Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
15/11/2018 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Het oor wil ook wat
 
DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 22
Nummer 1081 van 10/11/2018



Gegroet lezer,

Al bijna halfweg november, en we bibberen nog altijd niet uit ons vel. Integendeel, de voorbije week werden we weer enkele keren verwend met een prachtige zon, die de kleurenweelde van de bladeren nog extra beklemtoont. Ons hoor je niet klagen over deze herfst!

Wat biedt onze Netties deze week? Weer een bont allegaartje, zoals u van ons gewend bent - veel nieuwigheden, soms voorzien van de nodige kritische noot. Voor onze tips hebben wij deze week verschillende Engelstalige artikel gevonden. In het verleden trachtten wij die voor u te vertalen, maar vaak ontbrak de tijd. Daarom geven wij ze door in het Engels - onder het motto: liever een tip in het Engels, die de lezer verder helpen kan, dan helemaal geen tip.

Veel leesplezier gewenst, en bij leven en welzijn tot volgende week!

Hilde



Netties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 





 




Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.




FACEBOOK EN ZIJN CREEPY CATEGORIEËN
De kracht van Facebook ligt in het feit dat het voor adverteerders de gebruikers kan opdelen in segmenten, die aan een zeer nauwkeurig criterium beantwoorden. Want daardoor kunnen zij deze bepaalde doelgroep bereiken.

Maar het lijkt erop dat die segmentering misschien wel eens de ondergang van Facebook zou kunnen inleiden. Want er zijn al verschillende incidenten gebeurd waarbij de segmentering geleid heeft tot het doelgericht adverteren, met bijvoorbeeld racistische doeleinden. Zoals een pand te huur stellen, maar dat bericht enkel vertonen aan mensen die niet tot een bepaalde taalgroep behoren (Hispanic).

Deze week kwam er opnieuw een uitwas van die segmentering aan het licht. Nadat in Pittsburgh een man in een synagoge 11 mensen doodde, liet Facebook toe dat adverteerders hun advertentie zouden richten naar gebruikers die geïnteresseerd zijn in "white genocide". Mensen die dus geloven in een complottheorie. Website The Intercept deed zelfs de test, en slaagde erin om een advertentie te bestellen voor deze doelgroep.

Wat, naar onze bescheiden mening, nogmaals bewijst dat het hele systeem bij Facebook fout zit, juist omwille van die segmentering. En Facebook zelf te weinig nadenkt over de discriminatie die eruit zou kunnen voortvloeien.

Meer bij The Intercept.
https://theintercept.com/2018/11/02/facebook-ads-white-supremacy-pittsburgh-shooting/



GOOGLE PIANO GENIE: ACHT KNOPPEN
Een opmerkelijk project: met 8 knoppen die jij aanraakt, speel je een pianostuk. Of liever: het neurale netwerk dat achter de software steekt, speelt. Want met die 8 knoppen wordt het hele gamma toetsen van het klavier bespeeld. En dat zijn er dus 88.

Hoe het werkt? Wel, de software bedenkt welke noot jij eigenlijk bedoelt. En in welk ritme. Hij baseert zich daarbij op een 1.400 performantie van de internatonal Piano e-Competition. Dit leidt tot een systeem dat zelf bepaalt welke noten op elkaar zouden moeten volgen, en waarbij jij als gebruiker 1 noot per keer kan improviseren.

De code waarop Google Magenta deze tool getraind heeft, kan je ook downloaden bij GitHub. BIj Engadget vind je een filmpje dat het een en ander duidelijk maakt, en zelf kan je aan de slag op een webdemo.
https://www.engadget.com/2018/10/16/google-ai-piano-genie-improvise-classical-music/
https://github.com/tensorflow/magenta/tree/master/magenta/models/piano_genie
https://tensorflow.github.io/magenta-demos/piano-genie/



TE KOOP: PRIVÉBOODSCHAPPEN VAN 81.000 GEKRAAKTE FACEBOOK ACCOUNTS
De slachtoffers van dit nieuwe Facebook debacle bevinden zich in Oekraïne en Rusland, maar dat maakt het niet minder erg. Het zou gaan om minstens 81.000 accounts, waarvan de privéboodschappen onderschept werden. En online te koop aangeboden werden, aan 10 cent per account.

Nu staat er meestal niet echt veel in die boodschappen, volgens BBC gaat het in één geval om berichten uitgewisseld tussen twee minnaars. Maar ook dat maakt het niet minder erg.

Evenmin het feit dat volgens Facebook het lek niet bij henzelf te vinden is, maar veroorzaakt werd door makers van malware extensies voor (Russische) browsers.

En toch blijven mensen hun hele leven, al hun foto's en gesprekken, toevertrouwen aan Facebook. Alhoewel je minder van 'vertrouwen' kan spreken, dan van achteloosheid en luiheid...
https://www.bbc.com/news/technology-46065796



INSTAGRAM HEEFT EEN NIEUWE MELKKOE: PROMOTE ADVERTENTIES IN STORIES
Instagram is een beetje het zorgenkind van de Facebook-familie. Bij Facebook zelf stroomt het geld binnen, binnenkort volgen er advertenties bij WhatsApp, maar bij Stories blijven de inkomsten maar traag groeien.

