Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
25/10/2018 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Het oor wil ook wat
 
DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 22
Nummer 1078 van 20/10/2018



Gegroet lezer,

Ook deze week weer een heel diverse selectie berichten. Wat daarbij wel opvalt is dat sociale netwerken trachten steeds meer transparantie te geven over de manier waarop zij werken - hoe zij pesten tegengaan bijvoorbeeld, hoe het systeem van advertenties werkt, hoe berichten verwijderd worden en hoe daarover gecommuniceerd wordt. Vooral Twitter doet op dat vlak zijn best. Maar opnieuw moeten wij teleurstellende berichten brengen over Facebook. Dat deze week moet toegeven dat zijn slimme scherm, Portal, wel degelijk informatie gaat verzamelen over de gebruikers en die gebruiken zal bij advertenties. Dat het gelogen heeft tegen zijn adverteerders, met cijfers over het bereik van hun video's. En dat het mogelijk is om te sjoemelen bij het plaatsen van politieke advertenties.

Met andere woorden: Facebook maakt ook deze week geen goede beurt. Nu, wanneer u een fervente gebruik bent van Facebook, dan gaan wij u dat uiteraard niet verbieden, u bent nog altijd vrij om te doen en laten wat u wil. Wij kunnen alleen maar adviseren om het gebruik van Facebook te beperken, en zoveel mogelijk toegang tot uw privégegevens af te schermen. Op hoop van zegen!

Veel leesplezier gewenst, en bij leven en welzijn tot volgende week!

Hilde



Netties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 





 




Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.




MAAKT APPLE DE JUISTE GOK MET ZIJN IXLUSIVITY?
Volgens bepaalde bronnen zou Apple een nieuwe digitale videodienst aan het maken zijn, die enkel bekeken kan worden door wie een Apple toestel heeft, en wel via de vooraf geïnstalleerde TV-app. Daar zou je dan deze contenct exclusief kunnen bekijken, naast bepaalde "channels".

Nu is het de vraag of het wel zo slim is van Apple om de content die het maakt, en waar toch heel veel geld zal inkruipen, exclusief te maken voor wie een i-toestel bezit. Want Apple mag dan al populair zijn, er zijn heel wat Android-gebruikers. Hoopt Apple dat zij de overstap zullenmaken naar het Apple-ecosysteem, enkel en alleen om die nieuwe content te kunnen bekijken? Dan zou het al heel, heel goede content moeten zijn, want een overstap naar het minste i-toestel kost je al gauw minstens 500 euro.

Zou het niet eerder piraterij aanmoedigen? Het blijkt namelijk dat Warner Media van plan is om zijn eigen streaming dienst aan te bieden, waar je dan feuilletons van HBO, Turner Networks en Warner Brothers te zien krijgt. Een nieuwe dienst dus waarvoor je een abonnement moet nemen.

Toegegeven, wat Apple wil aanbieden zou gratis zijn (als je tenminste een i-toestel hebt). Maar het begint de gebruiker ondertussen flink de keel uit te hangen, dat het aanbod zo versnipperd raakt. En dat hij telkens opnieuw op een ander kanaal een abonnement moet nemen, en opnieuw in de beurs moet tasten.

Alles hangt er natuurlijk van af of deze i-xclusieve content, eventueel na enkele maanden, ook als koop-content, eventueel via iTunes, beschikbaar zou worden...

Een interessante discussie hierover in de DailyTechNewsShow podcast. Meer bij CNBC en CNN.
https://www.cnn.com/2018/10/10/media/att-warnermedia-streaming-service/index.html
https://www.cnbc.com/2018/10/10/apple-plans-to-give-away-original-content-for-free-to-device-owners.html
https://archive.org/details/DTNS20181011_201810



POCKET: NIET ALLEEN LATER-LEZEN, MAAR OOK LATER-BELUISTEREN
Wellicht ken je Pocket: dat is een software die in handen gekomen is van de Mozilla-gemeenschap, en ook als extensie voor de Firefox browser te verkrijgen is. Met Pocket kan je artikels markeren om later te lezen - of dat nu in de browser op de desktop is, of op je smartphone of elders, want Pocket bestaat ook als app voor iOS en Android.

Pocket heette eigenlijk in het begin "Read it Later", en de naamsverandering naar "Pocket" had een doel: het wil zich niet beperken tot woorden, maar wil je de mogelijkheid bieden om allerlei soorten content te bookmarken om offline te nuttigen, van video's tot afbeeldingen en meer.

Zo kon je bijvoorbeeld al via de "Listen' functie, na het klikken op het symbool van het koptelefoontje, artikels beluisteren. Alhoewel dat redelijk primitief was, met een erg mechanische stem voorgelezen. Nu echter heeft Pocket een samenwerkingn afgesloten met de Amazon Polly tekst-naar-spraak dienst, die heel wat natuurlijker aanvoelt

Tijd dus om de app eens een nieuwe kans te geven! Je leest meer bij Venturebeat.
https://venturebeat.com/2018/10/11/pocket-taps-amazon-polly-to-let-you-listen-to-articles-just-like-podcasts/


DE 3D FOTO VAN FACEBOOK SIMULEERT DIEPTE
Een leuke gimmick, eigenlijk meer niet, zou je zo op het eerste zicht zeggen. Maar het is weerom een sterk staaltje van wat Artificial Intelligence vermag. En een bewijs dat Facebook op dat front goed bezig is.

