Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
10/5/2018 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat
 

DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 22
Nummer  1055 van 5/5/2018Gegroet lezer,

Ja, we hebben echt niet te klagen in deze meimaand. Een prachtig zonnetje de laatste dagen, en maar liefst drie hele verlofdagen deze maand. Om zalig te genieten - of te werken in de tuin!

Tussen haakjes: vandaag maakten wij een tripje naar Hasselt. En weet je dat wij onderweg heel veel sportieve wandelaars tegen kwamen, allemaal richting Scherpenheuvel? Je zou nu zeggen, in deze tijd is die traditie toch uitgestorven? Neen hoor, elk jaar gaan er nog duizenden mensen tevoet naar Scherpenheuvel. Of het uit religieuze of sportieve redenen is, laten wij in het midden :)

Deze week weer een erg gevarieerde editie. Waarin we vernemen dat ook Mozilla met advertenties begint, en dat Microsoft zijn eigen adverteernetwerk flink wil uitbouwen, en dat het daarvoor niet alleen zijn departementen Outlook.com, Skype, LinkedIn gaat gebruiken om de advertenties te verspreiden, maar ook om er data te verzamelen. Hoe heet het liedje nog weer: "Vluchten kan niet meer..."?

Reclame of niet, laat het niet aan uw hartje komen. Veel leesplezier gewenst, en bij leven en welzijn tot volgende week!

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 

 
Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.
ZOU APPLE DAN TOCH BROEDEN OP NIEUWE HARDWARE, EN WEL EEN AR-VR HEADSET?
Als je sommige bronnen gelovenmag, dan zou Apple in 2020 een headset uitbrengen die niet alleen de nieuwe chips die Apple zelf tegen dan gaat maken bevat, maar ook een combinatie van de AR (Augmented Reality) en VR (Virtual Reality) technologieën bevat. Bovendien zouden de schermen waarop je de beelden ziet van uiterst hoge kwaliteit zijn: 8K voor elk oog, wat hoger is dan de beste tv die je momenteel krijgen kan. Als kers op de taart zou het toestel volledig draadloos werken - geen draden die je bewegingsvrijheid kunnen hinderen dus.

Apple CEO Tim Cook zou volgens CNet zelf een grote fan zijn van augmented reality - de technologie zou volgens Cook potentieel even belangrijk kunnen zijn als de iPhone. CNet voegt er echter aan toe dat de plannen nog maar in een heel vroeg stadium zijn, en dat die nog volledig veranderd kunnen worden -of zelfs geschrapt.

Het bericht wordt echter door sommige Apple-watchers op wantrouwen onthaald. FastCompany bijvoorbeeld vraagt zich af of Apple echt wel een headset kan ontwerpen die Jony Ive niet om te kotsen zou vinden. Auteur Mark Sullivan haalt als reden voor dat wantrouwen o.a. het feit aan dat de headset zoals hij nu beschreven wordt, een lomp uiterlijk heeft, helemaal niet de elegante stijl die Apple in zijn producten doordrijft. Bovendien speelt de iPhone geen rol, alhowel Apple met zijn ARKit development framework dat toestel naar voor schuift als basis voor AR/VR. In de plaats daarvan zouden de beelden afkomstig zijn van een nieuw toestel, een soort tower, waarop dan een nieuw besturingssysteem zou draaien.

Gizmodo heeft ook zijn twijfels. Al is het maar omwille van de prijs - twee schermen van 8K, plus het hoge prijskaartje dat Apple altijd hanteert, zouden dit toestel echt tot een niche product maken, voor een heel niche markt...
https://www.cnet.com/news/apple-is-working-on-an-ar-augmented-reality-vr-virtual-reality-headset-powered-by-a-wireless-wigig-hub/?ftag=COS-05-10aaa0b&linkId=51043864
https://www.fastcompany.com/40565241/can-apple-do-an-ar-vr-combo-headset-that-wont-make-jony-ive-barf
https://gizmodo.com/im-struggling-to-believe-this-report-of-an-apple-ar-vr-1825608179WINDOWS 10 CREATORS SPRING UPDATE KOMT ERAAN
De nieuwste update van het Windows 10 besturingssysteem zal, na uitvoerig getest te zijn via het WIndows Insider programma, vanaf 30 april als gratis download beschikbaar zijn, wereldwijd. Vanaf 8 mei zal een algemene distributie volgen.

Een van de belangrijkste nieuwigheden is naar onze mening wel de Timeline. Microsoft wil al langer dat je een naadloze ervaring beleeft die op elk toestel doorgetrokken wordt. Wat je begonnen bent op het ene toestel, moet je kunnen verderzetten op het andere. Lees je iets op je Edge brower op je Android toestel, dan zit dat tabblaadje ook op je Edge browser op je laptop. En was je aan het werken aan een document in Office 365 op je desktop, dan kan je verder gaan op je tablet.

