Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
4/10/2018 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 22
Nummer 1075 van 29/9/2018Gegroet lezer,

Facebook blijft ons verbazen. Telkens opnieuw mogen / moeten wij u vertellen hoe het bedrijf inbreuk na inbreuk op de privacy van zijn gebruikers blijft maken. En dat alles omdat het zo'n krachtige technologie bedacht heeft om advertenties zeer specifiek te targeten naar bepaalde gebruikers. Ook deze week weer een dergelijk bericht, en ook nu weer protest alom.

Dat het binnen de beheerders van Facebook geen 'Happy Family' is, dat komt u deze week ook te weten. Een na een stappen de oprichters van de apps die Facebook opgekocht heeft (Instagram en Whatsapp) het af bij Facebook, zelfs al kost het hen veel geld dat zij laten liggen. Naar eigen zeggen kunnen zij zich niet vinden in de manier waarop Facebook de ontwikkeling van hun product aanvat - lees: vooral zich richt op geldgewin, en niet op extra diensten naar de gebruiker toe en de ontwikkeling van het product.

Zo. U bent gewaarschuwd - maar laat u dat niet afschrikken, er staan ook weer heel wat positieve berichten in deze editie!

Veel leesplezier, en bij leven en welzijn tot volgende week.

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 

 
Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.
INSTAGRAM: GIF'S EN RE-INSTA'S
We beginnen de week met twee luchthartige berichtjes, over Instagram. Om te beginnen: voortaan zal je ook GIF's in je Instagram Direct Messages kunnen stoppen. Die moet je dan gaan ophalen bij Giphy.

Je Instagram Direct zal voortaan een speciale GIF knop hebben, in de balk voor het opstellen van een bericht. Klik je daarop, dan krijg je de trending GIF's te zien; je kan ook klikken op 'random' (willekeurig), en dan zal Giphy je iets laten zien wat je misschien wel zou willen. Volledig nieuw is dit niet, want volgenst The Next Web zou je deze mogelijkheid al hebben in je Story Stickers. (1)

Een tweede bericht geven we onder alle voorbehoud, want Instagram zelf wil het niet bevestigen noch ontkennen. Het bericht is afkomstig van The Verge, en het zou gaan om 'regrammen': Instagram zou namelijk experimenteren met een manier om postings van andere accounts op je eigen account te delen. Iets wat natuurlijk heel leuk zou zijn, en de ego's van degenen van wie de postings gedeeld wordt, nog meer zal strelen.

Ware het niet dat volgens The Verge de gelekte screenshots verraden dat het enkel om de postings van 'pages' gaat, dus bedrijven die goederen te koop aanbieden. Het zou dus zuiver gaan om een nieuwe manier om reclame te maken op Insta. (2)
https://thenextweb.com/apps/2018/09/20/instagram-now-lets-you-send-giphy-gifs-in-direct/
https://www.theverge.com/2018/9/20/17884170/instagram-regram-native-reposting-sharing-feed-testHUAWEI PLAAGT APPLE
Een geslaagde stunt, zo mag je het wel noemen. Uitgehaald in Singapore door Huawei, een steeds populairder wordende fabrikant van smartphones. Het heeft er namelijk de rijen Apple-fans, die stonden aan te schuiven om een nieuwe iPhone XS of IphoneXS Max te bemachtigen, met een cadeautje verblijd.

Alhoewel verblijd - de ontvangers zullen wel groen gelachen hebben. Huawei schonk hen namelijk een powerbank (een herlaadbare extra batterij).  Met daarbij een kaartje:" Hier is een powerbank. Je zal het nodig hebben. Met de groeten van Huawei".

Waarom die actie? Wel, de nieuwste ster-telefoon van Huawei, de P2Pro, heeft een batterij van maar liefst 4.000 mAh. En dat terwijl die van de iPhone XS en iPhone XS Max resp. 2.658 en 3.174 mAH zijn. Huawei heeft dus even een lange neus getrokken naar Apple...
https://sg.news.yahoo.com/huawei-trolls-apple-giving-free-powerbanks-iphone-launch-051037991.htmlFACEBOOK: SLIMME LUIDSPREKER MET SCHERM, EN TESTEN MET DATING
Twee berichten over Facebook vandaag. Om te beginnen zou het volgens sommige bronnen volgende week een slimme luidspreker uitbrengen, maar dan mét scherm - een beetje zoals de Amazon Echo Show. Dat toestel zou in twee grootten uitkomen, en zou voor 300 of 400 dollar kosten. Het scherm zal moeten dienen om videogesprekken te  houden.

Facebook had oorspronkelijk gepland om de Portal, zoals het toestel zal heten, al ten tijde van haar F8 conferentie uit te brengen. Maar toen zat het nog volop in de nasleep van de privacy-opschudding - reden waarom de lancering uitgesteld werd.

De Portal zou volgens de geruchten een breedhoek videocamera aan boord hebben, die met AI werkt om mensen te herkennen en ze dan te volgen, terwijl zij in de kamer rondlopen. Een functie die om moeilijkheden roept, en daarom werd er ook een mogelijkheid voorzien om de camera af te sluiten. Nog volgens geruchten zou de Portal ook samenwerken met de voice assistent van Amazon, zodat je muziek kan afspelen, video's kan bekijken, recepten kan opzoeken, nieuws kan krijgen, enz.(1)

Het tweede bericht betreft de dating-functie die Facebook wil gaan aanbieden. Als test werd de functie gelanceerd op de Facebook app in Colombia. Daarbij gebruikt Facebook de gegevens die het al over jou heeft, om matches voor te stellen met mensen die ervoor gekozen hebben om op de datinglijst opgenomen te worden.

Standaard zal die geen van jouw vrienden bevatten, maar je kan ook vrienden van vrienden uitsluiten van de lijst. Het systeem werkt een beetje als Tinder, en je kan tot 100 mensen per dag aangeven als mensen die jou zouden kunnen interesseren.

