Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
2/8/2018 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Het oor wil ook wat
 
DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 22
Nummer 1067 van 28/7/2018Gegroet lezer,

Met genoegen kunnen wij u melden dat er, in overleg met de medewerkers van de Nederlandstalige versie van Wikipedia, een oude traditie weer opgevat wordt. Voortaan vind je weer een selectie van nieuwe en/of actuele dossiers op Wikipedia terug in onze nieuwsbrief. En er valt weer boeiende informatie te rapen. Bijvoorbeeld over een vrouw, die meer levens redde dan Oskar Schindler, en, heel actueel, over droogte. Verder een lijst met alle artikels op Wikipedia over genetica, van A tot Z.

Wij zijn erg verheugd over het herstarten van dit initiatief. Het belang van Wikipedia kan niet voldoende benadrukt worden, vooral in deze tijden van hoaxes en nepnieuws. De wijsheid van de Wikipedianen en de strenge maar rechtvaardige regels die gehanteerd worden bij het opstellen en aanvullen van artikels, zijn een waarborg voor de kwaliteit van de informatie die u er aantreft.

Veel leesplezier met al die informatie, en uiteraardook met deze editie.

Bij leven en welzijn tot volgende week!

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 

 
Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.
STANDAARD IN DE MAAK VOOR TRANSFER VAN JE DATA
Of het nu is omdat de GDPR dit verplicht stelt, of omdat de groten uit het tech-wereldje spontaan een initiatief genomen hebben: er komt een standaard die het gemakkelijk moet maken om je data van de ene webdienst naar de andere over te zetten.

Het zijn Google, Facebook, Microsoft en Twitter, die het Data Transfer Project opgestart hebben. Met als doel: in plaats van eerst je data te moeten downloaden (en maar hopen dat ze dan bij die bepaalde aanbieder verdwenen zijn) en dan naar een andere aanbieder te uploaden, zorgt deze standaard ervoor dat de data rechtstreeks tussen beiden uitgewisseld worden.

Tijdens de transfer worden alle data versleuteld. Het gaat om foto's, mails, contacten, agenda, taken, en voor de transfer wordt gebruik gemaakt van publiek beschikbare API's van Google, Micosoft, Twitter, Flickr, Instagram, Remember the Milk, SmugDug.

Voor de techneuten onder ons: de code is al beschikbaar op Github.
https://opensource.googleblog.com/2018/07/introducing-data-transfer-project.html
https://www.theverge.com/2018/7/20/17589246/data-transfer-project-google-facebook-microsoft-twitter
https://github.com/google/data-transfer-projectMERCEDES BEKENT KLEUR: INZITTENDEN BOVEN ALLES BESCHERMEN
Bij de hele discussie rond zelfrijdende wagens, zijn er vele vragen die nog beantwoord moeten worden. Wat als er een ongeval gebeurt - wie wordt dan verantwoordelijk gesteld: de "chauffeur" van de wagen, de fabrikant van de wagen, of de ontwerper van de software? Een andere vraag, meer filosofisch: hoe zal de software reageren wanneer hij moet kiezen - stel dat de wagen een klapband krijgt, en lijkt af te stevenen op een aantal voetgangers die naast de weg staan - zal de software dan beslissen om die mensen te sparen, door een andere kant uit te rijden en daarbij het leven van de "chauffeur" in gevaar te brengen?

Het is de maker van de software die zijn systeem "opvoedt" om dergelijke beslissingen te nemen, zoverre is duidelijk. Ook is duidelijk dat het om moeilijke beslissingen gaat. Wanneer een fabrikant hierop een antwoord geeft, en bijvoorbeeld zegt dat de software zal kiezen voor de voetgangers, ten koste van de chauffeur, bestaat dan niet het gevaar dat niemand die auto gaat kopen - uit angst dat het leven van de chauffeur opgeofferd wordt voor anderen?

Als een van de eersten heeft Mercedes nu bekend gemaakt wat daarin zijn standpunt is. De software zal altijd de inzittende(n) beschermen, zelfs als dat betekent dat een voetganger mogelijk geraakt wordt.

Een uitleg hierover bij ReadWrite.
https://readwrite.com/2016/12/19/autonomous-mercedes-benz-cars-spare-occupants-pedestrians-tl4/INSTAGRAM STATUS: PUNTJES VERTELLEN OF JE ONLINE BENT
In januari dit jaar bracht Instagram een nieuwe functie uit: voortaan zou je kunnen zien wanneer jouw contacten voor het laatst actief waren op het platform. Die functie werd verleden week omgevormd naar een heuse status indicator, zodat je kan zien of jouw vrienden online zijn.

De functie zit in de Direct Messaging rubriek van de app. Naast de naam van een persoon zie je via groene bolletjes of hij/zij op dit moment online is. Dat moet het gemakkelijker maken om hen te contacteren, aldus Instagram.

Maar niet iedereen is opgezet met die functie. Want Instagrammers staan bekend voor hun gretigheid voor reacties op hun postings. En als ze zien dat jij online bent, waarom heb je dan nog niet gereageerd? Gelukkig bestaat er een manier om de functie uit te zetten.

