, een stijging met 9%.  Wat economen de berekening laat maken dat de gemiddelde inkomst per gebruiker 7,37 dollar bedroeg.

De moraal van het verhaal? De gebruiker heeft geen oren naar de negatieve berichten over Facebook, maar blijft als gewoontebeest netjes alle Facebook-diensten gebruiken...
http://techcrunch.com/2019/01/30/facebook-earnings-q4-2018/
http://investor.fb.com/investor-news/press-release-details/2019/Facebook-Reports-Fourth-Quarter-and-Full-Year-2018-Results/default.aspx
 

 


 
 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!


NIEUWE WOORDJES LEREN: MAAK KENNIS MET JULIA
Neen, dat is geen sympathieke dame die je hart moet veroveren. Wel een nieuwe programmeertaal die, althans volgens de bedenkers ervan, razendsnel aan populariteit wint.

De reden daarvan is, volgens dit artikel bij ZDNet, het feit dat de open source taal de 'functionaliteit van kwantitatieve omgevingen zoals R en Python combineert met de productiesnelheid van talen zoals Java en C++ om big data en analytics problemen op te lossen'.

Het aantal downloads is van 1,8 naar 3,2 miljoen gestegen sinds januari 2019, een stijging met 78% .

Misschien een ideetje voor ontwikkelaars die eens iets nieuws zoeken? Wij geven alvast de site mee waar je meer info vindt, en de taal zelf.
https://www.zdnet.com/article/is-julia-fastest-growing-new-programming-language-stats-chart-rapid-rise-in-2018/
https://julialang.org/
https://en.wikipedia.org/wiki/Julia_(programming_language)NIEUWE BLUETOOTH SPECIFICATIE
De Bluetooth Special Interest Group (SIG), een non-profit organisatie die de ontwikkeling van Bluetooth al sinds 1998 overziet, heeft mooi nieuws. Er komt een nieuwe versie aan, Bluetooth 5.1, en ontwikkelaars kunnen er al mee aan de slag.

De nieuwe versie bevat namelijk een erg interessante functie: "direction finding" (oftewel: de richting vinden) die in de toekomst in Bluetooth toestellen geïntegreerd zal worden.

Je kan het een beetje vergelijken met GPS, maar dan wel veel nauwkeuriger. De functie kan namelijk exact bepalen waar er zich een ander apparaat of voorwerp bevindt dat Bluetooth 5.1 ondersteunt, en wel op een centimeter nauwkeurig. Tot nu toe was dat op enkele meters na, dus dat is een hele verbetering.

Dit zal ongetwijfeld tot heel wat nieuwe mogelijkheden en toepassingen leiden. Wij zijn benieuwd!
https://venturebeat.com/2019/01/28/bluetooth-gains-direction-finding-for-location-accuracy-to-the-centimeter/TECH AWARD VOOR... CONDOOMS
De technologie evolueert op vele terreinen, gelukkig maar. Ook op het gebied van "analoge", niet digitale voorwerpen, die een heel belangrijke rol spelen in onze maatschappij, maar die vaak weggemoffeld worden, omwille van een soort gêne.

Neem nu condooms. O zo belangrijk om te voorkomen dat je ongewenst zwanger wordt, maar ook om sexueel overdraagbare aandoeningen (SOA's) te voorkomen. Verleden week werd bekend dat een idee van drie Britse tieners een award gewonnen heeft op de Teen Tech Awards. Hun voorstel: een condoom die van kleur kan veranderen, om zo aan te geven wanneer de partner een SOA heeft. En de kleuren zouden meteen ook aangeven wat voor soort SOA het zou zijn. Bij herpes geel bijvoorbeeld, bij Human papilloma virus purper en blauw bij syfilis.

Een slim idee, dat volgens Time ook concreet uitgewerkt kan worden.
http://time.com/3935464/std-sensitive-condoms/?xid=tcoshare


 
 

Het oor wil ook wat!
Audio op het Internet


DE 16 BESTE PODCASTS VAN DISCOVERPODS

We hebben rond de jaarwisseling verschillende lijstjes vermeld met beste podcasts - maar dit lijstje willen wij je toch niet onthouden. Vooral omdat er podcasts in zitten waarvan wij nog niet gehoord hadden.
Nieuw luistervoer dus om te ontdekken!
[Taal: ENG]
https://discoverpods.com/best-podcasts-2018/
Netties werkt samen met:


