Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
17/1/2019 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Het oor wil ook wat
 
DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 23
Nummer 1089 van 12/1/2019Gegroet lezer,

Een druilerige zaterdag, met regen en wind. Het ideale moment dus om lekker binnen te zitten, en wat leuks te doen. Zoals deze Netties maken :)

Deze week gaan onze berichten vooral over dé grote tech-beurs: CES in Las Vegas. En wij hebben getracht om zoveel mogelijk leuke dingen te vinden, die je kunnen interesseren.

Veel leesplezier met onze tech-oogst, en bij leven en welzijn tot volgende week!

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 

 
Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.
NA 20 JAAR TERUG WERKEN IN PUBLIEK DOMEIN IN VS
Na een onderbreking van 20 jaar, zijn er op 1 januari 2019 eindelijk opnieuw werken (boeken, films, songs) in het publiek domein gekomen. Waarom die onderbreking van 20 jaar? Wel, dat is het gevolg van een beslissing van het Amerikaanse congres in 1998, om de auteursrechtelijk beschermde termijn te verlengen van 75 jaar na ontstaan van het werk tot 95 jaar, of van 50 jaar na de dood van de auteur tot 70 jaar.

Officieel heet het dat deze beslissing genomen werd om de Amerikaanse wetten aan te passen aan wat elders ter wereld gebruikelijk was, en m de Amerikaanse entertainment industrie te beschermen. Maar eigenlijk was de beslissing genomen om Mickey Mouse te beschermen. De eerste Mickey Mouse cartoons kwamen uit in 1928, en de nieuwe wet verlengden de controle van Disney over het copyright op deze werken tot minstens 2023.

En dus zijn er, met 20 jaar onderbreking, eindelijk terug werken in het publieke domein gekomen. Het gaat dan o.a. om The Pelgrim van Charlie Chaplin, Jacob's Room van Virignia Wolf, en de song Charleston.

Wil je weten welke werken binnenkort zullen vervallen, dan kan je terecht bij Duke University en The Public Domain Review. Bij die laatste vind je ook een verzameling online bronnen waar je die werken vinden kan.
https://www.theverge.com/2018/12/31/18162933/public-domain-day-2019-the-pilgrim-jacobs-room-charleston-copyright-expiration
https://law.duke.edu/cspd/publicdomainday/2019/
https://publicdomainreview.org/collections/class-of-2019/DE 'SLECHTE' RESULTATEN VAN APPLE
Alles is relatief. Het feit dat Apple de beleggers verleden week waarschuwde dat de inkomsten van het voorbije kwartaal beduidend lager zouden liggen dan het kwartaal daarvoor (84 miljard in plaats van 89 miljard), heeft een schokgolf doorheen de financiële wereld gejaagd. De mindere inkomsten mogen echter niets afdoen aan het feit dat we toch nog altijd spreken over 89 miljard dollar per kwartaal - en welk bedrijf kan dit nadoen?

Apple zelf wijt deze tegenvallende resultaten aan de verkoop in China, die niet loopt zoals verwacht. Dat zou dan enerzijds komen door de handelsoorlog met de VS, een slabakkende markt in het algemeen, en grotere concurrentie.

Wat allemaal natuurlijk waar is, maar er zijn toch nog enkele andere factoren waarop waarnemers wijzen, die mee de oorzaak kunnen zijn.
-Zo is er het feit dat het goedkoper geworden is om de batterij van je iPhone te laten vervangen - iets wat de iPhone-bezitters dan ook massaal deden. De gemiddelde upgrade-cyclus is van 24 maanden in 2015 gestegen naar 35 maanden in 2018.
-Ook is er een andere markt waarop Apple zwaar gokt, India, maar daar komt de verkoop maar niet van de grond. De prijs van de toestellen is voor deze markt duidelijk een probleem.
-Apple focust zich volledig op zijn iPhone, iPad, Apple Watch. Andere toestellen zijn er niet - geen evoluties in de Apple TV, smart glasses, geen enkel nieuw toestel dat de inkomsten kan aanzwengelen
-Het bedrijf heeft zich wel gespecialiseerd in diensten ('services'), waaronder Apple Music en zijn App Store. Die brengen wel geld in het laatje, maar sommige vaste bronnen van inkomsten in de App Store verdwijnen stilaan, omwille van de hoge commissie die zij moeten afdragen aan Apple. Zo zal Netflix om die reden geen abonnementen meer verkopen via de App Store.
-Apple is wel van plan om eigen content uit te brengen, in de optiek van zijn 'services'. Maar het feit dat die content vooral erg 'netjes' moet zijn, doet het ergste vrezen. Zo werd een docu over rapper Dr. Dre geschrapt, omdat er teveel gevloek in voorkwam, witte lijntjes (als je begrijpt wat we bedoelen) en wapens. Apple wil voor zijn content blijkbaar nog properder zijn dan Disney, en dat is, als je het ons vraagt, niet waar het publiek op zit te wachten... (1)

