Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
31/1/2019 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Het oor wil ook wat
 
DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 23
Nummer 1091 van 26/1/2019Gegroet lezer,

Wat hebben we weer een bont allegaartje aan nieuws te horen gekregen deze week - waarvan wij u uiteraard een selectie voorschotelen. Het belangrijkste artikel echter, het artikel dat ons het meeste geraakt heeft, is dat over virtuele meutes. Wij zijn al een of twee keer getuige geweest van zo'n mobbing, waarbij mensen elkaar ophitsen om een virtuele wraakactie op te zetten. Niet alleen door andere gebruikers van het netwerk te laten blokkeren, maar ook door hun persoonlijk adres uit te zoeken, en dan collega's, familie en vrienden van die bepaalde account te bestoken. Het is een afschuwelijk schouwspel, en wij hopen dat ons artikel deze week onze lezer alvast kan aansporen om zich verre van deze virtuele lynchings te houden...

Maar er zijn natuurlijk ook weer veel positieve, hoopgevende berichten. Veel leesplezier gewenst, en bij leven en welzijn tot volgende week!

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 

 
Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.GOOGLE TOONT WAT COPYRIGHT RICHTLIJN VAN EU BETEKENT VOOR ZOEKRESULTATEN
Nog niet alle details zijn ingevuld van de nieuwe EU Copyright richtlijn die in september goedgekeurd werd. Google maakt daarvan gebruik om eens de puntjes op de i te zetten.

Het gaat namelijk om artikel 11. Dat zou uitgevers het recht geven om een compensatie (licentie) te vragen wanneer een tekstfragment gebruikt wordt wanneer je naar een artikel verwijst.

Nu zie je bijvoorbeeld bij Google News of bij de zoekresultaten de titel van een artikel, een kort fragment, en eventueel een foto (bij News). Dat zou in de toekomst, als artikel 11 in zijn huidige vorm van kracht wordt, er helemaal anders uitzien. Kaler - en volledig onbruikbaar.

Je zou dan namelijk enkel nog de naam van de website zien en een datum. En daar ben je dus niks mee.

Slim van Google. Want op 18 januari, verleden vrijdag dus, moest de EU stemmen over deze nieuwe Copyright richtlijn. En 11 landen hebben zich uitgesproken tégen de artikels 11 en 13. Dat laatste maakt bedrijven meer verantwoordelijk voor de content die gebruikers uploaden.

De lidstaten hebben nu tijd tot februari, om een aangepaste versie van de tekst goed te keuren.
https://www.theverge.com/2019/1/18/18188571/europe-copyright-directive-link-tax-article-11-13
https://www.theverge.com/2019/1/17/18186879/google-eu-copyright-laws-search-news-link-taxMASTERCARD: NIEUW BELEID VOOR GRATIS PROEFPERIODES
Je hebt het ongetwijfeld meegemaakt: je mag een dienst gratis uitproberen, maar je moet wel de gegevens van je Mastercard invullen. Met als gevolg dat je, nadat je gratis proefperiode voorbij is, en je vergeten bent om het abonnement te annuleren, het abonnementsgeld automatisch van je rekening afgetrokken wordt.

Aan die praktijk zal er wellicht een einde komen. Mastercard heeft namelijk een nieuw beleid uitgewerkt voor gratis proefperiodes - alvast voor fysieke producten. Denk aan een automatische levering van scheermesjes elke maand, of babyluiers enz.

Om te beginnen zullen de bedrijven, die zulke dienst voor fysieke producten in abonnementsformule aanbieden, een officiële bevestiging moeten vragen voor dergelijke abonnementen. Bovendien moeten zij je verwittigen wanneer de volgende betaling van je rekening afgetrokken wordt, met duidelijke instructies hoe je de dienst kan stopzetten.

Een goed initiatief. Alleen... voor ons had dat ook gemogen voor digitale diensten waarop je een abonnement hebt genomen...

Meer bij The Verge.
https://www.theverge.com/2019/1/16/18185468/mastercard-free-trials-stop-automatic-billing-new-policy-ruleMICROSOFT DRAAGT WINDOWS 10 MOBILE TEN GRAVE
Het is definitief: Windows 10 Mobile, de schuchtere poging van Microsoft om een eigen mobiel besturingssysteem te maken, wordt definitief opgegven. Ondersteuning ervan stopt op 10 december dit jaar. Gebruikers wordt aangeraden om over te stappen tot Android of iOS.

De backup van je instellingen en bepaalde apps zal nog werken tot maart 2020. En sommige diensten, waaronder het uploaden en restoren van foto's van een bestaande backup van je toestel, zullen nog tot december 2020 werken.

Spijtig - zo slecht was het Windows Mobile systeem niet. Integendeel, het systeem met de blokjes, dat je ook vindt in je Windows 10 startscherm, was zelfs aangenaam. Als je het ons vraagt, is het de té ver doorgedreven integratie van andere diensten die Windows Mobile de das heeft omgedaan. Zoals Bing en... (wie herinnert het zich nog??) de Zune muziekspeler.

Meer achtergrond bij The Verge.
https://www.theverge.com/2019/1/18/18188054/microsoft-windows-phone-windows-10-mobile-end-of-support-updatesEEN AFSCHUWELIJK SCHOUWSPEL: VIRTUELE MEUTES, UIT OP WRAAK
Wellicht heb je vandaag kunnen lezen hoe de verzamelde pers op een verkeerd been gezet werd door een incident in de VS. Daar ging een filmpje viraal waarbij een jongen (van een katholieke school) ogenschijnlijk een man van Indiaanse afkomst, een Native American dus, staat uit te lachen.

