Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
9/8/2018 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat
 

DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 22
Nummer  1068 van 4/8/2018Gegroet lezer,

Warm genoeg voor u? Voor ons mogen ze dat kacheltje daarboven wel uitdoven hoor! De enige mooie momenten van de dag zijn 's ochtends vroeg, wanneer het lekker fris is. En na 9u 's avonds, vooral wanneer er wat wind waait. Maar helaas kunnen we voor de rest van de dag niet in een kelder kruipen, en moeten we die uren ook doorbrengen...

Hou het koel, zet u ergens met een ventilator die de zware lucht wat in beweging kan brengen, en haal deze netties erbij. Want u hebt weer heel wat te lezen!

Veel leesplezier, en bij leven en welzijn tot volgende week.

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 

 
Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.
NIEUWE EVOLUTIE IN JOURNALISTIEK: TIENERS GELOVEN EERDER FLOP ACCOUNTS DAN TRADITIONELE BRONNEN
Dat jongeren hun nieuws meer halen bij traditionele media, dat is al langer geweten. TV, radio, kranten, het is aan hen verspild. Daarom zijn die media de plekken gaan opzoeken waar het jonge volkje zich ophoudt: de sociale media. Met Twitter en Facebook voorop, waar teasers naar artikels geplaatst worden, gevolgd door Snapchat, voor het hele jonge volkje dat zich steeds meer afwendt van de "oude" sociale media, Twitter en Facebook.

Maar ook daar tekent zich opnieuw een (r)evolutie af. Volgens The Atlantic zouden tieners namelijk hun nieuws tegenwoordig steeds vaker halen bij 'Flop accounts". Dat woord kende jij niet? Je bent niet de enige, want ook wij moesten het even opzoeken. Het gaat om een soort omgekeerde fan-accounts, die draaien rond negatieve informatie die gevonden en becommentarieerd wordt over bekende personen of gebeurtenissen.  Zelfs over wat er in de geschiedenislessen aangeleerd wordt.

Een praktisch voorbeeld: een YouTube ster X heeft heel wat volgelingen. En op een mooie dag zegt die ster iets racist of is erg onbeleefd tegen een voorbijganger, of gewoon iets dat volgens een getuige niet door de beugel kan. Op de Flop-account wordt het gebeurde besproken, krijgt de YouTube-ster heel wat te horen. Het positieve is dus wel dat tieners zelf op zoek gaan naar de waarheid, en het voorgekauwde nieuws niet zomaar voor waar aannemen. Zij moeten ook afwegen wat acceptabel is of niet.

De laatste tijd zijn er, naast flop-accounts rond YouTube en Instagram-sterren, echter ook heel wat accounts rond politiek opgestart, waar de tieners hun mening kwijt kunnen over dingen die zij belangrijk vinden.

Volgens The Atlantic zouden de beheerders en volgers van dergelijke flop-accounts stellen dat de informatie die zij daar vinden veel betrouwbaarder is, omdat de regel van de wijsheid van de massa, de crowdsourcing, speelt, en men dingen in vraag kan stellen.

Deze flop-accounts treft men doorgaans aan op Instagram. Zij zijn te herkennen aan het woord "flop" in de naam, en een generieke afbeelding voor avatar, in plaats van een eigen foto. In de bio vermelden de beheerders van de account meestal hun voornaam, en een emoji die zij als "handtekening" gebruiken.

Het ironische echter is dat de tieners, in hun haast om weg te vluchten van sociale media waar "de oudjes" zitten, Facebook en Twitter dus, niet beseffen dat Instagram eveneens tot de stal van het Facebook-imperium behoort...

https://www.theatlantic.com/technology/archive/2018/07/the-instagram-forums-where-teens-go-to-debate-big-issues/566153/OPENBOOK WIL ALTERNATIEF WORDEN VOOR FACEBOOK
Eerst even dit, om alle misverstanden uit de weg te helpen: er bestond vroeger ook al een Openbook. Dat was een zoekmachine, specifiek op Facebook gericht, waarbij, gebruik makend van de toen publiek beschikbare API, zoekacties ondernomen konden worden naar bepaalde trefwoorden. Hierbij werden de berichten doorzocht die de Facebook-gebruikers, soms zonder het te weten, publiek gepost hadden op hun tijdlijn. De website werd in 2010 opgericht maar in 2012 werd de zoekmachine afgesloten omwille van legale redenen.

Nu zou er dus een nieuwe Openbook in de maak zijn, en volgens de initiatiefnemers zou het een sociaal netwerk moeten worden waarbij privacy vooraan staat. Dat zou dan verzekerd moeten worden doordat er geen advertenties getoond worden, of de gebruikers niet gevolgd worden. Het geld dat nodig is om de servers te betalen, zou moeten komen van een marktplaats die er opgericht wordt, en een commissie die op geheven wordt op de transacties aldaar.

Nu is Openbook niet de eerste die probeert een alternatief te bieden voor Facebook. Denk maar aan Diaspora, Friendica, en de laatste in het rijtje: Mastodon. Zij probeerden, en faalden jammerlijk, omdat de massa niet mee wilde stappen in het avontuur. Overstappen naar een nieuw sociaal netwerk, waar je alleen bent, zonder vrienden, is nu eenmaal niet aantrekkelijk.

Of Openbook nu het verschil gaat maken, en succes hebben waar anderen faalden? WIj betwijfelen het. Het krijgt nochtans de steun van Philip Zimmerman, de bedenker van PGP encryptie, en van Jaya Baloo, chief information security officer bij KPN Telecom. Het feit echter dat er, bij berichten over Openbook, ook gezwaaid wordt met "cryptocurrency", een nieuwe digitale munt à la Bitcoin, die gebruikt zou worden bij het verhandelen van de goederen op de martkplaats, versterkt ons wantrouwen.

