Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
12/7/2018 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat
 

DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 22
Nummer 1063 van 30/6/2018Gegroet lezer,

Zoals u weet, brengen wij elke week een kort overzicht van interessante berichten bij onze collega's. Zij hebben de middelen om nieuwsberichten veel dieper uit te spitten, hebben bronnen om meer achtergrond te schetsen bij verhalen, en alles in de juiste context te plaatsen.

Vaak voegen wij nieuwe Nederlandstalige bronnen toe, die wij bij het surfen op het wijde web ontdekken. Maar helaas moeten wij ook vaak bronnen verwijderen. Gewoon omdat er geen nieuwe content op de website geplaatst wordt. En dat is jammer. Het brengen van gespecialiseerd tech nieuws online, als onafhankelijk medium, blijkt moeilijk te zijn. Velen proberen het, met veel goede moed. Met een prima website, en een hoop redacteurs. Maar na een tijdje zien wij, bij het samenstellen van onze 'Bij de collega's'rubriek, dat de stroom berichten droogvalt.

En dat is heel spijtig, want de informatie die je daar vond was echt wel goed doordacht, actueel kritisch. Maar wellicht vaak slinkt het enthousiasme bij vrijwilligerswerk, waar geen riante vergoeding tegenoverstaat, gewoon als een pudding ineen. Hoe mooie de opzet was van die nieuwe nieuwsbrieven, hoe goed de redacteurs ervan ook schreven.

De enigen die overblijven, zijn rubrieken die een onderdak vinden bij reguliere uitgevers, zoals Datanews, dat bij Knack behoort, of de tech rubrieken bij De Morgen, AD, enz. En, zonder ons op onze borst te willen kloppen, zijn wij toch blij dat Netties het al die jaren overleefd heeft. Dat is vooral omdat jullie, onze lezers, ons blijven steunen en via de feedback laten weten dat jullie onze berichten op prijs stellen, of er commentaar op hebben. En dat is waarom wij het doen.

Veel leesplezier met deze editie, en commentaar is echt absoluut welkom!

Bij leven en welzijn tot volgende week.

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 

 
Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.
BINNENKORT OOK BETAAL-ABONNEMENTEN BIJ WORDPRESS, NA OVERNAME ATAVIST
Ongetwijfeld heb je al gehoord van WordPress. 30% van het hele web draait op dit content management systeem - een systeem waarbij je eerst een stramien van je website samenstelt uit de elementen die WordPress je biedt, en daarna via simpele online formulieren de content van je website heel gemakkelijk kan updaten.

Je kan een gratis account maken bij WordPress.com, en zelfs een eigen domeinnaam hebben die naar je blog aldaar verwijst. Of je kan een hosting kiezen waarop je de open source versie van WordPress installeert. In dat geval heb je veel meer vrijheid om het CMS naar je eigen hand te zetten, maar het vereist wel wat technische kennis.

Welnu: achter WordPress.com zit het bedrijf Auttomatic. Dat heeft ook de e-commerce CMS Woo-Commerce op zijn naam staan, en Longreads, een CMS voor langere artikels, zoals je kan afleiden uit de naam. Nu heeft Auttomatic ook het bedrijf Atavist overgenomen. En dat zou wel eens heel belangrijk kunnen zijn. Want Atavist heeft een CMS waarbij je als auteur kan werken met abonnementen, en geld kan vragen voor toegang tot je artikels. En wie wil er nu niet een centje verdienen met zijn werk?

Tot voor kort konden auteurs, die hun artikels achter een betaalmuur wilden zetten, terecht bij het bloggingplatform Medium. Maar onlangs kondigde Medium abrupt aan dat het zijn abonnementsprogramma stopzette. Deze auteurs kijken nu dus hoopvol uit naar WordPress, en wat het gaat doen wanneer het Atavist in zijn aanbod integreert.

Misschien zou WordPress wel een universeel abonnement kunnen creëren, voor al die duizenden websites die op het WordPress platform draaien? Wordt ongetwijfeld vervolgd.
https://techcrunch.com/2018/06/22/wordpress-com-parent-company-acquires-atavist/
https://en.blog.wordpress.com/2018/06/21/atavist-joins-wordpress-dot-com/INSTAGRAM TV OF IGTV: ONVOLDOENDE VOORZORGSMAATREGELEN?
Verleden week kondigde Instagram aan dat je voortaan ook langere video's zal kunnen uploaden naar het sociale netwerk - tot zelfs wel een heel uur lang. Daarmee wil Facebook uiteraard gebruikers afsnoepen van YouTube, door bekende YouTubers te overtuigen over te stappen naar Instagram - nadat het dat eerder al, met weinig succes, dat probeerde te doen met zijn Facebook Watch.

Ongetwijfeld zal IGTV, zoals de nieuwe dienst heet, veel succes kennen. Maar Bloomberg wijst erop dat het ook wel eens wat harde noten te kraken zal krijgen, omdat Facebook bij deze nieuwe functie in Instagram geen of te weinig lessen getrokken heeft uit vorige ervaringen.  Zo moest Instagram het antwoord schuldig blijven op de vraag hoe het haatsrpaak, geweld, kindermisbruik en andere ongewenste content adequaat zal aanpakken op zijn platform. Instagram heeft wel enige ervaring op dit gebied, en het reageert op content wanneer die gemeld wordt door andere gebruikers. Maar nu het video's zal vertonen die tot 1u lang zijn, zal het heel wat meer content moeten bekijken.

Bovendien heeft Instagram ervoor gekozen om bij IGTV de video's automatisch te laten afspelen, wanneer de gebruiker de app opent., zelfs zonder dat je een specifieke video wou bekijken. Ook maakt IGTV gepersonaliseerde speellijstjes aan, die meer video's tonen van wat je aan het bekijken bent. Kom je dus op één foutieve video, dan zit je in een snelweg waar je misschien moeilijk uit kan...

