Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
22/11/2018 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Het oor wil ook wat
 
DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 22
Nummer 1082 van 18/11/2018Gegroet lezer,

Deze week hebben wij twee berichten over geheimzinnige afleidingen van internetverkeer. Data tussen twee Amerikaanse steden maakten plots een hele omweg, om ook via China te gaan. Het gebeurde een tiental maanden geleden, het gebeurde verleden week. Toeval - ergens een foutje in een configuratie? Of regelrechte spionage door China? En als dat laatste het geval is, zou je dan niet mogen veronderstellen dat ook de VS dergelijke slimmigheden uithaalt? Want, om heel eerlijk te zijn: in onze artikels hebben wij het vaak over inmenging van Rusland in de Amerikaanse verkiezingen via de sociale netwerken. Maar zijn we zo naïef om te denken dat de Amerikaanse geheime dienst dan op zijn achterwerk blijft zitten, en niet net dezelfde technieken gebruikt om zijn rivalen te bespioneren?

Om maar even te zeggen: je moet altijd merdere kanten van een verhaal bekijken... En dat is wat wij toch trachten te doen met onze Netties - altijd dat kleine duiveltje in onze lezers proberen wakker te maken, dat kritische vragen stelt.

Veel leesplezier met dit nummer, en bij leven en welzijn tot volgende week.

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 

 
Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.
BIRD PAKT PROBLEEM VAN WILDGEPARKEERDE SCOOTERS AAN
Je hebt ons ongetwijfeld al de lofzang horen steken over de nieuwe elektrische scooters, waarmee je je snel kan verplaatsen in de steden. Via een app kom je te weten waar er zich een scooter bevindt, je ontgrendelt hem met de app, en je bent weg.

Dat wordt dan meestal wel gevolgd door onze klaagzang dat er een groot nadeel is aan deze scooters: zij hebben geen vaste plek om achtergelaten te worden, met een probleem van wildparkeren tot gevolg. De scooters worden achteloos achtergelaten, op plekken waar zij voetgangers en soms zelfs fietsers storen. Om niet te spreken van blinden en slechtzienden, die met deze extra obstakels op hun weg geconfronteerd worden.

Een van de grootste aanbieders van dergelijke scooters in de VS, Bird, wil dat probleem nu aanpakken. Het rekent daarvoor op de medewerking van de Bird-comunity: in de app werd een functie gecreëerd waarmee gebruikers kunnen melden waar zich slecht geparkeerde scooters bevinden. De mensen die nu al voor rekening van Bird rondrijden om de scooters te herladen of te herstellen, zullen de voertuigen dan netjes verplaatsen.

Verder zal de gebruiker voortaan ook een foto moeten maken van de scooter die hij zonet geparkeerd heeft. Wanneer Bird een melding ontvangt van een slecht geparkeerde scooter, en de laatste gebruiker ervan niet met die foto kan aantonen dat hij de scooter netjes achterliet, zal het de gebruiker een "safety education" zenden. Een bericht dus, geen straf. Ons lijkt het dat het invoeren van een soort GAS-boete door Bird voor dergelijke overtreders meer effect zou hebben...
https://techcrunch.com/2018/11/06/dropbox-introduces-extensions-for-deeper-integration-with-third-party-tools/FACEBOOK WIL TIENERS TERUGWINNEN MET LASSO
Verleden week kon je lezen hoe TikTok een van de populairste bestemmingen geworden is voor het jonge wolkje. Maar er zijn kapers op de kust.

En wel in de vorm van Facebook, dat het jonge volkje graag terug zou winnen. Want waar in 2014 nog 71% van de jongeren zei Facebook te gebruiken, is dat in 2018 geslonken tot 50%.

Daarom brengt het nu Lasso uit. Daar kan je, net als bij Tiktok (dat recent samenging met Musical.ly) een korte videoclip opnemen van jezelf terwijl je aan het dansen bent en aan het lip-syncen op muziek.

Je kan die videootjes ook opslaan als Vines, wat ze weer gemakkelijker te delen maakt.

De Lasso app werd eind verleden week in alle stilte gelanceerd, en is verkrijgbaar voor iOS en Android. Je moet wel inloggen, uiteraard, via je Instagram of een Lasso-account aanmaken op basis van je Facebook account.

Meer bij The Verge.
https://www.theverge.com/2018/11/9/18080280/facebook-lasso-tiktok-competitor-app
https://itunes.apple.com/us/app/lasso-short-fun-videos/id1436534917?mt=8
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.facebook.lassoRUSLAND: AANMELDING VERPLICHT VOOR MESSAGING EN GELAATSHERKENNING
Waar is de tijd dat het internet rebels, vrij en ongecensureerd was? En vooral: dat je nog anoniem kon zijn op het web? Vooral dat laatste wordt steeds moeilijker. Niet dat steeds spelers je met naam en toenaam kennen, maar zij weten wel steeds meer over jou, dankzij de tracking tools en het profiel dat over jou aangemaakt wordt.

In Rusland wordt die anonimiteit nog een stukje schaarser. Want voortaan moet je, wl je een messaging app gebruiken, jezelf identificeren. De boodschappendiensten zullen met andere woorden de registratiegegevens van de gebruiker moeten verifiëren bij de (mobiele) provider.