Daarom werd nu een nieuw soort advertentie bedacht: Promote. Dat is bedoeld voor de Stories op Instagram. De professionele pagina's kunnen daar dan hun tijdelijke diashows vertonen zonder extra werk te moeten doen.

Volgens TechCrunch zou het een beetje hetzelfde werken als de Boost optie in Facebook. Daarbij kunnen beheerders dus gebruikers automatische targeten, zoals mensen in een bepaalde locatie, om hun Story toe te voegen aan de wachtrij van de Stories die klaar staan om bekeken te worden.

Instagram heeft al wel 2 miljoen actieve adverteerders - maar Facebook heeft er 6 miljoen. Het maken van advertenties voor Stories is echter niet zo simpel, vooral de full-screen video's. En daarom vielen de kleinere bedrijven tot nu toe uit de boot. Deze nieuwe optie zou dat probleem moeten oplossen.

Een nieuwe melkkoe dus voor Facebook. De investeerders zullen blij zijn...
https://techcrunch.com/2018/11/01/instagram-analytics-promote-stories/



TIKTOK MEER GEDOWNLOAD DAN FACEBOOK, INSTAGRAM, SNAPCHAT & YOUTUBE
Het jonge volkje is een niet te onderschatten publiek. Het heeft Snapchat groot gemaakt, en blijft het trouw - ondanks het succes van Facebook & Instagram. En nu heeft het een nieuwe lieveling: TikTok.

Dat is een soort karaoke app, waarmee je kan meezingen. Die filmpjes kan je dan delen, of live streamen. Maar het zijn en blijven korte filmpjes, want de attentiespan van de jeugd is heel kort... TikTok is ontstaan in China, waar het op korte tijd razend populair werd. Wat nog aangevuurd werd toen in 2018 het eveneens Chinese bedrijf ByteDance zijn eigen Musical.ly liet versmelten met TikTok.

Met als resultaat: de app had in de voorbije maand meer installs dan Facebook, Instagram, Snapchat en YouTube. Momenteel zouden er meer dan 500 miljoen actieve gebruikers zijn in 150 landen wereldwijd.

Dus, lezer, je weet wat je moet doen wanneer je "mee" wil zijn: TikTok installeren!
https://techcrunch.com/2018/11/02/tiktok-surpassed-facebook-instagram-snapchat-youtube-in-downloads-last-month/
https://en.wikipedia.org/wiki/TikTok



LEUK: EEN EMOJI DIE ER UITZIET ALS JIJZELF
Enkele weken geleden had Google een eigen versie uitgebracht van de Bitmoji van Apple. Het werden "mini" stickers die je in het Gboard klavier van Google kan oproepen.

Het leuke daarbij is dat er machine learning gebruikt wordt om stickers te maken die gebaseerd zijn op jouw selfie. En dat wordt nu nog een beetje verder doorgetrokken met de "Emoji Minis". Dat zijn stickers die eruit zien zoals jij, maar dan in emoji-grootte. En waarvoor ook gebruik gemaakt wordt van machine learning.

Je kan met andere woorden de emoji stickers een andere kleur haar geven, een piercing, een hoedje, een hoofdbedekking, een bril. Het neurale netwerk zal ook suggesties geven voor huidkleur, haarstijl, accessoires, die je verder nog kan aanpassen.

En het resultaat kan je dan nog in verschillende versies uitwerken, zoals een zombie, of met huilende oogjes, enz.

Leuk. Compleet zinloos, maar gewoon leuk en een bewijs van wat de technologie vermag.
https://techcrunch.com/2018/10/30/googles-gboard-now-lets-you-create-a-set-of-emoji-that-look-like-you/



CHROME 71 BLOKKEERT AUTOMATISCH ALLE ADS OP BEPAALDE WEBSITES
Google is al een hele tijd bezig om de gebruik te beschermen tegen storende advertenties. Dat kan vele vormen aan nemen - ads die overlast berokkenen zoals overlays die een hele pagina wegkapen en die je eerst moet wegklikken bijvoorbeeld. Maar ook advertenties die malware vertonen, zoals advertenties die zogezegd een systeemmelding vertonen dat je een update moet doen, om je dan een waardeloze software aan te smeren, of -erger nog- een virus. Of advertenties die je automatisch naar ergens anders doorsluizen, of proberen persoonlijke informatie te stelen.

Tegen die malware advertenties gaat Google in versie 71 van de Chrome brower hard optreden. Websites waarvan Google weet dat het dergelijke advertenties vertoont, worden afgestraft, want geen enkele advertentie op die pagina zag nog vertoond worden, ook de onschadelijke niet.

Het is een functie die je wel zal kunnen uitzetten, als je een voorstander bent van 'living dangerously'. De modale gebruiker kennende zal de eerder voor de standaard instellingen kiezen en die niet gaan veranderen.

Het is uiteraard de bedoeling dat websites twee keer gaan nadenken vooraleer zij in zee gaan met adverteernetwerken die dergelijke malware advertentie in hun pakket hebben zitten.

Meer bij The Verge.
https://www.theverge.com/2018/11/5/18063906/chrome-71-update-abusive-ads-blocking-december-2018



INTERNET EN CENSUUR: HET GAAT ALLE KANTEN UIT
Enkele berichten deze week over de manier waarop het ooit vrije internet steeds sterker aan banden gelegd wordt.

