Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
26/7/2017 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat
 
DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 22
Nummer 1066 van 21/7/2018Gegroet lezer,

Heerlijk zomerweer... maar het lijkt volgende week iets teveel van het goede te worden, naar onze smaak dan. Boven de dertig mag in levensjaren een mooi cijfer zijn, maar qua buitentemperatuur iets té. Binnenblijven, en het koel houden is de boodschap. En moet u toch buiten, dan geven wij u deze tip mee.

Wij moeten regelmatig op het middaguur een korte wandeling maken, om thuis te geraken. Dan staat de zon loodrecht, en is er weinig schaduw van de huizen. Gelukkig staan er enkele bomen, en dan gaan we van boom tot boom, en daar even afkoelen. En ons geheime wapen is... een bevochtigde keukenhanddoek. Die slaan wij rond onze nek, zoals een boer vroeger zijn rood-met-witte-bolletjeszakdoek rond zijn nek had. Dat koelt lekker af, en houdt het bloed dat naar je hoofd moet, ook fris. Een gratis tip :)

Hebben wij, ondanks de warmte, toch nog wat energie over gehad om nieuws voor u bijeen te sprokkelen? Jazeker, dat hebben wij. Weer een week met uiterst gevarieerd nieuws, zodat u hopelijk toch uw gading erin kunt vinden.

Veel leesplezier en bij leven en welzijn tot volgende week!

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 

 
Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.TWITTER EN FACEBOOK STEEDS MEER ONDER DRUK OM CENSUUR TOE TE PASSEN
Ja, er is nepnieuws dat via de sociale netwerken verspreid wordt. Maar gelukkig zijn er fact-checkers - de officiële, ingehuurd of ondersteund door de sociale netwerken zelf, door kranten en andere media. En er zijn ook de medegebruikers van diezelfde sociale media, die mythes en valse berichten vaak heel simpel kunnen doorprikken.

Er gaan echter steeds vaker stemmen op om bepaalde media, die vaak bron zijn van nepnieuws, het zwijgen op te leggen. Dat lees je alvast in een artikel bij TechCrunch, dat Facebook verwijt dat het niet wil ingaan op de vraag om de account van Infowars te verwijderen.

Nu is Infowars niet onbesproken. Het staat bij Wikipedia vermeld als een bron van samenzweringstheorieën zoals chemtrails, de 9/11 hoax, het verzet tegen vaccins, en meer (1). En het valt niet te ontkennen dat Infowars uiterst rechts is van signatuur. Maar het is opvallend dat het juist journalisten zijn, die toch de behoeders moeten zijn van vrije meningsuiting, die aan Facebook vragen om Infowars monddood te maken. Dat gebeurde tijdens een event, waarop Facebook journalisten uitgenodigd had om te bespreken wat er gedaan kan worden om de verspreiding van nepnieuws tegen te gaan, en wat Facebook nu al doet.

Vooral de uitspraak van Facebook "Zowel links als rechts hebben een probleem met desinformatie" werd niet in dank afgenomen. Toch valt niet te ontkennen dat zelfs gewone feiten er anders gaan uitzien, als je ze in een ander daglicht zet, bijvoorbeeld in een opinie-artikel.

Facebook verdedigt zich door te zeggen of zij de keuze hebben om de Infowars pagina te verbieden, of ervoor te zorgen dat minder mensen die zien. En dat zij voor die tweede optie gekozen hebben.(2) TechCrunch voegt eraan toe dat het misschien wel slim is om Infowars niet te verbannen, want dan zouden het een martelaar worden.

Forbes (3) gaat ook in op dit event, en wijst erop dat het voor Facebook interessant is om pagina's toe te laten die controverse uitlokken. Want dat levert meer reacties op, meer interactie. En dat is wat Facebook wil: actieve gebruikers.

Hoe je het ook draait of keert, het blijft een heikel probleem. Want zou nepnieuws eigenlijk geen persmisdrijf moeten zijn, waarover rechters moeten beslissen, omdat het verspreiden van valse informatie eigenlijk strafbaar zou moeten zijn? Nu echter wordt die beslissingsmacht volkomen in handen gelegd van commerciële bedrijven zoals Twitter en Facebook. En zelfs van individuele gebruikers, die tegenwoordig steeds vaker elkaar aansporen, als een hysterische meute, om een medegebruiker waarvan zij het standpunt niet delen, aan te geven bij de beheerders van die media, om diens account te verwijderen. ..
https://en.wikipedia.org/wiki/InfoWars
https://techcrunch.com/2018/07/13/her-emails-two-point-oh/
https://www.forbes.com/sites/paularmstrongtech/2018/07/13/why-facebook-really-says-infowars-offers-opinion-and-analysis/#2081c86b1b7aINSTAGRAM: VRAGEN-STICKERS
Sociaal netwerk Instagram (eigendom van Facebook) is eigenlijk een website die het moet hebben van foto's. Maar soms heb je geen speciale foto om te delen. En toch wil je interactie op je pagina.