Nog een nieuwigheid is Focus Assist, een tool die je moet helpen om je focus te houden, zonder afleiding. Daarom kan je meldingen op bepaalde tijdstippen afzetten of terug opzetten. Maar tegelijkertijd kan je bepalen dat, tijdens die modus, mails of telefoontjes van een bepaalde persoon toch doorgelaten worden. En zet je je meldingen terug aan, dan krijg je van Focus Assist een samenvatting van de dingen die je gemist hebt.

Een uitgebreide bespreking van deze update bij TechCrunch.
https://techcrunch.com/2018/04/27/the-next-major-windows-update-will-launch-on-monday/TWITTER GAAT LINKS NAAR NIEUWS PUSHEN
Het sociale netwerk Twitter is nog altijd geen Facebook. Het telt veel minder gebruikers, en de doorsnee internaut heeft eigenlijk zelfs geen boodschap aan Twitter. Voor hen is Facebook hun habitat, waar je nieuws deelt over je baby, je mijlpalen, of gewoon leuke filmpjes. Professionals in marketing, journalistiek, politiekers daarentegen vinden Twitter onontbeerlijk.

Twitter wil nu die eigenschap als bron voor nieuws nog verder versterken. Links naar nieuwsberichten die door jouw netwerk getweet worden, krijgen grotere nadruk. En de tweets die naar die link verwijzen, worden onder de link zelf verzameld.

Deze nieuwe functie zou inmiddels live moeten zijn vor alle gebruikers op de verschillende apps (iOS en Android), plus op de webversie. Persoonlijk hebben wij die wijziging nog niet gemerkt in onze tijdlijn - maar die staat zo ingesteld dat tweets in chronologische volgorde komen, niet in een volgorde die bepaald is door een algoritme.

Wat wij wel opgemerkt hebben bij de Android app is dat het bolletje, dat naast het home-icoon verschijnt als er nieuwe berichten zijn, verdwenen is. Wat ons toch wel een beetje stoort...
https://www.buzzfeed.com/alexkantrowitz/twitter-is-pushing-links-tweeted-by-your-network-into-your?utm_term=.sc8LEqpPx#.yx9gZE0W3MOGEN WE ONZE GESCHIEDENIS WEL TOEVERTROUWEN AAN SILICON VALLEY?
Een artikel bij BuzzFeed trok onze aandacht. Auteur Evan Hill vraagt zich namelijk af of we niet te roekeloos omgaan met onze geschiedenis. We vertrouwen die immers toe aan online diensten, maar we hebben er helemaal geen controle over.

Sites waar je foto's kan hosten sluiten de deur. Link-verkorters stoppen ermee, zodat de links in artikels gebroken zijn. Tweets worden gewist. YouTube accounts worden afgesloten. "Historische gebeurtenissen kunnen gewoon vervagen voor onze ogen".

Het is inderdaad een grote paradox: nog nooit tevoren werden gebeurtenissen door zoveel smartphones en sociale media gedocumenteerd. Een echte massa verhalen en beelden van ooggetuigen. Maar die hebben er geen controle over.

Hij verwijst daarbij naar de burgeroorlog in Syrië. Daarvan waren heel wat beelden te vinden op YouTube. Maar sindsdien zijn duizenden video's verdwenen - nadat YouTube aangekondigd had dat het een geavanceerde machine learning technologie ging gebruiken om gewelddadige en met terrorisme gerelateerde content te verwijderen.

Maar er is hoop. Tegenover de onverschilligheid van Silicon Valley ontstaan er privé-initiatieven waar amateurbeelden van bijvoorbeeld de Egyptische opstand bewaard worden. Uiteraard bestaat het gevaar dat die beelden een ietwat eenzijdig verhaal vertellen, dat er een kant gekozen wordt. En dat zoiets tot propaganda kan leiden voor deze of gene zaak. Maar Evans verdedigt het initiatief - sociale media zoals YouTube, Twitter, Facebook, passen steeds vaker censuur toe op onder het mom van "fake news", aldus de man.

Om toch even bij stil te staan.
https://www.buzzfeed.com/evanhill/silicon-valley-cant-be-trusted-with-our-history?utm_term=.uoKg3Wxq8#.wc4yn6pZzVK STRENG VOOR ZUCKERBERG
Het Britse parlement is niet opgezet met de manier waarop Mark Zuckerberg meent geen verantwoording verschuldigd te zijn aan 'wereldse' regeringen, over wat zich in zijn virtuele wereld, Facebook, afspeelt. Het Verenigd Koninkrijk is met name erg bezorgd over de berichten als zouden Britse kiezers beïnvloed zijn via Facebook, om de Brexit stemming goed te keuren.

