Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
27/12/2018 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Het oor wil ook wat
 
DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 23
Nummer 1068 van 22/12/2018



Gegroet lezer,

Jaargang 23. Het staat er. Weer een jaartje op de teller van dit e-zine, en we zijn stilaan op weg om recordhouder te worden in het Vlaamse tech-landschap :) Heel leuk vonden wij het deze week om een reactie te ontvangen op een artikel over CodeAcademy, waarin wij terloops het ter ziele gegane sociale netwerk / virtuele wereld ZooMoo vermeldden. En meteen een groet kregen van een van de andere toenmalige 'bewoners' van dat virtuele wereldje, waar we zoveel tijd samen doorgebracht hebben. Leuk van je te horen, 'Avanger', en doe de groeten aan 'Witspirit'!

Deze week begonnen we met twee langere artikels, over fake news en het bestrijden ervan. En over hoe die strijd helemaal aan het ontaarden is in een welles-nietes spelletje over het de-platformen van rechtse meningen. Een heel moeilijke materie, en wij hopen op een objectieve manier verschillende aspecten belicht te hebben.

Voor de rest enkele interessante nieuwigheden, o.a. van Microsoft. Het nieuws is schaars aan het worden - tegen de feestdagen doet iedereen zo'n beetje de boeken toe. Omdat wij begin deze maand al eens een weekje gespijbeld hebben, blijven wij tussen Kerst en Nieuwjaar toch op post. Al zal de oogst misschien wat magerder zijn, maar we zien wel - we hopen voldoende bijeen te kunnen sprokkelen voor jullie.

In elk geval, aan al onze lezers wensen wij een Zalige Kerst, een Gelukkig Nieuw jaar en een creatief 2019!

Veel leesplezier met dit nummer, en bij leven en welzijn tot volgende week.

Hilde



Netties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 





 




Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.




FACTCHECKS EN FAKENEWS: DE WANKELE BALANS
Verleden week werd aangekondigd dat de Europese Commissie een actieplan heeft om nepnieuws en desinformatie tegen te gaan, in het bijzonder om de verkiezingen van mei 2019 niet te laten beïnvloeden (1). In eigen land heeft meer concreet,  premier Michel een onderzoek aangekondigd naar georkestreerde desinformatie over het VN-migratiepact.

Op zich nobele doelen, maar de concrete uitwerking blijft zitten bij vage initiatieven, als je het ons vraagt. En dat baart ons zorgen.

Het is om te beginnen de vraag wat nepnieuws is, wat beïnvloeding is, en wat 'trol' accounts zijn. En het is een combinatie van die drie factoren die je moet bekijken.  Is fake news een bericht dat volkomen uit de duim gezogen is? Of is het een bericht dat bepaalde feiten wel, en andere niet vermeld? Wetenschappelijke studies bijvoorbeeld die zogenaamd aantonen dat het drinken van wijn en het eten van vlees schadelijk dan wel bevorderend zijn voor de gezondheid, kunnen nepnieuws zijn. Maar we weten het eigenlijk niet, want de studies zijn niet eensluidend.

Wanneer zo'n bericht verspreid wordt door een krant, die wat extra exemplaren wil verkopen, is het 'gewoon' nepnieuws. Wanneer het echter verspreid wordt door een medium dat door een lobbygroep of bepaalde fabrikant betaald wordt om de goede invloed van wijn / vlees op je gezondheid te bewijzen, alhoewel het niet echt vaststaat, dan heet het bedrog. 

Maar misschien wordt het bericht dat vlees eten schadelijk is, verspreid door iemand die echt gelooft dat we met zijn allen teveel vlees eten, dat we vegetariërs moeten worden of veganist, want dat vlees eten de planeet teveel belast - en citeert die persoon voor dat bericht enkel die studies die het schadelijke effect benadrukken - gewoon omdat hij gelooft het 'evangelie' te verkondigen? Ook  dan blijft het nepnieuws, bewust verspreid, maar met goede bedoelingen.

Wat de verspreider van het nieuws betreft, wordt vaak het woord "trol account" in de mond genomen. Een 'trol' account is echter niet hetzelfde als een fake account, toch niet in de klassieke definitie. Een trol is het kwaadaardige kaboutertje met zijn rosse haar, dat pas tevreden is wanneer er ruzie is. En op de sociale media is het iemand die (meestal omdat hij/zij aanhanger is van een bepaald politiek gedachtegoed), op tweets van anderen steeds zal reageren vanuit dit standpunt, en zo discussies, zelfs scheldpartijen uitlokt. En dan nog kan je het die persoon niet kwalijk nemen, want die gelooft echt in wat hij/zij via zijn account verspreidt.

Snap je de nuances? Alles hangt af van de bedoeling - en dat is volgens ons de enige grond om op te treden. In het geval van nepnieuws, verspreid door fake accounts, aangemaakt door buitenlandse mogendheden met de opzet de bevolking te misleiden, dan is dat een reden om op te treen. Er moet ook opgetreden worden wanneer fake news verspreid wordt, zoals bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen, door enkele jongens in een achterkamer ergens in een ander land, die inspeelden op de bezorgdheid van de burgers en fake berichten plaatsten, om rijk te worden van de clicks en de advertenties - en die de uitslag van de verkiezingen worst kon wezen, zolang zij maar hun inkomsten haalden.

