Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
14/6/2018 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat
 
DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 22
Nummer 1060 van 9/6/2018Gegroet lezer,


Deze week hadden twee techgiganten een belangrijke conferentie: Apple, met zijn WWDC conferentie voor ontwikkelaars, en Microsoft met zijn Computex, waar de nadruk eerder lag op nieuwe hardware. En er was weer heel wat nieuws te vertellen. Wat wij gedaan hebben - weliswaar in telegramstijl.

Heel wat om te slikken, dus ne

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 

 
Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.
CIJFERTJES: TIENERS EN CHINA
In de VS is het 2018 Internet Trends rapport van Mary Meeker gepubliceerd. En zij wordt als een heel slimme waarnemer beschouwd, die op basis van feiten en cijfers de juiste conclusies kan trekken. Bij ReCode vind je alle dia's met daarin de cijfers.

Enkele van de opvallende conclusies willen wij je alvast meegeven.
 • - Meer dan de helft van de wereldwijde bevolking maakt nu gebruik van het internet.
 • - Ook de tijd die doorgebracht werd stijgt: van 5,6 tot 5,9 uur per volwassen gebruiker. Daarvan is 3,3 uur gewijd aan het mobiele toestel, 2,1 aan desktop en 0,6 aan "andere". En wie wil weten wat dan is, dan moet je even denken aan Internet of Things dingen, maar ook de slimme luidsprekers, die een heuse doorbraak kennen.
 • - 70% van de gebruikers is bereid zijn data te delen met bedrijven, indien daar een voordeel tegenover staat. En dat verklaart uiteraard het succes van bedrijven die gratis of goedkope diensten aanbieden, in ruil van gebruikersdata.
 • - Wat toestellen betreft: het aantal mobiele toestellen (smartphones) stageneert. Maar de slimme luidsprekers stijgen enorm. Voor de Amazon Echo wordt een cijfer genomed van 20 miljoen in het 3e kwartaal naar 30 miljoen in het vierde kwartaal. De toestellen kunnen ook steeds meer, wat bij de Echo "Skills" genoemd worden: 20.000 in 2017, en nu in 2018 zijn dat er al 30.000. Maar het is de Google Home die het best verkocht: 3,2 miljoen stuks in het eerste kwartaal 2018 voor de Google Home, tegenover 2,5 miljoen Amazon Echo's.
 • - De dreiging van China als e-commerce concurrent tekent zich steeds sterker af. In het begin waren slechts 2 van de top 20 internetbedrijven in China gevestigd, en 9 kwamen uit de VS. Nu zijn 9 bedrijven gevestigd in China, tegenover 11 uit de VS. Daarbij valt het te verwachten dat giganten zoals AliBaba zich niet tevreden gaan stellen met enkel de CHinese markt te bedienen en naar uitbreiding uitkijken. Misschien moeten de Europese e-commerce bedrijven nog niet meteen schrik gaan krijgen, maar markten zoals Thailand, India, Indonesië lijken wél logisch. Alibaba zelf meent trouwens dat Europa ook wel zou kunnen vallen voor zijn diensten, want volgens de laatste berichten zou de Waalse overheid onderhandelingen voeren met Alibaba voor een gigantisch distributiecentrum in de nabijheid van de vlieghaven van Luik.

Tot slot nog dit: 45% van de tieners zegt "bijna voortdurend" online te zijn, maar volgens een ander onderzoek (Pew Internet) is het niet Facebook dat voor die verslaving zorgt. Zij brengen namelijk vooral hun tijd door op Youtube (85%), Instagram (72%), Snapchat (69%), Facebook (51%), Twitter (32%), en Tumbler moeten het met een povere 9% doen, en Reddit met 7%.

Meer cijfers bij Fortune en Recode.
https://www.recode.net/2018/5/31/17406272/teen-constantly-online-half-america-pew-research-study
http://fortune.com/2018/05/31/mary-meeker-internet-trends-report-smartphone-growth-internet/
https://www.theverge.com/2018/5/31/17382058/youtube-teens-preferred-platformMICROSOFT GEEFT EN MICROSOFT NEEMT: GROOVE VERDWIJNT, NIEUWE VERSIE VAN LAUNCHER
De software gigant uit Redmond mag dan al een tweede adem gevonden hebben, maar het blijft vooral lukken met diensten waarbij het zijn productiviteitsproducten (Office 365, Azure cloud services) aanbiedt, zowel voor bedrijven als particulieren. Diensten voor amusement daarin is Microsoft niet echt sterk, zo lijkt het ons. Google heeft een muziekdienst om muziek te kopen en te streamen, Apple heeft er een, en Microsoft had er een.

"Had", want die wordt stopgezet. Het gaat om Groove, een muziekdienst die Microsoft overgekocht had, en die je kon gebruiken om muziek te streamen die in je OneDrive cloud opslagruimte staat. En het is ook de standaard player op Windows 10, tenzij je voor een andere player gekozen hebt.

De Groove Music apps voor iOS en Android worden op 1 december dit jaar stopzeget. Gek genoeg zullen de apps voor PC, Xbox en Windows PHones (bestaan die nog?) blijven functioneren.

Meer bij Neowin (1)

Maar gelukkig valt er ook positief nieuws te rapen bij Microsoft. Er komt namelijk een nieuwe versie uit van de Launcher voor Android. Dat is de software op jouw smartphone, die in het oog houdt welke apps jij vaak gebruikt, en die dan automatisch op jouw startscherm zet.

Die nieuwe versie bevat verschillende tools die passen in de aandacht die Microsoft geeft aan het ouderlijk toezicht op kinderen. Zo is er om te beginnen een functie waarbij ouders automatisch de locatie van hun kinderen (te bepalen via de smartphone) kunnen zien op hun startscherm.

Verder kunnen ouders bepalen dat sommige sites op de Edge browser voor Android geblokkeerd worden. Wellicht zullen de meeste toestellen van hun kinderen niet meteen Edge gebruiken, maar in dat geval moeten de ouders maar het gebruik van die andere browsers verbieden. Dan komt het wel goed.