Facebook brengt namelijk "3D Photos" uit, en die zouden bij fotos die je met je iPhone in 3D neemt, een diepte geven aan de foto'. Zodat het lijkt alsof je als het ware achter de foto zou kunnen kijken.  Een voorbeeld van het effect vind je o.a. bij TechCrunch.

Nu is dit natuurlijk wel een heel beperkte functie. En je moet om te beginnen al een iPHone hebben, en je moet de foto nemen in portretmodus. Maar het resultaat kan wel bekeken worden door mensen in de  Oculus Go browser of Firefox browser op Oculus Rift, en binnenkort door iedereen. Maar wat er van over zal blijven, eens het nieuwe ervan af is, dat is nog de vraag.
https://techcrunch.com/2018/10/11/facebook-3d-photos/



FACEBOOK AANVAL: GEVOLGEN VEEL GROTER DAN GEDACHT
Het gaat bij een hack niet in de eerste plaats om het aantal accounts dat getroffen werd, als wel om wélke data de aanvallers konden lezen. Gewoon lezen volstaat - "kapen" hoeft niet, en nog minder wijzigen.

Dat wordt bewezen door het verhaal van de hack, die Facebook 10 dagen geleden bekend maakte: via een fout in de "bekijke als" functie in Facebook konden derden allerlei gegevens van de gebruikers bekijken. Het aantal getroffen accounts werd toen vermeld als 30 miljoen. Een indrukwekkend aantal, maar de geruststelling van Facebook dat er niets met de gegevens gebeurd was, is nog indrukwekkender.

Want de hackers konden wel degelijk 29 miljoen accounts bekijken - zij konden de geboortedatum en contactgegevens kopiëren voor 29 miljoen, en geslacht, woonplaats, huwelijksstaat, religie, werkgever, gebruikte toestellen, laatste 10 plaatsen vanwaar zij in Facebook incheckten kopiëren voor 14 miljoen gebruikers.

De troost: Facebook had geen bewijs gevonden dat de aanvallers persoonlijke boodschappen, financiële data hadden bekeken, of dat de tokens die zij in handen kregen door deze fout, gebruikt werden om bij websites van derden in te loggen.

Maar of dat een troost is? De gegevens die de hackers konden inkijken (en kopiëren) zijn uitstekende middelen om een phishing aanval uit te voeren, en bijvoorbeeld een mail naar je familie te sturen om te zeggen dat je in het buitenland in nood zit, en dringend hulp nodig hebt.

En eens die gegevens buitgemaakt zijn, komen zij ongetwijfeld op het darknet te staan, waar iedereen ze tegen betaling kan bemachtigen.

De  les die je moet trekken uit dit bericht? Als het nog niet te laat is, schrap dan zo snel mogelijk al jouw persoonlijke gegevens bij Facebook. Van ons mag je gerust op Facebook blijven vertoeven, als je dat zo graag wil. Maar neem tenminste deze maatregel.
Meer bij Reuters.
https://www.reuters.com/article/us-facebook-cyber/facebook-says-attackers-stole-details-from-29-million-users-idUSKCN1MM297?feedType=RSS&feedName=technologyNews
http://newsroom.fb.com/news/2018/10/update-on-security-issue/



SNAPCHAT: LENSES VOOR KATTEN
Ach, hoe triviaal kan het zijn... Snapchat heeft een nieuwigheid uitgebracht, en die zal vooral kattenliefhebbers plezier doen.

Een van de leukste functies die door Snapchat uitgevonden zijn (en ondertussen door haast alle andere sociale netwerken die met foto's werken geïmiteerd zijn), zijn de filters die je op foto's kan toepassen. Je kiest een filter, neemt een selfie, en floops... jouw ogen zijn plots sterren, of je hebt een aureool, en je kan zelfs regenbogen braken...

Welnu, in de laatste update kan je niet alleen die filters toepassen bij een selfie die je van jezelf maakt, maar ook op je kat. Je kan dus een selfie maken van je kat, en daar dus filters op toepassen. Meer nog: je kan een selfie maken van jezelf samen met je kat, en voor jullie beidjes een bijpassende filter kiezen.

Leuk. Maar wat voor onze trouwe huisgenoot, de hond?
http://fortune.com/2018/10/13/snapchat-cat-lenses/



DISCORD: VOORTAAN OOK MET GAME ABONNEMENTEN
Ongetwijfeld heb je, zelfs al ben je geen gamer, de laatste maanden de naam "Discord" horen vallen in het nieuws. En dan als platform waar mensen berichten wisselen - iets zoals Twitter en Facebook, maar dan met veel meer privacy en besloten kringen. Discord is eigenlijk een VoIP toepassing, oorspronkelijk bedoeld om mensen in de videogame community de mogelijkheid te bieden om via tekst, afbeeldingen, video en audio commentaren te geven bij de games die ze spelen, of de games van anderen die ze bekijken. In mei dit jaar waren er 130 miljoen unieke gebruikers van de software (1).

Discord heeft nu twee nieuwe diensten, de eerder al voor gebruikers in Canada toegankelijk waren, publiek gemaakt - in bètafase weliswaar, maar als je wil kan je het uitproberen. Het gaat enerzijds om de PC games store. Dat is een lijst met aanbevelingen voor games, en reviews van de beste games, ook indie games.

