Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
20/9/2018 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Het oor wil ook wat
 
DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 22
Nummer 1073 van 15/9/2018



Gegroet lezer,

Bent u al in het nieuwe september-ritme? De ochtenden zijn nog donker, wanneer wij naar het station vertrekken. Maar we kunnen wel de zonsopgang door het raampje van de trein bewonderen, wanneer de trein door het o zo mooie landschap rond de Nete zachtjes raast. Want dat hebt u wel met die moderne treinen: snel, maar toch wel haast geluidloos. Geen te-deng, te-deng van de sporen meer, geen luidruchtige locomotief. Maar heerlijke rust - althans op de lijn die wij elke dag nemen.

Hebben wij ook in deze tweede week van september wat voor u kunnen bijeensprokkelen? Uiteraard. De voorstelling van de nieuwe Apple Watch is de uitschieter - de nieuwe iPhones konden niet echt overtuigen, vooral niet omwille van hun prijs. En verder konden wij ook deze week niet onder de politiek uit, die een steeds belangrijkere rol speelt in het tech-land.

Dit en veel meer (ook uiteraard leuke sites en interessante software) in dit nummer. Veel leesplezier gewenst, en bij leven en welzijn tot volgende week!

Hilde



Netties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 





 




Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.




OOK BIJ TWITTER VLIEGT ALEX JONES BUITEN- EN APPLE VERBANT INFOWARS APP
Het blijft een moeilijke vraag: wanneer het gaat om privé-bedrijven, in hoeverre gelden dan de algemeen geldende regels? Zij moeten zich aan de wet houden, en dus zelf geen discriminatie toepassen noch toelaten. Maar moeten zij ook een absolute vrije meningsuiting waarborgen?

Met die vraag worstelen de tech bedrijven steeds meer. En de druk om zelf te gaan optreden als rechter, om te beoordelen wat door de beugel kan en wat niet, wat racisme is, fake news, wordt steeds groter. En het lijkt erop dat de knoop nu definitief doorgehakt is.

Nadat Facebook de pagina van Alex Jones, het boegbeeld van de 'alt right' nieuwssite Infowars, afgesloten had, twijfelde Twitter eraan of het dezelfde beslissing zou nemen. Na enkele dagen werd de account van Alex Jones tijdelijk opgeschort. En nu maakte Twitter bekend dat het zowel de account van Infowars als die van Alex Jones geschrapt heeft. (1)

En ook Apple kondigt aan dat het de Infowars app verbant uit de App Store. Want via die app kon je nog altijd de uitzendingen en teksten van Inforwars bekijken.(2)

Wanneer je dit vanuit een maatschappelijk standpunt bekijkt, dan zal je wellicht zeggen dat het prima is, dat deze stemmen, die een mening verspreiden die tegen haat en racisme aanleunen, als zij al die grens al niet overschrijden, een halt toegeroepen wordt.

Toch zit het ons niet lekker - wij hadden het al eerder over het hellend vlak, de sneeuwbal die aan het rollen gaat. De sociale netwerken passen autocensuur toe. Maar waar begint die, en waar gaat de stoppen? De pagina's en accounts in kwestie werden geschrapt omdat zij in strijd zouden zijn met de gebruiksvoorwaarden van de sociale netwerken. Maar wie stelt die voorwaarden op, en wie bepaalt wat in strijd is en wat niet?

Is het niet beter dat de sociale netwerken zich terugplooien tot hun rol van doorgeefluik, een medium waar iedereen iets kan posten, ongeacht de inhoud? De tools, de functies in bijvoorbeeld Twitter waren vanaf het begin zo bedacht dat voorkomen werd at je in contact kwam met content die je niet wou: je kan mensen niet volgen, je kan ze ontvolgen, op mute zetten voor een bepaalde tijd, of gewoon blokkeren.

Het blijft een moeilijk evenwicht. En het blijft interessant om te volgen hoe dit evolueert.
http://www.buzzfeednews.com/article/johnpaczkowski/apple-banned-alex-jones-infowars-app-store
http://www.buzzfeednews.com/article/charliewarzel/twitter-bans-alex-jones-infowars



APPLE MET HET SCHAAMROOD OP DE WANGEN: CONTROLES IN APP STORE TOCH NIET WATERDICHT
Wanneer je een Android toestel hebt, dan ben je niet zo beschermd als met een stijlvolle smartphone van Apple. Dat krijg je dagelijks ingepeperd. Om te beginnen krijg je bij Android toestellen na een heel korte tijd geen updates meer van het Android OS, zodat je blootgesteld wordt aan beveiligingslekken. En daar hebben deze kritieken duizend procent gelijk: smartphone makers geven vaak maximum één jaar na de aankoop nog een updat van het OS mee.

Een tweede commentaar is dat de apps in de Play Store van Google onvoldoende gecontroleerd worden, en allerlei spy- en malware bevatten. En dat de App Store van Apple enkel volkomen veilige apps bevatten, die jou niet volgen. Dat mag dan wel gedurende jaren zo geweest zijn, maar volgens een artikel bij TechCrunch is dat nu niet meer het geval.

