Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
8/11/2018 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Het oor wil ook wat
 
DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 22
Nummer 1080 van 3/11/2018Gegroet lezer,

Opnieuw een prachtige herfstadag. Bladertapijten, bladeren in alle kleuren waarbij sommige gewoon helrood zijn geven heerlijke schakeringen aan het landschap. Als u kan, maak dan even een wandeling om van dat moois te genieten!

Met de verlofdag op 1 november was het een redelijk korte week, maar toch viel er weer heel wat interessant nieuws te rapen. Er was natuurlijk de nieuwe hardware van Apple als uitschieter, maar voor de rest ook wat achtergrond bij het 'alternatieve' sociale netwerk Gab, dat een toevluchtsoord geworden was voor alt-right, en na de moordpartij op een joodse synagoge in de VS opgedoekt werd. En ook nieuws over Twitter en Snapchat, en een teleurstellend bericht over de Nuance software.

Weer heel wat nieuws dus - en traditiegetrouw wensen wij u veel leesplezier.

Bij leven en welzijn tot volgende week!

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
  
Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.
GAB, ALTERNATIEVE SOCIALE MEDIASITE, ONDER VUUR
Het zal je niet ontgaan zijn dat in verschillende recente nieuwsberichten over gewelddaden / terroristische aanslagen, gepleegd door mensen die volgens eerste berichten ultra-rechts zijn, ook verwezen wordt naar de website "Gab". Dus tijd om even stil te staan bij die site.

Velen noemen het een "racist-friendly' alternatief voor Twitter - een sociaal netwerk dus waar racistische uitspraken getolereerd zouden worden, dit in tegenstelling tot Twitter, waar dergelijke praat niet geduld wordt. Tweets met dergelijke uitspraken worden er verwijderd, en bij herhaalde overtredingen wordt een gebruiker geschrapt of definitief verbannen, iets wat ook Alex Jones, de man achter Breitbart, overkwam.

Tot nu toe kon Gab onder de radar blijven, maar de gebeurtenissen in de Joodse synagoge in Pittsburgh hebben toch wel voor een reactie gezorgd. Zo heeft PayPal de account van Gab geblokkeerd. De site werd al van dichtbij gevolgd, en actie was al overwogen, aldus een woordvoerder.

En Stripe, nog een andere betaaldienst waarvan Gab gebruik maakte, heeft ook diens account geblokkeerd. Ondertussen gaf hostingbedrijf Joyent aan Gab nog tijd tot 28 oktober om een nieuw onderkomen te zoeken, want Joyent zet de hosting stop. (1)

De man die verdacht wordt van de mislukte aanslagen met pijpbommen, bleek ondertussen op Twitter actief geweest te zijn. Een gebruikster zou tegen hem en zijn tweets klacht ingediend hebben, omdat hij bedreigingen geuit zou hebben. Twitter reageerde toen echter niet, en volgens TechCrunch zou het zich daarvoor nu verontschuldigen (2).

Het blijft een moeilijke zaak voor de sociale netwerken om een delicaat evenwicht te vinden tussen het verdedigen van de vrije meningsuiting en het verbannen van haatspraak...
https://mashable.com/article/gab-paypal-stripe-joyent-synagogue-shooting/
http://techcrunch.com/2018/10/26/cesar-sayoc-twitter-account/NIEUWE DIGITALE KLOOF IN SILICON VALLEY: ELITE VOEDT KINDEREN OP ZONDER SCHERM
Een hoogst eigenaardig artikel bij de New York Times. Want je zou toch denken dat in deze tijd van "digital natives" iedereen wel opgevoed zou worden met schermen als leermeesters - op school, om het huiswerk te maken, om dingen te leren...

Welnu, dat blijkt niet het geval. Op de publieke scholen (het gratis onderwijs dus) wordt het scherm nog als zaligmakend beschouwd, en worden kinderen, zelfs kleuters, met het scherm opgevoed. Maar op privéscholen, waar de kinderen van rijkere ouders les volgen, wordt het scherm verbannen.

Zij panikeren namelijk over de groeiende invloed van het scherm -en de wereld daarachter- op hun kinderen. Zij willen de opvoeding terug in eigen handen nemen. En dus ontstaat er een nieuwe digitale kloof: de rijkere kinderen, die terug met houten speelgoed spelen, en de luxe van menselijke interactie, tegenover de armere kinderen, die het moeten doen met wijsheid van het scherm.

