Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
30/9/2018 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 22
Nummer 1074 van 22/9/2018Gegroet lezer,

Een eerste grijze dag, met wind en regen. Reden om lekker binnen te zitten, met een warme trui en een dekentje. En ook dat is gezellig, voorwal wanneer de trouwe huisgenoot aan je voeten ligt...

Ook deze week hebben wij getracht om ons te concentreren op het tech nieuws, alhoewel er toch regelmatig weer wat politieke achtergrond in geslopen is. Het hek is nu eenmaal van de dam, en de tijd dat tech een aparte wereld was, die niet aan de regels van de 'gewone' mensenwereld moest beantwoorden, is definitief voorbij.

Wat niet wegneemt dat de technologie nog altijd erg mooie dingen blijft uitvinden. Met soms nare kantjes aan weliswaar, zoals de gezondheidstrackers waarover wij deze week berichten...

Veel leesplezier gewenst, en bij leven en welzijn tot volgende week!

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 

 
Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.
MICROSOFT WIL SIMPELE TOOL MAKEN VOOR AI EN MACHINE LEARNING
Microsoft kondigde verleden week aan dat het Lobe gekocht heeft, een start-up waarmee je zelf machine learning modellen kan maken, op een heel simpele manier, via een klikken-en-verslepen interface.

Een van de oprichters van Lobe is Mike Matas, zo lees je bij TechCrunch (1), die voorheen ook al werkte aan de iPhone en iPad, en ook aan Paper en Instant Articles van Facebook.

Lobe is niet het eerste AI bedrijf waarop Microsoft de hand kan leggen. Eerder kocht het ook al Bonsai.ai, een deep learning platform, en Semantic Machines, een conversational AI platform.

Al die overnames lijken nu stilaan een vorm te krijgen: de verschillende technologieën worden nu gegoten in de interface van Lobe. En dat zou moeten leiden tot iets wat je wellicht nog het beste kan vergelijken met Frontpage van Microsoft. Deze tool om websites te bouwen met klikken en verslepen, werd door velen vervloekt omdat hij zo'n slordige code aanmaakte. Maar hij heeft er wel voor gezorgd dat iedereen een pagina kon aanmaken, zonder kennis van HTML. En wellicht is dat dus ook de bedoeling met dit hele AI-project van Microsoft...
https://techcrunch.com/2018/09/13/microsoft-acquires-lobe-a-drag-and-drop-ai-tool/?guccounter=1NIEUWSTE VERSIE VAN CHROME BROWSER ONDERSTEUNT VINGERAFDRUKSENSOR
Het is niet zo eenvoudig, om al die wachtwoorden te onthouden van de websites waar je moet inloggen. Dit bericht zal je dan wellicht ook plezier doen: de nieuwste versie van de Chrome-browser van Google ondersteunt het inloggen met een vingerafdruk.

Steeds meer toestellen bevatten een vingerafdruk sensor. Daarmee kan je dus zelf inloggen in je toestel, maar ook steeds vaker in bepaalde apps. Zo kan ikzelf met mijn vingerafdruk inloggen op mijn Motorola toestel, maar ook op mijn Evernote, en mijn banking-app. Wat superhandig is (behalve wanneer je juist je huis een poetsbeurt gegeven hebt, en je vingerafdruk niet herkend wordt want te soft).

Alle Android-toestellen met een vingerafdruksensor, en de Touch ID-sensor van de MacBook Pro zullen dus gebruikt kunnen worden in Chrome, om in te loggen bij websites die dit in de toekomst ondersteunen.

Chrome 70 heeft trouwens nog enkele andere interessante nieuwigheden, zoals ondersteuning van Web Bluetooth voor Windows 10. Daarbij kan Chrom communiceren met andere Bluetooth toestellen. En er is een nieuwe Shape Detection API, waarbij je gezichten kan identificeren, streepjescodes en tekst in afbeeldingen.
Een uitvoerige bespreking bij The Verge.
https://www.theverge.com/2018/9/14/17859070/google-fingerprint-support-chrome-70-android-mac-betaTWITTER WIL JE VERLEIDEN MET LIVE UITZENDINGEN
In de Twitter app voor iOS en Android zal je voortaan merken dat de volgorde van je tijdlijn iets anders is (tenminste wanneer je niet geopteerd hebt voor de chronologische tijdlijn, maar in tegendeel je tijdlijn laat bepalen door het algoritme van Twitter.

Voortaan zal je namelijk bovenaan je tijdlijn live uitzendingen te zien krijgen, die opgestart werden door de Twitter-accounts die jij volgt. Nu, wellicht zal jouw eerste gedachte zijn dat je dan niet veel streamings zal zien, want wie van jouw vrienden op Twitter heeft zo'n interessante informatie te bieden dat hij die live gaat streamen?

Maar als je even nadenkt gaat het natuurlijk om de accounts van nieuwssites die je volgt - een VRT, een VTM bijvoorbeeld, of een CNN. En dan heeft het natuurlijk zin, dat Twitter dit doet.

Nog een andere nieuwigheid: voortaan worden ook audio-only streamings ondersteund, dus live radio. En dat is natuurlijk ook interessant, want radio is "goedkoper" wanneer je het via je 4G abonnement beluistert, dan video...