Twee berichten die Apple niet graag heeft moeten toegeven. Het eerste gaat om een app voor de Mac (want ook de apps voor de Mac kan je tegenwoordig in de App Store vinden en downloaden, waar je die in het verleden op de website van de makers van die app downloaden). Het gaat om Adware Doctor, die de gevens van de gebruiker, met name zijn surfgeschiedenis, bijhield en doorstuurde naar ... een server in China. Even slikken, toch? (1)

Een tweede bericht is eveneens afkomstig van TechCrunch, en verhaalt over dozijnen populaire iPhone apps, die erop betrapt werden om data te verzamelen van de gebruiker, en die te verkopen aan commerciële bedrijven.

Voor alle duidelijkheid: Apple blijft nog altijd zijn belofte getrouw dat het geen data van jou verzamelt om te gebruiken voor commerciële doeleinden. Maar als je mag afgaan op de beweringen in de beide Techcrunch artikels dan zal Apple toch zijn App store controle moeten opdrijven, wil het  bedrijf het vertrouwen van de gebruiker niet beschamen...
https://www.buzzfeednews.com/article/nicolenguyen/apple-removes-adware-doctor-browsing-history
https://techcrunch.com/2018/09/07/a-dozen-popular-iphone-apps-caught-quietly-sending-user-locations-to-monetization-firms/



STEEDS MEER AFRIKAANSE LANDEN HEFFEN BELASTING OP INTERNETVERBRUIK
Verleden week kondigde het Afrikaanse land Benin aan dat het een belasting zal heffen op het gebruik van het internet. Per megabyte, verbruikt op diensten zoals Facebook, WhatsApp en Twitter komt er een heffing van 5 DFA frank ($0,008). En daarenboven ook 5% op sms'en en telefoonoproepen.

Een maatregel die, zo kan je lezen bij Quartz, veel protest uitlokt onder de hashtag €taxepamesmo (oftewel belast mijn megabytes niet). Volgens de actievoerders zou deze taks de digitale kloof alleen maar dieper maken, en bovendien nefast zijn voor de ontwikkeling van de digitale economie.

Je moet weten dat in Benin, net als in vele andere Afrikaanse landen, er haast geen vaste landlijnen zijn, en computers haast enkel aangetroffen worden bij de overheden. De gewone burger hangt volledig af van zijn smartphone, en mobiele verbindingen. Maar dat heeft juist een nieuwe digitale economie doen ontstaan - die door de nieuwe taks dreigt versmoord te worden.

Bovendien is deze belasting volgens actievoerders een poging om kritische stemmen monddood te maken.

Benin is niet het enige land dat een dergelijke taks in het leven roept. Eerder had Zambia al een belasting op internet-telefoongesprekken ingevoerd, om de grote telco's te beschermen. In Oeganda werd een belasting ingevoerd voor toegang tot websites en social media apps.

Meer achtergrond bij Quartz.
https://qz.com/africa/1377582/benin-is-taxing-use-of-social-media-apps-like-facebook-whatsapp/



VROUWEN DRIJVEN HET SUCCES VAN PODCASTS AAN
Podcasts zitten in de lift. Dat valt niet te ontkennen: na jaren een fenomeen voor een beperkt publiek geweest te zijn, luistert haast iedereen tegenwoordig naar een of meerdere podcasts.

Volgens een recent onderzoek van Westwood One zouden vrouwen een belangrijke rol daarbij spelen. Het podcast publiek bestond lange tijd voornamelijk uit mannen. Maar vrouwen halen hen nu in, en dat is voor een deel te danken aan slimme luidsprekers, en de entertainment modules in de auto. Die zorgen er namelijk voor dat je overal naar podcasts kan luisteren, en dat je daarvoor niet langer moet rondlopen met een smartphone in je zak, en een koptelefoon op.

Uit de studie blijkt dat maar liefst 43% van de ondervraagden een "zware" podastgebruiker is, die meer dan 6 uur per week luistert. Het jaar tevoren was dat 36%. 15% van de ondervraagden zei via een slimme luidspreker te luisteren, tegenover 8% verleden jaar.

Die nieuwe belangstelling doet ook de interesse van adverteerders zijgen. In de VS klommen de inkomsten uit podcasts in 2017 tot 314 miljoen dollar, wat een stijging was met 86% tegenover het jaar daarvoor. Volgens het IAB zouden die inkomsten tegen 2020 bijna 660 miljoen dollar moeten bedragen.

Maar dat is nog altijd maar een fractie van wat er aan adverteerinkomsten opgehaald worden in de hele digitale audiowereld, want dat bedragt 1,6 miljard.

Meer cijfers bij Adage.
http://adage.com/article/digital/women-baby-boomers-driving-podcast-ad-revenue-growth/314815/



AI DIE ZIEKTEN MOET VOORSPELLEN, HEEFT RACIALE VOOROORDELEN
Stel je voor, dat er een simpele test zou bestaan om de Alzheimer ziekte vroegtijdig op te sporen. Alles wat je zou moeten doen is een afbeelding bekijken, en beschrijven wat je ziet. AI software zou jouw antwoord analyseren, en met meer dan 90% onmiddellijk een antwoord kunnen geven.

Prachtig, niet? Maar dan moet je wel tot de groep behoren die gebruikt werd als model om de AI software te voeden - voornamelijk blanken. Kom je uit Afrika, India, China, of zelfs een minder bevolkt gebied in de VS, dan werkt die technologie niet - althans minder nauwkeurig.

Hetzelfde zou gelden voor alle software die op basis van AI ziekten zou moeten herkennen. En dat zou op termijn ertoe kunnen leiden dat deze bevolkingsgroepen achteruitgesteld worden op gebied van gezondheidszorgen.

