Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
13/11/2018 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Het oor wil ook wat
 
DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 22
Nummer 1084 van 1/12/2018Gegroet lezer,

Even een huishoudelijke mededeling. En wel goed en slecht nieuws. Het slechte nieuws: wij gaan er een weekje tussenuit, wegens andere (drukke!) verplichtingen. Geen dagelijkse berichten, en volgende week ook geen wekelijkse nieuwsbrief. Het goede nieuws: op maandag 10 december zijn we er weer, om u enthousiast weer van nieuws te voorzien. Alvast bedankt voor uw begrip voor deze onderbreking.

U zal ongetwijfeld opmerken dat de artikels in dit nummer ook wat aan de korte kant zijn - op enkele uitzonderingen na. Toch hebben wij getracht weer een diverse waaier leuke en interessante nieuwtjes voor u bijeen te sprokkelen.

Veel leesplezier, en bij leven en welzijn tot over 2 weken.

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 

 
Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.
LINKEDIN OP DE VINGERS GETIKT VOOR INBREUK OP GDPR
Het blijkt dat LinkedIn, tegenwoordig in handen van Microsoft, er niet altijd nette praktijken op nahoudt bij zijn reclamecampagnes. Het zou namelijk voor een bepaalde campagne op Facebook gebruik gemaakt hebben van 18 miljoen e-mailadressen die het verzameld had via LinkedIn, maar wel van mensen die geen LinkedIn lid waren. En dat was dus zonder hun toestemming gebeurd.

Zoals je weet krijg je bij LinkedIn de vraag om je hele adresboekje te uploaden, zodat het sociale netwerk kan zien of sommige van jouw vrienden, familie of collega's op LinkedIn aanwezig zijn, zodat zij jou een connectie kunnen aanbieden.

TechCrunch vermeldt hierbij dat LinkedIn onlangs zijn hoofdkwartier verhuisd heeft van Ierland, waar de GDPR-wetgeving van toepassing is, naar de VS, juist omwille van die strenge privacy-bescherming.

Tussen haakjes: naar onze mening zou je eigenlijk nooit mogen ingaan op de vraag om je adresboek te uploaden. Want daarmee schend je naar ons gevoel de privacy van jouw vrienden.

Meer bij TechCrunch.
https://techcrunch.com/2018/11/24/linkedin-ireland-data-protection/EEN TECH-BEDRIJF DAT NAAR JE STAD KOMT IS NIET ALTIJD EEN ZEGEN...
Een artikel om even stil bij te staan bij BuzzFeed. Het gaat over het feit dat grote techbedrijven vaak onderhandelen met steden wanneer zij op zoek zijn naar een vestiging, waarbij die steden dan allerlei voordelen aanbieden om het bedrijf toch binnen te halen.

Zo'n bedrijf betekent immers veel nieuwe jobs, wordt dan gehoopt. Maar er zitten ook nare kantjes aan. De prijzen van huizen en appartementen bijvoorbeeld rijzen algauw de pan uit bijvoorbeeld. Is de stad wel voorzien op het verkeer naar en van die fabriek of opslagplaats? En wat zijn de gevolgen voor het milieu?

Het artikel klaagt in het bijzonder aan dat ambtenaren van die steden gebonden worden door een NDA (non disclosure agreement) waardoor zij niets mogen zeggen van de onderhandelingen met zo'n bedrijf. En dus ook niet de bevolking bijvoorbeeld kunnen mobiliseren wanneer die risico loopt door de komst ervan. Of aanklagen dat de stad voordelen belooft die veel geld kosten, om toch maar het bedrijf binnen te halen.

Buzzfeed haalt het geval aan van de stad Mount Pleasant in Wisconsin, waar er een deal gesloten werd met smartphonemaker Foxconn. Een deal die de belastingbetaler 200.000 dollar zal kosten per gecreëerde job.

Wat de vraag oproept: hoeveel zou België betaald hebben om de Chinese reus Alibaba naar ons land, met name naar Luik, te lokken? En hoeveel tracht Nederland hoger te bieden, om dat magazijn van de Belgen af te snoepen?
https://www.buzzfeednews.com/article/carolineodonovan/amazon-hq2-google-foxconn-secret-nda-real-estate-deals
https://www.hln.be/geld/economie/-nederland-zet-alles-op-alles-om-alibaba-magazijn-af-te-snoepen-van-belgie~ab99b62e/WETTEN IN XML VIA GITHUB?
Er wordt heel veel geklaagd over de wetten - niet alleen in ons land, maar zo goed als overal ter wereld. Zij zijn opgesteld in legalees - een jargon dat elke duidelijke uitleg tart. De teksten zijn archaïsch, en moeilijk te doorzoeken.

