Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
24/1/2019 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Het oor wil ook wat
 
DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 22
Nummer 1090 van 19/1/2019Gegroet lezer,

Stilaan geraken we, na de feestdagen, terug in ons nieuwsritme. Onze goede voornemens per 1 januari houden we nog een beetje vol - minder Twitter kijken, en als we kijken, artikels echt lezen in plaats van enkel bladeren. Terug verder lezen in het boek dat we begonnen waren, en ook (eindelijk!) de vele mooie reeksen en films bekijken die de voorbije jaren uitgebracht zijn. Dat dankzij ons Netflix abonnement, en de mogelijkheid om reeksen en films te downloaden, zodat we die in de trein kunnen bekijken.

Terug controle krijgen eigenlijk over het "FOMU" syndroom - fear of missing out, dat je iets belangrijk mist dat op de sociale media gebeurt, en waarover je niet kan meepraten. Meer bewust kiezen wat je ziet, leest, doet. En gerust ook even uit het raam staren, om je gedachten wat rust te geven zodat je met creatieve plannen op de proppen kan komen.

Hopelijk houden we het nog even vol ;) En wij wensen ook aan al onze lezers een welslagen van hun goede voornemenens voor dit jaar....

Veel leesplezier met dit nummer, en bij leven en welzijn tot volgende week.

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 

 
Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.
WIKIPEDIA DOET BEROEP OP GOOGLE VOOR DE VERTALING VAN ZIJN ARTIKELS
Een goed idee - zo goed dat je je afvraagt waarom er niet eerder aan gedacht is. Het is namelijk zo dat er al decennialang vele vrijwilligers zijn die artikels schrijven voor de online encyclopedie Wikipedia. Voor plaatselijke onderwerpen is dat uiteraard in de eigen taal - en voor internationale onderwerpen is dat in de meest voorkomende talen. Engels, Duits, Frans, ... voor een Nederlandse vertaling moest je dan wachten op een vrijwilliger die de tijd uittrok om zo'n artikel te vertalen. De WIkipedia heeft wel een eigen vertaalmachine, maar die kan het lang niet halen tegenover Google Translate.

In de toekomst gaat dat veel simpeler zijn, want Wikimedia, de organisatie achter Wikipedia, heeft aangekondigd dat het Google Translate zal integreren in zijn eigen vertaalfunctie. Dit betekent dat die tool nu 121 talen zal ondersteunen.

Uiteraard is zo'n vertaling niet perfect, maar het grote werk is al gedaan. Een menselijke editor dient alleen nog maar de teksten na te lezen en waar nodig te verbeteren.

Er is trouwens nog werk aan de winkel, want op de Wikipedia staan er artikels in 300 talen - en er zijn eigenlijk nog veel meer talen: meer dan 7.000 talen worden er op deze aardbol gesproken, als je het wil weten...
https://venturebeat.com/2019/01/09/wikipedia-taps-google-to-help-editors-translate-articles/VIDEOLAN: 3 MILJARD DOWNLOADS, EN NIEUWIGHEDEN
De VLC multimediaplayer is een van de meest veelzijdige die wij kennen. Ontelbare video- en audioformaten worden door de player ondersteund. Heb je een video die door je iTunes of andere multimediatool niet herkend wordt, probeer dan maar eens VLC, en je zal niet teleurgesteld worden.

Het mooie daarbij is dat Videolan een open source tool is, een project dat dus gedragen wordt door vrijwilligers. Die zorgen ervoor dat er nu al 3 miljard downloads zijn van de player - getuige daarvan een teller, die op CES geplaatst werd om mee af te tellen naar dat heuglijke moment.

Ondertussen heeft Videolan toch ook nog wat nieuws te melden. Het zal namelijk airplay in zijn apps ondersteunen. Daarmee kan je dan video van je Android toestel bijvoorbeeld 'casten' naar een Apple TV, of een andere tv die ook airpay ondersteunt.

Videolan heeft op CES ook een demonstratie gegeven van de manier waarop het VR headsets ondersteunt. In een interview met Variety kondigt het aan dat het een nog meer complete mediabibliotheek wil uitbouwen voor VLC, zodat het simpeler wordt om vanuit iTunes over te schakelen.
https://variety.com/2019/digital/news/vlc-3-billion-downloads-1203104910/TWITTER EN ZIJN NIEUWE CONVERSATIE: TECHCRUNCH BEKEEK HET AL
Twitter wil echt af van het idee dat het daar enkel kommer en kwel is, haatspraak en scheldpartijen. En persoonlijk kunnen wij beamen dat er heel wat leuke dingen te beleven zijn, goede tips te vernemen, en interessante artikels aangereikt worden om te lezen.