Meer over de resultaten van Apple bij The Verge en Bloomberg.
https://techcrunch.com/2018/09/23/it-sounds-like-apples-original-content-is-going-to-be-really-really-bad/
https://www.theverge.com/2019/1/2/18165804/apple-iphone-sales-weak-demand-tim-cook-letter-revised-q1-estimate
https://www.bloomberg.com/news/articles/2019-01-03/here-s-tim-cook-s-memo-to-employees-about-iphone-sales-slowdownMOZILLA: GEBRUIKERS LUSTEN RECLAME N FIREFOX NIET
Mozilla heeft zich de woede van de Firefox-gebruikers op de hals gehaald, door op de nieuwe-tab pagina een advertentie te plaatsen. Verschillende gebruikers meldden dat zij een advertentie zagen voor Booking.com.

Volgens Mozilla echter zou het niet gaan om een advertenties, wel om een "extraatje" dat het de gebruikers wou aanbieden, als dank omdat zij Firefox gebruiken. Eerder, zo zei het bedrijf, had het ook al een aanbod getoond om een gratis live concert bij te wonen.

Bovendien zou er, wanneer de advertentie getoond wordt, geen data verzameld worden of uitgewisseld met het adverterende bedrijf - dat Mozilla liever een 'partner' noemt.

In elk geval: als je dergelijke advertenties, die onderdeel vormen van de 'snippets' functie in Firefox, niet wil zien, dan doe je het volgende:
-Klik op Opties  Home , of tik about:preferences#home in in de adresbalk van je browser.
-Zoek naar de Snippets optie in Fifrefox Home Content, en vink het vakje naast die optie uit.
https://betanews.com/2019/01/01/firefox-snippets-ads/THUNDERBIRD KRIJGT NIEUW LEVEN INGEBLAZEN
Na de blunder van het Mozilla-project met de Firefox browser, toch ook een positief bericht: er komt een nieuwe versie van Thunderbird.

Dat was erg nodig. Want alhoewel Thunderbird erg populair is (wij gebruiken hem bijvoorbeeld ook), was deze e-mailclient de laatste tijd weinig veranderd. Zo weinig, dat velen begonnen te vrezen dat het project op sterven na dood was.

Dat Mozilla nu aankondigt dat het Thunderbird nieuw leven wil inblazen, wordt dan ook erg positief onthaald.  Waarover gaat het concreet? Wel, het team ontwikkelaars wordt van 7 op 14 medewerkers gebracht. Die zullen ervoor moeten zorgen dat er een betere User Interface (UI) komt, en een betere gebruikservaring. De ondersteuning voor Gmail moet verbeterd worden, en er komen meldingen op Windows, Mac en Linux.

Ook het feit dat Thunderbird soms erg traag reageert, zal aangepakt worden. Delen van Thunderbird zullen herschreven worden, en er komt multi-processing. Encryptie zou standaard moeten worden, en zo eenvoudig moeten zijn dat de gebruiker niet eens beseft dat zijn mails versleuteld worden.

Het team kijkt ook aan tegen andere wensen van de gebruikers, zoals een mobiele app van Thunderbird. Daarover wordt in de aankondiging (nog) niets gezegd.

Meer bij ZDNet.
https://www.zdnet.com/article/mozilla-open-source-thunderbird-getting-new-look-better-gmail-support-encryption/CES: LEUKE DINGETJES
In Las Vegas heeft het jaarlijkse hoogfeest van de technologie plaats: CES, kort voor Consumer Electronics Show. Een festijn voor tech liefhebbers. Uiteraard zijn wij niet aanwezig, maar wij hebben in gedachten de verschillende tech journalisten gevolgd die er wel zijn. En van de vele dingen die zij er ter plaatse zagen, waren er toch wel enkele die wij interessant genoeg vinden om ook aan jou mee te geven.

Zo bijvoorbeeld Key bij Amazon. Dat is een combinatie van een slim slot in je voordeur, en de koerierdienst die jouw pakjes komt brengen. Hierbij kan de koerier jouw pakje in de gang van je huis zetten - wat wel handig is: jij moet niet thuis blijven voor het pakje, en dieven kunnen niet met het pakje gaan lopen wanneer de koerier het voor jouw deur zou laten staan. Je moet natuurlijk wel voldoende vertrouwen hebben in de eerlijkheid van de koerier.

Een andere nieuwe dienst die Amazon biedt, is Key by Garage, waarmee de koerier je pakje in je garage kan zetten, of in jouw auto in een garage.

Er is ook een samenwerking op komst tussen Ring Doorbells, waardoor die gaan samenwerken met de Key-diensten van Amazon. Zo heb je nog een beetje controle, want bij Ring kan je vanop afstand kijken wie aanbelt aan jouw deur, kan je communiceren met de aanbeller, en dan pas beslissen om de deur te openen.

