Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
21/6/2018 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat
 
DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 22
Nummer 1061 van 16/6/2018Gegroet lezer,

Komt wijsheid met de jaren? Feit is dat vroeger "lang uitslapen" het summum was, en dat nu vroeg opstaan het grootste plezier is, vooral in de zomer. De ochtend is fris, rustig - zelfs in de stad, vooraleer de drukke activiteiten in gang komen, is het een hele verademing. Moet je zelf ook eens proberen :)

Deze week hebben wij een heel uiteenlopend aanbod nieuwtjes voor u. Privacy blijft een heikel thema, en verschillende spelers pikken daarop in. Verder weer een hele dosis berichten van de groten, waarbij Microsoft toch weer weet te verrassen.

Nog even dit: er is een foutje in het script op onze website, om uw abonnement op te zeggen of te wijzigen. Als u een wijziging wil aanbrengen, stuurt u dan even een mailtje naar redactie@netties.be? Wij zorgen dan voor het nodige, manueel.

Veel leesplezier gewenst, en bij leven en welzijn tot volgende week!

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 

 
Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.
AIRBNB: VERBOD IN JAPAN, EN NOODHULP IN SAN JOSE
Voor de reiziger is Airbnb een prima oplossing - je logeert, vaak aan heel goedkoop tarief, bij een gewone burger, in een kamer die hij op overschot heeft of ter beschikking stelt tijdens zijn afwezigheid. Althans - dat is het principe. Want het systeem is langzaam afgegleden naar professionele verhuring, wat allerlei kwalijke effecten tot gevolg heeft: gestegen huurprijzen van woningen, ontwrichting van het samenleven in de buurt doordat er altijd andere toeristen, oneerlijke concurrentie met hotels die aan allerlei verplichtingen moeten voldoen en de Airbnb-verhuurders niet...

Daarom werden in verschillende landen reeds maatregelen genomen om Airbnb terug te laten worden wat het oorspronkelijk doel was: een occasionele verhuring. Ook zo Japan, dat zijn regelgeving van de Hotels  & Inns Act aangepast heeft: alle gstheren moeten hun aanbod registreren bij de overheid en de verhuring moet beperkt blijven tot maximum 180 dagen per jaar. Per 1 juni moest Airbnb bovendien alle reservaties die bij ongeregistreerde woningen geboekt waren, annuleren.

Door deze maatregel is het aantal logementen in Japan bij Airbnb van 62.000 teruggevallen naar amper 13.800. Airbnb heeft beloofd dat het de mensen, die via Airbnb geboekt en betaald hadden, zal vergoeden. Meer bij Gizmodo (1).

Het tweede bericht betreft een pilootprogramma waarbij Airbnb aanbieders zich ook kunnen registreren als "stand-by" voor noodgevallen. Airbnb heeft al langer een programma lopen, Open Homes, waarbij Airbnb gastheren hun logies kunnen aanmelden om bij noodgevallen zoals een orkaan, overstroming of andere ramp, getroffen mensen op te nemen.

Dat programma wil Airbnb nu uitbreiden, doordat niet alleen de gastheren van Airbnb, maar ook elk andere woningbezitter, zich kan aanbieden om mensen te herbergen via een standby lijst. Het experiment gaat van start in San Jose, Californië.

Meer bij TechCrunch.
https://gizmodo.com/over-40-000-airbnb-rentals-removed-after-japan-adopts-n-1826665804
https://techcrunch.com/2018/06/09/airbnb-will-now-let-people-register-as-open-homes-emergency-volunteers-before-a-crisis-hits/WAAR HAALT GEN Z ZIJN WIJSHEID?
'Generation Z', zo wordt de generatie genoemd die na de Generation Y gekomen is. Het gaat om mensen, geboren tussen 1990 en 2010, en die dus nooit een wereld gekend hebben zonder internet. Zij hebben heel andere gewoonten dan de generatie voor hen. Zij sms'en niet, zij Whats'appen en Snapchatten.

Maar zij hebben de wijsheid niet in pacht, en moeten dus vaak ook nog op zoek gaan naar antwoorden op vragen. Hoe doe ik dit of dat? Voor de generaties voor hen waren er sites zoals Wikihow. Zij hebben... Instagram. Volgens een artikel in The Atlantic volgen zij massaal Instagram accounts zoals @selfcaresis, @selfcarethreads. En zij krijgen daar tips over hoe acné aan te pakken, hoe populair te worden op school, hoe je een vriendje kan krijgen, hoe je je voorbereidt op je examens.

Dat noemt The Atlantic "thread accounts". In tegenstelling tot gewone Instagram accounts, waar mensen foto's plaatsen en dan hoogstens enkele commentaren krijgen, bevatten die thread accounts "draadjes", een reeks vervolgberichten waarin tieners elkaar advies geven.