Afwachten dus of IGTV het redelijk propere blazoen van Instagram niet gaat beschadigen...
https://www.bloomberg.com/view/articles/2018-06-21/instagram-forgot-the-lessons-of-internet-video-abusesFACEBOOK BREIDT MESSENGER KIDS APP UIT NAAR ANDERE LANDEN. MAAR MAG JOUW KIND HEM GEBRUIKEN?
De Facebook app Messenger is een van de populairste messaging apps ter wereld, met meer dan 1 miljard gebruikers. En Facebook vindt dat blijkbaar niet genoeg - ook de 'jonkies' moeten eraan geloven: enkele maanden geleden heeft Facebook in de VS een versie uitgebracht voor kinderen van 6 tot 12 jaar. Oorspronkelijk enkel in de VS, voor iOS, en begin dit jaar ook voor Android.

Nu is het wel zo dat het de ouders zijn die Messenger Kids installeren op het toestel van hun spruit, en zij via hun eigen Facebook account de instellingen kunnen controleren. Maar het is een blijft een social netwerk, en je kan je afvragen of het wel zo gezond en bevorderlijk is voor een kind om tussen 6 en 12 al een smartphone te hebben - laat staan een account op de social media.

Tussen haakjes: Venturebeat wijst erop dat toen de Messenger Kids app gelanceerd werd, er verschillende "experten" waren die de app doorgelicht hadden, maar in feite gefinancierd waren door Facebook. Niet echt proper te noemen...

Ondanks die kritiek blijft Zuckerberg zijn plannen met Messenger Kids doorduwen. Het heeft nu aangekondigd dat het de app ook zal uitbrengen in Mexico en in Canada, in het Spaans en Frans. Met drie wereldtalen staat het dus eigenlijk klaar om de wereld te veroveren. Alhoewel het in Europa ongetwijfeld zal stoten op de barrière die de EU gezet heeft op sociale netwerken: jongeren moeten minstens 16 zijn.

En o ja, Venturebeat weet ook nog dat Facebook "iets gedaan heeft" om de kritiek te overwinnen, dat het jonge kindjes recruteert voor zijn sociale netwerk. Enkele "pledges", beloften, die ouders en kinderen moeten doen. Alsof dat veel zal helpen...

Meer bij Venturebeat.
https://venturebeat.com/2018/06/22/facebook-expands-its-messenger-kids-app-beyond-the-u-s-to-canada-and-peru/POCKET CASTS NU UIT PRIVATE BÈTA, EN EEN EERSTE TEST MET GOOGLE PODCAST
Laten we het even over podcasts apps hebben. Om te beginnen: de podcast app Pocket Casts is, na enkel in besloten bètaversie beschikbaar geeest te zijn, nu vrij te verkrijgen voor alle Android gebruikers.

Het bedrijd dat de app maakt waarschuwt wel dat de open bèta nog altijd bugs kan bevatten, maar nodigt de gebruikers uit om de app toch uit te testen.

Pocket Casts was in mei dit jaar overgenomen door een collectief, waartoe verschillende radiostations behoren, waaronder NPR, WNYC Studios, WBEZ Chicago en THis American Life. Je kan de app downloaden in de Play Store (1)

Verder hebben wij dit weekend de podcast app van Google, Google Podcast, uitgetest. Het positieve: de app heeft een heel simpel design, en het zoeken naar podcasts verloopt heel vlot.

Het negatieve: de app heeft een heel simpel design. Dat wil zeggen dat je heel weinig opties en functies hebt, die eigenlijk wel nodig zijn. Trouwe luisteraars weten dat wij grote podcat-fans zijn, en eindelijk ons geluk gevonden hebben bij Podcast Addict, een app voor Android. En daar heb je enorm veel instellingen- wat voor een beinner misschien overdonderend kan zijn, maar echt wel nodig is.

Zo kan je bij Google Podcast enkel een algemene instelling ingeven of een beluisterde podcast gewist moet worden, en na hoeveel dagen. Bij Podcast Addict kan jedat per podcast individueel instellen. Verder gij Google Podcast (GP) geen optie om te bepalen dat podcasts enkel gedownload mogen worden wanneer je op WiFi aangesloten bent. Bij Podcast Addict (PA) heb je die wel, en kan je bepalen dat je bijvoorbeeld elke ochtend om 5u, wanneer je opstaat, alle podcasts binnenhaalt.

De informatie bij de podcasts is summier bij GP, er zijn geen shownotes, wat toch wel handig is. En dan zijn ernog ontelbare kleine dingetjes die PA zo handig maken, die je bij GP niet vindt.

Maar het moet gezegd: Google heeft beloofd dat het in de toekomst nieuwe functies zal toevoegen, omdat de zoekgigant het fenomeen "podcast" verder ontwikkelen wil. Wij blijven voorlopig op onze honger zitten bij GP en blijven onze Podcast Addict trouwe.
https://www.androidpolice.com/2018/06/21/pocket-casts-opens-beta-testing-users/
https://play.google.com/apps/testing/au.com.shiftyjelly.pocketcasts
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.bambuna.podcastaddict&hl=nlGOOGLE ZORGT VOOR MEER VEILIGHEID BIJ ZIJN ANDROID APPS
Android is een heel leuk besturingssysteem, en de tijd dat goede apps enkel voor de iPHone bestonden, is al lang voorbij. Toch zat er vaak een nadeel aan de apps: de veiligheid. Apple oefent een superstrenge controle uit over wat er in zijn app-winkeltje belandt. Bij de Play store van Google is dat minder het geval - met erg nadelige gevolgen voor de veiligheid.