Meer bij TechCrunch.
https://techcrunch.com/2019/01/07/key-by-amazon-adds-garage-and-business-delivery-new-locks-and-ring-compatibility-c/CES LG MET OPROLBAAR SCHERM
CES: LG heeft een oprolbaar OLED scherm voorgesteld op CES. Dat had het al een keer eerder gedaan, zo merkt Engadget op, maar deze keer wordt er ook een releasedatum toegevoegd.

Het is een tv met een scherm van 65 inch (160 cm) dat je kan terug oprollen. naar iets wat de Line Modus noemt. Daar zie je juist genoeg om enkel bepaalde lijnen te zien, zoals de titels van songs, de tijd, enz.

LG belooft dat je het scherm minstens 50.000 keer kan op/uitrollen. Een prijs is nog niet bekend.
https://www.engadget.com/2019/01/07/lg-oled-tv-r-rollable/CES: WEARABLES WORDEN OOK BH'S EN ZELFS BORSTPOMPJES
Een onderwerp dat onze vrouwelijke lezers wel zal interesseren: BH's. De mannelijke lezers die nu de oren spitsen, omdat zij aan sexy lingerie denken, moeten wij teleurstellen - het gaat om meer aardse dingen, zoals de juiste maat voor een BH, en... borstpompjes. En nu hebben alle mannelijke lezers waarschijnlijk afgehaakt ??

Om te beginnen is er het bedrijf Soma, dat BH's vervaardigt. En nu heeft het een BH met Bluetooth bedacht, die vier verschillende metingen van het vrouwelijke lichaam uitvoert, waarna gesuggereerd wordt wat de beste stijl en maat van BH is voor dat lichaam. De dame in kwestie kan daarna een BH online bestellen, via de website of een app, of in een fysieke winkel. Een goed idee als je het ons vraagt, en wij hopen dat er nog meer wearables komen die ons, vrouwen, gaan helpen bij het kiezen van kleding.

De Samoinnofit, zoals de wearable heet, zou vanaf januari verkrijgbaar zijn aan een startprijs van 25 dollar, om later in de winkels aan 59 dollar te liggen.

En dan is er nog Elvie, een draadloze slimme borstpomp, die niet alleen geluidloos is maar ook past binnen een BH die aangepast is aan moeders die hun baby borstvoeding geven. De Elvie houdt bij hoeveel melk er geproduceerd wordt - en dat is voor veel jonge moeders vaak een onderwerp van veel bezorgdheid.

En voor wie rare gedachten heeft bij de term 'borstpomp': dat is een toestelletje waarmee vrouwen, die borstvoeding willen geven aan hun baby, maar niet aanwezig kunnen zijn bij de baby op het moment van de voeding, op voorhand melk kunnen afkolven. Die melk kan dan bewaard worden tot het geschikte tijdstip, en een andere persoon kan dan de baby voederen, met échte moedermelk, in een papflesje.
Meer bij CNN en Engadget.
https://www.cnn.com/2019/01/07/tech/ces-2019-trends/index.html
https://www.engadget.com/2019/01/07/soma-smart-bra-find-right-size/CES: DE PLOOIBARE SMARTPHONE VAN ROYOLE
We zetten onze lijst met opvallende nieuwigheden verder, met de opvouwbare tablet/smartphone van Royole.

Die bevat een Snapdragon 855 chipset met naar keuze 6 of 8 GB RAM. Ook 128 of 256 GB opslagruimte, en het toestel draait onder Android 9.0 Pie.

Wanneer je het toestel openvouwt, heb je een 7,8 inch (19,5 cm) grote tablet, en dan kan je hem dichtvouwen tot een smartphone. Alle icoontjes op je startscherm springen netjes op zijn plaats om binnen het "halve" scherm te passen.

Het bijzondere van het tablet/smartphone concept is dat je ook je scherm in twee  kan delen bij de tablet-modus - de ene app gebruiken in de linkerhelft, de andere in de rechterhelft.

Alleen, wat ons verbaast is dat het scherm aan de buitenkant zit. En dat gaat naar onze mening in tegen elk instinct dat je hebt om je scherm te beschermen bij het vallen enz. Wellicht is deze beslissing ingegeven door het feit dat je zo echt een ononderbroken scherm krijgt wanneer je het openklapt tot tablet, zonder enige rand of vertekend beeld. Maar het voelt echt wel tegennatuurlijk aan, een smartphone waarbij de beschermende achterkant aan de binnenkant zit, terwijl het glas aan de buitenkant zit...

Bekijk het filmpje bij Engadget.
https://www.engadget.com/2019/01/07/royole-flexpai-hands-on/CES: PETCUBE VOOR ONZE TROUWE HUISGENOTEN
Dit jaar hadden wij ons voorgenomen je echt alleen maar opmerkelijke nieuwigheden te brengen, te zien op CES. Gisteren gaven wij je al een staaltje met de slimme bh. Vandaag een apparaat voor onze viervoeters.