Een interessant fenomeen, waarop het artikel dieper ingaat.
https://www.theatlantic.com/technology/archive/2018/06/how-instagram-threads-became-the-wikihow-for-gen-z/561998/
https://nl.wikipedia.org/wiki/Generatie_ZADBLOCK PLUS: EXTENSIE OM SOCIALE MEDIA TRACKERS TE BLOKKEREN
We staan er te weinig bij stil. Maar wanneer je een Facebook account hebt, dan kan dat sociale netwerk jou over het hele web volgen. Dat komt gewoon omdat er op al die websites een "Like" knop staat. En zelfs al klik jij daar niet op, dan weet Facebook dat jij daar geweest bent. Ook wanneer jij niet ingelogd bent op Facebook. Hetzelfde trouwens voor Twitter.

Adblock Plus een extensie aanbiedt voor de Firefox en Chrome browser om advertenties te blokkeren, brengt nu een nieuwe tool uit om die buttons te blokkeren. Adblock Plus overweegt om een zogenaamde whitelist toe te voegen, waarbij jij zelf bepalde sites toch toestemming kan geven.

Meer bij The Next Web. Tussen haakjes: op de WWDC conferentie had Apple aangekondigd dat het in Safari technologie zou inbouwen, die 'fingerprinting' moet tegengaan, eveneens een vorm van tracking. Wanneer je een Mac of iPhone bezit, en je binnenkort update naar Mojave of iOS 1, dan zullen alle sociale media trackers automatisch geblokkeerd worden. Jij hebt wel de mogelijkheid om bepaalde websites toch toe te laten.
https://thenextweb.com/security/2018/06/09/adblock-plus-now-blocks-social-media-tracking-for-chrome-firefox/
https://thenextweb.com/apple/2018/06/04/mac-and-iphone-users-granted-tighter-security-measures/SNAPCHAT LAAT JE BERICHTEN VERWIJDEREN
Wie heeft nog nooit iets gezegd dat hij achteraf betreurd heeft? Vooral in een online chat zal het je wel al eens overkomen zijn. En je weet het: eens je iets aan het internet toevertrouwt, dan staat het er voor altijd, en kan het jou voor eeuwig achtervolgen.

Of toch niet? Snapchat heeft nu een functie uitgebracht waarmee je boodschappen die je, binnen een groepsgesprek, rechtstreeks naar een vriend gestuurd hebt, terug kunt wissen.

De werking van de functie is simpel: gewoon de boodschap lang-drukken, en uit het menu de optie "wissen" of "delete" kiezen.

Bij The Next Web zie je in een animatie de functie in actie. In de volgende weken zou deze optie voor iedereen uitgerold worden.

Maar let op: de anderen in de groep zullen een melding krijgen dat jij de boodschap gewist hebt. Volgens Snapchat zelf is het de bedoeling dat je bijvoorbeeld een boodschap ongedaan kan maken waarin je een spoiler van een film verklapt hebt, of een boodschap waarin je een typfout gemaakt hebt. Maar het zal wel gemakkelijk tot misbruik kunnen leiden - iemand een haatboodschap sturen, en die wissen is ook mogelijk natuurlijk.

Gelukkig bestaat er nog de oude trouwe "printscreen". Jij weet toch hoe een printscreen van je toestel te maken, hopelijk?
https://thenextweb.com/socialmedia/2018/06/11/snapchat-now-lets-you-clear-chats-to-save-face/MICROSOFT: EEN EIGEN GAME STREAMING DIENST EN NIEUWE CONSOLES
Dezer dagen heeft er opnieuw een beurs plaats, na die van Apple, Google en MicroThsoft: E3. Dat is een beurs die volledig rond games draait - een onderwerp dat wij niet van nabij volgen, en dus zijn wij niet goed geplaatst om jou van de nieuwigheden op de hoogte te brengen. The Verge echter is dat wel, en wij verwijzen je graag naar de website om er alle nieuwtjes te rapen over de games die op E3 voorgesteld werden.

Wat wij je wel willen vertellen, is dat Microsoft van plan is om een streaming dienst aan te bieden voor games. Het is de bedoeling dat je via deze dienst games kan spelen op elk mogelijke console - een Xbox, je pc of via ja smartphone.

Maar daar houdt het niet op: Microsoft gaat ook nieuwe Xbox consoles maken, en het zou zelfs werken aan artificial intelligence voor gaming. Dat zou de werelden n die games, de karakters daar, nog veel rijker en meeslepender moeten maken.

Microsoft heeft tot slot ook nog verschillende makers van games gekocht: Ninja Theory, Playground Games, Undead Labs en Compulsion Games. Het is de bedoeling dat de games van die bedrijven ook opgenomen zouden worden in de download abonnementsdienst Xbox Game Pass. Daarover weet TechCrunch je wat meer te vertellen.
https://www.theverge.com/
https://www.theverge.com/2018/6/10/17446628/microsoft-xbox-game-streaming-cloud-service-next-xbox-teaser-e3-2018
https://techcrunch.com/2018/06/10/microsoft-acquires-a-whole-bunch-of-game-studios/TESLA: MEER DETAILS OVER DODELIJKE CRASH, EN TOEKOMSTPLANNEN
Zelfrijdende auto's - het blijft een heikele zaak. Al mogen cijfers bewijzen dat een zelfrijdende auto zal leiden tot veel minder doden op de wegen, toch zal elk ongeval met een dergelijke auto de barrière hoger trekken voor een maatschappelijke aanvaarding van dit soort vervoermiddel.