Een interessante vaststelling, te lezen bij de New York Times. Tijd in elk geval voor de ouders hier ten lande om te stoppen een "Ipad School" als het summum van moderniteit en opvoeding te beschouwen....
https://www.nytimes.com/2018/10/26/style/digital-divide-screens-schools.htmlGOOGLE ROLT ZIJN EIGEN .NEW DOMEIN UIT
Zoals je weet werden er de laatste twee jaar honderden nieuwe domeinextensies gelanceerd. Je bent niet langer beperkt tot domeinen met een .com, biz of .net extensie, maar zo goed als alles is mogelijk, van bike tot guru, van .tech tot .shop.

Er is ook een .new extensie, en die werd door Google in het leven geroepen. Degene die zo'n Top Level Domain creëert, de Registry genoemd, mag de voorwaarden bepalen voor het registreren van een domein met een dergelijke extensie. En voor .new heeft Google bepaald dat geen enkele gewone gebruiker een domein mag registreren: enkel Google zelf mag die extensie gebruiken.

Waarom het zo besliste, was tot nu toe niet erg duidelijk. Maar een aankondiging deze week heeft een tipje van de sluier opgelicht. En alhoewel het een beetje egoïstisch is om zo'n mooie extensie voor zich te houden, is het geen slecht idee.

Wanneer je werkt in een van de Google cloud-tools (docs, sheets, enz.) dan wordt het heel gemakkelijk om een nieuw document aan te maken. In plaats van naar Google Drive te moeten gaan, daar op de 'new' button te klikken, de dienst te kiezen die je wil gebruiken, moet je voortaan enkel doc.new tikken, om een nieuw Google Doc op te starten. docs.new of documents.new werkt ook, evenals domeinen voor andere onderdelen van de productiviteitssuite, zoals sheet.new. En omdat Google dus baas is over de extensie, kan het alle mogelijke varianten creëren.

Slim bekeken!
https://techcrunch.com/2018/10/26/google-rolls-out-new-links-for-instantly-creating-new-docs-slides-sheets-and-forms/SOCIAAL NETWERK GAB.AI STOPT ERMEE
We hadden het gisteren al over Gab.ai, een soort Twitter waar je werkelijk àlles kan verkondigen, zonder op de vingers getikt te worden. Een sociaal netwerk waar heel wat mensen met een extreem-rechts, nazistisch gedachtegoed hun toevlucht gezocht hadden, nadat zij op Twitter en Co verbannen waren.

Het voorbije weekend werd bekend dat de dader van de moorden in de synagoge in Pittsburg op dat netwerk actief was. Meteen kwam Gab.ai onder vuur, omdat het de opruiende taal van de man niet afgestopt had. En er kwam reactie: van PayPal en Stripe, die de betaaldiensten waarvan Gab.ai gebruik maakte, stopzetten. Hosting provider Joyent zegde Gab.ai de wacht aan: het zou moeten uitkijken naar een nieuwe hosting. En maandag kondigde GoDaddy aan dat het 24u gaf aan Gab.ai om zijn domeinnaam te verhuizen naar een andere registrar.

Al deze dingen hebben ertoe geleid dat het bedrijf wijselijk zijn eigen conclusies genomen heeft, en de stekker eruit getrokken heeft: de site is offline. Wat door velen op gejuich onthaald wordt. Zelfs bij andere Twitteraars, die eigenlijk ook in de rechtse hoek zitten - sommigen beweren immers dat Gab.ai een oneerlijk spel gespeeld heeft, door zelf gebruikers op Twitter aan te geven voor hun ranzige content, zodat zij op Twitter geblokkeerd raakten en dan maar naar Gab.ai afzakten.

Of dit waar is, laten wij in het midden. Feit is dat diezelfde Twitteraars eraan toevoegen dat Gab.ai ondanks alles nooit gesloten had mogen worden. Dat vrije meningsuiting bovenaan moet staan, zelfs als die op het randje is - omdat de grens tussen bijvoorbeeld islamkritiek en xenofobie soms heel moeilijk af te bakenen is. En dat (extreem) rechts gedachtegoed op de korrel genomen wordt, terwijl extreem links ongemoeid gelaten wordt. En zij wijzen daarbij naar een initiatief van de EU, dat neofascisme en neonazisme bij wet wil verbieden, en de strijd tegen racistische, fascistische en xenofobe haatspraak op het internet wil opvoeren.

Een nobel doel uiteraard, maar waarbij de grens tussen wat toegelaten is en wat niet, nog eerst bepaald moet worden. En waarbij de vrijheid van meningsuiting inderdaad beperkt zal worden - voor de goede zaak.
http://www.theverge.com/2018/10/28/18036520/gab-down-godaddy-domain-blocked
https://www.euractiv.com/section/politics/news/european-parliament-wants-to-ban-neo-fascist-groups/IBM KOOPT RED HAT - ALS VEROVERING VAN DE CLOUD?
Maandag werd bekend dat IBM van plan is om Red Hat te kopen, en dat het daarvoor 34 miljard dollar veil heeft. Een mooie som, die om wat meer uitleg vraagt van business analisten.