Het is een innovatie van het bedrijf Petcube, dat gespecialiseerd is in high-tech gadgets voor huisdieren. Dat gaat van een toestel dat automatisch brekkies voor hond of kat verdeelt, tot een laser cam die jouw hond of kat moet amuseren wanneer jij afwezig bent.

Dit jaar werden die beide toestellen uitgerust met Alexa, de slimme assistent van Amazon. Dat wil zeggen dat jij niet meer op een knopje moet drukken om een snoepje te geven, maar tegen Alexa kan zeggen dat te doen.  En de snoepjes worden beter gedoseerd, je kan ze nu 1 per 1 geven, en zelfs door een verbeterd mechanisme in de lucht laten gooien.

Bovendien ondersteunt de Petcube de vele andere Alexa skills zoals het afspelen van muziek.

De toestellen werken ook in omgekeerde zin, en reageren dus op wat er in jouw huis gebeurt, wanneer jij er niet bent. Wanneer jouw hond als een gek begint te blaffen, zal je bijvoorbeeld een slim alarm krijgen op je smartphone.

Voor alle katten- en hondenliefhebbers die zich zorgen maken over hun huisdier, wanneer zijzelf niet thuis zijn, een echte must!
https://www.engadget.com/2019/01/08/petcube-bites-2-play-2-alexa/MOTOROLA BRENGT SLIMME BABYFOON UIT
Nog een andere opmerkelijke nieuwigheid is een babyfoon van Motorola. En die moet bezorgde ouders echt wel heel veel gewicht van hun schouders nemen...

De Halo baby monitor is namelijk een toestel dat je boven het wiegje van de baby hangt. Daarin zit een camera die ook 's nachts beelden kan maken tot 10 mteter ver, en een tweewegs audio die bieden geactiveerd worden wanneer er beweging of audio gedeteceerd worden. Daarvan krijg je dan een alarm op je smartphone, zodat je hierop kan reageren.

Boven de camera worden er zachte lichtjes geprojecteerd die van kleur veranderen, en worden er scènes op het plafond geprojecteerd. Je kan ook slaapliedjes laten horen via het toestel, of opnames van je eigen stem.

Prachtig, toch? En het is nog betaalbaar ook- volgens CNet kost het $249.

Motorola brengt ook Comfort Cloud uit, een slim kussen voor de baby die gegevens over de gezondheid van het kindje doorstuurt. Ook slaappatronen worden gemonitord, inbegrepen hartslag, ademhaling, slaapcyclus, bewegingen van het kindje, enz. En je krijgt meteen  een waarschuwing wanneer er iets fout lijkt.

Wat ons een zegen lijkt voor ouders - hopelijk kan het bijdragen tot een drastische vermindering van het aantal overlijdens van babys als gevolg van wiegendood.
https://www.cnet.com/news/motorola-brings-baby-monitoring-to-ces-2019-with-hubble/CES: LENOVO BRENGT ZIJN EIGEN _GOEDKOPE_ VERSIE VAN DE SURFACE
Ook vandaag blijven we nog op de elektronicabeurs CES in Las Vegas - althans in gedachten. En we kijken even bij The Verge, dat enkele nieuwigheden van Lenovo bespreekt.

Om te beginnen is er de Yoga A940, een all-in-one desktop met een scharnier waarbij je het scherm kan verlagen tot 25 graden. Er is ondersteuning voor een pen en voor de 'dial', het schijfje dat extra opties biedt zoals bij de Surface Studio. Een high tech toestel dus, waarbij je het RAM kan uitbreiden tot maar liefst 32 GB. In het artikel wordt het toestel een 'goedkopere' versie genoemd van de Surface Studio, maar je betaalt er toch nog altijd 2.349,99 dollar voor, en dat voor het instapmodel.

Het bedrijf kondigde ook een tablet aan met ondersteuning voor Alexa van Amazon, en Android Oreo als besturingssysteem. Er zijn twee versies, van resp. 3 en 4 GB RAM en 32 of 64 GB opslagruimte, met een rpijs van $199 of $299.

Nog een ander toestel van Lenovo had dan weer ondersteuning voor de Google Assistant - en dat toestel is een beetje sexier dan een laptop. Het gaat om een Smart Clock, die je het weer kan voorlezen, muziek kan afspelen en waarop je verschillende alarmen kan instellen.
http://www.theverge.com/2019/1/8/18168781/lenovo-smart-clock-google-assistant-amazon-alexa-echo-spot-competitor-ces-2019
http://www.theverge.com/2019/1/8/18173465/lenovo-yoga-a940-surface-studio-pc-release-date-price-ces-2019CES: MOTIV - BETALEN MET EEN RING
Er is al langer sprake van een ring als wearable, en het bedrijf Motiv maakt er werk van. Het heeft al een tijdje een ring op de markt gebracht, die je hartslag meet. Nu kan je die ook gaan gebruiken om te betalen.

Volgens Motiv is de ECG die de ring maakt van je hart accuraat genoeg om jouw identiteit te verifiëren., en dus de betaling te autenticeren.