Dat is wat een artikel bij Quartz stelt. Een onthutsende vaststelling, die tot nadenken noopt bij de software makers.

Een interessant artikel, aanbevolen.
https://qz.com/1367177/if-ai-is-going-to-be-the-worlds-doctor-it-needs-better-textbooks/



TOURING BIRD HELPT JOU JE VAKANTIE VOOR TE BEREIDEN
Tja, de vakantiemaanden liggen achter de rug. Maar dat wil niet zeggen dat je niet meer de toerist kan gaan spelen tijdens city trips. Google heeft nu een uitstekend hulpmiddel uit om zo'n trip voor te bereiden: Touring Bird.

Met die tool, een project van de Google incubator Area 120, kan je uitvinden wat je in bepaalde populaire reisbestemmingen zoals Amsterdam, Parijs, Praag, kan doen. Het is eigenlijk een website, aangepast aan de mobiele browser, waarop je rondleidingen vindt, bezienswaardigheden, activiteiten. Je kan filteren op prijs, op tijdstip van de dag, op duur, zelfs op het feit of je een reservatie kan annuleren.

Voorlopig is de site vooral gefocust op steden in Noord-Amerika en Europa. Maar ongetwijfeld zal dit uitgebreid worden. En wie weet zal Google zijn "local guides" inschakelen om de informatie uit te breiden?

Een uitvoerige bespreking bij The Verge.
https://www.theverge.com/2018/9/7/17832758/google-touring-bird-travel-tool-free-things-to-do-vacation
https://www.touringbird.com/faq



JACK MA STOPT ERMEE BIJ ALI BABA
Voor de doorsnee internaut zal de naam van Jack Ma niet veel betekenen - wat nogmaals bewijst dat wij met zijn allen toch een beetje aan navelstaren doen, en dat onze navel hier in het westen ligt, of in de VS. De rest van de wereld, daarover is onze kennis een beetje beperkt.

Welnu, Jack Ma is de oprichter van Ali Baba. En dat laatste is de tegenhanger van Amazon. De Amerikaanse e-commerce site, ooit begonnenn als boek- en platenwinkel, verkoopt ondertussen haast alle mogelijke producten, en is ook bekend voor de Amazon Web Services, het aanbieden van hosting ruimte aan bedrijven.

Ali Baba is ook klein begonnen, maar levert ondertussen wereldwijd. De prijzen van de producten daar zijn ongelooflijk laag, en zelfs voor een onderdeel van 5 euro kan je daar kopen - het wordt bovendien correct geleverd, zoals wij zelf mochten ervaren.

Deze lange inleiding om maar te zeggen dat AliBaba een erg grote speler geworden is, en wellicht nog groter worden zal, nu hij ook voet zet naar Rusland, dankzij een overeenkomst met het Kremlin (1).

De mach achter AliBaba is Jack Ma, nu 54 jaar oud. Hij is het genie dat het fenomeen van de Singles day bedacht heeft, een enorm commercieel succes: oorspronkelijk was het een dag waarop alle singles, die op Valentijnsdag nooit verwend worden door een cadeautje, zichzelf gingen verwennen. Ondertussen is het een echte verwendag geworden voor iedereen, de dag dat je het hebbeding koopt dat je altijd hebben wil.

Wel, onze Jack Ma heeft aangekondigd dat hij terugtreedt uit de dagelijkse leiding van AliBaba. Hij wil zich, net zoals Bill Gates voor hem deed, gaan wijden aan filantropie, via zijn eigen Jack Ma Foundation. Hij wil met name het onderwijssysteem in landelijke gebieden in China gaan verbeteren.

Over Jack Ma lees je o.a. bij CNBC  en bij Reuters.
https://www.cnbc.com/2018/09/11/alibaba-ties-with-russian-partners-for-an-e-commerce-platform.html
https://www.reuters.com/article/us-alibaba-management/alibabas-ma-to-step-down-in-sept-2019-zhang-to-become-chairman-idUSKCN1LQ035?feedType=RSS&feedName=technologyNews
https://www.cnbc.com/2018/09/10/billionaire-jack-ma-alibaba-exit-takes-his-own-advice.html



TWITTER: HELPT HET OM ALTERNATIEVE MENINGEN TE TONEN?
Polarisatie, scheldpartijen, bitsige woordenwisselingen. Maar ook heerlijke vriendschap, warmte wanneer iemand een schouder nodig heeft, en vaak heel, heel veel humor. Dat is wat je op Twitter vindt.

Helaas komt vooral de negatieve kant in de pers, en wordt aangedrongen dat Twitter iets doet tegen de polarisatie. Mensen leven in een bubbel, en hun eigen mening wordt alleen maar versterkt. Ook wanneer die mening fout is.

Hoe kan dat verbeterd worden? Er gingen stemmen op om die bubbel gewongen te doorbreken. Door tweets in de tijdlijn te plaatsen van mensen met een andere mening. Maar uit een wetenschappelijk onderzoek blijkt dat dit juist het tegenovergestelde effect zou hebben - de persoon met een bepaalde mening wordt alleen nog maar versterkt in die mening, en erger nog: hij wordt boos op die tweet, die als een rode lap op een stier werkt.

Het is, tussen haakjes, erg belangrijk dat er wetenschappelijk onderzoek gebeurt naar de gevolgen van bepaalde maatregelen die men neemt op de sociale netwerken. Het zou eigenlijk altijd moeten gebeuren, vooraleer er een wijziging doorgevoerd wordt - en dat wordt jammerlijk genoeg nagelaten.