 
De nieuwe oogst


   
LOBBYFACTS: WIE PROBEERT ONZE REGERINGEN TE BEÏNVLOEDEN
Is het echt waar dat de burger, die denkt met zijn stem tijdens de verkiezingen de politiek te kunnen beïnvloeden, eraan is voor zijn moeite? Je zou het gaan geloven, vooral wanneer je de artikels leest over het lobbywerk dat er in de wandelgangen van de overheden geschiedt - van de gemeenteraden, tot de regionale regeringen, de federale, de Europese.
Gelukkig is er deze site, die wat transparantie verschaft over dat lobbywerk
[Taal: ENG]
https://lobbyfacts.eu


WIKILEAKS, MAAR DAN VOOR RUSSISCHE GEHEIMEN

Een groep voorvechters van transparantie heeft een enorm aantal gehackte en gelekte Russische documenten online gezet. Volgens The Hill is het een weerwraak op de hack door Rusland van de mails van de Amerikaanse Democraten. Bij The Hill lees je er meer over, de documenten zelf zijn te vinden op Distributed Denial of Secrets. Eerst waren zij ook te vinden op Archive.org, maar daar is blijkbaar de content verdwenen...
[Taal: ENG]
https://www.nytimes.com/2019/01/25/world/europe/russian-documents-leaked-ddosecrets.html
https://thehill.com/policy/cybersecurity/427068-activist-transparency-group-releases-trove-of-russian-documents
https://ddosecretspzwfy7.onion.to/data/asia/#russia


THE TRAVEL PAD
Dit is een site voor mensen die graag reizen, en de wereld willen verkennen. Of die gewoon wat inspiratie willen opdoen in hun dagelijkse leven. Je kan er met andere wereld vanuit je luie zetel mooie plekjes uit de hele wereldbol zien, of ideetjes vinden om zelf een plek te bezoeken.
[Taal: ENG]
https://thetravelpad.com/


GENIUS: SONGTEKSTEN EN WAT ZIJ BETEKENEN

Deze site draait rond artiesten - maar zij brengt niet de roddels, wel écht nieuws. De nadruk ligt daarbij op songteksten, en wat zij eigenlijk betekenen, wat de achtergrond ervan is.
[Taal: ENG]
https://genius.com/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: DIGITALE METER
De VREG heeft een simulator uitgebracht, waarmee je kan zien welke impact de slimme meter heeft voor jouw zonnepanelen. Je krijgt dan suggesties hoe je je elektriciteitsverbruik moet verschuiven om geen verlies te maken.
[Taal: NL]
https://simulatordigitalemeter.vreg.be/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: SMART MOBILITY PLANNER
Tja, de naam is niet Nederlands, maar wat doe je anders in een land met twee verschillende landstalen - Frans en Nederlands? Juist, ja: je kiest voor een Engelse naam.
De Smart Mobility Planner is een realtime routeplanner die zowel werkt voor de NMBS, DeLijn en TEC. Voorlopig is de app nog in betatest, maar je kan je aanmelden om hem uit te testen.
https://smartmobilityplanner.be/nl/ambassadors/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: UNDERCOVER MET WAES

Ga samen met Tom Waes ondercover! In aanloop naar de nieuwe fictiereeks op VRT Undercover kan je online dit spel spelen.
[Taal: NL]
https://www.undercovermetwaes.be/?channel=een


VRIJDAG MULTIMEDIA: 15 FOTO'S OM NOG EENS GOED TE KIJKEN
Een reeks foto's die hoogst uitzonderlijk zijn, en er komt echt geen Photoshop aan te pas. Je moet soms echt wel twee keer kijken, vooraleer je ogen écht zien wat er op de foto gebeurt...
[Taal: ENG]
https://mashable.com/article/pictures-you-have-to-look-at-twice/?europe=true


VRIJDAG MULTIMEDIA: RADIOS.YT

Op deze website kan je gratis luisteren naar meer dan 11.400 YouTube radio's die live in streaming uitzenden. De stations zijn opgedeeld naar categorie, en de lijst wordt voortdurend up-to-date gehouden.
[Taal: ENG]
https://radios.yt/Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com
 


           W I K I P E D I A
    Een selectie van nieuwe en actuele bijdragen in
       de Nederlandstalige versie van Wikpedia
Wikipedia is een project met als doel een complete encyclopedie op het web te creëren. Iedereen kan Wikipedia gebruiken om informatie te zoeken of toe te voegen. U kunt eenvoudig zelf artikels schrijven, corrigeren of aanvullen. Aanmelden is hiervoor niet nodig, u kunt door op een van de onderstaande pagina's op "Pagina bewerken" te klikken meteen aan de slag.