Volgens hen zou het draaien om cloud-diensten: in tegenstelling tot Microsoft, Amazon en Google is IBM helemaal niet sterk in dergelijke diensten. Red Hat zou kunnen helpen die achterstand goed te maken, omdat het open source software aanbiedt die een hybride cloud mogelijk maakt. Daarbij wordt gebruik gemaakt van zowel een publieke als private cloud - servers die van bijvoorbeeld IBM zijn als op de eigen locatie staan.

Heel wat bedrijven die nu nog niet naar de cloud overgeschakeld zijn, zouden overtuigd kunnen worden om dat te doen wanneer zij een hybride omgeving kunnen gebruiken, zo menen waarnemers.

Ter herinnering voor wie niet meteen weet wie of wat Red Hat is, en waarom het bedrijf zoveel geld waard is: het werd 25 jaar geleden opgericht en verdeelt sindsdien een bepaalde versie van het open source besturingsyssteem Linux. Die versie is uitgegroeid tot Red Hat Enterprise Linux, en ondertussen maakt Red Hat ook technologieën die gebruikt worden in datacenters. Het  zou, volgens CNBC, de laatste jaren verschillende keren overwogen hebben om zichzelf te verkopen aan andere bedrijven, inbegrepen Google. Maar het werd dus uiteindelijk IBM.

Meer bij CNBC, Business Insider en The Register
https://www.cnbc.com/2018/10/28/ibm-to-acquire-red-hat-in-deal-valued-at-34-billion.html
https://www.businessinsider.com/wall-street-analysts-ibm-red-hat-acquisition-will-help-it-in-cloud-wars-2018-10?op=1&IR=T
https://www.theregister.co.uk/2018/10/28/ibm_redhat_acquisition/SNAPCHAT: OOK FILTERS OP JE DESKTOP
Even een luchthartiger bericht - en wel over leuke filters bij Snapchat. Tot nu toe moest je voor alle leuke filters en effecten gebruik maken van je mobiele toestel. Nu echter komt er een versie uit van al dat leuke gedoe voor de desktop.

Snap Camera heet het (Snap, het bedrijf achter Snapchat, noemt zich trouwens een camera-bedrijf), en het is deze week gelanceerd voor Mac en Windows. Deze camera zal geïntegreerd worden in verschillende apps, inbegrepen Twitch, YouTube, Skype, Zoom. Dat wil zeggen dat je dus, wanneer je een telegesprek voert via Skype bijvoorbeeld, de Snapchat Lenses kan gebruiken om gekke bekken te trekken.

Om gebruik te kunnen maken van Snap Camera bij deze apps, moet je eerst de app installeren, en dan selecteren bij Skype en co als camera output. Eens dat gebeurd is, kan je kiezen uit duizenden filters om creatief aan de slag te gaan.

Meer bij The Verge. Skype gesprekken gaan echt heel leuk worden zo!
https://www.theverge.com/2018/10/26/18026688/snap-camera-snapchat-lenses-twitch-youtube-skype
https://snapcamera.snapchat.com/AIRBNB AANBIEDERS MOETEN WEL DEGELIJK DE REGELS VAN TOERISME VLAANDEREN VOLGEN
In het verleden hebben wij het al enkele keren gehad over het feit dat de "sharing economy", de deeleconomie, eigenlijk mooi op zich is - maar zijn nare kantjes heeft. Het principe van Uber bijvoorbeeld is prachtig: ook niet-taxichauffeurs vervoeren mensen, en verdienen een cent bij. Maar het is niet eerlijk, omdat de taxichauffeurs wél een dure licentie moeten betalen, en de Uber-chauffeurs niet. Bovendien moeten de Uber-chauffeurs, althans in de VS, zoveel ritte maken willen zij er echt hun brood door verdienen, dat het haast slavenwerk wordt.

En net zo bij Airbnb: op zich mooi, het beschikbaar stellen van een kamer in je eigen huis, voor gasten, of zelfs je hele appartement. Maar je bent op dat moment wel een aanbieder van logies, en dan is het logisch dat je aan dezelfde regels qua veiligheid en minimum comfort onderworpen bent als de reguliere logiesaanbieders, zoals B&B's of kamerverhuurders.

