Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
1/11/2018 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Het oor wil ook wat
 
DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 22
Nummer 1079 van 27/10/2018Gegroet lezer,

Oei, eensklaps is het echt wel herfst geworden, na een heerlijk lange nazomer. Regen, wind, fris - en dit weekend overschakeling naar het winteruur. Maar kom, niet getreurd: dan gaan we maar weer genieten van de warmte binnen, terwijl bijten de regen de ramen geselt. Het licht van de bureaulamp, en een fleecedeken over de benen. Elke dag, elk seizoen heeft wel zijn pluspunten, moet u maar denken :)

En als u dan zo lekker warm binnen zit, dan is er daar onze nieuwsbrief om u wat te verstrooien. Wat hebben wij deze week bijeengesprokkeld? Weer een hele  waaier aan berichten. Over Apple dat sneert naar Google, maar terechtgewezen wordt door een ex-beveiligingshoofd van Facebook. Over nieuwe vormen van mobiliteit, die tot luie ideetjes aanzetten. En heel veel berichten over nieuwe tools of functies bij bestaande of nieuwe apps. Kortom: u hebt weer uw bezigheid!

Veel leesplezier gewenst, en bij leven en welzijn tot volgende week!

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 

 
Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.
GOED NIEUWS: JE ZAL STANDAARD APPS IN WINDOWS 10 KUNNEN VERWIJDEREN
Een van de nadelen van Windows 10 is dat er een aantal apps meegeleverd worden, die als standaard ingesteld staan. Denk aan Mail, Agenda, Films & Mail, .... En zelfs spelletjes zoals Minecraft en Candy Crush staan erop.

Uiteraard kan je die vervangen door jouw favoriete apps voor bijvoorbeeld je mail. Maar dan moet je allerlei technische wijzigingen doorvoeren en verspil je toch wel wat tijd om al die instellingen aan te passen. Een grote ergernis dus. Plus: je kan die standaard apps niet verwijderen van je toestel, waar zij dus onnodig ruimte innemen.

Maar er lijkt beterschap op komst, zo weet website Tom's Hardware te vertellen. Want enkele testers kregen al een preview van de volgende Windows 10 update in handen, en je zal meer vooraf geïnstalleerde apps kunnen verwijderen.

In de huidige versie, althans de oktober-update kan je al Microsoft Solitarie Collection verwijderen, My Office, OneNote, Print 3D, Skype, Tips & Weather. In de volgende versie zouden daar nog bijkomen: 3D Viewer, Calculator, Calendar, Groove Music, Mail, Movies & TV, Paint 3D, Snip & Sketch, Sticky Notes, Voice Recorder.

Wellicht heb je nog nooit van sommige van deze apps gehoord, laat staan dat je ze gebruikt hebt. En dus is het hoog tijd dat jij ze kan verwijderen...
https://www.tomshardware.com/news/windows-10-preview-build-18262-delete-default-apps,37948.htmlSOCIALE NETWERKEN EN POLITIEKE BEÏNVLOEDING: NIEUWE FEITEN
De laatste dagen zijn er nieuwe data opgedoken over (pogingen tot) politieke beïnvloeding via het internet, en in het bijzonder via advertenties op sociale netwerken. Wij sommen het even op, voor meer informatie kan je op de links klikken.

+ Volgens een rapport van het Britse parlement, zou een onbekend bedrijf een bedrag van ongeveer 250.000 pond of meer uitgegeven hebben in de voorbije 10 maanden, aan advertenties op Facebook, die aanmoedigen om voor een harde Brexit te gaan. De advertenties zouden 10 tot 11 miljoen mensen bereikt hebben.(1)

+ Volgens website New Republic blijven bedrijven nog altijd psychologische en persoonlijke gegevens over mensen verzamelen, om hen in deze of gene richting te duwen bij verkiezing. En dit ondanks het feit dat Cambridge Analytica voor zo'n schandaal gezorgd heeft. (2)

+ En volgens de Washington Post wordt een Russische burger aangeklaagd omdat hij betrokken zou zijn bij Project Lakhta, een operatie om Amerikaanse burgers te beïnvloeden bij de tussentijdse verkiezingen die er nu aankomen, door online valse informatie te verspreiden (3).
Nu, eerlijk gezegd moeten wij toegeven dat wij persoonlijk hier in België niet zoveel van die misleiding gemerkt hebben. Ofwel is ons landje te klein en te onbelangrijk voor die misleiding, ofwel frequenteren wij niet de netwerken waar zulke valse informatie verspreid wordt...
http://www.nytimes.com/2018/10/19/technology/facebook-brexit-ads.html
http://newrepublic.com/article/151548/political-campaigns-big-data-manipulate-elections-weaken-democracy
http://www.washingtonpost.com/world/national-security/director-of-national-intelligence-warns-of-ongoing-campaigns-to-interfere-with-elections/2018/10/19/64973a7a-d3b4-11e8-b2d2-f397227b43f0_story.htmlEEN TAMELIJK ONBEKENDE PODCAST VERSTOOT SERIAL IN DE ITUNES TOP 100. BEDROG?
Je moet haast al op een andere planeet wonen, om nog nooit van de spannende podcast "Serial" gehoord te hebben. Die staat dan ook op nummer 1 in de iTunes top 100 van de populairste podcasts, gebaseerd op het aantal abonnees.

Dat is al een hele tijd een vast gegeven, en de andere plaatsjes in de top 10 worden ingenomen door al even bekende kleppers, zoals Dr. Death, Happy Face, The Daily...

