Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
13/9/2018 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Het oor wil ook wat
 
DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 22
Nummer 1072 van 8/9/2018Gegroet lezer,

Bent u het al gewoon, die terugkeer naar het "gewone" leven? De dagelijkse ritmes van naar het werk en terug, van koken en afwassen, en dat van maandag tot vrijdag? Dan was de vakantie wat anders, toch? Maar we hebben eigenlijk geen klagen, als je het goed beschouwt. Een hele weekend vrij. En elke avond ontspanning à volonté, gebracht door uw kijkbuis, het internet, de radio...

In het voorbije decennia zijn onze kijkgewoonten erg veranderd - eerst verkleind: waar de Vlaming in de beginperiode van de tv ook naar "den Holland" keek, of zelfs naar "Den RTBF", is dat stilaan verschoven naar een haast puur Amerikaans aanbod. Wie kijkt er nog naar de Nederlandse tv? BBC? Zelfs de Duitse showd, met hun veren en glitter, raken in het vergeethoekje.

Daarom is het bericht dat je deze week kan lezen erg belangrijk: dat de EU eist dat content-aanbieders zoals een Netflix verplicht een deel van hun aanbod voorbehouden aan plaatselijke content. Zodat wij met zijn allen binnenkort een nog grotere keuze hebben, en de hegemonie van de grote Amerikaanse productiehuizen doorbroken wordt.

Uiteraard blijft onze Netties een van uw bronnen voor informatie (en hopelijk ook voor amusement). En wij hebben ons best gedaan om die vol te stoppen met doordachte informatie. U kan meteen weer heel wat gaan uittesten ook. Dus snel aan uw leesvoer!

Bij leven en welzijn tot volgende week,

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 

 
Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.GOOGLE NEEMT MAATREGELEN TEGEN VALSE TECH-SUPPORT - EN EEN SPANNEND PODCAST VERHAAL DAARROND
Ongetwijfeld heb jij ze ook al opgemerkt: advertenties waarin computerhulp geboden wordt. Van bedrijven die zeggen dat zij erkende servicebedrijven zijn voor computerbedrijven zoals Apple of Microsoft. Maar dat eigenlijk niet zijn, en jou ofwel een ongewenst product aansmeren, jouw probleem niet oplossen, of het zelfs erger maken door malware te plaatsen.

Vaak slagen zij erin om dergelijke advertenties te plaatsen via het Google AdWords netwerk, en daar te bepalen dat hun advertentie vertoond moet worden wanneer mensen een bepaald zoekwoord intikken in de Google zoekmachine. En omdat er heel wat fraude gebeurt met dergelijke advertenties, heeft Google nu beslist dat het hiertegen wil optreden.

Bij Wall Street Journal vind je een voorbeeld van een dergelijke fraude: zoek je naar "Apple Tech support", dan is het eerste zoekresultaat een link naar Appple.com, met een gratis nummer erbij, en de tekst "Get instant help from our experts". Dat nummer behoort echter niet tot Apple, maar tot een call center dat speciaal opgezet is om mensen te bedotten.

Google strijdt al langer tegen dergelijke advertenties, maar wil nu de strijd opvoeren. Het zal het aantal advertenties dat bij dergelijke zoektermen geplaatst wordt, beperken. En bovendien gaat het een verificatie uitvoeren bij de bedrijven die dergelijke advertenties willen plaatsen. Bij Wall Street Journal meer hierover (1).

Over deze fraude hoorden wij toevallig verleden week een spannend verhaal bij Reply All. Het gaat over de twee makers van de podcast, die opgebeld werden door iemand die beweerde dat hun iCloud account gecompromitteerd was, en aanbood om dit probleem op te lossen. Uiteraard had hij door dat dit bedrog was, maar hij speelde het spel mee. Het begin van een spannende zoektocht naar de bedrijven achter deze callcenters, een tocht die eindigde in India. Aanbevolen hoorplezier!
https://www.wsj.com/articles/tech-support-scams-on-google-trigger-crackdown-1535755023
https://www.gimletmedia.com/reply-all/102-long-distance-parts-1-2#episode-player
https://www.gimletmedia.com/reply-all/allAPPLE WERKT DAN TOCH STIEKEM AAN EEN ZELFRIJDENDE AUTO?
Iedereen verwachtte het, dat Apple aan een zelfrijdende auto zou werken. Maar tot nu toe bleef het bij geruchten, er was geen enkele bevestiging. Ook geen indicatie in welke richting je het moest zoeken: zou Apple zijn eigen auto volledig van nul gaan ontwerpen en bouwen, of zou het zich beperken tot de zelfrijdende software die in de auto's van partners ingebouwd wordt?

Dit weekend werd een tipje van de sluier opgelicht. Uit een rapport van California Department of Motor Vehicles blijkt namelijk dat een van die autonome auto's een ongeluk gehad heeft. The Verge is snel om eraan toe te voegen dat het, zoals bij zovele zelfrijdende auto's het geval is, het ongeval niet de schuld was van de software.

We komen ook te weten dat het een omgebouwde Lexus RX450h SUV is, met speciale apparatuur en sensoren aan boord. Hij reed slechts 1 mijl per uur (1,6 km) maar werd aangereden door een auto die er 15 reed (24 km). Niemand werd gewond in de aanrijdende auto.

Volgens The Verge zou Apple ook samenwerken met Volkswagen om een vloot zelfrijdende shuttles te maken voor vervoer van het personeel. Volkswagen zou de auto's leveren en Apple de software.

In elk geval, zo merkt The Verge op, is dit helemaal niet wat oorspronkelijk gepland was in Project Titan: Apple zou zijn eigen elektrische auto bouwen, met ingebouwde autonome software. Maar of die plannen definitief opgeborgen zijn, is nog de vraag: Apple heeft tot nu geen enkel woord gezegd over zijn auto-plannen (1).