De Vlaamse overheid heeft getracht om daar orde in te scheppen en toch minstens te controleren of er op gebied van brandveiligheid voldaan werd aan alle vereisten wanneer iemand een AirBnB aanbiedt. Maar bij de dienst zelf kreeg het de namen en adressen niet los van de mensen die een AirBnB aanbieden in Vlaanderen. Daarom deed het zelf een steekproef bij de adressen die het via de website vond. De resultaten waren toch wel om even van te schrikken: van de 105 adressen die gecontroleerd werden, waren er meer dan de helft niet in orde met de brandveiligheid. De verhuurders kregen daarop van de Vlaamse overheid de kans om zich alsnog in regel te stellen, mits de nodige aanpassingen.

En deze week werd bekend dat een aantal van de aanbieders, die het vertikten om alsnog de nodige aanpassingen te doen en certificaten te halen, het bevel gekregen hebben om te stoppen met het verhuren van hun logies.

Dat lijkt ons alleen maar fair. Maar betekent deze professionalisering dan het einde van het gemoedelijke van het aanbieden van logies, uit idealisme? Natuurlijk niet. Je zal nog altijd een vriend te slapen mogen leggen, wanneer die op doorreis is. Maar het aanbieden op regelmatige basis, dus eigenlijk professioneel aanbieden van logies, dat wordt aan strengere regels onderworpen.

Meer bij VRT.
https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2018/10/30/helft-gecontroleerde-airbnb-s-gesloten-na-controle/RAMP VOOR VELEN: NUANCE STOPT MET DRAGON SPEECH2TEXT VOOR DE MAC
Een zware dobber voor velen, zo meldt The Register. Nuance, de maker van de Dragon Professional Speech2text software, heeft namelijk aangekondigd dat het geen versie meer zal maken voor de Mac. Wie deze software nu bezit, zal die uiteraard nog kunnen blijven gebruiken, maar er zullen geen updates meer uitgebracht worden.

Waarom dat zo'n ramp is? Wel, die software wordt door velen gebruikt omdat hij zo accuraat is in het omzetten van het gesproken woord in tekst voor de computer. Journalisten, artsen, advocaten, maar ook gewone gebruikers maken van de software gebruik. En vooral dan mensen met een handicap. Blinden, maar ook mensen die fysiek geen klavier kunnen bedienen.

Wat zij nu kunnen doen? Volgens het artikel zijn er helaas geen andere productiviteitstools voor de Mac die de rol van Nuance kunnen overnemen. Apple heeft wel een dicteer-app, die je kan vinden in Toegankelijkheid, maar die is echt minder goed: hij leert niet van je fouten, je kan geen woorden toevoegen aan de woordenschat, je kan hem geen woorden leren zodat hij de fout bij het herkennen niet meer gaat maken, enz.

Een ander alternatief is natuurlijk overschakelen op een Windows toestel, maar je kent het probleem: eens je in het Apple ecosysteem zit, kan je moeilijk terug.

Nog volgens het artikel is dit probleem voor een deel te wijten aan Apple zelf, omdat het zo'n beperkte toegang geeft tot zijn hardware. Nuance besloot uiteindelijk om de ontwikkeling voor de Mac stop te zetten, omdat het in die versie niet dezelfde mogelijkheden kan aanbieden als bij Windows.

Meer bij The Register.
https://www.theregister.co.uk/AMP/2018/10/30/mac_users_burned_after_nuance_drops_dragon_speech_to_text_software/?__twitter_impression=trueTWITTER: GEMAKKELIJKER WISSELEN TUSSEN CHRONOLOGISCH EN ALGORITME, PLUS BETERE TOOL OM SPAM TE MELDEN
Twee berichten over Twitter. Het eerste is nog maar een test, maar het valt te hopen dat Twitter dit definitief gaat uitrollen. Heel wat gebruikers klagen erover dat zij tweets missen van vrienden, omdat die in hun tijdlijn begraven zijn. En wanneer je dan opmerkt dat je dat kan vermijden, door gewoon alle tweets chronologisch weer te geven, dan kijken zij raar op - de functie om te kiezen tussen chronologische of door het algoritme bepaalde weergave in je tijdlijn is immers diep begraven in de instellingen.

Twitter overweegt nu om dat te veranderen: er zou op de startpagina een knop komen waarmee je heel gemakkelijk kan wisselen tussen beide weergaves. Het is momenteel maar een beperkte test, enkel voor iOS gebruikers. Voor ons mag die knop er meteen komen hoor!