Facebook heeft verschillende keren het verzoek van de Britten genegeerd om zelf voor het parlement te verschijnen, en zond enkele afgevaardigenden in de plaats, waaronder de CTO, Mike Schroepfer. De Britse parlementariërs waren echter niet onder de indruk van de antwoorden die hij gaf, en drongen aan dat Zuckerberg persoonlijk verantwoording komt afleggen.

Dat zou op 24 mei moeten zijn, en als Zuckerberg dat verzoek negeert, dan zou hij wel eens gearresteerd kunnen worden, de volgende keer hij een voet op Britse bodem zet! Straffe jongens, die Britten...

Meer bij TechCrunch.
https://techcrunch.com/2018/05/01/uk-parliaments-call-for-zuckerberg-to-testify-goes-next-level/O JEE, OOK MOZILLA BEGINT MET ADVERTENTIES...
Wanneer je gebruik maakt van de populaire dienst Pocket, om artikels te markeren zodat je ze later lezen kan, dan zal je binnenkort wel eens raar kunnen opkijken. Want dan zal je ook een "gesponsorde" content kunnen zien - iets wat al snel, zo mag gevreesd worden, kan afglijden naar advertenties.

Hoe dat kan? Wel, Mozilla, de makers van de Firefox browser, heeft de toen nog onafhankelijke dienst Pocket al een hele tijd ondersteund, en de Pocket extensie voor Firefox werd door velen gebruikt. Kwam je een artikel tegen dat je later wou lezen, of een tektst die je wou bijhouden, dan stopte je dat in Pocket.

Maar in februari heeft Mozilla dus Pocket opgekocht. En het heeft aangekondigd dat je voortaan ook "verwante" verhalen zal kunnen zien, bij de webpagina's die je in je Pocket bewaard hebt. Iets waarmee je wellicht nog akkoord kan gaan. Maar er komen ook "gesponsorde" artikels. En dan zitten we niet meer ver van reclame af.

Mozilla haast zich om te verklaren dat noch Mozilla noch Pocket inzage hebben in jouw browser geschiedenis, om de reclame gepersonaliseerd te maken. Gelukkig krijg je wel de optie om die gesponsorde artikels via je 'new tab preferenties' uit te schakelen.

Meer bij Venturebeat.
https://venturebeat.com/2018/04/30/mozilla-is-bringing-sponsored-stories-from-pocket-to-new-tabs-in-firefox-60/FACEBOOK EN PRIVACY: TOCH NOG WAT NAWEEËN
Dat nog niet iedereen het privacy-debacle rond Facebook en Cambridge Analytica vergeten is, dat kon je o.a. gisteren al lezen: het Britse parlement wil Mark Zuckerberg ondervragen. En nu blijkt dat Jan Koum, de man die mee aan de basis ligt van WhatsApp, dat ondertussen door Facebook opgekocht werd, is van plan om uit Facebook te stappen.

Volgens verschillende bronnen zou het uit onvrede zijn met het toekomstig privacybeleid dat Zuckerberg wil toepassen bij WhatsApp. Zo zou Zuckerberg de persoonlijke data (o.a. telefoonnummers) van WhatsApp ook bij Facebook willen gebruiken, en bovendien de encryptie verzwakken.

Nochtans zou Koum, door nu op te stappen, een flinke bom geld laten liggen, zo lees je nog bij The Washington Post. (1)

Dat het nog erger kan qua inbreuken in de privacy, dat bewijst China (weerom). In bepaalde fabrieen, zo meldt de South China Morning Post, zouden werknemers een muts moete dragen met sensoren voor hun hersengolven. Machine learning software zou dan patronen herkennen die wijzen op een depressie, onrust, woede en andere emoties. Die data zouden dan gebruikt worden om de rustpauzes en de workflow aan te passe, en zo de productiviteit te verhogen.

Concreet noemt de site alvast één bedrijf waar het toegepast: Deayea in Shanghai, voor de treinbestuurders op de hogesnelheidslij Beijing naar Shanghai (2)
https://www.washingtonpost.com/business/economy/whatsapp-founder-plans-to-leave-after-broad-clashes-with-parent-facebook/2018/04/30/49448dd2-4ca9-11e8-84a0-458a1aa9ac0a_story.html?noredirect=on&utm_term=.e2c4f7a67a02
http://www.scmp.com/news/china/society/article/2143899/forget-facebook-leak-china-mining-data-directly-workers-brainsWAT HEEFT FACEBOOK AANGEKONDIGD OP ZIJN F8 CONFERENTIE? DATING, GROEPEN EN CLEAR HISTORY
het bericht dat door de meeste media opgepikt werd, is ongetwijfeld het feit dat Facebook met een datingdienst begint. Je leest het goed: Facebook gelooft echt dat wij met zijn allen het privacy-debacle vergeten zijn, en nu lustig het volle vertrouwen geven aan Facebook om zich met ons liefdesleven te bemoeien...