Na enkele uren werd dit bericht opgevolgd door een tweede, langer filmpje over dit incident, waaruit duidelijk bleek dat de ware toedracht van de feiten helemaal anders was - de jongen die centraal in het filmpje te zien was, had niet geprovoceerd, maar was in een situatie terechtgekomen waarbij hij zich geen houding wist te geven.

Enkele nieuwssites (helaas niet alle) publiceerden het langere fragment, ter rechtzetting. Maar het kwaad was al geschied, want er ontstond een golf van verontwaardigde reacties. Zelfverklaarde speurders gingen op zoek naar de identiteit van de jongen en zijn vrienden, publiceerden meteen naam en adres van zijn ouders en andere familieleden. De zaak van zijn ouders werd door het slijk gehaald. Kortom: een virtuele lynchpartij.

Het is een van de lelijkste dingen die je op twitter tegenkomt: een meute hongerige wolven die zich stort op een slachtoffer.

Het is niet de eerste keer dat een dergelijke gezamenlijke actie zich afspeelt op het internet, en het is echt geen fraai zicht om een dergelijke meute te moeten aanschouwen. Wij kunnen je alleen maar adviseren om je niet te laten meeslepen in je verontwaardiging, en altijd, altijd twee keer na te denken vooraleer je op de 'tweet' knop post.

Bij twee Vlaamse kranten lees je het verhaal. Twitteraar Andrew Hodge vertelt hoe de meute te werk ging - een verhaal dat koude rillingen bezorgt...
https://www.demorgen.be/buitenland/nieuwe-beelden-van-amerikaanse-student-die-veteraan-intimideerde-schetsen-genuanceerder-beeld-b27470f0/
https://www.hln.be/nieuws/buitenland/amerikaanse-leerling-die-natie-schokte-met-wangedrag-tegenover-inheemse-veteraan-reageert-flagrante-leugens~a27470f0/
https://twitter.com/PikePlaceTechie/status/1087117202749378560FACEBOOK: COMMUNITY ACTIONS EN LOL
De overheden gaan het druk krijgen. Want Facebook brengt een nieuwe dienst uit die Community Actions heet. Daarbij kan je petities opstarten, en daarbij overheidsdiensten taggen, en wijziging vragen in de situatie die je aanklaagt.

Een mooi initiatief? Wij hebben er toch onze twijfels over. Want sociale media zijn snel in het mobiliseren van meutes (zie ook het vorige artikel). En in plaats van mensen dichter bij elkaar te brengen, drijven zij de wig tussen gemeenschappen steeds dieper.

Een vaststelling die ook TechCrunch met ons deelt (1).

Een andere nieuwigheid die Facebook momenteel uittest is een product dat het LOL noemt. Daarbij zou je een feed krijgen met alleen maar grappige filmpjes en GIF'jes. Dit is uiteraard bedoeld voor tieners (maar ongetwijfeld zullen ook volwassenen hun hartje kunnen ophalen aan deze luchthartige vorm van ontspanning).

De content van LOL wordt onderverdeeld in categorieën zoals Animals, Fails, en Pranks (dieren, mislukkingen en poetsen). Momenteel word het project in beperkte kring uitgetest bij een 100 studenten. Facebook twijfelt nog of het LOL ook zou uitbrengen in Facebook zelf, of als apart product.
https://techcrunch.com/2019/01/20/facebook-community-actions/
https://techcrunch.com/2019/01/18/facebook-lol/WHATSAPP BEPERKT HET FORWARDEN VAN BOODSCHAPPEN
Sociale media hebben een hele verantwoordelijkheid - niet alleen tegenover hun aandeelhouders. Maar vooral tegenover de maatschappij. Dat wordt steeds duidelijker, want Twitter, Facebook en co. beïnvloeden de manier waarop we communiceren, naar politiek kijken, ons dagelijkse leven leiden.

En de sociale media worden zich stilaan bewust van die verantwoordelijkheid - verschillende incidenten wrijven hun neus erin. Denk aan de beïnvloeding van verkiezingen, maar, in het geval van Whatsapp, de snelle verspreiding van fake news, waardoor er meutes en relletjes ontstaan.

WhasApp wil daar nu wat aan doen, en wel op een technische wijze. Het beperkt het aantal keren dat een boodschap doorgestuurd wordt tot 5.  Tot nu kon je een boodschap forwarden naar 20 personen of groepen. Met deze beperking zou WhatsApp de verspreiding van geruchten willen tegengaan.

Misschien een slimme zet - dat zal de toekomst uitwijzen. Wij zijn al blij dat WhatsApp zijn verantwoordelijkheid erkent...
https://www.reuters.com/article/us-facebook-whatsapp/facebooks-whatsapp-limits-text-forwards-to-five-recipients-to-curb-rumors-idUSKCN1PF0TPGOOGLE KRIJGT BOETE VAN FRANSE CNIL
In Frankrijk heeft de Quadrature du Net, een belangenorganisatie, in de naam van 12.000 mensen  op 12 mei 2018 een klacht ingediend bij de CNIL, de Franse databeschermingsautoriteit. De klacht was gericht tegen Apple, Facebook, Amazon en Microsoft, wegens overtredingen van de privacy.