En toen, plots, veranderde dat. Van de ene week op de andere werd  het klassement dooreengeschud en stond bovenaan een tamelijk onbekend "Bulletproof Real Estate". Gek. Had Apple zich vergist? Of was hier bedrog in het spel? Het blog Chartable trok op onderzoek uit. Het hele verhaal kan je nalezen op onderstaande link, maar kort samengevat komt het hier op neer: dat verschillende podcasts, die tot eenzelfde netwerk behoren, elkaar aanbevelen bij de "Luisteraars van deze podcast luisteren ook naar ...". De auteur onderzocht de links tussen alle podcasts, deelde hen in in clusters, en kwam tot de conclusie dat er bedrog in het spel is - dat click farms gebruikt worden om het aantal abonnementen kunstmatig op te drijven.

In het artikel wordt trouwens uitgelegd hoe je een valsspelende podcast eigenlijk herkennen kan.
https://chartable.com/blog/chartbreakersELEKTRISCHE STEPS: LUIAARDS WORDEN CREATIEF
Je ziet steeds meer alternatieve vervoermiddelen in de stad - nu koning auto geen plaats meer heeft (tenzij om stil te staan in de file), zijn er om te beginnen de deelfietsen gekomen.

Daarbij zijn er systemen zoals in Antwerpen, met Velo, waar je een fiets neemt op een van de vele vaste plekken, verspreid over de stad, en achterlaat op een andere vaste plek. Medewerkers van Velo zorgen ervoor dat de fietsen verspreid worden en staan waar ze nodig zijn.

En je hebt deelfietsen die "los" werken: je vindt via een app waar er een fiets staat, en je haalt hem daar. En je laat hem achter waar je wil - een volgende gebruiker zal hem wel vinden. Wat er dus ook toe leidt dat die losse deelfietsen her en der verspreid staan, achteloos achtergelaten, zonder veel respect voor de voetganger die ook nog de stoep moet kunnen gebruiken.

Een ander nieuw voertuig is de deel-step. Die werkt ook met een app en kan je achterlaten waar je wil. Maar het ding is wel elektrisch, en moet dus wel regelmatig opgeladen worden.

The Verge heeft een leuk artikel over een bijverschijnsel van deze steps. Want staande kan je niet al te best je evenwicht bewaren - vooral in bochten niet. Daarom zijn er al via eBay uitklapbare zitjes te vinden, om op de step te plaatsen.

Maar sommige mensen hebben hun eigen creatieve manier om een zitje op hun step te plaatsen. Tot heuse zetels toe!

Bekijk de foto's bij The Verge, en verneem meer over de elektrische scooter, waarvan Bird het populairste merk is.
https://www.theverge.com/2018/10/21/17994224/electric-scooters-inspiring-lazy-people-creativityFAST MASK VAN ADOBE IS ECHT WEL KNAP
We hebben het vaak over leuke effecten die je kan toepassen met deze of gene foto-app, en dan gaat het meestal om Google, Snapchat, Apple, ... Maar de meester in foto- en filmbewerking blijft echter Adobe.

Regelmatig organiseert het Sneaks sessies, waarop het software functionaliteiten voorstelt die soms wel, soms niet hun weg vinden naar de definitieve versies van zijn Adobe Creative Cloud suite. En op een recente sessie werden wel enkele heel interessante tools voorgesteld.

Zo is er Project Kazoo. Daarbij wordt jouw stem een instrument: je kan zingen voor je computer en zo je eigen soundtrack maken - met behulp van de AI Sensei technologie. Bij Engadget vind je een filmpje dat toont hoe het werkt (1).

Een andere interessante tool is Project Fast Mask. En die is echt wel razend knap - video editors zullen staan te trappelen om deze tool te kunnen gebruiken! Hiermee kan namelijk een bepaald object (een persoon bijvoorbeeld) met enkele klikken geselecteerd worden. Wat een hele vooruitgang is, want met klassieke software moet je een object dat onregelmatig van vorm is, zoals een mens bijvoorbeeld, precieze selecties maken, en dat in verschillende frames.

Met Fast Mask kan je dus een object gemakkelijk selecteren, en dan de rest van de video daarrond bewerken. Ook hier wordt gebruik gemaakt van Adobe Sensei.

Een filmpje bij Engadget toont hoe het werkt (2)
https://www.engadget.com/2018/10/17/adobe-cc-sneaks-fast-mask-project-kazoo/HUAWEI ZAL ZIJN NIEUWE VLAGGENSCHIP-SMARTPHONES NIET IN DE VS VERKOPEN
Het zit al een hele tijd stroef tussen China en de VS, als het op tech aankomt. De Amerikaanse overheid vertrouwt de Chinese fabrikanten niet echt, en is bang dat die tools inbouwen in hun toestellen om de Amerikaanse overheidsdiensten te bespioneren. Het verhaal dat Bloomberg uitbracht over een geheimzinnige chip die in veel toestellen zou zitten is daarvan een voorbeeld - maar dat verhaal werd door vele fabrikanten, onder andere ook Apple, categorisch ontkend.

Het grote slachtoffer van dit wantrouwen is Huawei, de Chinese fabrikant die high end smartphones vervaardigt die de concurrentie aankunnen met de iPhone - maar dan wel een pak goedkoper zijn. Het bedrijf werd echter geboycot door de Amerikaanse overheid: uit vrees voor spionage, oefende de overheid druk uit op verschillende telefoonbedrijven om de Huawei niet aan te bieden in de VS.