Concreet krijg je dus de optie om een datingprofiel aan te maken op Facebook. Het sociale netwerk zal je dan enkel in verbinding brengen met mensen die je nog niét kent, maar die volgens de algoritmes best bij jou passen.

Daarbij stellen wij ons toch de vraag: Facebook kent zijn gebruikers door en door. Waarom moet jij dan nog een profiel aanmaken? En wat als jij, om je een beetje interessanter voor te doen dan je bent, enkele leugentjes om bestwil in je profiel zet, zoals je leeftijd of je status (getrouwd, in een vaste relatie, ...)? Gaat Facebook zich dan moeien en waarschuwen dat jij 'fake news' vermeldt?

Het nieuws heeft er in elk geval voor gezorgd dat het aandeel van andere bekende datingsites zoals Match.com en Tinder een flinke knauw kregen. Meer bij TechCrunch. (1)

Verder kreeg Facebook ook een aparte tab voor Facebook groepen, en voor de beheerders (admins) van die groepen werd er een plug-in ter beschikking gesteld. (2) Nog een heel interessante nieuwigheid: voortaan kan je 3D foto's posten in je nieuwsfeed.

Wat ons nog de meest welkome nieuwigheid lijkt, is de Clear History optie. Daarmee kan je je surfgeschienis wissen uit de database van Facebook. Dat heeft dus niets te maken met wat je op Facebook zelf uitspookt, maar het betreft je gewone surfgeschiedenis. Want vergeet niet: ook dat houdt Facebook bij - althans van de websites waarop een 'Like' button staat. En dat zijn zowat alle websites...

Bovendien kan je aan Facebook vragen om je browser data niet te koppelen aan je profiel. Meer bij Tecode.
https://techcrunch.com/2018/05/01/facebook-dating/
https://www.recode.net/2018/5/1/17307224/facebook-data-collection-opt-out-browsing-history-targeted-adsWAT KONDIGDE FACEBOOK OP ZIJN F8 CONFERENTIE AAN VOOR ONTWIKKELAARS?
F8 van Facebook is eigenlijk vooral een conferentie voor ontwikkelaars. Zij krijgen een glimps van de toekomstige mogelijkheden, zodat zij toepassingen kunnen gaan bedenken. Verschillende ontwikkelaars hebben va de gelegenheid gebruik gemaakt om te tonen hoe men concreet gebruik kan maken van de mogelijkheid om dingen rechtstreeks vanuit een app te dele naar Facebook Stories en naar Instagram Stories.

Zo kan je vanuit Spotify of Soundcloud op een knop drukken, en meteen een playlist delen op die Stories. Gebruikers van een GoPro toestel kunnen een kort filmpje rechtstreeks delen. Bij Instagram krijg je dan de mogelijkheid om die content te bewerken, zoals een titel of commentaar toe te voegen, of een sticker (1).

Bij Instagram krijg je bovendien ook de mogelijkheid om te videochatten met verschillende personen. Er komt ook een content filter, waarmee je commentaren kan blokkeren die "een aanval bevatten op het uiterlijk of karakter van een persoon, of een bedreiging vormen op het welzijn of de gezondheid van iemand". Dat zijn dus eigenlijk meer nieuwigheden voor de gebruiker, niet zozeer voor de ontwikkelaar (2).

Terug naar de ontwikkelaar dus. En zij krijgen een heel belangrijke update op vlak van Augmented Reality. De AR Studio kan nu 3D voorwerpen maken, inbegrepen een hele bibliotheek modellen afkomstig van Sketchfab. De software kan dingen traceren, zoals handen, gezichten en lichamen. Mensen kunnen onderscheiden worden van de achtergrond. En dankzij semantisch begrip van scènes kunnen er contextuele effecten toegevoegd worden, zoals damp die opstijgt uit een kopje koffie. Effecten kunnen ook gekoppeld worden aan een bepaalde locatie. Deze AR apps kunnen zowel op Facebook, Instagram als Messenger gebruikt worden.

Bovendien kunnen bedrijven gebruik maken van AR wanneer zij met klanten praten. Moeten we daarbij aan een 3D robot denken?
https://techcrunch.com/2018/05/01/stories-platform/
https://www.theverge.com/2018/5/1/17308012/instagram-offensive-comment-filtering
https://www.engadget.com/2018/05/01/facebook-ar-studio-tracking-audio-location-tools/JAWEL, HET GAAT ECHT WEL GOED MET APPLE
De laatste weken hoorde je bij verschillende bronnen (ook bij ons, we geven het toe) alarmerende berichten over Apple. De verkoop van iPhones zou tegenvallen, en voor de rest zouden er niet zoveel nieuwigheden in de pijplijn zitten.

