Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
6/9/2018 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat
 
DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 22
Nummer 1071 van 1/9/2018Gegroet lezer,

En jawel, we zijn weer in september beland. De tijd dat de kruisspinnen naar buiten komen, en hun prachtige webben overal spannen. Ook waar je 's ochtends langs komt, en nietsvermoedend een plakkerige draad van het web tegen je gezicht geplakt krijgt. Maar als dat het ergste is dat je die dag zal overkomen, dan heb je een luizenleven :)

Deze week hebben wij opzettelijk getracht om niet teveel uit te wijden over politieke achtergronden bij de tech evoluties. Enkele artikels daarover zijn nog in onze lijst geslopen, maar eventjes waren wij alle politiek beu. En hebben we ons geconcentreerd op meer mondaine artikels, zoals nieuwe functies bij diensten zoals YouTube, Snapchat, Facebook en co. Een hele verademing :)

Veel leesplezier gewenst, en bij leven en welzijn tot volgende week!

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 

 
Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.

SOCIALE NETWERKEN EN PROPAGANDA: HET IRAN-VERHAAL
Twee berichtjes waarbij Iran betrokken is, om de week te beginnen.

Iran propaganda al sinds 2017
Bij NBCNews kan je lezen dat vrijwillige moderatoren opgemerkt hadden dat Iran via valse accounts propaganda verspreidde op Reddit. En dat een jaar vooraleer deze propaganda ontdekt werd bij Twitter en Facebook.

Zij hadden deze informatie doorgegeven aan het beheer van Reddit, de vijfde meest bezochte website in de VS, maar dat reageerde toen niet. Pas nadat Twitter en Facebook naar buiten kwamen met de Iran-berichten, schoot Reddit in actie en startte het een onderzoek.

Volgens het artikel is een deel van het probleem te wijten aan het feit dat het contact tussen de vrijwillige moderatoren van 'subreddits' (gesprekken die rond een sub-thema draaien) en de admins (de moderatoren die in loondienst zijn bij Reddit) stroef verloopt. Reddit heeft beloofd dit te verbeteren (1).

Propaganda, geen destabilisatie volgens FireEye
Bij Wired lees je dan weer een interessante conclusie. Het beveiligingsbedrijf FireEye, dat de valse accounts op het spoor kwam bij Twitter en Facebook, stelt namelijk dat de websites waarnaar die valse accounts verwijzen berichten bevatten die niet zozeer bedoeld zijn om het land te destabiliseren door verdeeldheid te zaaien, zoals gemeend wordt dat de bedoeling is van de Russische hackers. Neen, het zou gewoon de bedoeling zijn om Iran in een beter daglicht te zetten en de belangen van Iran te verdedigen.

Deze propaganda was vooral tégen de Amerikaanse president gericht, met hashtags zoals #LockHimUp, of #NotMyPresident. De reden is heel simpel: sinds Trump aankondigde dat hij voor het presidentschap ging, maakte hij er geen geheim van dat hij de Iran-deal wou opzeggen.

Meer hierover bij Wired. Je ziet het: de tech-wereld ontsnapt niet aan de politieke strijd - integendeel: het lijkt erop dat de digitale wereld het strijdtoneel bij uitstek geworden is voor de grote spelers....(2)
https://www.nbcnews.com/tech/tech-news/volunteers-found-iran-s-propaganda-effort-reddit-their-warnings-were-n903486
https://www.wired.com/story/iran-global-propaganda-fireeyeBEVEILIGINGSLEK BRACHT PIN-CODE VAN 77 MILJOEN T-MOBILE GEBRUIKERS IN GEVAAR
Twee security researchers hebben twee verschillende beveiligingslekken ontdekt, die ervoor zorgden dat de PIN-code van T-Mobile en AT&T gebruikers zichtbaar waren. Het gaat enerzijds om een lek in de Apple online store, en anderzijds een lek bij Ausrion, een verzekeringsbedrijf voor telefoons.

Het gebeuren wijst op een toch wel zorgwekkend fenomeen: het feit dat telefoonnummers steeds meer gebruikt worden om ons te identificeren. Want steeds vaker wordt er een sms gestuurd met een code, wanneer je een two-factor authenticatie inlog bij een website of webdienst gebruikt.

Welnu, wanneer hackers toegang hebben tot jouw PIN-code, kunnen zij gemakkelijk jouw telefoonnummer spoofen en die authenticatie wegkapen. (1)

Een commentaar bij Slashdot (2) gaat nader in op dit risico.
https://www.buzzfeednews.com/article/nicolenguyen/tmobile-att-account-pin-security-flaw-apple
https://it.slashdot.org/story/18/08/26/1529209/phone-numbers-were-never-meant-as-id-now-were-all-at-risk?utm_source=slashdot&utm_medium=twitterYOUTUBE ADVERTENTIES GAAN NOG EEN TIKKELTJE VERVELENDER WORDEN...
Je klikt een link aan naar een YouTube filmpje. Maar dan moet je eerst een advertentie bekijken, die je pas na X seconden kan wegklikken. En je ergert je blauw natuurlijk.

Die ergernis zou in de toekomst nog kunnen toenemen. Want tot nu toe waren de "wegklikbare" advertenties enkel voorbehouden tot selecte videokanalen van YouTube. Het videoplatform wil dat echter uitbreiden tot àlle YouTube partners.