Huawei heeft nu zelf een beetje wraak genomen: het kondigde aan dat zijn nieuwe toestel, de Mate 20 Pro, niet in de VS aangeboden wordt. Een gemiste kans voor de Amerikaanse gebruiker, want het toestel, dat iets goedkoper is dan de nieuwe iPhone, heeft wel veel meer functionaliteiten - naast vingerafdrukherkenning op het scherm (en niet enkel via een speciale knop), gelaatsherkenning, ingebouwde artificiële intelligentie, heeft het ook een ndrukwekkende camera met 3 lenzen, die prachtige macro-opnames en breedbeeldopnames maakt. Bij Business INsider vind je trouwens een review van het toestel.

Het toestel zal wel verkrijgbaar zijn op de Europese markt. Wat de vraag doet rijzen: zijn de Europese overheden dan niet bang voor Chinese spionage? Of gaan zij ervan uit dat er bij ons toch geen geheimen te rapen zijn?

Een achtergrondartikel bij Business Insider (2)
https://www.businessinsider.com/huawei-mate-20-pro-review-2018-10
http://uk.businessinsider.com/huawei-mate-20-mate-20-pro-unavailable-us-spying-fears-2018-10?op=1&r=US&IR=TFACEBOOK ZOU EEN BEVEILIGINGSBEDRIJF WILLEN KOPEN
Volgens The Information zou Facebook van twee anonieme bronnen vernomen hebben dat Facebook van plan is om een cyberbeveiligingbedrijf te kopen. Facebook zou al verschillende bedrijven gecontacteerd hebben, en tegen het einde van dit jaar zou je een deal mogen verwachten.

Dit bericht wordt door velen in verband gebracht met enerzijds de hack die Facebook recent moest toegeven, waarbij er voor maar liefst 30 miljoen accounts toegangsinformatie gestolen werd, en waarbij de hackers van 14 miljoen accounts de contactinformatie konden stelen. Facebook maakte daar dus echt geen goede beurt.

En anderzijds wordt ook door waarnemers gewezen op het feit dat het hoofd van de beveiliging bij Facebook in mei dit jaar ontslag genomen heeft. (1).

Het lijkt er dus op dat Facebook voor zijn beveiliging niet langer beroep gaat doen op interne expertise, maar de kennis gaat kopen bij een extern bedrijf. Bovendien, zo menen waarnemers, is deze stap een grote ommekeer voor Facebook. In het verleden werd de verantwoordelijkheid voor de veiligheid van de gebruiker volledig bij de gebruiker gelegd: hij moest maar zorgen dat hij zijn gegevens afdoende afschermde op Facebook. Door nu zelf meer aandacht te schenken aan de veiligheid (en privacy) van de gebruiker, zou Facebook misschien wel eens een belangrijke stap zetten. In plaats van vooral te denken aan advertenties en geld verdienen, zou het met dit initiatief de gebruiker en zijn veiligheid centraal stellen. En dat zou een hele verademing zijn!
https://www.theverge.com/2018/3/19/17140962/facebook-chief-security-officer-leaving-alex-stamos
https://www.engadget.com/2018/10/21/facebook-may-buy-large-cybersecurity-company/GOOGLE NEWS ZORGT VOOR PROBLEMEN BIJ SOMMIGE GEBRUIKERS
Mobiele data kosten nog altijd veel geld, voor relatief weinig mega- en gigabytes. En dus let je best even op, want voor je het weet overschrijd je je limiet, en moet je een flink pak bijbetalen aan je provider.

Gelukkig zijn de meeste (Belgische) providers zo fair dat zij de gebruiker waarschuwen wanneer hij de limiet van zijn abonnement nadert. Je kan trouwens zelf ook in je instellingen bij Android een limiet opgeven, en daar vragen dat je gewaarschuwd wordt wanneer je dreigt die grens over te gaan.

Maar soms loopt het toch nog fout, door een of andere app die een bug vertoont. Dat is wat er aan de hand is met de Google News app voor Android, althans zo meldt ZDNet. Verschillende gebruikers moesten vaststellen dat zij plots hun maandlimiet fors overschreden, en wanneer zij op zoek gingen naar de data-slokop, dan kwamen zij uit bij Google News. Blijkbaar zou die op de achtergrond om een of andere reden enorm veel data zijn gaan verbruiken. Met heel nare gevolgen voor de telefoonrekening tot gevolg, soms zelf honderden dollars.

Ben jij een Google News-gebruiker, en wil je deze problemen voorkomen? Je kan het downloaden van data op de achtergrond uitzetten via instellingen > Apps en meldingen > Dataverbruik > Laat verbruik op de achtergrond toe  bij Google News.

ZDNet meldt er nog bij dat het Google gecontacteerd heeft in verband met het probleem, en nog op een antwoord wacht.
https://www.zdnet.com/article/google-news-bug-burns-through-gigabytes-of-user-data/FIREFOX 63 MET NOG BETERE BESCHERMING TEGEN TRACKING
Deze week heeft Mozilla een nieuwe versie uitgebracht van de Firefox browser. En het bijzondere aan versie 63 is de 'Enhanced Tracking Protection'. Dat is een functie die ervoor zorg dat adverteerders jou niet kunnen traceren tijdens je surftochten, door de cookies van derden en/of all trackers te blokkeren.