O, en ja, "one more thing": Apple zou op 12 september een event houden, en algemeen wordt verondersteld dat het dan nieuwe iPhones zou voorstellen. Traditioneel is het nu de beurt aan een "S" toestel, en dus zou het de iPhone 10 X-S moeten worden - wat door grapjassen smalend "excessive" genoemd wordt, want overdreven duur. 9to5Mac meent over gelekte foto's te beschikken. (2)
https://www.theverge.com/2018/8/31/17807536/apple-self-driving-car-autonomous-vehicle-first-crash-nissan-leaf-rear-ended
https://9to5mac.com/2018/08/30/2018-iphone-xs-design-larger-version-gold-exclusive/MICROSOFT ONTDOET SKYPE VAN OVERBODIGE BALLAST, EN KONDIGT NIEUWSTE UPDATE VAN HET OS AAN
Skype is heel populair, maar de laatste tijd heeft Microsoft er enkele functies ingestopt, die de chat- en videotool moesten moderniseren. Een daarvan was Highlights, een regelrechte kloon van Snapchat: je kon er namelijk foto's en video's posten die na een tijdje verdwenen.

Een functie die niemand gebruikte, en nu heeft Microsoft die dan ook verwijderd. Hierdoor wordt de mobiele versie van Skype veel eenvoudiger. De navigatie wordt gemakkelijker, want nu bestaan er enkel Chats, Calls en Conferences, de hoofdfuncties van Skype. Bij Thurott lees je er meer over. (1)

Nog een ander nieuwtje van Microsoft: het heeft de datum bekend gemaakt waarop de nieuwste update aan het Windows 10 besturingssysteem uitgestuurd zal worden. De 10 October 2018 Update, zoals die droogweg genoemd wordt, zal... op 10 oktober vertrekken.

De belangrijkste nieuwigheden: een cloud klembord waarbij e inhoud op verschillende toestellen gesynchroniseerd wordt, een donkere versie van File Explorer, een verbeterde tool om stukjes tekst te knippen, een verbetering aan Microsoft Edge, en informatie over de prestatieis van je machine in de Xbox Game Bar. Meer bij The Verge (2)
https://www.thurrott.com/cloud/social/170062/microsoft-kills-skypes-snapchat-clone-because-no-one-actually-used-it
https://www.theverge.com/2018/8/31/17805372/microsoft-windows-10-october-2018-updateMOZILLA ZAL TRACKING STANDAARD BLOKKEREN IN DE FIREFOX BROWSER
Goed nieuws voor je privacy: Mozilla heeft aangekondigd dat de nieuwe versies van de Firefox browser standaard zullen verhinderen dat derde partijen jouw online gedrag nog kunnen traceren.

Nu bieden wel alle browsers die optie, zowel Chrome als Bing. Maar je moet dat wel zelf gaan activeren. Mozilla zal nu die actie omkeren: standaard is het tracking geblokkeerd, en jij moet zelf een extra inspanning doen om het traceren terug toe te laten.

Een verfrissend initiatief. Vaak moet je immers bij je browser, de sociale media, echt gaan zoeken naar de instellingen voor jouw privacy en hoe je die moet wijzigen.

Bovendien kondigde het aan dat het ook gaat verhinderen dat websites code in jouw computer injecteren, om hem in te schakelen bij cryptomining (het gebruik van jouw computerkracht om bitcoins te genereren). Hoe het dat gaat doen, is nog niet bekend.

In elk geval: prima gedaan van Mozilla (1)

Wij vonden toevallig bij Gizmodo een interessant artikel over hoe locatie tracking werkt, en waar je het kan beheren in de verschillende apps. (2)
http://fortune.com/2018/08/30/mozilla-firefox-data-tracking/
https://gizmodo.com/how-location-tracking-actually-works-on-your-smartphone-1828356441GOOGLE GEEFT TOE: TITAN SECURITY KEYS WORDEN IN CHINA GEMAAKT
Enkele weken geleden hadden wij het erover dat er stilaan in het hele internetwereldje een wantrouwen aan het ontstaan is, een angst voor spionage door staten. Dat is o.a. een van de redenen waarom in de VS bepaalde producten van Chinese fabrikanten niet gebruikt mogen worden door de overheidsdiensten.

Daarom dat vele waarnemers verwonderd opkeken toen Google aankondigde dat zijn Titan Security Key vervaardigd wordt in China. Dat is een USB-stick die je overal meeneemt, en waarmee je veilig kan inloggen in websites en webdiensten.  Waarnemers vrezen namelijk dat de Chinese fabrikant misschien spionagesoftware in de Titan zou inbouwen, en zo over jouw schouder kan meekijken en alles ziet wat zich op jouw computer bevindt.

Zij roepen Google daarom op om meer transparantie te geven over het productieproces. Meer bij Motherboard.
https://motherboard.vice.com/en_us/article/mb4zy3/transparency-google-titan-security-keys-chinaSTREAMING DIENSTEN KRIJGEN QUOTA OPGELEGD. PROTECTIONISME UITERAARD, MAAR IS HET VERKEERD?
Het magazine Variety kwam dinsdag met een exclusieve primeur: het wist namelijk te vertellen dat de EU werkt aan een directieve waardoor streaming diensten zoals Netflix, Amazon en andere een quota opgelegd krijgen. Zij moeten  namelijk in de toekomst een minimum percentage van plaatselijk geproduceerde content aanbieden. Maar liefst 30%!

Nu houdt natuurlijk iedereen van zijn Amerikaanse reeksen die al binge-watchend uitgekeken worden. Maar is het nog gezond dat al die reeksen in de VS geproduceerd worden? Dat zou immers onze eigen  kunnen omdoen, en zij hebben het al niet  zo gemakkelijk omdat zij voor een klein taalgebied werken.