Meer bij TechCrunch.
https://techcrunch.com/2018/09/15/twitter-now-puts-live-broadcasts-at-the-top-of-your-timeline/?guccounter=1GOOGLE IN NAUWE SCHOENTJES?
Als je het artikel bij The intercept mag gelopen, is de manier waarop Google zich onderwerpt aan de regels van China, om toch maar een voet aan wal te krijgen in dit land met zijn vele lonkende gebruikers, echt ondermaats.

Eerder was er al kritiek op het feit dat Google zou werken aan een zoekmachine, die rekening zou houden met de eisen van China om bepaalde zoektermen te censureren. Eind verleden week bracht The Intercept aan het licht dat die knieval nog dieper is dan die censuur: Google zou namelijk de zoekopdrachten die gebruikers uitvoeren, linken aan hun persoonlijke telefoonnummer.

Eerder waren er ook al vragen gerezen bij het feit dat Google de data die het bijhoudt, bewaart op een server die op Chinees grondgebied staat. En dat de Chinese overheden toegang zouden hebben tot die data, waardoor zij politieke activisten en dissidenten kunnen opsporen.

Als het waar is, is het echt niet netjes van Google, om het eufemistisch te zeggen. Meer bij The Intercept.
https://theintercept.com/2018/09/14/google-china-prototype-links-searches-to-phone-numbers/MICROSOFT STOPT MET ZIJN ONTRADINGSCAMPAGNE VOOR ALTERNATIEVE BROWSERS
De "oude" Microsoft heeft verleden week even zijn gezicht laten zien. En dan hebben we het over de Microsoft die absoluut wil dat jij àl jouw producten uit de Microsoft-winkel haalt. En de daar zover in ging dat je bij de aankoop van een nieuwe computer, meteen ook de Microsoft-browser (toen nog Verkenner of Internet Explorer genoemd) als standaard browser had, Paint als tekenprogramma, Word als tekstverwerker, enz. En dat het verduiveld moeilijk was om die instellingen te veranderen. Dankzij het proces dat de EU inspande tegen Microsoft, heeft het bedrijf uit Redmond toen moeten inbinden.

Dat lelijke duiveltje stak echter verleden week de kop weer op: wanneer je Chrome of Firefox als browser wou gaan installeren, kreeg je een extra boodschap van Microsoft te zien: "Je hebt al Microsoft Edge, de veiligere, snellere browser voor Window 10" Met daarna als optie om Microsoft Edge te openen, of de alternatieve browser toch te installeren.

Een handelswijze die veel negatieve commentaren kreeg, en Microsoft heeft die waarschuwing uiteindelijk terug verwijderd. En dus is het terug: vrijheid, blijheid ??
https://www.theverge.com/2018/9/17/17868946/microsoft-windows-10-warning-prompt-chrome-firefox-testHEBBEN WERKNEMERS VAN AMAZON REVIEWS TEGEN BETALING VERWIJDERD?
Hoe meer we gaan betrouwen op online reviews van producten en diensten -van restaurants tot elektronica- hoe verleidelijker het is om met die reviews te sjoemelen.  Zo werd er deze week een geval bekend van een man die in Italië veroordeeld werd, omdat hij valse reviews tegen betaling schreef op TripAdvisor. Tripadvisor werd hiervan op de hoogte gebracht door bedrijven, die door de man gecontacteerd waren met het aanbod om voor hen gunstige reviews te schrijven. De mails werden als bewijs weerhouden. De man kreeg een gevangenisstraf van 9 maanden, en moet 8.000 euro aan kosten en schadevergoeding betalen (1).

Het is helaas niet het enige geval van bedrog met reviews dat deze week aan het licht kwam. Amazon, de grootste e-commerce webwinkel, onderzoekt namelijk of zijn eigen werknemers zich niet bezondigd hebben aan oneerlijke praktijken. Er zouden namelijk geruchten opgedoken zijn dat Amazon-personeel tegen betaling negatieve reviews zouden hebben laten verdwijnen. Sommigen zouden ook commerciële informatie over verkopen hebben doorgegeven, de mail adressen van reviewers, of zelfs accounts die verbannen waren omwille van oneerlijke praktijken, terug toegelaten hebben.

In een reactie op deze aantijgingen heeft Amazon aangekondigd dat het een onderzoek instelt naar de beweringen. En dat het alvast een systeem in werking gesteld heeft dat de gegevens beperkt waartoe personeelsleden toegang hebben, en dat bovendien gecontroleerd wordt welke data zij benaderd hebben.

Een item dat hoog op de GDPR-lijst zou moeten staan bij élk bedrijf: wie heeft toegang tot wat, en wie heeft wat geopend / bewerkt....
http://fortune.com/2018/09/13/tripadvisor-review-fraud-italy-promosalento/
https://www.theverge.com/2018/9/16/17867358/amazon-investigation-employee-seller-bribery-internal-data-deleting-negative-reviewsTWITTER LAAT JE WISSELEN TUSSEN ALGORITME EN CHRONOLOGIE
Ben jij ook vaak geërgerd wanneer je tweets in je Twitter-tijdlijn ziet, die je eigenlijk niet interesseren - zelfsvan mensen die je eigenlijk helemaal niet volgt? Dan zal dit bericht je ongetwijfeld verheugen.

