Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
18/10/2018 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Het oor wil ook wat
 
DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 22
Nummer 1077 van 13/10/2018Gegroet lezer,

Is het met de jaren dat de belangstelling voor politiek komt? Of is het gewoon omdat, dankzij sociale media, en dan vooral Twitter, politiek veel boeiender geworden is, omdat je de politici kan volgen, hun acties/reacties kan lezen, en zij jouw sympathie of wrevel opwekken? Feit is in elk geval dat wij persoonlijk nog nooit een verkiezing van zo nabij gevolgd hebben - en zelfs geen tijd hadden om naar gewone tv-programma's te kijken, maar van het ene debat naar het andere zapten. En als dankzij de sociale media de andere burgers, net als wij, zoveel nauwer bij de politiek betrokken geraakt zijn, dan is dat toch een goed punt, niet?

Wat zal u deze week in ons e-zine aantreffen? Heel wat nieuwigheden bij populaire tools, van Instagram tot Snapchat en Google Photos. Ook wat nieuwe hardware. En af en toe ook een bericht dat toch wat vragen stelt over de negatieve kant van nieuwe technologieën zoals bitcoin mining, en het fenomeen van streaming media.

Voor elk wat wils dus. Veel leesplezier gewenst, en bij leven en welzijn tot volgende week!

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 

 
Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.
HET VREEMDE VERHAAL VAN DE CHINESE KOEKOEKS-CHIPS
Bloomberg pakte vrijdag uit met een verhaal over spionage, dat prompt weerlegd werd door enkele hoofdrolspelers. Het verhaal gaat aldus: begin 2018 ontdekten Amerikaanse medewerkers van de veiligheidsdiensten dat China heel kleine chips, niet groter dan een rijstkorrel, toevoegde aan supermicro kaarten. Apple zou die chips in mei 2015 zelf vastgesteld hebben op zijn toestellen, en meldde dit aan het FBI. Maar het gaf het FBI verder geen toegang tot de datacenters waar de chips vastgesteld werden of de hardware.

De chips zouden een achterdeurtje openen op elke computer waar de kaart geïnstalleerd zou worden, zodat derden toegang zouden hebben. En blijkbaar zouden de chips ook ontdekt zijn bij een bedrijf dat computers maakt die extra veilig moeten zijn, omdat zij door overheidsdiensten zoals de CIA, de Navy enz. gebuikt worden.

Volgens het verhaal, dat door Bloomberg gebracht werd, zouden de chips geplaatst zijn door onderaannemers in China, die voor Amerikaanse bedrijven werken; zij zouden daarvoor omgekocht zijn, of bedreigd met extra inspecties, om toch maar de chips te plaatsen.

Tot zover het verhaal. Dat prompt ontkend werd door de betrokken Amerikaanse spelers - Apple bijvoorbeeld zei 100% zeker te zijn dat Apple nooit malware chips gevonden heeft, of hardware manipulaties, in enige server. Ook Aazon ontkent, en Supermicro, maker van de kaarten.

China van zijn kant haast zich om te verzekeren dat het zelf ook slachtoffer is in dit verhaal, en dat het volkomen veilig blijft om technologie in China te laten vervaardigen, en aldaar gemaakte technologie te kopen.

En dat laatste is eigenlijk de hele kern van het verhaal: kan je in alle vertrouwen producten in China laten vervaardigen, zonder bang te moeten zijn dat de Chinese overheid er spionage-tools in verstoppen? Een feit waaraan de Amerikanen al een hele tijd aan twijfelen, want zij verbieden hun overheidsdiensten al een hele tijd om nog te werken met producten van de Chinese fabrikanten Huawei en ZTE, omdat die backdoors zouden bevatten. En als het antwoord "neen" is, dat je de Chinezen dus niet kan vertrouwen, wil dat dan zeggen dat alle productie uit China teruggetrokken moet worden?
https://www.bloomberg.com/news/features/2018-10-04/the-big-hack-how-china-used-a-tiny-chip-to-infiltrate-america-s-top-companies
https://www.bloomberg.com/news/articles/2018-10-04/the-big-hack-amazon-apple-supermicro-and-beijing-respond
http://techcrunch.com/2018/10/04/bloomberg-spy-chip-murky-world-national-security-reporting/WORDT ANDROID DE MOBIELE VERSIE VAN WINDOWS?
Verleden week kondigde Microsoft verschillende nieuwigheden aan, waaronder nieuwe Surface toestellen, een koptelefoon met Cortana in, en een nieuwe Surface Studio, een groot scherm voor collaboratie en presentaties.

Maar wat ook heel interessant was, was het feit dat de nieuwe versie van het Windows besturingssysteem binnenkort de Android apps van je mobieltje zal spiegelen op je pc. En dat is dan weer onderdeel van een app van Microsoft, die het Your PHone app noemt. De app zelf zal al in de Windows 10 update zitten die je in oktober ontvangen zal, maar het spiegelen van je Android apps zal pas volgend jaar actief worden.

Bij The Verge gaan ze dieper in op deze aankondiging. Zo wordt gesteld dat het logisch is dat Microsoft werkt met Android, omdat het gewoon veel moeilijker is om hetzelfde te doen met iOS-apps, die veel meer gesloten zijn. Het artikel stelt zelfs dat Microsoft eigenilijk Android omarmt als een mobiele versie van Windows - nu het zelf geen eigen mobiele versie van zijn OS ontwikkelt.