Anderzijds gaat het om het lanceren van games die een tijdlang exclusief op Discord te vinden zullen zijn, onder het motto "First on Discord". Daarna zal je ze ook op bijvoorbeeld grote concurrent Steam kunnen vinden.

Een leuk bericht voor gamers dus. En waarom wij het vermelden? Omdat je ondertussen misschien het idee gekregen had dat Discord een put van verderf is, waar alleen neonazi's en pedofielen chatten, terwijl het gewoon een chat-omgeving is voor gamers. Wat we met deze wilden rechtzetten.
https://en.wikipedia.org/wiki/Discord_(software)
https://www.pcworld.com/article/3313107/components-graphics/discord-store-nitro-game-subscription-launch-worldwide.html



OOK INSTAGRAM HEEFT EEN PROBLEEM MET PESTEN...
Ongetwijfeld ben je op Twitter en Facebook al eens geconfronteerd geweest met pestgedrag - en hopelijk was jijzelf niet het middelpunt ervan, maar zelfs als toeschouwer is het echt niet mooi om aan te zien. Deze sociale netwerken doen er alles aan om pestgedrag tegen te gaan, maar tot hiertoe is nog altijd het wondermiddel niet gevonden.

Veel gebruikers zijn daarom kalmere wateren gan opzoeken, en Instagram leek een tijdlang de oplossing. Want dat zijn foto's, met af en toe een commentaar. En daar liep niet veel fout mee, behalve het feit dat jij als gebruiker misschien een ietsiepietsie te afhankelijk was van het aantal mensen dat jouw posting bekeken had.

Maar Instagram is in handen gekomen van Facebook, en dat voegde functie na functie toe om de gebruikers aan te moedigen nog meer te delen, nog meer commentaren te schrijven, zodat zij nog meer op Instagram zouden blijven - en dus nog meer reclame zouden consumeren

En nu blijkt dus dat pesten even hard aan het toeslaan is bij Instagram, aldus een artikel bij Wired. Het pesten wordt wel gemeld bij de beheerders van Instagram, maar die reageren laat of te weinig. En van het gebruikersvriendelijke platform (met heel wat jonge gebruikers) is het naar een toch wat vergiftigde omgeving geëvolueerd.

De getuigenissen in het artikel laten je wel even slikken. Helaas, ook deze omgeving is dus besmet geraakt... Meer bij The Atlantic.
https://www.theatlantic.com/technology/archive/2018/10/instagram-has-massive-harassment-problem/572890/



OPGELET MET STIEKEME ABONNEMENTEN IN DE APP STORE
Wanneer je de prijs van apps voor het mobiele toestel vergelijkt met software voor de desktop, dan is daar een hemelsbreed verschil. Voor een app betaal je tussen de 1,99 en 9,99, en voor software leg je zonder nadenken gemakkelijk 39,99 tot 99,99 euro neer.

Hoe kunnen makers van apps dan overleven? Wel uiteraard door de populariteit van de smartphone, waardoor zij enorme aantallen van hun app kunnen verkopen. En 100.000 keren 1,99 is nog altijd veel meer dan 100 keren 39,99 - toch?

Maar die verkoopprijs is slechts eenmalig, en een app die je met een abonnementsdienst kan verkopen, brengt natuurlijk veel meer op. Eén keer de app geïnstalleerd, zal de app-maker op rozen zitten, want elk jaar krijgt hij het abonnementsgeld van de gebruiker, zonder er veeel voor te moeten doen.

En dat lijkt nu toch tot een uitwas te leiden - appmakers die eigenlijke een app uitbrengen die op zich geen abonnement behoeft, maar de gebruiker toch verleiden om een abonnement te nemen. Daarvoor passen zij zelfs slinkse tactieken toe, zoals de gebruiker misleiden bij het design van de app, of door een belofte te maken voor een gratis probeerversie, die in amper enkele dagen omgezet wordt naar een betalend abonnement.

Over dit fenomeen gaat een aritkel bij TechCrunch. Want Apple is de laatste maanden ontwikkelaars aan het aanmoedigen om met abonnementen te werken (want dan krijgt Apple ook commissie op de vernieuwing van de abonnementen natuurlijk!). TechCrunch heeft vastgesteld dat het vooral productiviteitsapps zijn die de gebruiker misleiden. Het gaat dan om QR code readers, document scanners, vertaaldiensten, en meer.

Toch even opletten dus!
https://techcrunch.com/2018/10/15/sneaky-subscriptions-are-plaguing-the-app-store/



APPLE: APP BUNDELS EN TRANSPARANTIE OVER JOUW DATA
Twee berichten vandaag over Apple. Om te beginnen een mooi bericht, dat aantoont dat de strenge regels die de EU ingevoerd heeft met betrekking tot jouw privacy, wel degelijk effect hebben. Als gevolg van die regels had Apple voor de EU-burgers een speciale portaalsite uitgebracht rond hun privacy. En nu wordt die ook uitgebreid naar de VS. Europa heeft dus het voortouw genomen om deze verandering erdoor te krijgen.

Hierdoor zal de gebruiker niet alleen kunnen zien wélke data Apple over hen bezit, maar die ook kunnen downloaden. (1). Hoe je dat doet, lees je in het artikel bij TechCrunch (2).