Daar komt nu verandering in. Google verandert namelijk de manier waarop de Play Store app zelf, waarmee je dus apps beheert en installeert, de authenticiteit controleert van Android apps, vooraleer die te installeren. De header van de APK bestanden zou namelijk in de toekomst een nieuw metadata veld bevatten, dat de handtekening moet bevatten van dde app.

Tot nu toe was dat veld er niet, omdat het niet nodig was: je kon door Google goedgekeurde apps enkel installeren via de Play Store app. Die controleerde dan op de achtergrond de app vooraleer je hem kon installeren.

Dat dit veld er nu komt, betekent dus ook dat je in de toekomst apps zal kunnen installeren die NIET in de Play Store staan. En dus dat ontwikkelaars hun app langs andere wegen kunnen verspreiden, zonder dat ze aan veiligheid moeten inboeten. Een positieve wending dus!

Meer bij Bleeping Computer.
https://www.bleepingcomputer.com/news/microsoft/google-updates-file-signature-checks-for-android-apps/BINNENLAND: NIEUW PROXIMUS AANBOD MET ZERO-RATING OP KRITIEK ONTHAALD, EN VEEL STEUN VOOR FACEBOOK-PROCES
Even in eigen boezem kijken, in ons eigen landje. Operator Proximus heeft namelijk een nieuwe abonnementsformule aangekondigd, speciaal voor jongeren tussen 18 en 35. Het bijzondere daarbij is dat je, wanneer je 19,99 euro neertelt per maand, onbeperkt gebruik kan maken van vier Facebook apps (Facebook, Messenger, WhatsApp en Instagram), Twitter, Snapchat en Pinterest. En betaal je 5 euro extra, dan krijg je daar ook nog eens onbeperkte muziek van de streamingdiensten Apple Music, Deezer, Google Play Music, Soundcloud en Spotify.

Je hebt ook nog eens 3 GB voor ander dataverbruik. Een ruimte toelage, dus een mooi aanbod, toch? Neen. Verschillende waarnemers wijzen erop dat zero-rating, dus het niet aanrekenen van dataverbruik voor bepaalde toepassingen, concurrentievervalsend is. Want wat als morgen een nieuwe Spotify zou opstaan - die krijgt nooit kans om aan de bak te raken, omdat de gebruiker voor die data wél moet betalen, en voor de gevestigde waarden niét.

Tussen haakjes: persoonlijk zouden wij wel wat zero-rating lusten. Maar dan voor onze radioplus-app: elke maand moeten we op het einde gaan woekeren om rond te komen met onze 7 GB aan data, omdat we zo graag naar radio luisteren...

Een tweede binnenlands onderwerp - en daar kunnen we tameklijk kort over zijn: al bijna 20.000 Belgen hebben zich aangesloten bij de rechtszaak die Test-Aankoop ingespannen heeft tegen Facebook. De consumentenorganisatie wil voor de gebruikers een schadevergoeding van 200 euro per gedupeerde, en wil dat mensen weer baas worden van hun eigen gegevens. Hoe het dat laatste gaat afdwingen bij de rechter is nog af te wachten, maar zo'n schadevergoeding zien we de rechter wel gemakkelijk toekennen. Om te volgen dus. Meer bij VRT. Bij Frank.be een kritisch artikel hierover.
https://www.tijd.be/ondernemen/telecom/Proximus-kiest-zelf-welke-apps-u-ongelimiteerd-kunt-gebruiken/10025333
https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2018/06/25/proximus-abonnement/
https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2018/06/25/al-20-000-belgen-sluiten-zich-aan-bij-rechtszaak-tegen-facebook/
https://www.frank.be/mis-alexander-over-neutraliteit/ONOORDEELKUNDIG GEBRUIK VAN DATA SCHAADT: TABLETS IN RESTAURANTS
Een opmerkelijk artikel bij Buzzfeed. Dat gaat namelijk over het gebruik van tablets in restaurants. Steeds vaker zijn er in de tafeltjes in restaurants tablets ingewerkt, waarmee je dan je eten kan bestellen, en nadien ook afrekenen, zonder telkens de kelner te moeten roepen hiervoor. Heel handig en efficiënt.

Maar nu blijkt dat de bedrijven die deze systemen leveren, ook in de software een soort review verwerkt hebben: aan het einde van je maaltijd kan je punten geven op je belevenis. 4 sterren op 5 is dan "bevredigend. En daar loopt iets fout. Die punten worden namelijk in veel ketens gebruikt om het bedienend personeel te beoordelen, zelfs wanneer de klant vaak ook bij zijn beoordeling afgaat op het eten zelf, dat van mindere kwaliteit kan zijn, de decoratie van het restaurant, enz; En negatieve punten worden dan aangegrepen om zelfs het loon van de kelners te verlagen, of een negatieve aanmerking in hun HR dossier te zetten.

Eens te meer een bewijs dat data verzamelen één ding is - je kan het de restaurants niet kwalijk nemen dat zij die reviews vragen bij klanten, want vooral bij ketens moeten restaurants verantwoording afleggen aan de hogere hiërarchie. Die data juist interpreteren is echter twee, en daar dan conclusies aan koppelen is nog een grote stap verder.

Meer bij Buzzfeed.
https://www.buzzfeed.com/carolineodonovan/ziosk-presto-tabletop-tablet-restaurant-rating-servers?utm_term=.xbA2Qmny9j#.hgaqyv80dZHAVE I BEEN PWNED WORDT GEÏNTEGREERD IN 1PASSWORD (EN FIREFOX)
Wachtwoorden, het blijft een moeilijke zaak. Je moet ze moeilijk maken, want gemakkelijke paswoorden zijn te eenvoudig te kraken. Maar hoe moeilijker je ze maakt, hoe moeilijker ze ook te onthouden zijn. Gelukkig zijn er password managers: zij onthouden al jouw wachtwoorden, zij maken zelfs nieuw wachtwoorden aan met een hoge veiligheidsgraad. En voortaan moet je maar één wachtwoord onthouden: dat van je wachtwoord manager.

