Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
29/11/2018 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat
 

DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 22
Nummer 1083 van 24/11/2018Gegroet lezer,

Tja, techniek is mooi wanneer alles werkt. Door een technisch probleem konden wij verleden week de nieuwsbrief in html-versie niet versturen. Dat euvel is ondertussen opgelost - maar wij willen uw mailbox uiteraard niet oververzadigen met twee nieuwsbrieven op één dag. Daarom met deze editie 183 als nieuwsbrief, en editie 182 vid je online op dit adres:
http://www.netties.be/archief_edities/20181117_1082.htm

Dubbel zoveel leesplezier gewenst! Bij leven wen welzijn tot volgende week,

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 

 
Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.FACEBOOK: EEN NUANCERING
De laatste tijd regende het kritiek op Facebook. Er was niet alleen het probleem dat de gegevens van gebruikers vrijgegeven werden aan derden, en onvoldoende beschermd waren, er was het probleem van het fake news, en de Russische inmenging in de Amerikaanse verkiezingen.

Nu heb je bij ons ook wel wat kritiek kunnen lezen. En een grote fan van Facebook zijn we nog altijd niet geworden. Maar na een artikel in de New York Times, en vooral het beluisteren van de podcast van Daily Tech News Show voelden we toch een behoefte aan nuancering.

Het artikel van de NYT is gebaseerd op interviews met meer dan 50 mensen, waaronder actuele en voormalige bazen en medewerkers bij Facebook. En de NYT haalt  enkele niet zo frisse feiten aan - Facebook zou namelijk vuile trucjes uitgehaald hebben om zijn critici de mond te snoeren.

Zo zou Facebook beroep gedaan hebben op een bedrijf dat critici van het netwerk in een slecht daglicht wou zetten, door hen te linken aan de financier George Soros. Nu werkt de naam van die 'wilde weldoener' als een rode lap op bepaalde middens aan de rechterkant, omdat hij met zijn sponsoring van politieke groepen zijn eigen agenda zou willen doordrukken, namelijk een open maatschappij. Na het artikel heeft Facebook tussen haakjes de banden met dat bedrijf doorgeknipt. (1)

Facebook zou de ogen gesloten hebben voor het misbruik dat Russische agenten van het netwerk maakten, ook toen het dat misbruik al duidelijk vastgesteld had. En Mark Zuckerberg zou erg gebeten zijn op Tim Cook omdat die verklaard had dat Facebook de privacy van de gebruikers verkwanselt, terwijl Apple die juist beschermt. Zo gebeten zou hij geweest zijn dat hij al zijn personeel en kaderleden bevolen had om Android-telefoons te gebruiken.

Dat laatste wordt echter tegengesproken. Verschillende kaderleden zouden nog degelijk hun iPhone gebruiken. En Zuckerberg zou altijd al aan zijn personeel gevraagd hebben om Android toestellen te gebruiken, omdat de Android app toen echt barslecht was, en hij die alleen maar kon verbeteren indien hij massale feedback kreeg. Facebook heeft in een blogposting zichzelf verdedigd, en punt voor punt de kritiek van de NYT weerlegd.

In de uitzending van vrijdag van de DNTS podcast wordt een kritisch maar naar onze mening juist beeld geschetst van Facebook en de filosofie van Zuckerberg.

Om te beginnen is er het feit dat, zodra je begint om content van je gebruikers te modereren (lees: schrappen), dan begeef je je op een hellend vlak. De weg naar de hel is geplaveid met goede voornemens, en Facebook lijkt af te stevenen op die hel.

Facebook heeft, aldus DTNS, het DNA van Zuckerberg, die de wereld als een ingenieur beziet. En Facebook heeft inderdaad heel wat knappe technologie bedacht. Dat er problemen begonnen te ontstaan, heeft Zuckerberg wel degelijk geweten, maar hij delegeerde de oplossing ervan aan anderen, tot het probleem gewoon over zijn hoofd gegroeid is. En nu lijk het té laat om het nog te kunnen oplossen. Zuckerberg heeft het probleem niet opzettelijk verwaarloosd, maar het past gewoon in zijn denkwijze om vooral aan technologie te denken. Een denkwijze die Steve Jobs ook had, ten tijde van Antennagate, en die luidt: kijk, wij hebben die technologie bedacht, en die werkt goed. En als er een probleem is, dan is dat omdat jullie de technologie niet goed gebruiken - in het geval van Antennagat: omdat de gebruiker het toestel verkeerd zou vasthouden.

Bovendien geloofde Zuckerberg in openheid, dat de mensen zouden willen delen, en dat eventuele problemen zichzelf zouden oplossen. Maar dat gebeurde niet.

Voeg daarbij het feit dat Facebook enkel werkt met algoritmes. En die reageren gewon op jouw gedragingen. Wanneer je veel filmpjes bekijkt met katten, weet Facebook dat je dat graag ziet (en dan kan het advertenties verkopen met als targetpubliek mensen die graag katten zien), en het zal jou nog meer dergelijke filmpjes tonen. Als je veel op filmpjes van alt-right klikt, dan zal je nog meer filmpjes te zien krijgt. Facebook geeft je wat jij blijkbaar wil, en heeft cijfers om dat aan te tonen. De grote vraag is echter: is dit wel goed,  voor onze maatschappij, onze democratie?