De CNIL heeft dan eerst onderzocht of het bevoegd was om de klacht tegen Google te behandelen, en kwam tot de conclusie dat dat wel degelijk het geval was. De andere klachten werden doorverwezen naar de Ierse en Luxemburgse autoriteiten. Ondertussen ontving de CNIL nog een andere klacht, en wel van de Oostenrijkse vereniging NOYB. Die klacht was dan gericht tegen Android.

Deze week heeft CNIL haar beslissing bekend gemaakt in de zaak tegen Google: dat krijgt een boete van 50 miljoen euro, omdat de gepersonaliseerde advertenties op zijn Android mobiele toestellen niet conform de GDPR zijn. Deze boete is wel laag, want normaal gezien zijn er veel hogere boetes van toepassing. Maar het is slechts een eerste sanctie, er volgen nog uitspraken over klachten tegen YouTube, Gmail en Google Search.

De volledige uitleg lees je na bij Quadrature du Net.(1)

In de VS wordt dit vonnis voor een keer niet onthaald op een reactie over "al te ijverige, bureaucratische EU die tegen de vrije handel is". Integendeel: er gaan steeds meer stemmen op om ook in de VS de privacy van de burger wat beter te verzekeren.  (2)

Bij Bloomberg tot slot vind je een samenvatting van nog andere zwaarden van Damocles die Google boven het hoofd hangen, in de vorm van processen met gepeperde vonnissen (3)
https://www.laquadrature.net/en/2019/01/21/first-sanction-against-google-following-our-collective-complaints/
https://www.zdnet.com/article/two-thirds-of-us-consumers-say-government-should-do-more-to-protect-data-privacy/
https://www.bloomberg.com/opinion/articles/2019-01-22/google-s-privacy-intellectual-property-battle-in-the-euGEEN FAN VAN TAMINO? DAN HOOR JE HEM NIET MEER IN JE SPOTIFY
Heb je een aantal zangers of bands waaraan je echt een hekel hebt? Dan zal je ongetwijfeld, wanneer je een song daarvan tegenkomt in je Spotify, zin hebben om je koptelefoon van je hoofd te trekken!

Wel, dat probleem zou wel eens binnenkort opgelost kunnen zijn. Spotify zou namelijk een nieuwe functie testen die in iOS zou werken. En daarmee zou je een bepaalde artiest kunnen blokkeren.

Volgens Gizmodo zou je op je iOS toestel deze functie nu al kunnen activeren. De instructies vind je in het artikel.
https://gizmodo.com/you-may-finally-be-able-to-mute-artists-you-dont-want-t-1831935807BINNENLAND: BANCONTACT EN PAYCONIQ
België, dat was het land van de "mister cash", de favoriete bijnaam van de bankautomaten waar je geld uit de muur kon halen (wat Nederlanders "pinnen" noemen). En van de Bancontact - betalen met de bankkaart in de supermarkt. Een handige betaalstandaard, want met je bankkaart kon je overal terecht, in alle winkels, en geld afhalen kon je bij alle automaten, ook die van concurrerende banken.

Met de komst van het betalen via de smartphone begon er echter een hele wildgroei aan betaalsystemen te ontstaan. Niet zozeer het feit dat elke bank wel zijn eigen app had om overschrijvingen uit te voeren - dat was logisch, want in die app werd meestal de omgeving nagebootst die je al vertrouwd was bij je online bankieren.

Maar wel omdat er nieuwe spelers opstonden, die hun eigen weg zochten in het betaallandschap. Zij vertrokken niet vanuit een bestaand banksysteem, maar vanuit de app die ze bedachten, en moesten dan partners gaan zoeken bij banken die in het systeem zouden stappen.

Velen probeerden, weinigen lukten erin. Wie wel kon doordringen, was Payconiq. Maar het bleef toch nog altijd een apart systeem. En daarom verheugt het ons nu te vernemen dat deze betaaldienst gaat samensmelten met Bancontact. Weer wat minder chaos, en dus veel meer duidelijkheid voor de gebruiker.

De app die dit mogelijk moet maken is Payconiq by Bancontact. Gebruik je nu al de Bancontact app, dan zal je eerstdaags een uitnodiging krijgen opm de app te downloaden. En was je al Payconiq-gebruiker, dan zal je die app ook kunnen downloaden, en dan je Payconiq account in de app activeren.

Meer bij VRTnws.
https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2019/01/23/betalen-met-de-smartphone-bancontact-app-wordt-payconiq/BINNENLAND: ZIPCAR STOPT ERMEE
Hoe zit het met de nieuwe vormen van vervoer in ons land? Deze week twee berichten over de systemen die via apps werken en het aantrekkelijker moeten maken om zelf gene auto meer te hebben.

Om te beginnen Zipcar. Dat is een zogenaamd 'free-floating' systeem van autodelen. Dat wil zeggen dat je, net als bij de e-scooters, auto's ter beschikking hebt, verspreid over een bepaalde stad of gemeente, en dat je die kan vinden en ontgrendelen via een app - tenminste als je een abonnement hebt. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld Cambio, waar je auto's vindt op vaste locaties in verschillende steden.

Zipcar is een onderdeel van autoverhuurder Avis, maar is niet zo bekend in ons land. Tot nu toe werkte Zipcar in ons land enkel in Brussel - in andere landen is het ook actief. Maar blijkbaar heeft de dienst onvoldoende succes, want Zipcar heeft aangekondigd dat de dienst per 28 februari stopgezet wordt.