Onderdeel van het plan van Microsoft is de Launcher, die de standaard startpagina op je Android toestel moet vervangen, en die dan de Microsoft diensten zoals Word en Co naar het beginscherm van je Android moet brengen. Een interessante gedachtengang...
https://www.theverge.com/2018/10/3/17933644/microsoft-android-apps-windows-10-app-mirroring-reportINSTAGRAM: NAMETAG EN LOCATIE
Twee berichten over Instagram - en het eerste voorspelt niet veel goeds. Het was te verwachten, zo merkt TechCrunch op, dat Facebook "zijn" Instagram verder zou gaan benutten voor zijn eigen plannen, nu de twee oprichters ervan ontslag genomen hebben.

En die woorden blijken waarheid te worden. Waarnemers hebben namelijk bij Instagram een protoype opgemerkt van een nieuwe privacy-instelling, waardoor de geschiedenis van waar jij je bevindt, gedeeld wordt met Facebook. Dat betekent dat jouw exacte GPS-coördinaten, die door Instagram verzameld worden, zelfs wanneer je de app niet gebruikt, Facebook zullen gaan helpen om jou doelgerichte advertenties te tonen, en content die 'relevant' zou zijn voor jou.

Die geo-data zouden dan in jouw Activity Log te zien zijn, in jouw Facebook profiel. En het zou dus een creepy gedetailleerde opsomming zijn van de plaatsen waar jij geweest bent. Iets wat heel wat gebruikers zou kunnen verontrusten, aldus TechCrunch (1).

Een tweede bericht is minder creepy, en misschien wel nuttig. Het gaat om een nieuwe functie die Instagram wil uitrollen, Nametag. Dat is een naamkaartje dat jij op jouw smartphone kan aanmaken. Anderen kunnen dat dan scannen, en aan de hand daarvan jou gemakkelijk volgen.

Je kan de Nametag zelf aanpassen op gebied van kleur, ontwerp, stickers. Het doet een beetje denken aan de QR-codes die andere sociale netwerken zoals Twitter, Facebook en Snapchat aanmaken om jou daar te volgen, en aan wat Spotify doet om bepaalde music tracks te volgen.
Meer bij The Verge (2)
https://techcrunch.com/2018/10/04/instagram-location-history/
https://www.theverge.com/2018/10/4/17935942/instagram-nametag-qr-code-scan-follow-accountNETFLIX EN CO: ENKELE ONVERWACHTE BIJWERKINGEN
Het is allemaal goed en wel dat wij met zijn allen "aan de Netflix" zitten, en onze dagelijkse dosis kijkverslaving via het internet binnenkrijgen. Maar heb je al eens stil gestaan bij de gevolgen daarvan?

Want Netflix is een enorme slokop van data: het verbruikt maar liefst 15% van alle netverkeer, wereldwijd. En pak je daar alle andere vormen van video nog bij, zoals YouTube en andere filmpjes, dan is dat goed voor meer dan de helft van alle verkeer.

Ook gaming en het delen van bestanden via P2P netwerken zijn grote dataverbruikers. En is daarvoor dat internet eigenlijk wel uitgevonden? Was dat niet om artsen via supersnelle verbindingen vanop afstand en via een robot een precisie-operatie te laten uitvoeren? Stel je voor dat er een storing optreedt in de communicatie tussen robot en arts, omdat we met zijn allen naar tv kijken? Dat kan toch niet de bedoeling zijn... (1)

Tussen haakjes: heb je hier eigenlijk al eens over nagedacht: de meeste mensen zijn beginnen kijken naar Netflix omdat de klassieke aanbieders (Telenet, Proximus, ...) wel heel veel kanalen brengen, maar niet de content die zij wensen. Zo is Netflix ontstaan, met enkel feuilletons en films, vaak in eigen beheer geproduceerd.

Maar sindsdien zijn er verschillende productiehuizen die hun eigen streaming kanaal opgericht hebben. En zijn er nog andere aanbieders zoals Amazon die een deel van de koek willen. En HBO Plus. En Hulu. En voor elk van hen moet je een abonnement betalen, wil je hun exclusieve content bekijken.

Het gevolg? Piraterij van feuilletons, dat geminderd was met het ontstaan van Netflix, is terug in opkomst. Een pervers gevolg van het rijke aanbod aan streaming aanbieders... Meer bij Engadget.
https://www.bbc.com/news/technology-45745362?ocid=socialflow_twitter
https://www.engadget.com/2018/10/03/streaming-exclusives-may-have-revived-piracy/MICROSOFT STELT OKTOBER-UPDATE UIT
De updates van het Windows besturingssysteem - het is iets dat wel iedereen vervloekt. Jawel, je krijgt heel wat nieuwe, vaak echt nuttige functies erbij. En dat allemaal gratis: je moet geen nieuwe laptop meer kopen omdat er een nieuwe versie uit is van het Windows OS, en je bang bent dat je hardware niet bestand is voor de update. Of dat al jouw huidige programma's opnieuw ge¨nstalleerd moeten worden.