Wat de EU concreet wil is dat Netflix en co tv-reeksen en filmen financieren door opdracht te geven tot het maken van content, door die aan te kopen of door een bijdrage te leveren aan nationale filmfondsen.

Een nobel idee? Jawel. Tot je leest dat het uiteindelijk neerkomt op een kleine extra bijdrage die de gebruiker moet betalen aan de streaming diensten - dus op kap van de gebruiker. Valt het te vrezen dat er niet eens waarborgen tegenover staan dat de plaatselijke content überhaupt gemaakt wordt?

Feit is in elk geval dat Duitsland al een dergelijke bijdrage vroeg aan Netflix, maar dat deze streaming dienst met succes deze bijdrage betwist heeft bij de rechtbank.
Meer bij Variety.
https://variety.com/2018/film/news/netflix-amazon-local-product-quotas-european-union-law-1202924740/SOCIALE NETWERKEN: DE CONTROVERSIËLE INHOUD VOORTAAN IN DE ACHTERKAMERTJES TE VINDEN
Sociale netwerken, vooral Facebook en in iets mindere mate Twitter, treden op tegen controversiële inhoud. Tweets en Facebook postings worden geschrapt, gebruikers worden tijdelijk gestraft of zelfs definitief geblokkeerd.

Maar het blijkt dat daarmee het probleem niet opgelost is. Want er worden nog altijd controversiële boodschappen geplaatst - alleen zal jij ze niet meteen kunnen zien, omdat zij in besloten groepen op Facebook gepost worden.  Zo werd Alex Jones wel voor 30 dagen geblokkeerd op Facebook, en werden een viertal van zijn pagina's geschrapt; maar de leden van die besloten Facebook-groep bleven al die tijd video's en postings plaatsen.

Wat eigenlijk een kwalijke evolutie is. Want op de publieke pagina's van de sociale media, Facebook én Twitter, kan iedereen reageren. En zullen postings waarin haatboodschappen of racisme verspreid worden, wel wat commentaren krijgen. In die besloten Facebook groepen echter niet, en wordt de filterbubbel nog groter, en de gebruiker nog meer overtuigd van zijn eigen gelijk...

Een achtergrondverhaal hierover bij New York Times.
https://www.nytimes.com/2018/09/03/technology/facebook-private-groups-alex-jones.htmlTIK TOK: HET NIEUWE TROETELTJE VAN DE JONGEREN
Het jonge volkje had tot voor kort twee apps die nu eens niets te maken hadden met Facebook of Twitter, maar volkomen zelfstandig staan. Het gaat om Musical.ly en Tik-Tok, twee videoplatformen met daarachter een sociaal netwerk.

Je kan bij Tik Tok in de mobiele versie muziekvideo's bekijken, zelf korte clips opnemen en bewerken, en special effects toevoegen. Musical.ly doet iets gelijkaardigs, maar dan met de nadruk op live broadcasten. Een dikke maand geleden werd Musical.ly overgenomen door Tik-Tok, en de functies werden versmolten. Enkel Tik-Tok overleefde de fusie.

Daar werd nu een nieuwe functie aan toegevoegd: voortaan kan je commentaren toevoegen aan video's. Geen teksten, maar wel video's die bovenop de bestaande clips gezet worden.

Tussen haakjes: Musical.ly en Tik-Tok zijn beiden in hande van Chinese techgiganten. Het begin van de grote verovering van het westen, door China?
https://techcrunch.com/2018/09/03/tiktok-reactions/
https://techcrunch.com/2018/08/02/musically-tiktok/
https://en.wikipedia.org/wiki/TikTokOUTLOOK VOOR WEB EN WINDOWS IN EEN NIEUW KLEEDJE
Eind verleden jaar werd de nieuwe versie van de Outlook e-mail app al voorgesteld, en nu wordt hij gelanceerd voor het grote publiek, als app voor Windows en als versie voor webmail.

En om de gebruikers ter wille te zijn die niet van grote veranderingen houden, zal je met een gewone klik op een knop terug kunnen keren naar de oude versie, indien de nieuwe je niet bevalt. Bovendien kan je zelf kiezen of je de nieuwe functies en visuele aanpassingen wil hebben, of liever een afgeslankte versie hebt van de app. Andersom kan je aan de ribbon bovenaan zelf ook functies toevoegen,

Een uitgebreide bespreking van de app vind je o.a. bij The Verge en Thurrott.
https://www.theverge.com/2018/9/4/17819636/microsoft-resdesigned-outlook-windows-web
https://www.thurrott.com/cloud/office-365/171012/microsoft-starts-testing-new-outlook-for-windows-experienceCHROME 69 IS ER!
Google heeft deze week de nieuwste versie van zijn Chrome browser uitgebracht, Chrome 69, en wel voor alle platformen: Windows, Mac, Linu, Android en iOS. Er werd wat gesleuteld aan het uiterlijk: afgeronde hoeken, een nieuw kleurenpalet, eenvoudige menu's en tabs waardoor je de icoontjes gemakkelijker kan zien.

Opvallend is in elk geval de adresbalk: die verliest stilaan zijn functie als echte "adres" balk, maar wordt een onderdeel van de zoekmachine. Je kan niet alleen een vraag in deze "omnibox" intikken, maar je krijgt ook een antwoord, zonder dat je een enige pagina moet openen - weliswaar voor simpele dingen zoals evenementen, het weer, of vertalingen.

Ook erg positief is dat de ingebouwde wachtwoord manager je voortaan aanspoort dat je voor elke site een uniek wachtwoord gebruikt. En nog meer beveiliging: websites die https hebben, zullen niet voortaan de extra vermelding "secure" (veilig) vertonen. In de plaats daarvan wordt bij websites die géén https hebben, als "not secure" gelabeld worden. Met andere woorden: https moet het nieuwe normaal worden.

