Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
3/1/2019 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Het oor wil ook wat
 
DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 23
Nummer 1087 van 29/12/2018Gegroet lezer,

Het laatste nummer van 2018. Een jaar waarin het tech nieuws naar onze  mening veel meer over politiek begon te gaan, dan over echte nieuwe technologieën. Ook wij hebben heel wat meer filosofische benaderingen van de veranderende tech-middelen gebracht -en wij kunnen alleen maar hopen dat deze artikels u konden boeien. Wij hebben alvast getracht de nodige objectiviteit te hanteren bij het schrijven van deze artikels, en de feiten zo waarheidsgetrouw weer te geven.

Deze laatste editie van 2018 is iets korter - enerzijds omwille van Kerstdag, anderzijds omdat onze website opnieuw met technische problemen te kampen had. Wij hopen alvast voor het nieuwe jaar een probleemloze start te kunnen maken. Aan u allen, trouwe lezers, onze beste wensen voor 2019: veel geluk, voorspoed en creativiteit!

Bij leven en welzijn tot volgende week.

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 

 
Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.
FORTNITE GROEIT UIT TOT MEER DAN EEN GAME
Een game dat verleden jaar uitkwam, en meteen een enorm succes was, is Fortnite. Zoals zo vaak een multiplayer game, maar met heel wat leuke elementen. Zo bewegen de hoofdpersonages zich soms op eigenaardige manier, alsof zij een danspasjes zetten.

Blijkbaar zijn dat échte danspasjes, recent gelanceerd door YOuTube-sterren. En de een na de ander spannen zij nu een proces aan tegen de makers van Fortnite, omdat zij vinden dat hun creatie geplagieerd wordt, en zij een deel van de opbrengst willen. Hierover lees je meer bij The Verge (1)

Een interessant verhaal, dat aantoont hoe populair Fortnite wel is. Het game, uitgebracht door Epic Games, is zelfs zo populair dat vele spelers het verkiezen om daar uit te hangen, met vrienden te chatten, dan op Facebook en Co. Want daar voelen zij zich minder bedreigd, en zijn zij echt 'onder vrienden'. In plaats van in het shoppingcenter rond te hangen, gaan zij naar Fortnite.

Nu is het wel zo dat Fortnite eigenlijk geen simpel spel is, en je als nieuwe speler niet meteen het spel zal doorhebben. Maar het is gewoon dat je er heel wat dingen kan 'doen', zoals uit een vliegende bus springen boven en landkaart, waarna je landt waar je dat wil.

Kortom, wij zijn geen gamers, maar het artikel bij Char.gd vertelt ons wel waarom het zo aantrekkelijk is om daar te zijn.
http://www.theverge.com/2018/12/20/18149869/fortnite-dance-emote-lawsuit-milly-rock-floss-carlton
https://char.gd/blog/2018/fortnite-is-the-new-hangout-spotNOG EEN ALTERNATIEF OM ONLINE TE COMMUNICEREN: DISCORD
Mensen zijn het een beetje beu om op Facebook of Twitter rond te hangen. En vooral gamers trekken zich steeds meer terug in hun eigen omgeving, waar zij ook kunnen chatten tijdens het gamen. Dat kon je al in het vorige artikel over Fortnite lezen.

Een ander techbedrijf dat chat software aanbiedt voor gamers is Discord Inc, dat een gelijknamige software op de markt brengt voor videogame spelers. De software kan gratis gedownload worden en gebruikt worden om met andere spelers te chatten in voice of tekst, of die nu op hun pc spelen, smartphone of console.

Momenteel heeft de dienst 200 miljoen gebruikers - toch wel indrukwekkend. Dit najaar kwam de dienst echter in negatief daglicht te staan, toen bekend werd dat er ook haatspraak gebezigd wordt. Sindsdien heeft Discord verschillende accounts verwijderd.

Bij Wall Street Journal lees je een artikel met achtergrond over Discord.
https://www.wsj.com/articles/chat-startup-discord-tops-2-billion-valuation-11545429347?mod=e2tw
https://discordapp.com/SNAPCHAT: OOK LENSES VOOR JE TROUWE VIERVOETER
Aha, jij dacht dat je alleen jouw eigen smoeltje kon versieren met een Lens van Snapchat? Mis! Want voortaan ontsnapt ook jouw trouwe huisgenoot er niet meer aan!

Nadat Snapchat eerst Lenses gemaakt had, waardoor jij jouw eigen gezicht kon omvormen tot dat van een hond, met extra oren en een hondenneus, gebeurt nu het omgekeerde: het is jouw hond die voortaan een Lens op zijn neus gezet krijgt - virtueel dan. Er zijn momenteel maar een handvol filters verkrijgbaar, maar er zouden er nog meer in ontwikkeling zijn.