Daarom is dit artikel van Ars Technica wel iets dat de heren en dames politici wat inspiratie kan verschaffen. In de VS heeft namelijk de het disctrict Washington DC zijn wetten gepubliceerd op GitHub. Dat is, als je het niet zou weten, een website die voornamelijk gebruikt wordt door software ontwikkelaars, om software code te delen en er samen aan te werken.

Het bijzondere eraan is dat het heel gemakkelijk is om versies te traceren, om te zien welke wijzigingen aan software gemaakt werden. En dat geldt zowel voor software code als ... voor wetten. Het District heeft met andere woorden de praktijk die gebezigd wordt bij de hedendaagse ontwikkeling van software, toegepast op zijn wettelijke code.

Een intrigerend idee. Lees meer bij Ars Technica.
https://arstechnica.com/tech-policy/2018/11/how-i-changed-the-law-with-a-github-pull-request/APPLE V. PEPPER: EEN RECHTSZAAK DIE MET ARGUSOGEN GEVOLGD WORDT
Deze week wordt er in de VS een rechtszaak uitgevochten die belangrijke gevolgen kan hebben voor heel wat grote spelers in de software industrie. Het is de zaak Apple v. Pepper, waarbij Apple beschuldigd wordt van antitrust praktijken. De rechter zal in deze zaak moeten beslissen of gebruikers van de iPhone Apple mogen vervolgen omdat het een walled garden bouwt rond zijn besturingssysteem, en daar een heel ecosysteem uitgebouwd heeft.

Concreet draait de zaak rond de klacht dat het gesloten ecosysteem van Apple de prijzen van apps kunstmatig opdrijft, omdat alle ontwikkelaars hun apps enkel maar via de App Store van Apple kunnen aanbieden. En omdat Apple 30% commissie vraagt op elk verkocht item.

De klagers vragen dat Apple gedwongen wordt om iOS apps van derden op zijn toestellen toe te laten, en dat het elke iOS gebruiker die in het verleden teveel betaald heeft, dat bedrag teruggeeft.

Een goede uitleg over de achtergrond van de zaak vind je bij The Verge, dat het voorbeeld aanhaalt van Spotify: wie via een Apple toestel een abonnement neemt op Spotify, via iTunes, moest meer betalen dan wie via de site een abonnement nam.

Om dus te volgen.
https://www.theverge.com/2018/6/20/17479480/supreme-court-apple-vs-pepper-antitrust-lawsuit-standing-explainerFRAUDULEUZE WEBSHOPS SNELLER OFFLINE
Er werd nog voor gewaarschuwd: met de koopjesgekte van de nieuwe fenomenen die uit de VS overgewaaid zijn (Black Friday, Cyber Monday) zijn er heel wat frauduleuze webshops verschenen, die artikels aan niet te geloven prijzen aanbieden.

De argeloze shopper bekijkt de website niet echt van nabij, trapt in het het superlaag aanbod, bestelt, betaalt... en ziet zijn pakje nooit aankomen. Of de website gaat lopen met zijn betaalgegevens.

Tot nu toe ontbrak het de Belgische overheid aan wettelijke middelen om dergelijke websites snel aan te pakken, wanneer die opereerden vanuit een .be domein. Enkel wanneer er iets fout was met de identificatiegegevens achter de website, kon de overheid de website snel blokkeren.

Nu heeft de FOD Economie een protocol afgesloten met DNS Belgium, de beheerder van de .be, .brussels en .vlaanderen domeinnamen, waardoor een frauduleuze website gewoon op basis van frauduleuze inhoud gesloten kan worden. Het verzoek hiertoe moet wel uitgaan van de FOD Economie. De maatregel zou al vanaf 1 december toegepast kunnen worden.

Meer informatie bij DNS Belgium.
https://www.dnsbelgium.be/nl/nieuwsFACEBOOK LANCEERT WATCH PARTY WERELDWIJD
Een tijdje geleden lanceerde Facebook een nieuwe dienst: Facebook Watch. Een eigen kanaal met content, in concurrentie dus met andere tech spelers die ook eigen content willen uitbrengen.

Facebook hoopt echter het verschil te kunnen maken door een kaart in te zetten die de Facebook troef is: het sociale netwerk. Wat dat betekent, werd deze week duidelijk, met de lancering van Watch Party.

Dat is namelijk een functie waarbij verschillende gebruikers dezelfde video kunnen bekijken en er commentaar op kunnen geven. En die functie werd deze week wereldwijd uitgerold voor alle profielen en Pages.