Op Kickstarter is een actie opgestart om het nodige geld op te halen.
https://en.wikipedia.org/wiki/Openbook_(website)
https://www.neowin.net/news/pgp-creator-backs-openbook-a-kickstarter-privacy-first-alternative-to-facebook
https://bitsonline.com/social-media-platform-openbook-cryptocurrency-challenge-facebook/
https://www.kickstarter.com/projects/1520156881/openbook-the-honest-open-source-and-awesome-social?ref=thanks_tweetTWITTER HOUDT FINANCIEEL STAND, MAAR BLIJFT HET OP SOCIAAL VLAK MOEILIJK HEBBEN
Wellicht heb je verleden week ook gelezen dat Facebook een record verlies moest incasseren op de Amerikaanse beurzen: in één dag tijd werd het bedrijf maar liefst 123 miljard dollar minder waard (van 629,6 naar 506,2 miljard dollar). Facebook-baas Zuckerberg gaf echter geen krimp. Want waar de tegenvallende resultaten qua bezoekersaantallen en actieve gebruikers bij Facebook tot een ondermijning van het vertrouwen bij de beleggers geleid hebben, heeft het Facebook-concern nog andere sterke troeven in handen. Zoals WhatsApp en Instagram, die het beiden super doen qua actieve gebruikers, en dus ook op de gunst van de beleggers kunnen rekenen.'1)

In tegenstelling tot Facebook kon Twitter wél overtuigende cijfers voorleggen. Het aantal nieuwe gebruikers groeide weliswaar niet, maar het aantal gebruikers dat elke dag actief was, wel. zelfs met 11%, het zevende kwartaal op rij dat een groei vertoonde. Nochtans heeft Twitter een grote opkuisactie gehouden in het sociale netwerk. Door het verwijderen van bots en spam zijn er in totaal 1 miljoen gebruikers minder. Naar eigen zeggen geeft Twitter nu voorrang aan het opschonen van de omgeving, om de negatieve kritiek op te lossen, en dat er daarna pas verbeteringen zal aanbrengen aan het systeem om nieuwe gebruikers te lokken. (2)

Zo heeft Twitter nu aangekondigd dat gebruikers die herhaaldelijk beledigende commentaren posten tijdens Periscope live streams, vanaf 10 augustus geen commentaar meer zullen mogen posten.
https://techcrunch.com/2018/07/25/facebook-q2-2018-earnings/
https://www.recode.net/2018/7/27/17621090/twitter-health-user-growth-q2-earnings-2018-jack-dorsey
http://techcrunch.com/2018/07/27/twitter-will-suspend-repeat-offenders-posting-abusive-comments-on-periscope-live-streams/TWITTER GAAT DE "GEZONDHEID" VAN DE TWITTER-GESPREKKEN METEN
Het is al langer dat Twitter probeert om negatieve ervaringen op zijn sociale netwerk tegen te gaan. Zo heeft het in maart van dit jaar een oproep gedaan naar wetenschappers, om voorstellen te doen hoe zij denken dat de gesprekken op Twitter gemeten kunnen worden. Die voorstellen werden ondertussen bekeken door medewerkers van Twitter van verschillende afdelingen - zowel van Engineering als Machine Learning, Legal, Research, Data Science, Trust & Safety. Het comité dat de voorstellen moest bekijken werd, tussen haakjes, samengesteld om rekening te houden met diversiteit, omdat Twitter ook al de kritiek kreeg dat het te weinig divers is.

Dat comité heeft nu zijn werkzaamheden afgerond, en er werd beslist dat voortaan twee research teams zich zullen focussen op twee verschillende problemen. En de universiteit van Leiden zal er een rol in spelen. Een eerste team, geleid door studenten van de Universiteit Leiden, zal bekijken hoe zich 'echo chambers' vormen, kliekjes van mensen die allemaal hetzelfde standpunt delen en die vijandig worden tegen mensen die dat niet doen. Het team zal ook het verschil onderzoeken tussen onbeleefdheid - het Engelse woord is 'incivility' en is veel sterker dan het Nederlandse onbeleefdheid, on-hoffelijkheid zou beter zijn-  en intolerantie in Twitter gesprekken.

De taak van het tweede team is een beetje vager. Het is gebaseerd op op het bestuderen van conflicten tussen groepen. Momenteel is al geweten dat vooroordeel zal afnemen wanneer een gesprek positievere gevoelens bevat, complexere gedachten die iets vanuit meerdere gezichtspunten bekijken.

Hoe dit verder concreet uitgewerkt zal worden, en tot concrete stappen dit leiden zal, is nog niet duidelijk. Meer bij TechCrunch, Axios en Twitter zelf.
https://techcrunch.com/2018/07/30/twitter-turns-to-academics-to-improve-conversational-health-on-the-platform/
https://www.axios.com/twitter-picks-two-measures-of-conversation-health-aa4ace18-f2d1-4f68-80e7-91876a2e0dc5.html
http://blog.twitter.com/official/en_us/topics/company/2018/measuring_healthy_conversation.htmlFACEBOOK NEEMT EEN REUZENSTAP OM JOUW PRIVACY TE BESCHERMEN. MAAR IS HET WEL SLIM?
Adverteerders zijn dol op Facebook. Dankzij alle data die Facebook over de gebruikers verzamelt, inbegrepen jijzelf, kunnen de adverteerders hun boodschap haarfijn richten op de categorie gebruikers die beantwoordt aan een bepaald profiel. Dat profiel is echter niet alleen gebaseerd op de gegevens die jij aan Facebook gegeven hebt, maar het wordt gecombineerd met persoonlijke data die externe bedrijven over jou bezitten - de zogenaamde data brokers.