Dat er op sociale netwerken zoals Facebook en Twitter onbekenden trachten om argeloze gebruikers van die netwerken te beïnvloeden, met een geheime agenda als achtergrond, wordt alom erkend. De netwerken doen dan ook hun uiterste best om verdachte accounts te schrappen. En dat is lovenswaardig.

Maar hoe zit het met politieke advertenties? De laatste dagen hebben die netwerken, in het licht van de Amerikaane tussenverkiezingen, zelf uit eigen beweging advertenties geschrapt voor bepaalde partijen. Zo  weigerde Facebook deze week een door Trump gesponsorde advertentie te vertonen omdat de meeste tv-netwerken die als racistisch beschouwden, en de ads eveneens weigerden te tonen. (1)

Moeten we ons daarbij vragen stellen? Want van twee dingen een: ofwel is het racisme, en dan moet een rechter dat bestraffen. Ofwel is het geen racisme, en dan is het niet vertonen een politieke daad. Proactief ingrijpen is een volgende stap op de 'slippery slope', gevaarlijke helling waarvan je steeds sneller afrolt, een evolutie waar wij al langer tegen waarschuwen.

Je kan je trouwens afvragen wat al die proactieve censuur eigenlijk uithaalt. Want volgens laatste berichten zouden de video's van Alex Jones nog evenveel gedeeld als tevoren. Nochtans  was de man omwille van zijn alt-right en complottheorieën verbannen van alle mogelijke sociale netwerken. (2).

En Gab.ai, het sociale netwerk waar de meervuldige moordenaar van joodse mensen in een synagoge een onderkomen gevonden had, en dat na deze moordpartij offline gehaald werd, is nu terug in de lucht. Het heeft een hostingbedrijf gevonden, en een bedrijf dat afschermt welk hostingbedrijf dat is zodat het niet verplicht kan worden door chantage van andere klanten om Gab.ai aan de deur te zetten.

Berichten waar altijd een dubbele kant aan zit. Moet je blij zijn dat mogelijk schadelijke informatie verspreid wordt - en wanneer is iets schadelijk of valse informatie? Waar eindigt vrije meningsuiting en begint censuur - met welke mogelijk goede bedoelingen ook?

Stof voor heel wat verhitte debatten!
http://www.thedailybeast.com/trump-runs-racist-ad-on-facebook-targeting-arizona-and-florida/body
http://www.washingtonpost.com/technology/2018/11/05/alex-jones-banned-facebook-his-videos-are-still-there-so-are-his-followers/
http://www.wired.com/story/how-right-wing-social-media-site-gab-got-back-online



APPLE: DE EERSTE REVIEWS, EN VRAGEN BIJ ONBEKENDE CIJFERS
Apple heeft verleden week, toen het zijn nieuwe toestellen voorstellen, ook aangekondigd dat het in de toekomst geen individuele verkoopcijfers meer bekend zal maken voor zijn hardware. Een bericht dat toch wat wenkbrauwen deed fronsen.

Waarnemers menen dat deze aankondiging wellicht te verklaren valt door het feit dat Apple voorvoelt dat het minder iPhones, zijn paradepaardje, gaat verkopen. De toestellen zijn nu eenmaal duur - de prijs blijft zelfs stijgen zodat zelfs de grootste fan niet meer geneigd zal zijn om elk jaar een nieuw toestel te kopen.

Geen probleem, zeggen diezelfde waarnemers, want Apple heeft ondertussen een ander vaatje geopend waaruit het kan tappen: services. Apple Music, zijn streaming dienst doe het goed. En binnenkort zou daar dan ook een video-aanbod aan toegevoegd worden, van exclusieve, door Apple geproduceerde content die niet bij anderen te verkrijgen is.

De waarnemers zouden kunnen leven met het niet meer vermelden van de verkoopcijfers van de hardware, op voorwaarde dat Apple transparantie geeft over de abonnementen op die diensten. Meer achtergrond hierbij bij Stratechery (1).

Ondertussen werden ook de eerste reviews gepubliceerd over de nieuwe hardware die Apple verleden week aankondigde. De reviewers werden immers in bezit gesteld van deze toestellen vooraleer zij op de markt beschikbaar waren, enkonden die grondig testen. Zij mochten hun bevindingen echter pas publiceren na een bepaalde datum .

Hier vind je enkele reviews:
MacBook Air: Knap maar laat - Apple is geen leider meer maar een volger (9to5Mac) (2)

Mac Mini: goed gemaakt, aan de juiste prijs (9to5Mac) (3)
https://stratechery.com/2018/apples-social-network/
http://9to5mac.com/2018/11/06/macbook-air-review/
http://9to5mac.com/2018/11/06/mac-mini-review/



FACEBOOK GEEFT JE BINNENKORT ZUCKERBERG-POWER: GEZONDEN BOODSCHAPPEN WISSEN
Toen enkele maanden geleden bleek dat Mark Zuckerberg een bericht dat hij via Facebook Messenger gewist had bij verschillende bestemmelingen, klonk er luid protest. Want dat was toch oneerlijk: gewone gebruikers kunnen dat niet.