Twitter heeft namelijk aangekondigd dat je, wanneer je in je instellingen het vakje naast "Toon mij de beste tweets eerst" uitvinkt, je tijdlijn zal terugzetten naar een gewone, chronologische tijdlijn in omgekeerde volgorde, zonder dat er enig algoritme aan te pas komt. Nu kon je dat vakje ook al uitvinken, maar dan kreeg je nog alijtd "in het geval je het gemist hebt" tweets, en aanbevolgen tweets van mensen die je niet volgde, of tweets die je vertelden wanneer iemand die je wél volgt, een tweet geliked heeft of erop gereageerd heeft.

Een teken dus dat Twitter verstaan heeft dat de gebruikers echt wel meer controle willen over hun tijdlijn, door te bepalen wie zij wel/niet volgen. En dat is dus positief.

The Verge gaat er dieper op in.
https://www.theverge.com/2018/9/17/17872276/twitter-algorithmic-timeline-settings-change-viral-tweet-responseOEF! OUDERS KUNNEN DE SMARTPHONE VAN DE KROOST UITZETTEN TIJDENS HET ETEN!
Nog een heuglijk bericht, ditmaal voor ouders die het beu zijn dat hun kroost tijdens het eten alleen maar aandacht heeft voor het kleine scherm van hun smartphone, en niet de gezonde maaltijd die pa en/of ma met veel liefde bereid heeft voor hun nakomelingen.

Google heeft namelijk Family link uitgebreid tot tieners. Even een woordje uitleg over Family link: dat is een tool waarmee ouders kunnen bepalen hoeveel schermtijd hun kinderen krijgen, kunnen zij de toestellen blokkeren wanneer het tijd is om even te pauzeren, kunnen zij apps toestaan of blokkeren die in de Play Store gedownload worden, en kunnen zij zien waar de kinderen zijn.

Dit alles zit in een hub, en ouders kunnen daar dus de toestellen toevoegen van hun kinderen. Welnu, tot nutoe was die hub beperkt tot kinderen onder de 13. Nu wordt dat uitgebreid tot tieners. Uiteraard mag zo'n opgroeiende jongere ook wel zijn privacy hebben, en dus moet hij/zij toestemmin geven vooraleer de monitoring kan beginnen.

En wanneer een tiener niet langer nog gemonitord wil worden, dan kan hij dat via de instellingen doen, maar dan zal de smartphone voor 24u geblokkeerd worden. Dit om te voorkomen dat de jongere in al te grote gevaren komt, en om de ouders de kans te geven dit toch nog even door te praten.

Meer bij The Verge.
https://www.theverge.com/2018/9/18/17855746/google-assistant-family-link-parental-controlsMOZILLA BRENGT VR-BROWSER:FIREFOX REALITY
Misschien mag je het té futuristisch vinden, die Virtual Reality headsets. Maar ze zijn er wel, en er worden steeds meer toepassingen voor bedacht.

Niet alleen games zal je in VR moeten kunnen spelen, maar je zal ook informatie moeten kunnen opzoeken, en in VR bekijken. En dus moet je een browser hebben. Daaraan heeft Mozilla gewerkt: het heeft deze week versie 1.0 van zijn Firefox Reality browser voorgesteld.

Die is ontworpen om te werken met stand-alone headsets - dus waarbij de technologie helemaal in de headset zit, en je geen computer in een rugzak moet meesleuren. En ook om AR headsets.

De browser is verkrijgbaar in de gespecialiseerde app stores: VivePort, Oculus, Daydream. Je zal ermee kunnen overschakelen van tweedimensionale websites naar volledig onderdompelende webervaringen. En omdat de browser open source is, zullen fabrikanten de browser aan hun eigen platform kunnen toevoegen.

Meer info bij ZDNet.
https://www.zdnet.com/article/mozilla-releases-firefox-reality-its-web-browser-for-vr/GOOGLE LOST CONTROLE OVER AMP PROJECT
Zoals je waarschijnlijk weet heeft Google zijn Accelerated Mobile Pages, een systeem om webpagina's op het mobiele toestel sneller te laten draaien. Want pagina's zijn tegenwoordig zo zwaar dat het echt wat duurt eer zij ingeladen zijn, met hun hele reeksen afbeelden (ja, een website zonder 'prentjes' telt niet meer tegenwoordig), de vele JavaScripts, de aanroepingen van scripts bij adverteernetwerken... Het kost de gebruiker niet alleen tikken, maar ook handenvol geld aan bandbreedte.

Met AMP wou Google daar komaf mee maken. Maar het project, op zich een goede uitvoering, stuitte op veel kritiek. Om te beginnen omdat Google in zijn zoekmachine zijn algoritme zo aanpaste dat pagina's beantwoordden aan de AMP voorwaarden, of lager gerangschikt worden. Bovendien wordt  bij het AMP project gebruik gemaakt van het in cache plaatsen van de pagina's op Content Delivery Networks, die dan ook weer door Google gehost worden (en sinds kort ook door Cloudflare). Dat betekent dus dat de gebruiker bij een zoekopdracht naar die AMP-pagina gevoerd wordt, en dus niet naar de originele pagina. De eigenaar van de content op die pagina wordt zo buiten spel gezet.