En die ongevallen zullen gebeuren - misschien aan een ratio van 1 ongeval op 100.000 of zelfs 1 miljoen bij gewone auto's. Maar zij zullen in alle media besproken worden, en de gebruiker steeds meer wantrouwig maken tegen deze voertuigen.

Zo werd deze week bekend dat de auto, die tegen een vangrail te pletter reed in California, wel degelijk de half-automatische piloot op had staan. En dat het systeem de snelheid opdreef tot 71 mijl/u (115 km/u) in luttele seconden vooraleer de crash gebeurde.

Deze vaststelling duidt op een probleem bij half-geautomatiseerde wagens: de chauffeur mag die programmeren. En dat kan misschien tot onaangepaste snelheid leiden. Of, zoals in het geval van de Uber auto die een voetganger doodde in Arizona in maart dit jaar, tot het feit dat de remmen niet geprogrammeerd zijn om te stoppen voor voorwerpen.

Hierover een artikel bij Bloomberg (1)

Ondertussen blijft Elon Musk verder bouwen aan zijn vele projecten - en dat zijn er heel wat. Een ondergrondse buis, de hyperloop. De ruimte veroveren met Mars projecten. Ruimtetuigen die voortdurend gerecycleerd kunnen worden. Batterijen die zonne-energie kunnen opslaan. En zelfs een heuse vlammenwerper, die hij uitbrengt onder de koepel van "The Boring COmpany", en waarvan nu de eerste exemplaren op de markt gebracht zijn. Bij CNet vind je een bespreking. (2)

Maar terug naar onze zelfrijdende (elektrische) auto's. Want dat lijkt het project dat eigenlijk het meest realistisch is - alhoewel Tesla de beloften voor de levering van de gekochte auto's amper kan naleven. Welnu, Elon Musk heeft aangekondigd dat er een nieuwe versie aankomt van de software voor de auto, versie 9, en dat die "volledige zelf-rijdende functies" heeft. Dus geen autopiloot of semi-autopiloot, maar volledig autonoom rijden, de auto doet alles. Als daar maar geen brokken van komen...(3)
https://www.bloomberg.com/news/articles/2018-06-07/tesla-model-x-in-california-crash-sped-up-seconds-before-impact
https://www.cnet.com/videos/we-pick-up-the-flamethrower-from-elon-musks-boring-company/
https://electrek.co/2018/06/10/tesla-version-9-software-update-fully-self-driving-features-elon-musk/amp/FACEBOOK START MET 'MEMORIES', EEN HUB VOOR HERINNERINGEN
Een nieuwe pagina in je Facebook - want je hebt er nog niet genoeg, ongetwijfeld. Om deze pagina, 'Memories', zal je kunnen stilstaan bij de moenten die je samen met vrienden en familie beleefd hebt, zo wordt het door Facebook aangekondigd.

Het is eigenlijk een samenraapsel van andere Facebook functies, zoals 'on this Day', waarbij je terug kunt kijken op wat er vandaag een jaar geleden, en de jaren daarvoor, gebeurd is. De inhoud is dus niet noodzakelijk nieuw, maar het is nu wel beter gegroepeerd.

Een van de dingen is de 'Friends made on this Day", waar je dus kunt zien welke vrienden je op die dag gemaakt hebt. En daar zal je ook de "friendversaries" kunnen vieren, een nieuwe term die Facebook bedacht heeft om de verjaardag van die vriendschap te vieren. Een andere item is "Memories you may have missed", voor mensen die niet vaak genoeg ingelogd zijn om die suggesties gezien te hebben.
Allemaal dingen die je naar de tijdlijn van je vrienden kan pushen, wat dus tot nieuwe interactie moet leiden. En dat is waar het Facebook om te doen is uiteraard. Nu is niet iedereen enthousiast over dat ophalen van herinneringen. Dat mag voor jouzelf fijn zijn, maar wat hebben jouw vrienden eraan te weten dat jij op die dag vriend werd met nog iemand anders? En misschien zijn er wel dingen gebeurd in je leven waaraan je liever niet herinnerd wordt...
Je kan wel via je instellingen aangeven welke content je niet zien wil, maar vergeet niet dat die herinneringen nog altijd gekozen worden door een algoritme. En dat is blijkbaar nog niet sterk genoeg om écht te weten wat je wel en niet zien wil...
Meer bij TechCrunch.
https://techcrunch.com/2018/06/11/facebook-launches-memories-a-new-home-for-reminiscing/
http://facebook.com/memoriesGOOGLE GAAT IN FRANKRIJK ETEN VERKOPEN VIA CARREFOUR
Zoekgigant Google heeft een akkoord afgesloten met warenhuisketen Carrefour, om in Frankijk online voeding te verkopen. Dat is voor Google een première - het is de eerste keer dat het verse voeding zal verkopen via zijn platformen.