Instagram heeft daarvoor nu de oplossing gevonden: de vragen-sticker. Die moet een manier zijn om een gesprek te starten op een moment dat je niet meteen een foto of video hebt om te delen.

Je vindt deze nieuwe functie bij de stickers. Tik erop, vul een vraag in, en plaats die op een posting. Wanneer jouw vrienden die vraag zien, kunnen zij op de sticker tikken om te antwoorden. Hun antwoord zal dan -en dat is toch wat verwarrend- te zien zijn in de lijst met mensen die jouw verhaal gezien hebben, links onderaan een posting. Je kan ook een nieuwe Story aanmaken, wanneer je een antwoord geeft op hun reactie.

De functie is nu te vinden in de laatste update van de iOS en Android app. Bij The NExt Web, The Verge lees je er meer over.
https://thenextweb.com/apps/2018/07/10/instagrams-new-questions-stickers-make-it-easy-to-get-recommendations/
https://www.theverge.com/2018/7/10/17551528/instagram-questions-sticker-polling-stories   TWITTER: NATURISTEN TOEGELATEN
Sociale netwerken hebben het moeilijk met censuur. En dan hebben we het voor een keer niet over politieke standpunten, maar over naaktheid. De voorbeelden van Facebook, dat een foto verwijdert omdat het die iets te naakt is, zijn bekend. En zelfs foto's van beroemde schilderijen, die te naakt zijn en bijvoorbeeld geslachtsdelen tonen. Instagram, eigendom van Facebook, is al niet veel beter.

Maar wat moet je nu doen wanneer je een naturist bent, en dus voortdurend in je blootje loopt - en toch een foto van jouw dagelijkse activiteiten wil posten? Volgens The Atlantic kan je dan gerust terecht bij Twitter.  En wel om twee redenen: het moeit zich weinig met content, omwille van de vrije meningsuiting, en het verplicht je ook niet om je echte naam te gebruiken. En alhoewel het niet toegestaan is om bij je profielfoto en -tekst naaktheid te vertonen, kan je wel afbeeldingen en video's vertonen die "volledig of gedeeltelijke naaktheid bevatten inbegrepen close-ups van geslachtsdelen, billen of borsten".

Een interessant artikel hierover bij The Atlantic.
https://www.theatlantic.com/technology/archive/2018/07/how-twitter-became-the-number-one-social-network-for-nudists/565085/SKYPE 8.0: HD VIDEO EN BINNENKORT OOK OPNAME EN VERSLEUTELING VAN GESPREKKEN
Microsoft heeft een nieuwe versie aangekondigd van Skype, de P2P communicatietool die vaak gebruikt wordt voor video- en audiogesprekken. De voornaamste nieuwigheden op een rijtje. Om te beginnen zal je video te zien krijgen in HD. Je kan ook een scherm delen tijdens gesprekken, en een gesprekspartner aanspreken via de @ vermelding. Uiteraard zal je ook bestanden en media kunnen delen, tot 300 MB.

Later dit jaar krijgt deze versie nog wat extra functies. Zo zal je je gesprekken, ook audio en tekstboodschappen, kunnen versleutelen, evenals de bestanden die je tijdens een gesprek deelt. En wat zeker en vast interessant is, is het feit dat je voortaan een gesprek kan opnemen, "call recording" , waarbij de opname bij iederen gesprekspartner gebeurt, en samengevoegd wordt in de cloud. Zo heb je dus de best mogelijke geluidskwaliteit, want vaak is het zo dat bij een gesprek de één wel een goede verbinding heeft, en de ander niet. Deze functie zal vooral in de smaak vallen bij podcasters en journalisten, die vaak een interview op afstand moeten opnemen. De opname van het gesprek bevat echt alle aspecten van het gesprek, ook de bestanden die tijdens het gesprek uitgewisseld werden.

Meer bij TechCrunch.
https://techcrunch.com/2018/07/16/skype-launches-a-new-desktop-app-with-hd-video-improved-chat-and-soon-encryption-and-call-recording/EU: AIRBNB MAG DAN POPULAIR ZIJN, MAAR DAT IS GEEN EXCUUS OM DE REGELS NIET TE VOLGEN
Seeds meer mensen  maken voor het boeken van hun overnachting of verblijf tijdens de vakantie of een uitstap gebruik van Airbnb. Vooral het feit dat je vaak bij gewonen mensen, in een gewoonn appartement kan overnachten in plaats van een hotel spreekt hen aan.

Maar de EU vindt dat Airbnb te weinig transparant is. Het is niet altijd duidelijk wat de concument moet betalen voor welke dienst, wat er moet gebeuren wanneer de aanbieder van de overnachting plots jouw boeking annuleert, en je daar "in den vreemde" niet weet waar te overnachten.

"Populariteit mag geen excuus zijn om zich niet te voegen naar de EU consumenten-regels", aldus EU commissaris Vera Jourova. Airbnb heeft nu tijd tot einde augustus om zich in orde te stellen met de regels die de EU oplegt.