Fout dus. Apple heeft deze week zijn cijfers bekend gemaakt, en die zijn echt wel indrukwekkend. Het bedrijf verkocht maar liefst 52,2 miljoen telefoons, wat 3% hoger is dan de 50,7 miljoen een jaar geleden. De gemiddelde verkoopprijs steeg zelfs met 10% naar $728 per stuk.

De iPad, waarvan volgens velen de verkoop stilgevallen was omdat mensen niet zo snel een nieuw toestel kopen, steeg met 2% De verkoop van de Mac met 3%, maar het zijn de services die de grootste stijging kenden: 31%. Bij die 'services' moet je dus denken aan de App Store, Apple Music, iCloud en Apple Pay.

En de voorspelling dat de verkoop in China stilgevallen zou zijn, klopt al evenmin, want daar steeg die met 21% jaar op jaar. Het marktaandeel van Apple nam daar echter wel af.

Apple CEO Tim Cook sprak de volgende vergelijking uit: "Het is zoals wanneer een team de Super Bowl wint. Je zou willen dat het team meer punten gehaald had, maar het blijft de winnaar van de Super Bowl".

De grote winnaars zijn uiteindelijk toch wel de aandeelhouders. Want Apple heeft aangekondigd dat het dividend met 16% zal optrekken...

Meer cijfertjes bij Reuters.
https://www.reuters.com/article/us-apple-results/apples-100-billion-stock-buyback-overshadows-iphone-idUSKBN1I24D1?feedType=RSS&feedName=technologyNewsFACEBOOK: DAG 2 VAN ZIJN F8
Wat had Facebook nog meer te vertellen op zijn developer conferentie F8? Wel, die was voornamelijk gewijd aan AI of Artificial Intelligence.

Om te beginnen kondigde Facebook aan dat het nog meer AI tools in open source gaat uitbrengen. De volgende versie van zijn open source deap learning framework, PyTorch 1.9, zal in de volgende maanden uitgebracht worden, en zowel Azure, de clouddienst van Microsoft, als AWS, de clouddienst van Amazon, zullen PyTorch onderstenunen.

Verder heeft Facebook een beetje gepocht over wat zijn AI al kan. En daaruit blijkt dat het sociale netwerk helemaal niet zijn Instagram dienst aanbiedt zodat jij leuke foto's kan delen met je vrienden. Neen, dat dient om zijn AI tool te voeden met al jouw foto's. De miljarden publieke foto's op Instagram en hun hashtags worden gebruikt om zijn beeldherkenningsmodellen te trainen. Volgens Facebook is het nu al in staat om hondenrassen te herkennen, planten, etenswaren en meer.
https://venturebeat.com/2018/05/02/facebook-to-release-pytorch-1-0-and-open-source-ai-tools-for-translation-and-gameplay/
https://techcrunch.com/2018/05/02/facebook-is-using-your-instagram-photos-to-train-its-image-recognition-ai/TU QUOQUE, MICROSOFT? GEGEVENS VAN OUTLOOK, LINKEDIN, SKYPE VOOR ADVERTEERNETWERK...
Voorwaar, het schandaal rond Facebook en Cambridge Analytica heeft blijkbaar de techgiganten niet afgeschrik. Microsoft heeft deze week aangekondigd dat het zijn adverteernetwerk gaat uitbreiden. Buiten advertenties in de zoekresultaten bij de Bing zoekmachine (is er nog iemand die die gebruikt?), zal je die ook aantreffen op andere diensten die Microsoft ondertussen aangekocht heeft. Zoals LinkedIn, maar ook Skype en de eigen Outlook.dom webmail dienst en MSN.

Dit Microsoft Audience Network zal met behulp van Artificiële Intelligentie en op basis van data van die diensten de advertenties targetten naar de gebruikers. Meer hierover lees je bij Geekwire (1).

Ondertussen werd donderdag bekend dat Cambridge Analytica de boeken toe doet. Een bericht dat heel onverwacht kwam - alle medewerkers werden van de een op andere dag ontslagen. (2) Volgens verschillende bronnen echter zou de directie van Cambridge Analytica helemaal niet van plan zijn om te stoppen met data analytics. Er zou zelfs een nieuwe firma opgericht zijn, Emerdata, die het zaakje gewoon verder zou zetten. Daarover bericht dan weer The Register. (3)
https://www.geekwire.com/2018/microsoft-expands-ad-business-beyond-bing-search-results-help-linkedin-data-ai/
http://www.bbc.co.uk/news/uk-43985186
http://www.theregister.co.uk/2018/05/02/cambridge_analytica_shutdown/   
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!


FACEBOOK F8: OOK HARDWARE
Tot slot van onze Facebook berichten iets over hardware: Facebook heeft aangekondigd dat het vanaf deze week de Oculus Go zal verschepen, en dat die $199 gaat kosten voor 32 GB en $249 voor een 64 GB versie.