Verder brengt Microsoft ook MSN Kids uit, een speciale website voor kinderen, met enkel content die speciaal voor hen geschikt is.

Meer bij TechCrunch (2)
https://www.neowin.net/news/microsoft-is-killing-its-groove-apps-for-ios-and-android-on-december-1
https://techcrunch.com/2018/05/31/the-microsoft-launcher-for-android-now-lets-you-track-your-kids-whereabouts/DIGITALE AMBULANCE CHASERS: WAAROM GDPR NODIG IS
Hier ten lande is het gelukkig geen gewoonte. Maar in de VS bestaat er zoiets als een "ambulance chaser": een advocaat die ambulances achterna rijdt, om zijn kaartje af te geven. Zodat de persoon in de ambulance, die een ongeluk gehad heeft bijvoorbeeld, op zijn diensten beroep kan doen om een proces in te spannen tegen degene die het ongeval veroorzaakt heeft. Of tegen artsen die hem behandeld hebben, wegens "mal practice".

Welnu, in dit digitale tijdperk heeft deze toch wel nare vorm van klanten jagen een digitale versie gekregen. En dat dankzij de smartphone. Patiënten in de wachtzaal van de spoedafdeling van een hospitaal, in pijn- en andere klinieken in het Amerikaanse Philadelphia, zo meldt de Amerikaanse openbare omroep NPR, zien tegenwoordig advertenties van dergelijke 'ambulance chasers' opduiken.

Want die bedrijven, die leven van de percentages die zij binnenrijven wanneer een slachtoffer een proces wint, 'weten' dat die personen in de wachtzaal aanwezig zijn. En dat dankzij de 'geofencing' technologie, die tot nu vooral gebruikt werd om mensen die zich in de omgeving van een winkel bevonden, coupons te sturen voor kortingen in die winkel.

Allebei, op de keeper beschouwd, even creepy, want waarom mag dat adverteerbedrijf weten waar jij je bevindt? Maar in het geval van de ambulance chasers dubbel creepy, omdat het over jouw privé medische gegevens gaat.

Hoe de technologie juist werkt, lees je bij NPR. Wat ons vooral interesseert is het feit dat een dergelijke vorm van adverteren niet mogelijk zou zijn in Europa. En vooral niet nu de GDPR er is, die bedrijven verplicht om te vertellen wat zij met jouw gegevens doen.
https://www.npr.org/sections/health-shots/2018/05/25/613127311/digital-ambulance-chasers-law-firms-send-ads-to-patients-phones-inside-ersSPOTIFY ZAL ARTIESTEN NIET LANGER CENSUREREN OP HUN GEDRAG
In de nasleep van de #metoo beweging, is het toch nodig even stil te staan bij daden en gevolgen. Niet altijd immers was de maatschappij zoals zij nu is, helaas. En mensen die in dat tijdsbeeld daden gesteld hebben, en daar nu spijt van hebben, kan je moeilijk vergelijken met mensen die ook macht misbruikten om personen van het andere geslacht tot sex te dwingen, en dat ook in het huidig tijdperk nog menen te mogen doen.

Dit gezegd zijnde: in de VS was er controverse ontstaan over artiest R. Kelly. Deze erg populaire R&B zanger werd beschuldigd van seksuele intimidatie en meer. Spotify wachtte niet af tot hij voor een rechter kwam en veroordeeld werd, maar besloot meteen zijn muziek niet meer te spelen.

Een beslissing die niet in dank afgenomen werd, vooral omdat de man nog niet veroordeeld was. Verder kan je je de vraag stellen of privégedrag apart gezien kan worden van het artistieke. Wat dan weer tot de vraag moet leiden: wat met teksten die even storend zijn, die machisme verheerlijken, die vrouwen vergelijken met hoeren of zwakke wezens? Die gansterdom goedpraten, geld voorstellen als een middel om alles, ook liefde te kopen?

Kortom: Spotify heeft ingezien dat het toch wat snel gehandeld heeft. R. Kelly mag terugkomen op de speellijstjes.

Meer bij CNBC.
https://www.cnbc.com/2018/06/01/spotify-abandons-r-kelly-policy-of-removing-artists-on-conduct.html?__source=twitter%7CmainMICROSOFT BEVESTIGT: HET KOOPT GITHUB VOOR 7,5 MILJARD DOLLAR
Zoveel geld voor een site waarvan ik nog nooit gehoord heb? zullen heel wat lezers gedacht hebben. Github is inderdaad geen Facebook, maar binnen het wereldje van ontwikkelaars is het wel degelijk belangrijk. Want daar kunnen ontwikkelaars hun code plaatsen, en die wordt dan bijgehouden volgens het GIt-versiebeheersysteem. Bovendien kunnen andere mensen er hun verlanglijstje voor wat zij graag verbeterd of toegevoegd zouden zien aan het project zetten, zijn er takenlijsten die aan de medewerkers van het project bepaalde verbeteringen of uitbreidingen toewijzen, en zijn er wiki''s over die programma's en codes.

Een belangrijk project dus, vooral omdat er veel open source code staat. Dat betekent dat de broncode door iedereen ingekeken kan worden, zodat je zeker kan weten dat er geen stiekeme spionage of malware gesmokkeld wordt in de code. En wanneer zo'n belangrijk webplatform gekocht wordt -voor heel veel geld zelfs, maar liefst 7,5 miljard dollar- door een bedrijf als Microsoft, dat in open source middens niet bepaald op handen gedragen wordt, dan hoor je toch wel wat ongerustheid bij de ontwikkelaars.

Microsoft heeft alvast beloofd dat het beseft dat het met deze overname een zware verantwoordelijkheid op zich neemt, en dat het platform onafhankelijk zal mogen blijven werken, en een open platform zal blijven.