Tussen haakjes: hiermee is Snapchat niet aan zijn proefstuk toe. Want eerder al bracht het Lenses uit voor katten. Bereid je dus maar voor op een lawine aan foto's van honden en katten mét grappige Lenses!
https://www.theverge.com/2018/12/26/18156183/snapchat-dog-lenses-filter-christmasZELFSTANDIGE BOEKHANDELS OVERLEVEN DANKZIJ INSTAGRAM
Een interessant verhaal kan je deze dagen lezen bij Vox.com. Het blijkt namelijk dat zelfstandige boekhandels een helpend handje toegestoken krijgen van een kant waarvan je het niet zou verwachten: Instagram.

Nu hebben zelfstandige boekhandels het de laatste tijd heel moeilijk. Niet alleen moeten zij de concurrentie aangaan met e-boeken, maar voor wie toch een papieren boek verkiest, is de het vaak simpeler én goedkoper om zijn gading te vinden bij an online boekenwinkels zoals Amazon of Bol.com.

'Echte' boekenliefhebbers gaan natuurlijk naar een boekenwinkel in de buurt, waar de winkeluitbater op de hoogte is van alle nieuwste boeken, en waar je meestal ook een tasje koffie drinken kan. En het is bij die laatste soort boekhandels waar je nu een nieuwe trend ziet opduiken: #bookstagram.

Enerzijds zijn dat gewone gebruikers, die foto's plaatsen van de boeken die zij lezen, soms onder de hashtags van speciale acties zoals #100booksin2018. Anderzijds zijn het foto's geplaatst door boekhandels, waarin zij evenementen aankondigen aan hun community, of nieuwe boeken bespreken, enz.

Opvallend: in het artikel wordt ook gewezen op het feit dat het print boek terug aan zijn opmars is, omdat we met zijn allen vinden dat we teveel tijd doorbrengen met onze smartphone.

Een interessante longread dus, bij Vox.
https://www.vox.com/the-goods/2018/12/19/18146500/independent-bookstores-instagram-social-media-growthBERICHTGEVING UIT CONFLICTGEBIEDEN GEDWARSBOOMD DOOR SOCIALE MEDIA
Nog een interessante vaststelling over ons veranderend medialandschap, ditmaal bij Buzzfeed te vinden. Het gaat namelijk over het fenomeen dat in conflictgebieden het de Niet-Gouvernementele Organisaties of NGO's zijn, die vaak als enige verslag uitbrengen over wat zich afspeelt op het terrein. Zij zijn er aanwezig, vaak al jaren, en kennen de plaatselijke situatie. Zij kunnen verhalen vertellen die een externe reporter, die er gedropt wordt, niet zo simpel kan achterhalen, toch niet alle aspecten ervan.

De verhalen van de NGO's bereiken de buitenwereld via postings op Facebook en YouTube. Althans, dat zou zo moeten zijn. Want die sociale media treedt steeds strenger op tegen controversiële beelden. Dat is begonnen met de beelden van executies door IS, die door de terreurgroep als propaganda verspreid werden - beelden die gewoon gruwelijk waren, en die, zoals toen nog het geval was, automatisch afgespeeld werden zodat de gebruiker onverhoeds met die gruwel geconfronteerd werd.

Het is dus begrijpelijk dat dergelijke beelden door de sociale media verwijderd worden. Maar in het Buzzfeed artikel wordt gesteld dat dit een pervers effect heeft. Want die beelden zijn vaak een bewijslast, die gebruikt kan worden wanneer degene die de wreedheden begaat, geïdentificeerd kan worden en voor de rechter gebracht wordt. Wanneer de beelden verdwijnen, verdwijnt ook de bewijslast. Bovendien verrichten verschillende wetenschappers en autoriteiten onderzoek naar de beelden die door terreurgroepen zowel als door NGO's gepost worden, om de ware toedracht van bepaalde feiten te achterhalen. Het verwijderen van die beelden dwarsboomt dat onderzoek, en zou ertoe kunnen leiden dat de daders niet opgespoord kunnen worden.

Een probleem waar toch wel eens over nagedacht moet worden...
https://www.buzzfeednews.com/article/meghara/facebook-youtube-icc-war-crimes

  
 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!MICROSOFT BRENGT NIEUWE WEBCAMS UIT IN 2019
Bij Microsoft denk je niet meteen aan webcams - eerder bijvoorbeeld GoPro. Maar daarin zou binnenkort verandering kunnen komen. Want volgens verschillende bronnen is Microsoft van plan om in 2019 verschillende webcams uit te brengen.