Deze beperkte test geeft in elk geval inzicht over hoe de datingfunctie werken zou.
https://cheddar.com/videos/facebook-to-debut-portal-video-chat-device
https://techcrunch.com/2018/09/20/how-facebook-dating-works/SIRIUS XM KOOPT PANDORA, EN APPLE RONDT OVERNAME VAN SHAZAM AF
Twee eerder financiële berichten. Om te beginnen heeft SiriusXM, een bedrijf dat radio via satelliet aanbiedt, aangekondigd dat het de streamingdienst Pandora opkoopt. Nu is SiriusXM vooral actief in de VS- mogelijk heb je zelfs niet eens gehoord van het bedrijf. Toch is dit belangrijk, want het betekent dat er nog minder kans is dat Pandora, dat toch al moeilijk bereikbaar was voor Europeanen, ooit hier beschikbaar zal worden.

Volgens Bloomberg (1) is het volledig de schuld van Pandora zelf dat het in zulke slechte papieren geraakt is, dat het zichzelf moest verkopen. Pandora, aldus Bloomberg, gaf meer uit dan het verdiende, en paste zijn business model niet aan terwijl de hele streaming dienst aan snel tempo veranderde.

Het tweede muziekbericht is afkomstig van Apple: het kondigt aan dat het de overname van Shazam afgerond heeft. Apple legt 400 miljoen dollar neer voor Shazam - een van de hoogste bedragen die het voor een bedrijf betaald heeft, zo weet TechCrunch.

De overname van Shazam moest wel eerst nog de goedkeuring krijgen van de EU, en dat is dus gebeurd. Apple heeft al aangekondigd dat de app voortaan advertentie-vrij zou worden. Wat een goede zaak is.

Het is natuurlijk wel de vraag of Shazam, dat tot nu toe voor zowel Android als iOS verkrijgbaar is, dat in de toekomst nog altijd zal zijn. Zou Apple de app in zijn eigen besturingssysteem integreren?

Voor wie niet weet wat Shazam eigenlijk is: deze app kan muziek herkennen. Je laat een muziekfragment horen, of je fluit of neuriet zelf wat, en de app vertelt jou welke song het is. Shazam heeft ook toepassingen in de adverteerwereld - je kan bijvoorbeeld een reclame op tv "shazammen", en de website op je smartphone bezoeken.
https://www.bloomberg.com/view/articles/2018-09-24/pandora-has-only-itself-to-blame-for-sirius-sale
https://techcrunch.com/2018/09/24/apple-closes-its-shazam-acquisition-and-says-the-music-recognition-app-will-soon-become-ad-free/MICROSOFT: WINDOWS VIRTUAL DESKTOP EN MICROSOFT SEARCH
Twee tamelijk belangrijke aankondigingen van Microsoft. Om te beginnen de Windows Virtual Desktop. Dat is een op de Azure-cloud van Microsoft gebaseerde dienst, die een volledig gevirtualiseerde Windows 10 omgeving biedt, voor meerdere gebruikers.

Nu zijn er wel meerdere bedrijven die virtuele desktops aanbieden, en Microsoft leek tot op heden die bedrijven het brood niet uit de mond te willen stoten. Nu echter lijkt Microsoft die middelman-bedrijven uit te schakelen, en rechtstreeks virtuele desktops te gaan aanbieden.

Hierover lees je veel meer bij Ars Technica; belangrijk om weten bijvoorbeeld is hoe het zit met licenties (1)

Microsoft had nog een tweede aankondiging: een eengemaakte zoekmachine die zowel Windows 10, Office 365 doorzoekt als de eigen Bing-browser.  Microsoft zoekt al langer een manier om mensen dingen te laten opzoeken, ongeacht waar zij aan het werken zijn (in Exel, Word enz. iets op het web opzoeken bijvoorbeeld zonder hun werkomgeving te verlaten).

In de nabije toekomst zou je dus op een uniforme manier, en op een prominente plek, overal een zoekvlak zien in Bing, Windows en Office apps. Momenteel zou je, zo weet ZDNet, deze zoekbalk al kunnen uittesten in preview in Ofice.com, Bing.com, en de SharePoint Mobile app.

Meer bij ZDNet.
https://arstechnica.com/gadgets/2018/09/windows-virtual-desktop-gives-you-a-windows-7-or-10-desktop-on-azure/
https://www.zdnet.com/article/microsoft-to-unify-search-across-windows-10-office-365-and-bing-with-microsoft-search/IS APPLE TE PREUTS?
Zoals je al enkele maanden geleden kon lezen, is Apple van plan om zelf content uit te maken - net zoals Netflix ook eigen producties uitbrengt. Maar waar je bij Netflix alle mogelijke spannend content vindt, zal je bij Apple toch een beetje op je honger moeten blijven zitten.Dat valt tenminste te vrezen wanneer je een bericht van Wall Street Journal en Ars Technica.

Want waar knappe reeksen heel dikwijls een donker kantje hebben, waar er vaak een "hoek vanaf" is, wil Apple het echt wel clean houden, zo weten beiden te melden.

Zo wordt verteld dat een show rond het leven van Dr Dre, Vital Signs, geannuleerd werd nadat hij al helemaal ingeblikt was, omdat die scènes bevat van een orgie, gebruik van cocaïne en revolvers.  Toch dingen waarvan je kan veronderstellen dat zij echt in het leven van Dr. Dre voorkomen.

In een ander programma werd gevraagd om kruisbeelden te verwijderen die in een aantal huizen te zien waren, omdat Apple religie en politiek wil vermijden. En zelfs een nieuwe show met Reese Whitherspoon en Jennifer Anniston werd geschrapt, omdat hij niet 'upbeat' genoeg was. Al die schrappingen zorgen voor heel wat vertragingen, want zonder content kan de dienst niet opstarten.