Wat echter het meeste stoort is dat de update onverwacht komt, op een tijdstip dat het jou niet uitkomt. Je hebt er wel een klein beetje controle over, maar niet veel - en plots krijg je dan, in plaats van het scherm waarmee je werken wil, de melding te zien dat je systeem aan het updaten is. En kan je minstens een half uur lang niets anders doen, dan met je duimen draaien.

Tot nu toe waren die updates altijd vlot gelopen - waardoor zij wel ergernis waren voor de gebruikers, maar niet echt een reden om de update absoluut te weigeren. De laatste nieuwe update, gepland voor oktober, zou echter wel eens een heel ander geval kunnen zijn. Want bij verschillende mensen die de update uitvoerden, bleek het systeem plots verschillende bestanden gewist te hebben.

Microsoft heeft daarom wijselijk beslist om de update voorlopige uit te stellen. Ons advies: maak in elk geval een backup naar een extern medium, zodat je voor het ergste gewapend bent!
https://www.howtogeek.com/fyi/microsoft-pulls-the-windows-10-october-2018-update-for-deleting-files/
SNAPCHAT WORDT PRODUCTIEHUIS
Ondanks de steeds sterker wordende concurrentie van Facebook, dat in zijn Instagram en Messenger steeds meer functies van Snapchat overneemt, blijft het jonge volkje trouw aan Snapchat. De verleiding is groot om op Facebook over te stappen, maar vele Snapchat gebruikers vinden het niet OK dat Facebook hun favoriete hangout-plek zo imiteert en als het ware leegzuigt...

En je kan niet ontkennen dat Snapchat zijn best doet om het jonge volkje te blijven behagen - en vooral: elke dag terug te komen. Dat wil het doen met originele feuilletons, die in afleveringen van 4 of 5 minuten per dag uitgezonden worden. Momenteel zijn het al 12 shows die zo beschikbaar zijn, die onder de titel Snap Originals via Discover te vinden zijn.

Het bijzondere is dat je de aflevering kan stopzetten, en dan in de set kan stappen, voor een soort Virtual Reality ervaring - maar dan zonder VR set. Je kan je telefoon ronddraaien om de scene nader te bekijken.

Bovendien zijn de shows echt gemaakt om op de smartphone bekeken te worden - geen landschap modus, maar portret (rechtopstaand). En favoriete functies zoals Lens en filters zitten ook in de shows ingebakken.

Kortom: Snapchat blijft vernieuwen. HOpelijk overleeft het het grote geweld van Facebook, daar duimen wij echt voor!
https://www.digitaltrends.com/social-media/snap-originals-debut/
https://techcrunch.com/2018/10/10/snapchat-originals/INSTAGRAM WIL PESTERIJEN OPSPOREN DOOR AI OP FOTO'S LOS TE LATEN
Het feit dat Instagram sinds enige tijd in handen is van Facebook heeft zijn voor- en nadeel. Nadeel is alvast dat Facebook, zoals je verleden week kon lezen, zijn hand er niet voor omdraait om de grenzen van de privacy uit te testen- en er soms over te gaan. Voordeel is dan weer dat Facebook enorm investeert in Artifical Intelligence, en dat ook Instagram daarvan kan profiteren.

Zo werd deze week aangekondigd dat Instagram met behulp van AI het pesten wil tegengaan. Concreet wordt voortaan via machine learning een scan uitgevoerd van foto's die jij uploadt. En wanneer daar iets op ontdekt dat op pesterij wijst, dan wordt de foto doorgestuurd naar menselijke moderatoren bij Instagram die moeten beslissen of de foto door de beugel kan.

Dit moet een praktijk tegengaan waarbij de treiterende of beledigende woorden niet in tekst geplaatst worden, maar door de pester eerst als tekst op de eigen computer geschreven wordt, waarna hij er een afbeelding van neemt en die dan post.

Hierover meer bij TechCrunch.
https://techcrunch.com/2018/10/09/instagram-bullying-photos/TOCH NOG EVEN STILSTAAN BIJ TECHNOLOGIE: NETFLIX, BITCOINS EN AI
Noem ons "oude knarren' die sceptisch staan tegenover de technologie (wat soms waar is), maar toch willen wij graag even stilstaan bij enkele berichten van de laatste weken, en daarbij enkele vragen stellen die al te weinig gesteld worden.

Zo was er verleden week het bericht dat streaming media en Netflix in het bijzonder enorm veel bandbreedte verbruiken: 50% van alle netverkeer bestaat uit streaming media, en 15% uit Netflix. Waarbij je je kan afvragen of het niet veel ecologischer zijn om gewoon zoals vroeger de tv via de kabel binnen te halen, en programma's op de eigen harddisk op te nemen. Voorwaarde is natuurlijk wel dat de kabelboer een groot genoeg aanbod brengt.

Ook bij bitcoins kan je zeker en vast een vraag stellen. Want bitcoin mining verslindt enorm veel rekenkracht. Heeft er al een econoom berekend hoeveel minder energie er op onze aardbol nodig zou zijn, als al die datacenters er niet zouden zijn om de streaming media snel door te sluizen, en er geen bitcoins meer aangemaakt moeten worden?