Maar bij de goegemeente leefttoch het gevoel dat Twitter een put van verderf is. En dat wil Twitter nu dus aanpakken met een initiatief om conversaties duidelijker te ordenen. En daarbij geeft het een select groepje gebruikers duidelijk inspraak. In het bètaprogramma zullen zij de nieuwigheden kunnen uittesten, en zullen zij met de andere testers hierover kunnen praten. Twitter zal dan de data verwerken om dan te zien hoe het die testen in échte functies kan omzetten voor de hele Twitter gemeenschap.

TechCrunch had een gesprek met een van de mensen achter dit experiment, en licht een tipje van de sluier. Zo zou er een nieuwe manier komen waarop de draadjes werken bij gesprekken. En wij houden ons hart al vast, want daarbij zou er gewerkt worden met kleurenschema's die visueel moeten aangeven welke antwoorden er belangrijk zijn.

Er zullen ook andere kleurtjes gebruikt worden om een onderscheid te maken tussen de antwoorden van de persoon die de tweet origineel postte, de antwoorden van mensen die je volgt en de antwoorden van mensen die jij (nog) niet volgt.

Twitter zou ook nog verder gaan werken met zijn algoritmes, en de antwoorden nog meer gaan rangschikken volgens belangrijkheid.

Nog een nieuwigheid: de hartjes verdwijnen (snik!) en andere icoontjes die bewijs zijn van interactie met een tweet.  Dus geen hartjes, geen icoontjes meer voor retweets of antwoorden, althans niet bij antwoorden op een bepaalde tweet.

Het zijn nog maar experimenten, en het is dus niet zeker dat die uiteindelijk ook gaat doorgevoerd worden. Maar wij vrezen alvast een storm van protest...
https://techcrunch.com/2019/01/13/a-first-look-at-twitters-new-beta-app-and-its-bid-to-remain-valuable-and-relevant/WORDPRESS LANCEERT NEWSPACK
Even voor alle duidelijkheid dit: er zijn eigenlijk twee 'Wordpress'en: enerzijds de WordPress.com gratis blogsite, dat in handen is van het bedrijf Automattic. Anderzijds de WordPress code, een Content Management SYsteem dat je op een hostingpakket kan zetten, en waar je zelf je eigen blog kan maken.

Welnu, Automattic heeft deze week aangekondigt dat het een nieuw publicatieplatform uitbrengt, Newspack, en dat in samenwerking met Google. Het platform moet kleine tot middelgrote nieuwssites helpen om meer inkomsten te verwerven wanneer zij hun nieuws publiceren.

Het platform, 'Newspack by WordPress.com' genoemd, zal pas in juli dit jaar live gaan. Maar nieuwssites die interesse hebben in het platform kunnen tot 1 februari zich aanmelden bij het initiatief. Enkel media die al een "editoriaal en financieel succes" bewezen hebben, zullen in een beginfase geaccepteerd worden.

Meer bij Venturebeat en WordPress.
https://venturebeat.com/2019/01/14/automattic-announces-newspack-a-next-gen-news-publishing-platform-backed-by-google/
https://en.blog.wordpress.com/2019/01/14/newspack-by-wordpress-com/SCOOTER VERHUURBEDRIJF BIRD VERONTSCHULDIGT ZICH BIJ CORY DOCTOROW
Af en toe gebeurt het toch nog eens, dat een bedrijf zijn hand overspeelt en een journalist wil dwingen om een tekst te verwijderen. Het overkwam Cory Doctorow, doorwinterd journalist bij BoingBoing (en auteur van SF boeken!). Hij had namelijk in een artikel aldaar verteld hoe de elektrische scooters van Bird een ware pest zijn omdat zij kris-kras overal achtergelaten worden. En dat de politie die dan van de straat verwijderde en verkocht, zoals ze andere in beslag genomen voorwerpen verkocht.

Doctorow voegde er ook aan toe dat je met een moederbord van 30 dollar de hardware van de scooter kan vervangen - een vervanging die echter niets afdeed aan de hard- en software die door Bird geïnstalleerd waren.

Bird kon dat artikel echter niet smaken. Het beschuldigde Doctorow en Boing Boing ervan dat het de verkoop en het gebruik van illegale producten promootte, die enkel ontworpen waren om copyright beschermingen te omzeilen, en eiste dat het artikel verwijderd werd.