Is dan het advies dat wij altijd geven om mensen te volgen die een verschillend standpunt aanhangen, fout? Naar onze mening niet. Tenminste wanneer je een chronologische tijdlijn volgt. Want daarin krijg je dus enkel de tweets te zien van mensen die je daadwerkelijk volgt. Wat dus een bewuste keuze is, iets dat je in de hand hebt. En worden de commentaren van anderen die een andere mening aanhangen jou teveel, dan ontvolg jij ze.

Maar jij mag ons gerust jouw mening geven over wat er goed en fout is met Twitter, en hoe jij het zou aanpakken!
https://www.nytimes.com/2018/09/08/opinion/sunday/twitter-political-polarization.html



ROSETTA AI VAN FACEBOOK HAALT TEKST UIT BEELDEN
Je mag van Facebook zeggen wat je wil, maar het doet toch heel wat research & decelopment, wat tot heel wat nieuwe ontwikkelingen geleid heeft.

Zo werd deze week bekend dat het software bedacht heeft, Rosetta, die met Artificiële Intelligentie werkt. En die niet alleen kan herkennen wanneer er in afbeeldingen een tekst voorkomt, maar die ook kan omzetten in OCR en interpreteren. En dat het deze software inzet om afbeeldingen die op het sociale netwerk gedeeld worden, te bekijken en foute content te wissen.

Facebook zou zo elke dag meer dan een miljard afbeeldingen en videoframes in real time behandelen. En dat niet alleen in het Engels, maar ook in talen met een niet-Latijns schrift, zoals Hindi of Arabisch.

Tussen haakjes: Facebook beschikt over een uitstekende dienst om teksten te vertalen. Niet allen naar veel gebruikte talen, maar ook naar niet zo evidente talen. Daar zijn er nu 24 bijgekomen, o.a. Nepaeesi, Servisch, Xhosa, Somalees. Het uitgebreide lijstje vind je bij Engadget.
https://www.engadget.com/2018/09/11/facebook-rosetta-ai-translation/



NIEUWE EU-REGELGEVING OVER INTERNET-REGELS STAPJE DICHTERBIJ
Woensdag werden er over twee belangrijke onderwerpen gestemd in het Europese Parlement. En dan hebben wij het niet over Hongarije, maar wel over nieuwe bepalingen met betrekking tot content op het internet.

Enerzijds is er een regel die de sociale netwerken verplicht om terroristische content te verwijderen binnen het uur nadat zij van de aanwezigheid van die content op de hoogte gesteld werden. En als ze dat systematisch niét doen, dan staan hen torenhoge boetes te wachten die kunnen oplopen tot een maxium van 4% van hun werelwijde inkomsten van het voorbije jaar. Om je een idee te geven: voor Alphabet zou dat 4,43 miljard dollar kunnen zijn, voor Facebook 1,63 miljard.

Nu, over die regels kunnen we kort zijn: de sociale netwerken zijn niet gelukkig ermee, maar zo gek zijn die regels niet. (1) Tenzij natuurlijk dat de term 'terroristische content' nog ingevuld moet worden - wat is het, en wie bepaalt welke content daaronder valt?

Anders is het gesteld met het tweede luik dat gestemd werd - over de bescherming van de auteursrechten. Daarover lopen de meningen heel uiteen, en eerlijk gezegd valt er voor beide standpunten iets te zeggen.

Volgens de bepalingen zou er enkel nog content geüpload mogen worden, waarvan de auteursrechten in orde zijn. Wat dus betekent dat jij niet zomaar een filmpje online kan zetten, als daar bijvoorbeeld muziek als achtergrond gebruikt werd die auteurrechtelijk beschermd is. Maar eigenlijk was dat ook al zo.

En verder zouden de tech giganten niet meer zomaar kunnen verwijzen naar content van kranten en andere nieuwsmedia. Tegenstanders vrezen dat dit uitmondt in een "link-taks", voorstanders zijn verheugd dat er nu eindelijk een bescherming is voor de content van uitgevers.

Enkele standpunten kan je via onderstaande links lezen. Toch nog even dit: het gaat om principes - de concrete uitwerking van deze beslissingen moet nog volgen, en daarvoor moet onderhandeld worden met de verschillende lidstaten. Er zal dus nog even wat water vloeien vooraleer deze voorstellen concreet toegepast worden.
https://www.wsj.com/articles/eu-backs-fines-for-tech-firms-over-terror-propaganda-1536744963?mod=e2twd
https://www.theverge.com/2018/9/12/17849868/eu-internet-copyright-reform-article-11-13-approved
https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2018/09/12/europees-parlement-keurt-omstreden-hervorming-auteursrecht-goed/
https://www.vlaamsenieuwsmedia.be/newsroom/2018/09/persbericht-europees-parlement-stemt-voor-het-veiligstellen-van-de-toekomst-van-journalistiek-in-europa



APPLE: DE NIEUWE APPLE WATCH
Woensdagavond was het zover: dan heeft Apple zijn persvoorstelling gehouden om zijn nieuwste producten aan het grote publiek voor te stellen.

Het toestel dat ons het meeste kon begeesteren was de nieuwe Apple Watch, de Series 4. Opnieuw twee groottes van scherm, en ze zijn resp. 35% en 32% groter, met een scherm dat helemaal tot aan de rand gaat. De hoeken van het toestel werden afgerond, en het toestel zelf is dunner.