Maar voor de rest moet er, naar onze mening, alleen geobserveerd worden. En tenzij opzettelijke inmenging vauit het buitenland vastgesteld wordt, moet er niet ingegrepen worden. Politieke partijen zullen altijd wel bepaalde cijfers aandikken of verdoezelen. Is dat nepnieuws? Dan kunnen alle partijen wel hun campagnes opdoeken - tenzij natuurlijk er bij elke tweet, elke Facebook post, elk krantenartikel over een politieke partij, een factcheck staat. Maar dan wel bij elke partij, en bij elke stelling - niet alleen bij 'zelfstandigen betalen nooit belasting', 'het nettoloon is met x gestegen', maar ook bij 'een immigrant kost X geld aan elke burger' - kortom: bij elke stelling die op cijfers gebaseerd is of zou moeten zijn, van elke partij.

Wordt dat evenwicht niet ingebakken in de initiatieven die de overheid wil ontplooien, dan zitten we met een probleem. Want er is nog zoiets als vrije meningsuiting, toch?

Nog een ander heikel punt is de sancties die er gezet worden op het verspreiden van wat als fake news beoordeeld wordt. Zo wordt gevreesd dat in het Glogal Migration Pact over migratie maatregelen staan die ervoor zouden zorgen dat kritiek op migratie niet meer toegelaten wordt, en dat de geldkraan (subsidies of dergelijke) dichtgedraaid wordt voor media die toch nog dergelijke kritiek vermelden. Een vrees die niet ongegrond is - een bepaalde Vlaamse minister noemde in een interview kritiek op het ondertekenen van het Global pact al meteen als "in strijd met het Global pact", en een andere minister vond dat de slim gevonden propaganda-term van een bepaalde Vlaamse partij om de huidige minderheidsregering de "Marakesh-regering" te noemen, niet door de openbare omroep overgenomen mocht worden - want die omroep wordt nu eenmaal betaald door overheidsgeld.

Conclusie: we zijn geëvolueerd naar een erg wankel evenwicht, het balanceren op een slappe koord die steeds meer aan het wiebelen is. En het lijkt erop dat het parapluutje dat de koorddansers moet helpen om hun evenwicht te bewaren, niet meer voldoende is.
https://www.vlaamsenieuwsmedia.be/featured/2018/12/europese-commissie-voert-strijd-tegen-desinformatie-verder-op-met-een-nieuw-actieplan
https://www.hln.be/nieuws/binnenland/michel-wil-onderzoek-naar-mogelijke-georkestreerde-desinformatie-over-vn-migratiepact~a054c890/



FACTCHECK EN NEPNIEUWS: DE SOCIALE MEDIA EN VRIJE MENINGSUITING
Een ander luik van dit heikel probleem is de manier waarop op sociale media omgegaan wordt met nepnieuws en haatberichten. Op de sociale media is er de laatste tijd heel wat hetze ontstaan rond een vermoede discriminatie van wat 'alt-right' genoemd wordt. Daar hebben we het al eerder over gehad: in de VS stelt 'rechts' tot extreem-rechts dat het geblokkeerd en geweerd wordt in de sociale media, bij Facebook en Twitter, terwijl 'links' ongehinderd zijn gang mag gaan en beledigingen mag spuien. De reden waarom die 'bias', het vooroordeel zou bestaan: Silicon Valley is links, zo wordt gesteld.

Nu valt het niet te ontkennen dat het vooral accounts van rechts zijn die op sociale media geblokkeerd worden - of het terecht is of niet, of daar nepnieuws verspreid wordt of opgeroepen wordt tot geweld, dat laten wij even in het midden.  Het gaat voornamelijk om het volgende: wanneer iemand van zo'n geblokkeerde account protesteert tegen zijn verbanning, dan wordt als argument aangevoerd dat de gebruiksvoorwaarden van het platform (Twitter, Facebook of andere) overtreden werden - om welke duistere reden dan ook. En vermits het privébedrijven zijn die zelf hun spelregels bepalen, valt hiertegen niet te protesteren.

Het argument van 'het recht op vrije meningsuiting' kunnen de geblokkeerden niet aanvoeren, want die sociale media zijn geen uitgevers, zo stellen Twitter en Co. En dus geldt dat recht niet: zij zijn niet gebonden om iedereen een stem te geven.

Maar eigenlijk zijn dit twee argumenten die elkaar tegenspreken. Want ofwel zijn Twitter, Facebook en Co platformen, een onafhankelijk platform. Een puur doorgeefluik van meningen. Waar alles kan. En dan mogen zij niet censureren, content schrappen of accounts blokkeren. Ofwel zijn zij een uitgever, en dan moeten zij het recht van vrije meningsuiting toepassen.

Het gebeurt trouwens steeds vaker dat webdiensten die eigenlijk enkel een platform zijn, de deur dichtklappen voor alt-right. Zo kwam Patreon, een dienst waar je als blogger of website een fooienpot kan zetten of premium content kan aanbieden, verleden week in het nieuws omdat het de account van Jordan Peterson geblokkeerd heeft (1) .

Nu kan je achter die actie staan omdat de man misschien té rechtse sympathieën heeft, maar de beslissing van Patreon heeft wel gevolgen voor de andere creators die daar ook een account hebben. Verschillende mensen, die via Patreon een of andere website steunen met een maandelijkse bijdrage, waren zo kwaad op Patreon voor de Jones-ban, dat zij al hun donaties via Patrion stopzetten. Waardoor andere sites;, videomakers, bloggers die helemaal niets met rechts-links te maken hebben, plots hun inkomsten zagen dalen, tot hun ongenoegen (2).

Breitbart sprong er natuurlijk meteen op: Patreon laat oproepen tot geweld van links toe, terwijl het conservatieven berooft van hun geld (3)

De moraal van het verhaal? Politiek gaan mengen met je business model is absoluut een slechte mix!