Toch loopt het nog vaak fout: mensen gebruiken één en dezelfde wachtwoord voor al hun inlogs. En als er dan een datalek is bij één van de diensten waar zij het wachtwoord gebruiken, kunnen hackers met dat wachtwoord ook bij alle andere diensten binnen. Daarom kan het geen kwaad om regelmatig eens te gaan zien bij "Have I Been Pwned": je voert er jouw mailadres in, en je krijgt te zien of er ergens een lek geweest is, waarbij op basis van dat mailadres een wachtwoord blootgegeven is.

Deze week werd nu aangekondigd dat HIBP geïntegreerd zal worden in de Firefox browser. Dat was, om eerlijk te zijn, al eerder het geval, maar dan kreeg je alleen een melding te zien wanneer je op een website kwam, die betrokken was bij een datalek: jouw mailadres was betrokken in die lek. Nu zou de integratie verder gaan, via een tool die Firefox Monitor heet en momenteel in beperkte testfase verkeert. Via Monitor zou je de HIBP database kunnen doorzoeken vanuit je browser. De tool zou binnenkort uit bètatest komen.
https://www.troyhunt.com/were-baking-have-i-been-pwned-into-firefox-and-1password/
https://blog.mozilla.org/futurereleases/2018/06/25/testing-firefox-monitor-a-new-security-tool/EDGE BROWSER MET INGEBOUWDE AD-BLOCKER
Er is vandaag ook nog nieuws van een andere browser: Edge, de vroegere Internet Explorer van Microsoft. De softwaregigant uit Redmond zal namelijk in zijn versies voor iOS en Android de AdBlock Plus tool rechtstreeks in de browser inbouwen - dat dankzij een partnerschap dat Microsoft afgesloten heeft met Adblock PLus.

Momenteel zit de integratie al in de Edge voor Android (bèta), die sinds dit weekend beschikbaar is. Er is ook een testprogramma voor iOS. En een definitieve uitrol voor àlle iOS en Android gebruikers zal snel volgen.

Zodra dat het geval is, kan je de adblocker gewoon in de instellingen van de browser activeren. Het gaat hier dus niet om een add-on voor je browser, maar een geïntegreerde functie. Meer bij The Verge.
https://www.theverge.com/2018/6/25/17500318/microsoft-edge-android-ad-blocker-built-inTWITTER VOERT DE STRIJD TEGEN HAATSPRAAK EN BOTS OP
Naar onze mening is Twitter een prachtig medium, waar je heel wat nieuws vindt, waar je mensen volgt en hun leven vanop afstand volgt, waar je mooie dingen ziet, en heel veel bijleert. Maar helaas zie je er ook hoe commentaren en antwoorden op tweets vaak ontaarden in scheldpartijen, en dat er echt ook wat kwetsende taal gebruikt, zelfs racistische.

Twitter probeert op heel veel manieren om daar iets tegen te doen. Een bijkomende maatregel is nu dat nieuwe accounts niet zomaar aangemaakt kunnen worden: voortaan  wordt er een bevestiging gevraagd per e-mail wanneer een nieuwe account aangemaakt wordt. Dat moet verhinderen dat er massaal spam-bots aangemaakt worden.

Het bedrijf is ook bezig met het ontwikkelen van machine learning algoritmes, die proactief problematische accounts kunnen opsporen, nog voor die dus de problemen veroorzaken en iemand de content die zij verspreiden gaat taggen als onbetamelijk. Verdachte accounts zullen ook minder zichtbaar vertoond worden - meer nog: er zal een waarschuwingsteken naast hun avatar geplaatst worden, en nieuwelingen op Twitter zullen hen niet kunnen volgen.

De inspanningen die Twitter doet om valse accounts te weren, blijken hun vruchten af te werpen. De maatregelen zorgen ervoor dat meer dan 50.000 spam accounts NIET aangemaakt konden worden. Bloomberg heeft wat meer achtergrond.

Twitter heeft trouwens nog wat nieuws te melden: voortaan kan je ook een USB key gebruiken om veilig in te loggen. Twitter biedt al langer 2 factor authenticatie, maar tot nu toe werd daarbij een SMS-bericht gestuurd met een code, die je dan moest invullen in het inlog scherm. Door met een USB key te werken, kan je nu dus veilig inloggen in situaties waar je niet kan of wil dat er een sms naar je smartphone gestuurd wordt.

Twitter ondersteunt ook verificatie via apps van derden zoal Google Authenticator en Duo Mobile.Meer hierover bij Engadget.
https://www.bloomberg.com/news/articles/2018-06-26/twitter-ramps-up-fight-against-abuse-and-malicious-bots
https://www.engadget.com/2018/06/26/twitter-adds-support-login-verification-usb-key/INSTAGRAM: NU OOK VIDEOGESPREK MET ZIJN VIERTJES, TIJDENS HET SURFEN. ALLEEN... DIE VERTICALE VIDEO!
Het is Instagram echt menens met zijn video-opties. Na verleden week aangekondigd te hebben dat je er ook langere video's, tot één uur maximum, kan uploaden, volgt nu het bericht dat het videogesprekken mogelijk maakt voor de iOS en Android apps.

Dat wil zeggen dat je met met maximum vier groepen in een groepsgesprek kan zitten, en dat via Instagram Direct. Dat is uiteraard grote concurrentie voor de Google Hangouts, voor Snapchat, voor FaceTime van Apple.

Ongetwijfeld zal deze nieuwe dienst veel succes kennen. Alleen horen wij steeds meer de opmerking dat er één nadeel is aan het hele Instagram video-concept: video's worden meestal door de gebruikers in verticale modus (portret) gemaakt, waardoor een groot deel van het scherm onbenut blijft. Vooral wanneer je de filmpjes op groot scherm bekijkt (laptop of tv).