En het is eigenlijk die combinatie die de grootste bedreiging vormt voor jouw privacy. Want vaak scherm jij bepaalde persoonlijke gegevens af op Facebook, zoals jouw telefoonnummer of jouw privéadres. Maar jouw buurt-supermarkt heeft die gegevens bijvoorbeeld wel, en verkoopt die aan data-brokers.

Welnu, Facebook heeft aangekondigd dat het een advertentie tool, de "Partner Categories", gaat stopzetten. Daarbij konden adverteerders de Facebook-gegevenscombineren met de gegevens van die data-brokers. Sinds 24 mei, de dag vooraleer de GDPR van kracht werd, is de tool al verwijderd voor Duitsland, Frankrijk en het VK. Tegen 1 oktober zou die wereldwijd verwijderd moeten zijn.

En dat, zo lees je bij Wall Street Journal, is een hele klap voor adverteerders, want hun advertenties zullen minder doelgericht zijn...  Slecht nieuws voor de adverteerders, maar ook voor de beleggers, want Facebook wordt zo minder winstgevend, want adverteerders zullen minder snel geneigd zijn hun boodschap via Facebook te communiceren. Goed nieuws voor andere media, die de kans krijgen terug een deel van de advertentie-koek te mogen binnenrijven. Facebook ging immers aan de haal met maar liefst 18% van de digitale adverteermarkt. Nu de macht van Google nog breken, dat 31% van die markt in handen heeft...

Meer bij Wall Street Journal en Business Insider.
https://www.wsj.com/articles/facebooks-next-privacy-challenge-less-data-to-target-ads-1532943001
http://www.businessinsider.com/facebook-stories-is-currently-crickets-it-wont-be-easy-for-facebook-to-sell-advertisers-on-what-it-hopes-is-its-next-huge-growth-opportunity-2018-7?op=1GOKKEN IN EEN MORBIDE VORM...
Je hebt het ongetwijfeld gelezen: tijdens het Wereldkampioenschap voetbal is er massaal gegokt op de wedstrijden. Maar liefst 150.000 nieuwe gebruikers hebben zich aangemeld bij de online goksites, en er kwam danook heel veel kritiek op het feit dat er tijdens, voor en na de wedstrijden zoveel reclame gemaakt werd voor die goksites. Gokken is nu eenmaaal leuk, spannend, geeft een kick, maar het is ook erg verslavend (1).

Maar wist je dat er websites zijn waar je op veel minder onschuldige dingen kan wedden dan voetbalwedstrijden? Het gaat om Augur, een gedecentraliseerd protocol dat twee weken geleden op ethereum gelanceerd werd. Daar kan je wedden op de afloop van real-world evenementen.

En dus kan je ook wedden op de toekomst van prominente politici, ondernemers, bekende personen. En kan je wedden of ze vermoord worden, sterven aan niet-natuurlijke oorzaken, of ongevallen. Volgens Coindesk gaat het om heuse "moord markten" die zo beginnen te ontstaan op Augur. Je kan er bijvoorbeeld ook wedden of er al dan niet een massaschietpartij zal gebeuren, een terroristische aanslag, met een bepaald aantal minium doden.

Cynisch, niet? Meer uitleg in het artikel bij Coinbase. Als je het ons vraagt mogen autoriteiten hun pijlen op deze gokkers richten, in plaats van mensen die een song of film illegaal downloaden...
https://www.coindesk.com/the-first-augur-assassination-markets-have-arrived/
https://www.buzzfeed.com/alexspence/britains-fake-news-inquiry-says-facebook-and-googles?utm_term=.oqk9Bvk3gQ#.upYXgz8EGaHOE FAKE NEWS BESTRIJDEN?
We hadden het gisteren over Twitter, dat zal samenwerken met enkele universiteiten om onderzoek te doen naar de manieren waarop het best "echokamers" op Twitter vermeden kunnen worden. Want dat is een onderdeel in de strijd tegen de verspreiding van nepnieuws, en het aanwakkeren van polarisatie, met mogelijk politieke bedoelingen.

In de Daily Tech News Show podcast van 30/7 wordt nader ingegaan op dit initiatief. Tom Merritt, een man die volgens mij een van de meest realistische visies heeft op de nieuwste tech evoluties, prijst Twitter hiervoor. Volgens Tom is het goed dat er onderzoek gevoerd wordt. Want alhoewel het duidelijk is dat er door de Russische overheid gesponsorde accounts aan het werk waren op Twitter, is helemaal nog niet vastgesteld wàt zij juist beïnvloed hebben, hoé zij het deden, en of er überhaupt beïnvloeding was. Onderzoek is nodig, en daarvoor zullen de wetenschappers nu zorgen.

De reactie van Twitter is veel logischer dan de paniekerige voorstellen die bijvoorbeeld een Brits rapport aanbeveelt aan de overheid en regulatoren. Wij nemen even het lijstje door - en je zal zien dat het echt verregaande maatregelen zijn, die niet veraf staan van censuur:
- Een taks voor tech bedrijven die hetmogelijk moet maken voor de Britse overheid om ingenieurs in te huren, die tech moeten analyseren en voorspellen. Te ergelijken met hoe banken nu al betalen voor een Financial Conduct Authority.
- Een educatieve taks op sociale media, die een opvoeding tot digitale geletterdheid  moet financieren, zowel in scholen als voor het brede publiek
- De kieswetten veranderen zodanig dat er het via een "digitale afdruk" duidelijk moet maken wie geld besteedt aan een campagne. De bron van advertenties moet gemakkelijk herkend kunnen worden.
- Een gedragscode uitwerken voor het adverteren op sociale media tijdens verkiezingsperiodes
- De maximumboete die opgelegd kan worden door de Electoral Commission verhogen (nu bedraagt die £20.000)
- Een publiek register voor alle politiek advertenties
- Een verbod op micro-target politieke advertenties gericht naar mensen die online hetzelfde profiel hebben
- Enz. Het hele lijstje kan je nalezen in de shownotes van DTNS. (2