Toch nog even dit: de twee voorgaande artikels zijn niet bedoeld als verdediging van alt-right. Maar het gaat om het principe van de vrije meningsuiting. En daar geloven wij heilig in.
https://news.vice.com/en_us/article/qvqeev/crowdfunding-site-patreon-is-purging-far-right-figures
https://www.thepostmillennial.com/jordan-peterson-speaks-out-on-patreon-controversy/
https://www.breitbart.com/tech/2018/12/15/patreon-tolerates-calls-for-violence-from-leftists-while-demonetizing-conservatives/
https://www.unia.be/nl/actiedomeinen/media-en-internet/internet/wat-zijn-haatboodschappen



SCHIJNWERELDJE VAN INFLUENCERS OPNIEUW DOORPRIKT
Een 'gezaghebbende figuur' - dan denken de meeste mensen aan professoren of wetenschappers, of mensen die bewezen hebben een goed doorzicht te hebben. Zij hebben gezag, wanneer zij iets zeggen wordt geluisterd. In schril contrast met deze betrouwbare personen staan de 'influencers'. Mensen die een grote schare 'volgelingen' opgebouwd hebben op de sociale netwerken, als vlogger, blogger, of instagrammer, met hun foto's en filmpjes van unpacking, maquillage-sessies en modeshows.

Mensen die erg populair zijn, maar waarvan het wereldje heel kunstmatig is. Ontelbaar zijn de reportages waarin doorprikt wordt hoe de zogezegde spontane foto's er pas kwamen na heel lange ensceneringen. Niet alleen de beelden kan je niet betrouwen, ook de woorden niet, want de steun of bewondering / goedkeuring die zij uitspreken voor bepaalde producten is niet eens hun oprecht gevoel, maar een mening die betaald word. Sponsoring dus.

Welnu, dat oppervlakkige wereldje kreeg deze week nog maar eens een sneer toegediend, en wel van The Atlantic. In een artikel vertelt redactrice Taylor Lorenz namelijk dat de influencers ook sjoemelen met het aantal sponsors dat zij hebben. Soms laten zij een artikel eruitzien alsof het gesponsord wordt, maar is het dat niet. Want hoe meer sponsors zij hebben,  hoe meer 'street cred' - met andere woorden: hoe meer zij geliefd zijn bij de merken, en dat moet andere merken dan ook aanzetten om hen in te huren voor artikels.

Een foute boel als je het ons vraagt. Maar ja, het is nu eenmaal een modefenomeen...
https://www.theatlantic.com/technology/archive/2018/12/influencers-are-faking-brand-deals/578401/



FRANKRIJK ZAL IN ZIJN EENTJE GAFA TAKS INVOEREN, ALS EU HET NIET DOET
Frankrijk vindt al lang dat de grote internetbedrijven, die de GAFA genoemd worden = Google, Amazon, Facebook en Apple, een taks moeten betalen. Zij maken zoveel winst op  hun producten, verkocht aan burgers in Europa / Frankrijk, maar het land ziet niets van die winsten terugvloeien naar haar burgers of de staatskas.

Begin deze maand had de Franse minister van Economie, Bruno Le Maire, nog aangekondigd dat hij de EU nog tot maart geeft om met een voorstel af te komen om de Amerikaanse internetgiganten te belasten. Nu echter heeft hij gezegd dat hij daar niet op wil wachten: vanaf 1 januari voert Frankrijk op zijn eentje die taks in.

Een beslissing die ongetwijfeld ingegeven wordt door het feit dat het land toezeggingen heeft om bepaalde overheidsmaatregelen terug te draaien, onder druk van de gele hesjes. Maatregelen waarvoor het geld ergens vandaan moet komen, en de GAFA-taks lijkt het ideale middel.
https://www.dw.com/en/france-to-tax-tech-giants-from-2019-as-eu-fails-to-act/a-46618258



TWITTER HERLANCEERT SLIMME OPTIE VOOR OMGEKEERD-CHRONOLOGISCHE VOLGORDE
Twitter-gebruikers klagen vaak over het feit dat zij tweets niet zien van hun vrienden. En wanneer je dan uitlegt dat dit komt door het Twitter-algoritme, maar dat je daaraan kan ontsnappen door de chronologische volgorde te kiezen voor je tijdlijn, dan reageren zij verbaasd - heel wat gebruikers weten niet dat dit bestaat.

Nochtans is het de beste manier om je tijdlijn te beheren - je ziet enkel wat je zelf kiest, volgt en ontvolgt mensen naar believen, en je komt niet in een gelosten echokamer terecht van dingen waarvan Twitter denkt dat jij ze goed vindt, en die het daarom meer gaat vertonen.

Welnu, er is één nadeel aan die omgekeerd chronologische tijdlijn: Twitter heeft de onhebbelijke gewoonte om bij een of andere update je voorkeur om te zetten naar het algoritme, en dan moet je dat weer gaan veranderen in je instellingen.

Blijkbaar is Twitter tot het inzicht gekomen dat heel wat mensen toch liever die chronologische volgorde hebben, vooral bij live-evenementen. Daarom komt er nu een simpele knop om te schakelen tussen chronologie en het algoritme. Die vind je wanneer je op het icoontje met de sterren drukt rechts bovenaan. De functie wordt momenteel uitgerold voor iOS, en zou later volgen voor andere toestellen.
https://www.theverge.com/2018/12/18/18145089/twitter-latest-tweets-toggle-ranked-feed-timeline-algorithm



UITGEKIEND MEETSYSTEEM VOOR PODCASTPUBLIEK ONDER VUUR
Onlangs kondigden wij aan dat NPR, de Amerikaanse openbare omroepketen, een slimme methode ontwikkeld heeft om het bereik van podcasts te meten. Dat vonden wij een slim idee - want de makers van die podcasts zouden graag toch wat centjes verdienen met hun werk, en daarvoor dienen advertenties. Adverteerders willen echter graag weten hoeveel mensen zij bereiken met hun advertenties, want daarvan hangt af hoeveel zij voor hun advertenties betalen.