Beluister zelf de podcast, die je standpunt weer wat kan verbreden.

Tot slot nog dit: Facebook heeft aangekondigd dat het een onafhankelijke toezichtcommissie zal creëren in 2019. Daar zullen gebruikers dan beslissingen van Facebook kunnen betwisten, over content die al dan niet verwijderd werd.
https://www.nytimes.com/2018/11/14/technology/facebook-data-russia-election-racism.html
https://www.getrevue.co/profile/caseynewton/issues/facebook-fights-dirty-145113
https://media.acast.com/dtns/cookingthefacebooks-dtns3410/media.mp3FIREFOX WAARSCHUWT JE VOOR WEBSITES MET EEN LEK
Er was al een tijdje een extensie voor de Firefox browser, Monitor, die je waarschuwde wanneer je op een site kwam waar recent een lek vastgesteld was. Want heb je daar een account aangemaakt, al een hele tijd geleden, dan was je die site misschien al het oog verloren. En heb je nooit een melding ontvangen over een lek op die site, en heb je dus ook nooit je inloggegevens aangepast.

Een goed idee dus, die extensie, zo dacht Firefox. Het werkt aldus: wanneer je een website bezoekt, waarvan de database recent gehackt werd, dan krijg je een melding. Je kan dan die melding wegklikken, of Firefox Monitor raadplegen, waar je jouw e-mailadres ingeeft. De tool zal dan controleren of je adres voorkomt in de gelekte database.

Handig.
https://www.ghacks.net/2018/11/15/firefox-will-soon-alert-users-about-recently-breached-sites/YOUTUBE BEGINT HEEL STILLETJES LANGSPEELFILMEN TE VERTONEN
Het werd niet met veel tromgeroffel aangekondigd, maar YouTube heeft een grote uitbreiding van zijn aanbod uitgevoerd. Je zal er namelijk "echte" films, langspeelfilms, gemaakt door Hollywood, kunnen bekijken. Ook kassuccessen zoals Rocky en Terminator

Het aanbod heeft wel een prijs: je moet er wat advertenties voor lief bijnemen.

Je kon al veel langer langspeelfilms en tv-programma's aankopen, althans in de VS - net zoals je dat bij Apple iTunes of Amazon Prime kon doen. Het grote voordeel is dat je ze dan offline kan bekijken. Het gratis in streaming bekijken van langspeelfilms is daar dan een uitbreiding van.

Momenteel gaat het om een 100-tal films. Maar volgens Adage zou YouTube hier een mogelijkheid hebben om adverteerders te laten betalen om bepaalde films te sponsoren, met extra content en exclusieve beelden.

Of het aanbod wereldwijd geldt, hebben wij nog niet kunnen uittesten.
https://adage.com/article/digital/youtube-starts-showing-free-hollywood-movies-ad-breaks/315631/GIPHY GAAT OOK VOOR LANGERE CONTENT
In deze tijd moet alles snel zijn. En ook filmpjes moeten snel te bekijken zijn, en mogen niet lang duren. Want we zien ze onderweg, en voor een hele film hebben we geen tijd wanneer we aan de bushalte wachten.

Daarom kennen de GIF'jes van GIPHY zo'n succes. Dat zijn korte filmfragmenten, meestal maar van enkele seconden, die in een loop gezet worden zodat zij voortdurend herhaald worden. In een artikel van Forbes kan je lezen hoe het bedrijf zich erop beroemt dat het een marktsegment gevonden heeft dat Google links heeft laten liggen: conversational search.

Want Giphy biedt je de mogelijkheid om via het klavier leuke fragmentjes op te zoeken, gebaseerd op de woorden in je gesprek.

Nu wil het dat aanbod uitbreiden tot langere fragmenten, eveneens gebaseerd op wat er in een gesprek gezegd wordt, maar dan wel aangeboden door bedrijven waarmee het samenwerkt -sportkanalen, mediahuizen, nieuwszenders. De fragmenten zouden dan wel iets langer kunnen zijn - tot een 18 seconden lang.

Onlangs heeft GIPHY zelfs het eerste 'lange' filmfestival gehouden, waarbij enkel video's te zien waren van 18 seconden of korter. De winnaar was toen de 'film' Washed Up, die amper 14 seconden duurde.

Een interessante evolutie. Meer bij Forbes.
https://www.forbes.com/sites/dbloom/2018/11/17/giphy-video-search-gif-stickers-short/NU OOK SKYPE GESPREKKEN VIA ALEXA
Tja, we zullen binnenkort toch wel eens zo'n Amazon toestel met de Alexa software in huis moeten halen. Ze zien er zo aantrekkelijk uit, en kunnen steeds meer.

Zo heeft Microsoft deze week aangekondigd dat het samenwerkt met Amazon om de Skype gesprekken ook via deze toestellen te brengen. Met de simpele Echo, de slimme luidsprekers dus, zal je een Skype voice gesprek kunnen voeren. En met de Echo Show, die voorzien is van een scherm, zal je ook Skype videogesprekken kunnen voeren. Gewoon "Alexa, call Harry on Skype" volstaat om een gesprek op te starten. Handig, niet?

Dit bericht kadert in een tendens waarbij Microsoft steeds nauwer samenwerkt met Amazon, en Alexa, Cortana en Xbox steeds nauwer in elkaar geïntegreerd worden.