De operator zal binnen de 20 minuten moeten antwoorden op dat informatieverzoek, en zal moeten bijhouden welke messaging apps de gebruiker gebruikt. Niet veel persoonlijke vrijheid meer over dus. Meer bij ZDNet (1)

Een tweede bericht over Rusland en de manier waarop het de privacy van de burgers aan het inperken is, lees je bij Newmax. Het bericht dateert al van enkele dagen terug, maar het is vooral belangrijk om redenen die je in het volgende artikel leest.

Het blijkt namelijk dat Facebook verschillende Russische accounts verwijderd heeft, nadat het vastgesteld dat die gelinkt waren aan Russische bedrijven die data over gebruikers schraapten - niet zomaar data, maar specifiek gelaatsherkenning. Die zou dan gebruikt zijn om bepaalde foto's met gebruikers te matchen.

Volgens het artikel zou achter de accounts o.a. een bedrijf zitten dat in opdracht van de Russische overheid gelaatsherkenningssoftware bouwt. En het gaf toe dat studenten journalistiek hiervoor Facebook gebruikten (2)
https://www.zdnet.com/article/russia-now-everyone-who-uses-a-messaging-app-must-be-identifiable/
https://www.newsmax.com/newsfront/facebook-facerecognition-data-privacy/2018/10/14/id/886190/HET PROBLEEM FACEBOOK
Het vorige artikel wijst er nogmaals op hoe gemakkelijk het is om data bij Facebook te "scrapen', een techniek waarbij je een progje het hele Facebook laat aflopen om bepaalde data te verzamelen. Want op Facebook is zoveel data publiek, zonder enige afscherming, dat het enige wat je nodig hebt om al die gegevens te 'stelen' (want dat is het toch), veel geduld is, en een simpel scraping progje.

In een artikel bij Medium klaagt Woodrow Hartzog dit aan. Het ergste is, zo vindt hij, dat Facebook heel gemakkelijk een einde zou kunnen maken aan deze praktijken. Door niet alles standaard op "publiek" te zetten. Wanneer alles standaard "privé" staat, dan moet je een extra inspanning doen om iets publiek te zetten. En dan kan je je postings ook veel gemakkelijker beperken tot je echte vrienden en familie.

Maar dan zou Facebook wel tegen de kern van zijn eigen werking ingaan, want het is juist de mogelijkheid om gebruikers met elkaar in verbinding te brengen, die Facebook nastreeft.

Volgens de auteur zou Facebook zich wel degelijk bewust zijn van het probleem, en zou het in India experimenteren met heel bescheiden beschermingsmaatregelen voor profielfoto's. Interessante lectuur dus, maar of Facebook het roer gaat omgooien, dat is nog de vraag...
https://medium.com/s/story/facebooks-failure-to-end-public-by-default-272340ec0c07HET FACEBOOK PROBLEEM BIS: NIEUWE HARDWARE PORTAL IS WEL KNAP, MAAR NIEMAND BETROUWT HET...
Verleden week werden de nieuwe toestellen van Facebook, de slimme schermen Portal en Portal Plus, officieel uitgebracht. Je kan ze in de VS kopen bij Amazon en Best Buy: de Portal is een 10.1 scherm dat je enkel in landschap modus kan gebruiken, en $199 kost. De Portal Plus kost $349, heeft ook een camera aan boord en een 15,6 inch scherm.

De bedoeling is dat je hiermee teleconferentie-gesprekken voert à la Skype. En volgens de eerste reviews is de hardware echt wel performant, krijg je waar voor je geld. Alleen: niemand vertrouwt Facebook genoeg om een scherm mét camera, dat eigenlijk always-on is, in zijn huiskamer te zetten. Zelfs al heeft Facebook voor een kapje gezorgd, waarmee je de camera fysiek kan afdekken.

Facebook heeft nu eenmaal de reputatie om voortdurend te blunderen. Een mentaliteit van "eerst doen, en dan nadenken". Het valt dan ook te betwijfelen of de toestellen een groot succes gaan worden...
http://www.theverge.com/2018/11/8/18072998/facebook-portal-plus-smart-display-messenger-review-price-specs
https://www.cnet.com/news/facebooks-portal-video-calling-smart-display-hits-stores/
OPNIEUW VERDACHTE AFLEIDING VAN INTERNETVERKEER VASTGESTELD
Verleden week kon je lezen hoe er vastgesteld was dat gedurende meer dan anderhalf jaar internetverkeer, dat eigenlijk tussen twee Amerikaanse steden had moeten verlopen, een hele omweg maakte naar China. En dat daar toch vragen bij gesteld mogen worden.

Vandaag komen wij op dat bericht terug. Want nu heeft Google maandag mogen vaststellen dat het gedurende een heel uur de controle van verschillende miljoenen van zijn IP-adressen kwijt was. Hierdoor waren zijn zoekmachine en andere diensten een tijdlang onbruikbaar voor de gebruikers. Maar ook Spotify en andere bedrijven die van Google cloud gebruik maakten bleven in de kou staan.

Google zelf beweert dat er ergens een foutje gebeurd is. Maar Ars Technica betwijfelt dat toch. Want opnieuw werd het verkeer naar China Telecom afgeleid, de Chinese provider die in handen is van de overheid aldaar.