Bij podcasts weet je in principe echter alleen hoeveel mensen het bestand gedownload hebben, niet of het daadwerkelijk beluisterd werd, totaal of gedeeltelijk. Apple en Spotify hebben wel een eigen systeem, maar daar is de nadruk op "eigen", en de data die zij verzamelen beschouwen zij als hun privébezit, dat enkel gedeeld wordt met wie zij willen.

Dus: het initiatief van NPR vonden wij een mooie zet, want het zou gaan om een open source meetstandaard voor podcasts, die iedereen gebruiken kan. Maar er blijkt een negatief kantje te zitten aan de RAD (Remote Audio Data) technologie: het houdt geen rekening met de privacy van de luisteraar. Een van de grote kritikasters is Marco Arment, de man die aan de basis ligt van heel wat internettechnologie zoals Tumblr en Instapaper, maar ook de podcast distributiedienst Overcast. Hij heeft namelijk aangekondigd dat hij niet van plan is om de NPR standaard in zijn Overcast te integreren, en hij raadt anderen aan om dat evenmin te doen.  Het is immers weeral een vorm van traceren van de gebruiker, dat op termijn zou kunnen leiden naar wat we overal tegenwoordig zien: op maat gemaakte advertenties. Voorstanders van de technologie wijzen erop dat het verzamelen van de gegevens anoniem gebeurt, maar tegenstanders wijzen erop dat het IP-adres van de downloader gemakkelijk te verkrijgen is, en dus gecombineerd kan worden met luistergewoontes.

Een boeiende discussie. Meer bij Columbia Journalism Review.
https://www.cjr.org/innovations/nprs-move-into-podcasting-analytics-raises-privacy-concerns.php



ZWIFT: EEN MOOIE COMBINATIE VAN FITNESS EN GAMES
Geef eerlijk toe: fitnessen, het is gezond en goed voor je lijf. Maar is het echt leuk? De meeste mensen vinden allerlei trucjes uit om het toch nog wat fun te maken - ze luisteren naar muziek, of kijken zelfs tijdens het lopen op de loopband naar een programma op het scherm (van tv of smartphone).

Het bedrijf Zwift heeft echter een heel mooi idee om fitnessen toch leuk te maken: mensen die indoor aan het fietsen zijn op de rollen, worden in een virtueel spel gezet, waar zij het tegen anderen opnemen, in verschillende omgevingen.

Het idee blijkt aan te slaan, zo lees je bij TechCrunch. Er zijn 1 miljoen geregistreerde accounts (wat eerlijk gezegd niets wil zeggen over het aantal dagelijks / maandelijks actieve gebruikers), die gaan van amateurs tot mensen die professioneel een schema afwerken.

Meer dan 1/3 van het peloton van de deelnemers aan de Tour de France zou zelfs gebruiker zijn van Zwift. Het bedrijf heeft nu een investeringsronde gedaan, waarbij het 120 miljoen dollar ophaalde bij investeerders, zo meldt TechCrunch. Misschien tijd om de tool eens uit te testen?

Wat je ervoor nodig hebt, is natuurlijk een fiets (dat mag je eigen fiets zijn), plus een Zwift trainer (de rollen, waarmee je indoor kan trainen). Dat toestel houdt jouw statistieken bij en past de druk op de rollen aan, naargelang de omstandigheden van het game. En dan heb je ook nog een tv nodig, waarop je je Mac, WIndows of iOS app aansluit.
https://techcrunch.com/2018/12/19/zwift-which-turns-indoor-cycling-workouts-into-multiplayer-games-raises-120m/



HET NIEUWSTE VERHAAL OVER PRIVACYSCHENDING DOOR FACEBOOK
Je moet niet alles geloven wat de kranten schrijven - zelfs al is het de New York Times. Dat is althans wat je hoort in de podcast Daily Tech News Show. Daarin wordt namelijk nader ingegaan op een bericht dat de NYT met veel bombarie bracht: Facebook zou namelijk grote tech bedrijven zoals Spotify, Netflix, Dropbox en andere read/write toegang gegeven hebben tot jouw privaatberichten.

Nu is Facebook geen lieverdje op het gebied van privacy, dat weten we allemaal. Maar dit bericht lijdt toch aan wat sensatiezucht. Want DTNS stelt dat deze toegang enkel mogelijk was wanneer je, via je Facebook account, inlogde op deze diensten. Om het mogelijk te maken dat je dan bijvoorbeeld aan je Facebook vrienden zou vertellen welke song je aan het beluisteren bent op Spotify, had Spotify de mogelijkheid om dus een boodschap in jouw naam te verzenden.

Meer zit er niet achter deze sensationele kop van de NYT. Het is wel een feit dat de meeste gebruikers hiervoor niet expliciet de toestemming gegeven hebben - iets wat je meestal wel moet doen wanneer je je Facebook inlog verbindt met kleinere apps.