Nu is het de vraag: moet de gebruiker zijn film-gewoonten veranderen, en voortaan in landschap-modus filmpjes maken? Of moet de tv zich aanpassen, en het scherm in plaats van breedbeeld smalbeeld worden?
https://techcrunch.com/2018/06/26/instagram-group-video-calling/GOOGLE: PERSOONLIJKE AANBEVELINGEN OP MAPS, CLOUD FILESTORE, DUPLEX EN NIEUWE NAMEN
Vandaag viel er heel wat nieuws te rapen bij Google. Om te beginnen heeft Google een nieuwe versie uitgebracht van zijn Google Maps. De normale zaken, zoals het opvragen van een route, zijn niet veranderd. Maar er zijn heel wat nieuwe dingen bijgekomen. Zo is er een nieuwe "Explore" tab, waamee je meer te weten kan komen over wat zich afspeelt op de plek waar jij je bevindt. Er is ook een tabblad For YOu, waarmee je aanbevelingen krijgt voor restaurants, lijsten van evenemnten en de mogelijkheid om buurten te 'volgen', zodat je een update krijgt wanneer er een nieuw restaurant of café open gaat dat jou wellicht zou kunnen interesseren.

Het verschil tussen Explore en For You is dat het eerste voor nu direct is, en het tweede voor latere planning, om te volgen wat er gebeurt. En momenteel is de content in For YOu enkel bestemd voor mensen in de VS, VK, Canada, Ausralië en Japan. Meer bij TechCrunch (1)

Het tweede bericht is eerder bestemd voor ontwikkelaars. Google heeft namelijk een nieuw Cloud-aanbod uitgebracht, Cloud Filestore, waar je bestanden kan opslaan in een bestandsstructuur. Wat handig is voor ontwikkelaar die voor hun toepassing een traditioneel bestandssysteemstructuur nodig hebben. Eveneens meer bij TechCrunch (2)

Het derde bericht betreft Duplex, de door sommigen met wantrouwen bekeken AI, een robot die menselijk klinkt en telefoongesprekken kan voeren. Die Duplex zou uitgerold worden naar een groep "betrouwbare testers", en bedrijven die te kennen gegeven hebben dat zij gesprekken willen ontvangen van Duplex. Gevreesd wordt immers dat de gewone gebruiker niet graag telefoontjes zal ontvangen van zo'n robot, omdat die hem gemakkelijk op het verkeerde been kan zetten: Duplex is zo goed, dat je zou denken dat je met een echte mens te doen hebt.

Meer bij CNet.

En tot slot een bericht dat dan weer voor marketeers, SEO-deskundigen en webmasters bestemd is: Google herschikt zijn adverteertools. AdWords heet voortaan Google Ads, alle tools voor bedrijven worden samengebracht onder de noemer Google Marketing Platform, en alle tools voor uitgevers om via advertenties geld te verdienen met hun website, zitten voortaan bij de Google Ad Manager. Meer bij The Keyword.
https://techcrunch.com/2018/06/26/the-new-google-maps-with-personalized-recommendations-is-now-live/
http://techcrunch.com/2018/06/26/with-cloud-filestore-the-google-cloud-gets-a-new-storage-option/
http://www.cnet.com/news/google-opens-its-human-sounding-duplex-ai-to-public-testing/?ftag=COS-05-10aaa0b&linkId=53565993
http://www.blog.google/technology/ads/new-advertising-brands/FACEBOOK: OPNIEUW EEN LEK ONTDEKT
Drie berichten vandaag over Facebook. Om te beginnen: etisch hacker Inti De Ceukelaire ontdekte dat een bepaalde Facebook app, Nametests, wanneer hij toestemming vroeg om je account te koppelen, door een bug tot meer gegevens toegang kreeg dan de bedoeling was. Met als gevolg dat websites waar jij daarna terecht kwam, toegang hadden tot informatie zoals jouw foto's.

Het is niet geweten of die bedrijven daar dan echt misbruik van gemaakt hebben. Feit is dat Inti De Ceukelaire de bug gemeld heeft aan Facebook, en daarvoor ook een bug bounty kreeg. Die hij prompt aan een goed doel schonk.

Het gebeurde toont aan dat je absoluut voorzichtig moet zijn met wat je op Facebook doet, en zeker en vast niet aan elke maker van een stom spelletje toegang moet geven tot jouw gegevens. En kijk als de weerga na aan wie jij die toestemming gegeven hebt, en schakel alles wat niet echt nodig is, meteen weer uit!
https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2018/06/27/gegevens-miljoenen-gebruikers-facebook-blootgesteld-door-populai/FACEBOOK: LIKES BIJ STORIES
Een tweede bericht is iets positiever, maar eigenlijk triviaal. Facebook is van zijn 'Stories' gewoon Like-wedstsrijden aan het maken, dat is de conclusie van TechCrunch bij het brengen van dit bericht.

De stories van Facebook, die bedoeld zijn als concurrent voor Snapchat, bruisen niet meteen van leven. En daar wil Facebook wat aan doen, op de manier die Zuckerberg zo goed kent: overal Likes aan toevoegen. Je kan een Like, Haha, Wow, Sad, Angry en Love reacties geven aan de Stories, die dan de gewone emoji's moeten vervangen die je als snel antwoord geven kon.