Watch Party, zo merkt Techcrunch op, werd eerder ook al toegepast voor de Facebook Groups, en het werd ook bij andere soorten accounts in testfase uitgebracht. Nu gaat de functie dus wereldwijd.

Volgens TechCrunch is de dienst echter kan de dienst bijlange nog niet de vergelijking doorstaan met YouTube, Netflix of zefls Snapchat Discover. Volvens CNBC zouden jongeren Facebook de rug toekeren, en zou de video hub zich dan ook eerder naar een ouder publiek richten.
https://techcrunch.com/2018/11/27/watch-party-commentating/
http://www.cnbc.com/2018/11/26/facebook-watch-pivoting-older-audiences-teens-tuning-out.htmlGOOGLE MAPS REVIEWS VOORTAAN OOK MET HASHTAGS
Heb je een Android toestel, dan zal je al opgemerkt hebben -tenminste wanneer je de GPS functie geactiveerd hebt- dat je regelmatig vragen krijgt over zaken die je bezocht hebt. Hoe zijn de openingsuren, hoeveel sterren geef je die zaak? Je kan ook een uitvoerige bespreking toevoegen.

Nu, als klant bij die zaak geef je graag wat sterretjes, en wat meer informatie. Een reactie waarop Google rekent, om zijn Google Maps verder te stofferen met reviews en inforamtie over al die winkels, bakkers, cafés, ...

Google heeft nu een extra functie toegevoegd, die de reviews nog beter moet maken. Je kan namelijk hashtags toevoegen.  Dat an gaan van #rolstoelvriendelijk tot #kindvriendelijk, of #mexicaans of #klassiekitaliaans. Je kiest zelf de hashtag. Google adviseert dat je tot vijf hashtags per review toevoegt, en dat je die pas aan het einde van je bespreking plaatst,om je tekst gemakkelijker om lezen te maken. Je kan trouwens, als je dat wil, hashtags toevoegen aan je oudere reviews, om die aan te vullen.

Meer bij TechCrunch.
https://techcrunch.com/2018/11/26/google-maps-biz-reviews-can-now-include-hashtags/MOOI CADEAUTJE VAN AMAZON: AI CURSUSSEN
Het voorbije weekend was het wel echt kapitalisme ten top. Van de koopjesdag op Black Friday (die inmiddels uitgegroeid is tot een heel weekend) ging je maandag naar Cyber Monday. En de kassa bleef maar rinkelen.

Voor ons niet gelaten - websites zoals Amazon zullen ongetwijfeld in hun handen wrijven. Maar gelukkig hebben zij een uitzonderlijke deal voor de gebruiker, om hem te belonen met zijn kwistig geld spenderen: cursussen.

Dezelfde cursussen namelijk die Amazon aan zijn eigen ingenieurs geeft, om machine learning te begrijpen en toe te passen.  En dat is eigenlijk wel een mooie cadeau, want als je dat als particulier zou moeten betalen bij een of ander opleidingscentrum, dan kan je daar heel veel geld voor neertellen. Het gaat namelijk om meer dan 45 uren les, verspreid over 30 verschillende cursussen. Alle ontwikkelaars, datawetenschappers, data platform ingenieurs en business professionals kunnen die bij Amazon gratis ophalen. Amazon voegt er ook een certificering in machine learning aan toe, waarmee degene die de cursus gevolgd heeft, bij een sollicitatie kan bewijzen dat hij over de nodige kennis bezit.

Meer bij TechCrunch.
https://techcrunch.com/2018/11/26/amazon-says-its-making-freely-available-the-same-machine-learning-courses-that-it-uses-to-teach-its-own-engineers/
https://aws.amazon.com/training/learning-paths/machine-learning/GRATIS .BLOG SUBDOMEIN BIJ WORDPRESS
Ontelbaar zijn de auteurs die ooit met een gratis blog bij Wordpress.com gestart zijn, onder een webadres dat mijnverhaal.wordpress.com heet. Om dan later naar hun eigen domeinnaam over te stappen, die ofwel nog altijd naar dat gratis blog verwijst, ofwel verwijst naar een WordPress hosting die ze in volledige eigendom nemen.

Welnu, WordPress.com heeft nu een nieuw inititiatief voor die beginners. Want er zijn miljoenen mensen die een gratis blog aangemaakt hebben, waardoor de kans de laatste jaren klein geworden is dat je nog een goedklinkende naam voor je blog kan aanvragen - zoals lekkerkoken.wordpress.com of gezondheidstips.wordpress.com

Daarom heeft WordPress.com verschillende subdomeinen met de extensie .blog geregistreerd. Dat zorgt ervoor dat je opnieuw veel meer kans maakt om een blog daar te kunnen starten onder de gewenste naam.