Dat Apple het proper wil houden, is lovenswaardig - het is een houding die het ook toepast voor de andere content in zijn app store. Maar zal het Apple niet opbreken? Is een tweede Disney world echt nodig?
https://arstechnica.com/gadgets/2018/09/apples-original-content-will-shy-away-from-gratuitous-sex-violence/OPRICHTERS INSTAGRAM STAPPEN OP BIJ FACEBOOK
Vaak hoor je mensen zeggen dat zij geen fan zijn van Facebook, maar wel van Instagram. Zij vergeten daarbij dat Facebook eigenaar is van Instagram, en dat de scheidslijn tussen beiden heel dun is.

Die lijkt deze week nog dunner geworden te zijn. De oprichters van Instagram, die sinds de overname van het beeld-netwerk binnen Facebook werkten, hebben namelijk aangekondigd dat zij opstappen bij Facebook. Het gaat om Kevin Systrom en Mike Krieger, en volgens verschillende bronnen zouden groeiende spanningen tussen het tweetal en Mark Zuckerberg de reden zijn voor hun vertrek.

Toen zij hun product aan Zuckerberg verkochten, zou hen een verregaande autonomie beloofd zijn om binnen Facebook te opereren. Maar Facebook zou hoe langer hoe meer knabbelen aan de autonomie van Instagram. Met name zouden Systrom en Krieger willen dat de content die op Instagram geproduceerd werd (lees: en de data die daar verzameld werden) binnen Instagram zouden blijven. Zuckerberg echter zou willen dat die data terug zouden vloeien naar Facebook. En dat zou dus tot de botsing geleid hebben...

Meer bij TechCrunch. De officiële verklaring van Systrom lees je op de tweede link. En bij Re/code vind je nog wat meer duiding.
https://techcrunch.com/2018/09/24/instagram-founders-leave/
http://instagram-press.com/blog/2018/09/24/statement-from-kevin-systrom-instagram-co-founder-and-ceo/
https://www.recode.net/2018/9/25/17899674/instagram-facebook-kevin-systrom-mark-zuckerberg-product-clashINSTAGRAM: MELDINGEN, EN DE NASLEEP VAN HET AFSCHEID VAN DE OPRICHTERS
Deze week was er heel wat te doen rond het feit dat de oprichters van Instagram, Kevin Systrom en Mike Krieger, de deur achter zich dichttrokken bij Facebook - dat, zoals je weet, eigenaar is van Instagram.  In de nasleep daarvan nog een commentaar van het blog Stratechery, waarin gesteld wordt dat de oorzaak voor het afscheid wellicht te vinden is in een verschil van mening over hoe de toekomst van Instagram. Volgens het blog had Kevin Systrom wel de titel van CEO bij Instagram, maar was het Mark Zuckerberg die bepaalde welke richting Instagram moest uitgaan. En dat hij zich niet kon vinden in een filosofie dat het uitbouwen van een goeie 'business' prioriteit heeft over het maken van een goed product (1).

Een podcast die je meer inzicht kan geven in het functioneren van Systrom, en de liefde voor zijn product, Instagram, is die van Recode/Decode. In een gesprek met Kara Swisher vertelt Systrom over hoe hij een aanbod van Twitter afsloeg, maar dat van Facebook aannam. Het gesprek dateert al wel uit 2017, lang voor de huidige situatie dus. (2).

En om dit artikel met een luchtige noot af te sluiten: wanneer je de mobiele webapp gebruikt van Instagram, of de Lite app, dan kan je voortaan ook meldingen krijgen van commentaren, likes, nieuwe volgelingen. Een functie die al veel langer beschikbaar was bij de mobiele apps voor iOS en Android. Meer bij AndroidPolice (3)
http://stratechery.com/2018/instagrams-ceo/
https://player.fm/series/recode-decode-hosted-by-kara-swisher-88572/bonus-instagram-ceo-kevin-systrom-in-2017
https://www.androidpolice.com/2018/09/25/instagram-adds-notifications-to-its-browser-app-and-instagram-lite/OOK WHATSAPP MEDEOPRICHTER BRIAN ACTON KLAPT UIT DE BIECHT
Systrom is niet de enige die niet tevreden is met de manier waarop Facebook omgaat met het product dat hij (samen met Krieger) ontwikkelde en aan Facebook verkocht.

Ook Brian Acton, medeoprichter van WhatsApp, deelt die gevoelens. Hij had er zelfs 850 miljoen dollar voor over, om bij Facebook weg te kunnen, want dat bedrag aan aandelen moest hij achterlaten door Facebook te verlaten vooraleer de afgesproken termijn voorbij was, dat hij er moest blijven.

Ook Acton is ongelukkig met het feit dat bij de verdere ontwikkeling van WhatsApp alles om monetarisering gaat. Daar komt nog een bitter verwijt bij: volgens Acton, in een gesprek met Forbes, zou hij gebruikt zijn door Facebook om de overname van zijn WhatsApp door Facebook in 2014 te laten goedkeuren door de regulatoren van de EU. De vrees bestond toen namelijk dat Facebook de data die het binnen zijn sociaal netwerk verzameld had, zou gaan koppelen met de telefoonnummers die in WhatsApp zitten. WhatsApp stelde toen de EU gerust. Maar na een tijdje voerde Facebook die koppeling alsnog door.

En dat heeft dus ertoe geleid dat Acton de deur achter zich dicht trok bij Facebook - met een aanzienlijk financieel verlies voor de man tot gevolg. Nu Acton heeft wel heel veel geld gekregen voor zijn WhatsApp, dus echt arm zal hij er niet van geworden zijn. Sindsdien heeft Acton zijn steun uitgesproken voor de #deleteFacebook beweging, en heeft hij 50 miljoen dollar geschonke aan de alternatieve versleutelde messaing app, Signal. Het zit de man blijkbaar toch hoog...