Heel veel initiatieven dus, maar welke te kiezen? Zijn die praktisch uitvoerbaar? En zullen de sociale netwerken wel willen meewerken? Zo is er, aldus meldt Buzzfeed, een voorstel om de algoritmes van Facebook en Twitter te laten onderzoeken door de Britse regulatoren -en geloof me vrij: als er iets is dat de beide sociale netwerken angstvallig beschermen tegen pottenkijkers, dan zijn het hun algoritmes wel! (3)
https://media.acast.com/dtns/dtns3335-wefixtheinternet/media.mp3
https://www.buzzfeed.com/alexspence/britains-fake-news-inquiry-says-facebook-and-googles?utm_term=.ewAlN9KQG#.eaOB0zYk2YOUTUBE WEBVERSIE PAST AFMETINGEN VIDEO AAN
Het meest gebruikte videoformaat is het aspect 16:9. Maar er bestaan oudere filmpjes, met andere formaten. En er zijn mensen die nog altijd niet doorhebben dat je je smartphone kan draaien, om een beeld in landschap modus vast te leggen. En dus kom je vaak filmpjes tegen op YouTube die er bij weergave wat verfrommeld uitzien.

YouTube wil dat veranderen, door zijn web player de mogelijkheid te geven filmpjes in verschillende aspect-ratio's weer te geven. Concreet wordt de voorheen altijd aanwezige 16:9 kader weggeborgen, zodat de video nu groter en correcter weergegeven wordt. En verticale filmpjes worden dus ook veel natuurlijker weergegeven. Een kleine stap vooruit, maar veel aangenamer voor het oog.
https://www.androidpolice.com/2018/07/27/youtube-web-player-now-adapts-different-aspect-ratios/GROEPSGESPREKKEN OP WHATSAPP NU BESCHIKBAAR VOOR IOS
Tijdens de ontwikkelaarsconferentie F8 had Facebook het al aangekondigd: binnenkort zouden groepsgesprekken via WhatsApp mogelijk worden - zowel via voice als video. Nu is het dus zover: deze functie werd beschikbaar gesteld voor iOS en Android.

Het mooie daarbij is dat alle gesprekken end-to-end versleuteld zijn, net als alle tekstgesprekken trouwens.

Tot vier mensen kunnen tegelijk met elkaar chatten, ongeacht waar zij zich bevinden. Het enige wat zij moeten hebben is, een internetverbinding.

Meer bij The Verge en Android Authority
http://www.theverge.com/2018/7/30/17632650/whatsapp-group-video-calling-feature-now-live
http://www.androidauthority.com/whatsapp-group-calls-launch-890962/GOOGLE MAAKT KNIEVAL VOOR CHINESE CENSUUR?
Volgens gelekte documenten, die website The Intercept kon inkijken, zou Google van plan zijn om zijn zoekmachine toch in China te lanceren. Maar om dat te mogen doen, zal het wel flinke toegevingen moeten doen om de Chinese overheid.

Zo zouden verschillende websites op een zwarte lijst gezet worden, op aangeven van de Chinezen, en zullen die niet in de zoekresultaten vermeld worden. Zoektermen over mensenrechten zouden ook beperkt worden.  Besprekingen met de overheid zijn al sinds de lente van 2017 aan de gang, en kwamen in een stroomversnelling na een ontmoeting in 2017 tussen Sundar Pichai, CEO van Google, en een topman van de Chinese overheid.

Ondertussen zouden programmeurs en ingenieurs bij Google al twee speciale versies van de Android app ontworpen hebben, Maotai en Longfei genoemd. Die werden al gedemonstreerd, aldus de gelekte documenten, aan de Chinese overheid. En de definitieve versie zou binnen de 6 tot 9 maanden gelanceerd kunnen worden.

Heel wat waarnemers fronsen de wenkbrauwen bij deze plotse knieval van Google voor de Chinese overheid. Want die mag nu bepalen wat de Chinese gebruiker niét te zien krijgt. Dat omvat onder andere nieuws over politieke tegenstanders, vrije meningsuiting, seks, nieuws, academische studies. Bepaalde websites worden volledig verbannen, zoals over het bloedbad uit 1989 op Tiananmen Squar, of verwijzingen  naar "anticommunisme" of "dissidenten"

Je leest de commentaren bij o.a. The Intercept, The Verge, Venturebeat. Voor alle duidelijkheid: het zijn gelekte documenten, alle informatie moet je dus in voorwaardelijke vorm lezen. Google zelf heeft nog niet gereageerd.
https://theintercept.com/2018/08/01/google-china-search-engine-censorship/
http://www.theverge.com/2018/8/1/17638480/google-china-search-engine-censored-report
http://venturebeat.com/2018/08/01/google-plans-censored-search-engine-for-china/FACEBOOK EN INSTAGRAM: TIME MANAGEMENT
Denk jij van jezelf dat je verslaafd bent aan de sociale netwerken? Neem dan eens de proef. Sluit het venster van Twitter, Facebook en Co. En zet bij de klok van je smartphone de timer op 60 minuten. En leg jezelf op dat je pas dan weer mag gaan kijken naar je app of het tabblad in je browser.

Moeilijk he? Ben je druk bezig, dan valt het nog mee. Maar zit je in de zetel, of moet je ergens wachten of, ja, op kantoor of in de supermarkt, dan is de verleiding groot om even te zien of er nog iets bijzonders gebeurd is. "FOMO" heet dat - fear of missing out. Aan die verslaving zitten twee aspecten. Enerzijds natuurlijk de verslaving zelf - dat je, als je die verslaving niet mag bevredigen, ongemakkelijk, korzelig, zenuwachtig,  wordt, zelfs agressief, net zoals een junkie die zijn drug niet mag hebben.