In een verwante, maar aparte zaak, dringt de EU aan dat Airbnb zijn gebruiksvoorwaaren verandert, zodat de reiziger toch een zekere bescherming geniet. Zo mag de reiziger momenteel een gastheer niet vervolgen indien hij schade ondervindt.

Bij The Verge en The Guardian vin je meer achtergrond over deze zaak.
https://www.theguardian.com/technology/2018/jul/16/airbnb-eu-pricing-accommodation-fees-charges
https://www.theverge.com/2018/7/16/17577128/airbnb-eu-pressure-regulators-terms-of-service-pricing-transparencyONTWIKKELAARS NEMEN INSTAPAPER TERUG IN EIGEN HANDEN. MAAR IS HET NOG LEEFBAAR?
Wanneer je aan het surfen bent, en dan vooral wanneer je aan het bladeren bent via de sociale media, kom je heel wat dingen tegen die je later wil lezen. Wanneer je op je gemak thuis zit, en een groot scherm hebt, of wanneer je een wifi-verbinding hebt. Andersom kan ook: soms wil je artikelen bewaren, om ze later rustig te lezen in de trein bijvoorbeeld, wanneer je juist géén internetverbinding hebt.

Instapaper was daar een prima tool voor. Deze lees-het-later bookmark-dienst, ontworpen door de bekende blogger Marco Arment, werd twee jaar geleden gekocht aan Betaworks, waarna het gekocht werd door Pinterest. In mei dit jaar ging INstapaper offline in Europa, omdat het niet conform was met de nieuwe GDPR-regeling rond de privacy.

En nu werd dan bekend dat het team ontwikkelaars, dat al die jaren hetzelfde gebleven is, doorheen alle overnames, nu zelf het heft in handen gaat nemen: Pinterest stoot Instapaper af, zodat het Instapaper-team het kan kopen.

Nu is het nog de vraag of het een kans heeft om te overleven, naast tools zoals Pocket. Eerlijk gezegd waren wij Instapaper al lang vergeten, omdat het voor ons persoonlijk niet meer van nut is. Wanneer je Twitter en andere sociale media bekijkt, onderweg, dan heb je ongetwijfeld een 4G verbinding. De artikels die je wil lezen kan je op dat moment lezen. Wil je iets bewaren, dan heb je bookmarks in Twitter, of kan je iets saven naar Pocket, versturen per mail naar jezelf, enz.

Maar misschien zien wij het verkeerd, en gebruik jij nog altijd Instapaper? Laat het ons weten!
https://www.instapaper.com/android
https://www.instapaper.com/iphone
https://9to5mac.com/2018/07/16/instapaper-unpinned/GOOGLE: 4,3 MILJARD BOETE - ENKELE BEDENKINGEN
Je hebt het ongetwijfeld gehoord in het nieuws: de Europese Commissie heeft Google een boete opgelegd van maar liefst 4,3 miljard euro. En wel omdat het zijn Android dominantie zou misbruiken op drie belangrijke gebieden. Omdat het zijn zoekmachine en Chrome apps in het besturingssysteem gebundeld heeft. Omdat het makers van smartphones verbiedt om toestellen te maken die op een afwijkende versie van Android draaien. En omdat het betalingen zou gedaan hebben aan bepaalde grote fabrikanten en mobiele netwerkoperatoren om exclusief de Google search app op de toestellen te bundelen (1).

Praktijken die het binnen de 90 dagen moet beëindigen, zoniet krijgt het nog een grotere boete.  Concreet betekent het dat Google niet langer zijn Chrome browser mag vooraf installeren en zijn search app. En dat het de fabrikanten moet toelaten dat zij een gevorkte versie van Android installeren.  Google heeft tussen haakjes, al sinds 2014 het betalen voor het bundelen van apps stopgezet.

Google heeft aangekondigd dat het in beroep gaat. Het verwijst in zijn verdediging naar het feit dat Google ervoor gezorgd heeft dat er concurrentie op de markt ontstond. En daarin heeft het, naar onze bescheiden mening, gelijk. Voor de komst van Android was er enkel Apple - Microsoft speelde geen rol van belang, en BlackBerry was op retour. Apple maakt én toestel én besturingssysteem, en alle apps kan je enkel in de App Store kopen (waar de ontwikkelaar 30% moet afstaan aan Apple!). Zonder Google was er geen Android, en waren we nu allemaal verplicht om dure toestellen te kopen. Nu zijn er echter vele fabrikanten, die verschillende hardware bedenken, wat de innovatie tegoed komt. En aan verschillende prijzen - dankzij Google heb je een toestel vanaf 100 euro, en dat is op maatschappelijk, sociaal vlak een echte verbetering.

De veroordeling van Google doet denken aan het proces dat de EU gevoerd heeft tegen Microsoft, dat eveneens beticht werd van bundeling en voortrekken van zijn eigen software, zoals de browser. Microsoft werd toen ook verplicht om de gebruiker de keuze te geven wanneer hij zijn toestel voor het eerst in gebruik neemt, om een browser te kiezen.