Wel, binnenkort zal jij ook Zuckerberg-power hebben: er komt een "unsend" functie in Facebook Messenger. Die is enkel wel geldig gedurende de 10 minuten na verzending, maar dat is toch voldoende om een fout die je bemerkt hebt, (of berouw of inkeer voor een in woede verstuurde mail) recht te zetten.

Het is minder, zo merkt The Verge op, dan het uur dat je van Facebook krijgt om een ongelukkige WhatsApp boodschap te wissen. Maar het is nog altijd beter dan dat je fout voor altijd en eeuwig bewaard blijft...

Uiteraard mag de bestemmeling dat bericht in tussentijd nog niet doorgestuurd hebben. Of er een schermafdruk van gemaakt hebben...
https://www.theverge.com/2018/11/7/18071376/facebook-messenger-unsent-message-10-minute-time-limit



AMAZON STUURT EEN PRINT CATALOOG NAAR GEBRUIKERS
Het lijkt op het eerste zicht een rare zet: webshopgigant Amazon die een papieren cataloog uitbrengt. Toch is het niet zo'n gek idee. Want in die print cataloog staan bij de artikels QR-codes, waarmee je door het inscanner ervan op de bijhorende productpagina van het artikel op de Amazon webshop belandt.

Eigenlijk zelfs een slim idee. Want een print cataloog doorblader je nog altijd veel gemakkelijker dan te moeten scrollen en refreshen op de website. En zo'n print cataloog is iets dat je gemakkelijk op het "heilig huiske" legt, en daar doorbladert. Of op de trein, of tijdens een verloren minuutje.

De cataloog is specifiek bedoeld voor speelgoed, en gericht naar de feestdagen. Benieuwd wanneer een Bol ook zijn print cataloog gaat aanbieden...
https://www.cnbc.com/2018/11/06/amazon-begins-mailing-printed-holiday-toy-catalog.html



VERGISSING OF SPIONAGE?
Een toch wel merkwaardige vaststelling. Een onderzoeker stelde namelijk vast dat gedurende maar liefst twee en een half jaar verkeer soms afgeleid werd naar het Chinese vasteland, alhoewel het eigenlijk tussen twee punten in de VS had moeten circuleren.

Zo kan je bij Ars Technica een Traceroute zien van 3 december 2017, waarbij verkeer van Los Angeles naar een China Telecom datacenter in Hangzhou, China, passeerde vooraleer het zijn eindbestemming in Washington DC bereikte. Dat was mogelijk omdat China Telecom zich op een punt had genesteld van Verizon Asia in Los Angeles, dat daarna het verkeer naar Verizon Asia in Hong Kong stuurde.

Spionage? Een foute instelling bij een knooppunt van het internet? Een moeilijk te beantwoorden vraag - laat staan dat je kwaad opzet kan bewijzen. Maar Ars Technica wijst er wel op dat er eerder ook al rapporten waren van verkeer dat naar China afgeleid werd op andere routes - tussen CHina en Zuid-Korea, tussen VS en Italië, tussen Scandinavië en Japan, tussen Italië en Thailand.

Lees het spionageverhaal bij Ars Technica.
https://arstechnica.com/information-technology/2018/11/strange-snafu-misroutes-domestic-us-internet-traffic-through-china-telecom/



DE OPVOUWBARE SMARTPHONE: HIJ KOMT ERAAN
Op zijn ontwikkelaarsconferentie heeft Samsung een tipje van de sluier van zijn opvouwbare smartphone opgelicht. Dat wordt dus een toestel dat eigenlijk een scherm heeft de grootte van een tablet, maar opgevouwen kan worden zodat het in je broekzak past.

De voorstelling ging met nogal wat geheimzinnigheid gepaard, zodat het eigenlijk niet duidelijk was of het toestel in opgevouwen vorm niet te dik zal zijn. Wat de gebruikstoepassingen zijn voor dit scherm? Wel, je moet het zo bezien: je gebruikt het normaal gezien zoals een normale smartphone, in compacte vorm. Maar heb je tijd om ergens rustig te zitten om bijvoorbeeld een filmpje te bekijken, dan is het handig om het scherm open te plooien zodat je een groter beeld heb. Het interessante daarbij is dat het ene scherm verder gaat waar het andere gestopt is, naadloos. Meer bij The Verge(1).

Dat opvouwbare smartphones eraan komen, dat wordt nogmaals door twee andere berichten bevestigd. Op diezelfde conferentie heeft Samsung ook zijn nieuwe user interface voorgesteld, One UI, en die moet het werken met een smartphone met echt reuzeschermen vergemakkelijken (2).

Google van zijn kant heeft aangekondigd dat het Android OS in de toekomst ook toestellen met opvouwbare schermen zal ondersteunen. De bedoeling van Google: voorkomen dat er een afsplitsing van het toch al gefragmenteerde OS zou ontstaan. Meer bij The Verge (3)
https://www.theverge.com/2018/11/7/18072514/samsung-foldable-phone-screen-features-photos-sdc-2018
https://www.theverge.com/2018/11/7/18072796/samsung-one-ui-software-android-9-pie-announced
https://www.theverge.com/2018/11/7/18071720/google-android-foldables-fragmentation-displays



DROPBOX BRENGT EXTENSIONS UIT
Heel wat gebruikers zweren bij Dropbox als cloud-bewaarplaats voor documenten en allerlei bestanden. Niet alleen worden de bestanden automatisch gesynchroniseerd op al jouw toestellen waarop Dropbox staat, het is ook platform onafhankelijk - Dropbox kan je evengoed gebruiken op je Android smartphone als je Windows computer. En per map, per bestand bepaal je wat je deelt met wie.