En er komen ook twee interactieve stickers, een vlammetje en een lachende smiley, die je aan je eigen Stories kan toevoegen. Klikt een vriend op zo'n sticker, dan krijg je daar een melding van.
https://techcrunch.com/2018/06/27/craving-validation/FACEBOOK: BERICHTEN MET BEPAALDE TREFWOORDEN VERBERGEN
Het derde bericht over Facebook is dan weer goed nieuws - alhoewel we ook daar weer een opmerking over hebben. Je zal namelijk in de toekomst berichten die een bepaald trefwoord bevatten, kunnen 'muten', zodat je die dus niet te zien krijgt. En je zal dat voor een bepaalde tijd kunnen doen, zoals 30 dagen.

Het is uiteraard positief dat die functie er komt, want zo kan je bijvoorbeeld vermijden dat je een spoiler ziet voor de film die je nog wil zien (dat is althans het voorbeeld dat Facebook zelf aanhaalt, alhoewel die functie ongetwijfeld gebruikt zal worden om bepaalde politieke thema's op mute te zetten).

Alleen: de uitwerking is verkeerd. Want je kan zelf geen trefwoord ingeven, je moet op zoek gaan naar een bericht met dat woord in, en dan pas kan je gaan muten. En dus maak je kans om al een bericht te zien te krijgen, om bij het voorbeeld van de film te blijven, waarin de spoiler staat daadwerkelijk staat...

Beter had dus geweest een gewoon invulformuliertje waarin je het trefwoord vermeldt. Maar dat misschien te simpel geweest?
https://newsroom.fb.com/news/2018/06/keyword-snooze-a-new-way-to-help-control-your-news-feed/


 

  
 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!EERSTE TOESTELLEN MET WPA3 KRIJGEN HUN LABEL
WiFi is prachtig, maar je moet wel zorgen dat er geen nieuwsgierige mensen jouw signaal kunnen onderscheppen en afluisteren. Je moet je WiFi dus beveiligen. Tot heden was het protocol dat daarvoor gebruikt werd WPA2, dat in voege is sinds 2004.

Nu komt er een opvolger aan: WPA3. En de WiFi Alliance, die de invoering van Wi-Fi standaarden overziet, is begonnen met het toekennen van de eerste labesl "WPA3 conform" aan toestellen van verschillende modems.

Wat heeft dit nieuwe protocol voor extra te bieden? Wel, om te beginnen kan een hacker niet eindeloos proberen jouw wachtwoord te raden, en is er een limiet op het aantal pogingen dat hij kan doen. Een andere nieuwigheid is dat, wanneer een hacker toch jouw wachtwoord geraden heeft, er een beperking is op de data die hij kan zien.

Een positieve evolutie dus. Meer informatie bij The Verge.
https://www.theverge.com/circuitbreaker/2018/6/26/17501594/wpa3-wifi-security-certificationINSTAGRAM LITE NU VRIJ VERKRIJGBAAR
Zonder veel ruchtbaarheid is deze week Instagram Lite gearriveerd in de Google Play App Store. Zoals de naam het aangeeft, is dit een lichtgewicht versie van de volledige Instagram: slechts 573 kb, tegenover de 32 MB van de "echte" versie.

Handig dus om snel te downloaden, en je spaart er ruimte mee op je toestel - niet onbelangrijk wanneer je niet zoveel ruimte hebt op je phone. Wat het geval is in landen zoals India, het Afrikaanse continent, waar mensen vaak met een ouder toestel rondlopen en er ook geen breedband voorhanden is, en de abonnementen een beperkt downloadvolume hebben. En Instagram (dat eigendom is van Facebook) wil uiteraard zoveel mogelijk gebruikers hebben, ook in die landen.

Meer bij TechCrunch.
https://techcrunch.com/2018/06/27/instagram-lite/

  

 


Het oor wil ook wat!
Audio op het InternetOOR: JOËL DE CEULAER OVER TROLLEN OP SOCIALE MEDIA
Verleden week hadden wij vermeld dat Matthias Dobbelaere-Welvaert een lang gesprek met De Morgen-journalist en senior writer Joël De Ceulaer als podcast uitbracht. Op dat moment hadden wij nog niet de kans om het te beluisteren. Wat inmiddels wel gelukt is.

Daarbij viel het ons op dat De Ceulaer als antwoord op de vraag over trollen op de sociale media, heel genuanceerd is. Mensen die een bepaald standpunt verdedigen, zelfs fervent verdedigen, worden niet neergesabeld als trollen. Wel de mensen die niet op de boodschap reageren, maar op de man/vrouw. En daarbij heel beledigend worden.

Dat, en nog veel meer in deze podcast. Voor de liefhebbers van de Vlaamse politiek, een heuse aanrader.
https://soundcloud.com/matthias-dobbelaere-welvaert/grote-podcastinterview-2-met-de-senior-journalist-en-twittergoeroe-joel-de-ceulaer/
https://dobbelaerewelvaert.be/portfolios/het-grote-interview-2-met-joel-de-ceulaer/


OOR: KURKENTRACKER
Een podcast, over wijn, en alles wat daarmee samenhangt. Zo draait de eerste afleveringrond de beurs PURr, een evenement voor liefhebbers van natuurwijnen, biowijnen, enz. Spijtig dat een podcast enkel auditief is, maar er is niets dat je belet om er ook een smaak-ervaring van te maken en er een glaasje wijn bij in te schenken!
[Taal: NL]
http://kurkentracker.libsyn.com/track-1-purr
https://twitter.com/kurkentracker

Netties werkt samen met:


 
De nieuwe oogst


   

TRILL PROJECT: JE GEHEIMEN DELEN
Hoe vaak het je al niet gedacht om iets te willen zeggen, dat je echt dwars zit, maar waarvan je terugschrikt, omdat je de reacties van buren en vrienden vreest? Dit platform wil je over die drempelvrees helpen. Trill Project is namelijk een anoniem sociaal netwerk waar je vrijuit kan spreken, en de community rondom jou vanuit een positieve vibe vertrekt.
https://trillproject.com/#home