Het protest tegen AMP was dan ook een reden waarom vele webmasters weigerden om in het project te stappen. De web community vond dat Google als het ware het hele web in een format wou verpakken, dat door Google gecontroleerd wordt.

Om hen toch te overtuigen, heeft Google nu aangekondigd dat het de controle over AMP wil loslaten. Het hele AMP project zou een nieuw beheersmodel krijgen, zodat beslissingen over de code gemaakt zullen worden door een comité dat ook mensen van buiten Google moet bevatten. Er komt een Technical Steering Committee, een Advisory Committee, en een Working Group. Nu is het dus af te wachten hoe de webgemeenschap reageert - op zich is het AMP project positief, omdat het inderdaad webpagina's sneller laadt...

Meer lees je bij The Verge en TechCrunch.
https://www.theverge.com/2018/9/18/17871666/google-amp-open-source-committee-governance-instant-article
https://techcrunch.com/2018/09/18/answering-its-critics-google-loosens-reins-on-amp-project/ENKEL NOG EEN VERZEKERING ALS JE EEN TRACKER DRAAGT?
Onze woorden van gisteren waren nog niet koud, of onze vermoedens worden al bevestigd. En dan hebben wij het over ons artikel van gisteren over het nieuwe Fitbit platform. Daarin worden de gegevens over de gezondheid van de gebruiker verzameld; en hebben bepaalde organisaties toegang tot die gegeven - niet alleen artsen maar ok verzekeringsmaatschappijen.

Wij waarschuwden toen voor Big Brother toestanden - en wat lezen we vandaag bij Reuters, John Hancock, een van de oudste en grootste levensverzekeringsmaatschappijen in de VS zal geen traditionele polissen meer afsluiten. In de toekomst worden dat 'interactieve' levensverzekeringen, waarbij gezondheidsdata verzameld worden via trackers en smarthones.

Hoe moet je dat 'interactieve' zien? Wel, degene die een verzekering afsluit krijgt bonuspunten (en kortingen) wanneer hij bepaalde targets haalt - aantal stappen per dag, aantal kilometers gelopen, enz. Gegevens die gehaald worden van toestellen zoals de Fitbit of Apple Watch. Zij krijgen ook geschenkbonnen voor retailwinkels wanneer zij  in een app hun workouts noteren en hun aankopen van gezond voedsel.

Reuters merkt daarbij op dat privacy voorvechters vragen stellen bij deze manier van doen. En het gevaar bestaat natuurlijk dat wie 'gezond' leeft, lage premies moet betalen, en dat wie dat niet doet hoge premies - maar ook degene die niet met zo'n tracker wil rondlopen.

Om dringend over na te denken.
https://www.reuters.com/article/us-manulife-financi-john-hancock-lifeins/strap-on-the-fitbit-john-hancock-to-sell-only-interactive-life-insurance-idUSKCN1LZ1WLCHAOS IN DE LINUX-GEMEENSCHAP?
Bij open source projecten is het niet altijd simpel om te bepalen wie de leiding heeft, wie bepaalt welke richting een software of platform moet uitgaan. Vooral niet wanneer dat platform eigenlijk bedacht is door één persoon of bedrijf, en aan de gemeenschap gegeven is, zoals dat bij Linux het geval is.

Het Linux besturingssysteem is eigenlijk het geesteskind van Linus Torvalds, een man met een sterke wil. Wat soms al eens resulteerde in stevige discussies met de Linux-communities.

Het voorbije weekend heeft Torvalds een opmerkelijke daad gesteld: in een brief verontschuldigde hij zich voor zijn "vijandig" gedrag tegenover anderen in de gemeenschap die het project onderhoudt. En dat hij er voor een tijdje tussenuit gaat.

Na die brief kondigde de Linux community aan dat zij een "Code of Conduct" zou invoeren, gedragsregels dus, waaraan de gemeenschap zich zou moeten houden. Op zich niets verkeerd mee, maar in de gedragsregels gaat het vooral over beloften om elkaar niet te pesten, op basis van gender, leeftijd ras, en nog een hele waslijst.

Wat verschillende mensen in de community boos maakt - zij vrezen dat de community niet meer op verdiensten zal gebaseerd zijn, geen meritocratie meer zal zijn, maar gedomineerd zal zijn door SJW's. En als je die term niet kent: dat zijn social justice warriors - een term die je kan vergelijken met de 'gutmensch' die in eigen land nogal eens in (politieke) discussies gebruikt wordt.

Een interessant artikel hierover bij The next Web.
https://thenextweb.com/developerstories/2018/09/19/linux-code-of-conduct/SOCIAAL NETWERK PATH STOPT ERMEE
Een zoveelste tegenhanger voor Facebook heeft het bijltje erbij neergegooid. Als tegenreactie op Facebook, waar je met de hele wereld als het ware bevriend bent, werd Path opgericht, een netwerk waarbij je juist een heel beperkte vriendenkring had.

Heel wat gebruikers zochten zelfs hun toevlucht tot Path om daar een tweede leven op te bouwen, waar niet alles wat zij deden publiek was. Soms zelfs een dubbelleven.