Meer bij The Verge.
https://www.theverge.com/2018/11/19/18102670/skype-alexa-calling-integration-features-microsoft-amazonEEN .ZIP DOMEINEXTENSIE, WAT KAN ER VERWARRENDER ZIJN...
Er zijn ontelbare vele nieuwe domeinextensies gecreëerd in de voorbije maanden. En dat is een zegen, want zo kan je een leuke domeinnaam voor je project creëren, zonder er schatten van mensen voor te moeten betalen.

Maar sommige extensies zijn toch wel niet echt doordacht. Denk nu aan .zip. Dat is een extensie die door Google geregistreerd werde, en die het zelf zal beheren. Op zich geen probleem. Maar heb je er al eens stil bij gestaan waartoe dit kan leiden?

Juist ja: je zal voortaan op websites o.a. in Twitter een link zien naar http://pkz204g.zip/. Tik je dat adres in Twitter in, dan wordt dat daadwerkelijk omgezet in een aanklikbare link, wat in vakterm 'resolven' heet. Euh... levensgevaarlijk, niet? Want klik je hiermee geen .zip bestand aan, dat je uitpakt en waarmee je je computer besmetten kan?

Grapjassen op Twitter vonden dat er maar meteen ook .exe domeinextensies moeten komen...

Op de eerste link zie je dat Google wel dgelijk de eigenaar is van de .zip gTLD. En de tweede link verwijst naar een grappige conversaite op Twitter over deze toch wel ondoordacht gelanceerde domeinextensie.
https://twitter.com/mikko/status/1063375060650639360
https://www.iana.org/domains/root/db/zip.htmlINSTAGRAM TREEDT OP TEGEN APPS DIE AANTAL VOLGERS OPKRIKKEN
Bij Twitter is niet zozeer het aantal volgers dat in de ogen van velen telt, wel het aantal reacties dat sommige tweets losmaken. Bij Instagram speelt het aantal volgers een veel grotere rol. Niet alleen voor het eigen ego, maar vooral bij de zogenaamde influencers. Want hoe meer volgers, hoe groter hun invloed, en hoe meer geld (of producten) zij verdienen met hun postings.

Het bericht dat Instagram een aantal apps van derden verwijderd heeft van de accounts die ervan gebruik maken, sloeg dan ook in als een bom. Het gaat dus om apps die kunstmatig het aantal volgers opdrijven, het aantal likes, enz.

Nu moet daarbij wel de nuance gemaakt worden dat het Instagram niet zozeer te doen was om het spel eerlijker te laten spelen, als wel om het feit dat de meeste van deze apps enkel kunnen werken wanneer jij jouw wachtwoord overhandigt. Wat uiteraard heel gevaarlijk is.

Instagram heeft dus de toegang tot die apps afgesloten, en de gebruikers ervan een waarschuwing gezonden dat zij best hun wachtwoord wijzigen.

Er was, tussen haakjes, nog een bericht over Instagram en wachtwoorden: er bleek namelijk een fout te zitten in het systeem om je data van Instagram te downloaden. Want dan kreeg je een link, waarin ook je wachtwoord verwerkt zat in gewone tekst. Op zich lijkt dat onschuldig, maar die link komtwel in je browser geschiedenis terecht. En die is, zo wordt ons verteld, redelijk gemakkelijk te onderscheppen.

Instagram heeft de lek ondertussen gedicht.
https://techcrunch.com/2018/11/19/instagram-fake-followers/
https://www.techradar.com/news/instagrams-data-download-tool-revealed-some-user-passwordsGOOGLE CHROMECAST SYNCHRONISEERT MUZIEK MET HOME LUIDSPREKERS
De slimme luidsprekers worden altijd maar... slimmer. Gisteren kon je lezen dat de Echo van Amazon voortaan ook Skype-gesprekken mogelijk maakt (en de Echo Plus ook Skype video). En dat is eigenlijk wel superhandig, en gaat misschien wel een grote toekomst tegemoet in de communicatie voor oudere mensen. Want zo handig zijn die niet met een smartphone en al die apps dat ze moeten openen. Zet echter een slimme luidspreker in de huiskamer, en zij moeten maar gewoon zeggen: "Alexa, bel mijn zoon", en hups, het gesprek wordt opgestart. Ook met video, indien gewenst.

Alles wat nodig is, is dat iemand in de familie, een kleinzoon/dochter of zoon/dochter of vriend, de slimme luidspreker eenmalig configureert. En verder kunnen opa en oma voortaan met hun familie gesprekken voeren, ook wanneer zij niet zo tech-vaardig zijn.

Maar we zijn afgedwaald. Slimme luidsprekers kunnen dus steeds meer. Zo lees je deze week bij Venturebeat dat de Google Chromecat nu muziek kan synchroniseren met de slimme luidspreker van Google, Home.

Dat betekent dus dat je muziek, podcasts of audioboeken, of streaming muziek van Spotify en co kan spelen via je tv, en via je Home speakers. En dat alles gesy,nchroniseerd wordt.

Meer daarover bij Venturebeat.
https://venturebeat.com/2018/11/19/google-chromecast-can-now-sync-music-with-home-speakers/BITCOIN OP ZIJN LAAGSTE NIVEAU SINDS EEN JAAR
Kan de gemiddelde lezer nog volgen met de Bitcoin? Het begrip zelf is al niet simpel, en de hallucinante koersschommelingen nog minder.