Het blijkt namelijk dat adverteerders bereid zijn om meer geld te betalen voor het feit dat je een advertentie niet kan wegklikken - want dan word je wel verplicht om die uit te zitten.

Dit betekent dus meer geld voor YouTube. En ook meer geld voor de makers van de filmpjes. Goed nieuws voor hen, minder goed nieuws voor jou!
Meer bij Mashable.
https://mashable.com/2018/08/24/youtube-non-skippable-ads/?europe=true#f3h3rQyvmiqsBITCOIN: NOG ALTIJD EEN ENORME ENERGIEVERSLINDER
De tijd dat je met bitcoins van de ene dag op de andere rijk kon worden, lijkt (even) voorbij. De gekke bokkensprongen van de virtuele munt lijken wat gekalmeerd. Toch blijft de investeerderswereld verzot op dit nieuwe beleggingsmiddel.

Wij hebben er echter vroeger al bij stilgestaan, dat het 'minen' van bitcoins enorme hoeveelheden energie verslindt. En dat dit, in tijden dat iedereen moet bezuinigen op energie, eigenlijk niet te verantwoorden is. Want het enige wat het 'minen' van bitcoins inhoudt, is een nog zeldzamere bitcoin te produceren. Terwijl die computerkracht voor veel nuttigere zaken gebruikt zou kunnen worden.

Volgens een artikel bij Great Wall of Numbers zouden dec blockchain netwerken van Bitcoin, Bitcoin Cash, Ethereum, Litecoin en Monero samen evenveel elektriciteit gebruiken als heel Nederland. En dat wil al wel wat zeggen (1)

De auteur van het artikel stelt dat deze enorme hoeveelheid energie die verbruikt wordt, voor een deel te verklaren is door de beveiliging die het moet voeren tegen aanvallers. En minder energie-intensief netwerk zou per definitie minder veilig zijn.

Ondertussen waarschuwt een artikel bij CNBC ervoor dat een implosie van Bitcoin naderbij komt. De voorspelling komt van Jordan Belfort, een makelaar op wiens verhaal de film "Wolf of Wall Street" gebaseerd is.

Volgens Belfort is de Bitcoin een grote valkuil, en heel wat eerlijke mensen zullen in de valkuil vallen, en zware schade leiden. (2).

Geen bijster optimistich vooruitzicht!
https://www.ofnumbers.com/2018/08/26/how-much-electricity-is-consumed-by-bitcoin-bitcoin-cash-ethereum-litecoin-and-monero/
https://www.cnbc.com/2018/08/27/wolf-of-wall-street-warns-investors-of-the-next-big-trap-bitcoin.html
https://twitter.com/freek_niesten/status/1032586245820637186VERZEND MUZIKALE GIFJES VIA SNAPCHAT
GIF's zijn enorm populair. Nog altijd. Het is zo leuk om met een grappige GIF te antwoorden op een tweet, of een blijk van afkeuring of verstomming te geven...

Een bijzondere vorm van GIF's zijn muzikale GIFS, zoals TuneMoji ze maakt. Hierbij wordt een laag muziek (of gesproken audio) samen met de GIF in een loop gelegd. TuneMoji is een app, met een database die je kan doorzoekn op trefwoord, of emoji. En wanneer je je muziekGIF gekozen hebt, kan je bepalen waar je die gaat delen.

Voortaan behoort ook Snapchat tot de opties. Want TuneMoji werkt voortaan nauw samen met Snapchat, via de nieuwe developer kit van Snapchat: Snap Kit. Helaas kan je niet rechtstreeks van uit Snapchat een TuneMoji kezen - je moet de GIF vanuit de app pushen naar Snapchat.

Meer bij The Verge.
https://www.theverge.com/2018/8/26/17780048/snapchat-tunemoji-integration-musical-gifs-songsGOOGLE: HOMMELES MET TRUMP, GO SEARCH APP SPREEKT, EN ZELFGEMAAKTE EMOTICONS
Vandaag staat Google in de belangstelling. OM te beginnen: de tech-gigant, ooit begonnen als nederige zoekmachine, krijgt ervan langs van president Trump. Die beschuldigt Google ervan dat het in zijn zoekmachine de voor Trump positieve artikels lager in de zoekresultaten plaatst, om de negatieve artikels bovenaan te zetten. Trump voegde eraan toe dat de situatie "aangepakt zal worden" - wat je als een dreigement zou kunnen opvatten.

Google heeft zich al verweerd tegen de beschuldiging, en ontkent de beschuldigingen: het algoritme kent geen vooroordeel (1)

Google klavier Gboard maakt Bitmoji van jouw selfie
Het volgende bericht is iets luchthartiger.  Met je google klavier Gboard, kon je al leuke Bitmoji stickers toevoegen aan je teksten. Daar komt nu nog een grappig extraatje bij: gepersonaliseerde stickers. Met behulp van machine learning, neurale netwerken en artistieke illustraties om van jouw selfie een gepersonaliseerde bitmoji te maken, die jou kleur van huid, haar, ogen, de vorm van jouw gezicht heeft, en eventuele gelaatsbegroeiing.

Je kan zo'n ding maken door eerst vanuit Gboard de Mini functie te activeren, en daarna een selfie te nemen. Daarna wordt automatisch een avatar aangemaakt, en ken je verschillende stickers aanmaken om overal te gebruiken. Meer bij Engadget (2)

Google Go zoe-app leest voor
Een derde bericht bettreft de Google Go search app. Dat is een afgeslankte versie van de app , speciaal voor opkomende markten waar mensen een toestel hebben met weinig computerkracht of geheugen, of waar de internetverbindingen duur/ zwak zijn.