Maar voor de rest is er niemand in een klein kamertje bij Netflix die zich bezighoudt met al jouw boodschappen te lezen...
http://newsroom.fb.com/news/2018/12/facebooks-messaging-partnerships/
https://www.nytimes.com/2018/12/18/technology/facebook-privacy.html
http://www.dailytechnewsshow.com/



LENS CHALLENGES VAN SNAPCHAT DOET EEN TIKTOK
Juist op tijd voor de feestdagen: terwijl iedereen een beetje met de duimen zit te draaien tijdens de kerst- en nieuwjaarsdiners, die eeuwig lijken te duren, is er voor het jonge volkje wat afleiding.

De Lens Challenges zijn namelijk een nieuwe Lens van Snapchat, die zoals de naam het zegt een uitdaging inhouden. En de eerste uitdaging heeft natuurlijk te maken met de feestdagen: je moet die specifieke Lens kiezen en dan een versie van Jingle Bells, uitgevoerd door Gwen Stefani, meezingen (en het geheel uiteraard opnemen).

Concreet kan je deze nieuwe functie, de Lens Challenges, vinden wanneer je de Lens Carousel opent in de app. Tik op het smiley-icoontje om de Lens Explorer te openen. Kies daar dan de Jingle Bells challenge en begin er maar aan. Ben je klaar, dan kan je je Snap inzenden naar de Gwen Stefani Challenge story.

Have fun!
https://www.theverge.com/2018/12/19/18148767/snapchat-lens-challenges-tiktok-instagram-youtube



 



 
 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!


FITBIT BRENGT OS3.0 UIT
Het is niet alleen Apple dat een slim uurwerk heeft, ook Fitbit, specialist in healthmonitoring toestelletjes heeft enkele heel performante producten. Zoals de Ionic en Versa, die nu een update kregen met Fitbit OS 3.0. Het bijzondere daarbij is dat het ook apps van derden ondersteunt.

Hierdoor kan je op het uurwerk zelf noteren hoeveel water je drinkt, hoelang je slaapt, wat je weegt, in plaats van dat via de app te moeten doen.

Bij de nieuwe apps voor de Fitibit vernoemen we Couch to 5K, een training programma dat je moet begeleiden als beginnende loper, tot aan je eerste langeafstandsloop. Er is ook Achu Health, dat de temperatuur van je lichaam meet en je waarschuwt wanneer er iets fout loopt. Nog andere updates staan voor begin volgend jaar gepland.
https://www.theverge.com/2018/12/17/18144120/fitbit-os-3-ionic-versa-update-couch-to-5k-apps



MICROSOFT WERKT AAN EEN WINDOWS SANDBOX
Het valt niet te ontkennen dat Microsoft de laatste jaren duchtig getimmerd heeft aan de beveiliging van het Windows besturingssysteem. De tijd dat grote fouten en lekken in het besturingssysteem hele computers lamlegden is al een tijdje voorbij. Maar natuurlijk moet je, wanneer het op beveiliging aankomt, altijd met twee woorden spreken. De kans bestaat altijd dat er nieuwe lekken ontdekt worden die meteen misbruikt worden door hackers. Of dat onverlaten je overtuigen om software te downloaden, die dan je hele systeem besmet.

Daarom heeft Microsoft nu aangekondigd dat het werkt aan de WIndows Sandbox. Dat zal wel enkel in de Windows 10 Pro en Enterprise edities zitten, helaas. Wat het concreet doet: het creëert een geïsoleerde, tijdelijke desktop omgeving waar je mogelijk verdachte software kan draaien, zonder dat de schadelijke werking uit die "zandbak" kan ontsnappen. Het risico dat jouw systeem of bestanden besmet worden, is dus zo goed als nihil.

Mooi, het maakt de wereld weer wat veiliger! Meer bij ZDNet en in de blog posting van Microsoft zelf.
https://techcommunity.microsoft.com/t5/Windows-Kernel-Internals/Windows-Sandbox/ba-p/301849
https://www.zdnet.com/article/microsoft-officially-announces-windows-sandbox-for-running-applications-in-isolation/


MICRSOSOFT: WINDOWS 10 INSIDER NIEUWE VERSIE, PLUS APP OM OFFICE BETER TE GEBRUIKEN
Gisteren hadden we al wat interessant nieuws over de nieuwe versie van het Windows OS te melden, namelijk de Sandbox die Microsoft gaat inbouwen in zijn OS. Vandaag valt er nog meer te vertellen over nieuwigheden die in Preview Build 18305 zitten. Nu hoort hier een woord van waarschuwing bij: zo'n preview build is altijd experimenteel, en wat er in een van de tussenversies zit, haalt het misschien niet in de uiteindelijke versie.

Maar wat volgens het Windows blog in deze preview zit, is in  elk geval erg interessant. Zo zou er een nieuwe, eenvoudigere Startknop komen, die slechts één kolom breed is en met minder tegeltjes in het topniveau. Er komen nieuwe user accounts, en je kan een clean install doen. Verder kan je bijkomende inbox apps verwijderen (de-installeren), en er is een nieuwe manier om een map of groep tegels los te maken van het startmenu.

Alle uitleg over de nieuwigheden, ook hoe je moet werken met de Sandbox, vind je in het Windows blog. (1)

Nog een nieuwigheid is een nieuwe Office app, die het gemakkelijker maakt om met Office te werken. Deze app vervangt de My Office app, die eigenlijk alleen maar diende om je Office 365 abonnement te beheren.