Hiervoor moet je naar het tabblad van je profiel gaan, daar de Instellingen openen, en bladeren naar Privacy & Security. Bij Activity Status tik je op die rubriek, om die in/uit te schakelen. Let wel: dat verbergt niet alleen jouw eigen status, maar zorgt er ook voor dat je niet kan zien of jouw contacten online zijn.
https://thenextweb.com/apps/2018/07/20/instagrams-new-status-dots-tell-you-if-your-contacts-are-online-but-you-can-turn-them-off/VINGERS: SCHERMEN ZONDER VIEZE VINGERS, EN NIEUWE VINGERAFDRUK-SCANNER BIJ SAMSUNG
Twee berichtjes over vingers, en smartphones. Om te beginnen: in de huidige smartphones, vooral de high-end toestellen, wordt steeds meer van het oppervlak uit glas gemaakt. Dat is stijlvol, maar wel breekbaar, vooral in vergelijking met metaal of plastic. En vooral: het wordt gemakkelijk vuil. Je hebt altijd vuile vingerafdrukken op je scherm en tegenwoordig ook op de zijkant (zoals bij de Note) en steeds vaker de achterkant: van de dit jaar verkochte telefoons had 28% een achterkant uit glas, en bij de high-end telefoons was dat zelfs 100%. De reden daarvoor is simpel: glas geleidt beter, zorgt voor een betere WiFi, en ook voor sneller draadloos laden.

Glas-fabrikant Corning belooft dat daar een eind aan komt. Het heeft een technologie ontwikkeld waarmee het een tekening kan etsen in het glas, zodat het glas mat wordt in plaats van blinkend, en daardoor zouden dan de vingerafdrukken minder zichtbaar worden. Het zou meteen ook de telefoon vaster in de hand leggen, want minder glad. Meer hierover bij CNet (1)

Een tweede bericht over onze vingertjes, betreft een nieuwe vingerafdruk scanner, ontworpen door Qualcomm. Die zou onder het glas zitten, en dus niet langer een aparte hardware knop vereisen. De scanner zou werken met ultrasone sensoren, en de nieuwe Samsung die begin 2019 uitkomt zou hem aan boord hebben. Een demo bij een tweede artikel van CNet (2)
https://www.cnet.com/news/corning-vibrant-satin-gorilla-glass-means-goodbye-fingerprints-and-smudges-on-phone-back-panels/?ftag=CAD1c318f6&bhid=18802984216984307617556153111318
https://www.cnet.com/news/samsung-galaxy-s10-to-go-ultrasonic-an-early-look-at-its-likely-qualcomm-fingerprint-reader/?ftag=CAD1c318f6&bhid=18802984216984307617556153111318APPS VOOR MEDISCH TOERISME KOMEN ERAAN
Je kan je wenkbrauwen fronsen bij deze titel. Wij deden het alvast - want medisch toerisme is niet echt iets democratisch te noemen. Die term dekt namelijk een fenomeen waarbij je voor een bepaalde medische handeling naar een ander land gaat, en daar de operatie laat uitvoeren. Je koffers pakken voor drie weken, ergens in een ander land plastische chirurgie laten uitvoeren, of een vers mondje vol tanden aanschaffen en met een stralende glimlach terugkomen, het is schering en inslag geworden. Je moet het wel kunnen betalen, en dat is juist de reden waarom sommigen naar die verre landen trekken, waar het veel goedkoper zou zijn dan wanneer je die operaties in eigen land laat uitvoeren. In die zin kan je medisch toerisme nog 'democratisch' noemen.

Maar het fenomeen lijkt zich ook uit te breiden tot echt zware ingrepen. Een hartoperatie, het vervangen van een heup of knie. En daarrond is nu een industrie aan het ontstaan, van apps die je in verbinding willen brengen met de plekken waar je zo'n operatie kan laten uitvoeren.

En er is vraag naar. Vergeet niet dat niet overal ter wereld de mensen kunnen genieten van dezelfde groothartige ziekteverzekering als in eigen land. De vervanging van een knie of heup kost jou als patiënt in België een habbekrats, zeker en vast wanneer je het vergelijkt met de $35.000 die het gemakkelijk kan kosten in de VS, waar de meeste private ziekteverzekeringen dit niet dekken. En dus gaan de mensen op zoek naar goedkopere alternatieven: in Polen, zo lees je bij Bloomberg, zou diezelfde operatie amper $8.200 kosten, in Colombia $7.200, in India $6.600.

Het artikel vertelt over deze start-ups, zoals Medigo GmbH, dat nu al 125.000 patiënten in contact gebracht heeft met een plek waar de operatie uitgevoerd kan worden. Je kan het, een beetje oneerbiedig, vergelijken met Airbnb: alleen moet je geen plaats vanbestemming invullen in het zoekvak, wel een operatie die je wil laten uitvoeren.

Een achtergrond over deze boomende industrie, en de enorme cijfers die ermee gepaard gaan, bij Bloomberg.
https://www.bloomberg.com/news/articles/2018-07-12/startups-look-to-mainstream-medical-tourismGOOGLE: GRAB AND GO
Google heeft een initiatief voorgesteld in de VS, namelijk Chrome Enterprise Grab and Go. Dat is eigenlijk een verlenging van het eigen programma dat Google aan zijn personeelsleden aanbiedt. Daarbij kunnen zij een lening afsluiten om een Chromebook te kopen, de lichtgewicht laptop van Google die volkomen in de cloud werkt.