Het tweede bericht betreft apps die je in de App Store kan kopen. En dan niet de apps voor je mobiele toestel, maar voor je Mac. Blijkbaar loopt de verkoop daarvan niet zo denderend, en dat wil Apple veranderen. Daarom kondigt het twee mogelijkheden aan die ontwikkelaars al een tijdje gevraagd hebben. Zo zullen zij verschillende apps in één bundel kunnen krijgen, die dan goedkoper verkocht wordt dan de optelsom van alle apps apart. En een tweede mogelijkheid die Apple de ontwikkelaars wil geven, is dat zij gratis apps eveneens in een bundel kunnen aanbieden, met één abonnementsprijs voor het hele pakket.

Uiteraard is het nadeel van dergelijke bundels dat je vaak dingen koopt of je op dingen abonneert die je eigenlijk niet gaat gebruiken. Maar de ontwikkelaars kunnen er maar goed mee zijn... (3)
https://www.cnbc.com/2018/10/17/apple-launches-new-privacy-website.html
https://techcrunch.com/2018/10/17/how-to-download-your-apple-data/
https://www.macrumors.com/2018/10/16/app-store-bundles-mac-apps/



FACEBOOK KOMT TERUG OP ZIJN PORTAL-BELOFTE, EN BRACHT FOUTE CIJFERS OVER VIDEO'S
Ook over Facebook hebben wij twee nieuwe berichten, maar die zijn niet positief. Toen Facebook verleden week zijn 'Portal' aankondigde, een slim scherm waarmee je een videogesprek kon voeren met anderen, vroegen wij ons meteen af of je Facebook eigenlijk wel mocht betrouwen met zo'n toestel, dat een groot Big Brother-gehalte heeft, en in feite alles kan vastleggen wat je doet en zegt. En dat het dekseltje dat meegeleverd wordt om op de camera te zetten, die vrees voor inbreuken op jouw privacy echt niet wegneemt. Facebook beloofde toen echter dat het jouw privacy wel degelijk zou respecteren.

En kijk: amper een week later komt Facebook op zijn stappen terug. De data die het verzamelt via zijn Portal, zal het wel degelijk gebruiken om gebruikers doelgerichte advertenties te tonen. Wedden dat Facebook heel weinig van zijn toestellen verkopen zal? (1)

Een tweede bericht betreft de manier waarop Facebook aan adverteerders kosten doorrekent voor het vertonen van hun advertentie. En dan met name in de berekening van het aantal video's dat bekeken werd door de gebruikers, met dus pre-roll advertenties (advertenties die voor het filmpje getoond werden).

Het blijkt namelijk dat Facebook een slimmigheid gebruikte om zijn tarieven te berekenen. Bij het totaal aantal bekeken video's gebruikte het enkel video's die meer dan drie seconden bekeken werden, om de gemiddelde duur van een bekeken video te berekenen. Video's onder de drie seconden werden niet meegerekend, waardoor de gemiddelde duur veel hoger kwam te liggen. En waarschijnlijk zijn er heel wat mensen die na 1 of 2 seconden al meteen wegklikken van een video, wanneer ze merken dat ze eerst een reclame moeten uitzitten...

Volgens een proces dat enkele adverteerders nu ingespannen hebben, wist Facebook al veel langer van deze misrekening, vooraleer het sociale netwerk zijn fout toegaf aan de adverteerders. En nu volgt dus een proces (2). Wedden dat investeerders dit bericht niet leuk gaan vinden?
http://www.recode.net/2018/10/16/17966102/facebook-portal-ad-targeting-data-collection
https://www.wsj.com/articles/advertisers-allege-facebook-failed-to-disclose-key-metric-error-for-more-than-a-year-1539720524



MICROSOFT BRENGT DICTEREN OOK NAAR OFFICE WEB APPS
Een mooie teken van hoe snel de internetverbindingen wel geworden zijn, en hoe snel onze computers kunnen werken.  Jaren terug was het dicteren van teksten in Word en Co een heus mirakel - denk maar terug aan het succes van Lernout & Hauspie (en het debacle dat daarop volgde). Sindsdien is het gemeengoed geworden, althans vooral voor software die plaatselijk, op je eigen computer draaide.

Dat verandert nu: ook de webversies van Office zullen dicteren ondersteunen, dus het omzetten van spraak naar tekst. In de volgende weken zal het verkrijgbaar zijn in Word en OneNote online. In 2019 zou deze mogelijkheid ook moeten volgen voor Outlook, PowerPoint, Excel.

Nog meer mooi nieuws: real-time vertalingen komen er binnenkort ook voor WOrd, OneNote en Outlook Online, maar ook voor ONeNote voor iPad, Mac en Windows 10. Je zal hele pagina's, woorden of zinnen in een andere taal kunnen vertalen. Of daar momenteel ook al Nederlands zit bij de beschikbare talen, is niet bekend. Maar misschien kan broeder Google Translate wel raad brengen?
https://www.theverge.com/2018/10/15/17979140/microsoft-office-dictation-web-apps-features-dyslexia



ADOBE BRENGT PREMIERE RUSH UIT, VIDEOBEWERKING VOOR MEERDERE BESTURINGSSYSTEMEN
Goed nieuws voor wie met video werkt: Adobe Premiere Rush komt uit voor alle mogelijke besturingssystemen: PC, Mac, iOS - dus zowel smartphones als tablets en desktops.

En Adobe belooft dat de tools heel gebruiksvriendelijk zullen zijn: een nieuwe gebruikers, die voor het eerst Premiere Rush opstart, zou een video van hoge kwaliteit moeten kunnen maken in minder dan drie minuten.