Doctorow trok naar de Electronic Frontier Foundation, dat de claim van Bird in de openbaarheid bracht. Gevolg: Bird heeft zich verontschuldigd en zijn claims tegen Doctorow en BoingBoing ingetrokken.
https://www.bbc.com/news/technology-46864744
https://arstechnica.com/tech-policy/2019/01/eff-flips-bird-the-bird-says-boing-boing-post-doesnt-violate-copyright-law/DE #10YEARCHALLENGE VAN FACEBOOK: MISSCHIEN TOCH NIET DOEN...
Soms worden er leuke spelletjes en andere initiatieven gelanceerd op de sociale media, die meteen een succes kennen. Hilarisch zijn vaak de woordspelletjes op Twitter, waarbij sommige mensen bewijzen dat zij echt creatief zijn met taal en over pakken humor beschikken. Zij maken de vele scheldpartijen op het sociale netwerk ruimschoots goed hoor!

Maar op Facebook loopt dat toch wat stroever. Het netwerk is dan ook minder chronologisch gebaseerd, zodat de boodschappen sneller verdrinken in een zee van andere postings die door het logaritme belangrijker gevonden worden.

Nu is er echter een spelletje dat de hashtag #10yearchallenge draagt , en waarbij mensen uitgenodigd worden om een foto van zichzelf te plaatsen van 10 jaar geleden, en van nu, Om te tonen hoeveel zij verbeterd zijn (hopelijk!). Succes verzekerd op Twitter, Facebook en Instagram.

Een leuk spelletje, toch? Verschillende waarnemers waarschuwen ervoor om toch even op te letten vooraleer je eraan mee doet. Want zo voed je de gelaatsherkenningstechnologie van Facebook uiteraard.

Anderen reageerden dan weer dat deze reactie overdreven is, want Facebook & Co bezitten immers al die foto's al van jou, want jij hebt die uiteraard al gepost in de voorbije jaren.

Toch is er een nuance. Want door er "10 jaar" op te plakken, wordt er het aspect "verouderen" toegevoegd aan de gelaatsherkenningstechnologie met een vaste datum.

Een interessant artikel hierover bij Wired.
https://www.wired.com/story/facebook-10-year-meme-challenge/
https://twitter.com/hashtag/10yearchallenge?ref_src=twsrc%5Egoogle%7Ctwcamp%5Eserp%7Ctwgr%5Ehashtag   INFOWARS HEEFT TERUG EEN PLATFORM OP ROKU - OF NEEN, TOCH NIET
Er is al een hele tijd een discussie aan de gang over een fenomeen dat 'deplatforming' heet. En daarbij draait het om politiek: mensen uit de rechterzijde beweren dat mensen uit de linkerzijde hen het leven onmogelijk maken. Het fenomeen speelt zich vooral af in de VS, want hier in Vlaanderen werd, voor zover wij weten, nog geen account op Twitter of Facebook geschrapt puur en alleen om het verspreiden van politieke standpunten. Wat wel gebeurde: accounts die (tijdelijk) geschorst werden, omdat zij bedreigende of beledigende taal postten.

Maar in de VS is het een groot thema, zoals wij al eerder vermeld hebben. In het middelpunt van de hetze staat de site Infowars, van wie de account op Twitter dood is sinds enkele maanden. De 'alternatieve' nieuwssite staat bol van complottheorieën, en sommigen daarvan zijn echt te gek om los te lopen. Je kan Infowars (en Alex Jones) nog wel vinden op het internet, op zijn eigen website (infowars.com), maar via de sociale media kan Alex Jones geen postings zetten om de gebruikers naar zijn website te lokken.

Deze week werd dan aangekondigd dat er toch een streaming dienst bereid gevonden zou zijn om Infowars uit te zenden, Roku. Maar de dag daarop werd al meteen bekend gemaakt dat Roku terugkrabbelde (1), onder druk van de publieke opinie.

En het is dit fenomeen dat steeds vaker optreedt in de VS: dat sociale netwerken, betaaldiensten, adverteerdiensten, onder druk van de publieke opinie bepaalde accounts verbannen. Een  bepaalde Twitteraar, Nick Monroe, heeft zich over het fenomeen gebogen, en hij bracht een spreadsheet uit met allerlei diensten die hun platform (en hun stem) verloren zijn. Of de man spoken ziet of niet, dat laten wij aan jouw beslissing over. Maar het is toch een fenomeen waarvan je het bestaan moet kennen.