De nieuwe Office app echter zal veel meer functies bevatten, zodat het de centrale plek wordt waar je tussen apps kan wisselen, je vastgepinde documenten kan zien en andere functies van Office kunt oproepen. Hierover lees je alles bij TechCrunch.
https://blogs.windows.com/windowsexperience/2018/12/19/announcing-windows-10-insider-preview-build-18305/
https://techcrunch.com/2018/12/19/microsoft-launches-a-new-app-to-make-using-office-easier/



 
 

Het oor wil ook wat!
Audio op het Internet



PODCAST: RED PILLED AMERICA: COMPANY TOWN
Een podcast die aansluit bij de twee nieuwsartikels vandaag over de slappe koord waarop platformen zoals Facebook en Twitter zich begeven. In deze aflevering gaat het namelijk over een oorlogsveteraan, de zware verwondingen die hij opliep en zijn revalidatie (de man verloor zijn beide benen en een arm), en de business die hij later opzette via Facebook. En die hij, naar eigen zeggen, verloor omdat hij een conservatieve nieuwssite had opgezet op Facebook.
Tussen haakjes: de uitzendingen in deze podcast staan vaak haaks op wat de gangbare mening is over bepaalde problemen - namelijk rechtse, conservatieve standpunten. Luister met de nodige korrel zout, en laat het je aanzetten om zelf je mening te vormen.
[Taal: ENG]
https://art19.com/shows/red-pilled-america
https://art19.com/shows/red-pilled-america/episodes/af568927-b34b-4f72-b552-b9e8d56f63eb


PAREL RADIO: HERUITZENDING DE HORMOONFABRIEK
Sommige hoorspellen bekoren mij meer dan andere, sommige blijven mij meer bij dan andere. Dat is natuurlijk een persoonlijke impressie, en het is moeilijk te weten waaraan dat ligt. Neem nu De Hormoonfabriek, in regie van Peter te Nuyl. Dat hoorspel uit 2015 kon me eigenlijk best boeien. Een nieuw hoorspel eveneens in regie van dezelfde man, Tegenspel, slaagt er niet in om mij te overtuigen. En dat, als ik eerlijk mag zijn, wijt ik eerder aan een gebrek aan hoorspel-acteertalent bij sommige spelers dan aan de regie. Niet iedereen die goed acteert in een 'visueel' theater, is daarom een goed hoorspelacteur.

Maar goed, dit terzijde. Ter gelegenheid van aflevering 100 van Parel Radio wordt het hoorspel De Hormoonfabriek herhaald. Pare Radio brengt, in podcastvorm, de beste radiodocumentaires en is een aanrader om in je podcast-app te gaan volgen.

De Hormoonfabriek is gebaseerd op historische feiten, rond een man, Mordechai, baas van een vleesfabriek. Na verloop van tijd schakelde hij over naar een hormoonfabriek, en werd zijn bedrijf het eerste dat De Pil fabriceerde.

Het verhaal vertelt ook de persoonlijke geschiedenis van de hoofdfiguren, Mordechai en zijn broers. Vanuit zijn ziektebed kijkt Mordechai terug op zijn leven.

De reeks De Hormoonfabriek geeft 1 uitzending per dag, te downloaden in je podcast app of online te beluisteren.

Meer uitleg over de originele uitzending vind je op de tweede link.

En later zullen we het hebben over Tegenspel.
https://www.nporadio1.nl/podcasts/parel-radio
https://www.nporadio1.nl/de-hormoonfabriek





Netties werkt samen met:


 
De nieuwe oogst


   
WAAROM MICROSOFT IJVERT OM EEN CYBEROORLOG TE VOORKOMEN
Een artikel bij ZDNet, dat draait rond het feit dat we ons toch echt wel zorgen moeten maken om een cyberoorlog. Vijandige mogendheden kunnen immers, zonder zelfs het leven van eigen burgers en soldaten op te offeren, hele landen ontwrichten door bijvoorbeeld hospitalen lam te leggen, het elektriciteitsgrid te verstoren, enz.
Bij DNS.be verscheen er onlangs een Nederlandstalig artikel hierover (en met trots kunnen wij vertellen dat wij hieraan meegewerkt hebben...)
https://www.zdnet.com/article/why-microsoft-is-fighting-to-stop-a-cyber-world-war/
https://www.dnsbelgium.be/nl/nieuws/moet-er-een-cyberconventie-van-genève-komen


CODEACADEMY: C++ LEREN

Ach,  waar is de tijd... twintig jaar geleden vertoefde ondergetekende in een virtuele wereld, volledig tekst gebaseerd, die in C++ geschreven was - ZooMoo, een spin-off van Metro van Digitale Stad Amsterdam. Pioniers toen.
De C++ taal bestaat nog altijd, en werd eigenlijk al in 1979 bedacht. 40 jaar later maken nog altijd miljoenen programmeurs gebruik van die taal om toepassingen te schrijven, waaronder games.
Bij CodeAcademy kan je nu een gratis cursus volgen om deze taal onder de knie te krijgen.
[Taal: ENG]
https://www.codecademy.com/learn/learn-c-plus-plus?ref=producthunt



COSTIE: HOEVEEL KOST DIE (ZOVEELSTE) VERGADERING?
Erger je je ook aan al die eindeloze vergaderingen, die voor niets bijeengeroepen worden? Dan is dit een webtool die je eens moet ter hand nemen. Je vult er het aantal deelnemers in, hoeveel zij per stuk verdienen, en hoe lang de vergadering duurt. En je laat de tool berekenenwat die vergadering gekost heeft.
Om even op tafel te leggen op het einde van de vergadering ??
[Taal: ENG]
https://costie.io/?ref=producthunt


TASTE ATLAS: PLAATSELIJK VOEDSEL
Deze website wil je laten kennismaken met plaatselijke ingrediënten, traditionele keukens en authentieke restaurants. De site zit nog in een beginfase en rekent op de input van de gebruikers.
Maar we vonden er alvast Paling 'n 't Groen, Tierenteyn Mosterd, en Tomaat Crevette!
[Taal: ENG]
https://www.tasteatlas.com/antwerp
https://www.tasteatlas.com