Het is een functie die je zelf nog wel moet activeren, dus die niet standaard aan staat. En je kan wel ook voor bepaalde sites een uitzondering maken - sommige sites werken niet goed of worden niet goed weergegeven wanneer je de cookies of trackers blokkeert.

Verder kondigt Mozilla aan dat het op beperkte schaal, als test, aan Firefox gebruikers die via een open WiFi surfen, een advertentie gaat vertonen om een abonnement van 10 dollar te nemen op de Proton VPN software. Mozilla zou een commissie krijgen op de verkoop van deze abonnementen - en het heeft nu eenmaal geld nodig om Firefox verder te kunnen ontwikkelen...

Meer bij The Verge.
https://www.theverge.com/2018/10/23/18015234/mozilla-firefox-quantum-63-vpn-enhanced-tracking-protectionTIM COOK PLEIT VOOR EEN GDPR IN DE VS, EN GOOGLE GEEFT JE MEER OPTIES VOOR JE PRIVACY
Waar in het begin de Amerikanen schamper deden over onze strenge GDPR-regels, beginnen er toch stemmen op te gaan om ook in de VS wat strenger op te treden en niet meer zo losjes om te gaan met de privacy  van de gebruiker. De vele onheilspellende berichten daarover, met het debacle van Cambridge Analytica als triest hoogtepunt, zijn daar ongetwijfeld niet vreemd aan.

Apple wil alvast het goede voorbeeld geven (en uiteraard een sneer geven naar Google!) : op een conferentie rond privacy in Brussel, heeft het opgeroepen om ook in de VS wetten uit te vaardigen à la GDPR. (1).

Google zelf kondigde, toeval of niet, woensdag aan dat het jou wat meer controle wil geven over de data die het over jou verzamelt. Want elke zoekopdracht die jij intikt, wordt door Google onthouden - tenminste als je ingelogd bent in je Google account. Je kan wel je browser geschiedenis wissen, maar dat wist niet wat er bij Google staat. Daar kan je die data eigenlijk ook al wissen, maar dan moet je in je Google Account gaan zoeken naar de juiste plek om dat te doen.

Google zou dat nu veranderen, zodat je vanop de Google zoekpagina zelf meer controle krijgt. Sinds deze week zal je deze wijziging al moeten zien op desktop en mobiel web, en voor iOS en Android over enkele weken. Hierover lees je meer bij Google zelf.
http://techcrunch.com/2018/10/24/apples-tim-cook-makes-blistering-attack-on-the-data-industrial-complex/
https://www.blog.google/technology/safety-security/making-it-easier-control-your-data-directly-google-products/MOTOROLA WERKT SAMEN MET DIY BEDRIJF: HERSTEL JE TELEFOON ZELF
Waar het de laatste jaren vooral een trend was om het herstellen van telefoons door de handige doe-het-zelver tegen te gaan, komt daar nu kentering in. Het was Apple dat de trend in gang zette, door om te beginnen de batterij niet meer vervangbaar te maken door een tweede exemplaar. Daarna volgden schroeven die je niet meer kon losdraaien, en vastgelijmde onderdelen die je niet verwijderen kon.

Een voorbeeld dat al gauw gevolgd werd door andere fabrikanten - wanneer heb jij nog eens een toestel gehad met een losse batterij, zodat je een reservebatterij in het toestel kon steken, wanneer de eerste het begeven had? Dat is nochtans een heel simpele oplossing, niet?

Daarom doet het ons plezier dit bericht te kunnen melden: Motorola gaat samenwerken met fabrikant van Do--it-yourself producten iFixit om kits uit te brengen waarmee je zelf je batterij of scherm kan herstellen. In de kits zitten de officiële onderdelen van Motorola, plus speciale tools om de onderdelen te verwijderen / plaatsen. Afhankelijk van de inhoud kosten de kits 40 tot 200 dollar. Nog altijd goedkoper dan een nieuwe telefoon te moeten kopen, nietwaar? En weer een beetje een stukje aarde gered!

Er zit echter wel een addertje onder het gras. Wanneer je de herstelling niet uitvoert volgens de regels van de kunst, dan vervalt je garantie op het toestel - ondanks dat je wel degelijk originele onderdelen gebruikt hebt van Motorola in de kit. Dus toch maar even advies vragen aan een vakman.

Maar als je het ons vraagt is dit supergoed nieuws, en zouden alle fabrikanten dit moeten aanbieden. Testaankoop, waar ben je?
https://www.theverge.com/circuitbreaker/2018/10/23/18013320/ifixit-motorola-official-parts-repair-kitsFACEBOOK WORDT WAT MUZIKALER
Ondanks de negatieve berichten over Facebook en de manier waarop het met jouw privacy omspringt, blijft het sociale netwerk populair. En toegegeven: het doet er alles aan om het de gebruiker naar zijn zin te maken.

Zo kondigde Facebook deze week aan dat het verschillende muziekfuncties toevoegt - een manier om de partnerschappen te verzilveren die het met verschillende platenlabels afsloot. Het gaat met name om "muziek stickers", die je aan Stories kan toevoegen. Concreet kan je op Facebook naar een song zoeken, daar een fragment van nemen en dat als sticker met de naam van de artiest en de song in je Stories opnemen.