Meer bij The Verge.
https://venturebeat.com/2018/09/04/chrome-69-arrives-with-revamped-design-more-powerful-omnibox-and-better-password-manager/DE GEWONE WINKEL DOET HET GOED, ONDANKS E-COMMERCE
Wie dacht dat de online winkels de dood zouden betekenen voor de klassieke winkels, dacht verkeerd - althans in de VS.

Het blijkt namelijk dat de traditionele winkels het daar goed doen, en zelfs meer inkomsten neerzetten, en dat de klanten er meer geld uitgeven. Het aantal winkels dat de deuren sluit, is geslonken.

Dat komt omdat de klassieke winkelketens een manier gevonden hebben om de webshop-only winkels van weerwerk te voorzien. Zo is het nu eenmaal gemakkelijker om online verschillende modellen en eigenschappen van bijvoorbeeld een toestel te vergelijken, en dan, dankzij de koppeling met het voorraadbeheer, naar de winkel te trekken waar ze dat bepaalde toestel in voorraad hebben. Je kan dan het toestel ook nog echt in handen nemen, een gevoel dat je toch nog altijd graag hebt bij een aankoop. Of je kan in een online schoenwinkel een modelletje graag zien, en de maat bestellen om klaar te zetten in de winkel bij jou in de buurt, zodat jij de schoen kan passen.

Supermarkten kunnen werken met online bestellen, en dan de bestelling afhalen, waarbij je gewoon enkel moet betalen, enz.

Het belangrijkste is: de juiste combinatie vinden tussen online en offline. En vooral: de shopping ervaring aantrekkelijk te maken in de winkel zelf.

Meer in dit artikel hieronder, en bij DTNS wordt in de podcast van dinsdag hierover van gedachten gewisseld.
https://www.pymnts.com/news/retail/2018/physical-shopping-evolve-ecommerce/
http://www.dailytechnewsshow.com/dtns-3360-e-olympics-battle-of-the-thumbs/NOG INTERESSANTE LECTUUR VANDAAG: RUSSISCHE TROLLEN, HOORZITTINGEN IN DE VS, EN SNAPCHAT ZONNEBRILLEN
Google belooft dan wel dat het zijn adverteerplatform beveiligd heeft zodat buitenlandse staten zich niet meer kunnen bemoeien met de politiek. Toch slaagde een groep onderzoekers erin om zich als Russische trollen op te stellen, en zonder enige belemmering politieke advertenties te laten verschijnen. En het kostte hen maar ... $35. (1)

In de VS werden er hoorzittingen gehouden waarin de sociale netwerken zich moesten verantwoorden over het misbruik door buitenlandse mogendheden, om zich in de verkiezingen te mengen. Heel veel postings, allemaal verzameld door Techmeme. (2)

Snap brengt nieuwe modellen uit van zijn slimme bril, Spectacles 2. Die hebben polaroid-lenzen en zien er dus nog meer uit als een gewone zonnebril. Wat als nadeel heeft dat het nog minder opvalt dat je een dergelijke bril op hebt (tenzij het putje winter is natuurlijk). Prijs: $199. (3)
https://www.buzzfeednews.com/article/charliewarzel/researchers-posed-as-trolls-bought-google-ads
https://www.techmeme.com/180905/p12#a180905p12
http://www.theverge.com/circuitbreaker/2018/9/5/17821016/snap-spectacles-2-styles-nico-veronica-pricing-featuresGOOGLE LANCEERT NIEUWE WETENSCHAPPELIJKE ZOEKMACHINE
Er bestaan heel veel wetenschappelijke onderzoeken waarin nuttige resultaten, cijfers, statistieken staan die andere wetenschappers bij hun eigen onderzoek van pas zouden kunnen komen. Maar zij kunnen die niet zo gemakkelijk vinden, omdat er niet echt een zoekmachine voor bestaat.

Daar wil Google nu iets aan doen, met een nieuwe zoekmachine die het Dataset Search noemt. Het is de bedoeling dat universiteiten, overheen en andere instellingen, die hun data online publiceren, metadata tags stoppen in die webpagina's, die dan opgepikt kunnen worden door de zoekmachine. Die metadata zouden onder andere kunnen beschrijven welke persoon of instelling de paper gemaakt heeft, wanneer het onderzoek gepubliceerd werd, hoe de data verzameld werden, enz.

Bij de lancering van Dataset Search zullen er al meteen data te vinden zijn van milieu- en sociale wetenschappen, overheden, en nieuwsorganisaties zoals ProPublica.

Meer bij The Verge.
https://www.theverge.com/2018/9/5/17822562/google-dataset-search-service-scholar-scientific-journal-open-data-accessIS HET EINDE VAN DE URL NABIJ?
Gisteren hadden wij het over de lancering van versie 63 van de Chrome browser. Wired gaat in een artikel in op Chrome, naar aanleiding van het feit dat die browser 10 jaar bestaat nu. Wired overloopt enkele van de grote veranderingen die het gepushed heeft, en dan vooral het gebruik van https.

Maar er zit nog een verandering aan te komen, die erg verregaand kan zijn: een fundamenteel andere manier om URL's te benaderen.

URL staat voor Uniform Resource Locator, en het is het webadres dat je in je browser intikt; Met een domeinnaam die genoteerd staat in de DNS-tabellen van het internet, zodat je naar Netties kan surfen bijvoorbeeld zonder het ingewikkelde IP-adres te kennen, of de route om daar te geraken.