Een interessante analyse vind je bij Autogids.
https://www.autogids.be/autonieuws/mobiliteit/zipcar-in-brussel-gedaan.html
https://www.emerce.nl/nieuws/autodeler-zipcar-weg-uit-brussel?utm_source=dlvr.it&utm_medium=twitter
https://www.rtbf.be/info/societe/onpdp/mobilite-transports/detail_pourquoi-est-ce-que-zipcar-quitte-bruxelles?id=10126549BINNENLAND: UBERX MAG BLIJVEN WERKEN IN BRUSSEL
Een tweede bericht over alternatief autorijden in Brussel betreft Uber. Dat bedrijf balanceert nog altijd op een slappe koord - is het een taxidienst of niet, zijn de mensen die eraan meewerken werknemers of zelfstandigen, en zijn de tarieven die het betaalt aan de chauffeurs wel fair?

Het antwoord op die vragen geven, is niet zo simpel. Want Uber biedt verschillende diensten aan - de 'gewone' Uber, Uber X, en zelfs Uber Eat om afhaalmaaltijden te bestellen.

Tegen UberX werd door verschillende beroepsverenigingen en ondernemingen uit de taxisector een procedure aangespannen, om Uber te dwingen zijn UberX activiteiten stop te zetten. De rechter heeft in deze zaak nu afspraak gedaan: Uber levert geen vervoerdienst, het is geen eigenaar van de toestellen, het bezit geen taxi-licentie noch een licentie om voertuigen met bestuurder te verhuren.
En dus kunnen ook professionele chauffeurs, die hun diensten aanbieden via Uber X, niet beschouwd worden als werknemers van de Amerikaanse onderneming Uber (1).

Wil dit zeggen dat Uber nu vrij spel krijgt? Neen. Er moeten verschillende nuances aangebracht worden.

-Het gaat om Uber X, een dienst van limousines met chauffeurs. Die kan je eventueel gelijkstellen als zelfstandige limo-verhuurdiensten. Het enige verschil is dat zij met een app werken.

-Het ging in deze procedure niet zozeer om het feit dat Uber een taxidienst zou zijn - de aanklagers, een groep taxibedrijven in Brussel, voerde aan dat de 1.000 UberX chauffeurs niet als zelfstandigen maar als personeel beschouwd moesten worden. Dat argument werd dus van tafel geblazen.

-Dit betekent nog altijd niet dat de Uber POP-dienst toegelaten wordt in Brussel. Want de rechter oordeelde in deze zaak dat het hier wel degelijk om een taxi-dienst ging, en dat de chauffeurs over een taxilicentie moesten beschikken. Bovendien moesten zij een lichtbak boven de wagen hangen.

Is het teveel haarkloverij, die administratieve verplichtingen? Ons standpunt daarover ken je:  het is niet omdat een dienst innovatief wordt (werken met een app in plaats van met een telefooncentrale) dat die dienst vrijgesteld wordt van de administratieve verplichtingen die de klassieke aanbieders wél moeten volgen.

Met andere woorden: als taxidiensten in vele steden strenge regels moeten volgen en moeten betalen voor vergunningen, dan moeten ook de 'innovatieve' en 'disruptieve' diensten die regels en vergunningen ook respecteren. Maar het is wel hoog tijd dat die reglementen aangepast worden, en dat anderzijds de klassieke taxidiensten hun aanbod aan het digitale tijdperk aanpassen (wat een aantal van hen, gelukkig, ook doen).
http://www.standaard.be/cnt/dmf20190123_04125470
https://www.politico.eu/article/belgian-court-rules-uber-is-not-a-taxi-company-can-operate-in-brussels/
https://www.hln.be/nieuws/binnenland/uber-in-brussel-illegaal-volgens-rechter-bedrijf-riskeert-dwangsommen-tot-1-miljoen-euro~a9ffefb1/BING WAARSCHUWT JE VOOR ONVEILIGE SITES
Misschien wist je het niet, maar Microsoft heeft een versie van zijn Bing-browser voor Android en iOS toestellen. En die is misschien wel de moeite waard om te proberen.

Want er is zopas een nieuwe versie uit, die je waarschuwt wanneer je op onbetrouwbare websites komt. Een functie die je aan of uit kan zetten in de instellingen trouwens.

Wanneer de functie actief is, zal 98% van alle online nieuwssites een rood of groen icoontje tonen in de adresbalk, naargelang de site wel of niet betrouwbaar is. Tik je op het icoontje, dan krijg je meer informatie over de site.(1)

Voor deze functie werkt Microsoft samen met een extern bedrijf, een startup met de naam NewsGuard. Maar blijkbaar is die kwotering zelf toch wat dubieus, zo merkt The Guardian op. Want de nieuwssite Mail Online wordt als onbetrouwbaar gemarkeerd, omdat, volgens de uitleg, "de website over het algemeen er niet in slaagt om de basis standaards van accuraatheid en verantwoording na te leven" en "in verschillende zaken met veel ruchtbaarheid verplicht werd om schadevergoedingen te betalen". En dat terwijl Mail Online volgens The Guardian een van de grootste nieuwssites is, en gemaakt wordt door veteranen uit de journalistieke wereld... (2)

Een startup die moet bepalen of een site betrouwbaar is, maar zelf een onbetrouwbaar oordeel geeft dus?
https://www.engadget.com/2019/01/23/microsoft-edge-mobile-fake-news/
https://www.theguardian.com/media/2019/jan/23/dont-trust-daily-mail-website-microsoft-browser-warns-usersFACEBOOK GAAT NETWERKEN VAN FAKE PAGINA'S EN GROEPEN AANPAKKEN
Op Facebook zijn de Pages en Facebook groepjes de ideale middelen om nepnieuws te verspreiden. Het is immers heel simpel om een netwerk van anonieme pagina's aan te maken, en dan een bericht te lanceren en door die pagina's te laten verspreiden. Een tactiek waarvan Russische trollen dankbaar gebruik maken. Nog deze maand haalde Facebook een hele resem misleidende pagina's uit de lucht, die een link hadden met Russische staatsmedia.