The Register heeft er alvast zijn vragen bij - en zet heel wat cynische commentaren op een rij. De leukste vinden wij die van Clippy, de befaamde assistent in de Office producten, die zegt "Het lijkt erop alsof je broncode wil schrijven. Zal ik je daarmee helpen?"....
https://nl.wikipedia.org/wiki/GitHub
http://www.theverge.com/2018/6/4/17422788/microsoft-github-acquisition-official-deal
http://www.theregister.co.uk/2018/06/04/microsoft_buys_github/APPLE WWDC: IOS 12
Maandag hield Apple zijn jaarlijkse conferentie voor ontwikkelaars, WWDC. En daar viel natuurlijk weer heel wat nieuws te rapen. In telegramstijl een overzicht - ongetwijfeld zullen we op enkele punten later nog uitgebreider kunnen terugkomen.
Om te beginnen dus de nieuwe versie van het besturingssysteem van Apple, iOS 12. Dit is een update die vooral op de performantie van het toestel gereicht is, en die, zo belooft Apple, op alle toestellen zal kunnen draaien die nu al iOS11 hebben, zonder in te boeten aan snelheid. Meer nog: apps zouden nu zelfs 40% sneller moeten kunnen starten, ook het klavier, de camera zouden sneller opgestart worden.

 • - AR: Met deze versie bevestigt Apple dat het zwaar inzet op Augmented Reality, en zich verre van Virtual Reality houdt. iOS2 bevat ook ARKit 2, de AR functie van Apple. Die kan nu beter gezichten herkennen. Er komt een nieuw bestandsformaat, dat USDZ heet, Universal Scene Description. Het is een open formaat, dat meteen al native ondersteund wordt door Adobe. Daarbij zou je ook via je camera een beeld kunnen nemen van iets in de echte wereld, en dat in de augmented reality kunnen toevoegen.
 • Leuk is de Measure App, die eigenlijk een Apple versie is van een van de populairste AR-apps: een meetlat. Je kan niet alleen dingen meten, wat heel handig is, maar de app herkent ook automatich rechthoeken en kan de oppervlakte geven in cm². 
 • - Photos:Ook de Photos app kreeg een verbetering. Je foto's worden nu automatisch gegroepeerd, zodat je de beste foto's van een evenement te zien krijgt. Mensen worden herkend en dan krijg je de aanbeveling om een foto met iemand te delen - handig, maar niet nieuw, want Google biedt die optie al veel langer. Er is ook een tabblad For You.
 • - Siri: Siri kent nu ook Shortcuts, dat je het best vergelijken kan met IFTTT (If this then that). De Shortcuts app bevat een editor zodat je stappen kan toevoegen met klikken en verslepen.
 • - Apple news: heeft een browse tab met nieuwe kanalen en onderwerpen
 • - Voice Memos zijn ingesproken herinneringen, denk aan de oude dicatfoon. Dat zou nu ook naar de iPad komen, en de opnames zouden gesynchroniseerd worden via iCloud.
 • - Apple Books is de nieuwe naam van wat vroeger iBooks heette. Wanneer je leest dat "Reading now toont waar je gebleven was", dan stel je je toch de vraag: hopelijk was die functie toch altijd al aanwezig in de app om je eBoeken te lezen?
 • - Niet soren: Ook wenkbrauwgefrons bij de aankondiging dat er eindelijk een DND of Do Not Disturb is, waardoor je 's nachts niet gestoord wordt door meldingen van de apps. Want dat is iets wat wij al meer dan twee jaar op onze Android hebben staan. Door hard op DND te drukken, stel je een eindtijd in.
 • - Anti-verslaving: Apple wil ook dat je niet verslaafd gaat worden aan je iPhone, en heeft daarom enkele functies bedacht die je bewust moeten maken van de hoeveleheid tijd die je aan de apps besteedt, zodat je die kan beperken. Zo kan je met Weekly Activit Summary de doorgebrachte tijd zien in apps, op het toestel, hoe vaak per uur, en wat je naar de app leidde. Voor elke app kan je een limiet instellen, en je krijgt een melding wanneer die tijd bijna om is. Je kan die limiet natuurlijk nog negeren.
 • Voor ouders: de Allowances app laat hen dingen instellen voor hun kinderen. Zij krijgen ook een activiteiten rapport van wat de kinderen uitspoken op hun toestel.
 • - Emoji's en meer: Verder nog nieuwe Animoji's voor Messenger, met Memoji maak je een ainmoji van jezelf, en je kan zelfs een live opname maken van de Animoji in de camera app die op jouw hoofd geplakt is. Bij Face Time kunnen voortaan tot 32 mensen deelnemen aan een gesprek.
 • Meer bij Apple zelf. The Verge maakt een vergelijking tussen de tools die Apple en Google aanbieden, om te voorkomen dat jouw smartphone je teveel zou afleiden.
http://www.apple.com/newsroom/2018/06/ios-12-introduces-new-features-to-reduce-interruptions-and-manage-screen-time/
http://www.theverge.com/2018/6/5/17426922/apple-digital-health-vs-google-wellbeing-time-well-spent-wwdc-2018
http://www.macrumors.com/2018/06/04/apple-unveils-arkit-2-lego/


APPLE WWDC: TVOS
Ook het tvOS, het besturingssysteem voor Apple TV, kreeg een updated. Voortaan krijg je op je toestel ook live sportwedstrijden te zien (afhankelijk van waar je je bevindt uiteraard), nieuwsuitzendingen en ook toegang tot Canal+ Apple legt zich hier dus duidelijk toe op services.

De kwaliteit werd verbeterd, en nu wordt Dolby ATMOS toegevoegd. Heb je al films aangekocht bij Apple, dan kan je die gratis upgraden naar Dolby Atmos.