Deze tweede nieuwigheid is al concreet: de tool om spam te melden werd aangepast. Je kan nu gedetailleerd melden waarom je een account aanmeldt. Tot nu kon je enkel op 'Report Tweet' klikken, voortaan krijg je dan een keuzemenu. Zo kan je aangeven dat in de tweet een link staat naar een malware, of dat hij van een nep account is, of dat er een hashtag gebruikt wordt die niets met het bericht te maken heeft, enz. Opnieuw een welkome verbetering.

Nu is het nog af te wachten wat het lot is dat de "like" button te wachten staat. Twitter zou namelijk overwegen om die af te schaffen, zogezegd om meer conversaties aan te moedigen. Nu is de rol van de 'Like' knop nog altijd dubieus. Velen gebruiken hem als bookmark. Twitter heeft ondertussen wel de mogelijkheid gecreëerd om een échte bookmark te maken, maar het terugvinden van die bookmarks is nog altijd niet voldoende uitgebouwd, als je het ons vraagt. Afwachten dus hoe het daar verder loopt.
http://techcrunch.com/2018/10/31/twitter-chronological-button/
http://techcrunch.com/2018/10/31/twitters-spam-reporting-tool-now-lets-you-specify-type-including-if-its-a-fake-account/


       
GEGEVENS VAN ROOMBA-STOFZUIGER DELEN MET GOOGLE EN SLIMME APPARATEN
Een idee dat ons toch even de kriebels geeft. In heel wat huishoudens snort er tegenwoordig een Roomba rond, een slimme stofzuiger die automatisch zijn weg vindt in jouw kamers. Daarbij verzamelt het apparaat informatie over de afmetingen van je kamers. En iRobot, de maker van die Roomba's, werkt volgens verschillende berichten nu samen met Google, om die data te delen en zo de binnenkant van jouw woining in kaart te brengen. Google op zijn beurt zou die data dan gebruiken in verschillende andere slimme toestellen, o.a. je slimme luidspreker. Een van de mogelijkheden zou zijn dat de toestellen zo te weten komen hoe jij jouw kamers noemt, zodat je tegen je slimme luidspreker kan zeggen "Doe het licht uit in de eetkamer", en hij dat kan doen.

Lijkt op zich erg onschuldig, en zowel iRobot als Google gaan er in hun persberichten heel lichtjes over. Maar toch roept het vragen op over de privacy...

Meer bij BetaNews en The Verge.
https://www.theverge.com/2018/10/31/18041876/google-irobot-smart-home-spatial-data-mapping-collaboration
http://betanews.com/2018/11/01/google-irobot-house-mapping/
 

  
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!APPLE: NIEUWE HARDWARE
Nu, eerlijk gezegd maken wij in het algemeen niet meteen vermelding van nieuwe hardware van deze of gene fabrikant, vooral niet wanneer het om laptops gaat - tenzij die echt iets extra te bieden heeft. Maar Apple is Apple, en elke nieuwe hardware is een wereldwonder, als je de persberichten van Apple zelf mag geloven. En dus kunnen wij er niet onderuit en sommen we kort even de nieuwe toestellen op die Apple, onder veel belangstelling, zelfs met live blogs, voorgesteld heeft.

+ Een nieuwe Mac Mini. Sneller dan de vorige (wat volgens kwatongen niet moeilijk is, want die versie was al vijf jaar geleden uitgebracht) . Een toestel met 3 Thunderbolt poorten, een T2 security chip en een 100 GB ethernet optie. Vooral die Thunderbolt poorten zijn opvallend, omdat je bij de volgende aankondigingen zal zien dat Apple daar afstapt van Thunderbolt, maar gaat voor USB-C poorten. Apple lijkt dus zelf onbeslist van welke weg het wil uitgaan.
Dit toestel heeft een beginprijs van €899. Echt geen miniprijs te noemen.

+ Een nieuwe MacBook Air. Die heeft een 13 inch Retina scherm, Touch ID in een speciale knop op het klavier om in te loggen. Uiteraard ook hier weer de "snelste" processor, en  hier twee Thunderbolt 3 poorten. Een groter Trackpad, beter audio.
Voor dit toestel tel je minstens €1.349 neer.