Om de verspreiding van nepnieuws tegen te gaan, gaat Facebook voortaan strenger optreden, en de focus niet alleen op individuele pagina's leggen, maar ook volledige netwerken van frauduleuze pagina's en groepen blokkeren. Tot nu toe was het zo dat, wanneer een trol twee pagina's met nepnieuws heeft, en eentje daarvan geblokkeerd wordt omdat die handelt in strijd met de regels van Facebook, de tweede gewoon kan blijven bestaan tot ook daar iets gezegd of gedaan wordt dat tegen de regels ingaat. Dat zou dus veranderen, zo meldt Facebook in een blog post. (1)

Tegelijkertijd zal Facebook ook een nieuw controlepaneel uitbrengen voor page managers, zodat die gemakkelijker kunnen begrijpen wanneeer een van hun postings indruist tegen de Community Standards van Facebook. Er zal een tabblad Page Quality zijn, waar de beheerder kan lezen welke content door Facebook verwijderd werd, en welke reden deze content overtreden had.

Nu nog afwachten of het helpt...
https://newsroom.fb.com/news/2019/01/making-pages-more-transparent/
https://www.wired.com/story/facebook-pages-misinformation-networks/GOOGLE EN ZIJN HANGOUTS
Soms kan je Google echt moeilijk volgen. Zoveel projecten worden gelanceerd, en weer afgevoerd. Of samengesmolten met andere diensten. Of weer terug apart verder ontwikkeld. En dan moet je maar weten hoe die dienst heet.

Neem nu Hangouts. Dat was oorspronkelijk een videochat. Voor meerdere personen. Of voor één persoon die kon streamen naar anderen. En je kon er ook mee chatten. En dan werden er functies aan toegevoegd, en weer verwijderd.

Deze week werd dan bekend dat wie een G Suite account heeft de bedrijven dus), vanaf oktober niet mer gebruik zal maken van de Hangouts app, maar overgezet wordt naar Hangouts Chat, dat functies heeft die wat Slack-achtig aandoen. De gewone gebruiker zal nog altijd van de Hangouts app gebruik kunnen maken, alhoewel die binnenkort overgezet zouden kunnen worden naar een gratis "Chat and Meet" app.

Verwarrend? Toch een beetje... Bij Ars Technica vind je wat meer uitleg.
https://arstechnica.com/gadgets/2019/01/the-great-google-hangouts-shutdown-begins-october-2019/
 

 


  
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!


WETENSCHAPPERS LATEN MET ROBOT EEN 300 MILJOEN JAAR OUD TERUG LOPEN
Niet echt hoor - wel zijn skelete. De wetenschappers maakten namelijk met computersimulatie en een robot de manier na waarop, volgens hen althans, het 300 miljoen jaar oude dier zou stappen.

Het is een van de eerste zeedieren die op het land gekomen zijn, zo lees je bij Gizmodo. En de wetenschappers vroegen zich af hoé het dier dan zou stappen. Zouden zij bijvoorbeeld ook recht kunnen staan op hun achterste poten? Bewogen de poten zich synchroon, gebalaceerd, en energie-efficiënt? Die kennis zou namelijk vooruithelpen om te weten te komen hoe die eerste lopende dieren (tetrapods) evolueerden naar reptielen en zoogdieren.

Bij Gizmodo een filmpje en wat meer achtergrond.
https://gizmodo.com/fascinating-experiment-uses-a-robot-to-recreate-the-wal-1831803611MICROSOFT WIL DE SCHOLEN TERUG VEROVEREN
Er was een tijd dat de scholen het terrein was van Microsoft. Zowel qua hardware als software (het Windows OS en de Office producten). Stilaan begon daarna Apple de educatieve markt te veroveren, vooral met hardware. De Office-producten bleven echter stand houden.

Daarna trok Google ten strijde, met zijn Chromebooks. Wat Microsoft ongetwijfeld de bibbers bezorgd heeft, want niet alleen de hardware kwam van Google, maar de Google suite (Docs, Gmail, Sheets) begon een serieuze concurrent te worden voor Office.

Nu zet Microsoft dus een tegenoffensief in op het gebied van hardware. En als je het ons vraagt, is het toch wel aantrekkelijk.

Het gaat om 2-in-1 toestellen, die je dus met het aangehechte klavier kan bedienen, via het aanraakscherm, maar ook met een pen. Volgens Microsoft zou het werken met een pen de studenten veel hogere scores bezorgen - een stijging met maar liefst 38%, in vergelijking met het werken met enkel een klavier.

Het gaat om 3 toestellen van Lenovo (van 189 tot 299 dollar), drie van Acer (van 215 tot 319 dollar) en eentje van Dell (299 dollar).

Scholen kunnen ook de speciale pen in bulk aankopen, om een goedkopere prijs te krijgen: per pakket van 20 stuks zou het $799 kosten, wat neerkomt op $39,99 per stuk. Deze pen werd voorzien van een uitsparing bovenaan. Daar kunnen de studenten een koordje of ketting doortrekken, om de pen ergens aan te bevestigen zodat zij die niet verliezen.