Wie al zo'n ring heeft, zal de mogelijkheid tot betalen via een software update ontvangen in het najaar. Momenteel kan je de fing ook al gebruiken als 2FA (two factor authentication) via gebaren. Meer bij The Verge
https://www.theverge.com/2019/1/7/18172747/motiv-ring-smart-fitness-biometric-ecg-authentication-payments-ces-2019CES: NREAL STELT LIGHT AR ZONNEBRIL VOOR
En waar blijven al die berichten over Augmented Reality, Virtual Reality waar de hele tech wereld het de voorbije jaren zo de mond vol van had? Op dat vlak bleef het eigenlijk opvallend stil. Grote uitschieter is wel het AR bedrijf Nreal, dat zijn Light AR zonnebril voorstelde.

Volgens Techcrunch is dat een bril die 85 gram weegt en een vrolijk gekleurd plastic frame. Je hebt er een veld van 52 graden mee, en een 1080p resolutie. Het geheel wordt aangedreven door een Snapdragon processor van Qualcomm.

De prijs van deze bril werd niet bevestigd, maar zou rond de 1.000 dollar moeten liggen. Ter vergelijking: de HoloLens van Microsoft zou rond de $3.000 liggen en Magic Leap One kost $2.300
https://techcrunch.com/2019/01/08/chinas-nreal-raises-15m-to-shrink-augmented-headsets-to-size-of-sunglasses/. 

 


 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!CONVERCYCLE: EEN GOED IDEE?
De fiets gaat al heel lang mee. En af toe worden er verbeteringen uitgebracht, of nieuwigheden. Sommige slaan aan, zoals de vouwfietsen, de e-bikes, de speedpedilecs. Wat deze nieuw fiets, de Convercycle gaat doen, is echter nog de vraag.

Het gaat om een fiets die ontworpen werd door een Duitse student. Het frame is uitklapbaar, waardoor er tussen voor-en achterwiel een bagagerek komt waarop je je boodschappen kan zetten. Heb je het rek niet nodig, dan klap je de fiets gewoon terug in.

Het voordeel is dat je dus gewoon met grote wielen blijft rijden, in tegenstelling tot de vouwfietsen. En dat je, in tegenstelling tot de bakfietsen, met een gewone fiets rijdt tot je het bagagerek nodig hebt.

Voor de fiets wordt momenteel een Kickstarter gehouden, met de bedoeling het voertuig tegen einde 2019 op de markt te kunnen brengen.

Op de website van de bedenkers meer foto's, en op Twitter een filmpje. Zoals je aan de commentaren bij het Twitterbericht kan lezen, hebben toch wel verschillende mensen vragen bij de stabiliteit van het frame.
https://www.convercycle.com/
https://twitter.com/Swahili5th/status/1081365397046210562BALI VAN MICROSOFT MOET GEBRUIKERS HUN DATA TERUGGEVEN
Het is maar een test, maar het klinkt veelbelovend. Het project 'Baili', waaraan researchers bij Microsoft momenteel werken, zou namelijk de gebruikers controle moeten geven over de data die over hen verzameld werden. En met 'controle' wordt niet alleen inzicht bedoeld, maar ook de data beheren, delen met anderen, en zelfs monetiseren. In plaats van dat anderen met jouw data geld verdienen, zou jij er zelf van kunnen profiteren.

Het project is gebaseerd op een idee dat in 2014 in een paper gelanceerd werd: 'inverse privacy'. Dat draait rond het feit dat jij als gebruiker geen toegang hebt tot data over jouzelf als derden hebben.

Zoals gezegd, het is nog maar een project, en momenteel worden er private bètatesten uitgevoerd. Het is niet zeker dat het ooit volledig uitgerold zal worden - en websites moeten uiteraard ook mee willen spelen in dit spel. Maar we hebben goede hoop...

Meer bij The Inquirer en ZDNet.
https://www.theinquirer.net/inquirer/news/3068795/microsoft-is-testing-bali-to-give-users-back-access-to-their-personal-data
https://www.zdnet.com/article/microsoft-is-privately-testing-bali-a-way-to-give-users-control-of-data-collected-about-them/


 
 


Netties werkt samen met:


 
De nieuwe oogst


   
DE 50 BESTE SERIES OP NETFLIX

Ja, ik moet het eerlijk bekennen: ook ik ben gevallen voor Netflix. En nog wel om een goed voornemen tot uitvoer te brengen. Door het vele werk is het mij de laatste jaren niet gelukt om ook maar iets te zien op tv dat langer duurt dan een half uur. Laat staan een film in de bioscoop. Anderzijds zit ik elke dag meer dan een uur op de trein. En in plaats van manisch te scrollen op Twitter, kan ik nu die tijd besteden aan films. Want heel wat films kan ik downloaden op mijn kleine computer, zodat ik ze op de trein bekijken kan. En series natuurlijk ook. Eindelijk The Bridge!
Bij NewsMonkey vind je een lijstje met de 50 beste series op Netflix. En blijkbaar heb ik nog heel wat werk!
[Taal: NL]
http://newsmonkey.be/article/87783