Gevaarlijke spelletjes, als  je het ons vraagt. Van spionage naar oorlog is maar een stap. Daarom staan wij volledig achter dit artikel, dat oproept om een Cyberconventie van Genève te creëren. Net zoals de 'gewone' conventie zouden daar afspraken gemaakt moeten worden, zoals het feit dat gewone burgers geen slachtoffer mogen worden van die oorlogsvoering. Een werkpunt voor de politiek? (2)
https://www.theregister.co.uk/2018/11/13/google_russia_routing/
https://arstechnica.com/information-technology/2018/11/major-bgp-mishap-takes-down-google-as-traffic-improperly-travels-to-china/
https://www.dnsbelgium.be/nl/nieuws/moet-er-een-cyberconventie-van-gen%C3%A8ve-komenAMAZON MOET OPNAMES VAN ECHO OVERHANDIGEN IN MOORDZAAK
We blijven nog even in een paranoia-bui zitten. Want deze week kan je lezen bij o.a. NBC News dat een rechter in het Amerikaanse New Hampshire een toch wel opmerkelijke uitspraak gedaan heeft. Hij besliste namelijk dat de politie, die de moord door messteken van twee vrouwen onderzoekt, daarbij ook de opnames mogen beluisteren die gemaakt werden door de Alexa voice assistent, en die zich dus op een Amazon Echo luidspreker bevinden.

Het gaat om moorden die eigenlijk al in 2017 gepleegd werden, maar toen waren die luidsprekers dus al in het betrokken huis aanwezig. Volgens de openbare aanklager zouden er opnames zijn, gemaakt door de Echo, waarop te horen is hoe een van de vrouwen aangevallen wordt en haar lichaam verwijderd wordt. De opnames zouden zich bevinden op de servers van Amazon.

Behalve natuurlijk dat het een intrigerend verhaal is, stof voor een detective of een film, is dit bericht toch belangrijk. Omdat het aangeeft dat Alexa eigenlijk veel meer opneemt dan je zou denken. En dat zou je toch aan het denken moeten zetten...

https://www.nbcnews.com/news/us-news/judge-orders-amazon-hand-over-echo-recordings-home-murder-case-n935221?cid=sm_npd_nn_tw_maAPPLE BEVESTIGT: T2 BEVEILIGINGSCHIP BLOKKEERT ONGEAUTORISEERDE HERSTELLINGEN
Het is al een tijdje dat Apple een vervelend trekje vertoont wanneer het erop aankomt wat jij met zijn toestellen mag doen. Batterijen zijn verlijmd zodat je ze erg moeilijk kan vervangen. Toestellen worden afgedekt met schroeven die haast niet te openen zijn. Allemaal dingen die Apple ingevoerd heeft, om controle te houden over wie zijn toestellen herstellen mag: enkel de geautoriseerde dealers en herstellers.

Bij de nieuwe Macs is het nog een stapje verder gegaan: de T2 security chip zal het zo goed als onmogelijk maken dat niet -geautoriseerde bedrijven proberen een Mac te herstellen. Want als een extern bedrijf een herstelling zou uitvoeren, moet er een update uitgevoerd worden met een diagnostische tool  om de herstelling af te ronden - een tool die enkel de geautoriseerde herstellers bezitten. (1)

Nu kan je zeggen: ach wat, dat is bij auto's tegenwoordig ook zo- zelfs een lampje van je koplamp kan je niet vervangen, zonder een update aan je boordcontrole te laten uitvoeren. Wat elke autobezitter, die een beetje handig is en zelf wat wil sleutelen aan de wagen, doet vloeken. En het is niet omdat steeds meer bedrijven dergelijke praktijken toepassen, dat we dat zouden moeten slikken, toch? (1)

En als we dan toch een beetje mogen sakkeren opApple: ZDNet heeft enkele verzuchtingen verzameld van iOS gebruikers, van tools en gebruiken die hen echt dwarszitten.
https://www.theverge.com/2018/11/12/18077166/apple-macbook-air-mac-mini-t2-chip-security-repair-replacement-tool
https://www.zdnet.com/pictures/apple-you-really-need-to-fix-these-stupidly-outdated-ios-design-decisions/HEERLIJK, DIE FRIENDSHIP PROFIELEN VAN SNAPCCHAT
Er is een reden waarom het jonge volkje zo trouw blijft aan Snapchat. Hoe hard Facebook zijn best ook doet om de gebruikers af te snoepen, door alle nieuwe functies die Snapchat bedenkt, prompt te imiteren.

Die reden: Snapchat is origineel en weet trefzeker wat het jonge volkje wil. Nu pakt het uit met de Friendship Profiles. Die zetten de relaties met jouw intiemste vrienden in de schijnwerper. De functie zal daarbij dingen bijeenbrengen die jij bewaard hebt tijdens gesprekken die jij met je vrienden voerde  - chat boodschappen, foto's en video's die je gedeeld hebt. Dit alles om jou te herinneren aan de fijne momenten die je met je vrienden deelde.