Trouwens: kan je ook Apple niet beschuldigen van het bundelen van producten? Zijn Apple Music staat standaard op alle iPhones, en zo pusht het zijn abonnementsdiensten op streaming muziek. Zijn iTunes staat op alle Macs, en zo pusht het de aankoop van boeken, films, via de App Store, waarop het dan weer een procentje commissie inhoudt. In Europa heeft Apple geduchte concurrentie van Android, maar in de VS is de iPhone het meest gebruikte toestel. Zodat je daar toch van een quasi-monopoliepositie kan spreken. Maar ja, daar hebben ze geen strenge anti-monopolie waakhond zoals wij hier in de EU...
https://www.theverge.com/2018/7/18/17580694/google-android-eu-fine-antitrust
http://www.blog.google/around-the-globe/google-europe/android-has-created-more-choice-not-less/GOOGLE ASSISTANT ZAL JE VISUEEL OVERZICHT GEVEN VAN JE DAG
Even terugkomend op het vorige artikel, namelijk de boete voor Google: een heikel punt is ook de digitale assistent in de toestellen (maar daarover heeft de EU (nog) geen klacht). Die zit namelijk diep ingebouwd in het systeem, omdat hij toegang moet krijgen tot verschillende andere apps op jouw toestel- en de data die erbij horen. Bij Apple is dat Siri, bij Google is het de Google Assistant.

Die laatste heeft nu een update gekregen, voor de Android en iOS app, waardoor hij een soort 'visuele snapshot' maakt van de dag die voor jou ligt. Daarvoor wordt dan informatie gehaald van verschillende Google diensten, zoals je agenda, herinneringen, de pakjes die je besteld hebt en waarvan de tracking code in je Gmail zit, je geboekte vlucht, de reservatie van een restaurant enz.

In de toekomst zal de Assistant nog met meer diensten kunnen samenwerken, zoals notities van Google Keep, Any.do, Bring, Todoist. Hij zal je herinneren aan activiteiten in de buurt, en je aanbevelingen geven voor muziek en podcasts. Kortom: een echte assistent. Als je het tenminste toelaat, en je in het Google ecosysteem zit.

Techcrunch merkt op dat Google zich hiermee duidelijk onderscheidt van Alexa, de digitale assisten van Amazon.  Want die draait voornamelijk rond e-commerce, dus dingen die je bij Amazon kan kopen. Terwijl Google Assistant draait rond informatie.
http://techcrunch.com/2018/07/17/the-google-assistant-app-will-walk-you-through-your-day/
http://arstechnica.com/?p=1344955KOPEN OP AFBETALING OP HET INTERNET: CAPAYABLE
Op het internet kan je kleine dingen kopen, maar ook grote. En die grote, dat kan soms zwaar wegen op de portemonnee. En net als in de offline wereld kan je dus voortaan dingen op afbetaling kopen.

Het Nederlandse bedrijf Capayable wil dit aanbieden. Het is al actief in Nederland, en wil internationaal uitbreiden, waarvoor het van zijn investeerders 2 miljoen euro vers geld gekregen heeft. En België is als Nederlandstalige buur een ideaal terrein.

Het principe is simpel: je spreidt je aankoop over 3 termijnen: de eerste onmiddellijk, de tweede op 30 en de derde op 60 dagen. Volgens dit systeem kan je spullen aankopen tot 3.000 euro maximum.

Maar hoe kan het bedrijf nu zeker zijn dat jij wel goed bent voor de betaling, solvabel bent? Daarvoor voert het voorafgaand een gegevenscontrole uit. En het zou onmiddellijk daarop antwoord moeten krijgen. Hopelijk zit daarin ook een consumentenbescherming ingebouwd, die ervoor zorgt dat jij niet té veel afbetalingen opstapelt - vele kleintjes maken nu eenmaal een groot, en zo zou je in de financiële problemen kunnen geraken.

De dient zou in België aangeboden worden onder de naam payin3.be.
https://www.tijd.be/ondernemen/financiele-diensten-verzekeringen/Op-komst-webaankoop-in-drie-keer-betalen/10031783
http://www.payin3.be/MAKELAARS IN MEDISCHE INFORMATIE - EEN SCHRIKBAREN TOEKOMSTBEELD
Dit bericht betreft een trend in de VS, en bij het lezen ervan moet je goed beseffen dat hier in Europa dergelijke toestanden quasi onmogelijk zijn, dankzij de strenge bescherming van de privacy die de EU zo hoog in het vaandel draagt.

Waar gaat het om? Het draait rond gezondheidsverzekering. In de VS heerst geen sociale zekerheid zoals in Europa, waar de bijdrage aan de bron, bij de werkgever, reeds ingehouden wordt. Je moet daar meestal zelf zorgen voor je gezondheidsverzekering. De 'Obamacare' wet wou dat veranderen, maar het is niet gelukt.