Slim bekeken !
De details bij Betanews.
https://betanews.com/2019/01/22/windows-10-devices-for-education/


 
 

Het oor wil ook wat!
Audio op het InternetPODCAST: MOORD OP PATRICK
Deze podcast gaat dieper in op een waar gebeurde moord. Slachtoffer was ene Patrick, en de makers van de podcast gaan nader in op de sporen die tijdens de moord gevonden werden.
Boeiend, omdat het gaat om een echte zaak, en de mensen geïnterviewd worden die er toen écht mee te maken hadden. Zal de zaak ook opgelost raken?
[Taaal: NL]
https://www.vpro.nl/argos/media/de-moord-op-patrick.html
Netties werkt samen met:


 
De nieuwe oogst


WRITE TOGETHER: SAMEN EEN BLOG
Dit is een community van schrijvers, die het op zich genomen hebben om enkele woorden neer te pennen, zo vaak zij kunnen. Het is een tool die je helpt om op regelmatige tijdstippen te schrijven, omwille van de gewoonte, en omwille van de community.
[Taal: ENG]
https://writetogether.space/


VANISHLIST: HOE KAN JE VERDWIJNEN OP DE SOCIALE MEDIA?
Een handige pagina. Hier zie je namelijk per sociaal medium, van Facebook tot Pinterest, hoe je jouw postings onzichtbaar kan maken, je privacystellingen optimaal instellen, maar ook hoe je je account kan deleten.
Even op de bijhorende button klikken, en je krijgt de instructies.
[Taal: ENG]
https://vanishlist.com/#


PROKO: LEREN TEKENEN
Ach, Twitter en de continue stroom berichten beu? Tijd om eens wat offline te gaan doen. Iets creatiefs. Wat dacht je van tekenen? Hier vind je een hele uitgebreide lijst cursussen, van basis (wat heb je nodig, wat is reliëf), tot geavanceerd (3D tekenen). De meeste lessen zijn gratis, de lessen met een * zijn te betalen.
[Taal: ENG]
https://www.proko.com/library/#.XESrc817nIU


TYPMACHINE-SIMULATOR

Deze website doet eigenlijk niets nuttigs. Maar je kan er wel typen net alsof je op een ouderwets typmachine tikt. Leuk om even te doen - en voor de rest, tja, wat doe je ermee? Tenzij je natuurlijk getik nodig hebt in een geluidsfragment...
[Taal: ENG]
https://typewritesomething.com/#typing


YOU NEED A WIKI
Met deze online dienst kan je een wiki aanmaken vanuit je Google Docs. Het systeem is zo bedacht, dat het echt jouw collega's zal aanzetten om mee te werken aan de wiki, om de projecten te plannen, te documenteren en meer.
[Taal: ENG]
https://youneedawiki.com/


VALENTIJNSKAARTJES
Binnenkort is het weer zover: de dag dat geliefden elkaar extra hun liefde tonen. Onder andere met een kaartje te versturen. Deze site kan daarbij helpen: de kaartjes zijn niet te melig, en toch schattig.
[Taal: ENG]
https://www.got-free-ecards.com/Valentine-ecards/


MICROSOFT WORD SPIEKBRIEFJE

Wij zijn echt fan van sneltoetsen waarmee je functies in programma's snel kan uitvoeren. Dit is een handig lijstje met alle snelfuncties in Word. Om te printen en naast je computer te hangen!
[Taal: ENG]
https://i.redd.it/7uzm7m0vxbb21.png


VEILIG OP HET INTERNET
Dit is een lijstje met tools die je zou moeten gebruiken wil je veilig op het internet surfen. Van een paswoord-manager om je wachtwoorden te beheren, tot een zoekmachine die je privacy beschermt, en veel meer.
[Taal: ENG]
https://securitycheckli.st/


GRATIS: DE VOLLEDIGE WERKEN VAN H.P. LOVECRAFT VOOR NOOK EN KINDLE

Fan van het echte griezelwerk? Dan zal H.P. Lovecraft wel bovenaan jouw leeslijstje staan.
Dankzij deze website kan je al die werken in ePub (voor de nook of de Tolino e-reader)  of MOBI (voor de Kindle) formaat downloaden.
In het Engels weliswaar.
http://arkhamarchivist.com/free-complete-lovecraft-ebook-nook-kindle/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: HOMO ROBOTICUS
Een website die dieper wil ingaan op het thema mens en technologie, en dan met name het samenleven van de mens met robots.
De website is grotendeels een kapstok om de lezingen, die de groep verzorgt, bekend te maken. Maar je leest er ook wel heel wat interessante artikels in de rubriek 'News', o.a. de vraag of je verliefd kan worden op een robot, of Waze voor meer sluipverkeer zorgt enz.
[Taal:NL]
http://homo-roboticus.be/


VRIJDAG MULTIMEDIA: APPLE MUSIC IN JE BROWSER

Ben je de saaie vormgeving van iTunes beu? Probeer dan eens tool waarmee je Apple Music in je browser kan gebruiken. Het grote voordeel is dat je met de gratis tool Musish je Apple Muxic kan beluisteren op je laptop, zonder de batterij van je smartphone te moeten leegtrekken.
The Next Web vertelt je hoe het werkt.
https://thenextweb.com/apps/2019/01/22/use-apple-music-in-your-browser-with-this-pretty-web-interface/
https://musi.sh/