Deze headset, voor alle duidelijkheid, moet je niet met een computer of smartphone verbinden: alle technologie zit IN het toestel zelf. Er zijn luidsprekers in het hoofdbandje, zodat je geen koptelefoon moet opzetten, maar er mis wel een aansluiting voor een koptelefoon voorzien. Dat zou het bijvoorbeeld handig maken om, met het toestel op, in bed nog een filmpje te kijken zonder je partner te storen.

Facebook heeft ook Oculus TV aangekondigd, en al heel wat content: Facebook Watch, Redbull TV, Pluto TV. En Oculus Venues is dan weer bedoeld om concerten en sportwedstrijden live te bekijken. Het lijkt er dus op dat Oculus zich met dit toestel eerder richt op individueel beleven van amusement, dan op gaming.
https://arstechnica.com/gaming/2018/05/oculus-go-review-the-wireless-vr-future-begins-today-for-only-199/
https://techcrunch.com/2018/05/01/oculus-tv-is-the-vr-set-top-streaming-box-you-never-knew-you-needed/

 
Het oor wil ook wat!
Audio op het InternetPODCASTS: INTERVIEW PHILIPPE DE BACKER
Matthias Dobbelaere-Welvaert - zijn naam zal je allicht al gehoord hebben, want zijn deskundige mening wordt vaak gevraagd over digitale onderwerpen. De man maakt ook podcasts, en nu heeft hij een lang interview opgenomen met politicus Philippe De Backer, Staatssecretaris voor o.a. Privacy. Samen spreken ze over Facebook, GDPR en de informatiehonger van de overheid.
https://dobbelaerewelvaert.be/portfolios/podcast-interview-philippe-de-backer-staatssecretaris-privacy-gdpr/
https://soundcloud.com/matthias-dobbelaere-welvaert/grote-podcastinterview-1-met-onze-baas-van-de-privacy-staatssecretaris-philippe-de-backerNetties werkt samen met:


 
De nieuwe oogst


 FACTOCLOCK: ELKE MINUUT EEN FEIT
Is het niet leuk om dingen te weten? Deze website wil je in elk geval heel veel dingen leren. Elke minuut een nieuw feit - zodra de minutenwijzer op de klok verspringt, krijg je een nieuw feit te lezen. Het gaat wel hoofdzakelijk over de VS. Maar het blijft interessant :)
[Taal: ENG]
http://factoclock.com/


GEACRON: INTERACTIEVE WERELDATLAS

Door naar landkaarten te kijken, kom je veel te weten van de geschiedenis. Deze website biedt een interactieve historische atlas, waarmee je jaar na jaar, of per decennia of per millennium, de verschuivingen in de landkaarten kan ontdekken. Zo zal je zien dat er tussen 1958 en 1988 enorm veel staten ontstaan in Afrika.
Om eens rustig te bestuderen!
[Taal:ENG]
http://geacron.com/home-en/


IFIXIT: ZELF DINGEN HERSTELLEN
Neen, het is echt niet ecologisch verantwoord om iets dat niet meer werkt, weg te gooien. Waarom niet herstellen? Zo hadden wij een laptop waarvan een zestal letters op het klavier niet meer werkten. Een nieuw klavier kan je apart kopen, voor allerlei mogelijke merken, en een vriend heeft het klavier vervangen. Resultaat: voor de kost van 25 euro konden wij verder met onze laptop - en moesten geen 7-800 euro neertellen voor een nieuw toestel.
Om maar te zeggen: herstellen maar! Deze website wil je daarbij helpen: Macs, tablets, telefoons, maar ook auto's en huishoudtoestellen: hier werden zowel filmpjes met instructies verzameld, als links naar de onderdelen die je nodig hebt. Aan de slag!
[Taal: ENG]
https://www.ifixit.com/Guide


WETENSCHAPPELIJKE FORMULES EN TERMEN

Dat je miles in kilometers kan omzetten via Google, dat weet je ongetwijfeld. Maar hoe bereken je voltages, frequenties en temperaturen? Wat willen bepaalde wetenschappelijke termen en eenheden zeggen? Deze website bevat een schat aan informatie - in het Engels weliswaar, maar ongetwijfeld vind jij er wat je zoekt.
[Taal: ENG]
https://www.rapidtables.com/


SWEETSOUNDTRACK: SONGS IN FILMS
Deze site doet maar één ding, en ze doet het goed: je kan er namelijk lezen welke songs er in welke film gebruikt werd. Je krijgt ook een link naar Amazonof iTunes, als je de song wil aankopen.
[Taal: ENG]
http://sweetsoundtrack.com/