Dropbox heeft trouwens al jaren API' waarmee het gemakkelijk is om in een bepaald programma bestanden rechtstreeks naar je Dropbox te bewaren of te openen. Nu kondigt Dropbox ook nog eens Extensions aan, die een diepere integratie met tools van derden mogelijk moeten maken. Het verschil tussen de API's en de extensie? Wel, met de API kan je contant selecteren in je dropbox vanuit een programma, die bewerken en dan terug in je Dropbox zetten. Met de Extensions kan je IN je Dropbox bepaalde dingen doen met bepaalde progjes.

Een heel handige toepassing is bijvoorbeeld dat je via een Extensie voor de eSignature services van Adobe, een contract in je Dropbox kan zetten, dat naar verschillende betrokkenen sturen ter ondertekening, en het document komt automatisch terug in je Dropbox zodra het alle handtekeningen bevat.

Mooi. Meer bij TechCrunch.
https://techcrunch.com/2018/11/06/dropbox-introduces-extensions-for-deeper-integration-with-third-party-tools/



OPERA VOOR ANDROID BLOKKEERT COOKIE MELDINGEN
'De weg naar de hel ligt geplaveid met goede bedoelingen'. Zo kan je eigenlijk het hele gedoe rond cookies samenvatten. Het was de bedoeling van de EU om bedrijven aan te zetten om minder gegevens te gaan verzamelen, en de gebruiker te wijzen op het feit dat hij getraceerd wordt - en hem de keuze te geven dit af te wijzen.

Het enige waartoe die wetgeving geleid heeft is dat we met zijn allen drie, vier overbodige cookie-schermpjes moeten wegklikken vooraleer we aan de content geraken. Van bewust toestemming geven is al lang geen sprake meer. Sluwe bedrijven hebben ondertussen al hun schermpje om toestemming te vragen voor het plaatsen van cookies, vervangen door een scherm dat vraagt om push-meldingen te mogen doen. Heel verwarrend, en voor je het weet heb je per vergissing toestemming gegeven.

Kortom: de cookie-schermpjes zijn een maat voor niets, en zorgen alleen maar voor meer frustratie bij de gebruiker. De makers van de Opera browser hebben daarom wijselijk besloten om voortaan in de versie voor Android toestellen die cookie meldingen gewoon te blokkeren. Je moet gewoon één keer bepalen welke cookies je accepteert (alle cookies, geen cookies, of geen cookies van derden). En klaar is kees. En dat vinden wij grandioos!
https://thenextweb.com/tech/2018/11/06/opera-for-android-now-automatically-blocks-those-irritating-cookie-notifications/



 

 



 
 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!



NIEUWE TECHNOLOGIE: GAIT RECOGNITION
We blijven nog even in China. Dat land staat niet bepaald bekend voor de manier waarop het zijn burgers de vrijheid geeft (of liever: niet geeft). Als je hoort wat de Chinese overheid voor zijn burgers in petto heeft, dan mogen wij in België blij zijn dat de tracking op het openbaar domein door onze overheid zich "beperkt" tot "slechts" camera's...

APNews vertelt deze week namelijk over een nieuwe surveillance tool: "gait recognition". Dat is software die afgaat op de vorm aan iemands lichaam, de manier waarop een persoon gaat, om hem te identificeren. Zelfs wanneer het gelaat niet zichtbaar is voor de camera.

De technologie zou al gebruikt worden in de straten van Beijing en Shanghai. En omdat het hiermee mogelijk zou zijn om mensen te identificeren vanop 50 meter afstand, vult dit een gat op dat gelaten wordt door gelaatsherkenning,d at enkel mogelijk is bij een close-up en toch een afbeelding in hoge resolutie nodig heeft van iemands gezicht.

Het blijft toch even schrikken wanneer je in het artikel bij AP leest hoe de CEO van Watrix, het bedrijf achter de software, snoeft dat er geen medewerking is van de betrokken personen om hun identiteit te herkennen. En dat de technologie niet om de tuin geleid kan worden door te gaan hinken, of de schouders op te trekken, want alle eigenschappen van het hele lichaam worden in kaart gebracht.