Deze week zijn onder meer nieuwe artikels verschenen over:

    Kranten in Brugge - https://nl.wikipedia.org/wiki/Kranten_in_Brugge
    Membraanevenwicht met semipermeabele membraan - https://nl.wikipedia.org/wiki/Gibbs-Donnan-evenwicht
    Gedenkteken voor een Belgische gevallene van W.O.I - https://nl.wikipedia.org/wiki/Luitenant_Calberg_monument
    Dorp en voormalige gemeente in Noord-Nederland - https://nl.wikipedia.org/wiki/Leek_(woonplaats)
    Belgische psychologe, antropologe en migratiedeskundige - https://nl.wikipedia.org/wiki/Christiane_Timmerman
    Zijtak van de Ottoonse Linie van het Huis Nassau - https://nl.wikipedia.org/wiki/Huis_Nassau-Beilstein_(1343-1561)
    Belgische naturalistische kunstschilderes van landschappen en stillevens - https://nl.wikipedia.org/wiki/Coloma_Swaan
    Nederlandse zanger, songwriter en producent van Bulgaarse afkomst - https://nl.wikipedia.org/wiki/Plamen_Dereu


Daarnaast zijn onder andere de volgende bijdragen actueel:

    Scholierenactie die in België startte op 10 januari 2019 - https://nl.wikipedia.org/wiki/Spijbelen_voor_het_klimaat
    Meer Nederlandse werknemers hebben last van burn-outklachten - https://nl.wikipedia.org/wiki/Burn-out


Verdere bijzonderheden op de Nederlandstalige Wikipedia:

    Het portaal van de week gaat over Nederland - https://nl.wikipedia.org/wiki/Portaal:Nederland


De vorige bijdragen van Wikipedia aan NeTTieS zijn hier te vinden: http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wekelijkse_bijdrage_in_NeTTieS

 
Bij de collega's
*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

 
- Ook Puma brengt zelfstrikkende smartschoen op de markt
https://www.ad.nl/tech/ook-puma-brengt-zelfstrikkende-smartschoen-op-de-markt~a99b7c85/
- Vier simpele trucjes om minder tijd door te brengen op je smartphone
https://www.ad.nl/tech/vier-simpele-trucjes-om-minder-tijd-door-te-brengen-op-je-smartphone~a7b25ed0/
 
 

*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
 
 
  - Tweede generatie Beoplay E8 met cassette voor draadloos opladen
https://elektrozine.be/tweede-generatie-beoplay-e8-met-cassette-voor-draadloos-opladen/
- YouTube Music beschikbaar op Sonos-speakers
https://elektrozine.be/youtube-music-beschikbaar-op-sonos-speakers/

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info


- Klantendiensten kunnen zien wat je typt – nog voor je het doorstuurt
https://computertaal.info/2019/01/31/klantendiensten-kunnen-zien-wat-je-typt-nog-voor-je-het-doorstuurt/
- Twitter bug heeft misschien private tweets van Android gebruikers jarenlang toch getoond
https://computertaal.info/2019/02/01/twitter-bug-heeft-misschien-private-tweets-van-android-gebruikers-jarenlang-toch-getoond/

 

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- 'Samsung Galaxy S10-versies kosten in Nederland tussen 749 en 1499 euro'
https://tweakers.net/nieuws/148658/samsung-galaxy-s10-versies-kosten-in-nederland-tussen-749-en-1499-euro.html
- Hubble-telescoop vindt sterrenstelsel op 30 miljoen lichtjaar van Melkweg
https://tweakers.net/nieuws/148638/hubble-telescoop-vindt-sterrenstelsel-op-30-miljoen-lichtjaar-van-melkweg.html*** DATANEWS

http://www.datanews.be- Alexa praat Amazons omzet en winst omhoog
https://datanews.knack.be/ict/nieuws/alexa-praat-amazons-omzet-en-winst-omhoog/article-normal-1424467.html
- Duitsland: combineren Messenger, WhatsApp en Instagram leidt tot monopolie
https://tweakers.net/nieuws/148614/duitsland-combineren-messenger-whatsapp-en-instagram-leidt-tot-monopolie.html*** BLOOVI
http://www.bloovi.be/


- In de marge: Instagram lanceert binnenkort Vlaamse fictiereeks
https://www.bloovi.be/artikels/ondernemen/2019/in-de-marge-instagram-lanceert-binnenkort-vlaamse-fictiereeks
- Gentse scholen pionieren met uniek project rond risicoloos student-ondernemerschap
https://www.bloovi.be/artikels/ondernemen/2019/gentse-scholen-pionieren-met-uniek-project-rond-risicoloos-student-ondernemerschap


 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/InternautTIP: GOOI DE SILICA ZAKJES NIET WEG!