Bovendien wordt de lip Sync Live functie verder uitgebreid - dat is een concurrent voor karaoke tool Musical.ly. Op de professionele pagina's van gebruikers (Pages) kunnen artiesten en andere creatieve mensen voortaan hun singles promoten. Zij kunnen er ook de woorden van hun songs plaatsen, zodat je gemakkelijk kan meezingen, karaokegewijs.

En tot slot zal je profiel uitgebreid worden met een muziekafdeling. Daar kan je dan manueel een song aanduiden die je aan je profiel wil toevoegen. Zo geef je aan wat jouw muzikale voorkeur is bijvoorbeeld, of je avoriete song. Wie jouw profiel bezoekt, kan een stuk van de song beluisteren, waarna hij de song ook aan zijn eigen profiel kan toevoegen of de Facebook pagina van de artiest bezoeken.

Leuk, toch?
https://www.theverge.com/2018/10/24/18018572/facebook-music-profile-stories-lip-sync-live-lyricsTWITTER: GESTEGEN INKOMSTEN, GEDAALD AANTAL GEBRUIKERS, EN TWEE NIEUWE FUNCTIES IN TESTFASE
Verschillende bedrijven komen met hun kwartaalresultaten naar buiten. Zo kon Microsoft echt wel goede cijfers melden: 19% meer inkomsten dan een jaar geleden, met als hoofdvogel de Azure clouddiensten, die met 76% gestegen zijn. LinkedIn ( je zou haast vergeten dat dat eigendom is van Microsoft steeg met 33% en de inkomsten van de Surface met 14%).

Maar ook Twitter kon mooie cijfers voorleggen - tot verbazing van velen. De inkomsten in het 3e kwartaal 2017 segen met 29% tegenover hetzelfde kwartaal een jaar geleden. Maar het aantal maandelijks actieve gebruikers is wel gedaald met 9 miljoen en bedraagt nu 326 miljoen.

Maar niet getreurd: de aandeelhouders trekken zich niets aan van die daling, de inkomsten tellen voor hen. Het aandeel van Twitter is dan ook in één slag met 14% hoger geopend op de beurs... (1)

Ondertussen blijft ook Twitter wat sleutelen aan het profiel van de gebruiker. Zo zou er een 'presence indicator' komt, waarmee je kan zeggen wat je aan het doen bent terwijl je tweet. En een 'ice breaker' zou dan weer meer gesprekken en discussies moeten aanmoedigen. The Verge mocht deze nieuwigheden al bekijken, en brengt er uitgebreid verslag over uit. Maar het voegt er wel aan toe dat Twitter niet belooft dat deze nieuwigheden er ook daadwerkelijk gaan komen. Afwachten dus... (2)
http://www.cnbc.com/2018/10/25/twitter-q3-2018-earnings.html
https://www.theverge.com/2018/10/24/18018486/twitter-presence-indicators-activity-status-ice-breakersIPHONE WORDT AFGELUISTERD...
Geen goede reclame voor Apple en zijn iPhone deze week. Volgens bronnen zouden de Amerikaanse veiligheidsdiensten vastgesteld hebben dat China en Rusland meeluisteren naar de telefoongesprekken die Trump maakt met zijn iPhone. Normaal gezien zou hij een hoogst beveiligde landlijn moeten gebruiken van het Witte Huis, maar naar eigen zeggen gebruikt Trump de iPhone enkel voor persoonlijke gesprekken met vrienden.

Dat de iPhone afgeluisterd wordt, is niet bepaald een compliment voor  het dure toestel van Apple. Het grappige is dat China, in een reactie, voorstelt dat Trump dan maar een Huawei toestel moet gebruiken. Een flinke steek onder water naar de officiële houding van de Amerikaanse overheid, die zijn ambtenaren verbiedt om te werken met toestellen van de Chinese fabrikant - juist uit angst om afgeluisterd te worden!
http://www.nytimes.com/2018/10/24/us/politics/trump-phone-security.html
https://mashable.com/article/trump-china-huawei-iphone/?europe=true#9RMRO5whGOqJFACEBOOK: BOETE DIE EEN LACHERTJE IS, EN REACTIE OP NEER VAN TIM COOK
We zijn de dag begonnen met Facebook, en eindigen ook ermee. Want vrijdag werd gemeld dat Facebook een boete aan zijn broek kreeg van de Britse data-waakhond. Omdat Facebook naliet de persoonlijke gegevens van de gebruiker te beschermen in het Cambridge Analytica schandaal, moet het 500.000 Britse pond betalen. Voor jou en mij een torenhoog bedrag, maar volgens waarnemers een veel te lage boete. Want Facebook, zo meent Gizmodo, verdien dat bedrag in amper 10 minuutjes... (1)

Het tweede bericht betreft een reactie van de voormalige CSO (Chief Security Officer) van Facebook. Die pikte het niet dat Apple-baas Tim Cook zijn bedrijf als voorbeeld gesteld had voor de bescherming van de privacy van de gebruiker, en de andere bedrijven een "data industrial complex" noemt. Alex Stamos, zo heet de CSO, meent dat de anti-privacy zetten die Apple in China doet, niet door de beugel kunnen en dat het bedrijf daarover transparantie moet geven. Hij neemt ook de media op de korrel, omdat die daarover te weinig berichten volgens hem. Meer hierover bij CNBC.
http://gizmodo.com/facebook-fined-just-645-000-in-uk-over-cambridge-analy-1829989116
http://www.cnbc.com/2018/10/24/ex-facebook-exec-alex-stamos-calls-out-apple-practices-in-china.html


 

  
 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!