Wie zei daar ooit "ik ben het niet eens met jouw mening, maar ik zal met mijn leven verdedigen dat jij je mening kan verkondigen"?
https://twitter.com/InfoWarsChannel
https://www.infowars.com/
https://twitter.com/InfoWarsHub
https://www.villamedia.nl/artikel/streamingplatofrm-roku-komt-terug-op-toevoegen-infowars?utm_source=dlvr.it&utm_medium=twitter
https://docs.google.com/spreadsheets/d/1EotH8n_rhkt1D-tbFGxDJ3jb_r7FhrA1mgy-wKCrSR8/edit#gid=0
https://twitter.com/nickmon1112OOK PAKJES AFHALEN BIJ DELHAIZE - MAAR VRAGEN OVER DUURZAAMHEID VAN E-COMMERCE CONCEPT
Ons landje was wat laat om met het concept van e-commerce te beginnen. Maar ondertussen hebben we onze schade ingehaald: volgens recente cijfers zouden er elke dag 400 à 500.000 pakjes rondgebracht worden.

En het fenomeen blijft groeien. Deze week kon je lezen bij Emerce dat je in de toekomst ook bij je Delhaize supermarkt je pakje kan gaan afhalen (1). Met de feestdagen was het file in de postkantoren met alle Bol- en Zalando-pakjes. En de krantenwinkels, die tegenwoordig ook vaak meehelpen om pakjes te verzenden en ontvangen, hadden het o zo druk met al die pakjes, dat ze hun gewone klanten haast niet meer konden bedienen. In sommige winkels was het gewoon zo erg dat je haast niet meer binnen kon en over de pakken moest stappen.

Is dat dan zo'n commercieel succes voor de krantenwinkel, vragen wij ons af. Want het ontvangen van die pakjes, laten aftekenen door de klant wanneer hij het pakje komt afhalen, het is toch een hele administratie. En wat zou de arme krantenboer ermee winnen?

Tussen haakjes, het hele concept van e-commerce is moeilijk duurzaam te noemen. Integendeel: het is een hele belasting voor het milieu, omdat er geen coördinatie is tussen de verschillende online winkels en de verschillende logistieke spelers. Zoals reeds gezegd: de recepties van kantoorgebouwen zien een komen en gaan van koeriers die één of twee pakjes komen brengen, soms voor dezelfde persoon.

Wij zijn niet alleen met die conclusie.Deze week kan je in een aflevering van "De universiteit van Vlaanderen" horen hoe er ingegaan wordt op het feit dat e-commerce echt niet duurzaam is. En hoe het duurzaam gemaakt zou worden.

Om over na te denken, wanneer we met zijn allen iets voor het klimaat willen doen...
https://www.emerce.nl/nieuws/winkels-delhaize-krijgen-ophaalpunten-bolcom?utm_source=dlvr.it&utm_medium=twitter
https://radio1.be/programma/universiteit-van-vlaanderen-1
https://www.universiteitvanvlaanderen.be/YOUTUBE: GEVAARLIJKE FRATSEN WORDEN VERBODEN
Je kent ze wel, die virale uitdagingen die je toegestuurd krijgt, en die je dan moet filmen en op YouTube moet zetten om te bewijzen dat je de uitdaging aangegaan bent. Sommigen daarvan zijn voor een goed doel, zoals de Icebucket challenge. Sommige uitdagingen echter zijn alleen maar dom - en zelfs gevaarlijk.

Zo is er tegenwoordig de Bird Box challenge, waarbij je met een blinddoek moet rondlopen. Als je dat in je huiskamer doet, dan valt het risico nog mee, maar op straat kan dat levensgevaarlijk zijn.

YouTube wil daar nu iets aan doen, en heeft beslist dat het in de richtlijnen aan de moderatoren de bepaling opneemt dat video's met dergelijke gevaarlijke uitdagingen niet meer door de beugel kunnen. Ook grappen die uitgehaald worden met kinderen waarbij zij emotionele schade kunnen oplopen worden niet meer toegelaten. YouTube hoopt zo dat anderen niet meer aangemoedigd worden om dergelijke filmpjes te maken.

YouTubers die een eigen kanaal hebben, waarop zulke filmpjes staan, krijgen twee maand de tijd om dergelijke filmpjes van hun kanaal te verwijderen.
https://arstechnica.com/gadgets/2019/01/youtube-updates-policies-to-explicitly-ban-dangerous-pranks-challenges/

 

  
 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!MICROLED: EEN HEUSE REVOLUTIE IN TV-TECHNOLOGIE
Een van de nieuwigheden die het meeste ooh's en aah's uitlokte op de CES beurs, was een voorstelling van Samsung waarin het de MicroLED technologie onthulde. In een artikel van Wall Street Journal kan je lezen hoe de reporter gewoon paf stond van de manier waarop een medewerker een tv als het ware samenstelde, net alsof hij foto's aan het ophangen was. Hij nam tegeltjes van een stapel, bevestigde die aan de muur, gevolgd door een smalle boord bovenaan. En floeps, de hele oppervlakte kwam tot leven.