Verleden jaar kwam daar dan nog eens een Chrome dienst voor bedrijven bij, waarbij zij mits een abonnement van 50 dollar per toestel per jaar een op de cloud gebaseerde module kregen die het Chrome OS en de Chrome browser beheren, met anti-diefstal opties, virtuele desktop applicaties enz.

Dat is heel gemakkelijk voor bedrijven, want personeelsleden kunnen zo gewoon een Chromebook 'lenen', en zodra zij hun eigen inlog intikken, hebben zij hun hele werkomgeving bij de hand, want alles wordt in de cloud bewaard. Dit principe is nu dus doorgetrokken naar Chrome Enterprise Grab 'n Go Loanders, waarbij een reeks volledig geladen, klaar voor gebruik, laptops in een rek staan te wachten tot iemand van het bedrijf ze meeneemt.

Een artikel hierover bij Venturebeat.
http://venturebeat.com/2018/07/17/google-launches-chrome-enterprise-grab-and-go-so-businesses-can-launch-chromebook-loaner-programs/VEILIGHEIDSDONGLES ZIJN DE REDDING?
We hebben het onlangs nog gehad over 2F authenticatie - 2 factor aanmelding, die bestaat uit iets dat je kent (jouw inlog) en iets dat je bezit (jouw telefoon bijvoorbeeld). Tot nu werd die aanmeldingsbeveiliging meestal gebruikt in combinatie met een sms: er wordt een eenmalige code naar jouw toestel gestuurd, en die code moet je invullen bij het inloggen.

Het is echter wel zo dat sms-berichten onderschept kunnen worden. Toegegeven, niet gemakkelijk, maar het is niet volkomen veilig. Daarom wordt er de laatste tijd steeds vaker gebruik gemaakt van veiligheidssticks - een speciale USB-stick, die je in je laptop of tablet stopt, en waarvoor geen aparte driver nodig is. Die stick zal jou aanmelden op elke site die gebruik maakt van de Web Authentication API (of WebAuthn), een standaard die de steun heeft van het World Wide Web Consortium. Die standaard zorgt ervoor dat je geen wachtwoorden meer moet onthouden of intikken, zodat je niet meer het risico loopt dat iemand jouw wachtworod onderschept of steelt via phishing aanvallen.

Verschillende grote sites ondersteunen al het gebruik van een dergelijke stick, zoals Dropbox, Facebook, Github, en de vele Google diensten. Maar het werkt ook met diensten die jouw wachtwoord onthouden en automatisch invullen op websites, zodat jij het masteer wachtwoord daar zelfs niet eens meer moet onthouden - denk aan Dashlane, Keepass, Lastpass.

Google gebruikt het systeem van de beveiligingsstick al een tijdje, en sindsdien is geen enkele van zijn 85.000 werknemers nog succesvol in een val van een phishing aanval getrapt.
https://krebsonsecurity.com/2018/07/google-security-keys-neutered-employee-phishing/AMAZON ECHO SHOW WORDT TOEGANKELIJKER, EN AMAZON ECHO BEDIENT DE EQUALIZER
Leuk, al die slimme luidsprekers in het huis, die jouw commando's uitvoeren. Maar heeft iemand al eens gedacht aan de toegankelijkheid ervan? Wat met doven en gehoorgestoorden?

Het siert Amazon dat het voor hen aan een oplossing werkt. Het heeft een "Tap to Alexa" functie bedacht, waardoor mensen met een hoor- of spraakprobleem Alexa toch opdrachten kunnen geven, zonder daarom een spraakcommando te moeten gebruiken. Het gaat dan wel om luidsprekers die ook een aanraakscherm hebben, de Echo Show reeks dus. Meer hierover bij CNet. (1)

Amazon geeft zijn slimme luidsprekers bovendien nog een extra functie: voortaan kan je het geluid van je luidspreker via een equalizer controleren. Wil je meer bassen, meer treble of middentonen? Dat doe je door Alexa te vragen om die aan te passen Daarover vertelt een tweede artikel van Cnet je meer (2).
https://www.cnet.com/news/amazon-tap-to-alexa-accessibility-feature/
https://www.cnet.com/news/alexa-crank-the-bass-amazon-rolls-out-equalizer-controls-for-echo-devices/SNAPCHAT ZET BETAALDIENST SNAPCASH STOP
Snapchat is een heel populaire app bij jongeren. Vooral de vele filters zijn een belangrijk bestanddeel van dat succes. En natuurlijk het feit dat ouderen zich niet meteen aangetrokken voelen tot Snapchat, en er dus wegblijven, zodat Snapchat echt een speeltuin blijft voor het jonge volkje.

Voortbouwend op dat succes, had Snapchat verschillende tools uitgerold, waaronder de mogelijkheid om via Snapchat te betalen - wat de naam Snapcash mee kreeg. Deze dienst werd in 2014 gelanceerd in de VS, in samenwerking met het bedrijf Square. De dienst maakte het mogelijk om P2P betalingen, dus van persoon tot persoon, uit te voeren, niet alleen betalingen aan bedrijven dus om reguliere aankopen te doen. Deze week echter heeft Snap, het bedrijf boven Snapchat, aangekondigd dat het deze betaaldienst stopzet.