Deze week werd bekend dat de Bitcoin op zijn laagste niveau staat van het voorbije jaar. En dat dit betekent dat de hele cryptomonetaire markt ongeveer 40 miljard dollar verlies optekende. Plus dat de Amerikaanse overheid een onderzoek instelt naar manipulaties met de cryptomunten. Om te onderzoeken of de traders niet kunstmatig de prijs van die cryptomunten opgedreven hebben.

Wat de gewone gebruiker inmiddels wel ongeveer gesnapt heeft, is dat het eigenlijk met die hele cryptomunten de bedoeling was dat zij een nieuwe standaard zouden worden, een munt. Iets dat erg zeldzaam is, en dat iedereen wil hebben. Zoals goud.

Cryptomunten zijn zeldzaam, en worden steeds zeldzamer, omdat het zoveel energie kost om de munten te 'mijnen', te ontginnen. Net zoals goud zelfdzaam is, omdat er maar weinig goudaders zijn in de ondergrond van onze planeet.

Er is wel een gelijkenis en een verschil. - het goud in de ondergrond is er gekomen door evolutie. En het kost wel wat arbeidskracht - soms zelfs slavenarbeid, kinderarbeid om dat goud te ontginnen. En om cryptomunten te 'mijnen' kost het enorm veel energie. Maar waar bij goud de schadelijke gevolgen beperkt blijven, als je het zo mag noemen, tot enkel de direct betrokken personen, de mensen die in de mijnen werken, is het bij de cryptomunten de hele wereld die lijdt, omwille van het energieverbruik.

Toch even om even stil bij te staan...
http://www.cnbc.com/2018/11/19/bitcoin-skids-to-a-13-month-low-nearing-5000.html
http://www.bloomberg.com/news/articles/2018-11-20/bitcoin-rigging-criminal-probe-is-said-to-focus-on-tie-to-tetherAMAZON HEEFT GROTE PLANNEN MET ALEXA
In de VS is de digitale assistent Alexa heel populair geworden. En Amazon heeft het slim bekeken: het wil zijn assistent in zo veel mogelijk toestellen inbouwen.

Daarvoor heeft het nu de Alexa Mobile Accessory Kit uitgebracht. Makers van draadloze koptelefoons die via Bluetooth werken bijvoorbeeld en van andere wearables, kunnen dan via de koptelefoon en micro contact leggen met de Alexa app op de smartphone. En dan via voic hun muziek, nieuws controleren, of krijgen toegang tot de vele duizenden Alexa skills, of bedienen hun domotica.

De kit was al in januari voorgesteld op CES, maar was toen enkel beschikbaar voor een beperkt aantal toestellen, zoals de Jabra Elite en koptelefoons van Bose en Sony. Nu zal dus elke fabrikant van bluetooth toestellen het toestel compatibel kunnen maken met Alexa (1)

Als voorbeeld van een toestel dat communiceert via voice, heeft Amazon een microgolfoven voorbesteld, die naar Alexa luistert. Je kan je natuurlijk wel afvragen of we echt wel zo lui geworden zijn, dat we niet die paar stappen naar het toestel meer willen zetten, en daar op een paar knopjes willen duwen... (2)

En tot slot een bericht over de stem van Alexa. Want bij een toestel dat tegen je praat, is het toch belangrijk dat de stem een beetje natuurlijk klinkt. Amazon zou, volgens Slashgear, werken aan een nieuwslezer voor Alexa. Want tot nu toe wordt daarbij dezelfde stem gebruikt als voor allerlei Alexa skills.

De nieuwe stem zou een 'newscaster' zijn - dat is een speciale manier om nieuws voor te lezen. Daarbij wordt het onmiddellijk duidelijk dat je naar nieuws luistert, en worden belangrijke punten benadrukt, enz.

Hiervoor zou gebruik gemaakt worden van Neural Text-to-Speech technologie, NTTS genaamd. Een voorbeeld van dergelijke newscaster kan je beluisteren bij Slashgear. (3)
https://venturebeat.com/2018/11/20/amazon-opens-up-alexa-mobile-accessory-kit-to-all-wireless-headphone-and-wearable-device-makers/
https://www.theverge.com/2018/11/21/18103123/amazonbasics-amazon-microwave-alexa-voice-commands-review-features
https://www.slashgear.com/amazon-working-on-alexa-newscaster-voice-for-reading-the-news-20554790/MENSTRUATIE-APPS GOED VOOR MANNEN, MARKETEERS EN MEDISCHE BEDRIJVEN, MAAR NIET VOOR VROUWEN
Dat is alvast de stelling van een artikel bij Vox.com. Het blijkt namelijk dat apps die de menstruatiecyclus voorspellen via een heel vriendelijke interface, eigenlijk niet echt bruikbaar zijn voor vrouwen.

Zo vertelt de auteur van het artikel dat zij, toen zij toch zwanger werd, elke dag naar de in vriendelijk blauwe letters moest kijken 'X dagen te laat' (en tellende - in afwachting van de dag dat zij naar de kliniek kon gaan voor de zwangerschapsonderbreking.

Erg pijnlijk dus. En daarna realiseerde de auteur zich dat zij eigenlijk de app niet verder kon gebruiken om het tijdstip van haar menstruatie te noteren. Want door die onderbreking, zou de app gaan denken dat zij een cyclus heeft die meer dan twee keer langer is dan normaal. Alle andere berekeningen zouden aangepast worden, en de app zou zijn nut verliezen.