Nu is die domeinnaam maar een deel van het adres - vroeger werd die domeinnaam gevolgd door een soort structuur, aangeduid met / om een pad aan te geven naar de plaats op de server waar het bepaalde artikel staat. Tegenwoordig wordt de titel van het artikel dan gevolgd door een heleboel bijkomende informatie die meegegeven wordt wanneer je een link aanklikt. Daarin staat dan bijvoorbeeld wat de referrer is (de plek waar je die link aangeklikt hebt, bijvoorbeeld een mail), en nog andere informatie. Maar dat is, zelfs in de adresbalk van de gewone browser, bijna niet te lezen. Laat staan in de browser op je smartphone. En anderzijds worden steeds meer url-verkorters gebruikt, vooral in de sociale media, zodat je helemaal geen idee meer hebt van de URL van de website waarnaar je gebracht wordt.

Het feit dat de URL niet meer transparant is, zorgt ervoor dat steeds meer cyberboeven daarvan profiteren om te proberen jou op te lichten, door zich voor te doen als jouw bank, een officiële instelling, enz.

Daarom onderzoeken de ingenieurs bij Chrome manieren om het weergeven van een webadres drastisch te herdenken. Bij Wired kan je enkele opties alvast lezen.
https://www.wired.com/story/google-wants-to-kill-the-url 
 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!


NIEUWE CATEGORIE: SLIMME LUIDSPREKERS ANNEX ROUTER
Verleden week was het de IFA beurs in Duitsland. Er werd heel wat nieuwe hardware voorgesteld, en de slimme luidsprekers hadden er een prominente plaats.

Opvallend was ook dat er een nieuwe categorie producten aan het ontstaan is: routers die tegelijkertijd slimme luidspreker zijn. Het bedrijf Netgear heeft namelijk de Orbi Voice voorgesteld, een mesh router met luidspreker en de Amazon Voice Services aan boord.

De router heeft driebands WiFi tot 2,2 Gbps en twee ethernet poorten. Deze maand zou hij op de markt komen en $300 kosten. (1)

Nog een opvallende luidspreker is de AI Cube van Huawei. Die combineert een slimme luidspreker, met Amazon Voice aan boord, met een LTE SIM-kaart en een WiFI router. Waarom die opvallend is? Omdat het geen kubus is, zoals de naam doet vermoeden, maar een cylinder... (2)

Ondertussen blijft de slimme assistent van Amazon, Alexa, zijn (of haar?) opmars verderzetten. Begin dit jaar waren er 4.000 toestellen die Alexa aan boord hadden, nu zijn dat er 20.000 toestellen. Er zijn nu 50.000 Alexa 'skills', een naam voor voice apps, dingen die je Alexa kan laten doen. Honderduizendden ontwikkelaars in 180 landen werken met Alexa, en 3.500 merken die gebruik maken van Alexa.

Uiteraard zijn er nog de concurrenten: Siri van Apple, Cortana van MIcrosoft, Google Assistant van Google, en zelfs Samsung heeft zijn eigen assistent: Bixby. Je mag dus drie keer raden waar het volgende strijdtoneel van de internet-titanen zich zal afspelen... (3)
https://www.theverge.com/circuitbreaker/2018/8/30/17800146/orbi-voice-alexa-speaker-router-netgear
https://www.theverge.com/circuitbreaker/2018/8/31/17803516/huawei-ai-cube-alexa-speaker-4g-router-amazon-ifa-2018
https://www.cnet.com/news/amazon-alexa-assistant-is-now-in-20k-devices/TOR BROWSER 8.0
Nu is er een nieuwe versie uit van de Tor-browser, waarmee je anoniem kan surfen op het internet. De browser werd oorspronkelijk ontworpen om op het Tor-netwerk anoniem te surfen, waar veel bestanden te vinden zijn die je via P2P kan delen. Maar de laatste jaren is de browser populair geworden omwille van de bescherming van je privacy. Wie avontuurlijk is, kan met deze browser ook op het Darknet gaan - maar wees voorzichtig, en houd het fatsoenlijk!
https://www.chip.de/news/Tor-Browser-8.0-ist-da-Anonym-surfen-unter-Windows-macOS-Android-und-iOS_116275364.html


MET UTORRENT BROWSER SPEEL JE BESTANDEN IN JE BROWSER
Rond de naam "BitTorrent" is er heel wat verwarring. Meestal wordt daarmee verwezen naar het bekende/ beruchte P2P netwerk, waar bestanden (vaak illegaal) gedeeld kunnen worden. Maar er is ook een bedrijf dat BitTorrent heet. En dat is de eigenaar van de twee populairste clients waarmee je torrents kan delen: BitTorrent en uTorrent.

Daar komt nu dus nog wat verwarring bij: een client die uTorrent Web heet, en die belooft dat je bestanden in je browser zal kunnen bekijken - maar niet echt, want je moet ze toch nog eerst downloaden. Het grote verschil met de andere clients is wel dat het downloaden in je browser gebeurt.

Net als bij uTorrent kan je audio en videobestanden al beginnen bekijken terwijl ze nog aan het downloaden zijn. Maar het afspelen gebeurt, in tegenstelling tot uTorrent, in jouw browser.