+ En dan is er nog de nieuwe iPad Pro, in 11 of 12,9 inch, met een Liquid Retina isplay, een A12X Bionic Chip en Face ID.  De processoren aan boord zouden krachtig genoeg moeten zijn om de Photoshop CC app voor de iPad te kunnen draaien.
Hier dus een USB-C poort, en een Apple Pencil die magnetisch aan het toestel gehangen wordt.
Dit toestel kan je kopen vanaf €899, maar daarbij moet je ook nog een Apple Pencil bijrekenen die je €135 kost, een Smart Keybord Folio aan €199 of €219 (afhankelijk van het feit of je de 11 of 12,9 inch versie kiest), en een heel assortiment USB-C kabels van Apple is ook nog beschikbaar. Wat ons doet vrezen dat je er geen zal vinden in de doos van je nieuwe toeste:

Meer op de website van Apple, en bij TechMeme vind je alle verslagen over de nieuwe toestellen samengevat.
https://www.apple.com/benl/
https://www.techmeme.com/181030/p15#a181030p15

 
 


Netties werkt samen met:


 
De nieuwe oogst


   
THE CUTTING ROOM FLOOR
Benieuwd naar welke content er wel werd aangemaakt voor games, maar in de uiteindelijke versie niet te vinden was? The Cutting Room Floor vertelt het jou. Ongebruikte muziek, levels, graphics, debug menu's... het is hier allemaal te vinden, met een woordje uitleg bij.
[Taal: ENG]
https://tcrf.net/The_Cutting_Room_Floor


BLEXIT
De spanning in de VS blijft stijgen. Waar de democraten zich in het verleden altijd opgeworpen hebben als verdedigers van Afro-Amerikanen, is er een tegenstroom aan het ontstaan. Aangevoerd door Kanye West, die heel veel kritiek kreeg omdat hij op tv verscheen met een MAGA-pet (Make America great again - de strijdkreet van Donald Trump). Nu zou hij volgens bronnen achter de nieuwe website Blexit zitten, die 'blacks' aanspoort om de Democratische partij de rug toe te keren...
Een opvallende trend - en misschien een aanzet om niet alles tot links tegen rechts, wit tegen zwart, ... te herleiden? Om toch even over na te denken.
En om niet te vergeten een afbeelding op de 2e link...
[Taal: ENG]
https://blexit.com
https://pbs.twimg.com/media/DqnSHRCWoAE_SXc.jpg


DE 25 COOLSTE AMERIKAANSE STEDEN IN 2018

Iedereen kent wel populaire steden zoals New York en Los Angeles. Maar er zijn heel wat andere steden die een bezoek waard zijn. Dit artikel bij Matadornetork vertelt je waar je eens een bezoekje moet brengen, wanneer je naar de VS gaat. En hopelijk lezen niet àlle toeristen ter wereld het artikel, zodat de vreugde van het ontdekken van een leuk plekje verloren gaat...
[Taal: ENG]
https://matadornetwork.com/read/25-coolest-towns-america-2018/


NO MORE GOOGLE: ALTERNATIEVEN VOOR GOOGLE
Wil je afkicken van Google, en het feit dat de zoekgigant zoveel data verzamelt? Dat lijkt simpeler gezegd dan gedaan, want eigenlijk zitten we met zijn allen diep verstrengeld in de Google tools.
Deze website echter probeert je alternatieven aan te reiken- voor de Google browser, Chrome, voor de zoekmachine, voor docs, enz.
De suggesties worden door gebruikers zelf aangedragen, en via crowdsourcing van punten voorzien.
[Taal: ENG]
https://nomoregoogle.com/


DEEPL TRANSLATOR

Ongetwijfeld heb je al eens gebruik gemaakt van de online vertaaltool van Google. En was je de ene keer verbaasd dat Google echt wel leesbare zinnen produceerde, en de andere keer teleurgesteld dat het volkomen nonsens was.
Dit is een alternatieve vertaaldienst, die het ook niet slecht doet. Om eens uit te testen!
[Taal: ENG]
https://www.deepl.com/translator#nl


GOOGLE SCHOLAR: WETENSCHAPPELIJKE PUBLICATIES
Google heeft verschillende opties om doelgericht te zoeken naar bepaalde soorten documenten. En een daarvan die eigenlijk te weinig gekend is, is Scholar. Vul daar bijvoorbeeld de naam in van een onderzoeker, en je krijgt de links naar zijn wetenschappelijke publicaties - zonder de overbodige informatie over zijn LinkedIn account, Twitter, enz.
Scholar.google.comGRIEZELEN MET GOOGLE
Ter gelegenheid van Halloween heeft Google een doodle uitgebracht, die heel verslavend werkt: een game dat je met een tegenpartij kan spelen. Op de derde link kan je terugblikken op andere leuke Google doodles.
[Taal: ENG]
(bron: Mashable)
https://mashable.com/article/google-doodle-halloween-multiplayer-game/?europe=true
https://www.google.com/logos/2018/halloween18/rc3/halloween18.html?hl=en
https://www.google.com/doodlesVRIJDAG MULTIMEDIA: ENERGIEKAART
Deze week was er veel te doen over de luchtverontreiniging. Basis daarvan was een landkaart - en als je die gaat bekijken, dan zie je dat er een heleboel opties zijn aan deze kaart. Toch knap, hoe je vanuit de satelliet dingen zichtbaar maken kan. En gewoon op je eigen kleine scherm kan visualiseren, opties aanpassen, zonder dat je computer moet gaan kreunen en kraken...
[Taal:ENG]
https://energydesk.carto.com/builder/4c2ece4f-3367-4432-a418-8ce61ca01801/embed_protected?VRIJDAG MULTIMEDIA: CLASSIC MOVIES EZ