Leuk is bovendien dat alle verschillende versies dezelfde functies zullen bevatten.  Werk dat je op het ene OS begonnen was, kan je op het andere gewoon voortzetten - alles wordt automatisch gesynchroniseerd.

Een bespreking bij Venturebeat en The Verge.
https://venturebeat.com/2018/10/15/adobe-premiere-rush-news/
https://www.theverge.com/2018/10/15/17969754/adobe-photoshop-apple-ipad-creative-cloud



TRANSPARANTIE BIJ TWITTER: WIE VERWIJDERDE EEN TWEET, EN INZICHT IN VERDACHTE RUSSISCHE ACCOUNTS
De sociale netwerken hebben eindelijk beseft dat zij meer transparantie moeten geven. En dat zij, gezien het enorm aantal gebruikers dat zij hebben, een maatschappelijke verantwoordelijkheid dragen. Althans dat kan je van Twitter zeggen. Twee berichten vandaag die over de transparantie bij Twitter gaan.

Om te beginnen: Twitter zal voortaan duidelijk maken wie het is die een tweet gewist heeft. Nu kom je, wanneer je een link aanklikt die naar een tweet verwijst die verwijderd werd, enkel op een pagina die zegt dat de tweet niet meer bestaat. Maar werd hij door de gebruiker zelf verwijderd? Of werd de tweet door Twitter verwijderd, omdat hij indruist tegen de gebruiksvoorwaarden? Dat zag je niet. En dat zal dus in de toekomst veranderen, met een duidelijke vermelding.

Anderzijds voert Twitter ook een wijziging in bij de manier waarop tweets getoond worden die door gebruikers bij Twitter gemeld werden als zouden zij indruisen tegen de gebruiksvoorwaarden. Twitter had zowel het verbergen als het tonen van die tweets aan de persoon die hen meldde uitgetest. En volgens de feedback vonden de gebruikers het niet goed dat de tweet verborgen werd, omdat zij die nog moesten kunnen tonen, bijvoorbeeld aan de autoriteiten. De oplossing waar uiteindelijk voor gekozen wordt: je zal een gerapporteerde tweet achter een melding zien staan, en als je de tweet wil bekijken, moet je gewoon op die melding tikken.

Het tweede bericht gaat over miljoenen tweets, afbeeldingen en video's en duizenden accounts die gelinkt zijn aan operaties in Rusland en Iran, en die gebruikt zouden zijn om in de VS en elders de gesprekken te beïnvloeden. Twitter heeft deze dataset, die teruggaat tot 2016, nu publiek gemaakt zodat iedereen die kan doornemen. Twitter moedigt onderzoekers, academici en journalisten met name aan om dit te doen. Meer over de dataset bij Bloomberg (2)
https://techcrunch.com/2018/10/17/twitter-makes-it-easier-to-see-enforcement-taken-on-reported-tweets/
https://www.bloomberg.com/news/articles/2018-10-17/twitter-posts-millions-of-tweets-linked-to-russia-iran-meddling



FACEBOOK EN TRANSPARANTIE: WEER EEN LEK ONTDEKT
Waar Twitter toch tracht het spel eerlijk te spelen, lijkt het alsof het bij Facebook echt niet wil lukken om zich netjes aan de regels van transparantie en privacy te houden.

Zo weet de New York Times te melden dat het mogelijk is om te 'liegen' bij het plaatsen van advertenties. Sinds bekend werd dat er massaal op Facebook advertenties geplaatst werden door buitenlandse (vooral Russische) groepen om desinformatie en fake news te verspreiden, had Facebook bepaalde regels ingevoerd bij politieke advertenties. De adverteerder zou zich voortaan moeten identificeren bij Facebook, en o.a. moeten bewijzen dat hij een postadres in de VS heeft. En op elke politieke advertentie zou er een 'paid for' disclaimer moeten staan, zodat je kon zien wie er achter de advertentie zit.

Dat eerste deel lijkt te werken, maar bij dat tweede deel zit een fout: eens de advertentie gekocht, kan de adverteerder gelijk welke tekst invullen bij 'paid for'. En dus wel bekend zijn bij Facebook, maar zijn identiteit geheim houden voor het publiek.

Dat dit in politieke campagnes ingezet kan worden, lees je in een verhaal bij New York Times.
https://www.nytimes.com/2018/10/17/us/politics/virginia-race-comstock-wexton-facebook-attack-ads.html



SPOTIFY BRENGT APP UIT VOOR WEAR OS
Google heeft voor smart watches een speciale versie van het Android besturingssysteem: Wear OS. Tot nu toe een beetje 'onbekend is onbemind', toch zeker in vergelijking met het iconische Apple Watch. Maar daar zou verandering in kunnen komen.

Spotify heeft namelijk aangedondigd dat het een stand-alone app brengt naar het Wear OS platform. En daarmee zal je muziek kunnen controleren vanop je pols, en ook kunnen bladeren in je lijstjes, om songs naar je bibliotheek te kunnen bewaren. De controles voor het afspelen van muziek zijn dezelfde als bij de gewone controles van Wear OS, maar dan wel rechtstreeks ingebouwd in de Spotify app.

Met die controles kan je ook je BLuetooth toestellen bedienen vanop je pols - je luidsprekers of koptelefoon bijvoorbeeld.