Meer bij TechCrunch en Forbes.
https://techcrunch.com/2018/09/26/whatsapp-founder-brian-acton-says-facebook-used-him-to-get-its-acquisition-past-eu-regulators/
https://www.forbes.com/sites/parmyolson/2018/09/26/exclusive-whatsapp-cofounder-brian-acton-gives-the-inside-story-on-deletefacebook-and-why-he-left-850-million-behind/CONTENT MODERATOR SPANT PROCES IN TEGEN FACEBOOK
Ach, nu we toch al bezig zijn met modder gooien naar Facebook, kan er nog wel een negatief berichtje bij...  In de VS heeft ene Selena Scola een proces ingespannen tegen Facebook. De vrouw was namelijk content moderator bij Facebook van juni 2017 tot maart dit jaar. Zij werkt eigenlijk via een onderaannemer, en moest content op Facebook bekijken. Wat niet door de beugel kon volgens de Community Standards van Facebook moest zij verwijderen.

De vrouw zegt nu dat zij blootgesteld werd aan uiterst giftige, niet voor mensenoren bestemd content. En dat zij hiervan PTSD overgehouden heeft - Post Traumatic Stress Disorder.  En daarom heeft zij een proces aangespannen tegen Facebook.

Nu de vrouw is niet de enige die rechtstreeks of onrechtstreeks voor Facebook werkt om content te beoordelen. Wereldwijd zijn er 7.500 dergelijke moderatoren. Haar proces wordt dus meteen een "class action", een gemeenschappelijke actie. En het is dus interessant om te volgen hoe dit proces uitdraait voor Facebook - want het kan gevolgen hebben voor àlle moderatoren, niet alleen voor Facebook en de collega-sociale netwerken, maar bijvoorbeeld ook nieuwssites en andere fora.

En als je het ons vraagt, dan hebben die inderdaad een heel moeilijke job. Zij krijgen de verschrikkelijkste beelden te zien, van verkrachting tot afschuwelijke ongevallen, tot zelfmoord, moord, kinderporno.  Beelden die eigenlijk geen mens zou mogen zien, ook niet deze moderatoren. Maar is het hier een geval van "iemand moet de job doen"?

Om toch even bij stil te staan...
https://motherboard.vice.com/en_us/article/zm5mw5/facebook-content-moderation-lawsuit-ptsdFACEBOOK EN PRIVACY: DE ZOVEELSTE AANKLACHT
Dat Facebook het niet nauw neemt met jouw privacy, dat is ondertussen wel bij iedereen doorgedrongen. Dit verhaal bewijst het nogmaals.

In een test, uitgevoerd door Gizmodo in samenwerking met een professor, Alan Mislove, kon Gizmodo aantonen dat Facebook bij het targeten van zijn advertenties ook informatie gebruikt die de gebruiker enkel gegeven had voor veiligheidsredenen, zoals een telefoonnummer. Ook informatie uit de adresboekjes van jouw vrienden zouden gebruikt worden.

De test bestond erin dat Gizmodo een advertentie bestelde bij Facebook, die uitdrukkelijk getarget was naar de professor in computerwetenschappen. Die had namelijk beweerd dat Facebook een dergelijke targeting mogelijk maakt, en Gizmodo wou het uittesten: het gaf als target voor de advertentie de persoon op die gekoppeld was aan het telefoonnummer van de vaste lijn van het kantooor van Mislove. En binnen enkele uren kreeg de professor de advertentie te zien.

In het artikel gaat Gizmodo dieper in op de manier waarop Facebook adverteerders gebruikers kunnen targeten, door bijvoorbeeld een lijst met telefoonnummers te uploaden, waarna Facebook de advertentie laat verschijnen bij accounts die met dat telefoonnummer geassocieerd zijn. Het probleem daarbij is dat niet alleen het telefoonnummer gebruikt wordt dat in jouw profiel vermeld staat onder "contact and basic info", zo stelt Gizmodo.

Toch nog even nadenken over jouw gebruik van Facebook?
https://gizmodo.com/facebook-is-giving-advertisers-access-to-your-shadow-co-1828476051APPLE NEWS GEEN GOEDE ZAAK VOOR UITGEVERS
Bij Slate vonden wij een artikel dat dieper ingaat op het fenomeen van Apple News. Nu is het al een tijdje zo dat uitgevers via sociale netwerken klanten naar hun eigen uitgave lokken. Zo plaatsen zij bijvoorbeeld koppen van artikels bij Facebook, die dan de gebruikers doorverwezen naar de website van het nieuwsmedium.

Een goede deal voor beiden: het sociale netwerk kreeg als het ware gratis content, en de uitgever kreeg zijn bezoekers (alhoewel hij daarvoor wel vaak clickbait moet gebruiken).

Een systeem dat echter niet lijkt te werken bij Apple News, zo klaagt het artikel bij Slate aan. Want via de News app van Apple kan je wel artikels lezen, maar de lezers blijven binnen de app. En alhoewel de uitgever advertenties kan plaatsen  bij zijn artikels IN Apple News, blijkt Apple bitter weinig van die adverteeropbrengsten door te schuiven naar de uitgevers;

En dat is wel een probleem voor de uitgevers, want Apple News is weliswaar aarzelend van start gegaan, maar wordt nu door steeds meer gebruikers als voornaamste bron voor hun nieuws gezien.

In het artikel onderzoekt Slate de redenen waarom de advertenties in Apple News zo weinig opbrengen, en spreekt het met verschillende uitgevers hierover.
https://slate.com/technology/2018/09/apple-news-media-slate-ad-sales-no-money.htmlMICROSOFT BRENGT OFFICE 2019 UIT VOOR WINDOWS EN MAC EN EEN UPDATE VOOR CONFERENTIEGESPREKKEN
Wellicht maak ook jij gebruik van Office 365, de abonnementsformule van de Office productiviteitssuite. Voordeel is dat je altijd via updates de laatste versie hebt van Word, Excel, Powerpoint. Nadeel is dat je elk jaar terug geld moet neertellen voor dat abonnement.