Maar anderzijds, en dat is nog het ergste van al: je verspilt tijd aan het volgen van de levens van anderen. Voor velen zijn Twitter en Facebook een heuse soap die zij in real time kunnen beleven. Die maakt ruzie met die, en daar moeit die ander zich mee. En die twitteraar, waarmee ik een politiek standpunt deel, krijgt ervan langs van die ander, maar kan een goed weerwoord geven.

En ondertussen doe je zelf niets, tikken de minuten genadeloos voorbij zonder dat je zelf creatief nagedacht hebt, plannen gemaakt voor de dag die voor je ligt, ideeën hebt kunnen krijgen om iets nieuw te bedenken of een probleem op te lossen...

Kortom: voor niets goed, die verslaving! Facebook heeft nu alvast een tool uitgebracht waarmee je zowel bij Facebook zelf als bij Instagram kan zien hoeveel tijd je daar doorbrengt. Het is een dashboard geworden, met verschillende tools. Je krijgt niet alleen statistieken die weergeven hoe vaak en hoe lang, op welke tijdstippen je deze sociale netwerken gebruikt, maar ook een functie om meldingen van deze sociale netwerken voor een bepaalde tijd uit te zetten.

En voor Twitter dan? Tja, een timer gebruiken, en op de tanden bijten zeker?
http://www.recode.net/2018/8/1/17637428/facebook-instagram-time-well-spent-screen-time
http://www.engadget.com/2018/08/01/facebook-instagram-time-management-tools/HACK BIJ REDDIT DOOR ONDERSCHEPTE SMS'JES
Enkele dagen geleden hadden wij het over de USB-sticks die je gebruiken kan voor two-factor authentication (iets dat je kent en iets dat je weet). Daarbij vermeldden we toen ook dat een SMS onderschept kan worden, en dat een dergelijke USB stick dus veiiger is.

Welnu, die stelling werd deze week bewezen door dit bericht: verschillende medewerkers van sociale nieuwssite Reddit merkten dat hun account gehackt was. En volgens Reddit zelf zou e hack zich voorgedaan hebben, doordat de beveiligingscode die aan de medewerkers per sms verzonden was om veilig te kunnen inloggen, onderschept was.

De gevolgen van de hack op zich bleven beperkt - er werd vooral een database buitgemaakt die al van 2007 dateerde en die enkel versleutelde paswoorden bevatte. Maar het is toch de moeite waard om dit bericht te vermelden, om je te wijzen op het feit dat een sms echt niet 100% veilig is.

Meer bij Reddit zelf en Inquirer.
https://www.reddit.com/r/announcements/comments/93qnm5/we_had_a_security_incident_heres_what_you_need_to/
http://www.theinquirer.net/inquirer/news/3036958/reddit-data-breach-2018AMERIKAAN KIJKT GEMIDDELD 6U VIDEO PER DAG
Het is toch even schrikken wanneer je dat bericht leest. Het zijn cijfers afkomstig van Nielsen, en dus betrouwbaar. Maar dat zou dan willen zeggen dat de gemiddelde Amerikaan om 18u thuiskomt en tot 24u tv moet kijken?

Neen, want het gaat om meer dan tv alleen. In die zes uur zitten ook de video's die hij online bekijkt, via zijn smartphone, tablet of ander toestel. Het aandeel van de'gewone' tv slinkt in verhouding met de andere toestellen. Momenteel wordt 4:46 besteed aan live en on-demand tv, 0:48 aan content die bekeken wordt via toestellen die met de tv verbonden zijn zoals game consoles, 0:10 aan video op de computer, eveneens 010 aan video via een app of op het web op de smartphone, en 0:05 aan video via een app of het web op een tablet.

In een jaar tijd is de tijd, besteed aan het video-kijken in het algemeen met maar liefst 30 minuten toegenomen. En dat is toch opmerkelijk.

Een analyse bij TechCrunch
https://techcrunch.com/2018/07/31/u-s-adults-now-spend-nearly-6-hours-per-day-watching-video/APPLE STOPT MET ZIJN AFFILIATIEPROGRAMMA VOOR APPS EN IN-APP AANKOPEN
Een bericht dat als een donderslag komt voor vele nieuwssites. Een groot deel van de tech sites is namelijk afhankelijk van affiliatieprogramma's (naast advertenties uiteraard) om inkomsten te beuren, zodat zij hun redacteurs kunnen betalen. Bij zo'n affiliatieprogramma krijgen de sites dan een commissie wanneer een lezer, na het lezen van de review van een app of ander digitaal goed, naar de Apple-site surft en daar een aankoop verricht.

Apple heeft nu echter aangekondigd dat het vanaf 1 oktober de apps en in-app aankopen zal verwijderen uit het affiliatieprogramma. Geen commissies meer dus. Wel nog op boeken, muziek, films, tv. De 7% die Apple via het affiliatieprogramma gaf, en die inbegrepen zat in de 30% commissie die Apple neem bij elke aankoop via de App Store, houd het nu dus zelf. Volgens Apple is die affiliatie en de doorverwijzing door de aangesloten sites niet meer nodig, omdat App Store verbeterd werd zodat het gemakkelijker werd om apps te ontdekken.

Een ramp dus voor tech sites die voor een groot deel van hun inkomsten afhingen van die commissie..

Meer lees je bij 9to5Mac en The Verge.