PICTURE-IN-PICTURE VOORTAAN IN CHROME VOOR MAC, WINDOWS EN LINUX
De Picture-in-Picture functie is heel handig: hiermee kan je bijvoorbeeld YouTube video's bekijken terwijl je andere dingen doet. Deze functie was al beschikbaar voor mobiele toestellen, maar komt nu naar de desktop.

En wel via de Chrome browser. In versie 69 voor macOS, Windows, Linux en Chrome OS was deze 'PiP' al aanwezig, maar moest je hem nog wel activeren. In de nieuwste versie van Chrome, versie 70, staat die functie standaard actief.

Het is nog wel even wachten op versie 70 - dus wie ongeduldig is, vindt bij AndroidPolice instructies over hoe die functie nu al geactiveerd kan worden.
https://www.androidpolice.com/2018/10/19/picture-picture-now-enabled-default-chrome-mac-windows-linux/


 
 


Netties werkt samen met:


 
De nieuwe oogst


   
ZO SLECHT GAAT HET NOG NIET MET DE WERELD...
Terwijl er langs alle kanten onheilsberichten elke dag de kranten en websites overspoelen, toch even deze hoopgevende statistieken. Over dalende kindersterfte, over kinderarbeid, de hoeveelheid uren een mens werkt in ontwikkelingslanden, en veel meer.
[Taal: ENG]
https://www.vox.com/2014/11/24/7272929/global-poverty-health-crime-literacy-good-news


HAVE I BEEN SOLD?
Deze website heeft zich geïnspireerd op "have I been powned", waar je kan nakijken of je mailadres voorkomt in een huiveringwekkend grote database van gehackte websites. Deze site wil je laten controleren of jouw mailadres verkocht werd. Alleen...  het is ons niet duidelijk of deze site wel degelijk je controlemogelijkheden biedt, of dat je gewoon hier in de aloude val trapt, en je mailadres toevoegt aan een grote database om nog meer spam te ontvangen.
Wij raden je dan ook aan om, als je over een eigen domeinnaam beschikt, een mailadres in te vullen dat rechtstreeks naar deze website verwijst (bijvoorbeeld: haveibeensold@jouwdomein.be). Zo kan je eventuele fraude ontmaskeren.
[Taal: ENG]
https://haveibeensold.app/


LEREN TEKENEN: SIMPELE OEFENINGEN VOOR DE BEGINNER

Tekenen - het is echt niet simpel. Heb je al eens geprobeerd een simpele cirkel te tekenen? Of een gestileerde bloem? Dit artikel probeert je te tonen hoe je met enkele slimme tips toch tot een redelijke tekening komt. En wie weet is dit het begin van jouw creatieve carrière!
[Taal: ENG]
https://design.tutsplus.com/articles/i-want-to-draw-simple-exercises-for-complete-beginners--vector-20583


DE 50 MOOISTE PLEKKEN TER WERELD
Plan je een wereldreis? Dan vind je in dit artikel enkele tips om plekken te bezoeken die adembenemend mooi zijn. Alleen de foto's ervan doen je naar het wijde landschap hunkeren....
[Taal: ENG]
https://www.cntraveler.com/galleries/2015-11-27/the-50-most-beautiful-places-in-the-world


EXPLAIN THAT STUFF!
Dit is een vette kluif voor al wie belangstelling heeft voor techniek. Hoe werkt het allemaal - al die gadgets maar ook de technologie die we zo vertrouwd zijn zoals breedband? De uitleg wordt geïllustreerd met veel afbeeldingen, zodat hij erg laagdrempelig gehouden wordt.
[Taal: ENG]
https://www.explainthatstuff.com/


TRIPSAVVY: DE DINGEN DIE JE MOET ZIEN/DOEN BIJ JE REIS

Een echt wel interessante site. In de zoekmachine vul je in wat je wil zien - dat kunnen musea zijn of andere bezienswaardigheden, of een land, stad. En dan krijg je tips om plaatsen te bezoeken, dingen te doen. Vul je Belgium in, dan moet je natuurlijk Brugge en Antwerpen bezoeken, bier drinken en chocolate eten. Maarook minder toeristische steden, zoals Damme en Dinant komen aan de beurt. En de klassieke Belgische gerechten die je moet eten mogen ook niet ontbreken!
Dit geeft alvast een goede impressie van de informatie die je voor andere plekken vinden kan.
[Taal: ENG]
https://www.tripsavvy.com/belgium-europes-best-kept-travel-secret-1507050


WAIFU: AFBEELDING NAAR ANIME
Op deze website kan je een apart beeld via neurale netwerken laten omzetten naar een Anime-stijl afbeelding. Het resultaat kan verrassend zijn...
[Taal: ENG/JAP]
http://waifu2x.udp.jp/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS - ONROEREND ERFGOED
In België, Vlaanderen, zijn er zoveel gebouwen die herinneren aan het verleden. Sommigen daarvan zijn geklasseerd - en andere verdienen het om geklasseerd te worden. Om dit alles in goede banen te leiden bestaat er deze site. Voor de gewone gebruiker is het interessantste aspect het feit dat je alle onroerend erfgoed op één kaart bekijken kan. Plan je een trip, dan moet je die kaart zeker en vast ook even bekijken!
[Taal: NL]
https://www.onroerenderfgoed.be/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: TAALADVIES
Twijfel je over de spelling van een woord? De Vlaamse openbare omroep wil je via deze website advies geven. Er is een zoekmachine, er zjn boekentips, en je vindt er links naar handige taalwebsites.
[Taal: NL]
https://vrttaal.net/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: ADHD
De Vlaamse overheid heeft verschillende websites waar je terecht kan wanneer je informatie wil over een kind dat ADHD heeft. Niet alleen om een traject voor het kind uit te stippelen, zoals de beste manier om het kind op te vangen, welke scholen geschikt zijn, maar ook advies voor de omgeving, die deze jongeren moet opvangen.
http://www.adhd-traject.be/nl
http://www.psy0-18.be/index.php/nl/