Maar is Spotify geen streaming dienst - waar haalt het dan zijn verbinding vandaan? Wel, via WiFi, LTE of Bluetooth, eventueel via de verbinding van je smartphone dus. Dan kan je je smartphone in je zak laten zitten, en je muziek bedienen via je uurwerk.

De app ondersteunt echter niet het plaatselijk opslaan van muziek, op het smartwatch zelf. En dat zal menigeen die in het bezit is van een uurwerk met opslagruimte, toch teleurstellen.

Meer bij Ars Technica.
https://arstechnica.com/gadgets/2018/10/spotify-comes-to-wear-os-with-standalone-app-spotify-connect-support/

 



 
 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!


REAL-TIME VERTALINGEN BINNENKORT OP ALLE KOPTELEFOONS DIE GOOGLE ASSISTANT ONDERSTEUNEN
Al enkele maanden geleden al bracht Google zijn Pixel Buds uit, oortjes die speciaal gemaakt waren voor de Pixel smartphones van Google, het vlaggenschap waarmee Google aan de fabrikanten wil tonen hoe een échte Google smartphone eruit moet zien.

Welnu, die Pixel Buds mogen dan lang niet zo sexy zijn als de AirPods van Apple (die witte dingen met een staartje die ostentantief uit je oren steken), maar zij hebben wel een heel belangrijke eigenschap: zij kunnen in real time audio vertalen, zodat je een gesprek kan voeren met iemand die een compleet andere taal spreekt. Uiteraard moet die ook een Pixel Bud koptelefoon dragen.

Heel nuttig dus, en gelukkig heeft Google nu aangekondigd dat de software niet enkel werkt bij Pixel Buds, maar bij elke koptelefoon die Google Translate ondersteunt. Onder andere de nieuwe LG Tone SE neckbud zou dat doen.

Meer bij Droid-Life.
https://www.droid-life.com/2018/10/13/pixel-buds-real-time-translations-now-available-on-all-google-assistant-headphones/


 
 


Netties werkt samen met:


 
De nieuwe oogst


 FLUIDDATA: PODCASTS DOORZOEKEN

Het grote probleem bij podcasts is dat het om het gesproken woord gaat. En in tegenstelling tot tekst kan je dat nog altijd niet doorzoeken, niet zoals je teksten op websites kan vinden met Google en Co.
Deze online tool helpt dat probleem uit de weg te helpen: je kan de transcripts van miljoenen podcasts doorzoeken. Uiteraard gaat het hierbij meestal om Engelse podcasts, maar het is toch al een stapje vooruit.
[Taal: ENG]
https://fluiddata.com/



STEL ZELF EENS SLIMME VRAGEN BIJ JE SOLLICITATIE
Het is niet alleen je toekomstige werkgever of de HR verantwoordelijke die vragen moet stellen wanneer je solliciteert - integendeel: het wordt als een positief teken beschouwd wanneer jij zelf ook vragen stelt, en liefst intelligente vragen. Maar wat zijn die?
Dit artikel wil jou vertellen waarop jij moet letten bij een sollicitatie.
[Taal: ENG]
https://www.keyvalues.com/culture-queries


TOP 100 GRATIS BOEKEN OP GUTENBERG

Je hebt ongetwijfeld van project Gutenberg gehoord: daar vind je namelijk een enorme collectie boeken die tot het openbare domein behoren. En die je dus gratis mag downloaden en lezen. Er is ook een top 100 lijst, die je kan helpen om je keuze te maken.
[Taal: ENG]
http://www.gutenberg.org/browse/scores/top


SKYSCRAPERS: WOLKENKRABBERS
Deze pagina bevat een database met de hoogste gebouwen ter wereld, waarin maar liefst 100.000 gebouwen zitten. Je kan de database doorzoeken op diagrammen en op landkaart.
Wij keken alvast naar ons eigen landje, en het bljkt dat er in Brussel tot 175 m. gebouwd wordt, en in Antwerpen tot 85m. Een tweede link geeft je de hoogste gebouwen. Interessante site om eens te doorzoeken - heel wat informatie die je wellicht nog niet wist.
[Taal: ENG]
http://skyscraperpage.com/diagrams/?countryID=52
http://skyscraperpage.com


LITEPAPER: BLOCKCHAIN EN CRYPTOCURRENCIES
Deze website wil je meer vertellen over wat blockchain eigenlijk is. Mooi initiatief, maar wat ons een beetje stoort is dat je eerst een profiel moet aanmaken, vooraleer je de content lezen kan. Een website om dus met de nodige omzichtigheid te benaderen.
[Taal: ENG]
https://litepaper.com/


INSTAGWEB: POSTS VIEWER
Dit is een platform dat bovenop Instagram staat, om je te helpen bepaalde selecties te maken. Je kan bijvoorbeeld zoeken op recente populaire foto's en tags, op hashtag en username.
[Taal: ENG]
https://www.instagweb.com/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: VLEES VAN BIJ ONS

Ja, we weten het: vlees eten draagt bij tot de luchtvervuiling en de opwarming van de aarde. En ja, we kunnen met zijn allen wat minderen in het eten van vlees.
Wat niet wil zeggen dat het vlees dàt we eten, ons niet minder mag smaken. Deze website bevat recepten om lekker te genieten van varkensvlees.
[Taal: NL]
https://www.lekkervanbijons.be/vlees