Redelijk verwarrend - meer bij Venturebeat.
https://venturebeat.com/2018/09/04/bittorrent-launches-utorrent-web-to-let-you-download-and-play-files-in-your-browser/

 
 

Het oor wil ook wat!
Audio op het Internet


DE NEDERLANDSE PODCAST AWARDS

Podcasts: wij zijn fan! En wij niet alleen, steds meer mensen ontdekken het genoegen om een mooi verhaal, een goed gesprek enkel auditief te beluisteren, het te beleven via je oren.
De Dutch Podcast Awards bekronen de beste Nederlandstalige podcasts. En het lijstje met winnaars mag voor jou meteen een bron van inspiratie zijn, om de podcasts uit te testen, en verder te volgen, als ze jou bevallen!
https://fdmg.nl/dpa/
Netties werkt samen met:


 
De nieuwe oogst


   
LETTERTYPE: DE MERKEN

Een origineel lettertype: het bestaat uit de logo's van merken. De G is die van Google, natuurlijk, de A van Amazon, de F van Facebook, enz.  Je ziet alle letters wanneer je in het midden van de pagina begint te typen.
Je kan het lettertype downloaden, maar dan moet je wel je naam en mailadres invullen. En dan... haken wij eerlijk gezegd af. Toch knap gedaan!
[Taal: ENG]
https://www.brandnewroman.com/c?txt=&color=%23000000&bg_color=%23ffffff


EZDL: ZELF MACHINE LEARING ONTWERPEN
Dit is een platform, uitgebracht door Baidu, de Chinese concurrent van Google. Maar geen angst: je kan de site perfect in het Engels bezoeken. Het is de bedoeling van deze site om zonder technische kennis, met gewoon klikken en verslepen, artificële intelligentie modellen te maken en toe te passen zonder een lijntje code te moeten schrijven. Bij Venturebeat lees je meer.
https://venturebeat.com/2018/09/01/baidu-launches-ezdl-an-ai-model-training-platform-that-requires-no-coding-experience/
http://ai.baidu.com/ezdl/sound


TAKE ME BACK TO
Deze website zet je in een virtuele teletijdmachine: je kan terug tot zelfs de jaren 1900, om te zien hoe de wereld er toen uitzag. Je krijgt telkens wat foto's, en je kan de oude kranten uit de VS en het VK uit het bepaalde jaar bekijken.
Een hoogst interessante site!
[Taal: ENG]
https://takemeback.to/


APPSCOPE: APP STORE VOOR WEBAPPS
Ben je geen fan van apps - vind je dat zij teveel ruimte innemen op je toestel? Dan moet je eens overwegen om te werken met Progressive Web Apps (PWA's). Die werken in jouw browser, bieden jou een 'native' ervaring, en dat zonder je ook maar iets moet installeren.
Deze websites is een verzamelplaats van dergelijke PWA's. Wat achtergrond lees je bij The Next Web.
https://thenextweb.com/apps/2018/09/03/appscope-is-an-app-store-for-people-who-hate-installing-apps/
https://appsco.pe/


HOW A CAR WORKS

Hoe werkt de auto. Deze website vertelt het jou, De motor, de versnellingen, de remmen, de ophanging, en wat er ook maar bij een auto aan te pas komt... En deze week geen video's, maar teksten met afbeeldingen. Wel in het Engels. En als iets dergelijks bestaat in het Nederlands, laat het ons even weten?
[Taal: ENG]
https://www.howacarworks.com/


OLMENTA: WAT TE LEZEN?
Deze website wil jou vertellen wat het volgende boek is dat je moet lezen. Niet gebaseerd op jouw persoonlijke voorkeuren, dus je moet geen data delen, en jouw privacy loopt geen gevaar. Wel een selectie van de beste boeken in bepaalde genres.
[Taal: ENG]
http://olmenta.altervista.org/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: RECHTSPRAAK.NL

Een website van onze noorderburen, waar onze eigen overheid een puntje aan kan zuigen. Je vindt er informatie over de verschillende soorten rechtbanken, gerechtshoven, de Hoge Raad der Nederlanden en de bijzondere colleges. Ook leer je hoe de procedures verlopen bij rechtszaken, hoe de rechtspraak georganiseerd is.
[Taal: NL]
https://www.rechtspraak.nl/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: FAMILIEKUNDE ANTWERPEN
Het bijzondere aan deze website is dat je je hier kan inschrijven op de cursus "Speuren naar je voorouders", waarin je leert om info over jouw voorouders te vinden, via stamboomonderzoek.
http://www.familiekunderegioantwerpen.be/


VRIJDAG MULTIMEDIA: DE BESTE ONLINE VIDEOCURSUSSEN
Je kan natuurlijk zelf nieuwe dingen leren op je eentje, worstelend met handboeken, maar het is vaak veel slimmer om meteen een videocursus te volgen. In dit artikel bij Creativebloq vind je de beste videocursussen vermeld, voor het bewerken van video's.
[Taal: ENG]
https://www.creativebloq.com/features/the-best-online-video-editing-courses?adbid=1031186565211545601&adbpl=tw&adbpr=50240546&scid=social76459257


VRIJDAG MULTIMEDIA: OOK DIERTJES VERANDEREN

Een verzameling foto's bij kengaRex, die aantoont hoe hondenrassen met de loop van jaren (100 jaar om juist te zijn) erg veranderd zijn. Nu, als je het ons eerlijk vraagt, dan zien die oudere rassen er toch wel stukken gezonder uit - en comfortabeler voor de hond zelf....
[Taal: ENG]
https://kengarex.com/then-and-now-how-dog-breeds-have-changed-over-the-past-100-years-15-photos/?ref=742


VRIJDAG MULTIMEDIA: PLAYDOH GALERIJ
Een heel knap gevonden site, die heel mooi multimediaal uitgewerkt is. Hierin wordt tevens een beetje de draak gestoken met onze maatschappij. In de kunst-klei van Playdoh worden hier namelijk dieren voorgesteld die er NOG niet zijn, maar wel zullen komen. Je moet wel een mondje Frans spreken om de humoristische teksten te begrijpen.
[Taal: ENG]
http://playdoh-lagaleriedesespeces.com/fr/Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com
 


           W I K I P E D I A
    Een selectie van nieuwe en actuele bijdragen in
       de Nederlandstalige versie van WikpediaWikipedia is een project met als doel een complete encyclopedie op het web te creëren. Iedereen kan Wikipedia gebruiken om informatie te zoeken of toe te voegen. U kunt eenvoudig zelf artikels schrijven, corrigeren of aanvullen. Aanmelden is hiervoor niet nodig, u kunt door op een van de onderstaande pagina's op "Pagina bewerken" te klikken meteen aan de slag.