Wat software aangaat, zijn er nieuwe 'complicaties, nieuwe watch 'faces' (wijzerplaten als acthergrond), en zelfs dynamische watch faces. Het kroontje, dus het ding waarmee je op een normaal uurwerk het uur aanpast of het uurwerk, decennia geleden, kon opwinden, geeft nu ook haptische feedback.

De sensoren werden allemaal verbeterd, met als opvallende uitschieter het feit dat het uurwerk kan voelen wanneer je valt. En val je, en blijf je 1 minuut lang liggen, dan zal het uurwerk aanbieden om de hulpdiensten te bellen. En reageer je daar niet op, dan zal het zelf 911 bellen.

Maar hetgeen voor sommigen de doorslag kan geven om dit uurwerk aan te schaffen, is het feit dat de monitor die je hartslag meet, niet alleen nagaat of je hart niet te snel slaat, maar ook of het te traag slaat, en het zal zelfs een onregelmatige hartslag detecteren. Op de achterkant van het uurwerk zijn er electrodes, waarmee het een ECG kan maken. Waar de sensoren voor het hartritme een goedkeuring kregen van de Amerikaanse Food & Drug Administration, is het niet duidelijk of die ook geldt voor het ECG.

Meer details kan je o.a. lezen bij Venturebeat. Wat je nog wel moet weten is de prijs: $399 met GPS, $499 met mobiel internetverbinding, en de Series 3 toestellen gaan in de uitverkoop, met een prijs vanaf $295.
https://venturebeat.com/2018/09/12/apple-watch-series-4-debuts-with-larger-screens-and-new-64-bit-s4-chip/



APPLE: DE ANDERE NIEUWIGHEDEN
Over de nieuwe iPhone kunnen we kort zijn, want echt veel spectaculaire nieuwigheden zal je niet vinden: sneller, krachtigere sensoren, beter geluid, betere camera. En een split screen, iets wat andere fabrikanten al langer aanboden. De prijzen: een XS vanaf $999 voor 64GB, ook verkrijgbaar in 256 en 512 GB. De iPhone 7 komt in de afslag en kost $449, de iPhone 8 nu $599. Uitvoerige besprekingen werden samengevat bij Techmeme.

De HomePod kreeg ook een update. Je kan nu verschillende timers instellen, en een song opzoeken op basis van de woorden van de song. Je kan bellen en opgebeld worden via de slimme luidspreker.

Updates van het OS: voor de HomePod en tvOS komen er updates uit opo 17 september, en voor macOS Mojave op 24 september.

En dat was het. Eigenlijk niets spectaculair, toch niet om weken op voorhand zoveel speculaties de wereld in te sturen - toch?
https://www.techmeme.com/180912/p43#a180912p43
http://www.cnet.com/news/homepod-to-get-calling-other-updates-sept-17/


 

 


 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!



QUALCOMM CHIP BELOOFT GROTE VOORUITGANG VOOR SMARTWATCHES
De markt voor smartwatches wordt stilaan volwassen. Onlangs heeft Google een nieuwe versie uitgebracht van zijn besturingssysteem voor smartwatches: Android Wear, zoals het heette, is nu Wear OS, en het kreeg een hele update. De verkoop van smartwatches zelf zit in de lift, en bedroeg wereldwijd 10 miljoen stuks in het tweede kwartaal 2018/

Alleen de chips voor die slimme uurwerken lieten wat op zich wachten. Tot nu werd meestal gebruik emaakt van de Snapdragon Wear 2100 van Qualcomm, maar die is al meer dan 2 jaar oud. Het was dus dringend tijd voor een nieuwe chipset, en die is er nu, met de Snapdragon Wear 3100.

Die is gebaseerd op een volledig nieuwe architectuur en geoptimaliseerd voor specifieke taken die je in een smartwatch vindt, zoals stappentellen, het monitoren van je hartslag, en een always-on verbinding.

Het bijzondere aan deze nieuwe chip is dat ze ervoor zorgt dat, wanneer jouw batterij bijvoorbeeld nog maar 20% is, je kan overschakelen op een simpele watch-modus, waardoor je het uurwerk nog dagen kan gebruiken, als simpel uurwerk. In die simpele modus zou één batterijlading goed zijn voor 30 dagen, en laat je het uurwerk al zijn werk doen, stappen tellen enz., dan kom je 2 dagen toe.

Meer bij Venturebeat.
https://venturebeat.com/2018/09/10/qualcoms-new-snapdragon-wear-3100-smartwatch-chipset-delivers-up-to-two-days-of-battery-life/



HEADGAZE: JE IPHONE BEDIENEN MET JE HOOFD
Een mooi verhaal over hoe iemand 1 en 1 optelt, en op een nieuw idee komt. Een stagiair, tewerkgesteld bij veilingsite eBay, ene Muratcan Cicek, kwam namelijk op het idee om de ARKit van Apple te gebruiken om een systeem uit te denken om zijn iPhone te bedienen door zijn hoofd te bewegen.

De jongeman, een PHD student, is zelf motorisch gehandicapt en had problemen om met zijn handen de iPhnoe te bedienen. Nu kan hij gewoon door zijn hoofd te bewegen de cursor verplaatsen, en als hij zijn hoofd twee seconden op dezelfde plaats houdt, dan wordt hierdoor een click geactiveerd.