Vanaf begin volgend jaar zullen de Franse gebruikers de producten van Carrrefour kunnen bestellen via de verschillende platformen van Google, zoals Home, Assistant, en Google shopping. Een deal die belangrijk is voor beide spelers.

Carrefour zelf zit in een restyling, wil zichzelf moderniseren. En Google van zijn kant wil de markt niet laten wegsnoepen door Amazon, dat samenwerkt met de Monoprix supermarkten in Frankrijk. Hopelijk kunnen beide bedrijven elkaar wat upliften.

In het kader van deze samenwerking valtook nog te noteren dat Carrefour voortaan gaat werken met Google tools zoals Gmail. De personeelsleden zullen ook een digitale training krijgen om die overgang naar het digitale te vergemakkelijken.
https://www.bloomberg.com/news/articles/2018-06-11/google-enters-deal-with-carrefour-to-sell-food-online-in-franceSPAANS VOETBALLIGA ONDER VUUR WEGENS VERMEENDE AFLUISTERPAKTIJKEN
In Spanje iheeft de waakhond die moet controleren of er geen inbreuken gemaakt worden op de gegevensbescherming een onderzoek ingesteld naar een app, die toch wel stiekem tewerk gaat. De voetbalbond (La Liga, waartoe ook Barcelona en Real Madrid behoren) kan via de app namelijk vanop afstand de GPS en de microfoon van de smartphone van de gebruiker activeren. Zo kan de Liga dan horen of de gebruiker zich in een bar bevindt, waar de voetbalwedstrijden uitgezonden worden. En of die bars daarvoor dan wel rechten betaald hebben.

La Liga verdedigt zich door te zeggen dat de gebruiker zelf toestemming moet geven vooraleer dat bespioneren geactiveerd wordt. Toch heeft de Spaanse waakhond, AEPD, een onderzoek ingesteld. En sinds de nieuwe GDPR op 25 mei van kracht werd, hebben die privacy-instellingen echt haar op hun tanden gekregen, en macht om te handelen. Vergeet niet dat, als er inbreuken vastgesteld worden op de privacywetgeving, er boetes kunnen volgen van 4% van de wereldwijde omzet van een bedrijf - en voor een voetbalbond is dat niet min!

Meer bij Bloomberg.
https://www.bloomberg.com/news/articles/2018-06-11/spain-data-watchdog-probes-soccer-league-s-spying-with-phonesGOOGLE MAAKT NU OOK VOOR OFFLINE VERTALINGEN GEBRUIK VAN NEURAL MACHINE TRANSLATION
Google is de laatste tijd heel straf geworden in vertalingen. Vooral voor "kleinere' talen zoals het Nederlands. Fijnere nuances zullen misschien nog ontbreken, maar een Engelse of Franse tekst krijg je echt wel in fatsoenlijk Nederlands, wanneer je die door Google Translate haalt.

Dat komt omdat google niet meer met zinnen werkt voor de vertaling, maar met de zogenaamde Neural Machine Translation, die veel betere resultaten geeft. Die vereiste tot voor kort wel dat daarvoor een internetverbinding nodig was. En dat was de reden waarom de Google Translae apps voor Android en iOS tot nu minder goed waren.

Dat zal nu veranderen. Voortaan wordt gebruik gemaakt van NMT, en zelfs voor minder bekende talen zoals het Nederlands. In totaal gaat het om 59 talen die in de app met NMT zullen werken. De volledige lijst vind je bij TechCrunch.
https://techcrunch.com/2018/06/12/google-brings-offline-neural-machine-translation-for-59-languages-to-its-translate-app/MICROSOFT STEEKT OFFICE IN NIEUW KLEEDJE
In zijn Windows 10 heeft Microsoft iets geïntroduceerd dat het 'Fluent Design' noemt (1). Kort samengevat wil dit betekenen dat je eenzelfde design hebt, voor alle toestellen die je gebruikt. En dat wil Microsoft nu ook brengen naar zijn Office kantoorsuite.

Concreet betekent dit dat je bij het gebruik van Word, Excel, PowerPoint, Outlook, oeral een vereenvoudigde Ribbon krijgt, kleiner, en gemakkelijker te gebruiken.

In die Ribbon (het lint met de functies bovenaan) nieuwe animaties, icoontjes die voor iedereen toegankelijk moeten zijn, en subtiele wijzigingen aan kleuren die Office een modernere look&feel moeten geven.

Ook de web-versie van Office krijgt een update, waardoor die sneller zou moeten werken, en er visueel veel beter zou moeten uitzien. De nieuwe vereenvoudigde ribbon zou, volgens The Verge, al een heel verschil maken. En je kan die nog altijd uitvergroten tot de klassieke versie.