Meer nog: hij kon, door nog meer tegels te bevestigen, de tv nog breder maken. Een tv die je dus tegel per tegel maakt  - een demo van het modulaire tv-project van Samsung, die het mogelijk maakt om de grootte van je tv-scherm aan te passen aan je eigen voorkeur, tot zelfs 219 inch!

Dit alles is mogelijk dankzij de MicroLED technologie, de opvolger van LCD en OLED. Een MicroLED scherm bestaat uit een massaal aantal heel kleine versies van de LED-lichtjes, met eigen stroomaandrijving. Het slijt niet en zorgt niet voor het inbranden van een beeld.

Meer technische uitleg vind je bij WSJ, waar je ook een filmpje vindt.

Voorlopig zijn er nog geen schermen verkrijgbaar met deze technologie, en het valt te vrezen dat de prjs ook wat aan de hoge kant zal liggen.
https://www.wsj.com/articles/this-really-is-the-next-revolution-in-tv-technology-11546956347MOZILLA SCHAKELT FLASH STANDAARD UIT IN ZIJN BROWSER
Het begon met Apple, dat echt een hekel had aan Flash. Vooral om dat die technologie op mobiele toestellen de batterij echt leegtrok. En sindsdien wordt de Flash-technologie, oorspronkelijk bedacht door Adob, steeds meer in een vergeetput geduwd.

Ook Mozilla volgt die trend. Het heeft aangekondigd dat bij zijn nieuwe versie van de Firefox browser, versie 69, geen ondersteuning meer biedt voor de Flash plug-in. En tegen 2020 zal Flash helemaal niet meer aanwezig zijn in de versie voor de gewone gebruiker.

Het kan dus verkeren - Flash kende een steile opgang als multimedia-tool voor de toen nog starre websites. Maar omdat de technologie, zoals gezegd, vooral voor mobiele toestellen niet geschikt was, plus het feit dat het ene lek na het andere ontdekt werd in de technologie, heeft tot deze ondergang geleid.

Meer bij The INquirer.
https://www.theinquirer.net/inquirer/news/3069286/mozilla-confirms-that-flash-will-be-disabledDUCKDUCKGO MAAKT VOORTAAN GEBRUIK VAN APPLE MAPS
Wie niet wil dat al zijn zoekopdrachten, zijn surftochten, zijn verplaatsingen genoteerd worden in een grote database, die moet niet Google maar DuckDuckGo als zoekmachine gebruiken. Dat wordt al jarenlang verkondigd. Maar alhoewel velen zich (ongetwijfeld terecht) zorgen maken over hun privacy, blijft de grote massa internauten nog altijd zoeken met Google.

Zal deze nieuwe stap die DuckDuck Go zet, hen kunnen overtuigen? Want de alternatieve zoekmachine heeft aangekondigd dat het voortaan Apple Maps zal gebruiken om plaatselijke zoektochten aan te drijven.

Nu is het wel zo dat Apple ontwikkelaars toelaat om de landkaarten gratis te gebruiken, maar dat er toch een limiet op zit: 250.000 map views en 25.000 service calls. En zelfs al is DuckDuckGo niet echt een concurrent van Google, het is te vrezen dat deze zoekmachine al snel aan die limiet zal zitten.

Wat ons wel een beetje spijt is dat DuckDuckGo hiermee de landkaarten van OpenStreetMap opzijschuift (en voor routebeschrijvingen de diensten van Bing, Here en Google). In elk geval heeft DuckDuckGo beloofd dat het net zoals in het verleden jouw IP-adres niet zal doorgeven aan de leveranciers van de kaarten...
https://www.theverge.com/2019/1/15/18183653/duckduckgo-apple-maps-local-search-mapkit-js-web               JE SMARTPHONE HERLADEN WANNEER JE HEM IN JE HAND HOUDT..
De wonderen der techniek... Het bedrijf Spigen, dat omhulsels maakt voor smartphones, heeft samen met de start-up Ossia een systeem gemaakt waarbij je je smartphone draadloos kan herladen, terwijl je hem gewoon in je hand houdt.

Een concept waarbij wij denken dat er dan toch stroom doorheen je hand moet gaan vooraleer die je toestel bereikt, en wat ons doet vrezen dat de techniek toch niet zonder gevaar is.