Big Brother, in duizendvoud...
https://apnews.com/bf75dd1c26c947b7826d270a16e2658a

 
 


Netties werkt samen met:


 
De nieuwe oogst


   
DEAR HOLMES

Heb jij detectivebloed in je aderen stromen? Bewijs het dan met deze website. Elke maand krijg je een brief in je mailbox, waarin een raadsel voorgelegd wordt. En elke week krijg je nieuwe bewijsstukken van een wereldwijd netwerk van bronnen en experts. Maar kan jij het raadsel oplossen?
[Taal: ENG]
https://www.dearholmes.com/
https://www.producthunt.com/posts/dear-holmes


EQUALICENSE: EEN ANDER SOORT LICENTIE
Wanneer je een foto wil gebruiken die je op het web vindt, dan is het niet altijd eenvoudig om te weten welke licentie er op de foto berust. Daarom werd de "Equalicense" bedacht, een licentie in simpele bewoordingen om gratis stock foto's te mogen gebruiken.
Maar om de een of andere reden vinden wij dat hier toch een reukje aan hangt... (zie volgend artikel)
https://www.equalicense.com/


GRATIS STOCK FOTO'S
Deze 'equalicense' wordt namelijk gebruikt bij gratis stock foto's op deze site. En het lijkt ons dat heel onwaarschijnlijk dat al deze foto's door de fotografen geschonken werden om gratis gebruikt te worden, ook voor commercieel gebruik, zonder zelfs de auteur te moeten vermelden.
Dus alhoewel het heel verleidelijk is om op dat aanbod in te gaan, raden wij je toch aan om met een gezonde dosis wantrouwen dit gulle aanbod te beschouwen...
[Taal: ENG]
https://freerangestock.com/#
https://freerangestock.com/licensing.php


DAGELIJKSE PLANNER

Ja, we hebben met zijn allen een digitale agenda. Maar als het op taken aankomt, dan betrap ik mij erop dat ik toch nog altijd teruggrijp naar potlood en papier. Lijstjes maken, waarvan je de gedane taken met een fluo stift kan doorstrepen wanneer zij gedaan zijn. Niets geeft een even voldaan gevoel!
Op deze site kan je een sjabloon downloaden van dergelijke lijstjes, met de focus op gezondheid: hoeveel glazen water je gedronken hebt, of je gesport hebt, enz.
En natuurlijk is het leuk wanneer die gegevens in een of andere app staan, zodat je statistieken kan maken. Maar papier blijft toch wel gemakkelijk...
[Taal: ENG]
https://paulina.website/daily-planner/


BRUSH NINJA: ONLINE GIF MAKEN

Tja, veel meer kunnen we hier niet aan toevoegen: op deze website kan je met klikken en slepen zelf een GIF aanmaken. Je moet je niet registreren of een account aanmaken. De tool is gebouwd met html en javascript, zodat hij zowel in de browser op dekstop draait als op mobiel toestel enz.
[Taal: ENG]
https://brush.ninja/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: MUSICMETER
Een steengoede website voor muziekliefhebbers. Je vindt er informatie over recent uitgebrachte albums, en ook een archief van vroegere muziek. En het leuke is dat je je mening over die muziek kwijt kan - je moet je wel even aanmelden.
[Taal: NL]
https://www.musicmeter.nl/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS (EN FRANS)

De website Daardaar.be brengt een overzicht van de Vlaamse pers, maar dan in het Frans. Een goede manier om je Frans wat bij te schaven - maar vooral om te zien welke artikels gekozen worden die onze franstalige medeburgers moeten informeren over wat zich in Vlaanderen afspeelt.
[Taal: FR]
https://daardaar.be/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: YOUTUBE POP-UP
Van 20 tot 23 november organseert Google in Brussel sessies die je kunnen helpen om je vaardigheden bij het maken van YouTube video's aan te scherpen. De sessies verlopen zowel in het Nederlands als Frans, en zijn zowel leerrijk als fun.
https://events.withgoogle.com/pop-up-space-brussels-2018/agenda/#content


VRIJDAG MULTIMEDIA: "THE UNCERTAINTY HAS SETTLED"

Dit is een controversiële documentaire van filmmaker Marijn Poels, waarin hij bepaalde ideeën over de klimaatverandering, die door iedereen als vaststaand aangenomen worden, toch in vraag stelt.
De documentaire wordt op veel kritiek onthaald - zoals in dit artikel bij OurChingingClimate. (1) Maar omdat er nu eenmaal veel controverse over heerst, kan het geen kwaad om eens te zien waarover het juist gaat, zodat je zelf je mening kan vormen. De volledige documentaire van 1u28 s namelijk online te bekijken.
[Taal: ENG]
https://ourchangingclimate.wordpress.com/2017/07/17/a-critical-look-at-the-uncertainty-has-settled-documentary-by-marijn-poels/
https://www.youtube.com/watch?time_continue=1&v=GuoxLggqI_g
http://www.marijnpoels.com/theuncertaintyhassettled.htm






Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com




 


           W I K I P E D I A
    Een selectie van nieuwe en actuele bijdragen in
       de Nederlandstalige versie van Wikpedia




Wikipedia is een project met als doel een complete encyclopedie op het web te creëren. Iedereen kan Wikipedia gebruiken om informatie te zoeken of toe te voegen. U kunt eenvoudig zelf artikels schrijven, corrigeren of aanvullen. Aanmelden is hiervoor niet nodig, u kunt door op een van de onderstaande pagina's op "Pagina bewerken" te klikken meteen aan de slag.