O, en ja: het is niet echt dat Apple deze centjes nodig had, en dat het failliet zou gaan door die commissie te blijven  uitkeren aan deze tech websites. Het bedrijf is namelijk het eerste dat 1.000 miljard (!) dollar waard is. Het kan zich dus wel wat veroorloven, niet? (3)
https://9to5mac.com/2018/08/01/apple-app-store-affiliate-removal/
https://www.theverge.com/2018/8/1/17641388/apple-itunes-affiliate-program-removing-apps-toucharcade
http://www.macrumors.com/2018/08/02/apple-now-a-trillion-dollar-company/
 

  
 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!
EERSTE TESTEN MET YOUR PHONE APP IN WINDOWS 10
Momenteel voert Microsoft testen uit met een app die wel heel knap is. Het gaat om YourPhone, een app die toch een wel erg nauwe integratie van de inhoud van jouw Android toestel mogelijk maakt in programma's die je gebruikt op je WIndows 10 computer.

Zo zal je bijvoorbeeld vanuit Word een foto kunnen toevoegen die op jouw Android smartphone staat, gewoon via klikken en verslepen, zonder eerst die foto echt te moeten downloaden naar jouw laptop.

Microsoft plant ook ondersteuning voor synchronisatie van sms-berichten, en meldingen van je smartphone: die zouden ook weerspiegeld worden op jouw pc. Alles wat je moet doen is de speciale Android app op je smartphone installeren. Later zou ook ondersteuning komen voor de iPHone.

Meer bij The Verge.
https://www.theverge.com/2018/7/31/17637018/microsoft-windows-10-phone-app-testing-features

 Het oor wil ook wat!
Audio op het InternetPODCAST: THE TEACHER'S PET

Volgens Pieter Blommaert ( @pieterbl ), waar wij regelmatig goede tips voor podcasts vinden, zou dit wel eens de nieuwe 'serial' kunnen zijn. een podcast van The Australian, over een 'cold cas'e', een moordzaak die zich 36 jaar geleden afspeelde, en waarbij nu onthutsende nieuwe bewijsstukken ontdekt worden. Op de website lees je meer over de betrokken personen. Suspense verzekerd!
Tussen haakjes: "the teacher's pet", wil zoveel zeggen als: het lievelingetje van de leraar /lerares. In het Vlaams: de "febbekak" :)
[Taal: ENG]
https://www.theaustralian.com.au/news/investigations/the-teachers-pet-podcast-cast-of-characters/news-story/a29e3089f9c97623fc8f99b978b9323d
https://www.theaustralian.com.au/the-teachers-pet
Netties werkt samen met: 
De nieuwe oogst


   
ONLINE ETHYMOLOGISCH WOORDENBOEK VOOR ENGELSE WOORDEN
Het is erg interessant om te weten waar woorden eigenlijk vandaan komen. Waar zijn ze ontstaan, waarvoor stonden ze oorspronkelijk? Deze gratis te raadplegen woordenboek vertelt het jou voor Engelse woorden.
[Taal: ENG]
https://www.etymonline.com/


PURRLI: SNORRENDE KAT

Het internet zit vol met verrassingen. Die je soms heerlijk kunnen ontspannen. Zoals hier: je kan namelijk een snorrende poes beluisteren, en de snelheid van haar gesnor een beetje aanpassen tot het voor jou het meest rustgevende effect geeft. En af en toe een miauw ertussen, dat moet kunnen. Alhoewel onze huisgenoot, de Leonberger, dan wel even raar opkijkt...
[Taal: ENG]
https://purrli.com/


KHAN ACADEMY KIDS
De Khan Academy ken je ongetwijfelde: daar vind je razend interessante cursussen en lezingen over alle mogelijke onderwerpen. Er is ook een versie van deze academie, speciaal voor kinderen. En daar hoort een app bij, voor iPhone en Android. Helaas wel in het Engels.
https://www.khanacademy.org/kids


GRATIS E-BOEKEN VAN LANNOO

een commerciële aankondiging, maar wees gerust: wij werden hier niet voor betaald :) Wij vonden het gewoon een leuk initiatief. Het eerstkomende weekend zal het namelijk weer erg druk zijn op de wegen in Europa, en is het aanschuiven geblazen. Webshop Bol.com heeft een actie opgezet, in samenwerking met uitgeverij Lannoo, waarbij je gratis e-boeken van die uitgeverij kan winnen door een foto op te sturen van de hectometerpaal waar je stilstaat.
https://boekblad.nl/Nieuws/Item/bolcom-geeft-e-boeken-van-lannoo-weg-op-zwarte-zaterdag


HACKERNEWS: TECH NIEUWS
Dit is een verzameling links naar nieuws, dat vooral de techies interesseren zal. Geen opgesmukte vormgeving, gewoon tekst, en dat is wat heel wat gebruikers verkiezen.
[Taal: ENG]
https://news.ycombinator.com/


SIMPEL TEKST: SKIMFEED
Sommige mensen (en wij behoren daartoe, moeten wij toegeven) geven de voorkeur aan sites waarop vooral tekst staat, en die niet overladen zijn met afbeeldingen. Deze website is daarvan een uitstekend voorbeeld: hier vind je een feed met de nieuwste artikels van verschillende websites, gewoon met hun titel. Erg overzichtelijk, en een bron om te blijven raadplegen!
[Taal: ENG]
https://skimfeed.com/


DEV.TO: NIEUWSBRON VOOR ONTWIKKELAARS

Waar de gewone mens naar de website van zijn krant gaat, zal de ontwikkelaar ook zijn eigen bronnen hebben om nieuws te vinden over zijn vak. Eentje daarvan zal wellicht dev.to zijn. Hier worden artikels gepost rond de nieuwste ontwikkelingen, en discussiëren de community-leden erover.
[Taal:ENG]
https://dev.to/?ref=producthunt