En dat is fout, zo meent de auteur. De 'femtech' markt, dus technologie bedoeld voor vrouwen en hun gezondheid,zou volgens schattingen tegen 2025 50 miljard dollar waard zijn. Maar slechts 10% van dat geld gaat naar startups die door vrouwen geleid worden.

Maar lees het hele artikel. Apps die een menstruatiecyclus volgen zijn wel degelijk nuttig, omdat je bijvoorbeeld maanden op voorhand kan plannen of die ene week vakantie die je gepland hebt, niet toevallig gaat samenvallen met je menstruatie. Iets wat je, indien mogelijk uiteraard gaat vermijden.
https://www.vox.com/the-goods/2018/11/13/18079458/menstrual-tracking-surveillance-glow-clue-apple-healthINSTAGRAM WIL JE LATEN AFKICKEN VAN JE VOLGERS-VERSLAVING
Eerder deze week kon je al lezen hoe Instagram grote kuis hield onder apps die het aantal volgers op Instagram kunstmatig opdreven. Maar Instagram heeft nu nog een ander initiatief genomen, om de Instagrammers niet meer zo eng te laten focussen op hun aantal volgers. En wel door wijzigingen aan te kondigen aan je profiel. Bovenaan je profiel zal je andere icoontjes en knoppen zien, die van plaats wisselen. En de manier waarop je wisselt tussen tabs zal ook veranderen.

Gelukkig (haal maar diep adem van opluchting) verandert er niets aan het rooster waarop je foto's staan. Wat nu ook al vaststaat is het feit dat de teller met het aantal volgers niet meer zo prominent te zien zal zijn: niet meer bovenaan, en in een veel kleinere lettergrootte.

Bij The Verge zie je enkele voorbeelden van de mogelijke wijzigingen.
https://www.theverge.com/2018/11/21/18106969/instagram-user-profiles-igtv-mutuals
   


GOOGLE WERKT NIEUW BELEID UIT ROND POLITIEKE ADVERTENTIES
Volgend jaar, in de lente, zijn het Europese verkiezingen. En Google wil vermijden dat daar gesjoemeld wordt met beïnvloeding. Daarom kondigt het nu aan dat het een nieuw beleid gaat invoeren voor politieke advertenties. Dat beleid moet voor meer transparantie zorgen, zodat het duidelijk is wie er voor die politieke advertenties betaalt.

Eerder hadden zowel Google, als Facebook, Twitter en andere tech- en adverteerbedrijven een gezamenlijke gedragscode afgesproken voor Europa, met de bedoeling om de verspreiding van face news tegen te gaan.

De details van het nieuwe beleid kan je nalezen bij Bloomberg. In elk geval heeft de Europese Commissie al aangekondigd dat het eind dit jaar de nieuwe transparantieregels zal evalueren, vooraleer te beslissen of er ook wettelijke maatregelen genomen moeten worden.
https://www.bloomberg.com/news/articles/2018-11-21/ahead-of-eu-vote-google-unveils-new-policy-for-election-ads

 


 
 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!


NIET ALLES LUKT: GOOGLE STOPT MET GLUCOSE-TRACKING CONTACTLENS
Technologie maakt veel mogelijk. Maar soms blijken projecten, die veel perspectieven openden, toch niet werkbaar.

Zo kondigde Verily, de wetenschappelijke afdeling van het overkoepelend bedrijf van Google, Alphabet aan dat het "smart lens" programma stopgezet. Dat was een programma waarbij kleine sensoren aangebracht werden op contactlenzen, om het bloedsuiker niveau in tranen te meten.  Zo zouden diabetici in real time, en op een minder invasieve manier -het prikken in de huid- hun glucoseniveau kunnen meten.

Een hele vooruitgang, als de experimentele metingen zouden kloppen met wat via andere sensoren gemeten werd. En dat bleek dus een mislukking: het bleek dat er onvoldoende consistentie zat in de meting van het verband tussen glucose in tranen, en glucose in het bloed.

Project afgevoerd dus, helaas.
https://www.cnbc.com/2018/11/16/alphabet-verily-stops-smart-lens-glucose-measuring-contact-lens.htmlJE KOP IN CHOCOLADE? HET KAN!
Dat het niet Belgen zijn die dit uitgevonden hebben, is hoogst ongewoon. Want het is een uitvinding die mechanisch freezen combineert met echte Belgische chocolade.

Het concept is simpel: het bedrijf dat deze technologie uitgevonden heeft, maakt een 3D scan van je hoofd. En gaat dat dan in één of meerdere exemplaren freezen uit een blokje chocolade. Het resultaat kan je op een stokje steken, zodat het een lolly wordt. Maar wellicht zal je toch niet zo gauw aan je eigen gezicht gaan likken, toch?

Het bedrijf heeft nog andere chocolade-concepten, zoals het graveren van berichten in chocolade. Slim bedacht.

Een filmpje vind je bij Mashable.
https://video.twimg.com/amplify_video/966286557538693121/vid/480x480/TrhMbJSdjqCk1htm.mp4MICROSOFT: INLOGGEN BJ OUTLOOK SKYPE EN CO ZONDER WACHTWOORD
Gaan we eindelijk van het dilemma gemakkelijk-te-kraken/te onthouden wachtwoord vs moeilijk-te-kraken/te onthouden wachtwoord afgeraken? Het lijkt er stilaan op.