Deze site brengt, net als Old Movie Time die we een tijdje geleden vermeld hebben, een selectie van films die in het publieke domein zijn, en die je dus gratis kan bekijken. Alleen is het aanbod hier nog uitgebreider. De site vermeldt immers ook die films uit de jaren 80, 90, enzelfs vroege 2000.
[Taal: ENG]
http://www.classicmoviesez.com/ClassicMoviesHome.asp?MENU=HMBezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com
 


           W I K I P E D I A
    Een selectie van nieuwe en actuele bijdragen in
       de Nederlandstalige versie van Wikpedia
Wikipedia is een project met als doel een complete encyclopedie op het web te creëren. Iedereen kan Wikipedia gebruiken om informatie te zoeken of toe te voegen. U kunt eenvoudig zelf artikels schrijven, corrigeren of aanvullen. Aanmelden is hiervoor niet nodig, u kunt door op een van de onderstaande pagina's op "Pagina bewerken" te klikken meteen aan de slag.


Deze week zijn onder meer nieuwe artikels verschenen over:

    Vijf typen van klassieke beveiliging van spoorwegen - https://nl.wikipedia.org/wiki/Klassieke_blokstelsels_in_Nederland
    Meer in Taiwan - https://nl.wikipedia.org/wiki/Zon-maanmeer
    Premier van Australië - https://nl.wikipedia.org/wiki/Scott_Morrison
    Vlaamse journalist van de Vlaamse Radio- en Televisieomroeporganisatie - https://nl.wikipedia.org/wiki/Bj%C3%B6rn_Soenens
    Koreaans-Japanse actrice, stemactrice en zangeres - https://nl.wikipedia.org/wiki/Romi_Park
    Gymnastiek op de Olympische Zomerspelen 2020 - https://nl.wikipedia.org/wiki/Gymnastiek_op_de_Olympische_Zomerspelen_2020
    Brits-Jamaicaanse muzikant - https://nl.wikipedia.org/wiki/Lynval_Golding
    Rijksmonument in Haarlem - https://nl.wikipedia.org/wiki/Vredestempel_(Haarlem)
    Slavernij in het Oude Griekenland - https://nl.wikipedia.org/wiki/Slavernij_in_het_Oude_Griekenland


Daarnaast zijn onder andere de volgende bijdragen actueel:

    Vliegtuigongeluk Javazee - https://nl.wikipedia.org/wiki/Lion_Air-vlucht_610
    ATP-toernooi van Parijs 2018 - https://nl.wikipedia.org/wiki/ATP-toernooi_van_Parijs_2018
    Overleden Amerikaans crimineel - https://nl.wikipedia.org/wiki/James_Joseph_Bulger
    Jaarlijks griezelfeest - https://nl.wikipedia.org/wiki/Halloween
    Protestantse herdenkingsdag - https://nl.wikipedia.org/wiki/Hervormingsdag
    Keltisch nieuwjaarsfeest - https://nl.wikipedia.org/wiki/Samhain


Verdere bijzonderheden op de Nederlandstalige Wikipedia:

    Het portaal van de week gaat over vlaggen en wapens - https://nl.wikipedia.org/wiki/Portaal:Vlaggen_en_wapens


De vorige bijdragen van Wikipedia aan NeTTieS zijn hier te vinden: http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wekelijkse_bijdrage_in_NeTTieS


 
Bij de collega's
*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

 
- Hier moet je op letten als je een dashcam koopt
https://www.ad.nl/auto/hier-moet-je-op-letten-als-je-een-dashcam-koopt~af4807ea/
- Aantal Facebookgebruikers neemt in Europa opnieuw af
https://www.ad.nl/tech/aantal-facebookgebruikers-neemt-in-europa-opnieuw-af~a83a38e9/
 

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info


- Off line Android games op verloren momentjes
https://computertaal.info/2018/10/29/off-line-android-games-op-verloren-momentjes/
- Vijf manieren om je Twitter-profiel te optimaliseren
https://computertaal.info/2018/11/02/vijf-manieren-om-je-twitter-profiel-te-optimaliseren/
 