Deze software zou niet alleen gebruikt kunnen worden door andere mensen met een motorische beperking, maar ook wanneer je handenvrij een tekst wil bekijken, zoals bijvoorbeeld wanneer je aan het koken bent, en je handen te vuil zijn om het scherm van je toestel aan te raken.

De software heet HeadGaze, en is te vinden op GitHub. eBay zou overwegen om ook eye-tracking toe te passen voor de software;
https://venturebeat.com/2018/09/11/ebay-open-sources-headgaze-so-you-can-control-an-iphone-x-screen-with-head-movements/



LITTLEBITS BRENGT 3 KITS VOOR DE KINDEREN
Een aankondiging die in de lijn ligt van wat Nintendo deed met zijn Cardboard: het bedirijf LittleBits, maker van educatieve hardware, heeft kits uitgebracht waarmee kinderen aan de slag kunnen om zelf dingen te bouwen.

Concreet kunnen zij met de Base Inventor Kit van 10 dollar een spraakgestuurde robothand maken, een slimme lamp of een inbraakalarm. Met de Electronic Music Inventor Kit van 100 dollar kunnen zij een keytar (een kruising tussen gitaar en klavier) maken of een drum kit. En met de Space Rover Inventor Kit van 130 dollar kunnen zij zelf een soort voertuig maken zoals de Rover, dat voertuig bedienen via een app.

Mooi, en dat aan betaalbare prijzen. Om de kinderen, jongens én meisjes, van jongs af aan te prikkelen om met elektronica aan de slag te gaan. Als ouder zou je echt zo'n kit moeten kopen voor je kroost. Of ze eens een sessie van Coderdojo laten bijwonen, bootcamps waar kinderen leren coderen. Het moet niet altijd ballet of voetbal zijn!
https://techcrunch.com/2018/09/12/littlebits-intros-three-kits-to-explore-music-space-and-more/
https://www.coderdojobelgium.be/nl

 
 

Het oor wil ook wat!
Audio op het Internet



PODCAST: MEDIA FAST FORWARD

Een nieuwe podcast van de VRT, die vertelt wat er allemaal voor nieuws en spannend gebeurt binnen de Vlaamse openbare omroep, en hetmedialandschap. Makers zijn Floris Daelemans, en voor de eerste aflevering mocht alvast Fredo Desmet hem helpen.
Je kan de eerste aflevering online beluisteren of downloaden via je podcast app.
https://www.mediafastforward.be/blog/2018/9/11/magikhierobviouslyzeggen



Netties werkt samen met:


 
De nieuwe oogst


   
MIX: DE OPVOLGER VAN STUMBLEUPON
Jarenlang hebben wij met veel plezier gebruik gemakat van Stumble Upon, een website om bookmarks te delen met anderen, en om leukesites te vinden die anderen gebookmarked hadden.
Helaas bestaat de site niet meer: zij werd overgenomen door Mi. Ook daar, zo belooft de site, kan je het beste van het web ontdekken en delen. En hoe meer je het gebruikt, hoe meer de site weet en hoe beter ze wordt.
Om uit te testen dus!
[Taal:ENG]
https://mix.com/


25 DINGEN DIE JE NIET WIST DAT JE KAN DOEN MET GOOGLE DOCS

Een artikel om eens rustig te lezen, en dan meteen aan de slag te gaan met je Google Docs. Want alhoewel het geen Word van Microsoft is, met zijn vele professionele tools, toch heeft Google Docs heel wat meer in zijn mars danje zou vermoeden!
[Taal: ENG]
https://www.fastcompany.com/90221069/25-incredibly-useful-things-you-didnt-know-google-docs-could-do?


VIND EEN BOEK OP BASIS VAN DE PLAATS WAAR HET AFSPEELT
Een leuk ideetje: ga je op reis naar een land, een stad, lees dan eens een boek waarvan de achtergrond die plek is. Deze website wil je daarbij helpen. Van Kaapsta tot Parijs en Kyoto.
[Taal: ENG]
https://www.destinationreads.com/


DE IS-PAPIEREN VAN RUKMINI CALIMACHI

Een tijdje geleden hadden wij het over de podcast van New York Times reporter Rukmini Callimachi, die ongemeen boeiend gemaakt is. Zij vertelt hoe zij, in het kielzog van IS, telkens op zoek ging naar achtergelaten appartementen, gebouwen, en daar de documenten bekeek die de terroristen overhaast achtergelaten hadden.
Die documenten zijn nu publiek gemaakt. Je kan ze op onderstaande site vinden. Ten overvloede ook nog even de link naar de podcast zelf.
[Taal: ENG]
https://extremism.gwu.edu/isis-files
https://www.nytimes.com/interactive/2018/podcasts/caliphate-isis-rukmini-callimachi.html


PERLEGO: DE SPOTIFY VOOR ACADEMISCHE BOEKEN
Deze website, een initiatief van Belg Gauthier Van Malderen, wil een Spotify voor (academische) boeken zijn. Voor een vast bedrag krijg je toegang tot meer dan 200.000 academische werken. En net als bij Spotify kan je een door experts op jouw maat samengestelde leeslijst aangeboden krijgen.
Meer bij De Tijd (abonnement)
https://www.tijd.be/dossier/startups/belg-bouwt-aan-spotify-voor-academische-boeken/9899068.html
https://www.perlego.com/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: WANDELEN