Het wondermiddel moet FIDO2 zijn, een technologie waarbij je een hardware stick gebruikt die je in je toestel steekt, waarna je dus geen wachtwoord meer nodig hebt. Voor smartphones, die geen USB-poort hebben, werkt de stick met Bluetooth en NFC Wireless.

Maar wat als je je die hardware stick verliest? Geen nood, daar is aan gedacht. Want er zit nog een extra beveiliging: het volstaat niet om de stick in de computer te stoppen (of een NFC / Bluetooth verbinding te leggen), er is ook extra autenticatie nodig. Zoals gelaatsherkenning (Windows Hello), of vingerafdruk. Of de stick wordt gecombineer met een PIN code.

Microsoft zal de technologie alvast toepassen voor Outlook.com, Office 365, Skype, OneDrive, Cortana, Microsoft Edge, Xbox Live, en meer.

CNet vertelt je er alles over.
https://www.cnet.com/news/microsoft-now-lets-you-log-into-outlook-skype-xbox-live-with-no-password/MICROSOFT WERKT MET GOOGLE SAMEN AAN CHROME
Mooi toch, die openheid die Microsoft de laatste jaren tentoonstelt tegenover andere besturingssystemen. Zo weet Ars Technica te melden dat ingenieurs van Microsoft meewerken aan de Chrome browser van Google, zodat die een native Windows app kan worden voor computers die op de ARM processor draaien.

Volgens Ars Technica is dit de tweede poging van Microsoft om een lijn pc's te maken die op ARM processoren draaien - de eerste was met Windows RT, en nu dus met Windos 10. Het bijzondere is dat Chrome niet draaien zal in een emulator, maar als native Windows 10 app.

Microsoft heeft heel wat redenen om de Chrome browser aan te pakken - want het is een van de meest gebruikt apps van derden op Windows. Chrome draait uiteraard al op ARM systemen (zowel op Android toestellen als op Chrome OS laptops), zo voegt het artikel eraan toe, maar het compileert nog niet goed als een Windows-op-een-ARM app.

Meer technische uitleg bij Ars Technica.
https://arstechnica.com/gadgets/2018/11/microsoft-joining-qualcomm-and-google-to-bring-chrome-to-windows-on-arm/ 
 

Het oor wil ook wat!
Audio op het Internet


DE BESTE PODCASTS VAN 2018

Heb je nog wat tijd over in je podcast-luisterschema? Ga dan snel naar dit artikel bij Time. Want daar vind je weer verse titels om snel aan je podcast app toe te voegen. Wij zijn alvast geïntrigeerd door "Everything is Alive", een podcast waarin levenloze objecten geïnterviewd worden, en die hilarisch zou moeten zijn.
[Taal: ENG]
http://time.com/5455070/best-podcasts-2018-2/

Netties werkt samen met:


 
De nieuwe oogst


CIVIL WAR PHOTO SLEUTH
Deze site nodigt iedereen uit om detective te spelen en te ontdekken wie de mensen waren op oude foto's van de Amerikaanse burgeroorlog. Een boeiend artikel over de site vind je bij Slate.
[Taal: ENG]
https://www.civilwarphotosleuth.com/
https://slate.com/technology/2018/11/civil-war-photo-sleuth-facial-recognition.html


PRAATPLAAT

Hoe breng je informatie over naar mensen met een verstandelijke beperking? Lezer Dirk, die zelf met dergelijke mensen werkt, probeerde een manier te vinden. Hij vertelt:
"Aangezien de meesten niet kunnen lezen lijkt 'computeren' niets voor hen. Maar het tegendeel blijkt waar. Zeker nu er TTS (text to speech) is. Zo heb ik (uit de hand gelopen hobby) een soort informatiesysteem gemaakt in de vorm van een webapplicatie: https://praatplaat.be/. Eenvoudige tekstjes worden voorgelezen op eigen tempo en het 'touch systeem' voor tablet heb ik vervangen voor mensen met motorische problemen die een normaal touchscreen niet kunnen gebruiken'".
Een mooi systeem dat je kan uittesten op de website. De site ontving al de prijs 'zorgvinding 2018' van in4care, waarmee uitvindingen in de zorgsector bekroond worden. En zou eventueel ook nog de publieksprijs kunnen winnen. Maar daarvoor zou jij op de site moeten stemmen. Dat doe je toch, niet?
De opbrengst gaat naar Den Dries vzw, een voorziening voor mensen met een verstandelijke beperking.
Op de eerste link vind je Praatplaat, zodat je het zelf kan uittesten. En op de tweede link kan je je stem uitbrengen.
[Taal: NL]
https://praatplaat.be/
https://in4care.beopen.be/zorgvinding


TRAFFIC SIMULATION
Een leuk online experiment. Hoe verloopt het verkeer wanneer er op een rondpunt de voertuigen op het rondpunt voorrang hebben, of wanneer er voorrang is van rechts? En hoe evolueert die situatie wanneer er eigenlijk bijna geen afslaand verkeer is, en enkel doorgaand verkeer?
Om even over na te denken.
[Taal: ENG]
http://www.traffic-simulation.de/