Welnu, Path, dat acht jaar geleden opgericht werd, stopt ermee. Op 18 oktober, om juist te zijn, maar de app zal al vanaf 1 oktober uit de App Store en Google Play verwijderd worden.

Was jij actief op Path, en had je daar data gezet zoals foto's, dan kan je die nog downloaden tot 18 oktober, via onderstaande link.

Een terugblik op Path vind je bij TechCrunch.
https://techcrunch.com/2018/09/17/rip-path/
https://path.com/settings/backups


 

  
 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!


FITBIT PAKT UIT MET FITBIT CARE DIENST
Verleden week kon je lezen hoe Apple uitpakt met zijn nieuwe Apple Watch als een belangrijk onderdeel van jouw gezondheid - hoe je je hartslag kan monitoren bijvoorbeeld.

Maar ook andere bedrijven willen een dergelijke mogelijkheid bieden - en dat met toestellen die niet je hele digitale leven bevatten, zoals de Apple Watch, doch enkel geconcentreerd zijn op health sensoren.

Met name heeft Fitbit een nieuwe dienst aangekondigd, Fitbit Car. Daarmee krijg je tips om gezond te blijven - zowel om gezond te leven, eten, als om bepaalde ziektes onder controle te krijgen.

Mooi denk je, want die Apple Watch is toch tamelijk duur. En velen, net als ikzelf, zijn voorstander van een gespecialiseerde health-tracker, geen ding rond je arm dat alles moet doen, van berichten weergeven tot muziek spelen.

Maar dan lees je verder dat dit product eigenlijk bedoeld is voor zowel gebruikers als werkgever en gezondheidssystemen waarmee werkgevers de gezondheid van hun werknemers kunnen monitoren, om de kosten voor de ziekteverzekering laag te houden.

Want dat houdt dus ook in dat de werkgever kan zien wanneer jij een foutje begaat. Volgens The Verge kan je weliswaar met het platform ook contacct leggen met zelf hulpgroepen, en zo aanmoedigingen krijgen. Maar ons lijkt het allemaal een beetje teveel Big Brother, niet?

Dat je via dit platform contact kan leggen met je arts, is uiteraard positief. Dat is een persoon van vertrouwen, en hij kan vanop afstand volgen of je hart goed werkt, en of je medicijnen en de behandeling die hij voorgeschreven heeft, aanslaan.

Maar een werkgever? Daar hebben wij toch onze bedenkingen bij...

Meer bij The Verge.
https://www.theverge.com/circuitbreaker/2018/9/19/17878342/fitbit-care-healthcare-insurance-fitness-coach
https://healthsolutions.fitbit.com/TOOLS VOOR BEDRIJVEN: NODIG MAAR TOCH OOK EEN BEETJE CREEPY?
Twee berichten over nieuwe tools voor bedrijven. Om te beginnen de nieuwe Work Insights tool van G Suite, het productiviteitspakket van Google voor bedrijven. Dat moet, zoals de naam het zegt, inzicht geven in hoe de verschillende onderdelen van G Suite gebruikt worden binnen het bedrijf.

Dat kan handig zijn voor statistieken - bijvoorbeeld om te weten dat Gmail actief gebruikt wordt door 99% van de personeelsleden, en Hangouts maar door 62%.

De informatie zou ook kunnen tonen welk team welke apps het vaakst gebruikt, zodat er ook samenwerkingspatronen ontstaan. En wanneer een werkgever bijvoorbeeld merkt dat de marketing- en verkoopsteams niét samenwerking aan documenten, dan kan hij daaruit conclusies trekken over de werking van de teams.

Meten is weten natuurlijk, maar opnieuw een software die constant over je schouder meekijkt...
Meer bij Venturebeat (1)

Een ander bericht over het beheer van bedrijfssoftware komt van Microsoft. En opnieuw is het een bericht om toch even alle aspecten van te bekijken. Microsoft heeft namelijk een tool uitgebracht, Microsoft Managed Desktop, en die zal voortaan het beheer van Windows 10 toestellen binnen een bedrijf op zich nemen.

Dat heeft natuurlijk zijn voordelen, want het kan de systeembeheerder van een bedrijf ontlasten van het configureren en beheren van de hardware. Het gaat dan om bepaalde hardware die aan de MMD specificaties voldoet - in het begin zullen dat voornamelijk Surface PC's zijn, maar later zouden er ook toestellen volgen van HP, Dell en andere pc-makers.

Het is de bedoeling dat bedrijven in de toekomst gewoon een nieuwe computer uit zijn verpakking kunnen nemen, hun inlog kunnen invullen, waarna de computer automatisch gevuld wordt met vooraf bepaalde beveiligings- en beheersregels, plus de apps die het bedrijf nodig heeft.

Waarom je hierbij vragen moet stellen? Enerzijds omdat Microsoft uiteraard zijn eigen apps zal trachten te installeren (de IE browser, Paint, ...). En anderzijds omdat het nog niet duidelijk is hoe de samenwerking geschiedt met de bedrijfseigen software, in house ontwikkeld door de bedrijven. Gaat die altijd wel werken, met de updates die Microsoft in de toekomst uitstuurt? En zullen de bedrijven wel gelukkig zijn met het feit dat Microsoft die zelf ontwikkelde tools in handen krijgt om op de computers te installeren?