De reden is volgens ZDNet niet meteen dat het geen succes kende. Wel dat het heel veel gebruikt werd om betalingen te doen op 'adult' websites - om porno te kopen dus. En ook omdat het gebruikt werd om dubieuze leningen aan te gaan; reclame voor dergelijke leningen zou welig getierd hebben op het sociale netwerk.
https://www.zdnet.com/video/snapchat-is-closing-snapcash/FACEBOOK: WATCH PARTY EN GEDAAN MET DISCRIMINEREN
Twee berichten over Facebook. En, hoe bestaat het, twee positieve berichten - terwijl het sociale netwerk de laatste tijd toch wel erg onder vuur lag.

Om te beginnen een leuke nieuwigheid: Watch Party. Voortaan zullen mensen in Facebook Groups samen in real time een video kunnen bekijken, en ondertussen met elkaar chatten. Dat kan een live streaming video zijn, of dat kan een vooraf opgenomen video zijn.

Het is een functie die Facebook al een tijdje aan het uittesten is, en nu uitgerold wordt naar alle Facebook Groups. Over afzienbare tijd zou de functie ook buiten de Groups beschikbaar moeten zijn, en Facebook onderzoekt of het ook mogelijk is om dit te activeren op de Pages (1).

Het tweede bericht betreft een praktijk waarbij wij al langer vraagtekens zetten, namelijk het segmenteren van de Facebook gebruikers. Hierdoor kunnen adverteerders een bepaalde boodschap nauwkeurig richten naar een bepaalde doelgroep. Maar het houdt ook risico's in, want het kan leiden tot discriminatie. Bijvoorbeeld een advertentie voor een appartement te huur niét tonen aan mensen die in een bepaald stadsdeel wonen, omdat de verhuurder geen Spaanssprekenden wenst als huurder.

Welnu, Facebook heeft een akkoord afgesloten dat het immo-adverteerders niet zal toestaan om mensen van een bepaalde afkomst (ras) uit te sluiten. Dit akkoord heeft het weliswaar enkel met de staat Washington gesloten, waar het bindend is, maar de wijzigingen die Facebook zal aanbrengen, zullen voor de hele VS uitgerold worden. Voortaan dus geen discriminatie meer op grond van ras, seksuele oriëntatie, handicap of religie. Meer bij The Verge.
https://www.engadget.com/2018/07/25/facebook-watch-party-groups-profiles-pages-interview/
https://www.theverge.com/2018/7/24/17609178/facebook-racial-dicrimination-ad-targeting-washington-state-attorney-general-agreementGOOGLE STOPT EEN HELEBOEL AI IN ZIJN PRODUCTEN
Google hield deze week in San Francisco zijn Google Cloud Next conferentie. Die gaat, zoals de naam laat vermoeden, over de diensten die Google in de cloud aanbiedt. En daar werden verschillende nieuwigheden aangekondigd, die voor een groot deel draaien rond Artificial Intelligence, en die je vooral zal terugvinden in de GSuite, het productiviteitspakket van Google om online samen te werken, dat ondertussen meer dan 4 miljoen gebruikers heeft.

Het zijn, zoals ZDNet samenvat, vooral functies met een focus op lezen, schrijven, en meetings.

In Hangouts Chat krijg je Smart Reply, dat bij boodschappen waarvan het denkt dat die een antwoord nodig hebben, drie suggesties geeft om daarop te antwoorden.  Binnenkort verkrijgbaar in GSuite, net als Smart Compose, dat autocomplete brengt naar je mails. Grammar Suggestion zal je in Google Docs kunnen gebruiken, tenminste als je ingetekend hebt op het early adopter programma. Hierbij worden (simpele) grammaticale fouten herkend en verbeterd.

De gebruikers van Hangouts Meet hardware krijgen voice commando's. En in het G Suite security center komt er een nieuwe onderzoekstool, waarmee admins bepaalde dreigingen kunnen opsporen en oplossen. Zo kunnen zij zien welke gebruikers mogelijk een impact ondervinden van een malware, kunnen zij toegang tot Drive bestanden blokkeren indien die extern gedeeld zijn met derden, en zij kunnen mails met een schadelijke inhoud verwijderen.

Verder is er ook wat nieuws over AutoML Vision, een tool die niet-experts helpt om zelf machine learning modellen te maken voor het herkennen van afbeeldingen en voorwerpen. Er komen ook twee nieuwe Cloud AutoML domeinen, eentje voor natuurlijke taal, en eentje voor vertalingen.

Meer uitleg bij deze vele nieuwigheden bij ZDNet en The Verge.
https://www.zdnet.com/article/google-infuses-more-ai-into-g-suite/
https://www.theverge.com/2018/7/24/17605320/google-machine-learning-aiRUSSISCHE HACKERS DRINGEN CONTROLEKAMERS BINNEN VAN AMERIKAANSE NUTSBEDRIJVEN
Het heeft hier niet zo'n grote weerklank gekregen - er gaat veel meer aandacht uit naar wat de Russische hackers gedaan hebben tijdens de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Maar dit bericht is toch een vermelding waar in onze Netties.