Aan de privacy werd gedacht: die herinneringen zijn op jouw maat gemaakt, en alleen jij kan ze zien. Je roept de Friendship Profiles op door te tikken op de Bitmoji van je vriend. Deze functie wordt vanaf deze week geleidelijk uitgerold naar alle gebruikers.

Daarnaast is er nog een nieuwigheid, die rond de Bitmoji draait - de cartoonfiguurtjes die je vrienden voorstellen. De Bitmoji Stories zijn namelijk een soort stripverhalen waarin jij een rol speelt, en waarin ook Bitmoji's van je vrienden voorkomen. De verhaaltjes zijn afkomstig van Snapchat zelf, en je zal ze zien verschijnen in de Discover Feed - tenminste als je als taal Engels ingesteld hebt, want voorlopig is deze functie enkel beschikbaar in de taal van Shakespeare.

Maar de tweede functie rond Bitmoji's lijkt ons supergoed bedacht: Bitmoji Merch - kort voor 'merchandising'. Je zal namelijk koffiemokken, T-shirts en dergelijke kunnen bestellen met daarop jouw bitmoji en die van je vrienden. En dat is supersympathiek: een koffiemok met jouw vriendenkring erop, of jij en je beste vriend.

Nu is het afwachten hoe snel Facebook dit gaat imiteren. Alhoewel - met een T-shirt van Snapchat rondlopen zal het jonge volkje vol trots doen. Maar wil het ook met een T-shirt  van Facebook gezien worden?
https://www.engadget.com/2018/11/13/snapchat-friendship-profiles-bitmoji-stories-merch/FIREFOX EXPERIMENTEERT MET PRIJSVERGELIJKEND PILOOTPROGRAMMA
In het kader van zijn Test Pilot programma heeft Mozilla twee nieuwe experimentele functies uitgebracht voor Firefox. De eerste daarvan komt net op tijd, vlak voor de feestdagen. Het is namelijk een prijsvergelijker. Je geeft een aantal artikels op, bij verschillende sites bijvoorbeeld, en wanneer op een van die sites de prijs daalt, wegens een promo of zo, dan krijg je een melding.

Bij Price Wise, zoals de functie heet, leg je dus een watch list aan, die je manueel vult met artikels; je ziet meteen welke prijzen gedaald of gestegen zijn, en je kan vanuit de functie doorklikken naar een bepaalde site om daar het product te kopen. Voorlopig werkt de tool enkel met vijf grote (Amerikaanse) ketens: Amazon, Best Buy, eBay, Walmart, Home Depot.

Een tweede nieuwe functie is Email Tabs. Ook dit is momenteel enkel uit te testen als je aangemeld bent voor het 'early adopter' pilootprogramma van Mozilla. Dit is een functie om dingen die je tegenkomt later te lezen. Dat kon je tot nu al door die naar de Pocket app te sturen, maar met Email Tabs kan je verschillende openstaande tabs selecteren, en dan die links naar je Gmail adres zenden. Daarbij heb je deoptie om een link met een screenshot te zenden, enkel een link, of een link met het volledige artikel. En dat is weer verduiveld handig!

Meer bij Venturebeat.
https://venturebeat.com/2018/11/12/firefox-debuts-experimental-price-tracking-feature-for-consumers/GOOGLE MY BUSINESS APP: CONCURRENTIE VOOR FACEBOOK PAGES
Slim bekeken van Google. Via zijn Maps heeft het toegang tot heel wat plaatselijke informatie; zo haalt het feedback binnen van gebruikers over plaatselijke handelszaken, wanneer jij die bezocht hebt.

En nu brengt het een tool uit, Google My Business, waarmee bedrijven info kunnen bekijken over de gebruikers. Een mobiele app voor iOS en Android, waarmee zij dus reviews kunnen bekijken en boodschappen, en snel content kunnen publiceren op hun business profiel op Google.

En bovendien: zij kunnen informatie zien over hun 'volgers'. Want recent heeft Google ook een 'Follow' knop uitgebracht waarmee je bedrijven kan volgen, en op de hoogte gebracht wordt van promoties en ander nieuws.

Klinkt vertrouwd in je oren? Jawel, dat is exact wat ook Facebook doet, met zijn Facebook Pages. En weet je wat het gekke is? Als bedrijf zouden wij eerder Google vertrouwen om dat op de correcte manier aan te pakken, dan Facebook. Google heeft evenmin een goede reputatie op vlak van privacy, gewoon omdat het zoveel weet over ons. Maar het is (tot nu toe!) nooit betrapt op de grote miskleunen die de laatste maanden bekend werden over Facebook...

Meer bij TechCrunch.
https://techcrunch.com/2018/11/14/google-my-business-app-revamp-challenges-facebook-pages/GOOGLE CHROME LABS WIL MET SQUOOSH ZIJN WEBP FORMAT PROMOTEN
Deze week heeft het Chrome Labs van Google een tool uitgebracht, Squoosh, die wel handig is voor webontwikkelaars. Dat is namelijk een webapp die afbeeldingen kan comprimeren en herformatteren, met als bedoeling de kwaliteit van een afbeelding tot een aanvaardbaar niveau, en die dan te gebruiken in web apps die licht en snel zijn.