Die app zal voortaan de zoekresultaten kunnen voorlezen, in de 28 talen waarin de app beschikbaar is. En omdat dit erg handig is, ook voor andere gebruikers, zou Google overwegen om deze mogelijkheid om de resultaten voor te lezen ook naar andere Google apps uit te breiden. (3)
http://gizmodo.com/president-trump-accuses-google-of-rigging-search-result-1828647850
https://www.engadget.com/2018/08/27/google-gboard-mini/
https://techcrunch.com/2018/08/27/google-go-website-reading/BING SPOTLIGHT: NIEUWS HUB
Wij vermoeden dat niet echt veel internauten Bing als zoekmachine gebruiken - het is al Google wat de klok slaat. En dat wil Microsoft natuurlijk veranderen. En het nieuwe initiatief, Bing Spotlight, kadert in die poging.

Het gaat om een eigen keuze van nieuws, dat in perspectief gezet wordt. Er komt een tijdlijn, die toont hoe het nieuws evolueert, naast verschillende perspectieven van verschillende nieuwsbronnen. En ook verwante media postings over dat bepaalde onderwerp.

Vooral bij controversieel nieuws kan het nuttig zijn om meerdere bronnen te lezen. Alhoewel Microsoft hieraan toevoegt dat het enkel "high quality" bronnen zijn, die beantwoorden aan de Bing News PubHub Guidelines. Zodat je kan verwachten dat "alternatieve" bronnen zoals Breitbart niet in de Spotlight vermeld zullen worden. En dat zal ongetwijfeld weer op protest onthaald worden van Amerikanen ter rechter zijde in de VS, die Breitbart als een belangrijke (en betrouwbare) nieuwsbron beschouwen...
https://searchengineland.com/bing-spotlight-the-latest-news-powered-by-ai-and-human-editors-304433YOUTUBE TELT DE MINUTEN, EN HANGOUTS WORDEN WAT PITTIGER
Ach, gaan we voor de verandering nog eens wat Google-nieuws brengen? De tech-gigant zou wel eens in de vergeethoek kunnen raken (not!)

Om te beginnen: YouTube is onlangs gestart met een "digital wellbeing" initiatief. Dat moet je via de digitale weg beter en gezonder gaan laten leven. En een van de dingen die daarbij hoog op de lijst staan, is het beperken van de tijd die je doorbrengt door naar het kleine scherm te kijken.

Daarom werd voro YouTube een tool ontwikkeld, die jou vertelt hoeveel tijd je doorgebracht hebt met het bekijken van filmpjes. Met uiteraard als doel dat je tijd gaat minderen.

De 'Time Watched' functie vertelt je hoeveel tijd je vandaag, gisteren, de voorbije 7 dagen doorgebracht hebt met het bekijken van YouTube filmpjes. (1)

Voor het tweede bericht kunnen we heel kort zijn: Hangouts Chat, een concurrent voor Slack die zich vooral tot bedrijven richt, zal voortaan ook emoji's krijgen. Blijkbaar is het ook voor medewerkers van bedrijven noodzakelijk om berichten te kunnen voorzien van een emotie :)

Meer bij TechCrunch.
https://techcrunch.com/2018/08/27/youtube-expands-its-digital-wellbeing-tools-to-track-time-spent-watching-videos/
https://techcrunch.com/2018/08/27/hangouts-chat-googles-slack-competitor-gets-emoji-reactions/YOUTUBE MUSIC GAAT OOK IN BELGIË DE CONCURRENTIE AAN MET SPOTIFY
Streaming muziek is heel populair. Het is Spotify, opgericht in 2006, dat het concept van streaming muziek volgens speellijstjes liet inburgeren in Europa: het telt nu een 70 miljoen gebruikers. Later volgde ook Apple met een streaming abonnement, en het zit nu aan 40 miljoen abonnees.

Maar waar bleef Google? Die vraag wordt deze week beantwoordt, want Google heeft zijn Google Play Music gelanceerd, een streaming muziekabonnement met twee versies: gratis, mits je advertenties bekijkt, en premium (€9,99 per maand), met eveneens het recht om muziek te downloaden om offline te beluisteren.

Is Google Music de moeite waard? Volgens de reviews die wij lazen, is het antwoord bevestigend. Want vergeet niet dat Google zijn zoekmachine kan inzetten om de perfect bij jou passende muziek te serveren - en Google weet nu eenmaal heel veel over jou en jouw voorkeuren.

Bovendien is Google erg snel in het opzoeken van de artiest / de song die jij speciaal wil beluisteren - zelfs indien je de naam verkeerd spelt: de Google algoritmes vinden de song wel.

En tot slot: bij de muziek vind je ook clips van YouTube, als je die bekijken wil. Het gaat dan om de officiële clips van de songs, en beelden van concerten. Dat kan je uiteraard ook uitschakelen, wanneer je de muziek als achtergrond gebruikt tijdens je werk, en je toch geen tijd hebt om de beelden te bekijken.