PERIODIEKE ELEMENTEN - IN VIDEO
Een heel mooi concept: hier vind je namelijk filmpjes rond elk van de periodieke elementen - van Argon tot Zr (Zirconium). En dat alles in een mooie vormgeving, zonder reclame. Knap!
[Taal:ENG]
https://ed.ted.com/periodic-videos


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: EEN FLUITJE VAN EEN CENT
Omdat er, na de invoering van het circulatieplan in Gent, veel kritiek kwam en de indruk ontstond dat het centrum van deze bruisende stad onbereikbaar werd, heeft Gent een campagne opgestart die je uitleggen wil dat het wel degelijk simpel is om in het stadscentrum te geraken. Centraal in de campagne staat de sympathieke "Eddy" uit de VRT-soap Thuis, die in zijn sappig Gentjes je wegwijs maakt.
[Taal: NL]
https://fluitjevannecent.gent/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: ANTWERPEN BAROK
Van 1 juni 2018 tot begin 2019 geeft get stadsfestival "Antwerpen Barok 2018 - Rubens Inspireert plaats". Het zou een gedurfd en overdadig programma moeten bieden, dat "oude en nieuwe barok doet clashen en borrelen", aldus de website.
[Taal: NL]
www.antwerpenbarok2018.be


VRIJDAG MULTIMEDIA: WINDOWS VIDEO'S
Een van de dagen zal je de nieuwste update van het Windows besturingssysteem ontvangen. Wil je je al voorbereiden op al dat nieuws, dan kan je bij ZDNet enkele filmpjes vinden die je een rondleiding geven.
[Taal: ENG]
https://www.zdnet.com/article/microsoft-these-windows-10-april-2018-update-videos-show-you-key-new-features


VRIJDAG MULTIMEDIA: HET HONDENLEVEN, BEZIEN DOOR ALICIA RIUS

Fotografe Alicia Rius heeft een knappe reportage gemaakt over honden, waarbij zij in kaart bracht wat de dingen waren die in het leven van die specifieke hond een grote rol speelde. De reportage vind je terug op Petapixel. Meer werk vind je op de pagina van Rius en op haar Instagram account.
https://petapixel.com/2018/05/03/photos-of-dogs-with-their-possessions/
http://www.aliciariusphotography.com/
https://www.instagram.com/aliciariusphoto/


VRIJDAG MULTIMEDIA: GOOGLE DOODLE ROND GEORGES MÉLIÈS
Dit is de allerleerste Google Doodle (de speciale varianten op het Google logo) die ook interactief is met VR / 360° weergave. Verschillende teams van Google werkten eraan mee, o.a. Gogle Arts & Cultur, maar ook Cinémathèque Française. Het filmpje is gewijd aan Georges Méliès, die aan de wieg stond van talloze technische en verhalende filmtechnieken.
[Taal: ENG/NL]
https://www.google.com/doodles/celebrating-georges-meliesBezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com 
Bij de collega's
*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

 
 - Philips-topman: Gebrek aan techneuten bedreigt welvaart
https://www.ad.nl/economie/philips-topman-gebrek-aan-techneuten-bedreigt-welvaart~a83955d8/
- Instagram pakt notoire pesters aan met intelligent antihatelijkheidsfilter
https://www.ad.nl/digitaal/instagram-pakt-notoire-pesters-aan-met-intelligent-antihatelijkheidsfilter~a8af9f9a/
 
 
 *** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
 
 
 - LG toont G7 ThinQ smartphone met AI-functies én notch
http://elektrozine.be/lg-toont-g7-thinq-smartphone-met-ai-functies-en-notch/
- Apple stopt met AirPort routers
http://elektrozine.be/apple-stopt-met-airport-routers/


*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info


- Geschiedenis Usenet 3 : Twee nieuwsgroepen veranderden Usenet’s aanzien
https://computertaal.info/2018/05/03/geschiedenis-usenet-3-twee-nieuwsgroepen-veranderden-usenets-aanzien/
- Kaartenhuis tutorial: maak je eigen kaartjes
https://computertaal.info/2018/04/30/kaartenhuis-tutorial-maak-je-eigen-kaartjes/

 

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- Gerucht: Facebook onderzoekt betaalde abonnementen als alternatief voor reclame
https://tweakers.net/nieuws/138253/gerucht-facebook-onderzoekt-betaalde-abonnementen-als-alternatief-voor-reclame.html
- Drones belagen FBI tijdens gijzelingsactie
https://tweakers.net/nieuws/138237/drones-belagen-fbi-tijdens-gijzelingsactie.html*** DATANEWS

http://www.datanews.be- Orange lanceert kit om zelf mobiele IoT-diensten te ontwikkelen
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/orange-lanceert-kit-om-zelf-mobiele-iot-diensten-te-ontwikkelen/article-normal-1143243.html
- Slimme software zoekt oorlogsmisdaden Syrië
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/slimme-software-zoekt-oorlogsmisdaden-syrie/article-normal-1143345.html