Het blijkt namelijk dat volgens het DHS (Department of Homeland Security) Russische hackers via spear-phishing aanvallen erin geslaagd zijn om werknemers van verschillende nutsbedrijven zoals elektrische netwerken om de tuin te leiden. Tot nu zouden zij geen echte schade aangericht hebben - het enige wat vastgesteld kon worden is dat zij schermafdrukken genomen zouden hebben van de controlepanelen van die installaties. Maar misschien is dit wel een aanzet naar andere acties die de hackers in de toekomst zouden kunnen ondernemen.

De hackers zouden tussen haakjes geïdentificeerd zijn als leden van twee hack-groepen, Dragonfly en Energetic Bear, die volgens het artikel door de Russische staat gesponsord worden.

Meer bij Reuters en Fortune.
https://www.reuters.com/article/us-usa-cyber-russia/russian-hackers-penetrated-networks-of-u-s-electric-utilities-wsj-idUSKBN1KE03F
http://fortune.com/2017/09/11/dragonfly-2-0-symantec-hackers-power-grid/


DROPBOX ADD-ON VOOR GMAIL: VIND JE BESTANDEN GEMAKKELIJKER
Nadat Dropbox eerder al een akkoord afsloot met Microsoft voor een nauwere integratie van de online synchronisatie- en opslagruimt van Dropbox nauwer te integreren in zijn Office producten, volgt nu ook een nauwere samenwerking met Google.

Het gaat met name om een add-on voor Gmail. Die maakt het gemakkelijker om de inhoud van jouw Dropbox op te roepen in Gmail. Na installatie van de add-on verschijnt er in de rechterbalk van Gmail , waar je ook de links naar Kalender, Taken en Keep vindt, een icoon voor je Dropbox. Klik daarop, en de tool zal je mail afscannen naar bijlagen.

Je krijgt niet simpelweg een lijst met bestanden te zien, maar ook handige info: wie heeft het bestand verzonden, wanneer werd het gedeeld, waar kan het gevonden worden (in Dropbox of e-mail).

Handig. Meer bij Engadget.
https://www.engadget.com/2018/07/25/dropbox-gmail-add-on-google-partnership/MICROSOFT ROLT EEN DONKERE MODUS UIT VOOR OUTLOOK.COM
Persoonlijk zijn wij niet te vinden voor witte letters op een zwarte achtergrond op het scherm. Vijf minuutjes doorgebracht op een website die dergelijk kleurenpallet hanteert, en het schemert voor onze ogen. Maar blijkbaar is er veel vraag naar een "dark" modus, omdat dit het gemakkelijker zou maken om te lezen wat er op het scherm staat, wanneer je weinig licht hebt. In je bed bijvoorbeeld.

Microsoft heeft nu voor zijn Outlook.com mail webdienst ook een donkere modus uitgebracht. Je zou die moeten vinden onderaan het paneel met de instellingen, het icoontje met het tandwiel, en daar ga je dan naar het gedeelte waar je de thema's kiest. Mogelijk is het nog niet actief voor jou, wanneer je het nu uitprobeert - Microsoft rolt het geleidelijk aan uit.Meer bij ZDNet
https://www.zdnet.com/article/microsofts-outlook-com-gets-a-dark-mode/

 

  
 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!MACHINE LEARNING MOET HET ONVERWACHT UPDATEN VERHINDEREN BIJ WINDOWS 10
Wellicht heb jij ook al vaak gevloekt omdat je druk aan het werk bent, duizend vensters hebt open staan, en Windows je doodleuk komt melden dat hij een update aan het uitvoeren is, en of hij nu mag herstarten? En heb je dan ongetwijfeld fel gevloekt?

De kans is groot dat aan die ellende een einde komt. Door gebruik te maken van machine learning zou Microsoft trachten uit te vinden wat voor jou de ideale tijd is om jouw machine te herstarten. Bovendien zal die technologie controleren of je je machine aan het gebruiken bent of niet, maar hij zal proberen te voorspellen, als je de machine niet gebruikt, of je even weg bent voor een kopje koffie, of dat je voor langere tijd niet aan het werken bent.

Hopelijk werkt de technologie naar behoren. Maar eerlijk gezegd hebben wij toch nog altijd liever zelf controle over wanneer de update uitgevoerd mag worden...

Meer bij The Verge
https://www.theverge.com/2018/7/25/17614842/microsoft-windows-10-updates-reboot-pc-machine-learning-feature


TITAN KEY: GOOGLE MAAKT ZIJN EIGEN SECURITY STICK
Eerder deze week hadden wij het over het feit dat Google er prat op gaat dat geen enkele van zijn 85.000 werknemers nog slachtoffer geworden is van een phishing-aanval, dankzij het gebruik van multifactor authenticatie, met name een USB veiligheidsstick. Een bericht dat Google een dag later liet volgen met de aankondiging dat het zelf een eigen Titan Security Key uitbrengt.

Deze dongle komt in een USB maar ook in een Bluetooth versie. Je kan ze later dit jaar in een bundel kopen voor $50, of apart voor $25 elk. De sticks zouden moeten werken met elk toestel dat een USB poort heeft of een Blluetooth verbinding. Dus ook jouw smartphone.