Een derde vraag gaat over de eerlijkheid van Artficial Intelligence. Daarbij leren computers zelf hun conclusies nemen uit de data die hen voorgeschoteld wordt. Maar dat is een proces dat helemaal niet transparant is, met uitwassen tot gevolg.

Enkele weken geleden kon je al lezen dat de AI die artsen moet helpen, vooral nauwkeurig is op blanke personen, omdat die als proefpersoon het meeste voorkomen. Een anders gekleurde persoon zou dus minder kans op een juiste diagnose krijgen bij AI.

En deze week vertelt Reuters hoe de Amerikaanse gigant Amazon een programma geschrapt bij zijn rekruteringsstrategie, om kandidaturen door een AI te laten beoordelen. Het idee op zich is niet slecht: voor elke job komen er vaak honderden sollicitaties. Het is zelfs de heilige graal, wanneer een AI die sollicitaties zou kunnen doornemen, en de top 5 eruit kon selecteren, die dan automatisch aangenomen worden. Een tijdswinst op vele vlakken- plus, als het goed is, de zekerheid dat je de juiste kandidaat in dienst genomen hebt.

Alleen: Amazon ontdekte dat de AI waaraan vijf wetenschappers werkten sinds 2014, een gender-vooroordeel had. Dat komt omdat de computermodellen getraind waren op patronen in sollicitaties die door mannen ingediend waren, 10 jaar lang - het zijn nu eenmaal jobs in de tech industrie. En dus was de AI niet in staat om goede vrouwelijke kandidaten te spotten.

Conclusie: nieuwe technologie omarmen is mooi, maar de overheid moet toch ook eens stilstaan bij de ecologische en maatschappelijke gevolgen.
https://www.reuters.com/article/us-amazon-com-jobs-automation-insight/amazon-scraps-secret-ai-recruiting-tool-that-showed-bias-against-women-idUSKCN1MK08GGOOGLE PHOTOS APP VERNIEUWD
Google heeft niet alleen nieuwe hardware uitgebracht , maar ook een update van zijn Photos app. Die zal voortaan automatisch jouw foto's organiseren maar ook delen via Live Albums.

Dat laatste is niet volledig nieuw: als onderdeel van het "partner sharing" dat verleden jaar geïntroduceerd werd, kon je al foto's van bijvoorbeeld je kinderen of de hond / kat automatisch delen met jouw partner. Dat wordt nu uitgebreid tot mensen die jijzelf aanduidt. Zo zal je dus de foto's ook kunnen delen met de grootouders, of de foto's van je kindje met de peetoom bijvoorbeeld.

Voor deze functie wordt gebruik gemaakt van Artificial Intelligence en gelaatsherkenning. En daar is Google echt wel straf in - toen wijzelf voor het eerst onze nieuwe android (een Motorola) in gebruik namen, waarop de Photos app van Google de foto-app van Samsung op het vorige toestel verving, waren wij verbaasd over de accuraatheid waarmee foto's netjes in albums georganiseerd waren, zoals recepten, hond, evenementen...

Tussen haakjes, wanneer je binnenkort de Home Hub kan kopen van Google, zijn intelligente scherm, dan zal je daarop automatisch je foto's uit je Live Albums kunnen zien. Meer bij TechCrunch.
https://techcrunch.com/2018/10/09/google-photos-adds-live-albums-an-automated-way-of-sharing-people-pet-photos-with-anyone/TWITTER: MOMENTS ENKEL NOG AANMAKEN OP DE DESKTOP
Wist jij dat er een functie op Twitter was die 'Moments' heet? Misschien niet, want er zijn er weinig die ervan gebruiken. Moments is een collectie tweets, samen met multimedia, die in één stream bekeken kunnen worden.

Twitter heeft nu aangekondigd dat het de mogelijkheid om Moments aan te maken zal afschaffen voor de Android en iOS app. Voortaan zal je enkel via de dekstop versie nog Moments kunnen aanmaken.

Een eigenaardige beslissing, meent 9to5Google, dat erop wijst dat Twitter nog deze zomer aangekondigd had dat het terug weer aandacht wou schenken aan Moments. Maar misschien was die aankondiging wel ingegeven door het succes van Stories bij Instagram...

In elk geval: Twitter kondigde aan dat het door Moments af te schaffen, plaats maaakt voor andere functies. Wat die zullen zijn, is nog niet geweten.
https://9to5google.com/2018/10/09/twitter-moments-ios-app/SONGTEKSTEN VAN GENIUS NU IN ITUNES APP
Genius is een van de populairste diensten voor wie wat meer wil weten over bepaalde muziek Je vindt er informatie in de muziekencyclopedie, maar ook songteksten in een enorme database.

Genius heeft nu aangekondigd dat het een partnerschap afgesloten heft met Apple Music, waardoor je, bij het beluisteren van je muziek aldaar, ook de songteksten zien kan.

Anderzijds zal Apple Music de standaard speler zijn die je op de website van Genius aantreft. Ben je ingelogd in je Apple Music account en kom je op de Genius website, dan zal je een song rechtstreeks vanop Genius kunnen spelen. Slim bekeken, want dat zou je wel eens kunnen aanzetten om die song meteen bij Apple Music te kopen.