Dus moet de gemiddelde Amerikaan op de privémarkt een verzekering afsluiten. En daarbij wordt hij als 'risico' beoordeeld: hoeveel kans bestaat er dat hij ziek wordt of vroegtijdig overlijdt? Heeft hij slechte eet- en leefgewoonten, dan zal hij een hoge premie moeten betalen, zelfs moeilijk aan een verzekering geraken.

Die privé-verzekeraars doen er dan ook alles aan om zoveel mogelijk te weten te komen van de Amerikanen, om dat risico nauwkeurig te kunnen berekenen. En nu blijkt dat die verzekeraars steeds vaker samenwerken met 'dataminers' - bedrijven die allerlei mogelijke data over de burgers  verzamelen. Ook van hun gewone levensstijl: wat jze eten, wat ze kopen, hoeveel tijd ze achter de tv doorbrengen. Ook nog eens gecombineerd met ras, opleidingsniveau, huwelijkse staat, inkomsten. En zelfs wat die burger op de sociale media post, wat hij online koopt.

Al die informatie wordt in ingewikkelde algoritmes gestopt, en die berekenen dan wat het 'risico' is, en welke premie daar tegenover moet staan.

En om die reden wordt de burger, in de VS, dus volledig beroofd van zijn privacy. Een schrikbeeld, niet?

Meer bij Propublica.
https://www.propublica.org/article/health-insurers-are-vacuuming-up-details-about-you-and-it-could-raise-your-ratesHELSINKI HEEFT EEN ALL-IN MOBILITEITSSYSTEEM
We blijven nog even in het buitenland, maar deze keer met een voorbeeld dat wél nagevolgd mag worden. Het gaat namelijk over een app die in Helsinki gebruikt wordt, Whim. Die zorgt voor een regelrechte revolutie in de mobiliteit in de stad.

De app combineert namelijk alle mogelijke transportmiddelen - openbaar vervoer met trein, tram, bus, metro, plus auto-delen en zelfs een taxidienst. Je plant een trip op de app, en alles kan je boeken via de app, en betaal je via de app.  Het is een nieuwe term die je voor deze dienst / app gebruiken kan: Mobility as a Service, of MaaS.

Het is de bedoeling om uiteindelijk auto's in dichtbevolkte steden overbodig te maken, door de burger een betere ervaring aan te bieden dan hij zou kunnen hebben met die auto. Een idee dat wellicht ook in ander grootsteden aanhangers vinden zal.

Tussen haakjes: het zou fijn zijn indien Google op zijn Maps, nog meer diverse transportmiddelen zou vermelden om van punt A naar punt B te geraken. Het vermeld bij zijn routebeschrijving al opties voor de auto, de fiets, te voet, en openbaar vervoer. Maar diensten zoals fiets-delen en, waarom niet, Uber of andere taxidiensten zouden eigenlijk ook geïntegreerd kunnen worden. Zo kan je zelf een afgewogen beslissing nemen over wat het meest efficiënte vervoer is voor jouw trip.

Dit artikel bij Bloomberg schetst alvast het systeem in Helsinki.
http://www.bloomberg.com/news/articles/2018-07-15/how-helsinki-arrived-at-the-future-of-urban-travel-firstINSTAGRAM WERKT AAN ALTERNATIEVE 2FACTOR AUTHENTICATIE
Steeds vaker wordt gebruik gemaakt van 2factor authenticatie, waarbij er een code gestuurd wordt naar je mobiele nummer, die je moet invullen bij het inloggen in een dienst. Ook bij je Instagram account kan je dat. Alleen:  dat is niet echt super veilig. Je telefoonnummer kan gestolen worden door hackers, die het dan toewijzen aan een andere SIM--kaart, en zo de code oppikken om daarna je wachtwoord te resetten. En zo kunnen zij dan jouw Instagram- of andere accounts stelen, en voor Bitcoins verkopen.

TechCrunch wijst erop dat vooral Instagram kwetsbaar is voor deze hack, omdat je daar enkel gebruik kan maken van een code die via een SMS verzonden wordt, terwijl je bij andere diensten andere methodes kan gebruiken, die een stuk veiliger zijn, zoals Google Authenticator of Duo. Die genreren namelijk een speciale code om in te loggen die niet op een andere telefoon gegenereerd kan worden, voor het geval jouw nummer naar een andere SIM-kaart van de hacker overgezet zou worden.

Daar zou nu dus verandering in komen: in de code van de Android app, zo werd ontdekt door een TechCrunch lezer, dat de mogelijkheid voorzien is om voortaan gebruik te maken van 2F authenticatie die niet van SMS gebruik maakt. Wanneer de functie echt actief zal worden is nog niet gekend.
http://techcrunch.com/2018/07/17/instagram-2-factor/ 

  
 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!MICROSOFT BRENGT GRATIS VERSIE VAN SLACK UIT
Slack is heel populair. Het is een online tool voor groepen, waarmee zij bestanden kunnen delen en hierover chatten - in vakterm "online collaboration tool" genoemd. Microsoft heeft ook een dergelijke tool, "Teams", maar tot nu toe moest je daarvoor dan wel een abonnement hebben op Office 365, de kantoorsuite van Microsoft.