TAALQUIZ MERRIAM WEBSTER

Wij hebben onze Van Dale, in het Engelse taalgebied heb je Merriam Webster. Daarvan bestaat ook een online versie. En daar vind je een leuke quiz, om je kennis van de Engelse taal te testen. Er zijn verschillende versies, dus je zal ongetwijfeld wat bijleren!
[Taal: ENG]
https://www.merriam-webster.com/word-games/vocabulary-quiz


SHOELEATHER: PLAATSELIJKE BRONNEN
Soms gebeurt er iets in een klein stadje, en dan focust de wereldpers zich op die plek. En dan zijn het eigenlijk de plaatselijke correspondenten die meer informatie kunnen verschaffen over de achtergrond van die stad, dat dorp. Maar hoe vind je de mensen? Dit is een Amerikaanse database, en eigenlijk zou er ook zo iets moeten ontstaan in eigen land. Dat plaatselijke correspondenten vindbaar worden, en als bron kunnen dienen. Want een journalist van een grote wordt nu wel voor elke gebeurtenis gebruikt, maar hij kan onmogelijk alls weten over een verhaal dat zich afspeelt in een klein stadje.
[Taal: ENG]
https://shoeleather.us/


EUNOIA: WOORDEN DIE NIET VERTAALD KUNNEN WORDEN
Er zijn woorden die je tegenkomt in een andere taal, en waar je geen woord voor kan vinden in je eigen taal. Omdat het een gebruik omschrijft dat niet in jouw omgeving gebeurt bijvoorbeeld.
Deze website geeft je een verklaring voor deze woorden, met een definitie, uit welke taal zij afkomstig zijn, en hoe je het moet uitspreken.
Handig, om te bookmarken!
[Taal: ENG]
https://eunoia.world/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: HERKEN DE HOES!

Ach, waar is de tijd dat we vinylalbums hadden, en dat die o zo vaak kunstwerkjes waren... Voor de liefhebbers van toen is er deze quiz, waar je platenhoezen moet herkennen aan een fragment ervan.
[Taal: NL]
https://radio1.be/herken-de-hoes


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: DE WEEK VAN DEVRIESE
Er zijn heel wat journalisten met een vast column in de krant. Sommigen kunnen doordrammen, sommigen leuteren. Maar anderen springen er dan weer bovenuit. Zoals De Week van Devriese.
Om te volgen.
https://deweekvandevriese.wordpress.com/2018/11/10/konijntje/
https://deweekvandevriese.wordpress.com/


VRIJDAG MULTIMEDIA: IDEALE WERELD
Hoe ze het doen, die mensen van dit satirisch programma, is ons een raadsel. Binnen de kortste keren hebben ze een filmpje ineen gestoken, dat de hele politieke cultuur in zijn blootje zet. Deze week zijn er weer enkele pareltjes bij, zoals de zogenaamde reportage van stagiair-journalisten over het bezoek van president Macron aan ons land
[Taal: NL]
https://www.youtube.com/user/DeIdealeWereld


VRIJDAG MULTIMEDIA: GERT VAN DEN BOSCH

Deze fotograaf heeft een prachtige collectie foto's van alles wat te maken heeft met de boerderij - van schattige biggen, tot ja helaas, slachters. Haarscherp, echt heel mooi!
[Taal: NL]
http://gert64.1x.com/gallery


Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com
 


           W I K I P E D I A
    Een selectie van nieuwe en actuele bijdragen in
       de Nederlandstalige versie van Wikpedia

Wikipedia is een project met als doel een complete encyclopedie op het web te creëren. Iedereen kan Wikipedia gebruiken om informatie te zoeken of toe te voegen. U kunt eenvoudig zelf artikels schrijven, corrigeren of aanvullen. Aanmelden is hiervoor niet nodig, u kunt door op een van de onderstaande pagina's op "Pagina bewerken" te klikken meteen aan de slag.


Deze week zijn onder meer nieuwe artikels verschenen over:

    Geneesmiddel dat na bepaalde operaties wordt gegeven - https://nl.wikipedia.org/wiki/Neostigmine
    Bijeenkomst van vooraanstaande kerkleden uit Nederlandse vluchtelingengemeenten - https://nl.wikipedia.org/wiki/Convent_van_Wezel
    Dichter, schrijver en Vlaams activist - https://nl.wikipedia.org/wiki/Geert_Pynenburg
    Franse politicoloog en arabist, gespecialiseerd in het hedendaagse Midden-Oosten en moslims in het Westen - https://nl.wikipedia.org/wiki/Gilles_Kepel
    Beschermingsinstallatie op de voorkant van een voertuig - https://nl.wikipedia.org/wiki/Koeienvanger
    Historisch ziekenhuis - https://nl.wikipedia.org/wiki/Ziekenhuis_Calvari%C3%ABnberg


Daarnaast zijn onder andere de volgende bijdragen actueel:

    Themadag voor mannen op 19 november - https://nl.wikipedia.org/wiki/Internationale_mannendag
    Teruggevonden gezonken onderzeeboot - https://nl.wikipedia.org/wiki/ARA_San_Juan_(S-42)
    Voor hoge prijs verkocht schilderij - https://nl.wikipedia.org/wiki/Portret_van_een_kunstenaar_(zwembad_met_twee_figuren)


Verdere bijzonderheden op de Nederlandstalige Wikipedia:

    Het portaal van de week gaat over het Wilde Westen - https://nl.wikipedia.org/wiki/Portaal:Wilde_Westen