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: DE PLANNEN VAN ANTWERPEN
In de volgende jaren staan er enorm veel, enorm grote werken gepland rond Antwerpen. Het doorgaand verkeer moet verder van de stadskern, en de stad zelf moet leefbaarder worden. Op deze interactieve landkaart kan je zien welke projecten er gepland staan. Indrukwekkend...
[Taal: NL]
https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2018/06/25/interactief-ontdek-hier-de-18-projecten-voor-een-leefbare-antwe/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: VLAAMS PARLEMENT
Als we dan toch over politiek bezig zijn: deze fris ogende website geeft je een inkijk in de werkzaamheden van het Vlaamse parlement. Heel veel video's, die fragmenten bevatten van de volledige debatten die je via de gelijknamige tv-zender volgen kan.
[Taal: NL]
https://vlaamsparlement.tv/vandaag/


VRIJDAG MULTIMEDIA: BBC COMEDY - YOU WOKE

De BBC heeft een rijke traditie aan comedy. Denk maar aan Spitting Image, de marionettenshow die ferm de draak stak met de hele politiek. Via de Twitter-account BBC Comedy krijg je regelmatig fragmenten te zien van de shows. Zoals dit fragment, "Woke", over mensen bij wie de al dan niet gemeende gevoeligheid voor hedendaagse onderwerpen zoals gender-gelijkheid, iets te ver doorgeslagen is.
Maar je vindt er nog veel meer leuks. En zoals gewoonlijk: je moet niet inloggen in Twitter om dit te kunnen bekijken.
[Taal: ENG]
https://twitter.com/bbccomedy/status/1010189882503950336
https://twitter.com/bbccomedy


VRIJDAG MULTIMEDIA: SORRY VOOR ALLES
Nog leuke tv: de reeks "Sorry voor Alles". Die kaapte verschillende internationale prijzen weg, o.a. een Emmy in de categorie "non scripted entertainment". En voor de GoudenRoos is het programma ook al genomineerd.
Het draait om verborgen camera, maar gecombineerd met een quiz. En heel onverwachte situaties. De rol van presentator Adriaan Van Hoof valt niet te onderschatten.Nu kan je de hele reeks terug bekijken op vrtnu.be
[Taal: NL]
https://www.vrt.be/vrtnu/a-z/sorry-voor-alles/2/sorry-voor-alles-s2a1/

             W I K I P E D I A
    Een selectie van nieuwe en actuele bijdragen in
       de Nederlandstalige versie van Wikpedia


Deze week zijn onder meer nieuwe artikels verschenen over:

    Hoofdwaterstelsel dat in beheer is bij het Hoogheemraadschap Rijnland - https://nl.wikipedia.org/wiki/Rijnlandse_boezem
    Verzetsstrijder in W.O. II wiens leiderschap en datalekken tot vele doden onder verzetsstrijders leidden. https://nl.wikipedia.org/wiki/Berend_Dijkman
    Domesticatie van planten - https://nl.wikipedia.org/wiki/Domesticatie_van_planten
    District van Ota Stad in zuidelijk Tokio - https://nl.wikipedia.org/wiki/Den-en-ch%C5%8Dfu
    Abdij van Saint-Jean-des-Vignes (Soissons) - https://nl.wikipedia.org/wiki/Abdij_van_Saint-Jean-des-Vignes_(Soissons)
    Een militaire uitloper van W.O. I - https://nl.wikipedia.org/wiki/Hongaars-Roemeense_Oorlog
    Oostenrijkse nazi die zich in de gevangenis Neurenberg-Langwasser het leven benam - https://nl.wikipedia.org/wiki/Edmund_Glaise-Horstenau
    Sion, een elektrische auto van Duitse makelij - https://nl.wikipedia.org/wiki/Sion_(elektrische_auto)

Daarnaast zijn onder andere de volgende bijdragen actueel:

    Bosbranden in Griekenland in 2018 - https://nl.wikipedia.org/wiki/Bosbranden_in_Griekenland_2018

Verdere bijzonderheden op de Nederlandstalige wikipedia:

    Het portaal van de week gaat over Fantasy - https://nl.wikipedia.org/wiki/Portaal:Fantasy

De vorige bijdragen van Wikipedia aan NeTTieS zijn hier te vinden: http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wekelijkse_bijdrage_in_NeTTieSBezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com 
Bij de collega's
*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

 
- Bedrijven ontdekken de invloed van social media-sterren met een vacht
https://www.ad.nl/binnenland/bedrijven-ontdekken-de-invloed-van-social-media-sterren-met-een-vacht~a6192db3/
- Blauwdrukken 3D-geprinte wapens komen toch niet online
https://www.ad.nl/buitenland/blauwdrukken-3d-geprinte-wapens-komen-toch-niet-online~a6595351/
 
 
 *** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
 
 
 - Hou het hoofd koel met deze mobiele airco’s en ventilatoren
http://elektrozine.be/hou-het-hoofd-koel-met-deze-mobiele-aircos-en-ventilatoren/


*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info


- Meer nieuwsgierig, minder voorzichtig – Enkele tips van ESET om kinderen...
https://computertaal.info/2018/08/01/meer-nieuwsgierig-minder-voorzichtig-enkele-tips-van-eset-om-kinderen-online-beschermen/
- Personaliseer Windows 10 met thema’s
https://computertaal.info/2018/07/31/personaliseer-windows-10-met-themas/
 


*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- .Geek - Microsoft legt uit waarom 'patch tuesday' op een dinsdag valt
https://tweakers.net/geek/141707/microsoft-legt-uit-waarom-patch-tuesday-op-een-dinsdag-valt.html
- Officiële video toont Samsung Galaxy Note 9-variant met 512GB flashopslag
https://tweakers.net/nieuws/141685/officiele-video-toont-samsung-galaxy-note-9-variant-met-512gb-flashopslag.html