Bij samen werken aan een online document, komen er ook avatars voor wie commentaar geeft en aparte kleuren voor de mensen die aan hetzelfde document werken.

Meer bij The Verge.
https://fluent.microsoft.com/
https://www.theverge.com/2018/6/13/17457800/microsoft-office-fluent-design-simplified-ribbon-office-365TWITTER GAAT ZELF MEER CONTENT SELECTEREN
Wanneer er iets gebeurt, dan is het Twitter waar je alles live volgen kan. Dat is ondertussen bij heel wat mensen doorgedrongen. En Twitter wil die troef verder uitspelen, door live content te gaan cureren, dus zelf de beste bijdragen selecteren.

Het zal in de toekomst in je tijdlijn, en zelfs in je meldingen, vertellen wanneer er live evenementen doorgaan, en je een selectie tweets tonen die daarover gaan. Dat kan ook live video bevatten, en het moet je helpen om de meest relevante tweets over dat live gebeuren te vinden - of dat nu een aardbeving is of, godbetert, een voetbalwedstrijd.

Dit alles moet uiteindelijk in de Explore tab komen, waar er nu nieuwe rubrieken komen,: Trending, For You, en News, Ook bij de Search functie zal je deze nieuwe rubrieken aantreffen.

Meer achtergrond hierover bij The Verge. Ons lijkt het idee wel interessant. Het is nu af te wachten hoe het concreet uitgewerkt wordt, en hoe accuraat de algoritmes zijn van Twitter om ons nieuws te brengen dat ons echt interesseert.
https://www.theverge.com/2018/6/13/17456908/twitter-live-news-events-timeline-notifications
https://www.buzzfeed.com/alexkantrowitz/twitter-wants-to-create-more-shared-experiences-by?utm_term=.mspBYG0P2#.sblGYZ7XNMEER DAN 70 BEKENDE INTERNETPERSOONLIJKHEDEN SCHRIJVEN OPEN BRIEF OVER VOORGENOMEN AUTEURSRECHTENWETGEVING
Op 20-21 juni wordt er in de EU gestemd over een nieuw voorstel rond de auteursrechten. En daarin zit volgens velen een artikel 13 dat verstrekkende gevolgen kan hebben. Volgens dit artikel zouden platformen namelijk automatisch alle content die geüpload wordt, moeten filteren.

Meer dan 70 bekende namen uit de internet- en computerwereld hebben nu in een open brief hun bezorgdheid uitgedrukt. Het gaat onder meer om internetpionier Vint Cerf, om de uitvinder van het internet Tim Berners-Lee, om medeoprichter van Wikipedia Jimmy Wales, en vele anderen.

Hun angst: "Door te vereisen dat internetplatformen automatisch alle content filteren die hun gebruikers uploaden, zet artikel 13 een ongeziene stap naar de omvorming van het internet van een open platform voor delen en  innovatie, tot een tool voor het automatisch surveilleren en controleren van de gebruikers".

Als artikel 13 er toch komt, dan zal dit geen probleem betekenen voor de groten der aarde, zoals YouTube. Dat maakt al gebruik van zijn Content ID systeem om content te filteren. Maar voor kleinere platforms en startups zal dit een dure drempel worden, en wellicht zullen zij uitwijken naar landen buiten Europa, om deze Europese wet te ontwijken.

Meer achtergrond bij Electronic Frontier Foundation en in een artikel van Brewster Kahle, oprichter van het Internet Archive.
https://www.eff.org/deeplinks/2018/06/internet-luminaries-ring-alarm-eu-copyright-filtering-proposal
http://blog.archive.org/2018/06/12/proposed-eu-copyright-measure-threatens-the-internet/ADBLOCK PLUS WIL NU OOK NEPNIEUWS AANPAKKEN
Het bedrijf achter de bekende adblocker Adblock PLus, eyeo, wil nu ook een extensie uitbrengen die beweert het echte van het valse nieuws te onderscheiden. Met "Trusted News" (momenteel enkel verkrijgbaar voor de Chrome browser) belooft op democratische wijze de integriteit en betrouwbaarheid van online nieuwsbronnen een score te geven.

Na installatie van de extensie, zal die een groen vinkje tonen naast het icoontje van Adblock Plus, wanneer je op de website komt van een nieuwsbron die volgens het bedrijf betrouwbaar is. Of je ziet een oranjekleurige letter "B", en dat staat dan voor 'biased' (vooringenomen). Die zou je dan zien voor zogenaamde alt-right nieuwssites zoals Breitbart.

Een slappe koord, want bepaalde sites zijn inderdaad vooringenomen, beklemtonen bepaald nieuws meer dan ander - zonder dat het daarom vals nieuws is. En velen zijn van mening dat er vaker met de vinger gewezen wordt naar sites ter rechterzijde, dan naar sites die het nieuws vanuit een links gekleurde bril brengen.

Afwachten hoe dit afloopt dus - voorlopig zal de extensie enkel Engelstalige nieuwssites keuren.