De vorige bijdragen van Wikipedia aan NeTTieS zijn hier te vinden: http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wekelijkse_bijdrage_in_NeTTieS
 
Bij de collega's
*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

 
 - Ook in webshops betaal je straks simpel met Tikkie
https://www.ad.nl/tech/ook-in-webshops-betaal-je-straks-simpel-met-tikkie~ab4bec4d/
- Waarschuwing voor falende accu's in drones
https://www.ad.nl/tech/waarschuwing-voor-falende-accu-s-in-drones~a7226fd1/

 
 
 

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info


- Vijf manieren om Halloween minder cybergevaarlijk te maken voor kinderen
https://computertaal.info/2018/11/22/vijf-manieren-om-halloween-minder-cybergevaarlijk-te-maken-voor-kinderen/
- Frankrijk wil internet veiliger maken. Amerika, Rusland en China zeggen : liever niet
https://computertaal.info/2018/11/22/frankrijk-wil-internet-veiliger-maken-amerika-rusland-en-china-zeggen-liever-niet/
 

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- Ruim 300 Benelux-gemeenten melden zich aan voor EU-project gratis wifihotspots
https://tweakers.net/nieuws/146145/ruim-300-benelux-gemeenten-melden-zich-aan-voor-eu-project-gratis-wifihotspots.html
- 'Regering VS vraagt Europese providers Huawei-apparatuur niet te kopen'
https://tweakers.net/nieuws/146113/regering-vs-vraagt-europese-providers-huawei-apparatuur-niet-te-kopen.html*** DATANEWS

http://www.datanews.be- Albert Heijn experimenteert met levering in huis via slim slot
https://datanews.knack.be/ict/nieuws/albert-heijn-experimenteert-met-levering-in-huis-via-slim-slot/article-normal-1397467.html
- Australisch bedrijf betaalt 14,2 miljoen euro voor Belgische start-up
https://datanews.knack.be/ict/nieuws/australisch-bedrijf-betaalt-14-2-miljoen-euro-voor-belgische-start-up/article-normal-1397301.html
*** BLOOVI
http://www.bloovi.be/

- In de marge: Zweedse start-up wil zijn elektrische deelsteps straks ook in België zien rondrijden
https://www.bloovi.be/artikels/innoveren/2018/in-de-marge-zweedse-start-up-wil-zijn-elektrische-deelsteps-dra-ook-in-belgie-zien-rondrijden
- "De winstmarges op websitebouw zijn zo klein geworden dat je vandaag sneller en efficiënter moét werken om rendabel te zijn"
https://www.bloovi.be/branded/ondernemen/2018/de-winstmarges-op-websitebouw-zijn-zo-klein-geworden-dat-je-vandaag-sneller-en-efficienter-moet-werken-om-rendabel-te-zijn
 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...NETSPOT: WIFI ANALYZER


Met deze tool, die ook voor WIndows bestaat, krijg je informatie over de WiFi netwerken in je omgeving, en kan je kiezen welke het stabielste zijn.
Een review vind je bj GHacks.
https://www.ghacks.net/2018/11/15/a-look-at-netspot-wifi-analyzer-for-android/
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.etwok.netspotapp


SHARK007: CODECS
Met dit pakket "Standard Codecs voor Windows 7/8/1" haal je in één klap een verzameling codecs en filters binnen waarmee je nagenoeg alle video- en audiobestanden kan afspelen.
https://www.chip.de/downloads/Standard-Codecs-for-Windows-7_8_10_34998333.html
http://shark007.net/advanced.html


LICENCE CRAWLER: JE LICENTIES VEILIG STELLEN
Het kan je overkomen: een plotse crash, en je moet gewoon je hele computer terug configureren. En allerlei progjes die je geïnstalleerd en legitiem aangekocht had, terug opvissen. Maar waar had je die mail bewaard met daarin de licentienummer? Paniek alom!
Dit progje wil helpen. Het loopt je computer af en leest de licenties uit in het Register.
https://www.chip.de/downloads/LicenseCrawler_33927477.html
http://www.klinzmann.name/licensecrawler.htm


MP3 CUTTER: AUDIOBESTANDEN BEWERKEN

Windows - shareware ($14,9)
Metdeze software kan je een hele reeks bewerkingen uitvoeren op audiobestanden, zoals trimmen, cut out, fade in/out. Alle bewerkingen zijn heel gebruiksvriendelijk uitgelegd. Het resultaat is ook een hogekwaliteits MP3.
De software kost $14,90, maar je kan een gratis versie uitproberen.
https://www.abelssoft.de/en/windows/Multimedia/mp3-cutter

 
(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere. 
 

Het laatste woord.... 


 
NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu 
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier 
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart 
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe 
Marijke Pante,
Marianne Steijlen 
Reinhilde Remaut 
Ludo Cattoor 
Evert Poppen 
Philip Lafeber 
Julien Van den Borre, 
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Frank VDW
Filip Overmeire (Filover) 
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool

In het bijzonder danken wij Wim Wylin voor de vele tips, en Gerard Schaefer voor de spreuk van de week.

- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Dat kan op deze link

http://www.netties.be/v20/abonnement.php 

AFSLUITER VAN DE WEEK
Een bestseller is het vergulde graf van een middelmatig talent.
-Logan P. Smith-