Deze week zijn onder meer nieuwe artikels verschenen over:

    Meer in China - https://nl.wikipedia.org/wiki/Zon-maanmeer
    Gebiedsverdelingen in Babylon - https://nl.wikipedia.org/wiki/Rijksdeling_van_Babylon
    Nederlands militair oppervlakteschip - https://nl.wikipedia.org/wiki/Ondina_(schip)
    Dinosaurus uit het Krijt-tijdperk - https://nl.wikipedia.org/wiki/Crittendenceratops
    Voormalige Romeinse nederzetting - https://nl.wikipedia.org/wiki/Romeins_Forum_Lahnau-Waldgirmes
    Gewelddadige periode in de geschiedenis van Hongarije - https://nl.wikipedia.org/wiki/Witte_Terreur_(Hongarije)
    Cultuur van Portugal - https://nl.wikipedia.org/wiki/Portugese_cultuur
    Nieuw-Zeelandse componist van klassieke en elektro-akoestische muziek - https://nl.wikipedia.org/wiki/Douglas_Lilburn

Daarnaast zijn onder andere de volgende bijdragen actueel:

    Herdenking/viering in Britse en voormalig Britse gebieden - https://nl.wikipedia.org/wiki/Guy_Fawkes_Night
    Verkiezingen in de Verenigde Staten - https://nl.wikipedia.org/wiki/Amerikaanse_congresverkiezingen_2018
    Referendum in Nieuw-Caledonië - https://nl.wikipedia.org/wiki/Nieuw-Caledonisch_onafhankelijkheidsreferendum_2018


Verdere bijzonderheden op de Nederlandstalige Wikipedia:

    Het portaal van de week gaat over numismatiek - https://nl.wikipedia.org/wiki/Portaal:Numismatiek


De vorige bijdragen van Wikipedia aan NeTTieS zijn hier te vinden: http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wekelijkse_bijdrage_in_NeTTieS





 
Bij de collega's




*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

 
  - Snowden hekelt gebruik van zijn naam voor criminele Nederlandse chatdienst
https://www.ad.nl/binnenland/snowden-hekelt-gebruik-van-zijn-naam-voor-criminele-nederlandse-chatdienst~a21d6796/
- Nederlanders willen geen zelfrijdende auto
https://www.ad.nl/auto/nederlanders-willen-geen-zelfrijdende-auto~a73e9c1a/

 


*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
 
 
- Gepersonaliseerd geluid op Loewe-televisies via Mimi Defined
https://elektrozine.be/gepersonaliseerd-geluid-op-loewe-televisies-via-mimi-defined/
 



*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info

- Review: Steganos Privacy Suite 20
https://computertaal.info/2018/11/08/review-steganos-privacy-suite-20/
- Vijf manieren om je Twitter-profiel te optimaliseren
https://computertaal.info/2018/11/02/vijf-manieren-om-je-twitter-profiel-te-optimaliseren/

 


*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- WhatsApp begint publieke bèta voor iOS met select aantal gebruikers
https://tweakers.net/nieuws/145567/whatsapp-begint-publieke-beta-voor-ios-met-select-aantal-gebruikers.html
- Kastje van imec voor realtime-analyse wielrenners kan over een jaar de markt op
https://tweakers.net/nieuws/145451/kastje-van-imec-voor-realtime-analyse-wielrenners-kan-over-een-jaar-de-markt-op.html



*** DATANEWS

http://www.datanews.be


- 'Volkswagen plant Tesla-concurrent voor minder dan 20.000 euro'
https://datanews.knack.be/ict/nieuws/volkswagen-plant-tesla-concurrent-voor-minder-dan-20-000-euro/article-normal-1391073.html
- Nederlandse politie kraakt versleutelde chat-app
https://datanews.knack.be/ict/nieuws/nederlandse-politie-kraakt-versleutelde-chat-app/article-normal-1391023.html



*** TECHNOLOGIUM
http://www.technologium.be

- De Samsung Developer Conference 2018 | Overzicht
http://www.technologium.be/de-samsung-developer-conference-2018-overzicht






*** BLOOVI
http://www.bloovi.be/

- “Tegen 2021 zal de helft van de bedrijven meer investeren in chatbots dan in mobiele apps”
https://www.bloovi.be/nieuws/detail/tegen-2021-zal-de-helft-van-de-bedrijven-meer-investeren-in-chatbots-dan-in-mobiele-apps
- In de marge: slechts 1 Belg op 4 durft plaats te nemen in zelfrijdende wagen
https://www.bloovi.be/nieuws/detail/in-de-marge-amper-1-belg-op-4-durft-plaats-te-nemen-in-zelfrijdende-wagen
-



 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


TIP: 7 TIPS OM TE SCHRIJVEN VOOR SOCIALE MEDIA

Het is niet iedereen gegeven om meteen wervende teksten te schrijven - en dan vooral niet wanneer zij gecondenseerd moeten worden tot 140 of 280 tekens zoals bij Twitter.
Hootsuite heeft een reeks tips verzameld om toch zo helder mogelijk over te komen. Wij kunnen de tips alleen maar aanraden (en zelf ter harte nemen natuurlijk!-
[Taal: ENG]
https://blog.hootsuite.com/writing-for-social-media/?utm_source=twitter&utm_medium=owned_social&utm_campaign=all-alwayson-none-glo-en----social_hootsuite---


TIP: DE PRIVACY-INSTELLINGEN BIJ TWITTER
In dit artikel van The Next Web wordt netjes uitgelegd hoe je de verschillende instellingen van Twitter naar je hand zet, waar je ze vindt, en welke belangrijk zijn voor jouw privacy. Neem even de tijd om deze adviezen op te volgen!
[Taal: ENG]
https://thenextweb.com/basics/2018/11/02/twitters-privacy-settings-explained/


TIP: HOE WIS JE JE FACEBOOK ACCOUNT?