Een uitgebreide bespreking van de stick bij ZDNet.µµ
https://www.cnet.com/news/google-made-the-titan-key-to-toughen-up-your-online-security/


 


 
 

             W I K I P E D I A
    Een selectie van nieuwe en actuele bijdragen in
       de Nederlandstalige versie van WikpediaDe laatste weken zijn onder meer nieuwe artikels verschenen over:

    Genetica van A tot Z, lijst met artikelen op wikipedia over Genetica - https://nl.wikipedia.org/wiki/Genetica_van_A_tot_Z
    Heldin die meer mensen redde dan Oskar Schindler - https://nl.wikipedia.org/wiki/Diana_Budisavljevi%C4%87
    Harmonium Museum Nederland - https://nl.wikipedia.org/wiki/Harmonium_Museum_Nederland
    Compromitterend materiaal binnen de Russische politiek - https://nl.wikipedia.org/wiki/Kompromat
    Vuurtoren in Wales - https://nl.wikipedia.org/wiki/Vuurtoren_van_Flat_Holm
    German Open (tennistoernooi) - https://nl.wikipedia.org/wiki/ATP-toernooi_van_Hamburg_2018
    Bisschop uit de 6e eeuw en later patroonheilige van Orange - https://nl.wikipedia.org/wiki/Florentius_van_Orange
    Bevolking van Bulgarije - https://nl.wikipedia.org/wiki/Bevolking_van_Bulgarije
    Seizoen 1 van televisieserie The Good Doctor - https://nl.wikipedia.org/wiki/The_Good_Doctor_(seizoen_1)

Daarnaast zijn onder andere de volgende bijdragen actueel:

    Droogte - https://nl.wikipedia.org/wiki/Droogte
    Statistieken WK voetbal 2018 - https://nl.wikipedia.org/wiki/Statistieken_wereldkampioenschap_voetbal_2018

Verdere bijzonderheden op de Nederlandstalige wikipedia:

    Het portaal van de week gaat over Wetenschap & Technologie - https://nl.wikipedia.org/wiki/Portaal:Wetenschap_%26_Technologie

De vorige bijdragen van Wikipedia aan NeTTieS zijn hier te vinden: http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wekelijkse_bijdrage_in_NeTTieS


Het oor wil ook wat!
Audio op het InternetGRATIS: HOORCOLLEGES VAN NEDERLAND
Wist je dat je bij de website Luisterrijk, naast steengoede luisterboeken aan een betaalbare prijs, ook gratis audioboeken kan downloaden? Het gaat met name om hoorcolleges van de Universiteit van Nederland, over erg uiteenlopende onderwerpen - van Bitcoin tot seksueel misbruik, van het zesde zintuig tot het muzikaal gehoor. Downloaden en ergens rustig, met je koptelefoon op, in de schaduw van een boom en met je voeten in een frisse emmer water, beluisteren!
[Taal: NL]
https://www.luisterrijk.nl/luisterboeken/u/359/universiteit-van-nederland/d/1?ac=twUvN


LIJN 14: EEN PODCAST OVER PODCASTS
Zo simpel is het niet om een podcast te maken, laat staan een goede podcast te maken. Deze podcast gaat hierover, en je krijgt elke week een gesprek met makers van podcasts. Zo kom je ook nog eens tips tegen voor andere beluisterenswaardige audio!
[Taal: NL`]
https://podcastluisteren.nl/pod/Lijn-14


PODGROND: COVER-UP
Verleden jaar was er een podcastreeks op de VRT: Podgrond. Daarin ging men op zoek naar de beste podcasts. Blijkbaar heeft de krant De Morten daar wat mosterd gevonden voor een eigen rubriek over podcasts, die het ook Podgrond genoemd heeft.Deze week een bespreking van een boeiende podcast over de affaire Chappaquiddick, waarbij Ted Kennedy, de jongste broer van de toen reeds vermoorde John F. en Robert Kennedy,  een mysterieus ongeval had met zijn wagen, en er een vrouw omkwam, Mary Jo Kopechne. De achtergrond van het verhaal vind je bij De Morgen, waar je ook de links vindt om de podcast (7 afleveringen) te beluisteren.https://www.demorgen.be/tvmedia/de-zaak-chappaquiddick-wordt-er-in-podcast-cover-up-niet-eenvoudiger-op-wel-spannender-b6cdda1a/
https://www.demorgen.be/dossier/podgrond/Netties werkt samen met:EVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
Angst voor verveling is het enige excuus voor het werk.
- Jules Renard -

 
De nieuwe oogst


   

AVERAGECOOKBOOK: RECEPTEN EN HUN VARIANTEN

Online receptensites bestaan er bij de vleet. Maar zij verschillen wel allemaal - bij de ene moet je dit ingrediënt gebruiken bij een bepaald recept, bij de andere helemaal iets anders. En de maten die je moet gebruiken verschillen ook. Deze Engelstalige website maakt gemiddelden van recepten, zoals het die vond op het web, en vertelt je ook welke ingrediënten als variant toegevoegd kunnen worden. Bovendien vind je alle links naar die recepten terug, door op de cijfers naast de ingrediënten te klikken.
Een innovatief concept. Zou er iets dergelijks bestaan in het Nederlands?
[Taal: ENG]
https://www.averagecookbook.com/


EEN STUKJE GESCHIEDENIS: HET ONTSTAAN VAN NEW YORK
Wij hebben het al gezegd: Twitter kan heel leerrijk zijn. Neem nu deze collectie tweets, die je haarfijn, met landkaarten en al, de geschiedenis vertelt van het ontstaan van New York. Hoe de straten uitgetekend werden, hoe het plan voor de ontwikkeling van de stad ontstond. Boeiend!
Tussen haakjes: je kan deze reeks tweets lezen ook zonder in te loggen of een eigen account te hebben.
[Taal: ENG]
https://twitter.com/chazhutton/status/1020295040864833536