REALSIMPLE: LIFE HACKS
Tja, misschien kan je deze website beschouwen als een clickbait, omdat je, wanneer je de titels van de artikels leest, ongetwijfeld daarop wil klikken omdat je de rest wil lezen. Maar sommige artikels zijn echt wel interessant - zoals hoe je van je tuin een waterpark kan maken, of die kan omvormen tot een bioscoop (om samen met vrienden naar de Rode Duivels te kijken bijvoorbeeld!). Of hoe je een kampvuur kan maken inn je tuin (wat eigenlijk verboden is!). Leuke tips in elk geval om toe te passen nu er weer heerlijke zomerse temperaturen aankomen!
[Taal: ENG]
https://www.realsimple.com/


TWITTER: NIEUWE PAGINA VOOR UITGEVERS

Twitter heeft een speciale pagina gelanceerd waar uitgevers te weten kunnen komen hoe zij het meeste kunnen maken van hun berichten op Twitter. Je vindt er onder andere de beste praktijken van succesvolle uitgevers op Twitter, en informatie over nieuwe producten en diensten.
[Taal: ENG]
https://media.twitter.com/


DEVTUBE: YOUTUBE VOOR ONTWIKKELAARS
Op deze website vind je enke lfilmpjes die draaien rond development. Hoe je dingen moet doen, nieuws over de laatste ontwikkelingen. Heel handig: je kan selecteren op onderwerp, de spreker, het kanaal (O'reilly bijvoorbeeld) en de taal. Voor de gewone sterveling ongetwijfeld saaie kost, voor de ontwikkelaar heel opwindend materiaal!
[Taal: ENG]
https://dev.tube/


HOE KAN JE DNA UIT IETS EXTRAHEREN?
Een beetje experimenteren met genetica. In dit hoofdstuk van de Utah universiteit in de VS leer je hoe je DNA uit een levend wezen kan halen, om dat verder te onderzoeken. En geloof het of niet, maar je hebt er erwtjes voor nodig!
[Taal: ENG]
http://learn.genetics.utah.edu/content/labs/extraction/howto/


HOE JE SLAAPKAMER KOEL TE HOUDEN?

Er staan ons weer wat zwoele nachten te wachten. En wanneer je in een ouder huis, onder een plat dak slaapt waarop de hele dag de zon gestaan heeft, dan kan het flink warm zijn in je slaapkamer. Slapen wordt een kwelling, in die hitte...
Gelukkig bestaan er enkele simpele trucs die je kan toepassen om het toch wat frisser te maken in je kamer. Dit artikel wijdt je in de geheimen in.
[Taal: ENG]
https://www.nytimes.com/2018/06/15/smarter-living/7-ways-to-keep-your-bedroom-comfortably-cool-this-summer.html


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: SPATIEGEBRUIK
Wordt een samengesteld woord aaneen of afeen geschreven (en is het wel afeen?) Deze website is aan deze vraagstelling gewijd. Je vindt er de regels, maar via het meldpunt ook leuke voorbeelden van verkeerd spatiegebruik, die tot hilarische toestanden leiden.
[Taal: NL]
http://www.spatiegebruik.nl/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: TROEP
Depressies kunnen overal en altijd toeslaan, zelfs onverwacht, en ook bij jonge mensen. Deze site is gewijd aan depresssies, en bevat getuigenissen van jongvolwassenen, met hun verhalen in tekst, video, audio. Het uiteindelijke doel: depressie bespreekbaar maken met je familie en vrienden.
De website is een initiatief van twee jongeren, studenten master journalistiek van de VUB.
http://www.vubtoday.be/nl/content/jongvolwassenen-over-depressie?utm_source=VUBToday
http://www.troep.link


HIER SPREEKT MEN FRANS: DAARDAAR
Deze keer geen Nederlandstalige website, maar wel een Franstalige. Hier wordt namelijk verteld over wat er in de Vlaamse pers leeft. Zodat je, als je een aardig mondje Frans kan spreken, volgen kan wat de pers daar over onze politici en gebeurtenissen vertellen.
[Taal: FR]
https://daardaar.be/


VRIJDAG MULTIMEDIA: STREET ART
Ongelooflijk knappe street art, waarbij het wegdek of de muren van huizen omgevormd worden tot hyper realistische afbeeldingen, waardoorje bijvoorbeeld een rivier oversteekt, en niet de straat. Of waarbij er griezelige wezens uit een put in het wegdek gekropen komen...Prachtig!
[Taal: ENG]
http://kengarex.com/50-absolutely-stunning-3d-street-art-works/?ref=1269


Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com 
Bij de collega's*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

 
- Groningers kraken smartcard Ziggo: 200 man op één tv-abonnement
https://www.ad.nl/economie/groningers-kraken-smartcard-ziggo-200-man-op-een-tv-abonnement~a517c056/
- Ticketmaster gehackt: stel een nieuw wachtwoord in
https://www.ad.nl/economie/ticketmaster-gehackt-stel-een-nieuw-wachtwoord-in~ae99ea08/
 

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info


- Hacker krijgt gevangenisstraf voor seriële DDoS aanvallen
https://computertaal.info/2018/06/28/hacker-krijgt-gevangenisstraf-voor-seriele-ddos-aanvallen/
- Microsoft Edge bug kan misbruikt worden om je e-mails door te spelen aan kwaadaardige sites
https://computertaal.info/2018/06/26/microsoft-edge-bug-kan-misbruikt-worden-om-je-e-mails-door-te-spelen-aan-kwaadaardige-sites/


*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- De Persgroep lekt 350.000 e-mailadressen door hack op klantenservicedatabase
https://tweakers.net/nieuws/140421/de-persgroep-lekt-350000-e-mailadressen-door-hack-op-klantenservicedatabase.html
- Politie: Nederlandse verdachten richtten zich op Belgen met phishingcampagne
https://tweakers.net/nieuws/140411/politie-nederlandse-verdachten-richtten-zich-op-belgen-met-phishingcampagne.html