Maar toch: op de CES beurs werd het concept voorgesteld met een prototype van de 'Forever Sleeve'. Die werkt met een basisstation dat RF stroom uitzendt naar het omhulsel. 

Meer hierover bij CNet.
https://www.cnet.com/news/spigen-forever-sleeve-case-will-charge-your-phone-even-in-your-pocket-ossia-wireless-tech/

 
 

Het oor wil ook wat!
Audio op het InternetNIEUWE PODCAST VAN RADIO1: PODVIS
De Vlaamse openbare radio-omroep radio 1 heeft een nieuwe journalistieke podcast: Podvis. Daarin wordt elke keer een bepaald onderwerp uit het nieuws onder de loep genomen, en verder uitgespit. De eerste aflevering staat al online: Protest in Boedapest.
https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2019/01/14/podvis-een-nieuwe-podcast-van-vrt-nws/
https://www.vrt.be/vrtnws/nl/rubrieken/podcast/
Netties werkt samen met:


 
De nieuwe oogst


GIT COMMAND EXPLORER

Een website die ontwikkelaars wel zullen smaken. Hier kan je namelijk op heel eenvoudige manier zoeken naar het juiste Github commando: je geeft in wat je wil doen, en je krijgt het juiste commando te zien.
[Taal:ENG]
https://gitexplorer.com/?ref=producthunt


VIEWPURE: BEKIJK YOUTUBE FILMPJES ZONDER AFLEIDING
Filmpjes bekijken op YouTube is leuk, maar je wordt er wel afgeleid door de commentaren en het zijscherm met daarin de suggesties voor video's die je zouden kunnen interesseren. Die afleiding belooft deze website weg te nemen. Je moet gewoon de URL van het filmpje in de zoekbalk plakken, en je bent vertrokken.
[Taal: ENG]
http://viewpure.com/


GETDATA: INFORMATIE
Het web is eigenlijk één grote database, met statistieken. Deze website maakt het mogelijk om die statistieken te vinden via een zoekmachine, en te extraheren.
De website biedt nog meer diensten, zoals het up-to-date houden van die data.
[Taal: ENG]
https://getdata.io/


FILMMUZIEK QUIZ

Sommige songs zijn onlosmakelijk verbonden met bepaalde films. Hoe goed is jouw kennis van die songs en films? Test dat op deze website.
[Taal: ENG]
https://www.movie-music-quiz.com/


COOL BACKGROUNDS
Vormgeving is vaak even belangrijk als de tekst die je post. Deze website biedt je een keuze uit verschillende achtergronden voor je tekst. En de afbeeldingen kan je trouwens ook gebruiken voor het behangpapier op je desktop computer, of als achtergrond voor je mobiele toestel.
[Taal: ENG]
https://coolbackgrounds.io/


LIBRO.FM: ONDERSTEUN MET AUDIOBOEKEN JE PLAATSELIJKE BOEKENWINKEL
Een initiatief dat wij eigenlijk graag naar Vlaanderen zouden zien overwaaien. Want tegenwoordig lezen we, enkel en alleen om het gemak, e-boeken. Tot spijt van ons sociaal gevoel, want ons hart gaat uit naar de boekenwinkel bij ons in de buurt, Het Voorwoord.
Libro.fm heeft een combinatie bedacht tussen het steunen van je plaatselijke boekenwinkel, en het e-book - of liever: audioboeken. Je kan namelijk bij de fysieke winkels aankoopbons kopen die je inwisselt voor audioboeken.
[Taal: ENG]
https://libro.fm/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: WONINGHUUR

Er bestaan heel wat vragen en onduidelijkheden over het huren van een woning. Deze nieuwe website van de Vlaamse overheid wil daarin klaarheid schenken. Opvallend is dat er ook een rubriek is "medehuur", die de nieuwe vorm van samen huren duidelijk wil maken.
[Taal: NL]
https://www.woninghuur.vlaanderen/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS NJOMLY
Een site voor lekkerbekken die ook graag koken. Hier vind je namelijk allerlei producten om zelf te gaan koken, zowel food als materialen, naast verschillende fijnproeversmaaltijden die je kan estellen om aan huis te leveren.
Over het nieuwe initiatief een artikel bij GVA.
https://www.njomly.com/
https://www.gva.be/cnt/dmf20190114_04102779/het-zalando-voor-foodies-en-hobbykoks-njomly-com