Mooi van Google. Maar het heeft er nog een bijkomende bedoeling mee, zo weet ZDNet. Google heeft namelijk een nieuw beeldformaat bedacht, WebP. Dat is een 'lossy en lossless' beeldcompressieformaat. Tot nu toe wordt dat enkel ondersteund in Crhome, en Google zou graag zien dat alle browsers het ondersteunen.

Squoosh zelf is een zogenaamd 'progressief web app' of PWQ; het werkt in alle browsers, op het mobiele toestel en op de desktop. Gebruikers van een Chrome computer en van een Windows computer met een Chrome browser zullen Squoosh kunnen gebruiken als een native app. En bij de nieuwe versie van Windows 10 die eraan komt, zal je het ook kunnen gebruiken in de Edge browser.

Meer bij ZDNet.
https://www.zdnet.com/article/google-chrome-labs-use-our-open-source-squoosh-image-tool-for-faster-page-loads/GOOGLE ASSISTANT WORDT WEER WAT SLIMMER EN NIEUWS OVER CORTANA
Vandaag wat nieuws over twee digitale assistenten, die je ook met je stem bedienen kan. Om te beginnen Google Assistant, dat je aantreft op je laptop, smartphone en slimme luidspreker. Die assistent kent steeds meer trucjes. Zo wordt hij nu meer geïntegreerd in de Android Clock app. Daardoor kan je bepaalde routines koppelen aan de klok. Wanneer je je wekker zet, zal de assistent bijvoorbeeld de lichten aandoen wanneer je wakker wordt, het nieuws gaan ophalen, enz. Ook handig is dat je in de toekomst met één 'do not disturb' commando àl je toestellen met Android erop in een slaap modus kan zetten.  Meer handige nieuwigheden bij AndroidPolice (1).

Er is ook nieuws van de Windows assistent, Cortana. Die werd in een nieuw kleedje gestoken, en is nu verkrijgbaar voor iOS gebruikers. De interface zal je antwoorden in een gewone gespreksmodus, je zal kunnen luisteren naar muziek en podcasts, en andere Cortana toestellen kunnen configureren. Wat handig is wanneer Microsoft binnenkort zijn Surface Headphones uitbrengt, zo weet The Verge.

Ook de integratie met de andere diensten van het Microsoft ecosysteem werd verbeterd. Zo kan je gemakkelijker deelnemen aan Skyp gesprekken, en kan je je kalender, meetings, e-mails, herinneringen en too-do's oproepen vanuit Cortana. The Verge neemt de nieuwigheden onder de loep (2)
https://www.androidpolice.com/2018/11/14/google-assistant-routines-clock-app-smart-speaker-do-not-disturb-mode-broadcast-replies/
https://www.theverge.com/2018/11/14/18095216/cortana-version-3-2018-redesign-ios-release


 

  
 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!NISSAN VERWENT HONDEN EN HUN BAASJES
Mashable heeft een heel leuk filmpje over een  speciale versie van de Nissan, helemaal uitgerust voor je trouwe viervoeter(s). Speciale bekleding, bestand tegen slijkpootjes. Een uitschuifbare helling, zodat ook de al iets oudere hond nog gezwind de auto in kan. Een ingebouwde haardroger, voor de wandelingen in de regen. En zelfs een uitklapbare douche, om een hond vol modder even te fatsoeneren.

Als dat geen verwennerij is voor onze viervoeters!

https://video.twimg.com/amplify_video/939238557276704768/vid/1280x720/A6QVfn0bVHKJ_EcH.mp4
https://twitter.com/
https://twitter.com/mashable/status/1050296697614610433


INTEL LANCEERT NEURAL COMPUTE STICK
Een origineel concept, dat heel wat ontwikkelaars en  onderzoekers zal aanspreken. Intel heeft namelijk een USB-stick uitgebracht, de Neural Computer Stick 2. Die bevat een op zich staand neuraal netwerk, dat draait op een Movidius Myriad X vision processing unit (nieuw woordje dus naast CPU heb je nu ook een VPU).

Met deze stick kan een wetenschapper machine learning systemen plaatselijk trainen, op elk mogelijk Linux systeem met een USB3 poort.

Waarom dit zo interessant is? Meestal wordt hiervoor beroep gedaan op computers in de cloud. En dan is er altijd het probleem dat data naar de cloud gaan en daar kwetsbaar worden. Vooral wetenschappers die met heel vertrouwelijke data werken, staan afkering van het systeem.

Met deze stick kunnen zij plaatselijk werken, en is de cloud niet meer nodig. De data verlaten de computer niet. En weet je wat de stick kost? Amper 100 dollar. Voer dus voor experimenten!
https://www.engadget.com/2018/11/14/intel-neural-compute-stick-2/


 
 

Het oor wil ook wat!
Audio op het Internet


PODCAST: WAPENSTILSTANDDAG
Het voorbije weekend werd op 11 november het einde van de 1e Wereldoorlog herdacht. En van de vele doden die deze oorlog geëist heeft. Een herdenking met veel plechtigheden en belangrijke sprekers.
Deze podcast laat de gewone mensen hun verhaal vertellen - verhalen die van ouders op kinderen zijn overgeleverd.
https://radio1.be/wapenstilstanddagPODCAST: HET ELFDE UUR
Naar aanleiding van de 100e verjaardag van het einde van Wereldoorlog heeft de VRT een podcast gemaakt, waarin uur na uur bekeken wordt wat er in die laatste uren van de oorlog gebeurde. Want geloof het of niet, tot in het laatste uur, minuut van die oorlog, bleven er doden vallen.
De podcast werd op 11/11 uitgezonden, maar kan terug beluisterd worden via de verschillende bronnen die je in dit artikel vindt.
https://klara.be/hetelfdeuur