Meer bij TechCrunch, dat er ook nog bij vertelt dat Adblock Plus gebruik zal maken van blockchain technologie om sites te keuren.
https://techcrunch.com/2018/06/13/adblock-plus-wants-to-use-blockchain-to-call-out-fake-news/ENKEL NOG EXTENSIES IN JE CHROME DIE JE BIJ GOOGLE VINDT
Deze week heeft Google aangekondigd dat het niet langer de 'inline installatie' van extensies zal ondersteunen. Dat wil zeggen dat je niet langer een extensie rechtstreeks vanop een website kan installeren. In de toekomst moet je eerst naar de Chrome Web Store gaan, om daar de extensie op te halen.

Extensies die nu reeds een inline installatie aanbieden, zullen dat nog 3 maanden kunnen doen, en voor nieuwe extensies is het niet mogelijk van inline installatie gebruik te maken. Vanaf december 2018, wanneer Chrome 71 uitkomt, wordt de inline install API verwijderd uit de Chrome browser, en wordt het dus helemaal onmogelijk om nog buiten de Chrome Web Store een extensie op te halen.

Deze maatregel geldt voor zowel Windows, Mac, Linux als Chrome OS gebruikers. Google wil hiermee de gebruiker beschermen tegen extensies die hem mogelijk met ongewenste neveneffecten opzadelen. Maar kritici vinden dat Google de gebruikers zo dwingt gebruik te maken van de Chrome Web Store, en daarvan dus een ommuurd tuintje van maakt. Net zoals Apple met zijn App Store, want bij je iOS toestellen mag je enkel dingen installeren die je in die App Store vindt (en waarvoor Apple een commissieloon afhoudt van de betaling aan de ontwikkelaar...)

Meer bij Venturebeat.
https://venturebeat.com/2018/06/12/google-disables-inline-installation-for-chrome-extensions/

 
 

Het oor wil ook wat!
Audio op het Internet


De schatkamer van Klara

Op deze website vind je, heel handig, alle uitzendingen van radiozender Klara die je als podcast terug kan beluisteren. En er zijn pareltjes bij, o.a. de uitzendingen van Trio, maar ook de hoorspelen gebaseerd op de werken van Hugo Claus.
https://klara.be/klara-podcasts-rssNetties werkt samen met:


 
De nieuwe oogst


   
COPERNIX: WIKIPEDIA OP DE LANDKAART
Plan je een trip, of wil je gewoon weten wat er allemaal te zien is aan bezienswaardigheden? Dan is deze website wel handig. Je krijgt op een landkaart te zien over welke steden er iets te lezen valt in de Wikipedia. Of waar er iets belangrijks gebeurd is. Ook over Europa valt er veel te lezen! Het aanklikken van een link brengt je naar de bijhorende bijdrage in de Wikipedia.
[Taal: ENG]
https://copernix.io/


TASTEMADE: LEKKER!

Deze website mag je echt niet bekijken wanneer je een hongertje hebt. Want je gaat alleen nog maar veel, veel meer honger krijgen. In korte filmpjes krijg je recepten te zien plus hoe je ze moet bereiden. En er staan enorm veel handige tips bij. Tien minuutjes gekeken, en we hebben o.a. al gezien hoe je met gewoon bestek leuke fancy vormpjes maakt met je zelfgemaakte pastadeeg.
[Taal: ENG]
https://www.tastemade.com/


MAP IN SECONDS
Een artikel of blogpost schrijven in tekst is mooi, maar pas wanneer je gegevens visueel voorstelt, dan krijgt je lezer door wat jij eigenlijk bedoelt. Deze extensie voor je browser laat je toe om gegevens te selecteren in een Excel bestand, en die dan via de website voor  te stellen op een landkaart.
Om absoluut eens uit te proberen!
http://mapinseconds.com/


HOW A CAR WORKS: KRUIP EENS VIRTUEEL ONDER DE AUTO

Er was een tijd dat het belangrijk was dat je wist hoe een auto werkte, omdat je zelf dan al eens een kleine herstelling kon uitvoeren. Remblokjes vervangen of olie verversen. Dan kon je ook goochelen met geheimzinnige begrippen zoals een 'joint de culas".  Die tijd is voorbij: zelf herstellingen uitvoeren aan je auto is zo goed als onmogelijk geworden, omwille van de vele elektronica.  Maar dat wil niet zeggen dat je niet moet weten hoe een auto werkt. Al is het maar om te begrijpen wat de garagist je uitlegt wanneer je met problemen zit...
Deze site legt het uit, in het Engels weliswaar. Maar het blijft nuttig.
[Taal: ENG]
https://www.howacarworks.com/


REELSCARY: GRIEZELEN!
Hou jij van griezelen - maar dan echt horror en suspense waarvan je haren recht naar boven gaan staan? Dan moet je eens naar deze site surfen. Daar kunnen gebruikers namelijk een puntenwaardering geven aan horrorfilms, zodat jij weet welke films het spannend zijn! In elk geval: wij komen je handje niet vasthouden!
[Taal: ENG]
http://www.reelscary.com/