2UTS: TUTORIALS
Dit is een zoekmachine, waar je tutorials kan vinden voor meer dan 24.000 items. Dus geen echte cursussen, maar gewoon handige tips die je vertellen in filmpjes hoe je bepaalde acties doet in Photoshop, Illustrator, game ontwikkelind, 3D animatie en meer.
[Taal: ENG]
https://2uts.com/


TECHNOLOGY, RANKED
In dit artikel bij Gizmodo worden 100 technologieën opgenoemd die misschien al lang bestaan, maar erg belangrijke uitvindingen zijn. Ze staan wel vernoemd in een eigenzinnige ranglijst van belangrijkheid. Toch de moeite waard om te lezen!
[Taal: ENG]
https://paleofuture.gizmodo.com/technology-ranked-1830501100


PIXTON: CARTOONS TEKENEN

Heb je wel een ideetje voor een cartoon, maar geen artistieke vingers om die cartoon uit te tekenen? Dan moet je deze website eens proberen.Op heel simpele manier kanje de voorgefabriceerde figuurtjes aanpassen aan je smaak, en dan in de gewenste positie zetten, voorzien van een tekstballon. Om eens uit te proberen!
En je kan het werk van anderen ook bekijken - wat natuurlijk ook leuk is!
[Taal: ENG]
https://www.pixton.com/comics/new/today/action/all/all/en/any-format
https://www.pixton.com


52 WEEK DOGWOOD PHOTOGRAPHY CHALLENGE
Een uitdaging voor fotografen: elke week een foto uploaden die bijzonder is. Iedereen kan deelnemen, of je nu een professionele fotograaf bent of een amateur. En op de site kan je heerlijke reportages vinden van de winnaars van vorige jaren.
[Taal: ENG]
https://dogwood.photography/52weekchallenge2019


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: KLOPT DAT WEL
Een website die enorm belangrijk is in dit tijdperk, waar je langs alle kanten met berichten om de oren geslagen wordt die misschien wel, misschien niet waar zijn.  De beweringen worden hier besproken en ontkracht of bevestigd. Het is een initiatief van enkele medewerkers van de Stichting Skepsis.
Erg interessant is ook de weerkerende reeks "De Linke Weekendbijlage", met een samenvatting van interesssante of vermakelijke berichten".
[Taal: NL]
https://kloptdatwel.nl/over/
https://kloptdatwel.nl/2019/01/05/de-linke-weekendbijlage-1-2019/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: ADOPTEER EEN DIER
Een site van de Vlaamse overheid, die mensen wil aanmoedigen om eens vaker een dier uit een dierenasiel te adopteren, en het zo van een toch wel zekere dood te redden. In plaats van enkel maar een rashond of -kat te willen, en daarmee het broodfokken met al zijn uitwassen aan te moedigen.
De site is een echte zoekmachine met real time informatie over de dieren die in de asielen verblijven. Je kan kiezen op regio, hond/kat, geslacht, enz. En bij elk dier staat een foto. Je hart smelt wanneer je al die prachtige dieren ziet!
[Taal: NL]
https://www.adopteereendier.be/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: NERDLAND

Dit is de centrale website waar je alles vindt wat door het Nerdland team gemaakt wordt, zoals de onovertreffelijke humoristische maar toch zo interessante podcast, de shows die Lieven Scheire brengt, enz.
[Taal: NL]
http://www.nerdland.be/


VRIJDAG MULTIMEDIA: DE LUIZENMOEDER
De Vlaamse commerciële zender VTM zendt de reeks De Luizenmoeder uit, een Vlaamse versie van een Nederlandse succesreeks. Om die reeks te promoten heeft de zender een interactieve 360° video op haar website geplaatst, die het klaslokaal van de school voorstelt, zodat je zelf rond kan kijken.
[Taal: NL]
https://vtm.be/de-luizenmoeder/de-klas-van-juf-els
https://vtm.be/de-luizenmoeder


VRIJDAG MULTIMEDIA: DE STRAFSTE NATUURFOTOGRAFEN
Naar aanleiding van de BBC-reeks Dynasties op Canvas, vraagt de zender zich af wie de beste natuurfotografen zijn in eigen land.  Ze worden kort een je voorgesteld, en je ziet enkele van hun adembenemende foto's. En tik vervolgens hun naam maar in bij meneer Google, om meer foto's van hen te bekijken!
[Taal: NL]
https://www.canvas.be/cultureclub/de-strafste-natuurfotografen


VRIJDAG MULTIMEDIA: PUZZELEN MET CODES

Een website voor de geeks: hier vind je namelijk een reeks logische puzzels, die je moet oplossen door middel van programmeerprincipes. Hersenbrekers dus!
[Taal: ENG]
https://kodingergoy.arkivert.no/Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com
 


           W I K I P E D I A
    Een selectie van nieuwe en actuele bijdragen in
       de Nederlandstalige versie van WikpediaWikipedia is een project met als doel een complete encyclopedie op het web te creëren. Iedereen kan Wikipedia gebruiken om informatie te zoeken of toe te voegen. U kunt eenvoudig zelf artikels schrijven, corrigeren of aanvullen. Aanmelden is hiervoor niet nodig, u kunt door op een van de onderstaande pagina's op "Pagina bewerken" te klikken meteen aan de slag.