En tot slot: de "Aerials" screensavers, die luchtbeelden vertonen, zullen je vertellen waar ze opgenomen zijn. Je kan zelf swipen tussen locaties, en stations toevoegen waar beelden opgenomen zijn. Kleine verbeteringen, lijkt het ons - sowieso voorbehouden voor een selecte groep gebruikers, want zoveel mensen zijn er in België niet die een AppleTV gebruiken (en verbeter ons wanneer wij dat fout zien!)
http://venturebeat.com/2018/06/04/apple-releases-ios-12-macos-mojave-tvos-12-and-watchos-5-betas/
APPLE WWDC: WATCH OS

Ook de Watch OS, het besturingssysteem voor de Apple Watch, kreeg een update. Daarbij valt op dat Apple zijn Watch echt wil positioneren als tool om je gezondheid te monitoren. Heel wat data worden gemeten, en die meting zou in deze nieuwe versie accurater geworden zijn.

Er werden ook meer 'sporten' toegevoegd, die als workout meegeteld worden. Zo bijvoorbeeld Yoga, waarbij de hartslag geteld wordt, en Hiking (snelheid, hoogte, hartslag). Bij een jogging die je buitenshuis doet, krijg je een snelheid per kilometer, je cadans. En wat ook heel handig is: de app zal zelf automatisch herkennen wanneer je een workout begint, doordat je bijvoorbeeld sneller beweegt, en je dan vragen of je de workout wil noteren. Evenzo bij het einde van de workout, want dan zal de app je vragen of je de notering wil stopzetten.

Wat wij (en dat is geen verwijt naar Apple alleen, maar naar alle app-makers) zouden willen, zijn apps waarbij ook de verbrande calorieën geteld worden bij huishoudelijke taken, zoals strijken, dweilen, ramen lappen. Want daarbij doe je ook heel wat bewegingen hoor!

Ook aan de mogelijkheden van de slimme assistent op de smartwatch, Siri, werd gewerkt. Voortaan moet je niet meer "Hey Siri" zeggen, maar volstaat het om je arm op te heffen om de assistent te activeren. Er zit meer interactiviteit in de meldingen op je Watch, en zelfs Webkit zit geïntegreerd, zodat je webcontent in mails of messages kunt bekijken. Alhoewel je daar vragen bij kan stellen, want het is en blijft toch een petieterig klein scherm.

Wat wél interessant is, is dat er nu een podcast app op je Watch zit. Je moet dus niet meer je smartphone meesleuren, om naar je podcasts te luisteren. En bovendien synchroniseert die met je andere toestellen, zodat je, na het lopen en het beluisteren van een podcast via de Watch, naadloos verder kan luisteren via je smartphone.
http://9to5mac.com/2018/06/04/watchos-5-wont-support-first-gen-apple-watches-including-17000-editions/
http://www.ubergizmo.com/2018/06/watchos-5-officially-announced/APPLE WWDC: MACOS MOJAVE
Tja, vandaag moet je echt wel geduld hebben om je doorheen deze droge opsomming te worstelen. Nog eventjes dus. Want er is ook een nieuwe versie van het macOS besturingssysteem, dat voor de desktop dus.

Vele gebruikers vreesden dat Apple iOS en macOS zou versmelten, waardoor de capaciteitenv an macOS naar beneden zouden gaan - iOS is nu eenmaal voor mobiele toestellen, en dus beperkt in mogelijkheden. Hun vrees werd tijdens de presentatie op WWDC even aangewakkerd toen Apple aankondigde dat de News, HOme, Sotcks, Voice Memo apps naar macOS zouden komen, in het kader van een project op het iOS framework naar macOS te brengen. Tim Cook stelde echter de toehoorders gerust:: dat zit er niet in.

Wat wel gaat gebeuren is dat de Mac App Store een redesign krijgt, en dat zowel Office 365 van Microsoft en Adobe Lightroom CC binnenkort aanwezig zullen zijn. En dan is er ook nog een tool die Houseparty heet, en waarbij je met een groep via video kan chatten. Die app zou nu al in de App Store moeten liggen.

Zo. En daarmee stoppen wij onze droge opsomming - die wellicht onvolledig is, maar je toch een summiere blik geeft op de verschillende dingen die Apple aangekondigd heeft.
http://techcrunch.com/2018/06/04/the-next-version-of-macos-is-macos-mojave/
http://gizmodo.com/all-the-new-features-coming-in-macos-10-14-mojave-upda-1826531489
http://www.macrumors.com/2018/06/04/apple-seeds-first-beta-of-macos-mojave/FACEBOOK TRACHT DE TIENERS TE LOKKEN MET LIP SYNC LIVE
Verleden week kon je lezen dat de tieners massaal Facebook de rug toedraaien. En dat is iets wat Facebook natuurlijk met lede ogen aanziet. Daarom heeft het een nieuwe functie aangekondigd, die het jonge volkje moet teruglokken.

Het gaat om Lip Sync Live, dat erg veel weg heeft van Muscially, een enorm populaire app bij tieners. Hierbij kan je een song kiezen en dan doen alsof je meedoet aan een Facebook Live broadcast.

Facebook had trouwens nog een andere aankondiging te maken: wanneer gebruikers muziek uploaden waarop auteursrechten rusten, dan zal die niet langer automatisch verwijderd worden. Facebook heeft namelijk met verschillende platenmaatschappijen akkoorden over auteursrechten afgesloten, waardoor het die rechten afgekocht heeft.

Wanneer je dus muziek uploadt, dan krijg je al snel een melding of die song inbegrepen zit in die akkoorden, en dus toegestaan is.

Meer bij TechCrunch
https://techcrunch.com/2018/06/05/facebook-lip-sync-live/APPLE: SOMMIGE FANS TELEURGESTELD, MAAR GELUKKIG WEL NIEUWE DINGEN VOOR DE AIRPODS
Wanneer je de commentaren van sommige waarnemers hoort of leest, dan heerst er toch wel wat teleurstelling. Uiteraard was het event van maandag enkel voor ontwikkelaars bedoeld, maar enkele nieuwigheden op vlak van hardware had men toch wel verwacht.