MYBROWSER: INFO OVER JOUW BROWSER
Er zijn zo van die sites die slechts één ding doen, maar die toch verdorie erg handig zijn. Dit is er zo  eentje: alles wat je hier te zien krijgt is informatie over de browser waarmee je die website bezoekt. Waarvoor dat  nuttig kan zijn? Bijvoorbeeld wanneer je een foutmelding wil doorgeven aan een helpdesk, of signaleren aan de makers van een website dat bij bepaalde dimensies de dingen niet goed weergegeven worden, enz.
[Taal: ENG]
https://mybrowser.fyi/


DAILY INFOGRAPHICS
Een infographic is een afbeelding die bepaalde cijfers duidelijk visueel voorstelt, zodat je met één blik heel wat informatie kunt begrijpen. Deze website brengt elke dag één infographic, rond een bepaald onderwerp. Maandag ging het bijvoorbeeld over de verschillende wetten in de EU over hoe je moet rijden. Want dat kan heel verwarrend zijn!
[Taal: ENG]
http://www.dailyinfographic.com/


MAPHUB: ZELF INTERACTIEVE LANDKAARTEN MAKEN

Op deze website kan je zelf interactieve landkaarten maken. Bijvoorbeeld om een gids voor een bepaald stadsdeel aan te maken, om data weer te geven op een kaart, enz. Je kan de landkaarten ook op je website inbedden.
[Taal: ENG]
https://maphub.net/


HOW LONG TO READ THIS?
Een website die maar één ding doet, en dat goed doet. Wanneer je op zoek bent naar een nieuw boek, dan speelt de lengte ervan wel een rol - of je het nu toegeven wil of niet. Want soms ben je in een stemming om 'snelle' boeken te lezen, en soms heb je zeeën van tijd, om een langer boek te lezen.
Deze website kan je daarbij helpen: hij vertelt je hoelang het ongeveer duurt om een bepaald boek te lezen. Eerst moet je daarvoor een bepaald stuk tekst lezen, en jezelf daarbij timen.
[Taal: ENG]
http://www.howlongtoreadthis.com/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: VLAAMSE PODCASTS
Deze website zal de vele lezers die net als wij fans zijn van podcasts, ongetwijfeld plezieren. Hier vind je namelijk updates over nieuwe podcasts, zodat je veel mooie auditieve delicateseen ontdekken kan. (Met dank aan Jan VR voor de tip)
[Taal: NL]
http://vlaamsepodcasts.be/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: KLOPT DAT WEL?

Fact checking, het is een hot item. Deze site doet het, voor het Nederlandstalig gebied. Het is een initiatief van de werkgroepleden van Stichting Skepsis, en draait niet zozeer rond politieke feiten, als wel wetenschappelijke stellingen. Om te bookmarken en regelmatig de artikels te lezen. Je kan natuurlijk ook via Twitter de nieuwe berichten volgen.
https://kloptdatwel.nl
https://twitter.com/kloptdatwel


VRIJDAG MULTIMEDIA: OPVALLENDE ARCHITECTUUR
Fotograaf Yu a.k.a. 5.12 heeft een reeks prachtige foto' s gemaakt van cityscapes en architectuur, vooral in steden. Om van te genieten.
http://themindcircle.com/weird-architecture-of-east-asia/
Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com 
Bij de collega's
*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

 
  - Facebook verliest in een klap ruim 100 miljard aan beurswaarde
https://www.ad.nl/economie/facebook-verliest-in-een-klap-ruim-100-miljard-aan-beurswaarde~a9509f91/
- Politie waarschuwt voor afpersmailtjes na bezoek pornowebsites
https://www.ad.nl/digitaal/politie-waarschuwt-voor-afpersmailtjes-na-bezoek-pornowebsites~aee92ea78/
 


*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
 
 
  - Hou het hoofd koel met deze mobiele airco’s en ventilatoren
http://elektrozine.be/hou-het-hoofd-koel-met-deze-mobiele-aircos-en-ventilatoren/
- Mitsubishi Electric LES op uitreiking Red Dot Awards 2018 aan de haal met drie prijzen voor productdesign
http://elektrozine.be/mitsubishi-electric-les-op-uitreiking-red-dot-awards-2018-aan-de-haal-met-drie-prijzen-voor-productdesign/

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info

-Mobiele cartoon games: voor wanneer het net iets leuker binnen is
https://computertaal.info/2018/07/21/mobiele-cartoon-games-voor-wanneer-het-net-iets-leuker-binnen-is/
- Hoe moet ik films downloaden vanaf Netflix?
https://computertaal.info/2018/07/26/hoe-moet-ik-films-downloaden-vanaf-netflix/

 

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- Telegram introduceert versleutelde opslag van identiteitsdocumenten
https://tweakers.net/nieuws/141461/telegram-introduceert-versleutelde-opslag-van-identiteitsdocumenten.html
- Google weert cryptominingapps uit Play Store
https://tweakers.net/nieuws/141427/google-weert-cryptominingapps-uit-play-store.html