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: 9E KUNST

De negende kunst, dat is natuurlijk het stripboek. Van de 'klare stijl' strips van Nero en Suske en Wiske, tot moderne echte stripromans, en de helden van de Amerikaanse Marvel-reeksen.
Deze website is gewijd aan de 9e kunst en richt zich tot zowel de lezer van die strips, als mensen uit het vak. Erg informatief, en heel mooi van vormgeving.
[Taal: NL]
https://9ekunst.nl/


VRIJDAG MULTIMEDIA: INDRUKWEKKENDE GIFS
Sommige mensen hebben echt wel creatieve ideeën. Zo zijn er mensen met veel verbeelding (en tijd!) bezig geweest om iconische platenalbums om te zetten tot GIF's. Knap!
[Taal:ENG]
https://kengarex.com/iconic-album-covers-as-animated-gifs-12-gifs/?ref=138

Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com
 


           W I K I P E D I A
    Een selectie van nieuwe en actuele bijdragen in
       de Nederlandstalige versie van Wikpedia
Wikipedia is een project met als doel een complete encyclopedie op het web te creëren. Iedereen kan Wikipedia gebruiken om informatie te zoeken of toe te voegen. U kunt eenvoudig zelf artikels schrijven, corrigeren of aanvullen. Aanmelden is hiervoor niet nodig, u kunt door op een van de onderstaande pagina's op "Pagina bewerken" te klikken meteen aan de slag.


Deze week zijn onder meer nieuwe artikels verschenen over:

    Uitbraak van raciaal geweld in 1921 - https://nl.wikipedia.org/wiki/Rassenrellen_in_Tulsa
    Chinees schilderij - https://nl.wikipedia.org/wiki/Woning_in_de_Fuchun-bergen
    Brits suffragette en dochter van de laatste Sikh-maharadja - https://nl.wikipedia.org/wiki/Sophia_Duleep_Singh
    Veldtocht van Romeinen tegen de Perzen (363) - https://nl.wikipedia.org/wiki/Julianus'_Perzische_veldtocht
    Nummer van Chuck Berry - https://nl.wikipedia.org/wiki/Rock_and_roll_music#Versie_van_The_Beach_Boys


Daarnaast zijn onder andere de volgende bijdragen actueel:

    Feestdag ter ere van Martin Luther King - https://nl.wikipedia.org/wiki/Martin_Luther_Kingdag
    Feestdag in Zweden en Finland (13 januari) - https://nl.wikipedia.org/wiki/Sint-Knoetsdag
    Neergestoken Pools politicus - https://nl.wikipedia.org/wiki/Pawe?_Adamowicz


Verdere bijzonderheden op de Nederlandstalige Wikipedia:

    Het portaal van de week gaat over wielersport - https://nl.wikipedia.org/wiki/Portaal:Wielersport


De vorige bijdragen van Wikipedia aan NeTTieS zijn hier te vinden: http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wekelijkse_bijdrage_in_NeTTieS

 
Bij de collega's
*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

 
- Netflix ziet populair schietspel Fortnite als bedreiging
https://www.ad.nl/tech/netflix-ziet-populair-schietspel-fortnite-als-bedreiging~ab1e7d70/
- Ouders weten niks van online uitgaven kids, Facebook wil niet terugbetalen
https://www.ad.nl/tech/ouders-weten-niks-van-online-uitgaven-kids-facebook-wil-niet-terugbetalen~a77f7f4a/
 
 

*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
 
 
- Hoe werkt AirPlay 2 op een televisie?
https://elektrozine.be/hoe-werkt-airplay-2-op-een-televisie/
- Nieuwste 4K en 8K Sony-tv’s krijgen AirPlay 2 en ondersteuning voor HomeKit
https://elektrozine.be/nieuwste-4k-en-8k-sony-tvs-krijgen-airplay-2-en-ondersteuning-voor-homekit/

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info

- Gezichtsherkenning op heel wat Android smartphones valt voor een foto
https://computertaal.info/2019/01/18/gezichtsherkenning-op-heel-wat-android-smartphones-valt-voor-een-foto/
- Phone Doctor Plus (voor Android)
https://computertaal.info/2019/01/17/phone-doctor-plus-voor-android/


 

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net


- Microsoft staakt in december ondersteuning van Windows 10 Mobile
https://tweakers.net/nieuws/148142/microsoft-staakt-in-december-ondersteuning-van-windows-10-mobile.html
- Politiek en omroepen verwelkomen verplichte komst dab+ naar auto's in Europa
https://tweakers.net/nieuws/148132/politiek-en-omroepen-verwelkomen-verplichte-komst-dab+-naar-autos-in-europa.html*** DATANEWS

http://www.datanews.be
- Robothond belandt steeds weer op zijn pootjes dankzij AI
https://datanews.knack.be/ict/nieuws/robothond-belandt-steeds-weer-op-zijn-pootjes-dankzij-ai/article-normal-1418467.html
- Aandeelhouders: 'Amazon mag gezichtsherkenningstool niet aan overheid verkopen'
https://datanews.knack.be/ict/nieuws/aandeelhouders-amazon-mag-gezichtsherkenningstool-niet-aan-overheid-verkopen/article-normal-1418287.html