Daar zal binnenkort verandering in komen. Microsoft heeft namelijk een preview uitgebracht van Teams die gratis is, en waarvoor Office 365 niet meer nodig is. Deze versie is beperkt tot een groep van 300 mensen, dus kleine en middelgrote ondernemingen en organisaties. Hij bevat chatboodschappen en zoeken, audio en videogesprekken voor individuele personenen en teams. Je hebt 10 GB opslagruimte voor bestanden van de groep, plus 2 GB per persoon voor persoonlijke opslag. Er is ook integratie met Office Online webapps.

Waarom je dan nog de betalende versie zou nemen? Wel, daarin zitten geplande meetings in, het opnemen van een meeting, telefoongesprekken en audioconferenties, multifactor authenticatie, admintools en meer.

Een uitgebreide bespreking bij ZDNet.
https://products.office.com/en-us/microsoft-teams/free
https://www.zdnet.com/article/microsoft-introduces-a-free-version-of-teams-going-head-to-head-with-slack/


 
Netties werkt samen met:


 
De nieuwe oogst


LYRICS POSTER: JE FAVORIETE ARTIEST AFGEBEELD VIA ZIJN SONGTEKSTEN
Een knap idee. Hier kies je een foto van een artiest, op jouw harde schijf, vervolgens kopieer je een of meerdere songteksten naar het invulvak, pas je in het volgende vak wat aan de achtergrondkleur en tekstgrootte aan. En voila, je poster is klaar. Je kan hem downloaden en via een poster-print bedrijf laten afdrukken.
Het mooie is dat alle computerwerk op je eigen computer gebeurt, er wordt niets geüpload. En je kan de broncode vinden op Github.
[Taal: ENG]
https://lyricsposter.net/


DE BESTE ADRESSEN VOOR TIPS EN OPLOSSINGEN VOOR WINDOWS 10
Wie al een tijdje meedraait op het internet, weet dat de naam "Ed Bot" garant staat voor kennis van het Windows besturingssysteem. Deze redacteur bij ZDNet draait immers al heel wat jaartjes mee. Nu heeft hij een lijstje samengesteld met de beste bronnen voor informatie, problemen op te lossen, tools en download sites. OM uitvoerig te bezoeken!
[Taal: ENG]
https://www.zdnet.com/article/free-how-to-help-windows-10-ed-botts-tech-support-troubleshooting-guide/


TRAVELSCOPE: VISA

Deze landkaart vertelt je waarheen je kan reizen zonder een visa te moeten aanvragen, of waar je ter plekke een visa kan aanvragen, op basis van jouw nationaliteit. Zo leer je dat je vanuit België naar ontzettend veel landen vrij kan reizen, en dat je, als inwoner van Israël, niet binnen mag, ook niet met een visum, in Lybië, Soedan, Algerije, Saoudi-Arabië, Oman, Yemen, Syrië, Irak, Iran, Pakistan, Bangladesh. Waarvan wij eerlijk gezegd toch wel schrokken.
Klik op de map om het bron-land te kiezen. Ctrl+klik om het land van bestemming te kiezen, wanneer je wil weten hoe het zit met een specifiek land.
Je kan via de uitklapmenu's bovenaan ook nog andere weergaves van de kaart kiezen, zoals bevolking. En zo kom je ook weer onthutsende dingen te weet. Nigeria heeft bijvoorbeeld 190 miljoen inwoners, Pakistan 204 miljoen- beiden relatief kleine landen. China heeft er 1,3 miljard, India -qua oppervlak ruwgeschat 1/4 van China- heeft er 1,2 miljard. Je zou nog een aardrijkskunde expert worden :)
[Taal: ENG]
https://www.markuslerner.com/travelscope