Deze week zijn onder meer nieuwe artikels verschenen over:

    Wereldkampioenschappen wielrennen 2018 - https://nl.wikipedia.org/wiki/Wereldkampioenschappen_wielrennen_2018
    Model, filmactrice en zangeres van Indonesisch-Duitse afkomst - https://nl.wikipedia.org/wiki/Baby_Huwae
    Monumentaal pand uit de achttiende eeuw in Paramaribo, Suriname - https://nl.wikipedia.org/wiki/Huis_Du_Plessis
    Brits socioloog, filosoof en wetenschapshistoricus die zich onder meer met deeltjesfysica bezig hield - https://nl.wikipedia.org/wiki/Andrew_Pickering
    Dorp met een hoofdzakelijk Druzische bevolking in het Israëlische district Noord - https://nl.wikipedia.org/wiki/Peki%27in
    Nederlands astronoom en experimenteel natuurkundige - https://nl.wikipedia.org/wiki/Martin_Hoek
    Museum in Weil am Rhein, dat is gewijd aan architectuur en ontwerpen - https://nl.wikipedia.org/wiki/Vitra_Design_Museum
    Belgisch politicus voor de Volksunie en vervolgens de VVP - https://nl.wikipedia.org/wiki/Piet_Ronsijn
    Geslacht uit de vlinderbloemenfamilie waar de pindaplant toe behoort - https://nl.wikipedia.org/wiki/Arachis
    Treurspel van Euripides - https://nl.wikipedia.org/wiki/Hekabe_(Euripides)

Daarnaast zijn onder andere de volgende bijdragen actueel:

    Duitse stad waar herhaaldelijk betoogd is tegen het migratiebeleid - https://nl.wikipedia.org/wiki/Chemnitz
    Braziliaans natuurhistorisch museum dat grotendeels is afgebrand - https://nl.wikipedia.org/wiki/Nationaal_Museum_van_Brazili%C3%AB

Verdere bijzonderheden op de Nederlandstalige Wikipedia:

    In september staat Wikipedia in het teken van Suriname en de Caraïben. Ook NeTTies-lezers worden van harte uitgenodigd mee te werken aan artikelen hierover - https://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wikiproject/Wiki_goes_Caribbean

    Het portaal van de week gaat over Brazilië - https://nl.wikipedia.org/wiki/Portaal:Brazili%C3%AB

De vorige bijdragen van Wikipedia aan NeTTieS zijn hier te vinden: http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wekelijkse_bijdrage_in_NeTTieS
 
Bij de collega's*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

 
  - Deze slimme snufjes maken je leven een stuk aangenamer
https://www.ad.nl/digitaal/deze-slimme-snufjes-maken-je-leven-een-stuk-aangenamer~ad8d0538/
- Paul de Leeuw: Bij ons is mobiele telefoon taboe aan tafel, wij praten nog
https://www.ad.nl/binnenland/bij-ons-is-mobiele-telefoon-taboe-aan-tafel-wij-praten-nog~aacee228/

 

*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
 
 
 - Nieuwste OLED-tv Philips met ingebouwde soundbar van Bowers & Wilkins
http://elektrozine.be/nieuwste-oled-tv-philips-met-ingebouwde-soundbar-van-bowers-wilkins/
- Tado zet de stap naar een slimmer klimaatbeheer
http://elektrozine.be/tado-zet-de-stap-naar-een-slimmer-klimaatbeheer/


*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info


- Nieuwe layout voor Google Chrome (Material Design)
https://computertaal.info/2018/09/04/nieuwe-layout-voor-google-chrome-material-design/
- Turla: In en uit haar unieke Outlook backdoor
https://computertaal.info/2018/09/03/turla-in-en-uit-haar-unieke-outlook-backdoor/

 

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- Overheid steekt 26 miljoen euro in ontwikkeling Space Campus Noordwijk en Estec
https://tweakers.net/nieuws/143109/overheid-steekt-26-miljoen-euro-in-ontwikkeling-space-campus-noordwijk-en-estec.html
- BMW voegt volgend jaar eigen stemassistent toe aan auto's
https://tweakers.net/nieuws/143105/bmw-voegt-volgend-jaar-eigen-stemassistent-toe-aan-autos.html


*** DATANEWS

http://www.datanews.be


- Menselijke fout stuurt bezoekers Scarlet.be naar malwaresite
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/menselijke-fout-stuurt-bezoekers-scarlet-be-naar-malwaresite/article-normal-1194315.htmlµ
- Instagram komt met handleiding voor ouders
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/instagram-komt-met-handleiding-voor-ouders/article-normal-1194013.html*** TECHNOLOGIUM
http://www.technologium.be

- Startup June | €2,1M voor Antwerps technologiebedrijf dat energiefactuur goedkoper èn duurzamer maakt.
http://www.technologium.be/startup-june-e21m-voor-antwerps-technologiebedrijf-dat-energiefactuur-goedkoper-en-duurzamer-maakt
- De Twelvesouth AirFly | Draadloos inflight entertainment op het vliegtuig
http://www.technologium.be/de-twelvesouth-airfly-draadloos-inflight-entertainment-op-het-vliegtuig


*** BLOOVI
http://www.bloovi.be/

- Je business doen groeien met digitale marketing? Clo Willaerts geeft deze 6 tips
https://www.bloovi.be/nieuws/detail/je-business-doen-groeien-met-digitale-marketing-clo-willaerts-geeft-tips-tricks
- Kadonation zet volop in op B2B: “Dankzij ons concept kunnen bedrijven hun medewerkers op persoonlijke wijze bedanken”
https://www.bloovi.be/nieuws/detail/kadonation-zet-volop-in-op-b2b-publiek-dankzij-ons-concept-kunnen-bedrijven-hun-medewerkers-op-persoonlijke-wijze-in-de-watten-leggen
 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