Deze week zijn onder meer nieuwe artikels verschenen over:

    Mythes over de stichting van Zwitserland - https://nl.wikipedia.org/wiki/Stichtingsmythes_van_Zwitserland
    Regio in Australië - https://nl.wikipedia.org/wiki/Mid_West
    Plaats in Australië - https://nl.wikipedia.org/wiki/Augusta_(Australi%C3%AB)
    Boulevard langs de Maas in Maastricht - https://nl.wikipedia.org/wiki/Maasboulevard_(Maastricht)
    Brug in Bangladesh - https://nl.wikipedia.org/wiki/Jamunabrug
    Vorm van psychotherapie - https://nl.wikipedia.org/wiki/Groepstherapie
    Vernieuwende Amerikaanse sieraadontwerpster en kunstenares - https://nl.wikipedia.org/wiki/Marjorie_Schick
    Lijst van series die zijn uitgebracht door Netflix - https://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_Netflix_original-series


Daarnaast zijn onder andere de volgende bijdragen actueel:

    Protestbeweging van de gele hesjes - https://nl.wikipedia.org/wiki/Protestbeweging_van_de_gele_hesjes


Verdere bijzonderheden op de Nederlandstalige Wikipedia:

    Het portaal van de week gaat over klassieke muziek - https://nl.wikipedia.org/wiki/Portaal:Klassieke_muziek
    Een project op wikipedia probeert ervoor te zorgen, dat er niet veel minder artikelen over vrouwen gaan dan over mannen, iedereen kan hieraan meewerken - https://nl.wikipedia.ohttps://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wikiproject/Gendergap/100wikiwomenrg/wiki/Wikipedia:Wikiproject/Gendergap/100wikiwomen

De vorige bijdragen van Wikipedia aan NeTTieS zijn hier te vinden: http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wekelijkse_bijdrage_in_NeTTieS
 
Bij de collega's
*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

- Vooral 65-plussers verspreiden nepnieuws op Facebook
https://www.ad.nl/tech/vooral-65-plussers-verspreiden-nepnieuws-op-facebook~ad46755d/
- Deze goedkope nieuwe smartphone heeft een geheim tweede scherm
https://www.ad.nl/tech/deze-goedkope-nieuwe-smartphone-heeft-een-geheim-tweede-scherm~a0e0d20d/
 
 
 *** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
 
 
 - Niko vergemakkelijkt overschakelen op digitale videofonie
https://elektrozine.be/niko-vergemakkelijkt-overschakelen-op-digitale-videofonie/
- Nieuwste 4K en 8K Sony-tv’s krijgen AirPlay 2 en ondersteuning voor HomeKit
https://elektrozine.be/nieuwste-4k-en-8k-sony-tvs-krijgen-airplay-2-en-ondersteuning-voor-homekit/


*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info

- Ransomware vs. de gedrukte pers? Amerikaanse kranten krijgen te maken met een “buitenlandse cyberaanval”
https://computertaal.info/2019/01/09/ransomware-vs-de-gedrukte-pers-amerikaanse-kranten-krijgen-te-maken-met-een-buitenlandse-cyberaanval/
- Persoonlijke data van Duitse politieke elite online geplaatst
https://computertaal.info/2019/01/10/persoonlijke-data-van-duitse-politieke-elite-online-geplaatst/


 *** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- WSJ: opvolger iPhone XR krijgt opnieuw lcd, maar wel dualcamera
https://tweakers.net/nieuws/147864/wsj-opvolger-iphone-xr-krijgt-opnieuw-lcd-maar-wel-dualcamera.html
- Experimentele smartphoneapp detecteert overdosis drugs en belt hulpdiensten
https://tweakers.net/nieuws/147852/experimentele-smartphoneapp-detecteert-overdosis-drugs-en-belt-hulpdiensten.html


*** DATANEWS

http://www.datanews.be


- 'Werknemers van Ring konden meekijken met slimme deurbel'
https://datanews.knack.be/ict/nieuws/werknemers-van-ring-konden-meekijken-met-slimme-deurbel/article-normal-1415829.html
- Play Store blijft vatbaar voor malware
https://datanews.knack.be/ict/nieuws/play-store-blijft-vatbaar-voor-malware/article-normal-1415647.html*** BLOOVI
http://www.bloovi.be/