*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net


- Criminelen bieden privéberichten van 81.000 Facebook-accounts te koop aan
https://tweakers.net/nieuws/145269/criminelen-bieden-priveberichten-van-81000-facebook-accounts-te-koop-aan.html
- Apple gaat voortaan verkoopcijfers iPhones, iPads en Macs geheim houden
https://tweakers.net/nieuws/145245/apple-gaat-voortaan-verkoopcijfers-iphones-ipads-en-macs-geheim-houden.html*** DATANEWS

http://www.datanews.be- Google-auto mag rijden zonder bestuurder
https://datanews.knack.be/ict/nieuws/google-auto-mag-rijden-zonder-bestuurder/article-normal-1387981.html
- Politie ziet eliteteam van cyberspeurders leeglopen
https://www.knack.be/nieuws/belgie/politie-ziet-eliteteam-van-cyberspeurders-leeglopen/article-normal-1387925.html?_ga=2.11374324.1526581260.1541177841-1947831008.1520797369

*** TECHNOLOGIUM
http://www.technologium.be

- Apple Event New York | Nieuwe MacBook Air en nieuwe iPad Pro
http://www.technologium.be/apple-event-new-york-nieuwe-macbook-air-en-nieuwe-ipad-pro*** BLOOVI
http://www.bloovi.be/

- In de marge: Minister De Croo stelt team van Belgische AI-experts samen
https://www.bloovi.be/nieuws/detail/in-de-marge-minister-de-croo-stelt-team-van-belgische-ai-experts-samen
- Deze Brusselaars lanceren jaarlijks drie start-ups: “Telkens weer vertrekken van een blanco pagina, dat is de grootste kick”
https://www.bloovi.be/nieuws/detail/deze-brusselaars-lanceren-jaarlijks-drie-start-ups-telkens-weer-vertrekken-van-een-blanco-pagina-dat-is-de-grootste-kick
 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...


DAILY DOSE OF ART
Wil je elke dag een beetje bijleren over kunst? Dan moet je deze app installeren op je iPhone of Android. Elke dag krijg je een meesterwerk uit de kunstgeschiedenis te zien, met daarbij achtergrondinformatie over de artiest en het werk zelf.
https://www.getdailyart.com/


ALLERGIE APPS

Toegegeven, dit zijn apps vervaardigd door een commercieel pharmabedrijf, Zyrtec, dat anti-allergiemedicijnen vervaardigt. Maar dat maakt de apps daarom niet minder nuttig.  Zij voorspellen allergiefactoren zoals het aantal pollen in de lucht.
Android - iPHone
https://www.zyrtec.com/allergy-forecast-tools-apps


CONFIGUREDEFENDER: OM JE WINDOWS DEFENDER AAN TE PASSEN
De Windows Defender antivirus tool is prima, maar je hebt helemaal geen enkele mogelijkheid om die zelf op een eenvoudige manier aan te passen aan je eigen wensen. Deze tool maakt het wel mogelijk. Het is bovendien een 'portable' progje, zodat je het op een USB-stick kan meenemen en van daaruit toepassen op je computer.
https://www.ghacks.net/2018/10/29/configuredefender-windows-defender-configuration-tool/
https://www.chip.de/news/Windows-Defender-im-Griff-Kleines-Tool-vereinfacht-Virenscanner-Einstellungen_151687905.html


HALLOWEEN GAME: DECEIT

10 GB - freeware
Dit spelletje heeft volgens kenners een fris spelconcept en echt spannende levels. Misschien niet genoeg, met zijn twee maps, om het meerdere weken te blijven spelen, maar toch best boeiend. En gratis.
https://www.playdeceit.com/
https://www.chip.de/downloads/Deceit_151694957.html


VRIJDAG APPDAG: SNAPSEED
Deze app voor Android-toestellen laat je complexe fotobewerkingsoprdachten simpel uitvoeren met vingerbewegingen. De app houdt het midden tussen Instagram en Photoshop als het ware.
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.niksoftware.snapseed


(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere. 
 

 

 
NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu 
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier 
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart 
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe 
Marijke Pante,
Marianne Steijlen 
Reinhilde Remaut 
Ludo Cattoor 
Evert Poppen 
Philip Lafeber 
Julien Van den Borre, 
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Frank VDW
Filip Overmeire (Filover) 
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool

In het bijzonder danken wij Wim Wylin voor de vele tips, en Gerard Schaefer voor de spreuk van de week.

- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Dat kan op deze link

http://www.netties.be/v20/abonnement.php 

AFSLUITER VAN DE WEEK
De meeste mensen verkopen hun ziel
en leven met een goed geweten van de opbrengst.
-Logan P. Smith-