Meer achtergrond bij Venturebeat (2)
https://venturebeat.com/2018/09/18/g-suites-new-work-insights-tool-reveals-adoption-rates-and-collaboration-within-your-company/

 
 


Netties werkt samen met:


 
De nieuwe oogst


SELECTIE RECEPTEN UIT DE FRANSE KEUKEN

Eentje voor de fijnproevers en hobbykoks onder onze lezers: dit is een selectie afspeellijstjes met recepten uit de ranse keuken, vanuit verschillende websites. Hoe je bouillons maakt, lekkere desserts, snacks,... Om honger an te krijgen!
[Taal: ENG]
https://www.youtube.com/channel/UC0lG3Ihe4LGV851lODRIS5g/playlists


DE 50 GOEDKOOPSTE MICHELIN MAALTIJDEN
Dit artikel bij Traveloka bevat een lijsjte met 50 restaurants, die 1 of 2 Michelin-sterren hebben, en waar je toch nog voor een schappelijk prijsje kan eten. Je kan het lijstje sorteren op land en op prijs.
[Taal: ENG]
https://www.traveloka.com/special/cheapest-michelin-meals


TEXT ANALYZER: AANBEVOLEN LECTUUR
Deze website belooft dat je er een tekst kan inplakken, of een link naar een document, en dat je dan tips krijgt voor bijkomende lectuur over dat onderwerp. Je doet de test best met een tekst in het Engels.
[Taal: ENG]
https://www.jstor.org/analyze/


BESPREKING: NIEUWE APPLE UPDATES
Er zijn updates onderweg van Apple: WatchOS 5, tvOS, iOS 12 . Wat mag je verwachten.
Ars Technica downloadde deze nieuwe versies al. En geeft je voor elk van deze updates een overzicht met de nieuwigheden. Even lezen - zo weet je alvast wat je te wachten staat!
https://arstechnica.com/gadgets/2018/09/apple-software-updates-are-coming-watchos-5-arrives-sept-17/


BESPREKING: ANDROID 9 PIE

Maar er is ook voor Android een belangrijke update onderweg. Ook hiervoor kan je terecht bij Ars Technica, dat een zeer uitgebreide bespreking biedt van alle nieuwigheden.
https://arstechnica.com/gadgets/2018/09/android-9-pie-thoroughly-reviewed/


NETFLIX: REISPROGRAMMA'S
Wil je nieuwe dingen ontdekken, om te bezoeken op je volgende reis? In dit artikel bij CNTraveler vind je tips voor resprogramma's op Netflix, die je virtueel meenemen naar de prachtigste plekken ter aarde, en je tonen wat je er ontdekken kan.
[Taal: ENG]
https://www.cntraveler.com/gallery/travel-shows-to-watch-on-netflix-right-now


STALKSCAN: PUBLIEKE INFORMATIE OP FACEBOOK

Via deze website kan je de informatie bekijken, zo belooft de site, die op Facebook over een bepaald profiel verkrijgbaar is omdat die publiek gemaakt is, maar die Facebook je niet meteen toont.
Nu, wij zijn geen echte Facebook gebruikers, dus wij kunnen deze ervaring niet vergelijken. Maar probeer jij het eens even uit?
[Taal: ENG]
https://stalkscan.com/


LEES EEN E-BOOK PER E-MAIL
Een origineel concept: op deze website kan je een e-book in het epub formaat upoaden, en dan zal je elke dag stukken tekst via mail ontvangen, om te lezen; Jij bepaalt zelf hoeveel tekst.
Of het  volledig legaal is? Als jij zelf betaalt hebt voor jouw e-book, dan zou dit toch moeten mogen, niet?
[Taal: ENG]
https://app.usebookman.com/#/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: KIES ZELF EEN SNELHEIDSCONTROLE
Op 17 en 18 oktober wordt in Vlaanderen voor de 10e keer een flitsmarathon gehouden. En het bijzondere is dat ook jij kan melden waar er volgens jou dringend een flitscontrole gehouden moet worden. Via deze website kan je een flitslocatie doorgeven.
[Taal: NL]
https://www.ikflitsmee.be/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: TRIPZ MET DE KLAS
Deze website wil scholen, die op zoek zijn naar een schooluitstap die zij kunnen organiseren, vertellen welke plekken in het Pajottenland en de Zennevallei daarvoor geschikt zijn. Monumenten, musea en natuurplekken worden opgelijst, met veel uitleg.
[Taal: NL]
http://tripzmetdeklas.be/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: HABBEKRATS

Dit is een organisatie die jongeren een warme plek wil bieden, waar zij zich nog kunnen verwonderen over de mooie dingen - zo vertelt de website. De organisatie organiseert jongerenkampen, en heeft nu ook in Antwerpen een nieuwe speel- en doeplek ingericht.
http://www.habbekrats.be/habbekrats.php


VRIJDAG MULTIMEDIA: SIMON MENNER
Deze fotograaf heeft een reeks foto's, die bij Wired getoond worden onder de titel "Vind jij de scherpschutter?". De reeks draait rond camouflage, en je ziet echt heel moeilijk waar de scherpschutter zich bevindt. Maar het hele portfolio van de fotograaf is absoluut een bezoekje waard.
[Taal: ENG]
https://simonmenner.com/_sites/PerceptionComplex/PC-Camouflage.html
https://simonmenner.com/