Eerder had Genius  ook al een partnerschap afgesloten met Spotify, waardoor je songteksten van populaire hits kan bekijken op de streaming muziekdienst.
https://www.theverge.com/2018/10/11/17963472/genius-lyrics-apple-music-now-avilable 

 


 
 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!


EXTENDED REALITY IN HET THEATER
In Londen werd verleden week een speciale Augmented Reality bril voorgesteld. Die kwam er na een samenwerking tussen het Nationanal Theater van Londen, en de Extended Reality Group van Accenture.

Het gaat om een bril waarbij mensen met een gehoorprobleem de tekst te zien krijgen op hun bril, terwijl zij naar het toneelstuk kijken.

De bril, de Epson Moverio BT-350, bevat ook software die de stemmen van de acteurs volgt, zodat de 'ondertiteling' op het juiste moment in het script komt.

Momenteel zijn er 90 brillen beschikbaar. Dat zou later uitgebreid worden tot veel meer. Hoera voor techniek - die eindelijk nog eens voor iets nuttiger toegepast wordt dan voor het tracken van mensen om hen advertenties te tonen!
https://www.standard.co.uk/tech/national-theatre-accenture-smart-caption-glasses-a3953086.htmlNIEUWE HARDWARE VAN GOOGLE: GOOGLE HOME HUB- MAAR OOK FACEBOOK BRENGT EEN SLIM SCHERM UIT
De voorbije dagen werden er door zowel Google als Facebook 'slimme' schermen voorgesteld, eigenlijk de opvolgers van de slimme luidsprekers - toestelletjes met internetverbinding die je in de huiskamer zet, en die jouw spraakcommando's kunnen uitvoeren. Nu hebben die dus ook een scherm gekregen, wat heel handig is.

Alhoewel we hier wel aan moeten toevoegen dat het voor Facebook eigenlijk de eerste hardware is die het onder eigen vleugels uitbrengt - het is wel de eigenaar van Oculus, de maker van VR headsets, maar dit is toch weer een nieuwe categorie.

Dus hebben we enerzijds Google met zijn Home Hub, een 8 inch scherm bovenop een met stof overtrokken basis. Géén camera, want wellicht té creepy voor de meeste mensen, en een aan/uit knop op het toestel om de micro uit te zetten. Ook weer om mensen gerust te stellen dat zij niet afgeluisterd worden. Zet je de micro aan, dan bedien je het toestel met voice hotwords zoals Hey Google en OK Google. Het scherm is eigenlijk vooral een visuele weergave van informatie.

Een uitgebreide beschrijving van de functies vind je bij 9to5Google (1)

En anderzijds heb je Facebook, dat het aandurft om dus zijn eerste hardware uit te brengen, een slim scherm dat 'Portal' heet. Mét camera, en dat zal, zoals we in een eerder artikel al vertelden, ongetwijfeld heel wat mensen afschrikken. Vooral wanneer je weet dat de camera dankzij Artificial Intelligence iemand kan volgen die in de kamer rondloopt. Uiteraard is dat nuttig wanneer je een videogesprek houdt met iemand via WhatsApp of Messenger, wat uiteindelijke de bedoeling is van Facebook. En het feit dat de AI indien je dat wenst de stem van een bepaald persoon, die door de camera gevolgd wordt, luider kan laten klinken dan het andere geluid in de kamer, kan die indruk van de perfect spyware alleen maar versterken..
https://9to5google.com/2018/10/09/google-home-hub-assistant-smart-display/
http://www.theverge.com/circuitbreaker/2018/10/8/17928554/facebook-portal-announced-camera-price-video-chat


NIEUWE HARDWARE VAN GOOGLE: DE PIXEL 3
Op een persconferentie heeft Google 5 nieuwe producten voorgesteld. Wij lopen het rijtje even af voor jou:

Pixel 3 is een nieuwe smartphone, die in twee grootten uitkomt: 13,75 cm diagonaal voor het gewone toestel dat $799 kost, en 15,75 cm voor de Pixel 3 XL dat $899 kost. Nog altijd een pak minder dan de iPhone dus.

Eigenlijk zijn dat op zich dezelfde afmetingen als de vorige reeks, maar hier loopt het scherm volledig tot de rand, en heb je dus een grotere canvas. Wat dus wel betekent dat je bovenaan een 'notch' hebt, een uitsparing net als bij de iPhone, voor de camera.

Het toestel bevat heel wat handige nieuwigheden. Want koop je ook de Pixel Stand die $79 kost, dan verandert je smartphone in een slimme assistent, eigenlijk een Google Home. Je kan dus gesproken commando's geven om muziek af te spelen, je agenda te bekijken, foto's te zien. En weet je wat? Je kan zelfs je iPhone met het ding herladen, tenminste als die draadloos laden ondersteunt.

Handig - want 's avonds gewoon zeggen 'OK Google, Bedtime', zal alle wekkerfuncties activeren voor de volgende dag, en wordt de Pixel 3 een white noise machine, wat je moet relaxen.  En de volgende dag word je zachtjes gewekt dankzij het Sunrise alarm: het scherm zal langzaamaan helderder worden tot het alarm afgaat.

Geen jack voor je koptelefoon, wel een USB-C koptelefoon die meteen mee in het doosje zit.