Want de aankondigingen doen vermoeden dat er nog altijd geen aanraakscherm gaat komen voor de Macbook en de iMac - die moet het blijven doen met zijn onhandige aanraakbalk bovenaan het klavier. En de "dark modus" laat de commentatoren het donker inzien, figuurlijk dan, want zij hadden meer verwacht van de WWDC (1)

Ook de Vlaamse Data News van zijn kant meent dat Apple "zijn focus kwijt is", maar heeft wel hoop op de toekomst: het kan toch niet dat al dat geld van Research & Development gegaan is naar deze stapsgewijze verbeteringen, geen echt spectaculaire nieuwigheden? De columnist (waarvan wij de naam helaas niet terugvonden bij het artikel) verwacht een grote verrassing, een geheim project, dat binnenkort aan ons voorgesteld zal worden (2)

Maar zo negatief gaan we niet zijn hoor, want er viel toch nog iets moois te rapen op WWDC: de befaamde draadloze witte oortjes, die als een tandenborstel uit je oren steken, de AirPods, krijgen extra capaciteiten dankzij iOS12.  Je zal namelijk Listen Live kunnen gebruiken op de AirPods. Dat is een speciale functie die voorheen enkel voorbehouden was voor hoorapparaten, die gecertificeerd waren via het "Made for iPhone hearing aid" programma.

Dat wil zeggen dat jij, wanneer jij tenminste de trotse bezitter bent van AirPods oortjes, de functie kunt activeren in de instellingen van je iPhone. En daarna de oortjes gebruiken kan als een soort microfoon, die je kan richten. In een lawaaierig restaurant bijvoorbeeld kan je je iPHone op tafel leggen, en de stemvan degene die spreekt wordt naar jouw AirPods gestuurd, zodat je minder achtergrondlawaai hoort.

Meer bij TechCrunch. Het is echt wel knap hoor, vooral wanneer je bedenkt dat je voor een "echt" hoorapparaat gemakkelijk 2.500  tot 3.000 euro betaalt. En zo'n hulpmiddel om, wanneer je wat ouder wordt, toch te kunnen horen, is echt wel welkom. Alleen die vormgeving... Ons zal je niet gemakkelijk zien met opvallende witte tandenborstels in onze oren!
https://www.zdnet.com/article/no-new-mac-hardware-leaves-me-feeling-pretty-dark-mode-myself/
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/apple-is-zijn-focus-kwijt-en-vindt-hem-niet-terug-op-wwdc/article-opinion-1157645.html
https://techcrunch.com/2018/06/05/airpods-to-get-live-listen-feature-in-ios-12/
AMAZON ECHO / ALEXA SPREEKT OOK FRANS!
Vanaf vandaag kunnen gebruikers in Frankrijk de familie slimme luidsprekers van Amazon pre-bestellen, met levering volgende week voor de gewone Echo en Echo Dot, en met levering volgende maand voor de Echo Spot, het toestel met een scherm.

Uiteraard zal Alexa, de slimme assistente van Amazon, dan ook Frans spreken. In maart heeft Amazon al de Alexa Skills kit uitgerold voor de ontwikkelaars en externe fabrikanten van toestellen, zodat die nu aan de slag kunnen om de Franse markt te veroveren.  Tussen haakjes: de Google Home is al sinds verleden zomer in Frankrijk verkrijgbaar.
https://techcrunch.com/2018/06/05/amazon-is-bringing-alexa-and-echo-to-france-this-month/SONOS WIL MET DE BEAM JOUW LIVING VEROVEREN
Je hebt de slimme assistenten van Google, Amazon en Apple, verpakt in luidsprekers. Bij Sonos is het juist omgekeerd: deze fabrikant van luidsprekers stopt nu een slimme assistent in zijn luidspreker - geluidskwaliteit verzekerd dus.

Het gaat om de Sonos Beam, een soundbar met een mooi ontwerp, die $399 moet kosten. Het verschil tussen een soundbar en een luidspreker is dat de eerste virtueel surround geluid creëert, terwijl die toch vlak voor je staat.

Het bijzondere is dat de Beam platform-agnostisch is; Je kan hem dus doen werken met de Alexa assistent van Amazon, maar binnenkort ook met Airplay 2 van Apple,zodra dat uitkomt.

Meer bij TechCrunch en The Verge.
https://techcrunch.com/2018/06/06/sonos-announces-a-compact-home-theater-smart-speaker/
https://www.theverge.com/2018/6/6/17431250/sonos-beam-soundbar-alexa-hdmi-arc-price-release-dateEUROPA LEGT ZWARE VERANTWOORDELIJKHEID BIJ WIE PAGINA BEHEERT OP SOCIALE NETWERKEN
Een interessant vonnis viel deze week te noteren bij het Europees Hooggerechtshof. Want het zou wel eens grote gevolgen kunnen hebben voor techgiganten zoals Facebook en Google, die enorme hoeveelheden data verzamelen.  Maar ook voor al wie een pagina beheert waarop platformen de persoonlijke data van bezoekers kunnen verzamelen en verwerken, zoals bij Google. En zelfs elke site waarop Google Analytics draait.

Want de Europees Hof van Justitie meent dat de beheerder van een fan pagina op Facebook samen met Facebook verantwoordelijk is voor het verwerken van de data van de bezoekers op die pagina. Zij kunnen die verantwoordelijkheid dus niet afschuiven op Facebook.  De rechtbank meent namelijk dat die pagina ook bezocht kan worden door iemand die géén account heeft bij Facebook, en dat de verantwoordelijkheid dus ook bij die beheerder moet liggen.

En dat houdt, in het licht van de GDPR, heel wat plichten en juridische gevolgen in.