VRIJDAG MULTIMEDIA: ZELFDE DEUR, 20 JAAR LATER
Prachtige reportages, 20 jaar geleden gemaakt, waarin Martin Heylen bij gewone mensen (of toch ongewone?) binnenstapte. En nu doet hij het weer, en kom je te weten wat er met deze mensen gebeurd is. Te herbekijken op Een.
https://www.een.be/zelfde-deur-20-jaar-later/ik-ben-michelleke
https://www.een.be/zelfde-deur-20-jaar-later
   

Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com
 


           W I K I P E D I A
    Een selectie van nieuwe en actuele bijdragen in
       de Nederlandstalige versie van Wikpedia
Wikipedia is een project met als doel een complete encyclopedie op het web te creëren. Iedereen kan Wikipedia gebruiken om informatie te zoeken of toe te voegen. U kunt eenvoudig zelf artikels schrijven, corrigeren of aanvullen. Aanmelden is hiervoor niet nodig, u kunt door op een van de onderstaande pagina's op "Pagina bewerken" te klikken meteen aan de slag.


Deze week zijn onder meer nieuwe artikels verschenen over:

    Wijk te Mortsel, in de provincie Antwerpen - https://nl.wikipedia.org/wiki/Wijk_Savelkoul
    Nederlandse verzetsstrijder in W.O.II van Joodse afkomst - https://nl.wikipedia.org/wiki/Bart_van_der_Hoeden
    Amerikaanse komiek, acteur, tv-presentator en politiek commentator - https://nl.wikipedia.org/wiki/Dennis_Miller
    Italiaanse Admiraal (Ammiraglio d'Armata) in W.O. II - https://nl.wikipedia.org/wiki/Arturo_Riccardi
    Amerikaanse chirurgisch oncoloog, gespecialiseerd in borstkankerchirurgie - https://nl.wikipedia.org/wiki/David_Gorski
    Wereldkampioenschappen schietsport 2018 - https://nl.wikipedia.org/wiki/Wereldkampioenschappen_schietsport_2018
    Verdrag dat het eerste Geneefse verdrag van toepassing verklaart op zeeoorlogen - https://nl.wikipedia.org/wiki/Verdrag_nopens_de_toepassing_op_den_zeeoorlog_van_de_beginselen_der_Conventie_van_Gen%C3%A8ve_van_22_augustus_1864
    Kunstzinnige vereniging, op 14 oktober 1894 in Brugge opgericht - https://nl.wikipedia.org/wiki/Chat_Noir


Daarnaast zijn onder andere de volgende bijdragen actueel:

    Atlantische orkaan die op vrijdag 14 september 2018 de zuidoostkust van de Verenigde Staten heeft bereikt - https://nl.wikipedia.org/wiki/Orkaan_Florence_(2018)
    Wereldbeker zwemmen 2018 - https://nl.wikipedia.org/wiki/Wereldbeker_zwemmen_2018
    Overleden Nederlandse zangeres Anneke Grönloh - https://nl.wikipedia.org/wiki/Anneke_Gr%C3%B6nloh


Verdere bijzonderheden op de Nederlandstalige Wikipedia:

    Het portaal van de week gaat over Jazz - https://nl.wikipedia.org/wiki/Portaal:Jazz
 
Bij de collega's
*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

 
- Brussel tegen Facebook: 'Ons geduld raakt op'
https://www.ad.nl/economie/brussel-tegen-facebook-ons-geduld-raakt-op~aeb8dd8d/
- 'Slimme televisie raakt te snel uit de tijd'
https://www.ad.nl/digitaal/slimme-televisie-raakt-te-snel-uit-de-tijd~ae54f700/
 
 

*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
 
 
  - Netflix krijgt broodnodige facelift
http://elektrozine.be/netflix-krijgt-broodnodige-facelift/
- Samsung Galaxy A7 krijgt drie camera’s
http://elektrozine.be/samsung-galaxy-a7-krijgt-drie-cameras/

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info


- Stellarium – ontdek de sterrenhemel online
https://computertaal.info/2018/09/20/stellarium-ontdek-de-sterrenhemel-online/
- HP geeft beloning van 10.000 dollar aan diegene die zijn zakelijke printers kan hacken
https://computertaal.info/2018/09/10/hp-geeft-beloning-van-10-000-dollar-aan-diegene-die-zijn-zakelijke-printers-kan-hacken/

 

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net


-OnePlus brengt OxygenOS 9 op basis van Android Pie uit voor de OnePlus 6
https://tweakers.net/nieuws/143665/oneplus-brengt-oxygenos-9-op-basis-van-android-pie-uit-voor-de-oneplus-6.html
- Spotify laat artiesten labels omzeilen en zelf muziek op het platform zetten
https://tweakers.net/nieuws/143617/spotify-laat-artiesten-labels-omzeilen-en-zelf-muziek-op-het-platform-zetten.html