VRIJDAG MULTIMEDIA: YURI SHWEDOFF
Deze Russische fotograaf maakt indrukwekkende beelden van een toekomst, zoals we die hopelijk niet gaan meemaken - na de apocalyps. Verontrustende hyerrealistische beelden, maar toch ook weer heel mooi.
[Taal: ENG]
https://www.artstation.com/artwork/188Pe


VRIJDAG MULTIMEDIA: VILSHULT
Deze korte documentaire van de VPRO vertelt je de achtergrond van een foto van de Amsterdamse grachten, die eigenlijk in ontelbare huiskamers hangt. Omdat Ikea de foto in groot formaat als wandversiering gebruikt. Hoe is dat zo gekomen?
[Taal: NL]
http://www.vpro.nl/vilshultBezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com
 


           W I K I P E D I A
    Een selectie van nieuwe en actuele bijdragen in
       de Nederlandstalige versie van Wikpedia
Wikipedia is een project met als doel een complete encyclopedie op het web te creëren. Iedereen kan Wikipedia gebruiken om informatie te zoeken of toe te voegen. U kunt eenvoudig zelf artikels schrijven, corrigeren of aanvullen. Aanmelden is hiervoor niet nodig, u kunt door op een van de onderstaande pagina's op "Pagina bewerken" te klikken meteen aan de slag.


Deze week zijn onder meer nieuwe artikels verschenen over:

    Kasteel in Vlaams-Brabant - https://nl.wikipedia.org/wiki/Kasteel_van_Kwabeek
    Franse actrice - https://nl.wikipedia.org/wiki/Madeleine_Robinson
    Franse ontdekkingsreiziger, kapitein, cartograaf, natuuronderzoeker en hydrograaf - https://nl.wikipedia.org/wiki/Nicolas_Baudin
    Koreaanse speelfilm - https://nl.wikipedia.org/wiki/Waarom_vertrok_Bodhi-Dharma_naar_het_Oosten%3F_(film)
    Project van Theatergroep VersVlees en de MBO Theaterschool - https://nl.wikipedia.org/wiki/Hoghetorn
    Brits gevechtsvoertuig uit de Tweede Wereldoorlog - https://nl.wikipedia.org/wiki/Marmon-Herrington_pantserwagen
    Zweedse gymnaste - https://nl.wikipedia.org/wiki/Jonna_Adlerteg
    Nederlandse generaal-majoor van de cavalerie uit de 18e/19e eeuw - https://nl.wikipedia.org/wiki/Pieter_Albert_von_Daehne
    Mede-oprichter van YouTube en de eerste uploader ervan - https://nl.wikipedia.org/wiki/Jawed_Karim


Daarnaast zijn onder andere de volgende bijdragen actueel:

    Eerste Nederlandse ISP - https://nl.wikipedia.org/wiki/XS4ALL
    Brexit - https://nl.wikipedia.org/wiki/Brexit
    Sneeuw - https://nl.wikipedia.org/wiki/Sneeuw


Verdere bijzonderheden op de Nederlandstalige Wikipedia:

    Het portaal van de week gaat over het Romeinse Rijk - https://nl.wikipedia.org/wiki/Portaal:Romeinse_Rijk


De vorige bijdragen van Wikipedia aan NeTTieS zijn hier te vinden: http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wekelijkse_bijdrage_in_NeTTieS
 
Bij de collega's
*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

 
- Apple verklapt per ongeluk bestaan van nieuwe AirPods
https://www.ad.nl/tech/apple-verklapt-per-ongeluk-bestaan-van-nieuwe-airpods~a212273d/
- Nog steeds langzame mail door grote storing bij Microsoft
https://www.ad.nl/tech/nog-steeds-langzame-mail-door-grote-storing-bij-microsoft~a122d171/
 
 

*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
 
 
- Philips televisies trekken in 2019 duidelijk de kaart van Dolby Vision
https://elektrozine.be/philips-televisies-trekken-in-2019-duidelijk-de-kaart-van-dolby-vision/
- Philips 8804 LCD televisie krijgt ook Bowers & Wilkins audio
https://elektrozine.be/philips-8804-lcd-televisie-krijgt-ook-bowers-wilkins-audio/
 

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info


- 773 miljoen e-mail IDs, 21 miljoen wachtwoorden die iedereen kan inkijken dankzij een enorme data dump
https://computertaal.info/2019/01/25/773-miljoen-e-mail-ids-21-miljoen-wachtwoorden-die-iedereen-kan-inkijken-dankzij-een-enorme-data-dump/
- Nieuwjaarsresolutie: breng je wachtwoorden in topconditie
https://computertaal.info/2019/01/24/nieuwjaarsresolutie-breng-je-wachtwoorden-in-topconditie/
 


*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- 'Facebook stimuleerde game-uitgaven van kinderen zonder toestemming ouders'
https://tweakers.net/nieuws/148392/facebook-stimuleerde-game-uitgaven-van-kinderen-zonder-toestemming-ouders.html
- KPN tegen actiegroep: besluit om merknaam Xs4all te schrappen staat vast
https://tweakers.net/nieuws/148378/kpn-tegen-actiegroep-besluit-om-merknaam-xs4all-te-schrappen-staat-vast.html


*** DATANEWS
http://www.datanews.be


- Al bijna honderdduizend klachten sinds invoering GDPR
https://datanews.knack.be/ict/nieuws/al-bijna-honderdduizend-klachten-sinds-invoering-gdpr/article-normal-1421571.html
- Volkswagen gaat zelf batterijen voor elektrische wagens maken
https://datanews.knack.be/ict/nieuws/volkswagen-gaat-zelf-batterijen-voor-elektrische-wagens-maken/article-normal-1421483.html*** BLOOVI
http://www.bloovi.be/