Wanneer je iets koopt dat beschermd moet worden tegen vocht, dan zit meestal in de verpakking ook een klein zakje met Silica gel. En gewoonlijk gooi je die dan, samen met de verpakking, weg.
Fout. Want er zijn heel wat toepassingen waarvoor je die zakjes gebruiken kan. Dit filmpje bij Business Insider geeft wat tips.
https://twitter.com/businessinsider/status/1089403630405337088
  
Van alles halen, (bijna) niets betalen...


AMS: SPEEL KLASSIEKE MACOS TOEPASSINGEN OP ANDERE TOESTELLEN
Dit is een nog lopend project, een emulator om oude MacOS toepassingen te kunnen gebruiken op de nieuwste MacOS toestellen, maar ook op toestellen die onder een ander OS draaien. Het gaat om Advanced Mac Substitute of AMS.
Het project is nog niet af, maar bij Github kunnen nieuwsgierige ontwikkelaars het al wel downloaden.
https://arstechnica.com/information-technology/2019/01/emulator-project-aims-to-resurrect-classic-mac-apps-and-games-without-the-os/
https://www.v68k.org/advanced-mac-substitute/
https://github.com/jjuran/metamage_1/tree/master/v68k


SOLOLEARN APP: LEREN CODEREN IN JE EIGEN TEMPO


Deze dienst biedt cursussen aan om in je eigen tempo te leren programmeren talen zoals C++, Python 3, Java, Javascript, PHP en meer zijn er te vinden.
Je kan de taal leren via de app voor iOS of Android, maar er bestaat ook een webinterface.
https://www.sololearn.com/Courses/


ROOTS TRAVEL APP: STEDEN ONTDEKKEN


Een app die je helpt bij je reizen. Je vindt er informatie en tips over plekken die je wil bezoeken, maar er is ook een Personal Assistant, die je helpt om reserveringen in hotels te boeken, je reisroute uit te stippelen en meer.
(iOS / Android)
https://rootstravel.app/
 

QLEARLY: ORGANISEER JE BOOKMARKS EN TABS
Deze extensie voor je Chrome browser maakt het veel eenvoudiger en overzichtelijker om al jouw bookmarks te beheren. In plaats van lange lijsten, kan je ze in kolommen organiseren.
Een simpele vereenvoudiging, maar een wereld van verschil.
https://www.producthunt.com/posts/qlearly-3
https://qlearly.com/
https://chrome.google.com/webstore/detail/qlearly/aicaflgmmblfaneodjfhkilgplnpjmig?ref=producthunt
https://chrome.google.com/webstore/detail/qlearly/aicaflgmmblfaneodjfhkilgplnpjmig?ref=producthunt


VRIJDAG APPDAG: CORNERGRAM
Met deze app kan je afbeeldingen bewerken, zodat Instagram icoontjes toont (zoals een cirkel, een hart, een diamant, ...) in het profielview tussen de verschillende foto's.
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.felixmittermeier.cornergram&ref=producthunt
https://www.producthunt.com/posts/cornergram


(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.

 

 

 
NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu 
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier 
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart 
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe 
Marijke Pante,
Marianne Steijlen 
Reinhilde Remaut 
Ludo Cattoor 
Evert Poppen 
Philip Lafeber 
Julien Van den Borre, 
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Frank VDW
Filip Overmeire (Filover) 
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool

In het bijzonder danken wij Wim Wylin voor de vele tips, en Gerard Schaefer voor de spreuk van de week.

- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Dat kan op deze link

http://www.netties.be/v20/abonnement.php 

AFSLUITER VAN DE WEEK
Liefde, vriendschap, eerbied, brengen mensen niet zozeer tezamen
als een gemeenschappelijke haat jegens iets.
-Anton Tsjechow-