Na de vele negatieve berichten over privacy-schendingen door Facebook zijn er ongetwijfeld heel veel mensen die hun account bij dat sociale netwerk willen wissen. Maar hoe ga je daarbij tewerk? Het lijkt op het eerste zicht heel simpel, maar er zitten veel meer aspecten aan dan je zou denken. Dit artikel bij Lifehacker toont hoe het moet.
[Taal: ENG]
https://lifehacker.com/how-to-delete-your-facebook-account-a-checklist-1829436824


TIP: HOE JEZELF VERWIJDEREN UIT ALLERLEI PEOPLE-ZOEKMACHINES
Niet alleen bij Google kan iemand informatie over jou opzoeken, er zijn er nog heel wat andere websites die "people search" zoekdiensten aanbieden.
En dat kan jij misschien als een inbreuk op jouw privacy ervaren. Hoe kan je jezelf uit die zoekmachines verwijderen? Dit artikel bij ZDNet geeft je een leidraad.
[Taal: ENG]
https://www.zdnet.com/article/how-to-erase-your-digital-footprint-and-make-google-forget-you/


TIP: HOE HANDOFF GEBRUIKEN OP JOUW IPHONE EN IPAD
Handoff is een functie bij je iOS toestellen waarmee je op het ene toestel iets kan starten, en meteen verder gaan op het andere toestel, dankzij je iCloud account. Deze app vind je terug in de app switcher en en in de Dock van ja Mac.
Maar hoe kan je dat instellen, en gebruiken.? Bij HowToGeek vind je handige tips
[Taal: ENG]
https://www.howtogeek.com/394036/how-to-set-up-and-use-handoff-on-your-iphone-and-ipad/

 


 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...


 

FITNESS POINT: VOLG JE VOORUITGANG


Deze app voor Android en iOS laat je van nabij opvolgen hoeveel je vooruitgang maakt tijdens je fitness. Je krijgt oefeningen, workouts, kan alles loggen, enz. Er is een gratis versie en de betalende versie geeft je meer opties.
https://www.fitnesspointapp.com/en/pro


MCAFEE LABS STINGER: VERZORG JE BESCHERMING
Deze gratis tool verwijdert de gevaarlijkste wormen en virussen van je pc. Het is dus voor alle duidelijkheid geen tool die je beschermt tegen besmetting, wel een progje dat je computer kan helpen herstellen wanneer hij reeds besmet is.
https://www.chip.de/downloads/McAfee-Labs-Stinger-64-Bit_61150260.html
https://www.mcafee.com/enterprise/en-us/downloads/free-tools/stinger.html


GINGER: SPELLING CHECKER


Met deze tool kan je teksten niet alleen in het Engels vertalen, maar ook de teksten die je in het Engels geschreven hebt, controleren op fouten tegen de grammatica.
Er zit ook een personal trainer in, die je helpt om je Engelse teksten te verbeteren.
https://www.chip.de/downloads/Ginger_100194001.html
http://cdn.gingersoftware.com/lp/grammar-checker-1/


NOX APP PLAYER: SPEEL ANDROID GAMES OP JE PC
Dit is een gratis Android-emulator, wat wil zeggen dat je Android apps gewoon op je Windows PC kan spelen. Want daarvan zijn er ondertussen heel wat, die niet in een Windows-versie beschikbaar zijn. Een (Duitse) uitleg over de tool bij Chip.de, maar op de website van het progje zelf kan je alles in het Engels nalezen.
https://www.chip.de/downloads/Nox-App-Player_100049792.html
https://www.bignox.com/


VRIJDAG APPDAG: YELLOW


Deze hersenbreker werd gemaakt door een Belg, en is  op korte tijd erg populair geworden in de Google Play Store. De bedoeling is dat je het volledige scherm geel maakt. Het spel heeft 50 levels, en bij elk niveau moet je een andere methode gebruiken om het doel te bereiken.
https://www.hln.be/nieuws/binnenland/de-app-van-deze-vlaming-is-zo-verslavend-dat-5-miljoen-mensen-hem-al-hebben-gedownload~a696485e/
https://play.google.com/store/apps/details?id=air.com.bartbonte.yellow&hl=en


(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.



 
 

Het laatste woord....



 


 
NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu 
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier 
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart 
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe 
Marijke Pante,
Marianne Steijlen 
Reinhilde Remaut 
Ludo Cattoor 
Evert Poppen 
Philip Lafeber 
Julien Van den Borre, 
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Frank VDW
Filip Overmeire (Filover) 
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool

In het bijzonder danken wij Wim Wylin voor de vele tips, en Gerard Schaefer voor de spreuk van de week.

- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004



Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Dat kan op deze link

http://www.netties.be/v20/abonnement.php



 

AFSLUITER VAN DE WEEK
Wat iemand werkelijk vleit,
is dat je het de moeite waard vindt om hem te vleien.