BROODJES AAP OVER DRUGS
Wanneer je mee wil discussiëren over het al dan niet legaliseren van drugs, dan moet je wel met de goede argumenten afkomen. En liefst niet met argumenten die je al vaak gehoord hebt, maar die niet waar blijken te zijn omdat het 'broodje-aap verhalen' zijn, urban legends. In deze bijdrage op de Wikipedia vind je deze verhalen opgesomd - zodat je je daar niet aan kan laten vangen!
[Taal: ENG]
https://en.wikipedia.org/wiki/Urban_legends_about_drugs


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: DE GENEREUZEN
Ook mensen met een handicap hebben het recht om naar een popfestival te gaan. Of dat nu een fysieke of mentale handicap is. Dat is het uitgangspunt van deze website, waar mensen met een handicap een vraag kunnen stellen naar een festivalganger die hen begeleiden kan. Deze actie is een initiatief van "Hart voor Handicap"
[taal: NL]
https://www.hartvoorhandicap.be/historiek
https://www.degenereuzen.be/home


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: DAGELIJKSE KUNST
Deze website hoort bij Canvas, het tweede net van de Vlaamse publieke omroep VRT. Hier vind je in video's gesprekken met artiesten en bijzondere mensen. Hen wordt gevraagd wat hen intrigeert, inspieert, gelukkig maakt.
[Taal: NL]
http://www.dagelijksekunst.be


VRIJDAG MULTIMEDIA: ABSTRACTE MINIMALISTISCHE ARCHITECTUUR

Sommige architecten hebben echt wel originele ideeën. Dat mag blijken uit deze fotoreportage, verzameld door TheMindCircle. Het zijn foto's, gemaakt door de Nederlandse fotograaf Andreas Lambrinos. Meer foto's vind je op zijn INstagram.
[Taal: ENG]
http://themindcircle.com/abstract-minimalist-architecture-photography/
https://www.instagram.com/andreas_lambrinos/VRIJDAG MULTIMEDIA: SONY WORLD PHOTOGRAPHY 2018
Dit zijn de winnaars van deze fotowedstrijd. Prachtige beelden uit de hele wereld. Neem er je tijd voor!
[Taal: ENG]
https://www.worldphoto.org/sony-world-photography-awards/winners-galleries/2018-1
Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com 
Bij de collega's*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

 
- Nederland loopt voorop met het maken van apps
https://www.ad.nl/digitaal/nederland-loopt-voorop-met-het-maken-van-apps~a8f6048e/
- Apple-oppoetser Leapp failliet door expansiedrift
https://www.ad.nl/economie/apple-oppoetser-leapp-failliet-door-expansiedrift~a92c5feb/
 
 
*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
 
 
- Eerste toestellen Pioneer en Onkyo bekend in ‘Works with Sonos’-programma
http://elektrozine.be/eerste-toestellen-pioneer-en-onkyo-bekend-in-works-with-sonos-programma/
- Deze films en series verschijnen in juni 2018 op Netflix
http://elektrozine.be/deze-films-en-series-verschijnen-in-juni-2018-op-netflix/
 


*** COMPUTERTAAL

http://www.computertaal.info


- Wat zijn Gmail’s beperkingen bij het versturen van mail?
https://computertaal.info/2018/06/15/wat-zijn-gmails-beperkingen-bij-het-versturen-van-mail/
- WinAmp… Een mooie geschiedenis, maar is de software er nog steeds?
https://computertaal.info/2018/06/13/winamp-een-mooie-geschiedenis-maar-is-de-software-er-nog-steeds/
 


*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- Huawei gaat Windows 10 streamen naar Android-smartphones
https://tweakers.net/nieuws/139871/huawei-gaat-windows-10-streamen-naar-android-smartphones.html
- Orange waarschuwt klanten na diefstal van persoonsgegevens
https://tweakers.net/nieuws/139875/orange-waarschuwt-klanten-na-diefstal-van-persoonsgegevens.html


*** DATANEWS
http://www.datanews.be- Drone op mensenmaat als taxi van de toekomst
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/drone-op-mensenmaat-als-taxi-van-de-toekomst/article-normal-1161453.html
- 'Apple en App Store goed voor ruim 23.000 jobs in België'
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/apple-en-app-store-goed-voor-ruim-23-000-jobs-in-belgie/article-normal-1161389.html

*** TECHNOLOGIUM
http://www.technologium.be
- Farmer 3.0: het einde van de voedselschaarste door techniek
http://www.technologium.be/farmer-3-0-het-einde-van-de-voedselschaarste-door-techniek
- Siliconen hersenen | Het Europese NeuroSeeker Probe project
http://www.technologium.be/het-europese-neuroseeker-probe-project