Het gaat o.a. om subdomeinen health, finance, food, game, news, photo, en vele meer. Is je naam Gerald, dan kan je dus een blog kunnen opstarten met als naam gerald.movie.blog, of gerald.food.blog enz.

Op de website staat uitgelegd welke stappen je moet volgen om een dergelijke naam te pakken te krijgen.
https://en.blog.wordpress.com/2018/11/28/announcing-free-dotblog-subdomains/BIRD LAAT BEDRIJVEN HUN EIGEN SCOOTERPARK UITBOUWEN
De Bird-scooters veroveren de grootsteden stormenderhand. Onze kritiek ken je: ze worden overal achteloos achtergelaten, en hinderen voetgangers en dan vooral blinden. Maar voor de rest is het een snel en milieuvriendelijk alternatief  voor de wagen, om je in de stad te verplaatsen.

Bird is een van de grootste spelers op dat terrein, en ook in de Belgische grootsteden zie je Bird scooters verschijnen. Het bedrijf Bird heeft nu een nieuw initiatief, het Bird Platform. Daarbij kunnen ondernemers en KMO's die scooters zelf verhuren als dienstverlening.

Deze zelfstandige operatoren krijgen dan scooters die zij zelf een eigen merk mogen geven. Zij krijgen toegang tot de marktplaats van mensen die de scooters gaan herladen en herstellen. En in rul moeten zij 20% van de inkomsten uit hun Bird scooters aan Bird afstaan.

Maar kleine bedrijven die in het systeem willen stappen, en zelf ook handig zijn, zijn niet verplicht om beroep te doen op het netwerk van herladers en herstellers - als zij dat willen, kunnen zij de scooters zelf gaan ophalen en herladen, en waar nodig zelf herstellen.

Eigenlijk geen slecht idee. Want voor Bird is het interessant om in grote steden een netwerk uit te bouwen. Projecten op kleine schaal in kleinere gemeenten, daar zijn plaatselijke handelaren voor nodig.

Dus: wie start er met zijn eerste Bird franchise?
https://techcrunch.com/2018/11/27/for-a-small-fee-entrepreneurs-can-now-manage-their-own-fleet-of-bird-e-scooters/HOLA, TOCH EVEN OPLETTEN MET SCOOTERS
Leuk toch die scooters. Een oplossing voor de mobiliteit in steden? Misschien. Maar toch niet zonder gevaar. Want CNet waarschuwt voor de vele ongelukken die er gebeuren met deze e-scooters.

Het artikel is trouwens niet mals voor de vele 'disruptieve' technologieën die in grootsteden gelanceerd worden, zonder ook maar enige studie naar de effecten op lange termijn. Het noemt in één adem Facebook, dat mensen moest "verbinden", maar door politieke beïnvloeding mensen nog verder van elkaar verwijdert dan ooit tevoren, en verkiezingen ondermijnt. En Uber, dat je in een oogwenk een rit naar je gewenste bestemming moet brengen, veroorzaakt alleen maar de verkeersproblemen en de files.

De scooters zorgen in de VS wel degelijk voor disruptie, maar dan wel 'disruptie' van ellebogen, hoofden, voorarmen, zo stelt een arts van de eerste hulpafdeling van een hospitaal in Austin.

De oorzaken van die verwondingen? Ongevallen doordat een persoon met zijn scooter tegen een muur of een stoeprand rijdt. Of omdat de scooter botst met een auto. Of soms omdat er een fout is aan de scooter, zoals remmen die het begeven.

Toch even nadenken dus vooraleer je op zo'n e-scooter springt!
https://www.cnet.com/news/electric-scooters-by-bird-and-lime-are-causing-injuries-and-accidents/?ftag=CAD090e536&bhid=18802984216984307617556153111318INSTAGRAM MAAKT BESCHRIJVING VAN FOTO'S VIA AI
Heb je er eigenlijk al bij stilgestaan dat Instagram, een van de populairste sociale media bij de jongeren, eigenlijk zo goed als waardeloos is voor blinden? Die maken namelijk gebruik van speciale software die teksten kan voorlezen van websites. Maar een foto kan niet "voorgelzegen" worden, tenzij er natuurlijk een zogenaamde 'alt text' toegevoegd is - een korte omschrijving van de foto die jij als gebruiker bijvoorbeeld kan toevoegen wanneer je een foto op een website plaatst.