Een uitgebreide bespreking bij Buzzfeed, dat ook weet dat verschillende nieuwe softwarefuncties via een update naar de oudere Pixel toestellen zal komen.
https://www.buzzfeednews.com/article/nicolenguyen/pixel-3-price-google-hands-onNIEUWE HARDWARE VAN GOOGLE: DE SLATE TABLET
Een andere grote nieuwigheid waarnaar uitgekeken werd, is de Pixel Slate, de tablet van Google die met het Chrome OS draait. Die moet een kruising worden tussen de Surface van Microsoft, een uitstekend toestel maar helaas met  echt veel touch-vriendelijek apps, toch nietzoveel als Android en iOS bieden. De iPad Pro van Apple van zijn kant bulkt van de apps, maar heeft niet dezelfde multitasking mogelijkheden. En dit nieuwe toestel moet dus apps combineren met een functionele desktop interface.

Een uitgebreide bespreking vind je bij Engadget. Wij beperken ons ertoe te vermelden dat het een 12,3 inch (30,75 cm) tablet is met een 3000 x 2000 scherm.  Dat is dus wel heel gedetailleerd, maar het ging niet ten koste van de batterijduur. Bij het toestel hoort een pen, en helaas is die niet in de prijs inbegrepen en je moet er $99 voor neertellen.

En je moet ook extra betalen voor het keyboard omhulsel, een 200 dollar. Dat is een magnetisch klavier dat je ook als staander voor het scherm kan gebruiken.

Voor het toestel zelf betaal je $599 voor de 8 GB RAM versie, en daar moet je dusnog de pen en het klavier bij rekenen.
https://www.engadget.com/2018/10/09/google-pixel-slate-hands-on/
http://www.thurrott.com/mobile/chrome-os/chromebook/188285/google-launches-a-pixel-branded-premium-chromebook-tablet 
 

Het oor wil ook wat!
Audio op het Internet
PODCAST: BUREAU BUITENLAND

Een podcast van de Nederlandse omroep VPRO, met internationaal nieuws, reportages, geopolitiek. Heel veel achtergrond, en reportages over onderwerpen die het wereldnieuws niet halen.
Waarom die op mijn podcastlijst staat? Juist omdat het vaak onderwerpen zijn waarover je niet zoveel hoort, alhoewel het erg interessante onderwerpen zijn. De nieuwsrubriek "De wereld vandaag" van de Vlaamse openbar zender Radio1 brengt vaak ook dergelijke gesprekken en reportages, maar helaas is die niet als podcast te beluisteren. Met deze een oproep aan de VRT: please, please, breng ook deze rubriek uit als podcast? En als jullie dan toch bezig zijn, ook de gesprekken van De Ochtend?
https://www.vpro.nl/programmas/bureau-buitenland/service/podcast.html
Netties werkt samen met:


 
De nieuwe oogst


   

ONE-POT-WONDERS: EENPANSGERECHTEN

Het is herfst, en dat is het moment om hartelijke eenpansgerechten te gaan maken. Deze (weliswaar Engelstalige) site, heeft een heel mooie verzameling recepten bijeen gebracht. Weliswaar in het Engels dus, maar het mooie daaraan is dat je een mengeling krijgt van wereldrecepten met niet zo traditionele ingrediënten - wat anders dan onze Vlaamse Hutsepot dus, alhoewel die echt wel hartelijk smaakt!
[Taal:ENG]
https://www.seriouseats.com/one-pot-wonders


EENPANSGERECHTEN VAN BIJ ONS (VTM)
Wil je toch liever je recepten in het Nederlands lezen, dan is deze rubriek van VTM Koken wel een startpunt. Vooral omdat je ook hier onverwachte recepten vindt!
[Taal: NL]
https://koken.vtm.be/recepten/specials/eenpansgerechten


NO MORE GOOGLE
Op deze website worden er alternatieven aangereikt voor wie niet langer in het Google universum wil leven. Mensen kunnen daarbij zelf ook nog een duit in het zakje doen, en een bepaalde software hoger of lager stemmen.
[Taal: ENG]
https://www.producthunt.com/posts/no-more-google


HAKEN VOOR BEGINNERS
Eigenlijk is er niets ontspannenders als bezig zijn met je handen, zodat je je geest de vrije teugel kan geven. Dat doe je met legpuzzels, met kleurplaten, die tegenwoordig erg in zijn. En gaan we een nieuwe hype lanceren met haakwerken? Ook dat is ontspannend. In deze YouTube lessenreeks leer je hoe je eraan begint.
[Taal: ENG]
https://www.youtube.com/playlist?list=PLp_0j14In7k4M-W4Q3onwXteOa4ylUymN


EDITFRAME: ZELF SIMPEL VIDEO'S EN MEMES MAKEN
Dit is een heel gebruiksvriendelijke online tool waarmee je meerdere soorten multimedia conten kan maken. Geschikt voor muziekmakers, podcasters, meme makers en meer.
[Taal: ENG]
https://editframe.com/


DE BESTE ROAD TRIPS VOOR DE VS

In dit artikel bij Condé Nast vind je 14 road trips die je in de Verenigde Staten, als je daar belandt, absoluut moet maken.
Je verneemt niet alleen de route, maar ook waar je moet halt houden, waar te overnachten, en wat je zal zien onderweg.
[Taal: ENG]
https://www.cntraveler.com/galleries/2015-04-27/six-iconic-american-road-trips-to-take-this-summer