- Hoe je dankzij deze Antwerpse start-up zelf je woning aan een hogere prijs kan verkopen, zonder vastgoedmakelaar
https://www.bloovi.be/branded/ondernemen/2019/hoe-je-dankzij-deze-antwerpse-start-up-zelf-je-woning-aan-een-hogere-prijs-kan-verkopen-zonder-vastgoedmakelaar
- Opinie: Meer vrouwen in tech? Zeker, maar je mag het niet opdringen
https://www.bloovi.be/artikels/innoveren/2019/opinie-meer-vrouwen-in-tech-zeker-maar-je-mag-het-niet-opdringen
 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


 
TIP WORD: HOE TEKST IN EEN BEPAALDE VORM TOEVOEGEN EN BEWERKEN
In Word kan je een geometrische vorm toevoegen aan je document, en daarin tekst zetten. Handig wanneer je bijvoorbeeld een statistiek, een diagram, een mind map wil toevoegen.
In dit artikel van How To Geek vind je tips hoe je daarbij te werk gaat.
[Taal: ENG]
https://www.howtogeek.com/366335/how-to-add-and-format-text-in-a-shape-in-microsoft-word/


TIP: DE BESTE REISFOTO'S MAKEN
De website PeatPixel staat bekend voor zijn prima tips voor fotografen. Deze keer om de beste reisfoto's maken, niet alleen van landschappen maar vooral van mensen die je ontmoet.
[Taal: ENG]
https://petapixel.com/2019/01/10/7-unusual-travel-photography-tips-you-dont-usually-hear/ 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...


INSTLIFE: STIPPEL JE LEVEN UIT
Een app die volgens The Next Web heel simpel is van interface, maar erg leuk om te spelen. Je moet telkens beslissingen nemen die je verdere leven gaan bepalen.  En je komt van het ene in het andere avontuur terecht. Soms benauwend, maar echt wel boeiend.
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.instcoffee.instlife
https://inst.coffee/
https://thenextweb.com/tech/2019/01/05/7-awesome-apps-you-mightve-missed-in-2018/


MEETPASS: VIRTUELE VISITEKAARTJES
Eigenlijk is de titel misleidend: het gaat hier namelijk om print visitekaartjes, die naar een virtuele plek op het web verwijzen. Hier maak je namelijk verschillende kaartjes aan die verwijzen naar jouw sociale netwerken, je professioneel netwerk, en je privaat leven. Degene die jouw kaartje krijgt, moet het kaartje alleen inscannen en wordt naar de bijhorende info verwezen.
https://meetpass.io/
https://itunes.apple.com/us/app/meetpass/id1448119730?ls=1&mt=8


SNAPSEED: JE FOTO OP JE SMARTPHONE BEWERKEN


Wellicht bevat jouw smartphone reeds een fotobewerker, maar volgens The Next Web is dit echt wel een heel krachtige foto-tool. Vooral wanneer je met RAW-bestanden werkt dat - zijn ongecomprimeerde vormen van je foto's, die dus veel meer data bevatten dan een JPEG en je dus veel meer opties bieden om de foto te bewerken.
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.niksoftware.snapseed
https://itunes.apple.com/in/app/snapseed/id439438619?mt=8
https://thenextweb.com/tech/2019/01/05/7-awesome-apps-you-mightve-missed-in-2018/


STREAKS: EXTENSIE VOOR GMAIL
Met deze add-on voor je Gmail account, krijg je enorm veel extra functies voor deze mailclient. Streak voegt als het waarde CRM (Custormer Relations Management) toe aan je Gmail. Maar watook interessant is, naast de vele taken, to do, samenwerkingstools, is het feit dat je kan zien wanneer iemand een mail geopend heeft.
https://www.streak.com/


VRIJDAG APPDAG: GOOGLE FILES GO


Deze app werd oorspronkelijk uitgebracht voor Android Go, de light versie van de Android toestellen. Maar je kan hem ook op jouw 'gewone' Android gebruiken.
Zo kan je de app gebruiken om orde te maken in je bestanden, want hij ontdekt duplicaat bestanden, ongebruikte apps, grote gedownloade bestanden. en.
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.google.android.apps.nbu.files&hl=en_IN
https://thenextweb.com/tech/2019/01/05/7-awesome-apps-you-mightve-missed-in-2018/

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere. 
 

Het laatste woord.... 


 
NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu 
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier 
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart 
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe 
Marijke Pante,
Marianne Steijlen 
Reinhilde Remaut 
Ludo Cattoor 
Evert Poppen 
Philip Lafeber 
Julien Van den Borre, 
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Frank VDW
Filip Overmeire (Filover) 
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool

In het bijzonder danken wij Wim Wylin voor de vele tips, en Gerard Schaefer voor de spreuk van de week.

- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Dat kan op deze link

http://www.netties.be/v20/abonnement.php 

AFSLUITER VAN DE WEEK
Niemand zou naar u luisteren als hij niet wist
dat het daarna zijn beurt werd om te praten.
-Edgar W. Howe-