HIER SPREEK MEN NEDERLANDS: SOLD AND SET

Vandaag vingen wij toevallig op het VRT-nieuws de aankondiging van deze nieuwe website op - en eerlijk gezegd vinden wij het hoogst eigenaardig dat een openbare omroep, in prime time, een project van een privébedrijf zoveel aandacht schenkt. Als het nu nog een inititatief was dat uitging van de vereniging van makelaars, of van notarissen, dan hadden wij het nog kunnen begrijpen...
Maar dit terzijde. Sold and set is een website van een bepaalde makelaar, waar je dus zonder makelaar werkt. Je moet alle werk zelf doen (je site aanbieden, de klanten ontvangen, enz.). De makelaar helpt je wel bij het voorbereiden van de paperassen, en in ruil daarvoor betaal je een vast bedrag.
[Taal: NL]
https://www.soldandset.be/nl/brand-story


VRIJDAG MULTIMEDIA: OLD MOVIE TIME

Wat een ontdekking! Op deze website kan je oude films en feuilletons in hun geheel bekijken. In het Engels weliswaar, en soms laat de kwaliteit te wensen over. Maar het is gratis. Bekijk Scarlet Street uit 1945 bijvoorbeeld, een mooie Film Noir. Maar het aanbod is echt wel heel uitgebreid...
[Taal: ENG]
https://oldmovietime.com/scarlet_street.html


VRIJDAG MULTIMEDIA: SPORZA QUIZ
Heb jij het voorbije Belgische wielerseizoen goed gevolgd? Test dan jouw kennis in de quiz van Sporza.
[Taal: NL]
https://sporza.be/nl/2018/10/16/wat-heeft-u-onthouden-van-het-wielerjaar-speel-de-2018-wielerqu/



Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com




 


           W I K I P E D I A
    Een selectie van nieuwe en actuele bijdragen in
       de Nederlandstalige versie van Wikpedia



Wikipedia is een project met als doel een complete encyclopedie op het web te creëren. Iedereen kan Wikipedia gebruiken om informatie te zoeken of toe te voegen. U kunt eenvoudig zelf artikels schrijven, corrigeren of aanvullen. Aanmelden is hiervoor niet nodig, u kunt door op een van de onderstaande pagina's op "Pagina bewerken" te klikken meteen aan de slag.


Deze week zijn onder meer nieuwe artikels verschenen over:

    Groep van Chinese kunstschilders - https://nl.wikipedia.org/wiki/Zuidelijke_School
    Internationaal best verkopende Chinees-Amerikaans auteur - https://nl.wikipedia.org/wiki/Jean_Kwok
    Nauw om het hoofd sluitend lichtgewicht hoofddeksel dat vaak wordt gebruikt in tropische en subtropische landen - https://nl.wikipedia.org/wiki/Tropenhelm
    Lijst van computerspellen die zijn ontwikkeld in Nederland - https://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_computerspellen_ontwikkeld_in_Nederland
    Japans scenarioschrijver en mangaka - https://nl.wikipedia.org/wiki/Reiko_Yoshida
    Weg in Engeland die Manchester via Birmingham, Oxford en Newbury met Winchester verbindt - https://nl.wikipedia.org/wiki/A34_(Groot-Brittanni%C3%AB)
    Opkomende Japanse grootheid in het zwemmen - https://nl.wikipedia.org/wiki/Rikako_Ikee
    Nederlands mediapersoonlijkheid en model - https://nl.wikipedia.org/wiki/Amanda_Balk


Daarnaast zijn onder andere de volgende bijdragen actueel:

    Een van de recentste de facto autonome regio's in de wereld - https://nl.wikipedia.org/wiki/Rojava
    Zesde orkaan van het Atlantisch orkaanseizoen 2018 die op 14 oktober is opgelost - https://nl.wikipedia.org/wiki/Leslie_(orkaan)
    Overleden filantroop en mede-oprichter van Microsoft - https://nl.wikipedia.org/wiki/Paul_Allen
    In het Saoedi-Arabische consulaat in Istanboel verdwenen journalist - https://nl.wikipedia.org/wiki/Jamal_Khashoggi

Verdere bijzonderheden op de Nederlandstalige Wikipedia:

    Het portaal van de week gaat over Zuid-Afrika - https://nl.wikipedia.org/wiki/Portaal:Zuid-Afrika





 
Bij de collega's




*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

 
  - WhatsApp komt met stille vakantiemodus
https://www.ad.nl/binnenland/whatsapp-komt-met-stille-vakantiemodus~a90ccaf7/
- Man betrapt zijn overspelige vrouw op Google Maps
https://www.ad.nl/buitenland/man-betrapt-zijn-overspelige-vrouw-op-google-maps~adf1a516/


 

*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
 
 
- Smappee en NIBE nieuwe partners voor Niko Home Control
https://elektrozine.be/smappee-en-nibe-nieuwe-partners-voor-niko-home-control/
- Smappee en NIBE nieuwe partners voor Niko Home Control
https://elektrozine.be/smappee-en-nibe-nieuwe-partners-voor-niko-home-control/
 

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info

- Maak hier een cybergewoonte van: vijf eenvoudige stappen om online veilig te blijven
https://computertaal.info/2018/10/18/maak-hier-een-cybergewoonte-van-vijf-eenvoudige-stappen-om-online-veilig-te-blijven/
- Meeste routers zitten vol firmware kwetsbaarheden die gebruikers kwetsbaar maken
https://computertaal.info/2018/10/19/meeste-routers-zitten-vol-firmware-kwetsbaarheden-die-gebruikers-kwetsbaar-maken/