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: AFSCHAKELPLAN
Helaas, het is mogelijk dat meerdere gezinnen (zelfs hoeveel kan de overheid niet vertellen) dit jaar zonder elektriciteit zullen vallen. Behoort jouw huis ook tot de ongelukkigen? Dat kan je op deze website nakijken.
https://economie.fgov.be/nl/themas/energie/bevoorradingszekerheid/elektriciteitsschaarste/afschakelplan/mijn-straat-betrokken


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: REGELS VOOR INFLUENCERS

Waar ligt de scheidslijn tussen regelrechte reclame en een blog? Welke regels moet een zogenaamde 'influencer' respecteren, wanneer hij/zij welbewust reclame maakt voor een product, en daar ook geld voor krijgt? Daar was lange tijd onduidelijkheid over, maar nu heeft de Jury voor Eerlijke Praktijken (JEP) regels vastgelegd. Je vindt ze hier.
Misschien moet je eerst toegang vragen door een mail te sturen op de tweede link.
http://www.accbelgium.be/sites/default/files/InfluencerGuidelines2018_NL%20.pdf
http://www.accbelgium.be/tools-services/influencerguidelines


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: OPEN THE BOX
Een ware doos van Pandora: wat verdienen de politiekers? Niet alleen met mandaten in publieke instellingen, maar ook in de privé? Lange tijd werd er transparantie over gevraagd, en stilaan begint dat te komen.
Deze website brengt op een heel begrijpelijke visuele manier een blik op de banden tussen politici en (openbare) instellingen, intercommunales en alle mogelijke organisaties. Een vette kluif!
[Taal: NL]
https://www.openthebox.be/


VRIJDAG MULTIMEDIA: DE BLOOPERS VAN DE SLIMSTE MENS

Binnenkort is het weer zover, en dan start een nieuwe reeks van de supersympathieke quiz De Slimste Mens ter Wereld. Om je alvast in de mood te brengen, hier een compilaite met de bloopers van Erik Van Looy. En vloeken dat de man kan!
[Taal: NL]
https://www.vier.be/video/de-slimste-mens-ter-wereld/verspreken-vloeken-lachen-met-de-bloopers-van-erik?utm_source=facebook_vier&utm_medium=seeding&utm_campaign=deslimstemensterwereld


VRIJDAG MULTIMEDIA: DE DRONE AWARDS
Deze prijzen bekronen de mooiste en speciaalste foto's, genomen met een drone. Je krijgt inderdaad echt speciale effecten met deze luchtfoto's, genomen vanop geringe hoogte. Om even je tijd voor te nemen.
[Taal: ENG]
https://droneawards.photo/gallery/

Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com
 


           W I K I P E D I A
    Een selectie van nieuwe en actuele bijdragen in
       de Nederlandstalige versie van Wikpedia
Wikipedia is een project met als doel een complete encyclopedie op het web te creëren. Iedereen kan Wikipedia gebruiken om informatie te zoeken of toe te voegen. U kunt eenvoudig zelf artikels schrijven, corrigeren of aanvullen. Aanmelden is hiervoor niet nodig, u kunt door op een van de onderstaande pagina's op "Pagina bewerken" te klikken meteen aan de slag.


Deze week zijn onder meer nieuwe artikels verschenen over:

    Japanse geanimeerde dramafilm uit 2016 - https://nl.wikipedia.org/wiki/A_Silent_Voice
    Boormaatschappij - https://nl.wikipedia.org/wiki/Rowan_Companies
    Zuiderzeesteun - https://nl.wikipedia.org/wiki/Zuiderzeesteun
    Nederlands team van computerspelontwikkelaars - https://nl.wikipedia.org/wiki/Team_Hoi_(computerspelontwikkelaar)
    Oorlogsmisdaden tijdens de Tweede Tsjetsjeense Oorlog - https://nl.wikipedia.org/wiki/Oorlogsmisdaden_tijdens_de_Tweede_Tsjetsjeense_Oorlog
    Populaire naam van het Neeger Vrijcorps of de Zwarte Jagers, opgericht in 1772 in Paramaribo - https://nl.wikipedia.org/wiki/Redi_Musu
    Japans mangaka - https://nl.wikipedia.org/wiki/Hiro_Mashima
    Vlaamse onderwijzer, arrangeur, componist, dirigent, muziekleraar, muzikant, tekstdichter en (mede)stichter van diverse fanfares - https://nl.wikipedia.org/wiki/Ren%C3%A9_Vandekerckhove


Daarnaast zijn onder andere de volgende bijdragen actueel:


    Helaas blijft het dodental van de recente aardbeving en tsunami op Sulawesi naar boven bijgesteld worden - https://nl.wikipedia.org/wiki/Aardbeving_Celebes_september_2018
    Grand Prix-wegrace van Thailand 2018 - https://nl.wikipedia.org/wiki/Grand_Prix-wegrace_van_Thailand_2018


Verdere bijzonderheden op de Nederlandstalige Wikipedia:

    Het portaal van de week gaat over Literatuur - https://nl.wikipedia.org/wiki/Portaal:Literatuur