RTL.be heeft trouwens een slimme tip: in plaats van het 9,99 euro Music Premium abonnement te kiezen, is het misschien interessant om het 2 euro duurdere YouTube Premium te kiezen. Dat geeft je de muziek van YouTube Premium, maar ook het recht om reclame op YouTube te skippen. Bovendien krijg je bij YouTube Premium ook de mogelijkheid om content offline te bekijken, en krijg je toegang tot alle  YouTube Oriringals video's.

Om dus eens uit te proberen!
https://www.rtl.be/info/magazine/hi-tech/youtube-music-concurrent-de-spotify-debarque-en-belgique-on-l-a-deja-essaye-et-on-vous-explique-tout-1054360.aspx
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.google.android.music&hl=enDAN TOCH VOOROORDELEN BIJ FACEBOOK?
Gisteren vermeldden we nog dat Google ervan langs kreeg van president Trump, omdat het de negatieve artikels over hem bovenaan zou zetten, en de positieve artikels pas later zou tonen. Google verdedigde zich toen met de stelling dat het gewoon algoritmes zijn die hun werk doen.

Maar vandaag kan je lezen bij o.a. de New York Times dat personeelsleden bij Facebook zich verenigd hebben, om de "intolerante" liberale cultuur die er bij het bedrijf heerst, aan te klagen. Op een interne messageboard verscheen de tekst: "Wij zijn een politieke monocultuur, die intolerant is tegenover andere meningen".  De tekst gaat verder: "Wij beweren alle perspectieven te verwelkomen, maar iedereen die een gezichtspunt vertolkt dat in tegenstelling is tot de links-neigende ideologie, wordt al snel aangevallen, en vaak dan nog in meutes".

De groep noemt zich "FB'ers for Political Diversity", en kan ondertussen op de steun van meer dan een honderdtal werknemers rekenen. Maar tegelijkertijd roept de groep protest op bij andere werknemers, die menen dat de aanklacht van de groep een belediging was voor minderheden.

Niet eenvoudig dus - en uiteraard nieuw koren op de molen voor president Trump, die al langer beweert dat niet alleen MSM (main stream media) alle berichtgeving vanuit een linkse optiek brengen, en dat de tech bedrijven hard optreden tegen controversiële postings vanuit de rechterzijde, terwijl even beledigende  postings, gedaan vanuit de linkerzijde over 'witte mensen', ongemoeid gelaten worden....

Meer hierover bij New York Times, Mashable ... en natuurlijk de vele discussies hierover op Twitter.
https://www.nytimes.com/2018/08/28/technology/inside-facebook-employees-political-bias.html
https://mashable.com/2018/08/28/facebook-conservative-political-diversity/?europe=true#20T0d.B4DsqZINSTAGRAM WIL ZIJN GEBRUIKERS BETER BESCHERMEN
Wanneer men het heeft over "vijandige sfeer", beledigingen, ongewenste content op de sociale media, dan denkt men meestal aan Twitter en Facebook. Maar ook Instagram begint last te krijgen van ongewenste content - een massa bots werd de laatste tijd opgemerkt, heel veel valse accounts, zelfs valse volgers, en propaganda uit allerlei hoeken. En dat terwijl Instagram eigenlijk rond foto's draait...

Daarom heeft Instagram deze week een plan voorgesteld om de veiligheid op het platform en zijn meer dan een miljard gebruikers te verbeteren. Dat plan bestaat uit drie pijlers:

1 Meer duidelijkheid over de accounts: voortaan zal je op een profiel de datum zijn wanneer de account angemaakt werd, waar, met welke accounts volgers gedeeld worden, of er een wijziging doorgevoerd werd aan de naam van de account, en of/welke advertenties te account vertoont. Dit alles is terug te vinden in de rubriek "About this Account", die deze herfst uitgerold wordt.

2 Er komen meer geverifieerde accounts. Zo'n account aanvragen doe je via je profiel, het menu aantikken, en dan Instelling onderaan. Kies "Verzoek om Verificatie". Je moet dan wel je persoonlijke gegevens doorgeven, uiteraard.

3 De mogelijkheid om in te loggen via 2factor authenticatie, o.a. via DUO mobile en Google Authenticator.
http://fortune.com/2018/08/28/instagram-security-verified-accounts/FACEBOOK WIL JE LATEN KENNISMAKEN MET MENSEN WAARMEE JE IETS GEMEEN HEBT
Een bericht dat al enkele dagen oud is, maar toch wel belangrijk genoeg om te vermelden. Het gaat om een functie bij Facebook die enerzijds leuk kan zijn, maar anderzijds weer creepy - het bewijst immers weer hoeveel Facebook van jou weet.

Het gaat om de functie "things in common" (dingen die je gemeenschappelijk hebt), die in sommige commentaren zal verschijnen. Wanneer je een publieke conversatie leest, zoals op de pagina van een merk of een uitgever, dan zal Facebook bij sommige personen, die een commentaar geplaatst hebben, en die jij nog niet toegevoegd hebt tot jouw vrienden, dingen zien verschijnen zoals "jullie gingen allebei naar die of die school", of "jullie zijn allebei van Antwerpen".

Wat Facebook ook nog kan vermelden: jullie maken allebei deel uit van dezelfde Facebook groep, of jullie werken allebei voor hetzelfde bedrijf maar zijn nog geen Facebook vrienden.