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: DE IRRITANTE TAALQUIZ

In deze qui moet je proberen te vinden welke worden andere Nederlandstaligen het meest irriteren, welke woorden uit het Nederlands ontstaan zijn, enz. Niet gemakklijk (wij durven onze score niet bekend maken!). Durf jij de uitdaging aan?
[Taal: NL]
https://www.taalvoutjes.nl/de-grote-irritantetaalquiz


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: CITATEN EN WIJSHEDEN
Deze website heeft verschillende citaten netjes gerangschitk rond thema's. Handig wanneer je zelf eens een boutade wil debiteren (mooie zinsnede, niet?). De site bevat een zoekfunctie, zodat je bijvoorbeeld citaten over Liefde of andere termen kan opzoeken.
[Taal: NL]
https://citaten-en-wijsheden.nl/?s=liefde


VRIJDAG MULTIMEDIA: DE BESTE REISFOTO'S VAN 2018
Elk jaar reikt deze organisatie prijzen uit voor de beste reisfoto's. De winnaars van het jaar 2018 zijn nu bekend gemaakt  en je kan  foto's op de website bewonderen.
[Taal: ENG]
https://www.tpoty.com/tpoty-winners-galleries/


VRIJDAG MULTIMEDIA: FLICKMETRIX

Het aanbod bij Netflix en andere streaming diensten is heel uitgebreid - zo uitgebreid, dat je soms niet goed weet wat te kiezen. Deze site kan je daarbij helpen:  hij verzamelt de punten die gegeven worden door Rotten Tomatoes, IMDb, e andere, en zet die in één grote lijst. Er is ook een zoekfunctie, waarbij je bijvoorbeeld het tijdperk waarin de film gemaakt wordt, kan bepalen.
Een uitgebreide bespreking bij TNW
[Taal: ENG]
https://thenextweb.com/basics/2018/12/19/flickmetrix-netflix-amazon-prime-highest-rated-movies/
https://flickmetrix.com/






Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com




 


           W I K I P E D I A
    Een selectie van nieuwe en actuele bijdragen in
       de Nederlandstalige versie van Wikpedia




Wikipedia is een project met als doel een complete encyclopedie op het web te creëren. Iedereen kan Wikipedia gebruiken om informatie te zoeken of toe te voegen. U kunt eenvoudig zelf artikels schrijven, corrigeren of aanvullen. Aanmelden is hiervoor niet nodig, u kunt door op een van de onderstaande pagina's op "Pagina bewerken" te klikken meteen aan de slag.


Deze week zijn onder meer nieuwe artikels verschenen over:

    Chaosdagen eind 20ste, begin 21ste eeuw - https://nl.wikipedia.org/wiki/Chaosdagen
    Recentste Transformers-film - https://nl.wikipedia.org/wiki/Bumblebee_(film)
    Australische programma's voor WO I- en WO II-veteranen - https://nl.wikipedia.org/wiki/Soldier_Settlement_Schemes_(Australi%C3%AB)
    Indiase-Canadese dichter, schrijfster, kunstenaar, illustrator en performer - https://nl.wikipedia.org/wiki/Rupi_Kaur
    Nederlandse collaborateur in WO II - https://nl.wikipedia.org/wiki/Geessien_Bleeker
    Straat in het centrum van de Nederlandse stad Maastricht - https://nl.wikipedia.org/wiki/Brusselsestraat_(Maastricht)
    Vlaams televisieprogramma op VTM - https://nl.wikipedia.org/wiki/Hoe_zal_ik_het_zeggen%3F


Daarnaast zijn onder andere de volgende bijdragen actueel:

    Oud-Romeinse feestdag op 18 december - https://nl.wikipedia.org/wiki/Saturnali%C3%ABn
    De Belgische regering - https://nl.wikipedia.org/wiki/Regering-Michel_II


Verdere bijzonderheden op de Nederlandstalige Wikipedia:

    Het portaal van de week gaat over Australië - https://nl.wikipedia.org/wiki/Portaal:Australi%C3%AB


De vorige bijdragen van Wikipedia aan NeTTieS zijn hier te vinden: http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wekelijkse_bijdrage_in_NeTTieS




 
Bij de collega's




*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

 
- Chinese smartphonereus Oppo wil Nederland veroveren
https://www.ad.nl/tech/chinese-smartphonereus-oppo-wil-nederland-veroveren~a00d9d68/
- André Kuipers neemt scholieren virtueel mee de ruimte in
https://www.ad.nl/tech/andre-kuipers-neemt-scholieren-virtueel-mee-de-ruimte-in~a672e99c/
 
 

*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
 
 
- Hoe vind je filmpjes met HDR op YouTube voor je smartphone?
https://elektrozine.be/hoe-vind-je-filmpjes-met-hdr-op-youtube-voor-je-smartphone/


*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info

- iOS apps beloven gezondheid, maar stelen in plaats daarvan geld
https://computertaal.info/2018/12/21/ios-apps-beloven-gezondheid-maar-stelen-in-plaats-daarvan-geld/
- Windows 10 krijgt Light Theme en jij kan het al installeren
https://computertaal.info/2018/12/20/windows-10-krijgt-light-theme-en-jij-kan-het-al-installeren/

 

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- Facebook doneert een miljoen dollar aan Wikipedia
https://tweakers.net/nieuws/147166/facebook-doneert-een-miljoen-dollar-aan-wikipedia.html
- FBI haalt samen met Nederlandse politie vijftien ddos-diensten offline
https://tweakers.net/nieuws/147156/fbi-haalt-samen-met-nederlandse-politie-vijftien-ddos-diensten-offline.html