Netties werkt samen met:


 
De nieuwe oogst


   
OLD MAPS ONLINE

Weeral een prachtige ontdekking! Vul de naam in van een stad, en je krijgt een lijst met oude kaarten die over deze stad gaan. En snel ook nog. Wij deden de test met Antwerpen, en het resultaat was verbluffend, maar ook over Heist-op-den-Berg vond de site heel wat resultaten. Je kan de kaart bekijken op zich, of als overlay.
Een site om uren zoet te zijn! Bekijk wel even de instructies wanneer je de site voor het eerst bezoekt.
[Taal: ENG]
https://www.oldmapsonline.org/


DE 40 BOEKEN DIE JE GELEZEN MOET HEBBEN
Lijstjes, boeken, ... er bestaan er heel wat. Maar dit lijstje ga ik alvast bookmarken, omdat er enkele boeken op staan die ik wél gelezen heb, en die me konden bekoren. Ik heb nog wel wat werk voor de boeg om de andere boeken af te werken!
[Taal: ENG]
https://www.independent.co.uk/arts-entertainment/books/features/books-best-greatest-read-before-you-die-classic-novels-literature-essential-austen-orwell-dickens-a8612606.html


HULPHOND URBAIN EN ZIJN BAASJES

Een heel sympathieke account om te volgen op Twitter is die van Hulphond Urbain. Daar volg je namelijk hoe deze prachtige hond opgeleid wordt tot assistentiehond, van puppy tot hij klaar is voor het werk. De account staat vol met mooie foto's, en je leert dat het niet echt evident is om zo'n hond goed op te voeden. Er hoort ook een blog bij, waar je nog meer verneemt.
[Taal: NL]
https://twitter.com/HulphondUrbain
https://shequus.wordpress.com/2018/11/11/schtvraag/


DRIVY: EEN AUTO EVEN LENEN BIJ EEN
Heb je een auto of camionette nodig voor enkele uren of een dag, week? Of heb jij een auto of camionette, die toch enkele uren, een dag of week stil staat? Dan moet je eens dit concept uitproberen. Als particulier kan je een wagen huren, of je eigen wagen verhuren. Ook de verzekering is gedekt.
[Taal: NL]
https://www.drivy.be/?force_country=true


ROASTER LIST: VOOR DE KOFFIELEUTEN!

Een site die liefhebbers van delicate koffies wel zullen kunnen smaken - letterlijk en figuurlijk: hier vind je namelijk een lijst met artisanale koffiebranders uit de hele wereld. Je kan je ook inschrijven op een mailinglijst om nieuws over koffie te ontvangen.
[Taal: ENG]
https://roasterlist.com/


DE 50 BESTE ANIME SERIES OOIT
De Anime filmpjes zijn een apart genre geworden. Gestileerde figuurtjes in een tekenfilm, vaak erg kleurrijk, met sterke karakters en fantasy thema's.
Deze site heeft een prachtige lijst samengesteld van de 50 beste anime-reeksen ooit. Om kennis te maken!
[Taal: ENG]
https://en.wikipedia.org/wiki/Anime
https://www.pastemagazine.com/articles/2018/10/the-50-best-anime-series-of-all-time.html


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: DAGELIJKSE KUNST
Een reeks video's van Klara, waarin boeiende mensen je verwelkomen in hun kunstzinnige leefwereld.
https://www.youtube.com/watch?v=GSbU75SO6pY
http://www.dagelijksekunst.be


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: FIETSOSTRADES

Nu we steeds meer de fiets gebruiken voor ons woon-werk verkeer, is het belangrijk geworden dat er veilige, snelle fietspaden komen, exclusief voorbehouden aan de fietser. De Vlaamse overheid in samenwerking met de provincies werken daaraan, en vragen de input van de bevolking over enkele fietsostrades die ze aan het plannen zijn.
[Taal: NL]
https://fietssnelwegen.be/


VRIJDAG MULTIMEDIA: THE DODO
Deze creatieveling brengt heel grappige maar vaak ook ontroerende filmpjes waarin meestal dieren de hoofdrol spelen. Waard om te volgen op YouTube!
[Taal: ENG]
https://www.youtube.com/user/TheDodoSite/feed


VRIJDAG MULTIMEDIA: NOMINATIE ARCHITECTUURFOTO 2018
In dit artikel van TheMindCircle kan je 20 foto's bewonderen die genomineerd zijn voor de Architectural Photography Awars 2018. Uitzonderlijke foto's, die uitzonderlijke architectuur in de schijnwerpers plaatsen.
[Taal: ENG]
http://themindcircle.com/architectural-photography-awards-2018/


Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com
 


           W I K I P E D I A
    Een selectie van nieuwe en actuele bijdragen in
       de Nederlandstalige versie van Wikpedia
Wikipedia is een project met als doel een complete encyclopedie op het web te creëren. Iedereen kan Wikipedia gebruiken om informatie te zoeken of toe te voegen. U kunt eenvoudig zelf artikels schrijven, corrigeren of aanvullen. Aanmelden is hiervoor niet nodig, u kunt door op een van de onderstaande pagina's op "Pagina bewerken" te klikken meteen aan de slag.