De uitspraak kan je hieronder lezen. Bij TechCrunch vind je wat meer achtergrond.  Wiij zijn in elk geval benieuwd naar wat dit voor concrete gevolgen zal hebben. Wordt vervolgd dus.
http://curia.europa.eu/juris/document/document.jsf?text=&docid=202543&pageIndex=0&doclang=EN&mode=req&dir=&occ=first&part=1&cid=323122
https://techcrunch.com/2018/06/05/europes-top-court-takes-a-broad-view-on-privacy-responsibilities-around-platforms/

 

  
 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!


MICROSOFT EN APPLE ONTWIKKELDEN NIEUWE STANDAARD VOOR WEERGAVE VAN BRAILLE
Gelukkig is onze maatschappij zich de laatste decennia veel meer bewust geworden van inclusiviteit. Wie anders is, moet niet uitgesloten, maar de maatschappij heeft de plicht om hen in de gemeenschap te betrekken, en zoveel mogelijk te laten deelnemen.

Mensen met een visuele, auditieve handicap werden gelukkig niet vergeten bij de nieuwste ontwikkelingen met smartphones en computers. Voor wie niet of slecht kan zien, is het groeiend gebruik van voice een zegen. Voor wie niet of slecht kan horen, is er het mobiele toestel met zijn oneindige mogelijkheden.

Nu heeft de non profit organisatie USB-IF (USB Implementers Forum) bekend gemaakt dat er een nieuwe standaard is voor braille displays. Die werd ontwikkeld in samenwerking met Microsoft, Apple en andere groten uit de industrie.

het gaat om de USB Human Interface Device standaard. Die moet het mogelijk maken voor mensen met geen of slecht zicht om hun braille scherm te gebruiken, ongeacht het besturingssysteem van een computer of andere hardware, via een USB interface. Voortaan zullen er ook geen speciale drivers meer nodig zijn, en zal het mogelijk zijn om de ontwikkeling van dergelijke toestellen te vereenvoudigen.

Mooi. Meer lees je bij ENgadget.
https://www.engadget.com/2018/05/31/microsoft-apple-usb-if-accessibility-braille-display-standard/ASUS: GEZONDHEIDSTRACKER EN OPVALLENDE LAPTOPS
Nu, als we gisteren zoveel aandacht schonken aan Apple, dan mag vandaag eens een ander tech bedrijf in het zonnetje gezet worden. En wel Asus, want dat komt uit met enkele opmerkelijke toestellen.

Om te beginnen is er de VivoWatchBP, een slim uurwerk dus. Hier ligt de nadruk niet zozeer op de functies die gekoppeld zijn aan amusement en je smartphone, wel op functies rond je gezondheid. Zo heeft het toestel sensoren aan boord om de bloeddruk te meten en dePPG hartslag. Asus haalde voor dit slimme uurwerk zelfs een FDA goedkeuring, dus het werd getest door de Amerikaanse Food & Drug Administration, wat bevestigt dat de metingen accuraat genoeg zijn.

Ook interessant aan dit toestel is het feit dat het met één batterijlading 20 dagen verder kan. Wat dus ook wil zeggen dat je het 's nachts niet moet uitdoen om te herladen, en dat is dan weer een voordeel tegenover de Apple Watch.

Verder heeft Asus twee laptops uitgebracht met toch wel bijzondere kenmerken. De ZenBook Pro 15 heeft namelijk een trackpad die je kan gebruiken als een tweede aanraakscherm van 5,5 inch. Asus noemt dat de ScreenPad.

Een muziekplayer en een rekenmachine zou je ook ermee kunnen bedienen, en het ondersteunt functies in Microsoft Office, te vergelijken met de touchbar op de laptops van Apple. Met de F6 toets wissel je tussen touchpad en screen modus.

En dan is er nog Project Precog: dat is een laptop met twee schermen, maar zonder klavier. Die zou er pas in 2019 aankomen, maar belooft toch wel speciaal te zijn. Dit toestel is namelijk bestemd voor Artificiële INtelligentie, wat betekent dat de AI weet waar jouw handen zich bevinden, en het virtuele klavier automatisch klaar zet op die plek.

Je kan deze laptop in boek modus, als laptop, plat en in tentmudus gebruiken met een stylus. En bovendien heeft hij gezichtsherkenning maar ook object herkenning. Benieuwd wat daarvan allemaal gaat terechtkomen!
https://www.cnet.com/news/forget-wwdc-asus-showed-us-the-sexiest-tech-of-tomorrow/
https://www.engadget.com/2018/06/05/asus-zenbook-pro-15-screenpad/
https://www.engadget.com/2018/06/05/asus-project-precog-concept/MICROSOFT: EEN DATACENTER ONDERZEE, EN EEN WEL BIJZONDER SCHERM
Twee berichtjes van het Microsoft front. Om te beginnen: het heeft een experimenteel datacenter laten zinken naar de bodem van de oceaan, vlak voor de kust van Schotland. Het datacenter werd verleden week vrijdag te water gelaten, en is nu volledig functioneel.

Het datacenter kadert in een project met de naam Natcik, en waarbij Microsoft tracht manieren te vinden om energievriendelijkere datacenters te bedenken. Waarom de bodem van de oceaan? Water, dat voor de koeling moet zorgen. Bij een eerdere test, voor de kust van Californë, bleef het datacenter 105 dagen onder water en volledig functioneel. Meer bij Fortune.

Een tweede bericht betreft een nieuw platform dat Microsoft aankondigt: het Windows Collaboration Display platform voor kantoren. Dat is een hardware platfrom dat erg doetdenken aan de digitale whiteboard van Microsoft, de Surface Hub. Toch is het anders, want het gaat om randapparatuur, die zelf geen computer bevat maar aangesloten word op een desktop computer, om wat daarop staat op schaal van het de ruimte van het kantoor te brengen.

Verschillende hardware fabrikanten hebben al aangekondigd dat zij dergelijke Collaboration Displays gaan maken, inbegrepen Sharp. Meer bij TechCrunch.
http://fortune.com/2018/06/06/microsoft-data-center-ocean-natick/
https://techcrunch.com/2018/06/05/microsoft-announces-windows-collaboration-display-platform-for-offices/Netties werkt samen met: 
De nieuwe oogst


   
SAMPULATOR: GEBRUIK JE KLAVIER ALS... EEN KLAVIER!