*** DATANEWS

http://www.datanews.be- Nederlandse sekssites starten met 'erotische bitcoin'
https://datanews.knack.be/ict/nieuws/nederlandse-sekssites-starten-met-erotische-bitcoin/article-normal-1200659.html
- 'Belg denkt niet dat GDPR zal bijdragen aan privacybescherming'
https://datanews.knack.be/ict/nieuws/belg-denkt-niet-dat-gdpr-zal-bijdragen-aan-privacybescherming/article-normal-1200737.html


*** TECHNOLOGIUM
http://www.technologium.be


- Dream 2020 | Robots helpen kinderen met autisme
http://www.technologium.be/dream-2020-robots-helpen-kinderen-met-autisme


*** BLOOVI
http://www.bloovi.be/

- Zijn millennials meer ondernemend dan de andere generaties? Alle feiten op een rijtje:
https://www.bloovi.be/nieuws/detail/millennials-zijn-minder-ondernemend-dan-we-denken-al-is-er-een-groeiend-vertrouwen-bij-de-jongste-groep-millennials
- Waarom volgens deze Britse expert WeChat nooit voet aan de grond zal krijgen in Europa
https://www.bloovi.be/nieuws/detail/waarom-wechat-nooit-voet-aan-de-grond-zal-krijgen-in-europa
 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...


ISMYLCDOK?
Deze app voor Windows 64 bit, test of jouw LCD beeldscherm gen fouten bevat, zoals bevrozen of dode pixels. Handig wanneer je bijvoorbeeld een tweedehands LCD scherm wil aankopen, want deze app moet je niet installeren, en kan je gewoon vanop een USB-stick opstarten.
https://www.chip.de/downloads/IsMyLcdOK-Ist-mein-LCD-Display-OK_115261304.html
http://www.softwareok.de/?seite=Microsoft/IsMyLcdOK/History


ROCRAIL: MET TREINTJES SPELEN


Tja, niet alleen kinderen spelen graag met modeltreintjes, ook volwassenen bouwen hele treinroutes uit, inbegrepen tunnels, wissels, spoorovergangen en stations. Met deze software kan je deze modelbouw treinen naar het digitale tijdperk brengen, door vanop je computer je treinroutes te controleren - of je nu met een Linu, Apple macOS, Raspberry Pi of Odroid werkt, en zelfs met een Windows OS.
https://wiki.rocrail.net/doku.php?id=start


MUGLIFE: BEWEGENDE BEELDEN OP BASIS VAN EEN FOTO (IOS)
Met deze software kan je 3D figuren maken van een foto. Je kan elk onderdeel van een foto bewegen (zoals een mondhoek, om iemand te laten lachen of afkeurend te laten kijken), foto's samenvoegen, enz.
Een ideale tool om zelf memes te maken.
https://www.producthunt.com/posts/muglife
https://itunes.apple.com/us/app/mug-life/id1093860285?ref=producthunt


LETTERTYPE: TIMES NEWER ROMAN

Wanneer je een tekst moet inleveren, dan gaat dat vaak op basis van het aantal lijnen, woorden, tekens (al dan niet met spatie inbegrepen).
Blijkbaar hangen deze tellingen ook af van het lettertype dat je gebruikt, als je mag afgaan van dit nieuw lettertype. Het belooft namelijk dat met Times Newer Roman elke letter 5 tot 10% breder is dan het oorspronkelijke Times New Roman, zodat je bij een document van 15 pagina's 6.680 woorden nodig hebt,  en bij Times Newer Roman 5.580 woorden.
Een beetje bedrog?
https://timesnewerroman.com/
https://www.howtogeek.com/fyi/this-free-font-stretches-out-your-term-paper/


GHOSTERY PRIVACY BROWSER: SNELLER SURFEN
Sneller surfen is mooi meegenomen met deze browser. Vooral wanneer het komt doordat heel wat scripts die jouw gegevens verzamelen, gaan uitschakelen.
Verkrijgbaar voor iPS /iPhone en Android.
https://www.chip.de/news/Smartphone-Browser-fuer-Android-und-iOS-Seiten-laden-bis-zu-70-Prozent-schneller_149048022.html
https://www.ghostery.com/products/


VRIJDAG APPDAG: HEREWEGO

Here, dat zijn de landkaarten en de routemap van Nokia. En nu is er ook HereWeGo: de opvolger van de navigatie app van Here Maps, de kaartendienst van Nokia. Met de mogelijkheid om kaarten ook offline op te slaan op je toestel. Zo bespaar je heel wat dure internetverbindingen in het buitenland!
https://wego.here.com/?x=ep
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.here.app.maps
https://itunes.apple.com/app/id955837609?mt=8
(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere. 
 

Het laatste woord.... 


 
NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu 
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier 
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart 
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe 
Marijke Pante,
Marianne Steijlen 
Reinhilde Remaut 
Ludo Cattoor 
Evert Poppen 
Philip Lafeber 
Julien Van den Borre, 
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Frank VDW
Filip Overmeire (Filover) 
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool

In het bijzonder danken wij Wim Wylin voor de vele tips, en Gerard Schaefer voor de spreuk van de week.

- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Dat kan op deze link

http://www.netties.be/v20/abonnement.php 

AFSLUITER VAN DE WEEK
Een debat is een veelal verhit gesprek, waarbij twee mensen tegen elkaar praten
en naar zichzelf luisteren.
-Cees Buddingh'-