 
TIP: JE FOUT HERSTELLEN

Het is je ongetwijfeld ook al gebeurd: je hebt uren gewerkt aan een document, en plots maak je een verkeerde aanslag op je toetsenbord, en is je hele tekst verdwenen. Enkel een knipperende cursor blijft er over.
Wat nu? Geen paniek, niet alles is verloren. Want er bestaan manieren om heel simpel die fout recht te zetten - zelfs als je niet weet wat er eigenlijk gebeurd is.
In de volgende dagen bekijken we enkele manieren.
Om te beginnen is er de toetscombinatie CTRL+Z (in Windows) of Cmcd+Z (voor Mac). Het werkt in ongeloflijk veel programma's, zelfs in je verkenner.
 En meestal kan je verschillende stappen teruggaan.
https://gizmodo.com/how-to-roll-back-changes-and-undo-your-mistakes-in-an-1828710307

TIP: JE FOUT HERSTELLEN IN GOOGLE DOCS
Wanneer je werkt in de Google Docs, maar evengoed in Sheets of Slides (de alternatieven voor Word, Excell en Powerpoint van Microsoft), dan is het even puzzelen: kan je een gemaakte fout herstellen met die toetscombinatie CTRL-Z of Com-Z?
Ja en neen. Want jouw werk wordt altijd instant opgeslagen. Wat uiteraard positief is, want zo loop je niet het gevaar dat een hele dag werk verloren gaat wanneer jouw computer crasht.
Maar hoe zit het dan met het herstellen van fouten? Daarvoor dienen de revisie-versies die gemaakt worden van jouw documenten. Je kan op elk moment teruggaan naar een vorige versie, wanneer de Undo-knop niet ver teruggaat in jouw document.
Hiervoor kies je Bestand / Versies / Versies bekijken. Dan krijg je aan de rechterkant een log te zien van de wijzigingen in je bestand. Om een preview van een bepaalde versie te bekijken, klik je daarop. En om die versie terug te roepen om verder te werken, klik je op Restore this Version.
Je hebt nog meer mogelijkheden: je kan een kopie maken van een bestand, in plaats van de huidige versie te overschrijven. Daarvoor klik je op de drie puntjes naast een versie, en kies je Maak een kopie.
Op datzelfde menu heb je ook de optie Geef deze versie een naam. Die optie kan je gebruiken wanneer je een versie gemaakt hebt, waarnaar je misschien later moet terug kunnen keren.
https://gizmodo.com/how-to-roll-back-changes-and-undo-your-mistakes-in-an-1828710307?utm_medium=socialflow&utm_source=gizmodo_twitter&utm_campaign=socialflow_gizmodo_twitter


 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...


FONTSELF: MAAK JE EIGEN LETTERTYPE


Dit is een extensie voor Photoshop en Illustrator CC, waarmee je elk lettetype in enkele minuten kan omvormen tot een OpenType. Met klikken en verslepen maak je een lettertypeaan, kan je ze een kleurtje geven, enz.
Werkt op PC en Mac.
https://www.fontself.com/?ref=producthunt


OFFICE 365: MEER GEBRUIKERS
Heb je een abonnement op Office 365, dan heeft Microsoft goed nieuws voor jou. Want tot nu konden dan 5 mensen gebruik maken van Office 365, op 10 toestellen in het totaal. Vanaf 2 oktober worden dat er 6, en zij kunenn allemaal Office installeren op hun toestellen en tegelijkertijd op vijf daarvan ingelogd zijn.
Buiten de premium versie van Word, Excel enPowerpoint, heb je ook 1 TB OneDrive cloud opslag.
https://support.office.com/en-us/article/important-news-about-your-office-365-subscription-06828297-4f1d-4059-8748-365d8e658968


DUPLICATI: BACK-UPS MAKEN


Dit is een eenvoudig te bedienen appje, dat stap voor stap via een eenvoudig menu toont hoe je een back-upmaakt. Je krijgt een duidelijke uitleg over de verschillende opties, en je kan ook je data extern, dus in de cloud backuppen.
https://www.chip.de/downloads/Duplicati-64-Bit_48246467.html
https://github.com/duplicati/duplicati


TOR BROWSER 8.0
Nu is er een nieuwe versie uit van de Tor-browser, waarmee je anoniem kan surfen op het internet. De browser werd oorspronkelijk ontworpen om op het Tor-netwerk anoniem te surfen, waar veel bestanden te vinden zijn die je via P2P kan delen. Maar de laatste jaren is de browser populair geworden omwille van de bescherming van je privacy. Wie avontuurlijk is, kan met deze browser ook op het Darknet gaan - maar wees voorzichtig, en houd het fatsoenlijk!
https://www.chip.de/news/Tor-Browser-8.0-ist-da-Anonym-surfen-unter-Windows-macOS-Android-und-iOS_116275364.html
 


(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.


Het laatste woord.... 


 
NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu 
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier 
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart 
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe 
Marijke Pante,
Marianne Steijlen 
Reinhilde Remaut 
Ludo Cattoor 
Evert Poppen 
Philip Lafeber 
Julien Van den Borre, 
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Frank VDW
Filip Overmeire (Filover) 
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool

In het bijzonder danken wij Wim Wylin voor de vele tips, en Gerard Schaefer voor de spreuk van de week.

- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Dat kan op deze link

http://www.netties.be/v20/abonnement.php 

AFSLUITER VAN DE WEEK
Een man die te oud is om te leren,
is waarschijnlijk altijd te oud geweest om te leren.
-Henry S. Haskins-