Naast Office 365 bestaat er ook nog altijd de "echte" versie van Office, die je downloadt en installeert op je computer, en die meer onderdelen bevat. Naast Word, Excel PowerPOint, heb je ook Outlook, Project, Visio, Access en Publisher.

Deze kantoorsuite is nu aan versie 2019 toe, de opvolger van versie 2016. ZDNet gaat nader in op de nieuwigheden in deze versie (1)

Een tweede bericht over Microsoft betreft Skype. Dat wordt heel vaak gebruik gemaakt bij videoconferenties, en de kwaliteit van beeld en geluid is dan vaak niet al te denderend. Microsoft wil dat verbeteren, en denkt eraan om de techniek van haar  HoloLens te gaan gebruiken voor videoconferenties. Dat is de headset van Microsoft die niet zozeer met Virtual Realtiy werkt, als met Augmented Reality.

Bij Fastcompany kan je een voorlopige demo bekijken van hoe de technologie zou moeten werken. Interessant!
https://www.zdnet.com/article/microsoft-starts-rolling-out-office-2019-for-windows-and-mac/   
https://www.fastcompany.com/90240978/exclusive-microsoft-aims-for-the-holy-grail-video-conferencing-that-actually-works 

  
 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!AMAZON: VAN BOEK- EN PLATENWINKEL TOT TECH GIGANT
De laatste tijd heb je al kunnen merken dat Amazon zelf begonnen is producten te vervaardigen. Het begon met zijn eigen e-reader, de Kindle, waarna een eigen tablet volgde. Een eigen tv, en daarna een slimme luidspreker. Daarmee zette het bedrijf een compleet nieuwe productcategorie op de markt.

Niet alleen een luidspreker, met of zonder scherm, maar ook een assistent, Alexa. Een nieuwe categorie die al snel nageaapt werd door Google, Apple en anderen. Het vervaardigen van slimme producten die je met je stem besturen kan, en die een internetverbinding hebben, blijkt Amazon duidelijk te bevallen. Want verleden week kondigde het een hele reeks nieuwe producten aan. Hier volgt een korte samenvatting:

* een nieuwe Echo Dot, een luidspreker dus, met een stoffen omhulsel, en 4 microfoons in plaats van 7. Prijs: $49,99

* een nieuwe versie van de Echo Show met scherm van 10 inch, real-time Dolby, en met Skype en Firefox aan boord. Prijs: $229    * een nieuwe Echo plus, eveneens met stoffen omhulsel, maar ook met temperatuursensor. Deze bevat "local voice control", dat ervoor zorgt dat je al je slimme toestellen kan bedienen met je stem, zelfs wanneer het internet plat ligt. Prijs: $149

* een Echo sub, meer geconcentreerd op geluidskwaliteit, naast een Echo Link Amp en een Echo Link, met eveneens hogere kwaliteit.

* een Echo Input, die geen luidspreker heeft, maar enkel een line in en Bluetooth. Dit toestel moet dan samenwerken met fabrikanten zoals Bose om de luidsprekers te leveren.

* voor de huiskamer twee erg handige dingen: een stekker die de stroom naar een toestel aan of uit kan schakelen, volgens schema, of op voice commando. En een Echo Wall Clock, een klok die je tegen je muur monteert en die je het uur toont, maar ook als wekkeralarm kan dienen en kan tonen hoever verschillende timers staan.

En nog veel, veel meer. Een overzicht bij o.a. The Verge en Engadget.Nog even dit: hoogstwaarschijnlijk zullen deze toestellen niet meteen op de Europese markt verschijnen. Maar zij tonen duidelijk een trend aan: het bedienen van je huishoudtoestellen, via voice, en via het internet. Zelfs een microgolfoven zal je zo kunnen bedienen...
https://www.theverge.com/2018/9/20/17880908/new-amazon-echo-dot-3-2018-alexa-features-price-release-date
https://www.engadget.com/2018/09/20/amazon-echo-link-unveil/BACTICOUNT: BACTERIËN TELLEN IN 60 MINUTEN
Dankzij deze app wordt het veel gemakkelijker om infecties te identificeren - en dus ook te bestrijden. Er is wel een labo-kit nodig, om de bacteriën te isoleren omte onderzoeken.

De app is afkomstig van wetenschappers van de UC Santa Barbara. Doordat de bacterieën in zo'n korte tijd geïdentificeerd kunnen worden (één uur, tegenover 18 tot 28 uren bij een klassiek labo), kunnen artsen veel sneller de nodige antibiotica voorschrijven.

De app werkt op Android toestellen. In het bericht dat we bij Pressetext vonden, staat echter niet vermeld of de app ook goedgekeurd werd door de Food & Drug Administration - en dus voldoende betrouwbaar is voor gebruik door artsen.

https://www.pressetext.com/news/20180925001

 
 


Netties werkt samen met:


 
De nieuwe oogst


   
USERSTATZ: STATISTIEKEN


Wil je wel eens weten hoeveel volgers iemand heeft op Instagram?Dan is dit de website waar je alle mogelijke info vindt. Hoeveel volgers de account heeft, hoeveel hij/zij er zelf volgt, hoeveel commentaren een posting gemiddeld heeft, en veel, veel meer.
[Taal: ENG]
http://userstatz.com/


MY FAVOURITE SCIENTIST
Een heerlijke website. In een vormgeving van kindertekeningen zie je hier filmpjes, gebracht door super enthousiaste mensen, die vertellen waarom een bepaalde wetenschapper hun favoriet is. Film afgewisseld met tekeningen. Is de site bedoeld voor kinderen? Volwassenen zullen in elk geval even geamuseerd zijn!
[Taal: ENG]
http://www.favscientist.com/