Minstens één daarvan zou werken met zowel de Windows 10 PC als met de XBox One. Waarom die vernieuwde interesse voor webcams? Wel, de Windows Hello functie speelt daar een rol bij.

Windows Hello is namelijk een authenticatiefunctie waarbij je gewoon voor de camera moet staan (of zitten) en je wordt automatisch aangemeld. De camera die dit mogelijk maakt zit momenteel enkele in de Surface PC. Door externe camera's te produceren, die via de USB-C poort aangesloten worden op elk Windows 10 PC, wordt de Hello functie mogelijk voor veel meer toestellen.

Meer bij Thurott.
https://www.thurrott.com/windows/windows-10/195799/microsoft-plans-a-new-family-of-webcams-for-2019

 
 

Het oor wil ook wat!
Audio op het InternetPODCASTS: DE KEUZE VAN DE MORGEN

Heel wat kranten komen met een jaaroverzicht, en De Morgen heeft een lijstje opgesteld met de podcasts die de redactie het voorbije jaar geboeid beluisterd heeft.
Om inspiratie op te doen!
[Taal: NL/ENG]
https://www.demorgen.be/tvmedia/twintig-podcasts-die-ons-in-2018-van-de-radio-weghielden-b932e308
Netties werkt samen met:


 
De nieuwe oogst


   
REMOVE.BG: ACHTERGROND VERWIJDEREN
OP deze site kan je een afbeelding uploaden of via een URL doorgeven. Vervolgens wordt de achtergrond ervan automatisch verwijderd. Handig wanneer je eindelijk eens een mooie foto van jezelf hebt, maar met heel veel achtergrond!
[Taal: ENG]
https://www.remove.bg/


VRIJDAG MULTIMEDIA: PAPUA NEW GUINEA


Sommige gemeenschappen houden oude tradities in eer - niet alleen op vlak van maatschappelijke samenhang, maar vooral op gebied van kledij en versiering. In Nieuw-Guinea zijn er stammen die enorm kleurrijke versiering hanteren. In deze fotoreportage zie je hoe creatief die versieringen zijn.
[Taal: ENG]
http://kengarex.com/papua-new-guineas-tribespeople-by-trevor-cole-20-photos/2/
Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com
 


           W I K I P E D I A
    Een selectie van nieuwe en actuele bijdragen in
       de Nederlandstalige versie van Wikpedia
Wikipedia is een project met als doel een complete encyclopedie op het web te creëren. Iedereen kan Wikipedia gebruiken om informatie te zoeken of toe te voegen. U kunt eenvoudig zelf artikels schrijven, corrigeren of aanvullen. Aanmelden is hiervoor niet nodig, u kunt door op een van de onderstaande pagina's op "Pagina bewerken" te klikken meteen aan de slag.


Deze week zijn onder meer nieuwe artikels verschenen over:

    Caesars invasies van Britannia - https://nl.wikipedia.org/wiki/Caesars_invasies_van_Britannia
    Beperkt zakelijk recht dat ook bestaat in het Belgisch goederenrecht - https://nl.wikipedia.org/wiki/Erfdienstbaarheid_(Belgi%C3%AB)
    Britse filosofe - https://nl.wikipedia.org/wiki/Mary_Midgley
    Eerste parlement van de Bataafse Republiek - https://nl.wikipedia.org/wiki/Nationale_Vergadering_(Bataafse_Republiek)
    Russiche grootmeester schaken - https://nl.wikipedia.org/wiki/Ian_Nepomniachtchi
    Belgische stripreeks - https://nl.wikipedia.org/wiki/Jimmy_van_Doren
    Open source cryptovaluta blockchain platform - https://nl.wikipedia.org/wiki/Cardano_(cryptovaluta_platform)


Daarnaast zijn onder andere de volgende bijdragen actueel:

    Tsunami in de Straat van Soenda 2018 - https://nl.wikipedia.org/wiki/Tsunami_in_de_Straat_van_Soenda_2018
    Kerstmis - https://nl.wikipedia.org/wiki/Kerstmis
    Nieuwjaar - https://nl.wikipedia.org/wiki/Nieuwjaar


Verdere bijzonderheden op de Nederlandstalige Wikipedia:

    Het portaal van de week gaat over sciencefiction - https://nl.wikipedia.org/wiki/Portaal:Sciencefiction