Welnu, tot nu toe was er op Instagram geen mogelijkheid om die Alt Text te voorzien. Dat gaat nu veranderen: als gebruiker zal jij zo'n omschrijving van je foto kunnen invullen. Dan kunnen de screenreaders dat stukje tekst ook voorlezen, zodat een blinde weet waarover de foto gaat.

Foto's waar geen omschrijving meegegeven wordt, zullen via Artificial Intelligence geïdentificeerd worden. Het is tussen haakjes geen primeur - Facebook, dat eigenaar is van Instagram, werkt al jaren met Alt Text en gebruikt daarvoor AI.

Meer bij The Verge.
https://www.theverge.com/2018/11/28/18116323/instagram-ai-visual-impairment-descriptionYOUTUBE MAAKT EINDE AAN ABONNEMENTSMODEL?
Net zoals andere contentbedrijven had YouTube een tijdje geleden beslist om zelf orginele content te gaan aanmaken. Die zou dan in een betalend kanaal komen, waar je een abonnement op kan nemen.

Nu komt Google terug van die plannen. De exclusieve content komt op het gratis kanaal, maar wordt omringd met reclame.  Een beslissing die voor de hele wereld geldt.

Tot de originele producties, die tot nu achter een betaalmuurtje zaten, behoort een SF-thriller reeks "Origin", en er zou binnenkort een actiecomedy aankomen die Wayne moet heten.

Het gevecht om de gunst van de kijker wordt dus nog opgedreven. Want naast de traditionele tv-zenders heb je dus ook Netflix, terwijl verschillende productiehuizen zoals HBO aangekondigd hebben dat zij zelf ook streaming video willen gaan aanbieden. En verder heb je ook nog Facebook en Amazon Prime, waar je eveneens originele content in streaming bekijken kan. Je komt ogen tekort!
https://variety.com/2018/digital/news/youtube-originals-strategy-free-ad-supported-shows-scripted-1203037846/

  
 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!


M:NI: MUZIEK BELEVEN VIA JE HUID
Er is een nieuwe technologie, die M:NI heet of Music: Not Impossible, en die je muziek helemaal anders laat beleven. Eigenlijk is de technologie oorspronkelijk bedoeld voor mensen die doof of gehoorgestoord zijn. In september dit jaar werd M:NI reeds uitgetest tijdens een live concert, en de resultaten waren zo positief dat het systeem verder uitgebouwd wordt zodat ook mensen met een gewoon gehoor de ervaring kunnen beleven.

Voor de technologie is er een kit nodig, die bestaat uit twee polsbandjes op batterijen, twee enkelbandjes, en een soort harnas dat over je schouders en rug loopt. Dit alles interageert rechtstreeks met het geluidssysteem van het evenemen dat je bijwoont. Er worden dan elektrische pulsen, gecoördineerd met gekleurde LED lampjes, uitgezonden die overeenkomen met de verschillende stukken in de muziek. Je beleeft dus de muziek via je huid.

Volgens Ars Technica zouden o.a. Lady Gaga en Pharrell de techniek uitgetest hebben, en fan zijn. Het is dus duidelijk géén vervanging van muziek, maar een andere beleving. De muziek gaat niet door de oren, maar door je huid.

Een intrigerend concept!
https://arstechnica.com/gaming/2018/11/new-wearable-tech-lets-users-listen-to-live-music-through-their-skin/SENNHEISER WAARSCHUWT VOOR GEVAARLIJK LEK
Heb je ooit een Sennheiser koptelefoon of luidspreker gebruikt, en die gekoppeld via HeadSetup aan je Windows of macOS computer? Dan zou je snel een update moeten installeren, die een gevaarlijke blunder verhelpt.

Het blijkt namelijk dat deze software een zelfgemaakt TLS-certificaat installeert op een plek die normaal gezien voorbehouden is voor de certificaten die gebruikt worden bij het surfen. Dit zou ervoor zorgen dat hackers de beveiliging van elke HTTPS-website konden forceren en zo toch gegevens onderscheppen.