De provincie Antwerpen heeft op haar website aandacht voor verschillende wandelpaden in de natuur. Het is dan misschien wel bijna herfst, maar het blijft prachtig wandelweer. Trek je stoute schoenen maar aan!
[Taal:NL]
https://www.mediafastforward.be/blog/2018/9/11/magikhierobviouslyzeggen


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: GEEKSTER
In jouw Netties lees je niet zo vaak over games - wij zijn nu eenmaal geen gamers. Maar het valt op dat er nergens echt veel over games geschreven wordt, tenzij in niche-magazines. Toch vormen games een belangrijk deel van onze cultuur, de vrijetijdsbesteding van de jongeren.
Bij Geekster vind je een artikel dat ingaat op de vraag waarom dat zo is. De website schrijft trouwens uitvoerig over games, en kunnen wij dus van harte aanbevelen.
[Taal: NL]
http://www.geekster.be
https://www.geekster.be/games/waarom-praten-de-klassieke-media-zo-weinig-over-games/


VRIJDAG MULTIMEDIA: DE RIDDER
Was jij ook zo'n fan van de Vlaame crimi-reeks De Ridder? Met de frêle Clara Cleymans als procureur? Binnenkort komt er een nieuwe reeks aan. Maar ondertussen kan je via de website van Een de vorige reeks(en) bekijken.
[Taal: NL]
https://www.een.be/de-ridder


VRIJDAG MULTIMEDIA: RADIOS.YT

Deze website biedt je de mogleijkheid om gratis naar live muziekstreams van YouTube te luisteren. Maar ook naar nieuwskanalen en tech live uitzendingen.
Om eens te proberen?
[Taal: ENG]
https://radios.yt/




Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com




 


           W I K I P E D I A
    Een selectie van nieuwe en actuele bijdragen in
       de Nederlandstalige versie van Wikpedia




Wikipedia is een project met als doel een complete encyclopedie op het web te creëren. Iedereen kan Wikipedia gebruiken om informatie te zoeken of toe te voegen. U kunt eenvoudig zelf artikels schrijven, corrigeren of aanvullen. Aanmelden is hiervoor niet nodig, u kunt door op een van de onderstaande pagina's op "Pagina bewerken" te klikken meteen aan de slag.


Deze week zijn onder meer nieuwe artikels verschenen over:

    Titelsong van Goede tijden, slechte tijden - https://nl.wikipedia.org/wiki/Goede_tijden,_slechte_tijden_(single)
    Rolstoeltennisspeelster uit Duitsland - https://nl.wikipedia.org/wiki/Sabine_Ellerbrock
    Zuiver bolvormige retroreflector gemaakt van glas - https://nl.wikipedia.org/wiki/Glasbolreflector
    Amerikaanse countryrock-band - https://nl.wikipedia.org/wiki/Alabama_(band)
    Nederland neemt deel aan de Olympische Zomerspelen 2020 in Tokio, Japan - https://nl.wikipedia.org/wiki/Nederland_op_de_Olympische_Zomerspelen_2020
    Controversieel stedenbouwkundig project van de stad Brussel op de Heize - https://nl.wikipedia.org/wiki/NEO
    Iraans-Amerikaanse mockumentaryfilm uit 2018 onder regie van Orson Welles - https://nl.wikipedia.org/wiki/The_Other_Side_of_the_Wind
    Stadsomwalling van Mechelen - https://nl.wikipedia.org/wiki/Stadsomwalling_van_Mechelen


Daarnaast zijn onder andere de volgende bijdragen actueel:

    US Open tennistoernooi 2018 - https://nl.wikipedia.org/wiki/US_Open_2018_(tennis)
    Captain's Log stardate 5779? Nee, begin deze week ging het nieuwe jaar volgens de Joodse kalender in - https://nl.wikipedia.org/wiki/Rosj_Hasjana


Verdere bijzonderheden op de Nederlandstalige Wikipedia:

    Het portaal van de week gaat over Canada - https://nl.wikipedia.org/wiki/Portaal:Canada


De vorige bijdragen van Wikipedia aan NeTTieS zijn hier te vinden: http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wekelijkse_bijdrage_in_NeTTieS




 
Bij de collega's




*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

 
- Waarom je die iPhone XS toch koopt. 'Hogere prijs maakt hem juist populairder'
https://www.ad.nl/economie/waarom-je-die-iphone-xs-toch-koopt-hogere-prijs-maakt-hem-juist-populairder~a0ac3fe5/
- Google en Facebook gaan betalen voor auteursrechtelijk beschermd materiaal
https://www.ad.nl/economie/google-en-facebook-gaan-betalen-voor-auteursrechtelijk-beschermd-materiaal~a4f23c90/
 
 

*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
 
 
- Apple Xr: de goedkopere iPhone X-telefoon met een LCD-display
http://elektrozine.be/apple-xr-de-goedkopere-iphone-x-telefoon-met-een-lcd-display/
- Canton vernieuwt luidsprekers Vento, Chrono en Chrono SL
http://elektrozine.be/canton-vernieuwt-luidsprekers-vento-chrono-en-chrono-sl/
 

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info


- Firefox wil privacy nog beter beschermen
https://computertaal.info/2018/09/12/firefox-wil-privacy-nog-beter-beschermen/
- Review: Lenovo Yoga 530, klein en betaalbaar – ideaal voor school
https://computertaal.info/2018/09/13/review-lenovo-yoga-530-klein-en-betaalbaar-ideaal-voor-school/