- Experiential marketing verovert nieuwe generatie consumenten
https://www.bloovi.be/branded/marketing/2019/experiential-marketing-verovert-nieuwe-generatie-consumenten
- Deze wetenschapper pioniert voor IBM Research in de meest baanbrekende technologieën
https://www.bloovi.be/artikels/innoveren/2019/deze-vrouwelijke-wetenschapper-pioniert-voor-ibm-research-in-de-meest-baanbrekende-technologieen 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


 
TIP: NEGATIEVE GETALLEN MARKEREN IN EXCEL

Soms is het niet meteen duidelijk waar er negatieve getallen zijn in de kolommen van je Excel spreadsheet. Alles is zwart, en het enige waarmee zij zich onderscheiden is het min-teken.
Met deze tip van HowToGeek maak je de negative getallen overduidelijk! Je past dit echt wel volledig aan naar jouw smaak.
[Taal: ENG]
https://www.howtogeek.com/401522/how-to-change-how-excel-displays-negative-numbers/


TIP: MEERDERE FRAGMENTEN TEKST SLECTEREN, KOPIEREN EN PLAKKEN IN MACOS
Op je Mac kan je verschillende stukken uit een tekst selecteren, en die dan naar elders kopiëren en plakken. Je moet gewoon het eerste stuk tekst selecteren, en dan de Command toets indrukken om een volgend stuk te selecteren. Met CMD+C kan je dan de stukken allemaal kopiëren, en met CMD+V om het te kopieëren.
Meer uitleg bij The Next Web.
https://thenextweb.com/apple/2019/01/22/how-to-select-copy-and-paste-multiple-snippets-of-text-in-macos-with-no-third-party-apps 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...


RUNCAT: WAT BEWEGING IN JE MENUBALK
Deze app voor de Mac maakt het eenvoudiger om mensen die wat actie willen in hun menubalk op hun toestel, te plezieren. De app voegt namelijk een 'runner' toe aan de balk, waarbij je uit verschillende dieren of andere symbolen kan kiezen. Hoe sneller het dier loopt, hoe harder je CPU aan het werken is.
https://itunes.apple.com/nz/app/runcat/id1429033973?mt=12&ref=producthunt


PIANO LEREN MET HARRY CONNICK JR.


De app Playground Sessions, die met een abonnementsformule van $9,99 per maand werkt, werd opgericht door de befaamde producer Quincy Jones. Via gamification technieken leer je er instrumenten bespelen.
Nu is er een leraar bijgekomen: Harry Connick jr. Wat het ongetwijfeld nog leuker maakt om de lessen te volgen.
https://eu.usatoday.com/story/tech/talkingtech/2019/01/21/harry-connick-jr-playground-sessions-app/2586733002/
https://www.keyboardmag.com/artists/learn-piano-with-harry-connick-jr
http://www.playgroundsessions.com/


GESCHREVEN ARTIKELS BELUISTEREN
Deze app voor iOS en Android maakt het mogelijk om artikels die op het web staan, zelfs PDF's, te beluisteren. De teksten worden namelijk omgezet in audio. Handig: zo kan je ook nieuws 'lezen', terwijl je onderweg bent, via je koptelefoon.
https://play.ht/mobile/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS (APP): MY BENEFITS


De federale ministers De Block en De Backer hebben een nieuwe app voorgesteld, die het eenvoudiger moet maken voor mensen om uit te vinden van welke sociale voordelen zij kunnen genieten.

Want naar schatting twee miljoen mensen hebben, afhankelijk van hun situatie, recht op voordelige tarieven, extra kortingen, gratis reizen met het openbaar vervoer, enz. Alleen: zij weten niet waarop zij recht hebben - en dikwijls vergt het eerst nog een administratieve drempel om dan het recht op die voordelen concreet aan te vragen, omdat zij dan allerlei attesten moeten voorleggen.

Deze app zou een oplossing moeten bieden. Enerzijds omdat de mensen die recht hebben op dergelijke voordelen, hiermee altijd de nodige attesten op zak hebben. En anderzijds omdat zij kunnen zien op welke voordelen zij recht hebben.

Bovendien zou de app ook andere privébedrijven en instellingen moeten aansporen om de voordelen die zij aanbieden op deze centrale hub te publiceren.

Naast de app voor het mobiele toestel is er ook een online toepassing. Het geheel werd, op vraag van de Kruispuntbank van de Sociale Zekerheid, ontwikkeld door Smals, een gemeenschappelijke ICT-organisatie van Belgische overheidsdiensten in de sociale zekerheid.
www.mybenefits.fgov.be
https://play.google.com/store/apps/details?id=be.kszbcss.mybenefits
https://www.smals.be/nl
 
(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere. 
 

Het laatste woord.... 


 
NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu 
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier 
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart 
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe 
Marijke Pante,
Marianne Steijlen 
Reinhilde Remaut 
Ludo Cattoor 
Evert Poppen 
Philip Lafeber 
Julien Van den Borre, 
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Frank VDW
Filip Overmeire (Filover) 
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool

In het bijzonder danken wij Wim Wylin voor de vele tips, en Gerard Schaefer voor de spreuk van de week.

- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Dat kan op deze link

http://www.netties.be/v20/abonnement.php 

AFSLUITER VAN DE WEEK
Spiegels zouden er goed aan doen even na te denken
voor ze de beelden weerkaatsen.
-Jean Cocteau-