De juiste technische uitleg lees je bij Ars Technica. Daar vind je ook de link naar instructies om het probleem te verhelpen voor de Mac of PC.
https://arstechnica.com/information-technology/2018/11/sennheiser-discloses-monumental-blunder-that-cripples-https-on-pcs-and-macs/


 
 

Het oor wil ook wat!
Audio op het InternetPODCAST: HOE KLINKT DE TIJD?
Kunstenares Elise 't Hart beluistert de unieke geluidsopnames van het Meertens Instituut met een apart oor: zij let niet op de voorgrond, maar de achtergrond van die geluiden. Een krakende vloer, een klik die titk. En hoe die geluiden doorheen de jaren evolueren. Haar bevindingen verwerkt ze tot een podcast, die je in de volgende maanden kan beluisteren.
[Taal: NL]
https://www.meertens.knaw.nl/cms/nl/nieuws-agenda/artist-in-residence
https://soundcloud.com/elisethart/meertens-instituut-instituut-voor-huisgeluid
Netties werkt samen met:


 
De nieuwe oogst


   
BEREKEN JE EMISSIE

We hebben allemaal wel onze mond vol over ongezonde lucht. Maar hoe ongezond zijn we bezig, wanneer we in onze auto stappen? Op deze site kan je het uitrekenen: je duidt aan met welk voertuig je je verplaatst, welke brandstof je gebruikt, en wat jouw route is. Er wordt berekend hoeveel brandstof je verbruikt, wat jouw CO2 uitstoot is, en het fijne stof.
Voor onze diesel haalden wij er bijvoorbeeld van Antwerpen naar Oostende 32 kg CO2, met 97g NOx.Een fiets zou maar 747 gram COS uitstoten, maar er wel 5 uren over doen. Een elektrische auto 17,4 kg CO2, dus beter, maar hoe milieuvriendelijk de auto is, kan er niet verteld worden want "dat hangt af van de manier waarop elektriciteit gegenereerd wordt"....
[Taal: ENG]
https://missionemission.co


FEATURED CREATURE: ONTDEK DIEREN
Op deze website vertelt auteur Carly over dieren, met de bedoeling elk van hen in het zonnetje te zetten. De postings lijken een beetje stilgevallen te zijn, maar dat mag je er niet van weerhouden om te genieten van de prachtige foto's van heel intrigerende dieren.
[Taal: ENG]
https://featuredcreature.com/category/arachnid/
https://featuredcreature.com/


LITTLE BIG DETAILS
Een heel handige site. Vol met kleine tips, die enorm kunnen helpen. Waar je bepaalde functies vind, hoe je een bericht toch kan verzenden wanneer je geen internetverbinding hebt, enz.
[Taal: ENG]
http://littlebigdetails.com/


BRAIN TRAINING

We oefenen met zijn allen wel onze biceps, onze body, maar hoe zit het met onze hersenen? Want volgens wetenschappers kan je die ook stimuleren, zodat ze beter werken.
Deze website wil je in verschillende cursussen leren hoe je brein te trainen.
De site draagt het zegel van de Vrije Universiteit van Berlijn - en wij hopen dat die garant staat voor degelijke wetenschappelijke adviezen.
[Taal: ENG]
https://sp.neuronation.com/en/


INKITT: VOOR BOEKLIEFHEBBERS EN AUTEURS
Dit is een website waarje als lezer toegang krijgt tot novelles vooraleer zij gepubliceerd worden. Zo kan je zelf getalenteerde auteurs opsporen. En wie weet wordt jouw naam wel vermeld in het boek, wanneer het gepubliceerd wordt?
Voor auteurs is het een manier om een community op te bouwen, en feedback van lezers te krijgen.
[Taal: ENG]
https://www.inkitt.com/


BOTSENTINEL: EEN BLIK IN DE WERELD VAN bots
Een website die je een schat van informatie brengt. Je krijgt er een haarfijn overzicht van de top hashtags, top topics, top retweeted en de top trollbots;
Alles heeft wel betrkking tot de VS. Wat ons de verzuchting ontlokt: elk land zou een dergelijke tool moeten hebben, dat zou de transparantie echt ten goede komen!
[Taal: ENG]
https://botsentinel.com/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: WAAR ZIT MIJN TREIN?

De NMBS heeft een nieuwe tool uitgebracht, waarmee je op de website live kan volgen waar jouw trein zicht bevindt. De informatie is een combinatie van de normale treinschema's, van real time informatie en daarop gebaseerde voorspellingen.
[Taal: NL/ENG]
https://trainmap.belgiantrain.be/


ROOF.IO: EEN APP VOOR MENSEN DIE EEN WOONST DELEN
Wanneer je met verschillende mensen een appartement deelt, dan moet je echt goede afspraken maken. Wie koopt wat, en wie moet wat doen? Dat kan gaan van de voorraad WC-papier aanvullen, tot daadwerkelijk de beurtrol bepalen van het kuisen van de WC - en degene te berispen die de kantjes ervanaf loopt.
Deze app wil dat vergemakkelijken. Met de app kan je kosten delen, taken verdelen maar ook opvolgen of zij gedaan werden. En er is ook een aparte rubriek voor de verhuurder.
[Taal: ENG]
https://roof.io/roommates/