LOREMIZER: GEVOELIGE TEKST VERBERGEN
Soms wil je een screenshot maken van een website, maar heb je daar bijvoorbeeld al gevoelige informatie ingevuld. En wil je die liever niet delen met anderen. Deze extensie voor je Firefox browser zorgt ervoor dat je die screenshot wél kan maken, want de tekst wordt vervangen door de bekende "lorem ipsorum" tekst.
https://www.producthunt.com/posts/loremizer
https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/loremizer/?ref=producthunt
https://chrome.google.com/webstore/detail/loremizer/gahigmhdmjaopidlamnbdkipojfmolkf?ref=producthunt


UPLABS: EEN NETWERK VOOR CREATIEVELINGEN
Een website voor designers en ontwikkelaars. HIer vinden zij namelijk inspiratie en bronnen om zelf andere apps en websites te bouwen. De site gaat daarvoor op zoek op het web naar innovatieve design.
[Taal: ENG]
https://www.uplabs.com/


WIFI WACHTWOORDEN OP VLIEGVELDEN

Google heeft heel wat speciale landkaarten. En deze zal wie vaak reist wel eens van pas kunnen komen. HIer vind je namelijk de wachtwoorden om in te loggen op de WiFi netwerken van luchthavens, zodat je rustig wat kan surfen, terwijl je wacht om in te checken.
[Taal: ENG]
https://www.google.com/maps/d/viewer?mid=1Z1dI8hoBZSJNWFx2xr_MMxSxSxY&ll=-3.81666561775622e-14%2C43.707413350000024&z=1


EXTENSION POLICE: MALWARE EXTENSIES VOOR CHROME OPSPOREN
Heel wat van jouw extensies voor je Chrome browser hebben onbeperkte toegang tot jouw surfgeschiedenis. Sommigen zouden zelfs  jouw persoonlijke gegevens kunnen stele, je wachtwoorden enz. Deze extensie belooft dat hij malware extensies kan opsporen. Maar het blijft natuurlijk op zich ook een extensie, die je moet vertrouwen...
https://chrome.google.com/webstore/detail/extension-police/ccmccoifgmogllppkahijhkingoeapph?hl=en
http://www.extensionpolice.com/#


MY DATA REQUEST
Volgens de nieuwe privacy-wetgeving zouden alle websites je de mogelijkheid moeten bieden om jouw persoonlijke data er op te halen - al is het niet om die te verwijderen, dan toch zeker om die lokaal, op jouw computer, op te slaan.
Deze website wil jou daarbij helpen. Op de site vind je een toegankelijk formulier voor meer dan 100+ sites.
[Taal: ENG]
https://mydatarequest.com/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: HOORSPELEN

Trouwe lezer weten dat wij al jaren fan zijn van hoorspelen - een theaterkunst die een beetje uit de belangstelling gegaan is doen radio verdrongen werd door tv, maar nu, met de opkomst van podcasts, gelukkig toch terug wat in de belangstelling komt.
Een van de mooiste websites over hoorspelen is die van Herman van Cauwenberghe. Al jaren verzamelt hij informatie over alle mogelijke hoorspelen die, dankzij de inspanningen van hoorspelliefhebbers, bewaard bleven. Op zijn website vind je een ongelooflijk uitgebreide verzameling informatie over die hoorspelen: naam, auteur, regisseur, medewerkers, acteurs, rolverdeling, datum van uitzending, en veel, veel meer.
Nu heeft Herman een uitbreiding uitgebracht, die hij De Catalogus noemt. En die is zonder weerga. Want daarin gaat hij terug naar hoorspelen die uitgezonden werden vanaf... 1925! Mooi geïllustreerd en al.
Een prachtig werk, met liefde en geduld samengesteld. En een eerbetoon aan het begrip "amateur" - niet in de zin die zovelen eraan geven, van iemand die het niet zo goed doet als een professioneel, maar wel als de échte amateur, hij die met heel zijn hart van iets houdt.
https://www.hoorspel.eu/de-catalogus/
https://www.hoorspel.eu


VRIJDAG MULTIMEDIA: HONDEN EN ETEN

Honden kunnen toch zo'n meelijwekkend gezicht trekken wanneer zij jou met eten zien... Heerlijke foto's die een gllimlacht op je gezicht zullen brengen!
[Taal: ENG]
https://kengarex.com/dogs-and-food-22-photos/?ref=668
Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com
 


           W I K I P E D I A
    Een selectie van nieuwe en actuele bijdragen in
       de Nederlandstalige versie van Wikpedia
Wikipedia is een project met als doel een complete encyclopedie op het web te creëren. Iedereen kan Wikipedia gebruiken om informatie te zoeken of toe te voegen. U kunt eenvoudig zelf artikels schrijven, corrigeren of aanvullen. Aanmelden is hiervoor niet nodig, u kunt door op een van de onderstaande pagina's op "Pagina bewerken" te klikken meteen aan de slag.


Deze week zijn onder meer nieuwe artikels verschenen over:

    Wants uit de familie van de blindwantsen (Miridae) - https://nl.wikipedia.org/wiki/Polymerus_nigrita
    Nederlands zoöloog en paleontoloog, verbonden aan de RUG - https://nl.wikipedia.org/wiki/Johan_Frans_van_Bemmelen
    Belgisch kunstenaar die sinds 1986 in Mexico-Stad woont en werkt - https://nl.wikipedia.org/wiki/Francis_Al%C3%BFs
    Hogeschool der Kunsten Den Haag - https://nl.wikipedia.org/wiki/Hogeschool_der_Kunsten_Den_Haag
    Xhosa evangelist en dichter - https://nl.wikipedia.org/wiki/Ntsikana
    Amerikaanse dramafilm uit 2013 onder regie van James Gray - https://nl.wikipedia.org/wiki/The_Immigrant_(2013)
    Russisch voormalig zwemmer - https://nl.wikipedia.org/wiki/Igor_Poljanski_(zwemmer)
    Scheepsklasse van slagschepen van de Duitse Keizerlijke Marine van voor W.O.I - https://nl.wikipedia.org/wiki/Kaiserklasse_slagschepen
    Amerikaanse misdaadfilm waarvan de release gepland is voor oktober 2019 - https://nl.wikipedia.org/wiki/Joker_(film)
    Ketonderivaat van glutaarzuur - https://nl.wikipedia.org/wiki/Alfa-ketoglutaarzuur