De vorige bijdragen van Wikipedia aan NeTTieS zijn hier te vinden: http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wekelijkse_bijdrage_in_NeTTieS 
Bij de collega's
*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

 
- Apple werkt aan gratis tv-series voor eigenaars iPhone of iPad
https://www.ad.nl/economie/apple-werkt-aan-gratis-tv-series-voor-eigenaars-iphone-of-ipad~a7aa9571/
- Google+ werd nooit de gehoopte Facebook-uitdager
https://www.ad.nl/economie/google-werd-nooit-de-gehoopte-facebook-uitdager~a9336dd1/
 
 

*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
 
  - Samsung en TV Vlaanderen lanceren app die klassieke satellietdecoder overbodig maakt
https://elektrozine.be/samsung-en-tv-vlaanderen-lanceren-app-die-klassieke-satellietdecoder-overbodig-maakt/
- Nieuwe generatie Bluesound met hi-res audio en AirPlay 2
https://elektrozine.be/nieuwe-generatie-bluesound-met-hi-res-audio-en-airplay-2/

 

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info


- VPN gebruiken om je veiligheid te verhogen
https://computertaal.info/2018/10/09/vpn-gebruiken-om-je-veiligheid-te-verhogen/
- Review: Phillips Brilliance 272B
https://computertaal.info/2018/10/12/review-phillips-brilliance-272b/


*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- Gerucht: Cortana wordt Microsoft Office-assistent in plaats van Alexa-concurrent
https://tweakers.net/nieuws/144479/gerucht-cortana-wordt-microsoft-office-assistent-in-plaats-van-alexa-concurrent.html
- .Geek - Boston Dynamics laat Atlas-robot beter lopen en klimmen
https://tweakers.net/geek/144471/boston-dynamics-laat-atlas-robot-beter-lopen-en-klimmen.html


*** DATANEWS

http://www.datanews.be


- Belg vreest beïnvloeding door sociale media op verkiezingen
https://datanews.knack.be/ict/nieuws/belg-vreest-beinvloeding-door-sociale-media-op-verkiezingen/article-normal-1378689.html
- Eerste bitcointerminal in West-Vlaanderen
https://datanews.knack.be/ict/nieuws/eerste-bitcointerminal-in-west-vlaanderen/article-normal-1378469.html*** TECHNOLOGIUM
http://www.technologium.be

- Google+ | Over and out met de sociale netwerk woestijn
http://www.technologium.be/google-over-and-out*** BLOOVI
http://www.bloovi.be/

- In de marge: vanaf 2021 kan je in Antwerpen een zelfrijdende shuttle nemen
https://www.bloovi.be/nieuws/detail/in-de-marge-vanaf-2021-kan-je-in-antwerpen-een-zelfrijdende-shuttle-nemen
- “Wat we nu meemaken, is de revenge of the nerds. Google en Facebook zijn machtiger dan eender welke regering”
https://www.bloovi.be/nieuws/detail/wat-we-nu-meemaken-is-de-revenge-of-the-nerds-google-en-facebook-zijn-machtiger-dan-eender-welke-regering

 


 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...


 
DAYFLASH APP: ONTDEK FOTO'S
Een gratis mobiele app waarmee je snel mensen kan ontdekken die foto's delen, en hen kan volgen. Een mogelijk alternatief voor Instagram?
http://dayflashapp.com/


GATEGURU: AIRPORT MAP


Deze app voor Android en voor iOS kan goed van pas komen bij je reizen. Wanneer je op een luchthaven komt, is het niet altijd evident waar je moet inchecken, waar allerlei faciliteiten. Deze app wil de informatie bieden, en ook tips van ervaren gebruikers.
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.gateguruapp.android
http://gateguru.com/
https://itunes.apple.com/us/app/gateguru-featuring-airport/id326862399?mt=8


HELPERBIRD: EXTENSIE VOOR WIE DYSLEXIE HEEFT
Deze browserextensie voor Crhome vervangt alle lettertypes op een webpagina die je bezoekt, door de OpenSyslexic font. Dat moet de pagina gemakkelijker te lezen maken voor wie aan dyslexie lijdt. In de nieuwste versie kan je ook de grootte van het lettertype aanpassen.
https://www.producthunt.com/posts/helperbird


VRIJDAG APPDAG: FOODIE
Ben jij iemand die vaak foto's maakt van wat je eet  - of dat nu zelf gemaakt is, of in een restaurant verorberd wordt? Dan is dit een app om uit te proberen. Hij heeft meer dan 30 professionele filters om food-foto's te maken. En helpt je bovendien om foto's van bovenaf te maken van je bord.
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.linecorp.foodcam.android

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere. 
 

Het laatste woord.... 


 
NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu 
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier 
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart 
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe 
Marijke Pante,
Marianne Steijlen 
Reinhilde Remaut 
Ludo Cattoor 
Evert Poppen 
Philip Lafeber 
Julien Van den Borre, 
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Frank VDW
Filip Overmeire (Filover) 
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool

In het bijzonder danken wij Wim Wylin voor de vele tips, en Gerard Schaefer voor de spreuk van de week.

- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Dat kan op deze link

http://www.netties.be/v20/abonnement.php 

AFSLUITER VAN DE WEEK
Ik praat niet graag met mensen die spreken.
-Cees Buddingh'-