VRIJDAG MULTIMEDIA: CE MAGNIFIQUE GATEAU
De Belgen Emma De Swaef en Marc James Roels hebben een stop-motion gemaakt over Congo. En die is indrukwekkend. Het verhaal over hoe alle details nauwkeurig uitgewerkt werden, zoals een replica van de Koninklijke Serres, lees je bij Knack (abonnement vereist).
Een trailer van de film kan je hier bekijken:
https://focus.knack.be/entertainment/film/regisseurs-emma-de-swaef-en-marc-james-roels-tim-burton-gaat-echt-te-ver-en-hij-weet-het/article-longread-1398283.html
https://youtu.be/zMDapmk09Bw


VRIJDAG MULTIMEDIA: ASTRID LINDGREN

Ach, wie heeft er niet heerlijke jeugdjaren doorgebracht in het gezelschap van Pippi Langkous? Haar avonturen, met de hond Bootsman, staan alvast in ons geheugen gegrift.
Schrijfster Astrid Lindgren had op 14 november 111 jaar geworden. Een gelegenheid voor de Zweedse overheid om haar leven te gedenken met een heerlijk filmpje.
https://twitter.com/swedense/status/1062608643319914496


Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com
 


           W I K I P E D I A
    Een selectie van nieuwe en actuele bijdragen in
       de Nederlandstalige versie van Wikpedia
Wikipedia is een project met als doel een complete encyclopedie op het web te creëren. Iedereen kan Wikipedia gebruiken om informatie te zoeken of toe te voegen. U kunt eenvoudig zelf artikels schrijven, corrigeren of aanvullen. Aanmelden is hiervoor niet nodig, u kunt door op een van de onderstaande pagina's op "Pagina bewerken" te klikken meteen aan de slag.


Deze week zijn onder meer nieuwe artikels verschenen over:

    Plantenetende dinosauriër - https://nl.wikipedia.org/wiki/Macrocollum
    Plundering van Rome door de Visigoten in 410 - https://nl.wikipedia.org/wiki/Plundering_van_Rome_(410)
    Belgisch verzamelaar en kunsthandelaar uit Antwerpen - https://nl.wikipedia.org/wiki/Charles_Van_Herck
    Conflictbemiddelaar en facilitator - https://nl.wikipedia.org/wiki/Adam_Kahane
    Duits 6x6 amfibisch pantservoertuig - https://nl.wikipedia.org/wiki/Fuchs_(pantserwagen)
    Benaming voor tramwagens gebouwd tussen 1951 en 1997 door de tramfabriek ?KD Tatra - https://nl.wikipedia.org/wiki/Tatra_(tramtype)
    Zevenendertigste studioalbum van de Ierse zanger/gitarist/saxofonist/liedschrijver Van Morrison - https://nl.wikipedia.org/wiki/Roll_with_the_punches
    Amerikaanse soulzangeres - https://nl.wikipedia.org/wiki/Betty_Wright
    Brits fascist en schrijver - https://nl.wikipedia.org/wiki/Diana_Mitford

Daarnaast zijn onder andere de volgende bijdragen actueel:

    De Brexit komt steeds dichterbij - https://nl.wikipedia.org/wiki/Brexit
    Succesvolle recente vlucht naar Mars - https://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_ruimtevluchten_naar_Mars


Verdere bijzonderheden op de Nederlandstalige Wikipedia:

    Het portaal van de week gaat over Spanje - https://nl.wikipedia.org/wiki/Portaal:Spanje
    Vanaf 29 november wordt 100 dagen lang dagelijks een artikel over een vrouw gepubliceerd - https://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wikiproject/Gendergap/100wikiwomen


De vorige bijdragen van Wikipedia aan NeTTieS zijn hier te vinden: http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wekelijkse_bijdrage_in_NeTTieS

 
Bij de collega's
*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

 
- De vouwbare telefoon lijkt dé telefoontrend van 2019
https://www.ad.nl/tech/de-vouwbare-telefoon-lijkt-de-telefoontrend-van-2019~aab9e364/
- E-shoppen binnen EU wordt gemakkelijker
https://www.ad.nl/economie/e-shoppen-binnen-eu-wordt-gemakkelijker~af74541f/
 
 

*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
 
 
- Nieuw op Netflix in december 2018
https://elektrozine.be/nieuw-op-netflix-in-december-2018/
- Elegant tv-meubel voor de W8 oled-tv van LG
https://elektrozine.be/elegant-tv-meubel-voor-de-w8-oled-tv-van-lg/
 