Daarnaast zijn onder andere de volgende bijdragen actueel:

    Eerste vrouwelijke lijsttrekker van D66 in de Eerste Kamer - https://nl.wikipedia.org/wiki/Annelien_Bredenoord
    Op hoge leeftijd alsnog veroordeelde Amerikaanse acteur, komiek, televisieproducent, schrijver en filantroop - https://nl.wikipedia.org/wiki/Bill_Cosby


Verdere bijzonderheden op de Nederlandstalige Wikipedia:

    Het portaal van de week gaat over het Latijn - https://nl.wikipedia.org/wiki/Portaal:Latijn

Lange tijd werden twee onderwerpen, het 'Maleisisch' en het 'Maleis', in een hybride artikel behandeld en leek het alsof er slechts ongeveer 70-80 miljoen sprekers van het Maleis zijn, terwijl dat er eerder 250-300 miljoen zijn. Sinds kort is dit opgesplitst in twee artikelen. Hier vallen nog veel verbeteringen en aanvullingen in aan te brengen, en hulp van lezers van NeTTies is ook welkom:

    Maleis - https://nl.wikipedia.org/wiki/Maleis
    Maleisisch - https://nl.wikipedia.org/wiki/Maleisisch


De vorige bijdragen van Wikipedia aan NeTTieS zijn hier te vinden: http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wekelijkse_bijdrage_in_NeTTieS
 
Bij de collega's
*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

 
- Hacker heeft het gemunt op Facebookprofiel Mark Zuckerberg
https://www.ad.nl/digitaal/hacker-heeft-het-gemunt-op-facebookprofiel-mark-zuckerberg~a334e7e5/
- Nederlandse startup begint eigen 'Spotify' voor klassieke muziek
https://www.ad.nl/binnenland/nederlandse-startup-begint-eigen-spotify-voor-klassieke-muziek~aa125d74/


*** ELEKTRO.BE

http://www.elektro.be
 
 
- Nieuwe films en series op Netflix in oktober 2018
http://elektrozine.be/nieuwe-films-en-series-op-netflix-in-oktober-2018/
- Nikon Z7 en Z6 full-frame systeemcamera’s gebruiken nieuwe lensvatting Nikkor Z
http://elektrozine.be/nieuwe-films-en-series-op-netflix-in-oktober-2018/
 

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info

- Review: Incomedia Webanimator 3 -animaties in een wip
https://computertaal.info/2018/09/27/review-incomedia-webanimator-3-animaties-in-een-wip/
- British Airways krijgt met inbraak te maken, details van 380,000 kaarten...
https://computertaal.info/2018/09/27/british-airways-krijgt-met-inbraak-te-maken-details-van-380000-kaarten-gestolen/

 


*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- België dient klacht in tegen Google voor niet onherkenbaar maken militaire bases
https://tweakers.net/nieuws/143923/belgie-dient-klacht-in-tegen-google-voor-niet-onherkenbaar-maken-militaire-bases.html
- 'Torrentverkeer neemt toe in Europa door fragmentatie legale videodiensten'
https://tweakers.net/nieuws/143913/torrentverkeer-neemt-toe-in-europa-door-fragmentatie-legale-videodiensten.html


*** DATANEWS
http://www.datanews.be


- 1 op 140 Belgische huishoudens heeft geen toegang tot snel internet
https://datanews.knack.be/ict/nieuws/1-op-140-belgische-huishoudens-heeft-geen-toegang-tot-snel-internet/article-normal-1288901.html
- CD&V': 'Snel internet op de trein dreigt toekomstdroom te blijven'
https://www.knack.be/nieuws/belgie/cd-v-snel-internet-op-de-trein-dreigt-toekomstdroom-te-blijven/article-normal-1269055.html?_ga=2.27482293.867929476.1538154507-1947831008.1520797369


*** TECHNOLOGIUM
http://www.technologium.be

- MacOS Mojave | De toekomst van de Mac
http://www.technologium.be/macos-mojave-de-toekomst-van-de-mac
- Apple Watch 4 Series | De aanhouder wint
http://www.technologium.be/apple-watch-4-series-de-aanhouder-wint*** BLOOVI
http://www.bloovi.be/

- Jonathan Berte (Robovision): “Wanneer onze samenleving meer open source wordt, zal AI écht zijn nut bewijzen”
https://www.bloovi.be/nieuws/detail/jonathan-berte-wanneer-onze-samenleving-meer-open-source-wordt-zal-ai-echt-zijn-nut-bewijzen
- Economiefilosoof Rogier De Langhe: “Ook al is er veel kritiek op Facebook en Google, we kunnen niet zonder hen omdat ze onze complexe wereld hebben gekraakt”
https://www.bloovi.be/nieuws/detail/de-fundamenten-van-onze-huidige-maatschappij-zijn-weggerot-we-hebben-een-nieuwe-verlichting-nodig 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


 
WAARVOOR DIENT DE "MENTION" KOLOM IN MICROSOFT OUTLOOK?
Mentions kennen we uiteraard allemaal, tenminste als je regelmatig in sociale netwerken vertoeft. Het is gewoon de @naam van iemand, om hem/haar te betrekken in een gesprek.

En nu zitten die ook in Outlook (versie 2016, 365 en Outlook.com).  Je moet gewoon beginnen met een @symbook te tikken in de body van een mail, event, tik vervolgens de naam, en Outlook zal gaan zoeken in jouw contacten naar de bijpassende contactgegevens. Accepteer met Return de naam van de gewenste contactpersoon. Hij/zij wordt nu toegevoegd in de "To" adressering van je mail.