Deze week zijn onder meer nieuwe artikels verschenen over:

    Belgische kunstschilder - https://nl.wikipedia.org/wiki/Andr%C3%A9_Hallet
    Wetgevende macht in Australië - https://nl.wikipedia.org/wiki/Parlement_van_Australi%C3%AB
    Beschermingsmiddel bij het lassen - https://nl.wikipedia.org/wiki/Laskap
    Brits motorcoureur, tuner, motorfietsbouwer en teammanager - https://nl.wikipedia.org/wiki/Terry_Shepherd
    Graaf van Nassau-Hadamar - https://nl.wikipedia.org/wiki/Johan_van_Nassau-Hadamar
    Exploitant van de op 14 april 1912 geopende spoorlijn Palma – Sóller op Mallorca - https://nl.wikipedia.org/wiki/Ferrocarril_de_S%C3%B3ller
    Bilderbergconferentie 2018 - https://nl.wikipedia.org/wiki/Bilderbergconferentie_2018


Daarnaast zijn onder andere de volgende bijdragen actueel:

    Overleden Amerikaanse stripauteur en schrijver - https://nl.wikipedia.org/wiki/Stan_Lee_(stripauteur)
    Europees feest op 11 november - https://nl.wikipedia.org/wiki/Sint-Maarten_(feest)
    Herdenking van het einde van de Eerste Wereldoorlog (11 november 1918) - https://nl.wikipedia.org/wiki/Wapenstilstandsdag
    Poolse feestdag - https://nl.wikipedia.org/wiki/Poolse_Onafhankelijkheidsdag


Verdere bijzonderheden op de Nederlandstalige Wikipedia:

    Het portaal van de week gaat over taal - https://nl.wikipedia.org/wiki/Portaal:Taal


De vorige bijdragen van Wikipedia aan NeTTieS zijn hier te vinden: http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wekelijkse_bijdrage_in_NeTTieS
https://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wekelijkse_bijdrage_in_NeTTieS 
Bij de collega's
*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

 
- Hamburg gaat met Hyperloop vrachtcontainers Europa inschieten
https://www.ad.nl/auto/hamburg-gaat-met-hyperloop-vrachtcontainers-europa-inschieten~af654c98/
- Allernieuwste versie Pokémon vandaag in de winkels
https://www.ad.nl/tech/allernieuwste-versie-pokemon-vandaag-in-de-winkels~a851099f/

 
 *** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
 
 
 - Gepersonaliseerd geluid op Loewe-televisies via Mimi Defined
https://elektrozine.be/gepersonaliseerd-geluid-op-loewe-televisies-via-mimi-defined/

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info


- Review: Adobe Premiere Elements 2019
https://computertaal.info/2018/11/13/review-adobe-premiere-elements-2019/
- Ransomware en bedrijven: een nieuwe white paper
https://computertaal.info/2018/11/16/ransomware-en-bedrijven-een-nieuwe-white-paper/
 


*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- Facebook test gezamenlijk kijken naar gesynchroniseerde video's in Messenger
https://tweakers.net/nieuws/145899/facebook-test-gezamenlijk-kijken-naar-gesynchroniseerde-videos-in-messenger.html
- Nederlandse politie en FBI geven elkaar toegang tot databank met vingerafdrukken
https://tweakers.net/nieuws/145881/nederlandse-politie-en-fbi-geven-elkaar-toegang-tot-databank-met-vingerafdrukken.html


*** DATANEWS

http://www.datanews.be


- Rusland blokkeerde mobiel internet bij protest
https://datanews.knack.be/ict/nieuws/rusland-blokkeerde-mobiel-internet-bij-protest/article-normal-1394357.html
- Alphabet trekt stekker uit robotica-afdeling Schaft
https://datanews.knack.be/ict/nieuws/alphabet-trekt-stekker-uit-robotica-afdeling-schaft/article-normal-1394203.html*** TECHNOLOGIUM
http://www.technologium.be


- Onsophic CX | Veelzijdig Customer Experience platform
http://www.technologium.be/onsophic-cx-veelzijdig-customer-experience-platform
-


*** BLOOVI
http://www.bloovi.be/

- Dit Leuvense cybersecuritybedrijf is het snelst groeiende technologiebedrijf van België: “Even slabakken en je bent marktleider af”
https://www.bloovi.be/nieuws/detail/cybersecuritybedrijf-guardsquare-wint-deloitte-s-technology-fast-50-zo-n-groei-haal-je-alleen-als-je-altijd-en-overal-focust-op-kwaliteit-even-slabakken-en-je-bent-marktleider-af
- Jonas Dhaenens investeert in Gents platform dat ondernemen laagdrempeliger moet maken: “Winst primeert hier niet”
https://www.bloovi.be/nieuws/detail/jonas-dhaenens-investeert-in-gents-platform-dat-ondernemen-laagdrempeliger-moet-maken-winst-primeert-hier-niet 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