Voorlopig gaat het om een test op bescheiden schaal, vooral in de VS. Of en wanneer deze functie voor iedereen ingevoerd gaat worden, is niet bekend.
https://www.cnet.com/news/facebook-tests-things-in-common-label-to-try-to-connect-non-friends/FACEBOOK WATCH GAAT INTERNATIONAAL
Neen, dit artikel gaat niet over een smartwatch dat Facebook gaat uitbrengen - de naam van dit Facebook is een beetje slecht gekozen en zaait inderdaad verwarring. Het gaat om video, en welbepaald om video on demand voor content die uit verschillende episodes bestaat.

Watch werd al in augustus 2017 gelanceerd in de VS; de bedoeling was de gebruiker feuilletons en te laten ontdekken en de werken van videomakers. met als uiteindelijke bedoeling dat zij daarover gesprekken zouden opstarten met vrienden, andere fans en de videomakers zelf. Watch is mettertijd geëvolueerd: het werd socialer, door het bijvoorbeeld gemakkelijker te maken  om te zien welke video's jouw vrienden geliked of gedeeld hebben. Dit jaar nog kwamen daar dan interactieve functies bij zoals polls en quizzen, om een heuse community te laten ontstaan rond de makers en de gebruikers.

Nu dus gaat Facebook Watch wereldwijd. Over hoe het systeem (en de advertenties errond!) werken vind je info bij Variety.
https://variety.com/2018/digital/news/facebook-watch-international-rollout-1202918777/
http://newsroom.fb.com/news/2018/08/facebook-watch-global/VS: IP-NUMMER IS GEEN BEWIJS
In de Verenigde Staten heeft het Court of Appeal, het beroepshof dus, een belangrijke uitspraak gedaan in een zaak van vermeende inbreuken op auteursrechten. Bij nasporingen naar wie bepaalde muziek gedownload had, werd een IP-nummer gevonden dat aan een bejaardentehuis behoorde. Omdat elk van die residenten of het personeel de inbreuk gemaakt kon hebben, ging de advocaat die de klacht ingediend had, achter de uitbater van het home, omdat die verantwoordelijk zou zijn.

De rechter heeft nu beslist dat gewoon het feit dat een IP-nummer geregistreerd is op een bepaalde persoon, geen bewijs vormt dat die persoon de inbreuk gepleegd heeft.

Op het vonnis en de verschillende aspecten ervan wordt ingegaan in een artikel bij TechDirt.
https://www.techdirt.com/articles/20180829/00360440535/important-appeals-court-ruling-states-clearly-that-merely-having-ip-address-is-insufficient-infringement-claims.shtml

  
 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!GEEN ARTIFICIAL INTELLIGENCE ZONDER ARTIFICIAL STUPIDITY?
Twee wetenschappers, Michaël Trazzi van de Sorbonne universiteit in Frankrijk, en Roman V. Yampolsky van de universiteit van Louisville, onderzoeken de verdiensten van Artificial Stupidity. Het idee hierachter is dat Artifical General Intelligence, de slimse soort AI, geen computationele en cognitieve beperkingen kent, zoals de mensen. En daarom een bedreiging zou kunnen vormen voor de mens, iets waarvoor o.a. de overleden Stephen Hawking waarschuwde.

Dus willen ze AI Artificially Stupid (dom) maken, dus opzettelijk menselijke fouten inwerken in de AI, om hem meer op de mens (en zijn feilbaarheid) te laten gelijken. Het zou gaan om 14 menselijke vooroordelen, zoals het Bandwagon effect (iedereen springt, dus ik spring mee), confirmation bias (iedereen vindt het goed, ik eigenlijk niet maar het zal wel goed zijn dan), enz.

Een interessant artikel hierover bij The Next Web.
https://thenextweb.com/artificial-intelligence/2018/08/23/want-to-make-robots-more-human-try-artificial-stupidity/BANG & OLUFSON STOPT DE GOOGLE ASSISTANT IN ZIJN BEOSOUND LUIDSPREKERS
Wie zei daar dat Android voor de 'armoezaaiers' is, voor de mensen die zich geen iPhone kunnen betalen? Lange tijd heeft het Android OS dit imago gehad, maar de laatste jaren zijn er steeds meer fabrikanten gekomen die Android in high-end toestellen stoppen, en een hoogkwalitatieve  gebruikservaring bieden. Een trend die nu bevestigd wordt door Bang & Olufson, dat in twee van zijn duurdere luidsprekers, de Beosound1 en BeoSound2, de Google Assistant gaat inbouwen.

Die luidsprekers, waarvan de prijs start vanaf $1.750, hebben een opmerkelijk, kegelvorming design. Zij ondersteunen reeds een aantal draadloze streaming mogelijkheden zoals ChromeCast, AirPlay2, Spotify Connect. En voortaan zal je dus met deze luidsprekers ook je domotica kunnen bedienen, via de Google Assistant.

Meer bij The Verge.
https://www.theverge.com/circuitbreaker/2018/8/26/17776910/bang-olufsen-google-assistan-beosound-speakersGARMIN VIVOSMART 4: NOG SLIMMERE TRACKER
Het verschil tussen de 'trackers' en de 'slimme uurwerken' begint zich duidelijker af te tekenen. Een tracker doet minder, maar wat hij doet, doet hij beter. En hij houdt het lang vol met één batterijlading. Een slim uurwerk doet veel meer, maar is in sommige functies beperkt. En de batterijduur is veel korter.