Bij degene die via @ betrokken wordt in de conversatie, is de ervaring toch nog wel ongewoon. Want voortaan komt er ook een nieuwe categorie in de kolommen van de lijst met inkomende mails: Mention. Wanneer je een mail ontvangt waarin jij via @ vermeld bent, dan zal dat @symbool in die kolom staan. En er is nu ook een filter, waardoor je enkel de mails met een @mention kan zien.

In dit artikel bij HowtoGeek vind je meer uitleg, en afbeeldingen die het duidelijk illustreren.
https://www.howtogeek.com/367004/whats-the-mention-column-for-in-microsoft-outlook/TIP: SHORTCUT OM POLITIEOPTREDEN VAST TE LEGGEN
iOS 12, dat verleden week beschikbaar werd, bevat een heel interessante functie: Shortcuts. Daarmee kan je een een reeks handelingen vastleggen, die automatisch uitgevoerd. Een kruising tussen IFTTT en een macro in Word, als het ware. Het enige wat nodig is, is een trigger, en de hele reeks handelingen wordt uitgevoerd?

Een Reddit-gebruiker heeft zo'n Shortcut gemaakt waarmee je je als burger kan beschermen, wanneer je bang bent dat de politie zijn boekje te buiten gaat wanneer je tegengehouden wordt voor een routinecontrole. Allerlei acties worden uitgevoerd, waaronder het zachter zetten van de muziek, een boodschap verzenden naar een vooraf aangeduid contact, de camera activeren om het gebeuren te filmen.

Meer bij TheNextWeb
https://thenextweb.com/insider/2018/09/24/this-ios-12-shortcut-automatically-activates-your-iphone-camera-during-a-police-stop/

Voor deze rubriek danken wij Gerard Schaefers (Sjeef): http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html en Mac-kenner Arnold voor hun hulp bij Mac-onderwerpen, en Hans voor de vele tips.


 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...


MP3TAG: EIGENSCHAPPEN VAN MP3 BESTANDEN


Windows - 3,5 MB - freeware
Een heel handige software. Hiermee kan je eigenschappen van MP3 bestanden, de 'tags', toevoegen of wijzigen. Bovendien kan de software informatie opzoeken op online databases zoals die van Discogs, MusicBrainz en meer.
https://www.mp3tag.de/en/index.html


HEREDIS: JOUW VIRTUELE STAMBOOM
Met deze software voor Mac en WIndows kan je zelf een stamboom opstellen. Teken je stamboom, voeg foto'toe, gebeurtenissen, feiten, plekken, enz. Maar je kan ook zoeken in een Europese online database met meer dan 400 miljoen records, op zoek naar jouw voorouders.
https://www.heredis.com/en/


ANDROID STUDIO 3.2 IS UIT
Een tool voor ontwikkelaars: Android Studio is een Integrated Development Environmnet (IDE), en deze nieuwe versie bevat meer dan 20 nieuwe functies, waaronder verschillende die in Android Pie volledig tot hun recht komen. De versies voor Windows, Mac en Linux zijn op onderstaand adres te downloaden.
https://developer.android.com/studio.


MICROSOFT WHITEBOARD NU OOK OP IOS (EN PREVIEW OP HET WEB)
Whiteboard van Microsoft is een tool waarmee teamleden kunnen samenwerken op een digitale canvas - of ze nu in dezelfde ruimte zitten, of op afstand. Je kan notities neerschrijven op het whiteboard, maar ook je klavier gebruiken. En afbeeldingen op het whiteboard plakken voor een brainstorm.
En nu is de app dus ook verkrijgbaar voor iOS en het web.
https://www.windowscentral.com/microsoft-whiteboard-launches-ios-hits-web-preview
https://itunes.apple.com/us/app/microsoft-whiteboard/id1352499399?mt=8


GOOGLE MAPS HELPT JE OM AF TE SPREKEN


De Google Maps app voor Android en iOS heeft een nieuwe functie gekregen: je kan voortaan gemakkelijker een evenement plannen met vrienden. Het werkt als volgt: je spreekt af met vrienden in een bepaalde stad. Telkens je een leuke plek vindt om ergens iets te gaan eten bijvoorbeeld, druk je lang op die plek, ende coördinaten en link worden toegevoegd op een shortlist die op je scherm blijft. Heb je voldoende opties verzameld, dan kan je die lijst delen via verschillende messaging diensten, en op de Maps zelf kan je op de opties stemmen.
Meer uitleg bij Engadget. De functie wordt gaandeweg uitgerold.
https://www.engadget.com/2018/09/26/google-maps-group-planning/
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.google.android.apps.maps
https://itunes.apple.com/be/app/google-maps-transit-food/id585027354?mt=8&ign-mpt=uo%3D4


VRIJDAG APPDAG: RESOURCITY
Een app, gemaakt door het VITO, om in Antwerpen spelenderwijs kennis te maken met chemie. Je kan er namelijk met een soort Pokemon-achtige app chemische elementen gaan zoeken in het MAS.
De app zou vanaf 27/9 in de App Store en de Play Store moeten liggen - een directe link hebben wij helaas nog niet.
https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2018/09/26/pokemongewijs-leren-over-wetenschap-met-resourcity/


(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere. 
 

Het laatste woord.... 


 
NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu 
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier 
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart 
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe 
Marijke Pante,
Marianne Steijlen 
Reinhilde Remaut 
Ludo Cattoor 
Evert Poppen 
Philip Lafeber 
Julien Van den Borre, 
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Frank VDW
Filip Overmeire (Filover) 
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool

In het bijzonder danken wij Wim Wylin voor de vele tips, en Gerard Schaefer voor de spreuk van de week.

- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Dat kan op deze link

http://www.netties.be/v20/abonnement.php 

AFSLUITER VAN DE WEEK
Verdraagzaamheid is in vele gevallen maar een vorm van moeheid.
- August Vermeylen -