 

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- Europese Commissie geeft toestemming aan Microsoft om GitHub over te nemen
https://tweakers.net/nieuws/144743/europese-commissie-geeft-toestemming-aan-microsoft-om-github-over-te-nemen.html
- 'Facebook accepteert Nederlandse nepadvertenties over verkiezingen'
https://tweakers.net/nieuws/144735/facebook-accepteert-nederlandse-nepadvertenties-over-verkiezingen.html



*** DATANEWS

http://www.datanews.be


-Windows 10 laat je vooraf geïnstalleerde apps verwijderen
https://datanews.knack.be/ict/nieuws/windows-10-laat-je-vooraf-geinstalleerde-apps-verwijderen/article-normal-1382353.html
- Strengere regels voor sms-diensten
https://datanews.knack.be/ict/nieuws/strengere-regels-voor-sms-diensten/article-normal-1382397.html


*** TECHNOLOGIUM
http://www.technologium.be


- Doeners en durvers | Belgische ondernemers in het buitenland
http://www.technologium.be/doeners-en-durvers-belgische-ondernemers-in-het-buitenland


*** BLOOVI
http://www.bloovi.be/

-  Deze Leuvense scale-up verovert Belgische én Amerikaanse ziekenhuizen met unieke software die hapklare data aan artsen voedt
https://www.bloovi.be/nieuws/detail/deze-leuvense-scale-up-verovert-belgische-en-amerikaanse-ziekenhuizen-met-unieke-software-die-hapklare-data-aan-artsen-voedt
- In de marge: opleiding artificiële intelligentie scoort goed bij Vlaamse studenten
https://www.bloovi.be/nieuws/detail/in-de-marge-opleiding-artificiele-intelligentie-scoort-goed-bij-vlaamse-studenten



   
Van alles halen, (bijna) niets betalen...


 
GHOSTERY: SNELLER EN PROPERDER SURFEN
Deze extensie voor je browser helpt je om niet alleen sneller te surfen, maar ook om je privacy te beschermen. Je krijgt namelijk controle over de advertenties en kan technologieën stoppen die jou tracken, zodat de pagina's die je bezoekt sneller laden.
https://www.ghostery.com/


LITSY: APP/PLATFORM VOOR BOEKENLIEFHEBBERS


Deze app voor Android en iOS geeft je toegang tot een actieve community boekenliefhebbers. Via de commentaren en reviews kan je zo gemakkelijk vinden wat jouw bvolgende boek zou moeten zijn.
[Taal: ENG]
https://litsy.com/


HEBBAN BOEKENAPP
Lees je veel liever in het Nederlands, dan kunnen wij je de Hebban app aanraden. Ook Hebban heeft een heel actieve gemeenschap van boekenliefhebbers, en persoonlijk hebben wij er al heel wat nieuwe auteurs leren kennen. Op de eerste link krijg je een rondleiding over de ap, de tweede link verwijst naar de downloadpagina.
https://www.hebban.nl/artikelen/dit-wist-je-misschien-nog-niet-over-de-hebban-boekenapp
http://www.hebban.nl/boekenapp/


GSMARTCONTROL: SSD CONTROLEREN
Een SSD-schijf is sneller dan een harde schijf. Maar sommige gebruikers stellen zich toch vragen over de gezondheid van hun schijf. Deze tool kan hen het antwoord hierop bieden: hij verzamelt allerlei gegevens van je SSD-schijf, en brengt die samen in een overzichtelijk beeld.
https://gsmartcontrol.sourceforge.io/home/
https://www.chip.de/downloads/GSmartControl_67712954.html


DISCOGS APP: NIEUWE UPDATE


Elke muziekliefhebber kent Discogs - vooral wanneer het om vinyl gaat. Hier kan je namelijk een online collectie aanmaken van jouw platenbibliotheek, je kan informatie opzoeken over wie op welk album meespeelt, en je kan je eigen albums verkopen.
De database van Discogs is enorm uitgebreid, en er is een heel levendige marktplaats. Je kan Discogs ook op je mobiele toestel bekijken, en van de Android app is er nu een update uit.
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.discogs.app


VRIJDAG APPDAG: BOUNCER
Wanneer je veel belang hecht aan jouw privacy, dan is deze app misschien wel iets voor jou. Want hiermee kan je een app heel tijdelijk toestemming gegeven om toegang te krijgen tot een bepaalde functie. Bijvoorbeeld toegang geven tot je camera, maar dan enkel een half minuutje of zo.
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.samruston.permission

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.



 
 

Het laatste woord....



 


 
NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu 
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier 
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart 
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe 
Marijke Pante,
Marianne Steijlen 
Reinhilde Remaut 
Ludo Cattoor 
Evert Poppen 
Philip Lafeber 
Julien Van den Borre, 
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Frank VDW
Filip Overmeire (Filover) 
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool

In het bijzonder danken wij Wim Wylin voor de vele tips, en Gerard Schaefer voor de spreuk van de week.

- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004



Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Dat kan op deze link

http://www.netties.be/v20/abonnement.php



 

AFSLUITER VAN DE WEEK
Wie men heeft zien slapen
kan men nooit meer haten.
-Elias Canetti-