Een enorm leuk idee: met de lettertjes op jouw klavier muziek maken. De toetsen worden vervangen door klanken, snaren, drums, zelfs kreten. Wij moeten toegeven: wij waren meteen verslaafd aan deze tool!
[Taal: ENG]
http://sampulator.com/


PARALLELTEXT: TALEN LEREN
Een andere benadering om een taal te leren: door boeken te lezen. Een idee dat boekenwormen ongetwijfeld zal aanstaan! Deze dienst vraagt je welke taal je al kent, en welke je wil leren. En dan krijg je een lijst van boeken die je dan kan lezen, in jouw taal, met de nieuwe taal ernaast. Het geheel werd wel het beste met Google Chrome.
[Taal: ENG]
http://paralleltext.io/


12 GADGETS DIE JE ZELF KAN MAKEN
Een leuk artikel bij Engadget, om zelf eens aan de slag te gaan. En ook jij, dametje, mag daaraan beginnen! Van antennes voor je Wifi router, tot een toestel om je hond snoepjes te geven, en zelfs een VR headset. Er zitten enkele erg leuke ideetjes bij.
[Taal: ENG]
https://fieldguide.gizmodo.com/12-useful-and-cool-gadgets-you-can-make-yourself-1826319823


XHALR: EVEN ADEMEN
Een website die je laat ademen? Welja. Maar wel in een tempo dat je tot rust moet brengen. En het vergt zelfs wat kunst om dat tempo goed te kunnen volgen.
Om even de stress te ontvluchten!
[Taal: ENG]
http://www.xhalr.com/


ALGEBRA CALCULATOR: DE STAPPEN UITGELEGD

Bij een rekenmachine tik je cijfers en een bewerking in, en krijg je een resultaat. Bij algebra is het belangrijk dat je weet wat er gebeurt, wat de stappen zijn. Dat is wat deze algebra-calculator doet. Tik je formule in, en klik vervolgens op "show step-by-step". Bij Evaluate kan je zelf cijfers invoeren om de factoren te vervangen. En bij het tabblad Lesson vind je een verwijzing naar een les bij de Khan Academy waar deze formule uitgelegd wordt.
Neen, geen schattige honden of katten, geen memes van halsbrekende toeren die misschien wel, misschien niet goed aflopen. Gewoon wiskunde. En dat kan ook leuk zijn!
[Taal: ENG]
https://www.mathpapa.com/algebra-calculator.html


WEBKAY: WAT JOUW BROWSER OVER JOUW COMPUTER VERTELT
Even slikken wanneer je deze website bezoekt: die vertelt namelijk wat jouw browser over jouw computer verklapt. Gewoon naar de site surfen, en je krijgt een verslag. Zelfs wat jouw GPU is, en hoeveel batterij je nog hebt.
Voor verschillende tools die dat uitzoeken, krijg je ook andere tools aangereikt die dat spioneren verhinderen.
[Taal: ENG]
http://webkay.robinlinus.com/


BLOCKDUST: VIA EEN BLOKKENDOOS MUZIEK BOUWEN
Eerlijk gezegd moeten wij bekennen dat wij niets begrepen hebben van deze site. Je krijgt verschillende bouwstenen (bron, effect, interactie, ...) die je dan nog kan variëren. En dan kan je die tot een bouwwerk maken. Maar wat er dan gebeuren moet? Wij kregen er geen muziek uit. Wie wel? Je mag het ons vertellen ??
[Taal: ENG]
https://blokdust.com/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: BIDDIT
Deze website is het geesteskind van de Belgische notarissenfederatie Fednot. Het is de bedoeling dat je hier voortaan een huis in alle vertrouwen zal kunnen kopen of verkopen, en dat ook openbare verkopingen hier plaats kunnen hebben.
Mooi- de overstap naar de digitale wereld zal notarissen en hun klanten heel wat oubollige paperasserij kunnen besparen. Alleen: zouden notarissen niet moeten weten dat er zoiets bestaat als GDPR, en dat het echt niet toegelaten is om te zeggen op je website: " Deze website maakt gebruik van bestanden (zoals cookies) en andere technologieën. Door verder te surfen stemt u in met het gebruik hiervan." Want dat druist in tegen de letter en de geest van deze nieuwe privacy wet...
[Taal: NL]
https://www.biddit.be/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: FIETSSNELWEGEN

Deze website toont je waar er in jouw omgevingen fietssnelwegen zijn. Want steeds meer mensen nemen de fiets om niet alleen korte ritjes te doen in de stad, maar ook om hun dagelijks thuis-werk verkeer met de fiets af te leggen. Om hen tegemoet te komen, worden er de laatste tijd steeds meer fietssnelewegen aangelegd: wegen warar de fietser veilig, afgescheiden van het andere verkeer, snel kan rijden op een goed onderhouden pad.
[Taal: NL]
https://fietssnelwegen.be/


VRIJDAG MULTIMEDIA: GRAPPIGE PRODUCTEN
Goed gevonden, deze toch wel erg gekke opschriften op enkele producten. Zoals dit: "Deze T-shirts werden getest op dieren. Zij pasten niet". Of een opschrift op een busjes W-reiniger: "De enige reden waarom je dit leest, is omdat je je smartphone vergeten bent mee te nemen naar de WC".  Even relaxen en wat humor moet kunnen!
[Taal: ENG]
http://kengarex.com/40-hilarious-products-that-will-probably-make-you-laugh-right-now/?ref=293


VRIJDAG MULTIMEDIA: HOLLAND FESTIVAL
Binnenkort gaat dit prestigieuze festival wer van start. En je zal heel wat voorstellingen kunnen volgen via het web. Een overzicht vind je op deze pagina.
[Taal: NL]
https://www.vpro.nl/festivals/holland-festival/artikelen/2018/holland-festival-2018-ov
https://www.vpro.nl/festivals/holland-festival.htmlerzicht-radio-televisie-online.html


Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com 
Bij de collega's*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

 
- 'Nieuwe Europese megaboete voor Google wegens verplichte apps'
https://www.ad.nl/economie/nieuwe-europese-megaboete-voor-google-wegens-verplichte-apps~ab5e7590/
- Apple maakt software tegen iPhone-verslaving
https://www.ad.nl/economie/apple-maakt-software-tegen-iphone-verslaving~ad3d538f/
 
 
 *** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
 
 
 - macOS Mojave: dit is er nieuw
http://elektrozine.be/macos-mojave-dit-is-er-nieuw/
- Android TV in 2018: wat zit er aan te komen?
http://elektrozine.be/android-tv-in-2018-wat-zit-er-aan-te-komen/


*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info

- REview: HTC Desire 12 – goedkoop maar goed
https://computertaal.info/2018/06/05/review-htc-desire-12-goedkoop-maar-goed/
- Eten als een local: het essentiële ingrediënt voor een onvergetelijk foodie-avontuur
https://computertaal.info/2018/06/07/eten-als-een-local-het-essentiele-ingredient-voor-een-onvergetelijk-foodie-avontuur/

 

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- Brandweer mag in heel Nederland met drones vliegen bij incidenten
https://tweakers.net/nieuws/139551/brandweer-mag-in-heel-nederland-met-drones-vliegen-bij-incidenten.html
- Orange België maakt VoWifi en VoLTE per direct beschikbaar
https://tweakers.net/nieuws/139545/orange-belgie-maakt-vowifi-en-volte-per-direct-beschikbaar.html


*** DATANEWS
http://www.datanews.be
- Facebook: 'Bug zette mogelijk miljoenen postjes publiek'
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/facebook-bug-zette-mogelijk-miljoenen-postjes-publiek/article-normal-1158517.html
- Ransomware-aanval op Atlanta raakte kritieke systemen
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/ransomware-aanval-op-atlanta-raakte-kritieke-systemen/article-normal-1158505.html

*** TECHNOLOGIUM
http://www.technologium.be
- Technologie en Privacy | De voorbeeldfunctie van Apple
http://www.technologium.be/technologie-en-privacy-de-voorbeeldfunctie-van-apple
- Siliconen hersenen | Het Europese NeuroSeeker Probe project
http://www.technologium.be/het-europese-neuroseeker-probe-project


*** BLOOVI
http://www.bloovi.be/

- In de marge: hoe geconnecteerd wil de Belg vandaag zijn?
https://www.bloovi.be/nieuws/detail/in-de-marge-hoe-geconnecteerd-wil-de-belg-vandaag-zijn
- "Het is van groot belang dat leraren niet alleen expert zijn in hun vak, maar ook samen filosoferen over wat goed onderwijs is"
https://www.bloovi.be/nieuws/detail/zo-geeft-het-antwerpse-pius-x-instituut-jongeren-een-perspectief-op-de-toekomst
 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...

 

19 REIS APPS OM OP ZAK TE HEBBEN
Niet één maar 19 apps reiken wij je hier aan. En zij zijn vooral bedoeld voor wie een reis aan het plannen is. Apps om op te volgen of de vluchten op de luchthavens op tijd landen of niet, Roadtrip apps, die je suggesties geven voor restaurants in je nabijheid, bezienswaardigheden, enz, apps met tips voor hotels, en veel, veel meer.
Wellicht af en toe vooral op de VS gericht, maar toch interessant genoeg om het een en ander uit te testen.
http://www.travelandleisure.com/travel-news/summer-travel-apps


GOOGLE LENS: INSTALLEREN ALS APP


De gelijknamige beeldherkenningsfunctie van de Google Assistent is nu als aparte app verkrijgbaar. Lens zal bijvoorbeeld dingen waarop jij jouw camera richt, herkennen. Ook teksten op die afbeeldingen kan hij omzetten in tekst. En de app geeft ook bijkomende informatie over bezienswaardigheden, of laat je een product online vinden.
http://www.chip.de/downloads/Google-Lens-Android-App_141503095.html


GEOGEBRA: REKENTOOL
Windows - freeware
GeoGebra is een dynamische wiskundesoftware voor het secundair onderwijs die geometrie, algebra en analyse combineert. J e kan constructies met punten, vectoren, afstanden, lijnen, kegelsneden en functies maken en vervolgens dynamisch wijzigen.
http://www.chip.de/downloads/GeoGebra_20747798.html


VRIJDAG APPDAG: IMDB


De bekende site waar je alle mogelijke informatie vindt over films en reeksen, kan je niet alleen in de browser bekijken, maar als app downloaden. Dat maakt het veel gemakkelijker om alle informatie op het kleine scherm van je smartphone te bekijken. Je hebt bovendien de optie om een account aan te maken, zodat je de films die je bekeken hebt, punten kan geven, acteurs en regisseurs kan volgen, zodat je updates over hun nieuwe films kan ontvangen.
https://itunes.apple.com/us/app/imdb-movies-tv/id342792525?mt=8&uo=8&at=10l7an
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.imdb.mobile&hl=en

 

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere. 
 

Het laatste woord.... 


 
NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu 
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier 
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart 
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe 
Marijke Pante,
Marianne Steijlen 
Reinhilde Remaut 
Ludo Cattoor 
Evert Poppen 
Philip Lafeber 
Julien Van den Borre, 
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Frank VDW
Filip Overmeire (Filover) 
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool

In het bijzonder danken wij Wim Wylin voor de vele tips, en Gerard Schaefer voor de spreuk van de week.

- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Dat kan op deze link

http://www.netties.be/v20/abonnement.php 

AFSLUITER VAN DE WEEK
Een arm mens past bijna alles,
een rijke heeft moeilijke maten.
-Frans Pointl