Trouwe lezers weten dat wij fan zijn van trackers, vooral omwille van die batterijduur. Nu is er een nieuwe uit van Garmin, die ons ook wel interesseert. Het gaat om de Vivosmart 4. Die heeft als bijzondere eigenschap dat hij ook de zuurstof in je bloed meet, met een monitor die hij "pulse ox" noemt. Door de zuurstofverzadiging 's nachts te meten, kan hij ook de kwaliteit van je slaap meten: de lichte, diepe, en REM fases van je slaap.

Dit alles kan je dan nadien bekijken via de Garmin Connect app.

Door je stress, hartslag en slaapkwaliteit te combineren berekent de tracker ook je "Body Battery energy". Een uitvoerige beschrijving met foto's bij Engadget. De tracker is zelfs tamelijk goedkoop te noemen: vanaf $129;
https://www.engadget.com/2018/08/30/garmin-vivosmart-4/?guccounter=1

 

 
 

W I K I P E D I A
    Een selectie van nieuwe en actuele bijdragen in
       de Nederlandstalige versie van WikpediaWikipedia is een project met als doel een complete encyclopedie op het web te creëren. Iedereen kan Wikipedia gebruiken om informatie te zoeken of toe te voegen. U kunt eenvoudig zelf artikels schrijven, corrigeren of aanvullen. Aanmelden is hiervoor niet nodig, u kunt door op een van de onderstaande pagina's op "Pagina bewerken" te klikken meteen aan de slag.


Deze week zijn onder meer nieuwe artikels verschenen over:

    Japans schrijver, dichter en agricultuurdocent - https://nl.wikipedia.org/wiki/Kenji_Miyazawa
    Sedimentair bekken in Brazilië - https://nl.wikipedia.org/wiki/Campos-bekken
    Protestants kerkgenootschap in de Volksrepubliek China - https://nl.wikipedia.org/wiki/Patriottische_Drie-Zelf_Beweging
    Ontvoering van Heinrich Kreipe - https://nl.wikipedia.org/wiki/Ontvoering_van_Heinrich_Kreipe
    Oostenrijks voetbalcoach en voormalig voetballer - https://nl.wikipedia.org/wiki/Adi_H%C3%BCtter
    Romeinse stad in de Welshe regio Monmouthshire - https://nl.wikipedia.org/wiki/Venta_Silurum
    Door Lockheed ontwikkeld experimenteel vliegtuig - https://nl.wikipedia.org/wiki/Lockheed_CL-1200_Lancer
    Begrip uit de wiskunde: subfaculteit of Montmort-getal - https://nl.wikipedia.org/wiki/Subfaculteit_(wiskunde)

Daarnaast zijn onder andere de volgende bijdragen actueel:

    Verdachte in zaak Nicky Verstappen aangehouden - https://nl.wikipedia.org/wiki/Dood_van_Nicky_Verstappen#Heropening_en_grootschalig_DNA-onderzoek

Verdere bijzonderheden op de Nederlandstalige Wikipedia:

    Het portaal van de week gaat over de Islam - https://nl.wikipedia.org/wiki/Portaal:Islam

De vorige bijdragen van Wikipedia aan NeTTieS zijn hier te vinden: http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wekelijkse_bijdrage_in_NeTTieS
Het oor wil ook wat!
Audio op het InternetPODCAST: REPLY ALL
In een van onze nieuwsartikels van vandaag hadden wij het over Reddit. Dat is een sociale nieuwssite, waar iedereen nieuws kan aanbrengen en het naar de voorpagina kan stemmen.

Reddit speelt een belangrijke rol in de zogenaamde "Pizzagate" - een schandaal dat zich afspeelde tijdens de Amerikaanse verkiezingen. Je moet weten dat een hele reeks e-mails van medewerkers van Hilary Clinton, de zogenaamde Podesta mails, buitgemaakt werden en online gegooid werden. Via Reddit werden die nauwkeurig bestudeerd, en men meende er een heus complot, een kinderporno-netwerk in te ontwaren, met allerlei codewoorden.

Uiteindelijk leidde deze vele discussies ertoe dat sommigen deze theorie voor waar aannamen, en één man zelfs, gewapend met een geweer, naar de pizzatent trok die zogenaamd het centrum was van het netwerk.

Het hele verhaal, hoe het begon, hoe het uitbreidde, hoor je in deze aflevering van de podcast Reply All. Een van onze favorieten - ontelbare verhalen heb ik er al beluisterd die me van het begin tot het einde konden boeien.

Tussen haakjes: je kan zelf ook de Podesta Mails inkijken via Wikileaks.

Je kan de aflevering trouwens ook online beluisteren. Een aanrader om je erop te abonneren!
[Taal: ENG]
https://www.gimletmedia.com/reply-all
https://www.gimletmedia.com/reply-all/83-voyage-into-pizzagate-rebroadcast#episode-player
https://wikileaks.org/-Leaks-.html

Netties werkt samen met:


 
De nieuwe oogst


   
MASTODON: ALTERNATIEF SOCIAAL NETWERK
Ben je het beu, al dat gekissebis op Twitter? Dan moet je misschien Mastodon eens proberen. Het is open source, en iedereen kan een Mastodon-server opstarten.
Maar hoe werkt het precies? Dit artikel bij Lifehacker vertelt het jou.
[Taal: ENG]
https://lifehacker.com/a-beginner-s-guide-to-mastodon-1828503235
https://joinmastodon.org/