*** TECHNOLOGIUM
http://www.technologium.be

- De zonnebril revolutie | Snapchat lanceert tweede generatie Spectacles
http://www.technologium.be/de-zonnebril-revolutie-snapchat-lanceert-tweede-generatie-spectacles
- Dating en video | Wat er verteld werden tijdens het Facebook F8 event
http://www.technologium.be/facebook-f8-event*** BLOOVI
http://www.bloovi.be/

- Deze Limburgse hogeschool wil als eerste in Vlaanderen starten met bacheloropleiding rond Artificiële Intelligentie
https://www.bloovi.be/nieuws/detail/limburgse-hogeschool-pxl-wil-als-eerste-in-vlaanderen-starten-met-bacheloropleiding-rond-artificiele-intelligentie
- Dankzij dit Belgisch platform leert de horeca straks beter de wensen van klanten kennen
https://www.bloovi.be/nieuws/detail/dankzij-dit-belgisch-platform-leert-de-horeca-straks-beter-de-wensen-van-klanten-kennen

  
Van alles halen, (bijna) niets betalen...

 

  AOMEI PARTITION ASSISTANT


Met deze freeware kan je je harde schijf op heel gebruiksvriendelijke manier verdelen in partities. Windows zelf heeft ook wel een ingebouwde partitie-tool, maar deze freeware heeft meer functies. Zo kan je bijvoorbeeld de partitie groter maken, wanneer de opslagruimte niet meer volstaat. Je kan meerdere partities samenvoegen of kopiëren.
Een uitgebreide uitleg (in het Duits - maar daar bestaat Mr. Google voor!) bij Chip.de
http://www.chip.de/news/Gehoert-in-jede-PC-Werkzeugkiste-Festplatten-Tool-fuer-die-volle-Kontrolle_138449613.html
https://www.disk-partition.com/free-partition-manager.html


YANDEX: PROBEER EENS EEN RUSSISCHE BROWSER!
Deze browser werd ontwikkeld door de Russische zoekgigant Yandex, de concurrent van Google. Hij is gebaseerd op het Chromium open source project. Webpagina's worden op veiligheid gecontroleerd via het eigen Yandex securitysysteem, en gedownloade bestanden worden gecontroleerd door de Kaspersky anti-virus. Om uit te testen - tenzij je natuurlijk gelooft dat alles wat uit Rusland komt, gemaakt is om jou te bespioneren!
https://browser.yandex.com/
http://www.chip.de/downloads/Yandex-Browser_57787865.html


AUTODESK SKETCHBOOK


Deze software laat je tekenen, schilderen en schetsen met je pc. Je werkt met verschillende lagen, en hebt verschillende werktuigen en borstels ter beschikking. Je werk kan je opslaan als JPG, PNG, BMP, TIFF of PSD. En wat je vanuit Photoshop importeert met lagen, dan blijven die lagen ook bij import en export bewaard, zelfs de namen van de lagen, de groepen, de kleurmengelingen.
En weet je wat het mooie is? De software is sinds kort volledig gratis!
https://sketchbook.com/


BALABOLKA PORTABLE
Dit is een gratis tekst-naar-spraak programma, waarmee je dus tekst kan laten voorlezen. Er worden verschillende talen ondersteund, en je kan het progje rechtstreeks vanop een USB stick draaien.
http://www.cross-plus-a.com/balabolka.htm
http://www.chip.de/downloads/Balabolka-Portable_81471242.html


VRIJDAG APPDAG: EQUOO
Een game, maar niet zomaar een spelletje - deze app wil tieners en jongvolwassenen helpen om depressies te bekampen die ontstaan door de drang om perfect te zijn, iets wat alle Instagram accounts je haast verplichten te zijn. De app werd ontwikkeld door psychologen. Noem het een 'emotionele fitness' die je met de game kan doen..
http://www.equoogame.com/

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere. 
 

Het laatste woord.... 


 
NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu 
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier 
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart 
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe 
Marijke Pante,
Marianne Steijlen 
Reinhilde Remaut 
Ludo Cattoor 
Evert Poppen 
Philip Lafeber 
Julien Van den Borre, 
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Frank VDW
Filip Overmeire (Filover) 
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool

In het bijzonder danken wij Wim Wylin voor de vele tips, en Gerard Schaefer voor de spreuk van de week.

- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Dat kan op deze link

http://www.netties.be/v20/abonnement.php 

AFSLUITER VAN DE WEEK
Geschiedenis: relaas waaruit blijkt dat de misdaden van een geslacht
een volgend nooit hebben afgeschrikt om nog ergere te bedrijven.
-Julien De Valckenaere-