VRIJDAG MULTIMEDIA: DANSENDE KLEREN
Een heel mooi gemaakt stop motion filmpje, waarin kleren de hoofdrol spelen.
https://video.twimg.com/ext_tw_video/1054986098533904384/pu/vid/320x180/buPB_6IAbl5iO-_N.mp4?tag=5


VRIJDAG MULTIMEDIA: WTFOCK

De Vlaamse zender zit niet verlegen om vernieuwende concepten. Nu heeft het een nieuwe reeks bedacht voor jongeren, die het tussen heeft tussen een soap en 24. Alles speelt zich af op het internet, en nieuwe afleveringen kunnen pas gezien worden op het moment dat zij zich in de tijdlijn voordoen.
Bij de krant Het Laatste Nieuws lees je de aankondiging.
https://www.wtfock.be/
https://www.hln.be/showbizz/tv/vier-maakt-jongerenreeks-maar-niemand-mag-het-weten~a195958d/
Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com
 


           W I K I P E D I A
    Een selectie van nieuwe en actuele bijdragen in
       de Nederlandstalige versie van WikpediaWikipedia is een project met als doel een complete encyclopedie op het web te creëren. Iedereen kan Wikipedia gebruiken om informatie te zoeken of toe te voegen. U kunt eenvoudig zelf artikels schrijven, corrigeren of aanvullen. Aanmelden is hiervoor niet nodig, u kunt door op een van de onderstaande pagina's op "Pagina bewerken" te klikken meteen aan de slag.


Deze week zijn onder meer nieuwe artikels verschenen over:

    Sjiitisch Iraaks politicus voor de Iraaks-Koerdische Koerdische Democratische Partij (KDP) en Minister van Financiën van Irak - https://nl.wikipedia.org/wiki/Fuad_Hussein
    Index waarmee Canadese meteorologen de belevingstemperatuur van een gemiddeld persoon trachten te beschrijven - https://nl.wikipedia.org/wiki/Humidex
    Plantenetende sauropode dinosauriër - https://nl.wikipedia.org/wiki/Maraapunisaurus
    Museum in Taipei, Taiwan - https://nl.wikipedia.org/wiki/Nationaal_Paleismuseum
    Japans acteur en stemacteur (seiyu) - https://nl.wikipedia.org/wiki/Kappei_Yamaguchi
    WTA-tennistoernooi van Peking (officieel China Open) van 2018 - https://nl.wikipedia.org/wiki/WTA-toernooi_van_Peking_2018
    84 mm draagbare anti-tank terugstootloze vuurmond (TLV) - https://nl.wikipedia.org/wiki/Carl_Gustav_(wapen)


Daarnaast zijn onder andere de volgende bijdragen actueel:

    Overleden Nederlandse PvdA-politicus - https://nl.wikipedia.org/wiki/Wim_Kok
    Overleden Nederlandse PvdA-politica - https://nl.wikipedia.org/wiki/Ina_M%C3%BCller-van_Ast
    Grand Slam of Darts 2018 - https://nl.wikipedia.org/wiki/Grand_Slam_of_Darts_2018
    Failliet gegane ziekenhuizen - https://nl.wikipedia.org/wiki/IJsselmeerziekenhuizen
    Gelanceerde ruimtevaartmissie - https://nl.wikipedia.org/wiki/BepiColombo


Verdere bijzonderheden op de Nederlandstalige Wikipedia:

    Het portaal van de week gaat over de Tachtigjarige Oorlog - https://nl.wikipedia.org/wiki/Portaal:Tachtigjarige_Oorlog
    Wikipedia als onderwerp bij tv-programma Het Klokhuis - https://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Media-aandacht/2018#Oktober


De vorige bijdragen van Wikipedia aan NeTTieS zijn hier te vinden: http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wekelijkse_bijdrage_in_NeTTieS
 
Bij de collega's
*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

 
  - Kapotte elektronica: weg ermee of repareren?
https://www.ad.nl/nieuws/kapotte-elektronica-weg-ermee-of-repareren~a55e59b8/
- WhatsApp komt met stille vakantiemodus
https://www.ad.nl/binnenland/whatsapp-komt-met-stille-vakantiemodus~a90ccaf7/


*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
 
 
- Review: Sonos Beam soundbar
https://elektrozine.be/review-sonos-beam-soundbar/
- Smappee en NIBE nieuwe partners voor Niko Home Control
https://elektrozine.be/smappee-en-nibe-nieuwe-partners-voor-niko-home-control/

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info


- Strikte wachtwoordregels kunnen voorkomen dat logingegevens herbruikt worden, suggereert onderzoek
https://computertaal.info/2018/10/26/strikte-wachtwoordregels-kunnen-voorkomen-dat-logingegevens-herbruikt-worden-suggereert-onderzoek/
- Review : Cellularline’s 3000, 5000 en 10000 fast charge powerpacks
https://computertaal.info/2018/10/25/review-cellularlines-3000-5000-en-10000-fast-charge-powerpacks/
 