FONT DATABASE: LETTERTYPES

Op deze website kan je lettertypes kiezen, op basis van hun subjectieve eigenschap. Zoals "formeler dan" of "minimalistischer dan". En dan vul je een bepaald lettertype in. Je krijgt dan een suggestie, zodat je dit lettertype kan toepassen in je Word document of andere toepassing. En heb je het lettertype niet op je computer staan, dan kan je het ook via de website downloaden.
Slim. Alleen had het misschien interessant geweest om bij de suggesties een miniatuurafbeelding met voorbeeld van het lettertype te tonen, zodat je een visuele indruk krijgt van het type.
[Taal: ENG]
https://fontdatabase.app/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: MOBLY
Dit is een nieuwe pechverhelper, een start-up met een origineel idee: in plaats van een jaarlijks abonnement te nemen op een pechverhelpingsdienst, betaal je enkel wanneer je daadwerkelijk pech hebt. En dan komt Mobly je depanneren, aan tarieven die tussen de 79 euro en 105 euro liggen, gaande van een platte batterij tot een platte band.
https://www.gva.be/cnt/dmf20180718_03622236/antwerpse-pechverhelper-laat-u-alleen-betalen-als-u-echt-pech-heeft
https://mobly.be/nl/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: JACHTGEBIEDEN
Heb je een huis met veel grond errond, dan kan je wel eens voor een onaangename verrassing staan. Want misschien zijn die weilanden eigenlijk jachtgebied, en hebben jagers er recht om te jagen. De Vlaamse overheid heeft hierover duidelijkheid willen creëren, door je de kans te geven dit op te zoeken.
Een artikel met uitleg bij VRTnieuws, en de plannen zelf vind je bij de Hubertus Vereniging Vlaanderen.
https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2018/07/13/nieuwe-app-voor-digitale-jachtplannen/
https://hvv.be/info/jachtplannen/VRIJDAG MULTIMEDIA: ALBUM HOEZEN
Kengarex verzamelt regelmatig foto's en andere multimedia rond een bepaald thema. En vaak zijn daar leuke dingen bij. Zoals deze collectie van iconische albumhoezen, die omgevormd werden tot een bewegende afbeelding (GIF)
[Taal: ENG]
http://kengarex.com/iconic-album-covers-as-animated-gifs-12-gifs/?ref=7223


VRIJDAG MULTIMEDIA: REUTERS
Bij persagentshcap Reuters vind je regelmatig een reeks foto's die een illustratie vormen van het nieuwsoverzicht van de voorbije week / maand. Dit is de collectie die vandaag gepost werd.
[Taal: ENG]
https://www.reuters.tv/v/h81/2018/07/19/world-in-pictures?nofbvideo=true&utm_medium=social&utm_source=tw&utm_term=SocialFlow&utm_content=RSS&utm_campaign=site-clicks


VRIJDAG MULTIMEDIA: GFYCAT
Ben jij iemand die graag je postings en reacties in de sociale media opfleurt met een GIFje? Dan is deze site een mooie bron om leuke GIFs te vinden. Wijzelf bezoeken ze alleen maar... om even wat te vertrooien, en een glimlach op ons gelaat te toveren!
[Taal: ENG]
https://gfycat.com/
   


Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com 
Bij de collega's*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

 
- WhatsApp gaat onbeperkt doorsturen van berichten beperken
https://www.ad.nl/digitaal/whatsapp-gaat-onbeperkt-doorsturen-van-berichten-beperken~a991266e/
- Op vakantie? Beveilig je huis met slimme waakhonden
https://www.ad.nl/economie/op-vakantie-beveilig-je-huis-met-slimme-waakhonden~a05f0499/
 
 
 *** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
 
 
 - Hou het hoofd koel met deze mobiele airco’s en ventilatoren
http://elektrozine.be/hou-het-hoofd-koel-met-deze-mobiele-aircos-en-ventilatoren/
- Maak kennis met de camera die denkt dat hij een telescoop is: de Coolpix P1000 met megazoom
http://elektrozine.be/maak-kennis-met-de-camera-die-denkt-dat-hij-een-telescoop-is-de-coolpix-p1000-met-megazoom/


*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info


- Blockchain 2: Waar kan je blockchain voor gebruiken?
https://computertaal.info/2018/07/16/blockchain-2-waar-kan-je-blockchain-voor-gebruiken/
- Blockchain 3: Hoe zullen Smart Contracts of slimme contracten echt werken?
https://computertaal.info/2018/07/20/blockchain-3-hoe-zullen-smart-contracts-of-slimme-contracten-echt-werken/

 

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- Europese actie tegen internationale onlinefraudegroep levert 15 arrestaties op
https://tweakers.net/nieuws/141215/europese-actie-tegen-internationale-onlinefraudegroep-levert-15-arrestaties-op.html
- Initiatief moet verplaatsen van data tussen onlinediensten vergemakkelijken
https://tweakers.net/nieuws/141211/initiatief-moet-verplaatsen-van-data-tussen-onlinediensten-vergemakkelijken.html


*** DATANEWS

http://www.datanews.be


- Google Assistant bijna beschikbaar in het Nederlands
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/google-assistant-bijna-beschikbaar-in-het-nederlands/article-normal-1175523.html
- Voorlopig geen Belgische doorstart voor Apple-refurbisher Leapp
http://datanews.knack.be/ict/?origin=datanews.be&destination=/


*** TECHNOLOGIUM
http://www.technologium.be
- 18 jarige haalt €340.000 euro op van invloedrijke investeerders en staat op Product Hunt - Technologium
http://www.technologium.be/18-jarige-haalt-e340-000-euro-op-van-invloedrijke-investeerders-en-staat-op-product-hunt


*** BLOOVI
http://www.bloovi.be/


- Start it @ KBC wil van België hét walhalla voor govtech maken. Dit zijn de plannen:
https://www.bloovi.be/nieuws/detail/start-it-kbc-wil-van-belgie-het-walhalla-voor-govtech-maken-dit-zijn-de-plannen
- Zullen we straks geen jobs meer hebben door AI? Volgens dit onderzoek is het omgekeerde waar:
https://www.bloovi.be/nieuws/detail/zullen-we-straks-geen-jobs-meer-hebben-door-ai-volgens-dit-onderzoek-is-het-omgekeerde-waar

 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


 
TIP: TWITTER-MANIEREN

Er wordt op Twitter heel wat afgescholden. En sommige mensen zijn er erg onbeleefd. Maar wat zijn dan wel goede manieren op Twitter? Dit handige lijstje vertelt je wat je wel en niet mag doen. Om in te kaderen!
[Taal: ENG]
https://heidicohen.com/twitter-etiquette/ 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...