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info


- Google legt uit hoe je malware op Android kan voorkomen
https://computertaal.info/2018/11/29/google-legt-uit-hoe-je-malware-op-android-kan-voorkomen/
- American Truck Simulator: Speciale transporten (DLC)
https://computertaal.info/2018/11/30/american-truck-simulator-speciale-transporten-dlc/
 


*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- Belangenorganisatie roept ontwikkelaars op in actie te komen omtrent lootboxes
https://tweakers.net/nieuws/146399/belangenorganisatie-roept-ontwikkelaars-op-in-actie-te-komen-omtrent-lootboxes.html
- Privacywaakhond onderzoekt of nieuwsmedia AVG overtreden met cookiemuur
https://tweakers.net/nieuws/146391/privacywaakhond-onderzoekt-of-nieuwsmedia-avg-overtreden-met-cookiemuur.html*** DATANEWS

http://www.datanews.be


- Nieuw softwareplatform helpt leerkrachten om punten te geven
https://datanews.knack.be/ict/nieuws/nieuw-softwareplatform-helpt-leerkrachten-om-punten-te-geven/article-normal-1400543.html
- Slimme oortjes worden populairder dan smartwatches
https://datanews.knack.be/ict/nieuws/slimme-oortjes-worden-populairder-dan-smartwatches/article-normal-1399917.html
*** BLOOVI
http://www.bloovi.be/

- Innovatie-expert Martin Hinoul: “Silicon Valley is een financieel beest geworden, met technologie heeft dat nog weinig te maken”
https://www.bloovi.be/artikels/innoveren/2018/martin-hinoul-de-nestor-van-het-belgische-techbeleid-silicon-valley-is-een-financieel-beest-geworden-met-technologie-heeft-dat-nog-weinig-te-maken
- Pieterjan Bouten over snelle groei Showpad: “Het evolueert hier razendsnel, maar op veel vlakken blijven we gewoon een start-up”
https://www.bloovi.be/branded/ondernemen/2018/pieterjan-bouten-over-snelle-groei-showpad-het-evolueert-hier-razendsnel-maar-op-veel-vlakken-blijven-we-gewoon-een-start-up 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


 TIP: HOE JE CONSOLE GAMES STREAMING NAAR JE WINDOWS, MAC, ANDROID OF IOS TOESTEL
Voor de meeste games heb je een spelconsole nodig, die je dan verbindt met je tv-scherm. Maar wanneer je met meerdere mensen in de leefkamer bent, dan heb jij het niet altijd te zeggen over wat er op het scherm verschijnt. Maar geen nood: dit artikel bij Gizmodo vertelt je hoe je met je Sony of Microsoft console toch je games kan streamen naar je computer of een mobiel toestel.
https://gizmodo.com/how-to-get-your-console-games-streaming-to-windows-mac-1830561360 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...


FIREMIN: STOP HET GEHEUGENLEK VAN FIREFOX


Firefox is een prima browser, maar na een tijdje loopt die, althans bij ons, echt vol en gebruikt hij enorm veel geheugen. IN de recente versies van Firefox heeft Mozilla wel getracht dat te verbeteren, maar het probleem blijft toch duren. Deze tool probeert te helpen. Er bestaat ook een portable versie van.
https://www.rizonesoft.com/downloads/firemin/


ROBOCRAFT: GAME
433 MB - freeware
Een action & shooter game, en dat volledig gratis, althans de basisversie. Voor de premium modus moet je, zoals zo vaak bij deze games, betalen.
https://robocraftgame.com/


LT: LANGUAGE TOOL VOOR CHROME
Bij Firefox heb je al veel langer een ingebouwde spellingcorrector, die je kan uitbreiden met verschillende talen. Voor Chrome is er nu ook een extensie, die je teksten controleert op spellingfouten.
Heb je geen Chrome, dan werkt de tool ook voor Firefox. Alhoewel wij betwijfelen waarom je die zou installeren, want Firefox zelf heeft een ingebouwde spellingcorrector.
https://languagetool.org/

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere. 
 

Het laatste woord.... 


 
NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu 
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier 
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart 
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe 
Marijke Pante,
Marianne Steijlen 
Reinhilde Remaut 
Ludo Cattoor 
Evert Poppen 
Philip Lafeber 
Julien Van den Borre, 
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Frank VDW
Filip Overmeire (Filover) 
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool

In het bijzonder danken wij Wim Wylin voor de vele tips, en Gerard Schaefer voor de spreuk van de week.

- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Dat kan op deze link

http://www.netties.be/v20/abonnement.php 

AFSLUITER VAN DE WEEK
Een vriend is iemand die alles van je afweet
en desalniettemin van je houdt.
-Elbert Hubbard-