*** BLOOVI
http://www.bloovi.be/


- In de marge: Rode Duivels-gekte op sociale media minder groot dan tijdens vorig WK
https://www.bloovi.be/nieuws/detail/in-de-marge-rode-duivels-gekte-op-sociale-media-minder-groot-dan-tijdens-vorig-wk
- Dit zijn de 10 meest veelbelovende disruptors van Nederland en wat wij Belgen van hen kunnen leren:
https://www.bloovi.be/nieuws/detail/dit-zijn-de-10-meest-veelbelovende-disruptors-van-nederland-en-wat-wij-belgen-van-hen-kunnen-leren
 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


CONTROLEER WAAR EEN GEDOWNLOAD BESTAND VANDAAN KWAM OP JE MAC
Ben je niet helemaal zeker waar het bestand dat je op je Mac gedownload hebt, eigenlijk vandaan kwam? Want vaak word je op een downloadsite nog eens doorgestuurd, en dan wordt er misschien wel malware gestopt in de download.
Dat kan je gemakkelijk zien: in je Finder blader je tot bij het bestand, en klikt er rechts op. Klik vervolgens op Get Info. Of je kan ook het bestand selecteren en dan op Command+I drukken.
In dat Info venster, moet je de More  Info aanklikken, en dan krijg je twee URL's te zien: het exacte voor de download, en ook de site waar je de link aanklikte.
https://www.howtogeek.com/352923/quickly-check-where-any-downloaded-file-came-from-in-macos/

  
Van alles halen, (bijna) niets betalen...

 

YOURQUOTE: JEZELF UITDRUKKEN
Met deze tool voor Android en iOS kan je je audio en video maken, opnemen en delen. Dat kan gaan over een gedicht, een uiteenzetting, een stand up comedy, je vlog. Met de app kan je ook leuke filters toepassen.
https://play.google.com/store/apps/details?id=in.yourquote.app
https://itunes.apple.com/in/app/yourquote/id1165325632
https://www.yourquote.in/


CHROME EXTENSIE: TRACKING TOKEN STRIPPER

Wanneer je een website bezoekt, dan zal je vaak een lange url te zien krijgen, omdat daarin extra informatie staat over hoe je op die link gekomen bent, met welke browser, of dat via een nieuwsbrief is, enz. Dat stuk staat meestal achter een deel in de URL, "utm". Deze extensie voor je Chrome browser zorgt ervoor dat, wanneer je op een dergelijke UTM link klikt, die extra informatie gestript wordt zodat de website die je bezoek die info niet te zien krijgt.
https://chrome.google.com/webstore/detail/tracking-token-stripper/kcpnkledgcbobhkgimpbmejgockkplob


VIVID.JS
Dit is een bibliotheek van SVG icoontjes, dus icoontjes die vector gebaseerd zijn en heel gemakkelijk vergroot en verkleind kunnen worden, zonder kwaliteitsverlies. Ontwikkelaars zullen hier gemakkelijk te gebruiken icoontjes vinden, die zij tot leven kunnen brengen dankzij html5 data attributen.
https://www.producthunt.com/posts/vivid-js


ROCRAIL: MET TREINTJES SPELEN
(Android - Mac - linux)
Ach, wie doet dat nu niet raag, treintjes in beweging brengen, over bruggen laten rijden, een wissel laten nemen... zelfs wanneer het in miniatuurvorm is? Deze software brengt de ervaring naar de virtuele wereld. kan hen daarbij helpen. Hij bevat stuurprogramma's om je eigen spoorwegnet te bedienen, en bovendien je locomotief te controleren.
Om eens uit te proberen!
http://wiki.rocrail.net/doku.php?id=start


VRIJDAG APPDAG: BEEDROP
Grote winkelketens hebben tegenwoordig allemaal een online dienst waar je kan bestellen, en waar je bestellling dan aan huis geleverd wordt. Zou dat niet ideaal zijn als het ook mogelijk was voor de slager, de kruidenier in jouw gemeente? Zo kan je genieten van de goede kwaliteit van de kleine zelfstandige, én het gemak van thuislevering.
De app Beedrop maakt dit mogeijk. De levering wordt gedaan door zelfstandige koeriers. Momenteel zijn er al verschillende gemeenten waar de dienst actief is.
https://www.gva.be/cnt/dmf20180613_03560524/boodschappen-van-buurthandelaars-gratis-aan-huis-geleverd-deze-applicatie-kan-heel-groot-worden
https://www.beedrop.be/
 

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere. 
 

Het laatste woord.... 


 
NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu 
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier 
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart 
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe 
Marijke Pante,
Marianne Steijlen 
Reinhilde Remaut 
Ludo Cattoor 
Evert Poppen 
Philip Lafeber 
Julien Van den Borre, 
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Frank VDW
Filip Overmeire (Filover) 
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool

In het bijzonder danken wij Wim Wylin voor de vele tips, en Gerard Schaefer voor de spreuk van de week.

- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Dat kan op deze link

http://www.netties.be/v20/abonnement.php 

AFSLUITER VAN DE WEEK
De oorlogsvogel is niet de adelaar maar de ooievaar.
-Charles F. Potter-