*** DATANEWS

http://www.datanews.be
- Gezichtsherkenning van Amazon duidt politici aan als criminelen
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/gezichtsherkenning-van-amazon-duidt-politici-aan-als-criminelen/article-normal-1177947.html
- Facebook ziet aantal Europese gebruikers dalen en geeft GDPR de schuld
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/facebook-ziet-aantal-europese-gebruikers-dalen-en-geeft-gdpr-de-schuld/article-normal-1178107.html*** BLOOVI
http://www.bloovi.be/

- In de marge: rijkste man van Hongkong stapt in Gents groeibedrijf
https://www.bloovi.be/nieuws/detail/in-de-marge-rijkste-man-van-hongkong-stapt-in-gents-groeibedrijf
- Deliveroo wint Nederlandse rechtszaak. Dit zijn de gevolgen voor de koeriers:
https://www.bloovi.be/nieuws/detail/deliveroo-wint-nederlandse-rechtszaak-koeriers-moeten-zelfstandig-aan-de-slag-blijven
 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


  TIP: MACMOST


MacMost (ENG) is een gratis website met videotutorials voor Apple Mac-, iPhone- en iPad-gebruikers. (1)
Bezoek dagelijks MacMost voor nieuwe tutorials, meld je aan voor de gratis wekelijkse nieuwsbrief, bekijk enkele Mac-tips en stel vragen op het forum.
Nieuw met de Mac? MacMost heeft ook een beginnershandleiding voor de Mac.
[Sjeef]
https://macmost.com/


JE EIGEN WANDEL- EN FIETSROUTES MAKEN MET GOOGLE MAPS
Het mooie aan Google Maps is dat je zoveel dingen kan doen met deze landkaarten als basis. Zo kan je ook de routes bijhouden die je zelf aflegt met je fiets, auto enz. Maar je kan zo ook routes maken die anderen kunnen volgen.
Bij Computertaal vonden wij een handig artikel over hoe je dit doen kan. Wij konden het niet beter zeggen - dus met plezier geven wij het woord aan onze collega's!
https://computertotaal.nl/artikelen/apps-software/maak-je-eigen-wandel-en-fietsroutes-met-google-maps/?API_COOKIE_REDIRECTED=True

 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...

 

BOOKPLAYER: AUDIOBOEKEN


Deze open source app laat je toe om M4B, M4A, MP3 audioboeken te beluisteren. Via AirDrop kan je bestanden importeren naar je toestel, en je boeken en afspeellijstjes bheeren.
Ook de kleuren van de covers worden weergegeven tijdens het beluisteren, en je kan gebruik maken van simpele gebaren om het afspelen te bedienen. De app erkent hoofdstukken, en heeft een timer om het afspelen na een tijd stop te zetten (sleep timer).
https://www.producthunt.com/posts/bookplayer
https://itunes.apple.com/us/app/bookplayer-audio-book-player/id1138219998?mt=8&ref=producthunt
https://github.com/TortugaPower/BookPlayer?ref=producthunt


BLUEBIRD: TWITTER-CLIENT VOOR DE MAC
Dit progje voor de Mac, laat jou je Twitter-tijdlijn op een heel esthethische manier beleven. Je kan met een simpele klik van een helder naar donker thema overschakelen, en door je tijdlijn bladeren met je klavier.
https://itunes.apple.com/us/app/bluebird/id1413428249?mt=12&ref=producthunt


CLEANSHOT: VASTLEGGEN WAT ER GEBEURT OP JE SCHERM (MAC - 15€)
Met deze tool voor Mackan je een screenshot maken zonder dat er persoonlijke informatie zoals geopende programma's te zien zijn, of snelkoppelingen op je bureaublad. Het progje biedt verschillende extra functies, zoals het klikken en verslepen van screenshots.
https://getcleanshot.com/?ref=producthunt


YOUTUBE CLASSIC: YOUTUBE TERUG SNELLER MAKEN


Google heeft zijn eigen videoplatform aan jaar geleden in een nieuwe design gestoken. Die is echter gebaseerd op een API, die enkel in Google Chrome geïmplementerd is. Met als gevolg dat je in een andere browser, zoals bijvoorbeeld Firefox of Safari, een vijf keer langzamere YouTube krijgt dan de Chrome-gebruiker.
Deze extensie voor de Firefox browser helpt door de klassieke design terug te brengen.
https://www.chip.de/news/Google-bremst-YouTube-Diese-Firefox-Erweiterung-sollte-jeder-installieren_145238463.html
https://addons.mozilla.org/de/firefox/user/brunjadzem/

 

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere. 
 

Het laatste woord.... 


 
NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu 
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier 
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart 
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe 
Marijke Pante,
Marianne Steijlen 
Reinhilde Remaut 
Ludo Cattoor 
Evert Poppen 
Philip Lafeber 
Julien Van den Borre, 
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Frank VDW
Filip Overmeire (Filover) 
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool

In het bijzonder danken wij Wim Wylin voor de vele tips, en Gerard Schaefer voor de spreuk van de week.

- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Dat kan op deze link

http://www.netties.be/v20/abonnement.php 

AFSLUITER VAN DE WEEK

Zwijgen en denken
Kan niemand krenken.

Jacob Cats, Nederlands dichter (1577 - 1660)

(Met dank aan Gerard voor deze afsluiter)