*** DATANEWS

http://www.datanews.be



- Nieuwe programmeertaal kan burgerwetenschap eenvoudiger maken
https://datanews.knack.be/ict/nieuws/nieuwe-programmeertaal-kan-burgerwetenschap-eenvoudiger-maken/article-normal-1409815.html
- Lancering overheidsapp uitgesteld
https://datanews.knack.be/ict/nieuws/lancering-overheidsapp-uitgesteld/article-normal-1409405.html



*** BLOOVI
http://www.bloovi.be/

- ‘Retailers die zich morgen afvragen of ze wel een chatbot nodig hebben, is als retailers die zich vandaag afvragen of ze wel een website nodig hebben’
https://www.bloovi.be/dossier/whatsnextinmarketing/retailers-die-zich-morgen-afvragen-of-ze-wel-een-chatbot-nodig-hebben-is-als-retailers-die-zich-vandaag-afvragen-of-ze-wel-een-website-nodig-hebben
- In de marge: Elon Musk ziet licht aan het einde van de tunnel
https://www.bloovi.be/artikels/ondernemen/2018/in-de-marge-elon-musk-ziet-licht-aan-het-einde-van-de-tunnel



 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


 
TIP: WIST JE DAT JE TOT 5 SIM-KAARTEN KAN GEBRUIKEN OP JE IPHONE?

De nieuwste iPhones bieden de mogelijkheid om meerdere SIM-kaarten te gebruiken. Wat heel handig is: je moet geen twee telefoons meesleuren, maar kan zowel de gesprekken op het nummer van je werk als je privé op één telefoon ontvangen.
Dit artikel bij ZDNet legt uit dat je die functie ook al op oudere iPHones kan gebruiken - je moet dus echt geen nieuw toestel kopen om hiervan te genieten.
[Taal: ENG]
https://www.zdnet.com/article/how-to-add-two-or-more-sim-cards-into-your-existing-iphone/

Voor deze rubriek danken wij Gerard Schaefers (Sjeef): http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html en Mac-kenner Arnold voor hun hulp bij Mac-onderwerpen, en Hans voor de vele tips.



 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...



KOMAF MAKEN MET CAPTCHAS


Captchas moeten ervoor zorgen dat spam robots geen formulieren automatisch gaan invullen, of commentaren op blogs gaan besmetten. Op zich een goed idee, maar voor échte mensen  o zo vaak een bron van ergernis. Vooral met de nieuwste reeks captcha's, waarin je bij verschillende foto's moet gaan aanduiden welke foto een auto bevat, een verkeersbord of iets dergelijks. De foto's zijn zo onduidelijk dat je het niet eens kan zien - en dan doe je het dus fout, en moet je opnieuw een andere reeks foto's doorworstelen.
Deze extensie belooft daaraan een einde te maken. Hij zou de captcha's automatisch voor jou oplossen.
https://chrome.google.com/webstore/detail/buster-captcha-solver-for/mpbjkejclgfgadiemmefgebjfooflfhl


NVDA: SCREENREADER
Deze gratis screenreader voor Windows kreeg zopas een update. Voornaamste nieuwigheden: de emoji's worden ook mooi voorgelezen. Er is betere ondersteuning voor Unicode karakters. En merkbare verbering voor performantie en stabiliteit.
https://www.nvaccess.org/
https://www.coindesk.com/opera-browser-with-built-in-ethereum-wallet-sees-public-release


VIRTUALBOX: VIRTUALISERING OP JE COMPUTER
Of je nu een Windows, macOS of Linux computer hebt: van dit progje bestaan  er versies voor jouw systeem, zodat je programma's die gemaakt zijn voor andere besturingssystemen op jouw computer kan draaien. Je kan zelfs Linux installeren op Windows, of Android op Linux.
De software heeft zopas een update gekregen, versie 6.0, die veel nieuwe functies bevat.
https://www.chip.de/news/VirtualBox-in-neuer-Version-6.0-Grosses-Update-mit-vielen-neuen-Funktionen_119649926.html
https://www.virtualbox.org/


VRIJDAG APPDAG: MAAK MET STICKER STUDIO VAN EEN FOTO EEN WHATSAPP STICKER


Onlangs lanceerde WhatsApp stickers op zijn platform. Die stickers bestonden ook al op Facebook Messengers. Met deze app kan je echter zelf van elke foto een sticker maken. En dat gewoon op je smartphone.  Je kan een foto nemen om te bewerken, of een foto importeren in de app. Vervolgens trek je een buitenlijn rond het gedeelte dat je tot een sticker wil omvormen.
Bij TNW vind je een uitleg en een filmpje.
https://thenextweb.com/apps/2018/11/13/turn-any-photo-into-a-whatsapp-sticker-with-this-free-android-app/
 


(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.



 
 

Het laatste woord....



 


 
NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu 
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier 
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart 
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe 
Marijke Pante,
Marianne Steijlen 
Reinhilde Remaut 
Ludo Cattoor 
Evert Poppen 
Philip Lafeber 
Julien Van den Borre, 
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Frank VDW
Filip Overmeire (Filover) 
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool

In het bijzonder danken wij Wim Wylin voor de vele tips, en Gerard Schaefer voor de spreuk van de week.

- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004



Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Dat kan op deze link

http://www.netties.be/v20/abonnement.php



 

AFSLUITER VAN DE WEEK
Een moeder komt er nooit achter
dat haar kinderen geen kinderen meer zijn.
-Hollbrook Jackson-