De vorige bijdragen van Wikipedia aan NeTTieS zijn hier te vinden: http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wekelijkse_bijdrage_in_NeTTieS 
Bij de collega's
*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

 
- Nooit meer rugblessures bij bukken en tillen door nieuw exo-skelet
https://www.ad.nl/tech/nooit-meer-rugblessures-bij-bukken-en-tillen-door-nieuw-exo-skelet~a304d5f1/
- Welke draadloze in-ear koptelefoon past het best bij jou?
https://www.ad.nl/dossier-ad-tech-beste-koop/welke-draadloze-in-ear-koptelefoon-past-het-best-bij-jou~a49242e5/
 
 
*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
 
 
- Nieuw op Netflix in januari 2019
https://elektrozine.be/nieuw-op-netflix-in-januari-2019/
- Soundbar kopen: onze tips
https://elektrozine.be/tips-soundbar/

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info


- SPARE: Vijf tips om online veiliger aan te kopen
https://computertaal.info/2018/12/27/spare-vijf-tips-om-online-veiliger-aan-te-kopen/
- PureVPN Nieuwjaarsspecial: nog steeds 88% korting op 5 jaar plan
https://computertaal.info/2018/12/28/purevpn-nieuwjaarsspecial-nog-steeds-88-korting-op-5-jaar-plan/
 


*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net


- .Geek - Tweakers-redacteuren blikken terug op 2018
https://tweakers.net/geek/147182/tweakers-redacteuren-blikken-terug-op-2018.html
- Videoreport - Het jaar in beeld - Terugblik op 2018 met Jurian Ubachs
https://tweakers.net/video/17138/het-jaar-in-beeld-terugblik-op-2018-met-jurian-ubachs.html


*** DATANEWS

http://www.datanews.be


- Alles wat Google dit jaar verkeerd deed
https://datanews.knack.be/ict/nieuws/alles-wat-google-dit-jaar-verkeerd-deed/article-longread-1410925.html
- Foxconn gaat ook duurste iPhones voortaan in India produceren
https://datanews.knack.be/ict/nieuws/foxconn-gaat-ook-duurste-iphones-voortaan-in-india-produceren/article-normal-1411083.html


*** BLOOVI
http://www.bloovi.be/
- “Start-ups beschouwen legal niet als prioriteit, terwijl ze er net goed aan doen om zo’n expert in hun adviesraad te hebben”
https://www.bloovi.be/artikels/ondernemen/2018/start-ups-beschouwen-legal-niet-als-prioriteit-terwijl-ze-er-net-goed-aan-doen-om-zo-n-expert-in-hun-adviesraad-te-hebben
- Vijf op een rij: een blik in het leven van Jo Caudron
https://www.bloovi.be/artikels/ondernemen/2018/vijf-op-een-rij-een-blik-in-het-leven-van-jo-caudron

 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...


 

VAN EEN FOTO NAAR EEN FOTO-ANIMATIE EN AR


Wat is het toch mooi om dit tijdperk te mogen leven. Ja, er is heel wat bagger met de sociale netwerken, maar de technologie heeft nog veel meer voortgebracht - prachtige dingen zelfs.

Neem nu dit project, Photo Wake-Up. Daarbij wordt van een simpele foto als input, een 3D versie gemaakt, die niet alleen kan beegen, maar ook in Augmented reality naar de kijker toe kan stappen.

Lees meer over het project en bekijk de video
https://grail.cs.washington.edu/projects/wakeup/


VRIJDAG APPDAG: DE 10 SLECHTSTE APPS OOIT GEMAAKT
Er worden heel wat apps bedacht. Maar de bedenkers hadden af en toe beter even wat langer nagedacht, vooraleer zij hun ideetjes lieten uitwerken tot een app... In dit filmpje van "Tien", krijg je een compilatie van slechte ideetjes.
[Taal: NL]
https://www.youtube.com/watch?v=tPPRAryz0Hc&feature=youtu.be

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere. 
 
 

 
NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu 
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier 
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart 
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe 
Marijke Pante,
Marianne Steijlen 
Reinhilde Remaut 
Ludo Cattoor 
Evert Poppen 
Philip Lafeber 
Julien Van den Borre, 
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Frank VDW
Filip Overmeire (Filover) 
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool

In het bijzonder danken wij Wim Wylin voor de vele tips, en Gerard Schaefer voor de spreuk van de week.

- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Dat kan op deze link

http://www.netties.be/v20/abonnement.php 

AFSLUITER VAN DE WEEK
Een staatsman is een man
op wie men geen staat kan maken.
-Cees Buddingh'-