*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net


- Google test vingerafdruk-login op macOS en Android via WebAuthn in Chrome-bèta
https://tweakers.net/nieuws/143387/google-test-vingerafdruk-login-op-macos-en-android-via-webauthn-in-chrome-beta.html
- TU Delft ontwikkelt autonome wendbare gevleugelde insectenrobot
https://tweakers.net/nieuws/143337/tu-delft-ontwikkelt-autonome-wendbare-gevleugelde-insectenrobot.html


*** DATANEWS

http://www.datanews.be


- Bedrijven reageren te traag op GDPR-verzoeken
https://datanews.knack.be/ict/nieuws/bedrijven-reageren-te-traag-op-gdpr-verzoeken/article-normal-1197309.html
- Zorgstart-up Helpper start na Antwerpen en Gent nu ook in Brussel
https://datanews.knack.be/ict/start-ups/zorgstart-up-helpper-start-na-antwerpen-en-gent-nu-ook-in-brussel/article-normal-1197109.html



*** BLOOVI
http://www.bloovi.be/

*** BLOOVI
http://www.bloovi.be/
- Hoe de eeuwenoude Antwerpse ZOO het digitale tijdperk overleeft: “Het blijft moeilijk balanceren tussen speels entertainment en serieuze wetenschap”
https://www.bloovi.be/nieuws/detail/hoe-de-175-jaar-oude-antwerpse-zoo-ook-in-digitale-tijden-relevant-blijft-je-moet-het-perfecte-evenwicht-vinden-tussen-darwin-en-mickey-mouse
- Gratis bestaat niet? Deze Belgische start-up bewijst met zijn disruptieve software voor opticiens het tegendeel
https://www.bloovi.be/nieuws/detail/gratis-bestaat-niet-deze-belgische-start-up-bewijst-met-zijn-disruptieve-software-voor-opticiens-het-tegendeel

 


 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...


  WIKIDPAD: NOTABOEK
Deze open source software is een notaboek maar dan in de vorm van een wiki, waar je je gedachten, ideeën, todo lijstjes, contacten en allerlei andere dingen kan bewaren.
Het bijzondere hier is dat je je informatie kan cross-linken via WikiWords.
http://wikidpad.sourceforge.net/


FBI FIT TEST


Een app voor je iOS toestel, waarmee je kan testen of je fit genoeg bent, zo fit dat je beantwoordt aan de vereisten om een FBI agent te worden. Alle testen die je daarvoor moet afleggen, staan in de app vermeld.
https://itunes.apple.com/app/apple-store/id1308329036


MAGIC HOUR (IOS)
De term 'Magic Hour' (ook 'Golden hour' genoemd), is het oment van de dag rond zonsondergang en zonsopgang dat het licht fantastisch is om mooie foto's te nemen. Dat komt omdat op dat moment de zon tussen 6 graden onder en 6 dagen boven de horizon staat. Deze app vertelt je wanneer dat moment aangebroken is.
https://itunes.apple.com/us/app/magic-hour/id482426006


APOLLO: APP VOOR REDDIT


Deze app voor iPhone en iPad zorg ervoor dat je op een handige en overzichtelijke manier kan bladeren doorheen de verschillende fora op Reddit. Om eens uit te proberen!
https://itunes.apple.com/app/id979274575


CAMMELEON: FOTO'S VERSLEUTELEN
Het lijkt wel een tool voor geheimagenten: met deze app kan je foto's nemen met de camera op jouw smartphone. De app versleutelt ze echter, en vermomt ze. Je kan de foto's dan delen met anderen, maar enkel degene die de ontcijfersleutel bezit, krijgt de echte foto te zien.
https://itunes.apple.com/app/id1399892809


MAILJET: KRUISING TUSSEN MAILCHIMP EN GOOGLE DOCS
Je kan met anderen samenwerken in Google Docs, Trello en Slack. Maar wanneer je het resultaat van die samenwerking moet verzenden als mailing, dan loopt het wat stroef.
Deze tool wil een kruising zijn tussen marketing mailsoftwware Mailchimp en Google Docs. Je maakt in real time samen met je collega's een amil aan, voegt commentaren toe, en werkt met e-mail sjablonen.
https://www.producthunt.com/posts/collaboration-toolkit-by-mailjet
https://www.mailjet.com/


VRIJDAG APPDAG: DONE


Dit is een simpele app die jouw gewoonten noteert - dus wat jij gedaan hebt, vandaar de naam done. Je kan doelstellingen zetten om te bereiken, zodat je gemotiveerd bent. En je kan zelfs meerdere keren per dag een doelstelling tracken.
https://itunes.apple.com/us/app/done-a-simple-habit-tracker/id1103961876

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.



 
 

Het laatste woord....



 


 
NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu 
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier 
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart 
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe 
Marijke Pante,
Marianne Steijlen 
Reinhilde Remaut 
Ludo Cattoor 
Evert Poppen 
Philip Lafeber 
Julien Van den Borre, 
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Frank VDW
Filip Overmeire (Filover) 
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool

In het bijzonder danken wij Wim Wylin voor de vele tips, en Gerard Schaefer voor de spreuk van de week.

- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004



Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Dat kan op deze link

http://www.netties.be/v20/abonnement.php



 

AFSLUITER VAN DE WEEK
Voor geboorte en dood bestaan geen geneesmiddelen -
behalve het intermezzo te waarderen.
-George Santanaya (1863)-