*** DATANEWS
http://www.datanews.be


- Uw swipe-gedrag kan uw identiteit verraden
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/uw-swipe-gedrag-kan-uw-identiteit-verraden/article-normal-1180463.html
- Facebook spendeert 1 procent van zijn kwartaalwinst aan nieuws
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/facebook-spendeert-1-procent-van-zijn-kwartaalwinst-aan-nieuws/article-normal-1180449.html*** TECHNOLOGIUM
http://www.technologium.be
- De opkomst van de robochef | Van robobarista tot roboburger
http://www.technologium.be/de-opkomst-van-de-robochef
- De DJI Spark | Een uitgebreide happy camper vakantiereview
http://www.technologium.be/de-dji-spark-een-uitgebreide-happy-camper-vakantiereview*** BLOOVI
http://www.bloovi.be/

- In de marge: Gentse internetkunstenaar Dries Depoorter onthult nieuw project
https://www.bloovi.be/nieuws/detail/in-de-marge-gentse-internetkunstenaar-dries-depoorter-onthult-nieuw-project
- Opinie: Marketeer een bullshit job? Niet als ze hun invloed aanwenden en hun stempel drukken op een nieuw wereldbeeld
https://www.bloovi.be/nieuws/detail/opinie-marketeer-een-bullshit-job-niet-als-ze-hun-invloed-aanwenden-en-hun-stempel-drukken-op-een-nieuw-wereldbeeld
 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


TIP: BELTOONTJES MAKEN EN VINDEN

Niet tevreden met de beltoontjes die standaard meegegeven worden bij jouw Android smartphone of je iPhone? Dan zijn er tal van plaatsen waar je beltoontjes kan aankopen. Maar vooraleer je dat doet, moet je toch even dit artikel bij How To Geek lezen. Je vindt er namelijk instructies over hoe je zelf een beltoon kan aanmaken en op jouw toestel zetten kan. Laat je creativiteit maar de vrije teugel!
https://www.howtogeek.com/360164/how-to-get-or-make-free-ringtones/
 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...

 

APEX CHARTS: EEN MODERNERE VORMGEVING VOOR GRAFIEKEN
Deze tool, die je gratis kan downloaden bij Github, is open source. Hij zorgt ervoor dat je op jouw website data visueel kan weergeven, maar dan wel in een mooi, modern jasje.
https://apexcharts.com/?ref=producthunt


GOODSYNC: DATA SYNCHRONISEREN

Windows - 42 MB - 25 euro
Een tool om data tussen verschillende toestellen te synchroniseren. ?Niet gratis, maar hij doet zijn job wel goed. Vooral de optie om gegevens naar een FTPserver te kunnen brengen, is knap.
Je kan de tool 30 dagen gratis uitproberen.
https://www.chip.de/downloads/GoodSync_48608247.html
https://www.goodsync.com/nl


SCREENCATIFY VOOR CHROME
Deze extensie voor de Chrome-browser geeft je een screen recorder. Daarbij heb je de keuze om de inhoud van één enkel tabblad op te nemen, of van alle desktops. Je kan tevens bepalen of ook de systeemgeluiden opgenomen moeten worden, een signaal van de microfoon, of geen enkel audiospoor.
https://chrome.google.com/webstore/detail/screencastify-screen-vide/mmeijimgabbpbgpdklnllpncmdofkcpn
https://www.chip.de/downloads/Screencastify-fuer-Chrome_67412520.html


APP: VRTNU


Je kon al langer de programma's van de VLaamse openbare omroep (Een, Canvas, Sporza, Ketnet) via het web bekijken, via de webapp op VRTnu.be. Voortaan kan het ook via een app, zowel voor Android als iOS. Alles wat je nodig hebt is een smartphone, en een WiFI verbinding uiteraard. Veel kijkplezier gewenst!
http://vrt.nu/downloadIOS
http://vrt.nu/appandroid


VRIJDAG APPDAG: TIMELINE
Dit is een add-on voor de Sketch app. Hier mee kan je op verschillende niveaus werken in Sketch, en kan je van het ene niveau naar het andere snel wisselen.
Sketch zelf, voor wie het niet kent, is een gespecialiseerde app voor ontwerpers, met heel wat speciale tools zoals vector editing, pixel precision, enz.
https://www.sketchapp.com/
https://timeline.animaapp.com/producthunt

 

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere. 
 

Het laatste woord....Lezer E. kwam nog even terug op Netties 1067 - namelijk het artikel over AI software in zelfrijdende auto's, met als titel "MERCEDES BEKENT KLEUR: INZITTENDEN BOVEN ALLES BESCHERMEN"
Als een van de eersten heeft Mercedes nu bekend gemaakt wat daarin zijn standpunt is. De software zal altijd de inzittende(n) beschermen, zelfs als dat betekent dat een voetganger mogelijk geraakt wordt.
(uit Netties 1067)

Studenten uit een universiteit (welke weet ik niet meer) hadden een andere oplossing: een drukknop in de wagen zetten.
Als er na het starten van de auto niet op die knop gedrukt wordt dan zal de auto kiezen voor, in het voorbeeld van Mercedes, de bescherming van de voetganger.
Als de knop ingedrukt wordt vóór vertrek dan wordt/worden de inzittende(n) beschermd.
Wat dat dan gaat worden met de wetgeving is een ander raadsel.

~~
Bedankt voor de informatie!
 


 
NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu 
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier 
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart 
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe 
Marijke Pante,
Marianne Steijlen 
Reinhilde Remaut 
Ludo Cattoor 
Evert Poppen 
Philip Lafeber 
Julien Van den Borre, 
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Frank VDW
Filip Overmeire (Filover) 
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool

In het bijzonder danken wij Wim Wylin voor de vele tips, en Gerard Schaefer voor de spreuk van de week.

- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Dat kan op deze link

http://www.netties.be/v20/abonnement.php 

AFSLUITER VAN DE WEEK
Ervaringen die men in de storm des levens opgedaan heeft,
slaat men in zonnige tijden graag weer in de wind.
-Peter Sirius-