*** DATANEWS

http://www.datanews.be


- Nergens zoveel freelancers als op de IT-afdeling
http://datanews.knack.be/ict/careers/nergens-zoveel-freelancers-als-op-de-it-afdeling/article-normal-1167845.html
- Huisarts schrijft alsmaar meer digitale getuigschriften
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/huisarts-schrijft-alsmaar-meer-digitale-getuigschriften/article-normal-1167633.html


*** BLOOVI
http://www.bloovi.be/

- Hoe deze Antwerpse start-up havens de digitale wereld binnenloodst via blockchain
https://www.bloovi.be/nieuws/detail/hoe-deze-antwerpse-start-up-via-blockchain-havens-de-digitale-wereld-binnenloodst
- Belgische CoderDojo coach richt eigen onderwijsinitiatief op: “We moeten jongeren niet alleen laten consumeren, maar ook laten creëren”
https://www.bloovi.be/nieuws/detail/belgische-coderdojo-coach-richt-eigen-onderwijsinitiatief-op-we-moeten-jongeren-niet-alleen-laten-consumeren-maar-ook-laten-creeren
 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


 
HELP, MIJN TRACKPAD WERKT NIET MEER!

Het overkwam ons het voorbije weekend. Plots reageerde de trackpad van de laptop niet meer op tikken of swipes. Gelukkig hadden we nog een muis voorhanden, zodat we toch nog verder konden werken. Maar wat nu? Was onze trackpad stuk? En zou dat ons dwingen om een nieuwe laptop aan te kopen?

Gelukkig bleek het allemaal wel mee te vallen. Een snelle zoektocht op het web (dank u, Mr. Google!) leerde ons dat het niet reageren van je trackpad vershillende heel simpele oorzaken kan hebben. En de eerste tip die gegeven werd, was voor ons al meteen raak.

De combinatietoets FN (function) + F6  of F7 (afhankelijk van je laptop de toets met het icoon van je touchpad) schakelt namelijk het touchpad uit. En wellicht hadden wij dat per ongeluk gedaan - de toets F8 (geluid uitzetten)ligt er immers vlak naast.

En jawel: even die toetscombinatie indrukken, en de touchpad werkte weer. Meer tips om problemen met je touchpad op te lossen in dit artikel.
https://www.drivereasy.com/knowledge/acer-laptop-touchpad-not-working-solved/ 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...

 

TICK TICK: TAKENLIJSTJE


Dit is een platform bestaande uit een online dienst, plus een app voor je smartphone. De bedoeling is dat je jouw taken oplijst, en deelt met vrienden waar nodig. Je stelt deadlines in, en wordt eeraan herinnerd. Via het overzichtsbeeld van je Kalender zie je je taken netjes weergegeven.
https://www.ticktick.com/


SWITCH GAME: NU OOK MET VOETBALVRAGEN
Binnenkort start de spelletjesshow Switch terug op tv, vermits Blokken even in de schuif gestoken wordt tijdens de zomervakantie. Van Switch bestaat er ook een app, en speciaal voor het Wereldkampioenschap voetbal werden er vragen over voetbal ingestopt. Scoren maar!
https://www.een.be/switch


GOOGLE EARTH: MEETINSTRUMENT
In Google Earth heeft Google een nieuwe tool gestopt, die echt wel leuk is - en verbazend accuraat. Het gaat om een meetinstrument: Measure. Daarmee kan je zoveel punten op de globe aanduiden als je wil, en dan de afstand ertaussen opvragen. De tool werkt prima in de Android app, maar ook in Chrome voor je desktop. Bij The Next Web kan je zie hoe het werkt.
https://www.blog.google/products/earth/introducing-measure-tool-google-earth-chrome-and-android/
https://thenextweb.com/apps/2018/06/26/google-earths-new-measuring-tool-is-a-fun-toy-for-geography-nerds/


SOFTWARE: MACOS MOJAVE VERKRIJGBAAAR
De nieuwe versie van het macOS besturingssysteem is overal verkrijgbaar, en het is voor het eerst dat de gewone gebruiker, die niet ingetekend had op het $99 per jaar developer programma, kan kennismaken met de software vooraleer hij naar alle gebruikers via de normale update uitgestuurd wordt.
Bij 9to5Mac vind je een overzicht van de nieuwe functies, die je zeker moet uittesten!
https://9to5mac.com/2018/06/26/first-macos-mojave-10-14-public-beta-now-available-for-mac-users/
https://www.icreatemagazine.nl/nieuws/publieke-beta-macos-mojave-download/


VRIJDAG APPDAG: BELGOCONTROL DRONE APP


Met de app van Belgocontrol, de instelling die het Belgische luchtruim controleert, kan je te weten komen waar je mag een drone mag vliegen in ons landje, of dat nu recreationeel of professioneel is.
https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2018/06/28/wat-kan-en-mag-ik-allemaal-met-een-drone-belgocontrol-lanceert/
https://www.belgocontrol.be/droneguide

 

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere. 
 

Het laatste woord.... 


 
NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu 
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier 
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart 
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe 
Marijke Pante,
Marianne Steijlen 
Reinhilde Remaut 
Ludo Cattoor 
Evert Poppen 
Philip Lafeber 
Julien Van den Borre, 
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Frank VDW
Filip Overmeire (Filover) 
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool

In het bijzonder danken wij Wim Wylin voor de vele tips, en Gerard Schaefer voor de spreuk van de week.

- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Dat kan op deze link

http://www.netties.be/v20/abonnement.php 

AFSLUITER VAN DE WEEK
Goede smaak en humor eijn, zijn als een kuise hoer, een contractictio in terminis.
-Malcolm Muggenridge-