NINJAWORDS: SUPERSNEL WOORDENBOEK

Het is enkel een Engels verklarend woordenboek, dus geen vertalingen, en enkel beperkt tot de Engelse taal. Maar tsjonge jonge, wat is het snel! Gewoon even een woord intikken, en binnen een fractie van een seconde heb je de verklaring. Probeer het zelf maar eens uit!
[Taal: ENG]
http://ninjawords.com/


HIPMUNK: DE GOEDKOOPSTE VLUCHTEN
Deze zoekmachine probeert voor jou de beste vluchten te vinden, aan een betaalbare prijs. Je kiest stad/luchthaven van vertrek en aankomst, en de website loopt alle mogelijke sites af van luchtvaartmatschappijen. Het resultaat krijg je in een duidelijk visueel overzicht, met meteen vertrektijden op een rooster geplaatst, de accomodaties aan boord, en de prijzen.
[Taal: ENG]
https://www.hipmunk.com/


COVERR: GRATIS VIDEO'S VOOR JE HOMEPAGINA
Een mooie video van een prachtig landschap, als achtergrond voor jouw homepagina... dat is toch fantastisch, niet? Dat is wat deze website aanbiedt. Elke week zouden er 7 nieuwe video's te vinden zijn, die je allemaal gratis zou mogen gebruiken.
[Taal: ENG]
http://www.coverr.co/


FREE INTRODUCTORY MOOC: ALLES LEREN OVER DIGITALE BETAALMIDDELEN

Dit is een MOOC, of Massive Open Online Course - een online cursus die je gratis kan volgen, waar ook ter wereld je bent. Je leert er de grondbeginselen van digitale munten, en wordt begeleid door ervaren experten.
[Taal: ENG]
https://digitalcurrency.unic.ac.cy/free-introductory-mooc/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: ALL ABOUT PHONES
Een Engelstalige titel, voor een Nederlandstalige site. Die vol staat met informatie over smartphones, met o.a. de laatste nieuwtjes, reviews en tips. De site volgt het nieuws op de voet, en brengt elke dag meerdere berichten.
[Taal: NL]
https://www.allaboutphones.nl/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: WOORDENBOEK VAN DE SKEPTICUS
We leven blijkbaar in het tijdperk van het 'fake news'. En er is geen heuse commercie ontstaan om dat nepnieuws te doorprikken - waarbij, als je het ons vraagt, niet altijd met de nodige expertise en objectiviteit de vraag beantwoordt wordt of iets waar of niet waar is. Gelukkig bestaan er instellingen die al heel lang bezig zijn met het ontkrachten van loze beweringen, zoals Kritisch Denken, dat een " woordenboek van de Skepticus" uitgebracht heeft. Daar vind je bijvoorbeeld uitgelegd wat homeopathie eigenlijk is, lees je het verhaal van de lijkwade van Turijn en de Maya-voorspelling voor 2012, en veel meer. Om goed gewapend aan discussies deel te nemen!
[Taal: NL]
http://nederlands.skepdic.com/dict.htm


VRIJDAG MULTIMEDIA: KUNST OP DE KAART
Met landkaarten kan je veel doen. En als je wil weten wat allemaal, dan moet je maar eens naar de subreddit /mapporn surfen. Een heel leuke is deze landkaart van Europa, met daarop de meest iconische kunstwerken per land. Voor ons landje is dat uiteraard Margritte!
Bij Mindcircle krijg je een uitleg bij de verschillende kunstwerken.
[Taal: ENG]
http://themindcircle.com/incredible-map-europe-iconic-artworks/
https://www.reddit.com/r/MapPorn/


VRIJDAG MULTIMEDIA: DE BESTE ONLINE VIDEOBEWERKINGSCURSUSSEN

Er zijn heel wat online cursussen te vinden waarin je leert hoe je video kan bewerken. Zoveel, dat het moelijk wordt om te kiezen. Dit artikel bij Creative Bloq zet je op de goede weg!
[Taal: ENG]
https://www.creativebloq.com/features/the-best-online-video-editing-courses?adbid=1031186565211545601&adbpl=tw&adbpr=50240546&scid=social76459257Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com 
Bij de collega's*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

 
- Russische troll-accounts ook actief in Nederland
https://www.ad.nl/digitaal/russische-troll-accounts-ook-actief-in-nederland~a47509c1/
- Tabaksindustrie zet influencers in om sigaretten te promoten
https://www.ad.nl/digitaal/tabaksindustrie-zet-influencers-in-om-sigaretten-te-promoten~a5c45685/

 
 *** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
 
 
 - De snoerloze alles-in-1 stofzuiger van AEG zal stof doen opwaaien!
http://elektrozine.be/de-snoerloze-alles-in-1-stofzuiger-van-aeg-zal-stof-doen-opwaaien/
- Nieuw op Netflix in september 2018
http://elektrozine.be/nieuw-op-netflix-in-september-2018/

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info

- Quake Champions lanceert free-to-play versie
https://computertaal.info/2018/08/27/quake-champions-lanceert-free-to-play-versie/
- Instagram gebruikers worden massaal uitgesloten uit hun accounts
https://computertaal.info/2018/08/29/instagram-gebruikers-worden-massaal-uitgesloten-uit-hun-accounts/