 
TIP: HOE JE IPHONE SNELLER HERLADEN

Een Engelstalige tip, die enkele mythes uit de wereld helpt. En je wegwijs maakt in de vele soorten snelle laders en de compatibele modellen.
[Taal: ENG]
https://www.nytimes.com/2018/10/03/smarter-living/how-to-charge-phone-faster.html


TIP: ZO MAAK JE EEN TWITTER BOT
Dankzij deze handige stap-voor-stap uitleg kan je zelf, zonder coderen, een Twitter Bot aanmaken. Je vindt er ook een filmpje dat het een en ander duidelijk maakt.
[Taal: ENG]
https://digitalinspiration.com/product/twitter-bots#how


TIP: WAT IS EEN DARK WEB SCAN?
Zijn jouw data beschikbaar op het dark web, en kan al wie dat wil die data kopen, mits de juiste prijs? Dat is een vraag die bedrijven zich moeten stellen. Maar hoe kom je dat te weten - zonder jezelf bloot te stellen aan de vele gevaren die er op dat donkere web loeren?
Dit uitgebreide artikel bij HowToGeek geeft een heel goede uitleg en reikt je ook tools aan om in alle discretie uit te zoeken of jouw gegevens daar circuleren.
[Taal: ENG]
https://www.howtogeek.com/394427/what-is-a-dark-web-scan-and-should-you-use-one/
 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...


ALTERNATIEF VOOR MIXER: VOLUME 2 EN EAR TRUMPET
Tot nu toe kon je in Windows de Volume Mixer oproepen door in het systeemvak rechts onderaan, het luidsprekertje op te roepen, en daar dan rechts op te klikken. Helaas laat het zich aanzien dat in Windows 10 die handige tool vervangen wordt door een onoverzichtelijke instelling die dieper begraven ligt.
Chip.de heeft daarom twee alternatieven gevonden:
Volume 2 en Ear Trumpet.
https://www.microsoft.com/en-us/p/eartrumpet/9nblggh516xp?activetab=pivot:overviewtab
https://www.softpedia.com/get/Multimedia/Audio/Other-AUDIO-Tools/Volume2.shtml


MEME STICKER VOOR WHATSAPP
Sinds kort kan je ook WhatsApps verzenden met stickers. En kijk: in een mum van tijd is deze toevoeging voor Whatsapp geklommen tot de nummer 1 in de App Stores van Android en iPHone!
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.marsvard.stickerpack.meme&hl=en
https://itunes.apple.com/us/app/meme-sticker-pack-for-whatsapp/id1440288625?mt=8


TIDAL VOOR DESKTOP


Windows - freeware (abonnement vanaf 9,99 euro)
Tidal is een premium muziekdienst, die streaming muziek brengt maar dan met content die je nergens anders vindt, omdat artiesten exclusieve contracten afsluiten. Je kan de dienst ook tijdelijk gratis uittesten.
http://tidal.com/be


DIGITAL WELLBEING: HOE GEBRUIK JIJ JE ONLINE TIJD?
Je kan natuurlijk al langer zien hoeveel tijd je met een bepaalde app doorbrengt. Maar het is per app, en je ziet nooit hoeveel tijd je eigenlijk in totaal met je smartphone bezig bent. Zowel Google met Android als Apple met iOS willen de gebruiker wijzen op zijn smartphone-gebruik. Niet dat ze écht willen dat je hun toestel minder gaat gebruiken, wel dat ze willen tonen dat zij bekommerd zijn.
Google heeft voor Android Wellbeing uitgebracht. En laat aan jou de verantwoordelijkheid over om actie te nemen, wanneer je ziet hoe ontstellend veel je met je toestel bezig bent!
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.google.android.apps.wellbeing&hl=en


VRIJDAG APPDAG: NIEUWE VERSIE POCKETCASTS
Versie 7 van deze app voor Android en iOS heeft de mogelijkheid om een episode van een podcast af te spelen, zonder dat je je eerst daarop moe abonneren. Er is ook ondersteuning voor de wachtrij met nog te beluisteren episodes voor al je verschillende toestellen.
https://www.theverge.com/2018/11/14/18094835/pocket-casts-7-app-features-redesign-podcasts-ios-android
https://itunes.apple.com/us/app/pocket-casts/id414834813?mt=8
https://play.google.com/store/apps/details?id=au.com.shiftyjelly.pocketcasts&hl=en_US

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere. 
 

Het laatste woord.... 


 
NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu 
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier 
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart 
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe 
Marijke Pante,
Marianne Steijlen 
Reinhilde Remaut 
Ludo Cattoor 
Evert Poppen 
Philip Lafeber 
Julien Van den Borre, 
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Frank VDW
Filip Overmeire (Filover) 
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool

In het bijzonder danken wij Wim Wylin voor de vele tips, en Gerard Schaefer voor de spreuk van de week.

- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Dat kan op deze link

http://www.netties.be/v20/abonnement.php 

AFSLUITER VAN DE WEEK
Hij geeft toe dat ieder vraagstuk twee kanten heeft:
zijn kant en de verkeerde.
-Channing Pollock (1880)-