*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- Rooten slimme speakers in VS is legaal
https://tweakers.net/nieuws/144997/rooten-slimme-speakers-in-vs-is-legaal.html
- Google stopt met Nearby Notifications
https://tweakers.net/nieuws/144995/google-stopt-met-nearby-notifications.html*** DATANEWS

http://www.datanews.be- Wie moet sterven bij een ongeval met een zelfrijdende auto? De mensheid is het er niet over eens
https://datanews.knack.be/ict/nieuws/wie-moet-sterven-bij-een-ongeval-met-een-zelfrijdende-auto-de-mensheid-is-het-er-niet-over-eens/article-normal-1385385.html
- DeJuristen: 'We gaan wet rond vingerafdrukken op eID aanvechten voor Grondwettelijk Hof'
https://datanews.knack.be/ict/nieuws/dejuristen-we-gaan-wet-rond-vingerafdrukken-op-eid-aanvechten-voor-grondwettelijk-hof/article-normal-1385313.html

*** TECHNOLOGIUM
http://www.technologium.be

-Doeners en durvers | Belgische ondernemers in het buitenland
http://www.technologium.be/doeners-en-durvers-belgische-ondernemers-in-het-buitenland
- Husky Marketing Planner | Veelzijdige toolbox voor iedere marketer
http://www.technologium.be/husky-marketing-planner*** BLOOVI
http://www.bloovi.be/


- In de marge: stofzuigerfabrikant Dyson gaat nu ook elektrische wagens bouwen
https://www.bloovi.be/nieuws/detail/in-de-marge-stofzuigerfabrikant-dyson-wil-nu-ook-elektrische-wagens-bouwen
- Hoe je ondanks de GDPR de klantervaring personaliseert
https://www.bloovi.be/nieuws/detail/hoe-je-ondanks-de-gdpr-de-klantervaring-personaliseert 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...


ZERO: VOOR WIE WIL VASTEN
Wij zijn er geen voorstander van - voor ons zijn maaltijden op regelmatige uren nog altijd een gezonde basis voor een goede gezondheid. Maar blijkbaar wordt vasten door bepaalde dieetgoeroe's - en ook door sommige godsdiensten aanbevolen.
Deze app helpt je om dat vasten vol te houden: je kan begin- en eindtijd van het vasten instellen. En de app is ook verkrijgbaar voor de Apple Watch.
https://www.zerofasting.com/


POWERAMP MUSIC PLAYER


Volgens de Google Play Store werden er al meer dan 50 miljoen exemplaren van deze muziekspeler geïnstalleerd. En misschien moet ook jij hem eens uittesten als alternatief voor de Google Music app?
Een uitgebreide bespreking (in het Duits) bij Chip.de
https://www.chip.de/news/Bester-Musikplayer-fuer-Android-Komplett-ueberarbeitet-mit-neuem-Design_151173463.html
http://powerampapp.com/


VLIEGEND KLAVIER VAN GOOGLE
Het Gboard klavier van Google is een echte zegen wanneer je een Android toestel hebt. Gemakkelijk typen, heel snel zich aanpassende tekstcorrectie, enz. Nu is er ook een "vliegend" klavier, dat je overal op de pagina kan neerzetten. Handig!
https://www.chip.de/news/Fliegende-Tastatur-von-Google-Geniale-App-fuer-besseres-Tippen_110006458.html


DISK DEFRAG PORTABLE


7,7 MB - freeware
Dit is een tool om je harde schijf te defragmenteren. Dat wil zeggen: wanneer je een bestand wegschrijft naar je harde schijf, dan wordt dat op de vrije plekken weggeschreven. Verwijder je ondertussen andere bestanden, dan blijven die open plekken leeg. En dat kan de werking van je harde schijf vertragen. Met een disk defragmentatie kan je dat probleem oplossen. Deze tool kan je op een USB stick zetten, en van daaruit draaien. Super handig!
https://www.chip.de/downloads/Disk-Defrag-Portable_39193770.html
https://www.auslogics.com/en/software/disk-defrag/


VRIJDAG APPDAG: KEEP IT
Deze app voor de iPhone en iPad belooft een robuust alternatief te zijn voor Evernote. Dus een tool om nototies te maken, knipsels te verzamelen, en dus alles netjes te organiseren. Je houdt weblinks bij en afbeeldingen, en kan ze snel terugvinden. Er is een versie voor de Mac, maar ook voor iPhone en iPad.
https://www.producthunt.com/posts/keep-it
http://reinventedsoftware.com/keepit/?ref=producthunt

 
(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere. 
 

Het laatste woord.... 


 
NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu 
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier 
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart 
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe 
Marijke Pante,
Marianne Steijlen 
Reinhilde Remaut 
Ludo Cattoor 
Evert Poppen 
Philip Lafeber 
Julien Van den Borre, 
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Frank VDW
Filip Overmeire (Filover) 
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool

In het bijzonder danken wij Wim Wylin voor de vele tips, en Gerard Schaefer voor de spreuk van de week.

- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Dat kan op deze link

http://www.netties.be/v20/abonnement.php 

AFSLUITER VAN DE WEEK
De beste opvoedingsmethode voor eenkind
is het een goede moeder te verschaffen.
-Christian Morgenstern (1871)-