*** TECHNOLOGIUM

http://www.technologium.be


- Nieuwe imec istart call is open | Appliceer nu met je startup
http://www.technologium.be/nieuwe-imec-istart-call-is-open-appliceer-nu-met-je-startup
- De Twelvesouth AirFly | Draadloos inflight entertainment op het vliegtuig
http://www.technologium.be/de-twelvesouth-airfly-draadloos-inflight-entertainment-op-het-vliegtuig*** BLOOVI
http://www.bloovi.be/

- Waarom het lokaal foodconcept van deze Gentse onderneemsters zo in de smaak valt:
https://www.bloovi.be/branded/ondernemen/2019/waarom-het-lokaal-foodconcept-van-deze-gentse-onderneemsters-zo-in-de-smaak-valt
- “De schandalen hebben Facebook en co wel in het nauw gedreven, maar ze zijn er niet minder machtig van geworden”
https://www.bloovi.be/artikels/persoonlijk-groeien/2019/carl-miller-de-digitalisering-veroorzaakt-een-machtsverschuiving-met-duistere-kantjes
 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


  
Van alles halen, (bijna) niets betalen...


VIRTUAL DJ: NOG KRACHTIGER


Dit is een DJ-tool voor zowel beginners als gevorderden. Met de software kan je verschillende geluidseffecten gebruiken, muziek digitaal mixen, vlot tussen verschillende songs schakelen (crossfade) en playlists samenstellen.
In de nieuwste versie kan je ook de Color Sound effecten combineren met Loop Rolles, en werden verschillend bugs opgelost.
Bij Chip.de vind je een mooi filmpje over de werking van Virtual DJ.
https://www.chip.de/news/Update-fuer-Virtual-DJ-Das-ist-neu_155901632.html
https://www.virtualdj.com/


TANDEM: EEN TAAL LEREN MET IEMAND DIE DE TAAL ECHT SPREEKT
Een concept dat al langer bestaat, maar de laatste jaren steeds beter verfijnd werd, en sinds 2017 ook als app verkrijgbaar is. Het principe is simpel: je leert de taal het best door regelmatig te oefenen met iemand die die bepaalde taal ook echt spreekt. Het concept heeft ook een interessante keerzijde: jij kan je ook aanmelden om anderen, die jouw taal willen leren, te begeleiden.
https://www.tandem.net/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS (APP): KLARA
De Vlaamse zender Klara, dat is rust, in een wereld van gejaagdheid. Rust van klassieke muziek, goede gesprekken. Je kan alles ook onderweg beluisteren, op je smartphone, dankzij de KLara app. De heeft nu een update gekregen.
https://klara.be/app


VRIJDAG APP-DAG: TJILP!


Deze app is iets wat wij persoonlijk al lang zochten: het is een Shazaam voor vogelgeluiden. Laat de app luisteren naar het getsjilp of andere vogelzangen, en hij zal je vertellen wat voor soort vogel het is. Handig!
https://itunes.apple.com/be/app/tjilp-vogelzang-uit-west-europa/id373561269?l=nl&mt=8
http://appevent.com/09/06/tjilp


VRIJDAG APPDAG: MACHINEER
Een game voor je smartphone: het volk heeft jouw hulpnodig, want alle machines zijn kapot. En alleen jij kan die herstellen...
http://appevent.com/11/20/machineers
http://appevent.com/11/20/machineers

 

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere. 
 

Het laatste woord.... 


 
NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu 
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier 
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart 
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe 
Marijke Pante,
Marianne Steijlen 
Reinhilde Remaut 
Ludo Cattoor 
Evert Poppen 
Philip Lafeber 
Julien Van den Borre, 
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Frank VDW
Filip Overmeire (Filover) 
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool

In het bijzonder danken wij Wim Wylin voor de vele tips, en Gerard Schaefer voor de spreuk van de week.

- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Dat kan op deze link

http://www.netties.be/v20/abonnement.php 

AFSLUITER VAN DE WEEK
Niets kan uit de kunstenaar komen
dat niet in de mens is.
-Henry L. Mencken-