*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- Apple zet reparatieprogramma op voor defecte moederborden iPhone 8
https://tweakers.net/nieuws/142861/apple-zet-reparatieprogramma-op-voor-defecte-moederborden-iphone-8.html
- Office 365 Home en Personal is op ongelimiteerd aantal systemen te installeren
https://tweakers.net/nieuws/142827/office-365-home-en-personal-is-op-ongelimiteerd-aantal-systemen-te-installeren.html


*** DATANEWS
http://www.datanews.be


- Je energiefactuur beperken? Deze Antwerpse start-up kan daarbij helpen
http://datanews.knack.be/ict/start-ups/je-energiefactuur-beperken-deze-antwerpse-start-up-kan-daarbij-helpen/article-normal-1191325.html
- Google Assistant wordt tweetalig
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/google-assistant-wordt-tweetalig/article-normal-1191431.html


*** TECHNOLOGIUM
http://www.technologium.be
- Wordt een Pro(ximus)-gamer - Technologium
http://www.technologium.be/wordt-een-proximus-gamer


*** BLOOVI
http://www.bloovi.be/

- Deze Vlaamse techblogster lanceert eigen YouTube show: "Met deze show wil ik de ondernemerswereld transformeren"
https://www.bloovi.be/nieuws/detail/deze-vlaamse-techblogster-lanceert-eigen-youtube-show-met-deze-show-wil-ik-de-ondernemerswereld-transformeren
- Het mediagebruik van de Vlaming onder de loep: vaarwel videorecoder, hallo YouTube
https://www.bloovi.be/nieuws/detail/het-mediagebruik-van-de-vlaming-onder-de-loep-vaarwel-videorecoder-hallo-youtube
 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/InternautTIP: WAT IS ETHEREUM?

Er wordt heel veel gepraat over Blockchain, en de afgeleiden ervan, zoals Ethereum. Maar wat is het eigenlijk? Hoe gaat het in zijn werk?
Dit uitgebreide artikel bij The Next Web vertelt het jou, van A tot Z. Om even erbij te gaan zitten, een kopje koffie te nemen. Of om te bookmarken, om later nog eens te lezen, wanneer er weer een volgende ontwikkeling is...
[Taal: ENG]
http://www.coverr.co/
  
Van alles halen, (bijna) niets betalen...

 

FLYOVER COUNTRY: OFFLINE INFORMATIE
Deze app is ideaal voor wanneer je in het vliegtuig zit, zonder WiFI, of onderweg bent tijdens een trektocht. De app verzamelt namelijk, op basis van bijvoorbeeld je vlucht of route, informatie over het landschap dat je overvliegt. Die informatie haalt het bij o.a. Wikipedia en verschillende wetenschappelijke instellingen, en alles wordt door de app op voorhand gedownload, zodat je het kan bekijken wanneer je geen WiFI hebt.
(voor iOS en Android)
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.ionicframework.app303739
https://flyovercountry.io/


WIKICOMPASS: AR WIKIPEDIA VIEWER

Heerlijk: je smartphone ziet waar je bent, en gaat zelfstandig op zoek naar artikels bij Wikipedia die over die locatie en de omgeving gaan. Je kan ze dan bekijken via Augmented Reality.
Zo wordt Wikipedia jouw gids voor je wandelingen! Helaas enkel verkrijgbaar voor iOS...
https://lifehacker.com/use-wikipedia-as-your-personal-tour-guide-with-wikicomp-1827613541
https://itunes.apple.com/us/app/wikicompass/id1363789167


MTB PROJECT: MOUNTAINBIKEN IN DE VS


Deze app voor iOS en Android toestellen geeft je meer dan 77.000 miles of 123.119 km wegen waar je naar hartelust kan mountainbiken. Alle landkaarten worden offline naar je toestel gedownload, zodat je ze ook kan hanteren wanneer er geen mobiele verbinding voorhanden is.
De kaarten betreffen enkel routes in de VS. Ken je een Europees equivalent, dan horen wij het graag!
https://www.mtbproject.com/mobile-app
https://itunes.apple.com/app/id622364906
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.mtbproject.android


SWEATCOIN: CONCURRENTIE VOOR WHATSAPP?
Als je de berichten in techmagazines mag geloven, zou Sweatcoin nog populairder zijn dan WhatsApp. De app heeft in elk geval in een paar dagen na zijn lancering een hoge plaats veroverd in de download-lijsten voor iOS en Android.
Rond de app hangt veel hype - wat wij ondertussen al hebben kunnen vernemen is dat het "zweet" van de sweatcoin moet komen van het feit dat je punten kan verdienen door te bewegen.
https://www.chip.de/news/Noch-beliebter-als-WhatsApp-Sweatcoin-stuermt-die-Android-und-iPhone-Charts_132931282.html
https://sweatco.in/
 

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere. 
 

Het laatste woord.... 


 
NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu 
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier 
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart 
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe 
Marijke Pante,
Marianne Steijlen 
Reinhilde Remaut 
Ludo Cattoor 
Evert Poppen 
Philip Lafeber 
Julien Van den Borre, 
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Frank VDW
Filip Overmeire (Filover) 
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool

In het bijzonder danken wij Wim Wylin voor de vele tips, en Gerard Schaefer voor de spreuk van de week.

- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Dat kan op deze link

http://www.netties.be/v20/abonnement.php 

AFSLUITER VAN DE WEEK
Schrijvers schrijven voor goede verstaanders,
columnisten voor slechte.
-Hugo Brandt Corstius-