 

LITE APPS: TWITTER LITE
Deze versie van de Twitter app zorgt ervoor dat je de gesprekken kan volgen, ook wanneer je een tragere verbinding hebt. Het is namelijk een versie die toegankelijk is via he mobiele web, zodat de app ook werkt op smartphones en tablets die geen App Store hebben of geen Google Play account. Je hebt ook geen e-mail account nodig of een kredietkaart. Je kan bovendien de data saver modus inschakelen, waarbij je data bespaart door enkel de afbeeldingen en video's te downloaden die je echt wil zien.
https://lite.twitter.com/content/lite-twitter/en.html


THOUGHT TRAIN: PRODUCTIVITEIT
Dit is een app die zich in de menubalk nestelt, en je wil helpen om je te focussen op de taak waarmee je bezig was. Je houdt er een lijstje bij met je ideetjes en taken - en in plaats van je lijstje ergens opzij te leggen, blijft het met deze app voor iOS altijd voor je ogen. Heb je meerdere taken, dan zullen die in een carroussel getoond worden.
https://www.thoughttrain.cc


LOCALEUR (APP): PLAATSELIJKE GIDS


Deze app voor Android en iOS toont jou de beste plekken die je moet bezoeken in steden - niet volgens de platgetreden paden van toeristische gidsen, wel volgens plaatselijk inwoners. Voorlopig zijn dat 80 steden, vooral in de VS, en voor Europa heb je o.a. ook Amsterdam.
https://www.localeur.com/


TIK TOK: HIT IN CHINA
Westerlingen hebben YouTube en Snapchat, maar in China is Douyin een heel populaire app voor korte video's. In westerse landen wordt hij uitgebracht onder de naam Tik Tok, en heeft hij wereldwijd 500 miljoen gebruikers. Een uitleg bij SCMP.
http://www.scmp.com/tech/article/2155580/tik-tok-hits-500-million-global-monthly-active-users-china-social-media-video
https://itunes.apple.com/ai/app/tik-tok-global-video-community/id1235601864?mt=8
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.ss.android.ugc.trill&hl=nl


NU OOK GIF'S IN TWITCH


De niet-gamers zullen niet direct opspringen van blijdschap, de gamers daarentegen... Twitch, het populaire platform voor het streamen van games, heeft een extensie toegevoegd waarmee de GIF's, de bewegende beelden, van de online dienst GIPHY ook gebruikt kunnen worden op het platform. Je moet dus niet meer typen, gewoon een GIFje kiezen om je appreciatie, aanmoediging of medeleven uit te drukken.
https://www.twitch.tv/ext/bok0t8pd1ak9bpmzow7hdtwtwagpnv
http://www.engadget.com/2018/07/17/twitch-giphy-extension/


VRIJDAG APPDAG: GFYCAT ADD-ON
Dit is een add-on voor je Gmail, waardoor je heel gemakkelijk GIFjes kan toevoegen in een bericht. Je vindt de add-on in de G Suite Marketplace. Bij de installatie wordt er een Gfaycat knop geplaatst in de zijbalk rechts. Klik bij het schrijven van een mail daarop, en het opent een knoppenbalk waar je dan kan gaan zoeken naar een passende GIF. Met één klik wordt die dan in je mail geplaatst. Meer bij The Next Web.
https://gfycat.com/
https://gsuite.google.com/marketplace/app/gfycat_gifs_for_email/410858369375
https://thenextweb.com/apps/2018/07/18/gfycat-makes-it-dead-simple-to-drop-gifs-into-your-gmail-replies/
 

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere. 
 

Het laatste woord.... 


 
NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu 
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier 
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart 
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe 
Marijke Pante,
Marianne Steijlen 
Reinhilde Remaut 
Ludo Cattoor 
Evert Poppen 
Philip Lafeber 
Julien Van den Borre, 
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Frank VDW
Filip Overmeire (Filover) 
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool

In het bijzonder danken wij Wim Wylin voor de vele tips, en Gerard Schaefer voor de spreuk van de week.

- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Dat kan op deze link

http://www.netties.be/v20/abonnement.php 

AFSLUITER VAN DE WEEK
Ik kan me de man voorstellen die in God gaat geloven
na een doorgesneden kool nauwkeurig te heben bekeken.
-Eric van der Steen-